Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 12/7/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 506 van 7/7/2007
Gegroet lezers,

Eindelijk nog eens een dagje zon, na alle regen van de laatste dagen. Geniet ervan - dat doen wij in elk geval, met een weekendje kust. Per slot van rekening hebben wij weer een dik nummer vol nieuwtjes, leuke sites en interessante programma's bijeengezocht, dus dat weekendje hebben we verdiend!

Onze persoonlijke keuze van artikel van de week: echte processen rond virtuele bezittingen. Dat is niet nieuws: toen wij zelf rondliepen in een van eerste virtuele werelden (ZooMoo en Metro) waren er er ook betwistingen over zaken die de ene van de ander gekopieerd had. Maar die werelden ware idealistisch ingesteld, vrij van platte commercie zoals Second Life, en de betwistingen werden binnen de virtuele wereld zelf opgelost. Dat er nu echte processen gevoerd worden rond virtuele bezittingen, is een bewijs van het grote geld dat met deze werelden gemoeid is...
En net zoals verleden week, vragen wij aan jouw reactie op het fenomeen "Second Life" - wie heeft ervaringen met virtuele werelden vroeger en nu? En wat is jouw mening daarover? 
De reacties van onze lezers over de vraag van verleden week, over "piraat inkt", vind je achteraan in de nieuwsbrief, in de rubriek "Het laatste woord". Want dat hebben jullie, de lezers, altijd!

En uiteraard vind je in dit nummer de nodige berichten over de iPhone - wij konden er niet omheen, want dit mobieltje/PDA/digitale player van Apple zou volgens sommigen een mijlpaal zijn in de geschiedenis van het mobieltje. Voor ons in Nederland en België is het nog wachten geblazen...

Wij wensen je alvast veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


 
 


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE EN MICHAEL MOORE
Zoals je wellicht weet komt binnenkort de nieuwste film van Michael Moore in de Amerikaanse bioscopen uit, "Sicko". Daarin worden de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg in de VS op de korrel genomen - en zij komen daarbij zwaar onder vuur te liggen.
De industrie is erg ongerust over de negatieve invloed die deze film zou kunnen hebben. Niets abnormaals aan de hand, in principe, want zo zijn er al zoveel documentaires en films geweest: een klokkenluider stelt wantoestanden aan de kaak, dit haalt de wereldpers, en de betrokken partijen beloven beterschap.
Maar nu blijkt dat Google deze film aangegrepen heeft als een reden om de betrokken partijen extra advertenties aan te praten, en dit laat toch een wrange nasmaak na. In een posting op het blog van het Google Health Advertising Team, met als titel "Maakt de negatieve pers je Sicko (ziek)?" wordt voorgesteld om tekstuele advertenties, video advertenties en allerlei rich media advertenties te plaatsen voor de betrokken partijen - wat de trefwoorden zijn waarop deze advertenties aanroepen worden, vermeldt de posting er niet bij.
"Wat het probleem ook moge zijn, Google kan optreden als een platform om het publiek op te voeden en om uw boodschap te verkondigen" , zo staat er in de posting - met andere woorden: de kritiek van Moore onderuit te halen. Als je het ons vraagt, is dat toch een ietwat onethische stap van Google. En verdient deze handelswijze  toch dat Moore's volgende film zou draaien rond de toenemende macht van deze oppermachtige zoekmachine...
http://google-health-ads.blogspot.com/2007/06/does-negative-press-make-you-sicko.html
http://www.techcrunch.com/2007/06/30/google-vs-michael-moore/
 

IPHONES IN OVERVLOED
Verleden week vrijdag was het dan zover: de iPhones lagen eindelijk in de winkels - het is te zeggen: enkel in de verkooppunten van telecomprovider AT&T. De hype duurde al maanden, elke week werden nieuwe berichten de wereld ingestuurd over geheimzinnige tools die de iPhone al dan niet aan boord zou hebben, en de aandrang van de gebruiker om ook maar zo'n hebbeding te kunnen bemachtigen werd steeds meer aangewakkerd.
Er werden dan ook gigantische rijen verwacht wanneer de eerste iPhones in de winkel zouden liggen, er werd zelfs gevreesd voor vechtpartijen tussen kandidaat-kopers - net zoals er relletjes waren toen PS3 uitgebracht werd. Die verwachting is niet uitgekomen: er waren wel her en der rijen, maar alles verliep erg gedisciplineerd, en er bleken voldoende toestellen te zijn om alle klanten te gerieven.
Meer nog: alle verkooppunten hadden bij het sluiten van de winkel nog voldoende stock. Was de vraag dan minder dan verwacht? Minder animo bij de internauten om zo'n toestel te bemachtigen? Of had Apple gewoon voor voldoende voorraad gezorgd?
Wie weet. Per slot van rekening is de iPhone, omwille van zijn hoge prijs, niet iets dat je zomaar even tussendoor gauw gauw koopt, je moet daar als gewone werkende mens wel al even wat centjes voor opzij zetten. In de volgende dagen, wanneer de eerste besprekingen van de iPHone opduiken, zal je pas echt weten wat de gebruiker vindt van de iPhone. En dan pas zal je weten of hij zijn geld waard is...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070630-iphones-iplenty-the-sell-out-that-wasnt.html
 

POLITIEKE TEGENSTANDERS IN KREMLIN CYBER-MONDDOOD GEMAAKT
Vrije meningsuiting is erg belangrijk; het internet kan daarbij een grote rol spelen, omdat je daar in principe alle informatie vinden kan, als je maar eventjes zoekt. Maar wat als de websites die een alternatieve mening verkondigen monddood gemaakt worden?
Dat is wat zich momenteel in Rusland afspeelt, althans volgens de oppositiepartijen en onafhankelijke media. Zij beschuldigen het Kremlin ervan dat het hun websites hackt en ontoegankelijk maakt, net zoals er enkele weken geleden gebeurd is met websites van de overheid van Estland, als gevolg van een controverse rond het verwijderen van een Russisch oorlogsgedenkteken.
De reden voor deze aanvallen op de websites van de onafhankelijke partijen: binnenkort komen er verkiezingen aan: in december voor het Russische parlement, en in maart volgend jaar presidentsverkiezingen. Verschillende onafhankelijke experten treden de oppositiepartijen bij, en waarschuwen dat er zich een heuse cyberoorlog kan ontspinnen in de aanloop naar de verkiezingen.
Een achtergrondartikel hierover vind je bij Yahoo News.
http://news.yahoo.com/s/ap/20070701/ap_on_hi_te/russia_cyber_wars
 

REACTIE OP STAKING VAN INTERNETRADIO'S
Wellicht heb je gehoord - of liever: niet gehoord - dat er verleden week dinsdag actie gevoerd werd door de Amerikaanse internetradio's. Zij staakten namelijk en legden hun uitzendingen die dag stil, uit protest tegen het voornemen van SoundExchange, de auteursrechtenmaatschappeij voor radio's, om de vergoedingen voor het uitzenden van radio fors te verhogen met ingang van 15 juli.
Wel, hun actie blijkt toch resultaat te hebben: SoundExchange heeft een olijftak aangeboden aan de internet radio's - zij het dat het een erg broos takje is. Volgens het oude voorstel moest elke radio minimum 500 dollar per jaar per kanaal moeten betalen. Wie verschillende kanalen had, kwam dit duur te staan - vooral bedrijven zoals Pandora en Last.fm, waar elke bezoeker zelf nog eens tientallen kanalen kan creëren.
Onder het nieuwe voorstel zou de minimale bijdrage beperkt worden tot een maximum van 2.500 $ in totaal per webcaster, ongeacht het aantal kanalen hij aanbiedt. Helaas is dit aanbod enkel geldig tot einde 2007, en is de toekomst van internetradio's dus nog altijd in gevaar...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070702-soundexchange-delays-the-inevitable-with-capped-fees.html
 

