Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 14/6/2007
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 502 van 9/2/2007


Gegroet lezers,

Hier zijn we terug, in ons gewone werkritme. Zoals beloofd krijg je van ons de uitslag van de wedstrijd - die vind je vooraan in dit nummer. Bedankt voor jullie talrijke deelname, en uiteraard ook onze dank aan onze sponsors voor de mooie prijzen.

Verder beginnen wij dit nummer met een hoopgevend bericht: de afgelopen week is het aantal spamberichten dat ons bereikte drastisch teruggevallen - van 1500 tot 2000 tot minder dan 500 per dag. Hoe dit komt weten wij niet, wellicht is een of ander botnet opgerold. Reden voor ons om in dit nummer eens wat aandacht te schenken aan de toestand van het internet - en de dramatische situatie die botnets en spam aan het creŽren zijn.

Verder kunnen wij je vertellen dat de redactie verleden week een leuke bijeenkomst had in Antwerpen, met verschillende medewerkers van toen en nu. Het was heel gezellig, en je zal de foto's van het feestje binnenkort kunnen bewonderen - we geven je het adres zo spoedig mogelijk door. Medewerker Gerard heeft echt een prachtige fotoreportage gemaakt!

Zo. Snel aan je leesvoer. Bij leven en welzijn tot volgende week, en veel leesplezier!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Het antwoord op de vragen:
Wie won de prijsvraag van netties 500?Beste lezers,

Eerst en vooral, bedankt voor jullie deelname aan onze wedstrijd. Leuk dat er zo'n mooie respons gekomen is van onze lezers.

De juiste antwoorden waren:
1. Met de V20 proccessor maakte de fabrikant die we zoeken een pincompatibele versie van de Intel 8088, vooral bekend van het gebruik in de eerste XT PC's.
=> NEC

2. Wil je niet dat vreemden je tekst kunnen lezen, dan versleutel je die met een code. Wat is de Engelstalige term hiervoor?
=> Encryption

3. Dit klein programma, dat je heel wat last kan bezorgen, kreeg een naam uit de oudheid. Back Orificie is een berucht voorbeeld.
=> Trojaans paard

4. Dit protocol werkt boven het internetprotocol en is connectie-georiŽnteerd
=> TCP

5. Wat is dit?
=> italic lettertype
(let op: wij hadden speciaal deze wedstrijd online gezet om de opmaak aan deze vraag te kunnen geven !! en de lezers van de nieuwsbrief in tekstvorm dezelfde kans te geven als de lezers van de html-versie, om deze vraag op te lossen!)
Deze vraag was blijkbaar erg verraderlijk en wij kregen allerlei antwoorden:
- een vraag
- een aanwijzend voornaamwoord (slaand op "dit" dus)

6. "Elektronica die verrast" is de ondertitel van een gekend tijdschrift. Welk?
=> Elektuur

7. Hetgeen we zoeken werd uitgevonden door de heer Chappe, en was het eerste bruikbare optische telecommunicatiemiddel.
=> Semafoor

8. Een doordenkertje: welk woord zoeken we?
=> NETTIES

(de beginletters van alle antwoorden!)

Schiftingsvraag: Hoeveel KB nemen de eerste 100 nieuwsbrieven van
Netties in beslag? Zij staan online, in het archief op
http://www.netties.be/v10/archief.php

In totaal beslaan deze 100 nieuwsbrieven (inbegrepen edities a,b,c)
4.755.518 bytes

De winnaars:
- lezers Joris en Jeffrey winnen een Shuffle
- lezers Hilde&Geert, Angelsbob en Rudy F winnen een player van Packard Bell
- lezers Deneckere & Marijke winnen 1 jaar gratis hosting
- lezers Bram&Annemarineke, Filip Overmeire, Niels Royer, Vrambout, Renéé Hosson krijgen winnen een pakket Norman Security Suite
De andere lezers die deelgenomen hebben aan de wedstrijd krijgen als troostprijs een Ubuntu-cd toegestuurd.

Bedankt voor jullie deelname, en als je deze keer niet tot de winnaars behoorde, geef het niet op: misschien meer geluk volgende keer!
Kanaal 17
Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NIEUWS BIJWERKEN 1: ITUNES UPDATES
Na een week verlof ligt er een berg nieuwsberichten op ons virtuele bureautje te wachten om te verwerken. Een van de belangrijkste daarbij is: Apple heeft in zijn iTunes muziekwinkel enkele nieuwigheden ingevoerd - alhoewel "nieuw" met een korreltje zout genomen moet worden. Ten eerste: de digitale downloads van songs uit de EMI platenwinkel, zonder DRM of kopieerbescherming, zijn een feit. Voortaan kan je songs uit de EMI-stal ofwel downloaden mét kopieerbescherming, aan 0,99 EUR per song, als vanouds, ofwel zonder kopieerbescherming, in MP3 formaat, aan 1,29 euro per song. Als je voorheen al songs of albums gedownload had bij iTunes, in het beschermde formaat, dan kan je met één klik op de "Upgrade my Library" alle songs en albums die je vroeger aangekocht had, upgraden naar het onbeschermde MP3 formaat. Handig.
En ten tweede: voortaan kan je via iTunes ook cursussen en lezingen van universiteiten downloaden, via de rubriek iTunes U. Voorlopig zijn dat voornamelijk lezingen afkomstig van Amerikaanse universiteiten, maar het is wel de bedoeling om ook cursussen van Europese en dus ook Belgische universiteiten aan te bieden. Ook hier is "nieuw" erg relatief: iTunes U was al een 12-15 maanden te verkrijgen in de VS.
En tot slot een bericht dat halvelings te maken heeft met iTunes, eerder met AppleTV: Apple heeft een akkoord afgesloten met YouTube, waardoor filmpjes van YouTube ook via iTunes binnengehaald kunnen worden en zo op de Apple TV afgespeeld kunnen worden.
Voorwaar een berg nieuwe berichten van Apple - en dat op een tijdstip waarop alle ogen gericht zijn op de nakende release van de iPhone. Alsof Apple wil zeggen: wij blijven aan de weg timmeren, op alle gebieden!
http://www.apple.com/benl/pr/press/2007/05/30_YouTube.html
http://www.apple.com/benl/pr/press/2007/05/30_iTunesU.html
http://www.apple.com/benl/pr/press/2007/05/30_iTunesPlus.html

NIEUWS BIJWERKEN: GOOGLE STREETVIEW
Als je bij Google Maps naar San Francisco gaat, dan kan het gebeuren dat je bij sommige straten ook een extra knop krijgt, naast Map, Sattelite, Hybrid & Traffic. Dat kan je het beste uitvinden als je naar San Francisco gaat, daar inzoomt tot je de knop "street view" ziet verschijnen. Nu kan je een symbool verslepen naar lijnen die met een blauwe lijn gemarkeerd zijn. En dan zie je wondere dingen: je krijgt een zicht van de straat alsof je er zelf doorheen reed, van ongekend detail.
Die beelden zouden afkomstig zijn van speciale camera's die al maanden doorheen de straten van verschillende steden trekken, gemonteerd op vrachtwagens. Volgens internauten die de beelden van hun eigen straat gezien hebben via deze street view, zouden die vrachtwagens heel vroeg 's ochtends door de straten getrokken zijn - de auto's van de buurtbewoners staan nog voor de huizen en er zijn geen voetgangers op straat te zien;
Je kan je natuurlijk vragen stellen bij deze beelden, of die nu al dan niet je privacy bedreigen. Want stel dat je op dat moment met slaapdronken ogen voor het raam stond en de Google camera's hebben jouw slaapkop vastgelegd zodat die nu door de hele wereld gezien kan worden - is dat geen inbreuk op jouw privacy? En wat met de man die vastgelegd werd op het moment dat hij een stripteasebar binnenging?
Tech weblog Mashable verzamelde enkele erg opmerkelijke zichten uit Streetview.
http://mashable.com/2007/05/31/top-15-google-street-view-sightings/
http://maps.google.com/?ie=UTF8&om=1&layer=c&cbll=37.728872,-122.44251&ll=37.729554,-122.443013&spn=0.016801,0.040169&z=15

