Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 28/6/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 504 van 23/6/2007
Gegroet lezers,

Hier zijn we weer met onze nieuwsbrief. Zoals je wellicht nog weet zijn wij verleden week gestart met een experiment om elke week ook 3 interessante of leuke videofilmpjes te vermelden. Wij hadden jullie reactie gevraagd, maar hebben er geen ontvangen -is dat goed of slecht nieuws? Wij gaan voorlopig nog even verder met dit experiment. Jullie reacties zijn nog altijd erg welkome!

In onze rubriek "tips" gaan wij verder met de adviestips voor de webmaster. Eerlijk gezegd zijn wij onder de indruk van deze tips die wij ergens op het web gevonden hadden: zij zijn goed doordacht, en doen je even nadenken, vooraleer je knikt en zegt: ze hebben gelijk, daar zal ik in de toekomst aan denken. Deze tips zijn trouwens ook handig voor wie zelf een blog bijhoudt....

Verder was er deze week weer heel wat nieuws te beleven. Wij hopen een interessante selectie voor jullie gemaakt te hebben, en wensen je veel leesplezier toe. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BESLISSING IN P2P ZAAK DOET WENKBRAUWEN FRONSEN
Verleden week heeft een Amerikaanse rechter een uitspraak gedaanin een TorrentSpy zaak, die verstrekkende gevolgen kan hebben, voor de hele internetwereld. Wat heeft de rechter namelijk gezegd? Dat de RAM, of Random Access Memory van een server van een computer, een document is dat opgeslagen kan worden, en bij een proces op aanvraag voorgelegd moet worden aan de rechter.
Even de geschiedenis schetsen van deze uitspraak. Het gaat om een proces aangespannen door de MPAA, de belangenorganisatie van de Amerikaanse filmindustrie, tegen TorrentSpy. Die laatste werd beschuldigd van inbreuken op de privacy, maar beweerde geen gegevens te hebben van de internauten die gebruik maakten van de TorrentSpy dienst, omdat er geen logs bijgehouden werden. Waarop de rechter antwoordde dat die gegevens er wel waren, namelijk in het RAM geheugen van de servers, en dat deze gegevens dus voortaan bijgehouden moesten worden.
Wat wil dit zeggen? Wel, dat iedereen die zich bij een of ander juridisch conflict wil verdedigen, voortaan gevraagd kan worden om de informatie in de RAM hardware van zijn computer voor te leggen. En dat wil dan weer zeggen dat zowel bedrijven als particulieren grote hoeveelheden data voortaan moeten bewaren. Want data in het ram wordt misschien wel miljoenen keer per seconde gewijzigd. Wat er toch op kan wijzen dat de rechter eigenlijk niet weet waarover hij spreekt, wanneer hij beveelt dat dit RAM geheugen bijgehouden moet worden.
Maar wat het ook betekent is dat, als de rechter doorzet, je voortaan het mag vergeten om anoniem het web af te surfen, want al je activiteiten zitten in die RAM. En vergeet het dus maar dat je nog over enige privacy zou beschikken.
Een zaak toch van enig belang. Lees daarom de achtergrond bij CNet.
http://news.com.com/TorrentSpy+ruling+a+weapon+of+mass+discovery/2100-1030-6190900.html?part=dtx&tag=nl.e703

PLAN OP DOORBREKEN NATIONALE RESTRICTIES OP GOEDE SPOOR
Een grote hinderpaal die de online muziekhandel in de EU in de weg staat, is de nationale beperking: binnen elk Europees land is er een organisatie die ervoor zorgt dat de auteursrechten geïnd worden, en aan de rechthebbenden verdeeld worden. Zo'n organisatie maakt ook afspraken met zusterorganisaties uit het buitenland, want ook voor muziek uit die landen die hier op bijvoorbeeld de radio gedraaid wordt, moeten de auteursrechten geregeld worden.
Met de komst van het internet is echter alles veranderd. Artiesten zorgen zelf voor de verspreiding van hun muziek, nemen steeds meer van het beheer in eigen handen. En dat zorgt ervoor dat die enge nationale grenzen een beetje overbodig geworden zijn: waarom zou een artiest uit BelgiŽ zich niet mogen wenden tot een auteursrechtenmaatschappij uit bijvoorbeeld Frankrijk om zijn rechten te beheren? De EU heeft het CISAC, de Confederation International of Societies of Authors and Composers nu opgedragen om die overgang mogelijk te maken. CISAC heeft voorstellen gedaan, en auteurs en componisten hebben nu tot 9 juli de tijd om daarop te reageren. Dan wordt het volgende hoofdstuk in deze affaire opengeslagen. De molens van de wetgever draaien traag, maar ze draaien toch....
O ja, nog dit: deze wetgeving slaat enkel op muziek die verdeeld wordt via het internet, satelliet of kabel.
http://news.com.com/EU+seeks+comment+on+loosening+copyright+rules/2100-1028_3-6190917.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703

NEDERLANDSE POLITIE ARRESTEERT 111 WEST-AFRIKANEN VOOR INTERNET FRAUDE
Is het dat Nederland een broeihaard is van West-Afrikaanse oplichters? Of is het dat de Nederlandse politie gewoon erg ijverig is, en een doorbraak geforceerd heeft in het onderzoek naar zulke oplichters? Feit is dat de Nederlandse politie verleden week in Amsterdam meer dan 100 West-Afrikanen gearresteerd heeft, na een zeven maanden lang onderzoek naar internet fraude. Daarvan werden er 8 gearresteerd omdat zij valse papieren bij hadden, en de rest werd terug vrijgelaten.
Het onderzoek, operatie Apollo, draait rond fraude die West-Afrikanen, vooral Nigerianen, via het internet uitvoeren - de zogenaamde '404' fraudegevallen, waarbij de slachtoffers een mail krijgen waarin hen een snelle winst beloofd wordt, wanneer zij meehelpen om een zogenaamde erfenis of loterij helpen binnen te rijven. Maar dan moeten de slachtoffers wel eerst wat kosten voorschieten - voor de bankkosten. In ruil krijgen ze dan duizenden dollars.
Volgens de Nederlandse politie zouden er in het land meer dan 2.000 mensen betrokken zijn in deze fraude...
http://news.yahoo.com/s/afp/20070616/tc_afp/netherlandsnigeria

PIRATERIJ GEVAARLIJKER DAN BANKOVERVALLEN
Ene Rick Cotton, top advocaat bij de zender NBC, is van mening dat er teveel geld besteed wordt aan de voorkoming van bankovervallen, fraude en inbraak. De politie zou dat geld beter besteden aan het bestrijden van piraterij.
Wat je op zijn minst een straffe uitspraak kan noemen. De man baseert zich op een rekensommetje: als je alle diefstallen tegen fysieke eigendom zou bijeentellen, dan zou je voor de VS op 16 miljard dollar komen per jaar voor diefstal, fraude, inbraken, bankovervallen. Maar diefstal tegen intellectuele eigendommen zou honderden miljarden dollar kosten, aldus Cotton.
Nog erger wordt het, wanneer je weet dat Cotton en de nieuw gevormde Coalition against Counterfeiting and Piracy (coalitie tegen namaak en piraterij) de wet wil wijzigen, zodat diefstallen tegen intellectueel eigendom prioriteit krijgen boven andere diefstallen.
Waarom The Inquirer er cynisch aan toevoegt: "Wij vragen ons af of Cotton toch niet van gedachte zal veranderen wanneer hij de loop van een revolver tegen zijn slaap gedrukt krijgt tijdens een bankoverval, die mogelijk gemaakt is doordat de plaatselijke politie het te druk heeft om iemand op te sporen die een illegale kopie van Spiderman 3 aan het downloaden was..."
Wij kunnen ons alleen maar achter dit commentaar scharen...
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=40388

