Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 2/8/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 509 van 28/7/2007

Gegroet lezers,

Al 9 nummer scheiden ons van het jubilemnummer 500 - het leven gaat door! En zo ook de nieuwtjes, die ons blijven toestromen uit alle uithoeken van de wereld.

Het artikel van de week, waarop jij ook kan reageren, is dat over de duur van copyrights in Engeland, dat je bij de nieuwsrubriek vindt. Is 50 jaar te lang of te kort als het op auteursrechten aankomt?
Jouw mening kan je kwijt op het adres redactie@netties.be

Zo, nu snel naar je leesvoer. Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.INTERNET-BOEVEN VERANDEREN HUN METHODES
Beveiligingsexperten waarschuwen dat de internet-boeven hun methodes aan het veranderen zijn, en dat de nieuwe werkwijze die zij toepassen vaak erg moeilijk te ontdekken is, en dus haast onmogelijk te stoppen is.
In het verleden werden vaak computers van gewone gebruikers gerectruteerd, weggekaapt als het ware, door er een trojaans paard op te zetten dat de bevelen van zijn "meester" gehoorzaamt. Veel van die robot (of bot) computers samen werden dan ingezet om Denial of Service aanvallen uit te voeren, onder commando van de bot-herder, de aanvoerder van het legertje willoze schapen.
Maar de laatste tijd bemerken de beveiligingsbedrijven iets nieuws: P2P ruilnetwerken worden ingeschakeld. Die gebruiken immers hubs of servers, die de mensen doorverwijzen naar de juiste plaats waar zij een film of een muziekbestand kunnen downloaden. En als zo'n hub er even uitgaat, voor bijvoorbeeld onderhoud, dan zal dat hub de boodschap geven dat de mensen later terug moeten komen.
Maar door deze administratieve taak te misbruiken, was een hacker in staat om een bepaalde server te bombarderen met verkeer van tienduizenden P2P ruilers, die zich uiteraard niet bewust waren van het feit dat zij zo'n aanval uitvoerden. Met andere woorden: voor deze aanval was het niet nodig om malware te zetten op die tienduizenden computers, het volstond om één van die hubs te compromitteren.
Volgens het beveiligingsbedrijf Prolexic ging het hierbij om een van de zwaarste aanvallen ooit, en waren er gigabits verkeer verstuurd per seconde.
Om even stil bij te staan, en te huiveren...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6908064.stm

CANADA VOERT IPOD TAX IN
Het is natuurlijk niet in eigen land, maar daarom is het niet minder belangrijk. In Canada heeft Copyright Board of Canada namelijk beslist dat er voortaan een extra taks betaald moet worden, als de burger een digitale muziekspeler koopt of een uitneembare geheugenkaart.
Er is veel protest tegen deze maatregel. Volgens de Copyright Board of Canada moet die namelijk de artiesten vergoeden die door allerlei piraterij inkomsten verliezen. Maar dat impliceert wel dat iedere burger die een digitale player of een geheugenkaart aankoopt, die gebruikt om muziek of films te pirateren - en dat is een pure belediging voor alle rechtschapen internauten.
Bovendien zou deze maatregel de deur openen naar een taks op andere toestellen - want ook op een gewone pc kan je immers muziek zetten, of op een mobiele telefoon. Je kan dus dit protest goed begrijpen. Wat ons eigenlijk verwondert is hoe deze auteursrechtenmaatschappijen zoveel macht hebben verworven, dat zij de overheden naar hun pijpen kunnen laten dansen...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070720-copyright-board-of-canada-gives-thumbs-up-to-ipod-tax.html

HET NETELIGE VAN 'POLICEWARE'
Verleden week hadden wij het over het FBI, dat vanop afstand keyloggers geïnstalleerd had op de computers van mensen die verdacht werden van terrorisme. Die methode is nieuw, en het is uiteraard het recht van de overheid om gebruik te maken van de nieuwe technologieŽn bij het opsporen van misdadigers - mits daarvoor uiteraard de nodige wettelijke omkadering voorzien wordt, zoals een bevelschrift voor een soort digitale huiszoeking.
Maar er zit nog een aspect aan deze digitale spionage waarbij we toch even moeten stilstaan. Want daarvoor wordt dus spyware gebruikt, en wat als de verdachte anti-spyware software draait? Zal deze software de 'policeware' opsporen, en zo ja, zal de software de eigenaar van de pc verwittigen en de software verwijderen?
CNet hield een enquête bij de belangrijkste antispyware verkopers, en kwam tot de conclusie dat alle 13 ondervraagde bedrijven bevestigden dat zij momenteel de spyware van de politie opsporen en melden. Negen van de dertien ontkende ooit een gerechtelijk bevel gehad te hebben om het opsporen van policeware te stoppen - van de drie overblijvende zei Computer Associates dat het niet zeker was, en zowel Microsoft als McAfee wou geen commentaar geven.
Een heikel probleem. Als rechtgeaarde burger ben je geneigd te zeggen: de politie moet haar job doen. Maar als gewone burger, die zich zorgen maakt om de rechten op privacy van zijn medeburger, stel je toch wel vragen bij deze praktijken.
Meer achtergrond bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070719-will-security-firms-avoid-detecting-government-spyware.html

SECOND LIFE PROBEERT SCHOON SCHIP TE MAKEN
De virtuele wereld van Second Life kwam al eerder onder vuur liggen over de erotische spelletjes die daar gespeeld worden. Enkele weken geleden ontstond er opschudding omdat 'volwassen' avatars er (virtuele) seks hadden met 'kinder' avatars - een vorm van virtuele pedofilie dus. Alhoewel er geen echt lijfelijk contact is, en de betrokken personen allen volwassen zijn (in Second Life zijn geen échte kinderen toegelaten), blijft het toch een heikel punt, die openlijke seksualiteit.
Deze week kwam Second Life opnieuw in opspraak, ditmaal over 'bestialiteiten'; wanneer je de wereld voor het eerst betreedt en er je eigen avatar aanmaakt, kan je kiezen of je een "furrie" wil zijn, een wezen met haar, een dier. In vele andere virtuele werelden lopen zo'n furries rond, en dus is er ook niets verkeerd om zo'n furrie te willen worden in Second LIfe. Maar dan komt dat seksuele kantje weer aan bod, en zijn mensen gechoqueerd als furries seksueel kontakt hebben (virtueel dan) met menselijke avatars.
Opnieuw een heel moeilijk probleem - vooral omdat de controle op de leeftijd van de deelnemers niet waterdicht is, en er toch kinderen binnenglippen in SL. Een erg interessant artikel hierover, met een boeiende discussie in de commentaren, vind je bij Scobleizer.
http://scobleizer.com/2007/07/22/second-life-is-trying-to-get-rid-of-the-nasties/

DRM WORDT ONDERDEEL ONDERHANDELINGEN OVER TAKS VOOR INTERNETRADIO
Zoals we verleden week bericht hebben, krijgen de internetradio's in de VS toch nog even uitstel, vooraleer de gevreesde nieuwe tarieven van SoundExchange (de groep die de auteursrechten int en verdeelt) van kracht worden. SoundExchange wil namelijk met de verschillende internetradio's apart onderhandelen - dat zij daarbij de door de Amerikaanse overheid goedgekeurde tarieven als een stok achter de deur houden om het onderste uit de kan te halen, dat moeten wij je er niet bij vertellen.
Maar er lijkt nog een andere factor mee te spelen. DiMA (Digital Media Association, een lobby groep die de grote webcasters vertegenwoordigt zoals Pandora, Yahoo, Realnetworks, AOL), wil nu dat de internetradio's voortaan technologie in hun stream verwerken die moet verhinderen dat de luisteraar de stream zou rippen, dat wil zeggen de stream zelf op hun computer kunnen opslaan en zelfs in stukken hakken om er de interessantste songs uit te halen.. En je begrijpt het plaatje al: SoundExchange zou lagere tarieven toestaan, als deze technologie toegepast wordt door de webcaster.
Een stand van zaken bij deze toch belangrijke onderhandelingen vind je bij News.com
http://news.com.com/8301-10784_3-9746681-7.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-5&tag=nl.e777

