Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 4/4/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 493 van 31/3/2007Gegroet lezers,

Eerst een huishoudelijke mededeling. Volgende week krijg je nog je gewone netties in de bus, maar daarna gaan wij er een weekje tussenuit - Paasvakantie, weet je wel. Vanaf 16 april krijg je weer je dagelijkse portie nieuws, en op 21 april verschijnt dan weer de gewone nieuwsbrief.

Zoals je weet, spoort de redactie dagelijks heen en weer naar Antwerpen Centraal. Daar is sinds verleden week de spoortunnel open gegaan. En wij kunnen jou absoluut aanraden om die eens te gaan bezichtigen. Hij is nog lang niet af, maar jongens, wat een prachtige architectuur! Het station zal uiteindelijk 3 niveaus hebben, en de hele omgeving wordt ook aangepakt. De prachtige stationsbogen (de 'centers') worden terug winkeltjes, en de hele straat wordt in een fris kleedje gestoken. Ga maar eens gerust de werken bekijken, je zal aangenaam verrast zijn....

En dan nog dit. Denk eraan dat het zondag.... 1 april is. Wij geven je alvast enkele tips om je medemense een (aangename) verrassing te bezorgen. Het Franse e-zine L'Internaute zocht wat grappige mails bijeen (http://www.linternaute.com/humour/poissons-mails/), en bij de krant Metro vind je suggesties van de lezers (http://www.metrotime.be/questiontime.html). Have fun!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DUTCH BLOGGIES UITGEREIKT
In Nederland zijn verleden week de prijzen uitgereikt voor de beste Nederlandstalige bloggers. Zowel de internauten als een jury konden stemmen en de jury was eigenlijk wel tamelijk scherp in haar eindrapport.
Beste Weblog werd, voor het zoveelste jaar op rij, Geenstijl. De vakjury was daar eigenlijk niet zo gelukkig mee, omdat GeenStijl zo vaak extreme standpunten inneemt. De site is sinds kort trouwens overgenomen en er werken tegenwoordig verschillende personen aan het opstellen van de artikels, zodat de site eigenlijk niet meer als een blog, in de zin van een persoonlijk webdagboek beschouwd kan worden.
In sommige categorieŽn werden de prijzen niet eens uitgereikt, omdat de jury vond dat de genomineerden ondermaats waren. De categorie Politieke weblog wordt volgens de jury volledig ingenomen door echte politiekers, waardoor de gewone burger die iets wil schrijven over politiek uitgerangeerd wordt. Ook de prijs voor de beste vormgeving werd niet uitgereikt, omdat geen van de nominaties de jury kon bekoren.
De prijs voor de best geschreven weblog ging naar de Wiskundemeisjes. Schrijven voor het internet is een kunst apart, omdat de aandacht van de lezer er vaak zo moeilijk te vangen is en de teksten kort en krachtdadig moeten zijn...
Kortom: een heel kritische jury. Je kan de verrechtvaardiging van hun oordeel nalezen op onderstaande site, waar je uiteraard ook de winnaars in de verschillende categorieŽn vindt.
http://www.dutchbloggies.nl/2007/

OPENSTREETMAP: HET WIEL TERUG UITVINDEN
De laatste weken zal je in verschillende Nederlandse steden misschien mannekes zijn tegengekomen die straten afliepen met een gps in de hand, die ijverig de ligging van de straten noteerden en alle stratennamen op dit plannetje invulden. En wellicht heb je dan ook je wenkbrauwen opgetrokken, want wat waren die mannekes aan het doen - stratenplannen bestaan er toch al te kust en te keur?
Inderdaad, stratenplannen zijn er al voldoende. Maar zij behoren allemaal tot bedrijven die steden en landen in kaart gebracht hebben. GPS bedrijven en anderen die een technologie willen ontwikkelen die gebruik maakt van stratenplannen, moeten die kaarten bij deze bedrijven in licentie nemen en daarvoor betalen. Wat perfect normaal lijkt bij commerciŽle toepassingen, maar makers van open softwaretoepassingen tegen de borst stoot - het zijn toch onze straten, waarom zouden wij moeten betalen voor die stratenplannen?
En dus ontstond, onder impuls van een Britse groep, het project OpenStreetMap, dat geografische data in kaart wil brengen zodat iedereen daarvan gebruik kan maken en nog gratis bovendien.
Dus als je die mannekes in de toekomst ziet rondlopen met hun gps en blocnootje, wie weet kan je hen aanbieden om mee te helpen? Het is voor het goede doel...
http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Main_Page

GOOGLE WINT PROCES TEGEN BELGISCH BEDRIJF
Blijkbaar hebben onze belgskes haar op hun tanden en zijn zij niet bang van een proces meer of minder, ook niet wanneer dat proces ingespannen wordt tegen een gigant zoals Google. Er was immers niet alleen het proces dat Copiepresse ingespannen had tegen Google, in naam van de Frans- en Duitstalige kranten in ons land. Er is ook het proces dat ServersCheck, een Belgisch bedrijf, ingespannen had tegen Google.
Dit proces draaide rond het feit dat, wanneer je de naam van de software van dit bedrijf ingaf bij Google, je via het Google Suggest systeem ook verwezen werd naar sites waar je piraatkopieŽn van deze software kon vinden. Google Suggest zorgt ervoor dat je, wanneer je een woord intikt in het Google zoekvakje, automatisch suggesties ziet verschijnen van andere trefwoorden, die met dezelfde letters beginnen en waarnaar andere internauten een zoekactie ondernomen hebben.
De rechter besliste verleden week dat Google niet aansprakelijk gesteld kan worden voor het vinden van webpagina's die mogelijk betrokken zijn bij illegale activiteiten. En, eerlijk gezegd, menen wij dat de rechter gelijk heeft...
http://www.webpronews.com/topnews/2007/03/23/google-wins-belgian-suit

BITTORRENT WIL OPNIEUW GRATIS WORDEN
P2P site BitTorrent is sinds enkele maanden de legale toer opgegaan: voortaan kon je er enkel nog films of muziek downloaden waarvoor de auteursrechten netjes betaald waren. Nadeel was dan wel dat BitTorrent niet meer gratis was - en zoals je kan vermoeden hebben toen heel veel gebruikers afgehaakt.
BitTorrent wil het daarom over een andere boeg gooien: terug een gratis dienst, die dan gefinancierd wordt door advertenties. Op die dienst zal je tv-programma's kunnen bekijken, die nu 1,99 dollar per episode kosten. Bij BitTorrent kan je momenteel ook recente films downloaden (3,99 $) en oudere films voor 2,99$. Al dit materiaal is beschermd met het DRM van Windows Media.
BitTorrent zou binnenkort ook willen beginnen met een dienst voor het downloaden van muziek - en dat zonder DRM!
http://www.journaldunet.com/breve/070322/

