Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 3/5/2007/ om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 496 van 27/4/2007
Gegroet lezers,

Hopelijk bent u dat zalige lente - of liever: zomerweertje nog niet beu? Het is heerlijk om 's avonds buiten te zitten met de laptop, te luisteren naar het zachte geklik van de toetsen met de vogeltjes op de achtergrond, tot de zon ondergaat.... Het werkt heel inspirerend en rustgevend!

Wat hebben wij deze week voor u in petto? Onder andere drie verslagen van medewerker Paul, die enkele persconferenties en demo's bezocht voor Netties, en zijn eigen kritische verslag over het aanbod brengt. Verder enkele leuke sits, en toch ook weer wat goede namen en sites van knappe muzikanten. Kortom: zoals gewoonlijk weer heel wat te lezen in dit nummer. Veel plezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.
 

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DELL BREIDT WINDOWS XP AANBOD UIT
Raar maar waar: computermaker Dell zal in een deel van haar nieuwe computers niet het Vista besturingssysteem installeren, maar wel de oudere versie, Windows XP. Eerder had Dell ook al nieuwe computers, bestemd voor de bedrijven, voorzien van dit oudere OS, maar nu komt er ook een reeks uit voor de gewone gebruiker met daarop Windows XP.
Dat is niet omdat Dell wil bezuinigen, of omdat het Microsoft een hak wil zetten - neen: dit is het gevolg van de speciale website die Dell online gezet heeft, IdeaStorm, waar alle gebruikers suggesties kunnen doen aan Dell en waar de andere internauten dan, een beetje zoals bij Digg, kunnen stemmen.
Eerder heeft Dell op aanraden van de gebruikers ook al computers uitgebracht met daarop Linux als optie en met Open Office in plaats van Microsoft Office.
http://www.dell.com/content/topics/global.aspx/ideastorm/ideasinaction?c=us&l=en&s=gen
http://www.betanews.com/article/Dell_Brings_Back_Windows_XP_as_Option/1177009159
 

GEEN SPEK VOOR ONZE BEK.
Nu ja, spek... het handeltje gaat hier over wijn, champagne en dergelijke heerlijkheden. Maar wat voor handeltje is het? Wel, er is om te beginnen het nobele initiatief van Delhaize om te starten met 'Wine Academy TV'. Een mooi initiatief, je kan online een minicursus wijnkenner volgen middels een videofilmpje. Er is keuze tussen verschillende lessen, bvb Elzas wijnen, Spaanse wijnen, Champagnes enzoverder. Maar...er is zeker een 'maar'. Dat Delhaize zijn eigen wijnen aanprijst, dat vinden we volledig normaal. Dat je via een nieuwsbrief extra info kan krijgen, dat is normaal.
Delhaize is een grootwarenhuis, geen IT-bedrijf, dus doen ze hun hosting bij Belgacom Skynet. Dat is ook geen probleem. Dat Belgacom Skynet reclame wil maken, dat is ook geen enkel probleem.
Als bijvoorbeeld Belgacom nieuwe klanten willen lokken door hen geschenkjes of concerttickets te geven, no problem.
Maar wat volgens onze bescheiden mening, vraagtekentjes oproept, is de combinatie: Delhaize, Belgacom Skynet. Want wat doet Delhaize? Je kan 'Wine Academy TV' volgen mits je een ADSL (lees Belgacom) abonnement hebt. Ergens is hier niets verkeerds aan. Maar toch voelen we er ons niet zo goed bij. Delhaize mag gerust reclame maken voor Belgacom, Belgacom mag gerust reclame maken voor Delhaize, maar dit soort exclusiviteiten... nee, ons overtuigen ze er niet mee. Stel dat de bakkersvrouw bij VW werkt en de bakker zou VW rijders bevoordelen? Je kan nog meer zulke combines bedenken.
Blijkbaar hebben ze bij Delhaize ook ingezien dat ze op deze manier een deel van hun cliënteel niet bereiken. Niet-ADSL surfers kunnen een toegangscode verkrijgen door het sturen van een SMS-je. (En ja hoor, niet enkel proximus bellers.)  Tenslotte is Delhaize er niet enkel voor ADSL-ers.
Wine Academy TV draait om wijnen, verkrijgbaar in de eigen Delhaize winkels en dus voor alle klanten.

Dit soort koppeltechnieken, daar houden we niet van. En we vinden het dan ook jammer dat dit soort praktijken er meer en meer aankomt. Laat het a.u.b. niet zo ver komen dat je, als je met een bepaald merk auto rijdt en een zeker merk schoenen draagt, voor twaalf bonnetjes van een zeker koffiemerk, korting krijgt bij een zekere restaurantketen, op voorwaarde dat je je aankoopbon van je flatscreen, merk X, kan voorleggen.
Wat niet wegneemt dat de wijnen van Delhaize best wel lekker zijn en dat de wine academy interessant is. (En ook over ADSL, geen kwaad woord.)[Paul Liekens]
http://www.delhaize.be/service/actions/wine_academy_tv/_nl/
http://www.delhaizewineworld.com
http://www.adsl.be/wine
 
 

MICROSOFT LIVE SPACES VERNIEUWD
Grote kleppers zoals MySpace en Facebook mogen dan al in het middelpunt van de belangstelling staan, er zijn ook nog andere sociale netwerksites die in alle stilte een groot en trouw publiek hebben. Zoals Live Spaces, wat de nieuwe naam is van MSN Spaces. Microsoft heeft, doordat al zijn tools en websites standaard op de meeste nieuwe pc's aanwezig zijn, een enorme voorsprong op de concurrenten; de nieuwe gebruikers ontdekken als eerste de verschillende producten van Microsoft en de websites van MSN en blijven meestal ook trouw aan deze ontdekkingen.
Zo heeft Live Spaces 93 miljoen mensen die een eigen hoekje gemaakt hebben op de sociale netwerksite. Er zouden 112 miljoen unieke bezoekers zijn per jaar en er staan 4 miljard foto's van de gebruikers online.
Dat de site zoveel bezoek trekt, wil echter niet zeggen dat het niet beter kan. Daarom werd Live Spaces aangepast, zodat de nadruk meer gelegd wordt op het sociale netwerk gedeelte en minder op de blogdienst. Zo zal je, bij het belanden op de pagina, meteen zien wat er gaande is met de contacten van jouw netwerk; je kan rechtstreeks naar elkaar boodschappen sturen en je kan een gastenboek aan je pagina toevoegen waardoor bezoekers commentaar met opmaak kunnen achterlaten, inbegrepen foto's en video's.
http://spaces.live.com/
http://www.techcrunch.com/2007/04/20/microsoft-live-spaces-rolls-out-new-features/
 

GRATIS PLUG-IN VOOR BROWSER WAARSCHUWT BIJ VERDACHTE SITES
Het bedrijf Finjan Software heeft een toch wel handige gratis tool uitgebracht, SecureBrowsing, die je als plug-in in je browser installeert (Firefox of Internet Explorer). Deze tool treedt in actie wanneer je een zoekopdracht uitvoert bij zoekmachines zoals Google, Yahoo, Microsoft. Dan gaat hij namelijk de websites die opgenoemd worden als resultaat van je zoekopdracht afscannen en zien of er geen speciale code op zit die gevaarlijk kan zijn. Is dat het geval, dan verschijnt er een rood icoontje naast de site en bij de andere is er een groen icoontje.
Het speciale is dat de scan in real time gebeurt, dus telkens er een zoekopdracht gegeven wordt, dit in tegenstelling tot gelijkaardige producten die zich baseren op databases. Want een adres dat gisteren nog in orde was, kan vandaag weggekaapt zijn door een hacker.
SecureBrowsing controleert ook de links in jouw e-mail messages van Gmail, Yahoo Mail, Windows Live Hotmail. Een interessant concept, maar wij vragen ons toch af of deze tool de zoekopdracht niet al te sterk zal vertragen. Laat ons eens weten wat jouw ervaring is?
De tool kan gratis gedownload worden op onderstaand adres.
http://securebrowsing.finjan.com/
http://www.pcworld.com/article/130844-1/article.html?tk=nl_dnxnws
 