NIEUWS BIJWERKEN: SPAMKONING OPGEPAKT
In de VS is een man van 27 opgepakt en zijn arrestatie wordt in de pers bejubeld als een grote overwinning in de strijd tegen spam. Er wordt zelfs bij gezegd dat zijn arrestatie zou moeten leiden tot een gevoelige vermindering van het aantal spamberichten.
Daar willen wij, net zoals vele andere waarnemers, toch wel wat vraagtekens bij zetten. Eerst en vooral: het is niet omdat de man spam verstuurd had, dat hij opgepakt is - er is nog nooit iemand gearresteerd voor dit misdrijf, dat echt niet de hoogste prioriteit heeft in de Amerikaanse wetgeving. De man is inderdaad verantwoordelijk voor het verzenden van tientallen miljoenen mails tussen november 2003 en mei 2007, maar de redenen waarvoor hij opgepakt werd gaan verder: mail fraude, identiteitsdiefstal, het witwassen van geld. Dat zijn misdaden, geen misdrijven en die worden bestraft door de wetgever. Wat kan hen spam schelen...
En een vermindering van spam-mails hebben wij echt nog niet gezien. Integendeel: spam tiert weliger dan ooit - en blijft een lage prioriteit hebben bij de wetgever, ondanks het feit dat bedrijven en individuen steeds meer tijd (en dus geld) moeten steken in het uitfilteren van die spamboodschappen. Sommige Amerikaanse instanties zeggen dat zij 1.000 dollar per week moeten besteden aan de spam die de man, die nu opgepakt is, zou verzenden.
http://www.betanews.com/article/Spam_King_Behind_Bars_Authorities_Say/1180625478

AUTEURSRECHTENVERENIGING CISAC VERGADERT IN BRUSSEL
Verleden week heeft CISAC een tweedaagse conferentie gehouden in Brussel over de auteursrechten. CISAC, kort voor International Confederation of Authors and Composers Societies, is een overkoepelende vereniging voor alle nationale auteursrechtenmaatschappijen zoals Sabam in BelgiŽ en Buma-Stemra in Nederland. Zij zorgen er o.a. voor dat supermarkten, restaurants en winkels die muziek spelen terwijl jij daar rondloopt, shopt en eet, een royalty betalen. Dat geld wordt dan doorgestort (volgens erg duistere verdeelsleutels) aan de artiesten.
De zaken die zo'n royalty betalen, mogen zoveel muziek afspelen voor hun klanten als zij willen. Nu wordt er van verschillende kanten voorgesteld om ook voor de gewone burger zo'n licentie in het leven te roepen: je zou dan een bepaalde som betalen via je provider (ISP) en dan zou je zoveel muziek mogen downloaden als je wil. Onder andere Steven Page, de gitarist van Barenaked Ladies, vindt dit een prima idee, dat een halt kan toeroepen aan het probleem van het illegaal ruilen van bestanden. Het grote probleem met het huidige systeem is immers dat er heel wat energie, tijd en geld gestoken moet worden in de controle die moet verhinderen dat mensen illegaal gaan ruilen. En het blijkt toch niet te werken: wie illegaal wil ruilen, doet het toch.
CISAC echter is vierkant tegen het idee gekant - dus het zal er nog niet zo snel aankomen. Een interessant artikel over de probleemstelling bij Ars Technica.
Tussen haakjes: CISAC heeft onlangs de Russische auteursrechtenorganisatie ROM uit de groep gezet; die had immers een alles dekkende muzieklicentie verstrekt aan AllOfMp3, je weet wel, die muzieksite waar je tegen betaling van enkele eurocentjes muziek kon downloaden van alle grote namen uit de muziekindustrie...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070603-in-drm-we-trust-world-collection-societies-wring-hands-over-p2p-copying.html

PAYPLAY.FM: 1,3 MILJOEN SONGS AAN 0,88 $ PER STUK
Nu we toch met muziek bezig zijn: er is een nieuwe speler op het veld gekomen, maar het is ons nog niet duidelijk hoe en wie achter dit bedrijf zit. Het gaat om PayPlay.FM en het bedrijf zegt 1,3 miljoen songs te hebben van 80.000 artiesten in totaal. Die songs kan je downloaden in het (beschermd) WMA formaat aan 0,77 $ per song, of in een DRM-vrij MP3 formaat aan 0,88 $ per song.
De songs zijn trouwens van iets hogere kwaliteit dan gewone MP3's - 192 kbps met Variable Bit Rate (VBR) tegen 128 kbps voor een gewone MP3. Wij hebben de site nog niet uitvoerig kunnen testen - maar als jullie ervaring hebben met de site, laat ons iets weten?
http://payplay.fm/

GODPOD: RELIGIEUZE PODCAST
We blijven nog even bij het auditieve, zij het dan op een religieus terrein. De Vlaamse katholieke kerk vindt namelijk dat zij met haar tijd mee moet gaan en lanceerde daarom, met goedkeuring van de Belgische bisschoppen Godpod.be. De kerk is immers te weinig aanwezig op het internet, zo heet het en wil daar wat aan doen. De uitzendingen zouden volledig op de jongeren gericht zijn - maar de invulling van het geheel lijkt ons toch merkwaardig oubollig. Als wij horen dat de jeugd "plaatjes kan aanvragen", dan zitten wij eerder bij meneer pastoor en ouderwetse toestanden dan bij, zoals aangekondigd, een Q-Music sfeertje.
Elke woensdag is er een live show tussen 19u en 21u, die daarna in podcast beluisterd kan worden. Tussen haakjes: een tip voor de makers van de site. iTunes mag dan al wel ingeburgerd zijn bij de jongeren, dat wil niet zeggen dat je enkel een link moet leggen naar de podcasts via een protocol dat enkel met iTunes geopend kan worden. Neen: je zorgt voor een duidelijke link en als het even kan dan zorg je dat de podcast ook in gewoon streaming formaat beluisterd kan worden of als MP3 gedownload vanop de site.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00068531

MAATREGELEN OM HET INTERNET VEILIGER TE MAKEN
Verleden week werd in de VS een conferentie gehouden waaraan misdaadbestrijders van beveiligingsbedrijven, overheden, banken en e-commerce sites deelnamen. De bedoeling: nieuwe maatregelen nemen om de strijd tegen de cybermisdaad op te drijven. Het internet is immers een broeihaard geworden voor allerlei malwar en scam - en daarbij wordt een beschuldigende vinger uitgestoken naar zowel ISP's, gebruikers als privébedrijven die de veiligheid al te vaak verwaarlozen. De gebruiker dreigt nu echter zijn vertrouwen in het internet te verliezen en dat zou funest zijn voor de jonge e-handel.
Er werden verschillende voorstellen gedaan om dit probleem te helpen oplossen. Een daarvan vonden wij toch opmerkelijk: Joe St. Sauver, hoofd beveiliging bij Internet2, wil dat de overheid gratis klinieken voor besmette pc's opricht. Daar zouden gespecialiseerde "dokters" een oogje toeknijpen voor de eventueel illegale software die er op pcs staan, zodat dit de mensen niet kan weerhouden om met hun zieke pc naar die kliniek te trekken. De computerdokters zouden zich enkel bezighouden met het behandelen van de besmetting en het immuunsysteem van de computer verbeteren (lees: beveiliging inbouwen) vooraleer de 'patiŽnten' naar huis te sturen.
En dat vinden wij nu eens een prachtig initiatief!
http://www.wired.com/politics/security/news/2007/06/bot_strategy
http://www.antiphishing.org/events/2007_operationsSummit.html

MAATREGELEN OM HET INTERNET VEILIGER TE MAKEN 2
Op deze conferentie werd ook gewezen op de toename van botnets - honderden computers die besmet zijn door een trojaan, waardoor zij "luisteren" naar een botherder en op zijn commando aanvallen uitvoeren, spam verzenden, of valse websites hosten om phishing fraude te plegen.
Dat deze botnets echt wel gevaarlijk zijn, werd enkele weken maar al te duidelijk toen Russische hackers langdurige DoS (denial of service) aanvallen uitvoerden tegen officiŽle overheidssites in Estland en tegen financiŽle bedrijven, in een bedoeling om het land lam te leggen.
Volgens antivirusbedrijf McAfee werd het internet getroffen door maar liefst 37.413 nieuwe malware programma's. En Paul Ferguson, een netwerkarchitect bij beveiligingsbedrijf Trend Micro waarschuwde dat de boeven het web zullen veroveren en dat er een echte samenwerking moet ontstaan van bedrijven en nationale/internationale overheden om deze boeven te bestrijden. Het huidige model (van computer tot computer gaan om patches te installeren om weer eens de zoveelste beveiligingslek te dichten) werkt niet meer. En opnieuw werd het idee van het 'surfbewijs' geopperd - enkel wie aantoont over voldoende vaardigheden te beschikken om zich tegen zulke boeven te wapenen, zou het internet op mogen gaan. Meer nog: de internauten zouden hun computers verplicht op botnets moeten laten controleren, net zoals je nu met je auto naar de technische controle gaat en je een verzekering tegen botnets zou moeten afsluiten, net zoals je nu een autoverzekering afsluit.
http://www.wired.com/politics/security/news/2007/06/bot_strategy

