Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 16/8/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 511 van 11/8/2007
Gegroet lezers,

Eerst even een woord van uitleg voor onze nieuwe abonnees. Wellicht behoort u tot degenen die enkele weken geleden een abonnement op dit e-zine genomen hebben, maar zich daarna verwonderd afgevraagd hebben waarom ze niets in hun bus kregen. Welnu, de fout ligt bij onze kant. Door een fout in het script bij de inschrijving kreeg u wel een bevestiging van uw inschrijving, maar uw mailadres werd niet echt toegevoegd aan het gegevensbestand van onze abonnees. Wij hebben deze fout nu ontdekt, en voegen nu, aan de hand van de kopies van de bevestigingen, de nieuwe abonnees manueel toe.

Omdat in deze kopie niet vermeld staat naar welke editie uw voorkeur gaat (dagelijkse editie in tekst of html, en/of wekelijkse versie in tekst/html) hebben wij het initiatief genomen u in te schrijven voor de wekelijkse mail in html-vorm. Wenst u dit abonnement te wijzigen, dan kan u dat doen via het online formulier op http://www.netties.be

Onze excuses voor de vertraging bij uw abonnement, en alvast een hartelijke, zij het verlate welkom aan onze nieuwe lezers!

Voor de rest vindt u deze week in dit e-zine weer de gewoonlijke dosis nieuws, sites, tips. Ook deze week gaan verschillende artikels over kopieerbescherming op muziek (DRM), omdat dit ons nauw aan het hart ligt. Juist vandaag maakte Universal Music dat het eveneens muziek zal uitbrengen zonder DRM, en dat is dus goed nieuws waarmee wij deze week kunnen afsluiten.

Wij wensen u alvast veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT HOOPT MET PRIJSVERLAGING PIRATERIJ IN CHINA TEGEN TE GAAN
Als je leest dat Microsoft in China de prijs voor het Vista besturingssysteem tot 1/3 herleidt, dan maakt dit toch enige gedachten bij ons los.
Eerst en vooral: waarom daar? Het is niet omdat er in China zoveel piraterij heerst, dat dat land als eerste in aanmerking komt voor zulke drastische prijsvermindering. Integendeel: een contintent zoals Europa zou eerder moeten genieten van een prijsverlaging, want dat zou de verkoop van Vista hier enorm aanzwengelen.
En ten tweede: wat denkt Microsoft eigenlijk? Op de straten in CHina kan je een illegale kopie van Vista kopen voor de luttele som van 2 dollar. De prijs herleiden tot 66 dollar of 499 yan voor Home Basic, en 118 dollar voor Home Premium is echt water naar de zee dragen, en zal geen enkele Chinees overhalen om zichzelf in het reine te stellen. Zeg nu zelf: als je de keuze had tussen een 'officiŽle' vista voor 118 dollar, of een versie ervan die net lijkt op het echte spul, en waarvan je verwacht dat niemand toch ooit te weten zal komen dat het een piraatversie is, en waarvoor je slechts 2 dollar moet neertellen - wat zou jij, gewone Chinees, dan kiezen?
Je moet natuurlijk ook rekening houden met het gemiddelde inkomen van de Chinese burger. De gemiddelde stedeling verdient ongeveer 1.000 dollar per jaar, en de inwoner van het platteland 300 dollar per jaar. In die omstandigheden kan je echt moeilijk verwachten dat de burger zo'n dure Vista aankoopt - en dat zeggen wij zonder daarom piraterij te willen goedpraten!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070803-shocker-microsoft-combats-chinese-piracy-via-major-price-cuts.html

WAT MOET GOOGLE NU NOG DOEN?
We mogen Google dan al verwijten dat de zoekmachine stilaan te groot aan het worden is, overal een vinger in de pap heeft te brokkelen, en langzaamaan uitgroeit tot een ware Big Brother, we kunnen niet ontkennen dat Google vernieuwt, vernieuwt, en blijft vernieuwen.
Hierbij houdt Google ook rekening met de verzuchtingen van de internauten, alsook de webmasters. In het verleden liet Google de internauten verlanglijstjes opstellen van dingen die zij graag zouden zien in Google. Welnu, in een tussentijds rapport heeft Matt Cuts een opsomming gemaakt van die verzuchtingen, en een lijstje gemaakt van de zaken die van dit lijstje geschrapt mogen worden, omdat zij inmiddels gerealiseerd zijn.
Verder legt Matt in zijn blog posting nieuwe suggesties voor aan de internauten, voor nog meer vernieuwingen bij Google. Ook jij kan stemmen en vertellen welke tools jij als webmaster graag zou zien bij GOogle: moet Google vertellen wanneer er duplicaat content is? Welke links er gebroken zijn? Je de mogelijkheid bieden om backlinks vanop andere sites te weigeren? Enz. (Tip: Wim W)
http://www.mattcutts.com/blog/webmaster-console-features/

DUITSE AANKLAGER VINDT RUILEN VAN BESTANDEN GEEN GROOT MISDRIJF
Het kan verkeren. In ons land kregen de belangengroepen van de muziekindustrie onlangs een ferm steuntje in de rug, toen de rechter provider Scarlet dwong om het ruilen van bestanden via P2P te filteren en tegen te houden. Na deze uitspraak hebben de belangengroepen hun voornemen bekendgemaakt om ook de andere ISP's te dwingen content te filteren.
Een uitspraak die, tussen haakjes, naar onze mening volkomen onterecht is. P2P op zich is geen laakbaar feit, geen misdrijf. Je kan immers perfect legitieme bestanden via P2P doorsturen naar vrienden en kennissen, en niet elke internaut die het P2P protocol gebruikt is een piraat. Maar dat terzijde.
In Duitsland neemt het gerecht echter een heel andere houding aan tegenover het gebruik van P2P. Daar kreeg het IFPI het deksel op de neus, toen het vroeg om de ISP's te dwingen om de identiteit van abonnees bekend te maken die behoorden bij bepaalde IP adressen. Het openbaar ministerie baseerde die weigering op het feit dat het vond dat het om een licht misdrijf ging, en dat de muzieklabels er niet in geslaagd waren om aan te tonen hoe zwaar de schade geweest zou zijn van de vermeende P2P ruil.
Kijk, dat vinden wij nu een gezonde houding. In de VS kan het RIAA een klacht indienen tegen onbekenden, vervolgens een proces inspannen tegen deze persoon, en de gegevens van de vermeende overtreder verkrijgen zonder dat de persoon in kwestie weet dat er hem of haar een proces boven het hoofd hang. In DUitsland moet alles via het openbare ministerie passeren, en bestaat er geen burgerlijke procedure om de informatie over de abonnee te verkrijgen.
Meer achtergrond over de zaak bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070802-file-sharing-is-a-petty-offense-say-german-prosecutors.html

