Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 26/4/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 495 van 21/4/2007

Gegroet lezers,

Hier zijn wij weer, na een weekje Paasverlof, vol verse energie. Maar blijkbaar zijn onze hersenen slechts traag op gang gekomen: een van de eerste berichtjes die wij op maandag de wereld instuurden, over een sociaal netwerk van Rolling Stones, was niet erg accuraat te noemen. Eerst en vooral meenden wij dat het om de band The Rolling Stones ging, die wij dan ook nog oneerbiedig "ouwertjes" noemden - wat niet waar was, want het gaat om het blad Rolling Stone. En ten tweede verweten wij de band afkerig te staan van het internet, wat evenmin waar is. Gelukkig kregen wij meteen enkele reacties van lezers om ons te corrigeren, en die reacties vind je meteen onder het artikel.

Verder een nummer dat gewoontegetrouw vol zit met tips voor goede sites, goed gebruik van de computer, en leuke software. Wij wensen je heel veel plezier met het doorspitten van dit nummer, en hopen je volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DRM-VRIJE MP3'S ALOM: NOG NIET VOOR MORGEN
Platenmaatschappij EMI mag dan al aangekondigd hebben dat je binnenkort haar hele collectie DRM vrij zal kunnen aankopen via het internet, dat wil niet zeggen dat de hele platenindustrie daarom meteen afstapt van de kopieerbescherming.
Dat mag al zeker Michael Robertson ondervinden, de man die achter projecten zoals MP3.com zat. Hij had namelijk een nieuwe online muziekdienst gelanceerd, AnywhereCD, waar je albums kon aankopen in verschillende vormen. Eentje in de gewone CD vorm, met de optie om de tracks onmiddellijk in MP3 formaat te downloaden, en een gewone cd per mail naar je toe te laten sturen. Bij sommige cd's was er zelfs de optie om de songs te downloaden, DRM-vrij, zonder de fysieke CD aan te kopen.
Daarbij ging het om cd's van allerlei muziekaanbieders - niet alleen EMI, maar ook Warner. En die laatste vond dat deze vorm van verkoop niet door de beugel ging, en eiste dat de site stopte met de verkoop van muziek in deze vorm. Opmerkelijk is dat Warner het onderdeel van de dienst, waarbij je cd's in je eigen bezit mag rippen tot MP3's, geen strobreed in de weg wil leggen.
http://www.betanews.com/article/Warner_Wants_MP3s_Off_of_AnywhereCD/1176489545
http://www.anywherecd.com

ROLLING STONES STAPPEN UIT STENEN TIJDPERK EN LANCEREN EIGEN SOCIAAL NETWERK
Artiesten hebben gemengde gevoelens tegenover het internet - vooral de gevestigde artiesten. Beginnende artiesten beschouwen het internet als een springplank, en grijpen de kans met beide armen aan om op sites zoals MySpace een eigen pagina aan te maken, om daar songs gratis ter download aan te bieden, of in straming te laten beluisteren. UIteraard is het daarbij de bedoeling dat de internaut de smaak krijgt van de muziek, en de full cd zal kopen.
Gevestigde artiesten, vooral die van de (vergeef ons deze oneerbiedige term) "oudere" generatie staan niet zo onbevangen en enthousiast tegenover het internet. Voor hen is het web in het beste geval een plek waar hun manager een webstek maakt, en informatie plaatst over hun concerten. In het slechtste geval vertegenwoordigt het internet een plek die stijf staat van piraterij, en waar zij hopen geld aan verliezen.
Een van die ouwertjes echter, Rolling Stones, heeft nu aangekondigd dat de band een sociaal netwerk zal lanceren, in de beste Web 2.0 traditities, en dat die site los zal staan van de échte Stoens website. Fans zullen daar o.a. lijstjes kunnen opmaken en stemmen op "de beste" songs, enz.
Benieuwd of er genoeg internauten zijn die de Stones kennen, om naar die site te vlieden, en omgekeerd: of er voldoende ouwertjes zijn, fans van de Stones, die over genoeg internet knowhow beschikken om deel te nemen aan sociale netwerken...
http://www.techcrunch.com/2007/04/12/rolling-stone-says-theyll-launch-social-network/

Nagekomen reactie: wij sloegen in dit artikel de bal ver mis - niet de band Rolling Stones, maar het muziekmagazine Rolling Stone start met het sociale netwerk... Enkele lezers wezen ons meteen op deze fout, en reageerden toch ietwat gepikeerd op het woord "ouwertjes"...

Lezer René:
<<<
Dag,
In verband met uw commentaar betr. de oprichting van een sociaal netwerk door de Stones: u vergeet misschien dat het de \"ouwe(r)tjes\" zijn die het net hebben uitgevonden?
beste groeten.
ps: maar voor de rest alle respect voor "Netties" hoor: ik vind het schitterend en lees het dagelijks met veel interesse.
>>>

Lezer George:
<<<
Hi Jongelui,
Nog nooit van het Amerikaanse Magazine Rolling Stone gehoord?
Want daar gaat jullie nieuwtje namelijk over en dus niet over de Band The Rolling Stones !
Goede Groet van een Ouwetje.
George
>>>

HOE VIRTUEEL KAN HET NOG GAAN?
Lacoste zal een casting organiseren om nieuwe mannequins te selecteren op Second Life. Al wie zich geroepen voelt, kan zich tot 23 april inschrijven, en een foto van zijn/haar avatar voorleggen aan Lacoste, die deze inzendingen publiceert op haar website.
De internauten zullen dan de meest aantrekkelijke kandidaten kunnen kiezen uit een short list van 100 kandidaten. Uiteindelijk zullen er slechts 6 van hen overblijven, en zij mogen dan 1 miljoen Linden dollars onder elkaar verdelen - de officiŽle munt in Second Life.
Een bericht waar wij toch met gemengde gevoelens tegenover staan. Enerzijds, negatief, omdat het weeral gaat om commercie, maar anderzijds, positief, omdat het toch perspectieven opent voor alle mensen die misschien in deze aardse wereld niet geschapen zijn met een mooi fysiek lijf, maar wel over andere capacitieten beschikken, zoals enorme creativieit, en die dus enkel door de grenzen van hun creativiteit beperkt worden in hun "schoonheid".
http://www.journaldunet.com/breve/france/10955/lacoste-recrute-ses-mannequins-sur-second-life.shtml

LAST.FM GAAT IN ZEE MET IODA
Wellicht ken je Last.FM, dat je best kan omschrijven als een broertje/zusje van muziekdienst Pandora: hier kan je in streaming formaat naar muziek luisteren, en nieuwe muziek ontdekken, gebaseerd op jouw voorkeuren.
Last.FM heeft nu aangekondigd in zee te gaan met de befaamde dienst voor de verspreiding van indie muziek IODA (kort voor Independent Online Distribution Alliance). Dat betekent dat je voortaan nog meer muziek kan beluisteren bij Last.FM - de volledige cataloog van IODA omvat immers meer dan 800.000 tracks. De leden van Last.FM zullen toegang krijgen tot die cataloog, en meer dan 24.000 promo tracks zal je kunnen beluisteren in on-demand streaming formaat, of downloaden.
En dat is dus fantastisch voor Last.fm, (en ook voor de luisteraar uiteraard) dat het moet hebben van een zo groot mogelijke variŽtiet. Maar om die variŽteit te bereiken, is er niet alleen aan rijke keuze aan alternatieve muziek nodig, maar ook aan grote namen. Ook aan dit aspect werkt de site: recent werd een akkoord afgesloten met Warner Music, om ook de muziek van dit label te mogen vermengen in het aanbod.
http://mashable.com/2007/04/16/lastfm-ioda/
http://www.last.fm

