Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 6/9/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 514 van 1/9/2007Gegroet lezers,

De vakantie is voorbij, 's ochtends wanneer je opstaat is het niet meer zo licht, en 's avonds slaat de duisternis vroeger toe, helaas. De zomer loopt ten einde, zoveel is duidelijk. Maar wij hebben ervan genoten - en hopen hetzelfde van u: 's avonds laat buitenzitten in de tuin, genietend van de warmte, 's ochtends vroeg met de trein doorheen een stralend landschap rijden... Er zijn toch mooie dingen in het leven! Vooral als je ondertussen nog een koptelefoon op hebt staan, en naar erg mooie muziek kan luisteren.

Wij hopen trouwens dat je onze tips voor muziek kan appreciŽren. Wij gaan daarbij nu eenmaal uit van onze eigen smaak, en die is persoonlijk. Als jij zelf tips hebt voor muziek dan kan je ons die altijd doorspelen. Want er is niets dat de redactie meer plezier doet dan mail van de lezers - zelfs als dat kritiek is. Want dit is voor ons een teken dat het e-zine aandachtig gelezen wordt, en dat is wat voor ons telt!

Zo, dat volstaat als inleiding. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
STUDENT KRAAKT FILTER VAN 84 MILJOEN DOLLAR
Het zal je als overheid maar overkomen: je trekt 84 miljoen dollars uit van het zuurverdiende geld van de belastingbetalers, om de kindertjes van het land te beschermen tegen porno op het internet. En een jongeman van amper 16 komt meteen vertellen dat hij erin geslaagd is om in 30 minuutjes die filter te kraken.
De jongeman toonde aan hoe hij de filter kon omzeilen, en, meer nog: het icoontje van de filter op de computer ongedeerd kon laten staan op de computer, zodat de ouders nog altijd in de waan zouden blijven dat de filter ongehinderd zijn werk doet. Naar eigen zeggen handelde Tom Wood, 16 jaar, zelf ooit het slachtoffer van cyberpesten, uit vrees dat anderen de filter zouden kunnen omzeilen en dan tools op het net zouden kunnen zetten waarmee anderen de filters konden verschalken, en hun gemene spelletjes zoals pesten konden spelen op het net.
"Het is een verschrikkelijke manier van geldverspillen" was zijn commentaar op de filter.
Een mooi verhaal, maar er zit nog een staartje aan. De Australische overheid reageerde al met de bewering dat de enige oplossing een filter is op het niveau van de ISP's. En daar gaan we dan weer een gevaarlijk straatje in. Tot nu toe zijn de ISP's altijd beschouwd als doorgeefluik. Als dusdanig waren zij immuun voor alle vervolging, zo staat dat althans in de Europese wetgeving omschreven. De laatste tijd gaan er echter steeds meer stemmen op om de ISP's te dwingen om de content op te volgen, en bepaalde content tegen te houden, op basis van het gebruikte protocol - denk maar aan het geschil tussen Sabam en Versatel, waarbij Versatel veroordeeld wordt om de content te blokkeren die via het P2P protocol verstuurd wordt.
Eens de providers hiertoe verplicht worden, zijn zij niet meer neutrale doorgeefluiken, en zullen zij tot steeds meer ingrijpen verplicht worden. En dat lijkt ons een slechte zaak.
http://www.news.com.au/story/0,23599,22304224-2,00.html?from=public_rss

STRAF VOOR PIRATERIJ: GEEN LINUX COMPUTER MEER GEBRUIKEN!
In de VS is verleden week een jongeman gearresteerd die de nieuwste Star Wars film via het P2P netwerk in circulatie gebracht had. Hij pleitte schuldig aan "samenzwering tot het plegen van inbreuken op de auteursrechten", werd veroordeeld tot celstraf en huisarrest.
Niets opmerkelijks aan, tenzij het feit dat de jongeman ook door de rechter verplicht was om voortaan Windows te gebruiken. Niet omdat de rechter zo'n fan is van Windows (als de man al enige weet heeft van het verschil tussen Windows of een ander oS..). Neen, de jongeman moest eigenlijk traceersoftware installeren op zijn computer. Maar hij heeft alleen een computer met Ubuntu Linux op, en de overheid heeft enkel software die op Windows computers draait, om te zien of de jongeman zich wel houdt aan de bepalingen van zijn veroordeling - geen software dus voor Linux. De jongeman zal dus noodgedwongen moeten overschakelen op Windows. Wat de commentator bij Slashdot verleidt tot het commentaar:" Een wrede en ongewone straf"...
http://torrentfreak.com/bittorrent-admin-monitored-by-us-government-forced-to-dump-linux/
http://linux.slashdot.org/article.pl?sid=07/08/23/190238&from=rss

WANKEL EVENWICHT IN WHOIS DATABASE
Wil je weten wie er achter een domein zit? Is het een domein in het .be top level domain, dan ga je naar www.dns.be, en vraag je daar de gegevens op. Dat verklapt veel: de gegevens van de eigenaar van het domein, met telefoonnummer en al. Soms is de naam van de eigenaar zelf al een gegeven dat veel kan verklappen aan domain-watchers, die in het oog houden welke plannen sommige tv-zenders of grote bedrijven hebben. Anderzijds is het zo dat naast de naam van de eigenaar ook het adres en het telefoonnummer vermeld is, publiek door iedereen te bekijken, en dat dit door sommigen beschouwd wordt als een inbreuk op hun privacy.
De vraag welke gegevens er in de WHOIS database moeten voorkomen is al langer het onderwerp van een verhitte discussie - zeven jaar om juist te zijn. Enerzijds zijn er internauten die vinden dat er meer bescherming moet komen voor de privacy van personen die een domein registeren; anderzijds zijn er zij die menen dat er simpeler toegang moet zijn tot de informatie in de WHOIS database, om beter het beter te kunnen opvolgen als er zich daar booswichten aandienen.
Een interessante discussie, waarover je meer leest bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070824-whois-privacy-reform-reaches-dead-end.html
http://www.dns.be

SECOND LIFE KRIJGT NU OOK EEN RADIO?
Dit weekend zullen de bewoners van de virtuele wereld Second Life elkaar ontmoeten in het echt, en het wordt een heuse Community Convention. En dus is het logische dat je, in het licht van deze bijeenkomst, wat nieuwsberichten zal horen over deze toch wel intrigerende wereld.
Eerst en vooral: het blog "The Social" weet te melden dat er een radiostation opgericht zou worden, Virtual World Radio Network, dat zowel binnen als buiten Second Life te beluisteren valt, en waarop je nieuws te horen krijgt uiteraard over Second Life zelf, maar ook financieel en cultureel nieuws. Het is de bedoeling om met deze radio een beetje structuur te geven aan deze virtuele wereld - de makers van SL, Linden Lab, kiezen voor een laissez-faire houding ten opzichte van de evolutie van de wereld, iets waar de bewoners eigenlijk erg blij om zijn, maar waardoor er dus weinig organisatie zit in de wereld.
Het tweede bericht komt van IBM; zoals je wellicht weet zijn er verschillende bedrijven die zich in SL gevestigd hebben, en sommige daarvan hebben dat al betreurd, omdat zij geen concreet nut zien in hun aanwezigheid aldaar. Maar niet zo IBM: de softwaregigant breidt zijn centrum in Second Life zelfs nog verder uit! IBM meent namelijk dat, waar je vroeger naar de bibliotheek wandelde om een boek te vinden, je in de toekomst zo'n boek moet vinden in virtuele bibliotheken. IBM heeft een virtueel Business Center in SL, waar mensen uit Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Europa werken, die dan uitleg en ondersteuning kunnen geven aan klanten die met problemen zitten. Het centrum zou al 10.000 bezoekers over de vloer gekregen hebben sinds het begin dit jaar opgericht werd, wat niet niets is, maar toch klein bier in vergelijking met het bezoek op de gewone website van IBM: die trekt jaarlijks 250 miljoen bezoekers!
http://news.com.com/IBM%27s+%27Second+Life%27+center+expands/2100-1025_3-6204071.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703
http://news.com.com/8301-13577_3-9765807-36.html?part=dtx&tag=nl.e433