MAATREGELEN OM HET INTERNET VEILIGER TE MAKEN 3
Om dit hoofdstuk over een veiliger internet af te sluiten, nog dit. Op het congres werd met een beschuldigende vinger gewezen naar de service providers, maar ook naar de gewone internauten. De ISP's omdat zij niet actief gecompromitteerde computers opsporen, alhoewel zij dit zouden kunnen doen door een monitoring van het dataverkeer; wanneer beveiligingsbedrijven melden dat deze of gene computer besmet is, zouden de ISP's die computers de toegang tot het internet moeten ontzeggen. Volgens deelnemers aan de conferentie doen ze dit niet, omdat zij telefoontjes naar de klantendienst willen vermijden als zij al die klanten afsluiten.
De gebruikers van hun kant krijgen een veeg uit de pan omdat zij niet genoeg om veiligheid geven; het kan hen niet veel schelen als hun computer tot een zombie omgetoverd is, gewoon omdat zij er weinig last van hebben: de door de botherder geplaatste software neemt immers maar weinig computerkracht in.
Er blijkt echter een oplossing te zijn: Ingress filtering. Deze techniek voorkomt dat een computer het internetadres van een andere computer zou kunnen spoofen. De techniek bestaat, maar het is aan de ISP's en de fabrikanten van routers om die toe te passen.
En misschien zou ook geld een oplossing kunnen zijn: waarom de ISP's niet belonen als zij erin slagen om botnets op hun netwerken op te sporen en te verwijderen?
In elk geval: een erg interessant congres. Nu nog hopen dat er ook iets gedaan wordt met de suggesties, want de situatie wordt stilaan onhoudbaar....
http://en.wikipedia.org/wiki/Ingress_filtering
http://www.wired.com/politics/security/news/2007/06/bot_strategy

IS ER POLITIE NODIG VOOR DE ONLINE WERELDEN?
Een vraag om over na te denken, opgeworpen door een artikel in The Washington Post. Want volgens dat artikel zou de Belgische politie een tijdje geleden een heus onderzoek geopend hebben naar een virtuele verkrachting in Second Life: een bepaalde avatar zou een andere virtuele bewoner verkracht hebben. Dit bericht moet ons ontgaan zijn, tussen haakjes, wij hebben er niets over gelezen.
Een tweede geval dat aangehaald wordt, is dat van Duitsland: daar werd een onderzoek ingesteld naar kinderporno, nadat vastgesteld werd dat avatars, die zich als kinderen voordoen, in Second Life seksuele daden uitvoeren met avatars die zich als volwassenen voordoen. Moet dit kunnen? Is een virtuele verkrachting, virtuele pedofilie, een échte misdaad?
En wat met bezittingen in deze virtuele werelden? Als jij iets tegen geld aankoopt, zoals in Second Life en het wordt jou afhandig gemaakt, door een slimme hacker bijvoorbeeld, is dat dan diefstal? Per slot van rekening gaat het toch maar om iets ontastbaars, dat niet reŽel is, puur fantasie...
En als er dan een sheriff moet komen die de orde handhaaft, moet dat dan een virtuele politieman zijn, of moet een echte rechter oordelen over 'misdaden' in virtuele werelden? Want de pijn die jij voelt als echte mens, wanneer jouw avatar mishandeld of verkracht wordt, is misschien wel heel echt...
Want orde en tucht moet er zijn, ook in online virtuele werelden. Zoniet, ontaardt het. Wist je trouwens dat er in de superpopulaire World of Warcraft gebieden zijn waar de wetteloosheid heerst en de spelers ze niet durven te betreden?
Een interessant artikel dat veel stof tot nadenken brengt.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/06/01/AR2007060102671.html

SECOND LIFE ENKEL VOOR VOLWASSENEN
We blijven nog even in deze virtuele wereld. Linden Lab, het bedrijf achter Second Life, heeft laten weten dat deze virtuele wereld enkel voor volwassenen bedoeld is. Die verklaring kwam er nadat de Franse organisatie L'association Familles de France beschuldigingen geuit had als zouden er kinderen in deze wereld rondlopen, een wereld met zijn deugden maar ook ondeugden, waar je, al dan niet tegen betaling, virtuele seks kan hebben en waar er ook gegokt kan worden.
Maar tot nu toe werd bij een nieuwe inschrijving niet echt gecontroleerd of de nieuwe inwoner inderdaad wel 18 is of ouder; Linden Lab ging puur af op de verklaring die de internaut aflegde. In de toekomst wil Linden Lab wel eenmalige controles doorvoeren om de leeftijd van nieuwe bewoners te verifiŽren - aan de hand van het rijbewijs bijvoorbeeld of het paspoort.
In Second Life zijn er trouwens verschillende delen. Er is niet alleen een gedeelte voor volwassen, waarvoor je zal moeten bewijzen dat je 18 bent of ouder, maar er is ook een speciale afdeling voor tieners, Teen Second Life. en daar zijn volwassenen dan niet toegelaten. Linden Lab wil ook aan virtuele bewoners die een seksueel getinte eigendom uitgebouwd hebben in de wereld, vragen om dit voortaan duidelijk aan te geven. Maar als je het ons vraagt dan zullen er, zolang alles op vrijwillige basis gebeurt, klachten blijven komen over jongeren die toegang krijgen tot volwassen content, enz.
Je ziet het, zelfs in een virtuele wereld is het niet gemakkelijk!
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/second-life-says-its-virtual-world-is-adultsonly/2007/06/05/1180809478509.html

PROMEDIA WORDT TRUVO
Truvo wordt de nieuwe naam van World Directories en ook de Belgische vestiging Promedia verandert mee van naam. Promedia is het meest bekend van de Gouden Gids. Met de nieuwe naam wil Promedia af van een eerder oubollig imago. De naamsverandering gaat dan ook gepaard met een nieuwe strategie. Want hoewel het bedrijf nog altijd het grootste deel van zijn omzet maakt in de papieren producten, ziet het toch de grootste groei mogelijk in de online markt en andere media en door een crossmediale aanpak.
"Truvo betekent overigens niets, net zoals Google ook niets betekent." Zo zet Steven Goossens, communicatiedirecteur, meteen een ambitieuze vergelijking neer.
Na de overname van Clearsense (dat vooral aan search engine optimization doet) zet ook de naamsverandering een stap verder in de richting van de ambitie om een grotere speler te worden op de lokale zoek- en advertentiemarkt, ongeacht het medium. Dus ook de CD-ROM, DVD-ROM en dergelijke blijven aandacht krijgen, maar men gaat ook verder met mobiele toepassingen, digitale televisie en wireless. Momenteel is goudengids.be een van de 10 best bezochte sites in BelgiŽ en ook daarvoor worden verschillende initiatieven ontwikkeld, waar er echter nog niet veel van werd bekendgemaakt. Mogelijk zullen er ook consultancy diensten worden aangeboden in de toekomst. De naamsverandering zou in september of oktober afgerond worden. [Marijke Pante]
http://www.promedia.be

IS WEB 2.0 WEL VEILIG?
Een van de kenmerken van Web 2.0 is dat je heel wat content aan het web toevertrouwt - artikels, documenten, foto's. Maar is het Web 2.0 wel te betrouwen met al die content? Experts hebben er ernstige vragen bij. Web 2.0 sites zouden immers gemakkelijk misbruikt kunnen worden, vanuit andere hoeken dan de makers gedacht hadden.
Denk hierbij maar aan Samy Kamkar, de eerste "hacker" die een Web 2.0 "worm" op de wereld losliet. Die worm was niet als schadelijk bedoeld - de jongeman wou alleen beperkingen op het posten van content omzeilen om zo zijn profiel wat te kunnen opsmukken, toen hij per toeval een bug vond waarmee hij, kort samengevat, .. de browser kon controleren van elkeen die zijn MYSpace pagina bezocht. En binnen enkele minuten had hij een worm gemaakt die gerekend wordt tot de snelst verspreidende malware ooit. Binnen 20 uur had de worm al 1 miljoen MySpace gebruikers bereikt, die geen andere keuze hadden dan Kamkar als hun "held" te kiezen in hun profiel. MySpace moest zelfs een tijd uit de lucht gehaald worden om het probleem te verhelpen. De jongeman kreeg tussen haakjes later een straf van 3 jaar voorwaardelijk voor dit exploot.
Het bijzondere aan de worm van Kamkar (die de naam Samy meekreeg) was wel dat hij geen schade aanrichtte aan de computers van de gebruikers die de site bezochten, wel aan hun gegevens die online bewaard waren. De individuele gebruikers konden niets doen tegen de worm, geen patch of update van hun antivirus uitvoeren, om het probleem op te lossen - enkel wachten tot MySpace het probleem oploste op zijn eigen servers.
Je ziet het: Web 2.0 brengt een nieuwe soort bedreigingen met zich mee. Een erg interessant artikel hierover vind je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,132153/article.html?tk=nl_wbxnws

