Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
19/7/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 507 van 14/7/2007
Gegroet lezers,

Eindelijk nog eens een weekendje zon! Alhoewel we eigenlijk niet mogen klagen. Gisteren zaten we 's ochtends op een bankje op het station, te wachten tot de trein kwam. De zon was er weer na enkele dagen afwezigheid, en met de ogen dicht genoten wij van de streling van haar warmte - terwijl er fantastisch mooie muziek van de Mellow Monday podcast door onze player speelde. Het leven kan simpel, maar mooi zijn!

Zoals je gewoon bent van ons een nieuwsbrief vol met nieuwtjes. Wij hebben deze week onze reeks tips voortgezet voor Vista. Misschien hebben er nog niet zoveel van onze lezers een pc met dit nieuwe OS aan boord, maar Vista is nu eenmaal de toekomst: je kan geen nieuwe pc meer kopen, of er staat Vista op. Dus hopen wij jou met onze tips wat meer thuis te maken in deze nieuwe digitale omgeving. Als jij zelf tips weet, die jou het Vista-Leven vergemakkelijkt hebben, stuur je die ons door? Wij zouden het erg appreciŽren!

Het nieuwsbericht dat ons persoonlijk het beste bijgevleven is deze week: dat de zoekgiganten Microsoft en Google zich lanceren in de wereld van de gezondheidszorgen. Wij hadden hier nog niet bij stilgestaan, en het artikel waarnaar wij verwijzen in onze bijdrage heeft ons toch wel aan het denken gezet. Als jij hierover ook je gedachten kwijt wil, dan lezen wij die graag. Het adres is gekend: redactie@netties.be.

Zo, snel aan je leesvoer. Geniet van het zonnetje, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.IPHONE DRAAGT HET MOBIELE WEB TEN GRAVE
Een erg rake opmerking vonden wij bij BetaNews. Daar werd namelijk gesteld dat de iPhone een einde maakt aan het Mobiele Web, het is te zeggen: Aaan het feit dat er aparte versies gemaakt moesten worden van websites om ze ook toonbaar te maken op het mobieltje. Want dat toestel, met zijn kleine scherm, en beperkte mogelijkheden, stelde toch wel eisen aan de normale websites. Er werden richtlijnen opgesteld die de webmasters moesten volgen om een "mobiele" versie van hun website aan te maken, en er werd zelfs een "MobileOK" label in het leven geroepen door de standaardorganisatie W3C. Ook werd er een apart top level domain gecreŽerd, eindigend op .mobi, dat de websites zou groeperen die op het mobieltje opgeroepen konden worden.
En kijk, met één slag slaat de iPhone al deze inspanningen van tafel, en dat is maar goed ook. Want ondanks al die inspanningen was het resultaat nooit echt interessant, en het was bovendien erg duur: het oproepen van zo'n pagina duurde immers tergend lang, en met de prijzen die je in de beginperiode van het mobiele web moest betalen, kon de rekening aardig oplopen.
De iPhone daarentegen brengt een simpele oplossing, en voor het eerst is het web in zijn huidige vorm echt te raadplegen op een mobieltje. Met andere woorden: alle websites worden gewoon leesbaar op de iPhone, zonder bijkomende programmering. En dat is een hele revolutie! Lees zelf over de vele voordelen die dit met zich meebrengt in het artikel bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/iPhone_and_the_Death_of_the_Mobile_Web/1183748128

ZWAKKE PLEKKEN PER OPBOD VERKOCHT
Een eigenaardig concept - met een gevaarlijk kantje aan. Een nieuwe veilingsite wil namelijk zwakke plekken in software die door onderzoekers gevonden worden per opbod verkopen. De site stelt immers dat de onderzoekers vaak hun bevindingen gratis voor niets moeten weggeven, en niet beloond worden voor hun onderzoekswerk. Sommige onderzoekers met weinig scrupules verkopen momenteel zelfs hun bevindingen aan cybercriminelen, gewoon omdat zij bij de betrokken bedrijven geen beloning - noem het een "vindersloon"- krijgen.
In 2006 werden er meer dan 7.000 zwakke plekken bekend gemaakt, maar volgens studies zouden er 132.000 meer uitgebracht kunnen worden als er veiliger methodes bestonden om melding te maken van zo'n fout. De makers van de site, WSLabi, menen dat zij die veilige omgeving kunnen bieden. Maar als u het ons vraagt, is dit toch een gevaarlijk precedent... De site zal WabiSabiLabi heten.
http://www.betanews.com/article/Site_Hopes_to_Become_eBay_of_Vulnerabilities/1183749133

26 TERABYTE GEGEVENS IN UPDATE VIRTUAL EARTH
We hebben het erg vaak over Google Earth, maar we mogen niet vergeten dat ook Microsoft aan de weg blijft timmeren met zijn Virtual Earth. Zo heeft de softwaregigant verleden week maar liefst 26 terabyte gegevens toegevoegd aan de database met beelden, voornamelijk 3D beelden en zogenaamde "vogelvlucht" beelden. Die worden toegevoegd aan wat Microsoft "hill shaded" noemt, met andere woorden de topografie (hoogten en laagten) van een plaats.
Er werden ook luchtbeelden van enkele steden toegevoegd, met 3D's opnames van gebouwen. Toronto (Canada), Toulouse (FR), Eastbourn (VUK) behoren tot de nieuwigheden, en voor de VS hebben o.a. New Orelans, Brooklyn en Nashville een update ondergaan.
Sla zelf maar aan het ontdekken, want de beelden bij Virtual Earth zijn echt wel adembenemend!
http://maps.live.com/
http://virtualearth.spaces.live.com/blog/cns!2BBC66E99FDCDB98!8837.entry
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Adds_26_Terabytes_to_Virtual_Earth/1183735656

UITZENDING LIVE EARTH BREEKT ALLE STREAMING RECORDS
Ongetwijfeld heb je het voorbije weekend mee de uitzendingen gevolgd van de Live Earth concerten, die op verschillende plaatsen over de hele wereld plaats hadden. Misschien keek je op de tv naar de concerten, maar de kans is groot dat je via het internet keek - want Microsoft heeft bekendgemaakt dat het maar liefst 10 miljoen streams tegelijkertijd heeft kunnen bieden van de concerten. En dat is een nieuw record: het oude record stond op naam van AOL, dat in 2005 de concerten van Live 8 uitzond.
Ongetwijfeld zullen nog veel meer mensen in de volgende dagen de streams opvragen. Je kan immers op de MSN website van Lie Earth de hoogtepunten van de concerten bekijken, en dat nog enkele weken lang. Je vindt er video's met de optredens van een honderdtal artiesten, plus interviews, foto's en allerlei bijkomende informatie over artiesten en hun optreden.
http://liveearth.msn.com/
http://www.betanews.com/article/Live_Earth_Breaks_Streaming_Records/1183990445

