Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 17/5/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 498 van 12/5/2007
Gegroet lezers,

Hier zijn wij met wat weer details over netties 500. Wij hebben al van enkele medewerkers een bijdrage ontvangen over editie 500, waarvoor onze dank. De lezers blijken niet massaal te reageren op onze uitnodiging voor een meet & greet, dusschrappen wij dit onderdeel van het programma: wij zullen het feestje met de lezers eerder virtueel houden, met een leuk dik nummer en wie weet wel enkele wedstrijden met mooie prijzen. Hierover volgende week meer. Ken jij trouwens een bedrijf dat onze jubilee wil sponsoren met enkele prijzen voor de lezers, geef je ons dan een seintje? Het feestje met de redactieleden van vroeger en nu gaat in elk geval door, in kleine groep.

Ondertussen vind je hier editie 498, vol met allerlei uiteenlopende berichten. Het terrein "internet" wordt steeds meer uitgebreid, en omvat steeds meer multimedia: muziek, radio en tv.... En dat is mooi voor ons, want dan kunnen wij onze interessegebieden ook hiertoe uitbreiden! Verschillende lezers hebben wij inmiddels een uitnodiging toegestuurd voor Joost, de P2P dienst die tv via het internet brengt. HOpelijk hebben zij er plezier aan beleefd. De beelden zijn in elk geval spectaculair!

We wensen jou alvast veel leesplezier toe, en hopen je bij leven en welzijn volgende week weer te vinden.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DMCA KRACHTMETING BIJ DIGG
Verleden week was het een hele toestand bij Digg, de bekende site waar internauten artikels aanbrengen die zij interessant vinden, en waar andere internauten hun oordeel kunnen uitspreken over die artikesl. Een van de leden had namelijk een artikel aangebracht waarin een code vermeld werd waarmee je de kopieerbescherming die zowel in Blu-Ray als HD DVD's gebruikt wordt zou kunnen breken. Nu, als gewone internaut heb je niets aan die code - het is gewoon een opsomming van cijfertjes, en wat doe je daar nu mee? Enkel techneuten zouden weten hoe zij die cijfers kunnen gebruiken bij het breken van de kopieerbescherming.
Maar dat bleek niet belangrijk voor de advocaten die AACS (Advanced Access Copy System), het kopieerbeschermingssysteem in kwestie, moeten beschermen. Zij stuurden meteen een zogenaamde 'cease and desist' brief naar Digg, waarmee de beheerders van de site verzocht werden om dit artikel te verwijderen - of anders...
In een eerste reactie deden de beheerders van Digg dit ook, maar dat was buiten de waard gerekend - in dit geval: de gebruikersgemeenschap van Digg. Die reageerden verontwaardigd op wat zij als een vorm van censuur beschouwden - terwijl het eigenlijk, vanuit de Digg-bestuurders bezien, gewoon de manier was om de spelregels zoals vastgelegd in de wet te volgen. De DMCA wet zegt namelijk dat een website niet verantwoordelijk is voor de al dan niet legale content die gebruikers publiceren op die website. Maar als een bevoegd persoon signaleert aan de website dat het om illegale content gaat, dan moet die website die content verwijderen. In principe een goede wet, omdat daarmee de website-beheerder beschermd wordt.
Onmiddellijk postten tientallen andere Digg-leden dezelfde cijferreeks, uit protest. Waarop de Digg-beheerders, om een einde te maken aan de discussie, zelf een posting plaatsten met nogmaals de cijferreeks, plus de verklaring: wij luisteren naar jullie oproep, dit is wat jullie willen - wij gaan liever ten onder, strijdende, dan te moeten plooien voor de wet.
De volgende dag was deze hele hetze eigenlijk al vergeten, en ging het leven bij Digg al weer zijn gewone gang. Wat nogmaals aantoont dat censuur op het internet uit den boze is, en dat zulke censuur juist het tegenovergestelde effect heeft: het vestigt de aandacht op wat het juist uit de publieke kennis wil houden. Trouwens, je kan eigenlijk ook stellen dat niet het publiceren van deze code strafbaar gesteld moet worden, maar wel degene die deze code gebruikt om illegale daden (lees: het kraken van de kopieerbeveiliging op een DVD) te stellen.
Kortom: over deze affaire is het laatste woord nog niet gezegd - vooral niet omdat de AACS advocaten aangekondigd hebben dat zij ieder en elk van de Digg-leden, die meededen aan het protest en de code eveneens postten, willen vervolgen. Wordt vervolgd!
http://www.betanews.com/article/AACS_LA_Versus_Digg_Google_in_DMCA_Showdown_Over_Leaked_Key/1178121088
http://www.betanews.com/article/AACS_LA_A_Line_is_Crossed/1178297882
 

INDIAANSE INGENIEURS WILLEN 10 DOLLAR LAPTOP BOUWEN
De zogenaamde 100 dollar laptop, een gezamenlijke inspanning van computerfabrikanten en overheden om een goedkoop toestel te bouwen dat ook in ontwikkelingslanden gebruikt zou kunnen worden om de kinderen daar scholing te geven (zowel klassiek als digitaal), blijft maar in prijs stijgen. Hoezeer de fabrikanten hun best doen, zij raken maar niet aan het streefcijfer van 100 dollar - en het toestel is niet eens op de markt.
Voor heel wat landen is zelfs die 100 dollar nog veel te veel, vooral als de inwoners haast geen inkomsten hebben en zo'n computer een maandloon vertegenwoordigd India wil nu zelf een gooi doen naar een goedkoop toestel, van eigen bodem, dat goedkoper zou moeten zijn dan die 100 dollar. Er zijn tot  nu toe twee ontwerpen voorgesteld, eentje van een student uit een technologieschool, de ander van het Institute of Science in Bengalore.
Het was de bedoeling om een 10 dollar laptop te maken, maar dat bleek niet mogelijk - het goedkoopste waarmee de twee voorstellen afkwamen was een 47 dollar. India slaagt er in het algemeen in om producten erg, erg goedkoop te maken, omdat de handenarbeid er zo goedkoop is. Maar in het geval van de computers moeten er onderdelen uit het buitenland gehaald worden, en dat betekent bijkomende kosten. En 47 dollar is echt wel heel, heel goedkoop.
Lees ook de reacties bij dit artikel van Betanews, waarin erg skeptisch gereageerd wordt op het bericht. Een van de lezers wijst er echter fijntjes op dat de eerste "rekenmachine" 80.000 dollar kostte, en dat je nu een rekenmachine hebt voor nog geen 3 euro...
http://www.betanews.com/article/Indian_Engineers_Aiming_for_10_Laptop/1178307550
 

EUROPEES INSITUUT VOOR TECHNOLOGIE IN DE MAAK
Eendracht maakt macht: de verschillende Europese regering hebben een akkoord bereikt over de oprichting van een Europees Insituut van Technologie. Maar, zucht, zoals dat in de politiek wel meer het geval is, zal er eerst  nog heel wat water naar de zee moeten lopen vooraleer dit instituut er komt - lees: heel wat commissies opgericht worden. Niet minder dan vijf afzonderlijke comités zullen voorstellen moeten uitwerken om de wet in vorm te gieten die de oprichting van het EIT mogelijk moet maken. En dat moet dan een tegenhanger worden van het o zo fantastische MIT, het Amerikaanse universiteitslabo dat aan de wieg staat van zovele prachtige technologieën?
Meer achtergrond bij het initiatief, en de lijdensweg die het tot hiertoe al heeft moeten doorworstelen, vind je bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070503-european-institute-of-technology-moves-another-step-closer-to-reality.html
 