GOOGLE HOMEPAGINA VAN EEN BEHANGETJE VOORZIEN
Heb je een eigen Google homepage (startpagina)? Die is wel erg handig, maar redelijk saai, want sober en Spartaans ingericht, zoals je gewoon bent bij Google. Daar heeft Google nu verbetering in gebracht: voortaan kan je kiezen uit zes decoratieve thema's, zoals strand, stad, sweet dreams, theehuis, winterlandschap en busstop.
Elk thema verandert bovendien naargelang het uur van de dag of de plaatselijke weersomstandigheden. Als je bijvoorbeeld kiest voor het strand thema, dan zullen de zonsopgang- en ondergang op deze pagina overeenkomen met de opgang en ondergang in jouw land.
Leuk - probeer het eens uit!
http://www.google.com/ig

EVEN WAT NIEUWS OVER TELENET
De kabelprovider Telenet heeft bekend gemaakt zijn 800.000ste breedbandaansluiting zojuist geplaatst te hebben. Daarmee levert het breedband in 30% van de gezinnen.
Onlangs kwam Telenet nog in het nieuws, toen de gebruikers een petitie opstartten om Telenet te vragen de quota aan te passen: in dit tijdperk van multimedia volstaan de download- en uploadquota die Telenet hanteert niet meer. Zelfs al download je geen films, je raakt al snel in de problemen als je regelmatig muziek of videopodcasts downloadt.
Of het in reactie is op die petitie is ons onbekend, maar Telenet heeft verleden week aangekondigd dat het een wijziging aanbrengt aan de quota's: waar je vroeger een apart quota had voor upload en download, mag je nu die quota samenvoegen en erover beschikken zoals het jou het beste uitkomt.
Maar eerlijk gezegd: als je bijvoorbeeld het ComfortNet neemt, dat 29,95 EUR kost, dan mag je maar 250 MB versturen en 750 MB ontvangen per maand. En dat is, als je een klein beetje met multimedia bezig bent op het internet, toch echt veel te weinig....
http://www.telenet.be/nl/thuis/internet/producten/comfortnet/index.page
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=23028

MULTITASKING IS NIET ZO INTERESSANT VOOR DE MENS...
Verschillende wetenschappelijke rapporten die recent uitgebracht zijn of nog uitgebracht moeten worden, zijn het erover eens: multitasken heeft zijn limieten. Psychologen, neurowetenschappers en management professoren menen dat de meeste mensen er beter aan doen hun multitasking gedrag wat aan banden te leggen wanneer zij aan het studeren zijn, een auto besturen, of aan het werk zijn in kantoor.
Aan testpersonen werden twee taken gegeven en zij moesten reageren op geluid en beelden. De eerste taak: de correcte toets indrukken op een computerklavier, na het beluisteren van één van acht geluiden. De andere taak: een klinker correct uitspreken na het zien van één van acht afbeeldingen. Wanneer de taken apart gedaan werden, was er geen vertraging, maar als de proefpersonen de twee taken tegelijkertijd moesten doen, bleek dat de tweede taak tot met een hele seconde vertraging later uitgevoerd werd.
De wetenschappers geven ons nog goede raad: controleer e-mail boodschappen enkel één keer per uur. Het beluisteren van zachte achtergrondmuziek tijdens het studeren is bevorderlijk voor de concentratie. Maar songs met woorden, instant messaging, tv-shows hinderen de concentratie. Rijden terwijl je praat met je mobieltje, zelfs handenvrij, is geen goed idee. Zo. Nu weet je het.
http://www.kenradio.com
http://www.apa.org/releases/multitasking.html

SITEADVISOR VAN MCAFEE GROOT SUCCES
Een dik jaar geleden bracht beveiligingsbedrijf McAfee een gratis tool uit, SiteAdvisor, die je waarschuwt wanneer je op een mogelijk gevaarlijke site terecht komt. En die tool blijkt veel succes te kennen, want zij werd al meer dan 38 miljoen keer gedownload.
SiteAdvisor nestelt zich in je Firefox en IE browser en controleert de sites wanneer je gewoon surft, bij het doorlopen van zoekresultaten, of bij e-transacties. Deze sites worden dan vergeleken met 320 miljoen mogelijk risico sites, die dagelijks geüpdate worden. Deze lijst is het resultaat van het afscannen van computers op spyware, adware, misbruiken van lekken in software, overdreven aantallen pop-ups en spam. Bij McAfee kan je namelijk een online scan laten uitvoeren en dit resultaat, plus de feedback van vrijwilligers, wordt gebruikt om de lijst samen te stellen.
Opvallend detail: Microsoft heeft ook een phishing tool, die een gelijkaardige werking heeft -het is te zeggen: je voornamelijk waarschuwt als je op phishing sites terecht komt. Welke van de twee het beste is, daar hebben wij geen zicht op.
http://www.pcworld.com/article/130122-1/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.siteadvisor.com/

NIEUWS VAN HET SPAM-FRONT
En nu we toch in de rubriek beveiliging en internet-pests zitten, even wat nieuws van het spam-front. Het lijkt erop dat spam nog hinderlijker aan het worden is dan voorheen. De gemiddelde omvang van een spamboodschap is immers sinds september verleden jaar met 77% toegenomen en blijft maar groeien, aldus het bedrijf SoftScan. De oorzaak: de dramatische stijging van het aantal spamboodschappen met daarin een afbeelding in plaats van tekst. Spammers maken steeds vaker gebruik van zulke afbeeldingen, die dan wel tekst bevatten, maar de spamfilters kunnen deze tekst niet lezen.
Deze praktijk begint ons echter geld te kosten en met ons bedoelen wij niet alleen de gebruiker, die toch moet betalen voor zijn bandbreedte, maar ook alle ISP's en de bedrijven waar de mailservers overspoeld raken met zulke spamberichten. Want zelfs al houden de servers de spammails tegen en sturen zij die niet door naar de gebruiker, er is toch nog altijd de bandbreedte om deze mails tot op de servers te krijgen die ook meetelt.
En dan is er nog een ander fenomeen dat de kop opsteekt. Is het je al opgevallen dat je de laatste tijd mails krijgt van onbekenden, in jouw taal (Nederlands) met een tekst die kant noch wal raakt, maar toch ook geen reclameboodschap bevat? Wel, volgens insiders zouden die mails opzettelijk verstuurd worden om de spamfilters helemaal van de wijs te brengen. Die kijken nu naar de inhoud van een mail en baseren zich daarop om een mail door te laten of niet. In deze mails met koeterwaals is er geen reden om de mail tegen te houden en zo worden de spamfilters ont-traind als het ware...
http://www.softscan.com