EBAY ALS MAKELAAR VOOR RADIOADVERTENTIES
Bij de online veilingsite eBay vind je van alles - van memorabilia tot hele huizen die te koop aangeboden worden en zelfs de zotste zaken eerst. Binnenkort vind je er nog iets nieuws: advertenties voor radio. Bedrijven kunnen er bieden op uitzendtijd die de radio's inruimen voor advertenties en de hoogst biedende wint uiteraard het recht om zijn tekst of reclamespot in die tijd te laten uitzenden.
eBay heeft hiervoor een partnership afgesloten met het startende bedrijf Bid4Spots. Meer dan 2.300 Amerikaanse radiostations zullen uitzendtijd aanbieden via de eBay Media Marketplace, waar eBay ook al tracht als makelaar op te treden voor advertenties bij kabel-tv-uitzendingen.
Dit nieuwe initiatief bevestigt opnieuw een trend, die onomkeerbaar lijkt te zijn: crossmediale advertenties. Onlangs maakte Google immers bekend dat het de advertenties, die nu via Google AdSense geplaatst worden, ook aan radiostations en zelfs print magazines zal aanbieden. Wat eBay nu wil doen, is eigenlijk het omgekeerde: offline advertenties verhandelen via het internet.
Je ziet: alles raakt stilaan helemaal verweven. Deze zet van eBay zou in elk geval wel eens drastisch de manier kunnen veranderen waarop radioadvertenties verkocht worden. Misschien moet Netties wel haar advertentieruimte via eBay gaan veilen?
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=3618&t=2&en=1

SECOND LIFE: VERSLAG VAN ONZE REPORTER TER PLAATSE
Ik beloofde jullie om eens door te geven waar je wat Belgen kunt ontmoeten in Second Life, als je het beu bent om altijd naar de Engelse woorden te gaan zoeken. De New Mardes club is zo'n plaats. Zo was ik er deze week nog eens in geraakt en het viel buiten verwachting mee. Meestal krijg je in zo'n clubs echt house en dance muziek, maar ditmaal was er een Vlaamse DJ die nog wat muziek uit de jaren 80 en 90 wilde draaien en je kon ook verzoekjes aanvragen, dus echt leuk. Je zal zien dat er in zo'n club heel wat mensen staan te dansen en dan vraag je je waarschijnlijk af hoe ze die bewegingen voor elkaar krijgen met enkel een toetsenbord en muis. Vergis je niet, dat doen ze niet zelf hoor! Meestal zie je ergens een bol hangen boven de dansvloer of voor het podium of zo. Als je daar dan rechts op klikt en 'touch' kiest, komt er een berichtje in de aard van: Dancebal wants to animate your avatar en dan 'accept' of zoiets. Als je dan klikt op die 'accept', dan begint jouw figuurtje zelf te dansen. Cool he!
Nog een tip: je vindt de muziek wel leuk, maar je wil eigenlijk iets anders doen: laat je second life venster open staan en zoek in de opties naar de 'set away' of 'set busy' optie. Dan blijf je de muziek horen, maar je medespelers zien dan dat je momenteel ergens anders mee bezig bent en dat ze je niet kunnen bereiken.
Het thema van het feestje was: angels en devils en er was een prijs voor de leukst geklede personen. Nu vraag je je waarschijnlijk af: dan moet ik mij weer ergens een kostuumpje gaan aanschaffen dat mij misschien meer kost dan de prijs waard is. Je kan natuurlijk naar zo'n goedkoop winkeltje gaan en dan geef je niet veel lindens uit, maar je kan ook zelf kostuumpjes (T-shirts, broeken, jurken enzoverder) maken! Let wel op: als je zoiets maakt en je wilt dit dan gaan dragen in Second life, dan moet je ook wel wat Lindens betalen voor het uploaden, omdat je hun server gaat gebruiken. Maar dan kan je ook je creaties beginnen verkopen en zo, dus die kost is misschien wel een goeie investering. Ik ga hier niet beschrijven hoe je een T-shirt of zo moet gaan maken, niet omdat ik dat niet weet, maar wel omdat er al gigantisch goede handleidingen voor bestaan.
Je zou kunnen denken dat je daar erg dure gesofisticeerde software voor nodig hebt, zoals Photoshop en je hebt gelijk. Met Photoshop kan je hele mooie dingen maken. Maar er bestaat ook een gratis alternatief: The Gimp en die is naar mijn aanvoelen minstens even goed, misschien ontbreken er wel een paar toeters en bellen, maar mijn T-shirtje kwam er toch erg goed uit. (ja, ik ben echt niet zo'n techneut, maar mij is het toch gelukt om zelf zoiets ineen te flansen, dus dan kunnen jullie het zeker ook). Trek er wel wat tijd voor uit. En misschien nog een kleine tip: The Gimp bestaat in het Nederlands, erg leuk vond ik zelf, totdat ik de handleiding over die Second Life T-shirtjes las, die in het Engels was. Dan is het wel even zoeken naar hetgeen bepaalde opties in het Nederlands zouden kunnen zijn, dat is immers nogal technisch. Dus misschien kies je bij het downloaden best voor een Engelse versie van The Gimp.
Dan nog even de URL's:
handleiding T-shirt voor second life maken met the gimp (inclusief een link naar waar je de the gimp kunt downloaden): (1)
http://slnatalia.blogspot.com/2007/03/day-181-creating-clothes-with-gimp.html
New Mardes Club (2)
http://slurl.com/secondlife/Belgie/44/16/25
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


STICKYARD: EEN HI-TECH MEETLATJE
Een erg handig idee, vooral voor wie op zoek is naar een huis, of een huis wil inrichten. Het gaat om een voorwerp, de Sticky Yard en bijhorende software. De Sticky Yard bevestig je gewoon op een voorwerp - een muur, een venster, een boot.. Daarna maak je een foto van dit voorwerp met de Sticky Yard met je digitale camera, waarbij je er wel voor moet zorgen dat je de hoogst mogelijke resolutie betracht en dat de hele sticky Yard in beeld is, net als het voorwerp waarvan je de maten eigenlijk wil weten.
Daarna zet je de foto over naar je computer en haal je hem op in de speciale Sticky Yard software. En kijk: je kan op deze voorwerpen punten aanduiden en de software zal de afstand tussen die punten berekenen, aan de hand van de sticy-yard standaard op die voorwerpen.
Eigenlijk wel knap bedacht!
http://www.stickyard.com/

APPLE TV ZAL IETSJE MEER KUNNEN
Verleden week kondigde Apple aan dat het de Apple TV, je weet wel, dat bakje waarmee je content vanop je pc kan synchroniseren en naar je tv sturen, om daar op groot scherm te bekijken, met enkele extra functies uitbreidt.
Eerst en vooral komt er een versie van het toestel met 160 GB harde schijf. De meeste gebruikers hadden immers vragen bij de 40 GB van het eerste toestel. Dat dient eigenlijk alleen maar voor de synchronisatie, dus heb je eigenlijk niet zoveel harde schijf nodig, maar 40 GB werd toch wat te weinig gevonden. Aan die verzuchting werd nu dus voldaan.
En verder zal Apple binnenkort een update uitbrengen van de software voor het toestel, waardoor je ook content van YouTube zal kunnen spelen op de Apple TV. En als je dan weet dat muziekbedrijf EMI enkele dagen geleden een akkoord afgesloten heeft met YouTube, om muziekvideo's uit haar platenstal af te spelen op YouTube, dan wordt het natuurlijk al wat aantrekkelijker, want dat wil zeggen dat je die video's dan, via de Apple TV, op het scherm van je tv zal kunnen bekijken.
Maar de kwaliteit dan? zal je vragen. De kwaliteit van de meeste YouTube filmpjes is immers ondermaats. Wel, de filmpjes zullen omgezet worden naar het H.264 formaat en volledig gedownload worden, in plaats van te streamen. Wij zijn wel benieuwd om de eerste van zulke filmpjes te zien, om uit te vinden of de kwaliteit echt wel te doen is...
http://www.betanews.com/article/Apple_Beefs_Up_Apple_TV_Offering/1180621883

SKYPE WORM SPRINGT OVER OP MSN
Enkele leukaards zijn erin geslaagd om de eerste voor Skype bedoelde worm te maken die ook kan overspringen naar andere instant messaging netwerken, zoals MSN en ICQ. De worm doet zich voor als een chat boodschap en linkt naar een website, zoals dat ook het geval is bij andere wormen die zich via Skype verspreiden. Die website bevat een speciaal bewerkt .pif bestand, dat zich voordoet als foto's. Klik je hierop, dan raak je besmet met de Stration worm, een massamailer die ook zal willen verhinderen dat jij de worm terug verwijdert, door toegang tot sites van beveiligingssites te blokkeren. Vervolgens zal de worm trachten zich verder te verspreiden door een boodschap te sturen naar je Skype contacten. Bovendien gaat hij op zoek op je harde schijf om te zien of andere instant messaging programma's geïnstalleerd zijn. Alhoewel zijn hoofddoel de Skype gebruikers zijn, tracht hij ook zijn boodschap te versturen via MSN en ICQ. Meer informatie vind je bij het beveiligingsbedrijf FaceTime Communications
http://blog.tmcnet.com/blog/tom-keating/skype/skype-worm-targets-other-popular-im-clients.asp

