Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 4/10/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
JJaargang 11
Nummer 518 van 29/9/2007Gegroet lezers,

Plensende regen vanochtend, die tegen de ruiten van de trein aantikte. En bij het terug naar huis rijden waren er laaghangende, dreigende wolken, maar het gaf wel een erg mooi landschap: helder groen gras, koeien in de weiden, en af en toe een bruin konijntje dat rustig tussen de koeien zat - met zelfs een helderwitte poes ergens in dit mooie landschap. Onze ogen hebben alvast genoten, telkens zij afdwaalden van het scherm van onze laptop. Die natuurlijk openstond in de trein, om de laatste hand te leggen aan de teksten voor deze nieuwsbrief.

Wat krijgt u van ons in deze nieuwsbrief? Zoals gewoonlijk veel nieuws, waarbij de naam Google ook deze keer vaak valt. OOk nieuws over nieuwe muziekdiensten, en veel interessante links, waarvoor wij graag nog eens onze medewerkers willen danken, o.a. Wim Wylin, Filover en Dave. Hebt u nog interessante tips, dan zijn die altijd erg welkom! U kent het adres: redactie@netties.be

Wij wensen u veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DRM OVERTREEDT DE WETTEN OP DE PRIVACY?
Een verhaal dat zich wel afspeelt in Canada, maar dat wij je toch willen vertellen, omdat het enerzijds een leuke anekdote is, en anderzijds toch weer doet nadenken over DRM.
Het gaat namelijk over het feit dat vele DRM-technologieŽn volgens de geldende wetten in Canada illegaal zijn, omdat zij de wetten op de privacy overtreden. Er wordt namelijk persoonlijke informatie verzameld alsook het IP adres, aldus een rapport van het Canadese Internet Policy and Public Interest Clinic. Die installeerde een lab om in het oog te houden welke informatie er uitgewisseld werd door programma's zoals iTunes, Zudeo, QuickTax. Al deze toepassingen werden geïnstalleerd op een Windows XP machine, waarna het verkeer van die machine gemonitord werd. De onderzoekers trachtten uit te vissen welke informatie er door welke DRM tool verzameld werd, en naar welke server die informatie gestuurd werd.
Elke tool die via het internet werkte, bleek zijn informatie te sturen naar derden, zoals Akamai, Omniture, DoubleClick. En dat is iets dat niet in het privacy beleid stond van de programma's in kwestie. Waarmee deze programma's dus in overtreding zijn met de Canadese wet op de bescherming van de privacy.
Een interessant onderzoek. Wij zijn benieuwd of ook de EU zulke onderzoeken op touw zal zetten!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070920-ican-has-headline.html

PAGES JAUNES BRENGT NIEUWE BEELDEN VAN FRANKRIJK
Wij hebben het hier waarschijnlijk al eens eerder vermeld: het is niet omdat Google Maps zoveel pers krijgt, dat er geen plaatselijke initiatieven bestaan die minstens even goed of zelfs beter zijn.
Neem nu bijvoorbeeld PagesJaunes.fr, het equivalent van de Gouden Gids bij ons. Die brengt, op Belgisch vlak, informatie die je bij Google niet zal vinden, zoals de ligging van handelszaken in een bepaalde omgeving. In Frankrijk zijn daar nu afbeeldingen bijgekomen in 3D van verschillende grote steden, waaronder Parijs, Rennes, Lyon, Aix en PRovence, Toulouse, Marseille. Die beelden kan je bekijken in de Ville en 3D rubriek (in bèta) van Pages Jaunes. Je hebt er wel Adobe Shockwave voor nodig. Je kan tevens deze steden bekijken vanuit vogelvlucht, dankzij enkele Flash video filmpjes.
Eerlijk is eerlijk: je kan ook via MS Live Maps beelden bekijken via de Birds Eye tool, en via GOogle Earth, Mappy en co, maar het lijkt ons toch dat de beelden van PagesJaunes meer gericht en gedetailleerd zijn. (Bron: Wim W)
http://v3d.pagesjaunes.fr/
http://photos.pagesjaunes.fr/
http://maps.live.com/

NIEUWE SATELLIET GELANCEERD
Al die beelden bij Google, PagesJaunes, Live Search, zijn uiteraard afkomstig van satellieten die rond onze aarde cirkelen. En verleden week werd er een nieuwe satelliet gelanceerd door DigitalGlobe, een bedrijf dat vele klanten bedient, o.a. Google.
Wij vermelden dit bericht, omdat wij in het artikel hierover interessante informatie vonden over andere bedrijven die gebruik maken van de satellietbeelden van DigitalGlobe. En wij jou natuurlijk de links naar die sites graag willen meegeven. Hier gaan we dan.
+ National Geographic Map Machine
http://plasma.nationalgeographic.com/mapmachine/
+ Map24
http://www.us.map24.com/
+ Image Atlas
http://www.globexplorer.com/ImageAtlas/view.do?group=ImageAtlas&lat=39.5276&lon=-97.142&zoom_level=1and + Image Atlas Free Link
http://www.globexplorer.com/products/imageatlas-freelink.shtml
+ UKís Multimap
http://www.multimap/
+ eNeighborhoods
http://www.eneighborhoods.com/
+ Getty Images
http://legacyeditorial.gettyimages.com/ms_gins/source/frontdoors/digitalglobe.aspx
+ Ask.com Maps*
http://maps.ask.com/
+ Zillow
http://www.zillow.com/search/Search.htm?addrstrthood=&citystatezip=10036&GOButton=GO
+ Various Map Mart Products
http://www.mapmart.com/Media/Archive/PressRelease12.htm
+ Resellers around the World
http://www.digitalglobe.com/about/resellers.shtml
Zo. Nu ben je wellicht eventjes bezig met al die kaarten te bekijken, niet? (Bron: Wim W)
http://www.news.com/New+satellite+to+sharpen+Google+Earth/2100-11397_3-6208209.html

100 DOLLAR LAPTOP VANAF 12 NOVEMBER TE KOOP
Het ambitieuze project om kinderen in ontwikkelende landen te voorzien van een goedkope laptop, begint eindelijk realiteit te worden. Zoals we al eerder verteld hadden, is die laptop speciaal uitgerust om gebruikt te worden in landen waar er geen of weinig infrastructuur is. Zo bevat de laptop een handgreep die dient om hem (lach niet!) op te winden, om elektriciteit te genereren.
Critici vragen zich af of het niet nuttiger zou zijn om die kinderen voedsel en medicijnen te sturen, want dat hebben zij meer nodig dan zo'n laptop, zo heet het. Maar die laptops kunnen voor de kinderen dure schoolboeken vervangen, kunnen hen dan ook een kans geven op beter onderwijs, en zouden er op termijn voor kunnen zorgen dat zij een betere toekomst hebben.
De prijs van de laptop is ondertussen wel ietsje gestegen - 100 dollar was erg scherp, en sommige componenten waren te duur om op 100 dollar te kunnen blijven. De prijs is om eerlijk te zijn bijna verdubbeld, en de regeringen in sommige landen staan daarom niet meer te springen om die laptops aan te kopen. Daarom wordt het oude idee weer boven gehaald: je kan als gewone burger zo'n laptop kopen, en tegelijkertijd een tweede kopen die dan weggeschonken wordt aan een kind in een ontwikkelend land. Prijs: 399 dollar.
Een erg uitgebreid artikel over het project en de reactie van de overheden in landen als LybiŽ, plus videobeelden van de laptop, vind je bij de BBC.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/6994957.stm