GOOGLE HERKENT GEZICHTEN
De zoekmachine blijft niet stilzitten. Nu is er een nieuwe tool bijgevoegd bij het zoeken van afbeeldingen - alhoewel het een zoekopdracht is die je niet met een knop activeert, wel met een stukje syntax.
Het gaat om het volgende. Wil je een afbeelding van een bepaalde persoon, dan geef je eerst je zoekopdracht, en bij de resultaten die je nu krijgt geef je achteraan de url het volgende stukje mee in "&imgtype=face" (image type = face / gezicht). Je krijgt nu afbeeldingen met mensen die aan het zoekresultaat beantwoorden.
Een dergelijke optie heb je ook voor nieuws: geef binnen de zoekopdracht naar afbeeldingen achteraan de code "&imgtype=news" in, en je krijgt enkel afbeeldingen die slaan op nieuws.
Leuk - nu kan je bij je ego-search ook zien of er afbeeldingen van jou op het net staan!
http://www.pandia.com/sew/462-image.html

VIRTUELE WERKELIJKHEID KAN SOLDATEN HELPEN BIJ VERWERKEN OORLOGSTRAUMA
PTSD - post traumatic stress disorder: het is een ziekte die voor soldaten in een oorlogsgebied als het ware een beroepsziekte zijn. Zij hebben een té traumatische ervaring opgelopen, en kunnen die niet verwerken. Dit leidt tot stress, en een ontregeling van hun normale leven.
De laatste tijd zijn er helaas steeds meer soldaten die in een oorlogsgebied moeten leven. En dan hebben wij het niet alleen over Amerikaanse soldaten in Irak of Afghanistan, maar ook over Belgische, Nederlandse soldaten die in het kader van een vredesmissie naar woelige gebieden gestuurd worden. Dat zo'n missie fataal kan uitdraaien, weten we maar al te goed.
Een derde van alle veteranen die terugkeren uit Irak, wordt door PTSD geplaagd. Welnu, in de VS hoopt men deze oorlogsveteranen te kunnen helpen, door hen in een high tech virtuele wereld onder te dompelen, die het slagveld in Irak bijvoorbeeld perfect nabootst. Het gaat om een experiment van de Emory Universiteit, en die hoopt aan te tonen dat deze virtuele ervaring beter werkt dan het toedienen van een bepaald medicijn, DCS, dat van invloed is op dat deel van het menselijk brein dat de herinneringen verwerkt en emotionele reacties, zoals vrees.
Een interessante behandeling, waarover je meer leest in dit artikel bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/soldiers-revisit-iraq-in-virtual-reality/2007/06/18/1182018965985.html

YOUTUBE SPREEKT MEERDERE TALEN
Online videosite YouTube is enorm populair, maar de algemene site is... zo algemeen. Je vindt er content uit de hele wereld. Omdat er, aangespoord door het succes van YouTube, in verschillende landen plaatselijke versies van videosites begonnen te ontstaan, die hun kracht putten uit de plaatselijke content, is Google begonnen met het uitbouwen van versies in verschillende landen. BraziliŽ, Frankrijk, Ierland, ItaliŽ, Japan, Nederland, Polen, Spanje en het VK.
Concreet wil dit twee dingen zeggen. Eerst en vooral: de site wordt vertaald naar de eigen taal. Voor de Ierse site is dat natuurlijk niet nieuws, het Engels blijft behouden. Maar als je naar Youtube.nl surft, krijg je nu een site met alle tools volledig in het Nederlands - en dat voelt toch al wat meer "thuis" aan. En verder zal je op deze lokale sites ook veel meer content krijgen van eigen bodem. Door de gebruiker aangebracht, en voorzien van Nederlandstalige commentaren, maar ook content van professioneel allooi. Voor Nederland bijvoorbeeld zijn er al akkoorden afgesloten met VPRO en NPO, voor Frankrijk met France 24, enz.
En wat met BelgiŽ? Tja, de Vlamingen zullen naar de Nederlandse site moeten gaan en de Franstaligen naar de Franse site. Het domein www.youtube.be is in handen van ene Dowdell Michael, met een adres aan de Purdue universiteit in de VS, en dat al sinds 2 januari 2006.
http://www.youtube.nl
http://www.youtube.fr

DE LEEUWTJES VAN CANNES: EEN HELE REVOLUTIE
Al meer dan 50 jaar strijken ze elk jaar in Cannes neer: duizenden bazen van adverteerbureaus, schrijvers, filmmakers. De reden: de jaarlijkse uitreiking van de Lions, de prijzen voor de beste advertenties. Tot nu toe waren het de tv-spotjes van 30 seconden die de hoofdrol speelden. Maar die heerschappij lijkt ten einde te komen. Met het internet is er niet alleen een stortvloed aan nieuwe formaten ontstaan - de internetadvertenties kunnen ook veel meer dan de gewone advertenties op tv: zij kunnen gemeten worden, zij brengen waardevolle informatie over de gebruiker.
En anderzijds vraagt de gebruiker ook mer van de advertenties: zij willen informatie over het product, zij willen besprekingen van andere gebruikers, keuzes bij hun aankoop. De tijd dat een advertentie bestond uit de een of andere beroemdheid die een stukje zeep aanprees, is lang voorbij!
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=3816&t=2&en=1

STEEDS MEER CONTENT VOOR INSIDERS OP HET NET
Nu we toch bezig zijn met video: het zijn niet enkel populaire filmpjes die je op het internet ziet - het gooi- en smijtwerk, de poezen die grappige koppen trekken - neen: je vindt steeds meer content die bedoeld is voor een beperkte groep, de zogenaamde "niches", groepen die vaak niet op de traditionele tv-zenders aan hun trekken komen.
Google mag dan al de specialist zijn van de grappige filmpjes, steeds meer andere sites worden gelanceerd die documentaires brengen, toespraken, discussies, onderzoeksrapporten enz. Een van de sites die zo het collectieve IQ van het internet een beetje opkrikt, is Fora.tv, dat vooral discussies , symposia en dergelijke brengt. Een andere site is ResearchChannel.org, waar je presentaties kan bekijken van top onderzoekers van de grote universiteiten uit de VS.
Degene die beweert dat het internet leidt tot vervlakking, heeft het dus ferm mis!
http://www.fora.tv
http://www.researchchannel.org
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=3817&t=2&en=1

"THE ITALIAN JOB" BESMET TIENDUIZENDEN WEBSITES
Dit artikel heeft niets met mafia te maken, wel met snode hackers - of laat ons in dit geval ronduit van misdadigers spreken. Zij hebben namelijk, gebaseerd op een zogenaamde iFrame exploitatie, tienduizenden websites besmet met speciale code, het merendeel ervan (80%) in ItaliŽ - vandaar ook de naam die deze exploitatie heeft meegekregen, die ontdekt werd door Trend Micro en Websense.
De meeste van die sites waren volkomen legitiem, maar de hackers hadden er een stukje code ingeplant. Bezocht je zo'n site met een niet voldoende gepatchte browser, dan zou die code jouw browser afleiden naar een speciale server, die dan op zijn beurt een tool op je computer zou trachten te installeren, "MPack". Die tool kan dan weer verschillende schadelijke zaken uithalen met jouw pc: een keylogger installeren, trachten om jouw privé- en bankgegevens te ontfutselen, enz.
Alle browsers zijn onderhevig aan dit euvel - niet alleen IE, maar ook Firefox en zelfs Opera. De moraal van het verhaal: zorg dat je browser up to date is!
http://www.pcworld.com/article/id,133042/article.html?tk=nl_dnxnws

