Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 13/9/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS

Jaargang 11
Nummer 515 van 8/9/2007

Gegroet lezers,

Dit nummer bevat erg veel berichten over nieuwe producten - het is nu eenmaal september, en de heropening der scholen betekent blijkbaar ook herneming der activiteiten op tech vlak, met vele personferenties vol nieuwe producten. En uiteraard was er ook de keynote van Steve Jobs, waarnaar vol spanning uitgekeken werd. Over dit alles leest u in dit e-zine, maar zoals gewoonlijk vergeten wij het achtergrondnieuws niet. Wat te denken immers van sociale netwerksites die plots menen dat zij naar goedkeuren mogen beschikken over jouw informatie, die jij in goed vertrouwen ingevuld hebt - en bijvoorbeeld mogen beslissen dat die informatie ook in de gewone zoekmachines zoals Google te vinden zal zijn, of, erger nog, gebruikt mag worden om jou te bestoken met gerichte reclame? Er is gelukkig een beweging aan het ontstaan die ervoor ijvert dat alleen de internaut zelf eigenaar blijft van die gegevens. Ook hierover leest u in dit e-zine.

Veel werk aan de winkel dus om die hele kluif door te lezen. Laat u ons vooral uw reactie weten op de verschillende artikels!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE NEWS VOORTAAN MET VOLLEDIGE ARTIKELS
Is het een positieve wending, of moeten we dit eerder als een achteruitgang beschouwen? Feit is dat Google een akkoord gesloten heeft met verschillende contentbedrijven, en voortaan hun artikels officieel mag brengen op Google News. Waar je vroeger enkel een titel met de beginregels zag van het artikel, krijg je nu het volledige artikel te zien.
Het positieve: de contentproviders krijgen hoogstwaarschijnlijk een beloning voor die toegeving. Google wordt nu ook niet langer vervolgd door die contentproviders, op beschuldiging van het plegen van inbreuk op hun auteursrechten. Het gaat dan wel om contentproviders zoals Associated Press, Agence France-Presse, The Press Association in het VK, en Canadian Press.
Maar hebben diezelfde contentproviders nagedacht over het negatieve - dat de internauten voortaan in plaats van naar de sites van de klanten van die providers (de gewone kranten dus), enkel nog naar Google gaan om hun nieuws te krijgen, en dit de doodsteek zou kunnen zijn voor de kranten en gewone nieuwssites, althans wat hun online aanwezigheid betreft?
De persagentschappen zelf proberen deze zet te verkopen als een weldaad voor de gebruiker, die nu minder "duplicaat nieuws" te zien zou krijgen.
Enkele bedenkingen hierover bij MathewIngram, Center for Citizen Media. Bij TechMeme vind je nog meer links naar dit toch wel controversiŽle nieuws.
http://www.mathewingram.com/work/2007/09/01/google-and-the-wires-torpedo-newspapers/
http://citmedia.org/blog/2007/09/01/google-now-officially-competing-with-newspapers-so-is-ap/
http://www.techmeme.com/070902/p2#a070902p2

STORM WORM WORDT ONGEMEEN MACHTIG
Beveiligingsexperts beginnen zich serieus zorgen te maken over de Storm Worm. Die heeft in de voorbije weken al honderdduizenden computers kunnen besmetten, en de makers van die worm hebben daarvoor verschillende keren de worm in een andere verpakking gestoken: de ene keer was het een e-wenskaart, de andere keer een mail die aankondigde je iets te willen vertellen over een bepaalde gebeurtenis, en recent zijn het zelfs blogpostings die de worm trachten te propageren. In elk van die gevallen wordt de internaut naar een website gelokt, waar zijn computer besmet kan worden - tenminste als het om een Windows-machine gaat die niet voldoende beveiligd is. Al die besmette computers worden dan ingezet door de botherders om spam te versturen, of om DoS (Denial of Service) aanvallen uit te voeren.
De onderzoekers worden nu echt benauwd. Het aantal besmette computers wordt nu zelfs al geschat tussen de één en 10 miljoen. Wat wil zeggen dat de computerkracht die de botherders tot hun beschikking hebben groter is dan alle top supercomputers ter wereld samen!
Meer over dit toch wel schrikwekkende bericht bij Washington Post.
http://blog.washingtonpost.com/securityfix/2007/08/storm_worm_dwarfs_worlds_top_s_1.html

PAYPAL ABONNEMENTSDIENST BUITEN WERKING
Wat is het toch met het internet? Eerst was het Skype, de dienst om via het internet te telefoneren, 36 u lang uit de lucht ging, een crash die honderdduizenden gebruikers trof, en waarvoor tot nu toe nog altijd geen afdoende verklaring gegeven kon worden door de eigenaars van Skype.
En nu is het de beurt aan PayPal, dat eveneens een uitglijder maakt. Het was uiteraard niet de hele PayPal dienst die onderuit ging, maar enkel de abonnementsdienst, die je het beste kan vergelijken met de domiciliŽring die wij hier bijvoorbeeld doen voor de betaling van onze elektriciteit of telefoonrekening, en waarmee je dus via PayPal een maandelijks bonnement kan betalen voor bijvoorbeeld webhosting, lidgeld, enz.
De dienst ing onderuit op 1 september, en PayPal beloofde dat de dienst er weer zou zijn op 5 of 6 september, en dat dan alle hangende betalingen uitgevoerd zouden worden. Een onbegrijpelijke zet. Het mag dan wel een lang weekend zijn in de VS (Labor Day op maandag), maar het gaat hier wel om tientallen miljoenen dollar die niet verhandeld worden.
Lees zelf de achtergrond, én de commentaren, bij techCrunch.
http://www.techcrunch.com/2007/09/02/paypal-subscription-payment-service-down/#comments
http://www.techcrunch.com/2007/09/02/paypal-subscription-payment-service-down/

KOMT ER EEN GOOGLE PHONE OF NIET?
Het internet blijft maar gonzen van berichten over GPhone, de Google Phone, een goedkope mobiele telefoon die uitgebracht zou worden met een Google besturingssysteem aan boord. Tech site Engadget weet zelfs te melden dat Google deze week de aankondiging officieel zou maken. En volgens CrunchGear zou Google momenteel werken met twintig modellen van de Taiwanese fabrikant HTC. Er circuleren zelfs al foto's van de Gphone op het internet, en insiders weten te melden dat het toestel niet meer dan 100 dollar zou kosten. Weer anderen weten te melden dat de Gphone, in tegenstelling tot de iPhone, tegelijkertijd in Europa en de VS gelanceerd zou worden.
Ach, en nu we toch over geruchten bezig zijn: volgens sommigen zou Google ook bezig zijn aan een systeem om betalingen te verrichten via de mobiele telefoon. Dat zou dan, erg toepasselijk, GPay moeten gaan eten. Dat weten deze waarnemers dan weer af te leiden uit een aanvraag voor een patent die Google gedaan zou hebben.
Google weigert, wijselijk, elk commentaar op al die geruchten. Het valt ons trouwens op dat er de laatste jaren op het internet een trend aan het ontstaan is om aan waarzeggerij te doen. Door haar eigen natuur is het internet een plaats waar het nieuws erg snel circuleert, en een primeur hebben is er heel moeilijk. Waarschijnlijk daarom nemen steeds meer reporters hun toevlucht tot de glazen bol, en maken zij van een veronderstelling een primeur....
http://www.intomobile.com/2007/09/02/google-puts-in-patent-application-for-sms-text-message-payment-system-say-what.html
http://www.theage.com.au/news/technology/google-phone-rumours-persist/2007/08/31/1188067375304.html

