Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 24/5/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 499 van 19/5/2007
Gegroet lezers,

Je ziet goed: editie 499 - nog één editie verwijderd van het magische nummer 500. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan deze feesteditie, maar hoe die eruit ziet zal je pas volgende week te weten komen - de voorbereidingen geschieden in het grootste geheim. Wat wij al wel weten is dat er een wedstrijd aan te pas komt, met enkele leuke prijzen. Scherp je verstand maar al aan!

Om de spanning wat te verlichten is er ondertussen dit nummer, iets dunner dan normaal, vanwege de feestdag op donderdag. Wij hopen dat je plezier beleeft aan onze berichtjes, en hopen je bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen met ons feestnummer.

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE OPLOSSING VOOR DRM?
Je hebt het een tiental dagen geleden kunnen lezen: de kopieerbescherming op het nieuwe high-definition videoformaat AACS is ook al gekraakt. De internauten lusten die kopieerbescherming of DRM echt niet en hackers maken er een spelletje van om elke nieuwe DRM die uitgevonden wordt meteen te kraken.
Nu meent het hoofd van het Amerikaanse betaalkabelbedrijf HBO (noem het de Amerikaanse Canal+) de oplossing gevonden te hebben: gebruik niet meer de naam DRM (digital rights management), maar geef het kind een andere naam, die positiever klinkt. Hij stelt voor: Digital Consumer Enablement, omdat DRM de gebruiker in staat stelt, aldus Zitter, om van content te genieten op een manier die vroeger nooit mogelijk was. Waarop de redacteur van Ars Technica smalend zijn eigen suggestie geeft: Happy Fun Content Surprise en het logo een breed glimlachend konijn en van leer trekt tegen het feit dat DRM wel business modellen mogelijk maakt voor de content industrie, die nog altijd gelooft dat content die niet met DRM beschermd is meteen door àlle internauten massaal gepirateerd zal worden en dus alle gebruikers meteen tot wetsovertreders degradeert, maar dat DRM echt niet in het voordeel is van de gebruiker.
Een goed onderbouwd artikel, een aanbeveler.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070511-hey-hbo-a-turd-by-any-other-name-smells-just-as-foul.html

BEDRIJF KLAAGT APPLE & CO AAN WEGENS NIET GEBRUIKEN DRM
Nu we toch op ons stokpaardje DRM zitten, even een bericht over een bedrijf dat toch wel een heel slimme spitsvondigheid toepast. Het gaat om Media Rights Technologies of MRT, dat een kopieerbeschermingstechnologie maakt, X1 Secure Recording Control. Die kan streaming muziek beschermen tegen illegaal kopiŽren. Adobe, Microsoft, Real, Apple, maken mediaplayers waarmee je muziekstreams van internetradio's kan beluisteren. Met speciale software, streamrippers, kan je dan weer songs uit die streams isoleren en apart opslaan.
Welnu, MRT beweert dat Adobe, Microsoft et all in overtreding zijn doordat zij geen DRM gebruiken zoals de X1 die MRT maakt en het bedrijf eist schadevergoeding van deze softwarebedrijven. Je moet het maar kunnen, een wet zodanig draaien tot ze in jouw kraam tepas komt!
Meer achtergrond over deze eis bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070511-company-targets-apple-microsoft-and-others-for-not-using-enough-drm.html

MICROSOFT EN LENOVO BESTRIJDEN PIRATERIJ IN CHINA
We blijven toch nog even in de sfeer van piraterij. Zoals je weet, tiert piraterij in China welig - wat nog maar eens bewezen werd door het feit dat er amper een vierhonderd exemplaren van Vista verkocht waren de eerste maanden na de lancering van het nieuwe OS.
Dit grote percentage piraterij is voor een groot deel te wijten aan het feit dat je in China een pc kan kopen zonder enig besturingssysteem - en daar dan een piraatversie van het Windows OS kan opzetten. In 2006 werd er al een akkoord gesloten tussen Lenovo en Microsoft waarbij Lenovo het besturingssysteem zou bundelen met elke verkochte computer. Maar nu gaan beide partners nog verder: ook het Office kantoorpakket zal, naast andere Windows software en het Windows OS, op de Lenovo computers gezet worden. Voor deze deal wisselde 1,3 miljard dollar van hand en Ars Technica maakte een berekening hoeveel dit per verkochte bundel eigenlijk betekende.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070510-microsoft-signs-major-bundling-deal-with-lenovo.html

GOOGLE DOORZOEKT DE DUISTERE KANT VAN HET WEB
1 op 10 pagina's die de zoekgigant van nabij bekijkt, bevatte schadelijke code die de pc van de gebruiker kon infecteren. Een onthutsende vaststelling, voorwaar. Onderzoekers van Google bekeken miljarden sites en onderwierpen 4,5 miljoen daarvan aan een diepere analyse. En ongeveer 450.000 daarvan waren in staat om zogenaamde drive-by downloads te lanceren, dat wil zeggen dat zij schadelijke code op de pc van de bezoeker installeerden, zonder kennis of medeweten van de gebruiker. En nog eens 700.000 pagina's werden geacht code te bevatten die de computer van de gebruiker in gevaar kon brengen.
Die 'drive by downloads' zijn een techniek die steeds meer gebruikt wordt om een computer met malware te besmetten of om gevoelige informatie te stelen. Dat kan gaan om downloads die bijvoorbeeld je bookmarks veranderen en je startpagina wijzigen, of die ongewenste toolbars installeren; hinderlijk, maar niet echt gevaarlijk. Dat zijn de zogenaamde keyloggers wel, software die jouw toetsaanslagen noteert en doorstuurt naar zijn "baasje", die hierdoor in het bezit kan komen van jouw paswoorden en inloginformatie.
Google wil nu al deze webpagina's die gevaarlijke code kunnen installeren op jouw pc, in kaart brengen. Een taak die niet licht is, maar wij juichen het initiatief van ganser harte toe!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6645895.stm