MYSPACE START MET NIEUWSDIENST
De sociale netwerksite MySpace is dan wel erg populair, de inkomsten uit advertenties zouden volgens sommige bronnen ver achter blijven. Daarom wordt met een nieuwe dienst gestart, die deze inkomsten wat zou moeten opkrikken.
Het gaat om een nieuwsdienst, die een beetje de kruising moet worden tussen Google News en Digg: er zullen berichten te lezen staan afkomstig van allerlei bronnen, maar de gebruikers zullen aan deze berichten een quotering kunnen geven, zodat die hoger of lager in de lijst met berichten komen. Van welke bronnen deze berichten afkomstig zijn, wil MySpace nog niet kwijt. En of deze bronnen wel tevreden zijn met de vermelding bij MySpace, waar MySpace inkomsten haalt uit advertenties op de kap van de nieuwsdienst, is een tweede vraag die wij ons stellen - denk maar aan Google News, dat helemaal geen advertenties zet bij haar nieuwspagina en toch in aanvaring is gekomen met verschillende uitgevers. MySpace probeert dit probleem wel te omzeilen: als je klikt op een nieuwsitem, dan word je meteen doorgestuurd naar de bron van het verhaal: deze site krijgt dan het verkeer en de advertentie op deze site krijgt een zogenaamde 'ad impressie'. Maar op de pagina van de nieuwsdienst zal er wel een banner verschijnen, die vertelt dat dit item deel uitmaakt van MySpace News en tevens de quotering vermeldt die de gebruikers aan dit bericht gegeven hebben.
Het nieuws zal verzameld worden door een aggregator, met de naam Newroo. Die zou het internet afzoeken naar verhalen die relevant zijn voor de MySpace gebruikers. De nieuwsdienst zou uit 25 hoofdrubrieken bestaan, met 300 subrubrieken - gericht tot een voornamelijk jong publiek.
http://www.pcworld.com/article/130987-1/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.myscpace.com
 

LULU EN GETTY IMAGES WERKEN SAMEN

Misschien heb je al van Lulu.com gehoord? Dat is een erg handige dienst, waarvan je, als schrijver, lid kan worden. Wil iemand jouw boek, dan wordt het op bestelling gedrukt. De schrijver bepaalt de prijs van het boek - Lulu.com vraagt een vast bedrag en alles wat daarboven komt, is voor de schrijver.
Nu heeft Lulu.com een akkoord afgesloten met Getty Images, een van de grootste beeldbanken ter wereld. Hierdoor kan je royalty-vrije (maar toch nog altijd auteursrechterlijk beschermde) afbeeldingen van Getty Images gebruiken bij je printopdracht en bijvoorbeeld  foto's verwerken in je boek, of fotoboeken en kalenders afdrukken. Een leuk initiatief.
Tussen haakjes: dat Lulu nu samenwerkt met een bedrijf zoals Getty, dat in auteursrechten gespecialiseerd is, kan een vreemde stap lijken. Lulu is immers op open source gebaseerd. Je kan er bijvoorbeeld ook titels laten drukken uit Open Library van Internet Archive, dat je een beetje mag beschouwen als een open-source tegenhanger van Google Books.
Buiten de boeken op aanvraag vind je bij Lulu ook e-boeken, cd's, dvd's, muziek en software downloads; voor alle titels geldt dat de editoriale en auteursrechterlijke controle in handen blijft van de individuele uitgever.
http://news.com.com/2100-1038_3-6177530.html?tag=nl.e777
http://www.lulu.com/
 

CENSUUR EN ZELFCENSUUR
De taak van journalist houdt rechten en plichten in. Het is zijn plicht om de waarheid aan het licht te brengen en aan de lezers/kijker/luisteraars te verkondigen. Het is tevens zijn recht om dit te doen - zijn boodschap mag niet gecensureerd worden.
Er zijn de laatste tijd echter steeds meer gevallen waarin die censuur toegepast wordt. Denk maar aan het beroemde voorbeeld van de Deense cartoons (ja: cartoonisten zijn ook journalisten - zij schrijven misschien met een andere pen, maar hun boodschap is even waardevol), maar ook aan commerciële belangen die bepalen wat nieuws is en wat niet. En ook vaker passen journalisten censuur toe op zichzelf - om sponsors niet voor het hoofd te stoten, om gevoelig liggende religieuze items niet nog meer op te rakelen, enz.
Tijd, vond de Vlaamse Journalisten Vereniging, om een debat te houden over censuur en zelfcensuur. Dat heeft nu donderdag plaats in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen, op de Grote Markt in Antwerpen. Niet-journalisten betalen 3 euro inkom, voor journalisten in het bezit van een perskaart is de toegang gratis. Het debat, dat gevoerd wordt tussen Luk Van der Kelen, Youssef El Mousaoui en Floris van den Berg,  wordt gemodereerd door Mathias Danneels. Meer info vind je op de website van VJV. Wij zullen alvast aanwezig zijn. Jij ook?
http://www.vjv.info

==> Ondertussen heeft donderdagavond het debat plaats gehad. Een impressie vind je bij
http://www.indymedia.be/nl/node/9033
(hier werd helaas het goede Nederlands gecensureerd...)
In de volgende dagen zal wellicht ook een verslag verschijnen bij blogger Luc Van Braekel
http://www.lvb.net
 

SLECHTSTE AUTEURSRECHTENWET TER WERELD VOOR EUROPA?
Danny O'Brien van de consumentenorganisatie EFF heeft een dringende waarschuwing voor de Europeanen: hou de IPRED2 tegen, de meest waanzinnige auteursrechtenwet ter wereld. Want volgens die wet zouden de auteursrechthebbenden de politie kunnen dwingen om tot vervolging over te gaan tegen bedrijven die hen niet aanstaan en dat op kosten van de belastingbetaler. Zij zouden zelfs kunnen deel uitmaken van het onderzoek als "expert", om mee te helpen bij het uitschakelen van concurrenten.
Electronic Frontier Foundation voert campagne tegen deze wet, in samenwerking met FFII, de grootste consumentengroep en de Europese organisatie van bibliothecarissen. Zij willen amendementen indienen tegen dit wetsvoorstel, om erger te voorkomen. Zelfs de Britse overheid heeft haar gewicht gegooid achter deze amendementen.
Daarom doet het EFF een oproep naar de internauten: contacteer massaal je parlementariër om te lobbyen tegen dit wetsvoorstel.
Bij Copycrime vind je meer details over het voorstel en de amendementen. Men zegge het voort!
http://www.copycrime.eu/action
http://www.boingboing.net/2007/04/22/urgent_europeans_las.html
http://www.indymedia.be/nl/node/8529
 

FRANSE INTERNAUTEN BEZOEKEN MASSAAL BELGISCHE EN ZWITSERSE SITES
De recente Franse presidentsverkiezingen hebben nogmaals aangetoond dat nationale grenzen niet meer bestaan op het internet en dat het dus geen zin heeft om nationale wetten uit te vaardigen, maar dat er internationaal gewerkt moet worden.
Wat wil het geval? Verleden weekend waren het dus presidentsverkiezingen. En zoals het in de meeste landen het geval is, waren alle opiniepeilingen sinds vrijdagnacht tot na de verkiezingen verboden - het is te zeggen: de resultaten ervan mochten niet in de kranten en de Franse websites bekend gemaakt worden. Maar op de Franstalige Belgische en Zwitserse sites waren die resultaten wel degelijk te vinden. Resultaat: de Fransen zochten 'en masse' deze sites op en de sites bezweken bijna onder het gewicht van dit extra verkeer. Een achtergrondartikel over deze toeloop vind je bij L'Internaute.
Toch nog even een opmerkelijk feit vermelden. De site van een van de belangrijkste Belgische Franstalige kranten, Le Soir, was dit weekend haast niet toegankelijk. Dat was niet te wijten aan de toevloed van bezoekers, noch aan een aanval van hackers, maar aan een Flash module van Agence France Presse... Die slokte namelijk zoveel bandbreedte op dat de bezoekers haast niet binnen konden. Toch iets waarover de makers van de website moeten nadenken: het is allemaal goed en wel om mooie advertenties te zetten op een site, maar dat mag de toegankelijkheid ervan niet in de weg staan!
http://www.journaldunet.com/ebusiness/internet/actualite/0704/070424-sites-belges-suisses-sondages-election-presidentielle.shtml
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBLWX0RjB3v0Jhb0OSiw0Er
 