EEN MILJOEN ZUNES VERKOCHT
Wij hebben het altijd over de iPod, maar hoe zit het met de Zune, de concurrerende player van Microsoft - die wij tussen haakjes nog altijd niet in Europa te zien gekregen hebben? Wel, volgens Microsoft maakt die het goed. Er zijn één miljoen tweehonderdduizend stuks van verkocht, en daarmee ligt de verkoop op koers - zelfs een beetje voor, want één miljoen was het streefcijfer.
Microsoft haalt daarmee een marktaandeel van 11% in de players met een harde schijf, en 3% marktaandeel bij de players in het algemeen. Grote kampioen blijft uiteraard de iPod, waarvan er al meer dan 20 miljoen verkocht zijn. Benieuwd wanneer de Zune op de Europese markt losgelaten wordt...
http://zuneinsider.com/archive/2007/07/20/it-s-official-zune-hits-and-exceeds-one-million-mark.aspx

ZOEKMACHINES WEDIJVEREN ROND PRIVACY
Google heeft het al een tijdje aan de stok met de EU over de privacy van de internauten, en blijkbaar maken de concurrenten gebruik van die aandacht voor de privacy om hun eigen aanbod in het zonnetje te zetten.
Zo heeft rivaal Ask.com, de vierde grootste zoekmachine, aangekondigd dat het de internauten een nieuwe tool bezorgt die ervoor moet zorgen dat hun zoekopdrachten niet bewaard blijven bij het bedrijf. Niet twee jaar, niet één jaar, zelfs geen dag. AskEraser, zoals de tool heet, zal wel pas later dit jaar uitkomen, maar Ask.com heeft de aankondiging alvast nu gedaan, nu privacy van de zoekende internaut in de belangstelling staat, en Google in dat verband in een niet al te best licht staat.
Er is eerst en vooral het verhaal over de cookies die Google zet, en die volgens de EU veel te lang bijgehouden worden. En verder is de geplande aankoop (die nog altijd door de Amerikaanse autoriteiten goedgekeurd moet worden) van adverteerbedrijf DoubleClick, waarvoor Googel maar liefst 3,1 miljard dollar zou neerleggen. Bovendien heeft de privacy watchdog Privacy International bij een recente ranglijst over online privacy Google helemaal onderaan de lijst gezet.
Tja, als Google zo'n slechte beurt maakt op vlak van privacy, is het gemakkelijk voor de concurrenten om op dat vlak te scoren, niet?
http://www.pcworld.com/article/id,134928/article.html?tk=nl_dnxnws

GOOGLE IN DE PROBLEMEN IN CHINA MET FOTO OVER ONDERZEEËR
Het lijkt vandaag de Google dag te worden, want ook ons tweede en derde verhaal gaan over Google. Dit artikel heeft het met name over een grote opdoffer die Google in China heeft moeten verwerken.
Zoals je wellicht weet wil Google erg graag voet aan grond krijgen in China, de tweede grootste internetmarkt ter wereld. Het wringt zich daarvoor in allerlei bochten, voert zelfs censuur door in haar zoekresultaten. Maar begin deze maand deed zich een incident voor die de plannen van Google op losse schroeven zou kunnen zetten. Toen heeft een wetenschapper namelijk een foto gepubliceerd van een super geheime onderzeeŽr, een foto die via Google Earth te zien was. Dat die geheime onderzeeŽr eigenlijk niet in de open lucht had mogen zijn, en daar door het People's Liberation Army Navy gemeerd was in het volle zicht, niet alleen van de commerciŽle satellieten waarvan Google gebruik maakt voor zijn foto's, maar ook van de satellieten van het Amerikaanse leger, daarover wordt wijselijk gesproken. Wat wel dik in de verf gezet wordt is het feit dat bij Google Earth deze geheime Chinese vaartuigen te zien waren. Gevolg: de Chinese overheid heeft momenteel niet zo'n vriendschappelijke gevoelens voor Google.
Eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat China niet het eerste land is waarvan militaire installaties te zien zijn op Google Earth; Noord-Korea bijvoorbeeld heeft al dezelfde smadelijke pil moeten slikken.
De Chinese overheid heeft ondertussen nog niet officieel gereageerd op de foto's.
http://www.pcworld.com/article/id,134945/article.html?tk=nl_dnxnws

GOOGLE VERSNELT INDEXERING?
Tot slot van onze Google-artikels voor vandaag dit bericht dat we bij Journal Du Net vonden, die zich dan weer baseerde op verslagen van verschillende bloggers. Het zou namelijk blijken dat Google alle soorten resultaten in haar algemene index wil verweven, wat dus wil zeggen dat de resultaten van Google News ook in de algemene index voorkomen. Dit heeft voor gevolg dat Google in haar algemene index veel sneller op de bal speelt.
Google zou, zo weten de bloggers te melden, haar organische resultaten in real time willen updaten. Een erg ambitieus project, dat mogelijk gemaakt wordt door de XML feeds: Google kan meteen ontdekken wanneer er nieuwe content is. Daarvoor is uiteraard heel veel computerkracht nodig. Dat zou echter geen probleem zijn voor Google: het zou in staat zijn om heel haar gegevensbasis in 14 minuten te herberekenen - wat wil zeggen dat de resultaten vier keer per uur up-to-date gebracht zouden kunnen worden.
Google wil echter voorzichtig zijn, en zelf een lijst bepalen van sites die in die snelle indexatie opgenomen moeten worden - het risico op spam zou immers te groot zijn.
http://www.journaldunet.com/solutions/moteur-referencement/actualite/07/0724-google-temps-reel.shtml

DOE HET ZELF TROJAANTJE TE KOOP
Wil je zelf ook eens de andere internauten pesten en de controle over hun pc wegkapen? Dan kan je nu op het internet een do-it-yourself set kopen om zelf Trojaantjes te maken en aan je eigen noden aan te passen.
De tool heet "Pinch", en zorgt ervoor dat boeven met weinig technische kennis slechts enkele parameters moeten ingeven om de Trojaan op de wereld los te laten - bijvoorbeeld wat voor soort paswoord er op de geïnfecteerde computers gestolen moet worden.
Pinch bevat nog meer lekkers - en de makers van de tool hebben voor een gebruiksvriendelijke user interface gezorgd met tabblaadjes: een kind kan de was doen. Zo kan je op een ander tabblaadje aangeven of je het programma wil gebruiken als keylogger, en dus alle toetsaanslagen van het slachtoffer noteren wil, of dat het progje ook screenshots moet nemen, of bepaalde soorten bestanden moet stelen.
Het ergste van al is dat het programma ook de geïnfecteerde systemen kan omvormen tot zombie-computers, die onder leiding van de boef allerlei schadelijke activiteiten zullen uitvoeren, zoals andere malware downloaden enz. en zichzelf ook nog eens camoufleert zodat het slachtoffer de software niet kan ontdekken op zijn pc.
Het grote gevaar ligt er eigenlijk in dat de tool zo gemakkelijk te gebruiken is, zelfs door boeven die slechts luttele kennis hebben van computers....
http://www.pcworld.com/article/id,134965/article.html?tk=nl_dnxnws