PAOLA 246 NIET ECHT, NIET ONECHT
Sinds enige dagen doken er op verschillende plaatsen blogs en filmpjes op van ene Paola 246, een meisje uit Deurne. Sommigen vermoedden dat het om een reclamestunt ging - reclamebureaus maken de laatste tijd nogal eens gebruik van virale campagnes en youTube filmpjes die zich als een virus verspreiden doorheen de blogosfeer horen daarbij.
Maar enkele bloggers, zo weet De Standaard te melden, vonden het geheim uit achter paola 246: het is een virtueel theaterproject van Het Paleis. In die zin is Paola dus "echt" - het is geen reclamecampagne die de internaut bij de neus moet nemen. Maar tegelijkertijd is Paola ook "onecht" - de teksten komen uit het hoofd van Stevan Perceval en worden door Stefan Kolgen, bekend webbouwer en internetondernemer, in creatieve vorm gegoten. Het verhaal draait rond een meisje dat op zoek gaat naar haar moeder en in de komende weken zal die zoektocht op het internet te volgen zijn. Tussen haakjes: zelfs de leeftijd van het meisje is "onecht" - Paola 246 is zogenaamd 15 jaar, terwijl de rol gespeeld wordt door een meisje van 17, Sylke Becue.
Het Paleis bedoelt het allemaal goed - het wil theater brengen op het internet, terwijl de andere theatergezelschappen het internet enkel gebruiken als promotiekanaal voor de producties. Wij hebben echter toch altijd een wrange smaak in onze mond als dingen niet zijn wat zij beweren te zijn...
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=EO1C4NRH
http://paola246.skynetblogs.be/

GOOGLE VERWIJDERT THAISE VIDEO'S
Verleden week meldden wij hoe Google/YouTube beschuldigd werden van majesteitsschennis, omdat er filmpjes te zien waren die beledigend waren voor de koning van Thailand, Bhumibol. In Thailand wordt de koning als haast goddelijk vereerd en majesteitsschennis is er strafbaar met gevangenisstraf tot 15 jaar. Het land blokkeerde de toegang tot YouTube en dreigde met een proces.
Google is gezwicht onder die druk en belooft dat het de 12 videoclips in kwestie zal verwijderen. Thailand heeft dan weer beloofd de aanklacht in te trekken.
Pikant detail: net diezelfde dag had Google ook al een petitie verworpen van aandeelhouders, die aandrongen dat Google nooit censuur zou uitvoeren. Google wil namelijk ook doorstoten tot in China en om dat te kunnen doen zal het moeten meewerken met de Chinese overheid en sommige zaken censureren in haar zoekmachine... Wie zaken wil doen, moet blijkbaar hoge morele principes in een schuifje wegbergen...
http://www.betanews.com/article/Google_Shareholders_Reject_Anticensorship_Resolution/1178911498
http://www.betanews.com/article/Google_Agrees_to_Remove_Thai_Videos/1178912552

RUZIE TUSSEN BBC-JOURNALIST EN SCIENTOLOGY ONLINE UITGEVOCHTEN
Maandagavond werd op de BBC een reportage uitgezonden over Scientology, een tamelijk schimmige organisatie waarvan o.a. ook acteur Tom Cruise lid is. Deze organisatie schuwt alle publiciteit en heeft het niet graag dat er reportages over haar gemaakt worden (lees: naar achtergronden gespit wordt). Aan de uitzending ging dan ook een hele zenuwenoorlog vooraf die voornamelijk op het internet uitgevochten werd.
Scientology, zo melden The Inquirer, Webwereld en BBC zelf, vond dat de reportage niet correct gemaakt werd en volgde het maken van de reportage met een eigen ploeg die de andere ploeg de hele tijd filmde. En op een bepaald moment verloor een van de journalisten van de BBC, John Sweeney, zijn geduld en vloog hij uit tegen een medewerker van Scientology. Uiteraard is ook dit fragment gefilmd en Scientology zette dat fragment meteen op YouTube - waar het natuurlijk vaak bekeken werd.
Bovendien zou Scientology een dvd gemaakt hebben met wat zij fout vond aan het maken van de reportage - er zouden volgens Scientology welgeteld 154 fouten gemaakt zijn tegen de eigen BBC regels. Die dvd werd naar verschillende organisaties gestuurd om te proberen de uitzending van de reportage te verhinderen. Wat, gelukkig voor de vrije meningsuiting, niet lukte: maandag ging de reportage de lucht in op BBC.
Om nog maar eens te onderlijnen dat censuur, of althans pogingen daartoe, ook in dit internettijdperk, nog altijd bestaat...
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=39583
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6650545.stm?ls
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46402

AMERIKAANSE SOLDATEN NIET MEER OP MYSPACE EN YOUTUBE
Ook dit artikel heeft te maken met censuur - of toch tenminste met het beknotten van rechten. Amerikaanse soldaten die overzee gestationeerd zijn, zullen voortaan geen toegang meer krijgen tot YouTube, MySpace en 11 andere populaire websites. De reden: het 'recreationele' surfen heeft nadelige gevolgen op onze bandbreedte en ons netwerk, maar is een beduidend gevaar voor de veiligheid tijdens onze operaties, aldus het leger.
Nu kan je wel inkomen in dat laatste argument: als de soldaten filmpjes zouden posten op hun MySpace pagina, dan zouden zij wel eens ongewild informatie kunnen vrijgeven die interessant is voor de 'vijand' - over de bewapening, de ligging van hun bunkers, enz. Maar er is meer: filmpjes van de omstandigheden waarin de soldaten hun dienst moeten doen in Irak bijvoorbeeld zouden de mensen thuis wel eens té hard kunnen doen schrikken en de publieke opinie zou zich nog meer tegen de oorlog kunnen keren dan nu al het geval is.
Kortom: het verbod op bezoekjes aan sites zoals YouTube, IFilm, Pandoa, MTV, PhotoBucket, MySpace... is misschien niet alleen ingegeven uit veiligheidsoverwegingen, maar ook door politiek. Maar misschien is dit niet altijd slim, want door àlle filmpjes te verbieden, krijgt de thuisbasis niet alleen de filmpjes met daarin negatieve berichten niet meer te zien, maar ook de filmpjes met positieve berichten. Wat een reporter van Wired Magazine verleidt tot de uitspraak: "Dit is niet alleen een oorlog met bommen en kogels, maar ook met informatie. En zij (het leger) smoort nu hun beste stemmen."
Tussen haakjes: het verbod om deze sites te bezoeken geldt enkel vanop computers van het leger; wie een eigen laptop heeft, mag nog vrij surfen. Maar in de praktijk zijn de legercomputers het enige communicatiemiddel met de buitenwereld voor de Amerikaanse soldaten in Afghanistan en Irak.
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=3187&t=2&en=1
http://www.usatoday.com/tech/news/2007-05-14-defense-blocks-sites_N.htm

