Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 27/9/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 517 van 22/9/2007

Gegroet lezers,

Hier zijn wij weer met onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze week opvallend veel berichten weer over Google, dat allerhande initiatieven neemt: een nieuwe soort advertenties, een initiatief om regels vast te leggen voor privacy, de uitbreiding van Google Docs met een nieuw onderdeel, Presently, dat de tegenhanger moet worden voor Microsoft's Powerpoint... Voorwaar een bezig beestje, die Google!

Ook op vlak van kantoortoepassingen lijkt alles in een stroomversnelling te komen: de concurrenten van Microsoft Office worden steeds interessanter - naast Open Office is er nu ook een gratis aanbod van Star Office, en IBM biedt zijn Lotus Symphony eveneens gratis aan. Voeg daar nog de online concurrenten bij, de kantoorpakketten die je gratis kan gebruiken, en dan zal je beseffen dat er in de achterkamers van Microsoft toch wel heel wat verhitte gesprekken gevoerd worden!

Wij houden je niet langer op, zodat je snel zelf al deze artikels kan lezen. Alleen nog dit: commentaren en suggesties, en uiteraard ook kritiek is erg welkom - je kent het adres: redactie@netties.be

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NOKIA VOORAAN IN EEN POGING OM NIEUWE STANDAARD VOOR FLASH GEHEUGEN DOOR TE VOEREN
Ach het is wat. Heb je al eens een computer bekeken tegenwoordig, en de poorten die hij moet hebben om alle verschillende soorten flash geheugenkaarten te lezen? De schuldigen hierbij zijn enerzijds de geheugenfabrikanten, en anderzijds de fabrikanten van digitale camera's: elkeen opteert voor een bepaald formaat, en als gebruiker moet je maar zien dat jouw computer dan die geheugenkaart lezen kan.
Nokia wil daar nu wat aan doen. Het werkt samen met Samsung en Sony Ericsson, maar ook met geheugenfabrikanten Micron, Spansion, STMicroelectronis en Texas Instruments om een nieuw opslagmedium te promoten voor mobiele telefoOns. Universal Flash Storage zal dit formaat heten.
Een mooi initiatief. Want zeg nu eerljk: al die verschillende poorten op je pc, om al die verschillende kaarten te kunnen lezen, dat is toch echt belachelijk!
http://www.betanews.com/article/Nokia_Leads_Effort_to_Standardize_Flash_Memory/1189787370

GOOGLE STELT GLOBALE PRIVACY STANDAARD VOOR
Als je deze kop leest, dan kan je allicht je ogen niet geloven. Google, de Big Brother van het internet, die plots bekommerd is om onze privacy? Wel, het verhaal is een beetje genuanceerder, zoals wij leren uit dit artikel van CNet.
Google zou een charter willen opstellen dat de rechten van de gebruiker vastlegt, alsook de regels over wat websites en webdiensten mogen doen met de gegevens die zij verzamelen over de gebruikers. En, belangrijker nog, wat de mogelijke gevolgen zouden zijn als die gegevens door omstandigheden (diefstal, hack) in handen komen van derden. Ook moeten er regels komen over wat de websites moeten meedelen aan de gebruikers, om hen duidelijk te maken wat er met hun gegevens gebeurt.
Een mooi initiatief, zeker en vast als het komt van Google, dat met zijn zoekmachines, zijn GoogleAdSense en zelfs zijn GMail diensten stilaan naadje en draadje van ons persoonlijke leven verzameld heeft. Kwatongen beweren echter dat het enkel een indekking is van Google, om de gebruikersverenigingen te sussen. Google heeft immers onlangs adverteergroep DoubleClick verworven, maar die aankoop stuit op verzet van de Amerikaanse overheidsinstantie FTC. (Federal Trade Commission). Dit initiatief van Google zou, in het licht van deze aankoop, wel eens van een lovenswaardige poging tot het beschermen van de privacy van de gebruiker, gedegradeerd kunnen worden tot een gewone strategische, commerciŽle zet, om de mogelijke argumenten van het FTC te counteren. Bekijken wij dit te cynisch? Spreek ons tegen - je kent het adres: redactie@netties.be
http://www.news.com/Google+proposes+global+privacy+standard/2100-1030_3-6207927.html?tag=ne.fd.mnbc

GOOGLE EARTH TEN DIENSTE VAN DE OVERHEID
De beelden die Google Earth ter beschikking stelt zijn niet alleen maar als amusement bedoeld. Steeds meer commerciŽle toepassingen duiken op, die gebruik maken van de beelden, en hoe gedetailleerder de beelden worden, hoe interessanter die toepassingen.
Denk bijvoorbeeld maar aan huizen zoeken. Combineer advertenties voor huizen te koop/te huur met detailbeelden van de omgeving - is er veel groen, zijn er scholen in de buurt, enz.
Maar ook de overheid maakt gebruik van die beelden. Bij CNet vonden wij bijvoorbeeld het verhaal van een drugsplantage die ontdekt kon worden dankzij Google Earth: de politie voerde de coördinaten die zij op een papiertje gevonden hadden bij een verdachte, in bij Google Earth, en kwamen zo een plantage op het spoor. (1)
Het tweede verhaal is uiteraard dat van de zoektocht naar Steve Fossett, de avonturier die verleden week verdween met zijn vliegtuig. Richard Branson, de man achter de Virgin luchtvaartmaatschappij, en een intieme vriend van Fossett, riep meteen op tot een grootschalige zoektocht. Ook hierbij werden de beelden van Google gebruikt - althans: de beelden die Google kocht van verschillende satellietbeeld bedrijven. Deze beelden werden aan de gemeenschap van internauten voorgeschoteld in het "Mechanical Turk" project, waarbij een computerprogramma sectoren toebedeelde aan individuele deelnemers van het programma, en achteraf de resultaten vergeleek.
Een mooie illustratie van het nuttige gebruik van satellietbeelden. In het geval van Fossett heeft het, helaas, nog geen resultaat opgeleverd...
http://www.news.com/How+law+enforcement+uses+Google+Earth/2100-1025-6208034.html?part=dtx&tag=nl.e433
http://www.reuters.com/article/topNews/idUSN0441927620070905?feedType=RSS&feedName=topNews=====================

EU BEVESTIGT VEROORDELING MICROSOFT
Je hebt het wellicht vandaag op radio en tv gehoord: het Hof van Beroep van de EU heeft het beroep van Microsoft tegen haar veroordeling wegens misbruik van haar monopoliepositie verworpen. De boete waartoe Microsoft veroordeeld was, blijft behouden: maar liefst 497 mijoen euro. Even slikken voor Microsoft dus.
Maar is het je ook opgevallen dat de meeste berichten die je hierover hoorde in de pers erg onnauwkeurig waren? Zo hoorden wij op het middagnieuws van de radio dat Microsoft veroordeeld is omdat het de mensen verplichtte ook de Windows Media Player te kopen. Wat klinkklare nonsens is, want WMP is volledig gratis te downloaden!
Dus: voor alle volledigheid geven wij hiermee nog even een samenvatting van de feiten waarom het draait. Er zijn eigenlijk twee belangrijke zaken: enerzijds de koppeling van de media player aan het besturingssysteem, en anderzijds de onwil van Microsoft om de volledige specificaties bekend te maken van verschillende netwerkprotocollen, zodat ook haar concurrenten hun software beter op die protocollen kunnen aanpassen.
De Europese Commissie vond dat Microsoft hiermee haar de facto monopolie op vlak van besturingssystemen misbruikte, en eiste dat Microsoft een versie zou verkopen van Windows zonder mediaplayer (wat Microsoft ook deed: Windows XP N, maar geen kat die die wou natuurlijk), en dat Microsoft de complete specificaties zou publiceren. Drie jaar later zijn die publicaties nog altijd niet volledig...
Kijk, het is natuurlijk geen zaak die je in twee woorden kan uitleggen. En je moet een beetje kaas gegeten hebben van technologie om de ware inzet van de zaak te begrijpen. Maar laat dan een insider aan het woord, die de situatie kan uitleggen. Als de journalisten bij elk auto-ongeval bij manier van spreken drieŽntwintig getuigen laten opdagen die komen zeggen "ik heb het gezien", dan is een technische getuige erbij halen, bij zo'n belangrijke zaak, toch niet teveel gevraagd?
Voor degene die het naadje van het draadje wil weten van deze zaak, verwijzen wij naar een erg gedetailleerd artikel bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070917-microsoft-loses-appeal-in-europe.html
http://www.betanews.com/article/Inside_the_EU_Courts_Ruling_Microsofts_Abuse_of_Dominance/1190052315