VISTA: NIEUWE LICENTIES EN PROBLEMEN OPGELOST MET IPOD
Volgens Microsoft loopt de verkoop van Vista als een trein. De softwaremaker heeft trouwens een leuk nieuws voor de particulier en de KMO: er komen speciale goedkope licenties als je verschillende exemplaren van Vista aankoopt. Als je er bijvoorbeeld 5 aankoopt, dan krijg je 10% korting; hoe meer exemplaren je aankoopt, hoe groter de korting.(1)
Microsoft heeft trouwens ook getracht een probleem op te lossen dat zich voordeed bij de Vista-gebruikers die via iTunes hun iPod vollaadden: wanneer die losgekoppeld werd via het Vista "Safely remove hardware" icoontje, dan bestond het gevaar dat de bestanden op de iPod corrupt werden. Enkel als je via iTunes de iPod loskoppelde had je geen problemen. Microsoft heeft het probleem kunnen oplossen; een van de patches die je met je gebruikelijke update binnenkrijgt, zou het probleem moeten verhelpen.
http://solutions.journaldunet.com/breve/international/10559/vista-microsoft-etend-son-programme-discount-a-
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Fixes_iPod_Issues_in_Vista/1175032393l-europe.shtml

BLOGOSFEER OPGESCHRIKT DOOR DOODSBEDREIGINGEN
Een bekende blogster en auteur van verschillende boeken over web design en programmeren, Kathy Sierra, heeft een wel erg nare ervaring gehad en haar wedervaren heeft de hele blogosfeer overstuur gemaakt.
Kathy, die een voordracht had moeten geven ergens in de VS, heeft die voordracht en alle afspraken voor de dagen nadien plots afgezegd, nadat er op haar blog doodsbedreigingen verschenen waren. "Ik ben thuis, met de deuren op de grendel, doodsbang", schreef zij in haar blog. Kathy beschuldigt enkele andere bloggers van het opzetten van een terreurcampagne tegen haar. Zij heeft op haar blog enkele voorbeelden gepost van de haatmail die zij gekregen heeft, o.a. van een persoon die anderen aanzet om kathy's keel over te snijden.
Onmiddellijk ging er een golf van verontwaardiging doorheen de blogosfeer en ook van solidariteit. En tegelijkertijd kwamen er meer verhalen naar boven van andere bloggers die zich teruggetrokken hebben uit de openbaarheid uit angst voor fysiek en verbaal geweld...
In dit verhaal bij CNet vind je links naar reacties; het blog van Kathy met de bedreigingen vind je op de tweede link.
http://news.com.com/2061-11199_3-6170683.html?tag=nl.e777
http://headrush.typepad.com/creating_passionate_users/

USER GENERATED VIDEO WORDT DE NIEUWE REALITY TV
Wie al die 'reality shows' op tv beu is, mag alvast beginnen te bibberen. Want in de VS is er een nieuwe trend op tv-gebied en gewoonlijk sijpelt zo'n trend na enkele maanden ook ons land binnen..
Het gaat om het feit dat alvast één zender bezig is aan een pilootproject, onder de naam Viewsters, waarin de grappigste en meest virale filmpje die die week op YouTube te vinden waren, getoond worden op de tv. Vroeger had je al programma's die bloopers en andere filmpjes toonden van tuimelende en vallende gewone mensen - dit concept wordt nu blijkbaar nog verder doorgedreven, maar dan overgoten met het trendy label "user generated content". De filmpjes worden opgevist uit blogs en andere websites.
De mensen die ermee bezig zijn, hebben o.a. ook Fear Factor gemaakt, waarvan ook in ons land Belgische versies draaien. Zij gooien er nog een trendy sausje bovenop: interactiviteit - kijkers zouden kunnen zien wat andere kijkers vinden van deze filmpjes en met hen communiceren, live, via de tv.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070326-the-new-reality-tv-user-generated-video-arrives-on-broadcast-tv.html

YAHOO STEEKT GMAIL DE LOEF AF
Vanaf mei zal Yahoo de limiet op de ruimte die je krijgt voor je Yahoo mailaccount afschaffen. Daarmee is het de eerste van de drie grote gratis mailproviders (Google, Yahoo, Microsoft met Hotmail) die deze stap zet. Hoogstwaarschijnlijk zullen echter de twee anderen volgen.
Eigenlijk is het Google die het offensief rond de opslagruimte inzette, in april 2004, toen het 1 GB ruimte aanbood, gratis. Yahoo was in 1997 met 4 MB ruimte en na de aankondiging van Google werd dit opgetrokken tot 100 MB, om in 2004 uit te groeien tot 250 MB en later, in 2005, tot 1 GB.
Het is echter wel zo dat Yahoo niet wil dat jij deze ruimte gaat gebruiken als depot voor grote bestanden; het zou trouwens moeilijk worden om die naar de Yahoo servers over te zetten, omdat de maximumgrootte van bijlagen nog altijd beperkt blijft tot... 10 MB!
Er zijn speculaties dat Yahoo, dat ook eigenaar is van Flickr, de opslagruimte van deze fotosite eveneens zal uitbreiden.
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=35824411-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=35824412-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

I-CITY VOORGESTELD IN HASSELT
Wat is i-City? Wel, heel simpel uitgelegd, i-City is een testplaats, een virtuele samenleving waar mensen mobiele software testen. Ze doen aan onderzoek in verband met en testen toepassingen voor de toekomst van de PDA - de handcomputer of Personal Digital Assistant. I-City werkt samen met de Universiteiten van Hasselt, Brussel, Leuven en Gent en wordt gesteund door de Vlaamse regering.
Wat wordt er nu juist allemaal getest?
Wel, dat is echt teveel om op te noemen. Een voorbeeld zou kunnen zijn: stel, je bent hartpatiŽnt. Dan kan je je medische apparatuur aan je PDA koppelen. Loopt er iets mis dan wordt automatisch het ziekenhuis verwittigd, dat je op komst bent. Je PDA speurt die van je echtgenote/echtgenoot op om haar/hem te verwittigen. Zij/hij reserveert via haar/zijn PDA een parkeerplaats aan het ziekenhuis. Terwijl jij rustig geopereerd wordt kan zij/hij rustig de krant lezen op de PDA en tussendoor via de webcam thuis eens kijken of de hond de boel niet afbreekt.
Er zijn nog veel meer en veel andere toepassingen mogelijk. Wil je meer weten, neem eens een kijkje op:
http://www.i-city.be