ALLOFMP3.COM GESLOTEN - MP3SPARKS.COM NEEMT HET OVER
Wij hebben het in het verleden al gehad over AllofMP3.com, de muzieksite met Russische roots waar je zogenaamd perfect legaal songs kon aankopen aan erg lage prijzen - niet meer dan enkele eurocent. Zo laag, dat het niet anders kon dan dat er een luchtje aan zat. De site beweerde echter volkomen in orde te zijn met de auteursrechten, en aan de betrokken rechthebbenden bijdragen te betalen voor elke song die verkocht werd. Wat niet waar bleek te zijn.
Deze muzieksite was de Amerikaanse en Europese platenmaatschappijen een doorn in het oog; dat ging zelfs zo ver dat de VS ermee dreigden dat Rusland niet zou mogen toetreden tot de WTO, als de site niet gesloten werd. Welnu, het is zover: de Russische overheid heeft de site gesloten. En kijk, nog dezelfde dag heeft hetzelfde Russische bedrijf, dat achter AllofMP3.com zat, in alle stilte een nieuwe site geopend, MP3sparks.com. En ja hoor: ook hier weer hetzelfde argument, als zou de site perfect legaal werken onder de Russische wet.
Meer achtergrond over deze sites bij Times Online.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article2016297.ece

Nagekomen opmerking: het is duidelijk dat MP3Sparks gewoon de opvolger is van AllofMP3: de accounts werden gewoon overgezet, en je paswoord en inlog voor de ene site werkt bij de andere...
En reactie van Redacteur Peter van Computertal.info:
Strikt genomen is AllOfMP3 dan ook volledig legaal bezig (volgens de Russische wetgeving terzake). In Europa en Amerika zijn ze inderdaad niet legaal (door de wetgeving daar), maar aangezien de Russische wetgeving geldig is, kunnen ze er eigenlijk weinig aan doen. TGenzij Rusland onder druk zetten, natuurlijk...
 

YAHOO START MET SLIMME ADVERTENTIES
Met de Yahoo SmartAds worden advertenties aangepast aan jouw profiel. Dat geeft zijn voordelen - je krijgt meer gerichte advertenties, waar je meer aan hebt dan aan algemene advertenties. Dat heeft zijn nadelen: met welk recht mogen jouw gegevens gebruikt worden voor dit profiel?
Het systeem van de advertenties legt Yahoo zelf uit: als een internaut op zoek is naar een hybride auto in Yahoo! Auto's, en hij heeft San Francisco aangegeven als zijn woonplaats bij Yahoo! Weather, dan zal het SmartAds platform advertenties vertonen van grote merken, maar ook van plaatselijke autodealers.
Wat Yahoo doet is niet nieuws, maar je kan je er toch vragen bij stellen. Mashable heeft een goed artikel geschreven over nog andere adverteertechnieken waarbij wij ons vragen moeten stellen, "advertising 2.0".
Aanbevolen lectuur!
http://mashable.com/2007/07/02/5-new-online-advertising-tactics-we-fear/
 

MUZIEKINDUSTRIE KANT ZICH TEGEN GRATIS CD VAN PRINCE
Artiest Prince wil een beetje reclame maken voor zichzelf, en heeft daarom bekendgemaakt dat hij een gratis cd zal weggeven, die je kan krijgen als je een bepaalde Britse krant koopt. Leuk voor de gebruiker, leuk voor Prince. Maar de muziekindustrie vindt dit minder leuk.
Paul Quikr van de Entertainment Retailers Association noemt deze gratis weggeefactie een belediging voor de platenwinkels. "'De artiest voorheen bekend als Prince, (de officiële naam van Prince, nvdr) zou moeten weten dat hij met zulk gedrag binnenkort wel eens 'de Artiest voorheen verkrijgbaar in platenwinkels' zal gaan heten." Je zou toch denken dat een artiest het recht heeft om zijn eigen muziek gratis weg te geven als hij dat zelf wil?
Over deze zaak kan je  een hele discussie volgen bij Slashdot.
http://business.guardian.co.uk/story/0,,2114557,00.html
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=07/06/29/1613243
 

ZIJN JE ONLINE VRIENDEN WEL ECHT?
Sociale websites blijven maar groeien en bloeien. Je bent pas écht, als je een virtuele plek hebt in sociale werelden als Facebook, MySpace, meedoet aan Twittr, Jaiku en co. Ook beroemdheden zijn op deze diensten vertegenwoordigd - de grote tech-namen zoals Leo Laporte, Veronica Belmont, enz., maar ook mensen uit de niet-tech wereld zijn aanwezig. Netwerken is immers belangrijk, niet?
Maar nu blijkt dat de teksten die verschijnen op die netwerken niet door de sommige van die personen in kwestie geschreven zijn - zij hebben het immers zelf veel te druk met hun gewone bezigheden (bedrijven leiden, het financiële genie uithangen..) dat zij geen tijd hebben om blogs bij te houden, bijdragen te posten in Jaiku en Twittr... Daarvoor zouden zij dan personen in dienst genomen hebben, die tot 1.000 pond per maand verdienen (1.500 euro) door als "ghostwriter" op te treden.
Is dat bedrog? Niet echt. Als je naar een toespraak gaat luisteren van een minister of een president, dan weet je ook wel dat die in 99% van de gevallen niet door die persoon zelf geschreven is, maar door zijn medewerkers. Maar anderzijds verwacht je, in de sfeer van web 2.0, dat blogs en co bijgehouden worden door de échte personen, dat zij zélf hun gedachten neerschrijven.
Een interessant artikel hierover bij BBC: zijn mijn vrienden wel echt?
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/6260210.stm
 

GOEDKOPE PC'S KUNNEN IT WERELD DOOREEN SCHUDDEN
Nog een interessant artikel, ditmaal bij The Inquirer. Daarin wordt gesteld dat de goedkope pc's die verschillende fabrikanten aangekondigd hebben, en die rond  de 200 euro zouden moeten gaan kosten, een hele omwenteling kunnen veroorzaken in de IT wereld.
Eerst en vooral is er het negatieve effect dat deze commerciële pc's, die overal vrij verkrijgbaar zullen zijn, zullen hebben op het "one laptop per child" project, dat goedkope pc's wil brengen naar kinderen in armere landen, maar waarbij de pc's niet vrij te verkrijgen zijn, enkel door de overheden aangekocht kunnen worden om onder de bevolking te verspreiden. De OPLC laptop die oorspronkelijk 100 dollar had moeten kosten, is ondertussen gestegen tot 200 dollar, en er blijkt niet veel enthousiasme te zijn van de regeringen om zo'n toestel te bestellen...
Maar de goedkope pc's zouden ook nog van invloed kunnen zijn op andere hardware. De digitale fotokaders bijvoorbeeld. Als je die goed bekijkt, zijn die peperduur: zij hebben een beperkt geheugen, een geheugenkaart lezer, soms ingebouwde luidsprekers, maar kosten wel tussen de 180 tot 250 dollar. Als je nu eens zo'n goedkope pc nam, het klavier ervan verwijderde en er je foto's in stopte... voila, je hebt een digitale fotokader!
En net zo voor draagbare DVD players. Wij kunnen de schrijvers van dit artikel volmondig gelijk geven: deze goedkope laptops zouden wel eens voor een aardverschuiving kunnen zorgen in de IT wereld!
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=40708
 

ECHTE PROCESSEN ROND VIRTUELE WERELD
Second Life mag dan al een virtuele wereld zijn, er gaat wel degelijk écht geld over de toonbank daar, en nog niet zo'n klein beetje. Het uitvinden van spullen is een lucratieve bezigheid, en vele internauten verdienen een aardig centje met de verkoop van virtuele spullen voor Second Life.
Zo ook ene Kevin Alderman. Die heeft een soort van Sexbed ontworpen voor in Second Life, dat naar het schijnt erg leuk zou zijn, en dat je in deze virtuele wereld kan aankopen om in je huis te zetten. Maar nu zou een andere inwoner van Second Life, ene Volkov Catteneo, dit bed gekopieerd hebben, en hij verkoopt dit virtuele sexspeeltje in Second Life voor een derde van de prijs van Alderman;
Uiteraard is Alderman daar niet gelukkig mee, en hij stapt naar de rechter. Er is echter een probleem: niemand weet wat de echte identiteit is van Catteneo. Alderman wil dan ook Second LIfe voor de rechter dagen om de beheerders te verplichten de ware identiteit bekend te maken van de "dief".
Een erg interessant gegeven, en een proces dat wellicht geschiedenis zal schrijven en regels vastleggen over intellectuele eigendom en virtuele werelden. Meer hierover bij Mashable.
http://mashable.com/2007/07/04/second-life-sexbed/
 

