Feesteditie
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD

Wedstrijd

Bedenkingen van onze medewerkers

Het nieuws toen en nu

De beste software

Dossier 500 sites

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 500 van 26/5/2007

Gegroet lezers,

Heb je het ook gemerkt, toen je deze mail opende? Jawel, dit is een nummer dat vergezeld gaat met (virtueel) trompetgeschal, toeters en bellen: editie 500 is een feestelijk nummer. Het is immers niet niks om week na week, jaar na jaar, een e-zine uit te brengen dat volkomen op vrijwilligerswerk gestoeld is. Aan al onze medewerkers van toen en nu daarom een welgemeende dank, en een proficiat. Wij zien elkaar hopelijk volgende week zaterdag, 2 juni, op ons reüniefeestje. Zijn er nog medewerkers die tot nu toe geen uitnodiging gekregen hebben, omdat wij het adres niet meer bezitten, geef ons een seintje, want wij hebben jou er ook graag bij!

Een blad kan echter niet bestaan zonder lezers, ook niet in het internet-tijdperk. En dus gaan onze gelukwensen ook uit naar jullie, onze lezers, die ons al die jaren trouw gevolgd hebben, en ons met tips en opbouwende kritiek gesteund hebben.

Wat de praktische kant betreft: dit nummer is een aparte editie, het feestnummer 500. Het bevat speciale rubrieken, en ook een wedstrijd met erg mooie prijzen. Na deze editie nemen wij een weekje verlof. Je krijgt op zaterdag 2 juni editie 501 in de post, die de bijdragen zal bevatten die afgelopen week (21-25 mei) online gezet zijn. De week daarna, op 9 juni, vervallen we terug in ons gewone tempo.

Wij wensen je veel leesplezier, en... op naar editie 1000!

Hilde
Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Wedstrijd

Doe mee en win prachtige prijzen!
Ter gelegenheid van dit feestnummer zijn wij gaan aankloppen bij enkele sponsors, en zij hebben mooie prijzen ter beschikking gesteld die jij kan winnen met onze wedstrijd. En wij kunnen al verklappen dat het erg, erg mooie prijzen zijn!

Om iedereen gelijke kansen te geven, werden de vragen in een html-documentje gegoten, dat je op de website vinden kan. Let op: de wedstrijd is enkel open voor abonnees van Netties. Wil ma of pa of je lief meedoen, raad hen dan eerst aan om een abonnement te nemen!

Het wedstrijdreglement, de vragen, en de prijzen die er te winnen zijn, vind je online:

http://www.netties.be/pictures/500/prijsvraag500.htm

Veel succes en denk aan de deadline: je antwoord moet ons bereiken uiterlijk donderdag 31 mei 2007 om 19u, o het adres prijsvraag@netties.be

Voor het bedenken van de vragen danken wij medewerker Paul Liekens
BEDENKINGEN VAN ONZE MEDEWERKERS


Lode Vlayen houdt het kort, en stuurt ons meteen een tip voor een leuke site:
<<<<<<<<<
Beste Hilde,

Beste toepasselijk op jubileumuitgave:
Ik heb er niet veel woorden voor, maar er is voor elk wat wils!

Wat gebeurde er in jouw geboortejaar?
Klik, en bekijk de tekst en de knappe foto's
Een site op bij te houden! (Nederlandstalig)
http://www.hbvl.be/dossiers/-e/eeuw/default.html

Jubileumgroetjes,
Lode
Lode Vlayen

>>>>>>>>>>>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Een van onze trouwste medewerkers is Filover; elke week bespreekt hij nieuwe sites, en in het verleden heeft hij ons vaak geholpen bij het ontwerpen van de website. Zijn beschouwingen bij editie 500:

<<<<<<<<<<<<
Hoe het allemaal voor mij begon ...

Naar aanleiding van het verschijnen van nr 500 deed Hilde een oproep naar impressies van de medewerkers. Bij deze een korte beschrijving hoe het voor mij allemaal begonnen is :

Ik was al een tijdje een trouwe lezer van NeTTies en had al enkele malen de oproep van Hilde gelezen om zelf sitesuggesties op te sturen. Je komt wel leuke sites tegen maar ja, je denkt ze zullen ze toch niet nodig hebben of interessant vinden, dus stuur je uiteindelijk niets op.

