Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 10/5/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 497 van 5/5/2007


Gegroet lezers,

Hier zijn wij weer met onze nieuwsbrief. In voorbereiding van editie 500 hebben wij deze week de eerste 100 edities terug online gezet, die je kan terugvinden via de link "archief" op onze webstek. Het lezen van die berichten (het eerste verscheen in december 1996) geeft een vreemd gevoel van déjà vu. Je zal bemerken dat heel veel zaken die zich toen afspeelden, nu terug komen. En je zal ook verwonderd zijn dat vele dingen die zogenaamd nu pas uitgevonden zijn, er ook toen al waren. Lees zelf maar eens het archief door!

Wij doen voor editie 500 een oproep aan onze lezers en medewerkers.
- Medewerkers: Al wie in de voorbije jaren regelmatig meegewerkt heeft aan dit e-zine: meld je bij onze redactie - wij zijn helaas met de jaren enkele e-mail adressen verloren. En willen jullie een korte beschrijving geven van je "carrière" bij netties - en enkele beschouwingen neerpennen bij netties 500?
- Lezers: wie was al lezer van het eerste uur? En wat zijn jouw impressies bij Netties 500? Dat mogen best kritische opmerkingen zijn: kritiek kan immers heel opbouwend zijn!

Verder zijn wij bezig een kleine viering van Netties 500 te organiseren. Er komt zeker en vast een reunie met de medewerkers, maar wij zouden ook graag eens kennis maken met onze lezers. Wij dachten een gezamenlijke maaltijd te organiseren, op zaterdag 26 mei, in een historische kelder aan de Grote Markt van Antwerpen (vermoedelijk aanvangsuur: 12u). Zo kunnen de lezers, lekker tafelend en keuvelend, nader kennis maken met de redactie. Maar dan moet er wel voldoende interesse van onze lezers zijn voor zo'n evenement; het moet immers op voorhand vastgelegd worden. Maximaal 60 lezers kunnen deelnemen, en de kosten voor de maaltijd zouden 35 euro bedragen ( drank bij de maaltijd inbegrepen, plus kleine souvenir - prijs nog te bevestigen), op voorhand te betalen. Wie is er geïnteresseerd? Zodra wij de toezegging hebben van minimum 40 lezers zetten wij het licht op groen, en worden de mensen die zich op voorhand ingeschreven hebben, persoonlijk gecontacteerd met de verdere gegevens. Ben je geïnteresseerd? Laat ons dat zo snel mogelijk weten op het adres netties500@netties.be . Wij zouden uiterlijk woensdag onze beslissing moeten kunnen nemen.

Ondertussen wensen wij je veel leesplezier toe met dit nummer, en hopen je bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

P.S. En dan nog dit: eerst het slechte nieuws: wij kregen deze week een mailtje van muziekdienst en streaming internetradio Pandora dat luisteraars uit niet-Amerikaanse landen voortaan geweerd worden, omwille van licentieproblemen. Nog slechter nieuws: de spam wordt oncontroleerbaar (zie artikel verder). En dan het goede nieuws: dankzij een hulpvaardige lezer hebben wij een uitnodiging voor P2P internet tv dienst Joost te pakken, en kunnen wij ook onze lezers uitnodigingen doorspelen. Je kent het adres: redactie@netties.beNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WINDOWS GENUINE ADVANTAGE - OF WINDOWS GENUINE ADVERTENTIES?
Columnist Steve Wildstrom van het bekende Business Week maakt melding van een toch wel irriterende werkwijze van Microsoft. Zoals je weet, past de softwaregigant sinds enige tijd een strategie toe waarbij je verplicht wordt om op regelmatige tijdstippen een controle te ondergaan om te zien of jouw versie van Windows wel legitiem is.
Deze tactiek zorgt voor veel ergernis bij de gebruikers. Eerst en vooral omdat Microsoft alle gebruikers, zonder onderscheid, behandelt als would-be misdadigers, die alleen op het rechte pad gehouden kunnen worden door strenge controles. Maar ten tweede ook omdat de software geregeld voor "valse positieven" zorgt - de software meldt dat een Windows-versie niet legitiem is, terwijl zij dat wel is.
Wildstrom wist nu te melden dat hij zijn laptop, met daarop Windows Vista, al even niet gebruikt had; toen hij de laptop opzette, floepte meteen WGA op en uiteraard slaagde de computer in de test. Maar in het resultatenvenster verscheen ook een grote advertentie van Microsoft waarin Wildstrom aangemaand werd om te upgraden naar Vista Home Premium - terwijl de man al een hogere versie van Vista op zijn computer had staan.
Waarop Wildstrom zich afvraagt: met welk recht maakt Microsoft gebruik van deze toch al vernederende controle om nog eens een advertentie op ons af te sturen - een advertentie die eigenlijk een downgrade voorstelt en dus volkomen misplaatst is? Je zou voor minder geïrriteerd raken!
http://www.businessweek.com/the_thread/techbeat/archives/2007/04/windows_genuine.html?campaign_id=rss_blog_techbeat
http://techdirt.com/articles/20070427/021200.shtml

REIKT OLYMPISCH COMITÉ OOK GOUDEN MEDAILLE VOOR DOMHEID UIT?
Nog een berichtje uit TechDirt. Het blijkt namelijk dat het Olympisch Comité voor de beveiliging van de spelen van 2012 in Londen enkel beroep zal doen op de bedrijven die het evenement sponsoren.
Nu heeft het Olympisch comité al een bedenkelijke reputatie opgebouwd voor het met hand en tand beschermen van zijn handelsmerk. Commercie voert daar dus blijkbaar de top. Maar om die commercie zover te drijven, dat er bij de beveiliging van dit toch wel uitzonderlijke gebeuren, dat voor vele terroristen mogelijk een doelwit kan zijn, enkel beroep wordt gedaan op bedrijven die het evenement sponsoren, dat is, aldus Techdirt, toch wel erg kortzichtig.
In het VK zijn verschillende bestaande authentificatiesystemen, die echt wel veilig zijn; er is bijvoorbeeld de Oyster card, bedoeld voor het reizen met het openbaar vervoer; die kan erg gemakkelijk geüpgrade worden om ook biometrische data te bevatten en zo omgevormd te worden naar een mini- identiteitskaart. Maar ook het systeem van de Nokia voor zijn mobiele telefoons zou gebruikt kunnen worden. Op een persconferentie heeft senator Derek Wyatt echter laten vallen dat die systemen niet in aanmerking komen, omdat het Olympisch comité enkel wil samenwerken met zijn sponsors. En een van die sponsors is Visa. Bekend van zijn bankkaarten die elke dag in restaurants afgegeven worden aan kelners die ermee achter een gordijntje verdwijnen. En ook bekend van verschillende inbreuken op de privacy, die het bedrijf afdoet met een "no worry".
TechDirt mag soms al eens spijkers op laag water zoeken, maar in dit geval kan je niet ontkennen dat er toch vragen gesteld mogen worden bij deze filosofie van het Olympisch Comité...
http://www.techdirt.com/articles/20070201/101942.shtml
http://www.itpro.co.uk/blogs/editorial-blogs/davey-winder/195108/no-medals-for-uk-government-over-london-olympics-security.thtml
http://techdirt.com/articles/20070426/105009.shtmla