GOOGLE EN HOLOCAUST MUSEUM BRENGEN GENOCIDE IN KAART
Er wordt gezegd dat je van het verleden moet leren, opdat de fouten zich niet zouden herhalen in het heden. Blijkbaar heeft de mensheid van haar fouten uit het verleden niets geleerd - racisme, haat, onderdrukking op basis van geslacht, gezindheid, overtuiging, afkomst blijft nog altijd bestaan.
Het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum wil, in samenwerking met Google, toch een poging doen om aan te tonen hoe verwoestend zulke haat kan zijn - wanneer zij verwordt tot een ware volkerenmoord. Zo'n volkerenmoord heeft momenteel nog altijd plaats in Darfoer, een regio in het Afrikaanse land Soedan. Het museum heeft foto's, gegevens en verslagen van ooggettuigen verzameld, die nu op Google Earth te zien zijn.
De bedoeling: ervoor zorgen dat de wereld reageert. Want het is alleen bij het oogluikend toezien van de rest van de wereld, dat er in sommige landen een genocide kan plaatsvinden.
Bij het project kan je inzoomen op de regio, en meer dan 16.000 verwoeste dorpen zien, plus de resten van meer dan 100.000 huizen, scholen, allerlei gebouwen, verwoest door de milities en het Soedanese leger.
Er komt ook een project over de Holocaust, de volkerenmoord op de joden in de tweede wereldoorlog. Daarbij zullen belangrijke kaarten getoond worden, in combinatie met gegevens en documenten uit het museum.
Om de informatie over Darfoer te kunnen zien, moet je beschikken over de Google Earth software (gratis te downloaden), en dan over Afrika vliegen, en de verschillende markeringen opzoeken.
http://www.ushmm.org/googleearth/
http://www.ushmm.org/
http://www.pcworld.com/article/130608-1/article.html?tk=nl_dnxnws

VERKOOP CD TOCH GESTEGEN, ONDANKS DOWNLOADS
Toch nog een positief bericht uit de muziekwereld, tenminste als deze cijfers uit AustraliŽ een algemene trend voorspellen. Daar ging de verkoop van cd's in 2006 in de bakstenen winkels namelijk met 8% omhoog - terwijl tegelijkertijd de inkomsten met 5% daalden.
Positief nieuws dus voor de muzikanten, en de mensheid zelve: de piraterij lijkt afgestopt te worden, en mensen willen terug muziek op een eerlijke manier verwerven. Maar waarom dan toch die daling in de inkomsten? Volgens insiders zijn er verschillende factoren. Er is de concurrentie tussen de muziekwinkels onderling, en de concurrentie van de tastbare cd tegenover de digitale download. Die prijsdaling is volgens ons een gezonde trend - het verschil tussen de cd (prijs gemiddeld 15-20 EUR) en de vroegere vinyl (prijs gemiddeld 7,5 - 10 EUR) heeft jarenlang vele muziekfans afgeschrikt;
Anderzijds is het ook zo dat het vooral volledige albums zijn die in tastbare vorm verkocht worden. Voor de singles lijkt de verkoop zich volledig naar het internet te verplaatsen.
http://www.theage.com.au/news/digital-music/cd-sales-rise-despite-downloads/2007/04/12/1175971303268.html

GOOGLE KOOPT DOUBLECLICK OP
Op het eerste zicht een berichtje dat je niet veel zal zeggen - beursberichten en overnames zijn nu eenmaal voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bed show. Maar toch is het de moeite waard om dit bericht even onder jouw aandacht te brengen, omdat het wel eens zware gevolgen kan hebben voor het internet.
DoubleClick is namelijk de grootste grossist in advertenties ter wereld: het verdeelt advertenties over websites uit alle landen. Google anderzijds heeft ook zijn eigen advertentie-afdeling, AdSense en AdWords. Voeg die twee samen, en je krijgt een reuzegrote speler op het internet, waar geen enkele concurrent tegenop kan.
Google heeft 3,1 miljard dollar moeten neertellen voor DoubleClick. Een flinke som, maar dat vindt Google echt wel de moeite waard, want met deze aankoop slaat het twee vliegen in één klap. Allereerst zet het Microsoft een hak. Nu er steeds meer online diensten komen die desktopproducten vervangen, en die betaald moeten worden met advertenties, had DoubleClick eigenlijk dé ideale partner geweest voor Microsoft. Microsoft heeft immers nog geen eigen adverteerdienst. Door DoubleClick voor de neus van Microsoft weg te kapen, dwingt Google Microsoft om zelf van nul een adverteernetwerk op te bouwen, of in zee te gaan met een mindere godheid.
Anderzijds kan Google met deze aankoop de hand leggen op de "DART" technologie van Doubleclick, waarmee de adveteerders, de webmasters en de web marketing agentschappen zelf kunnen ingrijpen in de banners die op hun site geplaatst worden, en die in een context te plaatsen. Een erg interessante technologie.
Kortom: een erg goed uitgekiende zet van Google - maar misschien een brug te ver, als het op het concurrentiegeding aankomt. Microsoft heeft immers aangekondigd dat het zowel in de VS als in Europa de bevoegde overheden zal interpelleren met de vraag of deze aankoop Google niet té veel overwicht geeft op de advertentiemarkt, en de concurrentie niet uitgeschakeld wordt.
http://www.journaldunet.com/diaporama/070417-pub-google-acquiert-doubleclick/1.shtml

IN TIJDEN VAN NOOD ZIJN BLOGGERS DE BRON VAN INFORMATIE?
Na de vreselijke schietpartij op een universiteit in Virginia, willen wij toch even stil staan bij de rol van technologie in de verslaggeving van het gebeuren.
In de eerste plaats: toen de schietpartij zich afspeelde, verwittigde de schooldirectie de studenten per e-mail van het gevaar. Dat er daarbij een verkeerde inschatting gemaakt werd, en aan de studenten gezegd werd dat alles onder controle was, terwijl de doder nog altijd rondliep, laten wij even buiten beschouwing - feit is dat de directie e-mail als communicatiemiddel gebruikte. Waarbij wij, als dit bericht juist is, toch de bemerking willen maken dat e-mail niet altijd zaligmakend is; niet iedereen staat op en gaat 's ochtends meteen zijn e-mail kijken op de computer. Een bord aan de ingang van de campus, enkele personen die uitleg geven, had ons inziens misschien ouderwetser, maar dan toch wel efficiŽnter geweest.
Ten tweede: opnieuw werd het belang van bloggers aangetoond. Een blogger, cantread01, meldde namelijk op zijn blog bij LiveJournal hoe zijn vriendin neergeschoten was. Onmiddellijk verschenen er verschillende oproepen van radio- en tvstations bij de commentaren op zijn posting, met het verzoek hen te contacteren, omdat zij met de jongeman - of liever, zijn vriendin- wilden praten. Dit toont nogmaals aan hoe bij Web 2.0 de dynamiek van bloggers van groot belang is. Zij posten hun ervaring op het internet, plaatsen foto's, tonen beelden, veel sneller dan de traditionele pers dit kan doen. Het gevaar is natuurlijk dat zij, indien zij de grondregels van journalistiek (waaronder objectiviteit en onderzoeken van de bronnen) niet toepassen, de wereld wel eens hun eigen perceptie van de werkelijkheid kunnen insturen, in plaats van een objectief verslag van wat er werkelijk gebeurd is...
http://icantread01.livejournal.com/103060.html
http://news.zdnet.com/2100-9588_22-6176579.html