ONLINE COMMUNITIES GESCHENK UIT DE HEMEL VOOR IT MANAGERS
De IT vaklui van vandaag maken erg veel gebruik van het internet wanneer zij een probleem proberen op te lossen - hetzij door surfen, het zij door opzoeken bij zoekmachine Google. Dat leidt hen dan vaak naar online communities waar zij de oplossing vinden voor het probleem - denk maar aan de forums van gebruikers van een bepaald product. Het bedrijf King Research deed een onderzoek naar het fenomeen, ondervroeg 200 IT vaklui, en kreeg bij 93% van hen het antwoord dat zij hun job nu efficiŽnter kunnen doen en tijd sparen dankzij de informatie die zij vinden in de online IT communities.
Zij moeten wel meer dan één site vinden vooraleer zij de oplossing vinden: 2/3 van de ondervraagden zei dat twee tot drie sites bezoeken, 1/3 bezocht 4 of meer sites. Hier is dus een duidelijke conclusie aan vast te knopen: een overkoepelend forum, een grote samenvattende community zou dus eigenlijk wenselijk zijn.
Meer interessante gegevens die uit dit onderzoek naar voren komen vind je in dit artikel bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,135005/article.html?tk=nl_dnxnws

STROOMPANNE BEWIJST DAT DATACENTRA NIET IMMUUN ZIJN
Grote websites worden tegenwoordig gehost in datacentra, die een waarborg bieden dat de site altijd online zal zijn. De eigenaars van die sites betaling de hostingbedrijven veel geld voor die waarborg, want daar moet iets tegenover staan: IT-vaklui die voortdurend het verkeer in het oog houden, de servers updaten om alle beveiligingspatches door te voeren.. en ook dat er een beveiliging is, voor wanneer de stroom uitvalt. Wij hebben thuis zo'n bakje staan, dat ons 2 uur stroom geeft voor onze computer. En dus verwacht je dat belangrijke hostingbedrijven dat ook hebben staan.
Maar wat blijkt? Bij een belangrijke stroompanne in San Francisco ging het datacentrum waar enkele erg belangrijke sites gehost worden (Technorati, LiveJournal, TypePad, Netflix, Craigslist...) volkomen onderuit. Ofwel hadden zij geen extra beveiliging, ofwel heeft die niet of onvoldoende gewerkt.
De stroompanne duurde verschillende uren, en bijvoorbeeld voor Netflix, dat via het internet video's verhuurt, zal dat toch wel een economisch verlies teweeg gebracht hebben.
Een incident dat naar onze mening nogmaals aantoont dat het internet toch niet zo onverwoestbaar is als oorspronkelijk de bedoeling was.
http://mashable.com/2007/07/24/365main/
http://sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2007/07/24/BAG9NR67253.DTL
http://news.com.com/5208-10784_3-0.html?forumID=1&threadID=29466&messageID=293215&start=-1

FITNESS IN CANADA LAAT BEZOEKERS WERKEN MET WII
Wellicht zijn de artsen heel tevreden, en de ouders ook: dankzij de nieuwe spelconsole van Nintendo, de Wii met zijn Wii Remote, bewegen de kinderen (en de volwassenen!) terug meer. De Wii Remote, die je in de hand houdt, zet immers je bewegingen IN het spel, zodat je aan het tennissen bent met de Remote, aan het bowlen, aan het golfen. Gedaan met de bloemzakken die vastgeplakt aan het scherm zitten te gamen, voortaan zijn de Wii gamers fit!
Er is nu zelfs al een fitness club in Canada, die de Wii in haar sportzaal geïntegreerd heeft, naast de tredmolen of de hometrainer. De eigenaar van de club zegt dat hij op het idee kwam toen hij zag hoeveel plezier de kinderen hebben met de Wii Remote, en, meer nog, zag hoe zij zweetten. Hij schat dat een sessie van Wii boksen, tennis of bowlen gelijk staat aan een fikse wandeling, en tussen de 75 en 125 calorieŽn verbrandt. Regelmatig gebruik van de Wii zou zelfs tot 1.830 calorieŽn per week doen verbranden, zo blijkt uit een studie - en dat staat gelijk aan vijf Big Macs.
Het is niet de eerste keer dat de gameconsole de intrede doet in de gym - in andere fitnesscentra worden gameconsoles gecombineerd met bijvoorbeeld de fiets op rolletjes, om de verveling te verdrijven. Het is echter wel de eerste keer dat een gameconsole als fitness toestel ingezet wordt!
http://www.gamespot.com/wii/sports/wiisports/news.html?sid=6166231
http://www.cnet.com/nintendo-wii.html
http://news.com.com/Canadian+gym+puts+Wii+workout+on+its+schedule/2100-1041_3-6198563.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

AMERIKAANS CONGRES: P2P IS GEVAAR VOOR NATIONALE VEILIGHEID
We hebben al veel gehoord van Amerikaanse politici die eigenlijk niets afweten van computers en internet, maar die door lobbygroepen voor hun karretje gespannen worden om bepaalde ideeŽn erdoor te drukken - of juist tegen te houden. Zo was er senator Ted Stevens, die het in zijn hoofd haalde om te zeggen dat het internet 'een stel buizen was, en dat als die buizen vol zaten, er niets meer door kwam'. Een hooggeplaatste figuur in het leger gaf toe dat hij nooit e-mail gebruikte. En president Bush maakte onlangs bekend dat hij nu "The Google" aan het leren is...
Nu zijn er weer enkele politici die, al dan niet in opdracht van de belangengroepen van de film- en muziekindustrie, beweren dat P2P ruilnetwerken een gevaar zijn voor de nationale veiligheid, omdat personeelsleden zonder het te weten geheime documenten kunnen delen via deze netwerken. Daarmee wordt gedoeld op het feit dat een leek die gebruik maakt van P2P, per vergissing zijn hele map "My Documents" zou kunnen openzetten voor het P2P netwerk, en dat deze map dus ook deze geheime documenten zou kunnen bevatten.
Nu, hoe het met jou zit weten wij niet, maar onze eerste gedachte is: een persoon die toegang heeft tot zulke geheime documenten, hoort minstens over voldoende computervaardigheid te beschikken om te weten dat je niet de hele map "Mijn Documenten" mag delen.
En ten tweede: denk je ook niet dat er meer gevaar afkomstig is van al die laptops die door personeelsleden van de Amerikaanse overheden verloren worden, met daarop allerlei gevoelige informatie? De pers staat bol met zulke berichten...
Tja, als je het ons vraagt is dit de zoveelste poging van de lobbygroepen om P2P in een slecht daglicht te zetten, zodat het verboden zou worden. Meer achtergrond bij CNet.
http://news.com.com/Congress+P2P+networks+harm+national+security/2100-1029-6198585.html?part=dtx&tag=nl.e703

VK KETST VERLENGING AUTEURSRECHTEN AF
We blijven nog even in het wereldje van de auteursrechten en het lobbywerk. De Britse regering heeft namelijk deze week een verzoek afgeslagen om de auteursrechten te verlengen tot langer dan de 50 jaar die nu een werk beschermd is. De muziekindustrie, met steun van verschillende muzikanten, zoals Cliff Richard,Paul McCartney, Roger Daltrey (The Who), Robbie Williams, wilde daarmee ervoor zorgen dat muzikanten zoals Cliff Richard en Paul McCartney, die al zolang meedraaien en van wie de muziek al haast 50 jaar geleden uitgebracht werd, levenslang royalties zouden kunnen opstrijken voor hun muziek.
De Britse regering heeft dat verzoek dus afgeketst, omdat het volgens haar niet de meerderheid van de uitvoerders van deze maatregel zou genieten, en omdat het tot hogere kosten zou leiden. Uiteraard regende het commentaren van de muziekindustrie als zou de Britse overheid niets doen om artiesten en muzikanten te steunen.
Ter vergelijking: in de VS geldt het auteursrecht 95 jaar na het uitbrengen van een muziekstuk; in AustraliŽ is het 70 jaar. In de EU echter 50 jaar, met een duur van 70 jaar voor boeken, toneelstukken.
Laat de Britse regering de muzikanten echt in de steek? Of is 50 jaar echt genoeg? Als jij daarover een mening hebt, mag je hierop reageren en zetten wij jouw mening in de lezersrubriek.
http://news.yahoo.com/s/nm/20070724/wr_nm/britain_copyright_dc_1;_ylt=Akt

Zoals aangekondigd in ons voorwoord, is dit ons artikel van de week, en kan je hierop reageren. Wij ontvingen alvast één reactie, en wel van lezer Henk:
<<<
Dit is een reactie op het artikel in de nieuwsbrief omtrent de verlenging van de copyright-periode in Engeland en de blokkering ervan door de Britse regering...