TORRENTSPY BLOKKEERT ZOEKOPDRACHTEN UIT DE VS
Het was de oorspronkelijke bedoeling van het internet om over alle grenzen heen de hele wereld te verbinden. Maar de laatste tijd lijken landsgrenzen een steeds belangrijkere rol te gaan spelen op het internet - en dat het de auteursrechten zijn die deze virtuele slagbomen overal oprichten.
Eerst was er de fantastische muziekdienst Pandora, die moest aankondigen dat bezoekers buiten de VS geen toegang meer kregen tot de site, omwille van de auteursrechten. En nu doet zich het omgekeerde geval voor: TorrentSpy, een erg populaire Torrent zoeksite, heeft alle Amerikaanse gebruikers de toegang ontzegt tot haar dienst.
De achtergrond van die laatste beslissing is het volgende. In de VS wordt een harde strijd gestreden tussen de belangengroep van de filmindustrie MPAA en TorrentSpy. TorrentSpy was door het MPAA aangeklaagd wegens het illegaal verlenen van toegang tot auteursrechtelijk beschermd werk. Daarop beval een rechter TorrentSpy dat het alle informatie over haar gebruikers zou gaan loggen, en overhandigen aan de MPAA. Alhoewel het bijhouden van zulke informatie over IP-nummers enz. prefect mogelijk was, op technisch vlak dan, had BitTorrent dit nooit gedaan, allicht omdat het goed besefte dat de meeste gebruikers dit niet op prijs zouden stellen. De rechter meende echter dat het technisch mogelijk was, en dus gedaan moest worden, omdat de MPAA deze gegevens wou hebben.
De inzet van dit dispuut (het verplicht bijhouden van gegevens) is sindsdien uitgegroeid tot een verhit debat, waarin ook voorvechters van privacy gemengd hebben zoals Electronic Frontier Foundation en het Center for Democracy and Technology). Meer over de achtergrond van de TorrentSpy beslissing lees je bij Ars Technica. Wij onthouden alvast dat deze affaire opnieuw grenzen heeft toegevoegd aan het internet...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070827-torrentspy-to-mpaa-log-this-site-blocks-us-searches.html

MICROSOFT OPENT SITE VOOR HACKERS
Het is een publiek geheim dat Microsoft mensen in dienst heeft die trachten om de beveiliging van de Microsoft producten te omzeilen of te breken, om zo de producten veiliger te maken. Microsoft zelf heeft er echter nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven. Tot nu - want de softwaregigant uit Redmond heeft een nieuw weblog gelanceerd, dat de titel draagt hackers@microsoft.
Microsoft zou dit blog willen gebruiken om haar "white hat hackers" aan het publiek voor te stellen, en te tonen wat deze mensen doen voor Microsoft. En natuurlijk een wit voetje halen bij het grote publiek, door aan te tonen dat het op een volwassen manier kan omgaan met de subversieve hackers-cultuur.
Alhoewel - als je het ons vraagt: een hacker die voor een groot bedrijf gaat werken, kan voor ons net zo goed een stropdas aandoen en een aktetas kopen, om helemaal in het gareel van dat bedrijf te lopen..
http://blogs.msdn.com/hackers
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Opens_Hackers_Web_Site/1188236583

NIEUWE WOORDJES LEREN: BACN
We hadden al spam, de term voor ongewenste e-mail, die eigenlijk afkomstig is van een merk ingeblikte worst. En nu hebben we bacn, een "web 2.0" vorm van het woordje bacon of spek, dat zijn ingang doet als een speciale vorm van spam: mails en berichten die je wel wil, maar niet nu.
Het gebeurt immers vaak dat je je inschrijft op een nieuwsbrief, of op berichten over vorderingen van een project, of notificaties van veilingen bij eBay bijvoorbeeld. Je krijgt dan die berichten, die je eigenlijk wel gewenst hebt, maar je hebt geen tijd om ze te lezen, nu toch niet in elk geval.
Wel: dat is bacn. Over de term werd voor het eerst geblogd bij TechBurg, en er hoort al een heuse website bij. Wij vinden het in elk geval een goed gekozen term, want het dekt een categorie mails die tussen gewone mail en spam in vallen.
http://techburgh.com/blog/2007/08/18/what-is-bacn/
http://www.bacn2.com/

VOOR STUDENTEN IS GOOGLE DE BIJBEL
Normalerwijze worden studenten aangemoedigd om kritisch te denken, en niets zomaar voor waar aan te nemen. Maar als het op Google aankomt, dan hebben zij helemaal geen vragen bij het klassement dat Google hanteert bij de resultaten van zijn zoekmachine.
Dat blijkt een recente studie, waarbij 22 studenten in verschillende disciplines van de Amerikaanse Cornell universiteit ondervraagd werden. Zij bleken allen een volledig vertrouwen te hebben in het vermogen van Google om de resultaten van hun zoekopdracht in de juiste volgorde te zetten. De studenten klikten eerder op resultaten hoog in de lijst, met minder relevantie, dan links lager in de lijst. Met andere woorden: de studenten hebben niet door hoe zoekmachines werken, zijn zich niet bewust van het feit dat de zoekresultaten van Google vaak beïnvloed worden door speciale technieken die Search Engine Marketing en Search Engine Optimizing bedrijven toepassen, en vooral: zij vergeten om hun eigen verstand in te schakelen bij het doornemen van de zoekresultaten, vooraleer op een link te klikken.
http://www.pcworld.com/article/id,136418/article.html?tk=nl_dnxnws

NIEUW TIJDVERDRIJF: PLACESPOTTING

Er zijn al heel veel toepassingen gevonden voor de satellietbeelden van Google, maar deze vonden wij toch wel erg leuk. Met PlaceSpotting neem je namelijk deel aan een online spel, waarbij je raadseltjes kan oplossen met behulp van Google Maps. Je moet een bepaalde locatie vinden aan de hand van een satellietbeeld en enkele hints. Je kan de map wel in- en uitzoomen, maar er is geen zoekvakje aanwezig dat je kan helpen.
Hebe je geen idee hoe je het raadsel kan oplossen, dan is de copyright informatie op de satellietbeelden soms een mooie aanwijzing - een bepaalde foto kan bijvoorbeeld komen van het Zwitserse bedrijf Dütschler. En er is ook de informatie in de hints. En wil je echt slim zijn, dan gebruik je de broncode van de pagina - maar dan zit je al op de rand van vals spelen.
Wij wensen je in elk geval veel speurneus plezier toe!
http://www.placespotting.com/solve.php
http://googlesystem.blogspot.com/2007/08/find-place-on-google-maps.html