BRITSE POLITIE WIL DAT FILMPJES VAN VECHTENDE KINDEREN OPHOUDEN
Video's die geweld vertonen circuleren al langer op videosites zoals YouTube, maar blijkbaar zijn er de laatste tijd steeds meer filmpjes die kinderen vertonen van amper 11 jaar, die een robbertje uitvechten, van brutale aanvallen op jonge meisjes, en van kinderen die vandalenstreken uithalen. Het Britse duidingsprogramma Panorama ontdekte bij het maken van een reportage over het fenomeen honderden filmpjes van jeugdig geweld op de videosites.
Bij de politie komen daar uiteraard klachten over binnen, maar de Britse politie vindt alvast dat het niet aan haar is om sites zoals YouTube en collega Liveleak in het oog te houden en af te speuren naar geweldfilmpjes. "YouTube en co moeten zelf de site in orde houden", aldus een woordvoerder van de politie. "Zij zijn verantwoordelijk over wat er op hun sites getoond worden - zij maken trouwens winst met die filmpjes. Wie is er eigenlijk financieel in een betere politie om sites zoals YouTube te controleren - de privé-sector, die grote sommen geld verdient, of de politie, die het sowieso al moet doen met een beperkt budget?"
YouTube houdt de boot af. De site blijft erbij dat het de kijkers zijn die filmpjes als "ongepast" moeten etiketteren. Liveleak, dat alle filmpjes bekijkt vooraleer ze te posten, zegt dan weer dat dit gewoon een weergave is van wat er in het echte leven gebeurt, en het zal gewoon doorgaan zulke filmpjes te posten.
http://www.liveleak.com
http://www.youtube.com
http://www.pcw.co.uk/personal-computer-world/news/2195218/policewant-child-fight-club

ADVERTEERDERS WILLEN CONTROLE OVER PLAATSING ADVERTENTIE
Als adverteerder wil je enige zeggenschap hebben over de plaats waar jouw advertentie terecht komt. Dat heeft o.a. Google begrepen, want daar kan je bij het AdSense programma o.a. aangeven op welke sites jouw advertentie niet mag verschijnen. Dat kan zijn bij bijvoorbeeld de rechtstreekse concurrent, of sites met politieke inhoud, enz.
Maar sociale netwerken zoals Facebook, MySpace enz. zitten op dat vlak met een probleem. Zij zijn immers gastheer voor een bont allegaartje - muzikanten, verenigingen, gewone huismoeders, maar ook politieke groeperingen. De adverteerder die ruimte koopt bij een site als Facebook, wil graag dat zijn advertentie op een goede locatie te staan komt. En dat bleek verleden week niet het geval te zijn: de advertenties van twee bedrijven, Vodafone en First Direct waren door een rotatiesysteem terechtgekomen op een pagina van de extreem rechtse British Nationalist Party bij Facebook. Onmiddellijk besloten de bedrijven hun adverteeropdracht te annuleren: "het is ons beleid dat wij geen donaties doen aan politieke partijen, of sommige partijen zouden bevoordelen. Om elk misverstand te vermijden hebben wij onmiddellijk onze advertenties teruggetrokken."
Vodafone zei dat het eventueel in de toekomst terug advertenties zal plaatsen op Facebook, maar alleen als er een strikte controle komt over waar de advertentie zou verschijnen.
http://www.bnp.org.uk/
http://news.digitaltrends.com/news/story/13763/two_british_companies_pull_facebook_ads

MEXICAANSE MILJONAIR SCHENKT LAPTOPS WEG
Zoals je wellicht al gehoord hebt, is Bill Gates niet meer de rijkste man ter wereld, dat is nu de Mexicaan Carlos Slim. De man zit in de telecomindustrie, om nog maar eens te bewijzen hoe lucratief die branche is. Maar de man heeft ook een goed hart: hij heeft beloofd dat hij honderdduizenden laptops zal schenken aan de kinderen in Mexico. 250.000 nog eind dit jaar, en maar liefst 1 miljoen in 2008.
Kost dat dan niet veel geld, zal je vragen? Inderdaad, reken zelf maar: 1 miljoen laptops aan een gemiddeld van 250 dollar per stuk, dat is dus 250 miljoen dollar. Met zijn filantropie wil hij absoluut niet de liefdadigheid van Bill Gates de loef afsteken, hij wil gewoon een digitale opvoeding brengen voor de armeren in zijn land.
En, cynisch als wij zijn, voegen wij daar de gedachte aan toe dat digitale burgers toekomstige klanten zijn...
http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Slim_Hel%C3%BA
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/mexican-billionaire-donates-laptops/2007/08/03/1185648119771.html

UNDERCOVER JOURNALISTE DOOR DE MAND GEVALLEN
Het is blijkbaar geen goed idee om op een conferentie van underground hackers die allemaal beveiligingsexperten zijn undercover te gaan en een reportage te willen maken, mét foto's die via een verborgen camera gemaakt worden.
Dat ondervond een journaliste in opdracht van Dateline NBC naar de conferentie trok, zonder bekend te maken dat zij journaliste was, in de hoop daar iemand zover te krijgen dat hij/zij een misdaad bekende die via een hack gepleegd was. Het werd tussen haakjes een heel gênante vertoning, want op het podium werd een spelletje aangekondigd dat "vind de undercover reporter" genoemd werd. En net voor haar foto op het grote scherm geprojecteerd zou worden, sprong de reporter in kwestie op en vluchtte weg, nagezeten door andere deelnemers aan het congres die haar in ware paperazzi-stijl met vragen bestookten.
Het hele gebeuren werd uiteraard op video vastgelegd, en valt op YouTube te bewonderen.
http://www.youtube.com/watch?v=nCvmkxO5hoQ
http://blogs.zdnet.com/Ou/?p=653
http://news.com.com/Defcon+drama+Undercover+reporter+bolts+after+outing/8301-10784_3-9755135-7.html?part=dtx&tag=nl.e703

GOOGLE BETAALT JE VOOR HET TOEVOEGEN VAN CONTENT AAN KAARTEN
In de VS is Google begonnen met een nieuw initiatief om haar stratenplannen wat te stofferen, en vraagt daarvoor de hulp van de internauten - die daarmee een aardig centje kunnen bijverdienen. Het is de bedoeling dat jij bijkomende informatie vergaart over de handelszaken die op de stratenplannen staan: openingsuren, welke betaalmethodes aanvaard worden, een foto van de zaak, enz.
Hoe het juist ineen zit, of je geloofsbrieven moet voorleggen vooraleer je mag beginnen gegevens in te vullen en of die dienst überhaupt ook al in Europa van start gaat is ons nog niet bekend. Het enige wat wij te weten gekomen zijn uit een artikel bij Mashable is dat je 2 dollar zou verdienen als Google de verificatie van de gegevens doet (en de gegevens goedkeurt uiteraard) en 8 dollar als de betrokken handelszaak de verificatie doet. Je moet wel minimum 25 dollar in een maand tijd verdienen, vooraleer Google je een check zal sturen.
Eerlijk gezegd: een erg slim bekeken plannetje van Google!
http://mashable.com/2007/08/06/google-business-referral/

BAIDU RESPECTEERT AUTEURSRECHTEN WIKIPEDIA NIET
Wij hebben onze Google, maar in China is Baidu de populairste internet zoekmachine. En Baidu heeft ook een online encyclopedie in het Chinees, die Baidu Baike heet. Veel van de teksten die daarin verschijnen zijn echter klakkeloze kopieŽn van teksten die in de Wikipedia staan, en Wikimedia Foundation, de groep achter de Wikipedia, trekt aan de alarmbel.
Wikimedia stapt niet naar de rechter over deze auteursrechten (dat heeft het nog nooit gedaan), maar het vraagt wel aan Baidu om de auteursrechten te respecteren door het te vermelden wanneer teksten in Baidu Baike afkomstig zijn van de Wikipedia. Gewoonlijk, wanneer Wikimedia zo'n verzoek richt aan een bedrijf of persoon, wordt daar meteen op ingegaan, en is de kous af. Maar bij Baidu is dat niet het geval: het bedrijf reageert niet.
Daar komt nog bij dat er ergens oneerlijke concurrentie meespeelt. Wikipedia heeft het heel moeilijk om voet aan de grond te krijgen in China: de Engelstalige versie is er wel beschikbaar, maar de Chinese niet, en dat omwille van censuur. Baidu Baike daarentegen doet aan autocensuur, en wordt niét door de Chinese overheid geblokkeerd.
Kortom, een affaire waarbij Baidu er toch niet zo fris uitkomt. Meer achtergrond over de zaak lees je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,135550/article.html?tk=nl_dnxnws