Het was een geniale Engelsman - Isaac Newton - die ooit zei dat hij bij het definiŽren van zijn beroemde wetten en stellingen op de schouders van reuzen had kunnen staan. Van die terechte constatering heeft onze hedendaagse Sir Paul McCartney kennelijk nog nooit gehoord. Het mede mogelijk maken van een paar aardige liedjes is volgens hem - al fors multimiljonair - reden om hem tot het eind van zijn leven met goud te bedekken? Wat een enge en bekrompen hebzucht spreekt hieruit. En over de krokodillentranen van de muziekindustrie - volgens sommigen beter de copyrightindustrie te noemen - zwijgen we maar helemaal. Laten we om de inmiddels volstrekt verziekte verhoudingen weer enigszins recht te trekken de copyright-termijn eerst maar eens terugbrengen tot een realistische 10 jaar en vervolgens verder praten...
>>>
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ROBOT ALS TUSSEN'PERSOON' TUSSEN ARTSEN EN PATIËNTEN
Wees maar niet bang - je zal nog niet meteen een robot zien staan aan je ziekenbed in het hospitaal. Neen, het gaat om een soort videoconferentie robot die de artsen helpt om een check-up uit te voeren bij hun patiŽnten, ook wanneer zij kilometers van het hospitaal verwijderd zijn.
Het project loopt momenteel al in een hospitaal in Baltimore. De robot, die camera's bevat, een scherm en een microfoon, wordt door de verpleegsters met een joystick bestuurd en zo in de verschillende kamers binnengereden. De arts kan converseren met zijn patiŽnten alsof hij in de kamer was. Het systeem wordt gebruikt door een arts die hiermee zijn ochtend- en middag rondes doet, maar dankzij het systeem kan hij nu ook een avondronde doen, en 'opduiken' in het hospitaal als er midden in de nacht iets verkeerd loopt.
Een ongewone 'dokter', dat is het minste wat je kan zeggen, en of het ook bevorderlijk is voor de patiŽnt, daar kan je vragen bij stellen.
Lees zelf maar het artikel bij USA Today.
http://www.usatoday.com/tech/products/2007-07-15-medicalrobot_N.htm

EU KIEST VOOR DVB-H
De communicatiegigant Qualcomm moet verleden week zuur gekeken hebben, toen het vernam dat de Europese Commissie het Qualcomm systeem voor het aanbieden van tv via het mobiele telefoonnetwerk, MediaFlo, niet zal toestaan in de EU. De Commissie verkiest namelijk één enkele mobiele tv-standaard voor heel Europa, om fragmentatie te voorkomen. Die standaard is DVB-H, kort voor Digital Video Broadcasting - Handheld.
Er waren verschillende spelers op deze markt, met verschillende technologieŽn voor verschillende platformen. En dat is natuurlijk een onmogelijke toestand, die de doorbraak van tv op het mobieltje ernstig in de weg zou staan. Daarom heeft de EU de knoop doorgehakt, en gekozen voor DVB-H, omdat die momenteel al het sterkste ontwikkeld is: wereldwijd zijn er al meer dan 40 pilootprojecten gaande.
De EU zal nu in de volgende maanden de situatie blijven opvolgen en eventueel in 2008 de DVB-H standaard (een open standaard, tussen haakjes) verplicht maken.
Qualcomm valt daarmee een tweede keer uit de boot in Europa. In de VS wordt immers gebruik gemaakt van de CDMA technologie van Qualcomm voor mobiele telefonie, terwijl Europa resoluut gekozen heeft voor GSM. En nu dreigt Qualcomm hetzelfde te zien gebeuren met haar MediaFlo technologie...
http://en.wikipedia.org/wiki/CDMA
http://www.channelregister.co.uk/2007/06/27/eu_endorses_dvb_h/

KUNNEN EEKHOORNTJES SPIONEREN?
Een sneak preview van geavanceerde spionagetechnieken, of een verhaaltje om de burgers zand in de ogen te strooien? De Iraanse overheid beweert dat zij 14 eekhoorns gevangen heeft, die uitgerust zouden zijn met een high-tech gadgets, om te spioneren in opdracht van de Amerikanen.
Jij begint onbedaarlijk te lachen? Wij zouden ook geneigd zijn om dit bericht af te doen als een verzinsel, maar blijkbaar zouden de Amerikaanse geheime diensten en hun geheime labs toch al verschillende testen gedaan hebben met robot-dieren. Zo werden er o.a. libellen gebruikt die de insecto-hopper genoemd werden, een robot-vis, die onderwater moest spioneren - althans dat is wat sommige andere bronnen beweren.
Trouwens: zouden die eekhoorns niet te vrijgevochten zijn, en met het verzamelde materiaal van boom tot boom springen, in plaats van naar hun 'baasje' terug te keren? Is er eigenlijk al ooit iemand in geslaagd om een eekhoorn te temmen?
Een leuk bericht, dat in deze audio van NPR door verschillende experts op een erg humoristisch toon besproken wordt
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=12131243

FACEBOOK WORDT EIGENAAR VAN PARAKEY
Wellicht heb je al gehoord van Parakey? Dit project van de ontwikkelaars van Firefox draait rond online software die als het ware een heel besturingssysteem wil zijn. Het beste van desktop en webgebaseerde software zou in Parakey verenigd moeten worden, en de makers noemen het zelf "een web besturingssysteem dat alles kan doen wat een OS doen kan".
Nu, om eerlijk te zijn: dit is nog altijd een project in volle ontwikkeling, en er is nog geen enkel product afgeleverd of op de wereld losgelaten. Het project is nu overgekocht door sociale netwerksite Facebook; het is de bedoeling dat de twee oprichters van Parakey, Blake Ross en Joe Hewitt, een Facebook Platform gaan schrijven, een set API's (application program interface) waarop andere programmeurs dan toepassingen kunnen schrijven voor de sociale netwerksite.
Facebook is de laatste maanden erg populair geworden; oorspronkelijk was het enkel voorbehouden voor studenten, maar nu staat het open voor eenieder die lid worden wil. Er zijn maar liefst 31 miljoen gebruikers!
http://www.pcworld.com/article/id,134850/article.html?tk=nl_dnxnws

PLANT BELT JE ALS HIJ DORST HEEFT
Huh? Is de netties-redactie een beetje gek geworden - planten spreken immers niet? Tja, het gaat om een experiment waarbij planten die of teveel of te weinig water gekregen hebben een soort stem gegeven wordt om hun nood te kunnen klagen.
Botanicalls heet het project; er worden vocht-sensoren geplaatst in de grond waarin de plant staat; die sensoren zenden dan een signaal uit via een draadloos netwerk naar een gateway, dat dan een telefoontje pleegt in geval van nood. Elke plant krijgt een gepersonaliseerde stem mee, die het geheel wat leuker moet maken.
En weet je wat er nog zo leuk aan is? Als je de plant water gegeven hebt, dan belt hij je nadien op om beleefd "dank je wel" te zeggen! Bij CNet vind je een reportage over de 'sprekende' planten.
http://news.com.com/Your+plant+just+called+to+say+%27I%27m+thirsty%21%27/2100-1041_3-6198762.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433
http://news.com.com/2300-1041_3-6198780.html?part=dtx&tag=nl.e433