YOUTUBE: VEEL MEER SERIEUZE INHOUD DAN JE ZOU DENKEN
Ach, na twee alarmerende berichten is het tijd voor iets positiefs, zoniet zou je gaan denken dat het internet alleen maar uit boze dingen bestaat - iets wat de klassieke journalisten te pas en te onpas blijven beweren: het internet staat vol met leugens en iedereen kan zomaar alles schrijven. Maar dat is voer voor een ander artikel.
Datzelfde 'boze' internet is stilaan niet alleen uitgegroeid tot een geduchte concurrent voor de kranten, maar ook voor de tv. Steeds meer tv-uitzendingen kan je bekijken op het internet, in het "on demand" concept: jij bepaalt wàt je ziet, wààr en wannéér. En daarvoor moet je echt geen beroep doen op illegale of half-illegale sites, of wachten tot je een uitnodiging krijgt van P2P nieuwkomer Joost: gewoon naar youTube surfen is voldoende.
Klik je daar op Channels en vervolgens op Partners, dan vind je een uitgebreid aanbod aan officiŽle aanbieders van content, gaande van sportzenders zoals NBA, tot BBC (103 video's), PBS (205 video's), BBC WorldWide (217 video's). Het zijn, in het geval van BBC, voornamelijk teasers en previews, maar de kwaliteit is echt goed en vormt een mooie intro naar de tv-series.
Kijk trouwens ook eens op Al Jazeera (English), dat het nieuws brengt vanuit een andere hoek. De filmpjes van Baghdad Lives bieden je bijvoorbeeld een zicht op het dagelijkse leven van de Irakese Jan met de pet.
http://www.youtube.com/watch?v=sbLK1Wh1KnY
http://www.youtube.com/members?s=ms&t=w&g=5

RIAA MAAKT ONAFHANKELIJKE RADIOSTATIONS HET LEVEN ZUUR
De internet radiostations in de VS zijn erg ongelukkig, recent heeft de RIAA (Recording Industry Association of America) beslist dat de internet radiostations veel meer moeten betalen dan vroeger het geval was. Vroeger was een systeem in voege waarbij gekeken werd naar de inkomsten en moest een percentage van die inkomsten afgedragen worden. Dat was vooral interessant voor kleinere stations, die geen winst maakten. Nu komt er echter een systeem dat gebaseerd is op streams en songs, ongeacht de winst.
De internetradio's hebben getracht zich te verenigen in een organisatie om deze wet ongedaan te maken, maar hebben tot nu toe geen succes gehad. Het wordt zelfs nog erger. Sommige radio's hadden beslist dat zij voortaan enkel muziek zouden draaien van muzikanten die niet aangesloten zijn bij de RIAA - artiesten bijvoorbeeld die hun muziek in de Creative Commons licentie uitbrengen.
De afdeling van de RIAA die zich bezighoudt met het innen van de bijdragen, Sound Exchange, heeft gezegd dat het over het recht beschikt om geld te innen van de stations, zelfs als de artiest niet aangesloten is. Als een artiest, die niet aangesloten is, het geld wil krijgen dat Sound Exchange in zijn naam incasseert, dan moet hij zich eerst aansluiten.
Iets wat ons doet denken aan gelijkaardige praktijken bij Sabam in eigen land..
http://www.betanews.com/article/SoundExchange_Is_Microsoft_Backing_Internet_Radio_in_Royalties_Fight/1177956553

JOOST BLIJFT AANHANGERS WINNEN
De P2P tv/internet dienst Joost blijft maar furore maken. Deze week werd aangekondigd dat Joost ook content zal brengen van CNN en andere onderdelen van Turner Broadcasting System. Eerder had Joost al akkoorden afgesloten met CBS en Viacom (o.a. MTV) om hun programma's te brengen.
Hoe tv bij Joost eruit ziet, kunnen wij je helaas nog niet vertellen - tot hiertoe was Joost voorbehouden voor een beperkt groepje testers. Nu mogen die testers zelf uitnodigingen gaan uitdelen en wij hopen zo snel mogelijk een uitnodiging vast te krijgen - om die uiteraard ook met onze lezers te delen! Mocht een van jullie een uitnodiging vastkrijgen vooraleer wij erin slagen, dan houden wij ons aanbevolen!
Eind deze maand zou de P2P dienst volledig publiek gaan en dan kan iedereen die wil, uittesten of het systeem echt wel zo goed is als de makers beweren.
Joost is een uitloper van het Venice Project, dat opgestart was door de medestichters van Kazaa en Skype, Niklas Zennstrom en Janus Friis. De content wordt via P2P verdeeld en is gratis - de makers hopen inkomsten te halen uit advertenties.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070501-joost-signs-on-cnn-other-programming-in-advance-of-official-launch.html
http://www.joost.com

Nagekomen bericht: wij danken "Ramskapelle Leeft" (Joost Rommel) voor het ons toesturen van een uitnodiging. Nu zijn wij in staat om ook uitnodigingen te verstrekken aan onze lezers - je kent het adres: redactie@netties.be

