Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 20/9/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 516 van 15/9/2007
Gegroet lezers,

Hier zijn we weer, met een dik nummer zoals je van ons gewend bent. De Linux-fans zullen verheugd zijn, want wij hebben naar hun wensen geluisterd, en zullen vanaf nu elke week ook enkele programma's voor hun geliefde besturingssysteem vermelden. Verder, helaas, weer enkele artikels over de nadelige aspecten van het internet: crimeware, ongewenste initiatieven van marketeers, botnets... Leuk is het niet, en zolang deze negatieve aspecten niet onder controle gebracht worden, zal het internet nooit een 'kidma' plaats worden, waar het veilig is voor zowel de kids als oma!

Wij wensen je veel leesplezier. Heb je commentaar op artikels of suggesties, dan ken je het adres: redactie@netties.be

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HD RADIO MET ITUNES TAGS
Eerlijk gezegd ontbrak het ons aan de tijd om bij dit bericht na te kijken hoe het zit bij ons in Vlaanderen, met de digitale radio-uitzendingen. Maar in de VS is het alvast een nieuwe trend, en dus willen wij je dit wel signaleren.
Het gaat namelijk om het feit dat er daar bij HD Radio uitzendingen voortaan ook iTunes tags aangebracht kunnen worden. Dat wil gewoon zeggen dat zij een song, die op de HD Radio gespeeld wordt, kunnen markeren, en wanneer zij dan later die HD radio verbinden met iTunes die song kunnen opzoeken in de iTunes winkel en daar kunnen kopen en downloaden.
In de VS is het initiatief een samenwerking tussen Apple, iBiquity Digtal en verschillende radiokanalen, waaronder Clear Channel. En uiteraard moeten de verschillende stations ook nog meewerken. Maar het lijkt ons toch wel een erg beloftevol idee. Want radio is altijd al de bron geweest om nieuwe muziek te ontdekken, en het verwondert ons eigenlijk dat nog niemand anders die link gelegd heeft tussen digitale radio en downloadsites.
http://www.betanews.com/article/HD_Radio_to_Debut_iTunes_Tagging/1189193594

AOL NETSCAPE DRAAGT DIGG-KLOON TEN GRAVE
Weet je nog, de opschudding die ontstond toen de startpagina van de browser Netscape omgevormd werd tot een kloon van Digg.com, omdat de nieuwe eigenaars van Netscape dat beslist hadden? Er was toen veel protest - enerzijds van de gewone gebruikers van Netscape, omdat zij de startpagina wilden terugzien die zij gewoon waren, en anderzijds van de fans van Digg, die hierin een klakkeloos plagiaat zagen van hun favoriete site.
De man die achter de site zat, Jason Calicanis, heeft altijd volgehouden dat de Netscape Digg-kloon erg succesvol was, maar dat verhaal is uiteindelijk toch doorprikt. Netscape.com, in zijn Digg-vorm is nu eenmaal niet voor de gewone gebruiker, want een site à la Digg is bedoeld voor geeks. Vergeet trouwens niet dat AOL de nieuwe eigenaar is van Netscape, en dat de meeste AOL gebruikers modale Amerikanen zijn, die niet echt tech onderlegd zijn. Zij verkozen duidelijk een meer algemeen gerichte startpagina, met meer editoriale content. En daarom werd deze week de Digg-kloon ten grave gedragen.
De moraal van het verhaal? Zelfs als er grote namen betrokken zijn bij initiatieven (Netscape, AOL), dan moet het concept op zich goed zijn, en moet er vooral nagekeken worden of het wel strookt met de doelgroep.
http://www.betanews.com/article/AOL_to_Drop_Netscapecom_Digg_Clone/1189193790

NIEUWE WOORDJES LEREN: CRIMEWARE
Veiligheidsexperts waarschuwen voor crimeware. Dat zijn toolkits die door tech-onderlegde hackers en booswichten gemaakt zijn en in een 'gebruiksvriendelijke' interface gegoten zijn, om dan via het internet aangeboden te worden. Waarna anderen die tools kopen, en gebruiken voor hun eigen doeleinden - het vergaren van paswoorden, persoonlijke gegevens, inloggegevens bij verschillende diensten, enz.
Volgens dit artikel bij Information Week varieert de verkoopprijs van zo'n crimeware van 100 tot 500 dollar. Het gaat meestal om niet erg gesofistikeerde scripts weliswaar, maar dat wil niet zeggen dat er geen schade mee aangericht kan worden.
Beveiligingsbedrijf Finjan wist bijvoorbeeld te melden dat er alleen al in de afgelopen maand 10 verschillende soorten crimeware te koop aangeboden werden. Sommige van die pakketten zijn zelfs open source, en verschillende malware schrijvers dragen hun steentje bij tot die programma's.
Hoe het ook zij, wij vinden het in elk geval een echt gevaarlijke trend, dat 'gewone' internauten, zij het dat ze over een misdadige inslag moeten beschikken, toch over deze gevaarlijke wapens kunnen beschikken.
http://www.informationweek.com/software/showArticle.jhtml?articleID=201804277&cid=nl_tw_weekly

SPIONAGE IN HET DIGITALE TIJDPERK
Het Pentagon heeft China ervan beschuldigd dat het computers van het Pentagon heeft willen hacken. China ontkent die beschuldigingen echter "Volkomen ongegrond, duiden op een mentaliteit uit de Koude Oorlog". Maar blijkbaar is er toch iets aan de hand. Ook de Britse nieuwssite Times Online meldt immers dat er vastgesteld is dat China achter enkele pogingen zit om de beveiliging op computersystemen van de overheid en het leger te kraken.
En nu blijkt dat ook Duitsland Chinese krakers op bezoek gekregen heeft: daar werden verschillende aanvallen met trojaantjes opgemerkt die herleid kunnen worden naar computers binnen het Chinese leger. Duitse speurders zouden bewijs gevonden hebben van "Chinese spionage programma's " op computers van verschillende overheidsinstellingen, in begrepen het kabinet van de Duitse kanselier Angela Merkel.
In Duitsland is de spionage echter niet beperkt tot China als boosdoener: ook Iran zou pogingen gedaan hebben om het computernetwerken van de overheid binnen te dringen om informatie te verkrijgen over nucleaire programma's.
Kortom: die elektronische spionage is niet langer een fabeltje, verzonnen door de plaatselijke overheden om het vijandbeeld wat aan te scherpen - neen, het lijkt erop dat China zich wel degelijk aan zulke spionage schuldig maakt. Maar eerlijk gezegd komt dan meteen een andere gedachte op - namelijk dat Uncle Sam zich wellicht ook met digitale spionage bezighoudt, dat kan eigenlijk niet anders...
http://www.heise.de/english/newsticker/news/95236
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article2393979.ece
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070909-germany-uk-also-investigating-government-pc-espionage-by-china.html