BRACHT DRM-VRIJE MUZIEK REDDING VOOR EMI?
Zoals je weet heeft EMI als een van de eerste grote platenmaatschappijen het aangedurfd om muziek uit te brengen zonder kopieerbeveiliging (zonder DRM dus). Sinds enkele maanden kan je bij iTunes muziek kopen van EMI zonder DRM, maar dan moet je er wel meer voor betalen.
Er werd dan ook met veel aandacht uitgekeken naar de kwartaalcijfers van EMI: heeft deze stap het bedrijf, dat de laatste tijd toch wel in nauwe schoentjes zat, kunnen redden?
De cijfers zijn nog maar voorlopig, maar het antwoord lijkt helaas negatief te worden - maar ook positief. Eerst het positieve: de internauten hebben massaal het initiatief van EMI goedgekeurd. De inkomsten van de verkoop van digitale muziek ging met 26% vooruit in het laatste kwartaal, terwijl de inkomsten van de verkoop van fysieke muziek (cd's...) met 19,8% achteruit ging. Dat tweede is dan het slechte nieuws, want de fysieke verkoop maakt nog altijd een groter deel van het zakencijfer uit, zodat dit uiteindelijk neerkomt op een achteruitgang met 5,1%.
Een trend die zich ook bij de andere muziekbedrijven laat voelen speelt ongetwijfeld ook bij EMI een rol: de achteruitgang van de cd. Mensen willen liever songs kopen, à la carte, geen hele cd meer. iTunes heeft ons op dat vlak erg verwend gemaakt, en ook bij de meeste andere online muziekdiensten kan je zelf je songs kiezen.
Waarnemers menen dat, in het licht van de tegenvallende cijfers, EMI zou kunnen beslissen om haar muziekuitgeverij te verkopen, aan bijvoorbeeld Warner Music Group.
http://www.betanews.com/article/Can_DRMFree_MP3_Tracks_Bail_Out_EMI_Music/1186435711

INTERNAUT WIL NIET EXTRA BETALEN VOOR DRM-VRIJE MUZIEK
Uit een onderzoek van Entertainment Media Research, gehouden onder 1.700 muziekgebruikers, vallen enkele interessante conclusies te trekken. Eerst moet hier verduidelijkt worden dat dit onderzoek uitgevoerd werd bij burgers die muziek kopen in het algemeen, niet bij groepen waar je een duidelijke afkeer van DRM moet verwachten.
Opvallendste conclusie: 68% van de ondervraagden die een mening had over DRM, zei dat de enige muziek die het kopen waard is, muziek is zonder DRM. Slechts 39% is echter bereid om een beetje extra te betalen voor DRM-vrije muziek, terwijl 18% zei dat ze liever die centjes in hun zak hielden, en dan wel de song mét DRM zou kopen.
Tweede conclusie: steeds meer mensen weten wat DRM is. In 2006 had meer dan de helft van de respondenten nog nooit van DRM gehoord, nu is dat aantal geslonken tot 37%. Het aantal mensen dat zei dat het een goede kennis heeft van DRM is in diezelfde periode bijna verdrievoudigd.
Van degenen die een idee hebben van wat DRM is, is dat idee over het algemeen negatief. 61% zei dat DRM "het recht van de muziekgebruiker schendt om zijn muziek op verschillende platformen te beluisteren". 49% noemde het "storend", en 39% was bezorgd dat DRM de privacy in gevaar kon brengen. Maar opvallend is dan weer dat 63% vond dat DRM een "goed idee is, omdat het auteursrechtelijk beschermde muziek beschermt tegen illegale ruilers". Met andere woorden: het IDEE om illegaal ruilen via DRM tegen te gaan stoort de mensen niet, maar wel het EFFECT dat de huidige maatregelen hebben op hun muziekbeleving.
Een enquête die de muzieklabels volgens ons niet mogen negeren...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070805-survey-says-only-drm-free-music-is-worth-paying-for.html

BILLBOARD HOUDT VOORTAAN OOK REKENING MET STREAMING MEDIA
Nog één artikel over muziek, om het hoofdstuk af te sluiten. Billboard, een van de bekendste barometers voor de verkoop van muziek, heeft aangekondigd dat het bij haar rangschikking voortaan ook rekening zal houden met muziek die gestreamd wordt of on demand opgevraagd wordt bij Yahoo en AOL Music.
Sinds februari 2005 houdt het magazine rekening met de verkoop van digitale songs; de cijfers daarvoor werden gemeten door Nielsen SoundScan, en waren afkomstig van een representabel panel van online muziekhandelaars. Nu zou daar dus streaming muziek bijkomen, om te beginnen afkomstig van Yahoo en AOL Music, maar Billboard zou ook in onderhandeling zijn met muziekdienst Rhapsody. In het nieuwe systeem zou het afspelen van muziek op de radio gemiddeld 55% van de punten vertegenwoordigen op de top 100, digitaal 40% en streaming media 5%. En verschiet niet: de verkoop van fysieke singels zal slechts goed zijn voor minder dan 1% van de rangschikking volgens de nieuwe formule!
http://www.emediawire.com/releases/2007/8/emw544461.htm
http://www.paidcontent.org/entry/419-billboard-expands-hot-100-chart-to-include-streaming-media-data/

MICROSOFT SPEELT VOOR "SOFTWARE POLITIE?"
Het feit dat Microsoft verleden week het digitale certificaat van een gratis programma heeft laten herroepen, zit verschillende gebruikers erg hoog. Waar gaat het om?
Zoals je wellicht weet heeft Microsoft bij Vista erg goede beveiliging willen inbouwen. Je kan dan ook geen code in de kernel van het besturingssysteem laden tenzij die digitaal getekend is. Het bedrijf LinchpinLab heeft echter een programma uitgebracht, Atsiv, dat zelf digitaal getekend is, en dat ervoor zorgt dat andere, niet getekende code, in die kernel geladen kan worden.
Fout, zegt Microsoft, dat mag niet, dat zijn rootkit manieren. Neen, zegt Linchpin, onze software wordt gebruikt voor goede doeleinden, namelijk niet-getekende, maar legitieme drivers te laden in Vista. Microsoft blijkt echter de langste arm te hebben, en heeft samen met VeriSign, het bedrijf dat het certificaat oorspronkelijk uitgereikt had aan LinchpinLabs, ervoor gezorgd dat het certificaat ingetrokken werd. Meer nog: in de nieuwe update van Windows Defender, de anti-spyware die in Vista zit, wordt Atsiv als schadelijke software herkend, en van de computer verwijderd.
Je verstaat dat dit heel wat protest veroorzaakt. Wil Microsoft nu voor software-politie gaan spelen, en bepalen wat jij wel en niet op je pc zet? Meer achtergrond en reacties hierover bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,135585/article.html?tk=nl_dnxnws