NEDERLANDSE OMROEPEN TREKKEN AAN ALARMBEL VOOR PODCASTS
Auteursrechten - het is geen simpele materie. Voor radio en tv bestaan er afspraken, maar hoe moet het met podcasts en internetradio? Er zijn wel onderhandelingen om een regeling uit te werken, maar tot die regeling er is, is er een schaduwachtig niemandsland.... waar plots een spook van achter een boom tevoorschijn schiet.
Zo kregen de Nederlandse openbare omroepen verleden week de schrik van hun leven: Sena, een auteursrechtenorganisatie, stuurde enkele gepeperde rekeningen naar o.a. Avro en KRO omdat die hun programma's ook in podcast ter beschikking stellen. KRO kreeg bijvoorbeeld een rekening van 10.000 euro. Resultaat: de omroepen halen hun podcastst terug van het net af, of verminderen ze drastisch.
Nu is het zo dat Sena met deze rekeningen vooruitloopt op een akkoord dat er zou moeten komen met àlle omroepen over de auteursrechten voor het heruitzenden van radioprogramma's via podcast. Omdat dat overleg maar uitbleef, heeft Sena met deze facturen de stok in het hoenderhok gegooid, en gehoopt op een reactie.
Het vervolg van dit verhaal zal je allicht in de volgende weken kunnen lezen. Het is natuurlijk spijtig dat, in afwachting van een regeling, de meeste zenders hun podcasts stopgezet hebben...
http://www.webwereld.nl/articles/47917/publieke-omroep-haalt-podcasts-offline.html
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00070741
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00070724

EMUSIC BIEDT VOORTAAN OOK AUDIOBOEKEN AAN
Een van de grootste concurrenten van Apple's iTunes is eMusic. Trouwe lezers weten dat wij daar een account hebben, en er heel gelukkig mee zijn: je neemt een abonnement en mag in ruil x aantal songs per maand downloaden (30 songs kosten $9,99 per maand, 75 songs $19,99). DRM-vrij, dus je mag ze op zoveel computers en players zetten als je zelf wil. De meeste songs zijn van indie muzikanten, maar dat wil niets zeggen: wij hebben daar al zoveel fantastische muziek gevonden, dat een hele nieuwe wereld voor ons opengegaan is.
Welnu: eMusic breidt haar aanbod uit, zo weet de New York Times te melden. Voortaan zal je er ook audioboeken kunnen downloaden, eveneens vrij van DRM. Een boek zoals "The Audacity of Hope", van de befaamde presidentskandidaat Barack Obama, zal er 9,99 dollar kosten. Bij iTunes is dat -18,95. Een cd-versie van het boek, die uit vijf disks bestaat, kost in de winkel $29,95.
Met dit aanbod komt eMusic ook in het vaarwater van Audible.com, de grootste online aanbieder van audioboeken. Audible brengt boeken uit in haar eigen bestandsformaat, dat wél kopieerbescherming bevat. Eerlijk gezegd vinden wij de prijzen van de boeken bij Audible tamelijk hoog - een één boek per maand abonnement bij Audible kost $14,94. Bij eMusic zou een dergelijk abonnement $9,99 kosten.
Nu, voor ons, Vlamingen en Nederlands, is dit eigenlijk nog een ver-van-mijn-bed show. Want Engelstalige boeken beluisteren dat zien wij nog niet zoveel Nederlandstaligen doen. Wij kunnen je alvast een adresje geven waar je Nederlandstalige audioboeken vindt, gratis te downloaden: de podcast Radioboeken.
http://www.radioboeken.eu/
http://www.deburen.eu/rss/radioboeken.php
http://www.nytimes.com/2007/09/17/business/media/17audiobook.html?ex=1347681600&en=e3fc08c0247013e0&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss

NIEUWE LAPTOP COMPUTERS BESMET MET 13 JAAR OUD VIRUS
Het lijkt onwaarschijnlijk, maar toch is het zo: een 100.000 splinternieuwe laptops die Windows Vista Home premium aan bood hebben, zijn in de winkel beland met een virus in hun boot sector. Het gaat, om juist te zijn, om computers die o.a. in Duitsland en Denemarken verkocht worden in de Aldi-winkels, en het virus is dus, zoals gezegd, 13 jaar oud.
Hoe kan dat? zal je vragen. Want op die computers staat de laatste nieuwe versie van de Bullguard antivirus. Waarom heeft die het virus niet ontdekt en verwijderd? Tja, blijkbaar gaan sommige antivirusverkopers ervan uit dat virussen die ouder dan 10 jaar zijn, afgeschreven kunnen worden, en nemen zij de antivirus signatuur niet meer op in hun database. Een keuze die zij moeten maken, zo heet het, zoniet zou die database gigantisch groot worden. Een foute keuze, zo blijkt nu, want zowel Microsoft als Bullguard staan nu met rode kaken van schaamte dat zij nieuwe computers mét virus in de winkel aanbieden...
http://www.theregister.com/2007/09/17/vista_hit_by_stoned_angelina/

NEW YORK TIMES WORDT GRATIS ONLINE
Kwaliteit moet betaald worden. Dat is het motto van The New York Times: als je voor de papieren krant moet betalen, dan moet je ook voor de online editie betalen - althans voor een gedeelte ervan. Sommige artikels zijn gratis te raadplegen, maar voor de columns en het archief moet je betalen: $49,95 per jaar, of $7,95 per maand.
Wel, de uitgevers komen nu terug op dat standpunt: de hele site wordt gratis. Voortaan kan je de archieven van 1987 tot heden gratis doorzoeken - en ook die van 1851 tot 1922, die nu tot het publiek domein behoren. Journalisten en onderzoekers over de hele wereld zullen ongetwijfeld juichen bij dit bericht.
Waarom heeft de krant besloten om van haar principe af te stappen om de lezer te laten betalen? Wel, zij bemerkten dat er heel wat meer lezers op de site belandden die doorgestuurd werden door de zoekmachines dan rechtstreeks de link van de Times in te tikken. Die aangewaaide lezers kregen echter geen toegang tot de site, en dat is dan weer een gemiste kans om meer page views te behalen, en uiteraard meer inkomsten uit advertenties.
Als je het ons vraagt: een wijs besluit van de Times. En dan willen wij graag de mensen van De Standaard wijzen op dit voorbeeld. Ook De Standaard reserveert een groot deel van zijn artikels voor betalende abonnees. Je kan wel een dagabonnement nemen, maar dat is erg omslachtig. En dat terwijl dezelfde artikels in de andere kranten gratis te lezen zijn. Neem maar eens een kijkje bij Verkenner, de site die alle nieuwsberichten aggregeert. Bekijk de koppen bij De Standaard, en bijvoorbeeld bij Het Nieuwsblad of Gazet van Antwerpen. Je zal bemerken dat de koppen erg gelijklopend zijn. Bij De Standaard kan je het artikel echter niet lezen. Bij de andere kranten wel. Zij gaan met de adverteerinkomsten lopen van jouw bezoek, terwijl De Standaard heel elitair blijft beweren dat het jouw bezoek niet nodig heeft, tenzij jij betaalt.
Tijd voor de mensen bij De Standaard om het roer om te gooien? Het lijkt ons van wel!
http://www.nytimes.com/2007/09/18/business/media/18times.html?ex=1347768000&en=88011ab45717e39d&ei=5124&partner=permalink&exprod=permalink