SKYPE GEBRUIKERS LET OP: NIEUWE WINDOWS WORM
Maak jij ook gebruik van Skype? Dan moet je goed opletten wanneer je via de chat functie een link binnenkrijgt - dat kan van een onbekende zijn of van een vriend. Die link lijkt naar een afbeelding te verwijzen, een .jpg bestand, maar als je erop klikt dan zal het trachten een .scr bestand op te starten, waarna de in dit .scr programma vervatte worm via je Skype tracht nieuwe slachtoffers te vinden.
Beveiligingsbedrijven zoals F-Secure en Kaspersky Labs hebben al een update uitgebracht aan hun virussoftware, zodat die de worm kan opsporen en tegenhouden. Denk er dus aan dat je je antivirussoftware ook inschakelt om je Skype in het oog te houden!
http://heartbeat.skype.com/2007/09/the_worm_that_affects_skype_fo.html
http://www.betanews.com/article/Skype_Users_Warned_of_New_Windows_Worm/1189439025

OVERHEID IN INDIA DWINGT CYBERCAFÉS KEYLOGGERS TE INSTALLEREN
De grens tussen censuur en politietoezicht is erg nauw, en soms vervaagt die grens helemaal. Wat te denken van een nieuwe maatregelen van de Indiase overheid om de cybercafés te verplichten om keylogger software te installeren op alle computers in hun zaak. Deze software zal dan alle informatie noteren die ingevoerd wordt in webformulieren, bij gesprekken in chatrooms, bij mails... kortom: alles wat de bezoeker van het internetcafé intikt op het klavier, wordt genoteerd, en aan de overheid doorgegeven.
De maatregel is ingegeven door het feit dat terroristen vaak gebruik maken van cybercafés om hun berichten te versturen, in plaats van hun eigen computer. Maar uiteraard zijn voorvechters van de privacy helemaal niet opgezet met deze maatregel. Hun bezorgdheid wordt echter van de tafel geveegd door een woordvoerder van de overheid: "Is een inbreuk op de privacy belangrijker dan de veiligheid van een hele natie?"
Sommigen menen echter dat terrorisme slechts een voorwendsel is om de overheid meer controle te geven over het internetverkeer van de Indiase burgers. Want als ze de internetcafés willen "afluisteren", dan moeten ze evengoed alle openbare telefooncellen afluisteren, of telefoons in hotelkamers, niet?
In elk geval: de keyloggers zullen er komen in de cybercafés in India. Want als de eigenaar van het cybercafé weigert de software te installeren, dan verliest hij zijn licentie.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070910-indian-government-forcing-cybercafes-to-install-keyloggers.html

WAAROM DE .PDF SPAM ZO SNEL WEER VERDWENEN IS
Heb je het ook gemerkt, hoe er sinds juni er plots een golf spammail in je mailbox zat, die allemaal .pdf bestanden als bijlage hadden? En hoe je nu eigenlijk geen .pdfs meer ontvangt? Begin augustus maakte .pdf spam volgens antivirusbedrijf Symantec 20% uit van alle spammail, en eind augustus niet eens 1% meer.
Het zou je laten denken dat de spammers allemaal samenwerken, overleg plegen met elkaar, meer nog: dat er een organisatie is die achter de campagnes zit, en die bepaalt wat wel en niet mag. De reporter van Networkworld ging zijn licht opsteken bij Symantec. Die hadden de volgende uitleg.
Het motief van spammers is geld. De PDF-golf ontstond toen de spammers dachten dat zij deze .pdf bestanden konden gebruiken om hun boodschap te verkondigen. Dat zij nu het gebruik van .pdf stopgezet hebben, heeft twee redenen. 1. De spammers maken de balans op van hun aanvallen en zullen die hervatten, na de nodige aanpassingen. 2. De spammers zijn ervan overtuigd dat de antispam systemen deze pdf-aanvallen efficiŽnt genoeg kunnen tegenhouden, zodat zij hun tijd en energie beter kunnen besteden aan alternatieve methodes.
Met andere woorden: je mag je binnenkort aan weer nieuwe manieren verwachten om spam te krijgen.
Hou je hartje maar vast!
http://www.networkworld.com/community/node/19107?t51hb&nladname=091007voc

ALTERNATIEF NIEUWS OP HET WEB
Er is heel veel video op het web, maar er is ook heel, heel, heel veel kaf tussen het koren. Er is veel informatie te rapen, alternatief nieuws, interessant nieuws van originele bronnen, maar waar vind je het? Robin Good van de erg goede site Master New Media heeft zelf een web-tv kanaal gecreŽerd, RGTV News, een niet-commercieel, niet-mainstream video nieuwskanaal dat het internationale nieuws vertelt dat niet op de gewone netwerken en tv-kanalen te vinden is.
Robin legt zelf in dit artikel uit hoe hij dit kanaal gecreŽerd heeft, welke technologie hij hiervoor gebruikt (RSS feeds, Splashcast...), het verhaal van zijn voorbereidingen, enz. De tv-zender zelf vind je op de startpagina van de website. Beweeg je cursor over het scherm, en onderaan zie je kleine blokjes die je een overzicht geven van de items die je kan zien; beweeg je cursor over een blokje, en je krijgt de titel te zien. Uiteraard is het nieuws in het Engels, maar het is toch een goed initiatief dat je nieuws brengt dat niet door de media voorgekauwd is...
http://www.masternewmedia.org/independent_publishing/international-news/alternative-world-video-news-you-ill-not-see-on-mainstream-TV-channels-20070910.htm
http://www.masternewmedia.org/

MICROSOFT VRAAGT PATENT AAN VOOR ONBREEKBARE DRM
Rond kopieerbescherming of DRM is het een kat-en-muis spelletje: telkens opnieuw wordt er een nieuwere kopieerbescherming uitgevonden, die zogenaamd niet te kraken valt, en telkens opnieuw vinden de krakers toch wel een methode om die nieuwe DRM te breken.
Maar nu zou Microsoft volgens een bericht bij Informationweek een onbreekbare DRM uitgevonden hebben. Twee medewerkers van het bedrijf uit Redmond zouden namelijk voortgegaan op concepten uit de spread-spectrum technologie die ook gebruikt worden in het leger voor beveiligde communicaties, en daaruit een systeem uitgedacht hebben om de naam van de eigenaar (de content producer dus) als watermerk in MP3's en .wav bestanden in te bakken.
En dat vinden wij eigenlijk een goed idee. Wij zijn immers al lang gewonnen voor het concept dat je niet alle kopiŽren onmogelijk moet maken, wel ongeoorloofd kopiŽren. Gebruik een watermerk in een bestand dat de eigenaar ervan (de originele koper) identificeert, en die eigenaar zal wel twee keer nadenken vooraleer hij zijn bestand in illegale P2P netwerken laat circuleren...
Meer achtergrond over het patent bij InformationWeek.
http://www.informationweek.com/blog/main/archives/2007/09/microsoft_appli.html