SPAM BESTRIJDEN? WEBSITES BLOKKEREN
Volgens wetenschappers van de universiteit van CaliforniŽ zouden de spambestrijders pas echt een goede slag kunnen slaan in hun strijd tegen deze moderne pest, als zij de websites in vizier zouden nemen waarop de spammers hun waren verkopen. Dat zou veel meer uithalen dan de mailserver te blokkeren vanwaar zij de ongewenste mails versturen.
De groep wetenschappers onderzocht de netwerkinfrastructuur die de spammers gebruikten. Zij kwamen tot de vaststelling dat de spammers wel vaak verschillende servers gebruiken om hun e-mail te verzenden, maar dat dit niet het geval is wanneer het aankomt op de servers die de webpagina's gehost worden waar de imitatie rolexen en viagra pillen verkocht worden.
Meer nog: in 94% van de gevallen leidde het spoor van de oplichterij naar één enkele webserver. Met andere woorden: de meeste oplichterijen worden gehost op één enkel IP adres, en dat zou dan gebruikt moeten worden door de spambestrijders door het op een zwarte lijst te zetten of uit het netwerk te filteren.
Hebben zij gelijk? Is er eindelijk hoop op een overwinning op de spam-vloek?http://www.cse.ucsd.edu/users/voelker/pubs/spamscatter-security07.pdf
http://www.usenix.org/events/sec07/tech/
http://www.pcworld.com/article/id,135646/article.html?tk=nl_dnxnws

LIVEJOURNAL SCHRAPT HARRY POTTER PARODIE
Je zou nog gaan geloven dat de Harry Potterboeken het hoogste culturele goed zijn, het beste meesterwerk ooit, dat ten allen koste gevrijwaard moet blijven van piraterij.
De lancering van het laatste deel van het Potterboek ging met heel wat publiciteit gepaard, en je mag zelfs van een massahysterie spreken. Gaan staan wachten om middernacht om een boek in handen te krijgen? Goed gek! En de manier waarop het 'bewaakt' werd, en er met man en macht gespeurd werd naar de onverlaat die het boek toch in handen had gekregen en, met veel inspanningen, een foto gemaakt had van elke pagina, en die foto's online gezet had. De 'dader' werd opgespoord alsof het ging om de gevaarlijkste misdadiger ooit!
Zelfs parodie blijkt niet meer te mogen. LiveJournal heeft immers twee accounts geschrapt, nadat die een parodie op Harry Potter vertoond hadden - prentjes waarin de jongeman samen met zijn entourage in seksuele situaties afgebeeld werden. Het argument van LiveJournal: Harry Potter is een kind, en je mag geen kind afbeelden in seksuele posities. UIteraard ontspon zich een levendige discussie in LiveJournal over deze censuur, en de verbanning van de twee accounts.
O ja, ook dit nog. Een jongeman van 16, die zich de moeite getroost had om een Franse vertaling te maken van het boek en die online te zetten, is gearresteerd, maar later terug vrij gelaten. Je mag nu eenmaal geen vertalingen maken zonder toestemming van de auteur. Het argument van de jongeman, die een gepassioneerde Potter-fan is, en niet gehandeld heeft uit geldelijk gewin: op de officiŽle vertaling moet je wachten tot 26 oktober. Je kan hem geen ongelijk geven eigenlijk: het is ongehoord dat een boek, waarover zoveel ophef gemaakt wordt, niet meteen in verschillende talen tegelijkertijd uitgebracht wordt...
http://www.zdnet.fr/actualites/internet/0,39020774,39372036,00.htm
http://news.com.com/LiveJournal+responds+to+Harry+Potter+deletions/8301-10784_3-9756730-7.html?part=dtx&tag=nl.e703
http://news.com.com/8301-10784_3-9755616-7.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

NISSAN WIL GEEN DRONKEN CHAUFFEURS
Als wij deze technologie in het ComputerWorld verhaal goed begrepen hebben, dan is het toch wel iets knaps - en iets dat de veiligheid op onze wegen, vooral tijdens de weekends, ten goede kan komen.
Het gaat om een technologie die uit drie beveiligingsniveaus bestaat.
Eerst en vooral is er een systeem dat alcohol probeert te ontdekken in het zweet van de chauffeur: wanneer hij het stuur aanraakt, en de versnellingspook. Een tweede niveau berust op een camera in de auto, gericht op de chauffeur, en die zijn oogbewegingen volgt. Vallen die ogen toe, dan zal het systeem een korte ruk geven aan de veiligheidsriem van de chauffeur, in de hoop hem zo tot aandacht aan te prikkelen. En een derde systeem houdt het parcours in het oog dat de auto aflegt, en vooral in het oog houdt of de auto een rechte ban volgt, of al zwalkend over de weg rijdt.
Wij moeten het nog in de praktijk zien, maar het idee lijkt ons toch veelbelovend!
http://www.computerworld.com.au/index.php/id;449546908
http://slashdot.org/articles/07/08/05/047230.shtml

NASA EN MICROSOFT STUREN ONGEWONE BEELDEN DOOR VAN LANCERING
Microsoft heeft deze week bekendgemaakt dat het de handen ineen heeft geslagen met NASA, om samen nog nooit geziene beelden te brengen van de lancering van de shuttle Endeavor. Hiervoor zou gebruik gemaakt worden van Photosynth, het platform van Microsoft dat op basis van gewone camerabeelden navigeerbare 3D afbeeldingen maakt. Een 360 graden zicht op de boosters van de shuttle en de lancering behoren tot de beelden die je zal kunnen zien.
MSNBC, een partnership tussen NBC en Microsoft zal ook van de partij zijn en bijkomende multimedia bieden over de lancering, en later ook de Photosynth beelden hosten. Wij zijn alvast benieuwd naar de resultaten!
http://www.betanews.com/article/NASA_to_Use_Microsoft_Photosynth_for_Shuttle_Launch/1186419617

COMPUTERS IN EEN APARTE VERPAKKING
Misschien heb jij, net als wij, een gewoon grijs kastje als behuizing van je computer. Gewone plastiek, met een schuifdeurtje, een deurtje dat glijdend open gaat voor de dvd, een on/off knop. Enkele lichtjes die aangeven dat de computer draait is het enige wat je eventueel als een versiering zou kunnen beschouwen. Voor jou en voor mij is dat misschien voldoende, want wat interesseert ons dat bakje?
Tja, er zijn genoeg andere mensen die vinden dat het uiterlijk van dat bakje een rol speelt. "Case Modders" heten zij, en hetgeen zij van hun bakje maken kan soms een echt kunstwerk genoemd worden.
PC World heeft een fotoreportage ineen gestoken van opmerkelijke casemods, absoluut het bekijken waar! De Gerbil met zijn lichtjes, de Hypercube in kubusvorm, de Sangaku die eerder een Japans scherm lijkt, de BOss FX-57, gebouwd met een Mustang in het achterhoofd... het zijn stuk voor stuk absolute pareltjes!
http://www.pcworld.com/article/id,135092/article.html?tk=nl_dnxnws

NIEUWE ROUTERS VOOR BETERE WEBVIDEO
Wellicht ken je Larry Roberts? De man stond, 40 jaar geleden, mee aan de wieg van ARPAnet, de voorganger van het huidige internet. Het netwerkprotocol toen was uitgedacht om universiteiten en overheidscomputers met elkaar te laten communiceren. Nu echter zijn wij aan een heel ander internet toe - en behoeft ook de manier waarop het werk een upgrade.
Roberts gaat uit van het volgende principe: de wetenschappers beslisten 40 jaar geleden dat de beste manier om data over het netwerk te versturen was: de data in kleine stukjes op te hakken, de pakketjes. De routers stuurden die naar de plaats waar zij moesten aankomen. Dat protocol is wel goed voor het ruilen van bestanden, voor e-mail, zelfs voor instant messaging, meer niet voor voice en video. De pakketjes moeten hiervoor ononderbroken kunnen voortvloeien, zoniet krijg je houterige video waarbij het beeld bevriest.
Roberts heeft daarom een nieuw bedrijf opgericht, Anagran, dat een nieuwe generatie routers zal produceren dat een onderscheid kan maken tussen gewone pakketjes en streaming data. DIe laatsten zouden een expresbaan krijgen op de informatiesnelweg.
Een mooi concept, waar wij ons in principe achter kunnen scharen, tenzij het zou leiden tot een internet met verschillende snelheden - waar enkel de betalende content een voorkeursbehandeling krijgt.
Meer uitleg over het concept van Roberts bij CNet.
http://news.com.com/Smarter+routers%2C+better+Net+video/2100-1032-6200821.html?part=dtx&tag=nl.e703