IS ANTIVIRUS SOFTWARE EIGENLIJK EEN VIRUS?
Een pertinente vraag die Chris Pirillo van het bekende Lockergnome zich stelt. Wat zou er immers gebeuren als de hele wereld plots vrij was van virussen en malware? De bedrijven, die nu miljoenen verdienen door de verkoop van producten en diensten om jou te beschermen, zouden over kop gaan, zoveel staat vast. En dus is het in hun eigen belang ervoor te zorgen dat wij kwetsbaar zijn, zodat zij ons een bescherming kunnen aanbieden.
En wat te denken van het feit dat sommige van deze bedrijven tools verkopen die ons moeten beschermen, maar ons systeem vertragen, en tegelijkertijd producten verkopen die onze systemen terug op snelheid moeten brengen? Het valt niet te ontkennen dat anti-virus bedrijven rapporten over nieuwe virussen erg graag in de verf zetten, want dat is telkens een reden te meer om hun software aan te kopen!
Een interessante gedachtegang. Lees zelf de argumenten van Chris, en de reacties van zijn lezers.
http://chris.pirillo.com/2007/09/01/is-antivirus-software-the-virus/

DIGITALE DETECTIVES ONTDEKKEN BEDROG MET PHOTOSHOP
Je hebt het wellicht gelezen in de krant: de nieuwe Franse president Sarkozy is gefotografeerd terwijl hij met zijn familie aan het kanoŽn was. Een keer mét vetrolletjes rond zijn middel, en een keer zonder vetrolletjes. Die tweede keer was uiteraard geen echte foto, maar een Photoshop bewerking van de eerste foto. Een Franse president met vetrolletjes, dat mag toch niet!
Het manipuleren van beelden komt steeds vaker voor, vooral omdat de programma's waarmee je het kan doen gemakkelijker te gebruiken zijn. Maar gelukkig zijn er ondertussen experts ontstaan, die een 'gephotoshopt' beeld meteen kunnen herkennen. Digitale detectives, als het ware, die speuren naar onregelmatigheden in beelden, tegenstrijdigheden - een schaduw, een uit proportie gebracht beeld. Een heel knap artikel hierover vind je bij USA Today, dat ook een videofragment bevat van Christian Science Monitor, met de uitleg van zulke digitale sporen die wijzen op bedrog.
http://www.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2007-08-30-photoshop-fakery_N.htm
http://www.csmonitor.com/slideshows/2007/detective/

FACEBOOK NIET VERBANNEN, IS HET ADVIES
De sociale netwerksites zijn enorm populair, en daar zijn de werkgevers niet gelukkig over. Want hun personeelsleden brengen toch aardig wat tijd door op sites zoals Facbook, Myspace, Bebo... Zij vragen zich dan ook af: moeten zij de toegang tot deze sites verbieden?
Niet doen, is het advies van het Britse Trades Union Congress. Want dat zou een overreactie zijn. Het is veel beter om de medewerkers wat ruimte te geven, en een gewoon goede afspraken te maken over wat mag en niet mag. Uren doorbrengen op die sites bijvoorbeeld is niet acceptabel, maar enkele minuutjes dan weer wel. Per slot van rekening hebben werkgevers altijd een (klein) oogje dicht geknepen wanneer personeelsleden surfen wanneer zij ergens op moeten wachten bijvoorbeeld. Net zoals persoonlijke telefoongesprekken, binnen beperkte mate, ook getolereerd worden.
Trouwens, het gaat niet alleen om de tijd die daar doorgebracht wordt, maar ook om de informatie die de personeelsleden op die site bekend maken. En ook daarvoor moeten afspraken gemaakt worden.
Een wijs besluit, waarover je meer achtergrond vindt bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,136685/article.html?tk=nl_dnxnws

SOCIALE NETWERKSITES POPULAIR, MAAR GEEN GOUDMIJN
Nu we toch over sociale netwerksites bezig zijn: die mogen dan wel erg populair zijn en veel volk trekken, maar dat wil nog niet zeggen dat zij rendabel zijn. De reden daarvoor is dat de adverteerders weigerachtig staan tegen het plaatsen van advertenties op sites met door gebruikers aangemaakte content. Hoe kunnen zij zeker zijn dat hun advertentie niet tegenover een tekst komt te staan die vol vloeken zit of verkeerde gedachten propageert? Of, en daar wringt bij Google's YouTube het schoentje, illegaal is? Grote merken zoals General Motors of Colgate en Kraft willen hun advertenties niet op YouTube laten draaien zolang daar illegale content getoond wordt.
Anderzijds is het zo dat Facebook aangekondigd heeft dat het nu zoveel weet over haar gebruikers, dat het perfect in staat is om doelgerichte advertenties te laten verschijnen op de site. Wat uiteraard een storm van verontwaardiging deed ontstaan, want de Facebook-gebruikers hadden nooit gedacht dat al hun informatie daarvoor gebruikt zou kunnen worden...
http://www.pcworld.com/article/id,136686/article.html?tk=nl_dnxnws

SOFTWARE KAN GEEN MUGGEN DODEN
Even een lichte toon aanslaan, met dit verhaal dat wij vonden bij The Inquirer. In China zijn er veel muggen, nog meer dan er Chinezen zijn. En die muggen kunnen even vervelend zijn als de muggen hier, en je nachtrust flink verstoren.
Een ondernemende Chinees had er echter iets op gevonden, althans dat beweerde hij: software die de muggen kan doden. Zet de software op je mobieltje, en de muggen vallen als... vliegen, door het zoemend geluid dat de software genereert.
Mooi gevonden, maar er is een probleem: de software geeft de gebruiker hoofdpijn, en werkt niet. Althans bij het merendeel van de Chinezen - sommigen zeggen dat de software wel degelijk zijn uitwerking had bij hen, maar dat kan evengoed psychosomatisch zijn.
Waarop The Inquirer in zijn beste traditie besluit met: "Sommige muggen worden inderdaad afgeschrikt door het geluid, maar anderen lijken kleine iPods op hun oren te hebben wanneer zij op jacht zijn naar bloed, en kunnen niets horen."
http://www.ncbuy.com/news/2007-08-28/1015218.html
http://www.theinquirer.net/?article=42006

KAN GOOGLE STEVE FOSSETT REDDEN?
Zoals je wellicht in het nieuws vernomen hebt, is avonturier Steve Fossett verdwenen in Nevada, toen hij daar een vlucht maakte met zijn vliegtuig. Richard Branson, een van zijn goede vrienden, heeft aangekondigd dat hij nu met behulp van Google Earth wil trachten om Fossett te vinden. Google kan immers nieuwe satellietfoto's genomen hebben in de laatste dagen, die mogelijk informatie bevatten die tot zijn redding kunnen leiden.
Het is niet de eerste keer dat groten uit het internet hun hulp aanbieden bij en zoekactie. Eerder dit jaar verdween computerwetenschapper Jim Gray op zee, en toen bood Amazon zijn hulp aan. Er werden satellietfoto's genomen van het gebied waar hij verdwenen was, en sloegen die beelden op op hun S3 opslagdienst. Duizenden vrijwilligers hebben toen meegeholpen om die beelden te bekijken. Maar de man werd nooit gevonden.
Voor die zoekactie werd gebruik gemaakt van "Mechanical Turk" van Amazon, een soort van osmose tussen computerkracht en menselijke hulp. Het principe hierbij is: als jij als computeringenieur een procédé ontwikkelt, en er hierbij een onderdeel is dat enkel door mensen gedaan kan worden, (tekst verwerken, een oordeel uitspreken...) dan kan jij beroep doen op die Mechanical Turk; de taak wordt door vrijwilligers uitgevoerd, en het resultaat kan jij dan in je software verwerken.
Hopelijk kan de combinatie van Google satellietbeelden en Mechanical Turk Steve Fossett terug vinden, voor het te laat is...
http://www.techcrunch.com/2007/09/05/can-google-do-what-amazon-couldnt-the-search-for-steve-fossett/