GOOGLE KOOPT GRANDCENTRAL COMMUNICATIONS
De tentakels van Google reiken ver, en stilaan heeft de zoekgigant overal wel wat in de pap te brokkelen, in elke sector. Wanneer het bedrijf weeral een nieuwe verovering aan zijn lijstje toevoegt, is op het eerste zicht de achterliggende bedoeling niet meteen duidelijk, maar na enkele maanden bemerk je dat alles netjes past in een groot plan, en dat Google alles goed bekeken heeft.
Zo ook deze nieuwste verovering: GrandCentral Communications. Dit bedrijf biedt een alles-in-een telefoonnummer: bel je zo'n nummer, dan zal de bel rinkelen op verschillende andere nummers: je telefoon op het werk, thuis, je mobieltje, je VoIP nummer... afhankelijk van jouw instellingen ujiteraard. Je kan zelfs aangeven dat als je moeder belt, enkel de telefoon thuis en je mobieltje gaat bellen, maar niet die op het werk, enz.
Met andere woorden: met deze dienst kan je jezelf vrijmaken van je telefoonprovider - net zoals je, bij het gebruik van webgebaseerde email zoals Gmail, niet meer totaal afhankelijk bent van je internet service provider (ISP).
De voice mail boodschappen maar ook de gewone telefoontjes kunnen opgenomen en bewaard worden, om later opgeroepen te worden via je telefoon, email of je webbrowser.
Een erg slimme dienst, en als die in België verschijnt, maken wij ons meteen lid! Maar  je verstaat waarschijnlijk al wel het plaatje: deze aankoop past in het beeld van de geruchten over een Google mobieltje, en die technologie zou uiteraard perfect passen in dat plaatje!
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBOSu0RjB3v0Jhb0O5gZ0EK
 
 

PDF VIRUSSEN OF SPAM?
Je hebt het wellicht al gemerkt in je mailbox: volkomen vreemden die je plots PDF-bestanden doorsturen. Dat werkt natuurlijk je wantrouwen. Zijn het virussen?
Neen, tot nu toe zijn er nog geen virussen bekend die zich via PDF-bestanden verspreiden. Waar het wel om gaat is spam - en het opmerkelijke is dat deze boodschappen niet als spam beschouwd worden door de spamfilters. Alhoewel dat ons eigenlijk niet meer mag verbazen - dit is gewoon de zoveelste escalatie in het gevecht spammers versus spamfilters. Eerst waren het gewone tekstboodschappen die als spam verstuurd werden, tot de spamfilters getraind werden om sommige woorden als spam te herkennen. Toen werden het afbeeldingen (.jpg) met daarin een tekstboodschap die als spam verstuurd werden, tot de spamfilters ook dit leerden herkennen. En blijkbaar zijn de spammers nu overgeschakeld op .pdf bestanden - omdat de spamfilters hierop nog niet getraind zijn, en niet filteren op pdf's.
Nu lijkt het ons dat deze nieuwe methode zijn doel voorbijschiet. Want je zal die pdf-boodschap niet automatisch in je mail zien verschijnen, je moet die opzettelijk openen in je Acrobat Reader - en eens je verstaan hebt dat het om spam gaat, zal je dat uiteraard niet doen.
Het wil wel zeggen dat je je in de nabije toekomst aan een berg spam-mails mag verwachten die van deze methode gebruik maken...
http://www.heise-security.co.uk/news/91523
 

HET INWENDIGE VAN DE COMPUTER ALS KUNST
Maar al te lang werden computers als gewone gebruiksvoorwerpen beschouwd; zij werden vervangen door nieuwe toestellen, en de oude werden weggekieperd, wegens nutteloos. Pas de laatste jaren is men begonnen aandacht te hebben voor de geschiedenis van de computer, en is men de ouwetjes naar waarde beginnen te schatten -net zoals men pas de laatste jaren aandacht heeft voor industriële archeologie, en getracht wordt om de werkomstandigheden, de fabrieken van toen te bewaren voor het nageslacht.
In eigen land bestaat er, voor zover wij weten, nog geen computermuseum. Maar in de VS wel, o.a. het Computer History Museum in Mountain View, California. Daar wordt momenteel een tentoonstelling gehouden die "het inwendige van de computer" als thema heeft - met de nadruk op het feit dat dat inwendige soms een kunstig beeld kan opleveren.
CNet heeft een fotoreportage gemaakt van de knapste beelden van deze ouwetjes - o.a. een IBM Model 077 uit 1937, een beeld van een reeks gelaagde draden die als computergeheugen gebruikt werden in 1958, enz. Absoluut de moeite waard om eens te bekijken!
http://news.com.com/Photos+Iconic+computer+innards+as+art/2300-1003_3-6194546.html?part=dtx&tag=nl.e433
 
 

IPHONE AL GEHACKT
Het kan raar klinken, maar sommige mensen willen de iPhone absoluut hebben, zelfs al kunnen/willen zij hem niet gebruiken als mobieltje: zij beschouwen de iPhone als een uitgebouwde iPod, met een aanraakscherm, WiFi, enz. Zij zijn dan ook bereid om de iPhone te hacken, zodat die geactiveerd wordt en werkt met andere mobiele operatoren dan AT&T, de Amerikaanse partner van Apple voor de iPhone. Dat wil zeggen dat zij hun mobieltje kunnen gebruiken met andere providers, maar dat zij dan wel sommige tools zullen ontberen, zoals de mogelijkheid om voice mails visueel voor te stellen en op te roepen in de volgorde die zij zelf willen.
Wel, volgens de eerste berichten zullen zij op hun wenken bediend worden: verschillende hackers, waaronder de befaamde DeCSS Jon, hebben aangekondigd dat zij hun tanden zetten in de iPhone, en zij maken zich sterk dat zij over enkele dagen kunnen uitkomen met een hack die deze activatie mogelijk maakt.
Het activatieproces zelf is inmiddels al gekraakt, zo weet PC World te melden. Meer over deze hack, en de technische moeilijkheden die overwonnen moesten worden in dit artikel van PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,134152/article.html?tk=nl_dnxnws
 

DIGITALE MUZIEK DOET HET GOED
De verkoop van gewone schijfjes muziek blijft zakken, maar digitale muziek zit absoluut in de lift. Ene onderzoek van Nielsen SoundScan bevestigt dit: de verkoop van digitale muziek lag in de eerste helft van dit jaar 50% hoger dan in dezelfde periode verleden jaar. Er werden 417,3 miljoen digitale songs verkocht - en dat staat eigenlijk gelijk met het totaal van àlle muziek én beltoontjes dat in heel 2005 verkocht werd. Indrukwekkend, niet?
Maar als je nu denkt dat de muziekindustrie verheugd zal reageren op deze cijfers, dan ben je verkeerd. Het traditionele album verkoopt immers niet meer (verkoop lag 15% lager dan verleden jaar).
Conclusie: de mensen kopen nu eenmaal geen albums meer zoals vroeger. Die trend is helemaal omgekeerd met de komst van digitale muziek, en eerlijk gezegd: vaak wil je van dat hele album slechts één of twee songs, en nam je de rest erbij - en dan hebben we het vooral over hits. Maar anderzijds is het zo dat bij abonnementsdiensten zoals eMusic de mensen gemakkelijker geneigd zijn om volledige albums aan te kopen (onze persoonlijke mening), omdat je hier sowieso een bepaald pakket songs te kopen hebt per maand.
Het feit dat albums minder verkopen en songs meer, kan misschien ook de reden zijn waarom platenlabel Universal Music geen langdurig contract met iTunes wil afsluiten, en maand per maand wil onderhandelen over de distributie van de Universal muziek. Universal zou eigenlijk liever de prijs van de songs per stuk willen verhogen; die kosten nu namelijk allemaal 99 eurocent per stuk, of het nu tophits zijn of onbekende songs...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070705-growing-digital-music-singles-killing-the-album.html
  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE TECH UITVINDINGEN VOOR HET LEGER
Zoals je wellicht weet slokt het leger, in gelijk welk land, enorm veel geld op. Om vijanden, al dan niet vermeend, te bestrijden, heeft de overheid veel geld over, maar om ziekten te bestrijden van haar eigen burgers - daar vindt menige overheid plots geen geld meer.
Anderzijds is het zo dat de uitvindingen voor militaire doeleinden later ook naar het dagelijkse leven doorsijpelen. Vergeet niet dat he tinternet, het wereldwijde web, oorspronkelijk bedoeld was als een wereldwijd netwerk.... voor het leger!
Cnet ging daarom eens kijken naar de tech nieuwigheden die de laatste tijd uitgevonden zijn voor het leger. Dat kunnen simpele kleinigheden zijn, die toch levensbelangrijk kunen zijn, zoals een speciale bevestiging op tanks waardoor deuren van tanks, die beschadigd zijn doordat het voertuig op zijn zij gekanteld is, opengewrikt kunnen worden. Of een onderdeel voor luchtfotografie, het BuckEye systeem. Een erg knappe fotoreportage van deze nieuwigheden en uitvindingen vind je bij CNet.
http://news.com.com/Photos+Army+touts+top+tech+inventions/2300-1008_3-6192018.html?part=dtx&tag=nl.e433
 