DRAADLOZE USB SNIJDT DE SNOEREN DOOR
Er zijn al verschillende draadloze technologieŽn: Bluetooth, Wi-Fi, WiMax.. En nu is er nog eentje meer: draadloze USB. Die maakt gebruik van radiogolven om data door de lucht over te brengen van computer naar bijvoorbeeld de printer. USB onderscheidt zich van de andere technologieŽn doordat het grotere pakketten tegelijkertijd kan overbrengen. En het is snel genoeg om bijvoorbeeld een film van je pc naar een tv te stralen, of een groot document naar je printer.
Draadloze USB heeft wel het nadeel dat het slechts tot een afstand van 10 meter werkt, maar dat is in de meeste gevallen voldoende om bijvoorbeeld je digitale camera, muziekplayer of andere elektronica draadloos te verbinden met je pc. De technologie staat op het punt om helemaal door te breken. Alvast twee computerfabrikanten brengen in de volgende maanden producten uit die Wireless USB ondersteunen: Dell en Lenovo zullen laptops op de markt brengen met Wireless USB.
http://www.usatoday.com/tech/wireless/2007-08-07-wirelessusb_N.htm?csp=34
Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De IT staf van een Amerikaanse univ waar een draadloos LAN geïnstalleerd werd volgens het nieuwe 802.11n protocol, meldt dat de resultaten alle verwachtingen te boven gaan
http://www.networkworld.com/news/2007/080607-draft-80211n-morrisville-test-results.html?netht=080607dailynews2&

*** Gaumont start in de herfst met een Video on Demand aanbod
http://www.journaldunet.com/breve/france/15062/gaumont-prepare-une-offre-de-vod-pour-la-rentree.shtml

*** Amazon werkt aan een eigen dienst voor online betalingen
http://www.journaldunet.com/breve/international/15083/amazon-prepare-un-web-service-de-paiement-en-ligne.shtml

*** Volgens een nieuw rapport zou nu weer het aandeel van IE op de browsermarkt groeien, en dat van Firefox achteruit gaan
http://www.pcworld.com/article/id,135556/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Jobzoekers huren experts in om hun online imago op te poetsen
http://ct.news.com.com/clicks?t=39520553-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Amazon investeert in online muzieksite Amie Street met zijn variabele prijzen
http://ct.news.com.com/clicks?t=39520554-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Nederlandse telecom KPN zou geïnteresseerd zijn in het Belgische Tele2 om zo weer vaste voet op de Belgische markt te krijgen
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47474

*** Lenovo wil in China een goedkope pc op de markt brengen waarbij het gewone tv-scherm als monitor gebruikt kan worden
http://www.chip.de/news/c1_news_28312229.html

*** Sophos trekt aan de alarmbel: één enkele spam-campagne met .pdf bestanden in bijlagen, erop gericht om de koers van een bepaald aandeel de hoogte in te sturen, was ervoor verantwoordelijk dat het spamverkeer in 24 uur met 30% steeg!
http://www.sophos.com/security/blog/2007/08/463.html

*** Computermaker Lenovo heeft zijn zinnen gezet op Packard Bell
http://www.lenovo.com

*** Nederlandse rechter beslist dat immo-verzamelsite Jaap.nl het recht heeft om de gegevens van andere sites te 'schrapen' en te verzamelen, maar dat citeren moet beperkt blijven tot een maximaal aantal karakters
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47514


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


MARIA TAYLOR - A GOOD START
[singer songwriter] Onze inspiratie van deze week komt van een van onze favoriete podcasts, Shifted Sound. OM te beginnen Maria Taylor, van wie het "A Good Start" erg meeslepend is, en het eigenlijk in zich heeft om een hitje te worden. De dame heeft verschillende van haar songs als muziekvideo op haar website staan.
http://www.maria-taylor.com/
http://www.shiftedsound.com/?p=87

ROSEBUDS - NIGHT OF THE FURIES
[rock] Heel vrolijk, heel uptempo, en een goede rocksong. Op de Myspace pagina van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren, maar helaas vind je er geen enkele gratis download.
http://www.myspace.com/therosebuds
http://www.therosebuds.com/

ERIC JAMES
[pop] Stevig opgebouwde popsongs; in de podcast van Shifted Sound kan je luisteren naar The City Lights, en op de eigen website van de band op MySpace vind je nog meer goede songs om streaming te beluisteren.
http://www.ericjames.com/
http://www.myspace.com/ericjamespace

THE ARROGANTS
[Pop] Erg vrolijke uptempo muziek, die een beetje doet denken aan Blondie in haar beste jaren. Van deze band kan je op de website verschillende songs, zelfs hele albums gratis downloaden. Dat is toch netjes, nietwaar?
http://www.arrogants.com/songs.html

SLEEP OUT
[pop] Mooi uitgewerkte popsongs, waarbij de basgitaar toch een leidende rol speelt. Op de site van de band kan je verschillende songs gratis downloaden.
http://www.sleepout.net/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je kan een troon bouwen met bajonetten,
maar je kan er niet lang op blijven zitten
- Boris Yeltsin -
De nieuwe oogst


GLOBALSPEC PARTFINDER: ZOEKEN OP NUMMERTJES
Handig voor de vaklui: deze zoekmachine is gespecialiseerd in het vinden van onderdelen aan de hand van het nummer ervan. Geef maar gewoon T424S of CUB5COM1 in, en de zoekmachine vindt de adressen waar je zulke spullen kan kopen.
[Taal: Engels]
http://www.globalspec.com/

SPANJAARDEN IN BELGIË / LA GUÍA DIGITAL ESPAÑOL DE LOS ESPAÑOLES EN BÉLGICA.
Spaanssprekenden zijn er overal in de wereld. Spaans is een wereldtaal. Misschien kunnen ze daarom niet zo vlot met vreemde talen overweg als Vlamingen.
Deze lijst omvat tal van Belgische activiteiten waar die mensen normaal niet in hun moedertaal terecht kunnen.
De website is ontwikkeld door Spanjaarden die al jaren in BelgiŽ verblijven. Instanties, verenigingen, ondernemingen en particulieren van bij ons wijzen de weg alsof het Spanje zelf is. Zeer nuttig voor Spaanstalige vrienden die hier hun vakantie (durven) doorbrengen!
P.S. Deze link werd me doorgegeven door een vriend wiens Spaanssprekende vrouw op zoek was naar een logopediste! [Lode]
http://www.hispagenda.net/modules/xdirectory/viewcat.php?cid=32
http://www.hispagenda.com/directorio/ [Spaanstalig]

EGORCAST: ALLES ONDER ÉÉN DAK
Via deze website kan je één post schrijven, die tegelijkertijd op je Wordpress, Jaiku of Twittr account gepost wordt. Handig voor wie zoveel blogs tegelijkertijd wil bijhouden, maar ons lijkt het een beetje "zie eens wat ik doe!" egoisme.
[Taal: Engels]
http://egorcast.com/

