Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 26/7/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 508 van 21/7/2007

Gegroet lezers,

Temidden van alle regen-, hagel- en onweersbuien valt editie 508 van netties in jouw elektronisch brievenbus. Hopelijk heb je geen schade geleden door de grillen van de weergoden?

Als je het ons vraag wat de meest markante artikels zien van deze week, dan denken wij vooral aan twee artikels, die allebei rond marketing draaien. Het eerste over Second Life, waar de grote bedrijven stilaan tot het besef komen dat het niet volstaat om "zomaar" een eilandje te bezitten in Second Life, en dat zij jammerlijk mislukken, als zij geen meerwaarde brengen voor Second Life. Het tweede is een artikel dat niet in netties zelf verschenen is, maar dat bij PCWorld.be verscheen: hoe slimme marketing jongens een systeem gevonden hebben om internauten tegen betaling te laten stemmen op artikels van Digg, zodat die op de voorpagina van Digg belanden. Deze praktijk heeft eerlijk gezegd onze verontwaardiging opgewekt. Lees zelf het artikel, en laat ons weten wat je van deze trend denkt? Het adres: redactie@netties.be

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u volgende week, bij leven en welzijn, weer aan te treffen achter uw computertje, laptop of PDA.

Hilde

P.S. Je zal bemerken dat wij bij onze rubriek "tips" verschillende reacties van de lezers vermelden, waarin zij hun eigen tips voor Vista vertellen. Leuk dat de rubriek zo aandachtig gelezen wordt! Wij danken onze lezers voor hun medewerking!Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MINISTER VRAAGT BEBO EN GOOGLE OM HULP IN STRIJD TEGEN ZELFMOORD TIENERS
In Noord-Ierland doen zich de laatste tijd veel zelfmoorden voor bij tieners. Sommigen menen dat die epidemie voor een deel veroorzaakt wordt door het copycat fenomeen, en dat sociale netwerksites hierbij een rol spelen.
De Noord-Ierse minister van Gezondheid heeft daarom aan Bebo, Vodafone en Google gevraagd om hulp. Nu is het eerlijk gezegd niet zo duidelijk wat het verband is tussen deze zelfmoorden en de sociale netwerksites. Het lijkt ons absurd als de minister hiermee eigenlijk zou willen zeggen dat deze sites zelfmoorden in de hand werken - want zij zijn enkel een ontmoetingsplek voor jongeren. Maar het is natuurlijk gemakkelijk om deze sites als zondebok te nemen, net zoals "de tv" de oorzaak zou zijn van vele sociale problemen die zich tegenwoordig in alle landen voordoen.
In elk geval: de minister heeft aan Google, Bebo en Vodafone gevraagd dat zij tegen het einde van de maand voorstellen zouden doen over de stappen die zij zullen ondernemen. Het enige wat deze sites naar onze mening aan de zelfmoorden kunnen verhelpen is om een gezonde levensstijl te promoten. De content op die sites is nu eenmaal afkomstig van de tieners zelf, en het lijkt ons dwaas om te denken dat deze tieners het zouden slikken als er een soort censuur komt die alle uitspraken over zelfmoord op de site moet verwijderen...
http://mashable.com/2007/07/11/bebo-google-help-fight-teen-suicide/

MARKETINGBEDRIJVEN TELEURGESTELD IN MARKETINGMOGELIJKHEDEN SECOND LIFE
Het was toch zo'n hype, Second Life - elk bedrijf dat zichzelf au serieux nam, moest en zou er een eiland kopen of er een virtuele winkel openen. Welnu, het blijkt dat die investering niet veel opbrengt, en menig bedrijf eraan denkt om zich terug te trekken uit Second Life; de mensen, of liever: de avatars die hen vertegenwoordigen in deze virtuele wereld, blijken niet zoveel interesse te hebben in het shoppen wanneer zij ingelogd zijn.
De vijf populairste bedrijven die de avatars bezoeken op Second Life hebben tussen de 1200 tot 10.000 bezoekers per week. Een eiland op Second Life kost 1.675 om op te richten, en 295 per maand om te onderhouden - en in die prijs zijn de kosten niet inbegrepen om echt iets te creŽren op Second Life, wat nog eens kan oplopen tot 5-10.000 $. Duncan Riley maakt in het blog TechCrunch de rekening van wat deze reclame opbrengt/kost tegenover andere vormen van reclame.
Wat wel populair is in Second Life, is het leven op het scherp van de snee. Volgens een artikel bij L.A. Times zouden de "gewone" plekken leeg zijn op Second Life, maar de casino's, de hoerenkasten en de strip clubs vol zitten. Een van de meest verkochte items op Second Life zouden zelfs... genitalia zijn!
Second Life mag bovendien al beweren dat er in totaal 8 miljoen gebruikers zijn, maar dat zijn de mensen die ooit ingetekend hebben op de dienst. Of zij er een tweede, derde, of tiende keer teruggekomen zijn, dat wordt er niet bij gezegd. Zelfs op piekmomenten zouden er niet meer dan 30-40.000 gebruikers tegelijkertijd in de virtuele wereld ingelogd zijn...
Interessante achtergrond bij L.A. Times en TechCrunch.
http://www.latimes.com/business/la-fi-secondlife14jul14,1,3135510.story
http://www.techcrunch.com/2007/07/14/will-the-last-corporation-leaving-second-life-please-turn-off-the-light/

TOCH NOG EEN GLIMPJE HOOP VOOR INTERNETRADIO'S?
Zoals we in de vorige nummers bericht hebben, dreigt er een ramp voor de internetradio's: SoundExchange, de organisatie die verantwoordelijk is voor de heffing en verdeling van auteursrechten in de VS, althans voor internetradio's, wil een wijziging doorvoeren in de tarieven, waardoor de internetradio's tot het honderdvoudige zouden moeten betalen van wat zij nu betalen.
De internetradio's trokken toen aan de alarmbel, schakelden alle mogelijke lobbygroepen in, maar het Amerikaanse congres besliste verleden week dat die tariefverhoging onverwijld uitgevoerd moest worden. Maar gelukkig heeft SoundExchange zelf nu een perscommuniqué uitgebracht waarin gesteld wordt dat de organisatie de nieuwe tarieven niet willens nillens zal opleggen, maar dat er ruimte is voor onderhandeling.
Dat mag dan wel zo zijn, maar als je het ons vraagt heeft SoundExchange nu gewoon een reuzestok achter de deur gekregen van het Amerikaanse congres, en kan het tegen de webcasters zeggen: kijk, je betaalt onze tarieven, of...
En als je nu denkt: och, wat kan mij dit schelen, dit is iets dat alleen de Amerikanen aanbelangt - vergeet niet dat ook muziekdiensten zoals Last.fm en Pandora door deze maatregel getroffen worden, en zelfs heel erg. De nieuwe heffing heeft het namelijk over een tarief per kanaal, per luisteraar. En als je weet dat elke luisteraar bij Pandora verschillende kanalen kan aanmaken, dan besef je dat deze heffing Pandora heel veel geld kan gaan kosten...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070713-soundexchange-offers-temporary-reprieve-on-net-radio-royalty-increase.html

YAHOO LANCEERT SEARCH SUGGEST
Wanneer je voortaan een zoekactie onderneemt bij Yahoo, dan zal Yahoo, terwijl je de trefwoorden aan het intikken bent, trachten te raden wat je aan het zoeken bent, en suggesties geven die je dan uit een uitklapmenu kan kiezen. Zo zou je minder woorden moeten intikken en dus sneller resultaten krijgen.
Echt nieuw is deze functie niet te noemen - zij bestond al in de Yahoo zoekbalk die je als extensie voor Firefox kan installeren. En als je bij Firefox 2 in het zoekvakje Yahoo als zoekmachine selecteert, dan werkt deze functie ook.
OM een voorbeeld te geven: stel dat je info wil over Arnold, de "governator", dan tik je Arnold in, en Yahoo Suggest geeft automatisch Schwarzenegger als suggestie, en jij moet je hoofd niet meer breken over de correcte spelling van deze naam.
Simpel maar handig. Als wij ons niet vergissen biedt Google in zijn zoekbalk eveneens een dergelijke functie.
http://www.pcworld.com/article/id,134565/article.html?tk=nl_dnxnws