SOLDAAT WINT BLOOKER PRIJS
Tja, nu het Amerikaanse leger de soldaten het recht ontzegt om bepaalde sites te bezoeken, zal het in de toekomst wellicht niet meer mogelijk zijn wat nu gebeurd is: een voormalig Amerikaans soldaat, Colby Buzzell, heeft de Blooker prijs gekregen voor zijn verslag over het jaar dat hij in Irak doorgebracht heeft.
Blooker is, zoals je wellicht weet, een nieuwe prijscategorie die het beste boek beloont dat op een blog gebaseerd is. Het boek heet "My War: Killing Time in Iraq" - een woordspeling tussen "killing time" - zijn tijd verbeuzelen en "killing time" - een periode van doden. Kurt Vonnegut schreef Buzzell aan en prees het boek. Een van de Blookers juryleden noemde het een "ongefilterd, vaak gewelddadige expressie van zijn "botten op de grond" visie op de oorlog in Irak. "Ik schreef dat spul vlak nadat de dingen gebeurden, terwijl mijn oren nog nagonsden", aldus Buzell. Die er ook op wijst dat hij het boek nooit had geschreven, had hij geen aanmoediging gekregen van de lezers van het anonieme online dagboek dat hij begonnen was in zijn vrije tijd, toen hij in de oorlogszone gelegerd was.
Meer over de man en de kracht van blooks, bij het Australische The Age.
http://cbftw.blogspot.com/
http://www.theage.com.au/news/web/soldier-blogger-wins-blooker-prize/2007/05/14/1178995040941.html

GOOGLE HAALT SLAG THUIS MET THUMBNAILS VAN NAAKTFOTO'S
Google en auteursrechten - het zit niet echt lekker. In Europa en dan met name in BelgiŽ en Frankrijk is er heel veel protest van de krantenuitgevers omdat zij vinden dat Google zich verrijkt op hun kap - Google vertoonde immers krantenkoppen in het Google News, zonder toestemming van de betrokken kranten. Toegegeven, er stonden geen Adsense advertenties op de Google News pagina's, maar het geheel past binnen het aanbod van Google en daar voeren de advertenties de boventoon. In ons land spande Copiepresse, een organisatie die de Frans- en Duitstalige kranten vertegenwoordigt, zelfs een proces in tegen Google, een proces dat het nog won ook - waarop Google prompt niet alleen alle links naar deze kranten verwijderde bij Google News, maar uit haar hele zoekindex!
Ook elders worden er vragen gesteld rond de manier waarop Google omspringt met de auteursrechten - en wel in het rode oortjesdistrict. Het bedrijf Perfect 10, dat magazines en websites uitbrengt met, zoals dat zo mooi genoemd wordt "expliciete seksuele content", spande in 2004 een proces in tegen Google wegens schending van de auteursrechten: Google vertoonde namelijk thumbnails van haar naaktfoto's. In eerste aanleg kreeg Perfect 10 gelijk, maar in beroep heeft een driekoppig paneel van rechters Google gelijk gegeven. De thumbnails zouden volgens haar behoren tot het "fair use" waarvoor de Amerikaanse wet uitzondering maakt bij de regels op de auteursrechten.
Meer achtergrond over dit proces en enkele beschouwingen over de auteursrechten en Google in dit artikel bij Washington Post. Wat wij hier in elk geval uit onthouden, is dat er hoe langer hoe meer stemmen opgaan die Google ervan beschuldigen rijk te worden met de content van een ander - een stelling die je toch aan het denken zet...
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/05/16/AR2007051602454.html

GRATIS ALBUM VOOR MEER CONCERTEN
De Britse indie rockband The Crimea maakt furore op het internet: de muziek van de band is upbeat, de teksten doordacht en de prijs... gratis. De band biedt namelijk haar tweede album, "Secrets of the Witching Hour" gratis aan op haar website. In de eerste week na de release werd het album zo'n 25.000 keer gedownload.
Zijn ze gek geworden bij die band - hun muziek gratis weggeven? Neen, deze vrijgevigheid is weldoordacht. De band meent namelijk dat er zo meer mensen naar hun muziek zullen luisteren, fan worden en naar concerten komen. En het is tegenwoordig met de concerten dat er geld verdiend wordt. En wat merchandising is natuurlijk nooit weg.
Het eerste album van de band werd tussen haakjes uitgebracht door Warner Bros en bevatte de populaire song (Lottery Winners on Acid" waarvan 35.000 exemplaren verkocht werden, voornamelijk in het VK. Maar Warner liet de band afgelopen jaar vallen en daarom besloot Crimea zijn volgende album in eigen beheer uit te brengen. Je vindt het album op de website van The Crimea (http://www.thecrimea.net) waar je op de download link klikt.
Tussen haakjes: er zijn nog meer artiesten van wie je het album volledig gratis kan downloaden van het internet. Zo bijvoorbeeld de band Bitter Tea for Breakfast. De band is zelf zo attent om album art in hoge definitie aan te bieden als download. En dat is iets wat meer bands zouden mogen doen. De gebruiker wil eigenlijk nog altijd iets tastbaar in handen hebben en zijn muziek niet alleen digitaal, maar ook op cd hebben. Waarom is het zo moeilijk om, als de gebruiker dan toch de moeite gedaan heeft om een album wettelijk aan te kopen, hem te belonen met mooie album art, liefst in een .pdf bestand, zodat je het kan afdrukken en in het hoesje van de cd kan steken? Bitter Tea.. deed dat, een voorbeeld dat anderen best eens zouden navolgen!
http://www.bittertea.com/music.php
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=3160&t=2&en=1