MEEBO: ALLE INSTANT MESSENGERS IN ÉÉN
Ken je deze dienst? Die zou echt bovenaan je bookmarks moeten staan, want als je je hier aanmeldt, kan je je vrienden uit verschillende instant messaging diensten vanuit deze centrale plaats contacteren en er gesprekken mee opstarten: AIM, Yahoo, Google Talk, MSN, ICQ... (Tip: WIm W)
[Taal: Engels / Nederlands]
http://wwwl.meebo.com/
http://wwwl.meebo.com/index-nl-NL.html

HET WOORDENBOEK VAN SPAM
We haten het allemaal, spam, maar weten we er ook voldoende van, om het te kunnen bevechten? Je moet nu eenmaal je vijand kennen, om te weten tegenover wie je staat.
Bij Sophos hebben ze een handige woordenlijst opgesteld met spam-verwante woorden zoals honeypot, listwashing, open relay, enz. om je meer inzicht te geven in de technieken die de spammers gebruiken. Aanbevolen lectuur! (Tip: WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://www.sophos.com/security/spam-glossary.html

PUBLICRADIO FAN
Op deze site vind je de zendschema's van duizenden openbare zenders, en programma's vanover de hele wereld. Eerst moet je je tijdzone ingeven, en dan bovenaan links de stations uitkiezen op naam, locatie, format enz. Een van de favoriete sites van medewerker Wim W - en hij kan het weten!
[Taal: Engels]
http://publicradiofan.com/

STYLOR: EEN KAPSEL KIEZEN

Windows - demo
In de boekjes ziet zo'n kapsel er wel mooi uit, maar sta jij er ook mee? Deze software probeert je te laten zien hoe jij met een bepaald kapsel eruit ziet. Je kan online de kapsels testen, maar je moet natuurlijk wel een webcam bezitten.
http://www.stylor.org/fr/logiciel-simulation-coiffure-virtuelle.html
http://www.stylor.org/

LIVE24NETWORK: TV OP JE PC
Even ontspannen, zonder speciale software op te starten? Dan is deze site ideaal. Hier vind je namelijk tv op het internet, netjes ingedeeld in kanalen zoals sport, nieuws, muziek, enz. Kies een zender door op het plus-teken te klikken, en de stream wordt gestart in je Windows Media player of RealPlayer. (Tip: WIm W)
[Taal: Frans / Engels]
http://www.live24-network.com/

HUMAN BRAIN CLOUD: VRIJE ASSOCIATIE
Een simpel maar erg goed gemaakt "spel": je begint met een woord, en krijgt enkele suggesties van verwante woorden doorgegeven, je klikt op een van die nieuwe woorden, en zo spring je van woord naar woord in deze virtuele gedachten associatie. Je moet natuurlijk Engels kennen, maar misschien is dit ook een gelegenheid om deze kennis wat aan te scherpen! (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.humanbraincloud.com/view.php

TUMBLR: BLOG VOOR MENSEN MET WEINIG TIJD
Heb jij wel iets te vertellen aan je mede-internauten, maar heb je erg weinig tijd om er elke keer een heel verhaaltje rond te breien? Dan is Tumblr iets voor jou. Als blogs dagboeken zijn, dan zijn tumblelogs of tumblr's kladblokjes, waarin je ideetjes kort neerschrijft om later uit te werken.
[taal: Engels]
http://www.tumblr.com/

MAILMYDISC: RUILHANDEL ONLINE
Je wou absoluut 24 hebben, en Lost, en die nieuwste cd van een band, maar je hebt de film nu ondertussen wel gezien, of de muziek bekoort je niet meer. Waarom niet een tweede leven geven aan deze dvd of cd? Zo maak je een ander blij, die nu aan goedkope prijs zich iets kan aanschaffen, je zorgt voor recyclage, en zelf strijk je er ook nog een (bescheiden) centje bij op.
Dat is het principe van deze Nederlandse dienst. Alle dvd's en cd's kosten maar 1 euro. Jij zet een lijstje online van wat jij te bieden hebt, en kan bij anderen kijken wat zij in aanbod hebben. De ruil moet niet 1 op 1 gaan, dat wil zeggen: persoon A heeft een cd van Antena, en zou die graag willen ruilen voor een cd van Paul McCartney, persoon B wil Antena hebben maar heeft geen McCartney; persoon C heeft McCartney en wil daarvoor iets anders. De site zorgt ervoor dat al die ruilen netjes verlopen.
[Taal: NL]
http://www.mailmydisc.com/

JPGMAG: HET HUWELIJK TUSSEN ONLINE EN PRINT
We hebben het al eens vroeger over deze site gehad, maar we komen erop terug want zij blijft ons boeien. Hier kunnen fotografen foto's indienen. Anderen stemmen erover, en de beste foto's worden dan geselecteerd om in een glossy print fotomagazine te komen. Een bewijs dat internet en offline/print in sommige gevallen tot een ideaal huwelijk kunnen leiden!
[Taal: Engels]
http://www.jpgmag.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: DE JALOERSE COMPUTERS
Je kent ons ondertussen: wij zijn reclamevreters. Een goede publiciteitcampagne kunnen wij echt smaken - vooral als die gestoffeerd wordt met mooie filmpjes. De "Jealous Computers" campagne voor de Nokia N95 is er zo eentje. De gedachte achter de campagne: sinds de lancering van de Nokia N95 zijn alle gewone computers jaloers, stikjaloers.. en zelfs gevaarlijk!
[Taal: Engels]
http://www.jealouscomputers.com/footage.php?lang=uk_en

VRIJDAG SPEELDAG: FAT FRED
Op vrijdag mag de boog al eens ontspannen worden, en dan kan een spelletje er altijd in. Dit spelletje is voor de hongerigen: je moet Fat Fred helpen om alle hamburgers op te eten. Zo simpel is het, maar het is heerlijk ontspannend ;)
[Taal: Engels]
http://www.boomj.com/games/fatfred

VRIJDAG FOTOGRAFIEDAG: NICK BRANDT
Prachtige foto's in zwart en wit, voornamelijk van wild levend in het oerwoud. De pracht en kracht van olifanten, luipaarden, leeuwen, zebra's.. Mooi!
[Taal: Nederlands]
http://www.younggalleryphoto.com/photography/brandt/brandt.html


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Linux op nieuwe pc's
Linux wordt deze zomer als besturingssysteem voorgeïnstalleerd aangeboden op merk pc's. Dell zet Ubuntu-Linux op pc's. En Lenovo (IBM) gaat...
http://www.ad.nl/multi-media/article1569531.ece
- Sony waarschuwt: fout in digicamera
RIJSWIJK - Sony waarschuwt voor de Cyber-shot DSC-T5 digitale camera, met het serienummerbereik 450000-4569350.
http://www.ad.nl/multi-media/article1567096.ece
- Amazon investeert in muzieksite
NEW YORK - Internetwarenhuis Amazon.com steekt geld in een muzieksite waarop klanten zelf de prijs van..
http://www.ad.nl/multi-media/article1563837.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Voorkom spyware
Met de gratis Ad-Aware software kun je spyware en andere narigheid van je PC verwijderen. Voor een echte bescherming heb je echter de Plus-versie nodig.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19716
- Surfstoel
Het ziet er niet uit. maar de Netsurfer Ergonomic Computer Chair zou de ideale computerstoel moeten zijn.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20030
- S-XGen Ultra Mobile Personal Computer
De S-Xgen is het dikkertje onder de UMPC's, maar het extra gebruikte volume is goed besteed.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20081