IPHONE GETEST
Sinds vrijdag kunnen de Amerikaantjes de iPhone volledig uittesten. Er zouden trouwens al meer dan 500.000 exemplaren over de toonbank gegaan zijn - en dat is kassa kassa, want elk toestel kost 499 of 599 $, reken zelf maar uit!
Nu is het dus afwachten hoe de mensen reageren op het toestel. Bij Engadget vonden wij in elk geval al een video met de ervaringen van een medewerker van dit tech-ezine.
En bij Business Week werd de iPhone ontleed, letterlijk dan: hij werd volledig uitgekleed en de optelsom van de onderdelen werd gemaakt - waarbij de redacteur van dienst tot de conclusie kwam dat het toestel slechts 220 dollar kost aan Apple aan onderdelen.
http://feeds.engadget.com/~r/weblogsinc/engadget/~3/129384787/
http://www.businessweek.com/technology/content/jul2007/tc2007072_957316.htm
 

DE MOGELIJKHEDEN VAN HD DVD
HD DVD zou de hoge kwaliteitsopvolger moeten worden van de dvd, maar raakt niet echt van de grond. Nu hebben de aanhangers van dit formaat willen aantonen wat de mogelijkheden zijn van zo'n HD DVD. Er zijn immers enkele van deze disks uitgebracht die gebruik maken van de ingebouwde internetverbinding van de HD-DVD player. Sluit je je player aan op breedband internet, dan zal je, bij het afspelen van je film, ook een trailer in high-def kunnen downloaden voor een andere film, de stijl van het menu kunnen wijzigen, en ondertitels in een andere taal kunnen downloaden.
Dat is natuurlijk niet wereldschokkend, maar bij de HD DVD versie van de nieuwe film "300" zou je mond wél moeten openvallen. Want dan zou je de film zelf moeten kunnen bewerken, de scenes herschikken naar je eigen smaak, en deze bewerking naar een server uploaden, waar andere gebruikers die bewerking dan kunnen downloaden naar hun eigen player en jouw versie van de film kunnen bekijken.
De film "300" zal ook in het concurrerende Blu-ray formaat uitkomen, maar dat zal deze mogelijkheid om de scenes te bewerken en herschikken niét bevatten. Nog een andere film, Blood Diamond, zal het in de HD DVD versie mogelijk maken dat de kijker deelneemt aan online enquêtes na de film. De strijd tussen HD DVD en BluRay blijft spannend!
http://www.kenradio.com
 

DE IPHONE: HET LAATSTE NIEUWS
Slimmerikken hebben de iPhone die zij in handen hebben volledig ontleed, en hebben in de firmware ervan aanwijzingen gevonden dat de telecom-operator(en) waarmee Apple in zee gaat in Europa T-Mobile en Vodafone zijn. Voor België weten we dat Vodafone samenwerkt met Proximus/Belgacom.(1)
Ondertussen hebben andere slimmeriken bedacht dat het mogelijk moet zijn om de iPhone volledig te hacken: een SIM kaart die je uit het toestel nemen is een uitnodiging om te experimenteren of je die kaart niet kan verwijderen en vervangen door de kaart van je gewone abonnement. Maar dat blijkt niet zo simpel te zijn... (2)
En tot slot: uiteraard is er, met de lancering van de iPod, een lucratieve markt ontstaan voor accessoires. Belkin, dat bekend staat voor zijn accessoires, heeft alvast etuis bedacht voor de iPone, een sport-armband, en een stereokabel om je iPhone aan te koppelen op je stereo thuis. De sport-armband kan in de wasmachine, en bevat een slim zakje voor een sleutel, of het opbergen van de koptelefoon. Het etui is dan weer gemaakt van leer en bevat ook een clips om de iPhone aan je centuur te bevestigen. (3) Ongetwijfeld zal je in de volgende weken een lawine aan accessoires over je hoofd heen krijgen!
http://www.engadget.com/2007/07/04/files-in-iphone-reveal-overseas-plans-for-t-mobile-vodafone/
http://www.pcworld.com/article/id,133652/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.pcworld.com/article/id,133654/article.html?tk=nl_dnxnws
 

IK TOMTOM, GIJ TOMTOMT, HIJ TOMTOMT, WIJ TOMTOMMEN MET DE NIEUWE GO 720.

Bic, Kodak... je kent het wel, merknamen die een begrip geworden zijn. Gaan we kortelings ook allemaal TomTommen? Met de nieuwe TomTom Share™ Technologie wil de producent dat nog meer benadrukken. De nieuwe TomTom GO 720 biedt immers de mogelijkheid om real time kaarten aan te passen en dit desgewenst te delen met anderen. Geblokkeerde, heropende straten, nieuwe straten, het kan dadelijk aangepast worden, of de aanpassingen kunnen thuis worden gedaan. Via Map Share kan je die aanpassingen doorgeven en nieuwe aanpassingen downloaden. Je kan hier verschillende filters instellen en bvb alleen downloaden wat door een experts of het TomTom Team is bevestigd.  Door deze veranderingen hebben de gebruikers van de TomTom Map Share™-gemeenschap altijd de meest up-to-date kaarten en kennis van de lokale situaties.
De allernieuwste TomTom GO 720 biedt nog meer: Een mooi design met een extra groot 4.3 touch screen, hoge kwaliteit handsfree bellen. Tevens is er een FM-zender aan boord om het geluid naar de autoradio te sturen. Dit geluid kan afkomstig zijn van de navigatie instructies (je kan hiervoor je eigen stem, of bv van de kinderen gebruiken), maar ook kunnen er MP3's mee gespeeld worden. Een iPod kan eventueel ook aangesloten worden.
En bovendien doet TomTom ook iets voor de veiligheid. Zie hiervoor het volgende item.
 

TOMTOMMEN EN DE VEILIGHEID
Auto rijden is nu eenmaal onveilig. Met de nieuwe Go 720 beweert TomTom een steentje bij te dragen tot het veiliger maken van die bezigheid. Ze hebben dit toestel uitgerust met spraakherkenning. Je duwt op een toets, vertelt de naam van de stad en de straatnaam, het toestel weet de rest. Tegenover het rijdend intikken van een adres is dit natuurlijk een ontzettend grote verbetering. Maar stilstaand een adres intikken is nog steeds veel veiliger.
Het uitgebreide “Help Me” menu bevat informatie zoals de weg naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, informatie over het onderhoud van de auto en EHBO instructies. Heel mooi, maar in hun persmap gaan de TomTommers even uit de bocht: “Bestuurders kunnen ook documenten en foto’s bekijken. Daarnaast kunnen zij posities, bestemmingen en content uitwisselen met andere TomTom GO gebruikers via Bluetooth® draadloze technologie.”
Foto's of documenten bekijken? We nemen aan dat ze bedoelen dat je je GO 72O gemakkelijk in je jaszak kan wegbergen en ook buiten de auto kan gebruiken, en eventueel documenten en foto’s kan bekijken op je hotelkamer of zo. Het toestel heeft een autonomie van ongeveer 5 uur.