GOOGLE'S ZOEKSITE IN EEN VOLLEDIG NIEUW KLEEDJE
Revolutie bij Google: de zoekresultaten worden volledig omvergegooid. De traditionalisten zullen het niet graag horen, maar Google wil voortaan een "universal search model" toepassen voor de zoekresultaten. Mooie woorden die gewoon betekenen dat je, in plaats van aparte resultatenpagina's voor web, afbeeldingen, nieuws, enz, de topresultaten uit elk van deze categorieŽn nu in één pagina verwerkt worden en dus het lijstje met zoekresultaten zullen bevolken.
Dit werd althans aangekondigd op de Searchology conferentie, door Marissa Mayer, de vice president van Google voor zoekproducten en gebruikservaring. Nog nieuw: er komt een nieuwe navigatiebalk bovenaan haar pagina's met links naar alle zoektools. En er zijn nog enkele experimenten bezig, die je zelf kan activeren om de werking ervan eens te proberen (2). Veel plezier!
http://www.betanews.com/article/Google_Unveils_Biggest_Site_Redesign/1179359341
http://www.google.com/experimental/index.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NA SLIMME TELEFOONS NU OOK SLIMME PETJES
BBC maakt melding van een "slimme" pet, waarmee kinderen met een handicap radiogestuurde autootjes en boten kunnen controleren. Dream-Racer heet zo'n petje en het bevat van binnen vier bewegingssensoren die kleine bewegingen van het hoofd kunnen ontwaren. Die worden dan draadloos doorgestuurd om de richting van het bootje of de auto te controleren. De uitvinding, van Britse makelij werd oorspronkelijk gemaakt op vraag van een weldadigheidsinstelling om een jongetje van 5, dat volledig verlamd was na een auto-ongeval, in staat te stellen om zelf te spelen en zijn cognitieve talenten aan te scherpen. Later werd de technologie aangepast om mensen met een handicap toe te laten om spelletjes te spelen op de PlayStation consoles van Sony.
De software is niet compatibel met alle spelletjes, vooral niet met spelletjes die vereisen dat je verschillende knoppen tegelijkertijd indrukt om te vuren.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6625145.stm

ZWEEDSE HONDENBAASJES VOLGEN HUN LIEVELING VIA MOBIELTJE
Ook hondenbaasjes gaan met hun tijd mee: dankzij het mobieltje en een gps-ontvanger aan de halsband van de hond zal geen enkele hond meer verloren lopen!
Het zijn drie bedrijven die samen deze nieuwe dienst aanbieden: een honden-registreerbedrijf, Petlink, een ICG bedrijf en een telecomoperator (TeliaSonera). Wie intekent op de dienst krijgt een GPS ontvanger, die hij aan de halsband van de hond moet bevestigen. In de ontvanger een SIM kaart die geregistreerd is bij Petlink en waarmee de hond via GPS navigatie gelokaliseerd kan worden op het mobiele netwerk van TeliaSoner.
Is een hond verloren gelopen, dan moet de abonnee een sms sturen vanuit zijn mobieltje naar de GPS-ontvanger bij de hond. Die reageert door informatie terug te zenden over de plaats waar de hond zich bevindt, ofwel als een plattegrond, ofwel als een tekstboodschap. Knap!
En er kan nog meer: het baasje kan bijvoorbeeld bepalen hoever de hond mag vrij rondlopen. Gaat de hond verder, dan zal het baasje een alarmboodschap ontvangen op zijn eigen mobieltje of dat van een familielid: tot vijf telefoonnummers kunnen gelinkt worden aan de GPS-ontvanger van de hond.
Benieuwd wanneer zo'n dienst hier in BelgiŽ aangeboden wordt!
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=24270

MICROSOFT'S OFFICE COMMUNICATOR
Microsoft heeft afgelopen week telefoons, hoofdtelefoons en andere toestellen voorgesteld die werken met de Office Communicator software. De bedoeling van die laatste is om de traditionele communicatiemiddelen (telefoon, e-mails, instant messaging en VoIP) te vervangen door deze Communicator. Microsoft zou met negen tech-fabrikanten samenwerken, waaronder Samsung en NEC, om hardware te ontwikkelen die werkt met dit eengemaakt communicatiesysteem. In plaats van één systeem voor telefoons en een ander voor e-mails en instant messaging wil Microsoft alle communicaties laten lopen via het internetnetwerk, via het Office Communicator programma.
Microsoft gelooft er rotsvast in dat de verschuiving naar webgebaseerde telefoonsystemen in de drie volgende jaren aan kracht zal winnen en miljarden dollars aan nieuwe inkomsten kan opbrengen voor het bedrijf.
De nieuwe producten zullen op de WinHEC conferentie (Windows Hardware Engineering Conference) voorgesteld worden die deze week plaats vindt. Er worden o.a. een internetprotocol-telefoon verwacht van NEC, die via de USB met de computer verbonden wordt en een bluetooth headset, dat via draadloze technologie verbinding legt met het Office programma, dit laatste afkomstig van LG-Nortel. Andere fabrikanten die met Microsoft aan de hardware zullen werken zijn Asus, Plantronics, Polycom, Tetung, Vitelex.
Wij kregen trouwens al een mailtje van Hill & Knowlton waarin aangekondigd wordt dat GN een nieuwe headset van Jabra uitbrengt, de GN2000 die volledig compatibel is met Office Communicator.
http://www.pcworld.com/article/131780-1/article.html?tk=nl_dnxnws

REKENMACHINES VERTELLEN LERAAR ALS LEERLING HULP BEHOEFT
Een ideetje voor de klaslokalen: Texas Instruments, bekend van zijn degelijke (wetenschappelijke) rekenmachines heeft een manier gevonden om de leraren snel te vertellen welke leerlingen er problemen hebben met wiskunde. Het gaat om de TI-Navigator. Die zendt draadloze signalen uit vanuit de rekenmachines die de leerlingen gebruiken en die signalen worden in real time geanalyseerd en getoond op het scherm van de leraar. Die kan dan zien wanneer een leerling de les niet begrepen heeft, door op te volgen welke functies de leerlingen intoetsen op hun rekenmachine.
Simpel, maar doeltreffend!
http://www.usatoday.com/tech/wireless/2007-05-15-calculator-teachers_N.htmUw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Telenet daagt de mensen achter de website Teletet voor de rechter
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00068112

*** In WalloniŽ slaan 10 kabelbedrijven de handen ineen. Spant Telenet een rechtzaak aan?
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=92198&t=2&en=1

*** Volgens Microsoft schenden de Linux kernel en OPenOffice.org 235 patenten, en is het tijd dat zij maar eens gaan betalen...
http://ct.news.com.com/clicks?t=38544304-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Paypail wordt door de EU erkend als bankinstelling.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46419

*** Sociale netwerksite Hyves is de grootste site van Nederland, voor eBay en Web-log.nl
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46417

*** Elektronische facturen komen er dan toch stilaan aan: KBC Autolease stapt ook in het systeem; het doet daarvoor beroep op UnifiedPost
http://www.unifiedpost.com/

*** MySpace zal voortaan ook video's brengen met nieuws en lifestyle content, afkomstig van partners als The New York Times en National Geographic.
http://www.usatoday.com/tech/webguide/internetlife/2007-05-15-myspace-video_N.htm