Op 23 juli 2002 stuurde ik toch maar eens een mailtje met enkele suggesties waarvan dit de eerste was :

Papercraft
De zomer is geen zomer meer. Als de verveling begint toe te slaan en je bent handig met schaar en lijm dan moet je zeker eens naar de Papercraft-site van Canon gaan. Je kan er bouwplaten vinden waarmee je de Eiffeltoren, de Taj Mahal, de toren van Pisa en verschillende andere "Buildings of the world" kan in elkaar knutselen. Er zijn ook enkele eenvoudige kids-bouwplaten beschikbaar. Printen, knippen, plakken ... (en veel geduld) ...
(site in het Engels)
http://bj.canon.co.jp/english/3D-papercraft/

( Opmerking : de URL is intussen gewijzigd en is nu : http://cp.c-ij.com/english/3D-papercraft/ [Filover] )

Ik kreeg een vriendelijk mailtje terug van Hilde dat de besprekingen integraal gingen gepubliceerd worden en dat als ik er nog had, ik ze gerust mocht opsturen. De zaterdag daarna was ik natuurlijk reuzebenieuwd om mijn sites in NeTTies te zien staan en effectief ze stonden in nr 259. Dat geeft toch een leuk (en trots) gevoel te weten dat je bijdrage gelezen wordt door een paar duizend lezers...

De week nadien stuurde ik terug enkele sites door en stilaan kreeg ik de smaak te pakken en stuurde ik sindsdien en tot op de dag van vandaag zo goed als elke week mijn bijdrage.

Het stemt me ook gelukkig dat ik in de loop der jaren mijn (kleine) steentje heb kunnen bijdragen bij de evolutie van de website. En nu heeft NeTTies met de hulp van Webdynamics de site die ze verdient : eigentijds, aantrekkelijk en met een professionele "look".

Intussen zijn we anno 2007 en staat dus nr 500 op de NeTTies-teller. Een heel knappe prestatie van Hilde en haar team. Velen hebben het al geprobeerd maar weinigen houden het zo lang vol om elke week een e-zine te leveren met een mix van interessante nieuwtjes, leuke sites en tips. PROFICIAT ! ! !

Maar, beste lezer, NeTTies kan nog steeds jouw hulp gebruiken. Wie komt nooit eens een site tegen waarvan hij/zij denkt : hé, dat is misschien wel een leuke, interessante, handige, mooie site voor anderen ? Of misschien heb je in je favorieten zo'n sites staan ? Waarom nog aarzelen ? Bij deze wil ik dus een oproep doen : doe zoals mij en stuur er gewoon enkele van op naar de NeTTies-redactie. Zij en de lezers zullen je dankbaar zijn !

Op naar nr 600 !

Filip Overmeire
[Filover]
>>>>>>>>>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

En ook de eindredactrice hoort haar commentaar te geven bij deze editie, dus hier volgt het:

<<<<<<<<<<<<<<<
Wat 500 edities van Netties voor mij betekenen

Even dit: ik heb het even nagekeken op de website, en sinds editie 36 staat mijn naam bij de medewerkers. Ik had een artikel geschreven waarin ik de virtuele wereld van ZooMOO (een 2 dimensionale, pure tekst versie van Second Life) wou promoten, en kreeg de vriendelijke vraag van Jean-Luc Bostyn of ik nog meer artikeltjes wou bijdragen - wat ik ook gedaan heb. Toen Geert Demuynck, die toen de verzending deed, in januari 1999 enkele maanden de wijde zeeŽn optrok, nam ik de verzending over, en sindsdien ben ik de eindredactrice. Technisch gezien heb ik dus geen 500 edities meegemaakt, maar 400 ervan mag ik toch op mijn conto schrijven als eindredactrice.

Het maken van een nieuwsbrief zoals Netties is fantastisch leuk. Wij bepalen zelf welk nieuws we brengen, en kunnen hierbij een eigenzinnige keuze maken, die vaak meer de nadruk legt op de culturele en morele impact van het internet, en minder op de hardware waar het allemaal om draait. Bij het bespreken van de sites komen we vaak gewoon prachtige of super interessante sites tegen. En wanneer we op zoek gaan naar leuke software, dan komen we vaak zelf erg handige progjes tegen die wij niet meer kunnen missen. Bij het schrijven van de tips proberen wij ze zoveel mogelijk uit, en komen we vaak handige trucjes tegen.

Maar waarin ik persoonlijk nog het meeste plezier heb, is de muziekrubriek "Het oor wil ook wat". Alhoewel ik een brede belangstelling heb voor muziek, ben ik zelf nooit actief op zoek gegaan om nieuwe muziek te ontdekken. Toen ik vroeger naar de platenwinkel trok, bladerde ik door de bakken, maar buiten het herkennen van bekende namen, kon de magie van de (vinyl) albums mij niet bekoren. Nu echter wel - nu ik nieuwe bands en artiesten kan ontdekken via podcasts zoals Shifted Sound (http://www.shiftedsound.com/), Dave's Lounge (http://daveslounge.libsyn.com/), Indie Heart (http://indieheart.com/), All Songs Considered (http://www.npr.org/programs/asc/), en dan via eMusic hun muziek DRM-vrij kan aankopen. Gewoon mijn eigen muzikale stijl bepalen, luisteren naar veel muziek en zeggen: "Dit vind ik goed", en dan die artiest opzoeken bij eMusic of op zijn MySpace site, en indien mogelijk wat muziek downloaden. Eigenlijk kan je stellen dat ik, door mijn bijdragen en mijn werk voor netties, geen "nerd" geworden ben, maar een muziekliefhebber!