SITE VOOR BORSTIMPLANTATEN ONTEREND EN ONVEILIG
Op het internet zijn er allerlei sites, en niet alle sites zijn even smaakvol of gezond - letterlijk en figuurlijk. Zo is er onlangs een website gelanceerd waar vrouwen trachten geld los te krijgen om een borstvergroting te laten uitvoeren. Hiervoor plaatsen zij persoonlijke foto's van de huidige toestand, en (meestal mannelijke) bezoekers kunnen hun operatie dan sponsoren.
De Britse plastische chirurgen (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons) waarschuwen echter dat deze site onterend is en onveilig. De vrouwen plaatsen niet alleen die foto's (je moet al laag gevallen zijn om dat te doen!) maar ook hun persoonlijke gegevens, andere foto's, en contactgegevens. BAAPS noemt dit beangstigend en zelfs gevaarlijk, en roept vrouwen op om geen gebruik te maken van de dienst.
Een Britse vrouw, die zich op de Amerikaanse website aangemeld had, beweert 3.700 pond (5.550 euro) losgekregen te hebben van haar "weldoeners" om haar e-cup operatie te betalen...
http://myfreeimplants.com/
http://www.baaps.org.uk/

CHINESE INTERNAUTEN WORDEN "GROTE MUUR" BEU!
Het is algemeen gekend: China past censuur toe: de informatie moet er eerst de "Chinese muur" passeren, een grote firewall die ongewenste afbeeldingen en artikels tegenhoudt. Tot hiertoe werd algemeen aangenomen dat de Chinezen dat niet zo erg vonden, omdat zij accepteren dat het voor hun eigen goed is, om te voorkomen dat zij besmet zouden zijn met de degeneratie van het kapitalisme. Maar dat blijkt nu te veranderen.
China blokkeert nu immers ook fotosite Flickr, om te voorkomen dat er foto's van Tien an Min te zien zouden zijn. En dat begint de Chinezen dwars te zitten; er beginnen zelfs stemmen op te gaan dat het belachelijk is dat de Chinese overheid het internet zo streng wil censureren. Er is zelfs een Chinees die nu een proces inspant tegen zijn ISP omwille van die blokkade.
http://www.cnn.com/2007/TECH/internet/06/19/china.great.firewall.reut/index.html?eref=rss_tech
http://www.techdirt.com/articles/20070614/011958.shtml

MICROSOFT GOOIT PLOTS ROER OM VOOR VIRTUALISATIE: MYSTERIE
Er was een tijd dat virtualisatie voorbehouden was voor computergeeks, die verschillende besturingssystemen tegelijkertijd op hun bakje wilden draaien. Want zeg nu zelf: je hebt al zoveel moeite om alle facetten van je gewone OS onder de knie te krijgen, waarom zou je dan nog een tweede in huis halen - laat staan de moeilijke procedure doorlopen om dat tweede OS te installeren op een aparte partitie, enz?
Sinds Apple echter Mac computers op de markt gebracht heeft met de INtel processor aan boord, is het veel gemakkelijker geworden om Windows op de Mac computer te installeren, en steeds meer gebruikers kiezen hiervoor, omdat zij opteren voor het erg stijlvolle Mac OS, gecombineerd met de populaire toepassingen die onder Windows draaien.
Het blijkt echter dat je de nieuwe versie van het Windows OS, Vista, niet zomaar mag draaien op de Mac. Volgens de licenties zijn enkel de duurdere versies toegelaten, niet de Home Basic of de Home Premium. Maandenlang regende het vragen vanuit de industrie om die beperking op te heffen, en enkele weken geleden kondigde Microsoft aan dat het het roer zou omgooien, zodat ook de goedkopere home-versies van het OS gebruikt zouden kunnen worden op de Mac.
En kijk, plots verandert Microsoft weer van gedachte, en kondigt het aan dat de oude beperkingen blijven gelden. Officieel heet het dat deze virtualisatie de veiligheid van het OS in gevaar brengt, maar volgens insiders is dit niet de reden - want waarom zou dat enkel gelden voor home basic en premium, en niet voor de andere (duurdere) versies, Business en Ultimate? Zij menen eerder dat Microsoft meent dat haar eigen business model in gevaar komt, door die virtualisatie. En dat het de grootste moeite heeft om te beslissen hoe het moet reageren op die groeiende vraag naar virtualisatie.
Een interessant artikel over de achtergrond van dit probleem bij CNet, en op de tweede link vind je een artikel over virtualisatiesoftware.
http://news.com.com/More+on+Microsofts+virtualization+flip-flop/2100-1016-6192220.html?part=dtx&tag=nl.e433
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/windows-draaien-op-de-mac-wordt-steeds-leuker.cfm

FRANKRIJK WAARSCHUWT POLITIEKERS VOOR BLACKBERRY
Het land van Jeanne d'Arc heeft altijd een moeilijke verhouding gehad met de VS - wat mogelijk zelfs teruggaat tot de burgeroorlog in de VS. Frankrijk heeft altijd al een onafhankelijke koers willen varen op politiek vlak - bekend en controversieel is bijvoorbeeld de houding van La Douce France tegenover het conflict in het Midden Oosten. En tegenover de steeds groter wordende invloed van de VS op de Europese cultuur heeft Frankrijk altijd, misschien niet onterecht, eigen Franse initiatieven willen zetten - denk maar aan het Franse initiatief om zelf de bibliotheken te digitaliseren als tegengewicht voor Google Books.
Wij hebben dan ook gemengde gevoelens bij dit bericht. De Franse overheid waarschuwt namelijk de heren en dames politici en hoge ambtenaren om geen Blackberry's te gebruiken. Niet omdat die verslavend zouden zijn, maar... omdat de Amerikaanse inlichtingendienst zou kunnen meeluisteren naar de draadloze communicaties. Mails die vanop de Blackberry verstuurd worden, passeren immers via servers in de VS en het VK, en Frankrijk vreest dat beide landen wel eens zouden kunnen neuzen in hun berichten.
Sommige politici, die het advies opgevolgd hebben, zitten inmiddels met een kater. Zij vertonen ontwenningsverschijnselen, en menen dat zij enorm veel tijd verliezen, nu zij de dingen terug moeten leren doen op de oude wijze...
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/france-warns-officials-on-blackberry-use/2007/06/21/1182019233098.html