*** Open source rivaal voor de Blackberry: de software Funambol biedt push functies zoals die op de RIM BlackBerry toestellen.
http://www.pcworld.com/article/131840-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** O ironie: de site van Pirate Bay is gehacked: de hacker heeft de database met namen van de gebruikers en paswoorden gekraakt.
http://www.pcworld.com/article/131808-1/article.html?tk=nl_dnxnwsHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetLOVEKEVINS
[Pop/rock] Erg mooi opebouwde songs, die je via de myspace pagina in streaming kan beluisteren. Aan de begeleiding en compositie van de songs werd erg veel aandacht besteed.
http://myspace.com/lovekevins

MEZZANINE OWLS: SLINGSHOT ECHOES
[Pop] Een band die erg mooi uitgebouwde songs brengt. Brits, vierkoppig, opzwepend van ritme en heel goed. Op de site kan je alle songs van het nieuwe album, Slingshot Echoes, in streaming media beluisteren.
http://www.mezzanineowls.com/a

TONY MARRIOTT
[Pop] Opnieuw pop, maar dan iemand die meer ballads zingt. Op de MySpace site van deze zanger vind je verschillende songs die je in streaming kan beluisteren. Leer de man kennen.
http://myspace.com/tonymarriott

CHARLOTTE MARTIN
[Rock] Een dame met een uitgesproken stemtimbre die vele octaven aankan. Op haar site opnieuw verschillende songs om in streaming te beluisteren. Erg speciaal met veel tegenritmes.
http://www.charlottemartin.com/hear-see.php


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Beroemde laatste woorden:
"Alles dat uitgevonden kon worden, is uitgevonden."
--Charles H. Duell, Klerk bij patenten 1899.
De nieuwe oogst


BORAT TV
Wellicht ken je de hilarische film van de zogenaamde immigrant Borat, die allerlei reportages maakt over toestanden in de hele wereld en daarbij iedereen beledigt. Uiteraard hoort er ook een website bij, waar je allerlei filmpjes kan bekijken - als je veel geduld hebt.
[Taal: Engels]
http://borat.tv/

LOST THEORIEËN
Wellicht ben jij ook een fan van de erg spannende tv-reeks LOST? Dan moet je absoluut eens langs gaan bij deze site. Hier kan je namelijk theorieŽn lezen die anderen bedacht hebben als verklaring voor wat er gaande is in de reeks en je kan uiteraard ook zelf een theorie ten beste geven.
[Taal: Engels]
http://lost-theories.com/

JONATHAN YUEN
Dat webdesign soms echte kunst is, dat bewijst deze artiest op zijn eigen website. De rode bolletjes brengen je van de ene mooie tekening naar de andere, met beschouwingen erbij. Geen groot geweld, maar pure stijl.
[Taal: Engels]
http://www.jonathanyuen.com

DUGGBACK: REDDING BIJ HET DIGG EFFECT
De link-populariteitssite Digg ken je wellicht: daar brengen de internauten interessante artikels aan en andere internauten kunnen die dan naar de voorpagina stemmen. Maar eens zo'n site erg populair wordt, komt er heel veel bezoek op af en kreunen de servers vaak onder dat verkeer. Dat heet dan het Digg-effect, wanneer websites haast bezwijken onder hun populariteit.
Deze website tracht een reddende hand te bieden, door website mirrors aan te reiken waar je de populairste verhalen kan lezen.
[Taal: Engels]
http://www.duggback.com/about/

KIND EN GEZIN
De naam klinkt oubollig, want deze organisatie draait al jaren mee en doet denken aan de ouderwetse sessies waarbij moeders met hun pasgeboren baby's naar "Kinderwelzijn" trokken, om de baby daar te laten wegen om te zien of hij wel voldoende aangekomen was.
Maar ook deze organisatie gaat met haar tijd mee en heeft een heel mooie website ontworpen, waar jonge of toekomstige ouders heel wat informatie vinden: hoe namen vinden voor je kindje, welke vaccinaties je moet laten uitvoeren, welke opvangmogelijkheden je hebt en hoe je een kind kan adopteren.
[Taal: Nederlands]
http://www.kindengezin.be/

Een PDF online converteren
PDF staat voor Portable Document Format en is een bestandsformaat dat door Adobe Systems in 1993 al ontworpen werd voor desktop publishing. Dit formaat heeft het voordeel dat het altijd hetzelfde weergegeven wordt, onafhankelijk van de resolutie van de computer in kwestie.
Er zijn vele websites waar je een gewoon document (Word, txt...) kan omzetten in een .PDF bestand. In dit artikel van Robin Good vind je een mooie opsomming, plus een vergelijking van de verschillende mogelijkheden van de sites. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/news/2007/05/06/online_pdf_conversion_tools_a.htm

SUTREE: HOE DOE JE HET?
Een erg interessante en leuke site. Hier vind je namelijk filmpjes, verzameld van verschillende andere sites, over hoe je bepaalde dingen moet doen - tech dingen, zoals een taak verrichten in Photoshop, maar ook dagdagelijkse dingen, zoals kaarsvet uit een tafelkleed halen. Handig! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.sutree.com/

LISTIO: WEB 2.0 GIDS
Een mooi initiatief, maar aan de bijdragen te zien zijn er niet veel internauten die aan het project willen meewerken. Deze site is een soort Digg, maar dan niet voor artikels, wel voor Web 2.0 tools, toepassingen en diensten, zoals gratis website monitoring, foto's delen, enz. Toch de moeite waard om te ontdekken en in het oog te houden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.listio.com/web20/index.php

HOE JOUW INFORMATIE PROMOTEN VIA YOUTUBE?
YouTube is dé ideale manier om content te verspreiden, of dat nu de uitleg over een nieuw programma is, of een aankondiging, een nieuw product, enz. Maar hoe ga je tewerk om jouw product/content in de kijker te krijgen? In dit artikel van Master New Media (Robin Good) krijg je gratis en voor niks enkele heel interessante tips. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/online_marketing/youtube-promote-content-viral-marketing/youtube-video-marketing-10-ways-20070503.htm

VRIJDAG ANIMATIEDAG: GRATIS FOTO'S
Blogs zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de internetwereld. Leuk als ze ook nog worden geïllustreerd met foto's. Maar waar vind je mooie foto's die je ook nog gratis en vooral vrij op je blog (of site) mag plaatsen. Op deze site wordt een overzicht gegeven van zo'n 65 fotosites met hun voor- en nadelen. Handig!
(taal site: Engels) [Filover]
http://www.masternewmedia.org/where_to_find_free_images_and_visuals/index.html