PAASEI IN GOOGLE EARTH: EEN FLIGHT SIMULATOR
He, dat is Cool! Google Earth was al heel knap, maar er zit een paasei in, dat de meer speelse mens zeker en vast kan aanspreken: een vlucht simulator. Gewoon drukken op Ctrl-Alt-A om deze simulator een eerste keer op te roepen. Nadien volstaat het om Ctrl-A in te drukken, of uit het Tools menu de simulator te kiezen.
Uiteraard is het geen Flight Simulator zoals die van Microsoft, en heb je ook niet dezelfde speciale effecten en tools (geen geluid bijvoorbeeld, geen weer, geen autopiloot, enkel de keuze uit twee vliegtuigen..). Maar wat je wel hebt, dat is toegang tot de database van de beelden uit Google Earth, en dat maakt het allemaal veel realistischer.(Tip: Wim W)
http://www.webware.com/8301-1_109-9770396-2.html?tag=nl.e415

DE RECHTEN VAN DE GEBRUIKERS VAN SOCIALE WEBSITES
Heb je er eigenlijk al eens bij stil gestaan bij jouw rechten over jouw persoonlijke informatie? Neem nu de sociale websites zoals Facebook. Je vertelt daar vanalles over jezelf, je zegt er wie je vrienden zijn, wat jouw muzikale voorkeur is, enz. En op een mooie dag beslist Facebook dat het gebruik zal maken van die informatie om jou te bestoken met advertenties. Of kondigt het aan dat een deel van die informatie, die voorheen enkel te bekijken was binnenin Facebook, nu ook daarbuiten beschikbaar zal zijn - naam, foto, zullen via Google te vinden zijn.
Slik je even? Dan is het tijd om eens te gaan kijken bij dit initiatief van enkele grote namen uit het internetwereldje, waaronder Robert Scoble en Michael Arrington. Zij willen namelijk een soort Rechten van de Gebruikers van Sociale Websites opstellen. Die houden dan o.a. in dat de gebruiker altijd eigenaar blijft over zijn persoonlijke informatie, te weten: zijn eigen profielgegevens; de lijst mensen waarmee hij een band heeft; de activiteitsstroom van de content die hij maakt. De gebruiker mag zelf beslissen of en hoe deze informatie met anderen gedeeld wordt, en mag zelf bepalen of hij toegang geeft tot die informatie aan andere externe sites, die hij vertrouwt.
Een knap initiatief, waar wij volledig achter staan. Maar of het ooit realiteit zal worden, daar hebben wij onze grootste twijfels bij!
http://blog.broadbandmechanics.com/2007/09/a-bill-of-rights-for-users-of-the-social-web

NIEUWIGHEDEN VAN APPLE
Deze keer zorgde Steve Jobs niet echt voor verrassingen op zijn nieuwe persconferentie - velen hadden immers verwacht dat er een nieuwe iPod aan zou komen, die alle mooie tools van de iPhone zou bevatten, behalve de mogelijkheid om te bellen.
En zij kregen waar voor hun geld: de iPod Touch was de ster op Jobs' persconferentie, en het toestel schitterde dan ook: ingebouwde Wi-Fi, de Safari browser, de YouTube toepassing. Bovendien een volledige versie van de iTunes Music Store op het toestel, zodat je meteen via WiFi je songs kan downloaden, en later terug synchroniseren met je iTunes bibliotheek wanneer je weer thuis bent.
Het feit dat er op het toestel de Safari browser komt, opent ook heel wat mogelijkheden voor webbouwers. Want dat wil zeggen dat verschillende tools die nu al voor de iPhone bestaan, via de Safari browser, ook mogelijk zullen zijn op de iPod Touch. Verder uiteraard het aanraakscherm, mét klavier, het 3,5 inch (10,5 cm) brede scherm met cover flow (bladeren doorheen de covers van de album), en natuurlijk de safari browser, waarmee je webpagina's kan bekijken in hun originele vorm en met vingerbewegingen kan in- en uitzoomen.
Er zijn echter enkele dingen die opvallend ontbreken aan het toestel, zo merkt het blog WebWare op: geen Google Maps, en geen Mail toepassing - alhoewel je natuurlijk wel, zij het met enige hinderpalen, je webmail zoals GMail, Yahoo of AOL mail kan opvragen via de browser. Prijs van het kleinood 299 dollar (8 GB) en 399 dollar (16 GB).
http://www.webware.com/8301-1_109-9771633-2.html
http://www.apple.com/ipodtouch/

NOG MEER IPODS
Ook de rest van de iPod familie werd even onder handen genomen. De iPod shuffle is voortaan in enkele leuke pasteltinten te verkrijgen. De iPod Nano werd een beetje dikker, en kreeg een scherm mee. Dat maakt het handiger om doorheen je muziek te bladeren, maar ook om video's te bekijken. Ook hier weer Cover Flow, slim beheer van de songs, mogelijkheid om video's en tv-shows te bekijken die je bij de iTunes Music Store aangekocht hebt, podcasts te beluisteren en rechtstreeks op je iPod te downloaden, Games, audioboeken, foto's, maar ook kalender, adresboekje, wereldklok, enz.
De "gewone" iPod werd de iPod Classic, en is verkrijgbaar in een 160 GB versie. En dan is er natuurlijk de iPod Touch, waarover wij het in een vorig artikel hadden.
http://www.apple.com/ipodshuffle/
http://www.apple.com/ipodnano/features.html
http://www.apple.com/ipodclassic/features.html

PRIJSVERLAGING WEKT VERONTWAARDIGING BIJ IPHONE EIGENAARS
En om dit verslag over de keynote van Steve Jobs af te sluiten: de man kondigde ook verschillende prijsverlagingen aan, waaronder een reuze korting op de iPhone: die gaat met maar liefst 200 dollar van 599 naar 399 dollar.
Leuk zal je zeggen, dat zal ongetwijfeld de verkoop van de iPhone aanzwengelen. Niet leuk, zeggen de vele Amerikanen die al een iPhone gekocht hebben, en nu plots moeten vaststellen dat zij daarvoor 200 dollar teveel betaald hebben. Is dat een manier om de eerste volgelingen te belonen, die vanaf het eerste uur, vertrouwend op de goede naam van Apple, een iPhone aangekocht hebben, alhoewel er toen heel wat vragen gesteld werden bij de betrouwbaarheid van de telecompartner waarmee Apple in zee ging, AT&T.
Niet leuk, zeggen ook de beleggers. Want die prijsverlaging wekt in hun middens wantrouwen. Ging de verkoop dan zo slecht, klinkt het, dat Apple tot die drastische prijsverlaging gedwongen werd om toch maar zijn quota te behalen? Waarom de iPhone eerst uitbrengen aan een prijs die toch redelijk hoog ligt, om nog geen twee maanden later die prijs zo drastisch te verlagen?
Steve Jobs heeft in elk geval gereageerd op de verontwaardiging van de gebruikers: zij krijgen 100 dollar terug, zo belooft hij. Of dit voldoende is om de beleggers gerust te stellen, blijft echter de vraag, want die 100 dollar maal ongeveer 600.000 exemplaren is een hele som die met een rood potlood geschreven wordt in het balansboek van Apple...
Tussen haakjes: met deze affaire hebben wij iets bijgeleerd. Namelijk dat je, als je je aankoop betaalt met een kredietkaart van American Express, en een speciale verzekering afsluit (die je natuurlijk wel extra moet betalen), verzekerd bent tegen zulke scenario's: koop je iets aan, en wordt de prijs binnen de x maanden verlaagd, dan krijg je het prijsverschil terug!
http://news.com.com/Apples+iPhone+price+cuts+leave+mixed+feelings/2100-1041-6206367.html?part=dtx&tag=nl.e703
http://www.apple.com/hotnews/openiphoneletter/
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ROBOTJES VOOR ALLE FUNCTIES
Heerlijk toch, dat de wetenschappers zich ervan bewust zijn dat er taken zijn bij het dagelijks onderhoud die niet echt leuk zijn. Zo is er al de robot die je kamer automatisch stofzuigt, en nu komt er ook een robot aan die de riolen schoonmaakt.
Althans, dat weet website Engadget ons te melden, op basis van foto's en tekeningen die de website vond bij het FCC, de Amerikaanse overheidsdienst (Federal Communications Commission) die je het beste zou kunnen vergelijken met onze BIPT. En als je je afvraagt: wat hebben communicaties te maken met zo'n robot? Het antwoord is erg simpel: alle interactie met die robot gebeurt draadloos, en voor draadloze communicaties moet toestemming en goedkeuring gevraagd worden bij het FCC.
De robot heeft een erg betekenisvolle naam: Looj (Loo is het gemeenzame woord voor toilet). IN elk geval: wij hebben er niets op tegen dat er zo'n slimme robotjes uitgevonden worden die ervoor kunnen zorgen dat ons leven beter wordt, zonder dat sommige mensen opgezadeld worden met zulke vieze karweitjes..
http://www.engadget.com/2007/08/29/irobots-looj-wants-to-clean-yer-damn-gutters

