Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 9/8/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 510 van 4/8/2007Gegroet lezers,

Editie 510 bevat erg veel artikels over beveiliging en de dreigingen die ons beloeren op het internet. Dat komt natuurlijk door de grote Blackhat conferentie die in Las Vegas gehouden werd, en waarin hackers (witte en zwarte) bijeenkwamen om informatie uit te wisselen over beveiliging. Misschien is het af en toe droge kost om lezen, maar daarom niet minder belangrijk. Er zijn helaas immers veel meer bedreigingen dan je zelf zou willen, en het is niet simpel meer om ongeschonden het internet op te gaan...

Wat jou natuurlijk niet mag verhinderen om rustig te gaan surfen! Ook deze week hebben wij enkele leuke adresjes bijeengezocht. Wij ontvingen ook enkele reacties van lezers op ons artikel over het verlengen van de periode waarop artiesten rechten zouden hebben op auteursrechten. Deze reacties vind je achteraan in onze nieuwsbrief, bij de lezersrubriek, en wij danken onze lezers uiteraard hartelijk om hun reactie!

Deze week vragen wij uw reacties over een van de meest voorkomende problemen tegenworodig op het internet, de botnets. Met name zouden wij graag van jou willen weten: ben jij al het slachtoffer geworden van een botnet, hoe kwam je dat te weten, wat heb je ertegen gedaan, en ben je ooit te weten gekomen hoe je de besmetting opgelopen hebt? Jouw reactie is erg welkom, want wie weet kan je hiermee andere lezers helpen!

Zo, genoeg inleiding, snel naar je leesvoer! Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LANCERING TV-PLAYER BBC OP BOE-GEROEP ONTHAALD
Afgelopen vrijdag heeft de BBC als eerste openbare omroep in de EU een experiment opgestart, waarbij de kijkers de programma's via het internet kunnen bekijken. Volgens sommigen is deze nieuwigheid van een even grote belangrijkheid als de eerste uitzending in kleur. Zo'n 400 uur programma's zou volgens de nieuwe tv-player te bekijken zijn, wat neerkomt op 2/3 van de programmatie van de BBC.
Er is echter een heikel kantje aan deze lancering. De player is enkel gemaakt voor computers die Windows aan boord hebben - meer nog: enkel gebruikers met Windows XP kunnen met de player overweg, wat dus alle gebruikers die een Vistaatje aangekocht hebben, buitensluit. Linux en Mac gebruikers vallen ook uit de boot, alhoewel de BBC zegt dat er een Mac-compatibele versie aankomt.
Uiteraard zit dat vele gebruikers erg hoog - er is al een e-petitie gestart tegen de iPlayer. En sommigen nemen erg zware woorden in de mond, en beschuldigen de BBC ervan dat het omgekocht is door Microsoft.
Hoe het ook weze: het is en blijft de taak van een openbare omroep om voor iedereen toegankelijk te zijn. Wij hebben hier in ons landje een gelijkaardig scenario gezien, toen de VRT voor haar radioprogramma's een speciale player uitbracht die wel werkte in IE, maar die de Firefox browser deed crashen. Gelukkig werd er na enige tijd een oplossing uitgebracht, maar zulke dingen zouden niet mogen gebeuren.
http://petitions.pm.gov.uk/iplayer/
http://www.bbc.co.uk/iplayer
http://www.defectivebydesign.org/blog/BBCcorrupted

MOZILLA GROEP OVERWEEGT THUNDERBIRD AF TE STOTEN
Wij zijn heel tevreden over onze Thunderbird mail-client, want die doet wat je ervan zou verwachten, wordt regelmatig bijgewerkt, is tamelijk bug-vrij, en is bovendien gratis. Het feit dat de software niet afkomstig is van de Microsoft stal, maar van de Mozilla groep, zal ook wel meegeholpen hebben bij onze keuze.
Nu blijkt echter dat Mozilla overweegt om thunderbird af te stoten. Wat niet wil zeggen dat Mozilla teleurgesteld is in het project en zijn handen ervan aftrekt, maar eerder dat Mozilla gelooft dat Thunderbird een volwaardig project is, en meer kans maakt om verder open te bloeien als het zelfstandig is.
Welke vorm deze nieuwe entiteit moet aannemen is nog niet bekend: een onderafdeling van Mozilla Foundation, een aparte non-profit organisatie, of een community-project.
Ons kan het niet veel schelen, zolang ze Thunderbird maar verder blijven uitbouwen!
http://www.betanews.com/article/Mozilla_Weighs_Options_for_Thunderbird/1185480828

INTERNET IN KAZACHSTAN: BETALEN!
Wij mogen dan al klagen over de prijzen van de breedbandverbindingen in ons land, het kan nog altijd veel erger! Volgens een recent rapport moet je in Kazachstan eigenlijk al miljonair zijn om een DSL abonnement te hebben. Dat zou namelijk stukken van mensen kosten, zo blijkt uit een rapport van de Organization for Security and Cooperation in Europe. Het rapport toont aan hoe penibel het kan zijn voor mensen die in arme, totalitaire regimes leven, om de wereldwijde gemeenschap internetgebruikers te vervoegen.
Neem bijvoorbeeld even de prijs voor toegang tot internet - iets wat slechts 4% van de bevolking van het land heeft. Die moet geschieden via Kazakhtelecom, een bedrijf in handen van de overheid. Omdat het de enige aanbieder is van internet, moet het zich dus niet ongerust maken over concurrentie, en de prijzen bewijzen dat. Onbeperkte inbel-toegang kost 82 euro, en dat in een land waar het gemiddelde loon 292 euro bedraagt. Dat is veel, maar wacht tot je hoort hoeveel je moet betalen voor een onbeperkte 1,5 Mbps verbinding: dat kost namelijk 2.458 euro per maand, en daar is het modem niet eens inbegrepen. Ruwweg duizend keer meer dan de prijzen in Europa dus.
En dat heeft natuurlijk zijn invloed op de manier waarop de burgers toegang hebben tot het internet: het internet is daar niet vrij. De gewone man in de straat heeft geen toegang tot het internet, om te beginnen. Maar vermits de overheid de enige telecommaatschappij onder controle heeft, kan zij bepalen welke domeinen mogen bestaan en welke niet. Het domein Borat.kz, dat geregistreerd was door de Britse komiek Sacha Baron Cohen, werd bijvoorbeeld geschrapt. De reden: "Wij hebben dit gedaan zodat hij Kazachstan niet meer vuil kan maken onder het .kz domein", zo luidt het, schaamteloos.
Content filters, bloggers die monddood gemaakt worden, het is er schering en inslag. Een erg spijtige zaak. Meer achtergond bij Ars technica.
http://www.osce.org/publications/rfm/2007/07/25667_918_en.pdf
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070727-the-internet-in-kazakhstan-welcome-to-the-land-of-3355-per-month-dsl.html

GOOGLE: WIJ HEBBEN NIETS TE MAKEN MET BESLISSING THUNDERBIRD
Wij komen nog even terug op ons bericht van gisteren, waarin aangekondigd werd dat Mozilla Foundation overweegt om THunderbird af te stoten, zodat het een zelfstandig leven kan leiden.
Naar aanleiding van dat bericht hebben verschillende commentaren de suggestie geuit dat het wel eens Google zou kunnen zijn die deze beslissing in het oor van Mozilla ingefluisterd heeft. Google is namelijk een van de hoofdsponsors van Mozilla: doordat Mozilla de Google zoekmachine als standaard homepagina zet wanneer je de Firefox browser installeert, én Google als standaard zoekmachine, krijgt Mozilla lek jaar miljoenen dollars binnen. In 2005 was dat 52 miljoen dollar.
En zoals je weet heeft Google zijn eigen GMail, dat een beetje concurrent is van de Thunderbird mailclient. Het zou dus ergens wel te verstaan zijn als Google Mozilla een duwtje in de rug gegeven had om de ontwikkeling van Thunderbird niet meer prioritair te maken. Google heeft echter die beschuldigingen nu weerlegd: zij hebben helemaal niets te maken met de beslissing van de Mozilla Foundation. En dat zullen we dan maar geloven zeker?
http://www.pcworld.com/article/id,135180/article.html?tk=nl_dnxnws