VRIJDAG FOTODAG : DAVID BURDENY
Deze Canadese fotograaf houdt van de kustlijn. Zijn zwart-witbeelden zijn intrigerend en rustgevend. Een deel van zijn werk is momenteel nog te bekijken in Brussel.
(taal site: Engels) [Filover]
http://www.davidburdeny.com/

VRIJDAG FILMDAG : FLY BOYS
OfficiŽle website van deze historische actiefilm met Jean Reno, James Franco en Martin Henderson in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 16 mei 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.flyboysdvd.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

JOERI JANSEN
OfficiŽle website van deze 1500 meter loper.
http://www.joerijansen.be

ASHLEY TISDALE
OfficiŽle site van deze Amerikaanse actrice/zangeres.
http://www.ashleytisdale.com/

PETRA NEMCOVA
OfficiŽle site van dit populair Tsjechisch fotomodel.
http://www.petranemcova.org/

JENNIE FINCH
OfficiŽle website van deze in Amerika populaire softball-speelster.
http://www.jenniefinch27.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Mobiel genieten met hindernissen
Het acht uur journaal live kijken in de trein. Of de laatste aflevering van Lost, gisteravond opgenomen en omgezet naar je mobieltje.
http://www.ad.nl/multi-media/article1380722.ece
- Niet klaar voor 'Microsoft Vista ready'
Zelf een pc bouwen: een schrikbeeld voor de één, voor de ander de normaalste zaak van de wereld.
http://www.ad.nl/multi-media/article1380579.ece
- MP3 in de auto
Elke week op deze plaats zaken die iets gemeen hebben. Dit keer weer drie mp3-oplossingen voor in de auto.
http://www.ad.nl/multi-media/article1380576.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Digitaal papier in kleur
LG en Philips hebben een lcd kleurenbeeldscherm gepresenteerd dat slechts 0,03 centimeter dik is. Het kan gebogen worden en zodoende dienst doen als digitaal papier.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19294
- Penalty shoot TV
Een leuke gadget waarmee je met behulp van de televisie en een mat eindeloos lang op strafschoppen kunt oefenen en penalty-wedstrijden kunt houden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19092
- Je foto's stallen bij Photobucket
Soms wil je een foto tonen op een forum of weblog maar kun je hem daar niet plaatsen. Photobucket is de oplossing.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19273

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Easy5 senioren-gsm
Aan moderne gsm's hebben senioren doorgaans een broertje dood. Zij hebben geen nood aan een luxueuze gsm maar zoeken een praktisch en eenvoudig te gebruiken toestel, zoals de Easy5.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2885
- PHILIPS - PET830
Draagbare dvd-speler met 21 cm scherm
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4682
- Netwerkcamera voor buitengebruik
IP-camera's zijn een steeds groter deel van de beveiligingsmarkt aan het opeisen. Ze hebben het grote voordeel dat ze via het internet te bekijken zijn
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2882

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Gottabet.com: organiseer weddenschappen en win geld
De site Gottabet.com maakt het mogelijk weddenschappen te houden over van alles en nog wat, zij het voor het geld of voor de fun. Bijvoorbeeld: Michel Daerden raakt geen druppel meer aan voor de verkiezingen, Kim Clijsters kondigt voor eind dit jaar aan dat ze zwanger isÖ
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16571&style=34360
- KBC Autolease stuurt elektronische facturen via UnifiedPost
KBC Autolease heeft het tijdperk van de elektronische facturering ingezet. Hiervoor doet het bedrijf een beroep op de outsourcingsdiensten van UnifiedPost.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16588&style=34360
- Ovum verklaart Compuware leider in testsoftware
Het analysebureau Ovum verklaarde Compuware marktleider op gebied van testtools voor software. Het Ovum rapport 'Summary of the Software Testing Tools Evaluations' evalueerde de zes voornaamste toolleveranciers voor automatische testen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16584&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Je iPod nog speelser met Ms. Pac-Man en iQuiz
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/je-ipod-nog-speelser-met-ms-pac-man-en-iquiz.cfm
- Wat kan je doen met Adobe's Apollo?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/windows--os/wat-kan-je-doen-met-adobe-s-apollo.cfm
- TrustedFlash: je hele desktop op een stick
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/trustedflash-je-hele-desktop-op-een-stick.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- CCB Awards 2007: de interactieve nominaties
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4278
- Google gaat voor een Ďuniversele zoekervaringí
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4292
- Microsoft stelt zijn Flash-concurrent voor
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4290

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: Harry Potter And The Order Of The Phoenix - trailers en clips
http://www.speedzone.be/artikel/1509_harry_potter_and_the_order_of_the_phoenix__trailers_en_clips.html
- Muziek: Fergie - Big Girls Don't Cry
http://www.speedzone.be/artikel/1508_fergie__big_girls_dont_cry.html
- Film & TV: Most Shocking Police Videos
http://www.speedzone.be/artikel/1507_most_shocking_police_videos.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Eerste iPhone niet geschikt voor Europa
Apple heeft van de Amerikaanse FCC toestemming ontvangen om zijn iPhone op de markt te brengen. Uit de documentatie die bij Apples aanvraag werd gevoegd, blijkt dat de iPhone voorlopig niet in Europa te vinden zal zijn.
http://tweakers.net/nieuws/47587/Eerste-iPhone-niet-geschikt-voor-Europa.html
- AMD onthult details over mobiele architectuur
AMD heeft deze week details bekendgemaakt over zijn eerste chip die speciaal is ontworpen voor notebooks. Opvallend is dat de voor 2008 geplande processor niet is gebaseerd op het later dit jaar verwachte Barcelona-ontwerp, maar op de vier jaar oude K8
http://tweakers.net/nieuws/47588/AMD-onthult-details-over-mobiele-architectuur.html
- MySpace wijst zedendelinquenten de deur
http://tweakers.net/nieuws/47572/MySpace-wijst-zedendelinquenten-de-deur.html
Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Gewapende Belgische verzetsgroepering in W.O.II - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geheim_Leger
* Een van de getalenteerdste Belgische voetballers - http://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_Braine
* Gehucht in de Belgische provincie Anzegem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Heirweg_%28Anzegem%29
* Tweede klasse voetbal BelgiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_klasse_2007-08_%28voetbal_Belgi%C3%AB%29
* Klooster in Heylissem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Heylissem
* Gehucht van de gemeente Lede - http://nl.wikipedia.org/wiki/Papegem
* Deelgemeente van Haaldert - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerksken
* Deelgemeente van Zottegem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Godveerdegem