VOORTAAN OOK SONGTEKSTEN BIJ RHAPSODY
Voor zover wij weten is Rhapsody Online, de webgebaseerde versie van de abonnementsdienst van Real networks, niet echt populair in ons land - in onze kennissenkring kennen wij niet meteen veel abonnees. Maar wat niet is, kan komen - Real doet immers zijn best om nieuwe zieltjes te winnen, en voegt songteksten toe aan haar muziekdienst.
Dat is mogelijk dankzij een akkoord met LyricFind, een gespecialiseerde site die afspraken heeft met de grote platenlabels voor het gebruik van de songteksten. Real heeft deze songteksten in een database gestoken die ook door de grote zoekmachines geraadpleegd kan worden - de bedoeling is uiteraard dat dit meer bezoekers moet lokken naar Rhapsody.
Ederder had ok al Yahoo een volkomen legale site met songteksten gelanceerd; dat kwam tot stand dankzij een partnerschap met Gracenote, een dienst zoals LyricFind.
http://www.rhapsody.com/
http://www.lyricfind.com/
http://www.betanews.com/article/Real_Adds_Lyrics_to_Rhapsody/1183999107

LAST.FM SLUIT AKKOORD MET SONY BMG
Weet je nog, verleden week, toen de meeste internetradio's een dag radiostilte hielden uit protest tegen de nieuwe uitzendtarieven die in de VS in voege zouden treden? Een van de grote namen die toen ontbraken bij de actie was die van Last.fm. De uitleg was dat Last.fm Britse roots had, en niet zoveel te lijden zou hebben van die nieuwe heffingen.
Maar daar is nu een nieuwe uitleg voor - althans kwatongen hebben daarvoor een nieuwe uitleg gevonden. Het blijkt namelijk dat Last.fm zopas een partnerschap afgesloten heeft met Sony BMG, en het zich nu verzekerd weet van toegang tot de grote muziekcataloog van dit label.
De redenen waarom deze partners in het huwelijksbootje gestapt zijn? Sony zei dat de tools om muziek aan te bevelen en op te volgen bij Last.fm het grootste aantrekkingspunt waren; en Last.fm, dat eigendom is van CBS, zegt dat haar muziekbibliotheek dankzij deze samenwerking nu de grootste geworden is van alle webradio's, ook groter dan concurrent Pandora.
http://www.last.fm/
http://www.betanews.com/article/Lastfm_Signs_Deal_with_Sony_BMG/1184007878

OPMERKELIJKE UITSPRAAK BELGISCH RECHTER IN P2P ZAAK
Een Belgische rechter heeft verleden week een toch wel opmerkelijk vonnis uitgesproken, dat de wereldpers gehaald heeft: hij heeft bevolen dat ISP Scarlet alle illegale P2P ruilen van bestanden op haar netwerk moet blokkeren.
Dat is wel een première, want hiermee wordt de ISP verantwoordelijk gesteld voor de inbreuken die de gebruikers plegen op de auteursrechten. Normalerwijze wordt de ISP immers enkel als een doorgeefluik beschouwd, en moet hij niet gaan controleren wat de gebruiker verstuurt via het netwerk. Dit vonnis zet deze benadering volledig op zijn kop.
Scarlet heeft nu 6 maanden tijd gekregen om een filter- of blokkeersysteem op poten te zetten dat alle auteursrechterlijk beschermd materiaal van het netwerk moet verwijderen. De rechtbank heeft alvast, samen met een technologie-expert, enkele technologieŽn voorgesteld die de ISP zou kunnen gebruiken om het illegaal ruilen van bestanden tegen te gaan.
Uiteraard juichen IFPI en co. "De rechtbank heeft bevestigd dat de ISP's zowel een wettelijke verantwoordelijkheid hebben, én over de technologieŽn beschikken om piraterij tegen te gaan. De ISP's daarentegen zullen niet erg blij zijn met dit vonnis. Zij worden immers gedwongen tot investeringen om de nodige filters in te stellen, en dat terwijl de winstmarges op de abonnementen al niet erg ruim te noemen zijn...
http://www.theregister.co.uk/2007/07/05/belgium_p2p_isp/

DIEVEN TESTEN GESTOLEN KREDIETKAARTEN UIT OP LIEFDADIGHEIDSSITES
Dieven van kredietkaarten blijken veel geld te besteden op weldadigheidssites - maar niet omdat zij zo'n groot hart hebben. Integendeel: volgens beveiligingsbedrijf Symantec zouden de boeven op deze sites gewoon testen of de kredietkaart wel werkt. Het geld dat ze hiermee weggeven kan hen uiteraard ... gestolen worden!
In het verleden testten de dieven ook zo'n kaart eerst uit, vooraleer er een echte slag mee te slaan, maar toen werden er voornamelijk kleine aankopen mee gedaan bij online winkels. Tegenwoordig zijn ook de kleinere online winkels beter beveiligd en beter in staat om zulke transacties op te sporen en te blokkeren, en daarom wordt nu op deze liefdadigheidsinstellingen overgeschakeld.
Dat is natuurlijk pech voor die instellingen. Het Amerikaanse Rode Kruis moest verleden jaar zo'n 7.000 dollar teruggeven die 'geschonken' was bij 600 frauduleuze transacties. Dat is maar een fractie van de 6 miljard inkomsten die de vereniging per jaar heeft, maar het betekent wel dat het Rode Kruis nu extra personeel moet inzetten om die fraude op te sporen en te bestrijden.
Nummers van kredietkaarten worden te koop aangeboden in underground "carder" forums; daar vinden de personen die zulke nummers te koop hebben, en de boeven die ze willen kopen, elkaar. Een verhaal dat toch een bittere nasmaak laat...
http://www.pcworld.com/article/id,134246/article.html?tk=nl_dnxnws

DE "PAGEVIEW" OP PENSIOEN
Een van de grootste meet-instituten wereldwijd, Nielsen/Netratings, dat het bezoek meet op internetsites, heeft een belangrijke wijziging aangekondigd: niet meer de pageviews, het aantal keren dat een bezoeker een site bezoekt, zal de rangschikking bepalen van de belangrijkheid van sites, maar het aantal minuten dat er op die site gebleven wordt. Die maatstaf heet momenteel gewoon "Total Minutes", en betekent dus het totaal van de tijd die alle bezoekers samen in een bepaalde tijdspannen doorgebracht hebben op de site.
Goed, zal je zeggen, dat is logisch. Maar deze nieuwe rangschikking heeft wel zijn gevolgen. Sites zoals MySpace, die heel veel pageviews trekken maar een heel vluchtig bezoek, zullen zakken in de rangschikking. Sites zoals Yahoo, met heel veel content, zullen stijgen. En uiteraard zullen videosites ook bij de stijgers zitten.
Maar wat met een site als Google? Want hoe beter Google zijn job doet (je de beste resultaten brengen als antwoord op jouw zoekopdracht), hoe sneller je Google weer verlaat en surft naar die site. Daarover zal toch nog even nagedacht moeten worden.
Er zit trouwens nog een opmerkelijke kant aan deze nieuwe metriek. Want instant messaging zal ook meegeteld worden - wat er dan weer voor zorgen zal dat AOL een flink duwtje naar boven krijgt. En wat gebeurt er eigenlijk als je je GMail account de hele dag laat open staan?
Met andere woorden: het systeem heeft toch nog enkele onduidelijke kanten, die pas in de volgende weken op punt gesteld zullen worden.
http://mashable.com/2007/07/09/pageviews-retirement