Voortdurend de weg kwijt? TomTom GO 72O is te koop vanaf eind juli voor een adviesprijs van 549 Euro.

Meer info op www.TomTom.com en het rijmt nog ook.
http://www.tomtom.com


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
 
 


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Tongbeweging drijft rolstoel aan: Think-A-Move heeft een methode ontwikkeld waarbij een mini microfoon de drukveranderngen in het oor registreert, en op basis daarvan een rolstoel aanstuurt
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070704003

*** Wil je graag een tirade horen over de overdreven belangstelling voor de iPhone? Dan moet je absoluut bij Chris Pirillo zijn - zijn commentaar is humoristisch en tegelijkertijd erg raak.
http://chris.pirillo.com/media/2007/07/02/the-iphone-rant/

*** EU heeft op haar eigen EUtube kanaal een omstreden filmpje online gezet met daarin expliciete beelden
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBOWK0RjB3v0Jhb0O6GF0Ep

*** Schildpadden gaan draadloos n een project om hun omzwermingen te volgen
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBOWK0RjB3v0Jhb0O6GN0Ex

*** 3 mannen bekennen dat zij het internet gebruikt hebben om aan te zetten tot terrorisme
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBOWK0RjB3v0Jhb0O6GP0Ez

*** Overname van adverteerbedrijf DoubleClick door zoekgigant Google wordt wantrouwend bekeken door EU, die vreest voro privacy van de gebruiker
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBOWK0RjB3v0Jhb0O6GN0Ex

*** Informatie over aardbevingen en weer voortaan standaard ingebouwd in autonavigatie van Honda
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBOWK0RjB3v0Jhb0O6GR0E2

- 2 youtube filmpjes van een kerel met duidelijk teveel tijd ... Maar moest je de films niet kennen, je houdt het voor echt !!
http://www.appelogen.be/2007/07/04/teminator-versus-robocop/

- Dit de bron van de filmpjes, er staan er nog meer ... !!
http://spiritsnodeal.canalblog.com/
 
 
 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet 

SOCALLED
[Klezmer] Klezmer is een vorm van muziek die zijn roots heeft in de aloude joodse muziek. Socalled, het alias van artiest Josh Dolgin, brengt een mengeling van klezmer met andere stijlen, en het geheel is erg vrolijk en opzwepend.
Op de website van de band kan je verschillende songs downloaden; wij haalden onze inspiratie voor de luister-links van deze week bij Shifted Sound aflevering 65, waar je Ghettoblaster kan beluisteren. Erg interessante combinatie van joodse traditionele muziek en thema's  met hip hop.
http://www.socalledmusic.com/
http://www.shiftedsound.com/?p=85
 

WATOO WATOO
[Pop] Een Franse band: Pascale neemt het zangwerk voor haar rekening, en Michael, haar man, bespeelt de meeste instrumenten. Behalve de gitaar, daarvoor heeft hij de hulp nodig van vrienden. Op de website van de band kan je maar liefst alle songs van twee van hun vorige cd's gratis downloaden.
http://www.watoowatoo.net/
 

BAND OF ANNUALS
[country] Een heerlijk ouderwetse, maar daarom niet minder mooie country wals. In de podcast van Shifted Sound kan je twee songs beluisteren, "Don't let me die", en "Blood on my shirt". Mooi verzorgd, goed gezongen, afwisselend ritme. Een aanrader.
Op de site van de band kan je via CD Baby de songs beluisteren. Doen!
http://myspace.com/bandofannuals
http://cdbaby.com/cd/annuals2
 

DIGIDATA
[Elektro pop] Elektro pop met veel geluideffectjes, waarbij de zangeres in onze ogen de zwakke schakel is - of is het de geluidmix, die de drums teveel aandacht geeft en haar stem zo zwak doet klinken? De muziek op de MySpace pagina klinkt iets beter, maar toch nog iets teveel omfloerst naar onze smaak. Maar ja, smaken verschillen...
http://www.myspace.com/digitata
 

LETTING UP DESPITE GREAT FAULTS
[alternative /electro] Muziek die zachtjes komt aanzetten en zich mooi ontplooit. Moeilijk om te klasseren, wel erg goed. Op de site vind je links naar plekken waar je de songs kan kopen/downloaden, o.a. naar Download.com waar je 2 songs gratis kan downloaden.
http://music.download.com/lettingup/3600-8362_32-100931876.html?tag=MDL_listing_song_artist
http://lettingup.com/
 
 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"Wij kennen elkaar nog niet"; schreef me iemand die mij boven alles dierbaar is.
"We hebben het nog niet aangedurfd om samen te zwijgen."
Maurice Maeterlinck, Belgisch auteur 
 
De nieuwe oogstFONOS: NET NEDERLANDSE MUZIEKARCHIEF
Nederland heeft een heel rijk muzikaal verleden. Op de site Fonos.nl kan je zo goed als alle muziek die door Nederlandse artiesten gemaakt is, terugvinden en aankopen in cd-vorm - ook muziek die niet meer te vinden is. Vinyl platen worden er gedigitaliseerd, en in cd-vorm gegoten. Het Nationaal Pop Instituut heeft haar archief aan Fonos geschonken, dat een 30 jaar popgeschiedenis omvat. Je vindt er dan ook pareltjes! Helaas kan je vanuit België niet bestellen..
[Taal: Nederlands]
http://www.fonos.nl/
 

TMZ: RODDELTJES OVER BEROEMDHEDEN
Ben jij geïnteresseerd in de laatste roddeltjes over beroemdheden uit Hollywood? Dan zal deze site je honger misschien wel kunnen stillen. Paris Hilton mag natuurlijk niet ontbreken, en zij bevindt zich in het gezelschap van Spice Girls, Cameron Diaz, Anne Nicole Smith... Veel foto's (ook van stoere binken!), en ook filmpjes van de glamour en glitterwereld.
[Taal: Engels]
http://www.tmz.com/
 

NUMPA: NEDERLANDSE TWITTER
Bij de Nederlandse site kan je, net zoals bij grote broer Twitter, korte berichtjes posten via het web of vanaf je mobieltje, per sms, foto's plaatsen, enz. Zo kan jij aan de wereld laten weten wat jij aan het doen bent, of kan je uitvissen wat jouw vrienden doen. Het nut van Twitter is nooit echt tot ons doorgedrongen, dus kunnen wij geen oordeel doen of deze site nu al dan niet nuttiger/handiger is dan Twitter. Ze is in elk geval in onze moedertaal...
[Taal: Nederlands]
http://www.numpa.nl
http://numpa.nl/nmp/111/content/2/uitleg.html
 

HOE MOET HET?
Uitleggen hoe 'het' moet, over de bijtjes en de bloemetjes praten - het is niet echt gemakkelijk. En hoe leg je op een aangename manier uit hoe je in de praktijk te werk gaat? De Nederlandse site Hoe Het Moet toont aan jongeren hoe het kan en zou moeten zijn, aan de hand van filmpjes. Er is echter wel een nadeel: de filmpjes zijn alleen tegen betaling te verkrijgen, en je mag ze slechts één keer bekijken!
[Taal: Nederlands]
http://www.hoehetmoet.nl/
 

RSS FEED VALIDEREN
Een site voor de webmasters: hier kunnen zij namelijk laten controleren of hun RSS-feed wel geldig is. Dezelfde pagina van About.com bevat ook validators voor html, CSS, XHTML, P3P. (TIp: Wim W)
[Taal: Engels]
http://webdesign.about.com/od/accessibilityvalidators/l/bl_accessibilityvalidator.htm
 