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Hemelvaartsdag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelvaartsdag
* President van de wereldbank die opgestapt is - http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Wolfowitz
* President van Frankrijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy
* Premier van Frankrijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Fillon
* Servische zangeres die het songfestival won - http://nl.wikipedia.org/wiki/Marija_%C5%A0erifovi%C4%87

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over TsjechiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tsjechi%C3%AB
* Wikipedia op de radio! Gebruiker Yorian geeft commentaar op radio 100%NL. De meest recente versie die online te beluisteren is - http://www.compumania.nl/wikiweek15.mp3

Wikiraadsel: Hoe heet de grootste stad van TsjechiŽ? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070517

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE 5 (BIS): OPROEPER ID OF NIET?
Even ter verduidelijking: verschillende lezers hebben ons gemeld dat zij onze tips voor het mobieltje erg waarderen, maar toch meer verduidelijking willen. Daarom hernemen wij enkele tips, met wat meer uitleg.
Soms wil je niet dat degene die jij wil opbellen, jouw nummer kan zien. Dat kan je instellen via de normale menu's op je mobieltje. In het algemeen is het weergeven van het nummer standaard ingesteld. Maar wist je dat je tijdelijk, voor bijvoorbeeld één oproep, snel deze instelling kan wisselen zonder daarom aan de standaardinstelling te raken? Dat gaat met een magische formule.
- Weet je niet of nummerweergave geactiveerd is, dan tik je *#31# en druk je nadien op de knop opbellen. Nu verschijnt er op je scherm welke toestand bij jou actief is. Op onze Motorola verschijnt dan: Mijn ID: Toon ID.
- Staat nummerweergave uit en wil je tijdelijk de nummerweergave activeren, om bijvoorbeeld je moeder op te bellen, zodat zij kan zien wie haar opbelt: tik *31# en tik daarna het nummer van je correspondent (je moeder); voor deze oproep wordt nummerweergave geactiveerd, daarna weer uitgezet.
- Staat nummerweergave aan en wil je die tijdelijk deactiveren, om bijvoorbeeld een grapje uit te halen met je vrienden, zodat zij je nummer niet zien: tik #31# waarna je het nummer intikt van je vriend. Je nummer wordt nu gemaskeerd, enkel en alleen voor deze oproep.

EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE 6(BIS): JE ADRESBOEKJE BEVEILIGEN
Wanneer er iets gebeurt met je mobieltje (verlies, diefstal, crash..) dan is het een ramp: al die telefoonnummers, weg, verdwenen! Je doet er dus best aan om te zorgen dat je een back-up hebt van je telefoonboekje.
Om te beginnen, kan je bij het invoeren van telefoonnummers al slim te werk gaan: wanneer je een nieuw contact in het adresboekje van je mobieltje zet, zet het dan op de SIM kaart en niet op het geheugen van de telefoon zelf. Daardoor kan je gemakkelijker de nummers via je SIM-kaart naar een andere mobiele telefoon overzetten: gewoon van kaart wisselen en klaar is kees. De meeste mobieltjes bieden de keuze om een nummer op de telefoon of op de SIM kaart op te slaan. Dit helpt natuurlijk niet bij diefstal of verlies.
Maar ook het SIM (Subscriber Identity Module) geheugen heeft zijn beperkingen en dat is dan weer afhankelijk van je provider (het is de provider die jou de SIM-kaart geeft): het kan gaan van 2-3 KB tot 1 GiB. Raadpleeg je provider voor de grootte van je SIM-kaart.
Verder zijn er verschillende operatoren die je aanbieden om je adresboekje online te bewaren, maar dat moet je bij hen uitzoeken. Je kan ook beroep doen op onafhankelijke diensten, waar je (vaak tegen betaling) een back-up kan maken - doe een zoektocht bij Google naar "online mobile phone contacts backup"
Je kan ook een back-up maken van deze gegevens op je eigen pc. Hiervoor kan je o.a. de onderstaande programma's gebruiken. Maar kijk ook eens op de website van de fabrikant van je mobieltje - vaak heeft zo'n fabrikant extra software om de contactgegevens en allerlei instellingen te beheren.
http://www.mobiledit.com/index.asp
http://www.dekart.com/products/card_management/sim_manager/
http://www.oxygensoftware.com/en/default.asp

EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE: WAT IS EEN MMS?
MMS staat voor Multimedia Message System: met andere woorden een sms maar dan met multimedia, zoals foto, muziek, video. Niet alle toestellen zijn geschikt om dit soort boodschappen te versturen of te ontvangen; daarvoor raadpleeg je best de handleiding van je mobieltje.
Kan jouw toestel dat wel, dan moet je nog wel de instellingen configureren om mms-boodschappen te versturen en te ontvangen. Die instellingen moet je gaan opvragen bij jouw operator. Wij vonden voor jou een pagina met informatie over deze configuratie bij Proximus, waar je ook uitleg vindt hoe je vanop je computer via het internet en de Proximus website een MMS kan verzenden. En bij de erg goede informatieve site Vergelijking.be vind je informatie over de prijzen voor het verzenden van een mms.
http://customer.proximus.be/FAQ/topic.jsp?language=nl&contentpath=01a980c4875fad250000011178a06e03
http://www.vergelijking.be/gsm/smsmms.php?id=1

EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE: NOGMAALS - JE NUMMER MASKEREN
Staat jouw mobieltje zo ingesteld dat de opgeroepen persoon jouw nummer kan zien en wil je een telefoontje geven waarbij je jouw nummer anoniem wil maken, dan is het eigenlijk heel simpel:
je tikt in #31# vooraleer je het nummer van je bestemmeling ingeeft.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...3D MESSAGE FREE
Win2000/XP - freeware/shareware - 4,4 MB
Een gebruiksvriendelijke 3D tool voor beginners, die je op weg zet naar het échte 3D werk. Je kan in enkele minuutjes een landschap of scène maken, daarin objecten zetten, de afmetingen van de objecten, hun plaats, oriŽntatie, kleuren, weerkaatsing veranderen. Het resulterende bestand is opmerkelijk klein, zodat je het ook gemakkelijk kan mailen.
Op de gratis versie zijn enkele beperkingen, o.a. geen schaduwen op de objecten, wel op het landschap. (Bron: Wim W)
http://www.drbaumresearch.com/prod31.htm