GROTE MEDIABEDRIJVEN BRENGEN CONTENT NAAR HET INTERNET
Hollywood heeft lang negatief gestaan tegenover het internet, uit angst voor piraterij van haar films en tv shows. Maar die angst lijkt stilaan toch te wijken. Zo heeft CBS Corp deze week aanekondigd dat het samenwerkingsakkoorden afgesloten heeft met verschillende bedrijven, die haar tv-shows online zullen mogen verdlen.
CBS heeft o.a. CSI en The Late Show with David Letterman" in portefeuille, twee kaskrakers. Die waren voorheen al te verkrijgen via Yahoo, iTunes. Nu echter wordt dat aanbod nog uitgebreid: ook via MSN, AOL zal je de uitzendingen kunnen downloaden en bekijken, maar ook via nieuwkomer Joost, die via P2P werkt.
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/cbs-corp-expands-online-reach-with-a-series-of-deals-with-newdistribution-partners/2007/04/13/1175971290718.html

STORM TROJAAN SLAAT DUBBELE PUNCH
Aanvallen van hackers worden steeds slimmer, en gevaarlijker. Zo maken onderzoekers melding van een zeer grote aanval verleden week, die uit twee stappen bestond. De eersta aanval was een massale verzending van mails met een of ander romantisch onderwerp, en die vond plaats donderdag tot vrijdag. En je mag echt van massaal spreken, want de aanval kon gemonitord worden, zo groot was het aantal boodschappen dat plots verstuurd werd - meer dan 60 miljoen boodschappen.
Daarna volgde een tweede golf, die "worm alert" of "virus activity detected" als onderwerp had, en een Trojaan in bijlage had. Wie deze bijlage opende (en dus het bestand uitvoerde), had het zitten: er werd een rootkit geïnstalleerd die ervoor zorgt dat de Trojaan onzichtbaar wordt op de harde schijf, vertrouwelijke informatie werd gestolen, en de besmette machine werd ingelijfd bij het legertje zombie-computers dat ter beschikking staat van de hacker(s).
Tot hiertoe zijn de besmette computers nog niet ingezet voor een of andere aanval, maar wat niet is, zal helaas nog wel komen... Een goede antivirus blijft een noodzaak!
http://www.pcworld.com/article/130792-1/article.html?tk=nl_dnxnws

GEBRUIKER BETAALT MEE VOOR PATENTEN
Onlangs maakte Microsoft bekend dat het bedrijf elk jaar meer dan 100 miljoen dollar betaalt alleen al aan juridische kosten om zicht te verweren in een 35 tot 40 processen. Reken daarbij ook nog dat Microsoft recent aan andere bedrijven belangrijke sommen heeft moeten betalen, om betwistingen over patenten te regelen, zoals 1,25 miljard dollar aan Sun, 536 miljoen aan Novell, 1,52 miljard aan Alcatel Lucent.... Serieuze bedragen, en de organisatie Software Freedom Law Center maakte eens een berekening wat dit voor de gewone gebruiker betekent. Volgens deze organisatie zou de gebruiker van elk exemplaar van het Windows OS dat hij aankoopt 21,50 dollar gaan naar deze zogenaamde 'patent taksen'.
Waarna de organisatie netjes erop wijst dat Linux, als een gratis en open source besturingssysteem, geen patent taksen kent, en dat dit in overweging genomen moet worden wanneer openbare instellingen zoals scholen een keuze moeten maken voor een besturingssysteem.
De berekeningen en de conclusie van de studie lopen wel een beetje mank, zoals Ars Technica aantoont. Tocht een cijfer om even bij stil te staan...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070418-study-windows-costs-21-50-extra-in-patent-tax.html

ZELFS DE GRIEP KRIJGT EEN WEB 2.0 LAAGJE AANGEMETEN
Wanneer je je niet goed voelt, dan vraag je je af of het gewoon een griepje is, of dat er iets ernstiger aan de hand is. Je kan natuurlijk je symptomen gaan opzoeken op het internet, maar echt veel meer kom je nog niet te weten.
Bij bijvoorbeeld hersenvliesontsteking kan je het lijstje opvragen met de symptomen, maar dat zijn eigenlijk algemene symptomen, die iedereen al wel eens gehad heeft. Wat wel zou kunnen helpen, is te weten of er andere virale ziekten zijn die gelijkaardige symptomen kunnen veroorzaken, en of die ziekte in jouw buurt gemeld is.
Dat is wat de nieuwe website WhoIsSick wil doen. Zij is opgericht door een Amerikaan, en slaat momenteel vornamelijk op gegevens over de VS, maar het idee is wel intrigerend. De oprichter, ene P.T. Lee, was met zijn vrouw op vakantie toe zij ziek werd. Zij wisten niet of het maar een koutje was, of iets ernstiger, en de dokter geraadpleegd most worden. Had Lee thuis geweest, dan had hij geweten van zijn collega's op het werk of van bij de bakker of er een virus rondwaarde. Omdat hij op vakantie was, kon hij niet over deze info beschikken.
Daarom startte Lee deze website, die gebruik maakt van Google Maps. Bezoekers geven er hun postcode in, en kunnen kiezen uit een lijst symptomen, en dan leeftijd en geslacht toevoegen, plus commentaar over hun symptomen. Zo zou je moeten kunnen zien of een bepaald virus in jouw regio rondwaart.
Uiteraard heeft deze site enkele negatieve punten. Hypochonders zouden de gegevens kunnen vervuilen met hun kwaaltjes. En wil de site informatief zijn, dan moeten er maandelijks minstens 100.000 mensen hun gegevens invullen. Maar als je dit buiten beschouwing laat, dan lijkt het idee toch wel interessant...
http://whoissick.org/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070416-the-wisdom-of-unhealthy-crowds-web-2-0-takes-on-the-flu.html

WEB 2.0 WEBSITES: TOEKIJKEN, MAAR NIET DEELNEMEN
Uit een studie blijkt dat de "sociale" websties niet zo sociaal zijn als je wel zou denken. Want alhoewel websites als YouTube en Flickr enorm veel volk trekken, zijn dat merendeel "kijkers" en geen "doeners". Met andere woorden: de meeste mensen komen om naar de filmpjes en foto's te kijken, maar uploaden zelf niets of heel weinig.
De cijfers zijn werklijk onthutsend. Slechts 0,16% van het verkeer bij YouTube bestaat uit gebruikers die iets uploaden. Bij Flickr is dat iets hoger, maar nog altijd slechts 0,2 %. Je zou dan verwachten dat dat percentage bij online encyclopedie Wikipedia nog lager zou liggen - de meeste mensen komen daar immers om informatie op te zoeken, zou je zo denken. Maar het omgekeerde is waar: bij Wikipedia bestaat maar liefst 4,59% van de bezoekers uit internauten die informatie toevoegen of verbeteren.
Na een eerste verbazing over deze cijfers, moet je wellicht toegeven dat deze resultaten eigenlijk niet zo verbazend zijn, maar gewoon een weerspiegeling van het echte leven. Ook daar zijn de meeste mensen toeschouwers, geen actieve participanten.
Deze informatie werd tussen haakjes bekend gemaakt naar aanleiding van een conferentie over Web 2.0 in San Francisco. Daar werden ook de cijfers getoond van het totale bezoek aan web 2.0 sites: dat aantal blijft maar stijgen, en maakt momenteel 12% van alle webverkeer uit (in de VS).
http://news.yahoo.com/s/nm/20070418/wr_nm/web_participation_dc

NIEUWE WOORDJES LEREN: GUERILLA VIDEO SITES
Google heeft het al aan de stok met sommige content leveranciers voor de illegale filmpjes die op YouTube staan, de videosite die Google enkele weken geleden aangekocht had, maar ook de "eigen" Google Video site komt onder vuur te liggen. Op die site staan namelijk verschillende langspeelfilms, illegaal uiteraard, geüpload door de bezoekers. Nu is er de laatste tijd een fenomeen te merken van sites die zomaar als paddestoelen uit de grond schieten, en eigenlijk alleen maar bestaan uit links naar deze illegale content. Ze kosten haast geen geld om op te richten, want veel speciale hardware is niet vereist - er wordt immers enkel gelinkt naar de filmpjes die elders staan, dus hostingkosten komen er haast niet bij te pas. Vandaar ook de naam: guerilla sites.
Een van die sites is YouTVPC, en de kwaliteitskrant The Wall Street Journal had een interview met de twee mannen achter deze site. YouTVPC linkt naar films op servers in China en Frankrijk (het Franse Dailymotion is erg gegeerd als dumpplaats voor illegale content,) , maar ook naar films bij Google TV, dat tot hiertoe eigenlijk buiten schot bleef bij de aanklachten voor schending van de auteursrechten.
Google dus niet alleen meer een zoekmachine en adverteertycoon, maar ook een piraat? De filmmaatschappijen en de tv-studio's hebben het er moeilijk mee. Benieuwd of zij Google ongemoeid zullen laten...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070418-google-video-powering-some-pirate-sites.html