EXTREMISTISCHE SITES GEWOON GEHOST IN DE VS
Wie dacht dat extremistische islamistische sites, die oproepen tot oorlog, terreur en geweld, op obscure servers ergens ter wereld gehost wordt, is verkeerd. Een studie van The Middle East Media Research Insitute bracht aan het licht dat deze sites gehost worden op westerse, zelfs voornamelijk Amerikaanse ISP's.
De studie had het ook over wat er gedaan zou kunnen worden om te voorkomen dat zulke aansporingen tot geweld nog verspreid worden, waarbij beklemtoond wordt dat de meeste, zoniet alle, ISP's niet eens weten wat er op die sites staat, voornamelijk omwille van de taalbarrière.
MEMRI biedt dan ook haar diensten aan ISP's aan die willen weten wat er op de betreffende sites staat, en belooft dat het binnen de 7 à 10 dagen antwoord kan geven op zulke vraagt. Het verzoek ddaarvoor moet geformuleerd worden via een speciale site, MEMRI Public Service Guid (1).
Een erg interessant artikel trouwens, dat ook een link bevat naar een video met materiaal dat gepost is op de extremistische sites (2), en de betreffende sites met naam en toenaam vermoed. Aanbevolen lectuur voor al wie begaan is met de problematiek.
http://www.memripsg.org/
http://www.youtube.com/watch?v=XRc9UByJJsk
http://memri.org/bin/latestnews.cgi?ID=IA37407

SECOND LIFE WORDT BRAAF?
De virtuele wereld van Second Life moet wel heel leuk geweest zijn. Je hoort immers voortdurend verhalen over sexuele uitspattingen, gokken en allerlei andere liederlijke activiteiten die zich in Second Life afspelen. De makers van SL, Linden Lab, probeert wel een beetje fatsoen te brengen in de wereld, vooral waar het activiteiten betreft die het bedrijf in aanvaring zouden kunnen brengen met de wetgever. Zo werd verleden week het gokken in SL verboden, nadat er een onderzoek dreigde van het FBI.
Er zijn nog anderen die proberen de virtuele wereld wat op te schonen. Zo heeft computerreus IBM deze week haar personeelsleden die in Second Life en andere online virtuele wereld aangemaand om zich fatsoenlijk te gedragen. De medewerkers moeten er zorg voor dragen dat zij anderen niet discrimineren of lastig vallen, en dat zij geen intellectueel eigendom "delen" met mensen die niet verondersteld worden deze geheimen te zien. En de avatars die deze personeelsleden voorstellen, moeten er ook fatsoenlijk uitzien. Of dat zeggen wil dat de avatars een net pak met das moeten dragen, dat is niet geweten.
Second Life zou binnenkort wel eens héél proper kunnen worden - en wellicht dan ook heel saai. De Italiaanse academicus Antonio Spadaro heeft in een artikel in een krant van de Jezuïeten, La Civilta Cattolica, zijn geloofsgenoten opgeroepen om en masse naar de virtuele wereld te trekken, om er zieltjes te winnen. In zijn artikel waarschuwt de man voor de erotische ondertoon van de wereld - en wellicht zal dat menige burger aanzetten om snel naar SL te trekken, op "missie"!
http://news.com.com/Jesuits+urged+to+take+God%27s+word+to+%27Second+Life%27/2100-1043_3-6199285.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433
http://www.networkworld.com/news/2007/072707-ibm-employees-second-life.html?fsrc=netflash-rss

DE ONDERWERELD BEVINDT ZICH TEGENWOORDIG ONLINE
Vandaag gaan we het even over boeven hebben. Boeven die met hun tijd meegaan, en het internet tot hun specialiteit gemaakt hebben. En die zelfs heel gespecialiseerd en georganiseerd zijn.
Hackers, virusschrijvers en allerlei malware is er altijd geweest, maar vroeger waren dat meestal script kiddies, die er een kick van kregen om hun kunstjes te tonen - en hoe meer mensen zij konden ergeren daarbij, des te gelukkiger zij waren. Maar nu waarschuwen beveiligingsbedrijvern ervoor dat er een wereldwijde groep criminelen het internet geïnfiltreerd heeft, zo meldt San Francisco Chronicle, en dat zij een heel leger zombie computers onder hun controle hebben. De FBI Cyber Crime task force bemoeit zich er zelfs mee.
Over die zombie computers hebben we het vroeger al gehad: computers waarvan de controle overgenomen is door een hacker, zonder medeweten van de eigenaar, en die ingezet worden in een "botnet", onder aanvoering van de "botherder".
Er is zelfs een heel ecosysteem geweven rond deze botnetten. Er zijn boven die de software maakt en verkoopt om computers rechtstreeks te besmetten of websites te besmetten die dan op hun beurt weer computers besmetten. De botherders kopen die malware en gebruiken ze om onbeschermde pc's onder controle te krijgen, en zo een botnet te creŽren. Nog andere boeven treden op als helers van de gestolen identiteit, of huren de botherders in voor het uitvoeren van allerlei aanvallen.
Een schrikwekkend idee, waarover u erg interessante informatie vindt in dit artikel bij San Francisco Chronicle. Wat jij als gewone internetburger kan doen om je te wapenen tegen zulke aanvallen, en om ertoe bij te dragen dat zulke botherders niet langer hun netwerken kunnen uitbouwen? Een afdoende firewall installeren is de enige bescherming!
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/c/a/2007/07/30/BUUSR98VI2.DTL&type=tech

RANSOMWARE WERK VAN ÉÉN GROEP
Nog over virussen en cyberboeven. Dat er wel degelijk sprake is van georganiseerde misdaad, mag blijken uit het feit dat analyse aangetoond heeft dat twee recente golven van aanvallen met zogenaamde 'ramsonware' het werk zijn van één en dezelfde Russische groep (of twee groepen die nauw verwant zijn met elkaar).
Eerst even een woordje van uitleg: ransomware is malware die een losgeld of ransom eist. De boeven slagen er namelijk in bestanden op jouw computer te versleutelen zodat jij er niet meer aankomt, en willen een losgeld vooraleer ze jou de sleutel overhandigen.
Wel, verleden week verscheen er een nieuwe ransomwar trojaantje op de radar van de beveiligingsexperts, en zij kwamen al snel tot de conclusie dat het eigenlijk om een licht gewijzigde variant ging van een trojaann die in 2006 het internet onveilig maakte. Met andere woorden: één groep, over meerdere verwante groepen recycleren een en hetzelfde ransomware platform om er telkens op nieuw aanvallen mee uit te voeren, waarbij de code telkens licht gewijzigd wordt om ontdekking door de antivirusbedrijven te voorkomen.
Gelukkig zou de dreiging van deze nieuwe lichting ransomware nogal meevallen, en kan je bij verschillende beveiligingsbedrijven remedies vinden tegen de kwaal.
http://www.pcworld.com/article/id,135173/article.html?tk=nl_dnxnws