SEPTEMBER NIEUWIGHEDEN: PACKARD BELL FUNKEY
Het is september, een nieuw seizoen is aangebroken. Verschillende bedrijven kondigen nieuwigheden aan, en wij zullen in de volgende dagen die nieuwigheden trachten voor te stellen.
Als eerste is Packard Bell aan beurt, en een van hun nieuwe producten is een MP3 player: de FunKey Town - een woordspeling op Funky Town, en een benaming waarmee Packard Bell wil aangeven dat het een player is voor de "urban" gebruiker. Een toestel met een aluminium jasje, dat voor alle veiligheid ook nog eens in een etui gestoken kan worden van silicone. Je kan hem aan je hals hangen via de bijgeleverde lanyard, aan je centuur hangen of aan je broekzak.
Om de Funkey aan te sluiten op je pc maak je gebruik van de uitschuifbare USB 2.0 koppeling. Het toestel bevat een lithium-ion batterij, die je eveneens via de USB aansluiting herlaadt. Erg handig vinden wij in elk geval het schermpje, waardoor je kan bladeren doorheen het muziekbestand, en zelf kiezen welke song je beluisteren wil.
De player is verkrijgbaar in een 1 en 2 GB versie, die je respectievelijk 59 en 69 euro kosten zal.
http://nl.packardbell.be/products/mp3-spelers/productgroup-135.html
http://www.engadget.com/2007/07/11/packard-bell-intros-funkey-town-mp3-player/

PACKARD BELL: NIEUWE NOTEBOOKS EN BEELDSCHERMEN
Wij zetten ons rijtje nieuwigheden verder. Packard Bell brengt twee nieuwe reeksen notebooks uit: EasyNote MB en EasyNote SB. Die bevatten allebei de Santa Rosa technologie, dat verwijst naar het Centrino platform van de vierde generatie. Met andere woorden: deze nieuwe machines springen nog zuiniger om met energie terwijl ze veel sneller zijn dan hun voorgangers. De MB reeks heeft een scherm van 15,4", en de SB van 16". Aan boord ook een grafische kaart van nVidia met werkgeheugen van 1024.
Bijzondere aandacht naar de aansluitingen: voor de fans van high def beeld bevatten de notebooks ook een DVI-I en een HDMI-aansluiting; de SB reeks heeft zelfs een tv-tuner. Voor transport van data is er een eSATA aansluiting, die 233% sneller is dan een USB. Prijzen: 1.399 voor de MB en 1.599 voor de SB.
http://nl.packardbell.be/filelib/BENL/PDF/press/EasyNote_SB_MB_NL.pdf

SAMSUNG: NETWERKSCHERM EN NIEUWE PLAYERS
Ook Samsung heeft verschillende nieuwigheden voorgesteld op de IFA beurs in Berlijn. Wat ons hierbij opviel waren de SyncMaster 220N en de mediaplayer YP-P2. De SyncMaster is een multimediamonitor die netwerkmodules bevat, zodat je, via de LAN aansluiting, online kan videobellen zonder pc. Het scherm bevat een geïntegreerde camera, een microfoon en een speaker.
Ook leuk vonden wij de Digital Media Player YP-P2. Die heeft een scherm van 3", met een touch screen gebruiksinterface. Je kan filmpjes in DVD kwaliteit afspelen, maar ook luisteren naar muziek en radio, en data bekijken. Qua capaciteit van de batterij beloven de fabrikanten 35 uur muziek en 5u video's of films.
Samsung zelf noemt dit toestel een "palm theater".
http://www.samsungexhibition.com/ifa2007/press/read.jsp?seqno=27&select=1
http://www.samsungexhibition.com/ifa2007/press/list.jsp?category=all&pg=2

NIEUWE VERSIE VAN ITUNES
Nog een bericht dat past in de reeks Apple-aankondigingen. Er komt namelijk een nieuwe versie van de iTunes software. Het meest opvallende daarbij is dat je je eigen beltoontje kan maken van de meer dan 500.000 songs in de iTunes winkel.
De zelfgekozen beltoontjes kunnen tot 30 seconden duren, en je kan zelf kiezen van welk gedeelte van de song het beltoontje gemaakt wordt. Naast de songs waarvan je een beltoontje maken kan, zou er een speciaal icoontje verschijnen.
Leuk, maar toch ook weer niet zo leuk. Het zou pas leuk zijn als je een beltoontje kan maken, gratis, van een song die je al aangekocht hebt in de iTunes Store. Maar neen: eerst moet je de song aankopen voor 99 cent, en daarna... nog eens 99 cent betalen voor het beltoontje. En dat vinden wij toch een beetje erover, u niet?
http://crave.cnet.com/8301-1_105-9771458-1.html?tag=nl.e777
http://www.download.com/iTunes-for-Windows/3000-2166_4-10235268.html?tag=dl-blog


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***Second Life verliest betalende leden
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070904003

*** Nu brengt ook HP desktop pc's uit met Linux aan boord
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBHcP0NamRs0f6f0ES8U0Au

*** 's Werelds rijkste man, biljonair Carlos Slim uit Mexico, heeft zijn eigen website gelanceerd
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBRFG0RjB3v0Jhb0PZye0EV

*** Hacken en kraken alom: Verschillende landen hebben getracht in te breken in het Pentagon, en Chinese hackers proberen sites te hacken van Britse parlement en Foreign Office
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBRFG0RjB3v0Jhb0PZya0ER
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBRFG0RjB3v0Jhb0PZyb0ES

*** De Nederlandse website waar je eten kan bestellen, thuisbezorgd.nl, levert nu ook in BelgiŽ en Duitsland
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47798

*** Bijna 45% van alle malware sites ter wereld heet roots in China; VS en Rusland staan op de 2e en 3é plaats
http://ct.news.com.com/clicks?t=39932092-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** In Antwerpen en Gent kan je je ticket voor tram en bus voortaan betalen met de gsm
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=oIpN8VHNmhNoDd8iGulMgooe

*** Dat het hacken van het simlock van de iPhone niet zo gemakkelijk is, bewijst een gebruiker die zijn iPhone laat ontploffen bij zo'n poging
http://www.chip.de/news/c1_news_28682681.html