NETSCAPE BROWSER WORDT OPNIEUW NAVIGATOR

Deze week kwam versie 9.0 van de Netscape browser uit en je kan hem in bèta versie downloaden en uittesten. Zoals je wellicht weet, werd de browser enkele jaren geleden overgekocht door AOL en wordt sindsdien gebruikt door deze grote Amerikaanse provider als startbasis voor zijn abonnees.
Sinds enkele maanden werd de Netscape portaalsite ook omgevormd tot een soort Digg-kloon, waarbij je kan stemmen op artikelen die door redacteurs en lezers aangebracht worden. En dat principe werd in deze nieuwe versie verder uitgewerkt. Je hebt daarvoor een zijbalk gekregen die de activiteiten van je vrienden in het oog houdt en een Tacker, die een snel overzicht biedt van laatst geposte berichten en commentaren op hun site.
Nieuw is verder de Link Pad, waarop je interessante links kan verzamelen die echter geen hele bookmark waard zijn. Trouwens: haast alle Firefox 2.0 extensies zijn compatibel met Navigator. Nog leuke tools: ingebouwd nieuws, URL-correctie en het delen van links.
Al met al een interessante nieuwe versie van de browser - alhoewel wij ons afvragen of deze nieuwigheden de internauten kan overhalen om de overstap te doen van IE of FF naar Navigator...
http://browser.netscape.com/gallery/
http://www.betanews.com/article/Netscape_Browser_Becomes_Navigator_Again/1181071373

NIEUWE PRINTERS VAN LEXMARK
Lexmark is een grote naam in het printerwereldje. En toch... Naar aanleiding van de persconferentie die Lexmark gaf op 6 juni om enkele nieuwe printermodellen voor te stellen heb ik enkele ex-collega's en vrienden volgende vragen gesteld: "Noem drie printermerken". Als antwoorden kreeg ik HP, Canon, Brother, Epson... Geen Lexmark. "En welke printer gebruik je thuis, of op werk? Heel bizar was het antwoord in twee van de vijf gevallen voor thuis: Lexmark en op werk was er zelfs in drie van de vijf gevallen ergens een Lexmark in de buurt. Nu is vijf personen ondervragen geen echte enquête, het is statistisch gezien een dikke nul. Maar toch zegt het iets over Lexmark.
We gingen wat googelen en wat vonden we: HP werd opgericht in 1939, de "Brother"s Yasui maakten hun eerste naaimachines in 1908, Canon zag het levenslicht in 1937, Seiko deponeerde de merknaam Epson in 1975. En Lexmark ontstond pas in 1991. Dit verklaart al veel. Is Lexmark daarom minder? Gebrek aan ervaring? Nee,zeker niet. In een zo snel evoluerende technologie is ervaring relatief. Maar er is nog iets. Lexmark is een goed product. Falen komt zelden voor, het zijn degelijke producten, ze zijn niet super goedkoop of super duur. Wat valt er dan over te vertellen, als je van zo'n persconferentie terugkomt? Gewoon: ze hebben weer enkele nieuwe producten aan hun gamma toegevoegd. Vooral de groeiende markt van de kleurenlasers voor kleine, middelgrote en grote bedrijven werd flink aangepakt. We gaan niet gooien met typenummers, pages per minute en dergelijke cijfers, daarvoor verwijzen we naar hun webplek.
Wat wij gewoon willen vertellen is dat Lexmark niet alleen groots is voor bedrijven, maar dat ook de privégebruiker er een heel gamma van inktjets en andere printers vindt. En dat, eerlijk gezegd, die printers wel iets hebben, want ze hebben een mooie en degelijke afwerking. En last but not least: dat Lexmark serieuze inspanningen doet voor het milieu. Het heeft een heel uitgebreid en gratis REduce, REcover, REuse, REcycle programma. We kregen op de persco nooit het gevoel dat het om een modeverschijnsel gaat. Het was meer: we maken iets en zorgen nadien voor de opkuis. Kort en bondig. [Paul LIekens]
http://www.lexmark.beUw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Releasedatum van Zune in Europa nogmaals uitgesteld - het wordt op zijn vroegste 2008.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46657

*** BelgiŽ is blijkbaar niet alleen met mislukte IT-projecten: ook in Nederland wordt aangeklaagd dat de automatisering bij de overheid miljarden euro's opslokt - jaarlijks zouden er 4 tot 5 miljard euro verdwijnen aan grotendeels mislukte automatiseringsprojecten.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46659

*** Apple heeft een datum geplakt op de release in Amerika van de iPhone: het wordt 29 juni.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070604031

*** Texas Instrument brengt een reeks rekenmachines uit, de TI-Nspire, bestemd voor het onderwijs: naast de rekenmachine zelf hoort er ook software bij voor de computer.
http://www.education.ti.com/belgie

*** GN brengt de Jabra SP5050 uit, een speakerphone voor het voeren van handsfree telefoongesprekke in de auto of thuis

*** Samsung brengt de twee kleinste printers ter wereld uit, de CLX-2160 en CLX-2160N. Nochtans: kleur, één laser.
http://www.samsung.be

*** Firefox nu op 17% van de computers bij Franse internauten
http://www.journaldunet.com/solutions/intranet-extranet/enquete/07/0607-navigateur-os/1.shtml

*** Of het allemaal wel wettelijk in orde is, weten wij niet - in elk geval is Lijst Dedecker erg creatief aan het werk gegaan bij het promoten van haar partij via Google: door middel van trefwoorden maakt Lijst Dedecker reclame voor zichzelf, op de website van de politieke tegenstander.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00068697
NAZIEN!!!!

*** VT4 en VIJFtv starten met Holebitext
Nieuws en activiteiten voor homo's, lesbiennes en biseksuelen zijn voortaan ook op de teletekstpagina's van VT4 en VIJFtv te raadplegen. Tot nu toe was Holebitext alleen beschikbaar via de VRT.
Lees meer...
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00068676

*** MSI komt met een speciale reeks notebooks voor gamers - turbo modellen dus
http://www.hardware.info/nl-BE/news/#vUgS
http://www.hardware.info/images/news/computex07-IMG_0563.jpg
http://www.hardware.info/images/news/computex07-IMG_0564.jpg
http://www.hardware.info/images/news/computex07-IMG_0565.jpg

*** De 'oudjes' doen het nog altijd goed, ook in dit digitale tijdperk: een band van bejaarden bestormt de Britse hitparades.
http://www.ad.nl/fun/bizar/article1414702.ece

*** Een Fransman gaat Microsoft voor de rechter slepen, omdat de softwaregigant de naam Vista heeft gebruikt voor haar besturingssysteem, terwijl de man beweert die naam reeds in 2003 geregistreerd te hebben
http://www.pcinpact.com/actu/news/36768-microsoft-vista-philippe-gildas-chaine-TV-no.htm
http://www.techzine.nl/nieuws/12591/Fransman-klaagt-Microsoft-aan-wegens-naam-Vista.html

*** Hoe ver moet men gaan? In de VS ontwikkelt een bedrijf hackerbestendige raamfolie voor overheidsgebouwen.
http://www.security.nl/article/16121/1

*** Toekomstige Windows-versies moeten flink worden aangepast om optimaal gebruik te maken van de toekomstige multicore-processors. Windows Vista is ontworpen om twee tot maximaal vier rekenkernen (cores) aan te sturen. Maar naar verwachting worden desktopcomputers in de nabije toekomst uitgerust met processors die wel 8, 16, 64 en nog meer kernen zullen bevatten.
http://www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.showNieuws&id=51153&type=2&CFID=
34233730&CFTOKEN=6f19c084618ac5c0-D3654ACC-DFBC-29D3-76E603244BD7DBD1

*** Intel lijkt ook in de markt van trendy hardware te willen stappen. Zij gaven het Amerikaanse bedrijf Ziba Design opdracht een prototype te ontwikkelen van een notebook dat net zo plat als Motorola's Razr moest zijn. Het resultaat: Een zeer platte luxe designlaptop die ook vrouwen moet aanspreken.
http://www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=1990342&WT.mc_id=rss
http://www.pcmweb.nl/img.db?1990335
http://www.pcmweb.nl/img.db?1990337


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
RED RIDERS
[pop] Wij blijven nog even bij de Shifted Sound podcast, gewoon omdat die een uitstekende keuze nieuwe muziek brengt. In de podcast twee songs: Slide In Next to Me en "My Love is Stronger than Your Love", die beiden met een erg aanstekelijke intro beginnen in de baslijn. Op de site is heel wat andere muziek te beluisteren in streaming. Een aanbeveler.
http://www.redriders.net/
http://www.shiftedsound.com/?p=75