PUDDING MEDIA LUISTERT MEE MET JE TELEFOON
Het is een ideetje dat in de VS ontstaan is, maar wij vonden het toch leuk om het hier te vertellen - wie weet komt de een of andere clevere zakenman (of vrouw, waarom niet) op het idee om hier ook zo'n aanbod uit te brengen.
Het gaat om het gratis aanbieden van telefooncommunicatie, maar dan moet je wel in ruil daarvoor naar reclame luisteren. Het is te zeggen: de maatschappij die deze gratis communicaties via het internet aanbiedt, Pudding Media, zal meeluisteren naar wat jij zegt via de VoIP lijn, en op basis daarvan advertenties op jouw scherm vertoont.
Een raar idee, waarvan je meteen gaat steigeren? Wacht dan even. Want wie doet zoiets nog? Juist ja, Google. Google leest jouw correspondentie mee, om eveneens advertenties op je los te laten, gebaseerd op de teksten in je mail. Dus zo abnormaal is dit idee nog niet.
Meer erover lees je bij de New York Times.
http://www.nytimes.com/2007/09/24/business/media/24adcol.html?ex=1348286400&en=cb9b8f197df0edbd&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss

Nagekomen reactie van lezer Jozef:
<<<
Ik vind dat jullie soms toch kort door de bocht gaan en te veel een menig uiten.
In het artikel - Pudding Media luistert mee met je telefoon - beweert u dat google dat met zijn mail dienst ook doet.
In dit dit artikel blijft het een loze bewering en zie ik geen enkel bewijs om dit te staven.
>>>
Antwoord van de redactie:
<<<
Het is inderdaad zo dat wij af en toe proberen een klein beetje duiding te brengen bij de berichten, om een kritische noot te plaatsen. In dit geval wilden wij enkel erop wijzen dat het idee van de gratis telefonische communicaties niet zo absurd is, en men niet meteen moest steigeren, omdat Google al lang een dergelijke werkwijze toepast. Maar de woorden "luisteren" en "meekijken" zijn uiteraard niet letterlijk bedoeld - het zijn metaforen, want het gaat om onpersoonlijke logaritmes - er zitten bij Google uiteraard geen honderden mensen die al de mails van de Gmail gebruikers nalezen.... Wat er wel gebeurt is dat deze logaritmes de teksten afscannen, en op basis daarvan advertenties plaatsen, in de rechter kolom van je Gamil.
>>>

NIEUWE VERSIE VAN FLOCK BROWSER UIT
In een tiental dagen krijg je versie 1.0 te zien van de Flock browser. De belangrijkste nieuwigheden kunnen wij je nu al vertellen, dankzij informatie die wij vonden bij Webware. Er is een nieuwe RSS reader, een nieuwe startpagina die gebouwd is rond NetVibes en Google Reader. Er is een nieuwe zijbalk, die tabblaadjes heeft voor Flickr, Facebook en YouTube. Daarmee kan je volgen of er nieuwe postings zijn van je vrienden op die sites. Je kan tevens stukjes content naar hun afbeelding slepen, om met hen te delen.
Klinkt vertrouwd? Jazeker, dat is wat ook het Mozilla Coop project van plan was - en waarschijnlijk nog altijd is. Alleen: Flock is hen voor geweest. Zij zijn alvast erg benieuwd naar deze nieuwe versie. Meer informatie in het artikel van Webware.
http://www.webware.com/8301-1_109-9780038-2.html

NIEUWS UIT MUZIEKLAND
Sommigen worden het stilaan beu om ons te horen vertellen over DRM en digitale downloads van songs, maar geloof ons, dit is echt wel een heel belangrijke evolutie. Wij zien hoe de geschiedenis zich voor onze ogen afspeelt - van de initiŽle weigering van de platenmaatschappijen om cd's op een computer af te kunnen spelen, omdat de songs dan wel eens gekopieerd konden worden, zijn wij stilaan aan het evolueren naar een muzieklandschap waar je songs, volkomen vrij van kopieerbescherming, in verschillende digitale muziekwinkels vindt - met iTunes voorop uiteraard.
Elke dag gebeuren er wel nieuwe dingen op muziekgebied. Zo heeft Starbucks, de bekende Amerikaanse keten van koffiezaken, aangekondigd dat het 50 miljoen iTunes songs gratis zal weggeven. Dat als promotie voor de draadloze downloaddienst die binnenkort van start gaat: in een samenwerking met Apple zal de Amerikaan binnenkort in de Starbucks koffiezaken niet alleen terecht kunnen voor een lekker (maar duur!) kopje Latte, maar ook om zijn iPod draadloos bij te tanken.
Er zijn echter ook minder goede berichten - bedrijven die de brui eraan geven, omdat zij zien dat zij toch niet kunnen optornen tegen iTunes. Zo heeft MTV haar eigen muziekwinkel Urge, om die reden stopgezet. En deze week heeft ook Virgin de deur van haar eigen digitale downloadwinkel achter zich dichtgetrokken.
Je ziet het: beweging volop!
http://www.betanews.com/article/Virgin_Ends_Digital_Music_Venture/1190648301

NIEUWE WOORDJES LEREN: SKETCHCASTING
Moeilijk om uit te spreken en juist te schrijven, dat wel, maar toch een interessant concept. Het gaat eigenlijk om een site die deze naam draagt, en het principe is simpel: je kan een presentatie houden van een idee, daarvoor een sketchpad (digitaal schetsboek) gebruiken, eventueel van geluid voorzien, en deze opname dan in een website inbouwen. Je zou je ook via iTunes en RSS feeds kunnen abonneren op zulke Sketchcasts.
Een handig iets, dat vooral interessant is voor mensen die werken met een tablet en stylus naast hun klavier.
IN elk geval vind je bij TechCrunch een filmpje met een duidelijke uitleg.
http://www.techcrunch.com/2007/09/24/sketchcasting-another-weapon-in-the-blogging-arsenal/

FACEBOOK KRIJGT POLITIE OP ZIJN DAK
Het lijkt wel of de duivel ermee gemoeid is: net op de dag dat het gerucht de ronde doet dat Microsoft geïnteresseerd zou zijn om een aandeel te nemen in Facebook, wordt bekend dat de eigenaars van deze sociale netwerksite een dagvaarding gekregen hebben van het gerecht. Facebook wordt er namelijk van beschuldigd dat het niet genoeg inspanningen doet om jongeren te beschermen tegen sexuele gevaren, en dat het ook niet voldoende reageert op klachten van de gebruikers.
Die beschuldigingen komen er nadat onderzoekers zelf undercover op bezoek gingen bij Facebook, om de ingebouwde beveiliging en procedures te testen. Zij gaven zich uit als minderjarigen, en werden sexueel lastig gevallen, en kregen toegang tot pornoplaatjes en filmen.
Benieuwd of Microsoft nog zo happig zal zijn om een stukje van Facebook te verwerven, nu deze beschuldigingen geuit zijn...
http://www.theage.com.au/news/web/facebook-predators-are-tip-of-the-iceberg/2007/09/25/1190486266652.html
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBSAu0RjB3v0Jhb0PjYE0EP