UITVALLEN WGA AUTHENTICATIE TE WIJTEN AAN MENSELIJKE FOUT
Afgelopen weekend deed zich een probleem voor met "WGA", Windows Genuine Advantage, de procedure die je moet doorlopen als je bepaalde programma's van Microsoft wil installeren, en waarbij gezien wordt of jouw exemplaar van het besturingssysteem wel legitiem is. Door deze fout kregen een 12.000 gebruikers te horen dat zij een piraatversie hadden, terwijl zij eigenlijk een perfect legitieme Windows-versie op hun computer hadden staan. Buiten het feit dat het voor de meeste internauten wel even schrikken is, te moeten vernemen dat je van piraterij beschuldigd wordt terwijl je niets misdaan hebt, liepen deze mensen ook het risico dat bepaalde onderdelen van het OS, zoals Arrows bij Vista, uitgeschakeld zouden worden.
Microsoft heeft het euvel snel hersteld, en laten weten dat het incident te wijten was aan een menselijke fout. Wat ook de oorzaak was, het gebeuren heeft nogmaals beklemtoond dat het niet eerlijk is om je gebruikers zo'n procedure te laten ondergaan die verstrekkende gevolgen kan hebben, als je niet 100.000 percent zeker bent dat er niets fout kan gaan en de procedure nooit valse foutmeldingen geven kan...
http://www.betanews.com/article/Microsoft_WGA_Outage_Not_an_Outage/1188405961

802.11N KNIPT ALLE DRADEN DOOR
Zit het eraan te komen, het kantoor waar er geen draden meer lopen van het Ethernet netwerk? Volgens een rapport van The Burton Group is dat inderdaad het geval: het draadloze protocol 802.11n zou voor de meeste bedrijven voldoende sterk zijn om de draden van hun WAN (Wide Area Network) door te knippen in de komende twee tot drie jaar.
Gigabit Ethernet is nog altijd iets sneller, maar als voor het bedrijf een snelheid van gewoon snel Ethernet, 100 Mbps, voldoende is, dan volstaat 802.11n. Een van de redenen waarom een bedrijf zou willen overschakelen op dit draadloze protocol is de toegenomen mobiliteit van de werknemers, en het feit dat er steeds vaker met laptops gewerkt wordt. Mensen verhuizen met laptop en al even naar een andere werkplek, en dan is het veel gemakkelijker om aan te sluiten op een draadloos netwerk dan een stekker te moeten gaan zoeken.
Een meer technische uitleg over voor- en nadelen van 802.11n in dit artikel bij Ars Technica
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070829-report-802-11n-good-enough-to-chase-ethernet-from-the-enterprise.html

NOKIA WIL DE NIEUWE ITUNES WORDEN
Het mobieltje wil de muziekplayer overbodig maken, dat is duidelijk. Steeds meer telefoons bevatten ook een muziekbibliotheek en software om je muziek af te spelen. Hierbij hoort uiteraard dan weer een ecosysteem: waar wordt de muziek aangekocht, wat voor kopieerbescherming wordt er gebruikt, en, erg belangrijk: bij wie kan je ook terecht voor draadloze downloads?
Mobiele fabrikant Nokia heeft die boodschap heel goed begrepen. De N95 mobiele telefoon wordt door insiders als een van de beste toestellen beschouwt die er momenteel te verkrijgen zijn (alleen de iPhone zou even goed zijn), en verenigt PDA met GPS, player, mobiele browser... En nu kondigt Nokia aan dat het ook een eigen online muziekwinkel opricht, OVI, waar je naast muziek ook mappen voor de gps en games vindt voor de N-Gage. De site is nog niet actief, maar nog voor het einde van dit jaar zou dat wel het geval moeten zijn, en zou je draadloos ook muziek moeten kunnen downloaden bij Nokia.
Het blog van Om Malik, GigaOm, vertelt je meer over de plannen van Nokia.
http://gigaom.com/2007/08/29/nokia-goes-web2ish-launches-4-new-phones-services/

VERENIGD KONINKRIJK WAARSCHUWT TEGEN TEVEEL VERTROUWEN IN SATELLIETNAVIGATIE
Zo'n gps in de wagen is erg interessant, want hij toont je waar je moet zijn. Gedaan met het vervelende kaartlezen, alles wordt je met een vriendelijke stem voorgekauwd. Maar er zijn nadelen aan het systeem.
Eerst en vooral: wagens worden gestuurd via de kortste weg, op papier, zelfs als die kortste weg midden door een dorpje loopt, en er een speciale rondweg bestaat om het verkeer om te leiden en de dorpskern verkeersluw te maken. Zo hebben verschillende gemeentes gemerkt dat het verkeer in de woonkern plots sterk steeg, door deze gps navitatie. Er gaan dan ook stemmen op om de makers van de gps-kaarten voortaan te verplichten om overleg te plegen met de plaatselijke overheid, om de juiste weg te zoeken.
Een ander probleem is dat de gps niet altijd rekening houdt met de lengte van de wagen. Een vrachtwagen of bus kan soms niet een scherpe draai nemen die voor een gewone personenwagen geen enkel probleem oplevert. In het VK, in Wales met name, is men daarom als test begonnen met het plaatsen van borden die de chauffeur waarschuwen niet teveel verrouwen te stellen in de satellietnavigatie. Men heeft daar echter ondervonden dat chauffeurs uit het buitenland bepaalde in het Engels opgestelde borden niet verstaan, zoals "niet geschikt voor zwaar verkeer". Borden met pictogrammen daarentegen moeten hen wijzen op een probleem dat kan ontstaan als zij met hun vrachtwagen een bepaalde weg willen nemen. Zo zijn er in het dorp St. Hilary in South Wales vier borden geplaatst op een weg die de chauffeurs volgens het navigatiesysteem moeten nemen, omdat het een korte weg is tussen een hoofdweg en de luchthaven van Cardiff. Maar de weg is té smal voor vrachtwagens, en zij raken vast, en dit veroorzaakt zware verkeersproblemen.
http://www.redherring.com/Home/22666

ALLE GROTE WEBBEDRIJVEN WORDEN GETROFFEN DOOR TYPOSQUATTING
Wellicht ken je de term "typosquatting" al. Die slaat op het feit dat sommige slimmeriken domeinnamen registreren die erg lijken op die van de groten uit het webwereldje - microsift bijvoorbeeld, of micorsift, youbute, enz. Op die site zetten zij dan advertenties naar andere sites. Komt de surfer, die de naam van Microsoft verkeerd ingetikt had, op zo'n site, en klikt hij op een van de advertenties op deze typosquad site, dan krijgt de eigenaar ervan geld van de adverteerder. Dat zijn maar enkele centjes, maar het verkeer dat die fout gespeld sites trekken is zo groot, dat het toch opbrengt. Bovendien hebben de typosquatters meestal erg veel domeinen in hun bezit, en verdienen zij uiteindelijk miljoenen dollars per jaar.
Uit een recente studie blijkt dat de top 500 uit het internet het slachtoffer is van zulke typosquatting. Microsoft alleen al maakt melding van meer dan 2.000 domeinnamen die een of andere variant op "Microsoft" vertegenwoordigen. 75% daarvan zou in handen zijn van professionele typosquatters.
http://www.out-law.com/page-8423

ART OF OFFICE: NUTTIGE SJABLONEN
Microsoft heeft een nieuwe sociale website gelanceerd voor gebruikers van Microsoft Office. Daar kunnen zij Word documenten, PowerPoint presentaties of Excel spreadsheets uploaden, die van nut kunnen zijn voor andere gebruikers, of een kunstzinnig element bevatten.
Opvallend: de site is eigenlijk een creatie van het ... Mac team bij Microsoft Office. Maar er wordt content aanvaard die zowel met de Windows als de Windows versie van Office gemaakt werden. Ieder die wil kan de Office documenten downloaden en hen in hun eigen presentaties of spreadsheets gebruiken.
Je ziet het: Microsoft gaat op zijn oude dag nog aan open source en gemeenschapswerk doen!
http://labnol.blogspot.com/2007/08/microsoft-service-for-sharing-useful-or.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