COLOUR REVOLT
[Pop] Een band die dissonanten niet schuwt en tamelijk zweverige zanglijnen tegenover elkaar zet. Toch een mooi resultaat. Bij deze band hoort trouwens een verhaal: bij een optreden werd al hun materiaal gestolen, plus de trailer waarin het zat. Sindsdien heeft de band zelf nieuw materiaal moeten kopen, maar enkele stukken zouden ook teruggevonden zijn bij de plaatselijke pandhuizen. De podcast bevat twee songs, op de MySpace pagina vind je er meer.
http://myspace.com/colourrevolt
http://www.shiftedsound.com/?p=75

THE HERMIT CRABSS
[Pop] Twee songs met een uptempo, erg vrolijk, gezongen door een dame met een erg mooi warm stemgeluid. Goed opgebouwde songs eigenlijk, zeker en vast de moeite waard, waarbij weer de baslijn een belangrijke rol speelt.
http://www.thehermitcrabs.co.uk/
http://www.shiftedsound.com/?p=75

THIS IS ME SMILING
[Pop] Een band uit Chicago, waarvan niet zoveel geweten is - behalve dat de band erg mooie muziek maakt, die redelijk ingewikkeld ineen zit. Doet af en toe een beetje denken aan Prefab Sprout, in een punk versie. Een afwisselend ritme, dat de song boeiend houdt. De moeite waard.
http://myspace.com/thisismesmiling
http://www.shiftedsound.com/?p=75

GOTYE
[pop] Opnieuw een mooie ontdekking - een artiest uit AustraliŽ die absoluut je aandacht verdient. In de podcast kan je twee songs beluisteren, op de website van de man kan je drie songs downloaden. Erg knap en een tikje mysterieus, wellicht geen gemakkelijke songs, maar ongelooflijk interessant opgebouwd, haast lyrisch)
(klik op Downloads om 3 songs te downloaden op de site)
http://www.gotye.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Beroemde laatste woorden:
" Wij zijn de eersten, en ongetwijfeld de laatsten om deze oninteressante locatie te bezoeken".
--Lt. Joseph Ives bij zijn bezoek aan de Grand Canyon in 1861
De nieuwe oogstDUURZAAM LEVEN
Je kan er niet naast zien: willen we de klimaatverandering tegengaan of toch minstens vertragen, dan moeten we onze gewoonten veranderen. Deze site vertelt je in het Frans en Nederlands hoe je je gedrag kan aanpassen (wonen, voeding, vrije tijd...) om mee te helpen aan een duurzame ontwikkeling. Beter je leven en begin vandaag nog!
[Taal: Nederlands]
http://www.info-durable.be/wonen_publiek.html

TRONIC STUDIO
Ontwerpen is een kunst en ontwerpen voor het internet is kunst gecombineerd met kunde - de technologie. Het Amerikaanse bedrijf Tronic Studio maakt erg, erg mooie dingen: het reclamefilmpje voor GE Electronics dat je op de site vindt, is ongelooflijk kunstig opgebouwd. Ontdek zelf maar wat computeranimatie vermag.
[Taal: Engels]
http://www.tronicstudio.com/#

STEFFEN JAHN
De site van een fotograaf met erg kunstige ideeŽn. Hij maakt reclamefoto's voor grote bedrijven, waaronder Bang & Olufsen, BASF, Mercedes-Benz... Hele mooie foto's, ongelooflijk helder, die toch snel laden. Je kan ze ook downloaden om als bijvoorbeeld screensaver te gebruiken.
[Taal: Engels]
http://www.steffenjahn.com/publish/html/index.html

MEDIA TV: CHRIS PIRILLO GEEFT ANTWOORD OP VRAGEN
Dankzij het internet en de breedband is er een nieuwe trend ontstaan: tv-programma's maken die eigenlijk op tv thuis horen, maar er nooit geraken omdat zij voor een "niche" publiek bestemd zijn en die programma's dan via het internet aanbieden - hetzij als podcast, of als gewone uitzending.
Chris Pirillo, die je wellicht kent als de hoofdredacteur van het onvolprezen Lockergnome, is begonnen met een reeks uitzendingen over allerlei tech onderwerpen: problemen met de USB, Wat is DSS, wat is Dual Core... Uiteraard in het Engels, maar toch interessant om zien. Je kan je ook inschrijven op de podcast, zodat je de uitzendingen automatisch downloadt zodra er een nieuwe klaar is.
[Taal: Engels]
http://chris.pirillo.com/2007/05/24/media-tv-best-podcast/

GRATIS ADD-ONS VOOR OFFICE 2007
Op deze site vind je verschillende gratis add-ons voor de Office 2007 kantoorsuite. Hier staan o.a. een open xML format omzetter, administratieve templates, maar ook training voor Word, Excel en Powerpoint 2007, naast gidsen en tips.
[Taal: Engels]
http://bhandler.spaces.live.com/blog/cns!70F64BC910C9F7F3!1822.entry

TripAdvisor spreekt nu ook Frans
Wanneer je een reis plant, dan is het wel handig als je de ervaring van andere reizigers kan lezen die een bepaald hotel of stad bezocht hebben: zo kom je te weten welke hotels aan te bevelen of af te raden zijn en wat je absoluut moet gaan bezoeken.
De Amerikaanse site TripAdvisor heeft zo'n besprekingen en heeft sinds kort ook een afdeling in Europa opgericht, die Frans spreekt. De site is wel handig - als je bijvoorbeeld Antwerp opgeeft als reisbestemming krijg je echt wel veel informatie, maar door de vele links in het middenvak krijg je een beetje een "information overload". Wat ons wel razend interessant leek: de forums. Wij bemerkten bijvoorbeeld een vraag van een reiziger die een cruise wou maken met een schip dat op de Scheldekaaien aanmeerde en vroeg of het Centraal Station het beste station was om uit te stappen als hij met de trein kwam. En voorwaar: deze heer of dame kreeg echt heel gerichte antwoorden, in korte tijd. Erg actueel dus en daarom een aanrader.
[Taal: Engels / Frans]
http://www.tripadvisor.com
http://www.tripadvisor.fr

LIEFDE VOOR DE TAAL
De schrijver van dit weblog, Marc De Coster, moet echt wel een grote liefde hebben voor de taal. Hij onderzoekt haar, wikt en weegt de woorden in zijn mond en voegt aan de uitleg van die woorden ook een socio-culturele achtergrond toe. Een erg interessant blog, dat veel actuele bijdragen bevat. Zo lazen wij deze week bijdragen over ram (het dier) en de afgeleiden: het werkwoord rammen en een woord als ramkraak - waarbij ook de associatie met een stormram gemaakt wordt.
[Taal: Nederlands]
http://marcdecoster.blogspot.com/

GÉOPORTAIL: EEN EIGEN FRANS ANTWOORD OP GOOGLE
Zoals je wellicht weet, heeft Frankrijk het altijd op zich genomen om een weerwoord te bieden aan de al te grote Angelsaksische invloed. En waar er Google is met zijn Google Map, en Microsoft met zijn Virtual Earth, weten velen niet dat er ook een GéoPortail bestaat, dat vooral de nadruk legt op Europa.
Een erg interessant project. Op deze site vind je verschillende videofragmenten die de werking van de tool uitleggen en de mogelijkheden - uiteraard in het Frans. Maar het is wellicht een mooie gelegenheid om je school-Frans wat bij te schaven ;)
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/hightech/internet/reportage/geoportail2/1.shtml

KLASSIEKE BOEKEN, IN ÉÉN MAIL PER KEER
Wie maar niet aan lezen toekomt, wegens te weinig tijd, heeft nu geen excuus meer (tenzij het argument is: ik ken geen Engels): deze site zendt je elke dag een stuk tekst uit een door jou gekozen boek, naar je handtoestel of naar je computer, zodat je het stuk bijvoorbeeld in de trein kan lezen of in de rij bij de supermarkt. Elke aflevering zou je in principe in minder dan 5 minuten moeten kunnen lezen; wat wel wil zeggen dat je voor lijvige werken zoals Anna Karenina bijna 2 jaar nodig hebt om de 430 afleveringen te lezen...
[Taal: Engels]
http://www.dailylit.com/

OPMERKELIJKE BEELDEN IN GOOGLE EARTH
Nu Google ook meer nauwkeurige satellietopnames aanbiedt voor Europa, kom je soms erg rare zaken tegen. Het is ondertussen al een leuke 'sport' geworden om zulke opmerkelijke beelden te zoeken en te melden aan de wereld. Dit artikel van Journal Du Net verzamelt enkele van die beelden. Een zwembad in de vorm van een fles, een eiland in de vorm van een piraat... Leuk!
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/hightech/google-earth/26-cliches-insolites-reveles-par-google-earth.shtml