DE BEDRIEGERS BEDROGEN
Enkele weken geleden hadden wij het over 'typosquatters' - mensen die misbruik maken van het feit dat wij ons allemaal al eens vergissen bij het intikken van een domeinnaam (Boogle in plaats van Google bijvoorbeeld) en die zulke foute domeinnaam registreren en volzetten met reclame.
Welnu, als om het gezegde 'de bedrieger bedrogen' aan te tonen: deze typosquatters werden nu zelf het slachtoffer van een fraudeur. Een man uit Nevada, ene David Scali, stuurde aan verschillende typosquatters een mail waarin hij zich voorgaf als advocaat, dreigde met een proces van honderdduizend dollars, als de domeinnaam niet binnen de 48u op zijn naam overgemaakt werden.
Naar verluidt zouden verschillende eigenaars van typosquat domeinen erin getuind zijn, en schreven het domein over. Waarna onze David doodgemoedereerd na een tijdje zelf de reclame-inkomsten uit de site begon op te strijken... Een van die slachtoffers kreeg echter argwaan, lichtte het FBI in, met als gevolg: David moet nu voor de rechter verschijnen en riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar....
http://www.pickydomains.com/node/200

PANIMAGES: MEERTALIG ZOEKEN OP AFBEELDINGEN
Medewerkers van de universiteit van Washington hebben een nieuw zoekproject voorgesteld: PanImages. Daarmee zou je naar afbeeldingen moeten kunnen zoeken in je eigen taal, en veel meer resultaten krijgen dan bij traditionele zoekmachines.
Het achterliggende idee luidt aldus: wanneer je bij andere zoekmachines zoals Like.com naar een afbeelding zoekt, dan bekijkt die zoekmachine de metadata rond die afbeelding. Een beeld-zoekopdracht naar het woord "Flower" bij Google geeft als resultaat afbeeldingen die het woord "flower" in de metadata van de foto hebben staan, en dat zijn er 11,4 miljoen. Maar als je diezelfde opdracht geeft met het Spaanse woord "flores" krijg je slechts 2,2 miljoen, en zoek je op het Nederlandstalige Bloem krijg je 463.000 resultaten.
De zoekmachines proberen de laatste tijd meer aandacht te schenken aan meertalige zoekopdrachten, zodat die meer resultaten opleveren voor mensen die minder populaire talen spreken. O.a. Google werkt daaraan, maar enkel voor een dozijn belangrijke talen, en het zoeken naar afbeeldingen telt voorlopig niet mee.
PanImages zou echter meer dan 300 talen ondersteunen. Je tikt een zoekterm in, en de taal die je spreekt. Het woord wordt vervolgens vertaald (in ons geval: bloem wordt flower of fleur) en dan klik je bijvoorbeeld op flower, en krijg je afbeeldingen van Google images (15.300.000) en Flickr (4.069.000 afbeeldingen).
Geen slecht idee!
http://www.panimages.org
http://www.techcrunch.com/

SPAMMERS LANCEREN DOS AANVALLEN TEGEN ANTISPAM SITES
Verleden week wist antispam site SpamNation te melden dat de antispam sites belegerd worden door Denial of Service aanvallen. Volgens SpamNation zouden de aanvallen het werk zijn van de Zhelatin bende, die ook achter de snel groeiende Stormworm botnets zou zitten. De aanvallen zouden zelfs uitgevoerd kunnen zijn op bestelling van derden - want dat is wat de botherders, de eigenaars van de botnets, steeds vaker doen: spam verspreiden in opdracht van anderen, of tegen betaling DoS aanvallen uitvoeren
Deze keer werden de sites aangevallen van o.a. 419Eater, ScamWarners, CastleCops, Scam.com, Scamfraudulert.com en anderen. Het is een kwalijke evolutie, en naar onze mening wordt er té weinig opgetreden tegen deze botnets, en worden de gebruikers onvoldoende gewaarschuwd dat zij hun computer beter moeten beveiligen!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/beveiliging--anti-virus/botnets-rukken-op.cfm
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070912-spammers-launch-denial-of-service-attacks-against-antispam-sites.html

KANAAL55: YOUTUBE VOOR SENIOREN
Met de lancering van Kanaal55 lijkt Pascal Vyncke, de jongeman achter het erg populaire Seniorennet, een schot in de roos geschoten te hebben. Video's combineren met senioren, dat moet gegarandeerd een succes zijn!
Op de site vind je filmpjes in verschillende categorieŽn: Bak- en Kooktips, Dieren, Gezondheid, Computerhulp, Doe Het Zelf, LIfestyle, Mobiliteit, Onderhoudtips, Tuinkriebels, Wetenschap. Hier geen "user generated content", door de gebruikers zelfgemaakte filmpjes - wat dus ook het risico op inbreuken op auteursrechten uitsluit - en onze vergelijking met YouTube mank doet lopen. Neen: dit zijn professioneel gemaakte filmpjes over alledaagse onderwerpen: hortensia's stekken, een kapotte schoenveter in de haast vervangen door een stukje koord, hoe helpen als een volwassene zich verslikt... en uiteraard computertips. De tips voor de filmpje komen echter van de gebruikers zelf, de medewerkers en leden van Seniorennet, die dan professioneel uitgewerkt worden. En uiteraard worden de tips niet gepresenteerd door twintigers of dertigers maar door senioren - met uitzondering van Pascal Vyncke zelf, die te zien is in de computertips.
De site lijkt ons erg interessant en zal ongetwijfeld inslaan. Wij hebben toch enkele vragen over de economische leefbaarheid van de site. De reportages zijn verzorgd, maar dit vereist veel werk. Tot hiertoe zijn alle reportages van de hand van het eigen reportageteam. Maar hoeveel reportages kan dit team per dag maken? Zal er genoeg nieuwe content blijven komen om de bezoekers te blijven boeien? En zijn er inkomsten die tegenover de ongetwijfeld zware uitgaven staan? Bij bezoek aan de site zie je geen enkele advertentie, zelfs geen advertenties van Google.
Toch blijft dit een prachtig initiatief, en de filmpjes zijn ongemeen boeiend - kijk maar eens naar "Hoe werkt een benzinemotor". Het enige dat ons echt intrigeert: wat is dat met die 50 en 55? De site wordt officieel als "Kanaal55.be" gelanceerd, maar de filmpjes dragen het embleem "Kanaal50". 5 jaar verouderd in enkele dagen tijd? In elk geval een hartelijke gelukwens voor de bedenker van de site, Pascal Vyncke, want hij heeft eigenlijk iets gelanceerd dat de gevestigde uitgevers al lang geleden hadden moeten doen.
http://www.kanaal55.be/