HACKING GROEIT EXPLOSIEF
En een laatste artikel over hacken met slechte bedoelingen om het rijtje af te sluiten. Want wij willen toch ook nog even zeggen dat er heel wat hackers zijn die hun kunsten op soft- en of hardware loslaten met goede bedoelingen. Denk maar aan DVD Jon, die de versleuteling van dvd's heeft gekraakt, om toe te laten dat je ook een kopie van een dvd zou kunnen maken, als backup bijvoorbeeld.
Maar wij hebben het vandaag over hackers met slechte bedoelingen. En dat blijken er steeds meer te zijn. PC World zette enkele voorbeelden op een rijtje die deze stortvloed moeten illustreren.
- Hackers hebben Google Adwords gecompromitteerd, zodat links op sommige gesponsorde advertenties doorverweten naar geprepareerde websites waar dan geprobeerd werd om een keylogger te installeren.
- Steeds meer 'zero-day exploits' duiken op, dat zijn lekken in software die ontdekt zijn maar waarvoor nog geen remedie bestaat, en waarvan de hackers meteen gebruik maken om mensen massaal te besmetten. Denk maar aan de erg zware fout in de bewegende cursorbestanden bij Windows, waardoor een hacker de controle over jouw pc kon overnemen.
PC World geeft nog meer voorbeelden. Voor de beveiligingsbedrijven is het echt dweilen met de kraan open. Het meest frustrerende van al is dat de meeste gebruikers zich niet eens bewust zijn van de gevaren die hen beloeren....
http://www.pcworld.com/article/id,135135/article.html?tk=nl_dnxnws

LASER PRINTERS VERVUILEN DE LUCHT IN HET KANTOOR
Volgens een nieuwe studie zou de lucht in het kantoor tijdens de kantooruren meer vervuild zijn dan de buitenlucht, en zou de boosdoener de laser printer zijN. De wetenschappers deden een onderzoek naar fijne stofdeeltjes, die diep in de longen kunnen binnendringen, in de binnen- en buitenlucht. Zij kwamen tot de vaststelling dat de lucht in een doorsnee kantoor buiten de kantooruren minder vervuild was dan de buitenlucht, maar dat dit snel veranderde tijdens de kantooruren. En pieken in de stofdeeltjes deed het vermoeden rijzen dat een bepaalde activiteit hiervan de oorzaak was.
Eerst werd gekeken naar de microgolfoven en de fotokopiemachine, maar al snel werd een beschuldigende vinger uitgestoken naar de laserprinter. Daarop werd het onderzoek verder toegespitst en werden verschillende modellen laserprinters bekeken. de meerderheid (37) gaf geen uitstoot, 17 gaven een hoge uitstoot, en 8 modellen lagen daar ergens tussenin. De ouderdom van de cartridge speelde ook een rol, en uiteraard hoe dichtbedrukt een pagina was.
UIteraard zal nu nog verder onderzoek volgen. Maar je hebt alvast een reden om de laserprinter op jouw bureautje met argwaan te bekijken!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070731-laser-printers-pollute-office-air.html
>>> reactie van lezer André:
> Hoeveel Laser printer staan er op de redactie van Netties?? -:)
> Maar belangrijker: hoeveel afdrukken maak je per dag/jaar? en hoe ver zit jij er vanaf?
> Ik zou mijn dagelijkse portie niet willen missen-:)
> Hopelijk moeten jullie jaarlijks op medisch onderzoek
> Tip: Draag een mondmasker bij het afprinten ( genre operatiezaal) zal toch iets helpen zeker!
> Nog een gezonde dag verder

DOEN ISP'S WEL GENOEG OM BOTNETS TEGEN TE GAAN?
Wij blijven nog even in onze beveiligingssfeer zitten. Gisteren hadden wij het over botnets, die steeds vaker voorkomen, en dus ook een steeds grotere bron van ongerustheid worden voor gebruikers en sysadmins. Als antwoord op die dreiging hebben verschillende beveiligingsbedrijven tools ontworpen tegen de botnets. Zo heeft Arbor Networks een dienst, die PeakFlow heet, waarop bedrijven een abonnement kunnen nemen, en die in real time netwerken in het oog houdt en ziet of er zich geen abnormale activiteiten zoals DoS aanvallen voordoen.
Maar als het zo simpel was, waarom doen alle ISP's dat niet, zodat er snel een eind komt aan de botnets? Tja, zo simpel is het dus inderdaad niet. Er is immers een nieuw genre botnets, die als een P2P model werken, en waarbij er dus geen centrale server is. Wordt er getracht de bot-actiteit stop te zetten, dan zal die activiteit gewoon verschoven worden naar een andere zombie van het botnet. Met andere woorden: botnets zijn té dynamisch en het proactieve scannen van het netwerk haalt niet veel uit.
Trouwens, het blijkt uit een rapport van Internet Security Operations Task Force (ISOTF) dat er heel wat IPS's zijn die niet geneigd zijn te investeren in antibotnet technologie. Krijgen deze providers een klacht binnen over een botnet, dan zijn er verschillende die daar geen gevolg aan geven, laat staan dat zij stappen nemen tegen zo'n botnet.
De gebruikers zodanig opvoeden dat zij zelf aan hun ISP vragen wat hij doet aan zulke botnets, is dan ook de boodschap!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070731-isps-may-not-be-doing-enough-about-botnets.html
http://www.isotf.org/?page_value=10

GESCHRAPT KRANTENARTIKEL ZIET NIEUW LEVEN OP WEB
Er was een tijd dat de eindredacteur het voor het zeggen had op de krant. Was er een artikel dat hem niet aanstond, dan verdween het in de prullenbak - al dan niet onder druk van de directie. Hoe goed ook geschreven, hoe interessant de informatie ook, geen enkele lezer kwam het nog te weten.
Die tijd is echter voorbij, en daarvoor zorgt het internet. Dat werd deze week nogmaals bewezen door een artikel van de Los Angeles Times, een column eigenlijk, die onder de naam The Big Picture gewoonlijk gepubliceerd werd. Daarin had columnist Patrick Goldstein het deze keer over de precaire toestand van de krant, en reikte hij oplossingen aan om de benarde financiŽle toestand te verhelpen. Het artikel verdween om een of andere reden (de directie van de krant verstaat zelf niet waarom) in de prullenmand voor de papieren editie, maar "door een gunstige wind" zoals dat dan heet belandde het artikel bij een bevriende publicatie, die het artikel wél publiceerde, op het internet. En zich beloond zag met een bezoekersaantal van meer dan 18.000 mensen.
En uiteraard schreef ook de blogosfeer uitvoerig over het artikel - als er ook maar een zweem van censuuur vermoedt word, staat de blogosfeer meteen in rep en roer! Of, om het met de woorden van een van de bloggers te zeggen: "Het is tegenwoordig gebruikelijk om artikels te 'killen'. Maar ze kunnen de poort niet meer dicht houden, want duizenden bloggers hebben tunnels onder het hek gegraven". Mooi uitgezegd, en een mooie illustratie van de positieve kracht van het internet.
http://www.laobserved.com/archive/2007/07/goldsteins_killed_column.php
http://www.deadlinehollywooddaily.com/piss-poor-la-times-stifles-patrick-goldstein/
http://news.com.com/New+life+on+the+Web+for+a+killed+newspaper+column/2100-1025_3-6199543.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703

VISTA UPDATES GELEKT OP HET NET
Hoe is het mogelijk: zelfs updates van software worden tegenwoordig al gelekt op het net, nog voor ze officieel uitgebracht worden. En het gekke is dat het niet eens om updates gaat die kritieke fouten moeten patchen, maar om gewone kleine verbeteringen...
Microsoft, dat zich eigenlijk vereerd mag voelen door de belangstelling voor de patches, heeft het moeten toegeven: de hot-fix paketten die momenteel al op het net circuleren zijn echt, en zullen binnenkort als gewone updat naar alle gebruikers doorgestuurd worden.
Microsoft ontkent echter dat deze updates de kern vormen van Service Pack 1 voor Vista. Zoals je weet zijn heel wat gebruikers ongelukkig met de manier waarop Vista werkt, en zijn er velen die afwachten tot een SP1 uitgebracht wordt, omdat zij menen dat hiermee verholpen zou worden aan enkele kinderziekten.
Hoe het ook zij: de hot fixes zijn inmiddels verdwenen van de site waar zij oorspronkelijk gepost werden, en je zal dus moeten wachten tot Microsoft zelf de updates uitbrengt, wat volgens waarnemers op 14 augustus zijn, Patch Tuesday dus. Tenzij jij, net zoals zovele andere internauten nog altijd de kat uit de boom ziet met Vista, en voorlopig trouw blijft zweren aan WIndows XP...
http://www.pcworld.com/article/id,135318/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9028418