NA INTERNETRADIO OOK INTERNET-TV
Het aantal onderwerpen dat wij in dit e-zine over computers en internet kunnen/moeten behandelen, blijft maar toenemen - nu behoort immers ook tv tot de belangstellingssfeer van netties, omdat tv het web stormenderhand verovert.
Uit een onderzoek blijkt dat 45% van de ondervraagde breedbandgebruikers in Frankrijk, VK, Duitsland, Italië en Spanje verklaart on-demand tv te bekijken op het internet. Maar omgekeerd verklaart ook 57% van de respondenten dat zij online willen kunnen gaan via hun tv, om bijvoorbeeld statistieken op te zoeken tijdens een wedstrijd.
De tv wordt trouwens ook steeds vaker gebruikt in combinatie met andere toestellen. En dan hebben wij het niet over de gewone dvd-opnemer, maar bijvoorbeeld ook de digitale camera om foto's te bekijken die in het geheugen zitten. Eigenlijk is de conclusie van dit rapport dat er een mooie toekomst weggelegd is voor de thuisnetwerken waarbij content zonder problemen overgebracht wordt tussen alle aangesloten toestellen.
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=3004&t=2&en=1
 

EUROPESE TV-ZENDERS VREZEN NIEUWE REGELS
We blijven nog even bij de tv. De EU wil namelijk nieuwe regels invoeren die moeten gelden in de hele EU en waarbij er o.a. strenger toegekeken wordt op reclame in de uitzendingen via 'product placement' - je weet wel: de hoofdrolspelers die met een bepaalde auto rijden, een bepaalde koffie drinken, enz. Een uitzending zoals Desperate Housewives bijvoorbeeld zit vol met product placement.
Als de nieuwe maatregel er komt, dan wordt dit wel een probleem voor de Europese zenders die materiaal willen aankopen van de VS. Het is immers in de praktijk niet te doen om die stukjes met product placement uit de uitzending te knippen.
Nu tv op het internet komt en dus wereldwijd beschikbaar wordt, zou deze nieuwe regel eveneens voor problemen kunnen zorgen. Wie weet, gaan wij dan naar een situatie zoals die bij Pandora, waarbij aan de hand van het IP-nummer gekeken wordt vanuit welk land de bezoeker afkomstig is en geweigerd. Maar hopelijk komt het niet zover en zal de wetgever een compromis vinden.
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=3003&t=2&en=1
 

OPSCHUDDING ROND BEMOEIENIS MET REDACTIONELE CONTENT
Verleden week ontstond er opschudding toen een redacteur van het Amerikaanse e-zine PCWorld boos opstapte na 12 jaar trouwe dienst bij de redactie: hij verweet de directie van het e-zine zich te bemoeien met de redactionele content.
Het draait om een artikel dat de titel meekreeg "10 dingen die wij haten aan Apple" en dat vervolgd zou moeten worden door een tweede artikel met de titel "10 dingen die wij goed vinden bij Apple". Maar de CEO van het magazine vond dat die eerste titel niet kon en oefende druk uit op de redacteur om het artikel te wijzigen - wellicht om Apple, een van de adverteerders in het magazine, niet voor het hoofd te stoten. De hoofdredacteur, ene Harry Cracken, vond dit een ongeoorloofde bemoeienis, die de redactionele objectiviteit in gedrang bracht en gaf zijn ontslag.
Het gebeurde toont nogmaals aan hoe het moeilijk het is, ook in de tech wereld, om de redactionele vrijheid en objectiviteit te behouden. Een magazine leeft van de inkomsten uit advertenties en helaas is het spreekwoord "wiens brood men eet, diens woord men spreekt" maar al te vaak waar, terwijl er eigenlijk objectiviteit zou moeten kunnen bestaan en een redactie het recht heeft om kritiek te uiten, zelfs op de eigen adverteerders. Een hele moeilijke evenwichtsoefening...
http://news.com.com/8301-10784_3-9715798-7.html?tag=nl.e777
http://blog.wired.com/business/2007/05/update_pc_world.html
http://blog.wired.com/business/2007/05/new_info_on_pc_.html
 

HOEVEEL GEBRUIKERS ZIJN ER NU ECHT IN SECOND LIFE?
De virtuele 3D wereld van Second Life is haast niet uit de actualiteit weg te branden. Vele grote bedrijven hebben er ondertussen een virtueel bijhuis opgezet, bands geven er concerten, er worden interviews gehouden, virtuele stadhuizen geopend... en er gaat veel geld om. Want heel Second Life is heel commercieel gestoeld. Echte bedrijven betalen er echt geld, om een virtuele ruimte te mogen huren.
Maar hoeveel gebruikers zijn er nu echt in Second Life? Volgens de site 6 miljoen, waarvan 1,62 er ingelogd hebben in de laatste 60 dagen. Maar hoeveel van die 1,62 miljoen internauten zijn ook echt actief in de wereld? Velen hebben immers de software gedownload, een account geopend, de dienst uitgetest en zijn daarbij hoogstens 1 keer teruggekomen - omdat de wereld hen niet kon begeesteren, of omdat zij de manier van communiceren, rondlopen in de wereld te verwarrend - of misschien te duur vonden.
Linden Lab schat het aantal gebruikers dat regelmatig langskomt eerder rond de 320.000. Het bedrijf comScore daarentegen schat dat op 1,28 miljoen gebruikers, waarvan 207.000 uit de VS. Volgens BetaNews gaat comScore volkomen fout tewerk bij zijn meting, maar dat laten wij jou zelf lezen op onderstaande link. Wij houden het op de conclusie dat de cijfers erg uiteenlopen.
http://www.betanews.com/article/How_Many_Users_Does_Second_Life_Really_Have/1178573043
 

DAKLOZE ZORGT VOOR STROOMPANNE INTERNET2
Je hebt wellicht al gehoord van Internet2, het nieuwe supersnelle netwerk dat voorlopig voorbehouden is voor universiteiten. Wel, dat blijkt al even 'onverwoestbaar' te zijn als het huidige - met andere woorden: ook bij Internet2 hangt alles nog af van de kabels en als er een kink in de kabel komt, letterlijk dan, dan ligt het netwerk plat.
Dat werd verleden week bewezen: een dakloze man gooide zijn brandende sigaret weg op de Longfellow Bridge, die Boston en Cambridge met elkaar verbindt. De sigaret belandde op een matras, die in brand vloog. Gevolg: verschillende kabels van Internet2 werden beschadigd en het zou 2 dagen duren eer de schade hersteld was. Ondertussen werd het verkeer omgeleid via Chicago en New York.
Het internet een onverwoestbaar netwerk van verbindingen? Die definitie moet toch eens herzien worden...
http://www.networkworld.com/news/2007/050207-internet2-fire.html?t51hb&nladname=tech
 

HOTMAIL: TERUG NAAR AF
Het moet een heel frustrerende ervaring geweest zijn voor de ingenieurs bij Microsoft. Die hebben maanden zitten zwoegen om Windows Live Mail, dat de opvolger zou moeten worden van Hotmail, een modern Web 2.0 uiterlijk te geven en zo de concurrentie aan te gaan met de webmail van Google en Yahoo.
Maar wat bleek? De gebruikers waren helemaal niet tevreden met het nieuwe kleedje dat de ingenieurs de webmail aangepast hadden. En daarom schakelde Microsoft uit armoede maar terug over op het "klassieke" hotmail uiterlijk, waaraan de gebruikers gewoon waren. De ingenieurs bij Microsoft waren niet echt gelukkig met deze terugschakeling, maar konden niet anders dan knikken. Zij hadden heel hard gewerkt aan Windows Live Mail, dat er eerder moest uitzien als een desktoptoepassing dan een webapplicatie. Maar zij slaagden er helaas niet in om de pagina's snel te laten laden en dat is wat telde voor de gebruiker. Wat er allemaal mis ging met Live Mail lees je in dit artikel bij CNet.
Conclusie: soms kan vooruitgang ook een beetje achteruitgang zijn...
http://news.com.com/Too+Hotmail+to+handle/2009-1038-6181300.html?part=dtx&tag=nl.e703
 