GOOGLE SPREEKT ZIJN TALEN EEN BEETJE BETER
Tot nu toe was het vertaalwerk bij Google echt miserabel. Zinnen werden letterlijk omgezet in de andere taal, en het resultaat was zo abominabel, dat men bij Radio2 er zelfs een spelletje van gemaakt heeft: de door Google in het Nederlands vertaalde tekst van een bekende song werd er voorgelezen, en het panel moest raden om welke song het ging. De resultaten waren ronduit hilarisch!
Google heeft nu toch wat gesleuteld aan dat vertaalwerk. Voortaan kan je ook individuele termen vertalen, en daarbij meerdere resultaten krijgen: de vertaling, de verschillende betekenissen van het woord, en voorbeelden van zinnen waarin dit woord voorkomt. Vanuit het Engels naar het Frans, Duits, Italiaans, Koreaans, en Spaans en omgekeerd - voorlopig nog geen Nederlands dus. (Tip: Wim W)
http://translate.google.com/translate_dict?hl=en
 

KLEURENCOMBINATIES VAN DE MEESTERS
Bij het ontwerp van een website zijn kleurencombinaties erg belangrijk - even belangrijk, of zelfs nog meer, dan de woorden die je op die website zet. Het kiezen ven kleuren mag dan ook iets zijn waarover je dagen, weken nadenkt.
Er bestaan vele sites op het web die je kunnen helpen bij het bedenken van kleuren - maar deze benadert de kleurencombinaties vanuit een erg originele hoek: de "meesters" uit de schilderkunst. Schilderijen van meesters zoals Matisse, Da Vinci, Picasso... worden hier geanalyseerd tot bij elkaar passende kleuren. Het kleurenpalet kan je ook downloaden, in bijvoorbeeld html codes enz. Geniaal! (tip: Wim W)
http://www.colourlovers.com/blog/2007/06/20/color-inspiration-from-the-masters-of-painting/
 

DIVX FILMS
Via deze site kan je verschillende films vinden om in DivX formaat te bekijken. De site maakt handig gebruik van het recht om te linken, niet te hosten, want naar onze mening zijn verschillende films waarnaar verwezen wordt niet echt legaal op het net te krijgen. (Tip: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.divxfilms.nl/
 

NEDERLANDSE LIEDERENBANK
Deze site bevat meer dan 125.000 Nederlandse liederen, van de middeleeuwen tot de 20e eeuw - liederen over de liefde, spot; geuzenliederen, psalmen en andere religieuze liederen, enz. Kortom: een erg volledige bron! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.liederenbank.nl/
 

FAUXTO: ONLINE BEELDBEWERKER
Waarom zou je een compleet beeldbewerkingsprogramma aankopen, als je online tools vindt die de meest gebruikte tools ook bevatten? Een van de betere sites in dit genre is Fauxto. Deze editor werkt immers met lagen of layers. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.fauxto.com/what/layers.aspx
 

DE PREHISTORIE
Op deze site vind je de 100 domeinnamen die het eerst geregistreerd werden bij het ontstaan van het internet. Een stukje nostalgie, maar ook erg leerrijk. Een van de oudste webadressen is Symbolics - en dat domein blijkt nog altijd te bestaan, zij het dat het diep in web 1.0 (of zelfs 0.5) ondergedompeld is: een statische pagina, met enkele simpele links. Terwijl andere van die mastodonten mee geëvolueerd zijn, en momenteel een leidende rol spelen op het internet, zoals Think.com van Oracle, of Xerox.com.
[Taal: Engels]
http://www.whoisd.com/oldestcom.php
 

WIE ZOEKT NAAR WAT?
Deze site zal de behoeften van de digitale voyeurs kunnen bevredigen: hier vind je in real time een lijst met de zoekopdrachten die bij de MetaCrawler zoekmachines ingegeven worden.
[Taal: Engels]
http://www.metaspy.com/info.metac.spy/metaspy/filtered.htm
 

VRIJDAG ANIMATIEDAG : FLASH FILMPJES
Op deze site vind je diverse leuke Flash-filmpjes ingedeeld in diverse categorieën : politiek, muziek, humor, games, interactief, ...
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.albinoblacksheep.com/flash/
 

VRIJDAG FOTODAG : MAX DERETA
Deze succesvolle Kroatische fotograaf woont sinds 1975 in Nederland en heeft een voorliefde voor skydiven en vliegen, wat soms spectaculaire beelden oplevert. Op zijn website kan u genieten van zijn fotowerk dat reeds in tal van magazines (Aeroplane, Esquire, Focus, Kijk, Playboy, ...) te zien was.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.maxdereta.com/
 

VRIJDAG FILMDAG : DIE HARD 4.
Officiële website van deze nieuwe Die Hard-film met Bruce Willis in de hoofdrol.
In de Belgische zalen sinds : 4 juli 2007.
(taal site : Engels)  [Filover]
http://www.livefreeordiehard.com/
 
 

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

REGINA SPEKTOR
Officiële website van deze zangeres die in de hitlijsten staat met het nummer "Samson".
http://www.reginaspektor.com
 

JAMES DENTON
Officiële website van deze acteur die de rol van Mike Delfino speelde in de Tv-serie "Desperate Housewives"
http://www.jamesdenton.com
 

MANU DIBANGO
Officiële site van deze Kameroense muzikant. Op 29 juni nog te gast op Couleur Cafe.
http://www.manudibango.net/
 

SAULE
Officiële site van deze Franse zanger die te zien zal zijn op "les Francofolies de Spa".
http://www.sauleetlespleureurs.be/
 
 


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be 
Bij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Hyvers blij met ’vriend’ Jan Peter
De hyves-vrienden van premier Jan Peter Balkenende zijn erg tevreden met wat hij op zijn hyve...
http://www.ad.nl/multi-media/article1481861.ece
- 525.000 iPhones over de toonbank
De iPhone van Apple is in het introductieweekeinde de Amerikaanse winkels uit.
http://www.ad.nl/multi-media/article1478234.ece
- Laptop-spul
Elke week op deze plaats zaken die iets gemeen hebben. Dit keer drie handige accessoires voor de laptop.
http://www.ad.nl/multi-media/article1473017.ece
 
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Vreedzaam gamen
Het spel Global Conflicts: Palestine heeft een totaal andere opzet dan andere computergames. Het wil inzicht verschaffen in de Palestijnse kwestie. Download het hier.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19949
- Efteling Tycoon
Langnek, Pardoes en Holle Bolle Gijs worden game-helden. Atari komt in oktober met Efteling Tycoon. Hierin kun je de scepter zwaaien over het pretpark.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19924
- Groepsfoto's bewerken
Met GroupShot kun je één goede foto samenstellen uit twee of meer kiekjes. Werkt met ieder soort foto, maar komt vooral bij groepsfoto's goed van pas.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19546
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Parrot Boombox: draadloze luidspreker
Het Franse Parrot, dat vooral bekend staat om zijn Bluetooth carkits, begeeft zich nu ook op de markt van de luidsprekers. De Boombox is een draadloze luidspreker die het geluid via Bluetooth van een
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2950
- Hitachi met volledig nieuw gamma flatscreens
De nieuwe basis- en middenmodellen van de A-Series bieden een opvallende design, een zeer ruime connectiviteit en een sterke digitale kwaliteitsweergave, terwijl de topmodellen van de T-Series verrass ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2949
- 7.1 megapixel camera met groot aanraakscherm
PENTAX - Optio T30: Het grote scherm van 3 inch valt meteen op bij de Pentax Optio T30. Het volstaat het scherm ...
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=07%A32007&newsid=4755
 
 

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Google komt nog steeds niet overeen met Microsoft
Google heeft de handschoen nog niet in de ring geworpen in de strijd tegen Microsoft, waarvan het de bij Vista geïntegreerde functies verwijt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16822&style=34360
- De website van de politie van Rupel gekraakt
Enkele dagen nadat de website van de federale politie werd gekraakt, is het de beurt aan de internetsite van de politiezone van Rupel (bij Antwerpen) om te worden aangevallen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16818&style=34360
- SmartAds: verpersoonlijking tot in het ontwerp bij Yahoo !
Vroeger was het leven van de homo mediaticus vrij eenvoudig. Met het toenemen van het aantal mediakanalen en de technieken voor het verpersoonlijken van reclame werden de zaken iets ingewikkelder. Yahoo! reageerde met een nieuwe stap in de richting van erg persoonlijke en sterke (online) publiciteit.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16814&style=34360
 