MEEHELPEN OM HET GEHEUGENLEK VAN FIREFOX TE DICHTEN
Een opmerkelijk artikel van de hand van David Berlind over het waarom van open source projecten. Hij heeft het namelijk over het feit dat de Firefox om de een of andere reden af en toe een geheugenlek vertoont - plots begint hij enorme geheugenkracht te verslinden. Dat kan zijn na een bepaalde site die Flash vertoont of andere multimedia, na het aanklikken van een link vanuit je mailprogramma. Gevolg: je systeem raakt verlamd en traag. Soms helpt het als je het tabblaadje sluit van de site die het probleem veroorzaakt maar meestal moet je je hele Firefox sluiten. Erg vervelend.
Berlind ging zelf op onderzoek uit, en liep de meest bezochte sites van het internet volgens de rangschikking van Alexa af, om te zien wie zo'n probleem veroorzaakte, en meldde dat netjes aan de ontwikkelaars van Firefox. Want, en dat is de conclusie van zijn artikel: dat is het mooie aan open source, dat iedereen kan meehelpen aan een project. Je moet daarom geen ingenieur zijn of hoog technisch begaafd, je kan ook meewerken als gewone proefpersoon, en abnormaliteiten melden. In het geval van Firefox kan jouw vinger degene zijn die het lek in de dijk kan dichten...
En wij kunnen zijn boodschap enkel maar onderschrijven. Lees zelf maar het artikel.
http://blogs.zdnet.com/Berlind/?p=786&tag=nl.e539

BEDRIJVEN 'LUSTEN' WINDOWS VISTA NIET
Noem het conservatief, niet open staan voor vernieuwingen, maar blijkbaar is Vista niet erg geliefd en blijven heel wat bedrijven liever bij hun vertrouwde besturingssysteem, XP. Per slot van rekening was dat al erg stabiel, en draaiden de eigen kantoortoepassingen daar prima op, dus, waarom een winnend team veranderen?
Maar het is wel zo dat je, wanneer je nu een nieuwe pc koopt, daar automatisch Vista op vindt. Dat is logisch, de wet van de markt: Vista zal mettertijd XP volledig moeten vervangen. Althans, dat is de bedoeling van Microsoft, dat haar Vista OS pusht. Microsoft moet echter met lede ogen aanzien hoe de bedrijven niet staan te springen om Vista te adopteren. Liever nog stellen zij de aankoop van een nieuwe computer uit.. en dat is ook niet de bedoeling.
Daarom heeft Microsoft deze week aan de PC fabrikanten verteld dat zij aan klanten, die een computer kopen met daarop Vista, mogen aanbieden dat zij een 'downgrade' mogen uitvoeren naar XP. Computerfabrikant Lenovo heeft al meteen op zijn website dit 'downgrade' programma aangeboden, zoals je kan zien bij dit artikel van CNews.
Moet erg pijnlijk zijn voor Microsoft!
http://www.news.com/2300-1016_3-6209419-1.html

EUROPEANEN LUSTEN GEEN PAP VAN TV OP HET MOBIELTJE
Al jaren verwacht de industrie dat tv op het mobieltje dé 'killer application' zou worden, de toepassing die de mensen nog meer en betere mobieltjes zou laten kopen, en die ervoor zou zorgen dat zij extra abonnement konden vragen voor de uitzendingen. Maar die verwachting werd deze week de kop ingeslagen door een rapport van Gartner over de Europese gebruiker: slechts 5% van de ondervraagden bleek belangstelling te hebben voor het bekijken van tv of video op het mobieltje in de volgende 12 maanden. Bij de Aziaten lag dat percentage veel hoger: 20%.
De redenen voor deze negatieve houding zijn niet moeilijk te begrijpen: gebrek aan bandbreedte (zelfs op een klein scherm moet het beeld toch een klein beetje vloeiend zijn), en uiteraard de grootte van het scherm zelf. De gebruiker die moet kiezen tussen een klein mobieltje dat hij in zijn zak kan stoppen, of een groter toestel, waarop hij comfortabel naar video of tv kan kijken, kiest nog altijd voor compact.
Maar dat wil niet zeggen dat er geen alternatieve bronnen voor inkomsten zijn voor de operatoren: spelletjes, muziek, gokken, en, uiteraard: rode oortjes content zouden toch nog altijd hits kunnen zijn.
http://www.news.com/TV-on-cell-phone-screens%3F-No-thanks%2C-say-Europeans/2100-1039_3-6209707.html?part=dtx&tag=nhl

YAHOO PODCASTS STOPT ERMEE
Podcasts zijn voor de liefhebbers, zo blijkt steeds meer. Wie podcasts volgt vindt steeds meer ervaren podcastsers op zijn weg, die verzorgde podcasts brengen, met een aantrekkelijke inhoud, en een aantrekkelijke presentatie: een welluidende stem, een gevoel voor humor, adrem reageren, enz.
Per definitie zijn podcasts bestemd voor niche-groepen, die afstemmen op de podcast die hen interesseert - van tech tot muziek, van koken tot joggen. Deze groepen gaan echter niet via de grote portaalsites op zoek naar content, maar via gespecialiseerde sites. En iTunes speelt daarbij een belangrijke rol.
De grote portaalsites die eveneens een podcast afdeling opgestart hadden, toen het fenomeen podcast de kop opstak, lijken die nu op te doeken. Althans, dat is wat Yahoo doet met zijn afdeling Yahoo Podcasts, dat in oktober 2005 van start ging.
Yahoo zelf geeft geen reden op voor het opdoeken van deze podcast-gids. Volgens sommigen zou het zijn omdat podcastsgidsen veel minder populair zijn dan videogidsen, en het beeld het gesproken woord overgenomen hebben. Je kan ons natuurlijk vooringenomen noemen, maar dat kan niet de reden zijn: podcasts hebben hun luisteraars, net zoals mensen op een bepaald moment de tv op zetten, en op een ander moment de radio. Het lijkt ons eerder dat zij de handdoek in de ring gooien, omdat een van de beste podcastsgidsen die van iTunes is, en daar gewoon niet aan te tornen valt....
http://podcasts.yahoo.com/
http://www.techcrunch.com/2007/09/26/yahoo-podcasts-joins-the-deadpool/