ONLINE HUWELIJKEN VOOR MOSLIMS GOEDGEKEURD
Godsdiensten die al eeuwen meegaan, evolueren ook. De Paus heeft het internet ontdekt, je kan de bijbel per sms opvragen, en Osama Bin Laden gebruikt het internet om zijn communiqués te verspreiden. En nu kunnen moslims zelfs via het internet trouwen.
Het bericht komt uit India: een invloedrijke conservatieve islamitsche theologische school heeft er bekendgemaakt dat huwelijken van moslimkoppels via het internet, met gebruik van webcams, toegestaan en erkend worden. Het internet zou, aldus de Deoband school, hierbij de rol spelen van advocaat en is daarom bevoegd om formeel de "Ijaab" (het aanbieden van het huwelijk) en het "Qabool (het accepteren ervan) door bruid en bruidegom te overzien.
Volgens de islamitische wetgeving moet zo'n advocaat het huwelijk bijwonen omdat hij het huwelijkscontract moet regelen. En elk der beide partijen moet twee getuigen hebben.
Er hebben zich al enkele van deze internet-huwelijken voltrokken. Zo in 2005: in de stad Lucknow zat de 26-jaar oude Shabnam voor de webcam, en zij heeft tegen haar bruidegom, Abdual Kalam, die in Mecca zat, drie keer het "Qabool hai" (ik accepteer) gezegd, zoals vastgelegd in de Islamitische wet. Een veertigtal verwanten woonden de ceremonie in het internetcafé bij als getuigen, en in Mecca had Kalam ook vrienden als getuige. De twee hadden elkaar nog nooit ontmoet, en het huwelijk was gearrangeerd.
Het lijkt raar, maar het blijkt te werken...
http://www.kenradio.com

GEPIRATEERDE MUZIEK HELPT RADIO'S OM BETERE SPEELLIJSTJES TE MAKEN
De muziekindustrie heeft lange tijd het illegaal ruilen van bestanden verantwoordelijk geacht voor de daling in muziekverkoop. Maar nu wil een groot deel van die industrie dat ruilen voor haar eigen karretje spannen, om die verkoop aan te zwengelen.
Want wat blijkt? Die P2P ruildiensten zijn een uitstekende barometer van wat er leeft in de muziekscene: wat is populair, wat niet? De songs die daar het populairst zijn, zullen ook meer luisteraars trekken wanneer zij op de radio gespeeld worden, en meer luisteraars is meer advertenties, en bingo: kassa kassa! Het concept van het "data mining" van de gegevens over geruilde muziek via P2P was geboren. Het bedrijf Clear Channel doet het, en ook BigChampagne.
http://online.wsj.com/public/article/SB118420443945664247-LO5CbEkUSQBDobMKFSTfygkJUr8_20070810.html?mod=tff_main_tff_top

FIREFOX WORDT SERIEUZE CONCURRENT VOOR IE IN ERUOPA
In Europa maakt de Firefox browser een ware triomftocht; vooral de laatste vier maanden is het aantal mensen dat Firefox gebruikt in plaats van IE enorm gestegen, en dat terwijl er toch een nieuwe versie uit is van de IE browser die wat zieltjes had moeten terugwinnen.
Even wat cijfers: een onderzoek van 96.000 websites, uitgevoerd in de week van 2 tot 8 juli, kwam tot de vaststelling dat Firefox momenteel een marktaandeel heeft van 27,8% in Oost-en West-Europa, IE van 66,5% en de andere browsers (Safari, Opera..) samen 5,7%. Firefox steeg met 3,7% tegenover maart 2007.
Dat is een gemiddelde, want in sommige landen dreigt Firefox zelfs de belangrijkste browser te worden: in SloveniŽ gaat hij met 47,9% lopen, in Finland met 45,4%, dus bijna gelijk aan IE, terwijl in Duitsland, Polen, Hongarije, TsjechiŽ, Slovakijke, Oostenrijk, RoemeniŽ, Griekenland, Bulgarije, Estland, Letland, de browser bijna overal een marktaandeel haalt van 40%.
Er zijn echter ook landen waar IE nog altijd onder de 20% zit, en Nederland is daar, verwonderlijk genoeg, een van, naast VK, ItaliŽ, Spanje, Oekraïne, Noorwegen en Denemarken. Wij konden helaas geen cijfers vinden voor ons landje.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070717-europeans-embrace-firefox-in-record-numbers.html

PODCASTSTERS WILLEN OOK GEMETEN WORDEN
Zoals je weet, zijn wij enorme fans van podcasts, en wij niet alleen: miljoenen mensen van over de hele wereld luisteren dagelijks naar hun favoriete uitzending op hun draagbare player of de computer, op het moment dat hen het beste uitkomt. Dat is uiteraard een heel goed doelpubliek voor de adverteerders, juist omdat die podcasts meestal gericht zijn naar "niches", beperkte doelgroepen: tech, muziek, koken, enz.
Er is echter een hinderpaal: tot hiertoe waren er geen onafhankelijke cijfers bekend over het aantal luisteraars, want niet elke gedownloade podcast wordt ook beluisterd. Adverteerders zowel als podcasters willen die cijfers graag weten, omdat hierop de prijs voor de advertenties bepaald moet worden.
Nu hebben verschillende bedrijven die zich met podcasts bezighouden de koppen bijeengekosten, en de Asociation for Downloadable Media (ADM) gevormd, die de standardisatie van het adverteren en het meten van het aantal luisteraars wil promoten. Het gaat o.a. om Apple, IndieFeed, National Public Radio, Nielsen NetRatings, PodShow, Rev3.
En bij dit bericht moet je eigenlijk "podcasting" erg ruim interpreteren - het gaat niet alleen om audio podcasts, maar ook om video-casts, en andere digitale content die via RSS, Atom, peer-to-peer gedownload kan worden. Volgens waarnemers zouden de uitgaven voor advertenties in podcasts in de volgende vijf jaar vereenvoudingen, van 80 miljoen dollars in 2006 tot 400 miljoen dollras in 2011.
http://whatcounts.com/t?r=5&c=974404&l=26942&ctl=182A458:B6B9FDE7F521A75D3AC47AC66E18E6E6F84C555F45D8AEFC

GEHARREWAR TUSSEN SABAM EN DE BELGISCHE ISP'S
Ons landje is er weer in geslaagd om de wereldpers te halen. Eerst was het de affaire Google vs. Copiepresse, nu is het auteursrechtenmaatschappij Saban die een stok in het hoenderhok gegooid heeft. Sabam is namelijk enkele maanden geleden naar de rechter gestapt, om te eisen dat de Belgische provider Tiscali (wellicht als een testcase voor àlle andere providers) het illegaal ruilen van bestanden via de P2P netwerken onmogelijk zou maken, door filters in te stellen. De rechter heeft Sabam verleden week gelijk gegeven - in die zin (lees zelf de tekst op de website van Sabam) dat Tiscali filters in gebruik moet nemen om de muziek, waarvan Sabam de auteursrechten beschermt, tegen illegaal ruilen te beschermen. Waarbij wij ons de vraag stellen: en de andere muziek dan?
Maar dit terzijde. De rechter verwierp in zijn vonnis een principe dat door de ISP's overal ter wereld gehanteerd wordt: dat zij enkel zorgen voor het transport van de content, en niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de content zelf. En omwille van het schenden van dit principe haalde dit vonnis dan ook de wereldpers.
Tiscali is uiteraard niet gelukkig met het vonnis. Buiten de princiepskwestie is er het feit dat zij op kosten gejaagd worden om deze filters te installeren - die zelfs in het beste geval slechts voor 70% efficiŽnt zijn. Deze kosten zouden wellicht aan de gebruiker doorgerekend worden. Bovendien is er het feit dat enkel Tiscali veroordeeld werd, en niet de andere providers, zodat Tiscali benadeeld wordt. Aan die discriminatie heeft Sabam echter al snel een einde gesteld: het heeft nu een aangetekende brief verstuurd naar àlle Belgische providers, met de eis om eveneens zulke filters te installeren....
Hoe het een en ander afloopt, lees je in de volgende weken. Meer achtergrond lees je alvast bij Sabam en DataNews.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=4H1EUS0G
http//www.sabam.be/website/data/Communiques_de_presse/SABAM_vs_TISCALI_nl.pdf
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=IoJlqdnlGRlI6gGKm4KccIIL