TECHCRUNCH 40: CONGRES VAN NIEUWIGHEDEN
Dezer dagen wordt de TechCrunch 40 gehouden. Dat is een conferentie die zich afspeelt ergens in een zaaltje ergens in de VS, de locatie doet er niet toe, maar de deelnemers wel. Want TechCrunch, dat eigenlijk begonnen is als een blog, is erin geslaagd om een alternatieve conferentie te organiseren waar je allerlei startups ziet, die hoge toppen gaan scheren. De groten der aarde zoals Google hebben zelfs TechCrunch 40 uitgekozen om daar hun nieuwigheden aangekondigd. Onder de aanwezigen tref je namen aan zoals Mike Moritz van Sequoia Capital, David Filo, medestichter van Yahoo, Chad Hurley, medestichter van youTube, Marc Andreessen, medestichter van Netscape. Bij TechCrunch zelf kan je de verschillende toespraken volgen, maar ook de besprekingen van de discussies over hoe je als website investeerders kan warm maken voor je project, welke verschillende modellen van inkomsten er bestaan, maar ook: welke nieuwe sites er erg 'hot' zijn, welke startups het gaan maken omdat ze zo'n interessant nieuw idee aanbrengen.
Volg de verslaggeving van dit erg interessante evenement op de website van TechCrunch.
http://www.techcrunch.com/
http://www.techcrunch.com/2007/09/17/tc40-keynote-conversation-mark-zuckerberg/

NIEUW SOORT MUZIKANT: DE MIDDENKLASSE
In de muziekbusiness heb je enerzijds popsterren en anderzijds artiesten die nauwelijks rondkomen. Tim Westergren, de man achter de Pandora webdienst, meent dat er dankzij het internet een toekomst is voor een middenklasse muzikant.
Je kent allicht Pandora wel, de online muziekdienst waar je een eigen soort webradio kan opbouwen: je geeft de naam van een artiest op, en op basis van het Music Genome Project, een tool die de genetische muziekcodes van een song vergelijkt, zal Pandora je andere songs aanbieden die in hetzelfde genre zouden moeten liggen. Jij bepaalt dan of die song je bevalt of niet, en zo verfijn jij steeds je 'eigen' muziekkanaal. Ondertussen is Pandora, wegens perikelen met de auteursrechten, niet meer in Europa te beluisteren, heel jammer, maar dat is een andere zaak.
Westergren meent nu dat internet radio de kloof kan overbruggen tussen de supersterren en de muzikanten die wel constant aan de weg timmeren, maar geen hoge ogen scoren. Hij meent zelfs dat er wel eens een nieuw soort consultant zou kunnen ontstaan voor de platenlabels, en een nieuw dienstenmodel voor de labels.
Een intrigerend idee. Waar hij volgens ons op doelt is dat je, dankzij Genome, in contact komt met andere muziek, en je blind zegt of je die mooi vindt of niet, zonder echt af te gaan op naambekendheid. Hierbij krijgen dus artiesten een kans die niet de kracht van een platenlabel achter zich hebben staan, en dus ook niet geplugd worden op de radio.
Meer over het idee van Westergren lees je bij CNet.
http://www.news.com/Revelations+from+Pandoras+music+box/2008-1027-6208664.html?part=dtx&tag=nl.e433

ONLINE KANTOORSUITES: ER LIGT HET EEN EN ANDER IN HET VERSCHIET
Er is duidelijk een 'clash der titanen' in de maak op het gebied van de kantoorpaketten - en daarbij zal het voornamelijk gaan tussen de online/offline aanbieders. De kampioen van vele jaren is uiteraard Microsoft met zijn Office kantoorpakket, maar ondertussen staan er zoveel uitdagers die de handschoen opnemen tegen onze kampioen.
En dan hebben we het zowel over online als offline. Online is er natuurlijk Google, met zijn Google Docs. Daarbij is deze week dan nog het langverwachte Presently bijgekomen, de online presentatietool die het tegengewicht moet vormen voor Powerpoint van Microsoft. Deze week kwam er ook het bericht dat Yahoo Zimbra had aangekocht, een bedrijf dat software diensten maakt, en waarmee Yahoo online samenwerking en communicatie kan aanbieden aan haar gebruikers.
Maar ook offline roert er iets. Er was al een hele tijd de concurrentie van het gratis kantoorpakket OpenOffice, dat stilaan de kinderziektes ontgroeid is, en zich bewijst als een stabiel programma dat haast alle mogelijkheden biedt die je bij Office vindt. Sinds een tiental dagen is daar een concurrent bijgekomen: Star Office, een versie van Open Office, die vroeger enkel tegen betaling te verkrijgen was, maar nu gratis te krijgen is via het Google Pack
En deze week kondigde IBM aan dat het haar Lotus Symphony, eveneens een kantoorpakket dat een derivaat is van Open Office, voortaan gratis zal aanbieden.
Je ziet het: de concurrentie wordt heel zwaar. Dat beseft ook Microsoft, en het heeft verleden week een uitzonderlijk aanbod gelanceerd, om de studenten te kunnen paaien - zij zijn immers degenen die nu Office aanleren in hun vrije tijd, om die later op hun job ten volle te kunnen gebruiken. Microsoft rekent nog altijd op het feit dat Office het meest gebruikte pakket is, en dat iedereen het leert, om toch maar 'mee te kunnen doen'. Wellicht moet er een kentering komen op de scholen, willen al deze gratis aanbieders de gunst van de gebruikers winnen...
http://www.pcworld.com/article/id,137295/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.pcworld.com/article/id,137298/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.theultimatesteal.com/home.asp

INTERNAUTEN GEVEN VALSE GEGEVENS IN BIJ SOCIALE NETWERKEN
Ach, al die wetenschappelijke studies... Zij onderzoeken dingen die je eigenlijk al weet, maar het is natuurlijk wel leuk om te zien dat jouw vermoeden ook door cijfers bevestigd wordt.
Waar gaat het om? Wel, het blijkt uit onderzoeken dat de gebruikers van sociale netwerken ervoor terugschrikken om teveel persoonlijke gegevens te vertellen in hun profiel. 62% van de gebruikers heeft namelijk ernstige vragen bij de beveiliging van deze netwerken, en verkiest daarom om valse informatie in te geven, om zo de eigen privacy te beschermen.
Nu, gelukkig maar dat er die gezonde reflex bestaat om niet het achterste van zijn tong te laten zien op die sites. Er zijn immers verschillende redenen waarom je terughoudend zou moeten zijn met de informatie die je daar open en bloot zet, voor de hele wereld.
Eerst en vooral: als phishers zo'n groot probleem zijn tegenwoordig, dan zou de internaut die al zijn persoonlijke gegevens pijnlijk nauwkeurig invult bij zo'n netwerksite een gemakkelijk slachtoffer zijn. Bovendien blijken sociale netwerken, althans de widgets die daar beschikbaar zijn, niet echt betrouwbaar, en kunnen makers van allerlei malware die widgets gemakkelijk gebruiken om hun prooien te bespringen, en die hun gegevens te ontfutselen.
En ten slotte: alles wat je daar invult, kan zich tegen jou keren. Misschien ben jij nu een student van 18, die prat gaat op drinkgelagen en orgieŽn met vrienden, en daarover snoeft op je profiel, maar vergeet niet dat het internet een oneindig geheugen heeft, en dat die gegevens nog altijd terugkomen om je te achtervolgen, wanneer jij enkele jaren later met een afgeborsteld kostuum jezelf aanbiedt voor een job!
Met andere woorden: ja, internauten vertellen niet de waarheid op sociale netwerksites. Maar wie zou het hen kwalijk kunnen nemen?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070918-security-fears-lead-many-social-networking-fans-to-front-with-alse-data.html