VIDEOSPELLETJE LEERT ONS OVER ANGST
Het kan gek lijken, maar wetenschappers spelen ook graag computerspelletjes. Althans: zij hebben graag dat hun proefpersonen zulke spelletjes spelen, want het leert de wetenschappers heel veel over het brein van de mens.
Zo hebben wetenschappers uit proeven met een soort PacMan spelletje afgeleid welke delen van het brein het meeste bloed kregen tijdens een spel, waarbij de vrijwilligers met een blauwe driehoek doorheen een tweedimensionale doolhof moesten navigeren, op de vlucht voor een rood bolletje, dat de jager voorstelde. Hoe meer bloed er vloeit naar dat deel van het brein, hoe actief dat gebied is, aldus de wetenschappers. En zolang de jager op enige afstand bleef, dan ging het bloed voornamelijk naar de prefrontale cortex van de hersenen vooraan, een gebeid dat actief is wanneer we ons angstig voelen, en ons helpt om ontsnappingsstrategieŽn te bedenken om te ontkomen aan de bedreiging.
Maar eens de jager dichterbij kwam, dan ging er meer bloed naar het middenbrein, een deel van de hersenen dat op oerinstincten reageert, en beslist of je moet vluchten of vechten. De wetenschappers vinden het blijkbaar verkeerd dat deze oerinstincten de overhand krijgen - feit is in elk geval dat de prefrontale cortex bij de mens veel groter is dan bij onze voorouders, en dat wij dus meer in staat zijn om bedreigende situaties te ontlopen.
Waar een computerspelletje allemaal niet goed voor is!
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/6962242.stm

SONY'S PS3 KRIJGT TV TUNER EN RECORDER
Op de Games Convention in Duitsland heeft Sony verleden week aangekondigd dat het in de nabije toekomst ook een PVR of personal video recorder zal stoppen in de PlayStation3., en een satelliet navigatiesysteem en messaging dienst in de PSP.
In Europa komt er de PlayTV uit, een speciaal toestel waarmee de gebruiker live tv kan opnemen op zijn PS3, en draadloos video's kan doorsturen naar de PSP. De Go Explore voor de PSP zou dan weer satellietnavigatie toevoegen aan het toestel, en de GO Messenger voice, video en chat. Go Messenger zou via een firmware update doorgestuurd worden naar de gebruiker.
Het is duidelijk dat Sony van zijn gameconsole een multifunctioneel mediacenter wil maken voor de huiskamer. Of dat lukken zal, is echter nog de vraag...
http://www.pcworld.com/article/id,136342/article.html?tk=nl_dnxnws

FUNKEY TOWN MP3 VAN PACKARD BELL: URBAN!
Je kent ons ondertussen al: wij zijn gek op blitze MP3 players. En de nieuwe Funkey Town player die Packard Bell deze week voorstelde, lijkt ons wel interessant. De player kreeg een jasje van aluminium met een oranje weerschijn, en ook een overjas mee, een schokbestendig etui in silicone. De player is klein, en handig genoeg om dankzij het haakje in het toestel als halsketting gedragen te worden, of aan je riem bevestigd te worden.
Aan de player zit een USB verbinding die je kan uitschuiven, en zo gemakkelijk muziekbestanden kan uitwisselen met je pc. Diezelfde poort dient voor het herladen van de player. Wij hebben wel bezwaren tegen het beperkte scherm van de player, dat overlangs de afgespeelde nummers afbeeldt. Prijs van het kleinood: 59 euro voor een 1 GB player 69 euro voor een 2 GB player met FM
http://www.newsengine.be/documents/packard-bell.xml
http://www.engadget.com/2007/07/11/packard-bell-intros-funkey-town-mp3-player/

DATUM RELEASE VISTA SP1 BEKEND
Er is al veel over gespeculeerd, wanneer de eerste Service Pack voor Vista eraan zou komen. Microsoft heeft nu zelf een tipje van de sluier opgelicht. Eerst en vooral: de datum is bekend (alhoewel toch nog redelijk vaag): "ergens in" het eerste kwartaal 2008 - wat net zo goed januari als maart kan zijn.
Maar SP1 zou geen echt baanbrekende veranderingen in Vista veroorzaken, enkel verbeteringen in stabiliteit, beveiliging, prestaties. Nieuwe tools zal je niet zien - dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld SP2 van Windows XP, dat verschillende grote veranderingen met zich meebracht.
Microsoft heeft met deze bekendmaking een duidelijke boodschap willen geven aan alle gebruikers die nog aarzelden om Vista te kopen en die, afgeschrikt door verhalen over trage prestaties enz liever wilden wachten tot er een versie zou uitkomen zonder deze kinderziektes. Microsoft zegt gewoon: wacht niet langer om hem te kopen, deze versie is het afgewerkte product, en beter krijg je niet.
Je zal het er dus mee moeten doen!
http://www.betanews.com/article/Vista_SP1_to_Bring_Fixes_Not_Features_Due_in_Early_2008/1188402838

NIEUW SPELLETJE ALS LEUGENDETECTOR
Sega heeft een nieuw spelletje uit, Heart Scan, dat een modern equivalent zou kunnen zijn van de leugendetector. Het gebruikt de microfoon van de Nintendo spelconsole om de stem van de spelers te antwoorden, wanneer zij antwoord moeten geven op sommige vragen over trouw, hun liefdesleven, enz. Daaruit zou de software dan bepaalde gevoelens moeten kunnen afleiden, zoals kalmte, opgewondenheid, gelukkig, teleurgesteld, boos.
Zo moet de proefpersoon een lijst woorden aflezen, zoals rendez-vous, buitenechtelijke affaire, samenwonen, echtscheiding, huwelijk, en de software zou hieruit zijn conclusies trekken. De makers van het game waarschuwen er wel voor dat je niet bepaalde conclusies mag trekken, enkel en alleen omdat iemand nerveus klinkt als hij het woord "ontrouw" moet voorlezen.
Een woordvoerder zei dat hij Heart Scan al op bijeenkomsten had uitgetest en in verschillende situaties, maar nog niet op zijn eigen vrouw - hij moest toegeven dat hij het resultaat vreesde!
Of en wanneer er een Nederlandstalige versie van het game uitgebracht wordt, is nog niet bekend.
http://www.usatoday.com/tech/gaming/2007-08-28-heart-scan-feelings_N.htm


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Een massa spam mails werd verleden weekend verstuurd die de internaut uitnodigden om zichzelf op een YouTube video te zien; de link leidde hen echter naar een andre website, waar zij een pak malware te slikken kregen.
http://www.networkworld.com/news/2007/082707-storm-worm-spam-youtube.html?netht=082707dailynews2&

*** Computer Duitse overheid gekraakt; China biedt hulp aan om de Chinese krakers op te sporen
http://www.pcworld.com/article/id,136421/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Update voor Yahoo Mail, met IM op het mobieltje en herkenning van plaatsen, datums in de teksten van mails.
http://www.pcworld.com/article/id,136413/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Verschuivingen in computerland: Acer koopt Gateway op, en Lenovo wil Packard Bell kopen
http://www.pcworld.com/article/id,136415/article.html?tk=nl_dnxnws

**** Nederland haalt zes BitTorrent sites uit de lucht
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47718

*** Monster.com heeft 5 dagen gewacht vooraleer het aan het publiek meldde dat krakers ervandoor zijn gegaan met de gegevens van honderdduizenden accounts
http://ct.news.com.com/clicks?t=39802360-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Volgens F-Secure zou Sony opnieuw werken met een rootkit, ditmaal op USB drives
http://www.pcworld.com/article/id,136439/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Nieuwe camera's van Casio slaan video op in een formaat dat geoptimaliseerd is voor het uploaden van het filmpje naar YouTube
http://www.pcworld.com/article/id,136480/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Nikon introduceert zeven nieuwe digitale camera's
Een week nadat Nikon zijn digitale spiegelreflexcamera's heeft vernieuwd kondigt de fabrikant nieuwe compacte digitale camera's aan. In totaal zien zeven nieuwe Coolpix-camera's het daglicht. (Tip: Kris M.)
http://life.tweakers.net/nieuws/49148/Nikon-introduceert-zeven-nieuwe-digitale-cameras.html