IRAN NEEMT WRAAK IN SPEL
Iran en de VS zijn momenteel niet de beste maatjes. Inzet van hun geschil is het nucleair programma van Iran. Het land beweert dat dit programma dient om energie op te wekken, de VS beweren dat het een voorwendsel is om nucleaire wapens aan te maken.
Beschuldigingen heen en weer dus, en ook psychologische oorlogsvoering. Zo hebben de VS een spelletje uitgebracht, dat "Assault on Iran" heet, en waarin een Amerikaanse aanval op een Iraanse nucleaire installatie uitgebeeld wordt. Een extremistische Iraanse studentengroep heeft nu als antwoord een eigen spel gemaakt, waarin gesimuleerd wordt hoe getracht wordt om twee Iraanse nucleaire experten te bevrijden die ontvoerd zijn door de Amerikaanse militairen, en in Irak en IsraŽl vastgehouden worden.
Tussen haakjes: dat laatste deel berust gedeeltelijk op waarheid - in Irak worden vijf IraniŽrs gevangen gehouden. Volgens de Amerikaanse overheid zijn dat leden van de Iraanse elitetroepen, maar volgens Iran zijn het diplomaten.
Hoe het ook zij: zolang ze het maar bij spelletjes houden, is het ons allemaal goed!
http://www.msnbc.msn.com/id/19792794/

STEDELIJKE WI-FI GEEFT STORINGEN
In de stad Riverside, in het Amerikaanse CaliforniŽ, is maandag een systeem van start gegaan waarbij je door de hele stad door internetverbinding hebt, gratis bovendien, met een downloadsnelheid tot 512 kbps. Mooi zal je zeggen, wij willen dat ook!
Maar blijkbaar is dat gratis internet niet voor iedereen een zegen. Het blijkt namelijk dat dit nieuwe netwerk storingen levert voor de reeds bestaande netwerken. En dan hebben we het met name over de thuisnetwerken, en al die toestellen in de huizen van de burgers die in hetzelfde spectrum werken als deze Wi-Fi. Draadloze telefoons bijvoorbeeld werken op de 2.4 GHz band, draadloze klavieren, Bluetooth toestellen, draadloze beveiligingscamera's, baby-monitors... zij kunnen allemaal interferentie opleveren met een WiFi network.
Een interessant artikel over deze probleemstelling bij Wired, en je vindt er meteen ook tips over hoe je zulke interferentie kan voorkomen/vermijden.
http://www.wired.com/gadgets/wireless/news/2007/07/wifi_interference

Nagekomen reactie van medewerker Dave:
<<<
Daarbij heb ik deze (rand)opmerking ...
naast het feit dat het zo al in het dagelijkse leven problemen oplevert... wat heeft die wifi dan niet van invloed op de gezondheid?
Hebben we al niet genoeg stralingen waarmee we elke dag moeten leven? (BVB kosmische en zonnestralingen, GSM, bepaalde elektrische toestellen, .. )
Om depri te worden, of niet? !
>>>

WIL EU INTERNAUTEN BESCHERMEN DIE BESTANDEN RUILEN?
In de VS krijgt de belangengroep van de muziekindustrie, RIAA, ruim armslag van justitie: het kan anoniem mensen vervolgen die verdacht worden van het ruilen van bestanden, enkel en alleen op basis van een IP adres, en dwingt vervolgens de ISP's om de naam en het adres van die ruiler te geven. Maar in Europa lijkt het anders te zullen zijn - tenminste als een recente beslissing van een rechter van het Europese Hof van Justitie stand houdt.
Een adviseur van deze rechtbank had namelijk gesteld dat de Spaanse provider Telefonica niet verplicht is om de identiteit van ruilers bekend te maken, opdat de Spaanse muziekvereniging Promusicae hen zou kunnen vervolgen. Telefonica droeg als argument aan dat het zulke informatie enkel vrij moet geven in geval van een strafrechterlijke vervolging, niet bij een burgerlijke vervolging.
Nu nog afwachten wat de rechters beslissen...
http://www.betanews.com/article/EU_Likely_to_Protect_File_Swapper_Identities/1184781888
http://www.marketwatch.com/news/story/eu-court-adviser-says-telefonica/story.aspx?guid=%7BAB178897-8F06-4A31-A547-CF60E59EFD06%7D

NIEUWE WOORDJES LEREN: SHOVELWARE, CRAPWARE, BLOATWARE
Vandaag staan we even stil bij drie woorden uit het Engels, die eigenlijk moeilijk te verklaren zijn. Alledrie dekken ze in wezen hetzelfde, software die zich al op je computer bevindt wanneer je hem nieuw aankoopt in de winkel. Er is echter een nuance.
Om te beginnen: shovelware. Dat is software (probeerversies, demo's of promo's) die op je nieuwe pc gezet wordt, of je het nu wil of niet; shovel betekent schup: deze software wordt gewoon op je pc met volle schuppen gedeponeerd. Crapware (van het woord 'crap', rommel) is software op je nieuwe systeem die de meeste mensen gewoon zinloos vinden. En bloatware (bloat: opgeblazen) is shovel- of crapware op je nieuwe pc die meteen al van het begin een groot deel van je computerkracht opslorpt.
Waarom de fabrikanten dat doen, terwijl zij toch weten dat de gebruikers een hekel hebben aan al die extra programma's die eigenlijk niemand wil? Wel, de makers van die software betalen de fabrikanten enkele centjes voor elk exemplaar van hun software dat op de nieuwe systemen gezet wordt. De fabrikant is daardoor in staat om zijn computer iets goedkoper aan te bieden dan de concurrentie.
De softwaremakers redeneren dat, eens zo'n programma op de pc staat, de gebruiker het wel zal leren gebruiken, en later zal overschakelen op een pro-versie of een upgrade. De meeste meer ervaren internauten echter hebben een hekel aan zulke bloat/shovel/crapware, en het eerste wat zij dan ook doen als zij hun nieuwe pc hebben, is al die rommel eraf gooien.
En moeten we jou nog wat vertellen? Wil je een zo maagdelijk mogelijke computer aankopen, zonder al die rommel, dan moet je daarvoor extra betalen. Dat is gebleken toen Dell, op aanvraag van de gebruikers, uitpakte met modellen zonder bloatware...
In het CNet blog lees je meer over deze ergernis.
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=39278092-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

DUITSE EDONKEY SERVERS GESLOTEN
De P2P ruildienst eDonkey heeft verleden week een zware slag moeten incasseren. In een proces dat aangespannen was door de muziekindustrie beval de rechter van de rechtbank in Hamburg dat een bepaalde eDonkey server gesloten moet worden, en offline moet blijven zolang het muziekaanbod dat via de server gedownload kan worden illegale bestanden bevat.
Opmerkelijk hierbij is dat de server zelf geen illegale bestanden hostte; het gaat immers om een P2P ruildienst, en de bestanden staan op de computers van de internauten die gebruik maken van eDonkey. De rechter meende echter dat de operator van de server "opzettelijk meewerkte aan de illegale distributie".
Het IFPI heeft trouwens dreigende taal over voor de P2P netwerken: "Wij zullen in de toekomst wettelijke stappen ondernemen tegen elke operator van een P2P netwerk dat tracks illegaal aanbiedt", aldus directeur Peter Zombik, die het betreurde dat de P2P netwerken, die eigenlijk zo'n positieve invloed kunnen hebben op een economische verdelingv an de bandbreedte van het internet, nog altijd voornamelijk gebruikt (misbruikt) worden om op grote schaal de auteursrechten te schenden.
Het IFPI voegde eraan toe dat "het aan de ISP's is om een helpende hand te bieden". Met andere woorden: zit er in Duitslandeen actie aan te komen zoals in BelgiŽ het geval was, en waarbij de ISP's verplicht worden om zelf filters te installeren op de P2P netwerken?
http://www.heise.de