THUNDERBIRD OP EIGEN POOTJES
Even zag het er niet goed uit voor Thunderbird, de e-mail software die binnen de Mozilla gemeenschap ontstaan was. Omdat de mensen bij Mozilla vonden dat zij zich voornamelijk wilden concentreren op de browser, Firefox, werd onlangs een rondvraag gehouden over wat er nu gebeuren moest met Thunderbird. Enkele medewerkers van Mozilla vonden dat de software gewoon vrijgelaten moest worden, volkomen open source, en dat er dan wel zou gezien worden wat ervan komt. Dat zou tot iets moois kunnen leiden, maar evengoed tot de ondergang van Thunderbird.
Maar nu heeft Mitchell Baker, de CEO van Mozilla, bekend gemaakt dat een spin-off van Mozilla komt, een commercieel bedrijf dus, dat de verdere ontwikkeling van Thunderbird op zich zal nemen. 3 miljoen dollar kreeg deze spin-off als startkapitaal mee. En dat is een goede ontwikkeling, want in 2005 stootte Mozilla Foundation ook Mozilla Corp af, als aparte entiteit voor de verdere ontwikkeling van Firefox.
In een interview met Pressetext heeft de nieuwe baas van deze nieuwe afdeling, David Ascher, aangekondigd dat de toekomst van Thunderbird in de uitbreidingen ligt: instant messaging, kalender, en VoIP. We mogen dus wat verwachten van Thunderbird!
Eerlijk gezegd: wij gebruiken deze client al jaren. Verleden week hebben wij de Eudora skin over onze Thunderbird geschoven, en wij zijn heel gelukkig met dit programma - vooral de mogelijkheid om boodschappen te taggen, zelf tags aan te maken, en daarna de boodschappen te sorteren op basis van die tags. Ook het doorzoeken van boodschappen op trefwoorden is erg indrukwekkend!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070918030
http://www.pcworld.com/article/id,137297/article.html?tk=nl_dnxnws

WORLDDEVILS: DIGG VOOR DE SLECHTERIKKEN
Een lichtere noot om de week te besluiten, beter kan niet! Er is een nieuwe site, uit, WorlDevils, een samentrekking tussen World, Evil (boos) en Devil (duivel). Je verstaat het al: dit is een site die draait rond de slechterikken ter wereld.
Hier kan je een demon aanbrengen - een persoon, een bedrijf, een organisatie, een ideologie. Je geeft een categorie mee, en een land. Dat zin de belangrijkste categorieŽn om de duivels in te dleen. Daarna geef je een omschrijving van de duivel: wie of wat is het, en waarom ze des duivels zijn - en liefst geef je een online bron mee dit dit illustreert.
En dan schiet er een systeem à la Digg in werking, waarbij de slechtste duivel naarboven gestemd worden. De superduivel wordt dan een Beelzebub genoemd.
Een erg leuk idee - waarmee flauwe grappenmakers natuurlijk heel wat al dan niet onschuldig kattenkwaad kunnen uitrichten om mensen zwart te maken. Toch een leuk initiatief!
http://mashable.com/2007/09/17/worlddevils/

GOOGLE TEST INTERACTIEVE ADVERTENTIES
Op het internet is alles, of toch heel veel gratis. Dat kan omdat er advertenties zijn. Maar die advertenties moeten natuurlijk bekeken worden door de bezoekers. Daarvoor zijn enerzijds de adverteerders en hun reclameagentschappen verantwoordelijk, want zij moeten een interessante advertentie maken die de aandacht van de bezoeker kan vangen. Maar anderzijds is ook het formaat van de advertentie belangrijk - het moet opvallend genoeg zijn om opgemerkt te worden, maar het mag niet té storend zijn, want dat werkt dan weer negatief.
Google is nu begonnen met testen voor een nieuw adverteerformaat, en het lijkt ons een intrigerend concept. Gadget ads heet het, en bij dit formaat kunnen agentschappen audio, video, games en live data inbouwen in de advertentie, het alles overgoten met een Flash en JavaScript sausje. Het geheel zou moeten leiden tot een mini webpagina binnen de pagina die je bezoekt, en de bezoeker kan die webpagina dan zelf opslaan naar hun eigen blog of iGoogle startpagina.
Google heeft enkele voorbeelden van de Gadget advertenties op haar website gezet. Zo kan je daar een advertentie zien voor de Nissan auto, waarbij de Amerikaan een postcode kan ingeven, waarop hij de toestand van de wegen kan bekijken op die locatie. Van Six Flags, de uitbater van pretparken in de VS, is er een Gadget ad met een spelletje, dat je dan in je Google startpagina kan zetten.
Op onderstaand adres kan je de voorbeelden bekijken, en in het artikel van PC World krijg je meer uitleg over deze ads.
http://www.google.com/adwords/gadgetads/gallery.html
http://www.pcworld.com/article/id,137339/article.html?tk=nl_dnxnws
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WETENSCHAPPERS WAARSCHUWEN VOOR "VOCALE TERREUR"
Alhoewel wij in het algemeen wel open staan voor alarmerende berichten, komt deze waarschuwing ons toch wel over als overdreven, althans nu. Misschien dat in de nabije toekomst deze dreiging als reŽel beschouwd moet worden, dat sluiten wij echter niet uit.
Het gaat namelijk om het feit dat computers de menselijke stem zo perfect zouden kunnen nabootsten, dat er zelfs na één enkele zin een perfecte replica gemaakt kan worden van iemands stem. En dat zou natuurlijk gevaren kunnen opleveren. Stel je voor: jij laat een boodschap achter op iemands antwoordapparaat, en aan de hand van die boodschap reconstrueert een programma een heuse stem, die elk mogelijke zin zou kunnen zeggen alsof die vanuit jouw mond kwam.
Een beangstigend vooruitzicht. Meer daarover lees je bij BBC.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6994595.stm

NOKIA WERKT AAN NIEUWE STANDAARD VOOR FLASH GEHEUGEN
Flash geheugen: het is erg hot in de wereld van de opslagmedia. Niet alleen gebruiken heel wat toestellen flash voor het opslaan van gegevens, maar er is ook een trend naar een hybride geheugen: harde schijven die gecombineerd worden met flash geheugen, om bijvoorbeeld het opstarten sneller te laten verlopen. Kortom: flash geheugen is hot, maar er is geen standaard. Er zijn zoveel verschillende soorten kaartjes, en een moderne computer heeft dan ook verschillende kaartlezers nodig.
Nokia wil hier iets aan doen. Het zal samenwerken met concurrenten zoals Samsung en Sony Ericsson, en ook met chipmakers zoals Texas Instruments, om een flash technologie te promoten die in mobiele telefoons gebruikt kan worden. De werktitel voor dat geheugen is Universal Flash Storage. En als dat er komt, zij al die verschillende kaartlezers niet meer nodig. Oef. Dat zou een hele verbetering zijn!
Meer over het initiatief bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070915-nokia-at-work-an-yet-another-removable-flash-memory-format.html