APPLE EN PLATENLABELS WEER AAN ONDERHANDELINGSTAFEL
Binnenkort is het weer tijd voor onderhandelingen tussen Apple en de platenlabels over de prijs van de songs bij iTunes. In het verleden hebben de platenlabels getracht om Apple CEO Steve Jobs te overtuigen de prijs van populaire songs te verhogen, maar Jobs bleef hardnekkig vasthouden aan de 99 cent per song.
Maar nu is de situatie wel even anders, door de deal die Apple met EMI gemaakt heeft. Zoals je weet kan je nu bij iTunes DRM-vrije muziek aankopen, dus muziek zonder kopieerbescherming, van de artiesten uit de EMI platenstal, maar je moet ze wel iets duurder betalen - 1,29 euro in plaats van de 99 cent.
Tot hiertoe heeft er nog geen enkel ander platenlabel het voorbeeld van EMI gevolgd. Maar nu de onderhandelingen voor de deur staan, zou het wel eens mogelijk zijn dat de andere labels toch nog eens nadenken over hetgeen Steve Jobs hen voorstelt: duurdere songs, maar zonder DRM. Een win-win situatie: de labels winnen, want zij ontvangen meer per song; Apple wint, want de iTunes muziekwinkel kan nu songs verkopen die ook op de niet-iPod afgespeeld kunnen worden. En de consument - tja, die wint en verliest: hij wint, want eindelijk worden de songs volledig zijn eigendom, zonder beperkingen, maar tegelijkertijd verliest hij, want deze vrijheid moet hij 30 cent per song betalen.
Wordt vervolgd in de volgende dagen!
http://crave.cnet.com/8301-1_105-9716781-1.html?tag=nl.e777
 

NAMEN GEVEN: EEN KWESTIE VAN GOOGLE'N
Je wil speciaal zijn. En speciaal zijn, betekent in deze eeuw niet alleen dat je naam in Google voorkomt, maar dat je ook gemakkelijk gevonden kan worden. De arme man die John Smith heet, zal het moeilijk hebben bij het 'ego-surfen', want zijn naam in de zoekmachine levert maar liefst 158 miljoen resultaten op.
Het blijkt nu dat mensen bij het bepalen van de naam van zoon en dochterlief steeds vaker beroep doen op Google, om te zien of er al een naamgenoot bestaat. Zelfs al heb je een veel voorkomende achternaam als Jansen, door die naam te combineren met een uitheemse voornaam word je al veel gemakkelijker herkenbaar in de zoekmachine.
Wist je trouwens dat 7% van alle zoekopdrachten bestaan uit het zoeken naar een persoon - dus het ingeven van een naam en voornaam? Zo'n zoektocht kan ondernomen worden om allerlei redenen - ego-surfing dus (hoe vaak wordt mijn naam in Google vermeld, op welke pagina's hebben ze het over mij?), maar ook werkgevers die de antecedenten en referenties van een kandidaat-werknemer willen onderzoeken, of mensen die kennis gemaakt hebben met een aantrekkelijke persoon en wat meer willen weten over hem/haar voor het serieus wordt...
Meer over de rol van Google bij het naamgeven in dit artikel van Total Content.
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=3016&t=2&en=1
 

PHISHING: KAN DE OPLOSSING ZO SIMPEL ZIJN?
Phishing is een groot probleem geworden. Slimme booswichten slagen er keer op keer in mensen om de tuin te leiden, door hen een officieel uitziende mail, zogezegd van hun bank, toe te sturen; klikken de slachtoffers op de link in de mail, dan komen zij op een webadres terecht dat er uitziet als dat van hun bank, maar in werkelijkheid een goed nagemaakte site is.
Bij deze technieken wordt vaak misbruik gemaakt van url's die erg gelijken op die van de échte banken. Mikko Hypponen van beveiligingsbedrijf F-Secure heeft nu een oplossing bedacht die tegelijkertijd briljant en simpel is: maak een speciaal topdomein, dat op .bank eindigt en zorg ervoor dat enkel échte banken daar een domeinnaam kunnen registreren. De prijs voor zo'n domein zou ook hoog genoeg moeten zijn - 50.000 dollar bijvoorbeeld. Voor een bank is dat peanuts, maar voor een fraudeur een voldoende hoge drempel om af te zien van het frauduleus registreren van zo'n naam.
Bij Slashdot kan je een hele discussie lezen over dit voorstel.
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=07/05/07/2247244a
 

DEUTSCHE BANK BIEDT COMPETITIEF E-PAKKET AAN.
De Deutsche bank was vroeger vooral een spaarders- en beleggers bank, maar nu willen ze meer. Ze
zijn geen internetbank, maar ook geen traditionele kantorenbank. Deutsche bank zwaddert er tussen in. Hun nieuwe model wil het advies van het kantorennet van Deutsche Bank combineren met gebruiksvriendelijk online bankieren en beleggen. “Wij geloven niet in de toekomst van het traditionele bankmodel,” zegt Delacollette. “Maar het pure e-model mag, hoewel het de toekomst is, niet te dominant worden. E-banking is in het voordeel van de klant, maar als de link met de ‘real world’ ontbreekt, geraakt de klant gefrustreerd. Daarom zoeken wij de middenweg.”
 Met hun nieuwe internetplatform db m@x biedt Deutsche Bank een geïntegreerd pakket voor dagelijks online bankieren, sparen en beleggen: zichtrekening aan 3% per jaar, spaarrekeningen aan hoge rente, gratis Bancontact en db Titanium Card en e-brokerage diensten met een kostprijs voor transacties tot 5.000€ aan  8€.
"Deutsche Bank heeft doorheen de jaren drie strijdpunten hoog in het vaandel gedragen. We zijn eerst en vooral een prijsbreker in vergelijking met de andere banken: wij bieden een veel hogere rente. Voorts bieden we onafhankelijk advies over beleggingen. Ten derde willen we een sterke kennisverstrekker zijn: we hebben tal van specialisten opgeleid die vermogensadvies leveren. Daarbij komt nu ons vierde strijdpunt: een nieuw model van dienstverlening."
Op hun site kan je dan ook de beursschommelingen rechtstreeks volgen. Dit gaat wel gepaard met een vertraging van ongeveer 15 minuten, hetgeen voor de meesten  voldoende is.  (Real-time aanbieden zou de zaak fiks duurder maken.) (Paul Liekens)
Voor de geinteresseerden:
http://www.deutsche-bank.be
 