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Er zijn patches uit voor lekken in de Opera en Mac OSX systemen. En Firefox heeft een patch uitgebracht voor een aanval die van IE op Firefox kan overspringen. Maar van Microsoft horen we niets?
http://ct.zdnet.com/clicks?t=39304989-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&s=5&fs=0
http://ct.zdnet.com/clicks?t=39304990-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&s=5&fs=0
http://ct.zdnet.com/clicks?t=39304991-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&s=5&fs=0

*** Gebruikers van de Nederlandse Postbank worden gewaarschuwd voor een nieuwe phishing-mail
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47322

*** In 2010 zou er een opvolger komen voor Windows Vista
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47321

*** Domeinnamen blijken toch nog altijd een goede belegging te zijn: de domeinnaam Chinese.com is voor 1,1 miljoen dollar van de hand gegaan
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47320

*** Colruyt krijgt zo'n 100 IT-vacatures niet ingevuld en trekt daarvoor naar India...
http://ticks.unifiedpost.com/jump.php?u=http%3A%2F%2Fwww.tijd.be%2Fkrant%2Fartikel.asp%3Fid%3D53085446%26ec%3DTIJD%26pg%3D01%26pt%3DGebrek%2Baan%2BIT%2527ers%2Bdrijft%2BColruyt%2Bnaar%2BIndia&g=2486865&r=150698183

*** Base verlaagt internationale tarieven vanaf 1 augustus
http://www.base.be

*** Nokia verwerft YouTube concurrent Twango
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070724015

*** Voetbalfans kunnen voortaan via de virtuele mobiele provider RSC Mobile bellen!
http://www.rscamobile.be

*** Nog altijd worden de meeste printer cartridges na gebruik weggegooid - minder dan de helft wordt hergebruikt of gerecycleerd.
http://www.pcworld.com/article/id,135022/article.html?tk=nl_dnxnws

*** MySpace telde in juli 2007 maar liefst 29.000 pagina's van mensen die veroordeeld zijn voor sexuele misdrijven
http://www.pcworld.com/article/id,135051/article.html?tk=nl_dnxnws

*** In Nederland kan je binnenkort gratis bellen via het bedrijf Bondd, als je het bekijken van advertenties voor lief neemt
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47354

*** Het bedrijf Corning heeft naar eigen zeggen een glasvezelkabel ontwikkeld die een factor honderdmaal beter buigbaar is dan de huidige glasvezel die gebruikt wordt.
http://www.techzine.nl/nieuws/13052/Corning-laat-glasvezel-haakse-bocht-maken.html
http://automatiseringgids.sdu.nl/ag/nieuws/nieuws/toon_nieuwsbericht.jsp?di=340783

*** Startup komt met efficiŽnte microgolflamp
http://pro.tweakers.net/nieuws/48539/Startup-komt-met-efficiente-microgolflamp.html
http://www.eetimes.com/rss/showArticle.jhtml?articleID=201200407&cid=RSSfeed_eetimes_newsRSS

*** Wetenschappers ontwikkelen 'zonnecellenverf'
http://tweakers.net/nieuws/48547/Wetenschappers-ontwikkelen-zonnecellenverf.html
http://www.njit.edu/publicinfo/press_releases/release_1040.php

*** EU steekt 120 miljoen in Duitse zoekmachine
http://life.tweakers.net/nieuws/48553/EU-steekt-120-miljoen-in-Duitse-zoekmachine.html
http://money.cnn.com/news/newsfeeds/articles/djhighlights/200707201712DOWJONESDJONLINE000829.htm

*** Canada krijgt mogelijk heffing op mp3-spelers en geheugenkaartjes
http://tweakers.net/nieuws/48505/Canada-krijgt-mogelijk-heffing-op-mp3-spelers-en-geheugenkaartjes.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070720-copyright-board-of-canada-gives-thumbs-up-to-ipod-tax.html

*** Tweederde checkt e-mail dwangmatig
http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2057627&WT.mc_id=rss


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


STRANGERS IN THE NIGHT
Deze week openen wij onze muziekrubriek met een tip van medewerker Lode: een parodie op Strangers in The Night.
http://www.animatronics.org/strangers/strangers.htm

WELDER
[ambient] De inspiratie voor onze muziekkeuze van deze week komt van Dave's Lounge, een podcast die, zoals de naam het zegt, voornamelijk lounge muziek brengt, erg relax en cool.
Welder is degene die het eerst aan de beurt komt. Filmische muziek met gesproken fragmenten tussendoor, maar niet flauw: er is een meeslepende en erg afwisselend ritme. Beluister dit en je kan gewoon niet stil blijven staan.
Op de eigen site van de band kan je verschillende songs downloaden; heb je een abonnement bij eMusic, dan kan je je maandelijkse toelage gebruiken om songs van hun cd's hier te kopen.
http://www.weldersounds.com/
http://www.daveslounge.com/2007/07/18/daves-lounge-87/

SINGLE CELL ORCHESTRA
[lounge] Nogmaals lounge, ambient, maar met een uptempo beat, dat een hypnotisch effect heeft op de zwevende melodieŽn.
Op de site van de band kan je verschillende songs beluisteren, en bij eMusic kan je songs downloaden via je abonnement. Bij iTunes koop je songs individueel aan.
http://www.cyberset.cc/artists.php?tr_artist_id=12
http://www.emusic.com/album/Single-Cell-Orchestra-Celldom-V-1-Opt-MP3-Download/10907961.html

DANNY K
[Lounge ] Dit is pure lounge, erg relax. Een straffe beat, maar toch relax; hip hop gesproken teksten, en een strijkertje, scratch en geluidseffecten op de achtergrond. Niks ambient. Mooi. Op de site van de man kan je verschillende songs, en zelfs een hele cd downloaden.
http://thelegendarydannyk.com/hub/news.php

SLUSNIK LUNA
[Lounge/ambient] Hele andere lounge muziek dan Danny K: meer space, ruimte, ambient: een opsomming van geluiden die een stemming van ontspanning moeten opwekken. Je kan eigenlijk beter spreken van trance tunes. Op de website van de band kan je naar alle nummers van de nieuwste cd luisteren in streaming formaat.
http://www.slusnikluna.com/aamukaste5am.phpNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Water dat te zuiver is, heeft geen vissen
-oud gezegde-
De nieuwe oogstONLINE MUSEA VAN ABACUS EN REKENLINEAAL
Naar aanleiding van een artikel over computermusea, kregen wij van Fieke enkele links over online computermusea, maar nu heeft deze lezer ons ook links doorgestuurd voor de "moeders" van alle computers, namelijk de abacus (het telraam), en het rekenlineaal. Een vleugje nostalgie allicht, maar het zijn toch instrumenten die nog altijd onfeilbaar werken... en nooit een update behoeven of een "blue screen of death' vertonen!
[Taal: Duits]
http://www.joernluetjens.de/
Opmerking: in ons oorspronkelijk artikel, dat ook online staat, hadden wij het over de 'regenlineaal' - wat lezer Andra de opmerking ontlokte: "niet te verwonderen dat het vandaag regent!! -:)

METEO: WAT VOOR WEER IS HET?
De website van het KMI werd in een nieuw kleedje gestoken. Maar kan het systeem al die leuke franje wel aan? Toen wij de website op zaterdag rond 19u bezochten, kregen wij zowel in IE als in Firefox een erg, erg traag ladende site. Maar heb je geduld, dan krijg je een erg fris lijkende site te zien, met, opvallend, een banner bovenaan die zich aanpast aan het tijdstip en het weer van de dag.
[Taal: NL/FR/ENG]
http://www.meteo.be