*** De Duitse overheid wil voortaan de toestemming hebben om spyware te mogen zetten op de computers van verdachten van terrorisme.
http://ct.news.com.com/clicks?t=39877940-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Amazon zal in september een digitale downloaddienst voor muziek lanceren. Of je dan ook vanuit BelgiŽ kan kopen is ons nog niet bekend
http://ct.news.com.com/clicks?t=39877947-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Sony ontkent dat het een rootkit geplaatst heeft op zijn nieuwe opslagmedia
http://ct.news.com.com/clicks?t=39877962-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Google updates haar Desktop zoektool voor de Mac: negen talen meer, meer tools voor het doorzoeken van e-mail.
http://www.pcworld.com/article/id,136693/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Onderzoekers van Microsoft en Mitsubishi hebben een touchscreen ontworpen dat aan twee kanten aanraakgevoelig is en de illusie wekt doorzichtig te zijn. Microsoft toont de LucidTouch onder andere als gps- en game-platform.
http://life.tweakers.net/nieuws/49143/Microsoft-experimenteert-met-tweezijdig-touchscreen.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


BITTER:SWEET - SALTY AIR
[chill out] Erg ritmische muziek, swingend en grappig. Voor de songs van deze week gingen wij op bezoek bij een van onze favoriete podcasts, Dave's Lounge. Van deze band vonden wij bij Download.com één gratis song om te downloaden, de rest kan je in streaming beluisteren. Wil je vrolijk worden, dan moet je dat absoluut doen! Heb je een abonnement bij eMusic, dan kan je daar de fantastische cd The Mating Game downloaden.
http://www.myspace.com/thematinggame
http://www.emusic.com/artist/Bitter-Sweet-MP3-Download/11645840.html
http://www.daveslounge.com/2007/08/29/daves-lounge-91-summertime-groove/

PACHA MASSIVE - DON'T LET GO
[Chillout] Nog een uptempo chillout geluidje. In de podcast beluister je Don't Let Go, dat je ook terugvindt op de MySpace pagina van de band, en in een videoclip. Bij eMusic en iTunes kan je de hele cd vinden.
http://www.youtube.com/watch?v=zqGyDkJhR8g
http://www.myspace.com/pachamassive
http://www.emusic.com/artist/11748/11748371.html

LUZ MOB: THE SELECTOR
[chillout] Iemand omschreef deze muziek als hiphop voor de ballroomdancers. En dat is wat dit is: klassieke dansdeuntjes in een hip hop jasje gegoten - dat erg goed zit trouwens. De lust om enkele pasjes op de dansvloer te zetten bekruipt je meteen bij het aanhoren van deze muziek.
Zoals gewoonlijk: te downloaden via iTunes en eMusic, enkele songs te beluisteren in streaming op de MySpace pagina, maar wij vonden voor jou ook twee songs die gratis gedownload kunnen worden op het 3e adres.
http://www.myspace.com/luzmobmusic
http://www.emusic.com/artist/11748/11748371.html
http://www.synthtopia.com/content/2007/01/15/free-tracks-from-luz-mob/

ROISIN MURPHY - IF WE'RE IN LOVE
[chillout] Een dame uit Ierland, die je wellicht zal kennen als de soliste van het elektronische duo Moloko. Haar stemgeluid is erg zuiver en erg hoog. Erg bekend is haar Overpowered, waarvan je ook een clips online vindt. In de podcast kan je daarentegen" If we're in love" beluisteren, dat een trager tempo heeft, en iets minder commercieel is.
http://www.roisinmurphy.com/

4BEAT6: LEKKERE NOSTALGIE
Deze tip voor erg leuke en opgewekte muziek komt van lezer Henk. Wij laten hem zelf aan het woord:
"Ik heb een (lokaal) jazzprogramma op de radio en daar draai ik met graagte nummers van '4beat6', een groep van zes muzikanten op wereldniveau die zich ten doel hebben gesteld om de geweldige muziek van het Benny Goodman Sextet uit 1939, met de befaamde vibrafonist Lionel Hampton en gitarist Charlie Christian, te doen herleven. Het is het meest swingende orkest wat ik ken en ik zit dan ook achter de studiotafel met mijn koptelefoon op te dansen op mijn stoel.
Op hun website stellen ze maar liefst 8 studio-opnamen en 6 live-opnamen als mp3-files ter beschikking voor downloaden. Je zult zelf ervaren hoezeer deze de moeite waard zijn, maar even belangrijk is het vreugdevolle enthousiasme waarmee deze mannen steeds weer samenspelen... iets dat ook op hun publiek wordt overgebracht. Kortom muziek die blij weet te maken!..."
Een aanrader!
http://www.4beat6.com/home/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wat mensen u het minst snel vergeven,
is het kwaad dat zij van u gesproken hebben.
- André Maurois -
De nieuwe oogstTHE FUTURE OF THE MEDIA
Hoe zal de toekomst van de media eruit zien? Het bedrijf Casaleggio Associati heeft zich aan een voorspelling gewaagd, die Nostradamus waardig is, en het geheel in een mooi filmpje gegoten dat je, uiteraard via YouTube, online kan bekijken. Erg indrukwekkend!
[Taal: Engels]
http://www.casaleggioassociati.it/thefutureofmedia/index.php

TIJDMACHINE VOOR TOP HITS
Wij hadden het enkele weken geleden al over de site van de VRT waar je kan kijken hoe de top-20 eruit zag 5, 10, 20 jaar geleden, en de songs bovendien kan beluisteren.
Welnu, medewerker Kris wijst ons erop dat er ook een Amerikaans equivalent bestaat, waar je een dag kan oproepen uit een bepaald jaar, en te weten komt welke song er op die dag op de eerste plaats van de Amerikaanse top 10 stond. Voor het beluisteren van de songs wordt doorverwezen naar Amazon of iTunes.
[Taal: Engels]
http://www.joshhosler.biz/NumberOneInHistory/SelectMonth.htm
http://radio2.be/top30overzichtarchief.cfm

LIVELYGREY: DE LEER DER KLEUREN
Wij hebben het al vaker gezegd: de keuzen van kleuren voor een website (of evengoed je interieur) is erg belangrijk, want het maakt dat de mensen zich er thuis voelen of niets. Lezeres Monica bracht deze website onder onze aandacht, die op een wetenschappelijke manier ontleedt wat het is dat kleuren bij elkaar laat passen of niet. Erg interessant!
[Taal: Engels]
http://livelygrey.com/

NAMERATOR (C) (BEREKEN JE SUCCESFACTOR)
Het Wetenschappelijk Onomastisch Instituut Rigtenstein heeft samen met het Amerikaanse onderzoeksbureau Heidfield & Retzcky een online methode ontwikkeld die aangeeft hoeveel succes je krijgt in het leven dankzij je naam.
Juist omdat Duitsers zich graag laten aanspreken met Herr Doctor, liet Ferdinand von Rigtenstein zijn doctorstitel meestal achterwege. Hij was ervan overtuigd dat zijn naam voldoende uitdrukte. Ferdinand werd in 1907 geboren in het Oostenrijkse Fügen. Enkele jaren later verhuisde het gezin Von Rigtenstein naar Salzburg. Vader en moeder, beiden heilpractiker, runden een succesvolle praktijk. Ferdinand trad niet in hun voetsporen maar ging literatuur en taalkunde studeren. Al tijdens zijn studie ontwikkelde hij een bovenmatige interesse voor naamkunde. In 1936 besloot Ferdinand het broeierige Oostenrijk te verlaten en verhuisde naar Leiden. Twee jaar later richtte hij het Wetenschappelijk Onomastich Instituut op. Ferdinand von Rigtenstein overleed op 12 april 1979. [Lode V]
Een hilarische tip!
[Taal: NL]
http://www.maakjijstraksnaam.nl/