YAHOO STEEKT REISRUBRIEK IN NIEUW KLEEDJE
Steeds meer internauten wenden zich tot het internet om hun reis te plannen en te boeken. Dit indachtig heeft Yahoo haar reissite gemoderniseerd, om meer landkaarten te bieden en verschillende interactieve tools, zoals chats, gepersonaliseerde aanbevelingen voor trips, en koopjes die je kan doen bij het boeken van je reis.
Yahoo heeft op haar portaalsite Yahoo FareChaes staan, dat goekope tickets kan vinden, plus Yahoo Trip Planner, een sociaal netwerk voor reizigers en toekomstige reizigers: zij kunnen hier hun trip plannen, interactieve kaarten maken en online een reisdagboek met foto's bijhouden. Deze rubriek werd overgoten met een Web 2.0 sausje, want de reizigers kunnen hun trips een tag meegeven, zoasl "romantisch" of "gezinsvriendelijk", zodat anderen gemakkelijk gelijkaardige trips kunnen weervinden.
Nog enkele handige rubrieken: Today's Pcks belicht 10 reisbestemmingen, en met het "Show me" uitklapmenu kan je bladeren op basis van categorieën als strand, kunst/architecuur en nachtleven. Handig: als je inlogt op de site, krijg je meteen de keuzen aangepast aan jouw locatie, zoals hotel en vluchten vertrekkende vanuit de dichtst bijzijnde luchthaven (Brussel dus). Nog handig: Yahoo Messenger Flight PLanner, een plug-in voor je instant messenger waardoor je samen met je vrienden een trip kan plannen.
http://travel.yahoo.com/s
 

GOOGLE VROUWONVRIENDELIJK?
De redacteurs van CNet ontdekten toch wel een merkwaardig iets bij de Google zoekmachine. Die bevat namelijk een spelcontrole, en die blijkt vrouwonvriendelijke trekjes te vertonen.
Wat wil het geval: als je als zoekterm "she invented" (zij vond uit) ingeeft, dan krijg je een 'verbetering', die vraagt of je bedoelde: "he invented" (hij vond uit). Google doet hetzelfde bij andere "heroïsche" daden leverde dezelfde correctie op - ook bij zoektochten naar "she discovered", "she conquered" en "she saved" werd fijntjes gevraagd of je niet bedoelde dat een mannelijke persoon die daad verrichte. Maar gaf je "he saved" bijvoorbeeld op, dan worden geen correcties gesuggereerd.
Volgens Google Blogoscoped zou de spelcontrole geen sexistische bedoelingen hebben, maar zich gewoon baseren op zinnen die populair zijn op het web. Wat wij eigenlijk nog erger vinden, want dit zou een bevestiging zijn van het feit dat op het web de meeste heroïsche, actieve werkwoorden door een man gedaan worden...
http://news.com.com/8301-10784_3-9716528-7.html?tag=nl.e777 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


KARTONNEN HUISJES
Bij Engadget vonden wij toch wel een prijzenswaardig project: daklozen voorzien van een dak. Vaak nemen daklozen hun toevlucht tot kartonnen dozen om toch een dak boven hun hoofd te krijgen, maar dit project van een student van New York University zorgt ervoor dat zij toch wel wat meer krijgen.
Het gaat om een plooibaar huisje, eerder een tent, dat ook op karton gebaseerd is, de Shell House; opgevouwd is het iets dat je over je schouder kan meesleuren, opengezet heb je een dak boven je hoofd. Je kan het tentje bovendien koppelen aan een zonnepaneel, zodat je het warm krijgt in je tentje.
http://www.shellhouse.org/
 

NIEUWE UMPC VAN SAMSUNG
We halen even het concept van de UMPC - ultramobile pc - vanonder het stof vandaan. Tot hiertoe is het concept nog niet echt doorgedrongen, voornamelijk omdat de toestellen die op de markt gebracht waren ofwel te duur zijn, ofwel een veel te kort batterijleven hebben.
Maar daar lijkt nu verbetering in te komen: Samsung heeft de Q1 Ultra uitgebracht, een opvolger van de Q1 die exact een jaar geleden aan de pers voorgesteld werd. Dit toestel maakt de fouten uit het verleden goed: een batterijleven van "minimum" 4,5 uur, een LED backlit 1024 x 600 scherm en draadloze verbinding. Er hoort een QWERTY scherm bij, dat opgedeeld werd en aan de beide kanten van het scherm zit. En gelukkig werd er ook wat gedaan aan de prijs: 799 dollar, wat betekent dat het toestel ongeveer aan 799 euro hier in de winkel zou komen te liggen. Beschikbaarheid in Europa/België is nog niet bekend.
http://www.engadget.com/2007/05/07/samsungs-q1-ultra-released-starts-at-799/
 

ERG SCHICHTIGE WEKKER
Behoor jij tot de mensen die 's morgens echt niet wakker te krijgen zijn, welke wekker zij ook proberen? Dan is dit misschien de oplossing. Clocky is een wekker die wel heel originele toeren uithaalt om je wakker te krijgen en uit je bed.
Wanneer de wekker afloopt en jij zet hem niet meteen af, dan zal Clocky van je nachtkastje springen en weglopen (pardon: bollen - het ding heeft wieltjes). En dan moét je wel uit je bed, om het alarm af te zetten, zoniet krijg je de buren op je dak. De wekker werd speciaal ontworpen zodat hij de schok van het van je nachtkastje springen kan overleven.
http://www.techeblog.com/index.php/tech-gadget/video-clocky-the-worlds-most-annoying-alarm-clock
 

LINGERIE EN FOTO’S (DEEL 1)
Olympus hoeven we aan niemand voor te stellen, iedereen weet dat het een toonaangevend  merk is van fototoestellen. En Olympus heeft een nieuw toestel aan zijn gamma toegevoegd, de µ770SW. Het wordt aangeprezen met volgende kwaliteiten: waterdicht tot 10 meter diepte, bestand tegen vallen op een harde vloer vanop 1,5 meter hoogte en bestand tegen een druk van 100 kg. We kregen de mogelijkheid dit toestel te testen tijdens een lingerieshow van Selmark en een optreden van Belle Perez.  (Selmark is een Spaans lingeriemerk, dat op deze manier zijn 10 jarige aanwezigheid op de Belgische markt viert. Ze hebben trouwens een aantrekkelijke website)
We lieten ons niet afleiden en beperkten de aandacht op het fototoestel, inzoverre mogelijk.
Maar eerst iets over de reclame die Olympus voert over de µ770SW. Een fototoestel dient om foto’s te nemen, niet om mee te gooien, op staan springen, of in bad te laten vallen. Het verschil tussen fototoestellen van verschillende fabrikanten wordt echter zo klein, dat ze hun toevlucht nemen tot dit soort reclameslogans, die niets met fotograferen an sich te maken hebben. Hoewel, er valt iets voor te zeggen. Je kan met dit toestelletje onderwaterfoto’s nemen, meenemen op je skitochtje. (Het werkt ook nog eens feilloos tot -10°)  En dat is voor sommigen wel handig. Maar het apparaat biedt meer dan alleen bestand zijn tegen het gooi en smijtwerk. Het is knap en handig, het heeft klasse en stijl. Het is trouwens verkrijgbaar in donkerblauw ('midnight blue'), grijs ('titanium grey') en bruin ('mocca brown'). Het past dus in de slogan: "Schoonheid, elegantie en feestvieren" die de combinatie Selmark, Belle Perez en Olympus bedacht voor hun evenement. Maar een fototoestel koop je tenslotte om foto’s te nemen. En hoe onze ervaring daarmee was, leest u morgen. [Paul Liekens]
http://www.nl.olympus.be/index.htm
 