FBI INSTALLEERT SPYWARE IN STRIJD TEGEN TERRORISME
CNet weet te melden dat het FBI de laatste tijd gebruik maakt van een nieuw soort op afstand geïnstalleerde spyware - en dan moet je niet denken aan hetgeen wij als "spyware" beschouwen, een software die onze surftochtjes in het oog houdt om ons bepaalde advertenties door te sturen. Neen, in het geval van het FBI gaat het om echte spyware, om mensen te bespioneren dus in hun online gedrag.
Het gaat om een geval waarbij een onbekende bommeldingen stuurde naar een hogeschool in Washington. Het FBI verkreeg een toestemming van het gerecht om een spyware te versturen, een programma dat CIPAV heet, naar een account bij MySpace waarvan gedacht werd dat zij gebruikt werd door degene die de bommeldingen pleegde. Na installatie zou de software dan verslag uitbrengen aan het FIB niet alleen over het IP adres van de computer waarmee deze persoon inlogde op zijn MySpace account, maar ook over andere informatie die op die pc te vinden zou zijn, plus een compleet log van alle uitgaande verbindingen van de persoon in kwestie.
Op basis van deze gegevens werd een jongeman opgepakt en deze week veroordeeld tot 90 dagen gevangenisstraf.
Het artikel van CNet is heel verhelderend, want je leert eruit dat het FBI, om die spyware op de computer van de gebruiker te krijgen, zelf virussen ontworpen heeft. Hoogst merkwaardig. Lees zelf maar.
http://news.com.com/8301-10784_3-9746451-7.html?part=dtx&tag=nl.e703
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


IPHONE: INVOER TEKST NIET ZO SIMPEL
De iPhone is in de VS geland, en meer dan een half miljoen mensen hebben ondertussen zo'n (toch niet zo goedkoop) kleinood aangeschaft. Zij zijn dus de eerste proefkonijnen die de interface hebben kunnen uittesten, en zij spreken uit eigen ervaring: is de interface nu gemakkelijk of niet?
Uit alle rapporten blijkt dat de algemene interface - het werken met telefoonboekje, het browsen, het vergroten en verkleinen van foto's - verrassend gemakkelijk is. Apple zelf had een filmpje online gezet waarin de werking van de verschillende functies uitgelegd werd, en de gebruikers gaven haast unaniem dat het inderdaad werkte, tot hun verbazing, zoals in het filmpje aangetoond werd. Gewoonlijk is zo'n filmpje pure promotie, en is de realiteit anders, maar dat bleek hier niet het geval te zijn.
Wat voor de meeste gebruikers wél tegengeslagen is, is het invoeren van teksten. Het klavier op de iPhone staat namelijk vertikaal in plaats van horizontaal, en het kleine scherm maakte het verbeteren van een letter in het midden van een woord of zin erg moeilijk. Anderzijds waren er dan weer gebruikers die in tegendeel vonden dat het werken met dit klavier sneller ging dan bij het gewone telefoonklavier, waar je verschillende letters hebt staan op elke toets.
Wij staan in elk geval te trappelen om zelf eens zo'n wonderbaarlijk toestel te kunnen uittesten. Maar we zullen nog even geduld moeten oefenen, de iPhone wordt pas tegen einde dit jaar in Europa verwacht!
http://news.digitaltrends.com/news/story/13561/study_reveals_iphone_text_input_woes
http://www.apple.com/iphone/usingiphone/guidedtour.html

NIEUWE MUIS VAN LOGITECH DOET HET IN DE LUCHT
Logitech heeft een nieuwe draadloze laser muis uitgebracht, die je ook in de lucht kan gebruiken, zonder plat vlak dus als klankbord.
De MX Air Mouse moet je in de lucht heen en weer bewegen, of van links naar rechts, of in een cirkel. Je selecteert iets door op een button op de muis of op de verschillende aanraak-gevoelige punten op de muis te drukken. Deze muis is bedoeld voor mensen die hun pc voornamelijk gebruiken voor amusement: je kan de muziek hoger of lager zetten, muziek en video's selecteren als bij een gewone afstandsbediening. Zo moet je eerst op de volume knop drukken, dan de muis even naar rechts bewegen om het volume hoger of naar links om het volume lager te zetten.
Goedkoop is het muisje echter niet: het kost 149,99 $. Te koop dit najaar in de VS en Europa.
http://www.pcworld.com/article/id,134503/article.html?tk=nl_dnxnws

TECHNOLOGIE VOOR SENIOREN: MEER DAN GROTE LETTERS
Een opmerkelijk artikel bij CNet willen wij je niet onthouden. Senioren worden immers steeds mondiger, zij maken steeds meer een actief del uit van onze maatschappij: eens de 50 voorbij ben je niet afgschreven, maar integendeel een interessante doelgroep, zo hebben de marketingbedrijven ontdekt. Senioren zijn immers vaak welgesteld en hebben veel tijd, en vormen een ideale doelgroep om producten aan te slijten.
Maar die producten moeten dan wel rekening houden met de "ouwetjes". (en dat is niet oneerbiedig bedoeld - sommige van onze redactieleden zijn immers de 50 gepasseerd, maar nog altijd erg "alive and kicking"!). De technologie moet rekening houden met het feit dat het zicht en het gehoor een beetje achteruit gaat. En dat wil niet alleen zeggen dat de knoppen op toestellen een duidelijkere vermelding moeten hebben, maar ook dat de biepjes die een confirmatie of een alarm uitsturen, veel duidelijker te horen moeten zijn. De handigheid om knoppen te bedienen loopt met de jaren ook eeen beetje terug, en ook daarmee moeten fabrikanten rekening houden.
Interessante lectuur.
http://news.com.com/Eldercare+technologies+must+go+beyond+big+fonts/2100-11393-6196880.html?part=dtx&tag=nl.e433

MIT VINDT EEN REMEDIE TEGEN ANGST
Biochemici van de MIT universiteit hebben een het moleculaire mechanisme achter angst kunnen definiŽren, en het bij muizen met succes kunnen genezen, zo maldt een artikel in de krnat Nature Neroscience. Hiervoor werd een enzyme gebruikt, dat het gemakkelijker maakt om angst die men geleerd heeft in een bepaalde context te elimineren.
Op het eerste zicht zal je meteen uitroepen: prachtig! Voortaan leven zonder angst. Maar dan denk je: oei, een muis die geen angst meer kent... da's een dooie muis, want zij kent geen angst meer voor de kat, en is dus... een vogel voor de kat.
Maar blijkbaar zou de remedie voornamelijk tot doel hebben om bepaalde angsten en fobieŽn die je opgelopen hebt in uitzonderlijke omstandigheden, zoals het post-traumatische stressyndroom, met dit enzyme verholpen kunnen worden. En dat is toch wel goed, niet?
Een erg interessante discussie over deze ontdekking bij Slashdot.
http://science.slashdot.org/article.pl?sid=07/07/16/162246