GOOGLE MAPS, OOK VOOR MOBIELTJES.
Google heeft zopas Google Maps voor België voorgesteld. Wat kan je nu doen met Google Maps ? Veel, heel veel. Met Google Maps kan je heel simpel adressen opzoeken en tegelijk via satellietbeelden eens gaan kijken hoe de omgeving er uitziet. Je kan een route uitstippelen en ook die route vanuit een satelliet bekijken. Het opzoeken van bedrijven en dergelijke wordt ook sterk vereenvoudigd. Bvb, de bakkers, hotels, restaurants in de buurt opsporen is kinderspel.
Bedrijven kunnen zich, door middel van registratie, aanmelden bij Google Maps en op die wijze informatie naar de gebruiker sturen. Bvb, openingsuren en dergelijke van hun bedrijf kunnen op de kaart zichtbaar gemaakt worden. Handig.
Iedereen herinnert zich echter nog de heisa die ontstond toen onze politici beseften dat terroristen via satellietbeelden  wel eens op slechte ideeën zouden kunnen komen. We vroegen het aan Google.
“Wij kopen die satellietbeelden aan. Sommige beelden kunnen inderdaad gemaskeerd aangeleverd worden.” Dat is duidelijk: waarschijnlijk zit Osama bin Laden onder een gemaskeerd vierkantje.
Maar in België zijn we even gaan kijken naar Brustem, Zaventem, Schaffen (vliegvelden). Helder en duidelijk te zien. Dan even naar Mol en Doel (kerncentrales). Ook helder en duidelijk. Maar is dit een probleem? Natuurlijk niet. Iedereen kan dat vinden, ook zonder satellietbeelden. De kerncentrale van Doel is trouwens heel mooi en heel helder zichtbaar door de enorme rookpluimen boven de koeltorens.
Onze privacy dan. Kan iedereen ons in ons zwembad zien plonsen? Nee. De resolutie is net niet genoeg. We kunnen gerust zijn en trouwens niet alle plaatsen zijn in de hoogste resolutie te bekijken.
Zijn de beelden up to date? Nee, dat ook niet. Sommige beelden kunnen tot enkele jaartjes oud zijn. Zo is je nieuwbouwwoning misschien nog een aardappelveld.
Niettemin is Google Maps een verrijking. En bovendien heeft Google ook nog een extra troef. Je kan deze kaarten ook raadplegen via je mobieltje. Een GPS is het uiteraard niet, maar handig is het wel. De weg kwijt? Je tikt gewoon de straatnaam in en op de kaart kan je zien waar je je ongeveer bevindt. Je GSM moet wel Java aankunnen. Hieronder vind je de adressen van Google Maps België (1) en Google Maps voor het mobieltje (2)[Paul Liekens]
http://maps.google.be/
http://www.google.be/gmm
 
 

DUREX WERFT TESTERS VIA HET INTERNET
Op het internet voelen de internauten zich redelijk anoniem. Dat heeft zijn negatieve kanten, zoals het feit dat menige internaut meent, onder het mom van anonimiteit, zich alles te kunnen veroorloven. Maar het heeft ook zijn voordelen, zoals condoomfabrikant Durex ondervonden heeft.
Dit bedrijf heeft namelijk de grootste moeite om serieuze testers te vinden. Want doet men gewone peilingen (via telefoon of door de mensen op straat aan te spreken) dan zal de ondervraagde vaak uit gêne wat lacherig doen en zijn zijn antwoorden helemaal niet betrouwbaar. Het is immers een intiem onderwerp waarover de testpersonen ondervraagd worden en dat ligt nu eenmaal een beetje gevoelig.
Het bedrijf heeft zich daarom tot het internet gewend om daar testers te rekruteren, die hun mening moeten geven over het nieuwste product, Pleasuremax. Durex wil maar liefst 20.000 testers verzamelen, in de leeftijdscategorie 18-25 jarigen, die ongeveer 50% van de markt uitmaken. Hiervoor werd een virale campagne ineen gestoken, die je vindt op Durextesteurs.fr, waar een drietal humoristische filmpjes staan, je e-kaartjes kan sturen en er een link ligt naar de échte site van Durex.  Meer achtergrond over deze campagne in dit artikel bij L'Internaute.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/crm-marketing/actualite/0704/070424-durex-campagne-recrutement-pleasuremax.shtml
http://www.durextesteurs.fr
 

KOPJE CAPUCCINO KAN JE BEDRIJF SOMS DUUR TE STAAN KOMEN
In de VS is het een trend aan het worden: laptops die gestolen worden in de populaire Starbucks koffiehuizen. De dieven hebben het dan niet gemunt op de laptop zelf, maar op de bedrijfsinformatie die zich op de laptop bevindt.
Volgens een beveiligingsbedrijf zouden de spionnen daarbij niet willekeurig, maar doelgericht tewerk gaan: zij identificeren een persoon van een bedrijf, meestal een kaderlid en gaan zijn gangen na, om uit te vinden naar welk koffiehuis of snackbar die persoon gaat. Daarna is het slechts een kwestie van wachten. Zodra het doelwit even zijn plaats verlaat om bijvoorbeeld iets te bestellen of koffie bij te halen, dan zijn de dieven er vliegensvlug met de laptop vandoor.
En zo is er weer een nieuwe term geboren: Starbuck Stalkers. Het is niet echt misdaad die veel spitsvondigheid vereist, maar wel geduld en doorzettingsvermogen. En het blijkt te lonen ook, aldus de beveiligingsexpert. Alhoewel het moeilijk is te becijferen hoe vaak deze tactiek reeds toegepast werd - vele gedupeerden menen immers dat zij lukraak gekozen werden als slachtoffer en hebben geen vermoeden dat het opzet was.
Tussen haakjes: nu we toch bezig zijn met "nieuwe woordjes leren": er zijn ook nog de Starbuck Skimmers, waarbij boeven RFID-lezers gebruiken om de naam en kredietkaartnummer te onderscheppen van bankkaarten die een RFID chip dragen. Maar dat is dan weer een heel ander verhaal!
http://www.cioupdate.com/trends/article.php/3673261
 

YAHOO BREIDT MUZIEK AANBOD UIT
Binnenkort zal je bij Yahoo niet alleen muziek vinden, maar ook de teksten van zo'n 400.000 songs. Er zijn wel websites waar je songteksten vindt, maar die zijn daar meestal geplaatst zonder toestemming van de schrijver ervan, de toondichter dus. Bovendien zijn die teksten daar vaak geplaatst door derden (fans enz.) wat de kans vergroot op onnauwkeurigheden. De songteksten bij Yahoo zouden daarentegen de officiële versie zijn.
Yahoo zegt dan ook dat haar gratis database met teksten de grootste legale in haar soort zal zijn. De songs zijn afkomstig van zo'n 9.000 verschillende artiesten, van Bob Dylan en The Beatles, tot Radiohead en Beyonce. De database en licenties zijn er gekomen via Gracenote, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het beheer van digitale media. Je kent dit bedrijf ook onder de naam CDDB, omdat veel mediaplayers bij deze database gaan kijken naar de titels van de songs van een cd, wanneer je de cd in de lader van je pc stopt.
Yahoo wil deze nieuwe dienst bekostigen door advertenties naast de teksten. Maar het zullen geen opdringerige advertenties zijn, zo belooft Yahoo. Yahoo is vast overtuigd dat haar nieuwe aanbod zal slagen; er zijn inderdaad andere diensten die gratis songteksten aanbieden en misschien hebben die wel meer teksten in voorraad, maar daar word je dan weer geconfronteerd met opdringerige pop-ups en allerlei spyware.
http://www.usatoday.com/tech/products/services/2007-04-24-yahoo-lyrics_N.htm
 