NIEUWE WOORDJES LEREN: CONVERSATIONAL MARKETING
Deze week werd in San Francisco de "Conversational Marketing Summit" gehouden, een conferentie die rond deze nieuwe vorm van marketing draait, conversational marketing. Op de brochure van de conferentie staat "Conversational Marketing is een opwindende nieuwe methode die de gebruiker eerder betrekt dan beveelt, uitnodigt dan eist, en evengoed luistert als praat". "Adverteren wordt een conversatie tussen drie, nu marketeers lezers en auteurs vervoegen. Alle drie partijen zoeken de geŽigende principes om deze commerciŽle conversaties te kunnen houden".
Mooie termen, die door de bloggers en online journalisten toch met wantrouwen bekeken worden. Wie heeft de marketeers gevraagd om de lezers gezelschap te gaan houden? Ja, het is waar dat bloggers en uitgevers graag een centje zouden verdienen, en dat doen zij vaak door de tekst- of video advertenties naast hun tekst. Maar het is de blogger, de auteur, die het "gesprek" opstart, en niet de marketeer, en evenmin de gebruiker.
In een erg scherp artikel bij CNet trekt de auteur Elinor Mills van leer tegen deze nieuwe buzz-term, en de manier waarop de adverteerders het willen laten uitschijnen alsof het internet een volledig nieuwe manier van marketing opent, waarbij de gebruiker meer controle zou hebben, terwijl het gewoon gaat om dezelfde oude manier van adverteren en marketing. Interessante lectuur.
http://www.news.com/Want+to+converse+with+advertisers+Me+neither/2100-1024-6207642.html?part=dtx&tag=nl.e703

ALS DE GEWONE MAN HET NIEUWS MOCHT MAKEN
Ach, en nu we toch in een filosofische bui zijn (het is toch het laatste artikel van deze week): wat te denken van het nieuws, gemaakt door de burger? Wat gebeurt er als het publiek van vroeger de nieuwsmaker wordt? Want dat is waarrond het draait op sites zoals Reddit, Del.icio.us en Reddit: daar stemmen de internauten op nieuwsberichten, en de berichten met de meeste stemmen halen de voorpagina.
Wetenschappers hebben nu deze stemming vergeleken met de berichten die in diezelfde periode in de traditionele pers verschenen. Zij kwamen tot de conclusie dat de berichten in de door de gebruikers aangedreven nieuwssites meer divers waren, maar ook meer gefragmenteerd, vluchtiger. Soft nieuws, roddels, aankondiging van nieuwe producten, trivia. Dat haalde de voorpagina.
Er is vaak gesteld dat wij dankzij het internet meer nieuws zouden te zien krijgen, van andere bronnen in het buitenland, andere klokjes van nieuwsfeiten. Maar het onderzoek heeft aangetoond dat de burger-nieuwssites het aanbod enkel maar verengen.
Eigenlijk mag je niet verbaasd zijn over de resultaten van dit onderzoek. WIj zijn geabonneerd op de nieuwsbrief van De Standaard - toch een kwaliteitskrant. Wat ons elke dag weer opvalt: bovenaan in die nieuwsbrief staat er een top 10 van de meest gelezen artikels. En die verraden waarvoor de 'kwaliteits'lezer echt belangstelling voor heeft: moord, doodslag, en sensatie. Als het aan De Standaard-lezer lag, dan moest de krant enkel nog zulke berichten brengen...
http://www.roughtype.com/archives/2007/09/the_people_form.php
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HP: NIEUWE GAME COMPUTERS EN IPAQS
Verleden week hadden wij het al gezegd: september is de maand van de nieuwigheden. Ook HP kondigde enkele nieuwe toestellen aan.
Een daarvan is een nieuwe pc die geoptimaliseerd is voor het gamen, de Blackbird 002 LCi. Hij is vervaardigd van aluminium en wordt met vloeistof gekoeld, om een betere prestatie te kunnen leveren. Deze lijn van computers is er gekomen nadat HP verleden jaar het bedrijf VoodooPC overnam, en daardoor ook over de designers van dit bedrijf kon beschikken.
Een tweede reeks nieuwigheden zijn de vijf nieuwe iPaq modellen. Die houden het midden tussen een smart phone en een internet tablet. Zo bijvoorbeeld de iPaq 800 Business Messenger. Dat is een 3G mobiele telefoon, met een QWERTy klavier. De iPaq 600 reeks is ook een 3G mobiele telefoon, maar heeft dan weer een GPS aan boord en navigatie functies. En de iPaq 300 reeks is een PDA met GPS aan bord, plus de mogelijkheid om stratenplannen in 3D weer te geven.
Kortom: de keuze voor een nieuw mobieltje wordt steeds moeilijker!
http://www.pcworld.com/article/id,136876/article.html?tk=nl_dnxnws

DANSENDE MP3 PLAYER
Een leuk hebbeding, dat is het, die nieuwe dansende MP3 player van Sony. Rolly heet hij, wat een samentrekking is van "Rolling" en "Friendly". De player bevat robotsoftware die de muziek die hij afspeelt analyseert, en dan in het ritme met zijn lichtjes gaat flikkeren, en zelfs heen en weer beweegt. Maar als jij vindt dat het manneke genoeg gewerkt heeft voor vandaag, dan kan je die bewegingen ook afzetten.
De player heeft 1 GB intern geheugen en is 6,5 cm groot. Hij kan gewone MP3's spelen maar ook muziek in het AAC formaat of ATRAC.
En weet je wat het leukste is? Je kan zelf nieuwe "bewegingen" programmeren voor de Rolly, via de Motion Editor software. Wat dat mirakel moet kosten? 353 dollar. In het begin enkel in Japan te verkrijgen.
http://www.betanews.com/article/Sony_Debuts_Dancing_MP3_Player/1189443341

RFID IMPLANTATEN VEROORZAKEN KANKER?
Het gebruik van RFID of Radio Frequency ID tags geraakt steeds meer ingeburgerd. Er gaan zelfs stemmen op om de RFID's ook in mensen in te planten - op vrijwillige basis uiteraard. Want dat zou dan een unieke ID kunnen bevatten, met de medische geschiedenis, je elektronische portefeuille, je zou nooit meer moeten inloggen... Enorme voordelen, met natuurlijk je privacy als nadeel.
Maar het ziet er naar uit dat die RFID's in het menselijke lichaam er nooit zullen komen. De eerste proeven waarbij zulke tags in dieren ingeplant werden (ratten en muizen), tonen namelijk aan dat deze implantaten tot kanker kunnen leiden, doordat zij zorgen voor ontsteking van het weefsel waarin zij geplaatst zijn.
Nu moet dit rapport volgens Ars Technica toch binnen zijn context geplaats worden, want ook het gewone plaatsen van metalen tags (aan het oor van vee bijvoorbeeld) zou volgens studies tot een verhoogd risico op kanker leiden.
Mocht het onderwerp je interesseren, dan vind je in het artikel van Ars Technica links naar de verschillende rapporten. Onze conclusie is alvast dat er nog heel wat onderzoek nodig is vooraleer men tot zulke big-brother RFID's inplantingen in het menselijke lichaam mag overgaan!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070909-rfid-implants-linked-to-cancer-the-lowdown.html