TIPS OM EEN GOED BLOG TE SCHRIJVEN - E-BOOK
Wil je dat jouw blog gelezen wordt, dan moet je wel enkele regels hanteren - duidelijke taal bijvoorbeeld, titels die niet alleen gevat zijn maar ook de juiste trefwoorden bevatten, om door de zoekmachines opgepikt te worden uiteraard. Op deze site vind je een e-book vol met tips, dat je gratis kan downloaden.
[Taal: Engels]
http://chris.pirillo.com/2007/05/10/blog-tips-writing-tips-free-ebook/

FLOORPLANNER: HUISJE SAMEN INRICHTEN
Een leuk idee: een webgebaseerde editing tool waarmee je plattegronden kan maken van de verschillende kamers in je huis (metriek stelsel is mogelijk). Je kan ramen en deuren toevoegen en uit de bestaande bibliotheek meubels en allerlei in je kamers zetten. Dit geheel kan je dan publiek, voor iedereen toegankelijk dus, zetten, of op een privé-url die je enkel met bepaalde vrienden deelt.
[Taal: Engels]
http://floorplanner.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : JUMPEN IN LEGOLAND
Het fenomeen jumpen kent geen grenzen en is zelfs in Legoland gekend waar ze volledig uit de bol gaan op de tonen van Jeckyll and Hyde's Frozen Flame...
(taal : Engels) [Filover]
http://youtube.com/watch?v=WspfVz8EsoI

VRIJDAG FOTODAG : VLAANDEREN VANUIT DE LUCHT
Honderden luchtfotoís van Vlaanderen, gemakkelijk op te zoeken op basis van trefwoord, provincie, gemeente en thema. Je kan ook gecombineerd zoeken. De foto's zijn, wegens auteursrechten, niet downloadbaar maar eventueel wel bestelbaar. Nog niet alle gemeenten zijn beschikbaar maar de databank wordt regelmatig aangevuld.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.vlaanderenvanuitdelucht.be

VRIJDAG FILMDAG : OCEAN'S THIRTEEN
OfficiŽle website van het vervolg op de vorige Ocean's-films met George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt, Al Pacino, Andy Garcia, Ellen Barkin, Bernie Mac en Casey Affleck in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf: 16 juni 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://wwws.warnerbros.co.uk/oceans13/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

DOLORES O'RIORDAN
Zij was de voormalige zangeres van de Cranberries. Ze bracht recent haar eerste solo-album uit.
http://www.doloresoriordan.co.uk/

GUILLAUME CANET
OfficiŽle website van deze Franse acteur die o.a. meespeelde in de film The Beach en momenteel te bewonderen is in de film "Ensemble, c'est tout".
http://www.guillaumecanet.tv/

YUNJIN KIM
Deze Koreaanse actrice vertolkte de rol van Sun Kwon in de TV-serie "Lost".
http://www.yunjinkim.com/

FENNESZ
OfficiŽle website van deze Oostenrijkse laptop-artiest. Hij was op 6 juni te zien in de AB.
http://www.fennesz.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Geen gehannes met kabels
Free-to-air-televisie heeft de toekomst. Geen gehannes meer met kabels, antennes of schotels, maar...
http://www.ad.nl/multi-media/article1422085.ece
- Simpel ogend en ongekend verslavend
Nintendo wist eerder met Brain Training met succes senioren aan het spelen te krijgen. Ook Picross past in die strategie. Geen vette graphics dus,...
http://www.ad.nl/multi-media/article1422086.ece
- Vaderdagtips
Elke week op deze plaats zaken die iets gemeen hebben. Dit keer drie tips om vader op 17 juni te verrassen.
http://www.ad.nl/multi-media/article1422087.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Personal Video Database
Wil je je filmcollectie op een overzichtelijke manier beheren? Dan is het gratis programma Personal Video Database vast iets voor jou!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19551
- Pratend papier
In Zweden heeft men papier ontwikkeld waarin sensoren, computerchips en speakers zijn verwerkt. Ideaal voor informatie-en reclameposters. Deze kun je gewoon ergens opplakken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19550
- USB via het stopcontact
Binnenkort kun je via een adapter het stroomnet in je huis gebruiken als een USB-netwerk. Handig, want steeds meer apparatuur werkt via USB.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19548

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Bedelf vader onder de geschenken
Op zondag 10 juni verkiezen we de nieuwe federale regering van ons land. Diezelfde dag is echter vooral de uitgelezen kans om Belgische vaders in de watten te leggen. Het is dan vaderdag
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2917
- Fototoestel met draaiend scherm
De i7 digitale camera van Samsung valt op. Niet enkel vanwege de multimedia-toepassingen maar vooral omdat je deze activeert door het lcd-scherm als draaiknop te gebruiken.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2915
- BENQ - FP94VW:19-inch breedbeeldmonitor voor gamers
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06%A32007&newsid=4687

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Yahoo migreert naar Panama
Yahoo Frankrijk start de migratie van haar klanten naar Panama, een nieuw pay-per-click platform
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16675&style=34360
- BelgiŽ niet populair in het Europese Webgebruik
Deze week publiceerde comScore een reeks cijfers over het gebruik van internet in Europa. Ons landje stond ook in deze studie. Tesamen tellen de 16 Europese lidstaten die comScore bestudeerde 122 miljoen surfers (van de leeftijd van 15 jaar en ouder). Ter vergelijking: de Verenigde Staten tellen er 114 miljoen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16673&style=34360
- YouTube geliefd in de Franse sport
Na de First League, beheerder van het professionele Engelse voetbal, is het de beurt aan de Franse voetballiga en de Franse tennisfederatie om klacht in te dienen tegen YouTube voor het hosten van videoís waarvan de heruitzending illegaal werd beschouwd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16672&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- iTunes Plus uitgetest
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/itunes-plus-uitgetest.cfm
- Microsoft Milan: top secret project onthuld
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/windows--os/microsoft-milan-top-secret-project-onthuld.cfm
- Tip Vista: automatisch inloggen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/windows/tip-vista-automatisch-inloggen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Interactief billboard met een snuifje audio
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4385
- Audit-oplossing voor KMO websites
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4381
- Hostingtips: de technische dienstverlening, hoe vergelijken?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4382

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: John Rambo - Rambo 4 teaser trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1512_john_rambo__rambo_4_teaser_trailer.html
- Film & TV: Het Google Master Plan
http://www.speedzone.be/artikel/1513_het_google_master_plan.html
- Humor: Top 10 virale video's - Week 4
http://www.speedzone.be/artikel/1511_top_10_virale_videos__week_4.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- EU voert maximumprijs in voor buitenlandbellen
http://tweakers.net/nieuws/47882/EU-voert-maximumprijs-in-voor-buitenlandbellen.html
- Apple gaat op jacht naar Quicktime Alternative
Het lijkt erop dat Apple de jacht op de Quicktime Alternative-software geopend heeft. Ontwikkelaar Codecguide.com heeft de applicatie op verzoek van het bedrijf van zijn website gehaald.
http://tweakers.net/nieuws/47889/Apple-gaat-op-jacht-naar-Quicktime-Alternative.html
- RIAA aangeklaagd voor afpersing, computerinbraak en samenzwering
Suzy Del Cid, die door de Riaa is aangeklaagd wegens auteursrechtschending, heeft vorige week teruggeslagen en op haar beurt de muziekorganisatie aangeklaagd.
http://tweakers.net/nieuws/47875/RIAA-aangeklaagd-voor-afpersing-computerinbraak-en-samenzwering.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Norton Save & Restore 2.0
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=832
- Gratis RPG games
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=833
- Juni 2007: Computertaal en YouTube
http://www.computertaal.info/modules/motionmill/index.php?iid=1

Wikipedia

Nog geen samenvatting voor 7 juni 2007

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautOP VAKANTIE MET JE GADGETS
Onze reeks over slim gebruik van je mobieltje had heel wat positieve weerklank en dus trachten wij wat meer tips te bieden die halvelings met computers te maken hebben.
Om te beginnen: Hoe kan je jouw digitale camera, MP3 player, mobieltje beschermen als je naar het strand gaat?
Wel: er bestaan waterdichte omhulsels die door verschillende bedrijven aangeboden worden. Die beschermen je toestellen tegen vocht, maar ook tegen zand en stof. Er zijn zelfs omhulsels die aan bepaalde toestellen aangepast zijn, zoals de iPod, waarbij er zelfs transparante delen zijn zodat je foto's kan nemen of het wieltje op je iPOd kan draaien.
Erg belangrijk is wel dat je je toestellen uit de zon houdt.