EEN BIONISCHE HAND
Het bedrijf Touch Bionics heeft de eerste commercieel verkrijgbare bionische hand aan de wereld voorgesteld, een prothese van een hand, die veel natuurlijker beweegt dan alle voorgaande exemplaren, en die ook moeilijke of delicate voorwerpen kan vastnemen.
De meeste protheses kunnen tegenwoordig wel de hand openen en sluiten, waardoor men dan een voorwerp kan vastnemen; zij missen echter de fijne bewegingen van een natuurlijke hand. De i-Limb Hand benadert die natuurlijke beweging al wat beter, omdat er in elke vinger motoren zitten die het mogelijk maken om de vingers individueel te bewegen, en zo dingen met een andere handstand vast te nemen.
Een heel mooie fotoreportage over de bionische hand vind je bij CNet.
http://news.com.com/Photos+Bionic+hand+gets+thumbs-up/2300-11393_3-6197171.html?part=dtx&tag=nl.e433


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***Sony zal de goedkopere versie van PlayStation 3 stilaan niet meer ondersteunen
http://ct.news.com.com/clicks?t=39261024-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Nog Sony: in Japan komt er een slankere PSP uit
http://ct.news.com.com/clicks?t=39261025-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Nog games: in de concurrentiestrijd tussen de verschllende consoles is het Nintendo dat aan de leiding ligt
http://ct.news.com.com/clicks?t=39261026-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** VS en EU dichtbij een akkoord over GPS-Galileo
http://ct.news.com.com/clicks?t=39261027-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Een nieuwe pc van 99 dollar met Linux aan boord, minder energie verbruikt, maar waarvoor je wel 19 dollar per maand moet bijbetalen
http://ct.news.com.com/clicks?t=39261032-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** De VS voeren nog steeds het lijstje aan van de landen die het meeste spam wersturen. OP onderstaand adres vind je een kaart van Europa met daarop de zwaarste Europese spammers
http://www.sophos.com/news/2007/07/dirtydozjul07.html

*** Harry Potter boek gelekt; schuldige: de Torrent sites
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47268Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


THE MILESTON CORPORATION - STEVEN
Voor onze muziekkeuze gingen we deze week te rade bij de Shifted Sound podcast, aflevering 63. Shifted Sound brengt een uitstekende keuze alternatieve muziek. De eerste band is deze week The Milestone Corporation. De song Steven kan je op de website gratis downloaden, net als 7 andere songs. De band heeft al eerder een EP uitgebracht, Big Night Out, en nu is er een nieuwe EP, Songs about Steven. Uptempo, vrolijk, met een leuke beat. "Tail Lights" is ook heel mooi. Een aanrader.
http://www.themilestonecorporation.com/

THE ICICLES - "LA TI DA"
Een band die de release van zijn eerste EP bekostigde door... zelfgebreide sjaals en muts te verkopen! Van enthousiasme gesproken. In november verleden jaar werd Sugar Sweet gekozen door Motorola als thema voor de nieuwe Razr mobiele telefoon. La Ti Da is vrolijk en uptempo, doet een beetje denken aan Debbie Harry (blondie). Op de website van de band kan je ook nog Sugar Sweet downloaden, en verschillende andere songs in streaming beluisteren.
http://www.theicicles.com/pages/listen.html

HUMA - I CAN'T SLEEP
Een erg goede band, waarvan de zanger een heel apart geluid heeft dat ons wel aanstaat. Op de website van de band kan je een drietal songs downloaden, en een tiental anderen live beluisteren. OPnieuw erg de moeite.
http://www.humamusic.com/

LUCY SCHWARTZ
Een 17 jarige singer/songwriter, di een eerste album uitheeft, "Winter in June". "I don't know a thing" is een erg mooie song, ongelooflijk eigenlijk voor een dametje van die leeftijd, met een mooi arrangement bovendien. Op de MySpace site van Lucy kan je een viertal songs in streaming beluisteren.
http://myspace.com/lucysong

GRIFFIN HOUSE
[Singer songwriter] Deze jongeman maakt songs die een beetje country in zich hebben, een beetje folk, maar in elk geval erg gevoelig, en erg mooi. De moeite waard om te beluisteren, en ook naar zijn verhaal te luisteren dat hij in de teksten vertelt. Op de website vind je verschillende songs om live te beluisteren. Doen!
En heb je een abonnement bij eMusic, dan kan je daar verschillende albums downloaden (zoals wij deden!)
http://www.emusic.com/album/Griffin-House-Homecoming-MP3-Download/10945608.html
http://www.myspace.com/griffinhouse


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hij sprak zo slecht dat we hem bijna geloofden.
- Karel Jonckheere, Vlaams auteur -
De nieuwe oogst


ETHAN HAAS WAS RIGHT
Een site die eigenlijk een alterantief reality game is (ARG). De site steekt vol met flash puzzels die je moet oplossen. Naargelang je de puzzels oplost zal de skyline op de achtergrond veranderen, en de stad verwoest worden, en sterren verschijnen.
Erg moeilijk, wij geraakten er niet uit. Maar wie weet onze lezers wel? Laat het ons weten! (Bron: Walking Men)
[Taal: Engels]
http://www.ethanhaaswasright.com/

OMEGA SPEEDMASTER
Opnieuw een site die een prachtig staaltje is van webdesign. De site brengt een eerbetoon aan de 50 jaar dat het legendarische uurwerk Omega bestaat. (Bron: Walking Men)
[Taal: Engels]
http://www.omegawatches.com/minisites/speedmaster_50th/s

ZAL HET MORGEN MOOI WEER ZIJN?
Een site die het weer voorspelt voor morgen. Want dat is nu eenmaal belangrijk om te weten wat we morgen gaan doen - en om te weten wat het onderwerp van gesprek zal zijn bij de bakker, de beenhouwer, en de krantenman.(Bron: Dave)
[Taal: Engels]
http://www.buienradar.nl/

WERELDKLOK
Een werl erg speciale wereldklok, die naast de tijd ook statistische gegevens meegeeft. Terwijl je naar de klok kijkt zie je hoeveel geboorten er nu gebeuren, statistisch gezien, hoeveel mensen er door kanker getroffen worden, hoeveel mensen er sterven aan aids of tb... Om even bij stil te staan.(Bron: Lode V)
[Taal: Engels]
http://www.poodwaddle.com/worldclock.swf

MONOFACE: SMOELEN TREKKEN
Een leuk gevonden SWF toepassing: hier zie je een gezicht - klik op een oog, de neus, de mond, en je kan dit gezicht gewoon smoelen laten trekken. Volkomen doelloos, maar wel leuk! (Tip: Lode V)
[Taal: Engels]
http://www.mono-1.com/monoface/main.html

FAVICON ONLINE
Je kent wellicht wel de favicons: dat zijn kleine icoontjes die verschijnen naast de naam van de website in je bookmarks, of naast het adres van de website in de adresbalk. Die zijn erg klein, en zo simpel is het niet om zo'n favicon te maken.
Welnu: op deze site vind je een tool om je favicon pixel per pixel te ontwerpen. Gewoon een kleur kiezen en pixel per pixel de vakjes inkleuren. Het lijkt werk uit de kleuterklas, maar het is wel leuk! (Bron: Wim W)
Taal: Engels]
http://www.favicon.cc/

LETTERTYPES OP HET WEB
Bij het ontwerp van een website is de keuze van het lettertype erg belangrijk. Té klassiek, en je site komt oubollig over; te speels, en je site is te weinig zakelijk. Op deze site vind je een erg interessant artikel over het gebruik van lettertypes - welke veilig zijn om te gebruiken, omdat zij te vinden zijn op de meeste computers, enz. Uiteraard mét voorbeelden van de lettertypes zelf. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.inspirationbit.com/16-best-loved-font-bits-in-web-design

50 MANIEREN OM EEN BETERE ONTWERPER TE WORDEN
Wij kunnen het niet laten - en vooral medewerker Wim W niet, die ijverig links blijft aandragen om betere websites te maken, en ervoor te zorgen dat het web er mooier uitziet. Dit artikel zet erg nuttige tips op een rijtje - zoals bijvoorbeeld dat het kan helpen om een site rond een thema of een metafoor te bouwen, dat het gebruik van een sketchboek toch nog altijd aan te bevelen is, enz. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.gosquared.com/liquidicity/archives/114