GROTE CYBERMUUR IS OOK CYBERSCHILD
Zoals je wellicht weet past Chine censuur toe op het internet, om 'ongewenste' informatie tegen te houden. Onder ongewenst mag jij verstaan wat jij wil: porno, spam, maar in onze ogen draait het veelal om politiek gevoelige content. China is nog altijd niet echt een open democratie, en dissidentie moet je er soms met je leven bekopen.
Om die censuur mogelijk te maken, heeft het land een stricte controle over alle internet service providers, en wordt content gefilterd. Die barrière wordt soms al spottend de "Great Firewall" genoemd - naar analogie met de "Great Wall", wat wij de Chinese Muur noemen, de grote muur die doorheen het land loopt. In het Mandarijns heet die muur echter jindung gongcheng, of het Gouden Schilde. Omdat deze muur niet alleen content binnen- en buitenhoudt, maar ook een uitstekend schild biedt bij een cyberaanval. Dankzij deze stricte controle zou China beter in staat zijn om een verdediging op te werpen in geval van een online aanval.
Een land zoals de VS daarentegen, waar het internet autonoom is en er haast zo goed als geen censuur bestaat, kan de overheid zulke verdediging niet afdwingen, met alle gevolgen vandien. Een erg interessant aritkel over de 'voordelen' van een door de overheid gecontroleerd internet vind je bij Forbes.
http://www.forbes.com/technology/2007/07/30/china-cybercrime-war-tech-cx_ag_0730internet.html

MCAFEE ANTIVIRUS ZORGT VOOR STAMPEDE IN TAAKBALK VISTA

Reporter David Berlind vertelt in zijn blog hoe de nieuwste update van de antivirussoftware van McAfee zijn Vista computer een ernstige indigestie bezorgd heeft. Het blijkt namelijk dat deze software op zijn nieuwe Lenovo Thinkpad computer een hele reeks icoontjes neerplant in het systeembalk - ééntje om elke 4 minuten om precies te zijn.
Waarom de software doet, is nog niet geweten. Berlind heeft in elk geval een rapport van het gebeuren doorgestuurd aan McAfee en wacht nu op hun reactie. De man heeft van het hele gebeuren ook een video gemaakt, die je op zijn blog kan bekijken.
En omdat er de laatste tijd zoveel fout is gegaan met zijn computers, is Berlind gestart met een nieuwe reeks video 'rants' noemt - een woord dat je moeilijk kan vertalen, 'van leer trekken tegen' zou nog de beste omschrijving zijn. De reeks heet Technology Shakedown, en alle internauten die zelf hebben meegemaakt hoe slecht functionerende technologie hen tot wanhoop gedreven heeft, worden uitgenodigd om hiervan een filmpje te maken en dit in te zenden.
http://blogs.zdnet.com/Berlind/?p=689&tag=nl.e539
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MENS WINT HET VAN POKERCOMPUTER
Oef, wat een geruststelling: de mens is nog altijd slimmer dan de computer. Het duurde vier sessies lang, maar uiteindelijk bleek dat de mens de robot te slim af was bij de mens versus computer pokerwedstrijd.
Het zou echter een erg moeilijke overwinning blijken. Op dag 1 overwon de computer, op dag 2 leken de menselijke spelers zich ingeleefd te hebben in het spel van de computer, en haalden zij het.
Dat de mens gewonnen heeft, mag voor ons een geruststelling zijn, maar voor wetenschappers die onderzoek doen naar Aritificial Intelligence is het een tegenslag. De poker-computer Polaris, was een boegbeeld van AI poker. De nederlaag betekent dat zulke computers het nog altijd moeten afleggen tegen de mens, ook als hij het slechts tegen één tegenstander moet opnemen. Wat wil zeggen dat hij zeker geen kans maakt als hij het tegen verschillende poker-partners moet opnemen.
Tja, echt een hele geruststelling dat wij nog altijd afgedroogd zullen worden door gewone medemensen, niet door robots!
http://www.techdirt.com/articles/20070723/081528.shtml
http://www.pokerpages.com/poker-news/news/humans-win-first-man-machine-poker-championship-29883.htm
http://techdirt.com/articles/20070725/101223.shtml

LOGITECH'S NIEUWE COMFORT WAVE KLAVIER
Logitech blijft proberen om het comfort van de gebruiker te verhogen. De ene moet er niets van hebben, en blijft zweren bij zijn oude vertrouwde rechthoekige klavier, waar alle toetsen rechtlijnig in het gelid staan. De ander is gewoon stapelzot op de ergonomische klavieren van Logitech, die gebogen zijn om meer natuurlijk de vorm van uw hand te volgen, en kan niet meer wennen aan zo'n klassiek klavier.
Logitech tracht die ergonomische klavieren steeds verder te perfectioneren. Het nieuwste model, de Wave, is niet alleen gebogen om een meer natuurlijke handstand te geven, maar ook het niveau van de toetsen werd aangepast om meer uw vingers te kunnen volgen. Slim bedacht!
Het klavier wordt uitgebracht in een versie met en zonder draad. Voor de VS worden prijzen verwacht van $49,99 en 89,99 voor met en zonder draad respectievelijk, en de ervaring leert ons dat, ondanks het koersverschil, een gelijkaardig cijfer mag toegepast worden in Euro's.
Bij CNet vind je een fotoreportage over het klavier
http://www.logitech.com/index.cfm/wave/?view=wave_home&cl=be,nl
http://ct.news.com.com/clicks?t=39459963-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

WETENSCHAPPERS: FORENSISCHE SOFTWARE KAN GEHACKT WORDEN
Kijk, zelfs ons hard/software artikeltje sluit aan op het thema cyberboeven. Want zo'n boeven moeten betrapt worden, en eens betrapt moeten er ook bewijzen gezocht worden voor hun cybermisdaden. Die 'sporen' moeten dan ook nog eens door de rechter aanvaard worden als geldige bewijzen.
En daar blijkt er iets te schorten, zo blijkt uit een artikel bij PC World. Wetenschappers bij Isec Partners hebben enkele forensische onderzoeksprogramma's onder de loep genomen, en stelden verschillende bugs vast, die gebruikt zouden kunnen worden om het programma te laten crashen, en zelfs, o ironie, het mogelijk maakten dat er ongeoorloofde sofware geplaatst zou worden op de computers van de speurders.
Tja, het blijft een kat-en-muis spelletje tussen hackers en patchers, en de software die echt 100% bestand is tegen hackers moet naar onze mening nog uitgevonden worden.
In elk geval: deze week wordt er in Las Vegas de Black Hat USA 2007 conferentie gehouden, die draait rond hackers en beveiliging. En wellicht zal je in de volgende dagen nog meer nieuws van dat front vernemen. Wij houden je op de hoogte!
http://www.pcworld.com/article/id,135047/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.blackhat.com/html/bh-usa-07/bh-usa-07-schedule.html