OP VAKANTIE MET JE GADGETS
Nog enkele tips voor je gadgets op vakantie. Erg belangrijk is het er voor te zorgen dat ze uit de zon blijven - hitte kan schade veroorzaken. Ga je met camera of player aan het zwembad liggen of op het strand, stop dan een stukje piepschuim in het omhulsel van je toestel: laat je het vallen in het water, dan blijft het drijven.
Waarvoor je ook moet opletten: elke gadget met een open poort is kwetsbaar - zorg ervoor dat de opening van de koptelefoon of dvd drive vrij blijven van zand. Sommige poorten hebben een flapje om de poort af te sluiten, maar echt alle zand buitenhouden zal dat niet. Een plastic zak met een minigrip-sluiting waarin je je toestel stopt is alvast een goede oplossing.
Nog enkele tips:
- Stop je gadgets in een frigobox, maar dan zonder ijs. Dat beschermt tegen zon, tegen zand, maar ook tegen verstrooide wandelaars die er anders over zouden vallen, of nieuwsgierige kinderen.
- Veeg je handen goed schoon nadat je jezelf (of je vriend/in) ingewreven hebt met zonnecrème.
- Wanneer je , na het strand en de warmte terugkeert naar je lekker koele kamer, doe je er best aan om het toestel even te laten acclimatiseren, vooraleer je het opnieuw gebruikt.
- Is er toch per ongeluk zand in je toestel geraakt, gebruik dan een spuitbus met gecomprimeerde lucht om het zand te verwijderen.
Denk eraan: als je gadget vuil wordt, nat wordt, of gebakken in de zon, kan je geen beroep doen op de waarborg: de meeste voorwaarden voor de waarborg dekken geen schade veroorzaakt door hitte, zon en zand.

50 TIPS VOOR DE WEBMASTER: WEBDESIGN EN GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
1. Responstijd en laadtijd van een website zijn erg belangrijk. Als je site traag is, dan loop je het gevaar dat de bezoeker weggaat.
2. Op de startpagina (homepage) hoort de button die verwijst naar "homepage" niet thuis, want dit zorgt voor verwarring: is dit dan niet de startpagina?
3. Eerbiedig de conventies voor webdesign - zoals blauw voor hypertext links. Zo kan je bezoeker zich concentreren op je tekst en moet hij zijn hersens niet pijnigen om te leren hoe hij je website moet gebruiken.
4. Rommelige flashontwerpen die alleen maar voor versiering dienen en niet iets zijn dat ten goede komt van de bezoeker, zijn niet aangeraden - zij doen afbreuk aan de gebruiksvriendelijkheid van de site.

50 TIPS VOOR DE WEBMASTER 2
5. Splash screens mogen dan wel mooi zijn, maar zij geven wel de indruk dat de webmaster meer geeft om het image van de website, dan om de problemen die de gebruiker kan tegenkomen als hij zo'n website bezoekt - eerst nieuwe software downloaden, lange fragmenten downloaden...
Een website moet eerbied vertonen voor de tijd van de gebruiker.
6. Voer een test uit naar de gebruiksvriendelijkheid van je site. Dat is erg simpel te doen: vraag een gebruiker om tijdens het bezoeken van de site hardop te denken. Noteer het commentaar en verwerk het om de site te verbeteren.
7. Eenvoud is een regel die je absoluut moet volgen, wil je een gebruiksvriendelijke site maken. Hoe minder toeters en bellen qua design, hoe minder zij de aandacht van de gebruiker afleiden van de content.
8. Probeer de site in te delen met een tekstuele lay-out, in plaats van te zware design en afbeeldingen. De bedoeling is immers om de site duidelijk te maken, zonder de responstijd te vertragen. Sites die snel laden, nodigen bezoekers uit tot het bezoeken van meer pagina's binnen de site.Voor deze rubriek danken wij DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

voor hun hulp nu en in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...


EXCEL KALENDER SJABLOON
WinME/NT/2000/XP/Vista - 375k - freeware
Erg simpel: een jaar en maand kiezen en je kan een maandkalender printen, om tegen je muur te hangen en dan in te vullen. Je kan de kleurenschema's aanpassen. Er zijn kalenders voor de jaren 2007, 2008, 2009, 2010.
http://vertex42.com/ExcelTemplates/yearly-calendar.html

HET BEWEEGT!
WinXP - freeware
Een spelletje dat tot de zogenaamde "sidescrollers" behoort, omdat je van de ene kant van het scherm naar de andere moet geraken. Hier bevind je je in een ondergronds labyrint en je kan er alleen maar uit door te rennen, springen en puzzels op te lossen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64969/description.html?tk=nl_hsxdwn

HERFST THEMA
WinNT/95/98/2000/XP - freeware
Een mooi thema rond de herfst - het behangpapier is bijvoorbeeld een foto van een bergrivier met veel bomen rondom. De icoontjes en cursors zijn allemaal herfstbladeren. Erg mooi.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64364/description.html?tk=nl_hsxdwn

BIONIXWALLPAPER: AUTOMATISCH WISSELEN
Win9.x/ME/NT/2000/XP - 2.12 MB - freeware
Niemand kijkt graag voortdurend tegen hetzelfde behangpapier aan. Deze software zorgt ervoor dat er automatisch afgewisseld wordt met je wallpaper; het progje ondersteunt JPG, GIF, BMP, ICO en EMF. Je maakt als het ware een playlist aan van jouw favoriete afbeeldingen en het progje zorgt ervoor dat zij als behangpapier gebruikt worden.
http://www.bionixwallpaper.com/

CAPTURESCREEN: SIMPEL MAAR DOELTREFFEND
Win9.X/ME/NT/2000/XP - 8.95 K - freeware
Dit progje is erg handig en simpel te gebruiken: je kan een afdruk maken van een scherm of een gedeelte ervan; het bevat niet veel toeters en bellen, maar doet wat het moet doen.
http://pageperso.aol.fr/Pzwenger/programmes/my_programs.html

SHANDS: JE ONLINE ACTIVITEITEN
WinXP/Vista - 8.85 MB - freeware
Een nieuwe manier om je online activiteiten bij te houden: het maakt een samenvatting van je activiteiten bij MySpace, Flickr, je profielen, je blog, enz, met nuttige statistieken (hoeveel vrienden in elk netwerk en een activiteitsmeter). Het zorgt er ook voor dat je meteen op de hoogte gebracht wordt als er een nieuw commentaar op je profiel geschreven wordt en dat van je vrienden, nieuwe boodschappen, verzoeken, nieuwe video's, enz.
http://8hands.com/

ULTRA HAL TEXT-TO-SPEECH READER
Win95/98/ME/NT/2000/XP/Vista - 11,77 MB - freeware
Dit progje zal jouw documenten luidop voorlezen en je kan kiezen uit verschillende stemmen. Dat kan erg handig zijn om bijvoorbeeld de teksten die je geschreven hebt te controleren: je hoort vaker fouten (herhaling van woorden, verkeerde zinswendingen) als je een tekst beluistert. Je kan de output opslaan als een WAV bestand en dan in een MP3 omzetten.
http://www.zabaware.com/reader/

TWEAK UI
WinNT/2000/XP/ - freeware
Met dit progje kan je de manier veranderen waarop Windows eruit ziet en werkt: de snelheid van het wieltje van de muis, of een gebruiker automatisch ingelogd wordt bij het opstarten, enz.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,2803/description.html?tk=nl_hsxdwn

VRIJDAG MACDAG: NETNEWSWIRE
Mac OS X 10.2 - 3.95 MB - freeware
Dit progje kan je niet echt sexy noemen, maar het zorgt er wel voor dat je ruimschoots aan je portie dagelijks nieuws toekomt. Het heeft een interface met drie paneeltjes, dat doet denken aan Outlook en je kan erg snel de feeds van verschillende sites ophalen. Ook erg handig voor mensen die zelf een blog hebben, want je kan news erg snel verzamelen en posten.
http://ct.download.com/clicks?t=2010538-129a29cdda3526e450724b83edd415f0-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: APPLE BOOT CAMP
Mac OS X TIger - 82,89 MB freeware (publieke bèta)
Deze software, die bedoeld is voor Macs die een Intel processor aan boord hebben, zorgt ervoor dat je Windows programma's kan draaien op een Intel-mac. Let wel: je hebt hiervoor ook een legitieme versie van Windows XP, Service Pack 2, op een cd nodig (en daarmee bedoelen wij geen recovery disk van de fabrikant van jouw pc, maar een originele XP disk!)
http://www.download.com/Apple-Boot-Camp/3000-2274_4-10657752.html?tag=lst-0-1
Het laatste woord....Wij willen nogmaals alle lezers bedanken die ons gelukgewenst hebben met onze 500e editie. Door tijdsgebrek is dat dankwoord nog niet persoonlijk verstuurd, waarvoor onze excuses.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Beroemde laatste woorden:
"Er is niet de minste aanwijzing dat kernenergie ooit verkrijgbaar zal zijn. Het zou betekenen dat het atoom op commando gesplitst kan worden."
--Albert Einstein, 1932