NIEUW MALWARE PORTAAL VAN MICROSOFT
Microsoft heeft zopas een nieuwe portaalsite voorgesteld, Malware Protection Center Portal. Die bevat een encyclopedie met alle mogelijke malware, die je kan doorzoeken als je door een of andere malware getroffen bent. Je kan er ook de laatste nieuwe bestanden met antivirus en anti-spyware van de Microsoft beschermingstools downloaden, en je vindt er een lijstje met de nieuwste bedreigingen.
Ook de techneuten kunnen op deze site aan hun trekken komen, want Microsoft geft voortaan een speciaal rapport uit voor hen, het Security Intelligence Report, dat een meer diepgaande kijk geeft op de nieuwe lekken in de Microsoft software.
Allemaal heel leuk van Microsoft - het bedrijf wil dan ook aantonen dat het haar menens is om de beveiliging van haar besturingssysteem en verschillende programma's wil opkrikken. Microsoft moedigt de gewone internaut trouwens aan om verdachte bestanden te uploaden, zodat Microsoft ze kan onderzoeken, en zo andere internauten kan helpen indien er inderdaad iets fout zit.
http://www.microsoft.com/security/portal/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Finalizes_Malware_Portal/1184081953

CAPTCHA BESCHERMING DOORPRIKT
Eerst een woordje uitleg over de Captcha: dat zijn die afbeeldingen met verwrongen letters die je ziet wanneer je je aanmeldt op een forum of inschrijft voor een nieuwsbrief. Jij moet die verwrongen letters invullen in een vakje, als bewijs dat jij wel degelijk een mens bent en geen robot - een robot kan immers deze afbeelding niet interpreteren. Deze captcha's worden dan ook gebruikt om te voorkomen dat robots massaal gratis e-mail accounts zouden aanvragen bij de mailproviders zoals Gmail, of forums zouden bevuilen met spam.
Helaas blijkt nu dat de bescherming die deze captcha's bieden doorbroken werd. Volgens een posting in Buzz Out Loud van CNet zouden spammers op twee manieren tewerk gaan. Voor primitieve captacha's, zoals deze gebruikt in php-forums, maken zij gebruik van geavanceerde software die ingescande beelden omzet in teksten. Maar voor de sterkere captcha's zou er een erg vernuftig systeem bedacht zijn. De spammers kapen namelijk het registratiescherm weg van echte forums, e-maildiensten enz, en gebruiken die als hun "eigen" log-on scherm; zij vertonen dat scherm dan als inlogscherm voor een pornosite. Wie zo'n site bezoekt en zich aanmeldt voor de pornodienst maakt tegelijkertijd een account aan voor de pornodienst als voor de e-maildienst of het forum waartoe de hacker zich toegang wil verschaffen. Ingewikkeld, maar het blijkt te werken. Er is zelfs al een Trojaantje gesignaleerd dat dit systeem gebruikt om 60.000 mail accounts aan te maken bij Yahoo en Hotmail....Om moedeloos van te worden!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070709019
http://www.bitdefender.com/
http://bol.cnet.com/

VIDEO'S MET GITAARLESSEN VAN YOUTUBE VERWIJDERD
Je vraagt je soms echt af hoever de auteursrechtenmaatschappijen gaan om hun rechten te vrijwaren - soms echt ver, zoals het beschuldigen van een oma die nog nooit op het internet geweest is van het illegaal ruilen van bestanden. Ook nu weer is er een geval bekend geraakt in de VS waarbij de auteursrechtenmaatschappij streng opgetreden zijn, een geval waarbij je je wenkbrauwen toch zal fronsen.
Het gaat om 42-jarige muziekleraar, David Taub, die samen met zijn zakenpartner een videokanaal gelanceerd heeft op YouTube, met filmpjes waarin je leert de gitaar te bespelen. In korte tijd is dit kanaal erg bekend en geliefd geraakt bij de muziekcommunity.
En plots moesten al die filmpjes, die gratis te bekijken zijn en waarmee de twee partners dus geen centje verdienen, van YouTube verwijderd worden. Het is de platenfirma ABCKO die de aanzet heeft gegeven tot deze wel drastische maatregel: op een van de filmpjes toont Taub namelijk hoe je "Brown Sugar" van de Rollings Stones moet spelen, en dit platenlabel heeft de recht op deze song.
Het nare aan de hele zaak is dat het label eigenlijk gelijk heeft: de songs worden ten gehore gebracht zonder toestemming van de rechthebbende. En al zijn deze video-gitaarlessen dan nog zo populair, en al vraagt Taub er geen geld voor: het blijft een openbare uitvoering van een auteursrechtelijk beschermd werk, waarvoor rechten betaald moeten worden aan de rechthebbende. Net zoals je, in principe, auteursrechten zou moeten betalen als je schattige zoontje van 3 een prachtige imitatie van "Oma's aan de top" zou zingen en je dat filmpje op YouTube zou zetten. En ja: dat is niet eerlijk, maar dat is de wet. Dura lex, sed lex.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070711004

ALLERLEI BIJKOMENDE GEGEVENS OP GOOGLE MAPS
Met MyMaps rolt Google weer een nieuwe dienst uit, waarbij je persoonlijke landakaarten kan aanmaken, die voor jou nuttige informatie bevatten goedkope benzinestations, waar zich de laatste aardbevingen voorgedaan hebben, enz. Deze gegevens moet je niet zelf noteren, maar kan je halen bij een van de honderd mini-toepassingen die door onafhankelijke ontwikkelaars bedacht zijn; hiermee kan je data als een laag bovenop de Google Maps leggen.
Ga je naar Google Maps, dan zal je een nieuw tabblaadje vinden, met links naar dozijnen van die mini-toepassingen, de Maplets. Een van die toepassingen is dat je YouTube filmpjes kan bekijken geselecteerd op de locatie van de gebruiker die ze geüpload heeft. Andere programma's laten linken naar beroemde foto's die over de hele wereldwijd genomen zijn. En er is ook een Flickr Maps Maplet, waarmee je foto's kunnen bekijken die ook informatie bevatten over de geografische locatie waar zij genomen werden. Interessant, benieuwd wanneer we ook toepassingen voor Europa zullen zien! (Bron: Kenradio)
http://maps.google.com