PROMO VAN SONY VOOR 'GOD OF WAR' GAME TIKKELTJE SMAKELOOS?
Sommige mensen zeggen: negatieve publiciteit is ook publiciteit. Maar of dat in alle gevallen opgaat, daar hebben wij toch onze twijfels over.
Neem nu het geval van Sony. Dat heeft verleden maand in Athene een party gegeven om zijn nieuwe game, 'God of War II' te promoten. Daarbij werd een onthoofde geit gebruikt en de gore foto's daarvan zijn door Sony zelf gepubliceerd. Waarop direct commotie ontstond, want dit was toch een beetje té wansmakelijk. Tijdens het evenement konden de genodigden in de onthoofde geit reiken en daar afval uit de maag halen en opeten (boah!). Topless meisjes dansten er rond met niets anders dan rode verf op hun borsten.
Die blote borsten riepen geen verontwaardiging op, de onthoofde geit wel: dierenrechtenactivisten sprongen op de zaak en noemden het een schandelijke vertoning van geweld tegen dieren. Eerlijkheid gebiedt ons hier aan toe te voegen dat de geit volgens verschillende bronnen gewoon afkomstig was van een beenhouwer en reeds dood was vooraleer zij ten tonele gevoerd werd. Maar toch...
Tenzij dit natuurlijk het effect was dat Sony wenste: in zijn eigen promotiefilmpjes heeft Sony het immers over "een game voor volwassenen, met een heus bloedbad en het belooft meer geweld dan in de vorige afleveringen....
http://www.betanews.com/article/Was_Sonys_God_of_War_Promo_Too_Much/1177950958

IGOOGLE: GOOGLE GEPERSONALISEERDE HOMEPAGINA VERNIEUWD
Wellicht heb jij ook een gepersonaliseerde startpagina bij Google? Die kon je al een tijdje uitrusten met je eigen feeds, nieuwsberichten, weersvoorspellingen... En sinds kort kon je ook de achtergrond aanpassen aan jouw voorkeur, met bijvoorbeeld een landschap waarbij de zon opkwam en onderging naargelang het bij jou dag of nacht is.
Google gaat nu nog een stapje verder en voorziet voor die gelegenheid de gepersonaliseerde site van een nieuwe naam: iGoogle (voorheen Google/ig). iGoogle voorziet een nieuwe tool Gadget Maker. Daarmee kan je eigen widgets maken om op je iGoogle pagina te zetten en je hebt al meteen zeven templates om uit te kiezen, om bijvoorbeeld content van YouTube of fotocollecties te vertonen. Er hoort ook een timer bij die aftelt en een simpel to-do lijstje met 10 items. De widgets die jij maakt, kunnen anderen dan op hun iGoogle pagina zetten - met andere woorden: ook Google stapt in de "user generated content".
Gedaan dus met de maagdelijke pagina die je krijgt als je naar Google surft - voortaan krijg je een overvolle pagina, net als bij alle andere zoekmachines!
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=38415118-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

BBC BIEDT TV SHOWS AAN VIA ON-DEMAND OP INTERNET
Auntie Bee, zoals de Britse openbare omroep in de volksmond genoemd wordt, heeft al vaker laten zien dat zij op het digitale vlak het voortouw neemt. Ook bij de online video: de BBC zal een reeks webgebaseerde on-demand diensten uitbrengen - alhoewel het hiervoor eerst de toestemming heeft moeten vragen van de BBC trust. Je kan namelijk de situatie van BBC een beetje vergelijken met die van de VRT in ons landje: ook de BBC wordt gesponsord door belastinggelden en is dus verantwoording verschuldigd aan de overheid. De BBC trust heeft dan ook in haar toestemming enkele beperkingen ingebouwd, die ervoor moeten zorgen dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat met de commerciŽle rivalen.
Volgens het systeem dat de BBC nu voorstelt, zouden de populaire programma's 30 dagen na uitzending te verkrijgen zijn via een internet downloaddienst (een beperking ten opzichte van de 13 weken die de BBC oorspronkelijk van plan was. Dat betekent dus ook dat je niet volledige reeksen achter elkaar zal kunnen bekijken. De dienst zou iPlayer heten en is momenteel enkel compatibel met Windows; er is echter ook gevraagd aan de BBC om de iPlayer compatibel te maken met de Mac.
En voor je nu begint te juichen: dit aanbod is enkel... voor de Britten. Per slot van rekening is het met hun belastinggeld dat de reeksen gemaakt worden en het zou unfair zijn dat buitenlanders gratis iets kunnen bekijken, waarvoor de Britten zelf hebben moeten betalen!
http://www.pcworld.com/article/131361-1/article.html?tk=nl_dnxnws

Peter Gabriel probeert nieuw muziekmodel uit
Muzikant Peter Gabriel heeft pap gegeten van het internet en heeft al verschillende online initiatieven op zijn naam staan. Nu komt hij uit met een nieuwe muziekdienst, We7, waar je muziek gratis zal kunnen downloaden, in MP3 vorm, zonder enige DRM. Maar je moet dan wel korte reclame (10 seconden) aan het begin van de song voor lief nemen. Heeft de gebruiker een zeker aantal keren naar een song mét advertentie geluisterd, dan heeft hij recht op een versie zonder advertentie.
De adverteerders zouden tussen de 0,30 en 0,60 £ moeten betalen aan We7 voor deze advertenties, die ook doelgericht zullen zijn naar leeftijdgroepen, plaats en geslacht. Op zich niet zo slecht, maar wie heeft er nu zin om een song van 3 minuten te beginnen met een reclame van 10 seconden? Benieuwd of het initiatief succes heeft!
http://www.we7.com/
http://www.petergabriel.com/
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=38415123-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0tree-ad-supported-mp3s-fall-out.html

Geen verrassingen bij de Webby Awards
Deze week werden de Webby Awards uitgereikt, noem het de Oscars van de internetwereld. Maar het lijkt erop dat deze Webby's al even commercieel gericht geworden zijn als de echte Oscars - bij de genomineerden waren er geen echte verrassingen en de winnaars kan je ook niet bepaald vernieuwend noemen.
De enige die eigenlijk zijn Webby verdiend lijkt te hebben, is zanger David Bowie. Dat 'ouwertje' is niet vies van moderne technologieŽn en heeft zelf een eigen BowieNet opgericht in 1998 en het bedrijf Ultrastar, dat gespecialiseerd is in het scheppen van kunstzinnige content op het internet.
Maar om eBay en YouTube te bekronen, dat is open deuren intrappen. Deze sites zijn niet bepaald dit jaar opgericht - eBay bestaat al jaren. De jury heeft als verklaring gegeven dat eBay een "cultureel fenomeen" is... Steve Chen en Chad Hurley kregen dan weer de Webby Award voor persoonlijkheid van het jaar, omdat zij YouTube gemaakt hadden, dat "het landschap van de media gewijzigd heeft".
Hadden ze nu echt niet beter aanstormend, creatief, innovatief talent kunnen belonen?
Trouwens, de gebruiker had helemaal geen inspraak bij de keuze van de genomineerden, noch bij het toekennen van de prijzen - en dat in een tijdperk van Web 2.0, dat bolstaat van interactie met de gebruikers!
http://www.webbyawards.com/