SPAM AFBEELDINGEN IN MAILS OP DE TERUGWEG
Ach, de spammers, ze blijven maar bezig. Er komen af en toe hoopvolle berichten van de spam-bestrijders, maar wees er dan maar zeker van dat de spammers ondertussen bezig zijn nieuwe methoden uit te vinden om hun boodschap in jouw mailbox te deponeren...
Zo is er de methode om de spamboodschap niet als tekst in een mail te stoppen, maar als afbeelding. Tekst kan gelezen worden door de antispamfilters, een afbeelding niet. Deze spam-afbeeldingen kenden een sterke stijging, tot de antispam software erop getraind werd om zulke afbeeldingen te herkennen. De bal lag in het kamp van de spammers, en zij vonden een nieuwe truc uit: de afbeelding telkens licht laten variŽren - een andere kleur hier of daar, en de spamfilters raakten opnieuw het noorden kwijt. Tot ook nu weer de spamfilters zich aan deze techniek aanpasten, en deze afbeeldingen konden identificeren als mogelijke spam.
Gevolg: de spam-mails waarin gebruik gemaakt wordt van afbeeldingen, zijn gedaald van 33% van alle spamn, naar 20%. Maar juich niet. De spammers zijn inmiddels overgeschakeld op een andere methode: zij plaatsen de afbeeldingen op foto-sites zoals Flickr, en sturen links naar die afbeeldingen in hun mails mee. Open je zo'n mail, dan krijg je de spam-afbeelding te zien, tenminste als jouw mailprogramma automatisch de afbeeldingen laadt. Voor de spamfilters is het nu opnieuw een stukje moeilijker om deze links te herkennen - miljoenen mensen zenden immers legitieme mails met links naar deze sites erin naar vrienden en familie, om hen te melden dat ze daar de laatste nieuwe foto's kunnen bekijken van de nieuwe baby, de vakantie...
En zo blijven we bezig...
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/image-attachments-for-spam-decline/2007/06/21/1182019233089.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE TOOL OM COMPATIBILITEIT MET VISTA TE TESTEN
Bedrijven blijken niet zo happig te zijn om hun computers over te schakelen naar Vista - dat betekent niet alleen veel werk, maar zij vrezen ook dat de bedrijfssoftware die zij nu draaien niet compatibel zou zijn met Vista. Die vrees gaat zelfs zo ver, dat Dell op aanvraag van de bedrijven een reeks nieuwe computers uitgebracht heeft, met daarop Windows XP in plaats van Vista - iets wat hoogst ongebruikelijk is.
Microsoft speelt in op die angst, en heeft nu een speciale tool uitgebracht: de Windows Vista Hardware Assessment 2.0 Public Beta. Die toont hen hoeveel moeite het zal kosten om naar Vista te migreren, door de hardware en drivers van die pc's te onderzoeken met het oog op die migratie.
Bovendien wordt gekeken of de pc compatibel is met Office 2007. Nu, als je het ons vraagt is compatibel zijn met Office 2007 één zaak - de wil om over te schakelen is twee. Want Office 2007 is volkomen anders dan de vorige versie: de lay-out is verschillende, de knoppen zitten op andere plaatsen, enz. Overschakelen op 2007 zou betekenen dat het personeel bijscholing moet volgen - en dat betekent dan weer productiviteitsverlies, dus extra kosten....
http://www.microsoft.com/technet/solutionaccelerators/hardwareassessment/wv/default.mspx
http://www.pcworld.com/article/id,132729/article.html?tk=nl_dnxnwsa

KIJK MAMA: ELEKTRICITEIT ZONDER DRAAD!
Zal er dan toch een dag komen dat er geen enkele draad meer aan onze computers hangt, dat die wirwar achteraan onze bakjes verdwijnt? Als een programma dat de befaamde MIT universiteit aan het uitwerken is, verder succes zal blijven hebben, dan zit de kans erin dat alle draden in de toekomst overbodig worden.
Verleden week heeft een onderzoeksteam namelijk aangekondigd dat het een lampje van 60 wat heeft kunnen laten branden met gebruik van WiTricity - een nieuwe soort draadloze elektriciteit.
Hoe het technisch ineen zit, lees je in dit artikel bij PC World. Wat wij ons wel afvragen is het volgende: als de mensen nu al ongerust zijn over straling die afkomstig is van mobieltjes, als er nu al mensen zijn die last hebben van aardstralen en de straling die afkomstig zou zijn van elektriciteitspilonen in de buurt - hoe gaan die mensen nog kunnen leven als deze technologie er komt en op grote schaal doorgevoerd wordt? Zij zullen constant in vrees leven!
http://www.pcworld.com/article/id,132832/article.html?tk=nl_dnxnws

NIEUWE MOBIELTJES BIJ DE VLEET
Nu de iPhone op komst is, haasten de andere fabrikanten zich, vooral in Europa, om hun eigen toestellen voor te stellen op de markt. Hier moet je immers nog tot eind dit jaar wachten op een iPhone, en ondertussen kan je misschien wel een van de alternatieve toestellen aankopen...
Zo heeft Motorola deze week een nieuwe versie uitgebracht van de RAZR, de (hoe origineel!) RAZR2, die nog dunner is dan zijn voorganger. Ook de ROKR kreeg een opvolger - je weet wel, het toestel dat geoptimaliseerd is voor gebruik met een headset voor het beluisteren van muziek, en samenwerkt met iTunes.
Een andere fabrikant, Samsung, tracht dan weer de belangstelling te halen door de nadruk te leggen op de mode: de U600 Coper Gold. Een blin-bling mobieltje in goudkleur, met 3.2 megapixel camera en de nieuwste technologieŽn aan boord. Verkrijgbaar exclusief bij Belcompany aan 379 EUR. Je krijgt het moeilijk om je keuze te maken!
http://www.belcompany.be
http://www.motorola.com/motoinfo/product/images.jsp?globalObjectId=176

ARCHOS BRENGT CONCURRENT UIT VOOR VIDEO IPOD
Met alle geweld rond de iPod zou je vergeten dat er andere players zijn, die minstens even goed en sommige zelfs beter zijn. Een van de fabrikanten die prima producten aflevert is Archos. Wij zijn zelf in het bezit van een muziekspeler, de 104, en wij kunnen hem alleen maar aanraden.
Nu heeft het Franse bedrijf ook een concurrent voor de iPod video uitgebracht: een reeks producten die flash video en dus ook YouTube ondersteunen.
Het gaat om de Archos 405, 605 Wi-Fi en 705-Wi-Fi, met capaciteiten die variŽren van 2 GB tot 160 GB. Je leest het goed: Wi-Fi aan boord. Dat wil zeggen dat je op Wi-Fi hotspots zou kunnen "bijtanken". Dat zou dan wel zijn via het eigen Archos Content Portal, waar je tv, film en muziek rechtstreeks kan downloaden naar het toestel, zonder tussenkomst van een computer. En bovendien zou dit toestel wel eens een concurrent kunnen worden voor de Apple TV, want je met het toestel kan je draadloos muziek en video content van je computer naar de tv streamen. Sommige toestellen zullen ook volledige webtoegang hebben; daarvoor wordt dan de Opera browser gebruikt. Een interessant toestel, denk je ook niet?
http://www.pcworld.com/article/id,133036/article.html?tk=nl_dnxnws

DWINGT SAFARI ANDERE BROWSERS TOT BETERE WEERGAVE KLEUREN?
De meeste internauten zullen de Safari browser, die nu ook voor Windows beschikbaar is, ondertussen wel uitgetest hebben - en misschien minachtend gezegd hebben: niets nieuws onder de zon. Maar blijkbaar is er toch wel iets aan de hand met die browser: hij zou namelijk foto's met betere kleuren weergeven.
Safari doet namelijk iets wat IE en Firefox niet doen: verschillende manieren ondersteunen om afbeeldingen te coderen, wat leidt tot rijkere, diepere kleuren. IE en Firefox ondersteunen immers enkel het sRGB kleurenschema, dat tamelijk beperkt is die oorspronkelijk geïntroduceerd werd door HP en Microsoft.
Maar CNet weet te melden dat de Firefox browser in zijn nieuwe versie, 3.0, die in juli in bèta zou uitkomen, deze ondersteuning voor rijkere, diepere kleuren ook vervat zou zitten. Achtergrond en technische uitleg bij CNet.
http://news.com.com/Safari+ushers+in+better+browser+colors/2100-1012-6191815.html?part=dtx&tag=nl.e433


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

**** Windows-versie van Safari-browser in de eerste 48u al meer dan 1 miljoen keer gedownload.
Apple heeft trouwens al een update uitgebracht, nadat hackers een lek gevonden hadden in de browser
http://www.apple.be

*** Twee jonge Belgen hebben in de ontwikkelaarswedstrijd Apple Design Awards een podiumplaats behaald
http://newsletter.vnubp.be/cgi-bin2/DM/y/hmX20CHEBx0BwT0BrOA0E4

*** Mozilla topman boos omdat Steve Jobs geen plaats voorziet voor open source browser in toekomst: enkel Safari versus IE
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46871