SLECHTS 244 OFFICIËLE EXEMPLAREN VAN VISTA VERKOCHT IN CHINA
Vol triomf heeft Microsft aangekondigd dat, ondanks alle negatieve voorspellingen van de kritikasters, de verkoop van Vista erg goed loopt... behalve in China blijkbaar. Want daar werden volgens een artikel bij New Launches in de eerste werken van de lancering slechts... 244 examplaren verkocht van Vista.
Lusten de Chinezen Vista dan niet? Microsoft heeft nochtans miljoenen dollars besteed aan reclame voor haar nieuwe OS in China. Er werd zelfs een reuzegrote reclame gehangen aan de 421 meter hoge Jina Mao toren in Shanghai.
Dat is wellicht niet de reden - de Chinezen hebben wel zin in Vista, maar niet in het officieel aankopen van het OS. Het land staat immers bekend om zijn piraterij, en in de straten van de steden kan je pirateerde versies van Vista aankopen voor slechts 1 dollar...
UIteraard heeft dit gegeven tot een interessante discussie geleid bij Slashot, waar wij o.a. de uitspraak noteerden dat Microsoft dit oogluikend toelaat, om de goegemeente daar verslaafd te maken...
http://www.newlaunches.com/archives/only_244_copies_of_genuine_windows_vista_sold_in_china.php
http://slashdot.org/article.pl?sid=07/04/18/1512216
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EEN KERK, BOEKEN EN TECHNOLOGIE (1)
Een verslag van medewerker Paul Liekens over RFID, toegepast in een boekenwinkel

Maastricht is een heel mooi stadje, heel gezellig en aangenaam om te bezoeken. Maastricht heeft veel bezienswaardigheden: musea, pleintjes, kerken en dergelijke.
Een van deze kerken is de dertiende-eeuwse Dominicanerkerk, een tiental meter van het Vrijthof, het toeristisch centrum van Maastricht. De Dominicanerkerk is al lang geen echte kerk meer, het was ooit een opslagplaats van brandweermateriaal, een reptielenhuis, een ring voor bokswedstrijden, een fietsstalling... Maar nu is deze kerk gewijd aan het boek. BGN (Boekhandels Groep Nederland) heeft er een boekhandel gemaakt : Selexyz Dominicaner.
Zelfs als U absuluut geen boekliefhebber bent is deze kerk een bezoekje waard. De plafondfresco's zijn prachtig gerestaureerd. (Eigenlijk zijn het geen fresco's maar secco's, de droge-ondergrond variant van fresco's.) Er is ook de secco van Sint-Thomas Aquinas, dit is de oudste muurtekening ooit in Nederland gevonden. De restauratie ervan is in voorbereiding, en zal ruim een jaar in beslag nemen.
Op de plaats waar vroeger het priesterkoor was, kan je terecht voor koffie of een snelle hap. Er kunnen ook culturele activiteiten zoals debatten, signeersessies en lezingen plaatsvinden.
Allemaal best interessant natuurlijk, maar wat is de link met de technologie, zal u vragen?
Heel simpel. Elk boek in boekhandel Selexyz Dominikaner is voorzien van een RFID-tag. Deze tag vereenvoudigt het werken met de boeken.
Elk boek dat bij het Centraal Boekhuis naar dit filiaal vertrekt, wordt voorzien van een tag met een unieke code.
De boeken arriveren in de Dominikanerkerk in dozen en dan gaan deze dozen door een tunnel, en worden per doos gescand. Dus het tijdrovende uitpakken en boek per boek scannen om te kijken of de paklijst klopt is verleden tijd. Ook als er een boek in de doos zit dat besteld is, wordt dit gemeld en dat boek gaat dadelijk naar de afhaalbalie, de andere boeken worden zo in de rekken geplaatst.
Dit alleen al verantwoordt de meerkost van de tag (veel minder dan één euro). Maar er is nog meer.
Boeken in een boekhandel gaan vaak op stap en belanden in een verkeerd rek. Of, erger, ze worden gestolen. Enkele malen per week worden alle boeken gescand. Eén werknemer kan de hele boekhandel scannen op minder dan anderhalf uur. Alle boeken worden geinventariseerd en als er boeken op een verkeerde plaats staan wordt dit onmiddellijk gemeld. En dat is een hele vooruitgang voor de tijdrovende handeling die het vroeger was. De invantarislijsten zijn op deze manier altijd up to date. Heel het gebruik van deze RFID's is een omwenteling in het inventariseren. Gaan in de toekomst ook de gewone grootwarenhuizen volgen ? We denken het wel.
http://www.fembusiness.nl/fembusiness/content/nieuws/43438/article.html

EEN KERK, BOEKEN EN TECHNOLOGIE (2)
Meer over het RFID project van boekhandel Selexyz Dominikaner.
Dus zoals in een vorig artikel geschreven, zijn alle boeken in Selexys Dominikaner voorzien van een RFIDtag. Deze miniscule tags sturen een unieke code. De energie waarmee dergelijke tags zenden, zijn afkomstig van de ontvangers of scanners. De afstand die deze signalen overbruggen bedraagt ongeveer veertig, vijftig centimeter. Het lezen ervan gebeurt in milliseconden. Boeken bevatten geen water, metaal of dergelijke dat deze tags kan storen. Sommige boeken evenwel bevatten CD's, DVD's of zijn voorzien van een aluminiumfolie. Toch lukt het Selexyz om ook deze boeken feilloos te kunnen lezen.
De scanners waarmee de inventaris gemaakt worden zijn verbonden met een PC op een karretje. De monitor geven dan ook aan dat een boek niet in het juiste rek staat. Deze karretjes hebben batterijvoeding en kunnen ongeveer vier uur autonoom werken. Ruim voldoende dus om de ganse boekhandel te scannen. De van de tags ontvangen gegevens zijn een unieke code. In een database wordt deze code gekoppeld aan de andere boekgegevens, zoals ISBN-nummer, titel, auteur, prijs, maar ook aan de leveranciers en aan het feit dat een boek besteld is of niet.
Als een boek besteld is, kan automatisch een berichtje gegenereerd worden (SMS of mail) om de klant te verwittigen dat zijn boek in de winkel is. Dat elk boek via de tag gelinkt is aan zijn leverancier heeft ook zijn voordelen. Na een verblijftijd van zes maanden voor de 'populaire' boeken gaan deze terug naar de leverancier, als zijnde niet-verkocht. Boeken met dezelfde titel, uitgever en dus ISBN kunnen dus van verschillende leveranciers komen. Met de tag-methode is het zeer eenvoudig om boeken van dezelfde leverancier te bundelen.
De tags worden na aankoop van de boeken permanent onbruikbaar (onleesbaar) gemaakt. De aanwezigheid van leesbare tags is op grote afstand te detecteren. Dus als er iemand die met een onbetaald boek buiten wandelt wordt dat ook onmiddellijk ontdekt. Ook dit maakt het voor iedereen (met uitzondering van dieven, natuurlijk) interessant.
Heel het project is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen Progress Software, Boekhandels Groep Nederland, Centraal Boekhuis en hardwareleverancier CaptureTech.De groei van de verkoop met twintig procent, toont het grote succes van het project aan.
[Paul LIekens]
http://www.selexyz.nl/