Veilig browsen met twee browsers?
Moeten wij het voorbeeld volgen van Rasmus Lerdorf en met twee browsers surfen: een om de belangrijke sites te bezoeken, zoals je bank en de andere voor al het andere gesurf? Lerdorf is niet de eerste de beste: hij is de man die HP ontwierp, de open broncode die op zoveel pagina's gebruikt wordt om dynamische pagina's aan te maken.
Lerdorf doet dit, omdat 9 op 10 sites zogenaamde 'cross site scripting' beveiligingslekken hebben. Dat wil zeggen dat een boosdoener misbruik kan maken van een script om dan via een fout in een ander script jouw persoonlijke informatie te stelen. Door met twee browsers te surfen, een voor de gevoelige zaken en de andere voor 'vrijetijdssurfen' meent Lerdorf het risico hier uit te schakelen. Zou hij toch op een gevaarlijke site belanden met zijn vrijetijdsbrowser, dan kan die niet aan zijn privé-gegevens zoals bankrekening en paswoord. Lerdorf noemt het bezoeken van deze sites met één en dezelfde browser zelfs krankzinnig.
Sommige internauten gaan nog een stap verder en gebruiken twee aparte computers, eentje voor 'business' en eentje voor 'pleasure'. Een veilige optie, menen beveiligingsexperts, maar niet geschikt voor de meeste internauten, want te ingewikkeld.
Meer uitleg over crossite scripting, ook wel XSS genoemd, in dit artikel van PC World.
http://www.pcworld.com/article/131446-1/article.html?tk=nl_dnxnws

Spammers winnen terrein
Enkele weken geleden hadden wij het nog over de vele boodschappen die wij plots ontvingen in volledig koeterwaals, in het Engels of zelfs Nederlands, die geen enkel nut leken te hebben, want er werd geen reclame gemaakt voor een of ander product. Wij schreven toen dat wij vreesden dat dit een poging was om de spamfilters om de tuin te leiden en om hen te laten geloven dat boodschappen met zulke inhoud te vertrouwen waren.
Wel, helaas moeten wij je melden dat wij gelijk lijken te krijgen. Onze mailbox wordt overspoeld met berichten die eveneens zulke koeterwaals tekst dragen, die een lukraak gekozen Nederlandstalige zin als onderwerp hebben, maar bovendien een afbeelding bevatten met daarin spam-reclame voor een of ander product. Onze spamfilter (Mailwasher, die ons tot nu perfect kon beschermen tegen ongewenste mail) weet niet meer wat hij met deze mails moet aanvangen. Het lijstje met mails die de tag 'possible spam' meekregen en dus onze aandacht en beslissing vragen, is schrikbarend gegroeid. Per dag ontvangen wij nu al bijna 2.000 spam en slechts een 1500 kunnen nog automatisch door de spamfilter herkend worden. Erg...
Het ergste hierbij is dat, als je de tijd neemt om die spam boodschappen even van nabij te bekijken, je zal vaststellen dat 75% daarvan dezelfde 3 of 4 boodschappen bevat - en dus eigenlijk logischerwijs herleid mag worden tot dezelfde bron. Die moet toch te achterhalen zijn?
Als de providers, op aandringen van de platenmaatschappijen, kunnen achterhalen wie wat gedownload heeft op welk uur, moet het toch ook te achterhalen zijn wie achter al die spam boodschappen zit? Of is het zo dat de providers en de hele IT-sector niet geïnteresseerd zijn om dit uit te vinden, omdat ondertussen antispamsoftware verkocht kan worden en er hopen geld aan bandbreedte verbruikt wordt door de gebruikers, door die nutteloze spam-mails?
De overheid beschouwt spam als een 'ongemak'. Wij beschouwen spam als de ergste bedreiging voor het internet die er bestaat en menen dat de strijd tegen spam de hoogste prioriteit moet krijgen. En wat vindt u?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spam
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Philips subnotebook met flexibele display
Een interessant idee van Philips: het bedrijf brengt namelijk een draagbare computer uit met een erg 'soepel' scherm: het scherm is namelijk niet met scharnieren aan het klavier/casing gedeelte verbonden, maar met een telescopische steun. Daardoor kan het scherm in de hoogte aangepast worden: werk je in zuivere laptop omgeving, dan kijk je gewoon naar het scherm, ben je thuis en zet je de laptop in een drager om er een extra klavier op aan te sluiten, dan kan je het scherm hoger plaatsen.
Hopelijk zullen de andere laptopmakers dit idee ook volgen!!
http://www.chip.de/news/c1_news_25686400.html?tid1=9226&tid2=0

Dell biedt laptop met flashgeheugen
Voor zijn Latitude D420 laptops zal Dell een speciale reeks uitbrengen waarbij er geen harde schijf gebruikt wordt, maar wel een Flash harde schijf van 32 GB van SanDisk.
Flasgeheugen is beter bestand tegen schokken, maar veel duurder - meer dan 500 EUR duurder om juist te zijn. Wat de Dell dan tot een toestel maakt dat enkel geschikt is voor de meer welgestelde consument. Anderzijds krijg je voor die prijs dus een harde schijf die niet alleen beter bestand is tegen schokken, maar ook minder snel faalt en efficiŽnter werkt - tot 23% beter dan bij een gewone harde schijf.
http://www.infoworld.com/article/07/04/25/HNdellssd_1.html
http://hardware.slashdot.org/article.pl?sid=07/04/26/2049235