*** Sony ontwikkelt suikerbatterijen
http://www.techzine.nl/nieuws/13338/Sony-ontwikkelt-suikerbatterijen.html
http://www.pcpro.co.uk/news/123311/sony-gets-a-taste-for-sugar-batteries.html

*** Scholier kraakt pornofilter van 50 miljoen euro
http://www.nu.nl/news/1207999/50/rss/Scholier_kraakt_pornofilter_van_50_miljoen_euro.html

*** Cool of onnozel? Bekende internet-ondernemer Mark Cuban doet mee aan Amerikaanse versie van "Dancing with the Stars"
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=39859029-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Vloedgolf spam met PDF bijlagen is over hoogtepunt heen: enkele weken geleden nog 30% van alle spammails, nu teruggevallen tot 1%.
http://www.pcworld.com/article/id,136595/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Ook de Nederlandse koninklijke famile betrapt op het verbeteren van Wikipedia artikels
http://www.usatoday.com/tech/webguide/internetlife/2007-08-30-dutch-royals-wikipedia_N.htm


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMO SHANG
Voor de inspiratie voor onze muziektips van deze week gingen wij op bezoek bij Idyllic Music, die het vooral over elektronische muziek heeft.
Het eerste album dat wij je kunnen aanraden is Asian Variatons. Dit is een remix van de erg bekende artiest MoShang - een album dat je volledig gratis kan downloaden.
http://www.asianvariations.com
http://www.idyllicmusic.com/notes/e80.html

K-SHANG
De tweede artiest van deze week is iemand uit het Verenigd Koninkrijk, die ambient mengt met accoustische muziek (vaak een gitaar. OP de website van de artiest kan je verschillende erg knappe songs beluisteren, doch slechts één gratis downloaden.
http://www.k-shan.com

THE SILK DEMISE
Opnieuw een band die ambient muziek brengt, maar wij willen toch even opmerken dat "ambient", in tegenstelling tot wat sommigen denken, geen "liftmuziek" of "muzak" is: ambient is muziek die een sfeer schept, maar daarom niet meteen opgewekt. Muzak daarentegen, de muziek die je hoort als achtergrond in de lift en in de supermarkt, is per definitie opgewekt, omdat je in een goede bui gebracht moet worden om zoveel mogelijk spullen te kopen!
Maar dat terzijde. Van deze band kan je een heel album gratis downloaden. Heb jij even geluk!
http://www.thesilkdemise.com/mp3Page.htm
http://www.thesilkdemise.com/

THE TWOMBLEY SPIDERS
Opnieuw een band die muziek uit de ruimte brengt. Minder ritmisch gestructureerd, meer het moeten hebben van klanken en effecten. Je kan op de website van Notype het volledig album gratis downloaden.
http://www.notype.com/drones/bio.e/twombleyspiders_th/

TONELESS SYMPHONY
Om onze week van elektronische muziek, gevonden bij Idyllic Music, af te sluiten deze band. De muziek is bevreemdend, met het tromgeroffel en de echt ruimte-achtige echo's. Toch mooi. Op de website bij MySpace kan je de muziek in streaming beluisteren, doch niet downlaoden.
http://www.myspace.com/tonelesssymphony


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
God zij dank dat er recensenten bestaan
zonder hen stond ik in de rij bij de Openbare Onderstand.
- Hugo Claus, Vlaams auteur -
De nieuwe oogstSEBASTIAO SALGADO

Wij hadden het verleden week al over deze fotograaf, waarvoor wij de tip kregen van lezer Henk De Boer. Zijn foto's blijven fascineren, en wij kunnen er niet genoeg van krijgen. Hier een link naar nog meer foto's.
[Taal: Engels / Frans]
http://www.terra.com.br/sebastiaosalgado/

MOVE OVER JASON BOURNE!
Ben jij ook zo'n bewonderaar van McGyver? Die met simpele ingrediŽnten allerlei spectaculaire dingen kon maken? Wel, op deze site vind je enkele trucs die een McGyver of een Jason Bourne waardig zijn. Let wel op: sommige dingen moet je met de hoogste voorzichtigheid uitvoeren. Alle trucs worden met een video uitgelegd.
[Taal: Engels]
http://www.badkungfu.net/moveoverjasonbourne.html

PLATTEGROND NODIG?
Voor alle doe-het-zelvers die een huis willen kopen, een kamer inrichten of naar een nieuw gebouw verhuizen, is deze site ideaal: hier vind je namelijk een online gratis tool om een plattegrond te tekenen van de ruimte, en daar dan je meubels virtueel verschuiven tot je de ideale indeling gevonden hebt. Het resultaat kan je opslaan, printen of via mail delen met vrienden of familie. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.floorplanner.com/

ZELF INTERNET TV MAKEN?
Deze site heeft een stap voor stap gids hoe je zelf video's kan maken, bewerken en online publiceren, die dan door miljoenen mensen bekeken kunnen worden. Er hoort ook een Wiki bij die nog meer uitleg bevat en waaraan iedereen kan vertellen over de technieken die hij/zij toepast. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://makeinternettv.org/

DIGIBARN: EEN COMPUTERMUSEUM ONLINE
In de VS staat er ergens de DigiBarn, een computermuseum met allerlei oude "bakjes" - alhoewel die bakjes in de beginjaren helemaal niet klein waren! Een van de redacteurs van CNet bracht een bezoek aan de DigiBarn, en de fotoreportage kan je online bekijken. De site zelf van DigiBarn bevat vele verhalen over de achtergrond van sommige computers, en de echte computergeek zal hier uren, dagen zoet zijn!
[Taal: Engels]
http://www.digibarn.com/
http://news.com.com/2300-1042_3-6203288-1.html?tag=nl.e703

BRABANT BLOGT: OVER DE LANDSGRENS HEEN?
Toen wij bij Radiovisie lazen dat Omroep Brabant een verzamelsite geopend had voor weblogs van Brabanders, keken wij even raar op: een Nederlands domein (www.brabantblogt.nl) voor een initiatief van een Vlaamse radio-omroep? Wij hadden het uiteraard fout: ook Nederland heeft, net als Vlaanderen, een Omroep Brabant, en het initiatief ging dus uit van onze Nederlandse buren. Maar waarom dit niet opengetrokken tot alle inwoners van Brabant, over de landsgrens heen? De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant behoren ook tot de regio Brabant! Dus: inwoners uit het 'Vlaamse' Brabant, jullie staat een taak te wachten!
(Bron: Radiovisie)
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00070238
http://www.brabantblogt.nl/

DE GESCHIEDENIS VAN GESCHREVEN TAAL EN TAALSCHRIFTEN
Geschreven teksten vanaf ca. 3500 voor Christus, tekeningen en het alfabet, het oudste schrift? ...
Het beschrijven van de geschiedenis van de geschreven taal is en blijft altijd een onvolledig geheel. De gesproken taal en mondelinge overdracht blijft immers buiten beeld en dus zal men genoegen moeten nemen met materiaal, waarop inscripties, symbolen en tekeningen werden "geschreven", die ook nog eens "bewaard" zijn gebleven. (Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.xs4all.nl/~wjsn/tekst/taalschriften.htm

SMOELENTREKKER
Klik op mond, hoofd, linker- en rechteroog: telkens creŽer je een nieuw gezicht. En blijf klikken. Er zijn 759.375 verschillende gezichten. Pret is gegarandeerd, en het is een leuk tijdverdrijf! (Bron: Lode V)
[Taal: Engels]
http://www.mono-1.com/monoface/main.html