BAMBOO: MINI TABLETS
Een klavier is beperkt, en met een muis kan je wel bewegen op het scherm, maar om echt iets te tekenen, dat lukt niet zo goed met dat muisje. Daarvoor doe je beter beroep op een tablet waarop je met een pen kan schrijven/tekenen. Tot nu toe waren die tabletten echter eerder bestemd voor professionals, maar nu is er een versie tablet uit van Wacom Technology, onder de naam Bamboo, speciaal voor de gewone gebruiker die wat creatief werk wil doen met zijn computer. En de prijs valt ook nog mee: 79,99$.
Elk pen tablet heeft vier programmeerbare expresse-toetsen, waarachter je veelgebruikte taken kan steken zoals undo/copy. Er zit ook een speciale sectie in het tablet dat je kan gebruiken om met simpele vingerbewegingen in te zoomen of uit te zoomen.
Misschien niet meteen een wereldschokkend product, maar het leek ons toch leuk om je aandacht even te vestigen op alternatieve input-apparatuur voor je pc.
http://www.pcworld.com/article/id,137220/article.html?tk=nl_dnxnws

CAMERA'S VOOR NICHE GEBRUIKERS
Er zijn tegenwoordig zoveel camera's op de markt, dat de fabrikanten wel iets speciaals moeten doen willen zij nog de aandacht van de consument kunnen trekken.
Blijkbaar is het zoeken van een 'niche' markt, een bepaalde doelgroep, het antwoord op dit probleem. Zo is er de Konica Kanpai die zichzelf automatisch richt naar de bron van een geluid zoals lachen of juichen, en dan beelden schiet. Een andere specialiteit zijn waterdichte camera's, zoals de Olympus Sylus, die gegarandeerd waterdicht is tot 3 meter diep.
Andere camera's moeten het dan weer hebben van hun aparte manier van dragen, zoals de Discovery, die je als een soort uurwerk om je pols draagt.
Een knappe fotoreportage met uitleg van al die speciale camera's vind je op dit adres bij CNet.
http://www.news.com/Photos+Camera+makers+bring+niches+into+focus/2300-1041_3-6208134.html?part=dtx&tag=nl.e703
PERSCO LOGITECH 20/9/07 (1):
LOGITECH OF LEG EENS EEN TOETSENBORD IN DE OVEN
Logitech stelt zichzelf voor als wereldmarktleider in persoonlijke randapparatuur en innoverende kracht op het gebied van PC navigatie, internet communicatie, digitale muziek, home entertainment bediening, game controllers en draadloze apparaten. We twijfelen er niet aan. Zopas stelde Logitech de nieuwe wintercollectie voor. Een draagzak en een rugzak met een oranje binnenvoering. Deze gekleurde binnenvoering zorgt ervoor dat je vlugger iets terug vindt in de menigte van onderverdelingen, zakken en zakjes. Tot zover de mode, alhoewel. Logitech brengt een wireless en een gewoon 'wave' toetsenbord op de markt. En die zien er ook speciaal uit. Stel je voor dat je je toetsenbord in een hete oven legt, het resultaat is een gegolfd toetsenbord, een wave keyboard. Nu is dit wave keyboard geen modegril. Intens onderzoek is hieraan voorafgegaan. Logitech heeft drie elementen gecombineerd in het nieuwe ontwerp: een innovatieve golfbeweging, een U-vorm met een constante kromming en zachte ondersteuning voor de handen waarbij de vorm van het toetsenbord de contouren van de handen volgt. Het Comfort Wave ontwerp zorgt ervoor dat handen en vingers zich automatisch op de juiste plek bevinden middels passieve geleiding en garandeert een zo natuurlijk mogelijke ervaring.
De Logitech Cordless Desktop Wave bestaat uit een draadloos toetsenbord en een draadloze laser muis en is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 89,99 euro
Het Logitech Wave Keyboard (met draad) is naar verwachting in oktober leverbaar voor een winkeladviesprijs van 49,99. (Paul Liekens)
http://www.logitech.com


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Er is een nieuw forum opgericht, over politie, veiligheid en maatschappij. Veel beweging is er momenteel nog niet...
http://corcom.freeforums.org

*** *** Een miljard mensen maken gebruik van het internet
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00070759

*** KRO zet concert The Police online
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00070745

*** Europees agentschap voor het leefmilieu vergelijkt de elektromagnetische straling van een WLAN en van mobiele telefoons en hun masten met de gevaren van asbest.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070917004

*** Nieuwste Internet Security Threat Report meldt dat cybercriminelen steeds professioneler te werk gaan en geavanceerde toolkits gebruiken.
http://www.symantec.com/threatreport_

*** Er is een nieuwe satelliet gelanceerd die beelden moet schieten voor Google Earth
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47939

*** Glazen bol kijken: de iPhone zou op 29 november in Frankrijk gelanceerd worden
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47940

*** Niet verlegen om je achterste te tonen? Neem dan deel aan de campagne van Sloggi, Show me your Sloggi, en stuur een foto van jouw poepje in een Sloggi - wie weet win je wel de hoofdprijs van 10.000 euro!
http://www.sloggi.be

*** Mobistar start met voip over adsl
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=dVcQXIbLrkQdFXPfTzemldd6

*** Er lijkt een heuse wedstrijd rond zelfgemaakte afleveringen van Fabeltjeskrant te ontstaan op YouTube
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00070814

*** In Nederland blijft het rommelen rond auteursrechten voor het uitzenden van podcasts: nu moet er ook onderhandeld worden voor het aanbieden van archieven van podcasts.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47982

*** Nieuwe versie van Open Office spreekt ook Fries
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47977

*** Nieuwe desktop van Lenovo (vanaf ERU 410) is niet groter dan een telefoonboek, en is super milieuvriendelijk
http://www.lenovo.com/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


CALM
[lounge] Deze week gingen wij weer te rade bij de podcast Idyllic Music. Enerzijds omdat die muziek brengt die ons behaagt (lounge, ambient), en anderzijds omdat veel van de muziek die daar aangebracht wordt gratis gedownload kan worden.
Om te beginnen de groep Calm. Lounge, gecombineerd met een uitheems tintje. De songs van het album kan je allemaal gratis downloaden op de site van de band, binnen het label SofaSound.
http://www.sofasound.de/
http://www.idyllicmusic.com/notes/e83.html
http://www.idyllicmusic.com/Podcasts%5C83050606Podcast83.mp3

PEEPING TOM
[Lounge/ambient) Een album dat meer een scene creŽert, een landschap, dan een song. Sterker ritme, iets minder relax. Van deze groep kan je het hele album downloaden op de website van het eigen label, PetitPouletRecords.
http://www.petitpouletrecords.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=21

TWO LOONS FOR TEA
[Lounge] Een opmerkelijk koppel, Sarah Scott en Jonathan Kochmer, die erg ruimtelijke muziek maken, cool en relax, waarboven een vrouwenstem zweeft. Een traag ritme, maar het iets scherpe aan de stem van de vocaliste herinnert je eraan dat het geen muziek is om zomaar bij weg te zwijmelen, maar muziek met een boodschap.
Van deze band kan je geen gratis songs downloaden, wel erg knappe muziek beluisteren op hun website.
http://www.twoloons.com/

TERENCE BLANCHARD
Deze man, die tussen haakjes een prachtige website heeft, speelt trompet, op een erg relaxe en coole manier. Hij componeerde filmmuziek voor o.a; Talk to Me. Je kan van hem geen muziek downloaden, maar wel in streaming beluisteren op zijn website. Prachtige muziek trouwens, absoluut de moeite waard!
http://www.terenceblanchard.com/main.html

KRISTIN HERSH
Deze zangeres vonden wij in podcast 82 van Idyllic Music. Gitaar gecombineerd met viool, en een zachte maar echt aparte vrouwenstem die ballades zingt. Er bestaan slechtere manieren om je avond door te brengen... Van Kristin Hersh kan je drie songs gratis downloaden via Throwing Music.
http://www.throwingmusic.com/freemusic/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Teveel zonneschijn veroorzaakt een woestijn
- oud spreekwoord -
De nieuwe oogstSCHATTENJACHT
Lezer Jeroen meldt ons dat hij op zijn site een schattenjacht organiseer, onder het motto "Czaar lust helemaal geen spaghetti". Ergens in het arrondissement Leuven ligt er een schatkist verborgen. Om aan de schattenjacht deel te nemen, moet je inschrijven.
[Taal: Nederlands]
http://degoesting.iseral.be