Gadget leest hersengolven
Als je de afbeelding bekijkt bij Yahoo, dan lijkt deze nieuwe gadget zo weggelopen uit StarWars en kon het iets zijn dat Darth Vader op zijn hoofd heeft. Het gaat nog wel om een prototype en echte commerciŽle modellen zal je pas over jaren vinden, maar het is de bedoeling dat dit een speelgoedje wordt waarbij de hersengolven verwerkt worden in de bediening van een lichtzwaard.
Achter het masker zit een sensor die het voorhoofd van de gebruiker aanraakt en de elektrische signalen van de hersens afleest, om die vervolgens naar een draadloze ontvanger te sturen in het zwaard. De speler moet zijn gedachten fixeren op een mentaal beeld of zich concentreren op het zwaard. Verliest hij zijn concentratie, dan zal het zwaard zijn licht verliezen.
Een ongelooflijk concept, vind je ook niet? Lees maar dit artikel bij Yahoo en je zal bemerken dat alles waar mensen 50 jaar geleden - wat zeggen we: 20 jaar geleden! - alleen maar van konden dromen stilaan werkelijkheid worden. Je vindt ook verschillende foto's die de werking aantonen.
http://news.yahoo.com/s/ap/20070430/ap_on_hi_te/mind_reading_toys

MP4 bestanden vergiftigd door virusschrijvers
In de populaire mediaplayer WinAmp zit er een beveiligingslek en uiteraard hebben hackers al handig misbruik gemaakt van dit euvel. Hierdoor kunnen zij malware op de computer zetten als het slachtoffer versie 5.34 van WinAmp draait. Wat erger is: er is al een versie gemaakt waarmee script kiddies aan de slag kunnen - jongeren die niets liever doen dan de andere internauten pesten met hacks die zij niet zelf uitgevonden hebben, maar waarvan zij gretig gebruik maken.
Er is één troost: het euvel kan niet geŽxploiteerd worden wanneer je een website bezoekt, want dan wordt WinAmp niet automatisch gestart. Enkel wanneer de hacker jou er van kan overtuigen een bewerkt MP4 bestand af te spelen met je WinAmp loop je gevaar.
De remedie is simpel: ontkoppel de associatie tussen MP4 en Winamp.
http://www.channelregister.co.uk/2007/05/02/winamp_0-day/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Beweging in de online advertentiewereld: Microsoft aast op 24/7 Real Media. Eerder had Google al advertentie grossist Doubleclick gekocht
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=2923&t=2&en=1

*** Het belang van het maken van backups werd nogmaals aangetoond door het bedrijf dat het maandblad Business 2.0 uitgeeft: al het werk van haar redacteurs van een hele week is verdwenen door een crash van de harde schijf op de redactie
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=38428416-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Foto-grossist Getty Image gaat multimedia, en koopt een kleiner bedrijf, Punchstock, op, om nog meer beelden te kunnen aanbieden.
http://ct.news.com.com/clicks?t=38427539-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Disney maakt sociale netwerksite voor de kids
http://ct.news.com.com/clicks?t=38427545-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Schildpad vermist: een satellietzender die aangebracht was op de rug van een schildpad, die in de zee ten zuiden van China vrijgelaten werd, zendt nu signalen uit vanuit een kuststad in IndonesiŽ. Wetenschapper loven een prijs uit van 500 dollar voor wie de schildpad (of liever: de zender) vindt.
http://www.usatoday.com/tech/science/environment/2007-05-02-turtle-transmitters_N.htm

*** Beschamend onthaal: de toehoorders van de openingstoespraak op de Microsoft MIX 07 bijeenkomst stappen het af tijdens presentatie
http://www.pcworld.com/article/131463-1/article.html?tk=nl_dnxnws


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


Andrei Krylov
[wereldmuziek] Deze gitarist speelt zowel klassieke muziek als flamenco, gypsy, new age en jazz. Bij Download.com vind je een twintigtal songs die je gratis kan downloaden. Een buitenkansje!
http://music.download.com/andreikrylov

A.R. Rahman Junior
[Wereldmuziek] Muziek die een broedende sfeer weergeeft, waartegen enkele instrumenten een lieflijk geluid brengen. Een heel mooi contrast, dat leidt naar een opzwepende song.
http://music.download.com/arrahman_junior

Narsi Tamil
[World] Muziek met een Tamil-invloed, die erg oosters aandoet. Wellicht zal niet iedereen de combinatie van traditionele Oosterse instrumenten met een synthesizer kunnen smaken, maar het is toch een loflijke poging om twee werelden met elkaar te verzoenen.
http://music.download.com/narsitamil

Uniao Black
[Wereldmuziek] Dit is wat er gebeurt wanneer een groep, die opgegroeid is met het Braziliaanse ritme, valt voor de muziek en het ritme van James Brown. Een erg aantrekkelijke combinatie!
http://music.download.com/uniaoblack/3600-8237_32-101033429.html?tag=MDL_chart_topdls_artist


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik heb nooit begrepen waarom men eerste drukken collectioneert.
Het zijn de twééde drukken die zo zeldzaam zijn.
- Max Beerbohm, Engels auteur-De nieuwe oogstBanksy: prachtige kunst
Als kunstenaar moet je niet alleen de techniek onder de knie hebben, je moet ook ideeŽn hebben. Deze kunstenaar heeft dat. Zowel binnen- als buitendeurs maakt hij een soort graffitikunst die je op het verkeerde been zet. Op de site vind je hiervan beelden, gewoon adembenemend (je vindt meer beelden door te werken met de schuifbalk onderaan de pagina - de beelden zijn in de breedte achter elkaar gemonteerd). Bij Films staan enkele filmpjes van stunts die de kunstenaar uitgehaald heeft - zoals bewerkte kunst in musea hangen, enz. Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.banksy.co.uk

Dove campagne
Het is inderdaad een campagne voor een commercieel product - zeep en andere schoonheidsproducten van Dove. Maar daarom wil dat niet zeggen dat de boodschap er achter niet waar kan zijn. Dove pakte immers een tijdje geleden uit met een campagne die wil aantonen dat ook mensen die niet aan het schoonheidsideaal beantwoorden, mooi kunnen zijn - oudere mensen, dikkere mensen, mensen met speciale gelaatstrekken, enz. De site bevat o.a. een filmpje van de campagne, je kan er e-kaartjes versturen en wij raden je aan om eens naar Evolution Film te kijken, die aantoont hoe ons idee van schoonheid vaak ferm bedrogen wordt..
[Taal: Engels]
http://www.campaignforrealbeauty.com/