PAYPAL VRAAGT E-MAIL DIENSTEN OM NIET-GETEKENDE BOODSCHAPPEN TE ONDERSCHEPPEN
Online betaaldienst PayPal is een van de merken die het vaakst gebruikt worden om mensen in een phishing-valkuil te lokken. Fraudeurs zenden mails die zogenaamd van PayPal afkomstig zijn en lokken hen dan naar een website waar zij hun gegevens moeten ingeven. Waarna de fraudeur er snel mee vandoor gaat. Eens zo'n dief de controle verworven heeft over een PayPal account, kan hij heel gemakkelijk het geld doorsturen naar andere PayPal accounts (die van hem of zijn vrienden) of er goederen mee aankopen die hij dan naar zijn adres laat verschepen. PayPal heeft al verschillende maatregelen getroffen om deze praktijken tegen te gaan, waaronder het beperken van de bedragen die maximaal overgeschreven kunnen worden.
PayPal wil nu nog een verder poging doen: het vraagt aan de e-mail providers om mails die Paypal als afzender vermelden, maar geen digitale handtekening dragen, te blokkeren. Tot hiertoe heeft nog geen enkele van de e-mail providers gereageerd, maar PayPal wil alvast de andere e-commerce bedrijven aanmoedigen om eenzelfde houding aan te nemen.
Een simpel, maar wijs besluit, lijkt het ons en hopelijk zullen de e-mail providers daarop positief reageren!
http://www.pcworld.com/article/130169-1/article.html?tk=nl_dnxnws
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


OOK AAN DE MENS WORDT GESLEUTELD
De laatste tijd worden er steeds meer uitvindingen gedaan waardoor de mens 'verbeterd' wordt. In vroegere tijden werden die verbeteringen medicijnen genoemd, maar tegenwoordig mag je echt wel van hardware spreken.
En uiteraard worden de meeste van die verbeteringen uitgevonden in labo's die gesponsord worden door het leger - zij willen immers de supersoldaat creŽren en krijgen heel veel geld hiervoor van de overheid.
Een van de instellingen die veel onderzoek uitvoert is DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency. Nu moet je weten dat het internet eigenlijk ontstaan is binnen de schoot van DARPA - en dan weet je meteen dat er, uit al die militaire experimenten, ook heel mooie dingen kunnen ontstaan.
In een artikel bij Wired magazine werd een tipje van de sluier gelicht van de projecten waarmee DARPA bezig is - en die erg interessante resultaten halen, in het belang van de mensheid. Zo is er het project van de thermo-handschoen. Door simpelweg een thermostaathandschoen aan te doen aan de proefpersoon, slaagde men erin deze persoon zich toch lekker te laten voelen, ook in extreem koude of warme temperaturen: de handschoen koelde het bloed af, of warmde het op en door de bloedstroom werd het afgekoelde of verwarmde bloed doorheen zijn lichaam gevoerd.
Nog meer van zulke wonderbaarlijke projecten lees je bij Wired.
http://www.wired.com/wired/archive/15.03/bemore.html

LINUX OP DE XBOX
Wat is er een mooiere uitdaging voor Linux fans, dan te proberen Linux op de Xbox van Microsoft te draaien? Wel, blijkbaar zijn de fans erin geslaagd dit kunstje tot een goed eind te brengen. De sleutel tot dit bravourewerkje zou liggen bij het spel King Kong. Daarin zit een beveiligingslek, waardoor Linux op de console gezet zou kunnen worden.
Deelnemers aan het 23ste Chaos Communication Congress in Berlijn hebben dit nieuws bekend gemaakt. En uiteraard kan je op het internet links vinden naar pagina's die je vertellen hoe jij, als jij zo'n grote Linux fan bent, tewerk moet gaan om deze heldendaad na te doen.
http://mydedibox.homelinux.com/modules/smartsection/item.php?itemid=3

DRAADLOZE TECHNOLOGIE VOOR ONDER WATER
In de VS heeft de overheid geld uitgetrokken voor het onderzoek en de ontwikkeling van technologieŽn waarmee duikers en machines draadloos met elkaar kunnen communiceren, onder water. Want nu is het nog altijd zo dat duikers met elkaar 'praten' via handsignalen - en echt lekker praat dat niet!
De oplossing zou liggen in een soort onderwater radio, die draadloos de signalen zou doorsturen, ook naar onbemande machines bijvoorbeeld. Zo'n signaal zou dan wel niet kilometers ver gaan, maar toch wel werken.
Critici menen dan weer dat commerciŽle duikers niet geïnteresseerd zouden zijn in deze technologie. Zij zijn nu al verplicht om een soort van communicatie te onderhouden en krijgen hun lucht via pijpen vanop de oppervlakte; in die pijp zit ook een communicatiekabel.
http://news.com.com/Wireless+tech+goes+deep-sea+diving/2100-1039-6170415.html?part=dtx&tag=nl.e433

WALKMAN MOBIELTJE VAN SONY IS ECHTE DUIVEL-DOET-AL
Of en wanneer dit mobieltje hier in Europa verschijnt is ons nog niet bekend, maar wij wilden jou toch al wat vertellen over de nieuwe W580 Walkman Phone van Sony, omdat die er echt bovenuit springt door zijn vele functies.
Uiteraard is er een camera aan boord, 512 MB geheugen plus geheugensleuf om een extra geheugenkaart aan te koppelen (tot 1 GB). Dat geheugen is massa opslag compatibel, dus je kan het mobieltje op eender welke computer aansluiten en die herkent het mobieltje dan meteen als opslagtoestel.
Maar dan komt het: een ingebouwde pedometer die ook de snelheid kan meten waarmee je loopt en je prestaties; je kan het mobieltje gebruiken als modem (EDGE en GRPRS.).
Uiteraard het afspelen van muziek (er is een stereo headset die meegeleverd wordt), plus de mogelijkheid om muziek te herkennen: als je enkele seconden van de muziek opneemt, zal de TrackID dienst de naam van de song, de artiest en album kunnen herkennen. Ingebouwde tools om te bloggen, ondersteuning voor video clips, Bluetooth, RSS newsreader, toegang tot het net via een webbrowser, e-mail, MMS.... Kortom: een ware duivel-doet-al!
http://www.pcworld.com/article/130148-1/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc=us&lc=en&ver=4000&template=pip1&zone=pp&pid=10856