NIEUWE SPEAKERS VAN LOGITECH EN ALTEC LANSING
Even wat geluid op je loslaten: luidsprekers. Zoals je wellicht zelf ondervonden hebt is het geluid van een de ingebouwde luidsprekers van een laptop meestal niet al te best, maar is het vaak een kwelling om de speakers, eens je je laptop op je bureautje neergezet hebt, telkenmale weer aan te sluiten.
Logitech komt daarom uit met een reeks speakers speciaal voor notebooks, de AudioHub. Die heeft drie hi-speed USB poorten aan boord, zodat je tegelijkertijd een extra hub hebt om andere randapparatuur aan te sluiten. En bovendien is er een slim kabelmanagementsysteem, zodat overtollige draden netjes achteraan weggeborgen kunnen worden. Prijs: 99,99 EUR, vanaf oktober in de winkel.
Nog meer luidsprekernieuws: de SOundBar luidsprekers van Altec Lansing. Dat zijn luidsprekers die speciaal in één geheel gegoten zijn om netjes onder een plat scherm weggeborgen te kunnen worden. Volume controle bevindt zich aan de rechterkant, en er is ook een aansluiting voor de kabel van de koptelefoon. Prijs: eveneens 99,95.
http://www.logitech-net.com/
http://www.alteclansing.com/product_details.asp?pID=FX3020

NIEUWIGHEDEN VAN APPLE: EEN VERSLAG VAN MEDEWERKER PAUL
Apple is tegenwoordig niet meer uit het nieuws te branden. De ene vernieuwing volgt op de andere. Deze week kondigde Apple de vernieuwde iPodserie voor. We beginnen met de kleinste voor dit kort overzicht.
* iPod Shuffle is de kleinste. Hier komen enkele nieuwe kleuren bij, en voortaan is er ook een "Product Red". Een deel van de winsten die gemaakt worden bij de verkoop van een "Product Red" , zullen geïnvesteerd worden in de strijd tegen aids en andere ziektes in Afrika.

* iPod Nano is de populairste. De Nano is grondig gerenoveerd: iets kleiner, breder en maar 6,5mm dik. Dit heeft als gevolg dat de Nano over een groter en 65% helderder display beschikt dan vorig model. Daardoor laat het ook toe om clips, films en TV programma's te bekijken. Verder is er ook Cover Flow toegevoegd, waardoor je snel door je albums kan wandelen. Zin in een spelletje? Vortex, Klondike en iQuiz staan standaard in de nano. Andere spelletjes zijn via iTunes te downloaden (tegen betaling). iTunes is trouwens het vaste maatje op je PC, het beheert en synchroniseert alles op je iPod Nano.
Hier komen ook enkele nieuwe kleuren bij: zilver, zwart, blauw, groen en ook een "Product Red".

* iPod Classic is de naam voor het toestelletje dat vroeger gewoon iPod heette. Alles wat geldt voor de vernieuwde iPod Nano is ook geldig voor de iPod Classic. Alleen is de Classic heel wat potiger. Terwijl de Nano het moest doen met 4 of 8Gb, heeft de Classic 80 (249 Euro) of 160Gb (349 Euro) aan boord. 160 Gb is goed voor ongeveer 40.000 nummers.

* iPod Touch is de nieuwe iPod telg, en niet de eerste de beste. Deze nieuwe iPod heeft een 3,5 inch breedbeelddisplay. Geen gewoon display maar een touch screen. Alle besturingsfuncties gebeuren door het aanraken van het scherm. De iPod touch heeft met zijn 4 (299 Euro) of 8Gb (399 Euro) geheugen ook alle functies van de Nano (Cover Flow, spelletjes). Maar er is nog veel meer. Er is een ingebouwde bewegingsmeter zodat foto's of internetpagina's door het draaien van het toestel automatisch in portret of landschap worden getoond. Internetpagina's ? Inderdaad, door een ingebouwde WiFi-netwerkvoorziening kan met de iPod Touch ook gesurfd worden, mails bekeken en dergelijke. Gewoon in de buurt van een HotSpot of je eigen WiFi installatie en je bent on-line. Surfen doe je met Safari (inclusief Google Search of Yahoo! onesearch en het YouTube programma van Apple).
De iPod Touch is pas vanaf einde deze maand verkrijgbaar.

* iTunes WiFi is geen iPod, het is de WiFi versie van iTunes, en is dus bruikbaar voor de iPod Touch en de iPhone. Je kan er vanop elke plaats waar je een WiFi verbinding hebt op inloggen met je iPod Touch en er muziek of video mee downloaden.

Itunes
Ook iTunes kent enkele vernieuwingen die ook op iTunes WiFi te vinden zijn. Heb je een bepaalde song gedownload, dan kan je later tegen verminderd tarief ook de rest van het album downloaden. Je kan ook DRM vrije nummers downloaden, zelf ringtones samenstellen enzoverder. De moeite waard om eens een kijkje te nemen. [Paul Liekens]

http://www.apple.be


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Warner Bros brengt begin volgend jaar een site uit, T-Works, waar alle cartoonfiguurtjes van de studio vertegenwoordigd zullen zijn.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=26731

*** Prijs van de Zone wordt met 50 dollar gekortwiekt. Nog altijd niet in Europa te verkrijgen...
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBIBa0NamRs0gON0EURE0At

*** De Nederlandse minister Hirsch Ballin wil het maken van een afspraak met kinderen via het internet strafbaar, wanneer een volwassene zich voordoet als een kind
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47859

*** L'Oréal klaagt eBay aan in vijf lande, waaronder BelgiŽ, omdat er namaak producten verkocht worden en eBay te weinig zou optreden tegen deze verkopers
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47867

*** Het bedrijf Polycom brengt een speakerphone uit waarmee je, met één druk op de knop, een conference call kan opzetten via Microsoft Office Commmunications Server 2007
http://www.polycom.com

*** Tom Toms navigatietool zal voortaan verkrijgbaar zijn als optie bij de Toyota Yaris
http://www.tomtom.com

*** Op 9 en 10 oktober wordt in Brussel een evenement gehouden voor professionele gebruikers van Free en Open Source Software
http://www.profoss.eu

*** Bij de Open Monumentendag op zaterdag 15 september zal je ook de Belgacom Towers in Brussel kunnen bezoeken
http://newsletter.belgacom.be/bgpa/BGPA_38/online_bgpa_38_nl.htm

*** Apple verkoopt zijn 1 miljoenste iPhone, exact 74 dagen na de lancering
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBRUq0RjB3v0Jhb0Pcwk0Ef

*** Eurid, de beheerder van de .eu domeinen, start een rechtszaak tegen Chinese domeinkapers
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47878

*** IBM nano kunst: wetenschappers hebben een van de kleinste kunstwerken ooit gemaakt
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBRYi0RjB3v0Jhb0PdUQ0Ec

*** Windows Vista verkoopt slechter dan XP
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070912029

*** Pascal Vyncke, de man die eerder ook al het succesvolle Seniorennet stichtte, start met een web-tv kanaal voor senioren.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00070687