HALO 3 SCOORT HOGE TOPPEN
Soms hebben wij medelijken met softwaregigant Microsoft, omdat hij er zo vaak van langs krijgt in onze rubrieken. Erg vaak brengt Microsoft immers iets uit, maar ontbreekt het net dat ietsje, dat het boven de producten van de concurrenten verheft. En als er dan toch zo'n product is, dan is er toch weer zo'n groot nadeel aan, dat de knuppels klaarstaan bij de lancering ervan, om massaal aan "Microsoft bashing" te doen (het met stokken slaan naar Microsoft).
Maar ditmaal lijkt Microsoft er toch in geslaagd om concurrenten zoals Apple op vlak van iPod, en Sony op vlak van gametoestel, de loef af te steken. De lancering van de 3e aflevering van het Halo game moest immers niet onderdoen voor de feestelijkheden die gehouden werden bij de lancering van de producten van concurrenten. Alles was er: de lange rijen wachtenden, midden in de nacht, de blije gezichten van degene die zijn exemplaar van Halo 3 in de wacht had kunnen slepen, zelfs de triomfantelijke duik door een open raampje van de auto, om dan met knerpende banden weg te schuren, om maar zo snel mogelijk thuis het spel te kunnen spelen...
En natuurlijk ook de slaapkoppen en de rode oogjes de volgende dag op het werk, van alle Halo-fans die de hele nacht doorgespeeld hadden! Want, niet schrikken: meer dan 1,4 miljoen mensen gingen onmiddellijk na de lancering online, en meer dan 4 miljoen spelletjes werden genoteerd in de laatste 24 uur. Reden om, volgens BBC, van een popcultuur fenomeen te spreken!
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7015663.stm
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/09/25/AR2007092502259.html?wpisrc=newsletter&wpisrc=newsletter

DEMOFALL: NIEUWIGHEDEN
De afgelopen dagen werd er in San Diego de DEMOfall conferentie gehouden. Daar kunnen bedrijven hun nieuwe producten voorstellen. Maar daarvoor hebben zij geen mooie stands met blondines en blinkende glitter - neen, de deelnemende bedrijven moeten in een presentatie van maximaal een tiental minuutjes de toehoorders overtuigen van de kwaliteiten van hun product. Het zijn dan ook geen hardware toestanden die hier ten tonele gevoerd worden, maar wel webtoepassingen.
Een opsomming van de aanwezigen is dan ook een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met enkele nieuwe websites met aantrekkelijke mogelijkheden. Bij Mashable en bij CNet vind je lijstjes met de deelnemers, en een korte beschrijving van hun aanbod. Aan jou om te ontdekken wat deze nieuwe sites in hun mars hebben!
http://www.demo.com/
http://mashable.com/2007/09/21/demofall/
http://www.news.com/DemoFall-2007-conference/2009-7345-6207411.html?part=dtx
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
PERSCO LOGITECH 20/9/07 (2): SPEEL LUCHTGITAAR MET JE AFSTANDSBEDIENINGMUIS.
Een PC dient niet enkel maar voor het 'computerwerk'. Het is ook een opslagplaats voor video, muziek, foto's. Niet direct zaken waarvoor je steeds aan je bureel zit. Logitech heeft nu een muis op de markt gebracht met een soort afstandsbediening.
De muis, die qua uitzicht doet denken aan een dolfijn, is voorzien van bewegingssensoren, deze zorgen dat je je muis gewoon door de lucht hoeft te bewegen om gebarencommando's naar je PC te sturen. Om bijvoorbeeld het volume aan te passen, kan je de volumeknop op de muis indrukken en met een eenvoudig gebaar naar links of rechts het geluidsniveau wijzigen. Bij muziek resulteert een circulaire beweging met de klok mee in het commando Ďvolgende nummerí en andersom. Ook surfen op Internet op een andere plek dan achter het bureau, wordt nu mogelijk. Denk aan het browsen op websites als YouTube of Garage TV. Tot slot is de Air Mouse ideaal voor mensen die in het bezit zijn van een Media Center PC.
De winkeladviesprijs van de Logitech MX Air Rechargeable Cordless Air Mouse is 149,99 Euro.
Kijk voor meer informatie over de MX Air Mouse op
http://www.logitech.com/index.cfm/mice_pointers/mice/devices/3443&cl=us,en

PERSCO LOGITECH (3) DE GEKROMPEN MUIS USB-ONTVANGER
Je kent het probleem. Telkens je je draadloze muis wil gebruiken op je laptop moet je de USB ontvanger zoeken en inpluggen. Logitech heeft dat probleem opgelost met de VX Nano muis.
De ontvanger van de VX Nano muis is Ďs werelds kleinste USB ontvanger voor draadloze muizen (indien vergeleken met andere 27 MHz USB ontvangers die momenteel verkrijgbaar zijn). Eenmaal aangesloten op een notebook, sluit de nano-ontvanger naadloos aan op de behuizing en steekt slecht 8 mm uit, gerekend vanaf de rand van een notebook en hoeft dus niet verwijderd worden.
De VX Nano muis is dan ook altijd direct gereed voor gebruik.
Adviesprijs: 69,99 euro. [Paul Liekens]
http://www.logitech.com/index.cfm/mice_pointers/mice/devices/3271&cl=us,en

WATERDICHT KLAVIER BIJ VAIO LAPTOP
Dat is nu eens handig. Want zo'n laptop, die sleur je overal mee naar toe, vooral als hij ultramobiel is als de VAIO G-reeks van Sony. En vaak zit je ergens in een café iets te eten of drinken, en dan gebeurt er plots het onverwachte - een glas dat omgestoten wordt, of je morst wat druppels koffie. Geen nood: dit klavier kan ertegen, er zou zelfs een soort gootje inzitten om het teveel aan water weg te te voeren. En als er teveel water is, dan sluit het systeem zich gewoon af.
Knap bedacht!
http://www.engadget.com/2007/09/25/sony-intros-upgraded-and-drip-proof-vaio-g-series-laptop/

DE MP3 PLAYER ALS STETHOSCOOP?
Het komt niet van ons, maar wel van een arts: op een congres van het Europese Respiratory Society in Stokcholm stelde hij dat MP3 players uitstekend gebruikt kunnen worden om de geluiden van het hart en de longen op te nemen.
Je moet natuurlijk een MP3 player hebben met een opnamefunctie. Dan moet je simpelweg het toestel met de microfoon naar beneden op de thorax leggen, en de geluiden opnemen. De kwaliteit en de zuiverheid van het geruis zou zelfs beter zijn dan bij een stethoscoop. Bovendien wordt het geluid als digitaal bestand opgeslagen, en kan het op een computer overgezet worden om vergeleken te worden met de frequentiecurven van andere patiŽnten.
De arts gaf wel toe dat deze methode enkel resultaat geeft bij het diep in- en uitademen. Maar is dat niet wat de dokter je vraagt bij je doktersbezoek: "Diep in- en uitademen"?
http://www.chip.de/news/c1_news_28796228.html