DANKZIJ WEBCAM WORDT JE GEZICHT JE PASWOORD
Een Canadees bedrijf heeft een nieuwe camera aangekondigd die tegelijkertijd als webcam gebruikt kan worden als een beveiligingssysteem dat een gezicht in 3 dimensies afscant en gebruikt als paswoord.
De camera zou ongeveer 40.000 identificatiepunten gebruiken en kijkt daarbij voornamelijk naar het voorhoofd van de persoon, zijn oogkassen en neusbrug. En de verificatie zou werken, want bij tests werden identieke tweelingen uit elkaar gehaald en gezichtsmaskers die gemaakt werden door een professionele afdruk te maken van iemands gezicht werd onderscheiden van het origineel.
En dat is wel handig. Want als je bijvoorbeeld geregistreerd bent als persoon mét baard en je de dag daarop je baard afscheert, blijf je herkenbaar en moet je niet opnieuw registreren. Idem dito voor dames die elke x weken van haarkapsel- en kleur veranderen of van brilmontuur.
De 3D DeskCam heeft nog een andere leuke toepassing: je kan zo immers een avatar aanmaken die er net hetzelfde kopje heeft opstaan als jijzelf en die avatar eventueel gebruiken in virtuele werelden of IM chats. Alhoewel dat in sommige gevallen toch niet aangeraden is...
Hoe het ook zij: een interessante nieuwe mogelijkheid om jezelf te identificeren. Je leest er meer over bij News.com
http://news.com.com/With+desktop+camera%2C+your+face+can+be+your+password/2100-1029_3-6171383.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Games veroveren nu ook de Blackberry: poker Desperate Housewives...
http://www.gameloft.com/
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070327001

*** EU stelt nieuw ultimatum aan Microsoft
http://solutions.journaldunet.com/breve/international/10536/la-commission-europeenne-fixe-un-nouvel-ultimatum-a-microsoft.shtml

*** Nieuwe GPL licentie wordt over 90 dagen officieel
http://solutions.journaldunet.com/breve/international/10540/la-gpl-3-officialisee-dans-90-jours.shtml

***Life Magazine zal voortaan enkel nog op het internet gepubliceerd worden, geen papieren magazine meer
http://www.journaldunet.com/breve/international/10537/life-magazine-sera-publie-uniquement-sur-le-web.shtml

*** Wetenschappers van de Berkly universiteit zijn er, samen met technici van Intel erin geslaagd om een systeem te ontwikkelen om WLAN signalen over een afstand van tot 100 km over te dragen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070328003

*** SanDisk brengt een kaart uit van 4 giga, die gebruikt kan worden in de Sony ericsson mobiele telefoon, die daarmee een echt multimedia mobieltje kan worden voor muziek, foto's en video.
http://www.sandisk.com/

*** Op het internet is code gepubliceerd die gebruikt kan worden om een gekende fout in Internet Explorer te misbruiken om allerlei snode zaken uit te voeren op jouw pc. Patchen is de boodschap!
http://www.pcworld.com/article/130155-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Cyberspace is café van de toekomst", verklaart Clo Willaerts, zelf een weblogster en een communicatiespecialiste. Maar dan wel een café zonder bier...
http://www.gva.be/nieuws/in_de_rand/default.asp?art={74803A7E-410D-4F35-832C-E4DC63C6A519}

*** Problemen bij de Google suite voor bedrijven, Google Apps: voor de derde keer deze maand lagen de servers plat
http://www.pcworld.com/article/130187-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Google richt zijn pijlen op tv: heeft een team software ingenieurs in dienst genomen om producten te ontwikkelen voor traditionele tv
http://www.pcworld.com/article/130188-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Bug in StarOffice,OpenOffice: hackers kunnen controle overnemen van pc via een speciaal bewerkt document
http://www.pcworld.com/article/130189-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** IBM heeft een optische chipset uit die 8x sneller data transfer mogelijk maakt
http://www.dvhardware.net/article17913.html

*** Asus jaagt Creative schrik aan met geluidskaarten
http://www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=1920621&WT.mc_id=rss

*** Japanners komen met superdunne doorzichtige accu
http://www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=1920663&WT.mc_id=rss

*** IBM vindt een manier om chips koeler te houden
http://www.infoworld.com/article/07/03/23/HNibmcoolchips_1.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ANNE DAVIS - TEMPLE OF CONTRADICTIONS
[singer/songwriter] Een dame met een gitaar en een erg warme, tamelijk lage stem. Zij brengt voornamelijk ballades, in een eerder folk-aandoend arrangement. Het mag, naar onze smaak, soms wat meer warmte uitstralen.
Bij Indieheart kan je twee songs downloaden en een drietal live beluisteren. Ons beviel de tweede song, Where the Roads Cross, een stuk meer dan Contradictions.
http://www.annedavismusic.com

MAGDALEINA - DON'T BOX ME IN
[Rock] Voor de keuze van deze week gingen wij op bezoek bij Indie Heart. Om te beginnen een iets ruigere band, die pure rock & roll speelt, met erg zware basgitaren. Niet voor teerhartige zielen, maar het is, in zijn genre, zo perfect dat het zelfs mooi is. Voor ons een aanrader en dat wil wat zeggen - heavy rock is niet echt onze stijl. Van deze band kan je 3 songs live beluisteren op Indie Heart
http://myspace.com/magdaleinaband
http://indieheart.com/bands/46/

PULL A START TRIP - FOR ME TO KNOW AND YOU TO FIND OUT
[Rock] Erg up-tempo en vrolijk, deze band met roots in Duitsland. Deze song voegt er nog handgeklap aan toe, plus een door gitaren onderlijnd ritme. Kan zeker en vast bekoren - net zoals de andere songs die je bij Indieheart van hen kan downloaden.
http://indieheart.com/bands/162/
http://www.pullastartrip.com

ADY FERGUSON - GETTING BETTER
[ Singer/Songwriter] Een intieme song, zonder daarom zweemzoet te zijn. Hij schrijft al muziek sinds hij 15 was en de eerste plaat die hij kocht, was van Paul Weller - een van onze favorieten en op het lijstje van zijn voorbeelden staan The Small Faces, John Martin, Peter Green, Jeff Buckley... Dan weet je dat het goed zit!
http://indieheart.com/bands/122/
http://www.myspace.com/adyferguson