MICROSOFT EN GOOGLE GAAN DOKTERTJE SPELEN?
Een interessant gegeven: Google en Microsoft willen een vinger in de pap te brokkelen hebben op vlak van gezondheidszorg. Heel wat zoektochten op het internet draaien immers rond gezondheid en ziekte. De beide giganten zouden nu volgens waarnemers voet aan grond willen krijgen in deze sector.
Google bijvoorbeeld heeft onlangs geïnvesteerd in het genetisch profileringsbedrijf 23andMe, en Microsoft heeft dan weer Medstory aangekocht, een bedrijf gespecialiseerd in "slimme" medische zoekopdrachten. Dit blijft niet zonder gevolgen - het is om juist te zijn al zo dat beide zoekmachines nu al hun invloed hebben op de gezondheidszorg. Denk maar aan het feit dat vele patiŽnten tegenwoordig allerlei informatie over hun ziekte en behandeling opzoeken via het internet. In de toekomst zouden deze surfende patiŽnten ook toegang kunnen krijgen tot hun genetisch profiel, en zelf meer inspraak krijgen doordat zij toegang krijgen tot hun online patiŽntendossier. En dat zou dan weer invloed kunnen hebben op de manier waarop de diagnose van een ziekte vastgesteld wordt, en hoe gezondheidszorgen toegediend worden, enz.
Allemaal goed en wel, maar er zit toch een gevaarlijk kantje aan deze ontwikkeling. Google en Microsoft zijn nu eenmaal commerciŽle bedrijven, en voor hun zoekmachines hangen zij af van de inkomsten via advertenties. Willen zij zich echt in de online gezondheidszorg lanceren, dan zullen zij toch een andere bron van inkomsten moeten zoeken dan deze advertenties, want anders zou deze gezondheidszorg wel eens een hele kwalijke geur kunnen krijgen: gezondheidszorg en advertenties mogen niet gemengd worden...
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/6682451.stm
http://www.nytimes.com/2007/02/27/technology/27soft.html?ex=1184385600&en=a97cc08231c1d9ee&ei=5070

ONLINE VIDEO ALS IMAGOBUILDING
Vandaag de dag is de internaut een heel andere mediaconsument dan vroeger: hij bepaalt wat hij ziet, waar en wanneer - op het internet, zijn tv, mobieltje of ipod, of op een gehuurde/gekochte dvd. Dat brengt natuurlijk ook mee dat het klassieke publiciteitsmodel met advertenties voor en na deze content helemaal overhoop gegooid wordt. De bedrijven én de publiciteitsagentschappen zijn daarom op zoek gegaan naar andere manieren om het merk in kwestie te promoten. Een van die manieren is de imagobuilding via het internet, door gespecialiseerde content.
In de VS heeft Mercedes-Benz alvast die boodschap begrepen. Het wil een reeks videokanalen opstarten met het laatste nieuws over de Mercedes-Benz producten en een verhaal over de geschiedenis van het bedrijf: Mercedes-Benz TV. Elke week komt er een 20 minuten durend nieuwsmagazine, en vijf kanalen, die elk de hele dag lang een uizending brengen van een uur, over lifestyle, auto's, motoren en sport; geschiedenis; en legendes. De eerste uitzending zal gepaard gaan met een presentatie van "Power Meets Fashion", een event dat plaats heeft ter gelegenheid van de Mercedes-Benz Fashion Week in Berlijn.
In eigen land heeft D'Ieteren, de verdeler van Volkswagen, deze boodschap ook begrepen. Het brengt VW EscapeTV uit, een project ontworpen door publiciteitsagentschap Emakina; deze "zender" brengt verschillende rubrieken waarop je je voortaan apart kan abonneren en bekijken op je pc, iPod, maar ook PSP of iPod. VW EscapeTV is een heel geslaagd project, in een heel hip jasje - een aanrader.
http://www.vwescape.tv
http://www.physorg.com/news103388617.html


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


PROBLEMEN ROND BATTERIJ IPHONE?
Tja, nog nooit eerder is de komst van een toestel met zoveel hype omringd geweest als bij de iPhone, en het is dus logisch dat je een weerbots mag verwachten - negatieve kritiek dus. Het is vooral de batterij van de iPhone die kritiek krijgt. Niet dat die een te beperkte levensduur zou hebben, integendeel: in tegenspraak tot eerdere berichten heeft de iPhone een meer dan behoorlijke batterij aan boord, die zowel het afspelen van video, muziek enz. aankan en toch nog altijd genoeg energie over heeft om voor jouw telefoontjes te zorgen.
Neen, het gaat over het feit dat het niet simpel is om de batterij te vervangen. Bij een gewoon mobieltje is het simpel het toestel openklikken, maar bij de iPhone zou dat niet zo simpel zijn, zo weten de eerste gebruikers te melden. Bij de verkoopsvoorwaarden staat namelijk vermeld dat een nieuwe batterij 79 dollar kost plus 6,95 dollar porto, alle gegevens zal wissen van de iPhone, en drie dagen zal duren. Met andere woorden: je mag de vervanging niet zelf uitvoeren, maar moet die laten doen door de Apple technici - tenminste als je afgaat op deze verkoopsvoorwaarden...
http://news.digitaltrends.com/news/story/13498/apple_faces_iphone_battery_replacement_ire

GADGETS EN BABES
Zelfs in dit high-tech tijdperk blijft het nog altijd zo, dat tech gadgets op zich niet sexy zijn voor de heren - voor het mannelijk geslacht wordt zo'n gadget pas sexy wanneer er ook een babe op het plaatje staat. Terwijl de dames eigenlijk kwijlen wanneer zij lezen over de specificaties van zo'n toestel. Rare wereld!
In elk geval: Xonio.com heeft een hele mooie fotoreportage samengesteld over gadgets die door babes aanbevolen worden. En voor wie deze reeks wel pruimen kan: bij Chip.de is ook een fotoreportage te vinden over de Aziatische gadget girls.
http://www.xonio.com/artikel/x_artikel_23333688.html?tid1=7282&tid2=0
http://www.chip.de/artikel/c1_artikel_20242692.html

WEBCAM MET GOEDE OOGJES
Wanneer je denkt aan high-end optische instrumenten, dan denk je meestal niet aan een webcam. Meestal worden er immers in deze kleine camera's goedkope lenzen en sensoren van mindere kwaliteit gebruikt, die ervoor zorgen dat de online video gesprekken dat typische Super 8 kwaliteitsbeeld vertonen.
Logitech heeft nu echter beslist om daarin verandering te brengen: in de nieuwe Quickcam Pro 9000 worden lenzen van Carl Zeiss gebruikt, alsook optische sensoren van betere kwaliteit. HEt resultaat mag er wezen: een 920 x 720 pixel video beeld dat een professionele kwaliteit uitstraalt.
De webcam van 99 dollar heeft verder autofocus en een 2 megapixel video sensor, een licht sensor die het beeld bij minder ideale belichting verbetert. De webcam werkt met pc's en heeft een ingebouwde microfoon, en uiteraard krijg je bij aankop het befaamde Logitech Video Effects softwarepakket gratis mee, waarmee je amusante effecten kan toevoegen aan het beeld dat de webcam van jouw kop maakt.
http://www.zeiss.com/