CURSUSSEN OP HET WEB
Er bestaan heel wat mooie programma's voor beeldbewerking, maar echt simpel om die te bedienen is het niet. Gelukkig bestaan er online handleidingen (tutorials) die je stap voor stap uitleggen hoe je bepaalde dingen moet doen. Bij Jasmania bijvoorbeeld leer je hoe je in Photoshop moet omgaan met Levels en Curves, joe je de Focus kan leggen op een voorwerp en de achtergrond kan vervagen, hoe je maskers, de Magic Wand enz. gebruikt. Erg handig - en in het Nederlands! (Tip: Lode V)
[Taal: NL]
http://www.jasmania.nl/photoshop/photoshop.htm

CURSUSSEN OP HET WEB (2)
En nu we toch bezig zijn over cursussen op het web: het computermagazine HCC! heeft op haar website een handig overzicht gemaakt van zulke cursussen. Je vindt er o.a. informatie over Bluetooth, Dreamweaver, Excel, Flash, Fotografie, Hardware, HTML, Illustrator, INternet, iTunes, netwerken, Open Office, en veel, veel meer! Een absolute aanrader. (Tip: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.showCursussen

QUESTIA: ONLINE BIBLIOTHEEK
Op deze site kan je maar liefst 5.000 boeken vinden die je gratis kan lezen, het merendeel omdat zij tot het publieke domein behoren. Je kan zoeken op titel van het boek of op de naam van de auteur. De boeken zijn verpakt in een handige pagina, met heel veel annotaties en de mogelijkheid om zelf notities te maken, enz. Handig vooral voor wetenschappelijke werken. Erg knap, om te ontdekken! (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.questia.com/publicdomainindex

HOE VIDEOCASSETTES OP EEN DVD ZETTEN?
Misschien wist je al dat de website van CNet ook cursussen geeft, waarop je je gratis kan inschrijven? Na inschrijving krijg je dan de verschillende lessen in je mailbox, gratis, en kan je deelnemen aan een forum om over het lesmateriaal te praten.
Erg handig is deze cursus, die je uitlegt hoe je je oude video-cassettes kan overtappen naar een DVD. De cursus is gratis, je moet je enkel registeren. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://vhs-dvd-movies.classes.cnet.com/

ONBEKEND IS ONBEMIND
Onlangs gaven wij je een lijstje mee met de top 100 klassieke websites, waarin vooral de grote, gekende namen in voorkwamen. Nu komt PC Mag uit met een lijst van de 100 undiscovered websites, websites die, onder het motto onbekend is onbemind, net onder de radar zitten, en wachten om ontdekt te worden. Je kan het lijstje bekijken in een diashow, maar ook de hele lijst meteen in je bookmarks zetten.
[Taal: Engels]
http://www.pcmag.com/article2/0,1895,2174685,00.asp

LETERMINATOR
Er mag al eens gelachen worden met de Belgische politiek, want het is al triestig genoeg.. Dit is een PacMan imitatie, met Yves Leterme als formateur. Als de Marseillaise klinkt happen de anderen toe, als de Brabançonne klinkt is het Leterme die mag aanvallen. (Tip: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.arena51.be/nl/play/item_webgame.php?id=52992

ROUTE 66
Vier jonge Vlamingen die naar de VS vertrokken zijn, om er de volledige Route 66 af te leggen. Hun verslag leest u op hun weblog. Leuk! (Tip: Geert D)
http://www.dowhile.be/r66/wordpress/pictures/

WINDOWS DVD MAKER: EEN HANDLEIDING
De Windows DVD maker zit eigenlijk al in je Windows Vista ingebakken. Het is erg handige software, maar je moet wel weten hoe je eraan begint. Op deze site vind je een handleiding, die je stap voor stap uitlegt hoe je met een blanco project begint en dan je video's en afbeeldingen kan omtoveren toe een dvd die je kan delen met vrienden en familie.
http://www.windowsdvdmaker.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ARTWEAVER
Dit gratis tekenprogramma geniet (nog) geen grote faam. Maar wat niet is kan nog komen. Het programma is qua uiterlijk zeker te vergelijken met Photoshop en biedt ook heel wat gelijkaardige functies. Je kan bvb ook met lagen werken. Wel opletten dat je een foto met lagen niet als psd (photoshop formaat) opslaat maar wel in het Artweaver-formaat want anders ben je de lagen kwijt... Op de site vind je ook een forum voor al je prangende vragen omtrent Artweaver.
(taal : Engels, Duits) [Filover]
http://www.artweaver.de

VRIJDAG FOTODAG : WILLIAM CLAXTON
Deze in California geboren fotograaf heeft een voorliefde voor Jazz. "Photography is Jazz for the eyeÖ". Maar ook bvb mode spreekt hem aan. Hij werd o.a. bekend door zijn (zw/w)portretten van Charlie Parker, Chat Baker en Miles Davis.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.williamclaxton.com

VRIJDAG FILMDAG : THE BOURNE ULTIMATUM.
OfficiŽle website van deze actiefilm met Matt Damon, Julia Stiles en David Strathairn in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf : 12 september 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.thebourneultimatum.com/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

JOHN SCHNEIDER
Deze acteur is nu te zien in de TV-serie "Smalllville" maar kennen we ook van "The Dukes of Hazzard".
http://www.johnschneider.tv/

CHRIS DAUGHTRY
Deze Amerikaanse rockgitarist is tevens de leadzanger van de band "Daughtry" en was ook deelnemer aan de Amerikaanse talentenjacht "Idol".
http://www.daughtryofficial.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Daughtry


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Gamen is ook voor vrouwen
AMSTERDAM - Als het om gamen gaat doet de Nederlandse vrouw niet onder voor de man. Zij spelen vrijwel net...
http://www.ad.nl/economie/article1640378.ece
- Mobieltje stoort medische apparatuur
AMSTERDAM - Elektronische medische apparatuur heeft nog steeds last van het zendsignaal van mobiele...
http://www.ad.nl/diagnose/article1639182.ece
- Teeladvies vanaf zevenhonderd kilometer hoogte
HEERN - De boer achter zijn computer in plaats van op het land. West-Brabant haalt de toekomst dichterbij waarin satellieten eerder dan het...
http://www.ad.nl/multi-media/article1639884.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Sony's eigen iMac
Sony komt met een tweetal beeldschone PC´s / televisies, de VAIO LT en de VAIO LT HD. De computer is volledig in het scherm ingebouwd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20511
- LucidTouch
Mitsubishi en Microsoft werken samen aan een touchscreen wat van beide kanten bediend kan worden. Dit heeft grote voordelen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20499
- Far Cry nu geheel gratis
Uitgever Ubisoft heeft het populaire spel Far Cry in zijn geheel gratis ter download beschikbaar gesteld.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20495

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- IFA 2007: Productinnovaties van Samsung draaien om lifestyle
Op de IFA stelt Samsung haar productgamma voor dit najaar voor. Blikvangers zijn het allereerste Blu-ray Disc Home Theater System en een design laserprinter.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3014
- IFA 2007: Sharp maakt 2 cm dunne lcd-tv's
Op de IFA in Berlijn liet Sharp voor de eerste maal zijn nieuwe generatie lcd-televisies zien. De tv's zijn slechts 2 cm dik, hebben een stevige contrastverhouding van 100000:1 en verbruiken de helft ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3012
- Creative vernieuwt draagbare mediaspeler Zen
Tegelijk met de aftrap van de IFA-beurs, brengt Creative een nieuwe versie uit van zijn draagbare mediaspeler Zen. De muziek-, video- en fotospeler krijgt een nieuwe look en is nu slechts zo groot als ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3009