CHAPMAN - THE RIVER
[ singer/songwriter] Over deze man hebben wij het al eens gehad - wij hebben hem inderdaad leren kennen via IndieHeart en zijn song The River, die je kan downloaden, blijft beklijven. Maar ook de andere songs, die je bij Indieheart in streaming kan beluisteren, zijn echt prachtig.
http://indieheart.com/bands/155/
http://myspace.com/unexplodedbombshell


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Leen geld van pessimisten - zij verwachten het niet terug.
De nieuwe oogstDIGICATION: ONLINE SCHOOL
Een Amerikaans concept en wij vragen ons af of er Nederlandstalige tegenhangers van bestaan. Het principe: een veilige soort MySpace maken voor scholen, waar leerlingen online portfolio's kunnen maken om hun werk tentoon te stellen, terwijl zij en/of hun leraren bepalen wie deze pagina's mag bekijken. In de VS zijn er een 600 scholen die gebruik maken van deze tool.
[Taal: Engels]
http://www.digication.com/

::: Nagekomen bericht ====

Lezer Johan reageerde op dit artikel, en gaf ons de links door naar twee sites/diensten, die minstens even goed zijn als dit Amerikaanse aanbod:
<<<
Beste,
Ook in Vlaanderen bestaan gelijkaardige platforms, waar diverse scholen en/of scholengroepen gebruik van maken.
Het meest gebruiksvriendelijk, zowel voor leerkracht als leerling, is :
www.smartschool.be
Een andere site, met iets minder mogelijkheden, is
www.studyplanet.be
De moeite om eens te bekijken, en smartschool hoeft zeker niet onder te doen voor zijn Amerikaans broertje.
Groeten,
Olivier Joaneaux
>>>>


HURRA TORPEDO - DE ENIGE BAND MET KEUKENAPPARATUUR
Je moet het maar kunnen: ijskasten en droogkasten gebruiken als instrumenten bij je optredens. Dat is wat deze band doet. Wij zeggen niet dat zij kunnen zingen, verre van dat, maar het is wel leuk om zien!
Enkele van hun optredens kan je bij YouTube vinden.
http://www.youtube.com/watch?v=MuZwnC9rB-A
http://www.hurratorpedo.org/

WIKICHARTS: DE MEEST GERAADPLEEGDE ARTIKELS
Deze lijst geeft een mooie tijdsgeest weer. Sinds augustus 2006 worden hier de statistieken verzameld van de meest geraadpleegde artikels in de online encyclopedie Wikipedia en in een lijstje gezet. Je kan de evolutie van die lijst raadplegen van toen tot nu, door onderaan bij Settings te klikken op "Other Months". Nu kan blijkbaar alles wat met de oudheid te maken heeft, Sparta en de Slag van de Thermopylae, op grote belangstelling rekenen. Typisch: "list of sex positions" blijft een constante op de lijst...
O ja: je kan ook de lijst opvragen van de meest geraadpleegde artikels in de Nederlandstalige wiki - klik bij Settings op Other Wikis en kies voor nlwiki.
[Taal: Engels/Nederlands]
http://tools.wikimedia.de/~leon/stats/wikicharts/index.php?ns=articles&limit=100&month=08%2F2006&wiki=enwiki

TWITTER: WAT DOE IK NU?
Een nieuwe webdienst - bloggen, maar dan minimaal en erg mobiel. Via korte boodschappen (on line, IM of sms) laat je weten wat je aan het doen bent; vrienden kunnen zich op jouw boodschappen inschrijven en je zo volgen. Ideaal om bijvoorbeeld ergens af te spreken - maar je moet wel zien wat je in je boodschappen schrijft. En sommigen worden het na een tijdje echt wel beu om voortdurend boodschappen te ontvangen. Maar anderen vinden het dan weer dé max!
[Taal: Engels]
http://www.twitter.com

Twittervision
Een mash-up van twitter en Google Maps: op deze wereldkaart worden in real time de twitter-boodschappen weergegeven. Boodschappen van mensen uit de VS uiteraard, maar ook uit Duitsland, Frankrijk, BraziliŽ en zelfs Oost-Europa. Het geeft je een goed beeld van de nonsens enerzijds en de zeitgeist anderzijds die Twitter berichten weergeven. En je zal ook bemerken dat er al heel wat spam in de berichten voorkomt :(
[Taal: Engels]
http://twittermap.com/twittervision/

ZEFRANK: ONEINDIG GRAPPIG
Je moet het maar doen: sinds maart 2006 maakt deze man elke dag een video waarin hij grappig maar ook kritisch en vooral humoristisch uit de hoek komt, over allerlei onderwerpen. Velen noemen hem een van de beste vloggers ter wereld. Op zijn startpagina kan je de verschillende onderwerpen bekijken waarover hij het heeft en het hele archief van shows kan je natuurlijk ook bekijken. De man heeft helaas aangekondigd dat hij ermee ophoudt - of het nu het maken van shows tout court betreft, of enkel dagelijkse shows (want dat is toch een moordend tempo!) is nog niet bekend. Wij hopen dat hij nog een tijdje doorgaat, zelfs al is het in een minder hoog tempo!
[Taal: Engels]
http://www.zefrank.com/theshow/
http://www.zefrank.com/

WORLD PRESS PHOTO: DE MOOISTE FOTO'S VAN HET JAAR
Elk jaar weer worden er prijzen uitgereikt voor de mooiste, de meest treffende, de meest ontroerende foto' in verschillende categorieŽn. Bij L'Internaute vind je de prijzen winnende foto's van World Press Photo 2007 op een rijtje gezet.
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/photo_numerique/world-press-photo-2007/world-press-photo-2007-la-meilleure-photo-de-l-annee.shtml

MYTOONS: EEN ONLINE COMMUNITY VOOR ANIMATORS
Artiesten en animatoren van over de hele wereld hebben nu ook hun eigen sociale site op het internet: MyToons. Daar kunnen zij hun filmpjes delen, bekijken en bespreken. En wij kunnen natuurlijk ook meekijken! En vind je sommige filmpjes wel leuk, dan bestaat er een tool om zo'n filmpje in je eigen website in te bouwen.
[Taal: Engels]
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=22980

EEN OUD BAKJE MET LINUX
Allicht heb jij ook in je kelder een afgedankt computertje staan. Maar waarom zou je dat bakje afschrijven - gebruik het liever om eens Linux op te installeren: je leert alvast heel wat bij met dat experiment! Op deze site vind je een handleiding hoe je tewerk moet gaan - in het Engels weliswaar. Als een van onze lezers een tegenvoeter in het Nederlands kent: graag!
[Taal: Engels]
http://www.informationweek.com/news/showArticle.jhtml?articleID=198500289