SOFTWARE CONTROLEERT MOBIELTJE VAN ZOON- OF DOCHTERLIEF
Tegenwoordig hebben ook de kinderen hun eigen mobieltje, vaak vanaf ze een jaar of 9-10 zijn. Handig voor de ouders, want dan kunnen zij afspreken voor het ophalen op school bijvoorbeeld. Maar dat comfort heeft ook een keerzijde: via dat mobieltje worden de kinderen blootgesteld aan contact met anderen, en zoals we allemaal weten hebben sommige mensen erg slechte bedoelingen met kinderen.
Nu is er een software uitgebracht die ouders moet geruststellen: Radar. Die houdt de inkomende gesprekken op dat mobieltje van zoon- of dochterlief in het oog. De ouders moeten een lijst opstellen van vrienden en kennissen, en als er een gesprek binnenkomt vanop een nummer dat niet op die lijst staat, dan worden de ouders per sms verwittigd.
Of de software ook hier in Europa, met onze operatoren, werkt, dat weten wij niet. Wij willen deze Radar-software enkel als voorbeeld naar voren schuiven, want het is de eerste van wat een erg grote markt zou kunnen worden - net zoals software voor ouderlijke controle een grote markt is. Denk trouwens aan de verschillende diensten waarmee ouders kunnen opvolgen via het gps-systeem waar hun kroost zich bevindt. Ouders hebben nu eenmaal de behoefte om hun kroost af te schermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, maar of die kroost dat wel pikt om dag en nacht gevolgd en gecontroleerd te worden, daar hebben wij onze twijfels over, vooral als het om tieners gaat....
Een achtergrondartikel over deze ouderlijke controle op het mobieltje bij CNet.
http://news.com.com/Software+lets+parents+monitor+kids+calls/2009-1025-6195666.html?part=dtx&tag=nl.e703

NOKIA'S MOBIELTJES BEVATTEN NU OOK SKYPE
Een zet die de mobiele operatoren niet echt zullen waarderen: Nokia zal voortaan de Skype voice-over-ip inbakken in haar nieuwe reeksen smart phones. De grootste fabrikant ter wereld van mobiele toestellen zal voor het eerst een installatielink voor Skype op het mobieltje zetten. De gebruikers van de N800 Internet Tablet zullen zo telefoongesprekken kunnen voeren via WiFi, in plaats van het traditionele radionetwerk.
Dat is natuurlijk tegen de schenen geschopt van de mobiele operatoren, want met zo'n Skype-gesprek ga je niet via het gewone mobiele netwerk, en dat betekent dus inkomensverlies voor de operatoren. Voor de gebruiker daarentegen is dat wél goed nieuws, want in vele gevallen zijn Skype gesprekken van Skype-naar-Skype gratis.
http://www.thestreet.com/s/nokia-smartphone-to-bundle-ebays-skype-service/newsanalysis/technet/10367304.html?puc=googlefi


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Verzet tegen gesloten ecosysteem iPhone-AT&T blijft groeien; et Britse bedrijf UniquePhones schrijft een toepassing waarmee iPhone gebruikers een andere telecomoperator kunnen gebruiken dan AT&T
http://www.pcworld.com/article/id,134201/article.html?tk=nl_dnxnws


*** Ook website van De Tour krijgt een Web 2.0 sausje
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=TbSeFmceV0eTW8rTTTc
http://www.letour.fr

*** Microsoft verplaatst deel van Research & Development naar Canada, omdat het daar de strenge immigratiewetten van de VS kan omzeilen.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=mGnL_TJLoPLmrDWmmm3

*** De site Gratis Software heeft de cijfers bekeken over e jaren heen van het gebruik van de browsers. Conclusies: Versie 7 van IE heeft de terugval van IE niet kunnen stopen; Firefox blijft wereldwijd verder groeien; en OPera blijft in de marge, terwijl Safari oprukt.
http://www.gratissoftwaresite.nl/browserstatistieken2004-2007.html

*** Bijna de helft van de Chinese tienermeisjes die ongewenst zwanger raakten, heeft de partner ontmoet via het internet.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47169

*** Nederlandse politie arresteert man die digitale producten aanbood via Marktplaats.nl, maar ze na betaling nooit leverder
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47166

*** Beveiligingsbedrijf SafeBoot trekt aan de alarmbel: "Een op twee zakelijke Belgische gebrjukers weet niet hoe beveiligingssoftware te gebruiken"
http://www.safeboot.com

*** Massale belangstellling voor Tour op het internet; providers kunnen nauwelijks genoeg bandbreedte bieden
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/47183

*** Inbrekers krijgen een safe niet open, en raadplegen snel Google om de handleiding te vinden...
http://www.security.nl/article/16435/1/Criminelen_kraken_kluis_dankzij_Google.htmla

*** Hackers maken phishing-site in twee seconden
http://www.nu.nl/news/1148113/50/rss/Hackers_maken_phishing-site_in_twee_seconden.html
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMARIA TAYLOR
[singer songwriter] Een solo artieste met aparte popsongs; mooi harmonisch zonder klef te zijn, optimistisch ook van ritme. Op haar website kan je een mooie video bekijken van de song "You're one", en verschillende andere songs in streaming formaat beluisteren; je moet je wel (gratis) registreren bij muziekuitgever Imeem.com.
http://mariataylormusic.imeem.com/

ERIC JAMES
[singer songwriter] Mooie pop, goed gezongen. Niet echt iets speciaals, maar gewoon leuk, en dat mag er ook zijn. De songs zijn in streaming formaat te beluisteren op de site van de jongeman.
http://www.ericjames.com/

THE EVENING EPISODE
[Experimental electro] Een band die organische rock wil mengen met computer gegenereerde elektronische muziek Voeg daar een zangeres bij, en je krijgt een mooie mengeling van dromerige electro muziek die ons alvast kan bekoren.
Op de MySpace website van de band kan je 4 songs in streaming beluisteren.
http://myspace.com/theeveningepisode

STABILO
[rock] Een band die iets nostalgisch over zich heeft: gitaartjes die soms doen denken aan de Shadows, een stem die dan weer aan The Beatles doen denken... Niet slecht. De band heeft al meerdere albums uit, den die kan je allemaal online beluisteren.
http://www.stabilomusic.com/s

THE ARROGANTS
[alternative] Uptempo muziek, punk-rock die erg vrolijk is. De band is bovendien zo vriendelijk om verschillende songs gratis ter download aan te bieden op de site. Erg sympathiek!
http://www.arrogants.com/songs.html


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Alleen wat nog nooit bestaan heeft,
loont de moeite om gevonden te worden.
- Pierre Teilhard de Chardin, Frans filosoof -
De nieuwe oogst


VIRB: ZO ZIE JE HET, ZO ZIE JE HET NIET
Virb is een sociaal netwerk. Een van de vele, zal je zuchten. Maar Virb heeft wel iets speciaals. Je kan namelijk je pagina personaliseren, net zoals bij de andere websites, maar de bezoekers hebben ook de optie om op de button "remove customization" te klikken, en dan worden alle toeters en bellen verwijderd, en zie je enkel de content in een standaard omgeving.
Verder kan je ook ervoor kiezen dat de muziek die jij in je iTunes afspeelt, op je eigen pagina bij Virb weergegeven wordt, waarmee jij, met jouw favoriete muziek, een statement maakt over jouw voorkeuren.
[Taal: Engels]
http://www.virb.com
http://www.virb.com/something_new

EEN NIEUWE PLAYER KIEZEN?
Wil je een nieuwe draagbare muziekplayer kiezen, dan kan je uiteraard te rade gaan bij Amerikaanse sites, maar daar komen vaak modellen uit die hier in Europa niet te verkrijgen zijn. De Franstalige site Journal du Net heeft een mooi dossier samengesteld waarin de meest gangbare players vergeleken worden, van Creative en Inovix, tot Samsung Apple, Packard Bell... met voor elke player een uitvoerige bespreking. Een aanrader! (TIp: Wim W)
[Taal: Frans]
http://guide.journaldunet.com/categorie/2/baladeur_mp3.html