RAM CHALLENGE
Een online spel, van Belgische bodem. Je moet een bom vinden en zo verhinderen dat de stad Los Angeles de lucht invliegt. Je moet ondertussen verschillende opdrachten uitvoeren, die erg grappig opgevat zijn. Leuk - maar wat wij minder leuk vonden was dat we steeds meer gegevens moesten doorgeven vooraleer we naar een volgende niveau mochten doorgaan. Een geruststelling dat die gegevens nooit gebruikt zouden worden om door te geven aan derden, of voor publicitaire doeleinden was hier op zijn plaats geweest - tenzij de makers van de site die niet konden geven uiteraard.
[Taal: NL/FR]
http://www.ramchallenge.be/

GOOGLE IN HET ZWART
Ben jij een milieubewuste jongen/meisje, en maak je je zorgen over onze gezamenlijke energieconsumptie? Wel, dan kan je je geweten toch een heel, heel klein beetje geruststellen door in de toekomst al je zoekopdrachten in Google te laten geschieden via deze site.
Je moet namelijk weten dat, als je scherm een witte achtergrond vertoont, zoals bij de Google startpagina, je computer 74 watt verbruikt, maar als die achtergrond zwart is, dan is dat slechts 59 watt. Op deze site gebruik je dus Google in het zwart... en voor een keer heeft dat niets met belastingen te maken!
http://www.blackle.com/

Nagekomen reactie van lezer Jeffrey:
<<
Even reageren op "[Site] Google in het zwart".
Een milieubewuste jongen gebruikt een LCD-monitor: die verbruikt heel wat minder dan een "oude" CRT...
En op zo'n LCD heeft die Blackle helemaal geen zin meer, want het verbruik van een LCD-scherm blijft stabiel, wat voor kleurencombinatie je ook weergeeft.
Milieubewuste LCD'ers kunnen wél minder verbruiken door hun brightness- en contrastwaarden wat terug te schroeven. En dan is good-old-google de best leesbare ;)

VIRTUEEL HUISDIERENPALEIS
WIndows Live Messenger brengt in samenwerking met GoPets een virtueel huisdierenparadijs uit voor de instant messenger software van Microsoft. Je kan er een "avatar" in de vorm van een huisdier adopteren, en die samen met je vrienden delen, voederen, ermee spelen, en zelfs aankleden. Dankzij dat huisdier kan je dan weer andere internauten ontdekken die, overal ter wereld, eenzelfde interesse delen.
[Taal: Engels]
http://zone.msn.com/en/general/article/mgopmessengerlaunch.htm?dr=t

IWEBTRACK: ANALYSE VAN WEBVERKEER
Deze site biedt je analyse van het verkeer op je website, met erg veel gegevens. Je kan de dienst 30 dagen gratis uittesten; je kan zelfs een desktop programma downloaden voor Windows XP, zodat je de data kan bekijken vanuit je systeembalk.
[Taal: Engels]
http://www.iwebtrack.com/

CNN PIPELINE NU GRATIS
Ongetwijfeld ken je de erg goede nieuwszender CNN, maar wist je ook dat je die voortaan ook op het internet kan bekijken, volledig gratis? Vroeger was dat enkel voorbehouden voor al wie een abonnement had, dus onze portemonnaie is ons weer dankbaar!
Je moet wel even een kleine plug-in voor je browser downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.cnn.com/pipeline/

INZOOMEN OP...ZUBKA
In deze reeks willen wij even aandacht besteden aan enkele Britse sites die een tegengewicht willen vormen voor hun Amerikaanse confraters. Deze startups mogen er ook wezen, en getuigen van moed en originaliteit.
Vandaag Zubka, een bedrijf opgericht door twee Britten, die uitgaat van het volgende principe. Bij de meeste gevallen van recrutering wordt afgegaan op de aanbeveling van een of meerdere personen. Die personen worden echter nooit betaald voor hun mening. Deze site wil daar verandering in brengen, en biedt een netwerk van jobhunters/ mensen die aanbevelingen doen aan de bedrijven aan. De aanbevelers krijgen in ruil voor hun werk een premie die gelijkstaat met 6,5% van het salaris van de vacature.
[Taal: Engels]
http://www.zubka.com/

HOE ZELF EEN INSTANT VIDEO BOODSCHAP ONEMEN MET ONLINE TOOLS
Bij Robin Good vind je allerlei handige overzichten van tools die een gelijkaardige functie aanbeveling, met bespreking van de verschillen tussen de diensten.
Deze keer heeft de man het over tools waarmee je zelf instant videoboodschappen kan opnemen. Erg handig! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/video_internet_television/online-personal-video-recorder/record-your-own-video-clip-web-based-tools-guide-20070708.htm

GOOGLE ZOEKEN VOOR SPECIALISTEN
Op deze site vind je alle mogelijke tools om Google pas echt te gebruiken: een uitleg over de operatoren, hoe je kan zoeken op datum, definities, enz. Een absolute aanrader, die je best bij je bookmarks zet! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.jwebnet.net/advGoogleSearch.html

PODCAST TOOLS
Ben jij, net zoals wij, ook zo bezeten door podcasts? Dan zou je dit artikel eens moeten lezen. Dit bevat links naar websites waar je leert hoe een podcast te maken en te hosten, maar ook naar sites die podcasts aggregeren en waar jij als gewone gebruiker nieuwe interessante podcasts kan vinden. Ook videopodcasts worden er behandeld. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2007/07/04/podcasting-toolbox

DE ZON GAAT ONDER...
Op deze site kan je in real time zien hoe de zon ondergaat en opgaat op de wereldkaart. De wolken worden bovendien elke drie uur geüpdate, aan de hand van de gegevens van weersatellieten. OP de pagina vind je ook links naar een blik op de aarde van de twee helften bekeken, en een blik op de maan. Voor de sterrenkijkers!
[Taal: Engels]
http://www.die.net/earth/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: GELUIDJES
Een zoekmachine, gespecialiseerd in geluiden. Je bepaalt de resolutie, hoe groot het bestand mag zijn, in welk bestandsformaat het resultaat mag zijn. En je krijgt waar je om gevraagd hebt. Je kan ook kiezen uit een hele reeks reeds geselecterde geluiden, van dieren, vogels, tot huishouden, films en tv. Leuk als je een project wil maken voor school, of als je een diavoorstelling wat wil opfleuren.
[Taal: Engels]
http://www.findsounds.com/types.html

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: KNAPPE STAALTJES VAN ANIMATIE
Op de twee volgende adressen vind je erg mooi gemaakte animaties, waarbij de afbeeldingen op het scherm je cursor volgen. In het ene geval is het een afbeelding die een ingepakte mens moet voorstellen, die als een vis over het scherm zwemt, in het andere geval gaat het om handen die als het ware een bal aan elkaar doorgeven.
Erg knap gemaakt, vooral als je bedenkt dat je hiervoor pakweg 6 jaar geleden een download van een half uur zou moeten uitzitten vooraleer je al dat moois op je scherm kon bewonderen!
[Taal: Engels]
http://www.findsounds.com/types.html
http://dura.cell.free.fr/home/swf/arms12.swf

VRIJDAG FOTOGRAFIEDAG: CHEMA MADOZ

Erg mooie en creatieve foto's van deze fotograaf. Je moet maar op de ontwerpen komen, die vaak erg humoristisch bedacht zijn. Een aanrader.
[Taal: ---]
http://haha.nu/creative/creative-photos-by-chema-madoz