ECHTE ARCHITECTUUR OP GOOGLE EARTH
Een mooi idee: een Amerikaanse vereniging van architecten, IAI, heeft twee nieuwe "layers" uitgebracht voor Google Earth: lagen die je over de satellietfoto's van Google schuift en waarin je dan speciale beelden krijgt. Het is de bedoeling met deze lagen de invloed te tonen van de architectuur op de wereld.
De twee lagen draaien rond de thema's Blueprint for America en America's Favorite Architecture. Bij die laatste krijg je de favoriete gebouwen en bouwsels te zien van het Amerikaanse publiek, zoals blijkt uit een peiling bij de bevolking. Je kan  3-D modellen zien van de bruggen, gebouwen en gedenktekens, vaak pas neergezet, die de hedendaagse architectuur typeren en je kan ook commentaren toevoegen. Deze modellen werden aangemaakt met de Google software SketchUp.
En bij Blueprint krijg je een beeld te zien van de projecten die de AIA leden opzetten om, belangeloos, de problemen van daklozen aan te pakken, van leefbare gemeenschappen en een heropleving van de sloppenwijken.
Een aparte belevenis om dit alles te bekijken. Een aanrader!
http://www.favoritearchitecture.org/
http://www.aia150.org/bl150_default.php
http://www.aia.org/
 

KABELKLANTEN KUNNEN WI-FI HOTSPOTS MAKEN
Nog een bericht uit de VS, dat toch ook van belang is voor onze contreien. Het gaat namelijk om een belangrijke stap vooruit voor FON, waarover wij het in het verleden reeds gehad hebben. Fon is namelijk een project waarbij mensen met een draadloze verbinding de bandbreedte die zij niet gebruiken, ter beschikking stellen van het netwerk en zelf eigenlijk als hotspot gaat functioneren; hiervoor is een speciale router nodig, de Fon-router of La Fonera. De bedoeling is dat er een heel netwerk zou ontstaan dat de hele wereld bedekt en waar iedereen altijd en overal een draadloze verbinding heeft. Wie zelf bandbreedte ter beschikking stelt, mag gratis inloggen op dit netwerk, de niet-leden moeten een bijdrage betalen.
Ondertussen kan Fon op de steun rekenen van Google en Skype (eBay) en zijn er al 370.000 routers verspreid over de hele wereld. En nu heeft Fon nog een steuntje in de rug gekregen: kabelbedrijf Time Warner Cable, dat 6,6 miljoen abonnees heeft, kondigt aan dat het toestaat dat deze abonnees hun verbinding omvormen tot een publieke hotspot. En dat is iets wat de andere providers helemaal niet toestaan - want dat druist toch een beetje tegen hun eigen belangen in.
Meer achtergrond over Fon en deze deal bij USA Today. Nu nog wachten tot de eerste provider hier in België het aandurft om een gelijkaardig initiatief te nemen!
http://www.usatoday.com/tech/wireless/2007-04-23-time-warner-wifi_N.htm
 
 
  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

TOSHIBA GIGABEAT U: DRAAGBARE PLAYER
De Gigabeats van Toshiba worden door insiders volop geprezen en dus kunnen wij er niet omheen om eens zo'n toestelletje te vermelden. Er is immers een nieuwe Gigabeat uit in de U reeks.
Klein, handig, slank, met een scherm van een 3 cm, verkrijgbaar in wit, oranje en blauw. Het toestel kan WMA bestanden (met of zonder DRM) afspelen, MP3 of WAV. Er zit ook een radiozender in, zodat je de songs kan beluisteren via een radio en je je dus niet meer moet bekommeren om audiokabels;
Met een batterijduur van 20 uur moet je toch wel toegeven dat dit een handig toestel is, niet? De prijs valt wel iets tegen - een 1 GB toestel kost 115 dollar en 2 giga 141$.
http://gizmodo.com/gadgets/portable-media/toshiba-gigabeat-u-is-this-the-zune-nano-%5Bredux%5D-245459.php
 

WAAAUW, EEN APPLE
Medewerker Paul Liekens kreeg een demo te zien van de Apple TV. Hier volgt zijn verslag.
AppleTV ligt sinds kort in de winkelrekken. We stonden erbij en keken ernaar.
AppleTV is de eenvoud zelve: een mooi doosje, geen knopjes, zelfs geen powerschakelaar. Geen DVD schuifje, nihilisme ten top dus. Enkel zijn er achteraan wat aansluitmogelijkheden (HDMI- en component-videopoort en een analoge en optische audiopoort.). En in de verpakkingsdoos vind je zelfs geen aansluitkabels. En je betaalt er ongeveer 288 euro voor.  Kan je begrijpen dat we heel sceptisch stonden ?
Maar dan laten we Steven Van den Eynde, PR Manager Apple Belux  zelf aan het woord:
“Een DVD-lezer vonden we overbodig, iedereen heeft immers al een DVD speler in huis, hetzij als toestel, hetzij in zijn PC.” Dat klopt inderdaad in de meeste gevallen.
“We wilden geen aansluitkabels in de doos steken. Je moet de AppleTV aan je flatscreen aansluiten en er zijn zoveel normen, dat we het aan de koper overlaten om de juiste aansluitkabel voor zijn tv te kopen. Anders moesten we alle mogelijke interconnecties erbij leveren. Enkel de powerkabel is erbij.” We denken even aan de doos ongebruikte kabels en aansluitingen thuis.
Dat is het. Voor de demonstratie werd de AppleTV aangesloten op een flatscreen tv. De afstandsbediening en de logische menu's deden de rest. We kregen een demonstratie om U tegen te zeggen.
AppleTV is heel simpel uitgelegd niets anders dan een ontvanger die de inhoud van je PC naar je flatscreen tv-scherm stuurt via het draadloze netwerk.
En wat kan je zo naar je scherm streamen? Je eigen films, filmtrailers, je muziek, fotoalbums (als diavoorstelling in HD-resolutie). Daarnaast kan je via de iTunes Store meer dan 100.000 podcasts en videopodcasts gratis downloaden. De iTunes Store is bovendien ‘s werelds grootste online muziekwinkel met meer dan 4 miljoen nummers van alle mogelijke artiesten, in alle mogelijke genres. In de Verenigde Staten krijgen klanten via de iTunes Store ook keuze uit meer dan 5000 muziekclips en meer dan 400 speelfilms en 350 tv-programma's (waaronder Lost, Prison Break, Heroes, 24, The Office, enz) van vrijwel dvd-kwaliteit. Apple is van plan om dit film- en tv-aanbod in de loop van dit jaar ook buiten de Verenigde Staten aan te bieden
Je kan ook in AppleTV op de synchroniseerbare 40Gb grote schijf 50 uur video, 9000 muzieknummers of  25000 foto's opslaan. 40 Gb is niet echt denderend, maar het is eigenlijk niet de bedoeling AppleTV als opslagmedium te gebruiken. Het is handig dat het kan, maar de nadruk ligt volledig op het streamen. En streamen kan zelfs van maximum 5 PC's.
Je moet het zien om AppleTV volledig naar waarde te schatten. De menu's zijn Apple-wijs handig,
(Er is zelfs gedacht aan het toewijzen van je afstandsbediening aan je AppleTV, zodat je niet per ongeluk je laptop, iPod of whatever activeert.) Mooi, heel mooi.... [Paul Liekens]
Meer info, zoals systeemvereisten en dergelijke vind je op:
http://www.apple.be
http://www.apple.com/belgiumflstore
http://www.apple.com/benl/buy
 