Steve McCurry: verslag in beelden
Een beeld zegt vaak meer dan honderd woorden. Dat toont fotograaf Steve McCurry voortreffelijk aan met zijn fotoreportages. De beelden uit Afghanistan bijvoorbeeld vertonen kindsoldaten, vrouwen in boerka's, maar ook fiere oude mannen. De beelden uit Koeweit, toen de golfoorlog plaatshad en de daaropvolgende branden van de oliebronnen zijn gruwelijk maar ongelooflijk mooi. Opnieuw een site om te ontdekken.
[Taal: Engels
http://www.stevemccurry.com/main.php

Webmasters: leren werken met Flash
Op deze site vind je verschillende links naar handleidingen die je leren hoe je moet werken met Flash, o.a. hoe je complete websites in Flash kan bouwen en ervoor kan zorgen dat jouw flash website in volledig scherm geopend wordt zonder vervorming.
[Taal: Engels]
http://tutorialblog.org/flash-tutorials/

Webmaster: JavaScript technieken
Wie ontwikkelt voor het web, zal weten dat de technieken erg snel evolueren - zo snel zelfs dat de uitgevers van boeken haast niet kunnen bijhouden: eer een boek over een techniek geschreven en geprint, verdeeld is, is er al bijna een update nodig.
Daarom is het web zo handig. Op deze site vind je links naar zeven JavaScript technieken die je heden ten dage zou moeten gebruiken.
[Taal: Engels]
http://www.digital-web.com/articles/seven_javascript_techniques/

Webmaster: 60 beste CSS gidsen
Een website die een vitrine wil zijn voor de mooiste, beste toepassingen van CSS (cascading style sheets). Je kan zelf ook sites aanmelden. Een verzamelpunt waarmee de webbouwer uren zoet zal zijn!
[Taal: Engels]
http://www.wittysparks.com/2007/04/22/60-best-css-directories-you-would-die-to-watch/

Hoe snel ben jij?
Op deze site van ZDNet kan je een simpele test uitvoeren om te zien hoe snel jouw internetverbinding is. Wij scoorden erg goed met onze Telenet kabelverbinding (ExpressNet Turbo) - 7816 kbits gedownload in 1,031 seconden. Doe zelf eens de test?
[Taal: Engels]
http://resources.zdnet.co.uk/speedtest/

Google commando's
Bij de zoekmachine Google kan je niet alleen gewone trefwoorden ingeven, maar ook aan Google vertellen dat hij op een bepaalde manier moet zoeken. Bijvoorbeeld alleen in een bepaalde url zoeken (inurl:), een definitie geven (define:), enz. Maar je kan blijkbaar ook allerlei informatie opvragen over bedrijven - hoeveel personeelsleden er werken, wanneer het bedrijf gesticht is, enz. Op deze site bij Voelspriet vind je een hele lijst met commando's. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.voelspriet2.nl/forum/index.php/topic,7293.0.html

Free Video Codes
Wil je een video inbouwen in je website, dan kan je op deze website gratis de code laten aanmaken, die je dan nadien in de html-code van je website inlast. Gewoon de vragen beantwoorden en het resultaat kopiŽren naar je website. Worden o.a. ondersteund: wmv, mov, swf, flv, rm, mpeg en avi. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.freevideocoding.com/

Vrijdag animatiedag : website templates
Ben je niet echt een grafisch talent om zelf een mooie website in elkaar te steken? Dan is deze site misschien iets voor jou. Je kan er gratis meer dan 140 klaargemaakte templates vinden voor je eigen website. Je downloadt de lay-out die je het meest bevalt, je vult er je eigen gegevens in en klaar is Kees. Er wordt gretig gebruik gemaakt van de uitgebreide mogelijkheden van CSS. Een basiskennis van HTML is wel een vereiste en de link naar de website van de maker moet je natuurlijk wel laten staan. De templates worden regelmatig aangevuld.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.freecsstemplates.org/

Vrijdag fotodag : Marc Wauters
Marc Wauters is een Belgische fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van alles wat met eten en drinken te maken heeft. In zijn portfolio vindt u verschillende mooie creaties, maar ook portretten zijn hem niet vreemd. De site op zich is ook al een mooie Flashcreatie.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.studiowauters.be/

Vrijdag filmdag : Spiderman 3
OfficiŽle website van deze 3de Spiderman-film met Tobey Maguire, Kirsten Dunst en James Franco in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 1 mei 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.sonypictures.com/movies/spiderman3/site/

=== VERS VAN HET KLAVIER ====

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

Damien Rice
OfficiŽle website van deze Ierse singer-wongwriter. Hij zal op 1 juli te zien zijn op Rock Werchter.
http://www.damienrice.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Damien_Rice

Marielle Bastiaansen
OfficiŽle website van deze Nederlandse presentatrice die ook te zien was in de Nederlandse versie van "Dancing on ice".
http://www.mariellebastiaansen.nl/

Christijan Albers
Deze Nederlandse Formule-1-rijder rijdt dit seizoen voor het Nederlandse team "Spyker".
http://www.albersf1.com

Takuma Sato
OfficiŽle website van deze Japanse Formule-1-rijder, die dit seizoen voor Super Aguri rijdt.
http://www.takumasato.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Politie rolt internetbende op
De politie heeft een groep internetoplichters opgepakt die hoofdzakelijk vanuit Delft werkzaam was.
http://www.ad.nl/multi-media/article1341791.ece
- Advocaat klaagt AD aan voor filmpje
Advocaat Job Knoester heeft woensdag aangifte gedaan tegen het dagblad AD en de website GeenStijl wegens ...
http://www.ad.nl/binnenland/article1339758.ece
- Google Earth ziet grens verkeerd
Chili is boos op Google Earth, omdat in deze satellietbeeldenwebsite het Chileense dorp ...
http://www.ad.nl/buitenland/article1329816.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Leuke cadeaus voor moederdag
Op zoek naar een leuk cadeau voor moeder? Wij hebben allemaal leuke ideeŽn voor je! Betaalbare maar heel leuke en originele moederdagcadeau's.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=19087
- Digitale foto-portemonee
Ook de foto's in je portemonnee kunnen tegenwoordig digitaal zijn. Met de Digital Photo Wallet kun je ruim 55 digitale foto's in je portemonnee bij je dragen.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=19049
- Platte teksten
Installeer PureText op je computer, en voortaan heb je een extra toetsencombinatie tot je beschikking waarmee je tekst zonder opmaak kunt kopiŽren.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18827