WANDELEN DOOR HET OUDE ROME
Geschiedenislessen moeten nooit meer saai zijn: op het internet vind je gelukkig zoveel interessante informatie over de oudheid, o.a. dit prachtige dossier over het oude Rome. Beelden in 3D, plus videoclipsjes, gemaakt door de universiteit van CaliforniŽ - en erg knap gemaakt bovendien! (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.romereborn.virginia.edu/

SOUNDSNAP: GRATIS GELUIDSEFFECTEN
Op dit platform kan je gratis samples vinden om te mixen en geluidseffecten. De site is bedoeld als een bron voor muzikanten, geluidsontwerpers, producers, filmmakers, enz. Er zijn meer dan 30.000 fragmenten aanwezig.
[Taal: Engels]
http://www.soundsnap.com/

SPRAAKSOFTWARE: EEN GIDS
Robin Good staat bekend voor zijn grondige analyse van programma's die eenzelfde functie of tool aanbieden. Deze keer heeft hij programma's doorgelicht die tekst omzetten in spraak - met andere woorden: die jouw mails kan voorlezen, je documenten, enz. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/text-to-speech/text-to-speech-tools/guide-to-best-text-to-speech-tools-20070701.htm

DE TOP 100 BLOGS VOOR DE MODERNE INTERNAUT
Bij PC World vonden wij een lijstje met de blogs in bepaalde categorieŽn - en alhoewel die allemaal in het Engels opgesteld zijn, wilden wij u dit lijstje niet onthouden, omda wij uit ervaring weten dat bijvoorbeeld de tech blogs stuk voor stuk de moeite waard zijn!
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/article/id,133119-page,2-c,sites/article.html

INWEST NU OOK IN BEELD
Nieuws vanuit je eigen regio is iets wat iedereen wel graag wil vernemen: wat is er bij jou in de buurt te doen, wat is er gebeurd? De regionale tv-zenders brengen al een tijdje zulk plaatselijk nieuws, maar zijn helaas enkel te bekijken via de kabel wanneer je in die bepaalde regio woont. Er is gelukkig het internet. Inwest brengt al geruime tijd nieuws in tekstvorm over het reilen en zeilen in West-Vlaanderen, en daar is nu ook een afdeling video bijgekomen, waar je ook videoreportages kan bekijken - ook als je aan het andere eind van de wereld woont, of in Luik, Brussel of Antwerpen.
[Taal: Nederlands]
http://www.inwest.be/nl/
http://inwestv.be/

DE OMGEKEERDE WERELD
Wil je je vrienden eens verrassen? Ga dan naar deze site, voer een tekst in, en kopieer en plak de resulterende code in een mail of een Word-document: je tekst komt er ondersteboven te staan. (Tip: Lode Vlayen)
[Taal: Engels]
http://www.revfad.com/flip.html

EU JARGON
Een tekst vertalen van de ene in de andere taal is sowieso niet gemakkelijk, maar het wordt pas echt moeilijk als je afkortingen tegenkomt van diensten en organisaties: wat is OVSE in het Frans of Duits? IATE (InterActive Terminology for Europe) moet redding brengen: het vertaalt van en naar de 23 officiŽle Europese talen, en zelfs naar het Latijn. (Tip: Lode Vlayen)
[Taal: Nederlands]
http://iate.europa.eu
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/962&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en

DRESDEN: GROOTSTE 3D MODEL VAN EEN STAD TER WERELD OP GOOGLE EARTH
Deze week ging het grootste 3D stadsmodel ter wereld online op Google Earth, dat van de Duitse stad Dresden. Ongeveer 150.000 gebouwen kan je hiermee virtueel bekijken.
Terwijl de focus van Google en Microsoft bij hun 3D kaartendiensten tot nu toe vooral bij de Amerikaanse markt lag, zijn het vooral de Europese steden die als 3D stadmodel te bekijken zijn. Voor de geovisualisering van Dresden is het bedrijf 3D Geo verantwoordelijk, dat voorheen ook al Berlijn op de 3D kaart van Google zette.
[Taal: Duits]
http://www.dresden.de/de/02/06/02/stadtmodell/100_google.php
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070710020

7DIGITAL: EUROPEES AMUSEMENT
In de volgende dagen willen wij even aandacht besteden aan enkele Britse sites die een tegengewicht willen vormen voor hun Afrikaanse confraters. Een van die sites is 7Digital, een digitale muziek downloadsite die de ambitie heeft om de grootste leverancier voor digitale amusementscontent te worden in Europa. De site heef al meer dan 900.000 titels verkocht sinds zij openging, en biedt, net als iTunes, EMI songs zonder DRM.
[Taal: Engels]
http://7digital.com/

DE PERFECTE KLEUREN VOOR JE WEBSITE
Technologie en schikking zijn belangrijk wanneer je een website ontwerpt, maar minstens even belangrijk zijn de kleuren - zij scheppen meteen een sfeer. Wanneer je een site moet ontwerpen voor een bedrijf dat reeds een eigen logo en kleurenschema heeft, dan heb je natuurlijk niet veel keuze, maar in de andere gevallen bepaalt men zelf de kleuren. Deze website heeft een mooie selectie links verzameld naar sites die advies geven over kleuren. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.vandelaydesign.com/blog/design/find-the-perfect-colors-for-your-website

VRIJDAG ANIMATIEDAG : A LOVELY WORLD
Een zeker Dominique heeft op zijn/haar site meer dan 5000 foto's staan van diverse plaatsen in 58 landen van de wereld met daarbovenop nog bijhorende interessante links.
(taal : Frans, Engels, Spaans) [Filover]
http://www.alovelyworld.com/

VRIJDAG FOTODAG : CHEMA MADOZ
Deze Spaanse fotograaf maakt surrealistische zw/w-foto's die je zeker eens moet gezien hebben. Veel van zijn spitsvondigheden zullen je zeker doen glimlachen.
(taal : Spaans) [Filover]
http://www.chemamadoz.com

VRIJDAG FILMDAG : HARRY POTTER EN DE ORDE VAN DE FENIKS.
OfficiŽle website van de nieuwste Harry Potter met Daniel Radcliffe in de hoofdrol.
In de Belgische zalen sinds : 11 juli 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://harrypotter.be.warnerbros.com/site/nl/index.html

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

KEIKO AGENA
OfficiŽle website van deze actrice die de rol van Lane Kim speelt in de TV-serie "Gilmore girls".
http://www.keikoagena.com/

WILLY DEVILLE
OfficiŽle site van de voormalige leadzanger van Mink Deville.
http://www.willydevillemusic.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Willy_Deville

AMEL BENT
OfficiŽle site van deze jonge Franse zangeres die ontdekt werd in een Franse talentenjacht en waarvan het debuutalbum meer dan 600.000 keer over de toonbank ging.
http://www.amelbent.com/