SLIM ZOEKEN OP GOOGLE
Een zoekopdracht op Google kan je met verschillende operatoren verfijnen. De zoekterm bloem +roos betekent bijvoorbeeld dat het woord "roos" in de antwoorden MOET voorkomen, en bloem -roos betekent dat roos NIET mag voorkomen bij de resultaten.
Maar zo zijn er nog veel, veel meer operatoren. Op deze site werden zij netjes op een rijtje gezet. Om in te kaderen en boven je computer te hangen! (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.jwebnet.net/advGoogleSearch.html

WILL IT BLEND?
Iedereen weet dat de iPhone telefoongesprekken kan maken, films en muziek afspelen, surfen op het weg mogelijk maakt, en nog veel meer. Maar zal hij ook de test doorstaan die al zovele voorwerpen hebben moeten odnergaan op de befaamde "Will it Blend" site: zal hij ook door de mixer/blender verpulverd kunnen worden?
[Taal: Engels]
http://www.willitblend.com/videos.aspx?type=unsafe&video=iphone

MYPHOTOSOFT: ANTWOORDEN OP JE VRAGEN
Deze nieuwe site wil de internaut een antwoord geven op al zijn vragen over digitale fotografie. Je vindt er artikels, besprekingen, nieuws, en handleidingen voor het gebruik van Adobe Photoshop en verschillende van de plug-ins voor deze software. Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://myphotosoft.com/

DOCUMENTEN OVER UFO'S VRIJGEGEVEN
Zijn UFO's en allerlei raadselachtige waarnemingen jouw dada? Dan moet je eens gaan kijken bij Footnote.com: daar werd namelijk het volledige project Blue Book gedigitaliseer, een verzameling van officieŽle documenten rond het Amerikaanse onderzoek naar UFO's van 1947 tot 1969.
[Taal: Engels]
http://www.footnote.com/documents/6283401/project-blue-book-ufo-i

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PHOTOGRAPHY TIPS
Ron Bigelow heeft op zijn site heel wat interessante artikels over fotografie met interessante tips voor betere foto's.
(taal : Engels) [Filover]
http://ronbigelow.com/articles/articles.htm

VRIJDAG FOTODAG : STEVE BLOOM
Op de website van deze gerenomeerde natuurfotograaf vind je heel wat prachtige foto's van zijn hand. De website is commerciaal opgevat, bijgevolg zijn de foto's meestal enkel in klein formaat te bekijken. Maar bekijk zeker ook eens de slideshows...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.stevebloom.com/

VRIJDAG FILMDAG : THE SIMPSONS.
OfficiŽle website van de eerste langspeeltekenfilm van de knotsgekke familie Simpson.
In de Belgische zalen vanaf : 25 juli 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.simpsonsmovie.com/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

ANDREA BOWEN
Deze actrice speelt de rol van Julie Mayer in "Desperate Housewives".
http://www.andrea-bowen.com/

JOHN GLOVER
Deze acteur speelt de rol van Lionel Luthor in de Tv-serie "Smallville".
http://www.johnglover.info/

RAF LARAGE
OfficiŽle website van deze Franse rap-artiest.
http://www.faflarage.fr

OLIVIA RUIZ
OfficiŽle website van deze Franse zangeres.
http://www.olivia-ruiz.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Op stap met ratje Remi in Ratatouille
Met films als Finding Nemo, Monsters Inc en daarna The Incredibles maakte animatiestudio Pixar zich over de hele wereld onsterfelijk.
http://www.ad.nl/multi-media/article1520867.ece
- Spam neemt wereldwijd toe
Wereldwijd is het totaal aantal verstuurde spam in het tweede kwartaal van 2007 met 9 procent..
http://www.ad.nl/multi-media/article1519405.ece
- EU steunt televisie op mobieltje
Televisie op een mobiele telefoon moet in Europa een wijdverbreid fenomeen worden.
http://www.ad.nl/economie/article1518679.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Corel WordPerfect Lightning
Corel biedt gratis software aan voor het vastleggen van ideeŽn, informatie en afbeeldingen. Het is bedoelt als uitbreiding op de WP Suite, maar werkt ook zelfstandig.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20092
- Muzikale tandenborstel
De Tooth Tunes is een heel speciale tandenborstel om kinderen aan het poetsen te krijgen. Hij speelt muziek die alleen de poetser hoort.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20116
- MacGyver Multitool
In de tachtiger jaren maakte Angus MacGyver naam als televisieheld die genoeg had aan een paperclip om een atoombom te ontmantelen. Nu is er de MacGyver Multitool!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20114

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nieuwe Canton luidsprekers: Chrono
Luidsprekerfabrikant Canton breidt zijn assortiment luidsprekers uit met de Chrono-reeks. Deze nieuwe reeks bouwt verder op de succesvolle Ergo-luidsprekers.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2963
- Tentoonstelling: Líesthétique domestique: huishoudtoestellen van toen en nu
Het huishouden is niet meer denkbaar zonder industriŽle producten. Talrijke goederen en apparaten komen aan onze behoeften en wensen tegemoet. Door de introductie van massaproductietechnieken b...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2964
- Nintendo toont demo van Wii fit
De gamesbeurs E3 in de Verenigde Staten staat traditioneel bol van de nieuwigheden. Een van de grootste verrassingen is het nieuwe spel van Nintendo, Wii Fit, dat met een nieuwe controller wordt gespe ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2961

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Parijs voortaan met Wifi
Als onderdeel van het Parvi project (Paris ville numérique of Digitale Stad Parijs) worden er een 160 toegangspunten geplaatst waarmee iedereen gratis het internet op kan - of dat nu via de laptop is, een mobiel multimediatoestel of telefoon, binnenshuis of in open lucht.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16883&style=34360
- Luxemburg wordt een hete stad
'Hot City'. Dat is niet de naam van een rode-lantaarndistrict, maar van een project waarbij Luxemburg stad binnenkort voorzien wordt van een generisch draadloos netwerk voor breedband-internet.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16880&style=34360
- Bedrijven zijn bang voor zwakke plekken in Google-tools
Volgende maandag verschijnt een Amerikaanse studie die het Ponemon-instituut bij 600 veiligheidsverantwoordelijken van informatiesystemen heeft uitgevoerd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16875&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Stemmen voor sociale websites kopen: een verwerpelijke praktijk?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/stemmen-voor-sociale-websites-kopen-een-verwerpelijke-praktijk.cfm
- Powerset: het zoeken opnieuw uitgevonden?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/powerset-het-zoeken-opnieuw-uitgevonden.cfm
- Tip iTunes: enkel muziek voor je speellijstjes
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/multimedia/tip-itunes-enkel-muziek-voor-je-speellijstjes.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Blognation lanceert blog over de Belgische Web 2.0 sector
Blognation is een globaal netwerk van blogs die rapporteren over Web 2.0-bedrijven en applicaties. Wat het platform differentieert, is dat verschillende landen worden gecoverd door één of meerdere personen die voeling hebben met de tech, entreprise & mobile startups van dat land. Op die manier brengt Blognation een constante stroom van Engelstalige informatie, gebracht door micro-uitgevers die opereren in verschillende landen / tijdzones.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4620
- Jaloerse computers zorgen voor ophef
Je hebt ongetwijfeld al hier of daar advertenties opgemerkt voor de Nokia Nseries en specifiek voor de Nokia N95, het Zwitserse zakmes onder de mobiele telefoons (al mogen we het eigenlijk niet zo noemen). Nokia zet die multifunctionaliteit in de etalage met behulp van de slogan 'Itís what computers have become'. En daar heeft These Days nu een hilarische internationale campagne aan gekoppeld (Nokia EMEA). Het idee: als de Nokia Nseries de toekomst van de computer is, dan moeten die computers verrekte jaloers zijnÖ
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4619
- Online back-up met een flinke scheut 2.0 van Belgische makelij
VCís en entrepreneurs met investeringsbereidheid, spits uw oren want we geven niet elke dag een tip weg van dit kaliber. Via-via-via kwam ons een, twee weken geleden in alle stilte (maar met al 3.000 overwegend buitenlandse gebruikers) gelanceerd, online back-up platform met fikse 2.0 functies onder de aandacht. Het ding heet Yuntaa.com en is ondermeer ontsproten aan het brein van een uit het Hageland afkomstig ondernemer.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4615