KIVA: EEN PERSOONLIJKE LENING
Een mooi concept, waarbij het internet op een positieve manier gebruikt wordt. Deze site speelt namelijk bankier, maar dan wel voor kleine bedragen, om kleine ondernemers in ontwikkelende gebieden te laten starten. Je kan maximaal 25 dollar per keer storten, en het minimum is 5 dollar; al die beetjes worden dan samengebracht tot het bedrag bereikt is dat deze ondernemer nodig heeft (500 of 1000 euro) om zijn/haar zaak op te starten. En het is echt een lening, geen liefdadigheid: je krijgt je geld terug, zo beloven de makers van de site. En eens je je geld terug hebt, dan kan je kiezen om het op te nemen, of opnieuw te investeren in opnieuw een nieuwe lening. Dat het geen bedrog is, mag blijken uit het feit dat Nicholas Kristof, een journalist bij The New York Times, zelf een bezoek gebracht heeft aan degene voor wie hij mee geld geleend heeft, een bakker in Kabul.
[Taal: Engels]
http://www.kiva.org/

ENCYCLOPEDIEËN OP HET INTERNET
Je vraagt je af: zou er nog iemand zijn die een encyclopedie in boekformaat koopt, als er zoveel informatiebronnen op het web te vinden zijn? Op deze site vind je een indrukwekkende lijst met naslagwerken die via het web te raadplegen zijn. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://groups.yahoo.com/group/Net-Gold/message/19754

ZOEK ... EN VIND JE VAKMAN!
De gegevens in deze databank worden u aangeboden door de Confederatie Bouw, met haar 14.000 ledenbouwbedrijven de belangrijkste bouwsectororganisatie in
BelgiŽ. Alle vaklieden bij jou in de buurt van A tot Z: verwarming, architect, elektricien, installateur, tuinman, schrijnwerker, schilder, loodgieter, airco, isolatie,tuin, metselwerk, zonnepanelen, terrasaanleg, wc, dak, ... Een vakman om je computer te herstellen vind je echter niet! (Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.ikzoekeenvakman.be/

ROLLYO: MAAK JE EIGEN ZOEKMACHINE
Wellicht heb jij ook je favoriete nieuwsbronnen. Zou het dan niet handig zijn om, als je een zoekopdracht geeft, de zoekmachine alleen maar bij die bronnen te laten zoeken? Dat kan, met Rollyo. Gewoon je favoriete bronnen ingeven, en de site maakt jouw eigen, gespecialiseerde zoekmachine aan. Erg handig! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.rollyo.com/

BEGINNEN AAN EEN BLOG
Een erg interessant artikel van The Lonely Blogger, dat uitleg hoe je tewerk moet gaan als je zelf aan een eigen blog wil beginnen: tips om een goede naam te kiezen, welk platform te kiezen, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.lonelymarketer.com/2007/09/05/beginners-guide-to-setting-up-a-first-blog-site/

IN YOUR POCKET: REISGIDSEN
Een geweldige informatiebron voor wie reizen wil in Europa. Vooral het Oost-Europese deel is erg uitgebreid. Alle gidsen zijn bovendien gratis als pdf te downloaden, en je vindt er verschillende podcasts. Een selectie goede hotels, waar je lekker kan eten en uitgaan, welke plaatsen je absoluut moet bezoeken. Ook de minder toeristische steden worden besproken: Minsk in Belarus, Jurmala in Letland, Nida en Druskininkai in Litouwen, Cesky Crumlov in TsjechiŽ...
[Taal: Engels]
http://www.inyourpocket.com/

WAT WAS WAAR IN NEDERLAND?
Een ongelooflijk interessante site. Verschillende Nederlandse verenigingen hebben immers hun historische archieven geopend, en beschikbaar gesteld. Al die landkaarten en gegevens zijn nu als bijkomende lagen op de gewone landkaart van Nederland te bezien - noem het een historische Google Maps. Je geeft een stad op, en krijgt dan een selectie van de bijkomende kaarten en gegevens die over deze stad te bekijken zijn, zoals o.a. militaire kaarten uit het verleden.
De site is gemaakt in Ajax, dat zie je zo; interessant is dat er ook een "viewer" is, waarmee je kan in/uitzoomen op plaatsen, en die een contrastregelaar bevat, wat handig kan zijn om teksten op oude documenten meer contrastrijk en dus beter leesbaar te maken. Om te ontdekken!
[Taal: Nederlands]
http://www.watwaswaar.nl

VERGELIJKEN IS GELUKKIG KOPEN
Impulsieve aankopen betreur je je vaak achteraf - elders vind je een product goedkoper, of het product had toch niet de functies die je ervan verwacht had. Vergelijken vooraleer je koopt kan veel katers achteraf voorkomen. Bij Vergelijk.be kan je bijvoorbeeld te weten komen dat je de dvd-box van seizoen 1 van de populaire Een-soap Thuis bij Proxis vindt aan 59,99 EUR, bij mediadis aan 29,99, bij DVD-planeet aan 18,20, bij Azur.be an 17,39, en bij Occidentbooks aan 17,95. Je ziet hoe het kan variŽren!
(Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.vergelijk.be

SCHILDERIJEN DIE VERANDEREN
De in Rusland geboren artiest San Base combineert zijn kunstenaarsopleiding met zijn computertraining, om schilderijen te maken met algoritmes. "Dynamic Painting" heet het concept. Hij kwam ertoe toen hij geen geld meer had om canvas te kopen om nieuwe schilderijen te maken, en hij over oude schilderijen begon te schilderen, en het effect daarvan hem wel beviel.
Bij CNet vind je een mooie fotoreportage van deze aparte kunst.
[Taal: Engels]
http://www.news.com/2300-1025_3-6204410.html?tag=nl.e434

LANDKAART MET BESCHIKBARE TOEPASSINGEN VAN E-ID
We hebben nu bijna allemaal onze elektronische identiteitskaart, maar wat kunnen wij er nu mee doen? Onze belastingen online aangeven, bij Tax-on-web, maar ook het elektronische loket van de gemeenten op het internet raadplegen, om documenten enz. aan te vragen.
Op deze online landkaart zie je de plaatsen waar je je e-id kan gebruiken.
http://customers.group94.com/eid/nl.html

FORUM POLITIE, VEILIGHEID EN MAATSCHAPPIJ
U kent ons: als lezers ons melden dat er een interessante site is, dan gaan wij die altijd even bezoeken, en als de site inderdaad interessant is, dan vermelden wij die met veel plezier - met dank aan de lezer. Zo ontvingen wij verleden week een mailtje van een lezer over een nieuw forum over politie, veiligheid en maatschappij. Het forum ziet er knap uit, de rubrieken kloppen... maar er is nog geen activiteit. Er worden wel interessante thema's aangedragen, maar er is (nog) geen respons van de internauten.
Wij willen toch niet nalaten dit forum te vermelden in onze nieuwsbrief, alhoewel de opvulling nog niet erg gestoffeerd is. Het principe erachter is gezond, lijkt ons. Alleen onze tip aan de makers van het forum: vertel eens wie jullie zijn? Dat is iets wat de internaut altijd graag wil weten.
[Taal: Nederlands]
http://corcom.freeforums.org/index.php

Nagekomen reactie van lezer Robert:

Naar aanleiding van uw bericht " Forum Politie , veiligheid en maatschappij" wil ik niet nalaten U even attent te maken dat ook in ons gemeenschap een interessant forum bestaat over veiligheidsdiensten , genaamd \"Hulpdienstenforum-Vlaanderen\"
Dit is een forum met meer dan 15.000 leden en bevat informatie over alle hulpdiensten in ons land met up-to-date informatie van medewerkers terplaatse.
Indien U een kijkje wilt komen nemen dan kan dat via volgende link http://www.hulpdienstenforum-vlaanderen.be , wel even registreren.
Momenteel zijn wij verhuisd naar een andere provider en daarom is ons portaal nog niet in werking zodat U nu rechtstreeks op het forum komt. Laatste aanpassingen zullen gebeuren op 28 september.