ALLCD COVERS
Op zoek naar de ontbrekende albumart voor een album in je muziekcollectie? Dan zal deze site je ongetwijfeld kunnen helpen. Je vindt er zowel covers voor muziek-cd's als films. Wat toch doet vermoeden dat dit een site is voor mensen die illegaal een cd of filmpje gekopieerd hebben, en waarmee wij dus eigenlijk niet gelukkkig zijn... Maar kom: het is niet aan ons om te oordelen!
[Taal: Engels]
http://www.allcdcovers.com/

CLASSIC COMPUTER MAGAZINE ARCHIVE

Een absolute must voor de mensen die de beginjaren van de Atari en Co meegemaakt hebbne: hier vind je namelijk een uitgebreid archief van print magazines uit de beginjaren van de computer: Antic Magazine, met de nadruk op Atari (vanaf 1982); STart Magazine (vanaf 1986); Creative Computing Magazine (vanaf 1974) en vele, vele meer. Om van te snoepen in pure nostalgie!
[Taal: Engels]
http://www.atarimagazines.com/

FREELANCEHOUSE: CONTACTSITE
Op deze nieuwe site kunnen zowel freelancers als opdrachtgevers terecht: de werkgevers kunnen er, tegen betaling, bekendmaken voor welke opdrachten zij iemand zoeken. Freelancers kunnen die opdrachten doorbladeren op zoek naar iets geschikts. De site richt zich specifiek tot mensen in de IT-wereld.
[Taal: Nederlands]
http://www.freelancehouse.be/

BUIENRADAR: 'T KAN VRIEZEN, 'T KAN DOOIEN
Op deze website kan je in real time zien welke buien je te wachten staan. De site is wel voor Nederland bedoeld, maar ook voor BelgiŽ heb je een helder zicht op de regenwolken die komen aandrijven.
[Taal: Nederlands]
http://www.buienradar.nl/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : VEILIGHEID VAN WAGENS
De veiligheid van Chinese wagens zorgde recent nog voor heel wat beroering. Op de site van Euro NCAP kan je filmpjes van veiligheidstests van diverse in Europa verkochte wagens bekijken. Hoe ziet jouw wagen er uit na een crash ?
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.euroncap.com

VRIJDAG FOTODAG : FOTOCENTRAAL
Op deze website vind je heel wat interessante fotogerelateerde nieuwsberichten en tests van nieuwe fototoestellen. Je kan ook camera's met elkaar vergelijken.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.fotocentraal.nl/

VRIJDAG FILMDAG : HAIRSPRAY.
OfficiŽle website van deze komische musicalfilm met John Travolta, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Amanda Bynes en Queen Latifah in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 22 augustus 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.hairspraymovie.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

STAN VAN SAMANG
Dit meisjesidool startte een succesvolle muziekcarriere dankzij het TV-programma "Steracteur, sterartiest".
http://www.stanvansamang.be/

FERGIE
Deze Black Eyed Pies-zangeres staat momenteel solo in de hitlijsten met "Big girls don't cry".
http://fergie.blackeyedpeas.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Oranje kwartier lang kampioen in Wikipedia
Nieuws! Nederland heeft het Wereldkampioenschap voetbal van 1974 alsnog gewonnen. Breitner miste een penalty namens West-Duitsland en diep in de..
http://www.ad.nl/multi-media/article1624327.ece
- Eerste 'videodock' voor iPod
De Altec Lansing iMV712 is de eerste iPod dock waarop je video kunt bekijken. Volgens de fabrikant is het...
http://www.ad.nl/multi-media/article1617972.ece
- Internetfraudeurs betrapt
In een internetcafé in Den Haag zijn maandag twee Nigerianen en een man uit Burundi op heterdaad...
http://www.ad.nl/multi-media/article1617594.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Een laptop voor (iets meer dan) 100 dollar.
De XO, beter bekend als de $100-laptop is een notebook voor schoolkinderen in ontwikkelingslanden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20419
- Nepvacatures nieuwste wapen van phishers
Via nepvacatures en nagemaakte vacaturesites proberen spammers persoonlijke gegevens los te peuteren van werkzoekende internetters.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20418

- Merkwaardige usb-hub's
Een "stekkerdoosje" hoeft niet saai te zijn. We presenteren hier enkele opmerkelijk vormgegeven usb hubjes.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20405

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Samsung introduceert vier compactcamera's
Samsung brengt een viertal nieuwe compactcamera's in omloop. Het gaat om de S85 en drie modellen in de L-reeks.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3008
- Nokia lanceert eigen Music Store
Nokia heeft vandaag op het GoPlay-evenement in Londen nieuwe diensten voorgesteld waaronder de Nokia Music Store. Tegen het einde van het jaar wil het alles bundelen onder een platform, Ovi.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3007
- Fotoprinters met effecten van HP
De Photosmart A626 vormt de eerste van een nieuwe generatie compacte fotoprinters voor HP. Nieuw voor deze printer zijn een 200-tal graphics en effecten die de fotoís omtoveren in creatieve projecten ..
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3006

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Weldra geen spam meer via PDF ?
De irritante PDF-spam staat op het punt te verdwijnen, althans volgens uitgever Sophos.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17061&style=34360
- Eco-marketing en Internet: de Tandberg aanpak
Naast een gerechtvaardigde bezorgdheid over de toekomst van onze planeet en het gebrek aan natuurlijke brandstoffen, profiteren vele ondernemingen van de ecologische golf van de laatste jaren om hun marketing strategie in die richting aan te passen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17059&style=34360
- Wereldpremière tijdens de 'Web Analytics Day'
OX2 houdt op 14 september eerstkomend haar eerste Europese Web Analytics Day, die de hele dag doorgaat in de kantoren van het VBO (Verbond voor Belgische Ondernemingen) in Brussel. Onder de sprekers zal ook web analytics guru, Eric T. Peterson, aanwezig zijn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17056&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Risk spelen op je pc
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/fun--games/risk-spelen-op-je-pc.cfm
- Tafiti toont kracht van Microsoft Silverlight aan
Microsoft heeft een grafische zoekmachine uitgebracht, Tafiti, eigenlijk een demonstratie van het Silverlight framework voor webontwikkeling. De resultaten zijn verbluffend. Een overzicht.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/tafiti-toont-kracht-van-microsoft-silverlight-aan.cfm
- Simlock van Apple's iPhone gekraakt. So what?
Nu het simlock van de iPhone gekraakt is, rijst de vraag: zal Apple dit op zijn beloop laten gaan? En wat betekent dit voor Europa?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/simlock-van-apple-s-iphone-gekraakt-so-what.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- NMBS ondersteunt succesvolle online recruteringscampagne met zoekmarketing
SEM-bedrijf Extenseo, nog steeds onderdeel van Belgacom Skynet, laat weten dat de NMBS holding voortaan deel uitmaakt van zijn klantenportfolio. De NMBS maakt gebruik van Search Engine Marketing om zijn aanwervingscamapgne te ondersteunen.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4763
- Lessen in e-cologie
We kunnen er niet langer om heen: het wordt onherroepelijk warmerÖen dat is natuurlijk ook de marketeers niet ontgaan. Na de politiek, die tijdens de laatste campagne collectief een stukje groener werd, zien we nu ook in tal van sectoren het eco-bewustzijn de kop opsteken. Dus kon de ICT-sector niet achterblijven...
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4759
- Eristoff-campagne parodieert e-marketing en internet hypes
U hebt ongetwijfeld al wel eens kennis gemaakt met Bill Smith, de verzonnen CEO van Eristoff, toonbeeld van graaizucht. Denk aan de ĎPretty honest for a vodkaí campagne die ondermeer op TV liep. Smith is nu erg actief op Internet, met een satirische interpretatie van online reclame waarbij het geldgewin en opportunisme er van af druipt. Mooie satire al is het natuurlijk de vraag of je daarmee ook veel mensen bereikt want enige kennis van wat er reilt en zeilt op het vlak van online communicatie is echt wel nodig.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4754