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- BENQ - DC T700: De DC T700 is de dunste 7-megapixel camera met touchscreen ter wereld. M
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=05%A32007&newsid=4672
- Acer betreedt markt voor netwerkopslag
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2861
- PHILIPS - PET830: Deze draagbare dvd-speler heeft een schermgrootte van 8,5 inch of 21 cm.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=05%A32007&newsid=4682

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Adobe neemt Scene7 over
Adobe Systems Incorporated tekende een definitief akkoord om Scène 7, bedrijf gespecialiseerd in diensten voor het verzenden van rich media in real time.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16497&style=34360
- OfficiŽle samenwerking tussen Google en MySQL
Google en MySQL AB staan op het punt een akkoord te tekenen waarbij deze laatste functies ontwikkeld door Google zou integreren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16492&style=34360
- OptiMerge, nieuw Belgisch bedrijf
OptiMerge start haar creatie als « Merge & Acquisition » bedrijf in de ICT sector voor de Benelux.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16493&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Gratis audioboeken bij de vleet
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/gratis-audioboeken-bij-de-vleet.cfm
- Happyfish: podcastsoftware met vijf sterren
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/happyfish-podcastsoftware-met-vijf-sterren.cfm
- Emakina stopt Rent a Wife
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/emakina-stopt-rent-a-wife.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Location-based gamen bij La Mosca
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4237
- Koffiecampagnes voor LBi Belgium
LBi heeft voor moederdag een minisite gelanceerd voor rekening van Senseo Belgium. De hoofdprijzen van de wedstrijdsite liggen voor de hand en op 5 dagen tijd werd de site al bezocht door 60.000 surfers.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4236
- ONE Agency ontwikkelt interactief radioconcept voor de VRT
ONE Agency bouwde voor de VRT wat het noemt een 'radio actief' radioconcept. Het gaat om een interactieve radiospeler waarbij de online luisteraar het klassieke beluisteren kan aanvullen met het verder uitdiepen van een uitzending met extra informatie.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4233

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Muziek: Lumidee feat Tony Sunshine - She's Like The Wind
http://www.speedzone.be/artikel/1495_lumidee_feat_tony_sunshine__shes_like_the_wind.html
- Film & TV: Family Guy Celebrities Cameos van A tot Z & The Best of Brian
http://www.speedzone.be/artikel/1488_family_guy_celebrities_cameos_van_a_tot_z__the_best_of_brian.html
- FIlm & TV: Reuze 'Vier op 'n rij' op stellingen
http://www.speedzone.be/artikel/1456_reuze_vier_op_n_rij_op_stellingen.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Tweakers.net Best Buy Guide: editie mei 2007
Donderdag 23:40 - Voor mei en juni heeft Tweakers.net weer een actuele Best Buy Guide gebakken, bedoeld voor advies bij het samenstellen van computersystemen, waarbij rekening wordt gehouden met diverse budgetten en toepassingen.
http://tweakers.net/reviews/687
- Nokia zet zeven budgetmobieltjes op de markt
http://tweakers.net/nieuws/47366/Nokia-zet-zeven-budgetmobieltjes-op-de-markt.html
- 'Toch geen Windows op olpc-laptops'
http://tweakers.net/nieuws/47351/Toch-geen-Windows-op-olpc-laptops.htmlWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Vlaams journalist en documentairemaker voor de Vlaamse openbare omroep VRT - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Van_de_Weghe
* Tektonische plaat waarop zich het Afrikaanse continent bevindt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_plaat
* Cricketelftal van Pakistan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pakistaans_cricketelftal
* Engels ingenieur, uitvinder en ondernemer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Whitworth
* Keniaans langafstandsloper - http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Kamathi
* Voormalige stad in het noordoosten van de Russische oblast Magadan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gizjiga_%28plaats%29
* Single van zanger Phil Collins - http://nl.wikipedia.org/wiki/Another_Day_In_Paradise
* Achtste aflevering van animatieserie South Park - http://nl.wikipedia.org/wiki/Damien
* Missionaris van Scheut in China en legeraalmoezenier - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Jozef_Raskin
* Personage in J.R.R. Tolkiens fictieve wereld Midden-Aarde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orodreth_%28Elf%29

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Dodenherdenking - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Dodenherdenking
* Bevrijdingsdag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijdingsdag
* Lovergirls actief in Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lovergirl
* Droogte in de Lage Landen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Droogte
* Omstreden presidentskandidaat in Turkije - http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdullah_G%C3%BCl

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over zoogdieren - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zoogdieren

Wikiraadsel: Van welk rijk was Hayam Wuruk heerser? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070503

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautiTunes en audiobooks: een audiobook cd branden
Heb je een audiobook gedownload, dan kan je dit ook naar een CD branden om dan te beluisteren op je stereo in de huiskamer, of op de stereo in je auto. Hiervoor moet je gewoon tewerk gaan als bij een normale muziek cd. Je sleept het audiobook naar een lege plaats in de Source List. Hierdoor wordt er een playlist gemaakt met daarin jouw audiobook en die playlist draagt automatisch de titel van je audiobook. Kies dan New Playlist en klik op Burn Disc. Stop een lege CD in je computer en de cd zal gebrand worden, inbegrepen de naam van je audiobook en de verschillende hoofdstukken.