GADGETS VOOR HONDEN
Waarom zouden wij ons in onze hardware rubriek beperken tot gadgets voor de mensen? Onze trouwe viervoeters verdienen het om mee te genieten van de moderne technologieen. Daarom hebben wij het op ons genomen om je van tijd tot tijd te berichten over gadgets voor honden, katten, en andere huisdieren.
Wat denk je bijvoorbeeld van de USB-stick die je aan de halsband van je hond bevestigt? Na aankoop verbind je die stick met je pc, om jouw gegevens in te vullen; het is immers de bedoeling dat degene die jouw hond met zijn halsband vindt, die USB stick met zijn computer verbindt, en daar alle gegevens over het baasje terugvindt: je telefoonnummer, of de hond medicijnenn moet nemen, enz.
Een erg leuk idee. Je hond mag immers tegenwoordig een ID-chip in zijn lijf hebben zitten, maar de dag dat hij verloren loopt heeft degene die jouw hond vindt niet meteen een scanner bij de hand om die gegevens te vinden. Zo'n usb stick daarentegen kan de vinder meteen aan zijn computer aansluiten, zodat hij jouw gegevens kan lezen, en jouw arme hond weer snel bij zijn baasje terug bezorgen!
http://www.petgadgets.com/product_details.cfm?product_id=553&content_id=7

ZONNE-BIKINI LAADT BATTERIJ MOBIELTJE OP
Stel je voor: je ligt lekker op het strand, in je bikini, en ondertussen wordt je mobieltje of je MP3 player opgeladen, door de energie die jouw bikini uit de zonnestralen haalt.
Lachwekkend of slim? Feit is dat de designer Andrew Schneider zo'n bikini ontworpen heeft. Het opperflak van de bikini met zijn sensoren kan in totaal tot 1,5 Ampere bij 6,5 volt leveren. Schneider denkt ook aan een mannelijke versie van zijn uitvinding: en zwembroek, die genoeg stroom kan leveren om... een mini koelkast aan te drijven waarin een zes-pak bier kan.
Je moet echter wel opletten: met bikini en zwembroek mag je niet in het water, zij zijn namelijk niet waterdicht!
http://www.chip.de/news/c1_news_25563764.html

BABELDISC BRENGT LINUX VOOR DE TECHNOFOBEN
Deze week ging een nieuwe Linux distributie in bèta-testfase, die zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt werd. Het gaat om BabelDisc, het geesteskind van de Britse internetpionier Peter Dawe. Eigenlijk is BabelDisc een op de populaire Ubuntu gebaseerde distributie, die je enkel vanop een cd kan opstarten, en waarbij de host pc zelfs geen harde schijf moet hebben. De nodige bestanden zouden op het internet gehost worden, mits betaling.
Volgens Dawa is BabelDisc o.a. uiterest geschikt voor technofoben, mensen die het aan willen zetten en willen weten dat het er altijd hetzelfde uitziet. Nu zijn mensen vaak bang van de computer, omdat die zich altijd onvoorspelbaar anders gedraagt.
Op de disc staan enkele open source toepassingen, waaronder Firefox, de kantoorsuite OpenOffice, Sylpheed (voor e-mail), F-Spot (voor het bekijken van foto's, Xine (voor muziek en video) en Gaim (voor instant messaging). Wat heeft een mens nog meer nodig?
http://www.babeldisc.com/
http://news.com.com/BabelDisc+Linux+for+technophobes/2100-7344-6177188.html?part=dtx&tag=nl.e433


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Naar een mobieltje van 10 dollar? Wetenschappers van CITRIS aan de universiteit van Berkley werken eraan!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070411002

*** Hackers zijn erin geslaagd om de harde schijf van de iPod te vervangen door flash geheugen
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=36925800-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Patch van Microsoft voor bewgende cursor (ANI) bug veroorzaakt nieuwe moeilijkheden
http://www.pcworld.com/article/130511-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Al meer dan 2,5 miljoen .eu domeinen
http://ct.news.com.com/clicks?t=37293220-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Opgelet voor een worm die zich via Skype op je computer installeert.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45996

*** Zelfs de computers van het Amerkaanse leger vallen ten prooi aan wormen en zouden massaal spam versturen.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45993

*** Voor het Pinkpop-festival van dit jaar zal je ook je kaartje kunnen kopen via je mobieltje. Je krijgt dan een "mobile ticket" - een kaartje in de vorm van een sms-bericht.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45990

*** Telenet voegt download en upload volume bijeen - wat voor de meeste abonnees winst betekent, vermits zij meestal geen grote upload hebben.
http://www.telenet.be

*** Op 30 april wort in Het Depot, Leuven, een gratis concert gegeven in de reeks Netlabelism (Creative Commons muziek)
Flashback to nwsl003:
http://www.youtube.com/v/DT4vADiTBGs

Meer info:
http://www.netlabelism.net/node/111


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


LUCKY FOKKER
[Singer-songwriter] Een man en zijn gitaar, die simpele songs brengt - de ene al wat beter gelukt dan de andere. Mantra bijvoorbeeld vinden wij best te pruimen, de rest is iets te kaal naar onze smaak. Van hem kan je verschillende songs downloaden bij IndieHeart, waar we deze week onze inspiratie haalden.
http://www.fokkerradio.com
http://indieheart.com/bands/13/

EMMA MCGLYNN & THE MONORAILS
[alternatieve punk] De dame ziet er frêle uit, maar heeft heel wat pit. Haar songs zijn heavy van ritme en gitaren, en haar zang is erg krachtig. Niet om als achtergrondmuziek te draaien. Bij IndieHeart kan je verschillende songs downloaden, en wij raden je "Bored of You" aan.
http://www.emmamcglynn.com
http://indieheart.com/bands/100/

A PAPER CUP BAND
[Synthpop] Deze band speelt allerlei muziek - van bluegrass country tot deze synthpop. Naar onze smaak mag de opnamekwaliteit wel wat beter, maar de opbouw van "Fight like man" bevalt ons wel. Alhoewel het ons van het hart moet dat wij al betere bands gehoord hebben.
http://indieheart.com/bands/170/

DAN CRAY
[indie / Alternative] Goed opgebouwde songs, met teksten die draaien rond drank, liefdeloze sex, sexloze liefde, en de ironie van het leven. Je verstaat al dat het niet meteen lieflijke melodietjes zijn, maar toch kunnen de songs bekoren. Vooral Home Remedy is de moeite waard.
http://indieheart.com/bands/83/
http://www.dancray.net

LAURA GIBSON
[singer/songwriter] Een van onze mooiste ontdekkingen van de laatste dagen. Hands in pockets, dat je in streaming kan beluisteren op de MySpace pagina van deze dame, is erg vrolijk en teder. Nightwatch intimistisch, de sfeer die in Wintering opgeroepen wordt is zo mooi en fragiel, en Come By Storm is dan weer vrolijker. Als je de kans krijgt, koop haar album aan bij eMusic.
http://www.myspace.com/lauragibson


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Mensen weten niet wat zij willen, maar zijn bereid
door de hel te gaan om het te krijgen.
[Don Marquis]


De nieuwe oogst


HOE SNEL BEN JIJ?
Misschien hebben wij deze website al eens genoemd, maar wij blijven hem leuk vinden. Hier krijg je namelijk, in een erg mooie visuele vorm gegoten, een tool om te testen hoe snel jouw internetverbinding is. Je kiest een server op de landkaart, en jouw signaal wordt getest.
[Taal: Engels]
http://www.speedtest.net/