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Puerta overleden na hartaanvallen tijdens wedstrijd
http://www.speedzone.be/artikel/1549_puerta_overleden_na_hartaanvallen_tijdens_wedstrijd.html
- Right At Your Door - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1546_right_at_your_door__trailer.html
- Leterminateur - help Leterme
http://www.speedzone.be/artikel/1547_leterminateur__help_leterme.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Porno op de computer van je partner
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1588
- IT komt van Mars en vrouwen komen van Venus
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1591
- TyTN II: ideale mobiele zakenpartner
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1587

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Nikon introduceert zeven nieuwe digitale camera's
http://life.tweakers.net/nieuws/49148/Nikon-introduceert-zeven-nieuwe-digitale-cameras.html
- Microsoft experimenteert met tweezijdig touchscreen
http://life.tweakers.net/nieuws/49143/Microsoft-experimenteert-met-tweezijdig-touchscreen.html
- Nederlandse ontwikkelaar komt met Stratego voor Nintendo DS
http://life.tweakers.net/nieuws/49141/Nederlandse-ontwikkelaar-komt-met-Stratego-voor-Nintendo-DS.html

Wikipedia

- Op 31 augustus 1997 overleed Diana Frances Spencer, Prinses van Wales bij een auto-ongeluk in een tunnel bij de Pont de l'Alma in Parijs, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed en hun chauffeur.
Tien jaar na dato gaan er nog steeds stemmen op dat het geen ongeluk was, maar dat het om een samenzwering gaat. De chauffeur van de auto was in ieder geval onder invloed van alcohol en probeerde met zeer hoge snelheid de achtervolgende paparazzi te ontlopen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dood_van_Diana_Frances_Spencer

- Wist je dat...
* ...BelgiŽ twee wereldkampioenen heeft voortgebracht die dezelfde naam dragen: Eddy Merckx de wielrenner en Eddy Merckx de biljarter?
* ...een dag op Venus langer duurt dan een Venusjaar? De planeet draait in 225 dagen rond de zon, maar heeft 244 dagen nodig voor een rotatie rond haar as.
* ...de "mergelgrotten" van Zuid-Limburg niet uit mergel, maar uit krijtgesteente bestaan? En dat de "grotten" bovendien geen grotten zijn maar door mensen gemaakte groeven?
* ...de tomaat culinair gezien een groente is, maar botanisch gezien een vrucht?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wist_je_dat

- Recente sterfgevallen
# Roef Ragas (42), Nederlands acteur, 30 augustus
# Michael Jackson (65), Brits deskundige van (Belgisch) bier en whisky, 30 augustus
# Chaswe Nsofwa (26/28), Zambiaans voetballer, 29 augustus
# Pierre Messmer (91), oudpremier van Frankrijk, 29 augustus
# Antonio Puerta (22), Spaans voetballer, 28 augustus
http://nl.wikipedia.org/wiki/2007#footer

http://nl.wikipedia.org
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSLIM OMGAAN MET VISTA: DE KLIK-GELUIDEN IN EXPLORER UITSCHAKELEN
Word jij ook onderhand gek van de klik geluiden in Windows Explorer? En heb je je al suf gezocht naar een optie ergens in de configuratie om deze geluidjes uit te schakelen? Die zijn immers niet zo gemakkelijk te vinden - maar gelukkig hebben wij een tip foor jou.
Gewoon intikken mmsys.cpl in het zoekvakje van het startmenu, en op enter drukken. Dit brengt je naar het onderdeel Sounds and Audio (geluiden en audio) in het Controlepaneel. Klik op het tabblaadje Sounds (geluiden) en blader in de lijst naar "Start navigation" (start navigatie). Onderaan dit vak zal je zien dat hier "Windows Navigation Start.wav" reeds ingevuld staat. Wijzig dit in "None" (geen). Bevestig met OK. En kijk, op miraculeuze wijze ben je van die vervelende kliks verlost!
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/turn-off-windows-explorer-click-sounds-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: HET PAD VAN EEN BESTAND KOPIËREN
Het kan soms erg handig zijn om het volledige pad van een bestand, dat je gevonden had via Windows Explorer, te kopiŽren naar een ander programma. Want dan moet je daar bijvoorbeeld niet meer op de knop "browse" (bladeren) klikken, om de hele boomstructuur van je pc te doorlopen om tot dat bestand te komen.
Ga hiervoor als volgt tewerk. Houd de shift-toets ingedrukt, terwijl je rechts klikt op het bestand. Kies uit het uitklapmenu "Copy as Path" (kopieer als pad). Dit zeg het pad van het bestand (bijvoorbeeld c:\users\hilde\documents\netties\afbeeldingx.jpg) zodat je deze aanduiding later gemakkelijk kan kopiŽren.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/copy-path-of-a-file-to-the-clipboard-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: DE THUMBNAIL PREVIEWS UITSCHAKELEN

Sommige internauten vinden het leuk dat zij, wanneer zij bladeren doorheen hun computer, bij elke afbeelding meteen een preview krijgen wanneer zij de cursor bewegen over die afbeelding. Anderen vinden dan weer dat het opbouwen van die database met thumbnails (miniatuurafbeeldingen) tijd en processorkracht opslorpt en eigenlijk overbodig is.
Voor die laatsten is er deze tip: je kan deze thumbnails ook uitschakelen. Hiervoor moet je Explorer/verkenner openen, en op Organize klikken. Kies Folder and Search Options (Map en Zoek opties).Klik vervolgens op View (beeld) en vink daar Always show icon, never thumbnails (Toon altijd icoontjes, nooit miniatuurafbeeldingen) aan. Bevestig met OK.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/disable-thumbnail-previews-in-windows-vista-explorer/

SLIM OMGAAN MET VISTA: QUICK SEARCH ACTIVEREN
Bij Vista is er een nieuwigheid: je kan snel in een map zoeken, door gebruik te maken van het zoekvakje. Hiervoor moet je de Quick Search activeren: klik op de Organize knop wanneer je een folder bekijkt, en kies Folder and Search Options (Map en Zoekopties). In het opties scherm dat nu verschijnt, klik je op View (beeld), en ga je bij Advanced (geavanceerd) naar helemaal onderaan, waar je de optie "Automatically type into the Search Box" (automatisch typen in het Zoekvak). Klik op OK, en voortaan kan je zoeken zoeken binnen een bepaalde folder.
Vind jij deze mogelijkheid handig? Wat is jouw ervaring met deze nieuwe zoekmogelijkheid? Laat het ons weten!
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/enable-quick-search-in-folders-on-windows-vista/

TIPS VOOR WEBWERKERS

Zo maak je je site beter toegankelijk voor zoekbots

In dit artikel wil ik je laten zien wat je kunt doen met de noframes- en noscript-HTML-tags. Deze tags worden normaliter gebruikt om een eenvoudige melding op het scherm te zetten. In dit geval als een pagina met frames wordt geladen in een browser die geen frames ondersteunt, of een pagina met scripts in een browser die geen scripts ondersteunt.