XAVIER RUDD
Deze Australische multi-instrumentalist was vorig jaar te zien op Werchter en toert in september door Europa.
http://www.xavierrudd.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Aantal digikijkers neemt toe
Het aantal Nederlandse huishoudens dat digitale televisie kijkt, overschrijdt de grens van 2 miljoen...
http://www.ad.nl/multi-media/article1496713.ece
- Volop meedoen in de pixelrace
De race tussen de fabrikanten om digitale camera's uit te brengen met steeds meer megapixels is nog niet...
http://www.ad.nl/multi-media/article1489787.ece
- Laptop mee met vakantie
Het is voor veel mensen een gruwel, de laptop mee met vakantie. Pa die maar geen afscheid kan nemen van zijn werk. Maar er kan zoveel meer met de...
http://www.ad.nl/multi-media/article1489784.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Muziek en films downloaden via Google
Via Google kun je massa's muziek- en film-bestanden vinden, die ook nog eens razendsnel gedownload kunnen worden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20054
- Fietsen om te gamen
Zorgen computergames er voor dat kinderen te weinig bewegen? Dat gaat niet op voor de Smart Cycle van Fisher Price.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20057
- Vista gadgets gebruiken onder XP
Door de gratis Thoosje Vista Sidebar te installeren kun je de gadgets van Windows Vista ook onder XP gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20010

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- LDI optimaliseert warmtehuishouding LEDs
Bij LED Design Innovation (LDI), een Belgische pionier in architecturale LED-verlichting, vormt de LED met zijn specifieke eisen en eigenschappen steeds de basis van het ontwerp waarrond het armatuur ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2957
- LaCie lanceert Big Disk Extreme+: 2TB harde schijf
Met de Big Disk Extreme+ met een harde schijf tot 2TB introduceert LaCie een ideaal opslagmedium voor professionele gebruikers. Met de blauwe sneltoets op de voorkant van de schijf kan men bestanden o ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2954
- Xbox 360 Elite vanaf 24 augustus in Europa
De Xbox 360 Elite zal in Europa vanaf 24 augustus in de winkelrekken liggen. Dat liet Microsoft weten vanop de gamesbeurs E3 in de Verenigde Staten.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2959

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Barracuda, antispam met tool voor real time bescherming
Barracuda Networks heeft een real time beschermingstool tegen malware geïntegreerd in haar beveiligingssoftware.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16844&style=34360
- Meteo.be: het (mooie?) weer in een nieuw kleedje
Het KMI heeft een gloednieuwe website gelanceerd, die er veel aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker uitziet dan zijn erg ouderwetse voorganger.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16839&style=34360
- Omvangrijke storing van Yahoo in de Verenigde Staten
Op vrijdag 6 juli kregen verscheidene diensten van Yahoo in de Verenigde Staten te kampen met toegangsproblemen. Bijna 4 gebruikers op 10 bleven in de kou staan, aldus Keynotes system, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de audit van Internet-websites.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16838&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- De zeven nieuwe wereldwonderen op Google Earth
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/design--photo/de-zeven-nieuwe-wereldwonderen-op-google-earth.cfm
- http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/favoriete-ipodware.cfm
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/favoriete-ipodware.cfm
- Pownce: de kruising tussen Twitter en IM
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/pownce-de-kruising-tussen-twitter-en-im.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Luxemburg wordt een hete stad
ĎHot Cityí. Het is geen rosse buurt maar de naam van een project waarbij Luxemburg-stad binnenkort zal uitgerust worden met een overkoepelend draadloos netwerk voor breedbandinternet.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4601
- De MIXX Awards Ė Belgische versie - wachten op uw inschrijving (en de jury stelt zich voor)
Het IAB laat weten dat de inschrijvingen voor de eerste Belgische editie van de MIXX Awards zijn geopend. Ook de juryleden van de opvolger van IABís Successful Case Studies wedstrijd en van de BOA Awards van Best Of Publishing zijn bekend.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4600
- Samenwerkingsverband Vlaamse holebisites in nieuw platform
Max Management laat weten dat het een nieuwe site heeft gelanceerd die resulteert uit een samenwerking van alle holebisites in Vlaanderen. Sites die, aldus Max Management, tot dusver concurrenten waren.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4598

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: Shooter - Trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1499_shooter__trailer.html
- Film & TV: Perfect Stranger - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1454_perfect_stranger__trailer.html
- Games: The Prison Life: Paris
http://www.speedzone.be/artikel/1514_the_prison_life_paris.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Botnet bedriegt iPhone-kopers
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=854
- Wereld koelt af!
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1425
- Gratis & Full: Strategische games
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=851

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Sony presenteert vernieuwde PlayStation Portable
http://life.tweakers.net/nieuws/48378/Sony-presenteert-vernieuwde-PlayStation-Portable.html
- Browserlek veroorzaakt door combinatie IE en Firefox
http://pro.tweakers.net/nieuws/48369/Browserlek-veroorzaakt-door-combinatie-IE-en-Firefox.html
- Microsoft presenteert nieuwe spelaanbod
http://life.tweakers.net/nieuws/48377/Microsoft-presenteert-nieuwe-spelaanbod.htmlWikipedia


Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSLIM WERKEN MET VISTA: SNELTOETSEN
Met de komst van de Aero grafische interface van Vista en de zijbalk met gadgets zijn er ook nieuwe sneltoetsen gekomen. Een korte opsomming van de voornaamste combinaties:
- Alt GR + Tab: gewoon bladeren doorheen de openstaande toepassingen
- Windows + Tab: Flip 3D - 3D bladeren doorheen de openstaande toepassingen
- CTRL + Windows + Tab: Flip 3D maar dan in omgekeerde volgorde
- Windows + Shift + F9: Aero activeren of terug uitschakelen
- Windows + X: het mobiliteitscentrum op een laptop oproepen
- CTRL + muis scroltoets: vergroten/verkleinen van de icoontjes
- Windows + Space: de zijbalk oproepen
- Windows + G: van het ene gadget naar het andere springen
- Windows + shift + G: van het ene gadget naar het andere springen in omgekeerde volgorde

SLIM WERKEN MET VISTA: AEROGLASS ACTIVEREN/DESACTIVEREN
In de Vista-versie van het Windows besturingssysteem speelt de Aero gebruiksinterface een belangrijke rol. Aero is erg mooi, maar gebruikt tegelijkertijd heel veel processorkracht, vooral van de grafische kaart.
Geef jij niet zoveel om al die grafische snufjes, maar des te meer om het snel werken van je toepassingen, dan is het misschien aangewezen om Aero uit te schakelen.
Dat doe je als volgt: ga naar Start, Control Panel, en kies het onderdeel Appearance & Personalization. Bij het onderdeel Customize Colors kan je de optie "enable transparancy" uitvinken - een van de meest opvallende effecten van Vista, de transparantie van de vensters.
Wil je Aero volledig uitschakelen, dan moet je naar de optie onderaan gaan, Open classic appearance properties for more color options". In het dialoog venster dat nu verschijnt, kies je bij Color Scheme voor Windows Vista Basic in plaats van Windows Aero.

SLIM WERKEN MET VISTA: DE GADGETS BALK UITSCHAKELEN
De zijbalk bij Vista mag dan al leuk zijn, de gadgets die hij bevat en die jij er na verloop van tijd aan toegevoegd hebt kunnen op den duur zwaar gaan wegen - je RAM wordt uitgeput, en al deze leuke spulletjes slorpen alleen maar energie op.
Wil je tijdelijk of voorgoed van die zijbalk af, klik dan rechts in de balk, om het paneel met de Eigenschappen op te roepen. Het volstaat nu om het vakje "Start Sidebar when Windows Starts" uit te vinken, en op Apply te drukken, om deze zijbalk uit te schakelen.