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- 40 miljoen maal Esmée
Esmée Denters, de zangeres die pijlsnel beroemd werd via haar filmpjes op youtube, is inmiddels meer dan 40 miljoen maal opgevraagd op de...
http://www.ad.nl/multi-media/article1540910.ece
- Sandisk in zee met Ducati
De combinatie automerk met computermerk kenden we. Asus met Lamboghini en Acer met Ferrari. Nu is er de...
http://www.ad.nl/multi-media/article1536411.ece
- Universiteit zoekt relschoppers via Facebook
OXFORD - Studenten in Oxford kunnen maar beter goed nadenken voordat ze hun foto's op Facebook zetten. Hun universiteit gebruikt het online...
http://www.ad.nl/multi-media/article1516093.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Knippen en plakken in mp3's
Wil je kunnen knippen en plakken in mp3-bestanden, of andere bewerkingen en filters op je muziek loslaten. Kijk dan eens naar de gratis muziek-editor Wavosaur.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20148
- Gratis telefoneren van telefoon naar telefoon
Gratis telefoneren met een telefoon naar een vaste of mobiele telefoon is nu geheel gratis mogelijk. Er is alleen voorlopig wel een tijdslimiet aan verbonden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20160
- Uitgelekte foto's?
Op internet zijn foto's opgedoken van wat de nieuwe Sony Ericsson P3i zou kunnen zijn. Zijn ze echt of niet?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20149

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Walkman in de vorm van geheugenstick
In augustus komt Sony met de nieuwe Walkman NWD-B100 die de looks heeft van een usb-geheugenstick. Mits speciale software kan je de muziek op de mp3-speler automatisch synchroniseren met de muziek op ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2975
- Digitale tv via ether kent eindelijk uitbreiding
Vanaf eind 2008 krijgen televisiezenders de mogelijkheid om digitaal uit te zenden via de ether. Er is ruimte voor een dertigtal digitale televisieomroepen in Vlaanderen. lees meer..
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2973
- TomTom wil Tele Atlas overnemen
Producent van navigatietoestellen TomTom heeft een bod gedaan op Tele Atlas, de leverancier van digitale wegenkaarten. Het bod van 1,8 miljard euro komt neer op 21,25 euro per aandeel Tele Atlas
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2971

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Mobiele e-mail weldra heel gewoon
Met 20 miljoen gebruikers is de mobiel e-mail momenteel nog een vrij onbekend fenomeen dat slechts 2% van de bestaande e-mailadressen in de wereld betreft, aldus Gartner.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16915&style=34360
- Windows Vista kan Acer niet bekoren
In een interview vertelde Gianfranco Lanci, Italiaanse baas van het Taïwanese bedrijf Acer: 'de hele industrie is ontgoocheld door Windows Vista. [Ö] Ik denk niet dat iemand een nieuwe pc koopt omdat die op Vista werkt. En dat zal volgend semester niet veranderen'.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16913&style=34360
- MIXX Awards Belgium 2007, de inschrijvingen zijn geopend !
Het IAB (IAB Successful Case Studies) en Best of Publishing (Night Of the Internet) bundelen hun krachten en organiseren samen de eerste MIXX Awards Belgium. De winnaars zullen hun Award in ontvangst nemen tijdens de « MIXX Awards Gala » die zal doorgaan op 18 oktober 2007 in Tour & Taxis in het kader van het salon Customer First.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16912&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Voor jongeren heeft e-mail afgedaan
Kattebelletjes versturen via sociale netwerken zoals MySpace en Facebook, of chatten via instant messaging is de toekomst
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/voor-jongeren-heeft-e-mail-afgedaan.cfm
- Democracy Player wordt Miro
Het bekijken van video's op je computerscherm wordt steeds leuker - vooral dankzij de Miro software, voorheen Democracy Player. Wat is er nieuw, en wat onderscheidt hem van zijn concurrenten Veoh, Babelgum en Joost?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/democracy-player-wordt-miro.cfm
- Scratch: programmeertaal voor de kids
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/scratch-programmeertaal-voor-de-kids.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Nedstat vult Nederlandse kijkcijfers aan met online component
Onze collegaís van CMSCenter schrijven dat Nedstat voor de Nederlandse Stichting KijkOnderzoek onafhankelijke metingen gaat verrichten van het opvragen van TV-programmaís op internet.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4631
- EU-beslissing wordt marketingvoordeel: BASE verlaagt de roamingtarieven
Voor de zomer besliste de EU dat de roamingkosten in Europa omlaag moesten. Sommige telcoís reageerden kritisch, anderen maken er een marketingvoordeel van om als eerste met verlaagde tarieven uit te pakken. Zoals BASE.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4637
- In-game reclame sterk in de lift
Uit een recent onderzoek van de Yankee Group blijkt dat de wereldwijde in-game advertising markt zal meer dan vertienvoudigen tegen 2011.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4633


*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Muziek: Mika - Relax, Take It Easy
http://www.speedzone.be/artikel/1521_mika__relax_take_it_easy.html
- Film & TV: Leterme zingt de Marseillaise in plaats van de Brabanconne
http://www.speedzone.be/artikel/1520_leterme_zingt_de_marseillaise_in_plaats_van_de_brabanconne.html
- Film & TV: 01-18-08 / Cloverfield (JJ Abrams Mystery Project)
http://www.speedzone.be/artikel/1518_011808__cloverfield_jj_abrams_mystery_project.html

*** COMPUTERTAAL
- Het Simulatie Argument
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1474
- Symantec: veiligheid wordt leuk!
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1473
- Phishing sites herkennen: de test
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1471
http://www.computertaal.info

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- AMD praat over Barcelona en verdere toekomstplannen
http://core.tweakers.net/nieuws/48593/AMD-praat-over-Barcelona-en-verdere-toekomstplannen.html
- Cooler Master Cosmos 1000-behuizing: stil en koel?
http://core.tweakers.net/reviews/713
- Microsoft zet eerste versie IronRuby online
http://pro.tweakers.net/nieuws/48600/Microsoft-zet-eerste-versie-IronRuby-online.html
Wikipedia

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
SLIM WERKEN MET VISTA: RECENTE DOCUMENTEN WISSEN
Moet je je Vista-computer met andere gebruikers delen, dan heb je uiteraard graag dat zij niet zien welke documenten jij het laatste geopend hebt. Bij Vista doe je dat als volgt:
Ga naar Start / Recent Items. Klik niet links op dit onderwerp, maar rechts. Uit het menu dat nu verschijnt kies je Clear Recent Item list.

SLIM WERKEN MET VISTA: MYCOMPUTER IN DE TAAKBALK
Het is erg handig om rechtstreeks toegang te hebben tot al je mappen; dat kan je doen door My Computer als een folder op de taakbalk te plaatsen, zodat je al je schijven kan oproepen. Deze tip kan je trouwens gebruiken ook gebruiken voor gewonen mappen die zich op je harde schijf bevinden.
Om een map aan de taakbalk toe te voegen, moet je rechts klikken op de taakbalk, en het Toolbars menu kiezen, om vervolgens op New Toolbar te klikken. Nu navigeer je naar de gewensten folder, in ons geval het icoontje Computer, klik op Select Folder. Je zal bemerken dat Computer nu in je taakbalk zit; klik op het pijltje, en je zal alle schrijven zien en je kan gaan browsen. Handig, niet?

SLIM WERKEN MET VISTA: EEN PROGJE TOEVOEGEN AAN HET QUICK LAUNCH MENU
Het Quick Launch menu is erg handig, maar programma's toevoegen was in Windows XP iets dat je niet direct onder controle had. In Vista wel. Daarbij moet je gewoon een programma slepen naar de Quick Launch balk, of gewoon rechts klikken op het programman en kiezen Add to Quick Launch. In dit rechts-klik menu zit trouwens ook nog de optie "Pin to Start Menu" - met deze optie voeg je het programma ook aan je startmenu toe dus.

SLIM WERKEN MET VISTA: SNIPPING TOOL
In Vista zit een tool om schermafdrukken te maken, en het is echt niet slecht. Je kan delen van het scherm selecteren of volledige schermafdrukken, en heel gemakkelijk bewaren. Het probleem is wel dat dit programma bedolven zit tussen de berg progjes op je Vista. Zou het niet gemakkelijk zijn als je met de druk op een toets een schermafdruk kon maken met Snipping TOol?
Dat kan. Ga naar Start, All Programs. Klik op Accessories, en daar vind je dan de Snipping Tool. Klik rechts, ga naar properties (eigenschappen). In het dialoogvenster dat nu verschijnt, kan je een sneltoets, zoals Ctrl+F12 bijvoorbeeld toewijzen aan dit progje. Handig, niet?