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Muziek: Rihanna - Umbrella
http://www.speedzone.be/artikel/1516_rihanna__umbrella.html
- Film: Shooter - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1499_shooter__trailer.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- PicLens voor Firefox
Een kleine plug-in waarmee je handig foto's kan bekijken...
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1450
- Houdt het hoofd koel
... en de warmte buiten.
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1449
- Kent u iets van beveiliging?
Ontvangt u wel eens e-mails met de onderwerpen 'Belangrijke veiligheid notificatie!' of 'OfficiŽle informatie!'?
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1472

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Disney's platenlabel introduceert nieuw cd-formaat
Hollywood Records, een platenlabel van Disney, komt met een nieuw cd-formaat. De compact-discs zullen de nodige extra's bevatten, waarmee het label hoopt iets aan de teruglopende cd-verkopen te kunnen doen. »
http://tweakers.net/nieuws/48480/Disneys-platenlabel-introduceert-nieuw-cd-formaat.html
- Komst wifi voor BlackBerry bevestigd
Drie jaar nadat voor het eerst geruchten opdoken over een BlackBerry met wifi aan boord, heeft RIM dan eindelijk een dergelijke smartphone gepresenteerd. De BlackBerry 8820 moet eind deze zomer beschikbaar komen in de VS. »
http://pro.tweakers.net/nieuws/48468/Komst-wifi-voor-BlackBerry-bevestigd.html
- Sun Project Blackbox Tour
Sun heeft met Project Blackbox een compleet datacenter in een zeecontainer ondergebracht. Tweakers.net kreeg een rondleiding en werd tevens op de hoogte gebracht van Suns standpunten ten aanzien van duurzaam IT-gebr
http://pro.tweakers.net/reviews/708Wikipedia

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSLIM WERKEN MET VISTA: SUPERFETCH UITSCHAKELEN
Superfetch is het systeem waarmee Vista ervoor zorgt dat programma's sneller geladen worden: veelgebruikte bestanden en programma's worden alvast op voorhand in het geheugen geladen, en zo sneller opgestart. Leuk, maar het stelt wel hoge eisen aan het RAM geheugen. Windows geeft je de mogelijkheid om een USB flash drive te gebruiken voor deze functie, de zogenaamde ReadyBoost, maar je kan deze functie ook gewoon uitschakelen, als je geen bezwaar hebt dat je even moet wachten tot je programma's opgestart zijn, en je liever je RAM geheugen vrijhoudt voor andere zaken.
Superfetch uitschakelen doe je als volgt: ga naar control panel, system & maintenance. Onderaan de lijst vind je de optie Administration Tools. Dubbelklik op Services. Kies Superfetch (de bestanden staan in alfabetische volgorde). Bij Startup Type kan je kiezen voor automatisch, manueel of uitschakelen. Kies voor uitschakelen, en dan voor Apply (toepassen).
Lezer Jan heeft een aanvullende tip:
<<<
Hallo Hilde, wat betreft 't uitschakelen van superfetch dat kan óók door in 'zoeken' service in te typen en na de s en e krijg je al bovenin de mogelijkheid om service " aan te klikken" en na wat scrollen kun je dan superfetch uit schakelen,
>>>

SLIM WERKEN MET VISTA: GEEN PASWOORD MEER BIJ HET OPSTARTEN
Ben jij de enige gebruiker op je Vista-pc? Dan is het eigenlijk toch niet nodig dat er om een paswoord gevraagd wordt bij het opstarten van de pc. Hiervoor moet je simpelweg controle userpasswords2 invullen in het zoekvakje van het startmenu.
In het venster dat nu verschijnt moet je eerst de betreffende account selecteren, en dan naast "Users must enter a user name and password to use this computer" deze optie uitvinken. Klik onderaan op Apply,en dan verschijnt er een nieuw dialoogvenster waarin je nogmaals je identiteit moet bevestigen met inlog en paswoord.
Kijk, mirakel: voortaan ben je automatisch ingelogd bij het opstarten van je pc!
Lezer Luc heeft een opmerking:
<<<
Ik heb ook mijn wachwoord verwijderd
je kan dit wia start -configuratiescherm -gebruikersaccounts -wachtwoord verwijderen dan moet je jouw wachtwoord in typen en op ok klikken veel eenvoudiger want met de door jouw beschreven manier begreep ik er niks van
>>>
Onze reactie:
De methode die wij beschreven heeft eigenlijk tot doel het systeem voor te stellen om programma's op te roepen bij Vista: als je niet weet waar een programma zit, in welk configuratiescherm of in welke map, kan je gewoon een trefwoord intikken en komt het programma te voorschijn.
Maar uiteraard is de methode die lezer Luc vermeldt minstens even handig!

SLIM WERKEN MET VISTA: USER ACCOUNT CONTROLE UITSCHAKELEN
In Vista zit een systeem voor het beheer van de verschillende accounts van de gebruikers - user accounts control geheten. Wanneer jij de enige gebruiker bent van de pc, is het eigenlijk niet nodig dat je paswoord telkens opnieuw gevraagd wordt of om van beheersmodus te veranderen telkens je een ingrijpende wijziging wil doorvoeren.
Ga naar het configuratiepaneel, waar je het onderdeel User accounts vindt. Heb je de klassieke view modeus geactiveerd, dan vind je als laatste optie, helemaal onderaan: Turn user account control on or off. Klik deze optie, en vink het vakje naast "Use User Account Control (UAC) to help protect your computer" uit.. Voortaan krijg je de vervelende vraag of je wel zeker bent niet meer voorgeschoteld bij elke belangrijke stap die je zet!

TIPS VOOR WEBWERKERS: HOE KUN JE JE WEBPAGINA'S AUTOMATISCH VERVERSEN?
Het automatisch verversen van je site kan zeer handig en nodig zijn wanneer je bijvoorbeeld op je site een item hebt staan dat continue aan verandering onderhevig is. Bijvoorbeeld. Op een website zoals die van www.nu.nl is het nodig dat de pagina's regelmatig worden ververst om de lezers steeds te voorzien van de meest actuele informatie.
Het enige wat je daar voor hoeft te doen is gebruik te maken van de volgende metatag:
<.meta http-equiv="refresh" content="5">
Je plaatst bovenstaande code tussen de < head> en de van je site. Dat ziet er dan als volgt uit:
<.head>
<.meta http-equiv="refresh" content="5">
<./head>
Het getal '5' in de code betekent dat de pagina elke 5 seconden wordt ververst. Uiteraard kun je deze instellen naar je eigen wensen.
Opmerking: om te vermijden dat deze code verwerkt wordt door de browser of het mailprogramma van onze lezers, hebben wij een . (punt) gezet na de open-tags van de code. Uiteraard moet de lezer dit punt terug verwijderen als hij deze code wil gebruiken.