SAMSUNG PRINT HET BONT EN ZWART.
Op de persco van donderdag stelde Samsung zijn nieuwste snufjes voor op printergebied. De allereerste printer die ooit het daglicht zag, dat was wereldnieuws. De nieuwe reeks printers van Samsung is dat veel minder. Maar zeggen dat er niets nieuws is, dat is ook niet waar. Samsung heeft de laserprinters eens grondig een opfrisbeurt gegeven en hier en daar wat fine-tuning aan toegevoegd.
Laserprinters worden momenteel vooral op kantoor gebruikt. De Samsung CLP-660ND print 24 pagina's per minuut voor 5,500 pagina's in zwart-wit en 5,000 pagina's in kleur met dezelfde toner. Het toestel houdt zelf bij wat de kostprijs per velletje is. De nieuwe CLP-350N doet het iets trager met 19 zwart-wit of 5 kleurenblaadjes per minuut. Het print met de nieuwe flesvormige tonerunits 4,000 zwart-wit of 2,000 kleurenpagina's. Opmerkelijk is dat het een vrij klein toestel is, in vergelijking met de concurrentie. Van klein gesproken, Samsung brengt ook met de mono-laserprinter ML-1630 en de multifunctional SCX-4500 twee ware design toestellen op de markt. Opvallend zijn deze zwarte, kleine designtoestellen wel. De SCX-4500 print, en kopieert in zwart-wit, maar scannen gebeurt in kleur.
Over type, beschikbaarheid en prijs het volgende:
Samsung CLP-660ND - november 2007 - adviesprijs 729 Euro.
Samsung CLP-350N - half oktober 2007 - adviesprijs 369 Euro.
Samsung ML-1630 - september 2007 - adviesprijs 199 Euro.
Samsung SCX-4500 - september 2007 - adviesprijs 299 Euro.
[Paul Liekens]
http://www.samsung.be


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Amerikaanse tv-studio's herschikken de kaarten: NBC biedt geen programma's meer aan via iTunes maar start eigen downloaddienst, CBS blijft iTunes trouw.
http://www.pcworld.com/article/id,137470/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Gevaarlijk beveiligingslek vastgesteld in PDF formaat
http://www.pcworld.com/article/id,137469/article.html?tk=nl_dnxnws

*** We hadden al de Prada mobiele telefoon, nu werkt ook modeontwerper Armani aan een tv en een mobieltje, in samenwerking met Samsung
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBR5b0RjB3v0Jhb0Piz80EC

*** Nieuw game van Microsoft, Halo 3, krijgt erg lovende kritieken....
http://ct.news.com.com/clicks?t=40228429-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

***... maar torrents van het nieuwe game overspelen al het web...
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBJMv0NamRs0guW0EXPd0Al

*** De Nederlandse internet radioportaal Nederland.fm opent een filiaal dat... BelgiŽ.fm zal heten.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00070912

*** Onderzoekers van het befaamde Fraunhofer instituut hebben een beveiligingslek ontdekt in de Code-Memo software voor het onthouden van het paswoord op het mobieltje en die standaard op de meeste Sony-Ericsson mobieltjes geïnstalleerd is.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070926001

*** Apple straft al wie zijn iPhone ontkoppeld heeft van de provider via de simkaart: een nieuwe firmware die eind deze week doorgestuurd wordt, zal al die gehacket iPhones blokkeren en onbruikbaar maken.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48054

*** Ook Armani opent een winkel in Second Life
http://ct.news.com.com/clicks?t=40261470-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Sony heeft in vier dagen tijd 250.000 nieuwe psp's verkocht
http://ct.news.com.com/clicks?t=40261471-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Sophos heeft nu ook tools die toegang vanop afstand onmogelijk moeten maken
http://www.sophos.com/security/analyses/index_st_controlled_application.html

*** Producten met usb 3.0 in 2009 op de markt
http://www.webwereld.nl/articles/47983/producten-met-usb-3-0-in-2009-op-de-markt.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWATERMELON SLIM
[Blues] Echte blues zoals hij zou moeten zijn: slide gitaren, honky piano's, en een blues stem, in dit geval van Bill Homans, alias Watermelon Slim. Van hem kan je drie songs downloaden bij Download.com
http://music.download.com/watermelonslim

ISABELLE
[Blues] Nog meer blues, maar dan van een Zweedse, Isabelle Arnfjell, die blues zingt als een rechtgeaarde Nashville-inwoner. De dame heeft een prachtige stem; de songs zijn van het bravere soort blues, dat voor sommigen té braaf zal zijn. Maar als zachte muziek om bij weg te dromen, lekker ontspannend, mag dit er zijn. Je kan 9 songs gratis downloaden bij Download.com
http://music.download.com/isabelle

THE SIEGEL-SCHWALL BAND
[Blues] Een van de grote kleine bands uit de Chicago scene uit de jaren 60; het speelde samen met Muddy Waters, Howlin', en zo goed als alle andere gitaristen. Erg gezellige blues. Helaas slechts één song gratis te downloaden, Going Back to Alabama.
http://music.download.com/thesiegelschwallband

PAP MALI - HONEY BEE
[BLues] Een honkytonk piano, lekkere drums, en een zalige stem met een rijk timbre - een bariton als je het wil weten. Erg gezellige blues, je waant je zo in een rokerige kroeg waar een dame met veel veren in het haar tegen de piano geleund staat... Je kan deze "Honey Bee" gratis downloaden.
http://music.download.com/papamali/

LANA MARTINO-SMITH
[BLues] Een vrouwelijke blueszanger, die blues zingt met ballen. Slide gitaren, een hammond orgeltje, en een coole drum. Je kan het prachtige "Crippled heart blues" gratis downloaden.
http://music.download.com/lanamartinosmith/3600-8383_32-101032889.html?tag=MDL_chart_topdls_artist


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zwemmen is makkelijk genoeg als een ander je hoofd boven water houdt.
Okenwa Olisa, Afrikaans auteur
De nieuwe oogstYOOSING: DOE EENS WAT KARAOKE?
Een leuke site voor al wie zich al eens graag te buiten gaat aan karaoke. Je krijgt hier, net als in een echte karaokebar, muziek en tekst om mee te zingen, maar je kan hetgeen je zingt zelfs opnemen en online zetten zodat anderen het kunnen beluisteren. Je kan zelfs meezingen met de karaoke die een ander opgenomen had, en zo een duet vormen. Leuk! (Bron: Magnoliake)
[Taal: Engels]
http://www.yoosing.com/

SEARCH FOR VIDEO
Op zoek naar een filmpje over een bepaald onderwerp? Ga dan eens langs bij Search For Video. Na het invullen van jouw trefwoord gaat de site op zoek bij een indrukwekkend lijstje populaire videosites, - en dan hebben wij het niet eens over Youtub en Co, maar over sites waar jij wellicht nog niet van gehoord hebt. Het resultaat zijn kwalitatief erg goede filmpjes. Test het zelf maar uit. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.searchforvideo.com/

DIGG KILLER
Erg leuk: een online spelletje dat inspeelt op de populariteit van Digg. Je moet op de vijand schieten (het aantal scores dat een artikel gehaald heeft), de rode bolletjes ontwiken, en kan extra punten verdienen of verliezen met te vliegen tegen thumbs up / thumbs down icoontjes.
Je kan lieflijke rozenbommen afvuren met de caps-toets, of f-bommen met de shift-toets. De spatiebalk dient om te pauzeren, het schip beweeg je met de pijltjestoetsen, en gewoon schieten doe je met Ctrl (of Cmd bij Apple)
[Taal: Engels]
http://www.kurtmargenau.com/diggkiller/

THE INTERNET PEOPLE
Hoe geek ben jij? Dat kom je te weten als je naar deze song luistert, en de namen en beelden herkent. LonelyGirl, Amanda van RocketBoom, de swingende loopbanden... Een leuk gemaakte song, met heel veel hints in naar mensen die typerend zijn voor het internet.
[Taal: Engels]
http://www.channelfrederator.com/episode/TMM_20070906