*** Belgacom brengt een nieuw pakket: Pack Internet + Mobile (bellen en surfen) aan 50 EUR per maand.
http://www.belgacom.be/pack
http://www.proximus.be/pack

*** Nog een bedrijf dat het nodig vindt een virutele aanwezigheid uit te bouwen in Second Life: Belgacom
http://newsletter.belgacom.be/bgpa/BGPA_31/online_bgpa_31_nl.htm

*** Belangrijk lek gedicht in de Trillian software
http://ct.news.com.com/clicks?t=38942715-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Deze week moeten Apple en vier van de grootste platenmaatschappijen hun schriftelijk antwoord indiene bi de EU op de beschuldigen als zouden zij de online muziek in Europa aan banden gelegd hebben.
http://www.pcworld.com/article/id,133038/article.html?tk=nl_dnxnws

*** In september brengt Microsoft in Frankrijk een plaatselijke versie uit van de Soapbox videosite.
http://www.journaldunet.com/breve/france/13196/msn-va-lancer-soapbox-en-france-a-la-rentree.shtml

*** Nog in Frankrijk: een speciale mobiele dienst "Saint Hubert" voor de jagers...
http://www.journaldunet.com/breve/france/13212/lancement-du-service-mobile-saint-hubert-pour-les-chasseurs.shtml

*** Duizenden gratis filmpjes van YouTube nu te bekijken op AppleTV.
http://www.apple.be

*** Intel presenteert 1 TFlops bij 24 watt
http://pro.tweakers.net/nieuws/48114/Intel-presenteert-1-TFlops-bij-24-watt.html
http://uk.theinquirer.net/?article=40469
http://uk.theinquirer.net/images/articles/2TFLOPScpu.jpg
http://uk.theinquirer.net/images/articles/2TFLOPSdemo.jpg

*** DreamWorks en Linux: de perfecte combinatie
http://www.techzine.nl/nieuws/12709/DreamWorks-en-Linux:-de-perfecte-combinatie.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PETE SAMPLES
[lounge] Onze inspiratie voor deze week komt van Dave's Lounge, een van de beste podcasts met ontspannende lounge en downtempo muziek die er bestaat. De eerste artiest daar besproken is Pete Samples, die erg zweverige muziek maakt, die bij momenten doet denken aan Pink Floyd: er wordt een landschap getekend, en met veel zorg bekleed. Een album waaraan veel aandacht geschonken werd, en dat je kan kopen bij eMusic, of in streaming beluisteren op de website van de band.
http://www.petesamples.com/music.html
http://www.daveslounge.com/2007/05/23/daves-lounge-82/
http://www.emusic.com/album/Pete-Samples-Yours-Makes-Mine-MP3-Download/11036446.html

MAVRO
Erg relaxe lounge muziek, met een zangeres die het vooral in de hoogte zoekt. Knap opgebouwde songs, erg verzorgd. Op de MySpace site kan je verschillende songs in streaming beluisteren. Doe dat meteen met de koptelefoon op, want zij zijn de moeite!
http://www.myspace.com/mavromusic

FRACT
Een derde groep die in de podcast vermeld wordt, is Fract. Meer uptempo, zonder daarom aan cool te verliezen. Een fusie van rock/jazz/funk. Op de website van de band kan je een viertal songs in streaming beluisteren. Mooi afgewerkte songs eigenlijk.
http://www.myspace.com/fractband

LEIGH MYLES
Electronica gecombineerd met een (vrouwelijk) zangstem, overgoten met het sausje van een overheersende (synthetische) drum. Het is een concept dat wel meer gebruikt wordt voor Lounge, maar bij deze band is het wel erg geslaagd. Mooi opgebouwde songs, die je in streaming kan beluisteren. Summer Solstice is een van onze favorieten.
http://www.myspace.com/leighmyles

CÉU
Deze dame brengt soul, afrobeat en electrojazz. Absoluut uptempo dus, en de dame kan fantastisch zingen. Een nieuwe Astrid Gilberto? Een ongelooflijk warme stem met een jazz ritme. Opnieuw een aanrader: je kan songs in streaming beluisteren op de website van de band, of via je abonnement bij eMusic downloaden.
http://www.myspace.com/ceumusic


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
KUNST REPRODUCEERT NIET WAT WE ZIEN;
ZIJ LEERT ONS EERDER OM TE ZIEN
[Paul Klee]
De nieuwe oogstUNIVERSCALE: ALLES IN PROPORTIES
Een erg knap gemaakte site van Nikon, die alles in perspectief zet - en je toch een beetje nederig maakt: wat is de mens, in vergelijking met het heelal?
[Taal: Engels]
http://www.nikon.co.jp/main/eng/feelnikon/discovery/universcale/index_f.htm

MOLESKINE NOTABOEKJES
Zeg nooit notaboekje tegen een Moleskine. Dit zijn namelijk erg speciale boekjes, met gelijnde bladeren, in een kartonnen omhulsel en met een elastiek errond om het boekje dicht te houden. Wanneer het boekje open is, ligt het perfect plat, omdat de rug genaaid is.
De meest bekende gebruiker van Moleskine's is Burce Chatwin, die de boekjes altijd gebruikte op zijn reizen. Toen de Franse fabrikant ermee stopte, is een Italiaanse firma begonnen met de productie. De boekjes zijn nu een grote rage geworden, en je kan op MyMoleskine gepersonaliseerde moleskine's bestellen. OP deze site vind je een schat aan informatie en verhalen over mensen die zo'n boekje gebruiken...
Een leuk cadeautje, en erg handig, ook in dit tijdperk van tech gadgets en pda's!
[Taal: Engels]
http://en.wikipedia.org/wiki/Moleskine
http://www.moleskinerie.com/
http://www.moleskinerie.com/my_moleskine/index.html

WAKOOPA: WELKE SOFTWARE GEBRUIKEN DE ANDEREN?
Een website waarvoor je toch wel een stukje van je privacy moet opgeven. Na installatie van een klein progje wordt voortdurend in het oog gehouden welke software jij gebruikt, en die gegevens worden doorgestuurd naar de Wakoopa-website. Die statistieken kunnen je heel wat leren - bijvoorbeeld wat jij eigenlijk nou het meeste doet op jouw computer, maar ook welke programma's anderen het meeste gebruiken, en dat kan jou dan weer inspiratie geven om zulke software eens uit te testen.
[Taal: Engels]
http://www.wakoopa.com

MUSICMESH
Een handige muzieksite, die je ook aanbevelingen kan doen van verwante muziek. Geef de naam in van een artiest, en je krijgt een selectie albums van die artiest, en de namen van enkele andere artiesten die eenzelfde genre muziek brengen. Rechts vind je dan tabblaadjes met tracklist (songs op het geselecteerde album), besprekingen, Wikipedia (de bio van de artiest) en Amazon - om natuurlijk een album aan te kopen. Klik op een album, en je krijgt de tracklist. Verder krijg je meteen een video te zien van een optreden (indien voorradig). Handig!
[Taal: Engels]
http://www.musicmesh.net/

OPEN SOURCE STANDAARDEN EN HET ONDERWIJS
In het onderwijs wil je zoveel mogelijk aan je leerlingen meegeven, ook op IT-vlak. Maar computers kosten geld, ook software. Daarom is het zo goed dat er gratis open source software bestaat. Op deze site vind je Nederlandstalig nieuws en referenties naar software die mensen in het onderwijs van dienst kan zijn. (Bron: Dave)
[Taal: Nederlands]
http://www.ossinhetonderwijs.nl/