SLIM WERKEN MET VISTA: KLEINE ICOONTJES
Windows Vista geeft standaard grote icoontjes in het start menu, en dat willen wij niet. Vista heeft de instelling om dat te veranderen handig verborgen, maar wij hebben ze toch gevonden hoor.
Klik rechts op de startknop, en kies Properties. Klik op Customize (aanpassen) en neem het tabblaadje Start Menu. Onderaan staat de optie "Use large icons" dat aangevinkt staat. Dat moet je uitvinken.
Zo simpel is het. Veel beter, niet?

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...


IPNETINFO: INFORMATIE OVER EEN IP ADRES
Win98/ME/NT/2000/XP - 47k - freeware
Een erg klein progje, dat je informatie geeft over een IP adres: de eigenaar, het land/staat, het bereik, de contact informatie. Handig als je de oorsprong van bijvoorbeeld spammails wil achterhalen: gewoon de message headers vanuit je mailprogramma naar dit progje kopiŽren.
http://downloads.zdnet.com/download.aspx?&compid=44447&docid=214921&tag=nl.e539

WAVOSAUR FREE AUDIO EDITOR
Windows - 180k freeware
Een gratis editor voor geluid: bewerken en verwerken en opnemen van allerlei geluidsbestanden, met allerlei tools zoals knippen, plakken, om zo loops te maken, een analyse te maken, op te nemen, batch conversies te maken...
Op de website vind je ook een quick start gids in het Engels en Frans. (Bron: Wim W)
http://www.wavosaur.com/index.php

PAMELA: SKYPE GESPREKKEN OPNEMEN
WIndows 2000/XP/Vista / freeware
Pamela is als het ware jouw persoonlijke assistente voor Skype: zij kan gesprekken opnemen en omzetten naar MP3, doet aan video opnames, kan fungeren als je antwoordtoestel, mail forwarden, enz. Van deze software bestaat een gratis versie maar ook een betalende versie met extra mogelijkheden
http://www.pamela-systems.com/index.php

TASKBAR SHUFFLE
Win98/2000/XP/Vista - 635k - freeware
handig: met dit progje kan je de volgorde van de buttons in je taakbalk wijzigen, zodat de buttons die je het meeste gebruikt altijd in het zicht blijven, en anderen op een zijspoor gezet worden.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_27434193.html

FILEZILLA 3.0 BETA: SUPER FTP CLIENT
Win98/ME/2000/XP - 2,5 MB - freeware
Wij zijn al jaren gebruiker van deze FTP software, en zijn er heel tevreden over. Nu is er een nieuwe versie uit, zij het in bèta. Met Filezilla kan je afgebroken downloads verderzetten, verbinding leggen doorheen firewalls of proxy, bestanden in een wachtrij zetten, enz.
http://sourceforge.net/projects/filezilla/

BOTTOMFEEDER: RSS FEEDS IN EEN OOGWENK
Win2000/XP/Vista - 17,3 MB - freeware
Wie ooit RSS feeds uitgetest heeft, kan na een tijdje niet meer zonder: je maakt een collectie feeds aan van het nieuws dat jou interesseert, en je blijft op de hoogte van elk nieuw bericht op die feed. Nieuwe feeds toevoegen doe je gewoon door de URL van die feed in het programma in te geven.
http://www.cincomsmalltalk.com/BottomFeeder/index.html

TRACE REMOVER: SPOREN VERWIJDEREN
Win98/ME/2000/XP/Vista - 780 kb - shareware
Met dit progje wis je, zoals de naam het aangeeft, de sporen die je achterlaat op je pc: zowel de sporen in je browser, bij het surfen, of in Word, of andere programma's die aangeven welke bestanden je het laatste geopend hebt.
http://www.towodo.com/

PUTTY PORTABLE: DRAAGBARE TELNET CLIENT
Win98/ME/2000/XP - 831 k - freeware
PuTTY is een kleine maar erg snelle Telnet-Client. Het feit dat je nu een draagbare versie op je USB stick kan zetten, is wel handig, want nu heb je overal, op elke computer, deze Telnet-client bij de hand.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_28036335.html

VRIJDAG MACDAG: CAMINO
Mac OS X 10.3 - 14,8 MB - freeware
Deze browser voor de Mac heeft zojuist een nieuwe versie uit, en die lijkt wel interessant: de mogelijkheid om sessies te bewaren, RSS feeds automatisch te ontdekken, spelcontrole terwijl je typt, enz.
http://www.download.com/3000-2143_4-10697472.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: PARALLELS DESKTOP
Mac OS X 10.3.9 - 78,3 MB - shareware
Zet deze software op je Mac, en je kan ook andere besturingssystemen op je Mac draaien, zoals Linux of Windows. Deze laatste nieuwe versie bevat een erg goede verbetering: de software ontdekt automatisch wat voor soort bestand je opent, en zal automatisch overschakelen op het correcte besturingssysteem.
http://www.download.com/Parallels-Desktop/3000-2274_4-10696650.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Deze week een reactie op een reactie op een artikel - eerst ons artikel, dan een reactie van medewerker Dave, en daarop een reactie van lezer Kris:
> STEDELIJKE WI-FI GEEFT STORINGEN
> > In de stad Riverside, in het Amerikaanse CaliforniŽ, is maandag een systeem van start gegaan waarbij je door de hele stad door internetverbinding hebt, gratis bovendien, met een downloadsnelheid tot 512 kbps. Mooi zal je zeggen, wij willen dat ook!
> > Maar blijkbaar is dat gratis internet niet voor iedereen een zegen. Het blijkt namelijk dat dit nieuwe netwerk storingen levert voor de reeds bestaande netwerken. En dan hebben we het met name over de thuisnetwerken, en al die toestellen in de huizen van de burgers die in hetzelfde spectrum werken als deze Wi-Fi. Draadloze telefoons bijvoorbeeld werken op de 2.4 GHz band, draadloze klavieren, Bluetooth toestellen, draadloze beveiligingscamera's, baby-monitors... zij kunnen allemaal interferentie opleveren met een WiFi network.
> > Een interessant artikel over deze probleemstelling bij Wired, en je vindt er meteen ook tips over hoe je zulke interferentie kan voorkomen/vermijden.
> > http://www.wired.com/gadgets/wireless/news/2007/07/wifi_interference
> >
> > Nagekomen reactie van medewerker Dave:
> > <<<
> > Daarbij heb ik deze (rand)opmerking ...
> > naast het feit dat het zo al in het dagelijkse leven problemen oplevert... wat heeft die wifi dan niet van invloed op de gezondheid?
> > Hebben we al niet genoeg stralingen waarmee we elke dag moeten leven? (BVB kosmische en zonnestralingen, GSM, bepaalde elektrische toestellen, .. )
> > Om depri te worden, of niet? !

Ik kan uw medewerker geruststellen, de achtergrondstraling van wifi en
andere bronnen is verwaarloosbaar vergeleken met de straling die je
krijgt wanneer je belt met een gsm-toestel tegen je oor. De intensiteit
van de straling neemt namelijk af met het kwadraat van de afstand.

Overigens heb ik het effect in het artikel hierboven al voorspeld begin
2003 in een artikel in EBU Technical Review
(http://www.ebu.ch/trev_294-van_bruwaene.pdf), waarin ik letterlijk
schreef: "...the 'free' or unlicenced bands like ISM (2.4 GHz) and UNII
(5 GHz) will continue to attract more traffic, and may soon become
overcrowded and unusable." (p. 8/11).

Met vriendelijke groeten en bedankt voor de informatieve nieuwsbrief.

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zwijgen is slim als we dom zijn, maar dom als we slim zijn.
- Oud gezegde -