JEWTUBE: YOUTUBE VOOR JOODSE MENSEN
Google is er niet gelukkig mee, en het valt dus af te wachten hoe lang deze site zal blijven bestaan. Het gaat om JewTube, een site die voornamelijk filmpjes brengt rond joodse thema's. De feestdagen, religieuze thema's, en erg, erg veel comedy. Een uitstekende manier om eens kennis te maken met je joodse buurman.
[Taal: Engels]
http://www.jewtube.com

QUARTERLIFE
Een interessant gegeven: een nieuwe tv-reeks die gemaakt is rond de gevolgen van het bloggen. Een meisje schrijft een waarheidsgetrouw, maar krijgt het aan de stok met haar vrienden, omdat zij ook over hen schrijft. De voorfragmenten die je kan zien op YouTube lijken interessant. Het valt af te wachten of de makers van de show ook echt de essentie van het bloggen begrepen hebben.
Tussen haakjes: Quarterlife is, volgens Wikipedia, een term die staat voor het leven dat onmiddellijk volgt na de grote veranderingen van de adolescentie - dus mensen van 21-29, die een kwart van hun totale levensspan eigenlijk aan het beleven zijn. Er bestaat zelfs een quarterlife crisis, net zoals er een midlife crisis bestaat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Quarter-life_crisis
http://quarterlife.com/
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=17960792

CUSTOMIZE: EEN HELE BOETIEK VOOR JE BAKJE
Wil jij graag je computer wat opsmukken? Dan is dit wel het ideale adres. Hier vind je niet alleen wallpapers/behangpapiertjs, maar ook thema's vor je Windows OS, je mediaplayer, aparte cursors, opstartschermen, enz. Leuk om eens wat te experimenteren.
[Taal: Engels]
http://customize.org/

CURSUSSEN
Een mens leeft om te leren, nietwaar? IN dit digitale tijdperk kan je niet anders - er is altijd wel iets nieuws te leren: hoe je je mobieltje moet programmeren, hoe de digitale recorder werkt, enz. En ook op het internet valt er heel wat te leren: wat is bluetooth, hoe werk je met Dreamweaver, enz.
Bij HCC Magazine vind je een reeks erg interessante cursussen over verschillende tech onderwerpen. Een heuse aanrader! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.showCursussen

HET WEER IN DE VOLGENDE 3 DAGEN
Een site die ongetwijfeld veel gespreksonderwerp zal opleveren - want het weer is nu eenmaal het favoriete onderwerp waarover mensen kletsen als ze een gesprek met een ander aanknopen. Deze afdeling van Buienradar toont voor de volgende 3 dagen wat voor weer het zal zijn. En, op het moment dat wij dit schrijven, komt er heel wat regen toegewaaid naar onze contreien! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.buienradar.nl/3daagse.aspx

TUUT TUUT: HIER KOM IK MET MIJN AUTOOTJE
Wil jij een autootje kopen, dan weet je dat de kosten voor het behalen van je rijbewijs flink kunnen oplopen. Gelukkig is VAB gestart met een virtuele rijschool, waar je gratis een theorie opleiding kan volgen. Je kan er ook online rijlessen reserveren bij een instructeur, en de betaling ervan regelen - je dacht toch niet dat de VAB dit volledig gratis deed, niet? (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.vabrijbewijs.be

NIEUWE ZOEKMACHINE: OSKOPE
oSkope heeft het woord "skope" in zich, dat je wellicht ken van de "scopie" achtervoegsels bij woorden zoals endoscopie, ventroscopie, maar ook in bioskoop: het heeft te maken met kijken. Deze zoekmachine is dan ook gespecialiseerd in afbeeldingen en toont de resultaten van een zoekopdracht als een afbeelding - is dat een boek dan is het een cover, is het een plaat dan is het de album art, is het een film dan krijg je een preview. Erg handig, vooral omdat de resultaten als thumbnails (miniatuurafbeeldingen weergegeven worden), zodat je meteen een handig overzicht krijgt. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.oskope.com

SNELTOETSEN
Wie veel moet typen, zal het met ons eens zijn: sneltoetsen zijn erg gemakkelijk - al is het maar omdat je zo de muis kan uitschakelen, en je handen op het klavier kan houden om menu's en keuzetoetsen aan te klikken.
Elk programma heeft trouwens zo zijn sneltoetsen - alleen: die staan niet meteen direct duidelijk ergens vermeld. Daarom is deze site zo handig: hier vind je een handige database met de sneltoetsen voor honderden toepassingen, niet alleen voor Windows maar ook voor Mac en Linux. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.keyxl.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : GLUMBERT
Een site met (enkel) de meest markante filmpjes van het net. Het aanbod is beperkter maar met meer kwaliteit dan bij bvb Youtube.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.glumbert.com/

VRIJDAG FOTODAG : JOEY LAWRENCE
Wat deze 17-jarige Canadese fotograaf nu al uit zijn mouw schudt belooft heel wat goeds voor de toekomst.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.joeyl.com

VRIJDAG FILMDAG : HOT FUZZ
OfficiŽle website van deze komische actiefilm met Simon Pegg, Nick Frost, Jim Broadbent, Bill Nighy en Timothy Dalton in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 26 september 2007.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.hotfuzz.com/
http://www.imdb.com/title/tt0425112/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

VIDEO: Kleuter belt politie voor hulp bij wiskunde
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20092007_094
http://www.youtube.com/watch?v=uSU0t6cnf2I


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- KPN-flirtdienst van start
AMSTERDAM - In Amsterdam is donderdagmiddag de flirtdienst van KPN, Olllo.nl van start gegaan.
http://www.ad.nl/multi-media/article1696932.ece
- Ouderen waarderen internet en radio 't meest
HILVERSUM - Radio en internet zijn de meest gewaardeerde media onder 55-plussers. Dat blijkt uit het onderzoek Ouderen en Media dat door...
http://www.ad.nl/multi-media/article1692400.ece
- 'YouTube' zet overvaller te kijk
DEN HAAG - De politie gaat een internetpagina maken waarop winkeliers camerabeelden van overvallers kunnen...
http://www.ad.nl/binnenland/article1688257.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Televisie Walkman
Naast twee video walkmans brengt Sony nu ook een televisie-Walkman uit. Deze is zelfs als mini-videorecorder te gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20793
- Externe surround geluidskaart
Speel surround geluid af via je PC. Trust levert een extern USB-soundsysteem met echte 5.1 en virtuele 7.1 audiokanalen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20776
- Wallpaperkunst
Wil je een echt mooi plaatje als achtergrond op je monitor of telefoon, kijk dan eens rond op de website deviantART.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20743

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Binnenkort koelkast op magneten?
Een groep onderzoekers aan de Technical University of Denmark heeft een nieuwe manier van koelen ontdekt die gebruik maakt van magneten in plaats van elektriciteit.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3040
- Variant voor HD-ready logo
Omdat de huidige HD-ready logo's voor verwarring zorgen, lanceert de Europese brancheorganisatie voor consumentenelektronica EICTA nieuwe varianten.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3038
- Compacte flitser met handige instelschijf
PENTAX - AF 200 FG: De AF 200 FG is een compacte flitser die uitblinkt in eenvoud.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4767
-