CYBER-TAND VOOR JE MEDICIJNEN
Het idee is eigenlijk wel slim bedacht. Een soort kunst-tand, die eigenlijk een reservoir is voor medicijnen en die automatisch de nodige hoeveelheid van die medicijnen loslaat in de mond van de patiënt. Mensen die veel verschillende medicijnen, op verschillende tijdstippen moeten innemen, zullen dit als een zegen ervaren. Maar ook voor patiënten die problemen hebben om te onthouden dat zij überhaupt medicijnen moeten houden, zoals Alzheimer patiënten of demente personen, is dit een goede zaak. Gedaan voor hen met allerlei pillendoosjes en injecties: de medicijnen komen er wanneer zij er moeten zijn, op het juiste tijdstip, in de juiste dosis.
Er zijn natuurlijk wel enkele nadelen. Infectie bijvoorbeeld. En hoe voorkom je dat de medicijnen niet meteen opgelost worden door het speeksel in de mond van de patiënt? Naar verluidt zou de cybertand wel redelijk wat dosissen kunnen bevatten, zodat je niet elke dag terug moet bijvullen.
Het project heet Intellidrug en wordt gesponsord door de Europese Unie. Benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen!
http://news.com.com/%27Cybertooth%27+releases+medication+automatically/2100-11393_3-6177623.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433
 

IPHONE KRIJGT TE DUCHTEN CONCURRENT
De wereld wacht reikhalzend op de komst van de iPhone van Apple, maar de andere fabrikanten van mobieltjes blijven ondertussen niet bij de pakken zitten. Zo kondigde Samsung deze week een toestel aan dat wel erg interessant lijkt. Het zou gaan om een draadloos toestel, alles-in-een, met een erg slim design. Het heeft zelfs twee voorkanten!
Het gaat om de UpStage, die aan de ene kant een gewoon scherm heeft zoals een normaal mobieltje met numerieke toetsen en aan de andere kant een groter scherm met ingebouwde controle voor de MP3 player. Het toestel blijft nochtans nog altijd slank, een cm dik en slechts een kleine 100 gram zwaar.
Samsung heeft trouwens een slimme oplossing bedacht voor het probleem van de batterij - je weet wel: dat je door je muziek te spelen te snel de lithium batterij opgebruikt en niet meer kan bellen. In het toestel zit namelijk een batterij voor 2,5 uur, maar er hoort ook een imitatie lederen draagtasje bij met een grote, ingebouwde tweede batterij. Mobieltje en draagtas samen zijn goed voor 6,3 uur beltijd.
En verder vind je in dit toestel een enorme hoop functies: stereo Bluetooth, 1,3 MP camera, SMS voice en txt messaging, PictBridge, spraakherkenning, voice memo... Wat ingebouwde MP3 player betreft: daarmee kan je ook rechtstreeks muziek draadloos downloaden (althans in de VS) van speciale online muziekwinkels.
Benieuwd wanneer dit toestel hier te verkrijgen zal zijn. Voorwaar een te duchten concurrent voor de iPhone!
http://www.engadget.com/2007/03/26/sprint-announces-samsung-upstage-99-cent-songs-over-the-air/
 

'BB GUN' GEWEER VANOP AFSTAND BEDIENEN
Over de Amerikanen en hun voorliefde voor wapens is het laatste woord nog niet gezegd. Maar deze nieuwe technologie, waarvan Engadget melding maakt, is naar onze mening toch een stap té ver.
Het gaat om een BB Gun die je via de USB poort aansluit op je computer, een webcam bevat en je van op afstand (lees: via het internet) kan bedienen. Je kan het geweer naar links/rechts laten gaan, naar boven/beneden richten met enkele muisbewegingen. En zie je iets verdacht, inbrekers of zo, dan schiet je er maar op los - de BB Gun is een automatisch wapen, maar je moet het wel manueel herladen.
Bij Engadget kan je een filmpje bekijken waarin de werking van het geweer gedemonstreerd was. Hoe het met jou zit weten wij niet, maar bij ons lopen de koude rillingen over de rug als wij dit zien...
http://www.engadget.com/2007/04/23/usb-bb-gun-sports-barrel-mounted-webcam-ensures-home-security/
 


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetRED RIDERS
[alternative rock] Een band met een heel goede opbouw van hun zelfgemaakte songs; op hun pagina bij MySpace kan je het uitstekende Replica Replica beluisteren, een fantastisch goede song.
http://www.redriders.net/
 

COLOUR REVOLT
[alternative] Een band die zijn songs erg origineel, maar heel kundig opbouwt. Het resultaat is een aparte sfeer, met songs die soms aan de witte LP van de Beatles doen denken....
http://myspace.com/colourrevolt
 

THE HERMIT CRABS
[Singer/songwriter] Een band die vrolijkheid hoog in het vaandel draagt. Een vrouwenstem die ondersteund wordt door een erg goed spelende band. De kwaliteit van de opnames is ook erg verzorgd. Op de website van de band kan je 4 songs in streaming beluisteren, die alle vier echt de moeite waard zijn.
http://www.thehermitcrabs.co.uk/
 

GOTYE
[alternative punk] Muziek die zo zou kunnen dienen voor de achtergrond van een bloedstollende triller. De song heet dan ook toepasselijk: Like Drawing Blood. Erg knap opgebouwd, heel verzorgd van klank en een speciale stem. Hier lusten wij echt wel pap van! Van deze band kan je 3 songs downloaden. Doen!
http://www.gotye.com/
 

THIS IS ME SMILING
Een band die doet denken aan de goede tradities uit de tachtiger jaren toen songs echt opgebouwd werden. Op hun MySpace site kan je verschillende songs in streaming beluisteren; bij eMusic komt een van hun songs voor op een compilatie album met alternatieve punk songs. Laat die titel je echter niet afschrikken: dit is gewoon goed opgebouwde rock en alhoewel de stem van de zanger soms wat de hoogte ingaat, heeft dit niets te maken met het uitzinnig geschreeuw van punk.
http://www.emusic.com/album/10910/10910907.html
http://myspace.com/thisismesmiling
 
 Voor elk wat nieuws
nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Afgelopen weekend haalde een hacker een prijs van 10.000 dollar binnen, door in de wedstrijd "hack a Mac" een MacBook te kraken. Hij maakte misbruik van een fout in QuickTime, en die zou ook voor Windows gebruikers gevaarlijk kunnen zijn.
http://ct.news.com.com/clicks?t=38336455-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** In de Oekraïne wordt de Opera Mini probser meer gebruikt op de desktop dan de Apple Safari.
http://www.pcworld.com/article/131087-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Belgen kopen steeds vaker op eBay
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00067702

*** OOk computerfabrikant Acer roept 27.000 batterijen van laptops terug
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=38359254-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Fout waardoor hackers een MacBook konden kraken, is eigenlijk te wijten aan QuickTime, en is ook voor alle browsers gevaarlijk
http://www.pcworld.com/article/131224-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Google schrapt geplande onderhoudswerken aan de servers van de Calender dienst, omdat dit zou betekenen dat Calender 13 uren buiten gebruik zou zijn.
http://www.pcworld.com/article/131229-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** ONtevreden IT-medewerkers vormen groot probleem voor bedrijven en hun IT-infrastructuur
http://www.pcworld.com/article/131239-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Boot-sector rootkit 0wned Vista tijdens opstarten
http://www.security.nl/article/15946/1
http://www.securityfocus.com/columnists/442/1

*** Een roterend huis... misschien verspilling van energie, maar wel cool!
http://www.ghacks.net/2007/04/23/the-rotating-house-a-geeks-dream/#more-1456
http://www.ghacks.net/files/screens/2007/04/rotatinghouse1.jpg
http://www.ghacks.net/files/screens/2007/04/rotatinghouse2.jpg
http://www.ghacks.net/files/screens/2007/04/rotatinghouse3.jpg
http://www.ghacks.net/files/screens/2007/04/rotatinghouse4.jpg
 
 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer de goden ons willen straffen
verhoren zij onze gebeden
[Oscar Wilde]
 
 
De nieuwe oogst


SOUNDPEDIA: GRATIS VIDEO EN MUZIEK
Op deze site kan je in streaming formaat muziek beluisteren van grote artiesten, video's bekijken en dat alles gratis. Ideaal als je eens een plaat helemaal wil beluisteren vooraleer ze aan te kopen bijvoorbeeld, of als je gewoon goede muziek wil beluisteren terwijl je aan het werken bent. Voor de songs komt meteen de songtekst te voorschijn in de player. Er is ook een aanbod in internetradio, ingedeeld in genre. Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://soundpedia.com/radio/index.html
 