TIJDSLIJN
Een erg mooi project, van de MIT universiteit, dat draait rond het maken van tijdslijnen. De bedoeling is dat studenten zelf tijdslijnen maken van belangrijke evenementen, en die invullen met gebeurtenissen, foto's, enz. Je vindt al enkele voorbeelden, zoals het leven van Monet, de moord op Kennedy, de joodse geschiedenis, enz. Een beetje de Google Maps van de geschiedenis. Met aanklikken en verslepen beweeg je de tijdslijn naar vroeger of later. Elk bolletje kan je aanklikken en dan krijg je tekst of en foto te zien, je kan zelfs commentaren geven.
[Taal: Engels]
http://simile.mit.edu/timeline/examples/monet/monet.html

THE MERLIN SHOW
Het scherm van onze computer vervangt steeds meer het scherm van onze tv. Er zijn steeds meer video-uitzendingen te vinden, in goede kwaliteit, erg interessant, e,n als je over een breedbandverbinding beschikt, in een redelijk normale weergave te bekijken.
Zo is er The Merlin Show, die het vooral moet hebben van interviews met onafhankelijke artiesten, maar ook van tips voor andere internauten. Het computerscherm verdringt steeds meer het klassieke tv-scherm! Maar wat deze show ook doet, is "hoofdstukken" creŽren - bij het tabbblaadje "episode guide" vind je een korte inhoud van de show, waarbij je een item kan aanklikken, en meteen naar dat fragment binnen de show gevoerd wordt. Knap!
[Taal: Engels]
http://www.themerlinshow.com

WAT HATEN DE INTERNAUTEN HET MEEST?
Een ideetjes dat afkomstig is van de website Overstated.net: geef eens bij Google "i hate *" in, en je krijgt een lijst van dingen die de mensen het meeste haten - van kerstliedjes tot sex, tot CSS... En als je "i love *" ingeeft, krijg je te zien wat de mensen wél graag hebben.
Je kan dat natuurlijk ook doen met Nederlandse termen - "ik haat *" bijvoorbeeld of "ik hou van mijn *" Google: het blijft een bron van vermaak!
[Taal: Engels]
http://www.overstated.net/

MYMAPS
Google heeft een nieuwe tool uitgebracht waardoor je gemakkelijker een Google Map zelf kan versieren met je eigen content: een punt op de kaart voorzien van tekst, foto's, of zelfs een YouTube of Google filmpje. Je kan bovendien lijnen tekenen en figuren om bijvoorbeeld een route aan te geven, of een gebied af te bakenen. Het resultaat kan je ook in Googl Earth bekijken. En je kan tenslotte ook naar bedrijven zoeken in bepaalde landen, en die aan MyMaps toevoegen. De vermenging met de lijsten van bedrijven werkt voor de VS, VK, Canada, Frankrijk, ItaliŽ, Duitsland, Spanje, Nederland, Japan, AustraliŽ.
Je moet gewoon aar Google Maps surfen, en daar My Maps aanklikken.
http://maps.google.com/

GOOGLEMAPS MANIA
En nu we toch over Google Maps bezig zijn: een site waar je de nieuwste ontwikkelingen over Google Maps kan volgen, is Google Maps Mania. Je vindt er ook links naar mooie mashups met Google Maps. En geef je in het zoekvakje "Belgium" in, dan krijg je artikels te lezen over nieuwigheden of speciale zaken uit BelgiŽ.
[Taal: Engels]
http://googlemapsmania.blogspot.coms

PODGRUNT & VIDEOGRUNT
Wil je weten hoe een podcast gemaakt wordt, hoe een videocast gemaakt wordt, dan kan je hier terecht, waar je verschillende videofilmpjes vindt die de geheimen vertellen. Vooral interessant voor de would-be makers van zulke uitzendingen, maar ook als kijker of luisteraar vind je hier toch interessante info - het is nu eenmaal erg informatief om eens een kijkje te nemen in de keuken van de "nieuwe" tv en radio.
[Taal: Engels]
http://gruntmedia.com/videogrunt_directory.html
http://gruntmedia.com/podgrunt_001_view.html

DOTBOOM: POPPENCAST!
Een erg leuke video-podcast, eigenlijk een poppencast, want hier zijn het poppen die de hoofdrol spelen. En nog wel poppen die mensen voorstellen uit de IT-wereld, er zijn tegenwoordig zelfs poppen voor Leo Laporte en Scoble, beroemde podcasters dus. De video's zelf geven het reilen en zeilen weer van een bureau dat aan webontwerp doet. Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.dotboom.ca

TIKIBAR TV
En nu we toch bezig zijn met video podcasts, nog een site die aantoont dat er op het internet stilaan een nieuw soort "tussen-tv" aan het ontstaan is - episodes van een bepaalde show, vaak heel kunstig gemaakt, die niet moeten onderdoen voor de "echte" tv - integendeel: zij zijn vaak veel origineler, zij het met veel minder middelen gemaakt, en dankzij het internet kunnen zij een wereldwijd publiek bereiken.
TikibarTV is zo'n podcast. Prachtige filmpjes, erg leuk gemaakt, een beetje à la Monty Python. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.tikibartv.com

BLINKX: ZOEKMACHINE VOOR VIDEO
Er zijn zoveel sites waar je video kan vinden, dat een gespecialiseerde zoekmachine echt wel handig is. Een heel goede is Blinkx. Gewoon een trefwoord ingeven, en de zoekmachine geeft je links naar filmpjes rond di trefwoord. "Belgium" bijvoorbeeld geeft beelden over de valpartij op de Kemmelberg, de recente rellen in Brussel... Klik je op de button "Wall it" dan krijg je een videomuur te zien bestaande uit verschillende filmpjes rond dit thema.
Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.blinkx.tv

MEDIAMASTER: EEN ONLINE KASTJE VOOR JE MUZIEK
Het idee is niet nieuw, maar werd jaren geleden opgedoekt wegens problemen rond de auteursrechten. Je zet gewoon een kopie van al de muziek op jouw pc online, zodat je die vanop eender welke computer kan oproepen en beluisteren. Na het uploaden van je muziek zet MediaMaster er meteen mooie albumcovers bij. Je kan zelfs een eigen radiostation maken met jouw muziek.
[Taal: Engels]
http://mediamaster.com/

LYRICWIKI: OP ZOEK NAAR SONGTEKSTEN
Een wiki rond songteksten: wat een goed idee! Je kan hier songteksten doorzoeken op naam van de artiest, het album, de song, genre, stad, label of taal. En natuurlijk kan jij meehelpen om bepaalde ontbrekende gegevens bij aan te vullen! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://lyricwiki.org/Main_Page

VRIJDAG ANIMATIEDAG : CABARET
Op de Variatee-site van de Nederlandse omroep kan je verschillende fragmenten van cabaretiers (her)bekijken. Je vindt er o.a. De Vliegende Panters, Brigitte Kaandorp, Sanne Wallis De Vries, Veldhuis en Kemper, en vele anderen.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://variatee.vara.nl

VRIJDAG FOTODAG : RANKIN
John Rankin Waddell is beter gekend als Rankin en is een Brits portret- en modefotograaf. Op zijn website kan je een deel van zijn werk bewonderen. Sinds 1 april kan je in Knokke terecht om zijn retrospectieve ĎVisually Hungryí te gaan bekijken.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.rankin.co.uk/
http://www.fotofestival.be

VRIJDAG FILMDAG : MR BEAN'S HOLIDAY
OfficiŽle website van deze film met Rowan Atkinson (Mr Bean) in de hoofdrol.
In de Belgische zalen sinds : 4 april 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.beansholiday.com

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

ROBERT KUBICA
OfficiŽle website van deze Poolse Formule-1-rijder, die dit seizoen voor BMW Sauber rijdt.
http://www.kubica.pl/

MARK WEBBER
OfficiŽle website van deze Australische Formule-1-rijder, die dit seizoen voor Red Bull rijdt.
http://www.markwebber.com/