EfficiŽnt werken met het mobieltje 1: PIN code
Van iTunes schakelen wij in de volgende dagen over op het mobieltje. We werken er elke dag mee, maar maken we wel efficiŽnt gebruik van alle mogelijkheden die deze toestellen ons bieden?
Wat is de PIN code: PIN staat voor Personal Identification Number en is het sesam-open-u voor uw SIM kaart, de chipkaart die je in je mobieltje stopt. Wanneer je een mobieltje koopt, heeft die al een eigen PIN code - vaak vier keer het cijfer 0. Dit kan je veranderen in je eigen code, die vier tot acht cijfers lang is. Maar denk eraan: geef je drie keer een verkeerde PIN code in, dan wordt je SIM kaart geblokkeerd.
Bij de meeste toestellen verander je het paswoord als volgt: ga naar Set-up, bij beveiliging en naar wijzig PIN code (naargelang de fabrikant kan deze optie op een andere plaats staan).
Er is echter een snellere methode en die luidt als volgt:
**04*oude PIN code*nieuwe PIN code*nieuwe PIN code#
Dus als de oude PIN code 0000 is en je wil voortaan 1234 dan tik je in
**04*0000*1234*1234 #
Bron: Journal du net
http://www.journaldunet.com

EfficiŽnt werken met het mobieltje 2: de PIN code deblokkeren
Je bent de PIN code van je mobieltje vergeten, of je hebt drie achtereenvolgende keren de code verkeerd ingevoerd? Dan wordt helaas jouw toestel geblokkeerd. Maar geen paniek: er is ook nog de PUK code (Personal Unblocking Code). Met deze code van 8 cijfers kan je je toestel terug deblokkeren.
Dit PUK nummer heb je bij de aankoop van je mobieltje meegekregen. Zoniet moet je het nummer opvragen bij je provider.
Heb je het nummer, dan kan je met de volgende code de PIN deblokkeren
(let wel: wij hebben dit zelf niet uitgeprobeerd - wij gaan af op een artikel bij Journal Du Net!)
**05*PUKcode*nieuwe PIN code*nieuwe PINcode#

Tips voor webwerkers: Stel de randbreedte in met CSS
Een rand kan worden ingesteld met de standaard CSS-set van eenheden (px, in, em enzovoort), of door middel van een beschrijvende waarde als thin (dun), medium of thick (dik). Gebruik dit en je stijl kan er uitzien als:

P {background-color: lightsalmon; padding: 12px;

border-style: double; border-width: thick;}

Aanvullend op het wijzigen van de randstijl kan je ook variŽren met de grootte van elke individuele rand (zoals je ook met de marges kan doen), dat ook nuttig kan zijn voor een paar webpagina-ontwerpen.
Als je dat wilt, gebruik dan deze codes: border-top-width, border-right-width, border-bottom-width en border-left-width; (rand-boven-breedte, rand-rechts-breedte, rand-onder-breedte en rand-links-breedte).
[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


Natural reader: gesproken woord
Windows - freeware
Met dit progje kan je tekst omzetten in spraak, waarbij je kan kiezen welke stem het voorleest en aan welke snelheid. De teksten kunnen afkomstig zijn van het web, Word, e-mails, PDF, enz. Je kan ook grote teksten omzetten naar een MP3 of WAV bestand. (Bron: Wim W)
http://www.naturalreaders.com/#

JLC Internet Tv: gratis tv bekijken
Windows - freeware
Met dit progje kan je gratis online tv kanalen bekijken: het vindt automatisch meer dan 1400 kanalen en een ingebouwde updater zorgt ervoor dat het lijstje bijgehouden wordt. Je kan de programma's bekijken in Windows Media Player of Real Player. (Bron: Wim W)
http://jlc-software.com/index.php?page=internet_tv.html

Duplicate Cleaner
Win98/ME/2000/XP - 1,7 MB - freeware
Een handige tool om eens grote kuis te houden op je harde schijf. Pasen mag dan voorbij zijn, maar het is nooit te laat om grote schoonmaak te houden! (Bron: Wim W)
http://www.digitalvolcano.co.uk/dupe.html

Thunderbird 2.0
Windows - freeware
Deze nieuwe versie van Thunderbird kan voor velen een ernstige reden zijn om over te schakelen: deze mailsoftware is minstens even goed als Eudora, bevat erg handige tools en je kan hem gebruiken als centrale post om zowel RSS feeds als de berichten in de nieuwsgroepen op te volgen.
http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/

Ubuntu 7.04
Windows - freeware
Er is een nieuwe versie uit van dit Linux-pakket. Je kan het downloaden, op een cd branden en dan je pc van op die cd opstarten. Dit is het meest gebruiksvriendelijke Linux-pakket dat wij ooit gezien hebben: alles werkt meteen. Een bespreking van deze versie vind je op de tweede link.
http://www.ubuntu.com/
http://lunapark6.com/ubuntu-704-feisty-fawn.html

StumbleUpon / Stumble Thru
Windows - freeware
Deze software, die zich als een add-in installeert in je browser, zorgt voor een extra knoppenbalk, waarmee het mogelijk wordt om met één simpele klik naar een nieuwe site gevoerd te worden, die binnen het interesseveld ligt dat jij aangeduid hebt bij jouw voorkeuren. En met StumbleThru kan je binnen bepaalde websites (Flickr, Wikipedia, YouTube....) blijven "Stumble'n".
http://www.stumbleupon.com
http://www.stumbleupon.com/stumblethru

Vrijdag Macdag: Lineform
Mac OS X 10.3.9 - 5,8 MB - shareware $79,95
Een pakket dat ongeveer dezelfde tools heeft als Adobe Illustrator, maar niet het prijskaartje van 500 $. Je kan vectorgebaseerde diagrammen en illustraties maken in een intuïtieve interface.
http://www.download.com/Lineform/3000-2187_4-10670983.html?tag=nl.e414

Vrijdag Macdag: Boom
Mac OS X 10.1.2 - 3 MB shareware
Een klassiek 2D spelletje dat strategie combineert met de goede oude actie van een arcadespelletje. Misschien niet zo'n denderende beelden als bij andere spelletjes, maar wel razend spannend!
http://www.download.com/Boom/3000-2278_4-10670982.html?tag=nl.e414(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Kijk, dat is nu leuk: op 12 maart hadden wij het over software om internet tv te bekijken. Deze week kregen wij een mail van de makers zelf van deze software, een Frans site notabene, om te melden dat de downloadsite van adres veranderd is. Wat voor ons een bewijs is dat de makers van deze software waarde hechten aan onze lezers, en dus ook aan ons e-zine.
Het gaat om:

Simply TV-Radio
Windows - freeware
Een progje om enkele tv-zenders via het web te bekijken, alsook enkele radio\'s te beluisteren. De vooraf ingestelde kanalen kunnen wel niet gewijzigd worden. Het programma downloaden doe je via de link \"téléchargements\" bovenaan de pagina. (Tip: Wim W)
--->
a new web for simply tv/radio : http://www.lfauvel.fr
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een boek mag wel zwaar in de hand,
maar niet zwaar op de hand zijn.
- C. Buddingh', Nederlands auteur -