LINGERIE EN FOTO'S (DEEL 2)
Nu vraagt een lingerieshow of een sportpaleisoptreden om proffesioneel materiaal. We hadden de indruk dat de µ770SW hier wat te kort schoot. (We hadden ook de tijd niet om de gebruikshandleiding grondig door te nemen). Een grote donkere zaal, één enkele plaats hel verlicht, fotograferen van op verre afstand...daar bijten zelfs heel wat klassefototoestellen hun tanden op stuk. De foto’s waren behoorlijk, maar topklasse kan je hier niet verwachten. Daarvoor moet je heel wat dieper in je geldbeugel tasten. De buitenopnamen daarentegen waren wel uitstekend, evenals de binnenopnamen in normale omstandigheden. Kortom het is een mooi, net toestel, goede eigenschappen voor zijn prijs. En dat er werd gewerkt aan vochtbestendigheid en mechanische sterkte? Mooi meegenomen, maar volgens ons ligt de kracht van dit toestel in de volgende termen: mooi, degelijk, handig, kwaliteit.
Als je op zoek bent naar een gewoon toestelletje moet je dit zeker ook eens bekijken.
Trouwens Olympus bied veel meer dan de µ770SW. Naast hun uitgebreid gamma digitale toestellen bieden ze in de rand ook nog mooie analoge apparaten aan. In de toekomststrategie van Olympus is er echter geen plaats meer voor analoog. Times they are achanging. (Paul Liekens)
Je vind alle info en specs op:
http://www.nl.olympus.be/index.htm


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Verschillende Amerikaanse staten willen dat de toegang van de jeugd tot MySpace aan strenge voorwaarden onderworpen wordt.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070507003

*** Free-hotspot.com installeert zijn 1.000e hotspot in Europa - nu aanwezig in 16 Europese landen
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=24116

*** MySpace koopt fotosite Photobucket
http://ct.news.com.com/clicks?t=38478372-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0
 

*** Een Britse actiegroep wil het streepje in het woord 'e-mail' afschaffen.
http://nieuwsbrief.taalpost.nl/r/tp.plx?1956-662

*** Kan het nog cynischer? Na de gruwelijke moorden op Virginia Tech zijn er verschillende domeinnamen tot leven gekomen die naar het gebeuren verwijzen en trachten profijt eruit te trekken.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBL610RjB3v0Jhb0OaJe0E5

*** Nieuwe studie: USB sticks dringen malware van de troon als grootste bekommernis van beveiligingsbedrijven
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/h7US0GN8NU0G4W0FFXd0EK

* Internetsparen wordt populair: in Nederland is het aantal internetspaarrekeningen in één jaar gijd met 15% gegroeid.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46300a

* Premier League, de eerste divisie van de Engelse voetbalbond, klaagt YouTube aan omdat daar (hoogtepunten uit) wedstrijden vertoond worden.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46299

*** Kredietkaartmaatschappij Visa maakt samen met spelletjesfabrikant Blizzard een World of Warcraft kredietkaart, waarbij de gebruiker door aankopen te doen met zijn kaart extra speeltijd kan krijgen in WoW.
ttp://www.webwereld.nl/ref/newsletter/46298

*** Disney opent een muzikale wereld voor kinderen, waar kindvriendelijke songs en video's verkcoht worden, terwijl het de ouders tegelijkertijd verzekert dat enkel volwassenen er aankopen kunnen doen.
http://ct.news.com.com/clicks?t=38497153-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTV ON THE RADIO
[alternative punk] Een erg interessante mengeling van rock uit de eighties, doo-wop en post-punk. De band heeft ondertussen internationale faam veroverd. Maak kennis met de band via de 3 gratis downloads.
http://music.download.com/tvontheradio
 

FALL OUT BOY
[alternative punk] Een up-tempo, met eigenlijk best positief klinkende muziek, waarbij je moeite hebt om op je stoel te blijven zitten. Een erg afwisselend ritme.
http://music.download.com/falloutboy/3600-8719_32-100021532.html?tag=MDL_chart_topdls_artist
 

BLONDE REDHEAD
[alternative punk] Een iets trager tempo, althans zo begint deze song. Mooi uitgewerkt qua begeleiding, goed opgebouwd.  Van deze band vind je vijf songs bij Download.com, gratis te downloaden.
http://music.download.com/blonderedhead
 

BLOC PARTY
[Alternative Punk] Een band bestaande uit aparte jongeren die putten uit de popcultuur van de jaren 70 tot nu. Het resultaat is erg ritmische punk, waarbij ook aan de arrangementen en de opbouw van de songs aandacht besteed werd.
http://music.download.com/blocparty/3600-8716_32-100483297.html?tag=MDL_chart_topdls_artist
 

EXPLOSIONS IN THE SKY
[alternative punk] Een nummer dat bedrieglijk zacht begint, en heel mooi uitgroeit tot een ware statement.
http://music.download.com/explosionsinthesky/3600-8606_32-100021352.html?tag=MDL_chart_topdls_artist
 
 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In kunst mag niet geprobeerd worden. Men probeert geen schepping. Men probeert ook niet te baren.
[Willem Elsschot] 
 
De nieuwe oogst


INTERACTIEVE STERRENHEMEL
Nu het zo'n prachtig weertje geweest is, heb jij wellicht ook 's avonds lang buiten gezeten en naar de sterren gekeken. Maar welke ster is het, die daar of daar fonkelt? Deze interactieve sterrenhemel helpt je bij het identificeren van al deze sterren.  Kijk ook even bij Getting Started om de weg te vinden op deze map. Om wakker van te liggen! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://server1.sky-map.org/get_started?locale=EN
 

CONVERSIETABELLEN
Hoeveel centimeter is 11 voet? Hoeveel kilo 2 Lbs? Hoeveel vierkante meter is een are en een acre? Rijd ik te snel als ik 60 mijl per uur rijd?
Deze website zet alles om: lengtematen, massa, oppervlakte, volume, snelheid, opslagruimte van de computer, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://01conversion.com/
 

ONLINE CONVERTEREN
Nog een site waar je kan converteren, maar dan wel fysiek: hier vind je namelijk links naar sites die bestanden van het ene formaat in een ander formaat omzetten - MP3 bijvoorbeeld in AAC, maar ook binary naar hexstring encoding, tekst naar JavaScript, JPG naar ascii-kunst, enz. Een onschatbare verzameling! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2007/04/10/online-converters/
 

ONLINE TV KIJKEN - GRATIS
Op steeds meer sites kan je gratis tv kijken. Deze site maakte een handig lijstje van 13 sites waar je (voornamelijk Amerikaanse) tv uitzendingen vindt, inbegrepen NBC, ABC, ESPN, BBC1, enz.  Wij voegen daar alvast nog de Nederlandse site "Uitzending gemist" aan toe, om toch ook een beetje tv uit onze contreien te brengen.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.cucirca.com/
http://www.cucirca.com/2007/02/21/13-places-to-watch-tv-online-for-free/

Reactie van lezer Van Opstal:
<<<
Beste,
Mag ik je er attent opmaken dat de site met gratis tv kijken NIET gratis is…klik ze maar aan tot je onderaan de vermelding krijgt….how to pay………indien je gratis tv wil kijken moet je via Sopcast of Tvants of JLC’s internet tv
Groetjes en mijn felicitaties met je nieuwsbrief die ik alle dagen zeer grondig lees
Van Opstal
>>>>

TOP 50 FIREFOX EXTENSIES
Op deze site vind je een lijstje met de 50 meest interessante extensies voor Firefox, die deze handige browser nog sneller maken, nog efficiënter. Tabblaadjes die verkleuren naargelang zij onlangs gebruikt zijn of niet, StumbleUpon en Del.icio.us, Tab Mix: de keuze is werkelijk overweldigend! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.netmag.co.uk/zine/discover-culture/the-top-50-firefox-extensions
 