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Eigenaardigheden ontdekken op Google Earth wordt nationale sport
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/eigenaardigheden-ontdekken-op-google-earth-wordt-nationale-sport.cfm
- Je vakantietrip voorbereiden op het internet
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/je-vakantietrip-voorbereiden-op-het-internet.cfm
- Filmpje van EU op EUtube onder kritiek
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/filmpje-van-eu-op-eutube-onder-kritiek.cfm
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Sporza.be zet zijn deuren open voor leaderboards en skyscrapers
Regie AdLINK Media laat weten dat het vanaf 1 september mogelijk wordt om te adverteren op sporza.be, het online sportkanaal van de VRT.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4556
- De iPhone-gekte in zoekopdrachten
We zijn er tot nu toe in geslaagd om geen enkele keer in de iPhone hype te vervallen. De smartphone van Apple was de afgelopen maanden nochtans alomtegenwoordig waarbij het veel technologieblogs duidelijk te doen was om de hype zoveel mogelijk uit te melken qua zoekmotortrafiek.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4555
- De BBC maakt zich op voor de officiële lancering van zijn iPlayer
We schreven eerder al over de fantastische internetplannen van de BBC. Een pijler van die strategie staat deze dagen meer dan ooit in de belangstelling: de iPlayer. Eind deze maand kunnen de Britten (en – voorlopig – alleen helaas zij) het systeem gebruiken. Maar niet iedereen is even positief. Waar gaat het over?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4548
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Google Street View: straatgevecht
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1405
- Kijk wie er Googled
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1404
- Mooiste plekken op Aarde (foto)
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1403
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- RoboCup 2007 wordt speeltuin voor nanobots
16:56 - Onderzoekers uit de robotica komen dit weekend in de Amerikaanse stad Atlanta bijeen voor de RoboCup 2007. Deze 'Olympische Spelen voor de kunstmatige mens' kent een nieuwe groep deelnemers: nanobots. »
http://life.tweakers.net/nieuws/48304/RoboCup-2007-wordt-speeltuin-voor-nanobots.html
- Scarlet moet delen muziek via p2p voorkomen
De Belgische provider Scarlet is door de rechter verplicht technische maatregelen treffen, om zo te voorkomen dat zijn klanten auteursrechtelijk beschermde bestanden via peer-to-peer-applicaties kunnen delen. »
http://tweakers.net/nieuws/48295/Scarlet-moet-delen-muziek-via-p2p-voorkomen.html
- Mario Party 8: Feest met de Wii-controller
12:22 - Blijft Nintendo met de release van het achtste deel uit de Mario Party-reeks op gebaande paden? Tweakers.net bekeek of de Wii-versie van het spel iets nieuws biedt, of dat alleen de Nintendo's boekhouders reden tot feesten hebben. »
http://life.tweakers.net/reviews/703
 
 
 
 


 


Wikipedia

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
  
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSLIM WERKEN MET VISTA 3: SPRAAKHERKENNING
Een van de belangrijke nieuwigheden in Vista is de ingebouwde spraakherkenning. Deze tool kan je als volgt uittesten - je hebt dan wel een micro of headset nodig.
Die spraakherkenning zal je trouwens niet meteen terugvinden in het menu, want hij zit goed verstopt. Je moet namelijk een hele weg doorwandelen: ga naar Start, Alle programma's, accessoires, ergonomie. Vervolgens moet je de tool configureren - de micro kiezen en calibreren. In een ander scherm kan je de optie aankruisen om spraakherkenning op te starten bij het opstarten van de computer, om gemakkelijker toegang te hebben tot deze tool.
De laatste stap van deze procedure is een module die de belangrijkste commando's levert, namelijk het starten en stopzetten van de spraakherkenning.
 

SLIM WERKEN MET VISTA 4: READYBOOST
Vista is een slokop van werkgeheugen - en dat komt door de "Prefetch", de tool die veelgebruikte programma's klaar zet zodat je ze meteen kan gebruiken. Je kan die honger een beetje stillen door gebruik te maken van de ReadyBoost technologie, waarbij je met een USB stick het cache geheugen van de computer kan oppeppen.
Die USB stick moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen: een schrijf- en leessnelheid van resp. 1,75MB/s en 2,5 MB/s. Maar hoe weet je of jouw USB stick voldoet aan die specificatie?
Hiervoor moet je de USB stick aansluiten op je pc, en in de Explorer naar de USB stick bladeren; klik rechts, en kies eigenschappen. Het 6e tabblaadje heeft het nu over de ReadyBoost. Hier komt u te weten of de stick compatibel is of niet. Is de test positief, dan moet de stick wel 230 MB ruimte vrij hebben, en dan kan je een bepaalde hoeveelheid van die ruimte reserveren voor de ReadyBoost functie. Sluit af met Apply.
Voortaan staat dit "cache bestand" op je ReadyBoost USB stick vermeld als je het met je verkenner bekijkt.
 

SLIM WERKEN MET VISTA 5: OUDERLIJKE CONTROLE (1)
Alle versies van Windows Vista bevatten een module voor ouderlijke controle. Dat houdt wel in dat er minstens twee gebruikers accounts zijn op de machine: een beheerder, beschermd met een paswoord, de account voor de ouders dus, en een standaard account, voor de kinderen dus.
De instellingen voor deze ouderlijke controle kan je configureren via Configuratiescherm, en dan op het icoontjes Ouderlijke controle klikken. Kies vervolgens het kind waarvoor je de instellingen wil vastleggen. Je krijgt als ouder vier tools om het gebruik van de pc te beperken: webtoegang, maximale duurtijd, spelletjes, en toegestane toepassingen.
 

Tips voor webwerkers (

Het automatisch verversen van je site kan zeer handig en nodig zijn wanneer je bijvoorbeeld op je site een item hebt staan dat continue aan verandering onderhevig is. Bijvoorbeeld. Op een website zoals die van www.nu.nl is het nodig dat de pagina's regelmatig worden ververst om de lezers steeds te voorzien van de meest actuele informatie.
Het enige wat je daar voor hoeft te doen is gebruik te maken van de volgende metatag:

<.meta http-equiv="refresh" content="5">

Je plaatst bovenstaande code tussen de < head> en de van je site. Dat ziet er dan als volgt uit:

<.head>
  <meta http-equiv="refresh" content="5">
<./head>

Het getal '5' in de code betekent dat de pagina elke 5 seconden wordt ververst. Uiteraard kun je deze instellen naar je eigen wensen.

Verversen in een andere pagina

Wanneer je de code iets aanpast dan kun je ook refreshen naar je nieuwe site. Bijvoorbeeld. Je hebt een nieuw webadres gekregen en je wilt de bezoekers direct doorverwijzen naar je nieuwe site wanneer ze nog naar je oude adres zijn gegaan. Wat je dan moet doen is de code als volgt aanpassen.

<.meta http-equiv="refresh" content="0;URL=http://www.domeinnaam.nl/" />

Uiteraard zet je ook deze code tussen de <. head> en de <. /head> van je site.
Met bovenstaande code wordt de bezoeker direct doorgestuurd naar de nieuwe pagina. Wil je de bezoeker eerst nog even iets vertellen voordat de refresh plaatsvindt dan kun je simpelweg de '0' veranderen in bijvoorbeeld '5'. De pagina wordt dan pas na 5 seconden vernieuwd.

René van Vroonhoven, www.Alphamegahosting.com

Sjeef

SLIM WERKEN MET VISTA: VERBORGEN BESTANDEN EN MAPPEN TONEN
Net zoals bij vorige versies van Windows verbergt ook Vista belangrijke bestanden en mappen, om te voorkomen dat je die per ongeluk zou wissen of wijzigen. Maar soms kan het nodig zijn dat die mappen en bestanden zichtbaar zijn - als je bijvoorbeeld virussen of spyware moet opsporen en vernietigen.
Om deze mappen en folders zichtbaar te maken ga je als volgt tewerk: open gewoon een folder, en klik op Organize in de knoppenbalk. Klik op FOlder, en Search Options, tabblaadje View. Hier klik je aan "Show hidden files and folders". Dat zou het moeten doen!
 