AFGEDANKTE MOBIELTJES EEN TIJDBOM VOOR HET MILIEU
In AustraliŽ wordt aan de alarmbel getrokken: de mobiele telefoonindustrie mag dan al een mooi plan hebben voor het verwerken van giftige afval afkomstig van mobieltjes, tot hiertoe is slechts 3% van de afgedankte toestellen ook daadwerkelijk gerecycleerd.
Wij beschikken zelf niet over cijfers van BelgiŽ, of Europa, maar het lijkt ons dat er een zelfde situatie hier geldt. Want net zoals in AustraliŽ wordt er hier wel een "recupel" taks aangerekend bij elk toestel dat je aankoopt, om de recyclage ervan te bekostigen, in de praktijk worden er weinig mobieltjes naar de recyclageparken gebracht. Koelkasten of ijskasten of oude tv's, die belanden daar wel, want de afgedankte toestellen zijn te groot en staan enkel in de weg. Maar een mobieltje dat afgedankt wordt, dat blijft nog jaren in de schuif slingeren. Eerlijk gezegd moeten wij bekennen dat wij hier vier oude toestellen hebben liggen... Als iedereen is zoals wij, dan moeten er heel wat oude toestellen rondslingeren, die met zijn allen een berg giftige stoffen vertegenwoordigen!
Nu is het wel zo dat in ons land de burgers aangemoedigd worden om hun oude mobieltje binnen te brengen: in ruil voor dat oude toestel, krijg je vaak een fikse korting bij de aankoop van het nieuwe toestel. Maar voor té oude toestellen (die meestal ook het meest toxisch zijn) krijg je geen geld meer.
Kortom: er is een mobiele "Al Gore" nodig om de mensen te wijzen op het gevaar van die oude toestellen, zodat zij hun afdankertjes inleveren in de erkende centra, ter recyclage!
http://www.pcworld.com/article/id,135248/article.html?tk=nl_dnxnws

TIMEX UURWERK MET IPOD CONTROLE
Dat vinden wij nu nog eens een leuk idee: je iPod bedienen vanop je uurwerk. Het is uiteraard afkomstig van Timex, dat in het verleden altijd al geŽxperimenteerd heeft met computertechnologie in te bouwen in haar uurwerken - denk maar aan de uurwerken met ingebouwde adresboekjes en agenda, die je draadloos kon synchroniseren met je pc.
Nu heeft Timex dus het iControl sportuurwerk aangekondigd. Hoe deze controle exact werkt, wil het bedrijf nog niet kwijt, maar volgens eerste rapporten zou er een speciale add-on bevestigd worden aan de iPod die dan draadloos vanop het uurwerk bestuurd wordt. Je zou de play/pause knop kunnen bedienen, alsook volumecontrole en de mogelijkheid om naar de volgende/vorige song te springen. Informatie over de songs zelf zou er echter niet in de wijzerplaat verschijnen.
O ja, je kan ook het uur aflezen op de klok...
http://news.digitaltrends.com/news/story/13760/timex_icontrol_watch_controls_ipods


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Japanse porno-industrie neemt standpunt in in formatenoorlog en kiest voor Blu-Ray
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47409

*** Vanaf september komen er anti-piraatfilters op YouTube
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47398

*** Rechter beslist: onderdeel "Buy it Now" op eBay is geen inbreuk op patent
http://www.pcworld.com/article/id,135240/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Nieuws uit de games wereld: Rockstar game exclusief voor PS3, en Viva Piqata voor Nintendo DS
http://www.pcworld.com/article/id,135242/article.html?tk=nl_dnxnws

*** In de VS is een wettelijk schild voor bloggers goedgekeurd - wie aan journalistiek doet voor "financieel gewin" heeft recht op het geheimhouden van zijn bronnen.
http://ct.news.com.com/clicks?t=39459959-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Taxichauffeurs in New York dreigen met staking: in hun yellow cabs wordt GPS ingevoerd, en zij zijn bang dat hun baas hen gaat volgen, ook al zijn ze niet van dienst
http://www.pcworld.com/article/id,135303/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Apple krijgt steeds meer klachten over de batterij in de iPhone, vooral over het feit dat de gebruiker die niet zelf mag vervangen
http://www.pcworld.com/article/id,135310/article.html?tk=nl_dnxnws

*** In de VS kunnen abonnees van AT&T voortaan muziek van eMusic downloaden via het mobieltje. De prijs is wel extreem duur.
http://www.pcworld.com/article/id,135312/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Snellere harddisks door ompolen magneten met licht
http://www.computable.nl/nieuws.jsp?rubriek=1508319&id=2065941#reactiesHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


FAR BEYOND FRAIL - BUTTERFLY SKETCHES
Een duo dat uit Kansas City komt, en echt heel mooie muziek maakt, waarbij een frêle dame de zang voor haar rekening neemt. Op de website vand e band kan je in streaming formaat naar het album luisteren. De aankoop van het hele album kost 4,99 $
Onze keuze van de week halen wij tussen haakjes bij Shifted Sound, een van de podcasts waar wij telkens en telkens weer nieuwe talenten ontdekken.
http://www.farbeyondfrail.com/store/moreInfo_downloads_BS.php
http://www.farbeyondfrail.com/
http://www.shiftedsound.com/?p=90

FARIS NOURALLAH - IL SUO CORE DI TRANSISTOR
[singer/songwriter] Soms erg vrolijk, soms heel teder: Faris Nourallah heeft een prachtige warme stem, en met begeleiding van een piano of eenvoudige instrumenten vertelt hij een ontroerend verhaal. De composities zijn ook erg apart, en mooi. Op de website van de man kan je enkele songs downloaden, die absoluut de moeite waard zijn.
http://www.awfulbliss.it/artists.htm

COYOTE BONES - GENTLEMEN ON THE ROCKS
[singer-songwriter] Soms intimistisch, dan weer pure rock. Een mooie band, en een leuke websie trouwens, waar je de foto's kan verslepen.Op de website van de band kan je verschillende songs in streaming formaat beluisteren; je hebt helaas niet echt een overzicht van het beschikbare aanbod.
http://www.coyotebones.com/

STARS - IN OUR BEDROOM AFTER THE WAR
[Pop] Deze band had wat problemen met zijn platenlabel, maar bereikte uiteindelijk een akkoord zodat de songs toch online geleverd konden worden. Op de site van de band kan je erg mooie, ongewone songs beluisteren uit de verschillende albums die de band al op haar actief heeft staan. Deze band heeft ons aangenaam verrast.
http://www.arts-crafts.ca/stars/

SOL SEPPY
[pop] Om deze week te besluiten: Sol Seppy. Alternatieve pop, met een stem die soms aan Debbie Harry doet denken. Niet slecht.
http://www.myspace.com/solseppy


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik zou graag willen dat er meer dingen gebeurden op de manier waarop ze gebeurden toen je klein was.
Toen je nog niet wist hoe de goochelaar het voor elkaar kreeg en je er gewoon naar kon kijken en zeggen: "Nou, 't is toverij."
- Paul McCartney, Engels zanger-componist -
De nieuwe oogst


YOUTUBE TOOLS
De filmpjes bij YouTube zijn wel leuk, en soms heb je zin om ze op je eigen pc op te slaan: om ze te bewaren vermits je ze zo leuk vindt, maar ook om de kwaliteit van het afspelen te verbetern, als je niet zo'n denderende internetverbinding hebt.
Dit steengoede artikel bij Mashable geeft een overzicht van de verschillende tools om deze filmpjes te bewaren. (Tip: WIm W)
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2007/05/05/download-youtube-video/

HARRY POTTER
Het is zover: het boek is eindelijk in de handel. Zoals je weet, heeft een ijverige internaut enkele dagen voordien het boek volledig gefotografeerd en die foto's via BitTorrent verspreid (1)
Maar heb je eigenlijk al eens een bezoekje gebracht aan de site van de schrijfster, J.K. Rowlings? Die is gewoon prachtig uitgewerkt in flash, heel interactief, een waar genot voor het oog!
[Taal: Engels]
http://www.jkrowling.com/

WII FIT PARODIE
Sinds kort is er een nieuw hulpstuk voor de Nintendo Wii uit: de Wii Fit, eigenlijk een soort weegschaal die aan de hand van de druk van je voeten op het witte bord jouw bewegingen doorgeeft aan de console, en in het spel vertaalt. Het kon natuurlijk niet uitblijven of er zou ook een parodie komen op deze Wii Fit. Want is het echt zo leuk om op één been te gaan staan op zo'n plastic wit bord?
De makers van deze parodie, Sarcasticgamer, hebben ook een parodie gemaakt op Microsoft Surface. In beide gevallen werden de originele beelden van de reclame gebruikt ,maar werd er een sarcastische tekst aan toegevoegd - Surface werd "Big ass table". Erg leuk!
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=_iYBmAVuBns