HOE JE EIGEN RADIOSTATION MAKEN
Erg moeilijk is het niet, om een eigen internet radiostation te maken en je muziek te streamen via het internet, je gedachten of discussies met panelleden. Tegenwoordig zijn er zoveel tools te krijgen, die zo gebruiksvriendelijk zijn, dat een kind de was kan doen. Op onderstaand adres vind je een minigids die je vertelt hoe het in zijn werk gaat. Denk er wel aan dat er ook nog, buiten de techniek, de wettelijke kant is - voor internetradio moet je namelijk Sabam betalen!
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/audio_music_publishing/internet-radio/how-to-create-your-own-web-radio-station-guide-20070314.htm
http://www.sabam.be
 

BESTANDEN OMZETTEN
Op deze site kan je allerhande bestanden converteren, video's, documenten, enz. De site werkt vrij snel, alhoewel volgens lezer Arjan Peterse de server regelmatig overloaded is. Het is echter een prima alternatief voor al wie af en toe een filmpje moet converteren, maar geen geld wil uitgeven aan dure pakketten. (Bron: Arjan Peterse)
[Taal: Engels]
http://media-convert.com/omzetten/
 

TOOLS OM PODCASTS OP TE NEMEN EN TE BEWERKEN
Nu we toch bezig zijn met creatief auditief werk voor het web: hier vind je een lijstje met tools die je kunnen helpen als je zelf een podcast wil uitgeven: hoe neem je zo'n uitzending op zodat die een redelijke kwaliteit heeft en hoe kan je eventuele onvolkomenheden later wegwerken? (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/audio_music_publishing/podcasting/podcasting-and-audio-editing-tools-guide-20070311.htm
 

BROODJE AAP
Wellicht krijg jij ze ook regelmatig binnen: mails die je voor iets waarschuwen en je vragen om de mail aan zoveel mogelijk mensen door te sturen - over besmette naalden in de stoelen van de bioscoop, over nummers die je belt waarna je gsm met een virus besmet wordt, enz. Verhalen die niet waar zijn -urban legends of 'broodje aap' verhalen. Op deze site vind je een verzameling van de 25 meest voorkomende web hoaxen. Interessante lectuur - wellicht vind je enkele verhalen terug die jij zelf al ontvangen hebt...
[Taal: Engels; ]
http://www.pcworld.com/article/id,131340/article.html?tk=nl_wbxnws
 

LIKE.COM: ZOEKEN MET JE OGEN
Zoekbedrijf Riya gelooft in het motto dat een beeld meer zegt dan duizend woorden en het heeft zich dan ook gespecialiseerd in zoektechnologie. Haar zoekmachine Like.com gebruikt foto's die je helpen bij het zoeken naar spullen die op het internet verkocht worden. Hoe je daarbij tewerk moet gaan, vertelt dit artikel van PC World.
[Taal: Engels]
http://www.like.com/
http://www.like.com/
 

STUBRU, EEN ZEGEN VOOR OOR EN MUIS
1995, Studio Brussel maakte als eerste Belgische publieke radiozender een website op het toen nog vrijwel ongekende worldwide web. Het was een radiostation met een website waarin voornamelijk programma-aankondigingen te vinden waren.
2007, Studio Brussel wordt een radiostation én een website. Versie 2.0 noemen ze het.
De ruggengraat van 2.0 is een “blog”, die de hele week door voortdurend aangepast wordt.
Maar vooral de StuBrucommunity is nieuw. Je kan je eigen profielpagina aanmaken, je eigen MySpace dus, waarmee je vrienden kan vinden tussen de StuBru-ers. En met gemiddeld meer dan 20.000 bezoekers per dag kan dat aardig uit de hand lopen.
Natuurlijk biedt StuBru op de site ook een handig overzicht van de komende evenementen, evenals een mediatheek met de beste audio, video en foto's van de hele website. De wedstrijden zijn ook niet vergeten met wekelijks een hele karrenvracht aan prijzen te winnen.
StuBru wil zich nog meer profileren als hét merk met een coherent en consequent aanbod op FM en WWW en vooral wil het een vernieuwende, stoute, relativerende en bovenal steengoede muziekzender blijven, ook op het wijdse net..   (Eerder verschenen in Radiovisie http://www.radiovisie.be)(Paul Liekens)
[Taal: Nederlands]
http://stubru.be
 

EN DAN DIT
Van het een komt het ander en de ene website leidt naar de andere. Het bekende weblog Geenstijl kwam onlangs uit met een eigen nieuwssite, Nieuwnieuws.nl - waar je, als je er deze week naar surfte, een "wij zijn even weg" pagina kreeg. En nu komt ook het weblog Flabberuit met een eigen nieuwsdienst, die de naam Endandit.nl meekreeg. Aan jou om de nieuwe nieuwsdiensten te ontdekken - en in het oog te houden hoelang zij overleven!
[Taal: Nederlands]
http://www.nieuwnieuws.nl
http://www.endandit.nl
 

VRIJDAG ANIMATIEDAG : WEBSITEONDERDELEN
Ben je op zoek naar vrij te gebruiken layout-afbeeldingen voor je website ? Dan kan je op deze site terecht voor mooie design-knoppen, bullets, achtergronden, banners, enz.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.freegraphicsworld.com/
 

VRIJDAG FOTODAG : FOOD PICTURES

Jim Scherer is een professionele fotograaf die gespecialiseerd is in voedsel- en productfotografie. In de portfolio kan je genieten van al dat lekkers...
(taal site : Engels)  [Filover]
http://www.foodpictures.com/
 

VRIJDAG FILMDAG : FRACTURE
Officiële website van deze thriller met Anthony Hopkins en Ryan Gosling in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 9 mei 2007.
(taal site : Engels)  [Filover]
http://www.fracturemovie.com/
 

===VERS VAN HET KLAVIER===

TOERISME OP HET NET : KIRIBATI
Het kleine republiekje Kiribati bestaat uit 33 atollen, verspreid over een gebied van 5 miljoen km² in de Stille Oceaan. Het vormt een onderdeel van Micronesië en Polynesië. De officiële munt is de Australische dollar en de hoofdstad is Tarawa.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.visit-kiribati.com/
 

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET – Hun officiële sites

(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]
 

IANKA FLEERACKERS
Officiële website van deze Belgische actrice die o.a. te zien is in de populaire TV-reeks "Flikken".
http://www.iankafleerackers.be/
 

ADDY VAN DEN KROMMENACKER
Officiële website van deze Nederlandse modeontwerper.
http://www.addyvandenkrommenacker.nl/
 

IAN MOSS
Officiële website van deze Australische rockartiest.
http://www.mosstrooper.com.au/
 

DOLORES LEEUWIN
Zij is een van de medepresentatrices van de Nederlandse versie van Hoe?Zo!
http://www.doloresleeuwin.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be 
Bij de collega's 

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Macabare excursie door virtueel Tsjernobyl
Liefhebbers van pc-spellen hebben zich jarenlang moeten afvragen of het ­ambitieuze spel S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl wel echt zou uitkomen.
http://www.ad.nl/multi-media/article1366246.ece
- Museum koopt schilderij op Marktplaats
http://www.ad.nl/cultuurenshow/article1365684.ece
- Opta wil toezicht op kwaliteit internetbellen
http://www.ad.nl/multi-media/article1362728.ece
 