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Aluminium jasje voor nieuwe iMac's
Zoals verwacht heeft Apple tijdens een persconferentie in de thuisbasis Cupertino een nieuwe reeks iMac's gelanceerd. Andere updates waren voor de Mac mini, het toetsenbord en enkele softwarepakketten ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2985
- Pioneer presenteert opvolger voor AVIC-X1
Pioneer heeft een vervanger van de AVIC-X1 in het gamma. De nieuwe AVIC-X3(BT) is een voleldig uitgerust navigatietoestel voor het standaard autoradio DIN-inbouwformaat.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2982
- Samsung G600: 5 megapixel cameraphone
Met de stijlvolle G600 wordt bellen en fotograferen een ware belevenis, belooft Samsung. De slanke slider-gsm bevat een 5 megapixel camera met led-flash.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2983

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- RSS : het kostbaarste Web 2.0 tool?
Wat is het Web 2.0 tool dat de meeste waarde biedt ? Volgens een recente enquête van Forrester, aangehaald door Emarketer, gaat het om RSS of Really Simple Syndication.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16975&style=34360
- Google eerste bij het OIN
Google verklaarde Linux te steunen door de eerste gebruiker te worden van het Open Source systeem dat een licentie aanvraagt bij het Open Invention Network.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16967&style=34360
- 60% van de Europese internetgebruikers doet aan social computing
In Europa neemt 60% van de surfers deel aan Ďsocial computingí of sociale netwerken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16972&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Maakt het internet cyberchonders van ons?
Is het 'gezond' om informatie over onze gezondheid op te zoeken op het internet, of maakt het ons juist ziek, en leidt het tot het ontstaan van een nieuwe mensensoort, de homo cyberchondricus?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/maakt-het-internet-cyberchonders-van-ons.cfm
- iPhone: een werk in uitvoering
Nu de iPhone enkele weken oud is, weten de gebruikers wat zij hebben en wat zij niet hebben. De eerste verlanglijstjes van onmisbare tools zijn opgesteld - en Apple bewijst dat het voortdurend blijft werken aan zijn nieuwste wonderkind.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/iphone-een-werk-in-uitvoering.cfm
- Hackers sturen autonavigatie de verkeerde richting uit
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/hackers-sturen-autonavigatie-de-verkeerde-richting-uit.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Profliga trekt naar de rechtbank tegen YouTube
De Profliga, de vereniging van voetbalclubs uit de Belgische eerste klasse, daagt YouTube voor de rechter. Dat schrijft de krant De Standaard vandaag.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4701
- Wedden dat u zo dadelijk zelf uw naam zal willen ingeven in Spock? Deze website is één van de meest recente initiatieven in 'dedicated people search', en was tot voor kort enkel te proefdraaien in private beta. De zoekmachine werd gisteren vrij geruisloos publiek gezet, en we mogen ons binnenkort aan een officiŽle lancering verwachten.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4694
- Opgepast met Quechup
Met de vakantieperiode raadplegen de mensen duidelijk minder hun newsfeeds en blogs. Er blijven immers bezoekers bijkomen die, zonder dat ze het willen, mails uitbraken naar hun contacten door zich in te schrijven op Quechup. En dat ondanks de vele verhalen in de blogosfeer.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4693

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- 62 jaar Hiroshima en Nagasaki
Film & TV - Precies 62 jaar geleden wierpen de Verenigde Staten twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, wat tot de overgave van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog leidde. Honderdduizenden kwamen daarbij om het
http://www.speedzone.be/artikel/1531_62_jaar_hiroshima_en_nagasaki.html
- Lijfstraf voor Maleisische drugsdealer
Film & TV - In MaleisiŽ worden drugsdealers nog steeds gestraft door middel van lijfstraffen. Op een filmpje is te zien hoe een gevangene vastgebonden wordt en verscheidene zweepslagen toebedeeld krijgt van een agent.
http://www.speedzone.be/artikel/1530_lijfstraf_voor_maleisische_drugsdealer.html
- Rush Hour 3 - trailer
Film & TV Jackie Chan en Chris Tucker zijn terug! In Rush Hour 3 reizen inspecteur Lee en detective Carter helemaal naar Parijs, waar ze onvrijwillig meegesleurd raken in een zoektocht naar enkele Chinese criminelen.
http://www.speedzone.be/artikel/1524_rush_hour_3__trailer.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Kraak windows wachtwoorden
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1524
- Paypal: on line betalen via bank of giro
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1513
- We nemen webbedreigingen minder ernstig
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1512

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Mozilla: 'Nieuwe Firefox-gebruikers haken te snel af'
Mozilla werkt aan een actieplan om de groei van het marktaandeel van Firefox in een hogere versnelling te zetten. Met name beginnende gebruikers laten de alternatieve browser te vaak en te snel links liggen. »
http://core.tweakers.net/nieuws/48824/Mozilla:-Nieuwe-Firefox-gebruikers-haken-te-snel-af.html
- The Darkness: shooter met verhaal
Het is nacht en het pand van Tweakers.net ligt er donker en verlaten bij. Toch verraden enkele lichtflitsen dat er iets gaande is. Een redacteur zit er in het pikkedonker te raaskallen: 'Duisternis is goed! Duisternis is veilig!' »
http://life.tweakers.net/reviews/714
- Privacywaakhond richt zich minder op burger
Het College Bescherming Persoonsgegevens moet burgers naar eigen zeggen 'in de kou laten staan'. De organisatie heeft alleen budget om zich op het controleren en handhaven van privacywetgeving te richten.
http://pro.tweakers.net/nieuws/48829/Privacywaakhond-richt-zich-minder-op-burger.html

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSLIM OMGAAN MET VISTA: BIJKOMENDE KLOKKEN
Bij Vista ken je twee extra klokken laten verschijnen wanneer je je cursor over de systeemklok houdt. Dat is erg simpel: klik recht op de klok in het syteemvakje rechts onderaan, en kies Adjust Date/Time. Klik vervolgens op het tabblaadje Additional Clocks, en kies de opties en gewenste tijdzone. In het vakje "Enter display name" kan je zelf een gemakkelijke naam ingeven.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/enable-additional-clocks-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: HET VERBORGEN OPSTARTSCHERM ACTIVEREN
De volgende tip heeft niet meteen iets te maken met meer productiviteit, wel met een mooier uitzicht. Het normale opstartscherm van Vista bestaat immers uit het zwarte scherm met de balk die de vooruitgang toont. Vista heeft echter een alternatief scherm dat daarom niet meer informatie biedt, maar wel leuker is om naar te staren. Je activeert dat cherm als volgt:
Ga naar start, en in het menu-zoekscherm tik je in "msconfig"; klik op Enter. In het Boot tabblaadje, kies je voor No GUI Boot.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/enable-hidden-bootscreen-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: MILITAIRE NOTATIE VAN DE TIJD
We blijven nog even bij onze systeemklok. Wil je dat die de tijd weergeeft in een militair formaat, dan is dat eigenlijk erg simpel, maar de plaats waar je dat kan veranderen is niet zo simpel.
Gelukkig zijn wij er nog om dat geheime plekje te tonen. Ga naar Regional and Language Options - dat kan je o.a. door het commando intl.cpl in het zoekmenu in te voeren. Maar je kan het natuurlijk ook opstarten via het controlepaneel.
In het dialoogvenster dat nu verschijnt, klik je op Customize this format, en kies je het tabblaadje Time, om vervolgens uit het uitklapmenu het gewenste tijdformaat te kiezen.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/enable-military-time-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: RUN OP HET STARTMENU
De ervaren computergebruiker werkt graag met het "Run" of "Uitvoeren" commando - en zal wel op zijn neus gekeken hebben toen hij vaststelde dat deze optie in het gewone startmenu bij Vista niet aanwezig is. Maar wij hebben de oplossing.
Eerst en vooral moet je weten dat je Run nog altijd kan oproepen als je de toetscombinatie Windows + R indrukt. Maar je kan Run ook permanent onder de startknop zetten, en wel als volgt. Klik rechts op de Startknop, en kies Properties / Customize in het dialoogvenster. Nu krijg je een menu met verschillende selectievakjes. Alles wat je moet doen is het vakje naast Run Command aanvinken.