MAAK ZELF JE TIJDLIJN
Werk je zelf mee aan een poject, een vereniging, dan kan het leuk en/of interessant zijn om eens een tijdlijn te maken met daarop de belangrijkste gebeurtenissen van het project of de vereniging. Deze site maakt het online maken van zo'n tijdlijn kinderspel. Je vindt er trouwens ook voorbeelden van reeds bestaanden tijdlijnen, zoals de geschiedenis van Mashable, het leven van William Shakespeare, enz. Wie maakt er eens een tijdlijn voor Netties? (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://xtimeline.com/index.aspx

HOE KAN JE SKYPE GESPREKKEN OPNEMEN?
Het kan soms handig zijn om je Skype gesprekken op te nemen - als je bijvoorbeeld een telefonisch interview afneemt, of een gesprek wil bewaren. Bij Master New Media vind je een handleiding hoe je in dat geval tewerk moet gaan, plus een lijstje met de tools die je daarbij kunnen helpen. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/online_collaboration/skype-recording/how-to-record-Skype-calls-tools-guide-20070624.htm

ONLINE MUZIEK: MEER DAN 90 WEBSITES
Een fantastisch uitgebreide opsomming en bespreking van sites waar je online muziek kan vinden: van internet radio tot tools om nieuwe muziek te ontdekken, tot sociale netwerken en zelfs tools om muziek te delen met andere internauten. (Tip: WIm W)
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2007/07/06/online-music

DAFONT: EEN SCHATKAMER VAN LETTERTYPES
Fonts of lettertypes zijn erg belangrijk - zij bepalen mee de uitstraling van jouw document: moet het speels zijn of zakelijk, modern of klassiek? Deze website bevat een ware schat aan fonts, en vertelt je ook hoe je deze moet installeren. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels/Frans]
http://www.dafont.com/

MUSICOVERY: ONTDEK NIEUWE MUZIEK
Een goed concept: je bepaalt welk genre muziek je wil horen rap, klassiek, gospel, disco, pop enz), en met schuivertjes geef je aan welke stemming die muziek mag hebben. Aan de hand van die instellingen zal deze online 'radio' voor jou muziek opzoeken. Zo leer je vaak steengoede artiesten kennen! (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.musicovery.com/

WAT IS RSS?
Reporter Van Ess van het blog Voelspriet heeft een handige cursus online gezet, die je kan downloaden, en die je alles vertelt over RSS, en hoe je deze tool kan gebruiken, zowel als internaut die de RSS feeds leest en opvolgt, als de aanbieder van content, die RSS feeds ter beschikking stelt van de lezers.
[Taal: Engels]
http://www.searchbistro.com/index.php?/archives/43-Download-Presentation-About-RSS.html
http://www.searchbistro.com/exit.php?url_id=1678&entry_id=43

DE ATOOMBOM
OP 9 augustus 1945 werd er een atoombom tot ontploffing gebracht in Nagasaki, Japan. Hoe verwoestend die bom was, kunnen wij ons echt niet voorstellen. Bij CNet vind je een indrukwekkende fotoreportage over de kracht van de atoombom. Om stil van te worden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atoombom
http://news.com.com/Photos+Revisiting+the+power+of+the+atom+bomb/2300-13576_3-6199637.html?part=dtx&tag=nl.e433

OPEN DNS
Wat is dat eigenlijk, open DNS? Met deze dienst kan je surfen op het internet, en gebruik maken van de Domain Name Server van deze organisatie, in plaats van de DNS servers van je eigen ISP. Volgens OpenDNS zou dat een veiliger, snellere en betrouwbare manier moeten zijn om te surfen. De dienst is gratis. Bij Wikipedia lees je er meer over, en op het tweede adres kan je de dienst uittesten.
[Taal: Engels]
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDNS
http://www.opendns.com/

VIDEOTAG: ETIKETJES GEVEN
Een experiment dat opgezet werd om zoveel mogelijk video's van een tag (etiket, omschrijvend label) te voorzien, allicht in opdracht van een of andere zoekmachine, dat is wat achter deze site steekt. Maar daar moet jij je niets van aantrekken, want eigenlijk speel je hier een spelletje: in een tijdsbestek van 10 minuten moet je zoveel mogelijk YouTube video's van een tag voorzien, waarmee je dan punten verdient, en hoger in het klassement komt. Geld krijg je niet, alleen... eeuwige roem!
[Taal: Engels]
http://www.videotag.co.uk/game.php

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: GOUDEN LEEUWTJES VAN CANNES
Ben jij ook zo verzot op reclamefilmpjes - die goed gemaakt zijn uiteraard? Bij L'Internaute hebben ze tien van de beste spots gekozen en online gezet. En geloof ons, het zijn echte pareltjes!
[Taal: Frans / Engels]
http://www.linternaute.com/humour/decouverte/selection/lions-d-or/1.shtml

VRIJDAG FOTOGRAFIEDAG: WIM VAN EESBEEK
Opnieuw een fotograaf die de presentaite van zijn afbeeldingen in een originele vorm gegoten heft. Erg knap.
[Taal: --]
http://www.vaneesbeek.be/

VRIJDAG FILMDAG: SURF'S UP
In oktober in de zalen, in het Nederlands gesproken, deze erg sympathieke animatiefilm over surfende pinguins. Nu kan je al de website bewonderen (volledig Nederlandstalig), waar je naast trailers ook verrassende spelletjes vindt. Echt heel leuk!
[Taal: Nederlands]
http://www.surfsup.be/Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Knuffelen op afstand
Ouders kunnen hun zieke kinderen in het ziekenhuis binnenkort op afstand knuffelen.
http://www.ad.nl/diagnose/article1550739.ece
- Train je gezicht
Nintendo zet de lijn van de Braintrainer-game voort. In Japan is er nu de Face-Trainer. Gekke bekken...
http://www.ad.nl/multi-media/article1558151.ece
- Surfen' met gsm dure grap
Telecombedrijven waarschuwen hun klanten niet wat de financiŽle drama's kunnen zijn van mobiel...
http://www.ad.nl/multi-media/article1551525.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Telefoon met Wii-besturing
Het Amerikaanse GestureTek heeft telefoons ontwikkeld waarmee je kunt gamen op dezelfde manier als met de Wii. Door bewegingen!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20117
- Aantekeningen bij foto's
Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar soms is het ook handig om woorden bij een foto te plaatsen. FotoTagger is een gratis programma dat dit laatste doet.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20123
- USB Hamster
Dit actieve huisdiertje geeft je volop gezelligheid onder het typen. Maar let op, hij past zich aan jouw werktempo aan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20140

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- iLoft: strakke videofoon van Fermax
Fermax presenteert met de iLoft een innovatief videofoniesysteem. Een strak design met extra dun profiel, verrassende materialen, unieke details en een eenvoudige programmatie zijn de blikvangers van ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2980
- Cool op school: HPís stijlvolle desktop pc's en notebooks
Met het oog op het nieuwe schooljaar in september presenteert HP een nieuw gamma van notebooks en desktops. Mobiliteit en compactheid zijn de sleutelwoorden.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2977
- Meer veiligheid en up-to-date wegenkaarten bij TomTom
De Europese markt voor draagbare navigatiesystemen groeit in 2007 sneller dan verwacht. Dat legt een fabrikant zoals TomTom geen windeieren, dat onlangs een fors grotere nettowinst en omzet liet noteren...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2974