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Keytrade Bank: eerste Belgische bank in Second Life
Dankzij Keytrade Bank kunnen de bewoners van Second Life voortaan heel eenvoudig prijzen in Linden Dollars in euroís omzetten in de winkels van Second Life. Een wereldpremière voor deze eerste Belgische bank in deze virtuele wereld.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17217&style=34360
- Meer dan 75 cases in de handen van de jury
De inschrijvingen voor de cases van de Mixx-Awards werden op 24 september om middernacht afgesloten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17212&style=34360
- De nieuwe MuVo T100 van Creative
Creative, Ďs werelds nummer één in digitale entertainment producten, kondigt zijn nieuwe MuVo T100 aan.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17210&style=34360
-

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Neemt jouw computer stiekem contact op met het internet?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/internet/neemt-jouw-computer-stiekem-contact-op-met-het-internet.cfm
- Symantec maakt zich zorgen over veiligheid Bluetooth
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/symantec-maakt-zich-zorgen-over-veiligheid-bluetooth.cfm
- Zoeken naar mensen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/zoeken-naar-mensen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- De valorisatie van Facebook
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4904
- Keytrade Bank gaat virtueel
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4899
- Meer gameconsoles voor vrouwen (en minder seks voor surfers)
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4894

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Natalie Portman uit de kleren in nieuwe kortfilm Hotel Chevalier
http://www.speedzone.be/artikel/1580_natalie_portman_uit_de_kleren_in_nieuwe_kortfilm_hotel_chevalier.html
- Fixkes - Ongelukkig
http://www.speedzone.be/artikel/1579_fixkes__ongelukkig.html
- Grow Island
http://www.speedzone.be/artikel/1578_grow_island.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- BOTM Oktober: Scarlet versus Sabam
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=886
- Packard Bell: Funkey Town MP3 speler
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=884
- On line versie PhotoShop Express
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1686

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Technologie-instituut Europa krijgt kans zich te bewijzen
http://life.tweakers.net/nieuws/49549/Technologie-instituut-Europa-krijgt-kans-zich-te-bewijzen.html
- Halo 3 zorgt voor topdrukte op Xbox Live
http://life.tweakers.net/nieuws/49564/halo-3-zorgt-voor-topdrukte-op-xbox-live.html
- T-Mobile koopt Orange Nederland voor 1,3 miljard euro
http://pro.tweakers.net/nieuws/49555/t-mobile-koopt-orange-nederland-voor-13-miljard-euro.html

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SLIM OMGAAN MET VISTA: HET PROBLEEM OPLOSSEN BIJ KOPIËREN VAN GROTE BESTANDEN
Je hebt het allicht al ondervonden bij Vista: grote bestanden, daar heeft hij moeite mee. Als je die moet kopiŽren van de ene naar de andere plaats dan zal je bemerken dat je router vaak uitvalt bijvoorbeeld, of je netwerk.
Dat zou veroorzaakt worden door het auto-tunen van het netwerk in Vista, maar je kan het gelukkig wel veranderen. Hiervoor moet je de Commando Prompt openen in Administrator modus: tik cmd in het startmenu en gebruik ctrl+shift+enter of recht klik op de commando prompt en kies Run as administrator.
Vervolgens tik je deze tekst in
netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled
en druk je op enter. Je moet je systeem nu wel herstarten.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/fix-problems-with-copying-large-files-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: DE BEVEILIGINGSWAARSCHUWINGEN UITSCHAKELEN
Wanneer je het automatisch updaten uitschakelt, bijvoorbeeld omdat je zelf wil bepalen wanneer je de updates downloadt en installeert, dan krijg je de hele tijd waarschuwingen te zien van je Security Center (beveiligingscentrum) die vertellen dat je de status van je firewall of van je computer moet nakijken.
Die boodschappen kan je echter uitschakelen - alhoewel wij je echt niet aanraden om je firewall te deactiveren.
Hiervoor moet je gewoon, wanneer er weer zo'n boodschap verschijnt, op het rode schildje klikken met de rechtermuisknop. Kies Open Security Center (open beveiligingscentrum). Klik op "Change the way Security Center alerts me" (wijzig de manier waarop het Beveiligingscentrum mij verwittigt). Nu krijg je drie opties voorgeschoteld, en kies de onderste: Don't notify me and don't display the icon (verwittig mij niet en vertoon het icoon niet).
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/disable-security-center-popup-notifications-in-windows-vista/

SLIM WERKEN MET VISTA: EEN NIEUW BESTANDSTYPE TOEVOEGEN AAN DE INDEX
Zoals je weet bevat Vista een volledig nieuwe zoekmachine, die nauw verweven is met het besturingssysteem. Dat houdt echter geen index bij van àlle bestanden - jij kan zelf soorten bestanden toevoegen of verwijderen - bijvoorbeeld muziek, afbeeldingen, of enkel documenten.
Ga hiervoor naar start, en tik in het zoekvakje Index. Druk op enter - dit voert je naar het indexeer venster. Klik daar op de button Advanced (meer instellingen), en tik in het invulvakje de gewenste bestandsextensie (bijvoorbeeld php) in, klik daarna op Add new extension (nieuw formaat toevoegen).
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/add-a-new-file-type-to-indexing-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: WELKE MAPPEN TE INDEXEREN?
Gisteren hadden wij het erover dat je zelf kan bepalen welke soort bestanden Vista indexeert op jouw computer. Maar je kan ook bepalen waar Vista moet zoeken naar bestanden om die op te nemen in de index, zodat zij gemakkelijker gevonden kunnen worden bij de ingebouwde zoekmachine van Vista.
Hiervoor ga je, net zoals voor het toevoegen van bestanden, naar Start, en geef je in het zoekvak "index" in. klik op Enter. In het venster Indexing Options (index opties), klik je op Modify (wijzigen). Op het volgende venster klik je op Show all locations (toon alle mappen). Nu kan je zelf aanduiden welke mappen je wil laten indexeren.
Toch even een waarschuwing: wij raden je het echt wel af om je hele computer te laten indexeren. Want dat maakt hem erg, erg traag. En ook je map met "program files" zou je niet moeten laten indexeren. Enkel de map met documenten bijvoorbeeld, of muziekbestanden...
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/adding-indexing-locations-in-windows-vista/

TIPS VOOR WEBWERKERS
Ziet jouw site er in verschillende browsers precies hetzelfde uit?

Heb je dat ook wel 'ns? Je hebt net een hele mooie webpagina gemaakt. Het ziet er perfect uit in je favoriete webbrowser. Voor de zekerheid controleer je het nog even met een andere browser. En dan blijkt dat die pagina daar net op een iets andere manier wordt weergegeven. Hoe kom je erachter waar het aan ligt?
Twee vragen die ik mezelf in zo'n geval stel:

Voldoet mijn pagina aan de geldende HTML- en CSS-standaarden?
Is in mijn pagina voldoende rekening gehouden met standaardwaarden voor CSS-eigenschappen (die browserafhankelijk kunnen zijn)?
Een aantal handige tools die kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen:

IE Developer Toolbar (voor Internet Explorer 6 en 7)
Firebug (plugin voor Mozilla Firefox)
Web Developer (plugin voor Mozilla Firefox)
In dit artikel zal ik de IE Developer Toolbar bespreken. De andere twee volgen later.