MUSICBRAINZ: ORDE IN JE MUZIEK
Dit is een online community rond muziek die een database aanlegt van alle mogelijke muziek; jij kan bijdragen door informatie door te geven, maar je kan ook de data van de database downloaden en via een zogenaamde tagger (speciale software voor Windows, Linux, Mac...)je eigen collectie up to date brengen;
[Taal: Engels]
http://musicbrainz.org/?tag=nl.e777
 

MUSICCONVERT: BESTANDEN OMZETTEN
Op deze website kan je muziekbestanden van het ene formaat omzetten in het andere; de meeste veelgebruikte formaten worden ondersteund, o.a. wav, mp3, aiff, aac, enz. Je kan wel een WMA omzetten naar een ander formaat, maar niet omgekeerd. En de maximumgrootte van het muziekbestand is 5 MB, maar buiten die beperkingen is het een handige online tool! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.garyshood.com/musicconvert/
 

CAPITAINE PANDA
Binnenkort zijn het weer verkiezingen en waarschijnlijk zullen de heren en dames politiekers opnieuw gebruik maken van het internet, net zoals bij de vorige verkiezingen. Toen waren er enkele pareltjes op het internet te vinden en sommige agentschappen pakten toen uit met heel mooie campagnes. Zoals deze, voor de denkbeeldige Capitaine Panda - een prachtige site. Daar mogen ze van ons een voorbeeld aan nemen!
[Taal: Frans]
http://www.imaginia.be/
 

STUNNING NIKON
Nikon gaf enkele mensen een Nikon camera en het resultaat daarvan kan je op deze site bekijken. Het zijn erg mooie opnames geworden, maar de vormgeving van de site is ook erg speciaal. Je krijgt een overzicht van foto's te zien, klik je op een van hen, dan krijg je een vergroting, klik je op het minteken dan krijg je bijkomende info over de maker en soms ook een videofilmpje waarin de maker van die foto vertelt over zijn/ haar ervaring. Erg knap!
[Taal: Engels]
http://www.stunningnikon.com/dslr/
 

KLEURENKIEZER
Een online kleurenkiezer, niet om de kleuren van je website te bepalen, maar om je interieur te verfraaien. Het werkt aldus: kies een van de kamers (badkamer, living, enz.). Klik in het regenboogpalet, wat verschillende schakeringen van kleuren in vakjes zet. Klik op een van deze vakjes, om een kleur te selecteren. Ga nu met je cursor over de foto van de kamer - bij de delen die je kan kleuren (muren, meubels...) verandert je cursor in een verfpot. Door simpel te klikken, wordt de kleur aangebracht op de muur, de sofa, enz. en kan je het effect van de kleurencombinatie zien. Was schilderen in het echt ook maar zo simpel! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://picario-designer.com/site-woonenklus/?lang=nl
 

TOOLS VOOR DE WEBBOUWER
Een pracht van een site, waar je links vindt naar superhandige tools: kleurenschema's, een generator voor favicons (het symbooltje dat op de tabbladen verschijnt), web site monitoring, om je rangschikking bij Google page rank te bekijken, enz. Superhandig! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://uitest.com/en/specials/
 

EEHOP: GOOGLE MASHUP VOOR VAKANTIEWONINGEN
Zoals je weet, worden er vele "mashups" gemaakt, waarbij de landkaarten van Google gecombineerd worden met gegevens uit databases of andere sites. Eehop is zo'n site: hier kan je namelijk op zoek gaan naar vakantiewoningen in een bepaalde regio. De werking is simpel: versleep de rode ballon naar de gewenste plaats, vul de parameters in (zoekradius, hoeveel personen, type woning) en op de kaart verschijnen ballonnetjes die je de vakantiewoningen tonen. Je kan meteen ook een satellietfoto van de omgeving oproepen. (Tip: lezer Jef Waumans)
[Taal: Nederlands/Frans]
http://www.eeehop.com
 

YOUSENDIT: GROTE BESTANDEN VERSTUREN
Bij verschillende e-mailproviders bestaat er een beperking op de grootte van de bijlage; iets wat groter is dan 1 MB kan vaak al problemen geven. Daarom wordt voor het verzenden van grote bestanden (reeksen foto's, programma's...) steeds vaker beroep gedaan op webdiensten.
Een van die webdiensten is Yousendit.com. Gewoon het bestand uploaden en het adres meegeven van de bestemmeling. Die krijgt een kort mailtje en kan het bestand van de servers van Yousendit gaan downloaden. Je kan deze dienst ook gebruiken om bijvoorbeeld bestanden tijdelijk te bewaren (maximaal 1 week) - iets wat erg handig kan zijn als je bestanden van de ene naar de andere computer wil overzetten. (Bron: Lode)
[Taal: Engels]
http://www.yousendit.com
 

CREATIEF SCHRIJVEN
Wellicht ken je BoekenCast.be al - daar kan je namelijk volledige boeken, in gesproken vorm, downloaden, om ze op je draagbare player te beluisteren. Erg aangenaam, als je bijvoorbeeld rustig ergens in het bos zit te mijmeren en naar het mooie landschap kijkt.
BoekenCast heeft verschillende kanalen en daar is er nu nog een bij gekomen: creatief schrijven. Dit kanaal bevat uitzendingen, reportages over schrijven, waarin interessante personen uit de schrijfwereld vertellen over hun schrijfervaring en praktische tips geven. Via de onderstaande link kan je je in iTunes abonneren op de podcast, of je kan de tweede link in je andere podcast software kopiëren. Je kan ook echter ook de verschillende afleveringen online in streaming formaat beluisteren.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=250053167
http://www.boekencast.be/rss.php?id=11
http://www.boekencast.be
 

OHLOH: OPEN SOURCE
Er zijn tienduizenden open source projecten in volle werking, maar hoe bepaal jij welk project goed is en wat niet? Je kan bij SourceForge.net zien of een project populair is, dat is misschien een indicator, maar erg veel kom je daarvan niet te weten. Het is daarom misschien beter eens langs te gaan bij Ohloh, dat een objectieve bespreking geeft van deze projecten - de pluspunten, maar ook de negatieve kanten en commentaar van de gebruikers. Meer achtergrond over Ohloh vind je in het artikel bij CIO Update op de tweede link.
[Taal: Engels]
http://www.ohloh.net/
http://www.cioupdate.com/trends/article.php/3671821
 

GEFLITST!
Je kan natuurlijk ook zeggen: hou je aan de snelheidsbeperkingen, dan word je nooit geflitst. Maar de verleiding is zo groot en op sommige wegen weegt je voet zo zwaar op dat gaspedaal... In dat geval helpt deze site, die je alles vertelt over de flits-gevaren: waar staan er flitspalen, waar worden er controles gehouden en, heel belangrijk: hoe zijn sommige flitspalen vermomd? (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://flits.bnet.be/
 

VRIJDAG ANIMATIEDAG : SPEED PAINTING
Speed Painting wint aan populariteit op het internet. Photoshop-kunstenaars registreren hun tekenbewerkingen en maken er dan nadien een versnelde video van waarin je het groeien van een kunstwerk kan zien. Nexx, alias Nico Di Mattia heeft al zijn Speed Paintings verzameld op Youtube waar je ze allemaal kan bekijken.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.youtube.com/macpulenta
 

VRIJDAG FOTODAG : PABLO VICENTE
Fotograaf Pablo Vicente werd geboren in Palma de Mallorca maar heeft intussen Antwerpen aan zijn actieterrein toegevoegd. Hij is o.a. modelfotograaf en namen als Ellen Petri en Kelly Pfaff zijn geen onbekenden meer voor hem. Ook op evenementen en concerten kan je hem aantreffen. Op zijn website vind je een mooi overzicht van zijn werk.
(taal site : Engels)  [Filover]
http://www.pablovicente.com
 