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Bubble 2.0 : Naar een nieuwe luchtbel
Iedereen die de internet luchtbel in van 1999 meemaakte is van mening dat we opnieuw naar een luchtbel evolueren. En omdat dit proces nog maar net op gang werd gebracht, staan ons nog de gekste dingen te wachten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16944&style=34360
- De sociale networking websites zetten de muziekindustrie op haar kop
Een recente enquête toont aan dat het illegaal downloaden van muziek populairder dan ooit. Dat verklaart althans Digital Media Survey 2007, uitgevoerd door Entertainment Media Research.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16938&style=34360
- Adobe stelt Captivate 3 voor
Adobe Systems Incorporated stelt Adobe® Captivate® 3 voor. Met dit tool voor het ontwerpen van e-learning content kunt u simulaties creŽren op uw pc, opleidingsscenarioís en aantrekkelijke interactieve vragenlijsten bedenken. Adobe Captivate 3 werd verrijkt met nieuwe functies zoals het opnemen in multi-modus, een functie voor het heropnemen, een nieuwe invoer vanaf Microsoft PowerPoint en het beheer van multimedia content.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16937&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- De geek wordt fit!
De Wii Remote en Wii Fit geven de trend al aan: de tijd dat tech geeks per definitie dikzakken zijn die de hele dag achter hun computer hangen is voorbij. Onze tech gadgets helpen ons om op een leuke manier gezond en fit te worden, en verschillende podcasts vertellen ons hoe het moet.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/de-geek-wordt-fit.cfm
- Een lange URL? Even de schaar bovenhalen!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/een-lange-url-even-de-schaar-bovenhalen.cfm
- Mails die zichzelf vernietigen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/mails-die-zichzelf-vernietigen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Drie nieuwe projecten voor De Webfabriek
Het Antwerpse ĎDe Webfabriekí brengt ons op de hoogte van een aantal nieuwe projecten. Zo bouwde het bedrijf, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de haven van Zeebrugge, haveninzicht.eu, een site die het publiek kennis laat maken met de verschillende aspecten van de Ďmaritieme sectorí.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4677
- Veiligheidsgevoel creŽren blijft uitdaging voor online handelaars
De Standaard schrijft vandaag over een onderzoek dat werd uitgevoerd door Research Solution, in opdracht van Citibank, naar online betalingen in ons land.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4663
- YouTube bijna klaar met copyright-filter
Een advocaat van YouTube heeft voor een Amerikaanse rechtbank gezegd dat het bedrijf bijna klaar is met het bouwen van een filter voor het weren van content waarop intellectuele rechten berusten.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4661

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: Rush Hour 3 - Trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1524_rush_hour_3__trailer.html
- Muziek: Hellogoodbye - here (in your arms)
http://www.speedzone.be/artikel/1526_hellogoodbye__here_in_your_arms.html
- Film & TV: Brug over Mississippi stort in
http://www.speedzone.be/artikel/1528_brug_over_mississippi_stort_in.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 3 miljard downloads via iTunes Store
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1499
- Gephotoshopped
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1493
- Web 3.0
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1492

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Pirate Bay gaat Suprnova nieuw leven inblazen
Torrentsite The Pirate Bay is van plan om Suprnova - de torrentsite die in 2004 definitief gesloten werd - weer op te starten. In oktober 2005 kreeg Suprnova al een opvolger onder de vlag Newnova. »
http://life.tweakers.net/nieuws/48717/Pirate-Bay-gaat-Suprnova-nieuw-leven-inblazen.html
- Overzetten van cassette-opnames mogelijk met Tape2Pc
De doos vol audiocassettes kan weer van de zolder worden gehaald. Het bedrijf ION zet een cassettedeck op de markt met een usb-aansluiting, waarmee oude opnames naar mp3-formaat omgezet kunnen worden.
http://life.tweakers.net/nieuws/48721/Overzetten-van-cassette-opnames-mogelijk-met-Tape2Pc.html
- Goede beveiliging mobiele dataopslag blijft moeilijk
Enige tijd geleden deed Tweakers.net de kwetsbaarheid van verschillende Ďbeveiligdeí usb-sticks uit de doeken. Dit keer worden twee externe harddisks onder de loep genomen. Bieden deze wel de beloofde veiligheid? »
http://tweakers.net/reviews/715Wikipedia

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SLIM OMGAAN MET VISTA: VISTA AFSLUITEN
Wanneer je de Power button aanklikt op het startmenu, dan staat die knop standaard ingesteld om de slaapfunctie op te roepen. Maar wellicht wil jij gewoon dat je computer afgesloten wordt, om energie te besparen bijvoorbeeld.
Dit kan je echter wijzigen. Ga hiervoor naar Controlepaneel, Power Options, Change Plan Settings, Change Advanced Power Settings. Blader hier naar de instellingen voor "Power buttons and lid".
Nu kan je kiezen:
- via Power Button action wijzig je de actie die ondernomen wordt als je de power knop op je pc indrukt
- via Start menu power button kan je de actie ondernemen als je de button indrukt op het Start Menu.
Je kan die wijzigne naar Sleep, Hibernat, of Shut Down.

SLIM OMGAAN MET VISTA: CONFIRMATIE DIALOOG BIJ HET WISSEN
Een van de eerste dingen die je wil doen, wanneer je een nieuwe computer hebt, is die vervelende zeurvenstertjes uitschakelen. Een van die ergernis-venstertje is de confirmatie wanneer je een bestand wil wissen. Ja, je bent zeker dat je het wil weggooien, want anders zou je niet op de Delete knoppen drukken, niet? Per slot van rekening, eens je iets in de prullenmand gooit, kan je het nog altijd terug opvissen, niet?
Gelukkig is het uitschakelen van dit confirmatie-venster tamelijk simpel. Gewoon rechts klikken op de prullenmand, Properties kiezen, en dan onderaan "Display delete confirmation dialog"uitvinken, en met Apply bevestigen.

SLIM OMGAAN MET VISTA: DE ZIJBALK UITSCHAKELEN
Een van de kenmerken van Vista, is de zijbalk (sidebar) op je desktop. Daar staat een mooie grote klok in, en kan je allerlei bijkomende gadgets plaatsen, zoals het weerbericht enz. Maar ben jij niet zo'n gadget freak, en heb je genoeg aan de simpele systeemklok op je pc, dan kan je uiteraard die hele zijbalk net zo goed dumpen. Dat doe je als volgt: klik rechts op een blanco plekje op de zijbalk, of op het icoontje van de zijbalk, en kies Properties (Eigenschappen). Vink het vakje uit naast "Start Sidebar when Windows starts". Klik vervolgens rechts op het icoontje van de zijbalk, kies Exit, en de balk is weg en blijft weg. Kijk, zo simpel is dat nu!

TIPS VOOR WEBWERKERS
Browsers, zoals Internet Explorer slaan webpagina's op in een cache. Dat betekent dat als iemand een URL gebruikt met Ajax meer dan een keer, de browser een kopie laat zien vanuit de cache en niet de meest actuele pagina op de server. Dat kan een probleem zijn als je de meest recente gegevens wil weergeven.
Als je de data op de server hebt gewijzigd en je ziet nog steeds dezelfde gegevens als daarvoor in je Ajax applicatie, dan kan je het slachtoffer zijn van caching.
Om te vermijden dat Ajax applicaties caching toepassen voor die pagina kan je de volgende headers toepassen bij het versturen van data naar de server; in PHP zou het er zo kunnen uitzien:
header("Cache-Control", "no-cache");
header("Pragma", "no-cache");
header("Expires", "-1");
Echter deze methode blijkt onbetrouwbaar te zijn met Internet Explorer. Een praktische manier om je applicaties caching te laten ontlopen is het veranderen van de URL bij het aanvragen bij de server. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een betekenisloze waarde genaamd t -- die door de server wordt genegeerd -- aan het eind van de URL:
var myUrl = "data.php?name=klaas" + "&t=" + new Date().getTime();
Dit voegt de huidige tijd, gemeten in milliseconden, toe aan het eind van de URL. En omdat deze URL nog nooit eerder is gebruikt is er ook caching toegepast en je kan er zeker van zijn dat de laatste gegevens worden weergegeven door de server.
Ajax is een afkorting van 'Asynchronous JavaScript+CSS+DOM+XMLHttpRequest.'
Sjeef

SLIM OMGAAN MET VISTA: MY COMPUTER ICOONTJE OP JE DESKTOP
Velen betreuren het dat er geen "My computer" icoontje meer staat op hun Vista-desktop. Dat kan echter heel simpel verholpen worden.
Klik op start, en klik dan rechts op Computer; kies nu het "How on Desktop" uit het menu dat nu verschijnt. Voila, meer is er niet nodig. Simpel, maar je moet het weten!