Allereerst gaan we de toolbar installeren:

Ga naar download.microsoft.com en gebruik de zoekoptie boven in het scherm om te zoeken naar 'IE Developer Toolbar' of ga direct naar de downloadpagina via deze link (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=e59c3964-672d-4511-bb3e-2d5e1db91038&displaylang=en).
Download het bestand IEDevToolBarSetup.msi en voer het bestand uit.
Doorloop vervolgens de installatiewizard.
Herstart Internet Explorer.
De toolbar is vervolgens te activeren via het menu en dan de opties Beeld -> Explorer-balk -> IE Developer Toolbar.
Zo ziet de toolbar eruit:

In de menubalk staan de opties voor het valideren van de HTML-pagina en de CSS. De opties 'Local HTML...' en 'Local CSS..' zijn heel handig in het geval je pagina lokaal op je eigen computer staat en dus nog niet beschikbaar is via het internet.
In de linkerkolom zijn de HTML-elementen waaruit een pagina is opgebouwd, te zien. Als we op een element klikken (bijv. HTML), dan worden in de middelste kolom de bijbehorende attributen getoond. In de rechterkolom staan de huidige CSS-eigenschappen die op dat element van toepassing zijn. Met de checkbox 'Show default Style Values' kunnen ook de standaard waardes worden getoond. Die waardes kunnen soms per browser verschillen waardoor een pagina net anders wordt getoond. Hele handige optie dus!
Een andere handige optie is de knop 'Select Element By Click' . Kies deze knop en je kunt vervolgens in de HTML-pagina de elementen selecteren waarvoor je de eigenschappen wilt bekijken!
De IE Developer Toolbar heeft nog meer handige opties en die zijn allemaal te bereiken via de menubalk. In 'Tools' zit bijvoorbeeld de optie om de browser naar een bepaalde schermresolutie om te zetten of een liniaal om de breedte te bepalen. Ook is er de optie om bijvoorbeeld javascript uit te schakelen. Eigenlijk veel te veel om het hier allemaal op te noemen.
Veel (debug-)plezier met de IE Developer Toolbar!
Henry Tang van Alphamegahosting
[Sjeef]
http://www.alphamegahosting.com/


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...RARZILLA FREE UNRAR
Win9.X/ME/NT/2000/XP/Vista - 0,87 MB - freeware
Een gratis versie van dit progje om gecomprimeerde .rar bestanden uit te pakken. Wij zijn alleen niet zeker of de interface in het Engels of Duits is. (Bron: Wim W)
http://www.winload.de/download/66517/Utilities/Packer/RarZilla.Free.Unrar.2.12.html

CONIUNO - WERKWOORDEN VERVOEGEN
Win9.X/ME/NT/2000/XP/Vista - 1,98 MB - freeware
Een programma om werkwoorden te leren vervoegen in verschillende talen: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans, Latijn. Een gouden tip voor onze schoolgaande jeugd! (Bron: Wim W)
http://www.coniuno.com/index.htm

HERFST SCREENSAVER
Windows all - 3,99 MB - freeware
Ook zo genoten van het mooie weekend? Het wordt nu echter herfst. De bladeren vallen, het landschap verkleurt. En waarom niet die verandering doorgetrokken naar je computertje? Haal op deze pagina een screensaver af die de verandering der seizoenen weergeeft in prachtige foto's. OP de site vind je trouwens nog verschillende andere heel mooie screensavers.(Bron: Wim W)
http://www.wallpaperscreensavers.net/change-of-seasons-screensaver-p-17/

TAROT SPEL IN OFFICE
Windows - Office - 9 MB - freeware
Een tarotspel dat de aanwezigheid van drie andere kaartspelers simuleert. Het gaat om een XLS bestand, dus je moet Microsoft Excel op je computer hebben staan, en macro's activeren. Je moet wel een aardig mondje Frans kunnen verstaan. (Bron: Wim W)
http://vb.schillg.fr/main.php?page=tarotia.php

VIRTUELE MEETLAT
Windows - freeware
Hoe groot is de afbeelding die zich op jouw scherm bevindt, in pixels en in centimeters? BIj het ontwerp van een pagina kan zo'n informatie erg belangrijk zijn. Deze tool stelt je in staat om alles wat zich op jouw scherm bevindt, exact te meten. (Bron: Wim W)
http://www.wonderwebware.com/screen-ruler/

FILEMON: WAT BEWEEGT ER OP MIJN PC?
WinNT/2000/ME/XP - 196k - freeware
Doet je pc raar? Deze tool kan je helpen om uit te vissen wat de boosdoener is: je krijgt een real time overzicht van alle programma's die op dat moment draaien. Het progje houdt alle acties van elk open programma bij, en zet er een tijdstempel op, op elk openen van andere bestanden of het laden van helper programma's. En dan kan je zien welk programma er bijvoorbeeld een actie deed vlak voor je systeem bevroor.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,22271/description.html?tk=nl_ddxdwn

DONDERDAG LINUXDAG: LIFEREA
Linux - freeware
Lifurea is een afkorting van Linux Feed Reader - het is dus een nieuws aggregator voor online nieuwsfeeds, en ondersteunt RSS, RDF, CDF, Atom, OCS, OPML.
http://www.icewalkers.com/Linux/Software/522120/Liferea.html

DONDERDAG LINUXDAG: KMPLAYER
Linux - freeware
KMPlayer is een videoplayer plugin voor de Konqueror en de basis players zoals Mplayer, Xine, ffmpeg, ffserver, VDR. Hij imiteert de QuickTime, MS MediaPlayer en RealPlayer plugin funcites voor de browser.
http://www.icewalkers.com/Linux/Software/527840/KMPlayer.html

VRIJDAG MACDAG: COCKTAIL
Mac OS X 10.4 - 2.03 MB - shareware
Een mooie verzameling tweaks aan de interface, krachtige tools voor het onderhoud van je bakje, en scripts om meer uit je Mac te halen. Het gaat vooral om dingen die je vroeger via de commandolijn moest doen, maar die je nu via een gebruiksvriendelijke interface kan doen.
http://www.download.com/Cocktail-Tiger-Edition-/3000-2274_4-10744233.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: DUGG
Mac OS X 10.3 - 208l - freeware
Een Digg widget voor het dashboard: je krijgt de laatste nieuwe headlines rechtstreeks op je desktop met deze widget. Je krijgt een lijst van de koppen, plus de mogelijkheid om op Digg te zoeken.
http://www.download.com/Dugg-Digg-Widget-for-Dashboard/3000-11125_4-10746451.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....De reacties die wij deze week ontvingen werden reeds verwerkt als commentaar op de artikels zelf.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Niets kan de moderne zwemkleding vervangen,
en dat is ook praktisch al gebeurd.
Kirk Kirkpatrick, Amerikaans auteur