Netties betekent uiteraard nog veel meer voor mij, maar het voornaamste is dat ik voortdurend op ontdekkingstocht ben, en dat vind ik wel fijn. Dus, lieve lezers, hoop ik dat jullie nog lang netties blijven lezen, dan kan ik nog lang blijven schrijven en ontdekken!

Hilde

P.S. Nog een laatste woordje. Netties is, in mijn ogen, uniek om twee redenen:
- Netties bestaat al 11 jaar terwijl het toch volledig draait op vrijwilligerswerk, en vele andere e-zines, die op belangrijke commerciŽle steun konden rekenen, er ondertussen het bijltje bij neergegooid hebben
- Doordat ik, als vrouw de eindredactie doe en verantwoordelijk ben voor het dagelijkse reilen en zeilen, is netties in mijn ogen het levende bewijs dat vrouwen hun mannetje staan op het internet - en daar ben ik best trots op!
HET NIEUWS TOEN.... EN NU


Voor de aardigheid haalden wij enkele artikels uit editie 1 (28/12/1996) onder het stof vandaan, en keken verbaasd op:

TOEN....

Kategorie.: Audioconferencing
Soort........: Software
Naam.........: Quarterdeck Webtalk
Taal...........: Engels
URL............: webtalk.quaterdeck.com/
Details......: Via deze site kun je deelnemen aan diverse audioconferences.
En vindt er ook de nodige software om te downloaden. Met deze software kun je ook telefoneren op het Net. Je moet wel een geregistreerde gebruiker zijn.
Je kan je correspondenten naderhand zoeken op naam, gebruikersnaam of via chatrooms.

.... EN NU

Kijk, dat is nu het bedrieglijke aan het internet. Wij denken met zijn allen dat audioconferenties en skype iets zijn van de laatste 2-3 jaren, maar je ziet dat ze er al waren in 1996. Ondertussen is er uiteraard heel veel veranderd en verbeterd.
Zo kwam Skype deze week uit met een nieuwe tool: Skypekasting. Daarmee kan je (gratis!) een audioconferentie houden voor maximaal 100 deelnemers.

http://www.masternewmedia.org/online_collaboration/free-conference-calling-with-Skypecasts/
Skypecasting-how-to-do-it-step-by-step-tutorial-20070523.htmTOEN....

Kategorie.: Televisie
Soort........: Online
Naam.........: TV Online
Taal...........: Divers
URL............: www.tvtoday.de/onlinetv/
Details......: TV kijken met je browser. Niet echt genietbaar door de traagheid. In de allersnelste modus krijg je om de vijf seconden een beeldje door en de klank mag je helemaal vergeten. Keuze uit twintig zenders. O.a. MTV, CNN, NBC en Eurosport.

... EN NU
Het zal je dus verwonderen dat er, meer dan 10 jaar geleden, al sprake was van tv via het internet. Breedband bestond toen echter nog niet, vooral niet voor de gewone man. Nu is dat allemaal anders, en is het aanbod enorm uitgebreid: je kan tv kijken bij Joost in streaming formaat, in echt goede kwaliteit. En bij YouTube vind je, al dan niet legaal daar geplaatst, afleveringen van alle bekendste tv-feuilletons.

Een heel interessant artikel over tv-kijken op het internet, vind je bij Curcica: waar je gratis tv kan kijken, wat de verschillende mogelijkheden en beperkingen zijn, maar ook hoe je YouTube video's kan omzetten naar avi, mpg, mp3...
http://www.cucirca.com/2007/02/21/13-places-to-watch-tv-online-for-free/

EN NU AAN JULLIE
Kijk zelf eens, lieve lezers, naar ons oude archief, en schrijf eens een leuk artikel over toen en nu. Je artikels worden geplaatst, en het leukste artikel krijgt een boekenbon van 10 euro!

DE BESTE SOFTWARECadeautjes geven die niks kosten, is gemakkelijk. En bescherming, daar heb je nooit genoeg van op je pc. Daarom krijg je van ons een lijst met de beste gratis software om je computer te beschermen. Voor de inspiratie deden wij beroep op PCMagazine.
Doe je computer deze virtuele condooms om, en hou het veilig!