Voorbeeld van een noframes-tag:
(Let op: om te vermijden dat de browser dit script zou uitvoeren, hebben wij in elk tag een Punt gezet na < - wil je dit script gebruiken, dan moet je eerst dit punt terug verwijderen)

<.NOFRAMES>
<.BODY>
<.P>Om deze pagina te kunnen
bekijken, moet je over een browser beschikken die frames ondersteunt,
bijvoorbeeld Microsoft Internet Explorer, Mozilla FireFox of Netscape
Navigator.<./P>
<./BODY>
<./NOFRAMES>

En een voorbeeld van de noscript-tag:

<.NOSCRIPT>
LET OP: doordat uw browser geen JavaScript ondersteunt,
kan de site niet volledig worden weergegeven!
<./NOSCRIPT>

De beide HTML-tags kunnen echter ook op een andere manier worden gebruikt. Namelijk om een website die frames of JavaScript (of beide) gebruikt voor de navigatie binnen de site, beter toegankelijk te maken voor zoekmachines.

Een zoekmachine is namelijk continu bezig het internet te doorzoeken en in kaart te brengen. Dit gebeurt volledig automatisch door middel van gespecialiseerde computerprogramma's die webspiders, webcrawlers of ook wel search- of internetbots worden genoemd. Dergelijke programma's ondersteunen echter meestal geen frames of scripts.

Stel, je hebt een website die pagina's bevat die met frames of JavaScript (of beide) toegankelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld met een JavaScript-menu.
Doordat die pagina's niet door alle webspiders kunnen worden gezien, blijven gedeelten van de site voor zoekmachines verborgen. Het kan zijn dat dat de bedoeling is, maar meestal wil je dat alle delen van je site te doorzoeken zijn.

Hoe zijn nu de noframes- en noscript-tags te gebruiken om dit soort sites beter toegankelijk te maken? Dat gaat vrij eenvoudig, namelijk door een zogenaamde sitemap op te nemen in de noframes- en noscript-blokken. In zo'n sitemap staan verwijzingen naar alle pagina's op je site, zodat ook webspiders die geen frames en JavaScript ondersteunen erbij kunnen.

Bovenstaande voorbeelden gaan er dan als volgt uitzien:

<.NOFRAMES>
<.BODY>
<.P>Om deze pagina te kunnen
bekijken, moet je over een browser beschikken die frames ondersteunt,
bijvoorbeeld Microsoft Internet Explorer, Mozilla FireFox of Netscape
Navigator.<./P>
<.P>
De site is toegankelijk via het
onderstaande, vereenvoudigde, menu.
<./P>
<.A href="pagina1.html"
mce_href="pagina1.html">Pagina1<./A><.br />
<.A
href="pagina1.html" mce_href="pagina1.html">Pagina2<./A><.br
/>
<.A href="pagina1.html"
mce_href="pagina1.html">Pagina3<./A><.br
/>
etc...
<./BODY>
<./NOFRAMES>

En de noscript-tag:

<.NOSCRIPT>
LET OP: doordat uw browser geen JavaScript ondersteunt,
kan de site niet volledig worden weergegeven!
<.P>
De site is
toegankelijk via het onderstaande, vereenvoudigde, menu.
<./P>
<.A
href="pagina1.html" mce_href="pagina1.html">Pagina1<./A><.br
/>
<.A href="pagina1.html"
mce_href="pagina1.html">Pagina2<./A><.br />
<.A
href="pagina1.html" mce_href="pagina1.html">Pagina3<./A><.br
/>
etc...
<./NOSCRIPT>

Mari Donkers van www.Alphamegahosting.com

SjeefDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...GOOGLE EARTH
Freeware
Google Earth is nu ook in het Nederlands te downloaden, waardoor je gemakkelijker zoekopdrachten kan ingeven. Deze versie bevat automatisch de Sky-tool, waarmee je ook een reis in de ruimte kan maken vanuit je luie stoel! (Bron: Wim W)
http://earth.google.com/intl/nl/products.html

RAIMARADIO
Windows - freeware
Met dit progje kan je honderden radiozenders vanover de hele wereld beluisteren en ook opnemen - je kan zelfs meerdere stations gelijktijdig opnemen! Zenders die op geregelde tijdstippen uitzenden zijn ideaal voor dit progje, want je kan ook automatisch opnemen, net als bij je gewone video. (Bron: Wim W)
http://www.raimasoftware.com/default.aspx

QUERYCAT: VRAGEN ZOEKEN
Er bestaan heel wat forums op het internet, en die hebben allemaal hun FAQ - frequently asked questions of veelgestelde vragen. Daarin vind je vaak een oplossing voor een vraag die je hebt. Querycat kan je daarbij helpen: het is een zoekmachine die gespecialiseerd is in het doorzoeken van de FAQ's op het web. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.querycat.com/

ORB: MYCASTING
Windows XP / Vista - freeware
In tegenstelling tot broadcasten kan je met dit progje mycasten: persoonlijk de media kiezen die je leuk vindt, en die dan delen met je vrienden die ook over een computer hebben die streaming video aankan of een mobieltje heeft, PDA, laptop, enz). Jij beslist over de programma's die op dat kanaal moeten komen, en waar en wanneer je de shows kan bekijken.(Bron: Wim W)
http://orb.com/en/mycasting

TRACKBALLS
Win2000/ME/XP - 12,3 MB -freeware
Een open source spelletje dat een erg leuke remake is van "Marble Madness". Doel van het spel is om de bal veilig doorheen het spel te sturen, terwijl er overal valkuilen zijn!
http://trackballs.sourceforge.net/

VISTATWEAKER
Windows XP/Vista - 640k - freeware
Met dit progje kan op een erg snelle en gemakkelijke manier wat sleutelen aan je instellingen in Vista. Het beidt eigenlijk een interface om in het register te gaan rommelen - dus betracht de nodige voorzichtigheid!
http://ajuaonline.com/

FIREHAMSTER
Win2000/XP/Vista - 4,1 MB - freeware
Dit progje is een ideaal redmiddel voor alle internauten die zelf geen regelmaat kennen: het maakt voortdurende backups van jouw gegevens. Om een duidelijk ondrscheid te maken tussen de verschillende versies van een bestand kan je een commentaar teovoegen.
http://www.mogware.com/

ROGUESCANNER
WinXp - 2,7 MB - freeware
Ben je bezorgd over de beveiligign op je draadwerk thuis of op kantoor? Vraag je je af of er indringers zijn? Met dit progje vind je dit uit.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,65454/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG MACDAG: MACTREK
Mac OS X 10.4 - 25,77 MB - freeware
Een arcade spelletje van de oude stempel waaraan verschillende spelers kunnen deelnemen. De beelden kunnen misschien wat oubollig zijn, maar het spel zelf zit goed in elkaar.
http://www.download.com/MacTrek/3000-2299_4-10714974.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: YUMMY FTP
Mac OS X 10.3 - 8,11 MB - shareware
Een volwaardige FTP client voor de Mac, met alle nodige tools plus wat extraatjes. Bewerken van op afstand, vanop afstand een preview bekijken, enz, behoren tot de mogelijkheden.
http://www.download.com/Yummy-FTP/3000-2151_4-10730706.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Naar aanleiding van een artikel over de rubriek "nieuwe sites" heeft medewerker Dave de volgende bijkomstigheid te vertellen:
<<<
GEMMA ATKISON
OfficiŽle website van deze jonge Britse actrice en tevens fotomodel.
http://www.gemmaatkinson.tv
http://www.imdb.com/name/nm1074432/

Hallo Netties/Hilde...
Ik hoop dat je weet wie dat eigenlijk is?
Ken je Mr Bean? Zijnde Rowan Atkinson ....
Yeps, dat is zijn dochter. Niet mogelijk hé . En toch waar.
Kheb al in het verleden af en toe fotos van het net gehaald van haar !
>>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is de taak van de criticus de kunst te beschermen tegen de kunstenaars.
- Jan Greshof, Nederlands dichter en aforist -