*** Six Apart heeft een mobiele versie uitgbracht van haar TypePad blogging tool, speciaal voor de iPhone.
http://www.networkworld.com/news/2007/091207-typepad-blogging-for-iphone-ipod.html?netht=091207dailynews2&&nladname=091207dailynews

*** Bitsige woordenstrijd tussen Sabam en ISPA: providers willen niet ingaan op "dreiging" van Sabam om schikking te aanvaarden à la Scarlet, om een rechtszaak te vermijden.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=ZFYAbsCAX6AZHy51DP3w7ZZi

*** Philips verdubbelt de opslagruimte van zijn digitale voice trackers
http://www.philips.com/dictation


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetCYRIL PAHINUI
[Singer/songwriter] Deze week gingen wij terug op bezoek bij Music.download.com en haalden wij daar onze inspiratie bij de rubriek "easylistening". Om te beginnen deze artiest uit Hawaii, met zijn gitaar. De songs zijn relas, en met het typische Hawaii-geluid, terwijl zij toch iets intimistisch behouden. JE kan twee songs downloaden bij Download.com. Muziek om, met een Hawaii aan, te aanhoren terwijl je in een warme zon zit en er een briesje rond je oren waait.
http://music.download.com/cyrilpahinui/3600-8857_32-100014100.html

BEN TRAVIS
[Easy Listening] Een mediterende piano, die melodietjes speelt die rustig voortkabbelen. Erg rustgevend - voor sommigen misschien iets te weinig ruggengraat.
http://music.download.com/bentravis/3600-8500_32-100588710.html

PETE ASTOR
[Easy listening] Deze man, die nu in zijn dertig is, speelt gitaar sinds hij 15 was. Hij heeft een verleden als heavy metal gitarist, maar kon gelukkig overhaald worden om terug over te schakelen op een akoestische gitaar. Vingervlugheid plus opbouw van songs zijn kenmerken van de man. Je kan een tweetal songs gratis downloaden.
http://music.download.com/peteastor/3600-8997_32-100264456.html

JON SCHMIDT
[Easy listenin] Een pianist die erg gevoelige melodietjes componeert die je je meteen als beginthema van een of andere show zou kunnen inbeelden. Leuke rustige muziek om naar te luisteren - het heet nu eenmaal Easy Listening!
Van de man kan je 4 songs downloaden bij Download.com.
http://music.download.com/jonschmidt/3600-8997_32-100033539.html

KOOK-POD
Neen, geen tikfout: het gaat immers niet om een kookpot, maar wel om een podcast, die rond kookpotten draait. Een woordspeling dus. Elke week voortaan een uitzending te downloaden met daarin een montage van het beste van het beste: de lekkerste tips, de beste reportages, de smakelijkste recepten. Het water loopt ons in de mond!
http://radio2.be/detailpagina.cfm?id=9833&programma=kook


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een ton spijt heeft nog nooit een gram verschil gemaakt
- oud spreekwoord -
De nieuwe oogst


DEXTER: EVEN SCHRIKKEN
Een virale advertentiecampagne die reclame maakt voor de film Dexter - een seriemoordenaar die voor de politie gaat werken. Je kan zelf een filmpje sturen naar je vrienden, waarin zij als het volgende slachtoffer aangekondigd worden. Maar doe dat best niet met mensen die een zwak hart hebben!
[Taal: Engels]
http://www.icetruck.tv/

ICOMPOSITIONS: VOOR DE MUZIKANT
Een website die wij tegenkwamen op het blog van Chris Pirillo, en die bedoeld is voor muzikanten. Hier kunnen zij commentaar geven op de werkstukken die hun collega's indienen, en zelfs aanbieden om mee te werken aan een remix van een bepaald stuk dat jij gemaakt hebt.
De meeste muzikanten die aan deze community deelnemen werken met GarageBand van Apple's Mac OS, maar ook Windows gebruikers zijn welkom!
[Taal: Engels]
http://www.icompositions.com/

LALO GONZALEZ
Een fotograaf die een dertig jaar geleden in Chili geboren is, maar in ons platte land woont. De foto's zijn erg speciaal, maar ook het concept van de website en de presentatie van de foto's.
[Taal: ENgels]
http://www.lalo.be/

SAT24: SATELLIETBEELDEN IN REAL TIME
Op deze site, een product van Meteox.com dat ook al voor de buienradar.nl zorgde, kan je in real time de ontwikkeling en evolutie van wolken boven Europa volgen. Erg interessant - je kan zelfs de ontwikkeling van orkanen volgen!
[Taal: Engels]
http://www.sat24.com

BIOGRAFIEËN ON LINE
Een website met een heel uitgebreide database van bekende personen, waarvan je de biografie kan bekijken. Dat gaat van politici zoals Hugo Chaves, tot muzikanten als Coldplay. Toch is de lijst niet compleet - een ontdekkingsreiziger zoals Amundsen is niet terug te vinden, en van Osama Bin Laden hebben ze hier ook nooit gehoord...
[Taal: Engels]
http://www.notablebiographies.com/

LYRICWIKI: TEKSTEN À VOLONTÉ
Op deze site vind je songteksten van meer dan 400.00 songs. De navigatie binnen de site vereist wel enige handigheid, maar er is enorm veel materiaal te vinden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://lyricwiki.org/Main_Page

VCASMO: ONLINE PRESENTATIES
Soms kan het erg handig zijn om iets uit te leggen met een filmpje, met screenshots - bijvoorbeeld als je wil aantonen hoe een programma of een webdienst werkt. VCasmo is een webdienst waar je de tools vindt om zo'n presentatie te maken, volledig gratis bovendien. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.vcasmo.com/#featured

ABN-UITSPRAAKGIDS VAN PAARDEKOPER GRATIS ONLINE
Dertig jaar geleden al schreef de Nederlandse taalkundige P.C. Paardekooper: "Het vastleggen van de ABN-klankvorm is vooral voor Vlaanderen van groot belang, omdat daar nog veelonzekerheid heerst". Welnu, nu vind je de uitspraakgids van Paardekooper online, en je kan hem nog gratis raadplegen ook. Er worden enkele tienduizenden Nederlandse woroden in fonetisch schrift weergegeven.
[Taal: Nederlands]
http://www.dbnl.org/tekst/paar001abnu01_01/

DE BESTE SCREENCASTS
Je bent wellicht ondertussen al vertrouwd geraakt met de term "screencast": een samensmelting van het woord 'broadcast' (uitzenden) en screen (scherm). Met andere woorden: je maakt een uitzending van wat zich op jouw scherm afspeelt, om zo bijvoorbeeld de werking van een programma uit te leggen.
Robin Good van Master New Media heeft ene lijstje opgesteld van de beste screencasts. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/presentation/screencasting/best-screencasts-from-Master-New-Media-20070902.htm

THEMA'S VOOR BLOGS
Heb jij een blog? Dan zal je die wellicht wel willen opsmukken met een origineel thema. Op deze site vind je verschillende thema's, maar liefst 1.626 in totaal toen wij de site bezochten, en allicht zit er eentje bij van jouw gading. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://themes.wordpress.net/other/widget-ready/3948/the-ideal-website-11/