PLAYSTATION.BLOG: VOOR DE GAMERS
Het heeft even geduurd - net zoals vele andere grote bedrijven zag Sony niet het nut in van een blog, maar daar komt nu verandering in. Sony start nu met een blog over allerlei zaken in verband met de PlayStation: nieuwtjes, aankondigingen van nieuwe spelletjes, commentaren, enz. De bijdragen zullen geschreven worden door kaderleden van het bedrijf en PR verantwoordelijken (raad eens wie de meeste bijdragen zullen schrijven..)
Het is in elk geval een positief geluid dat Sony zo laat horen - bedrijven zouden moeten beseffen dat in dit Web 2.0 tijdperk het niet meer voldoende is om een zakelijk opgesteld persbericht de wereld in te sturen bij de lancering van een nieuw product -neen: de mensen willen weten hoe het nieuwe product evolueert, of er tegenslagen waren bij de ontwikkeling, enz. Kortom: het menselijke verhaal achter nieuwe producten. En daar zijn blogs ideaal voor!
[Taal: Engels]
http://blog.us.playstation.com/

SEARCH BOTH: HET BESTE UIT TWEE WERELDEN
Een ongelooflijk goed ontwikkelde site. Het is al wel meer gedaan: de zoekresultaten van de twee zoekmachines (Yahoo en Google) naast elkaar zetten (Search Both = doorzoek beiden). Maar deze site voegt daar een heel snelle interface aan toe: gewoon even de muis bewegen over de twee panelen, en de focus wordt verlegd.
Wat ons wel opviel is dat het trefwoord "netties" géén resultaten opgaf die verwezen naar ons eigen domein bij Google, terwijl ons domein wél bij Yahoo voorkomt, en wel verschillende keren. Mogelijk heeft dat iets te maken met de premisses waarvan bij de beide sites uitgegaan wordt, dus mogen wij hier niet de conclusie aan vastknopen dat Yahoo beter zou zijn...
http://www.searchboth.com/Web/netties/
http://www.searchboth.com

ASK.COM VOLLEDIG VERNIEUWD!
Nu we toch over zoekmachines bezig zijn: probeer ook maar eens Ask.com aan (het voormalige Ask Jeeves). Zonder butler weliswaar, maar met een erg interessante combinatie van zoekresultaten. Je krijgt immers resultaten uit verschillende zoekdomeinen wanneer je een trefwoord opgeeft: bij een artiest krijg je bijvoorbeeld ook links naar zijn muziek, songteksten, biografie, en dergelijke. De moeite waard om eens uit te proberen!
http://Www.ask.com

NOSTALGIE: ARCADE GAMES
Bij CNet vonden wij een fotoreportage rond de beste arcadespelletjes uit de oude doos - je weet wel: de spelletjes die je speelde op de automaten in de pretparken. Centipede, Space Invadors... Later kon je ze ook voor de Atari spelletjescomputer krijgen - en zal het je verwonderen dat wij uren, nachten doorgebracht hebben met het spelen van Ms PacMan en co?
Bekijk deze fotoreportage even, en je hartje loopt vol met nostalgie...
[Taal: Engels]
http://news.com.com/Photos+The+greatest+arcade+games+of+the+80s/2300-1043_3-6189707.html?part=dtx&tag=nl.e433

VIDEO OP DONDERDAG: CODE MONKEY
Een ongelooflijk mooi filmpje dat hoort bij de song Code Monkey, dat vind je op de website van Trashtalk. De song is trouwens vrijgegeven onder creative commons licentierechten, en daarmee konden video-artiesten zoals deze aan de slag met de song, om er een eigen filmpje rond te bouwen. Zouden meer artiesten moeten doen! Blijf trouwens ook eens hangen op deze website - erg leuke bijdragen!
[Taal: Engels]
http://trashtalk.illclan.com/trashTalk07.php

VIDEO OP DONDERDAG: BEESTENBOEL
Wanneer de boer van huis is, dansen de koeien en co. Een hele beestenboel die op de tonen van Funtastic aan het zingen gaat!
http://www.wewin.com/Barnyard.aspx

VIDEO OP DONDERDAG: WEZELS
We blijven nog even bij de beestenboel. De wezels uit dit filmfragment (afkomstig uit Ice?) zijn wel heel dom!
http://video.stumbleupon.com/?s=esqq0hkcdn&i=7mmfam195m30446a245i

VRIJDAG ANIMATIEDAG : SCLIPO
Deze site is een soort van Youtube maar dan enkel met clipjes waarin zaken uitgelegd worden aan de hand van demonstraties, zoals : hoe los ik een RubiksCube op, hoe knoop ik een das, geavanceerde scheertechnieken, hoe doe ik de Moonwalk, enz. Om het kaf van het koren te kunnen scheiden kunnen bezoekers de clips kwoteren.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.sclipo.com/

VRIJDAG FOTODAG : VILDA
Meer dan 10.000 mooie natuurfoto's van 4 bekende Belgische natuurfotografen : Rollin Verlinde, Misjel Decleer, Ludo Goossens en Yves Adams. Ze hebben ook elk hun eigen blog.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.vildaphoto.net

VRIJDAG FILMDAG : SHREK III
OfficiŽle website van deze derde Shrek-animatiefilm.
In de Belgische zalen vanaf : 20 juni 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.shrek.com

=== VERS VAN HET KLAVIER ====

TOERISME OP HET NET : BAIE DE SOMME
Op zo'n drie uur rijden van Brussel in het Franse PicardiŽ ligt de Baai van de Somme. Dit rustige gebied bestrijkt zo'n 7200 hectare. Bij elk laagtij komt de volledige baai droog te liggen. Maar laat je niet verrassen door het snel opkomende water en bekijk vooraf de uren van de getijden ! Op de site van de Dienst voor Toerisme vind je naast allerlei praktische informatie ook foto's en mooie sfeerfilmpjes.
(taal : Frans, Engels) [Filover]
http://www.somme-tourisme.com
http://www.saint-valery-sur-somme.fr/
http://www.picardieweb.com/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites

(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

DANIEL DAE KIM
OfficiŽle website van deze acteur die de rol van Jin Kwon speelde in de Tv-serie "Lost".
http://www.danieldaekim.com/
http://www.imdb.com/name/nm0196654/

RICARDO CHAVIRA
Deze acteur speelde de rol van Carlos Solis in "Desperate Housewives".
http://www.ricardoantoniochavira.com/
http://www.imdb.com/name/nm0154632/

ALLISON MACK
Deze actrice is te zien in de TV-reeks "Smallville".
http://www.allisonmack.com/
http://www.imdb.com/name/nm0532928/

ELSA PATAKY
OfficiŽle website van deze knappe Spaanse actrice.
http://www.elsapataky.com/
http://www.imdb.com/name/nm0665235/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Apple: Youtube clips te zien op iPhone
Op de langverwachte iPhone van Apple, die volgende week op de Amerikaanse markt komt, kunnen...
http://www.ad.nl/multi-media/article1450348.ece
- SimCity nu ook voorNintendo DS
Vanaf vandaag ligt SimCity DS van Electronic Arts in de winkel. Dit is de langverwachte eerste SimCity-game die speciaal is ontwikkeld voor de...
http://www.ad.nl/multi-media/article1452095.ece
- Videospel Manhunt 2 verboden
De Britse autoriteiten hebben dinsdag voor het eerst in tien jaar tijd een videospel, 'Manhunt-2',...
http://www.ad.nl/multi-media/article1448276.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Alles om je foto's te bewerken
Photoshop Elements is Adobe's software om foto's te bewerken, te beheren en om om presentaties, foto-albums en webfotogalerieŽn te maken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19717
- Mobiel surfen tegen lage kosten
Als je iedere MB apart moet afrekenen bij je provider is het handig als er zo min mogelijk data wordt binnengehaald op je mobieltje. Baresite helpt daar bij.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19727
- Beter surfen via je telefoon
Surfen via je mobiele telefoon gaat nu een stuk makkelijker met de gratis Opera Mini 4 (beta) browser.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19711