VRIJDAG ANIMATIEDAG : RADIO.BLOG.CLUB
Deze muzieksite is hier al de revue gepasseerd maar blijft een interessante site om muziek te zoeken en te beluisteren. Wist je trouwens dat een nummer tijdens het spelen wordt opgeslagen in je map "temporary internet files" ? Zoek in deze map maar naar files met rbs-extensie en zie daar het nummer dat je op dat moment aan het beluisteren bent. Je kan dit bestand kopiŽren en bvb op je bureaublad plakken. Indien de extensie niet automatisch wijzigt in mp3, dan volstaat het van rbs te veranderen in mp3...
[taal : Engels] (Filover)
http://www.radioblogclub.com/

VRIJDAG FOTODAG : MARTIN PARR
Deze Britse Magnum-fotograaf is een van de meest invloedrijke en vernieuwende fotografen van onze tijd. Hij brengt de maatschappij op een soms cynische manier in beeld.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.martinparr.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Parr

VRIJDAG FILMDAG : A MIGHTY HEART.
OfficiŽle website van deze dramafilm met Angelina Jolie, Archie Panjabi en Will Patton in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 19 september 2007.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.amightyheartmovie.com/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) (Filover)

ARCHIE PANJABI
OfficiŽle website van deze Britse actrice die momenteel te bewonderen is in de film "A mighty heart".
http://www.archiepanjabi.com/

TIA CARRERE
OfficiŽle website van deze in Haiti geboren actrice o.a. te zien geweest in Wayne's World.
http://www.tiacarrere.com/
http://www.imdb.com/name/nm0000119/

LEJLA HADZIMURATOVIC
OfficiŽle website van deze actrice wiens stem zal te horen zijn in de film "The hunting party" met Richard Gere.
http://www.lejla.com/
http://www.imdb.com/name/nm1585305/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Bill is en blijft de rijkste
NEW YORK - Bill Gates, de oprichter van Microsoft, is donderdag door het weekblad Forbes voor het veertiende jaar op rij uitgeroepen tot de rijkste...
http://www.ad.nl/multi-media/article1678029.ece
- T-Mobile brengt iPhone naar Nederland
RIJSWIJK Ė T-Mobile gaat de iPhone van Apple in Nederland voeren. Dat zou het telecombedrijf..
http://www.ad.nl/multi-media/article1676091.ece
- Echtpaar chat huwelijk kapot
Een Bosnisch koppel heeft besloten te scheiden toen ze er achter kwamen dat ze in het geheim onder een valse naam met elkaar hadden gechat.
http://www.ad.nl/fun/bizar/article1670002.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Glary Utilities
Een hulpprogramma dat al die losse tooltjes overbodig maakt? Ja het bestaat. Download hier gratis Glary Utilities.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20629
- Motorola ROKR E8 muziektelefoon
Naast de RIZR Z10 brengt Motorola nog een nieuw toestel uit. De ROKR E8 is een origineel vormgegeven muziektelefoon met een revolutionaire bediening.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20714
- Usb wordt 10 keer sneller
Met Usb 3.0 zal het dataverkeer via de usb-poort 10 keer sneller kunnen verlopen dan nu met usb 2.0 het geval is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20711

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Retro radio in eigentijds kleedje
ETON - Sound 100: Etón brengt een update van de retro radio's van weleer, met gebogen lijnen en frisse kleurtj ..
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4836
- Kleurrijke covers voor multimedialuidsprekers
JBL heeft met de Spot een opmerkelijk 2.1 luidsprekersysteem in huis. Doelgroep zijn de computergebruikers en mp3-liefhebbers.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3026
- Designeditie van Senseo
Philips komt met een bijzondere designeditie van het Senseo-koffieapparaat. Het ontwerp is van de hand van de Nederlander Tord Boontje, internationaal bekend omwille van zijn interieurdesigns.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3025

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Speciale bloggers actie op Customer First
Voor het tweede jaar op rij voorzien de organisatoren van Customer First een « Inside/Digimedia Hub » dat bloggers speciaal welkom heet.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17157&style=34360
- Google lanceert Presentation
Google lanceerde zopas Presentation, haar online Powerpoint service waarvan de lancering verwacht werd sinds begin deze maand.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17165&style=34360
- Blinde oproepen bij Duval Guillaume voor het goede doel
Duval Guillaume stak een leuke actie in elkaar voor de Braille Liga. Onder de de naam ĎBlind Callí werkte het agentschap een campagne in elkaar gebaseerd op foutieve oproepen met de gsm. U kent het wel: u vergeet het klavier van uw gsm te blokkeren en belt per ongeluk naar iemand uit uw adressenbestand.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17160&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Is het illegaal om advertenties te blokkeren op een website?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/is-het-illegaal-om-advertenties-te-blokkeren-op-een-website.cfm
- eBay zet verkoop van BelgiŽ stop
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/ebay-zet-verkoop-van-belgie-stop.cfm
- Windows voert stiekeme updates uit
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-voert-stiekeme-updates-uit.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Web Analytics Day: een verslag
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4860
- Hoe zit het nu precies met sociale media en monitoring?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4857
- Emakina en These Days in de prijzen bij WebAwards
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4851

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Kabout Plop song vertaald: Sit and fart in the duck?
http://www.speedzone.be/artikel/1566_kabout_plop_song_vertaald_sit_and_fart_in_the_duck.html
- Mika - Love Today & Happy Ending
http://www.speedzone.be/artikel/1565_mika__love_today__happy_ending.html
- Student krijgt stroomstoot na kritische vraag aan John Kerry
http://www.speedzone.be/artikel/1564_student_krijgt_stroomstoot_na_kritische_vraag_aan_john_kerry.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Browser tijdlijn
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1644
- 12 jaar oude problogger
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1585
- HP's eerste linuxdesktop
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1601

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Nederlandse Playlogic mag eigen PS3-spel uitgeven
http://life.tweakers.net/nieuws/49439/Nederlandse-Playlogic-mag-eigen-PS3-spel-uitgeven.html
- Greenpeace: Nokia en Sony Ericsson milieuvriendelijkst
http://life.tweakers.net/nieuws/49436/Greenpeace:-Nokia-en-Sony-Ericsson-milieuvriendelijkst.html
- Broncode MediaDefender-tools openbaar gemaakt
http://core.tweakers.net/nieuws/49451/Broncode-MediaDefender-tools-openbaar-gemaakt.html


De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SLIM OMGAAN MET VISTA: IE PAGINA'S PRINTEN ZONDER HEADERS EN FOOTERS
Ik vind het persoonlijk altijd interessant dat er onderaan de pagina die ik print vanuit mijn browser te lezen staat, in de footer, wat het webadres (url) is van die pagina. Maar misschien deel jij die mening niet, en wil je geen header of footer op de print pagina.
Wil je de footer enkel voor de huidige pagina uitschakelen, dan moet je naar Print Preview gaan, en op de button klikken "Turn headers and footers on or off (Alt E) - Kop of voetnoten in/uitschakelen met Alt E'.
Wil je de footer voor altijd verwijderen, ga dan naar Page Setup, en ga naar het vakje Footer (voetnoot). Verwijder de input die daar staat, of vervang deze tekst door de tekst naar jouw keuze.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/print-pages-in-internet-explorer-7-without-headers-or-footers/