SLIM WERKEN MET VISTA: BOOT.INI
Net zoals bij vorige versies van het Windows besturingssysteem bevat ook Vista een optie om het opstartbestand (boot.ini) te bewerken. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat er een log bijgehouden moet worden van het opstarten, om later eventuele fouten op te sporen, enz.
De boot.ini kan je bereiken via de System Configuration - en daarvoor moet je het Run commando oproepen met de toetscombinatie Windows + R (kort voor Run). Tik vervolgens 'msconfig' (zonder quotes) in, en klik op OK. Je krijgt nu het opstartmenu. Op het tabblaadje Boot kan je nu wijzigingen uitvoeren op het Boot.ini

TIPS VOOR WEBWERKERS
Gebruik geen spaties in bestandsnamen. Waarom?
Je webpagina wordt waarschijnlijk opgeslagen op een UNIX server of op een server van oudere versie van Windows.
Verschillende servers hebben verschillende regels hoe ze met bestandsnamen omgaan.
Ze maken verschil tussen hoofd- en kleine letters en spaties etc. worden omgezet in een code (bijv. &20).
Dat kan in de praktijk problemen opleveren, want je weet tevoren niet via welke server de bezoeker jouw pagina's benadert.
Het meest veilige maar ook het niet altijd even handig is om in bestandsnamen geen hoofdletters, spaties en andere speciale karakters te gebruiken. De bestandsnaam niet groter dan 8 karakters te maken en de extensie niet groter dan drie karakters. Dus htm in plaats van html.
Zoals gezegd, helaas niet altijd even handig maar wel het meeste veilig.
Ik zelf laat mapnamen altijd met een hoofdletter beginnen en bestandsnamen steeds in onderkast (kleine letters.
Sjeef

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...XXCLONE: KLOON VAN SYSTEEMDISK
Windows All - freeware
Met dit progje kan je een zelfstartende kloon maken van een Windows systeemdisk. Als er dan problemen zijn, heb je deze disk als redder in nood. Dit is een gratis versie; de pro versie kan je gebruiken om dagelijkse back-ups te maken. (Tip: Wim W)
http://www.xxclone.com/index.htm

HACK CLEANER: HOU JE SYSTEEM NETJES
WinNT/2000/XP/2003/Vista - 534k - freeware
Een handig (en gratis!) progje om je systeem op te kuisen: tijdelijke bestanden, verweesde data in het register, schadelijke plug-ins worden door dit progje verwijderd.
http://downloads.zdnet.com/download.aspx?&compid=56080&docid=261326&tag=nl.e530

GRATIS POWERPOINT SJABLONEN
Windows XP/Vista - 986 k - freeware
Gemakkelijk, deze sjablonen en achtergronden waarmee je in een mum van tijd zelf een powerpoint presentatie kan aanmaken. (Tip: Wim W)
http://downloads.zdnet.com/download.aspx?&compid=63695&docid=302908&tag=nl.e530

MYPICTURES 3D SCREENSAVER
Windows ALL - 7,86 KB - freeware
Met dit progje kan je zowel je favoriete foto's als screensaver zetten, als ze bekijken in een 3D galerij: de geselecteerde foto's worden als het ware de wanden van deze galerij.
(Tip: Wim W)
http://www.mypictures3d.com/products/screensaver.html

TEAMVIEWER: GEMAKKELIJK SAMENWERKEN
Windows - 460k - freeware
Met dit progje kan je verbinding maken met de desktop van een vriend, en zo via het internet samenwerken aan een project. Je kan bestanden overzetten, mappen kopiŽren, enz. Naast de gratis versie (voor niet-commercieel gebruik) is er ook een pro versie beschikbaar (bron: Wim W)
http://www.teamviewer.com/nl/index.aspx

TASKBAR SHUFFLE
Win2000/XP/Vista - 635k - freeware
Met dit progje kan je de buttons in je taakbalk, en de icoontjes in je systeembalk met klikken en slepen in de volgorde zetten die jij wil; dat is echt handig, want de meeste mensen werken immers volgens vaste gewoonten en het helpt als de progjes altijd in dezelfde volgorde staan.
http://www.freewebs.com/nerdcave/taskbarshuffle.htm

SUBMAGIC: FILMS ONDERTITELEN
Windows - 1395k - freeware
Een tool waarmee je de ondertitelingen van dvd's (bestanden met een srt, ssa of sub extensie) kan bewerken - om er storende fouten uit te halen, om lettertype, tekstgrootte of kleur aan te passen, enz. (Tip: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=70300&mxp=125

AV MUSIC MORPHER
WinXP - 7,83 MB - freeware
Met dit pakket tools voor het bewerken van muziek kan je ontelbare effecten toevoegen aan muziekbestanden, zoals 3D effecten, het "shaman" effect, of het "dronken zanger" effect. Je kan de hoogte en timbre van het bestand eveneens wijzigen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,65002/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG MACDAG: CROQUET
Mac OS X 10.3 - 13,15 MB - freeware
Met dit spelletje kan je het klassieke Croquet spel niet op het gazon spelen maar op je computer, tegen vrienden of de computer.
http://www.download.com/Croquet/3000-2297_4-10706194.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: ADIUM X
Mac OS X 10.3.9 - 13,2 MB - freeware
Adium kan verbinding leggen met verschillende andere chatprogramma's. Deze update bevat verschillende pleisters voor bugjes.
http://www.download.com/Adium-X/3000-2146_4-10709266.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)


Het laatste woord....Lezer Harold heeft een aanmerking over onze tip voor webmasters:
<<<
Met interesse ít stuk over het verversen van ín pagina in Tips voor Webwerkers gelezen.
Helaas staat er in ít script ín punt (.) teveel, waardoor je een stuk tekst in de pagina krijgt.
Even verderop staat de code wel correct vermeld.
Juist is dus:
>>>
De aandachtige Harold heeft gelijk, die puntjes hoorden niet thuis in de code. Zij werden echter opzettelijk door ons geplaatst, om te vermijden dat het mailprogramma het script zou verwerken, in plaats van te vertonen. Maar wij zijn helaas vergeten te vermelden dat deze puntjes hier niet thuishoren - waarvoor onze excuses.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wij vroegen verleden week aan onze lezers of zij iets wisten over een computermuseum. Lezer Fieke heeft een tips voor ons:
<<<
Lieve Hilde,
Hierbij een link naar, in elk geval in Nederland, enkele computer musea.
Vroeger had ik zelfs een prachtig online abacus museum met verdere links, maar door een nieuwe computer met een suffe doorstart zonder op mijn favorieten te letten ben ik dat kwijt geraakt.
Maar dat komt nog wel terug.
http://www.iaf.nl/Users/Geert/nl/LINKS/

XX

Fieke -
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Fantasie is belangrijker dan kennis.
- Albert Einstein, Duits-Amerikaans natuurkundige -