 

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes


 
 

En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...BREEZE LIGHT EDITION
Windows All - 5,41 MB - freeware
Een software die verschillende videostreams tegelijkertijd kan verwerken: je kan fragmenten afspelen, opnemen, terugspoelen en verderspoelen op je eigen pc, via het internet. Ideaal dus om beeld per beeld bepaalde films te vergelijken, wat handig kan zijn voor bepaalde sectoren zoals beveiliging, sport, geneeskunde, beeldbewerking, enz. (Tip: Wim W)
http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Video-Editors/Breeze-Light-Edition.shtml
 

ROGUEREMOVER: SCHADELIJKE SOFTWARE VERWIJDEREN
WinNT/2000/XP/Vista - 943 K - freeware
met deze tool kan je verschillende programma's verwijderen die zich voordoen als gratis anti-spyware of anti-virustools, maar tegelijkertijd je harde schijf besmetten met spyware of virussen, of valse positieven opleveren, enz. Deze programma's hebben geen zin, en vreten computerkracht op, en dus is het best om ze te verwijderen.
http://www.malwarebytes.org/rogueremover.php
 

HD CLONE: EEN KOPIETJE VAN JE HARDE SCHIJF
Windows - 4,1 MB - freeware
Met deze gratis versie van HD CLone kan je kleinere harde schijven kopiëren naar grotere, of een backup maken van complete installaties. Het pakket bevat ook een programa om een opstartbare cd/dvd onder Windows te maken.(Bron: Wim W)
http://www.miray.de/download/sat.hdclone.html
 

STELLARIUM: DE RUIMTE IN!
Alle OS - freeware
Een gratis open source planetarium voor je computer. Je krijgt er een realistische weergave van het uitspansel mee, net alsof je met het naakte oog, en verrekijker of telescoop nar de sterren zou kijken. (Bron: Wim W)
http://www.stellarium.org/
 

VDOWNLOADER: FILMPJES DOWNLOADEN
Windows - freeware
Met deze tool kan je filmpjes van YouTube, Google Video, MySpace, DailyMotion, Pornotube en andere videosites downloaden en opslaan op je harde schijf in het AVI of MPG formaat. (Bron: Wim W)
http://www.vdownloader.es/
 

MICROBURNER: KLEIN MAAR KRACHTIG
Win2000/XP/Vista - 1,8 MB - shareware (30 EUR)
Dit progje mag dan wel klein zijn, maar vervult toch maar alle standaard brandfuncties; het branden van ISO-imago's, audio- en data cd's en dvd's, enz. De software zet MP3 en WAV data om bij het branden zodat je de cd in een gewone cd-player kan afspelen. Deze software is shareware; registreer je de software niet, dan kan je hem gewoon blijven gebruiken, maar moet je wel een zeurscherm doorlopen bij het opstarten van de software.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_18932423.html
 

VIEWER2: BEELDBEWERKER
Win2000/XP/Vista - 984 k - freeware
Met dit progje kan je foto's verschuiven en sorteren, net zoals je ze zou uitspreiden op een tafel en ze zou rangschikken.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_25522081.html
 

XX CLONE: ZELF OPSTARTENDE IMAGE VAN JE WINDOWS PARTITIE
Win ALL - 1,2 MB - freeware
Dit progje, dat voor persoonlijk gebruik gratis is, maakt een complete back-up aan van je harde schijf.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_22562371.html
 

VRIJDAG MACDAG: JALBUM
Mac OS X - 8,09 MB - freeware
Een progje om foto albums aan te maken voor publicatie op het web, maar met heel veel gebruiksgemak en mogelijkheden . De opbouw van het album gebeurt stap voor stap, in een logische volgorde.
http://ct.download.com/clicks?t=39108281-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0
 
 

VRIJDAG MACDAG: VISUALROUT
Mac OS X / X server - 2,94 MB - shareware
Met dit progje kan je je internetverbinding analyseren; het combineert tools zoals Traceroute Ping, Whois, in een erg gebruiksvriendelijke gebruiksomgeving.
http://ct.download.com/clicks?t=39108282-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0
 
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Verleden week hadden wij onze lezers om een reactie gevraagd op het artikel waarin gesteld wordt dat het gebruik van "witte inkt" in plaats van de dure merktcartridges piraterij is. Wij ontvingen volgende reacties:
<<<
Hallo Hilde
Geen piraterij als je B merk gebruikt. Als dat waar zou zijn dan waren de merkfabrikanten allang naar de rechter gestapt, als hun juridisch adviseur daartoe ook maar de kleinste mogelijheid zouden zien.
Ik gebruik trouwens wel A merk cartridges, alleen vul ik die zo tussen de 10 en 15 keer, dan zijn ze echt op.
Allerlei soorten inkt al gebruikt, nog geen soort gehad wat een miskoop bleek.
Kortom vul na en bespaar een vracht euro's even uit voorzorg plastic handschoentje aan en een krant eronder en in 5 min is het gepiept!
Groeten uit Kampen
wim
>>>>>
~~~~~~~~~~~~~~~=
<<<
In de jongste aflevering van Netties vraag je om ervaringen met inktcartridges.
Welnu, mijn printer is een Canon Pixma ip4000.
Ik heb een paar keer witte catridges gekocht en het resultaat wat ronduit belabberd.
Bij sommige witte merken droop de inkt zelfs van mijn foto's af.
Met de Canon inkt gaat alles prima en maak ik prachtige (foto)afdrukken.
Je betaalt helaas iets meer, maar het resultaat is veel beter.

Hetzelfde geldt overigens voor fotopapier.
Met Canon papier druk ik stralende foto's. Prachtige glans, niet te onderscheiden van foto's uit de winkel.
Andere merken papier reageren anders. Dan is het niet of de foto erop gedrukt is. Je ziet als het ware hoogteverschil tussen de verschillende kleuren inkt.

met vriendelijke groeten
Henk
>>>
~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~

Lezer Bjorn geeft een rechtzetting op een artikel van verleden week:
<<<

    CREATIVE BRENGT ZEN STONE PLUS
    Je zal ons niet horen zeggen dat de iPod alleen zaligmakend is - er zijn prima alternatieven, sommige zelfs krachtiger en goedkoper dan de iPod en de kleine broertjes, nano en shuffle. Elkeen moet maar kiezen welke player hem het meeste bevalt.
    Creative bijvoorbeeld heeft onlangs een prima player uitgebracht, de Zen Stone, een kleinood zonder scherm net als de iPod Shuffle, maar veel goedkoper. Deze week bracht Creative een variant uit van deze Stone: 2 GB flash geheugen, maar met een klein blauw rond schermpje. Bediening is erg gemakkelijk - en om de bestanden op de player te zetten ook: gewoon vanuit Explorer klikken en slepen nadat je de player via de USB poort aangesloten hebt.
    Het meest aantrekkelijke echter is de prijs - EUR 49,99 kost het ding maar. Ter vergelijking: de Shuffle kost even duur, maar heeft de helft opslagruimte.
    http://www.pcworld.com/article/id,133270/article.html?tk=nl_dnxnws
    http://www.creative.com/products/mp3/zenstoneplus/
 

Ik denk dat er een foutje is geslopen in de prijs van de nieuwe Zen. Ik vermoed dat het 49,99 Pond is ipv Euro.
Op de Franse website van Creative kan je hem kopen voor 89,99 euro, wat mij dan weer veel lijkt.

Groetjes,
Bjorn
>>>

~~~~~~~~~~
Dat Netties over aandachtige lezers beschikt, bewijst lezer Cliff:
<<<<
Een goede avond daar ;-)
Ik wilde even melden dat er een kleine fout in het hieronder vermelde artikel zit . Namelijk de snelheid is niet 412 Kbps maar 512 Kbps ;-) Zo word het vermeld in een originele brief van telenet altans .

*** Telenet lanceert budgetformule: BasicNet, waarbij je voor 20 euro per maand kan surfen, maar dan wel beperkt: 412 Kbps snelheid en een maximaal verbruik van 400 MB per maand
http://clickxmagazine.zdnet.be/magazines.cfm?id=69576&mxp=128
>>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
  
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 

 

 


Afsluiter
Ik heb altijd gedacht dat het beter is te zwijgen en idioot te lijken -
dan veel te praten en te bewijzen dat je 't werkelijk bènt.
Marcel Aymé, Frans toneelauteur