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- BENQ - FP94VW:: 19-inch breedbeeldmonitor voor gamers
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4687
- Zuinige notebooks van Packard Bell
Packard Bell zet twee nieuwe notebooks in de markt die gebaseerd zijn op het nieuwe Intel Centrino-platform
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2934
- Pioneer biedt dieper zwart op plasma-tv's
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2935

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Amazon, eBay en Apple: ecologisch onverantwoord
Apple wordt eens te meer met de vinger gewezen als het om ecologie gaat. Na Greenpeace heeft ook Climate Counts opmerkingen over de iPod, Macintosh en binnenkort ook iPhone fabrikant. Apple staat helemaal onderaan het klassement, samen met andere high-tech bedrijven zoals e-Bay en Amazon.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16735&style=34360
- Google wil meer
Enkele uren nadat Microsoft meedeelde dat het de zoekfuncties van Vista wou aanpassen, verklaarde Google meer te verwachten van het Ministerie van Justitie. De antitrust autoriteiten zouden meer druk moeten uitoefenen op Microsoft.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16734&style=34360
- Brussels Airlines wordt uw gids in Second Life
De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines installeerde haar interactieve kiosk op een twintigtal eilanden van Second Life. Doelstelling: de internetgebruikers toelaten te stemmen voor hun favoriete plekjes in deze immens grote virtuele wereld.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16733&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Greasemonkey scripts maken Digg nog interessanter
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/greasemonkey-scripts-maken-digg-nog-interessanter.cfm
- Bekijk je favoriete feuilletons online
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/bekijk-je-favoriete-feuilletons-online.cfm
- Inkjet printers liegen, zegt studie
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/inkjet-printers-liegen-zegt-studie.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- De strijd der lage landen: nu ook online
Agency.com en TBWA hebben een online actie uitgewerkt voor de lancering van PlayStation Portable spelletjes SOCOM Fire Team Bravo 2 en SOCOM Combined. Thema en concept: de oeroude strijd der lage landen.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4505
- Wordt MySpace een onderdeel van Yahoo?
Er doen momenteel hardnekkige geruchten de ronde dat MySpace en Yahoo in ver gevorderde gesprekken zitten over een overname. Alleen is het niet duidelijk of die gesprekken ook actueel blijven, nu Terry Semel CEO af is bij Yahoo.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4497
- Gaiaís ĎPigs in painí maakt kans op een podiumplaats in Cannes
De shortlist van de Cyber Lions is er. Hoewel je dat woordje short best relatief interpreteert natuurlijk met enkele honderden overblijvers (we zijn gestopt met tellen). Maar er zijn dan ook heel wat sectoriele onderverdelingen. Een ding is zeker: ons land zal niet echt goed scoren.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4495

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: Shooter - Trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1499_shooter__trailer.html
- Film & TV: Perfect Strager - Trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1454_perfect_stranger__trailer.html
- Games: The Prison LIfe: Paris
http://www.speedzone.be/artikel/1514_the_prison_life_paris.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Kleine man wordt groot
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1356
- Fedora 7 is beschikbaar
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1350
- Nessie werd gezien!
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1348

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- 'Meeste ict-projecten niet succesvol'
10:56 - Volgens Ernst & Youngs ICT-Barometer kan minder dan de helft van de Nederlandse ict-projecten succesvol worden genoemd. Vooral de invoering van crm-systemen zou vaak in de soep lopen, onder meer door technische problemen. »
http://pro.tweakers.net/nieuws/48105/Meeste-ict-projecten-niet-succesvol.html
- PvdA'er stelt Kamervragen over Manhunt 2
woensdag - PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zou het geweldadige spel 'Manhunt 2' in Nederland het liefst verbieden. Vanochtend stelde hij Kamervragen over het spel aan minister van justitie Hirsch Ballin. In Amerika wordt het spel 'adult only' gelabeld. »
http://life.tweakers.net/nieuws/48089/PvdAer-stelt-Kamervragen-over-Manhunt-2.html
- DirectX 10 voor Windows XP: de (on)mogelijkheden
woensdag - DirectX 10 werkt alleen onder Windows Vista. Vaak wordt gesuggereerd dat Microsoft zo gamers tot een overstap naar Vista wil dwingen, maar er zijn ook technische redenen voor deze beperking. Beyond3D maakte een analyse. »
http://pro.tweakers.net/reviews/699Wikipedia


Geen lijst met nieuwe artikels bij Wikipedia.

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut50 TIPS VOOR DE WEBMASTER: CONTENT INFRASTRUCTUUR EN GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
5. De informatie architectuur mag geen vlakke weerspiegeling zijn van de structuur van het bedrijf; gebruik geen hoogdravende afbeeldingen of jargon.
6. Probeer uit te vinden waarom je bezoekers jouw website bezoeken, en bouw je website op als een snel antwoord op deze redenen of vragen.
7. De navigatie binnen de site ("zie ook deze producten") moet meer aandacht krijgen dan navigatie op het web.
8. Maak van de webpagina's geen aparte eenheden- zij moeten linken naar verwante informatie.
9. Zorg voor interactieve onderdelen op de site, waarbij de bezoeker iets kan doen, behalve enkel lezen. Online stemmen, spelletjes, forums, content die zij zelf aandragen, feedback, enz.
10. Gebruik geen PDF bestanden; zij onderbreken de webervaring, leiden de aandacht van de bezoeker af. PDF is echter wel aan te raden als je handleidingen wil laten downloaden of grote documenten, of als je documenten aanbiedt die in een bepaald formaat afgedrukt moeten worden.
11. Optimaliseer de titels van je pagina's; gebruik verschillende titels voor elke pagina. Die titel komt bovenaan de pagina te staan, verschijnt wanneer de gebruiker de cursor beweegt over het icoontje van de browser in de taakbalk, en wanneer de gebruiker die pagina bookmarkt. Denk ook aan het alfabet - als de titel van je site begint met een A, kom je automatisch hoger in de bookmarks te staan wanneer die alfabetisch gerangschikt worden.
12. Wanneer je links gebruikt naar delen binnenin een pagina (hoofdstukken bijvoorbeeld), geef dan een uitleg - de bezoeker zal niet meteen begrijpen waarom hij na het aanklikken van de link nog op dezelfde pagina zit. Een voorbeeld van uitleg: "Deze link voert je naar het gedeelte van de pagina met de relevante uitleg".
13. Gebruik "broodkruimeltjes" navigatie. Dat geeft met één klik toegang tot hoger gelegen pagina's, het neemt niet veel plaats in beslag, en toont de gebruiker waar hij zich momenteel bevindt.
14. Bij blogs zou ook de biografie van de auteur vermeld moeten staan. Gebruikers willen de persoon leren kennen van wie zij ana het lezen zijn; een biografie is ook een simpele manier om vertrouwen op te bouwen.
15. Heb je een blog, beklemtoon dan veelgelezen bijdragen. Verwerk ze in je navigatiesysteem, of link ernaar vanuit nieuwe postings. Zo kan je ook een achtergrond maken voor het artikel dat je nu schrijft, en kan je je mening onderbouwen.
16. Hou bij je content steeds het onderwerp in focus. Hoe meer je content gericht is op een bepaald punt, hoe loyaler je lezers zullen zijn. Als je een gespecialiseerde website uitbouwt, dan kan je een authoriteit worden binnen jouw "niche".
17. Zorg voor nieuwe of follow-up informatie op dezelfde plaats als de originele informatie.