- Avast! 4
Lijkt een high tehc mediaplayer, maar is een sterke virusbestrijder
http://www.avast.com/

- AVG Anti-Virus Free
Een prima antivirus, die wij al jaren op onze eigen pc hebben staan
http://free.grisoft.com/

- Comodo Firewall
Hou de hackers buiten, en zorg ervoor dat programma's niet zonder jouw toestemming het internet opgaan
http://www.comodogroup.com/

- McAfee SiteAdvisor
Dit progje houdt in het oog welke sites onbetrouwbaar zijn, en zet er een rood vlagje bij.
http://us.mcafee.com/

- SpyCatcher Express
Voor als je toch een misstapje begaan hebt, dan helpt dit progje de spyware op je pc op te sporen en te verwijderen
http://www.tenebril.com/

- StartUpMonitor
Slim bekeken: dit progje waarschuwt je voor programma's die zich trachten te installeren telkens je Windows opstart
http://www.snpsoftware.com/

- SuperStorm Freeware
Dit progje beschermt een belangrijk dossier (tot 200kb) door encryptie, verbergt het dan in een afbeelding, en verwijdert het origineel.
http://www.thegreatpuzzle.com/superstorm.php

- ZoneAlarm
Een erg gebruiksvriendelijke firewall
http://www.zonelabs.com/

- Windows Defender
De eigen ingebouwde bescherming van Microsoft mogen wij uiteraard niet vergeten, maar zelfs van PC Magazine krijgt hij niet echt een positieve beoordeling
http://www.microsoft.com/


DOSSIER 500-SITESDeze rubriek hebben we te danken aan medewerker Filover!

Vrijdag animatiedag : Top 500 dance hits
Op deze Nederlandse blog zijn ze recent begonnen met het aflopen van de Top 500 der danshits. De volledige lijst kan je al bekijken. Een toelichting bij de verschillende nummers met eventueel een link naar de bijhorende videoclip wordt dagelijks toegevoegd. Men is begonnen met nummer 500 en voorziet tegen eind 2007 bij de nr 1 terecht te komen.
(taal site : Nederlands) [Filover]
http://dance.blog.nl/top-500-dancehits/2007/04/03/top-500-dancehits-countdown

Vrijdag fotodag : Top 500 mooie vrouwen
Hoewel de URL iets anders doet vermoeden, vind je op deze site 500 HQ foto's van mooie bekende en minder bekende dames. En om ontgoochelingen te vermijden, vooraf deze opmerking : de dames zijn meestal niet schaars gekleed ;-)
(taal site : Engels) [Filover]
http://famousqt.com/top200photos.asp

Vrijdag filmdag : 2 x 500 beste films
De NY Times bracht een lijst uit met de, volgens hen, 1000 beste films van de afgelopen jaren. Van elke film vind je een korte beschrijving.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.nytimes.com/ref/movies/1000best.html


* 500 SPECIAL

- Top 500 meest gebruikte Engelse woorden :
http://www.world-english.org/english500.htm

- Top 500 meest gebruikte Russische woorden :
http://www.learnrussianfree.com/vocabulary/most-used-words-list.aspx

- Top 500 belangrijkste personen van de 20e eeuw :
http://www.historycentral.com/bio/people/index.html

- Top 500 supercomputer sites :
http://www.top500.org/

- 500 onnozele weetjes :
http://www.djtech.net/humor/useless_facts.htm

- 500 beste albums allertijden (tot 2003) volgens muziekblad Rolling Stone :
http://www.rollingstone.com/news/story/5938174/the_rs_500_greatest_albums_of_all_time/

- 500 grootste hits allertijden :
http://www.rollingstone.com/news/coverstory/500songs

- Kamer voor Handel en Nijverheid van Brussel heeft wel een heel bijzondere URL :
http://www.500.be

[Filover]

En van ons krijg je nog de volgende tip om goede sites te ontdekken:

StumbleUpon is een uitbreiding voor je browser, waarmee je nieuwe sites kan ontdekken. Wij hebben prachtige sites leren kennen, mooi gemaakt, of juist gewoon erg interessant. Na installatie van de add-on maak je een account aan, en geef je aan welke gebieden jou interesseren. Voortaan moet je dan maaar op een button drukken, en je wordt naar een site uit jouw belangstellingsfeer gevoerd.
http://www.stumbleupon.com/
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Omdat het een feesteditie is, krijg je niet één maar vier beroemde uitspraken

"Computers mogen niet meer dan 1,5 ton wegen"
-- Popular Mechanics, 1949

"Er is geen enkele reden waarom iemand een computer in zijn eigen huis zou willen hebben"
-- Ken Olson, president van Digital Equipment Corp. 1977

"Wij hebben jou niet nodig. JIj hebt je universiteit nog niet afgemaakt"
-- Hewlett Packard tegen Steve Jobs, die dan maar zelf Apple Computers oprichtte

"Ik denk dat er wereldwijd een markt is voor ongeveer vijf computers"
-- Thomas J. Watson, voorzitter van de raad van beheer van IBM.