INTERACTIEVE SITE OVER SLAVERNIJ
Zoals je wellicht weet, staan de projecten van de Britse openbare omroep altijd synoniem voor deugdelijkheid. En wanneer je dan leest dat de BBC een site geopend heeft over slavernij, dan kunnen wij je alleen maar aanraden om er eens een kijkje te nemen. De portaalsite bevat informatie over hoe slavernij werkt, de campagne om slavernij af te schaffen, de helden van de strijd tegen slavernij en de impact van de slavernij op het VK en de rest van de wereld.
Je vindt er ook een interactieve landkaart over de geschiedenis van de slavenhandel en de afschaffing ervan, die aantoont hoe de mensenhandel verliep.
[ Taal: Engels]
http://bbc.co.uk/abolition

FRANSE UFO'S
Als eerste land ter wereld maakt Frankrijk haar informatie over UFO's publiek. De meeste landen houden de lippen stijf als het op UFO's en vreemde verschijningen gaat, maar la Douce France maakt dus komaf met deze gewoonte. De website werd ontwikkeld door het Franse ruimteagentschap, wat dus voor kwaliteit mag staan. Er zijn een 400 UFO gevallen te raadplegen en in de volgende maanden komen er daar nog bij.
Het kan zijn dat je bij je bezoek zal bemerken dat de server erg traag reageert - blijkbaar lokt de site enorm veel nieuwsgierigen en kunnen de servers al dat volk niet aan...
http://www.cnes-geipan.fr/

PYRO.TV: VIDEO AGGREGATOR
Video blijft erg populair op het web en er zijn dan ook heel wat sites die daarop inspelen. Een daarvan is Pyro.tv, dat je eigenlijk een aggregator mag noemen: hier vind je links naar filmpjes op verschillende videosites. Je kan er een eigen kanaal aanmaken, de populairste kanalen vinden, zien op welke kanalen andere gebruikers geabonneerd zijn, enz. Je kan ook clipjes inbouwen in MySpace, Friendster en gelijken.
[Taal: Engels]
http://www.pyro.tv/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : SOUNDFX
Op zoek naar een leuk (achtergrond)geluidje voor een Flashanimatie, een Powerpoint-presentatie of een filmpje. Op deze site kan je gratis verschillende geluiden beluisteren en downloaden. Tip: kijk ook eens in de rubriek "Sound loops".
(taal : Engels) [Filover]
http://www.flashkit.com/soundfx/

VRIJDAG FOTOGRAFIEDAG : ALBERT WATSON
Eén van de meest succesvolle mode- en commerciŽle fotografen ter wereld. Op de beginpagina van zijn website krijg je een mooi staaltje van zijn kunnen te zien. Een deel van het werk van deze Amerikaanse fotograaf is tot 13 mei 2007 ook te bewonderen in het Antwerps fotomuseum.
(taal : Engels / Nederlands) [Filover]
http://www.albertwatson.net/
http://www.fotomuseum.be

VRIJDAG FILMDAG: BREAKING AND ENTERING
OfficiŽle website van deze film met Jude Law en Juliette Binoche in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds: 21 maart 2007.
De vorige keer aangekondigde film "The good shepherd" is pas vanaf 18 april in de filmzalen te zien.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.breakingandentering-movie.com/

==== VERS VAN HET KLAVIER ===

TOERISME OP HET NET: THAILAND
In Zuidoost-AziŽ ligt Thailand, dat tot 1949 de naam Siam droeg. Het land heeft zo'n 60 miljoen inwoners en sinds 1782 is Bangkok de hoofdstad. De meest gekende toeristische centra zijn Pattaya en Phuket. Op de officiŽle site voor Toerisme vind je heel wat praktische informatie. In het fotoalbum zitten heel wat mooie foto's.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.tourismthailand.org/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thailand_van_A_tot_Z


* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

KIM GEVAERT

OfficiŽle website van de beste Belgische spurtster van het moment en tevens Europees kampioene.
http://www.kimgevaert.be/

JOKE BRUIJS
OfficiŽle website van deze Nederlandse actrice o.a. gekend van de populaire TV-reeks "Toen was geluk heel gewoon".
http://www.jokebruijs.nl/

ALEX AGNEW
OfficiŽle website van deze Belgische stand-up-comedian
http://www.alexagnew.be/

FELIPE MASSA
OfficiŽle website van deze Braziliaanse Formule-1-rijder, die dit seizoen voor Ferrari rijdt.
http://www.felipemassa.com/Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Nieuwe supercomputer heet Huygens
http://www.ad.nl/multi-media/article1229404.ece
- Amsterdam' verkocht op Second Life
http://www.ad.nl/amsterdam/article1225797.ece
- Hirsch Ballin grijpt in bij stichting Thuiskopie
http://www.ad.nl/multi-media/article1226597.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Draadloze televisie
De NU Wireless TV werkt niet alleen geheel draadloos, maar is ook waterproof. Je kunt hem dus overal in en rond het huis gebruiken.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18628
- Commodore game PC's
Commodore is weer terug op de gamemarkt. Dit maal niet met een eigen game-console, maar met een serie krachtige game-pc's.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18592
- Xbox 360 Elite
Microsoft gaat een uitgebreidere versie van de Xbox uitbrengen. De Elite biedt beelden in hd-kwaliteit en een grotere harde schijf van 120 GB.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18627

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- KEF brengt audio zonder kabels
De verschillende onderdelen van een thuisbioscoop zijn meestal onderling verbonden met een wirwar aan kabels. Dit is niet altijd even praktisch. Daarom beginnen fabrikanten nu te zoeken naar draadloze....
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2823
- Dvd-recorder met 160GB harde schijf. PANASONIC - DMR-EH57:
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4575
- 42-inch lcd-tv met Senseye technologie BENQ - VL423
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32007&newsid=4637

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Plaats uw kleine advertenties in Metro per SMS
Metro, de tweede grootste krant van BelgiŽ, lanceert deze week een nieuwe gezellige dienst voor kleine advertenties: SMS Deal.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16345&style=34360
- Citizendium huldigt haar alternatief voor Wikipedia in
Citizedium treedt met een betaversie de sfeer van de participatieve online encyclopedieŽn binnen. Haar stichter zaait daarmee onrust bij Wikipedia en hoopt op die manier de kinderziekten van het icoon uit de sector te helen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16353&style=34360
- Gmail tijdelijk plat
Gmail, de email dienst van Google zou dinsdag 27 maart even down zijn geweest en problemen hebben gekend met de beschikbaarheid.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16360&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
Apple TV reeds gehackt
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/mac-news/apple-tv-reeds-gehackt.cfm
- Nieuwsgroepen in je Thunderbird mailprogramma
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/nieuwsgroepen-in-je-thunderbird-mailprogramma.cfm
- Meer dan 20 miljoen stuks van Vista verkocht op een maand
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/meer-dan-20-miljoen-stuks-van-vista-verkocht-op-een-maand.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Trend: personalisatie van consumentengoederen
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4086
- Ogone analyseert de Belgische online handel
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4083
- E-commerce en Web 2.0 op Ondernemen 2007
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4069