SLIM OMGAAN MET VISTA: DE OPEN NETWORK CONNECTIONS LIJST OPENEN
In tegenstelling tot Windows XP kan je in Vista niet meteen de Network Connections lijst (netwerk verbindingen) openen als je rechts klikt op een netwerk verbinding, en dan kiest voor "Open network connections" (open netwerkverbindingen). Want doe je dit in Vista, dan krijg je enkel een link naar het Network and Sharing Centre (netwerk en delen centrum).
Er bestaat echter een snelle weg: ga naar het zoekvakje van het Startmenu en tik in ncpa.cpl. En kijk, als bij wonder zie je het vertrouwde lijstje weer terug!
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/quickly-open-network-connections-list-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: REMOTE DESKTOP ACTIVEREN
Standaard staat Remote Desktop uit bij Windows Vista. Maar als je jouw Vista PC vanuit een andere computer wil kunnen beheren, dan moet je Remote Desktop terug activeren. Dat doe je als volgt.
Ga naar de configuratiepagina, ofwel door rechts op het computer icoontje te klikken en Properties (eigenschappen) te kiezen, ofwel door SYSTEM in te tikken in het zoekvakje van start. System is het vierde item op de lijst. In het paneel dat nu geopend wordt vind je links Remote Settings (Afstandsbesturing instellingen). Dit opent het menu System Properties (systeem eigenschappen), met op het tabblaadje Remote de mogelijkheid om de Remote Assistance te activeren.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/turn-on-remote-desktop-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: MAAK EEN BACKUP VAN JE INLOGGEGEVENS
Telkens je ergens inlogt, op een website of server, een Windows domein, dan wordt je de mogelijkheid geboden om je paswoord te bewaren. Wist je echter dat je van deze gegevens ook een backup kan maken, en later terug weer een herstelling?
Ga hiervoor naar het Startmenu zoekvakje, en tik hier userpasswords2 in. Nu krijg je het User Accounts scherm (gegevens gebruikers). Klik op het tabblaadje Advanced (meer opties), klik op Manage Passwords (beheer paswoorden). Je krijgt nu de lijst te zien van al je opgeslagen inloggegevens voor netwerksessies. Gebruik je Firefox, dan komen hier echter niet de inloggegevens van webservers te staan!
Onderaan vind je nu ook twee buttons om een Backup te maken, of een Restore (herstel).
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/backup-or-restore-saved-network-user-credentials-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: COOKIES VAN DERDEN BLOKKEREN IN IE7
Ben jij bezorgd over je privacy, de sporen die je achterlaat tijdens je surftochten? Dan zijn het vooral de cookies van derden die je zorgen moeten baren. Dat zijn immers de cookies die op je computer geplaatst worden door adverteerbedrijven zoals DoubleClick: juist doordat zij op verschillende sites aanwezig zijn, is het mogelijk om je gangen na te gaan.
Je kan die cookies in IE simpel blokkeren. Ga daarvoor naar Tools / Options / Privacy. Klik op het tablaadje Advanced (meer opties). Daar vind je de optie "Override auomatic cookie handling" (Negeer het automatisch verwerken van cookies); vink dit aan, en kies daaronder, bij Third party cookies (cookies van derdenà voor Block (blokkeer). Bevestig met OK.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...AM-DEADLINK
Windows - 1,1 MB - freeware
Deze software speurt naar dode links en duplicaten in de bookmakrs van je browser en in tekstbestanden. Als een bookmark niet meer actief is, dan kan je kiezen op het te verwijderen. Je kan ook de Favicons voor al je favorieten en bookmarks downloaden. (Bron: WIm W)
http://www.aignes.com/deadlink.htm

BITMETER
Win2000/XP/Vista - freeware
Heel wat ISP's beperken de hoeveelheid die jij mag downloaden per maand. Maar hoe kan jij volgen hoeveel je al gedownload hebt, en hoever je nog verwijderd bent van dit cruciale punt? Dit progje volgt je down- en uploads op en stelt ze op verschillende manieren voor. Je kan trouwens ook je down- en upload snelheid in het oog houden.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67181/description.html?tk=nl_ddxdwn

GOODSYNC: SYNCHRONISEREN
Windows 98/ME/2000/XP/Vista - 677k - freeware
Een tool om je foto's, MP3's, belangrijke bestanden tussen twee computers te synchroniseren. Een backup maken of belangrijke documenten synchroniseren is erg simpel te doen, met één muisklik. Ideaal voor synchronisatie tussen je desktop pc en je laptop, tussen je computer thuis en op het werk, je computer en een USB stick, enz.
http://www.goodsync.com/

NIEUWE VERSIE QUICKTIME ALTERNATIVE
Windows 2000/XP/2003/Vista - freeware
Deze nieuwe versie van het alternatief voor QuickTIme is er gekomen omdat er een belangrijk lek vastgesteld werd in de vorige versies: kwaadwillenden zouden met speciale misvormde mediabestanden volledige toegang kunnen krijgen tot jouw systeem. Het is dan ook aangeraden om deze nieuwe versie te installeren.
http://codecpack.nl/quicktimealt.htm

WISE DISK CLEANER
Win98/2000/ME/XP/Vista - 1,1 MB - freeware
Na een tijdje geraakt je harde schijf vol met junk bestanden die kostbare ruimte innemen en zelfs je pc kunnen vertragen. Tijdelijke bestanden die programma's hadden moeten verwijderen wanneer zij niet meer nodig zijn, log bestanden, index bestanden, backup bestanden...
Dit progje zoekt op je harde schijf naar zulke overbodige bestanden, maakt er een lijstje van, en vraagt dan aan jou welke bestanden gewist mogen worden; het programma biedt tevens de mogelijkheid om die opkuis in de toekomst manueel uit te voeren.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67282/description.html?tk=nl_ddxdwn

THE FILE SPLITTER
Win9.X/NT/XP - 322k - freeware
Met dit progje kan je een groter bestand in kleinere stukjes kappen, zodat je die per e-mail kan versturen. Bovendien voegt het zelf een progje toe om die bestanden terug uit te pakken en aaneen te plakken.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,6938/description.html?tk=nl_ddxdwnNewsletter

DONDERDAG LINUXDAG:
Donderdag Linuxdag: KPlayer
Linux, KDE, FreeBSD - GPL licentie
Met deze player kan je gemakkelijk een heel breed gamma video- en audiobestanden afspelen in een gebruiksvriendelijke interface. Uiteraard vind je de standaard knoppen: zoeken, volume, contrast, helderheid, zoom, aspect, volledig scherm...
http://www.icewalkers.com/Linux/Software/518730/KPlayer.html

DONDERDAG LINUXDAG: JEDIT
Linux - GPL licentie
Een tekstverwerker voor de programmeur, geschreven in java, en uitgebracht onder GNU General Public Licentie.
http://www.icewalkers.com/Linux/Software/510160/JEdit.html

VRIJDAG MACDAG: TRANSMIT
Mac OS X 10.3.9 - 7,8 MB - shareware
Een programma om bestanden over te zetten, bijvoorbeeld naar je online website of blog. Het heeft een erg gebruiksvriendelijke interface. In deze nieuwe versie heb je tabblaadjes, een zijbalk, favorieten, een zoekfunctie, enz.
http://www.download.com/Transmit/3000-2151_4-10427726.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: QUINN
Mac OS X 10.2 - 2,85 MB - freeware
Een erg leuke kloon van het klassieke Tetris spelletje. Het heeft alle glorie van het echte Tetris, maar dan gecombineerd met de look&feel van de Mac.
http://www.download.com/Quinn/3000-2278_4-10741129.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Reacties zijn altijd erg welkom op het bekende adres: redactie@netties.be
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Eet gezond. Leef gezond. Sterf toch.
- oud spreekwoord -