SLIM OMGAAN MET VISTA: TAAKBALK THUMBNAILS OOK IN XP
Vista bevat vele erg leuke tools, en uiteraard zijn handige Harry's meteen aan de slag gegaan om die mooie spulletjes ook te laten werken onder XP, of een equivalent ervoor te vinden.
Zo ook de mini-afbeeldingen die te voorschijn springen wanneer je je cursor beweegt over de onderdelen in de taakbalk. Daarvoor heb je de software Visual Tooltip 2.1 nodig, die je op onderstaand adres vindt.
http://chsalmon.club.fr/index.php?en/Visual-tooltip-aboutVOor deze rubriek danken wijEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...REVO UNINSTALLER
Windows 2000/XP/2003 Server/Vista - 1,24 MB - freeware
Met dit progje kan je software die je niet meer nodig hebt verwijderen van je computer, sneller dan je het zou doen met Add/Remove van Windows zelf. Bovendien scant de software voor en na de uninstall zodat ook overbodige bestanden, mappen en registersleutels kunnen worden verwijderd. (Tip: WIm W)
http://www.download.com/Revo-Uninstaller/3000-2096_4-10707518.html?tag=lst-0-1

PICOCONVERTER: EENHEDEN OMZETTEN
Windows - 31 k - freeware
Wil je weten hoeveel een voet is in meter, hoeveel 30 yard, 20 stone is? Je kan dat gaan opzoeken via het net, maar het is veel gemakkelijker om deze software te installeren. Slechts 31k groot, maar het gemak dat je ervan hebt is veel groter! (Tip: WIm W)
http://www.picofactory.com/download/free/software/unit_converter/picoconverter

GPL GHOSTSCRIPT
Win98/ME/2000/XP/VIsta - 11,7 MB - freeware
Een hack op de gratis software GPL Ghostscript, waarmee je PDF kan bewerken: de documenten worden eerst omgezet naar postscript-formaat, en daarna naar Ghostscript omgezet. Om deze software te kunnen gebruiken heb je best ook GS VIew op je computer staan.
http://www.cs.wisc.edu/~ghost/

THUNDERBIRD PORTABLE
Wub87.LE.2999.XP/Vista - freeware - 6,7 MB
Een speciale versie van de steengoede e-mailclient Thunderbird, om op een USB stick te gebruiken. Zo kan je op elke computer met internetverbinding je mail ophalen, zonder enig spoor achter te laten op de gastcomputer.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13015242.html
http://portableapps.com/

TERACOPY: GROTE BESTANDEN KOPIËREN
WinXP/Vista - 741k - freeware
Grote bestanden zoals filmen kopiŽren is geen sinecure; dit progje vergemakkelijkt echter de procedure.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_28266187.html

ICOFX: ICOONTJES BEWERKEN
Win98/2000/ME/XP/Vista - 1,3 MB - freeware
Een tool om icoontjes te bewerken of vervaardigen, met duizenden effecten en functies, net zoals een gewoon beeldbewerkingsprogramma. Om een digitale foto als icoon te verwerken, moet je eerst Options / Settings / Actions / Adapt sizes kiezen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_28266149.html

CALLERIP: WIE BELT ER MET MIJN COMPUTER?
Win2000/XP/2003 - shareware met 15 dagen probeerversie - 2,4 MB
Dit progje houdt de activiteiten in het oog op de open poorten van je systeem. Vaak zijn die poorten niet beschermd door je firewall, en dit progje is dus een uitstekend hulpmiddel om een trojan op te sporen. Een klik op het IP adres toont je vanuit welk land, welke stad het IP adres afkomstig is. En via de Whois kan je ook de registratieinformatie over het netwerk uitvinden en de contactinformatie.
http://downloads.zdnet.com/download.aspx?&compid=37787&docid=225604&tag=nl.e530

Vooraleer u dit artikel leest, lees ook even een belangrijke reactie die u onder het artikel vindt:
LOCALCOOLING: STROOM SPAREN
WinXP/Vista - 2,6 MB - freeware
Dit progje toont je visueel hoeveel potentieel je computer heeft om stroom te sparen, en met welke maatregelen je die besparing kan bewerkstelligen. En je krijgt uiteindelijk ook een berekening van de energie die je daadwerkelijk bespaard hebt. Voor de groene jongens (en meisjes!)
http://localcooling.com/

===reactie van lezer Dirk ====
Beste Hilde, ik ben al enkele jaren trouwe lezer van uw uitstekende e-zine. In uw laatste wekelijkse nieuwsbrief maakt u echter (opnieuw) reclame voor het programmaatje Local Cooling. Daar schijnt echter wel iets serieus mis mee te zijn, zoals u hier kan lezen: http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=2063447.
==============================

1PASSWD: STEUNTJE VOOR JE GEHEUGEN
Mac OS X 10.4 - 6,56 MB - shareware
Heb je moeite om alle paswoorden te onthouden die je moet hebben voor al die verschillende sites? Dit progje helpt je bij het invullen van paswoorden en formulieren; voortaan moet je nog maar één master paswoord onthouden!
http://www.download.com/1Passwd/3000-2179_4-10722049.html?tag=nl.e414

TIDY UP: GROTE KUIS
Mac OS X 10.3.9 - 8,37 MB - shareware
Wordt je Mac na een tijd een beetje traag? Probeer dan dit progje eens. Het leegt de cache, ruimt ongebruikte bestanden op en andere rommel zodat je Mac terug op snelheid komt.
http://www.download.com/Tidy-Up-/3000-2238_4-10722048.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Toon heeft een vraagje:
<<
Het gevolg is dat Windows niet meer opengaat, en dat ik bijna al mijn computertijd doorbreng op ubuntu...
Daardoor heb ik nu uiteraard een probleempje...Ik vind bij de talrijke free programma's geen programma's die voor ubuntu geschikt zijn, of liever, ik weet het niet... Wellicht zijn er veel programma's bij die wel voor ubuntu prima werken...
Is het niet mogelijk bij de free programma's te vermelden voor welke systemen ze geschikt zijn, en niet alleen de windowsversies te vermelden?

Uw steeds grote fan,

Toon Goderis
>>>

Antwoord:
Wij zijn erg blij dat wij een zieltje hebben kunnen warm maken voor Ubuntu!
Om op de vraag te antwoorden: wij vermelden het altijd indien de software ook op Linux draait. Helaas is dat niet vaak het geval. Maar wij zullen in de toekomst toch actiever zoeken naar zulke software, want wij geloven dat er bij de lezers een groeiende vraag naar bestaat.
Als Toon of onze andere lezers trouwens suggesties hebt voor knappe progjes voor Linux, dan zijn die altijd welkom!
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is een groot mens die kan toegeven dat hij verkeerd is,
en een nog grotere mense die zijn mond kan houden wanneer hij gelijk heeft.
- Jim Fiebig-