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Zwetende Zweed voor coole wagen
Tijdens één van uw surfsessies bent u misschien reeds een campagne tegengekomen waarin een banner u oproept een Zweed in een sauna steeds meer te laten zweten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17094&style=34360
- Europese breedbandpenetratie groeit sterk dankzij deregulering
Ömaar door het uitblijven van concurrentie raakt BelgiŽ steeds verder achterop.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17093&style=34360
- Helft kaderleden meer dan twee uur per dag op het web.
Ongeveer één kaderlid op twee besteedt meer dan twee uur per dag op het net gedurende de werkuren. Zo blijkt uit een Europese enquête uitgevoerd door StepStone, specialist in het online rekruteren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17088&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- China en zijn strijd tegen spelverslaving
Onder het motto "Met mate spelen is goed voor het brein, maar een spelverslaving is slecht voor het lichaam" brengt China anti-verslavingsmaatregelen ten uitvoer. Maar zullen zij iets uithalen?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/china-en-zijn-strijd-tegen-spelverslaving.cfm
- Nieuwe initiatieven trachten marktaandeel iTunes weg te snoepen
iTunes is een van de succesvolste online muziekwinkels. De laatste weken duiken er echter verschillende concurrenten op die trachten aan de hegemonie van iTunes te knagen - de een al met meer succes dan de ander. Een overzicht.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/nieuwe-initiatieven-trachten-marktaandeel-itunes-weg-te-snoepen.cfm
- Adblock Plus legt tijdbom onder online adverteermodel
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/adblock-plus-legt-tijdbom-onder-online-adverteermodel.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Europese bedrijven twijfelen aan Web 2.0
Infrastructuur-software leverancier BEA Systems heeft een onderzoek gehouden naar het zakelijk gebruik van Web 2.0 technologieŽn. Eerder deze week werden de resultaten bekend gemaakt.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4797
- Jobenquête IAB Belgium en Digimedia.be: tussentijdse resultaten
Het IAB en Digimedia.be be hielden tijdens de zomervakantie een bevraging bij respectievelijk hun leden en lezers over de vacatures en jobbehoeften in de interactieve sector. De enquête is bij het ter perse gaan nog niet afgesloten (u kunt nog steeds deelnemen via deze link) maar we brengen al een tussentijds overzicht van de belangrijkste trends.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4793
iRun is een nieuw, Vlaams sociaal netwerk voor joggers. Sportievelingen kunnen er hun looptraject bewaren aan de hand van een Google Maps mash-up, en informatie delen over wanneer, waar en hoe lang ze gaan lopen.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4789

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Miss South Carolina helemaal van de kaart
http://www.speedzone.be/artikel/1554_miss_south_carolina_helemaal_van_de_kaart.html
- Hans Teeuwen zet meiden van Halal op hun plaats
http://www.speedzone.be/artikel/1552_hans_teeuwen_zet_meiden_van_halal_op_hun_plaats.html
- Far Cry, Prince of Persia en Rayman gratis bij Ubisoft
http://www.speedzone.be/artikel/1553_far_cry_prince_of_persia_en_rayman_gratis_bij_ubisoft.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Axis 211W Netwerk camera
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=878
- Jumpen is not a crime
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=877
- Online bankieren kan uw gezondheid schaden!
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=876

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Vijf nieuwe iPaqs verlaten HP-stal
15:43 - HP heeft een vijftal nieuwe mobiele apparaten in de iPaq-serie geïntroduceerd: twee 3G-smartphones, twee pda's waarmee niet gebeld kan worden en een navigatiesysteem met multimedia-functionaliteit. »
http://life.tweakers.net/nieuws/49239/Vijf-nieuwe-iPaqs-verlaten-HP-stal.html
- Packard Bell springt op de umpc-trein
11:27 - Oudgediende Packard Bell komt op de proppen met een ultra mobile pc. De gitzwarte EasyNote XS is klein van stuk en weegt nog geen kilo, maar kan volgens de fabrikant alles wat een doorsnee laptop ook kan.
http://core.tweakers.net/nieuws/49233/Packard-Bell-springt-op-de-umpc-trein.html
- Details geopenbaard over afluistersysteem FBI
Met een beroep op de Freedom of Information Act heeft de EFF informatie over het afluistersysteem van de FBI in handen gekregen. De software blijkt tot veel in staat, maar zou een rammelende beveiliging hebben.
http://life.tweakers.net/nieuws/49223/Details-geopenbaard-over-afluistersysteem-FBI.htmlWikipedia


Actualiteit:

# 6 september - De wereldberoemde operazanger Luciano Pavarotti is vannacht in zijn woonplaats Modena overleden. Hij leed al enige tijd aan alvleesklierkanker. Pavarotti was volgens velen de beste tenor van zijn generatie.
# 5 september - Ontwerper Alain Hubert maakt de voltooiing van zijn gloednieuwe Belgische wetenschappelijke basis voor Antarctica bekend. Het geheel is in geïsoleerde modules opgevat met eigen energiewinning door wind en zonlicht. Het wordt per schip overgebracht en op een rots gemonteerd.
# 5 september - In Iran zijn op één dag 21 mensen opgehangen. In Iran worden ter dood veroordeelden met een touw om de nek door een hijskraan omhooggetrokken. Hierdoor duurt het lijden langer en is het beter te zien voor belangstellenden.
# 5 september - De veiligheidsdiensten in Duitsland maken bekend "hevige bomaanslagen" door moslimfundamentalisten te hebben voorkomen. De doelwitten waren de Amerikaanse militaire basis Ramstein en de internationale luchthaven van Frankfurt.
# 5 september - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maakte bekend dat er in Nederland naar schatting tussen de 20.000 en 30.000 mensen te beïnvloeden zijn door de ideeŽn van het salafisme, een radicale en ultraorthodoxe stroming binnen de islam. Daaronder zijn ongeveer 2500 'potentiŽle activisten'.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SLIM OMGAAN MET VISTA: EEN MAP DELEN ZOALS JE HET DEED IN XP
Wanneer je in Explorer bent, dan zal je een button op de knoppenbalk zien die "Share" vermeldt. Maar die werkt niet zoals je gewoon was in Windows Xp, doch in de plaats daarvan komt er een wizard tevoorschijn, die het eigenlijk gemakkelijker zou moeten maken - maar het niet doet: je kan nu de naam niet kiezen van het gedeelde mapje, en dat krijgt dan een erg lange naam.
Dat kan anders. Gewoon rechts klikken op een map, en Properties (eigenschappen) kiezen. Ga naar Advanced (geavanceerd), waar je de optie vindt om het vakje "Share this folder" (Deel deze map) aan te kruisen, en een naam aan de map te geven.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/how-to-share-a-folder-the-xp-way-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: TIJDELIJKE BESTANDEN VERWIJDEREN
Wanneer je gebruik maakt van het ingebouwde Disk Cleanup wizard van Vista, dan kan je heel wat overbodig geworden bestanden wissen op je pc. Maar je temp map die tijdelijke bestanden bevat, wordt niet volledig geleegd - enkel bestanden die in de voorbije week niet gewijzigd werden, worden bij deze automatische opruim operatie gewist.
Dat kan soms vervelend zijn, vooral als je in de voorbije week heel wat gewerkt hebt op je harde schijf. In dat geval kan je verkiezen om manueel de tijdelijke bestanden te wissen. Die roep je op door in het zoekvak van het startmenu %TEMP% te tikken, en op Enter te drukken. Zo word je naar de map met tijdelijke bestanden gebracht.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/quick-tip-windows-vista-temp-files-directory/

SLIM OMGAAN MET VISTA: ICONEN SNEL GROTER OF KLEINER MAKEN
Wanneer je in Vista in de Explorer werkt, dan is er een slimme manier om de icoontjes daar snel groter of kleiner te maken. Gewoon de CTRL-toets ingedrukt houden, en het muiswieltje draaien. De icoontjes zullen onmiddellijk groter of kleiner worden.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/resize-icons-quickly-in-windows-vista-explorer/