TIPS VOOR WEBWERKERS: VERVERSEN IN EEN ANDERE PAGINA
Wanneer je de code iets aanpast dan kun je ook refreshen naar je nieuwe site. Bijvoorbeeld. Je hebt een nieuw webadres gekregen en je wilt de bezoekers direct doorverwijzen naar je nieuwe site wanneer ze nog naar je oude adres zijn gegaan. Wat je dan moet doen is de code als volgt aanpassen.
<.meta http-equiv="refresh" content="0;URL=http://www.domeinnaam.nl/" />
Uiteraard zet je ook deze code tussen de < head> en de < /head> van je site.
Met bovenstaande code wordt de bezoeker direct doorgestuurd naar de nieuwe pagina. Wil je de bezoeker eerst nog even iets vertellen voordat de refresh plaatsvindt dan kun je simpelweg de '0' veranderen in bijvoorbeeld '5'. De pagina wordt dan pas na 5 seconden vernieuwd.
Het getal '5' in de code betekent dat de pagina elke 5 seconden wordt ververst. Uiteraard kun je deze instellen naar je eigen wensen.
Opmerking: om te vermijden dat deze code verwerkt wordt door de browser of het mailprogramma van onze lezers, hebben wij een . (punt) gezet na de open-tags van de code. Uiteraard moet de lezer dit punt terug verwijderen als hij deze code wil gebruiken.
René van Vroonhoven, www.Alphamegahosting.com
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...PDF REDIRECT
Windows XP / Vista - freeware
Dit progje installeert zich als een virtuele printer. Gewoon File / Print en dan dit progje kiezen, om een bestand op te slaan als een PDF. Lezer Michael heeft ons dit progje aangeraden, omdat de mogelijkheden enorm zijn. Je kan bijvoorbeeld een affiche maken in Word, en dan in pdf doorsturen in plaats van als word-bijlage.
http://www.exp-systems.com/
http://www.download.com/PDF-ReDirect/3000-6675_4-10705962.html?tag=lst-0-1

IDAILY DIARY
Windows XP - freeware
Een gratis progje om dag per dag een dagboek bij te houden; het ondersteunt rich-text formattering, zodat je je schrijfsels kan opsmukken met grappige lettertypes en kleurtjes, maar ook met afbeeldingen en hyperlinks. Er is ook geen limiet aan hoe lang je bijdragen van een dag mogen zijn.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64505/description.html?tk=nl_ddxdwn

RAPIDTYPING: SNEL LEREN TIKKEN
Win2000/XP/Vista - 1,17 MB - freeware
Dit progje leert je om snel én blind te tikken op het klavier, zonder fouten. Je krijgt statistieken van je training, een virtueel klavier, een simpele interface, en een persoonlijke oefenschema.
http://www.pinokiosoft.com/

SUPERRAM
Win95/98/ME/NT/2000/XP/VIsta - shareware
Zelfs al heeft je computer heel wat RAM, je maakt er wellicht niet ten volle gebruik van. Dit progje houdt in het oog hoeveel je gebruikt van het fysieke geheugen, en zorgt ervoor dat er altijd een bepaald percentage vrij blijft, door sommige functies te optimaliseren. Zo kan je je computer tot wat meer snelheid aanporren, en de aankoop van een nieuwe pc toch nog even uitstellen.
http://www.download.com/SuperRam/3000-2086_4-10067754.html?tag=nl.e415

NERO 7 ULTRA
Win2000/XP/20003/VIsta - 173,57 MB - shareware
Deze bekende software van topklassen zorgt ervoor dat je een hele reeks disks kan maken: om bijvoorbeeld een back-up te maken van de bestanden op je pc, of om tv-programma's te bewaren.
http://ct.download.com/clicks?t=39180169-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

TAGSCANNER V5
Windows 2000/XP/Vista - 1,58 MB freeware
Een multifunctioneel programma om grote muziekverzamelingen te organiseren. Het kan de tags van de meeste audioformaten bewerken, bestanden hernoemen op basis van die tag informatie, tag informatie genereren uit de bestandsnamen, enz. Je kan ook de album info ophalen via de Internet Music Database Freedb.org.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/07/03/tagscanner-v5-build-514

QLITE 1.0
Win2000/XP/2003/Vista - 9,9 MB - freeware
Dit progje kan de bestanden in het QuickTime formaat afspelen, zonder dat je de Apple QuickTime software op je pc hebt staan.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_27665841.html

NAV4ALL: NAVIGATIE OP HET MOBIELTJE
Java-OS - 244 k - freeware
Een progje voor het mobieltje, waarmee je van je toestel een navigatiesysteem kan maken. Wij kunnen het helaas niet uittesten, maar wie van onze lezers laat ons weten of en hoe het werkt? Alvast bedankt!
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_25211929.html

VRIJDAG MACDAG: MACFAMILITREE
Mac OS X 10.3.9 - 12,04 MB - shareware $49
Stel de stamboom van je familie op met dit progje. Het bevat verschillende genealogie tools, en helpt je ook om je stamboom op het web te publiceren of op een cd te branden.
http://www.download.com/MacFamilyTree/3000-2307_4-10709256.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: LINKLINES
Mac OS X 10.4 - 1.45 MB - shareware
Liefhebbers van puzzels zullen dit erg verslavende spelletje wel kunnen smaken; je moet voorkomen dat het spelbord vol komt te staan, door de gekleurde ballen in alle volgorde te zetten.
http://www.download.com/LinkLines/3000-2292_4-10692763.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Lezer Bart heeft een tip voor ons:
<<<<
Dag Hilde,

Jullie schreven dat de regionale zenders helaas enkel via de kabel te bekijken zijn in een bepaalde regio. Ik kan enkel voor Brabant spreken, maar onze ROB is gelukkig wel online te bekijken:
livestream: http://streams2.lazernet.be/robtv.asx
nieuws: http://www.robnet.be/streaming/index.php

Groeten

Bart Simons
>>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Rudi reageert op enkele artikels:
<<<<
Een reaktie op die uitspraak van de rechter ivm p2p.
Er valt natuurlijk wel wat te zeggen voor het feit dat verlenen en toelaten van p2p diensten niet tot de kerntaken van een isp mag behoren.
Het lijkt me dan ook een onvermijdelijke evolutie dat er filters zullen komen op dergelijke diensten.
Wellicht zal er dan een situatie ontstaan dat, wie geïnteresseerd blijft in (illegaal) downloaden zal moeten bijbetalen aan diensten die zich op de grens van het toelaatbare begeven.
Dat is nu al zo voor nieuwsgroepen bv. Bij ernstige isp providers werden die verwonderlijk geruisloos en zonder protest uit hun aanbod verwijderd.

Ook de evolutie inzake gezondheidszorg verbaast mij niet. M.i. blijft het echte gevaar elders liggen. Het net is zo'n massale ongecontroleerde verzameling gezondheidsinformatie, dat zelfs de grootste deskundige het moeilijk krijgt om echt van nep te onderscheiden. Door on-line gezondheidszorgtoepassingen verder te populariseren zullen vooral de minder kansrijken minder gebruik maken van wat de enige standaard hoort te zijn inzake gezondheidszorg: het persoonlijk in lijf en leden aanwezig raadplegen van een deskundig arts. Daardoor gebeuren er nu al ongelukken, er zullen er in de toekomst nog veel meer gebeuren..
>>>
Bedankt voor de reactie, Rudi!
~~~~~~~~~~
Lezer Erik van Stichting Milieunet meldt:
<<<<
http://www.stichtingmilieunet.nl
Energieverbruik computers kan nu al omlaag!
De huidige computers blijken vooral veel energie te verspillen, zo blijkt uit onderzoek van Google. Maar liefst 50% van de afgenomen energie wordt verspild. Door het programma Local Cooling te installeren kan het energieverbruik van computers draaiend onder Windows XP of VISTA direct worden verlaagd. Het programma maakt het instellen van een zuiniger energiemanagement wel heel eenvoudig. Zie www.energiecommunicatie.nl
Het Climate Savers Smart Computing programma van een aantal grote ICT-bedrijven, een initiatief van Google en Intel in samenwerking met het WWF, richt zich op het produceren van energiezuinige computers in de komende jaren. Stichting Milieunet ziet dit als een eerste stap in de richting van echt zuinige computers en randapparatuur.
>>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Er zijn lieden die zo voortreffelijk spreken,
dat zij niet eens gedachten nodig hebben om het woord te voeren.
- Antoon Vloemans, Vlaams filosoof -