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...DXSTUDIO: REALTIME 3D ENGINE
Windows - gratis demo
Deze software zal wellicht niet voor de gewone internaut zijn, maar dat neemt niet weg dat hij gewoon indrukwekkend is. Je kan namelijk interactieve 3D afbeeldingen maken met deze software, en die nadien ook nog bewerken. Het systeem bevat zowel 2D als 3D layout editors, en via een Javascript kan je alles controleren. (Tip: Wim W)
http://www.dxstudio.com/

DAZ 3D BRYZE: 3D MODELING
Win98/ME/2000/XP/Vista - 125 MB - freeware
Een tool waarmee je adembenemende 3D landschappen en animaties kan maken. Een erg gemakkelijke gebruiksinterface vereenvoudigt het ontwerpproces voor de leek en de ervaren gebruiker. Je kan een landschap zoals de Grand Canyon importeren, bevolken met gebouwen en mensen die je uit de DAZ 3D bibliotheek kiest. Kies voor belichting (zonsondergang/opgang) enz. (Tip: WIm W)
http://downloads.zdnet.com/download.aspx?&compid=54820&docid=299745&tag=nl.e530

WEEZU: PRATEN MET DE ANDERE BEZOEKERS
Windows - add-on voor IE of Firefix - freeware
Na installatie van deze software zal je, wanneer je op een website komt, kunnen chatten met de andere internauten die op datzelfde moment de website bezoeken. Na installatie en registratie (gratis) kies je een avatar. Voortaan zal er een onderaan de websites die je bezoekt een balk verschijnen met daarop de avatars van de andere bezoekers die ook Weezu geïnstalleerd hebben. (Tip: Wim W)
http://weezu.com/weezuSite/english/index_en.php

THE BATTLE FOR WESNOTH
Win98/ME/2000/XP/Vista - 60 MB - freeware
Een erg leuk en spannend fantasy spel waarbij jij de controle krijgt over een leger, en, hoe kan het anders, ten strijde moet trekken tegen het andere kamp. Je moet de ruwe recruten omvormen tot geharde veteranen, enz.
http://www.wesnoth.org/

DOWNLOADHELPER: VIDEO EN BEELDEN DOWNLOADEN
Firefox add-on - 172k - freeware
Deze extensie voor Firefox is erg handig: komt hij op een website een bestand tegen van een bepaald genre (video, muziek), dan zal het icoontje in de toolbar beginnen te knipperen, en kan je met een simpele muisklik dit bestand downloaden in plaats van online te bekijken/beluisteren. Deze tool ondersteunt o.a. websites zoals YouTube, MySpace, Google Video en Daily Motion
http://www.downloadhelper.net/

GOOGLEPREVIEW: THUMBNAILS
Firefox add-on - 1!,1 kb - freeware
Nog een extensie voor Firefox: hiermee kan je een thumbnail oproepen van de sites die Google voorschotelt als resultaat op je zoekopdracht, zodat je je een idee kan vormen van de site zonder erop te moeten klikken.
http://ackroyd.de/googlepreview/

QTPFSGUI - HDR TOOL
Win98/2000/XP/ME - 8,5 MB - freeware
HRD staat voor High-Dynamic-Range, en is de nieuwste trend in digitale fotografie. HRD-foto's bestaan uit een reeks beeldne met verschillende belichtingsinstellingen, waardoor beelden onstaan met een hyperrealistische aandacht voor detail. Dit progje is een gratis tool, die van JPEG, TIFF en RAW foto's een HRD-beeld kan maken.
Tip: om deze freeware te kunnen gebruiken, moet je eerst de bijgeleverde Windows DLL Package V4 installeren.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_27250391.html?tid1=9232&tid2=0

TABSCOPE: EEN BLIK ACHTER HET TABBLAADJE
Firefox extensie - 22,5 KB - freeware
Met deze tool kan je een afbeelding oproepen van de website die zich achter een tabblaadje bevindt, zonder de pagina zelf terug te moeten oproepen. De tool bevat ook een vergrootglas, om de mini-afbeelding van die website te vergroten.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_26356817.html?tid1=9232&tid2=0

VRIJDAG MACDAG: GRAPHICCONVERTER
Mac OS X 10.4.4. - 73 MB - shareware
Een allround image editor met geavanceerde editing tools, en ondersteuning voor verschillende beeldformaten. Niet gratis, maar toch met een bescheiden prijsplaatje.
http://www.download.com/GraphicConverter/3000-2197_4-10718799.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: IPOKER
Mac OS X 10.4 - 32,4 MB - shareware
Met dit spelletje kan je 101 verschillende variaties spelen van poker. Het leuke is dat je tegenstrevers voorgesteld worden als geanimeerde figuurtjes, en dat jij met je iSight camera jezelf in het spel kan projecteren.
http://www.download.com/iPoker/3000-2286_4-10718831.html?tag=nl.e414


Het laatste woord....Verleden week vroegen wij onze lezers om een reactie op de mogeljke verlenging van de duur van de auteursrechten.
Wij kregen ontvingen de volgende reacties - waarvoor wij onze lezers danken!
<<<
Beste redactionairen,

Ivm de verlenging van de auteursrechten: Persoonlijk vind ik dat de auteurs rustig "lifetime" mogen genieten van hun hersenspinsels, maar dit mag niet erfelijk zijn. Want meestal zijn het de erfgenamen die er het meest van profiteren. Mijn dochter heeft toch ook geen recht op mijn pensioen als ik sterf.....

Felix
>>>

Lezer Henk heeft een grondige studie gemaakt van het probleem - leest u zelf zijn website!
<<<

Dag Hilde,
Ja, over dat volstrekt doorgeslagen copyright is heel wat te verhalen. Op www.music-abc.com/copyright.html heb ik het een en ander bij elkaar gebracht, maar ik zou er graag eens een alles omvattend artikel over schrijven. Maar je weet zelf hoe het gaat... ik sta al om 5 uur op om vroeg met alle leuke dingen te kunnen starten... Websites bouwen of bijwerken (en bezoeken), per email allerlei vragen beantwoorden, stukjes schrijven, een (jazz)radioprogramma voorbereiden, jazzclubs bezoeken, (veel) foto's maken enzovoort.
Jij en alle medewerkers in elk geval gefeliciteerd met jullie nieuwsbrief... het is voor mij een plezierig dagelijks baken in een onrustige wereld. Zelf heb ik ook een paar jaar een nieuwsbrief geschreven, maar ik ging toch wat te veel in de diepte en kwam zo tot slechts enkele afleveringen per jaar. Deze zijn overigens nog na te lezen op http://www.startpunt.com/Henk/, waar een behulpzame lezer ze op zijn server plaatste.
Vriendelijke groeten en veel sterkte,
Henk
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En medewerker Lode heeft nog een reactie op onze tip van verleden week over Favicons:
<<<
Beste Hilde,
In de jongste NeTTies heeft Wim het over favicons. Een zeer nuttige en eenvoudige manier van doen vindt je ook op:
http://www.html-kit.com/favicon/ en http://www.html-site.nl/favicon.php
Het mag ook al eens makkelijk zijn voor de luieriken. ;)
Wij hebben het zo gebruikt voor de website van onze toneelverening: http://www.dejeugdontwaakt.be (ik wil hier geen reclame maken hoor).
Met vriendelijke groeten,
Lode
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
De woorden 'goedkoop' en 'goedkoper' klinken de Nederlander als muziek in de oren.
- Adriaan MorriŽn, Nederlands auteur -