IK ZOEK HET EVEN OP!
Een uitstekende verzameling spiekbriefjes die de verschillende syntaxen en commando's van heel wat webtalen samenvat: JavaScript, CSS, HTML, XHTML, AJAX, kleuren, microformaten, compatibiliteit van de browser, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.realsoftwaredevelopment.com/2007/08/ultimate-web-de.html

BLUEBIRD LIVESTREAM: ER ZIT MUZIEK IN HET WEB!
Deze site bevat heel veel links naar online radio en andere muziekplekken op het net. Radiozenders, waar je terecht kan om een verzoekplaatje aan te vragen, de plaatselijke omroepen (vooral Nederlands, minder Belgisch), songteksten, P2P programma's, tips om muziek op je pc te beluisteren, enz.
[Taal: Nederlands]
http://bluebirdlivestream.ontheweb.nl

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ANIMATED GIF
Op zoek naar bewegende beelden voor op een website, in een mail of in een presentatie ? Op deze site vind je meer dan 5000 animated gif's van diverse kwaliteit. Je moet er wel de pop-up op elke pagina bijnemen...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.animatedgif.net/

VRIJDAG FOTODAG : ERWIN OLAF
Nederlandse fotograaf die o.a. zijn bekendheid te danken heeft aan het in beeld brengen van mensen die niet echt aan het schoonheidsideaal voldoen. Hij veroorzaakte ook heel wat ophef met een fotomontage waarin hij een bebloede Mercedes-ster had gemonteerd op de schouder van prinses Diana.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.erwinolaf.com

VRIJDAG FILMDAG : BEN X.
OfficiŽle website van deze gelauwerde film van Nic Balthazar met Titus Devoogdt en Marijke Pinoy in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen (wellicht) vanaf : 26 september 2007.
(taal site : Nederlands, Engels) [Filover]
http://www.benx.be/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Online vrienden maken kan niet
SHEFFIELD - Vrienden maken op websites voor sociale contacten kan niet. Ondanks dat mensen op netwerksites...
http://www.ad.nl/economie/article1653282.ece
- Daten met je mobieltje
Dating is populair. Via websites, ook die van onze krant. Maar daten onderweg met je mobieltje was nog een...
http://www.ad.nl/multi-media/article1651617.ece
- Gamenieuws: Eerste beelden van Mafia 2
AMSTERDAM - Twee wekelen geleden werd de game Mafia 2 al aangekondigd op de Games Convention in...
http://www.ad.nl/cultuurenshow/article1646114.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
-Gratis versie FIFA 08
Het voetbalseizoen is weer begonnen, en traditioneel betekent dit dat er ook weer een nieuwe versie van de FIFA voetbalgame aan komt. Hier kun je deze vast spelen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20591
- Memorymuis met 1 GB geheugen
Microsoft komt met een wat merkwaardige combi van een draadloze muis en een geheugenstick.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20610
- Vrouwen worden niet begrepen
Wie begrijpt wat vrouwen willen? Electronicafabrikanten in ieder geval niet. Ze lopen jaarlijks 900 miljoen euro mis omdat vrouwen helemaal geen roze gadget met frutsels willen
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20585

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- 23 nieuwe lcd-monitoren voor BenQ
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3020
- IFA 2007: hd-dvd-spelers Toshiba opnieuw goedkoper
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3015
- 40-inch lcd-tv met MotionFlow + 100 Hz
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=09%A32007&newsid=4848

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- RTL-nieuws op uw GSM
RTL Digital lanceerde een mobiele versie van haar RTLinfo website. Het gaat om het informatieplatform van de redacties van redactions van RTL TVI en Bel-RTL.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17124&style=34360
- Microsoft geeft details over wijzigingen in de zoekfuncties in Vista
Microsoft dat zich door Google genoodzaakt zag de zoekfuncties in Vista te wijzigen, brengt details uit over de wijzigingen die de volgende SP1 met zich mee zal brengen voor het OS.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17127&style=34360
- Web Analytics Day belooft wereldwijde primeur
Microsoft zou een eerste preview geven van zijn eigen analysetool 'Gatineau'.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17121&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Apple en zijn eigenzinnige manier om prijzen te bepalen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/apple-en-zijn-eigenzinnige-manier-om-prijzen-te-bepalen.cfm
- XNote: Plakbriefjes voor je mail
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/internet/xnote-plakbriefjes-voor-je-mail.cfm
- Office voor studenten: $59,95
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/office-voor-studenten--59-95.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Nieuwe webstek voor BCC Corporate
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4817
- Week van de Communicatie focust op creativiteit
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4816
- Streaming business TV voor de bouwsector
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4811

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Proces dll bilbiotheek
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=881
- Transformers, the game
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=879
- Libregame wiki
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=880

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- VMWare en Ubuntu komen met minidistributie
http://pro.tweakers.net/nieuws/49332/VMWare-en-Ubuntu-komen-met-minidistributie.html
- Blue Dragon: Traditioneel Japanse rpg
http://life.tweakers.net/reviews/722
- Eerste krant op elektronisch papier gepubliceerd
http://life.tweakers.net/nieuws/49331/Eerste-krant-op-elektronisch-papier-gepubliceerd.html
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSLIM OMGAAN MET VISTA: VISUELE TIPS OVER HET KOPIËREN OF VERZETTEN VAN BESTANDEN
Wanneer je in Explorer een bestand van de ene plek op je pc versleept naar de andere, is het niet altijd duidelijk wat je aan het doen bent - kopieer je, of verzet je het bestand?
Normaal gezien is Ctrl+C de sneltoets voor kopiŽren, en Ctrl+x voor verzetten. In Vista krijg je er nog een tip bij: er komt een icoontje tevoorschijn tijdens het kopiŽren of verslepen.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/visual-clues-when-copying-or-moving-files-in-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: LAAT IE AUTOMATISCH ZOEKEN MET GOOGLE
In Vista zit IE 7 in, en die laat je automatisch zoeken via Live Search van Microsoft. Wil je Google als standaard zoekmachine, dan moet je als volgt tewerk gaan.
Open IE, en klik op het uitklappijltje naast het zoekvakje. Nu krijg je een menu met verschillende zoekproviders (Google, AOL, Ask, Lycos). Klik op Google, en bevestig in het volgende menu, waarbij je ervoor moet zorgen dat je ook "Make this my default search provider" (maak hiervan mijn standaard zoekprovider) aanvinkt.
Deze tip werkt trouwens ook bij IE7 op XP.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/change-internet-explorer-in-windows-vista-to-search-google-by-default/