SCOTT SPEED
Deze Amerikaanse Formule-1-rijder rijdt dit seizoen voor het team "Toro Rosso".
http://www.scottspeed.com

ADRIAN SUTIL
Deze Duitse Formule-1-rijder rijdt dit seizoen voor het team "Spyker".
http://www.adriansutil.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- China veegt Ďcrimineel Ď Internet schoon
Tachtig procent van de jeugdcriminaliteit wordt veroorzaakt door het Internet. Met die tirade ...
http://www.ad.nl/multi-media/article1295754.ece
- Rond mobieltje
De vorm van dit mobieltje is wel erg anders dan anders. Een rond plaatje plexiglas met een aluminium ring.
http://www.ad.nl/multi-media/article1292003.ece
- Gratis post
Vanaf maandag kan iedereen brieven en kaarten tot 20 gram geheel gratis versturen.
http://www.ad.nl/multi-media/article1290534.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Bestanden verzenden via Pando
Voor het verzenden van grote bestanden en complete mappen is er een nieuw handig tooltje: Pando.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18894
- Automatische backup van je foto's
ProtectMyPhotos is een programma/webdienst die ervoor zorgt dat al je digitale foto's automatisch gekopieerd worden naar internet.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18870
- Routeplanner met file- en OV-info
De website 9292ov.nl heeft een nieuwe routeplanner online gebracht. Deze houdt rekening met files en geeft alternatieven met het openbaar vervoer.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18876

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- BenQ DC T700: flinterdunne digitale camera
BenQ heeft met de DC T700 momenteel het dunste digitale fototoestel ter wereld op de markt gebracht. De 14,9 mm dikke camera (op het smalste punt) is in roestvrije staal afgewerkt en kan doodleuk in e ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2847
- Muziekserver voor multiroom gebruik
NUVO - M3 Music Server: De M3 Music Server heeft een harde schijf van 160 gigabyte en drie outputs. Muziek (oo ... lees meer..
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=04%A32007&newsid=4639
- Aansluiten en bedienen van je iPod
JVC - NX-PS1: Sluit je iPod aan op dit compacte audiosysteem van JVC. je kunt het afspelen, pauze en skip rege ... lees meer..
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=04%A32007&newsid=4251

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Mobistar behoudt een sterke positie op een hoog competitieve markt
In het eerste trimester 2007 steeg het aantal actieve klanten met 7,1% in vergelijking met einde maart 2006.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16446&style=34360
- Skype, slachtoffer van een worm
Een nieuwe worm graaft zijn wandelpaden uit in het gebruikersnetwerk van de softphone van Skype.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16440&style=34360
- Google stelt voor: Powerpoint online
Ter gelegenheid van de Web 2.0 Expo van San Francisco stelde Eric Schmidt, CEO van Google een online applicatie voor presentaties voor dat het gehoste bureautica aanbod uitbreidt : Google Docs and Spreadsheets.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16443&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Hamachi: je eigen Virtueel Privé-Netwerk
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/tools/hamachi-je-eigen-virtueel-prive-netwerk.cfm
- Het tijdperk van het narcisme
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/het-tijdperk-van-het-narcisme.cfm
- LeapTag combineert bookmarks met de ontdekking nieuwe sites
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/leaptag-combineert-bookmarks-met-de-ontdekking-nieuwe-sites.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Resultaten onderzoek Leads United naar Corporate Blogging in BelgiŽ
Het Antwerpse communicatieadviesbureau Leads United voerde een telefonisch onderzoek uit naar de houding van Belgische ondernemingen tegenover bedrijfsblogs. Korte conclusie: blogs zijn wel bekend, maar nog lang niet bemind (genoeg).
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4175
- comScore : cookie-problemen
comScore gooit olie op het debatvuur in verband met het gebruik van cookies in allerhande online meetsystemen. comScore vond dat ongeveer 3 op de 10 Amerikaanse internetgebruikers frequent hun cookies wissen.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4174
- Reisspel bij Endrone voor Vakantiepromos.be
De mensen van Endrone hebben in opdracht van Vakantiepromos.be een online spel gerealiseerd waarbij, de aard van de opdrachtgever indachtig, allerlei reisgerelateerde hebbedingen Ė inclusief reizen Ė kunnen gewonnen worden.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4171

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Grappige dieren
Humor - Huisdieren hebben is voor meer dingen goed dan je wel denkt. Je bent niet meer alleen, maar je zal ook meer moeten lachen. Elke dag is er wel iets wat je klein huisdier uitspookt...
http://www.speedzone.be/artikel/1407_grappige_dieren.html
- Vacancy - trailer
Film & TV - Wanneer Amy en David overnachten in een verlaten motel nadat ze autopech kregen, doden ze 's avonds de tijd met een horrorfilm. De pret is er echter snel af wanneer ze ontdekken dat de film in hun kamer gedraaid werd en de camera's er nog steeds hangen
http://www.speedzone.be/artikel/1455_vacancy__trailer.html
- Amateurrally
Humor - We weten dat er bij de professionele rally redelijk veel crashes gebeuren, maar dat is niets in vergelijking met wat er gebeurd bij de rally voor de amateurs. Hier zie je de mooiste crashes van zo'n rally
http://www.speedzone.be/artikel/1409_amateurrally.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Beschuit met muisjes voor Ubuntu 7.04 Feisty Fawn
Donderdag 13:11 - De website van Ubuntu is momenteel moeilijk bereikbaar: de beheerders hebben zojuist versie 7.04 online gezet. De belangstelling voor de nieuwste editie van deze populaire Linux-distro, die de koosnaam 'Feisty Fawn' meekreeg, lijkt wederom groot. >>
http://tweakers.net/nieuws/47189/Beschuit-met-muisjes-voor-Ubuntu-7.04-Feisty-Fawn.html
- Windows voor drie dollar in ontwikkelingsmarkten
http://tweakers.net/nieuws/47190/Windows-voor-drie-dollar-in-ontwikkelingsmarkten.html
- Pioneer komt met $300 kostende blu-ray-combodrive
http://tweakers.net/nieuws/47182/Pioneer-komt-met-$300-kostende-blu-ray-combodrive.htmlWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Vlaamse politica voor CD&V - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sabine_Poleyn
* Jonge talentvolle Nederlandse schrijfster - http://nl.wikipedia.org/wiki/Maren_Stoffels
* Vrijmetselarij in de Benelux - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij_in_Belgi%C3%AB%2C_Nederland_en_Luxemburg
* Stad in Saoedi-ArabiŽ die momenteel in ontwikkeling is - http://nl.wikipedia.org/wiki/Koning_Abdullah_stad
* Periferie van het Duits - http://nl.wikipedia.org/wiki/Periferie_van_het_Duits
* Tiende serie van het Australische automerk Holden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Holden_HR
* Ethiopisch langeafstandsloopster en Olympisch kampioene - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fatuma_Roba
* Frans natuurhistoricus, zoöloog, botanicus, paleontoloog en stratigraaf - http://nl.wikipedia.org/wiki/Alcide_d%E2%80%99Orbigny
* Nachtvlinder uit de familie van de spanners - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruine_grijsbandspanner

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Pas geboren prinses der Nederlanden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ariane_der_Nederlanden
* Schietpartij op Virginia Tech - http://nl.wikipedia.org/wiki/Schietpartij_op_Virginia_Tech

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over het Wilde Westen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wilde_Westen
* Wikipedia op de radio! Gebruiker Yorian geeft commentaar op radio 100%NL. Online te beluisteren - http://www.compumania.nl/wikiweek11.mp3
* Er zijn 290.129 artikelen op wikipedia, het 300.000e artikel is in zicht!