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Voor 7,50 euro onbeperkt TV kijken op je mobiel
Televisie kijken via de mobiele telefoon wordt serieus in Nederland. Zowel Orange als Vodafone bieden dit sinds kort aan. De prijs is opvallend laag.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19192
- Alleen voor vrouwen!
Zondag moederdag. Een mooie gelegenheid om eens te kijken naar de leukste telefoons die speciaal gericht zijn op vrouwen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19180
- Photo Trackr
De Photo Trackr is een nieuwe gadget waarmee je achteraf precies kunt zien op welke locatie digitale foto's gemaakt zijn. Vooral de koppeling met Google Maps is erg leuk!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19169
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Misverstanden over airconditioning
Over airconditioning doen heel wat misverstanden de ronde. Tijd dus om deze even de wereld uit te helpen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=1018
- BENQ - DC T700: De DC T700 is de dunste 7-megapixel camera met touchscreen ter wereld.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=05%A32007&newsid=4672
- Mio met vier nieuwe navigatiesystemen: C220, C320, C520 en C520T
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2869
 

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Naast taal- en rekenknobbel, nu ook webknobbel
Ter gelegenheid van Expo-Science, georganiseerd door les Jeunesses Scientifiques, reikte de Luikse vereniging Hypothèse, in samenwerking met DNS BE, voor de eerste keer de prijs “Crack du Web” uit voor de internetsites ontwikkeld door de scholen die deelnemen aan het project.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16546&style=34360
- Google , nieuwe versie van Google Analytics
Google stelt Google Analytics, de nieuwe versie van haar webanalysetool, voor. Dankzij het gratis tool kan de interactie van bezoekers met een website worden gevisualiseerd om de online inkomsten te doen toenemen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16529&style=34360
- Officiële lancering van Windows Live Hotmail in België
Microsoft lanceert, in avant première in België, het nieuwe platform van Windows Live Hotmail.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16523&style=34360
 
 

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Wat is Microsoft Silverlight?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/windows--os/wat-is-microsoft-silverlight.cfm
- Tip: blokkade bij Pandora internetradio omzeilen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/internet/tip-blokkade-bij-pandora-internetradio-omzeilen.cfm
- Lego Digital Designer
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/internet/lego-digital-designer.cfm
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Cuckoo Awards: de genomineerden
Dit jaar hebben de Cuckoo Awards van het BDMV voor het eerst ook aandacht voor iDTV. Gisteren maakte het BDMV de nominaties bekend voor zijn jaarlijkse Awards.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4260
- i-merge aan de slag voor Windows Live Messenger
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4254
- Wie is Paola246?
Een losstaande virale (marketing)stunt, een onderdeel van een uitgebreide (politieke) campagne of gewoon een onschuldige tiener die zich nogal actief op het internet smijt? De Belgische blogosfeer staat bol van de speculaties over Paola VDB, een 15-jarig meisje uit Deurne, en dan meer bepaald of het hier wel of niet om een echte persoon gaat.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4253
 
 

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Muziek: Lumidee feat Tony Sunshine - She's Like The Wind
http://www.speedzone.be/artikel/1495_lumidee_feat_tony_sunshine__shes_like_the_wind.html
- Film & TV: Family Guy Celebrities Cameos van A tot Z & The Best of Brian
http://www.speedzone.be/artikel/1488_family_guy_celebrities_cameos_van_a_tot_z__the_best_of_brian.html
- Film & TV: Reuze 'Vier op 'n rij' op stellingen
http://www.speedzone.be/artikel/1456_reuze_vier_op_n_rij_op_stellingen.html
 
 
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Rfid-chip bemoeilijkt diefstal dvd's
http://tweakers.net/nieuws/47477/Rfid-chip-bemoeilijkt-diefstal-dvds.html
- Doek valt ook voor Yahoo's veilingsite
http://tweakers.net/nieuws/47476/Doek-valt-ook-voor-Yahoos-veilingsite.html
- 'Zune-update gaat downloads via wifi mogelijk maken'
http://tweakers.net/nieuws/47467/Zune-update-gaat-downloads-via-wifi-mogelijk-maken.html
 
 


 


Wikipedia

Deze week geen samenvatting ontvangen - maar je kan altijd op de website terecht van Wikipedia om de nieuwste artikels te bekijken.
Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
  
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE 3: VIBRATIE ACTIVEREN
Het wordt stilaan "bon ton" om de "beltoon" van je mobieltje erg discreet te houden - de opvallende geluidjes zijn uit den boze en liefst nog werk je met de vibratie tool van je mobieltje, zodat je eerst geluidloos gewaarschuwd wordt dat er een gesprek binnenkomt en dan pas met de beltoon.
Normalerwijze moet je de vibratie in/uitschakelen via het menu van je mobieltje, via verschillende submenu's. Maar bij de meeste mobieltjes bestaat er een kortere methode. Daarvoor moet je gewoon de toets met het hekje #, die zich meestal rechts onderaan je klavier bevindt, enige seconden ingedrukt houden.
(Let op: deze tip werkt niet bij alle mobieltjes - bij onze Motorola bijvoorbeeld niet. Laat ons weten hoe het zit met jouw toestel?)
 

EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE 4: EEN CONTACT SNEL OPROEPEN
De lijst met telefoonnummers in uw mobieltje kan flink aangroeien. Als je dan je vriendin moet bellen die Zoë heet, dan ben je wel eventjes bezig met bladeren doorheen die lijst.
Het kan sneller. Roep gewoon de lijst met telefoonnummers op (repertoire) en eens die lijst getoond wordt, volstaat het om de eerste letter van je contact in te tikken en je komt meteen bij de contacten waarvan de naam met die letter begint.
Nog slimmer is het om gebruik te maken van de verkorte nummers. Je kan immers de toetsen van 1 tot 9 van je klavier toewijzen aan je meest gedraaide nummers - bijvoorbeeld Zoë onder nummer 3. Wil je met Zoë bellen, dan moet je gewoon de toets 3 lang ingedrukt houden. Meestal is de toets 1 al voorgeprogrammeerd om de voice mail te bellen.
De algemene werkwijze (die voor jouw mobieltje kan verschillen) is als volgt: ga naar het icoontje van je telefoonboekje. In het menu dat je krijgt, klik je op "snelnummer", of "verkorte nummer". Hier kan je dan je favoriete contacten onder de nummers 1 tot en met 9 steken.
 

EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE 5: OPROEPER ID OF NIET?
Soms wil je niet dat degene die jij wil opbellen, jouw nummer kan zien. Dat kan je instellen via de normale menu's op je mobieltje. In het algemeen is het weergeven van het nummer standaard ingesteld. Maar wist je dat je tijdelijk, voor bijvoorbeeld één oproep, snel deze instelling kan wisselen zonder daarom aan de standaardinstelling te raken? Dat gaat met een magische formule.
- Weet je niet of nummerweergave geactiveerd is, dan tik je *#31# + op de knop opbellen. De informatie verschijnt op het scherm.
- Wil je tijdelijk de nummerweergave activeren: *31# waarna je het nummer intikt
- Wil je tijdelijk de nummerweergave uitschakelen en anoniem bellen, dan tik je #31# waarna je het nummer intikt.
 

EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE 6: JE ADRESBOEKJE BEVEILIGEN
Wanneer er iets gebeurt met je mobieltje (verlies, diefstal, crash..) dan is het een ramp: al die telefoonnummers, weg, verdwenen! Je doet er dus best aan om te zorgen dat je een back-up hebt van je telefoonboekje.
Om te beginnen: wanneer je een nieuw contact in het adresboekje van je mobieltje zet, zet het dan op de SIM kaart en niet in het geheugen van de telefoon. Maar ook het SIM geheugen heeft zijn beperkingen. Sommige operatoren bieden ook de mogelijkheid om je adresboekje online te bewaren, maar dat moet je bij hen uitzoeken.
Verder zijn er enkele programma's waarmee je een back-up kan maken van je adresboekje naar je pc. De onderstaande links verwijzen naar Franstalige pagina's, maar de software kan je ook in het Engels verkrijgen.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5972/2/mobileditlite/index.html
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5973/2/dekart_sim_manager/index.html
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5974/2/oxygen_phone_manager_ii/index.html
 

EFFICIËNT WERKEN MET HET MOBIELTJE 7: IMEI
Wat is IMEI en hoe kan je het verkrijgen? IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity, een uniek serienummer dat elk mobieltje heeft en dat uit 15 tot 17 cijfer bestaat - in zekere zin is het het DNA van je mobieltje. Wanneer je mobieltje gestolen wordt, kan het dankzij dit nummer geblokkeerd worden, zelfs als de dief er een nieuwe SIM kaart insteekt.
Je krijgt het IMEI nummer door de code *#06# in te tikken. Noteer dit nummer goed - eens je mobieltje weg is, bestaat er geen enkele methode om het ergens te achterhalen, niet bij je operator, niet bij de verkoper van je mobieltje.
 

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website)   http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OOoWikipedia
Win98/2000/ME/XP/Vista - 67,1 kB - freeware
Deze add-on voor Open Office, het alternatieve kantoorpakket, zorgt ervoor dat je woorden rechtstreeks vanuit OO kan opzoeken in de Wikipedia. Je kan ook  in de verschillende versies van de Wikipedia zoeken, naargelang de taal.
http://oooconv.free.fr/wikipedia/wikipedia_en.html
 

XNVIEW: GRAFISCHE BROWSER
Windows - 4,14 MB - freeware

Dit progje is tegelijkertijd browser om doorheen je grafische bestanden te bladeren, een viewer om afbeeldingen in meer dan 400 formaten te bekijken en een converter om bestanden van het ene beeldformaat naar het andere formaat om te zetten.
http://www.download.com/XnView/3000-2192_4-10067391.html?tag=nl.e415
 

WEATHER WATCHER
Windows - 2,16 MB - freeware
Met dit progje haal je automatisch de weersomstandigheden, de voorspellingen binnen voor 77.000 steden over de hele wereld.  Je kan in je systeembalk ook het huidige weer laten verschijnen (alhoewel naar buiten kijken ook al wel eens helpt...)
http://www.download.com/Weather-Watcher/3000-2381_4-10049378.html?tag=nl.e415
 

DUPLICATE CLEANER
Win98/ME/2000/XP - 1,7 MB - software
Een software waarmee je de inhoud van je harde schijf kan opschonen en dubbele bestanden verwijderen. Je zal verbaasd opkijken als je ziet hoeveel dubbels er verborgen zitten in documenten en mappen - of het nu foto's, zijn, muziekbestanden, Word documenten, Powerpointpresentaties, enz. (Bron: Wim W)
http://www.digitalvolcano.co.uk/dupe.html
 

IMAGES2PDF
Win98/ME/XP - 4.32 MB - freeware
Een erg handig (Franstalig) progje waarmee je van afbeeldingen of teksten een .pdf kan maken. (Bron: Wim W)
http://logitheque.com/fiche.asp?I=23504
 

FRESH DIAGNOSE
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 1,29 mb - freeware
Dit progje legt jouw computer op de testbank, analyseert hem en vergelijkt de resultaten met andere systemen. Zowel CPU, harde schijf, videosysteem en moederbord worden onder de loep genomen.
http://www.download.com/Fresh-Diagnose/3000-2086_4-10065841.html?tag=nl.e415
 

KRUPTOS: VERSLEUTEL JE BESTANDEN
Win2000/XP - 2,81 MB - freeware
Met dit progje versleutel je op een gebruiksvriendelijke manier de gevoelige informatie die op je pc staat, of op draagbare opslagmedia. De tool bevat ook een erg krachtige functie om bestanden digitaal te versnipperen.
http://www.download.com/Kruptos-2/3000-2092_4-10446164.html?tag=nl.e415
 

DECRAPIFIER
WinXP - 237k - shareware
Wanneer je een nieuwe pc aankoopt, krijg je daar vaak heel wat rommel of "crap" bij - gratis software die je eigenlijk niet nodig hebt, of probeersoftware die na enkele weken niet meer werkt en toch op je computer mee blijft draaien.
Dit progje zorgt ervoor dat je die 'crapware' van je pc zonder probleem kan verwijderen.
http://www.download.com/PC-Decrapifier/3000-2096_4-10636481.html?tag=nl.e415
 

VRIJDAG MACDAG: VLC MEDIA PLAYER
Mac OS X - 23,03 MB - freeware
Deze software kan zowat alle soorten videobestanden afspelen - wat een verademing is, want er zijn zoveel soorten, en dan moet je vaak op zoek gaan naar extra codecs.
http://www.download.com/VLC-Media-Player-OS-X-/3003-2200_4-10672224.html?tag=nl.e414
 

VRIJDAG MACDAG: YUMMY FTP
Mac OS X 10.3 - 7,27 MB - shareware
Een handige FTP client die alles kan doen en erg gebruiksvriendelijk is, en nog enkele extraatjes biedt. Snelheid en soepelheid staan hoog in het vaandel.
http://www.download.com/Yummy-FTP/3000-2151_4-10664807.html?tag=nl.e414
 


Het laatste woord....Lezer Peter De Grote reageerde op onze verzuchting over de toename van spam:
<<<
Hoi Hilde,

Ik ben het volledig met jou eens dat de bedreiging, veroorzaakt door SPAM, niet te onderschatten is.
E-mail is veruit de belangrijkste internet toepassing.

De basis van het probleem ligt hem natuurlijk in het e-mail protocol zelf. Die is zo onveilig dat zelfs een leek weet dat je je niet moet identificeren om e-mail te versturen.

Ik denkt dat er alleen maar een oplossing kan zijn als e-mail vervangen wordt door een nieuw protocol.
Dit nieuwe protocol zou een soort e-mail+ kunnen zijn dat anonieme e-mail moet onmogelijk maken.
(misschien iets met: verplichte login op de SMTP server, authenticatie van e-mail adres en gebruikers account, gebruik van "signatures" tussen POP en SMTP servers)
Je eigen POP server zou je dan moeten toelaten om anonieme e-mail te weigeren, of minstens als onveilig te classificeren.

Groetjes,

Peter
>>>

~~~~~~~~~~~~
Peter had ook nog een bedenking bij ons artikel over BBC's online aanbod:
<<<
Bij het artikel "BBC BIEDT TV SHOWS AAN VIA ON-DEMAND OP INTERNET" stond een, ietwat rare opmerking.

U vond het OK dat deze dienst voorbehouden is voor Britten, want het is hun belastinggeld dat hiervoor moet betalen.

Als ze voor deze dienst een minimale prijs zouden vragen, zou afscherming voor andere EU inwoners illegaal zijn.
(Denk maar aan de problemen die iTunes Store hiermee momenteel heeft).
Trouwens, ik kan deze BBC programma's toch ook bekijken via kabel of opnemen op HD.

Proficiat met je 500ste

peter de grote
>>>
 
  
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 

 

 


Afsluiter
Kunst is er om te verontrusten,
wetenschap op gerust te stellen.
[Georges Braque]