THUMBS UP!
Win98/2000/XP - 4,42 MB - freeware
Met dit progje maak je miniatuurafbeeldingen (thumbnail) van de websites die je bezoekt en kan je ze nadien gewoon doorbladeren door de afbeeldingen terug te bekijken. (Bron: Wim W)
http://www.download.com/Thumbs-Up/3000-2356-10661813.html?part=dl-ThumbsUp&subj=uo&tag=button

SPEEDBIT: VERSNELLER VOOR YOUTUBE VIDEO
Windows - freeware
Je hebt het wellicht al meegemaakt: op YouTube zie je een filmpje staan dat je wel zint, je begint het te downloaden, maar na enkele seconden stopt het filmpje. "streaming" video is nog altijd geen vlot voortkabbelend beekje op het internet, laat staan een brede stroom gegevens.
Dit progje probeert daar wat aan te doen
http://www.pcworld.com/article/id,131484/article.html?tk=nl_wbxnws
http://www.speedbit.com/video_accelerator/

KRUPTOS2
Win2000/XP - 2,81 MB - freeware
Een gemakkelijk te gebruiken maar toch krachtige encryptietool (128 bit), maarmee je gevoelige informatie op je pc of draagbaar toestel kan beveiligen.
http://www.download.com/Kruptos-2/3000-2092_4-10446164.html?tag=nl.e415

ORB: MYCASTING
winXP/Vista - 12,85 MB - freeware
Met deze tool kan je MyCasten, dat wil zeggen dat je instant toegang krijgt tot foto's, muziek, live tv en andere digitale content op je pc thuis, maar dan wel vanop eender welk internet klaar toestel, zoals een mobieltje, PDA, laptop.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/05/04/orb-v200885
http://www.orb.com/

GETBYMAIL
Win98/ME/2000/XP/Server/Vista - 2,03 MB - freeware
Met dit progje kan je vanop kantoor toegang krijgen tot je computer thuis en omgekeerd en dat via je e-mailaccount. Je krijgt de mogelijkheid te browsen op de andere pc in boomstructuur, bestanden en mappen te uploaden/downloaden, enz.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/05/03/getbymail-v201

VRIJDAG MACDAG: EARTHDESK
Mac OS X 10.3 - 5,72 MB - shareware
Met earthdesk kan je verschillende realtime beelden van moeder aarde gebruiken als je dekstop. Het progje biedt erg veel aanpassingsmogelijkheden zodat je exact het beeld op jouw computer krijgt dat je wil.
http://www.download.com/EarthDesk/3000-2268_4-10435509.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: SERENESCREEN MARINE AQUARIUM
Mac OS X - 4,22 MB - shareware
Met dit progje tover je jouw bakje om tot een heus aquarium: 29 verschillende exotische vissen zwemmen voortaan rond in je scherm! En ook de achtergrond, de algen en koralen bewegen, erg leuk...
http://www.download.com/SereneScreen-Marine-Aquarium/3000-2268_4-10638058.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Wij ontvingen enkele reacties van lezers op onze tips voor het mobieltje:

Lezer H. MUlders:
<<<
Beste NeTTies,
Een voortreffelijk stukje gebruiksgemak in jullie bijlage
van "het werken met je mobieltje".
Erg goede tips voor een groter gebruiksgemak.
Het instellen van de trilfunctie door op het # te drukken
werkte op mijn Motorola type Z3 uitstekend !!
Erg praktisch en bedankt voor de tips.
Ook leuk om eens tips te krijgen dan alleen over de PC.
H. Mulders
Nederland.
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De mail van lezer Rudy F. is het beste bewijs dat kritiek heel opbouwend kan zijn!
<<<
Beste,

Die tips ivm mobiel bellen waren best wel leuk

Ik gebruik zelf een uiterst goedkoop alcatel toestelletje dat al jaren doet wat het moet doen: zich laten opbellen of sms'en en een zeldzame keer zelf opbellen.

De truuk met # om de trilfunctie te activeren lukt niet. De # toets heeft op mijn toestelletje een heel andere voorgeprogrammeerde functie.

De truuk om de namen in het telefoonboek snel te kiezen door een letter in te tikken lukt wonderwel. Of het zo slim is om cijfertoetsen toe te wijzen is nog maar de vraag; zo verlies je immers wel de mogelijkheid om snel te bladeren in je telefoonboek via letterkeuze.

De truuk om je oproeper id te verbergen of te aktiveren lukt, maar de stijl waarin je die tip hebt geformuleerd is bijzonder onduidelijk.
'dan tik je *#31# + op de knop opbellen' - Hoe doe je dat, een code intikken op de knop 'opbellen' (het is het tekentje '+' die hier voor verwarring zorgt, je had het woordje 'en' moeten gebruiken).
'De informatie verschijnt op het scherm' - Bij mij verschijnt een vraag op het scherm: "Geheim. Activeren ?"
'Wil je tijdelijk de nummerweergave activeren: *31# waarna je het nummer intikt' Het nummer ? Welk nummer ?

Ook het itempje over het 'beveiligen' (beveiligen ???) van het adresboek verdiende meer duidelijkheid en een redactionele bewerking:
'Om te beginnen': wat staan die 3 woordjes daar te doen ?
'Maar ook het sim geheugen heeft zijn beperkingen'. 'tIs wel een beetje mager als informatie, met dat zinnetje ben je echt helemaal niets, wat bedoelt de auteur ?...
'onderstaande links verwijzen naar Franstalige pagina's. - het was echt wel even zoeken om te ontdekken waar je eigenlijk was beland. Veel informatiever was het geweest om de link te plakken waar je de software kon downloaden en er informatie over krijgen. Ipv http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5972/2/mobileditlite/index.html http://www.mobiledit.com/index.asp
Bij nader inzien lijkt het software om de data van je mobieltje te beheren, zouden de meesten van ons daar niet de nokia software voor gebruiken ?

Kortom: interessant item, maar verdiende een beetje meer redactionele bekommernis en inhoud.

Mvg, Rudy F.
>>>

En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben wij zijn suggestie ter harte genomen, en de tips opnieuw gebracht, dit maal een beetje meer uitgebreid.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Beroemde laatste woorden:
"Er zal nooit een groter vliegtuig gebouwd worden."
--- Een Boeing ingenieur, na de eerste vlucht van de 247, een vlieguig met twee motoren, dat 10 mensen kon vervoeren.