Wikiraadsel: Welke expeditie, die in 1804 door president Thomas Jefferson was uitgezonden en die twee jaar in beslag nam, legde de grondslag voor de expansie van de VS naar het westen? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070419

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


ITUNES EN PODCASTS: ABONNEREN OP PODCASTS
Ook deze week gaan wij verder met onze reeks tips voor podcasts via iTunes. Wij zijn nu eenmaal verzot op pocasts, en hopen deze bacterie op jullie te kunnen overbrengen. Vooral omdat iTunes een van de beste tools is om podcasts te ontdekken, en om je abonnementen te beheren.
Vandaag: abonneren op een podcast die niet in de iTUnes Store voorkomt.Wanneer je bij het surfen op het internet een interessante podcast tegenkomt, dan is er veel kans dat daar ergens een link staat naar "abonneren via iTunes". Maar staat die daar niet, dan is er nog altijd geen probleem om deze podcast toe te voegen tot je bestaande abonnementen in iTunes.
Je klikt namelijk de lnk aan, en gaat dan naar iTunes. Daar klik je op de button Geavanaceerd, en kies je daar voor Abonneren op Podcast." In het dialoogvenster dat nu verschijnt geef je het adres in vand e podcast. iTunes zal meteen de laatste aflevering gaan downloaden.

ITUNES EN PODCASTS: AFLEVERINGEN BIJHOUDEN
In iTunes zit er een tool die ervoor zorgt dat podcasts verwijerd worden, zodra je ze beluisterd hebt. Maar zijn er afleveringen die je toch wil bijhouden, dan kan dat ook. Gewoon een podcast kiezen, rechts klikken en uit het context menu kiezen voor: "Do Not Auto Delete". De episodes worden nu bijgehouden tot je ze manueel verwijdert.

ITUNES EN PODCASTS: DE LIJSTJES MET AFLEVERINGEN
Wanneer je op een podcast geabonneerd bent, zal iTunes regelmatig gaan kijken naar nieuwe afleveringen. De lijst met beschikbare afleveringen groeit aan, dag na dag. Om die lijst uit te klappen of te verbergen, klik je op het driehoekje naast de titel van de podcast.

ITUNES EN PODCASTS: RANDBEMERKINGEN VAN DE ARTIESTEN
Sommige podcasters geven uitvoerige uitleg bij hun uitzending: het onderwerp, waar je bijkomende informatie kan vinden, de link naar songs op het internet, enz. Om die informatie te zien, moet je op het icoontje met de letter "i" klikken, dat zich rechts van de titel van de podcast bevindt.

ITUNES EN PODCASTS: EEN LINK DELEN
Wanneer je een podcast leuk vind, wil je die wellicht delen met anderen. Je kan de link naar die podcast in de iTunes Music Store vinden, door je muis te bewegen over de "cover art", daar rechts te klikken, en te kiezen voro "Get iTunes Music Store URL. Dit zet het adres op je klembord, zodat je het in een andere toepassing (mail, chat...) kan plakken.
Ben je al geabonneerd op een podcast, dan moet je gewoon de titel van de podcast uit je bron naar je desktop sleepen. Dat maakt daar een .pcast bestand, dat je dan als bijlage kan sturen nar je vrienden. Hebben zij ook iTunes, dan worden zij automatisch geabonneerd op de podcast wanneer zij op de .pcast klikken.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...HIDDEN UTILITIES - XP TOOLS
WinXP - 228kb - freeware
Met deze tool kan je zo'n honderd tools beheren die er in Xp zitten, maar verborgen zijn, omdat je die niet elke dag nodig hebt. Het gaat daarbij om componenten van Windows Services bijvoorbeeld, IPConfig, en Logman.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64965/description.html?tk=nl_hsxdwn

WINDOWS GEHEUGEN DIAGNOSE
WinXP - 639k - freeware
Wanneer jouw systeem vaak crasht, en je vaak blauwe schermen krijgt met foutmeldingen, dan is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk te wijten aan fouten in je systeem geheugen. Met deze tool kan je een snelle checkup uitvoeren. Jammer dat er geen dergelijke tool bestaat voor het menselijke geheugen!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64964/description.html?tk=nl_hsxdwn

PANDO: BEVEILIGDE P2P
Win2000/XP - 3,89 MB - freeware
Een gratis beveiligd P2P progje, waarmee je bestanden tot 1 gigabite kan versturen, ontvangen en publiceren. Handig als je vaak grote bestanden moet doorsturen.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/04/12/pando-v1551

NOTEPAD SX
Win98/ME/2000/XP - 693k - freeware
Een vervanger voor de ingebouwde teksteditor van Microsoft. Tabblaadjes, plus verschillende functies, zoals kleine letters in hoofdletters omzetten en omgekeerd, willekeurige tekst aanmaken, html tags verwijderen, enz.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/04/11/notepad-sx-v12

SMARTMUSIC: LEER MUZIEK
Windows 2000/XP - Mac
Deze software is bedoeld om muziek te leren, en heeft de scholen tot doelgroep. De software bevat zowel bladmuziek als tools om studenten te beoordelen op hun werk.
http://www.smartmusic.com/

Nagekomen reactie:
Hallo,
Ik vond zojuist een link naar een betalende software voor het aanleren van muziek (SmartMusic). Ik wou jullie graag melden dat er een open source software wordt ontwikkeld met vergelijkbare doelstelling. (LenMus). Te vinden op http://www.lenmus.org
De volgende versie zal trouwens in het Nederlands beschikbaar zijn.
beste groeten,
Jack

IMGBURN: EEN IMAGE BRANDEN VAN JE HARDE SCHIJ
Win98/NT/2000/ME/XP/Vista - 1,5 MB freeware
Een tool om een image te maken van j e harde schijf, en die dan met enkele muisklikken op cd of dvd te branden.
http://www.imgburn.com/

SLICKRUN: WERKEN AAN DE COMMANDOLIJN
Win98/ME/NT/2000/XP/Vista - 175k - freeware
Sommige internauten werken graag met de commandolijn, omdat je dan commando's meteen kan uitvoeren of programma's oproepen zonder eerst ellenlange menu's te doorlopen.
Dit progje zorgt voor zo'n zwevende commandoprompt.
http://ct.download.com/clicks?t=38125203-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

AZUREUS: BITTORRENT IN EEN FRIS KLEEDJE
WinNT/2000/XP/Vista - 9,5 MB - freeware
Het BitTorrent protocol is een van de beste P2P protocollen die er bestaan, maar de gebruiksinterface van het programma laat zwaar te wensen over. Azureaus doet het veel betere, en is geschikt voor Torrent nieuwkomers, maar ook, dankzij de verschillende geavanceerde tools die erin zitten, voor de ervaren gebruikers.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64959/description.html?tk=nl_hsxdwn

VRIJDAG MACDAG: TEXSOAP
Mac OS X 10.3 - 8,4 MB - shareware
Wanneer je tekst kopieert van een website, een e-mail of een ander document, dan gebeurt het vaak dat de opmaak van die tekst je parten speelt. Dit progje reinigt de tekst van alle rare tekens, verborgen spaties en andere storende zaken.
http://www.download.com/TextSoap/3000-2179_4-10664702.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: SKYPE VOOR DE MAC
Mac OS X 10.3 - 30 MB - freeware
Een beta van de nieuwste versie van de VoIP software Skype. Een grafische, aangename interface die erg veel weg heeft van een chat programma. Je moet een contactlijst aanmaken van al je vrienden en failie die ook Skype hebben. Wil je een telefoongesprek voeren naar een "gewoon" telefoontoestel, dan moet je betalen, maar skype-naar-skype gesprekken zijn gratis.
http://www.download.com/Skype-for-Mac/3000-2147_4-10664703.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij hebben de commentaren reeds verwerkt in de betreffende artikels.
Bedankt voor jullie reacties!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Wat ieder van ons graag zou verzamelen: medailles zonder keerzijde
[Otto Weiss]