SLIM OMGAAN MET VISTA: VAKJES AANVINKEN OM BESTANDEN TE SELECTEREN
Soms kan het erg moeilijk en verwarrend zijn om bestanden te selecteren. Klik je verschillende bestanden achter elkaar aan terwijl je de shift toets indrukt, dan worden alle bestanden tussen het eerste en laatste geselecteerd. En met de Ctrl-toets kan je bestanden selecteren die niet aaneengesloten zijn (1, 3, 5, 6, 7 bijvoorbeeld).
Bij Vista is dat werk een beetje vereenvoudigd, want er zijn vakjes voorgezet die je kan aanvinken. Je moet deze optie echter wel eerst activeren. Daarvoor moet je naar het Organiseer-menu gaan, en daar "Opties voor Mappen en Zoeken" kiezen. Kies het tabblaadje View (Beeld), en onderaan vind je de optie "Use check boxes to select items".
Voortaan kan je bestanden selecteren door het vakje aan te vinken. Wil je alle bestanden in een map selecteren, dan kan je het vakje bovenaan "Naam" aanvinken.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/select-files-using-check-boxes-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: VERBORGEN BESTANDEN EN MAPPEN VERTONEN
Ervaren gebruikers kennen ongetwijfeld deze tip al, maar wij herhalen hem toch nog maar eens, gewoon omdat hij erg belangrijk is, en veel nieuwe gebruikers het bestaan hiervan niet weten.
Het is immers zo dat het Windows besturingssysteem bepaalde bestanden en mappen verbergt voor jouw ogen, gewoon omdat die bestanden erg belangrijk zijn voor het goed functioneren van het OS, en om te vermijden dat jij er per ongeluk iets aan zou wijzigen of het bestand zou wissen.
Nochtans kan het belangrijk zijn om ook die bestanden en mappen te zien, omdat je daar bijvoorbeeld iets moet opzoeken. Ga als volgt tewerk: ga naar een map in Explorer, en klik op Organize (organiseer). Kies "Folder and Search Options" (map en zoek opties). Klik op het tabblaadje "View" (beeld), en onderaan in de lijst vind je "Show hidden files and folders" (Toon verborgen bestanden en mappen).
Vink hier ook "Hide protected operating system files" uit (verberg beschermde bestanden van het besturingssysteem).
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WMA MP3 CONVERTER
Windows - freeware
Een handig progje, gratis bovendien, om bestanden van het ene muziekformaat om te zettenin het andere. Het ondersteunt een breed gamma populaire inputformaten, waaronder MP3, mP2, MP4, MPEG, WMA, WMV, AVI, FLV, SWF...Het progje laat je ook audio extraheren uit videobestanden. (Tip: WIm W)
http://www.wmamp3-converter.com/index.html

MUSICAL SCALES (TOONLADDERS)
Windows - Freeware
Als beginnende muzikant is het echt onontbeerlijk dat je meer te weten komt over toonladders. Dit programma helpt je om toonladders te leren, maar ook om te leren hoe je kan herkennen in welke toonaard een song geschreven is, hoe je een song in een andere toonaard kan overzetten, enz. (Tip: Wim W)
http://www.musicalscales.net/index.htm

VIDEO SCREENSAVER
Windows - 3,35 MB - freeware
Met dit progje maak je van je favoriete video's en MP3 songs een screensaver. Die dan meteen als schermbeveiliging kan dienen op je werkplek: enkel na het ingeven van een paswoord kan de screensaver afgesloten worden. (Bron: Wim W)
http://downloads.zdnet.com/download.aspx?&compid=65253&docid=310848&tag=nl.e550

ISOPUZZLE 1.6
Win2000/XP/Vista - 167k - freeware
Dit progje kan helpen bij een ramp - als een dvd of cd niet meer leesbaar is, door vuil of krassen, dan kan isoPuzzle de herstelbare sectoren lezen, en de gegevens op een nieuw ISO bestand schrijven.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_28335014.html

DBPOWERAMP MUSIC CONVERTOR
Win98/2000/ME/XP/VIsta - 4.0 MB - shareware
Een uitstekend progje om muziek om te zetten, van het ene formaat naar het andere. Je kan ook audio-cd's naar je harde schijf rippen. Het is spijtig dat je enkel toegang hebt tot de MP3-conversie wanneer je registreert en de software betaalt.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13008294.html

ARECA BACKUP
Win98/ME/2000/XP/Vista - 4.0 MB - freeware
Een back-up nemen: we weten allemaal dat het nodig is, zelfs levensnoodzakelijk is, maar doen we het? Neen, want het is zo omslachtig en het vraagt zoveel tijd. Dit progje, een gratis open source software, maakt deze back-ups veel gemakkelijker.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_28219501.html

MEETIMER
Windows 2000/XP - freeware
Hoe vaak gebeurt het niet dat je "even" je mail wil controleren op het web, en voor je het weet zit je weeral een half uur achter dat scherm. Deze Firefox extensie zorgt ervoor dat je weet hoeveel tijd je doorbrengt op het web, op welke sites.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67100/description.html?tk=nl_ddxdwn

RSS BANDIT
WinNT/2000/XP/VIsta - 8,1 MB - freeware
RSS feeds maken het verzamelen van informatie zo gemakkelijk! Je blijft op de hoogte van je favoriete blogs, websites, enz. Dit progje is een RSS reader die ook de afbeeldingen kan vertonen van die artikels, zelfs video's.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64958/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG MACDAG: BEAN
Mac OS X 10.4 - 934K - freeware
Wil je even gewoon een kleine tekst schrijven, dan is misschien niet nodig om het grote kantoorpakket op te starten. Dit progje kan het evengoed - het is een simpele tekstverwerker.
http://www.download.com/Bean/3000-2205_4-10730684.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: KITTY SPANGLES SOLITAIRE
Mac OS X 10.2 - 10,69 MB - shareware
Een solitaire spelletje met leuke afbeeldingen. Deze nieuwe versie bevat meer spelletjes en vlottere animaties
http://www.download.com/3000-2286_4-10730796.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Lezer A.L.J. vraagt hulp naar aanleiding van een progje dat wij hier vermeld hebben:
<<<

Geachte lezer,

Via Netties.be ben ik in contact gekomen met het sotwareprogramma Trace Remover van Towodo. Dit zou een programma zijn dat nog allerlei sporen wist, die andere opschoonprogramma\'s nog laten zitten.

Ik heb dit programma gedowndload, betaald en geïnstalleerd.

Ik geloof best, dat dit programma alle sporen wist, maar het wist ook waar ik op gesteld ben. Zo ben ik gewend, dat ik - in welk programma ik ook werk - via klikken op de startknop dan via met behulp van een zestal (door mij is 6 ingesteld) snelkoppelingen, naar het door mij gewenste ( = een van die zes meest gebruikte) programma\'s kan gaan door op zo\'n snelkoppeling te klikken.
Nadat ik Trace Remover zijn werk heb laten doen, ben ik deze lijst snelkoppelingen in menu start kwijt. Wel wordt er na gebruik van programma\'s weer een nieuwe lijst aangemaakt.

Kunt u mij aangeven welk vinkje ik in het programma Trace Remover van moet weghalen om dit zestal (zelf ingesteld op 6) niet te laten verwijderen door Trace Remover. het programma kent een scherm System en een scherm Applications, waar allerlei wensen aangevinkt kunnen worden.

Ik gebruik Windows XP met pack 2 als bedieningssysteem.

Ik zie uw reactie gaarne tegemoet.

Met vriendelijke groet,

>>>
Het antwoord van de redactie:
Spijtig genoeg ontbreekt het ons aan de tijd om alle programma's persoonlijk te testen en alle functies te doorgronden. Wij vermelden enkel de programma's, zoals wij de informatie gevonden hebben bij collega e-zines. Maar misschien hebben andere lezers dit progje ondertussen gedownload en uitgetest, en hebben zij wel advies voor deze lezer?
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Praat niet over uzelf,
dat gebeurt wel als u weg bent.
-Addison Mizner-