50 tips voor de webmaster: Gebruiksvriendelijkheid, online business, ten gelde maken
1. Websites kunnen zich van hun concurrenten onderscheiden door zich op de noden van de bezoeker te concentreren, en uit te vinden hoe zij de data gebruiken of er toegang tot hebben. Differentiatie draait rond waardevol zijn, en bruikbaar voor de bezoeker.
2. Gebruik geen pop-ups, zoals advertenties, omdat dit opdringerig overkomt.
3. Een goede gebruiksvriendelijkheid zal zich positief vertalen in winst, in een hogere ROI (return on investment).
4. Het blijft een groot probleem om het vertrouwen te winnen van de bezoeker. Dat vertrouwen is belangrijk om de betrouwbaarheid van de website te bevestigen, en het is tegelijkertijd een teken dat de site de rechten van de gebruiker eerbiedigt.
5. Elk bedrijf zou een beleid moeten hebben dat de gebruiksvriendelijkheid en de designs die rekening houden met de gebruiker, voorop stelt.
6. Zorg ervoor dat de foutmelding die de bezoeker krijgt, wanneer hij het adres van een verkeerde subpagina intikt of een doodlopende link aanklikt, niet de standaard "error 404..." boodschap is, maar probeer die aan te passen.
7. Wanner je de mail van een bezoeker beantwoordt, citeer dan enkel de lijnen die belangrijk waren in de mail van de bezoeker; zorg ook voor een duidelijk onderwerp in de "subject" lijn - de titel speelt een enorme rol bij het al dan niet lezen van mails door bedrijven.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TEXTER: TEKSTEN INVOEGEN
Met dit progje kan je vaak voorkomende woorden of zinnen in een afkorting steken; texter zorgt dat de tekst voluit in het progje verschijnt. (Dave)
http://lifehacker.com/software/texter/lifehacker-code-texter-windows-238306.php
http://cache.lifehacker.com/assets/resources/2007/03/TexterInstaller.exe

SPIN IT AGAIN: VAN VINYL OF CASSETTE NAAR DIGITAAL
Windows XP - 930k - shareware (in het oorspronkelijk artikel stond verkeerdelijk vermeld dat dit programma freeware is)
Een progje voor wie nog een collectie vinyl platen heeft en cassettes. Zorg er gewoon voor dat die muziek op de geluidskaart van de pc terecht komt, en dit progje zal daarna de bijgeluiden (het "spek bakken") van de opnames verwijderen. Het programma is erg handig, en vertelt je ook hoe je een pick-up of cassetteplayer kan verbinden met je pc.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,65000/description.html?tk=nl_ddxdwn

SIMPLE FAMILY TREE
WinXP/Vista - 223 k - freeware
Met dit progje kan je een stamboom aanmaken of bekijken. Het vertoont voorouders en afstammelingen van een bepaald individu, je kan notities toevoegen, details over het huwelijk, of een alternatieve naam voor elke persoon - zelfs een foto van die persoon in kwestie.
http://www.jdmcox.com/

REGSEEKER
Win9.X/ME/NT/2000/XP - 440k - freeware
Met dit progje kan je het Windows register opschonen: verweesde data verwijderen, die na het verwijderen van programma's achtergebleven zijn - deze data verzwaren het register, en vertragen je computer. (Bron: Wim W)
http://www.winload.de/download/64168/Utilities/Systemprogramme/RegSeeker.1.55.html

DEMOCRACY PLAYER
Win98/ME/NT/2000/XP - 22,35 MB - freeware
Alles wat je maar nodig hebt op vlak van video ligt binnen handbereik met dit progje. Gratis en opensource, en je kan bovendien ook je abonneren op je favoriete video podcasts, plus alle opgeslagen video's beheren.
http://www.download.com/Democracy-Player/3000-2139_4-10587758.html?tag=nl.e415

FILE RENAMER BASIC
Windows - 5.08 MB - freeware
Wie zelf al eens manueel grote reeksen foto's of MP3's heeft moeten hernoemen, zal begrijpen hoeveel tijd dit progje kan uitsparen. Je kan bestanden een opeenvolgende nummer geven, een aantal karakters van de bestandsnaam verwijderen, automatisch muziekbestanden hernoemen op basis van hun ID3 tags.
http://www.download.com/File-Renamer-Basic/3000-2248_4-10306538.html?tag=nl.e415

AUSLOGICS DISK DEFRAG
Win2000/XP/2003 Server/Vista - 1,51 MB - freeware
Een gratis progje waarmee je je harde schijf kan defragmenteren, en tegelijkertijd naar mooie afbeeldingen kijken. Ook voor beginnelingen.
http://www.download.com/Auslogics-Disk-Defrag/3000-2094_4-10567503.html?tag=nl.e415

PAINT.NET: OPGEFRISTE BEELDSOFTWARE VAN MS
WinXP/2003/Vista - .NET framework 2.0 vereist - 1,36 MB - freeware
Met deze software kan je afbeeldingen uitknippen, vergroten/verkleinen, converteren. Daarvoor heb je geen ingewikkelde software nodig als Photoshop - dit volstaat.
http://www.download.com/Paint-NET/3000-2192_4-10338146.html?tag=nl.e415

Vrijdag Macdag: ImageWell
Mac OS X 10.3.9 - 932k - freeware
Een erg simpele maar krachtige tool om afbeeldingen te bewerken en te uploaden naar je favoriete fotosite.
http://www.download.com/ImageWell/3000-2197_4-10700347.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: LEGION ARENA
Mac OS X 10.3 - 228 MB shareware
Voer voor would-be archeologen: met dit spelletje kan je de Romeinse geschiedenis combineren met de oorlogspelletjes die er in het verleden op grote schaal uitgevochten werden.
http://www.download.com/Legion-Arena/3000-2299_4-10700383.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Henk Langerak heeft volgende tip voor ons:
<<<
Wie zijn telefoonnummer van vaste toestel of mobiele telefoon op een internetadres achterlaat loop het risico te worden overspoeld met reclameaanbiedingen. Een Duits bedrijf heeft hier iets op gevonden: het wegwerp telefoonnummer.
Je maakt op de site einmalnummer automatisch een gratis telefoonnummer aan, waarbij je zelf kunt kiezen of het een uur, een dag, een week of een maand blijft bestaan. Dat nummer kun je vervolgens op internet gebruiken, en natuurlijk ook als je je nummer ergers anders moet achterlaten en je je eigen nummer niet bekend wilt maken.
Het tijdelijke nummer laat je via de site verwijzen naar je echte telefoonnummer. En de beller wordt automatisch doorgeschakeld. Alleen niet meer als de tijd verstreken is.
Of het systeem ook met Nederlandse of Belgische nummers werkt is niet duidelijk, want we hebben het nog niet kunnen uitproberen. Wellicht moet je er het nationale toegangsnummer voor plaatsen en bij gebruik van het wegwerpnummer melden dat het een Duits nummer is (beginnend met 01805).
www.einmalnummer.de

>>>
En hij heeft nog een leuk filmpje voor ons:
<<<
Op deze site kun je een man laten zingen onder de douche, eventueel begeleid door muziek uit de radio
http://www.showersong.noisegames.com/
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Jos heeft kritiek:
<<<
Waarom plaatsen jullie regelmatig programma\'s onder de noemer freeware als dat zo niet is.
Zo nu ook \'Spin it Again\'. Dit is helemaal geen freeware.
Er is wel degelijk een verschil tussen het vrij downloaden van een trial versie en freeware.
Mvg,
Jozef De Ridder
>>>
De lezer heeft gelijk: dit programma was geen freeware. Onze excuses voor de vergissing - wij trachten zoveel mogelijk accurate informatie te geven.

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Sommige kunstenaars worden postuum geboren
- Friedrich Nietzsche -