VRIJDAG FILMDAG : TO WALK AGAIN
Officiële website van deze Belgische documentairefilm van Stijn Coninx met Marc Herremans in de hoofdrol.
In de Belgische zalen sinds : 25 april 2007.
(taal site : Nederlands)  [Filover]
http://www.sport.be/towalkagain/
 
 

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET - Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]
 

MANUEL QUINZIATO
Deze Italiaanse wielrenner werd vierde in de recente editie van de E3-Prijs Harelbeke.
http://www.manuelquinziato.it/
 

JILL VAN DE VELDE
Website van dit Belgisch fotomodel dat o.a. figureerde in de clip van het nummer "Good Times" van Reborn.
http://www.jillvandevelde.be/
 

ALEX WURZ
Officiële website van deze Oostenrijkse Formule-1-rijder, die dit seizoen voor Williams rijdt.
http://www.wurz.com/
 

VITANTONIO LIUZZI
Deze Italiaanse Formule-1-rijder rijdt dit seizoen voor het team "Toro Rosso"
http://www.liuzzi.com/
 
 


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be 
Bij de collega's 
 

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Oudste Bijbel ter wereld integraal op internet
De Codex Sinaiticus, de oudste Bijbel ter wereld, wordt integraal op internet gezet. Dat heeft Ulrich Schneider van de bibliotheek van de Universiteit van Leipzig donderdag meegedeeld.
http://www.ad.nl/economie/article1320623.ece
- Uitzendinggemist op YouTube
Uitzendinggemist, de videoportal van de publieke omroep, komt met een eigen kanaal op de internetpagina YouTube. Via de site youtube.com/uitzendinggemist kunnen bezoekers fragmenten van programma's van de publieke omroepen bekijken. Dit werd donderdag bekendgemaakt.
http://www.ad.nl/cultuurenshow/article1319853.ece
- Eerste NK gaming een succes
Het eerste Open Nederlands Kampioenschap Gaming in Eindhoven is succesvol verlopen. H
http://www.ad.nl/multi-media/article1305414.ece
 
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Philips laptop
Philips heeft in alle stilte een comeback gemaakt als PC fabrikant. De Philips X200 is een kleine, maar krachtige laptop.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=19019
- Bereik van 500 meter
Buffalo komt met twee WiFi usb-adapters die een bereik hebben van 500 meter. Dit is vijf maal verder dan een normale WiFi-adapter.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18999
- Gmail op de mobiele telefoon
De nieuwe Gmail voor mobiele telefoons is nu ook beschikbaar in Nederland. Via een gratis applicatie kun je altijd en overal met je telefoon Gmailen.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=19002
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Tweede Blu-ray-speler voor Panasonic
Panasonic lanceert met de DMP-BD10A een opvolger voor zijn eerste Blu-ray-speler. De nieuwe versie ondersteunt de 7.1-surround geluidsformaten Dolby TrueHD en DTS-HD
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2856
- Bose Companion 5: Multimedia luidsprekersysteem
Computers zijn tegenwoordig haast standaard voorzien van een heel degelijke videokaart. Maar multimedialiefhebbers gebruiken hun computer ook als dvd-speler of audioketen.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2854
- Draagbare gps met 30 Europese landenkaarten
- PIONEER - AVIC-S2: Met de AVIC-S2 heeft Pioneer een echt draagbaar navigatiesysteem: het is slechts 23mm dik,
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=04%A32007&newsid=4645
 
 

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Hitachi lanceert een harde schijf van 2,5 inch met een capaciteit van 147 GB
Hitachi lanceert de Ultrastar C10K147 op de markt, een harde schijf van 2,5 inch met laag energieverbruik dat tot 147 GB aan gegevens kan opslaan.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16469&style=34360
- Toonaangevende distributeurs ondersteunen de 4de editie van het Channel Congress
De distributeurs Azlan, Ingram Micro VAS, Interact, Copaco Belgium (Dmax), BAS, CDG Europe en Tridis bevestigden reeds hun aanwezigheid op het Channel Congress 2007. Deze editie bevestigt eens te meer de interesse van prominente Value Added Distributors.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16470&style=34360
- PNY Technologies geeft meer geheugen aan uw telefoon
Nu er steeds meer mobiele telefoons op de markt verschijnen die uitgerust zijn met een plaats voor de geheugenkaart, breidt PNY Technologie de mobiele flash kaart lijn uit door de opslag capaciteit te verhogen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16471&style=34360
 
 

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Wikipedia en popcultuur
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/wikipedia-en-popcultuur.cfm
- Virusschrijvers misbruiken Google Ads
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/virusschrijvers-misbruiken-google-ads.cfm
- Thunderbird 2.0 met wat extraatjes
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/thunderbird-2-0-met-wat-extraatjes.cfm
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Belgische 'uitgever' van online communities rijft 5 miljoen euro groeifondsen binnen voor verdere internationale expansie
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4204
- Emakina stopt Rent a Wife
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4202
- Second Life parodie bij Prophet
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4192
 
 

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Muziek: Krezip - Plug It And Turn Me On
http://www.speedzone.be/artikel/1492_krezip__plug_it_and_turn_me_on.html
- Muziek: Bjork - Earth Intruders
http://www.speedzone.be/artikel/1487_bjork__earth_intruders.html
- Film & TV: The Bourne Ultimatum trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1491_the_bourne_ultimatum_trailer.html
 
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Grote platenlabels binnen half jaar van drm af'
Grote platenlabels zullen waarschijnlijk de komende zes maanden afzien van drm-gebruik. Platenlabels zullen uiteindelijk moeten toegeven en zeker drm in downloads zullen gaan afschaffen, aldus Ty Roberts.
http://tweakers.net/nieuws/47271/Grote-platenlabels-binnen-half-jaar-van-drm-af.html
- EU-copyrightwetgeving ondanks protesten aangenomen
http://tweakers.net/nieuws/47268/EU-copyrightwetgeving-ondanks-protesten-aangenomen.html
- Onderzoekers bouwen goedkoop holografiesysteem
http://tweakers.net/nieuws/47264/Onderzoekers-bouwen-goedkoop-holografiesysteem.html
 
 
 


 


Wikipedia


 

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.
 

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    * Boerderij in Wilsele-Putkapel, een deelgemeente van Leuven - http://nl.wikipedia.org/wiki/%27T_Engebroeckhof
    * Invloedrijk politiek-filosofisch boek van Karl Popper - http://nl.wikipedia.org/wiki/De_open_samenleving_en_haar_vijanden
    * Ridderorde met een enkele rang en adelijke leden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Sint-Anna
    * VIIC-onderzeeboot van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog - http://nl.wikipedia.org/wiki/U_763_%28Kriegsmarine%29
    * Amerikaans natuurkundige - http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Nier
    * Braziliaans sportclub, die ook een professionele voetbalafdeling heeft - http://nl.wikipedia.org/wiki/Clube_N%C3%A1utico_Capibaribe
    * Grondige facelift van Holden's voorgaande VP-serie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Holden_VR
    * Deens journalist, regisseur, schrijver en wielercommentator - http://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B8rgen_Leth
    * Russische Ridderorde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Georgeorde
    * Jaarlijks gehouden hardloopwedstrijd in Hamburg - http://nl.wikipedia.org/wiki/Marathon_van_Hamburg
    * Russisch volksliedje uit de 19e eeuw - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_ogen_%28lied%29
    * Ondersoort van de indriachtige lemur Avahi meridionalis die voorkomt op Madagaskar - http://nl.wikipedia.org/wiki/Avahi_meridionalis_ramanantsoavani
 

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    * Planeet die op de aarde lijkt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gliese_581_c
    * Boris Jeltsin overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boris_Jeltsin
    * Overnamestrijd ABN AMRO - http://nl.wikipedia.org/wiki/ABN_AMRO#Overnamestrijd_ABN_AMRO
 

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

    * Het portaal van de week gaat over het Frans - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Frans
    * De Nederlandstalige Wikipedia heeft inmiddels al ongeveer 160 portalen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portalen_van_A_tot_Z
 

Wikiraadsel: Van welk land maakte Nederland tussen 1810 en 1815 deel uit? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070426
 

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
 
  
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut 

ITUNES EN PODCASTS: JE ABONNEMENTEN EXPORTEREN
Erg handig bij iTunes (en trouwens ook bij verschillende andere podcast-software) is de mogelijkheid om al je abonnementen in één OPML bestand op te slaan, dat je dan kan doorsturen naar een vriend bijvoorbeeld, of in een andere computer kan importeren.
Hiervoor selecteer je Podcast in het bron-menu, klik rechts en kies Export. Kies OPML als formaat, geef een naam en klaar is kees. Op je andere computer kan je dan via File, Import, het OPML bestand selecteren en iTunes zal meteen alle bestanden gaan downloaden, rekening houdend met de afleveringen die je al op je oude pc gedownload had.
 