SLIM OMGAAN MET VISTA: EEN UITZONDERING MAKEN IN DE FIREWALL
De Firewall van Vista dient als een hek tussen jouw computer en de buitenwereld. Maar elk hek heeft ook een poortje, en zo ook jouw computer, want anders zou het verkeer niet binnen en buiten kunnen. Dus moet je via uitzonderingen poortjes maken in je hek.
Ga hiervoor via Start, en tik in het programma-zoekvakje "Control Panel" in. (Configuraitescherm). Hier vind je een link naar "Allow a program throught Windows Firewall" (Laat een programma door de Firewall) dat je onder het embleem Security ziet staan.
Op het tabblaadje General (Algemeen) ga je naar de optie "On (recommended)" (Aan (aanbevolen)). En vink je die aan, om de firewall te activeren. Ga vervolgens naar het tabblaadje Exceptions (Uitzonderingen). Hier vind je reeds een lijstje met programma's die al dan niet toegelaten zijn. Onderaan klik je op de button Add Program (Programma toevoegen). Nu krijg je een lijstje met programma's op je computer, en desnoods kan je via de button Browse (Bladeren) verder bladeren naar het gewenste programma.
http://www.howtogeek.com/howto/uncategorized/how-to-create-exceptions-in-windows-vista-firewall/

SLIM OMGAAN MET VISTA: DE FIREWALL (2)
Wij komen nog even terug op de Firewall van Vista. Die bevat ook een 'Rules' systeem, waarbij jij regels vastlegt waardoor verkeer enkel in bepaalde omstandigheden door mag. Met andere woorden: het poortje gaat open, maar enkel dit of dat verkeer mag binnen, en dat of dit verkeer mag niet buiten.
Je kan zo bijvoorbeeld toegang verlenen tot bepaalde computers en gebruikers, tot verschillende andere protocollen buiten TCP en UDP, tot bepaalde sorten interface (het LAN, toegang vanop afstand, draadloos), tot bepaalde Vista diensten. Het vergt wel wat werk, maar het is de moeite waard. Meer tips vind je hierover bij:
http://www.windvis.com/protect-your-computer-with-windows-vista-firewall

SLIM OMGAAN MET VISTA: CTRL+TAB IN IE IN VOLGORDE
Heb je verschillende tabblaadjes openstaan in de IE browser, dan kan je met Ctro+Tab wisselen naar het volgende tabblaadje, dat is: het tabblaadje rechts van hetgeen je nu open hebt staan. Maar zou het niet logischer zijn om te springen naar het tabblaadje dat je pas tevoren gebruikt had? Dat is immers ook de manier waarop je in de Tab Mix Plus extensie van Firefox wisselt van tabblaadjes.
Ook bij IE kan je met deze toetscombinatie naar het mees recent gebruikte tabblaadje overschakelen. Hiervoor moet je naar Tools gaan, Internet Options, tabblaadje Advanced. Vink nu het vakje "Use most recent order when switching tabs with Ctrl+Tab" aan (Gebruik meest recente volgorde bij het wisselen van tabblaadjes met Ctrl+Tab). Je moet daarna nog wel IE7 herstarten vooraleer de wijziging effectief wordt.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WEBLIN: MENSEN ONTMOETEN OP WEBSITES
Windows - IE/Firefox - freeware
Lezer Werner heeft een leuke tip voor ons. Een Duits bedrijf heeft een software ontwikkeld die je toelaat om te chatten met bezoekers die dezelfde webpagina als jij aan het bekijken zijn. Dat is al eerder gedaan, maar met deze software gebeurt het door middel van een 3 cm grote avatar - en dat maakt het zo leuk. Zo kun je ongetwijfeld gemakkelijk contact leggen met anderen die in dezelfde onderwerpen geïnteresseerd zijn. Je kunt met iedereen praten of met iemand specifiek. Nadeel, je kunt alleen andere mensen zien en contacteren als ze dezelfde software gebruiken. Toch wel een interessante ontwikkeling denk ik. Beschikbaar voor IE en Firefox en voorlopig nog gratis.
http://www.weblin.com/

SANDRA LITE: BENCHMARK
Windows - freeware
Er is een update uit voor deze bekende software, die je hele systeem op de testrollen zet om te zien of het wel goed draait.
http://www.sisoftware.net/index.html?dir=dload&location=sware_dl_3264&langx=en&a

TYPINGMASTER PRO
Windows (all) - shareware - 8,49 MB
Dit progje leert je om met tien vingers te tikken op het klavier. De eerste twee lessen zijn gratis, daarna moet je betalen. De makers van het programma beloven je dat je in 5 uur zou moeten kunnen blind typen.
http://www.download.com/TypingMaster-Pro/3000-2051_4-10004060.html?tag=nl.e415

SETERRA: AARDRIJKSKUNDE LEREN
Win95/98/NT/2000/XP - 785k - freeware
Een programma om je aardrijkskunde wat bij te vijzen: leer over landen, hoofdsteden, vlaggen, steden over de hele wereld. Er zijn 70 verschillende oefeningen. Het enige nadeel het progje is in het Engels.
http://www.download.com/Seterra/3000-2056_4-10009970.html?tag=nl.e415

CAROM3D: VIRTUEEL BILJAREN
Win98/2000/ME/XP - 57,6 MB - freeware
Een erg mooi spel, in 3D nog wel, waarin je virtueel kan biljaren. Je kan tegen verschillende spelers spelen, in zeven verschillende disciplines. HOe meer partijen je wint, hoe hoger je in de ranglijst stijgt. En met extra Credits kan je nieuwe biljartkeus winnen.
http://carom3d.gameis.com/

ARASAN SCHAAKCOMPUTER
Windows All - 2,0 MB - freeware
Een compacte schaakcomputer, maar met niet al te mooie grafische vorm. De engine daarentegen die achter de schaakcomputer zit is in prima vorm! Arasan kan spelletjes opslaan, tips geven, en bitmaps aanmaken van de speltoestand. Op de website van de maker kan je deze software ook voor Linux terugvinden.
http://www.arasanchess.org/

DONDERDAG LINUXDAG: DAMN SMALL LINUX
Een kosteloze Linux versie die slechts 50 MB groot is.
Linux - 49,5 MB - freeware
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_19900386.html

DONDERDAG LINUXDAG: FOXTORRENT

LInux / Windows / Mac - 309,6 KB - freeware
Een gratis BitTorrent extensie voor Firefox.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_25692497.html


VRIJDAG MACDAG: CYBERDUCK
Mac OS X 10.3.9 - freeware
Een open source SFTP progje, waarbij deze afkorting staat voor SSH Secure File Transfer, en waarmee je ook via het FTP protocol kan browsen. Een erg intuitieve interface.
http://www.download.com/Cyberduck/3000-2151_4-10740217.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: EARTHDESK
Mac OS X 10.3 - 6 MB - shareware
Altijd dezelfde desktop is gewoon vervelend. Met dieze software krijg je in real time actuele beelden van de aarde op je desktop.
http://ct.download.com/clicks?t=40039222-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Geen reacties op onze artikels.Snik!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Wees stoutmoedig in waarvoor je staat;
wees voorzichtig in waarvoor je valt.
- oud spreekwoord -