ITUNES EN PODCASTS: EEN PODCAST-URL
Deze tip is zowel voor degene die podcasts beluistert, als degene die zelf podcast uitzendingen maakt en publiceert. Wil je de link naar een podcast aan iemand doorsturen, dan ziet die er meestal als volgt uit: http://www.example.com/feed.xml
Maar door een kleine wijziging aan de link wordt dit een adres waarmee degene die de link aanklikt meteen het abonnement aan zijn iTunes toevoegt en de eerste aflevering begint te downloaden. Daarvoor moet je gewoon de http in het adres vervangen door itpc, zodat de url er nu zo uitziet: itpc://www.example.com/feed.xml
 

ITUNES EN AUDIOBOEKEN: INTRO
Je kan niet alleen podcasts downloaden en beluisteren in je iTunes, maar ook audioboeken of gesproken boeken. Bij Boek.be vind je bijvoorbeeld enkele voortreffelijke gesproken boeken, die je gratis kan downloaden. In de iTunes Music Store vind je nog veel meer gratis audioboeken. En als je een zoekactie uitvoert bij Google naar "gratis audioboeken" of "Free audiobooks" vind je nog veel meer gratis boeken!
Zalig: ben je aan het schilderen of behangen, bloemetjes aan het verzorgen in de tuin, of gewoon aan het wandelen, dan kan je zo'n boek beluisteren, aan jouw tempo. Doen!
 

ITUNES EN AUDIOBOEKEN: ZORG VOOR BOOKMARKS IN JE BOEK
Belangrijk bij zo'n audioboek is dat je kan markeren tot waar je het boek beluisterd had - zodat je niet altijd hetzelfde stuk opnieuw moet horen. Lijkt het gedownloade bestand niet in staat om je bookmark te onthouden, probeer dan eens het volgende: selecteer het boek in iTunes, ga dan naar File, Get Info. Klik op het tabblaadje Options en zorg ervoor dat het vakje naast Remember Playback Position aangevinkt is.
 

ITUNES EN AUDIOBOEKEN: HEEFT JOUW AUDIOBOEK MARKERINGEN VOOR HOOFDSTUKKEN?
Dat vind je uit als volgt: wanneer je audioboek speelt in iTunes, dan moet je eens kijken in het scherm in iTunes of daar verdeelstreepjes staan, die het audioboek in delen verdelen. Zijn er hoofdstukken aanwezig, dan kan je in iTunes overspringen naar het volgende hoofdstuk via ctrl+shift+pijltje naar rechts en naar het vorige hoofdstuk met ctrl+shift+pijltje naar links.
Op je iPod kan je hoofdstukken overslaan door op de centrale button te drukken wanneer je audioboek geselecteerd is, tot je de indicator ziet veranderen in een diamantje. Met het klikwieltje kan je nu verspringen naar een hoofdstuk in het audioboek.
 

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website)  http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
 
 


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes


 
 

En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


MIXXX: MENG ZELF JE MUZIEK
Windows/Mac/Linux - freeware
Met dit open source programma, dat bedoeld is voor zowel de professionele als amateur-dj, kan je je muziek digitaal mengen via een erg simpele interface. Enkele tools helpen je daarbij: schatting van het aantal beats, parallelle visuele weergave, ondersteuning voor verschillende hardware DJ controllers.
http://mixxx.sourceforge.net/
 

POINTOFIX
Windows - 0,53 MB - freeware
Enkele weken geleden hadden wij het over dit progje, dat erg compact en eenvoudig is en waarmee lessen en presentaties ondersteund kunnen worden. Er bestaat nu ook een Nederlandse versie van, zo meldt ons lezer Werner Dirkx; deze versie is te vinden op onderstaand adres.
http://www.pointofix.de/download.php
 

MOZILLA THUNDERBIRD 2
Windows - freeware
Deze nieuwe versie van de gratis e-mail client van Mozilla is een echte aanrader. Je kan boodschappen van een "tag" voorzien (persoonlijk, werk,... of eigen gemaakte tags), zelfs meerdere tags voor eenzelfde boodschap is mogelijk. Je kan ook een eigen sjabloon aanmaken om boodschappen te versturen en er zijn honderden gratis adons om de functies van dit programma uit te breiden.
http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/
 

QUAKESAVER - AARDVERSCHUIVING
Win98/ME/2000/XP - 1,84 mB - shareware
Een Windows screensaver die de aardbevingen toont die zich de laatste dagen voorgedaan hebben. Je zal verbaasd zijn te bemerken hoeveel dat er zijn!
http://www.download.com/QuakeSaver/3000-2400_4-10367178.html?tag=nl.e415
 

ALLWAY SYNC: COMPUTERS OP ELKAAR AFSTEMMEN
Win98/ME/2000/XP - 3,5 MB - freeware
Met dit gratis progje kan je synchroniseren tussen verschillende computers, laptops, desktops, mobiele toestellen en ook USb-sticks. Het progje vergelijkt ook de gegevens over een  plaatselijk netwerk en zelfs het internet.
http://www.allwaysync.com/a
 

SPEEDFAN: ZUINIG MET ENERGIE
Win95/98/ME/2000/XP - 1,39 MB - freeware
Dit progje houdt de hardware van je computer in het oog: de voltage, de snelheid van de ventilator, de temperatuur. Je kan zelfs de snelheid van de ventilator controleren bij sommige chips en zo de temperatuur doen dalen en zo lawaai en verbruik beperken.
http://www.download.com/SpeedFan/3000-2094_4-10067444.html?tag=nl.e415a
 

TASKBAR SHUFFLE
Win95/98/2000/XP - 524k - freeware
Met dit progje kan je de volgorde van de toepassingen in je Windows taakbalk wijzigen: gewoon de items met klikken en verslepen een nieuwe plaats geven. Erg handig voor wie graag methodisch werkt!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64966/description.html?tk=nl_hsxdwn
 

WINAMP FULL
Win9.X/ME/NT/2000/XP - 12 MB - freeware
ER zijn heel wat mediaplayers, maar dit is toch wel een van de populairste. Het heeft verschillende skins en kan aan jouw wensen aangepast worden. Je kan CD's spelen maar ook bladeren in het SHOUTcast Radio en tv-station. Vooral de gemakkelijke manier om speellijstjes te maken zou volgens insiders de reden zijn waarom deze software zo populair is.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,5556/description.html?tk=nl_hsxdwn
 

VRIJDAG MACDAG: SHIIRA
Mac OS X 10.4 - 6,38 MB - freeware
Een alternatieve browser, snel, met tabblaadjes en gemakkelijk aan te passen aan je eigen voorkeuren.
http://www.download.com/Shiira/3000-2143_4-10667367.html?tag=nl.e414
 

VRIJDAG MACDAG: SIZEROX
Mac OS X 10.3 - 2,87 MB - shareware
Een simpele tool waarmee je een folder vol met afbeeldingen in één klap kan omzetten naar JPEG's  in een standaardafmeting en kan opsturen per e-mail.
http://www.download.com/Sizerox/3000-2197_4-10661128.html?tag=nl.e414
 
 


Het laatste woord.... 
  
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 

 

 


Afsluiter
Al werkt de netties-redactie nog zo snel, het nieuws achterhaalt haar wel!