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Games: Something Amiss - Chapter One & Chapter Two
http://www.speedzone.be/artikel/1463_something_amiss__chapter_one__chapter_two.html
- Film & TV: Justin TV - Gluur 24 uur per dag mee in het leven van Justin
http://www.speedzone.be/artikel/1462_justin_tv__gluur_24_uur_per_dag_mee_in_het_leven_van_justin.html
- Muziek : Enter Shikari - Anything Can Happen In The Next Half Hour
http://www.speedzone.be/artikel/1461_enter_shikari__anything_can_happen_in_the_next_half_hour.html

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Do you talk the Belgacom i-talk ?
Belgacom heeft tegelijkertijd twee nieuwe producten gelanceerd die nogal baanbrekend zijn in vergelijking met vroeger, maar zowel op fora als bij de gebruikers worden ze nogal snel door elkaar gebracht. Samen met technici van Belgacom proberen we de spaghetti wat te ontrafelen en wat duidelijkheid te scheppen
http://be.theinquirer.net/2007/03/do_you_talk_the_belgacom_italk.html
- Brusselse gemeente wilt WIFI en WIMAX belasten.
4000 Euro per mast per jaar voor o.a. WIFI en WIMAX masten op het grondgebied van je gemeente. Je moet er maar op komen. Het is trouwens onduidelijk of individuele FON of gewone Open persoonlijke WIFI routers daar ook onder vallen
http://be.theinquirer.net/2007/03/brusselse_gemeente_wilt_wifi_e.html
- Je bent aan het verkeerde adres mevrouw
De altijd zo serieuse en bezorgde security-mensen van de normaal streng gecontroleerde mailinglist full disclosure kregen de afgelopen week wel een raar bericht in hun mailbox.
http://be.theinquirer.net/2007/03/je_bent_aan_het_verkeerde_adre.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Ilse media sluit muziekwinkel Download.nl
http://tweakers.net/nieuws/46932/Ilse-media-sluit-muziekwinkel-Download.nl.html
- Boot Camp nu ook met Vista-ondersteuning
http://tweakers.net/nieuws/46930/Boot-Camp-nu-ook-met-Vista-ondersteuning.html
- Nederlandse kranten zetten stap naar e-book
http://tweakers.net/nieuws/46923/Nederlandse-kranten-zetten-stap-naar-e-book.htmlWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Kasteel in Heusden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Meylandt
* Klein dorpje in de Belgische provincie Namen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mouzaive
* Afrikaanse filosofie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_filosofie
* Malayo-Polynesische taal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fijisch
* Gemeente in Haïti - http://nl.wikipedia.org/wiki/Port-Margot
* Het partiŽel smelten van gesteenten in de continentale korst - http://nl.wikipedia.org/wiki/Anatexis
* Beeldend kunstenaar en lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg - http://nl.wikipedia.org/wiki/Alida_Jantina_Pott

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Op 2 april begint Pesach - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach
* Op 6 april is het Goede Vrijdag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_Vrijdag

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over vlaggen en wapens - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vlaggen_en_wapens
* Regelmatig komen er nieuwe artikelen in de etalage van wikipedia. Recente voorbeelden zijn artikelen over:
o Voynichmanuscript - http://nl.wikipedia.org/wiki/Voynichmanuscript
o Mongoolse Rijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mongoolse_Rijk

Wikiraadsel: De vlag van Adzjari? bevat vijf kruizen. Welke religie heeft de meerderheid van de inwoners van deze autonome republiek? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070329

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautITUNES EN PODCASTS: LUISTEREN OP SPEED
Misschien behoor jij wel tot de mensen die audio erg snel kunnen beluisteren en hun geduld verliezen wanneer degene die teksten voorleest zo traag spreekt. Je kan het tempo in podcasts opvoeren. Hiervoor moet je de bewuste aflevering rechts aanklikken en kiezen voor "show song file." Daarna open je het bestand met QuickTIme en kies je Show A/V Controls. Nu kan je de schuiver bij PlayBack Speed onderaan het venster verschuiven, tot de voorlezer de voor jou ideale snelheid bereikt heeft.

ITUNES EN PODCASTS: ZIE MAAR HOE JE HET BEKIJKT
Wanneer je een video podcast bekijkt in je iTunes, dan wordt die normalerwijze opgestart in het kleine "Now Playing" venster links onder van je iTunes. Wil je de video in een groter formaat bekijken, klik dan gewoon op het videobeeld. Je kan zelfs overschakelen op "full screen" (volledig scherm). Klik hiervoor op de Fullscreen button onderaan de player.

ITUNES EN PODCASTS: BIJHOUDEN VOOR LATER
Sommige podcasts duren wel een heel uur, vooral discussieprogramma's. Kan je zo'n podcast niet in één trek beluisteren? Geen nood. Zowel in iTunes als op je iPod kan je het afspelen stopzetten en later hernemen - iTunes en iPod onthouden waar jij gebleven was. Maar dit is eigenlijk een optie die je kan activeren of uitzetten. Klik hiervoor op een podcast bestand, kies Get Info uit het context menu en vink het vakje Remember Playback Position uit. Je kan dit doen voor podcasts, maar ook voor andere bestanden.
Bij sommige players, zoals de Archos, is het bovendien mogelijk om een bookmark te leggen, om later het beluisteren te hernemen. Maar niet alle spelers hebben deze mogelijkheid en dat is wel spijtig...

iTunes en Podcasts: downloaden
Wanneer iTunes een probleem tegenkomt bij het downloaden van een podcast episode, verschijnt er een uitroepteken links van de titel van die episode. Klik op dat uitroepteken om details op te vragen over het soort fout. In het algemeen gaat het dan om een fout in de feed die de podcaster aanbiedt. Meestal zal de episode de volgende dag wel normaal beschikbaar zijn.

iTUnes en podcasts: afspelen
Nadat een episode gedownload is, verschijnt er een blauw bolletje links van de podcast, om aan te geven dat de podcast nog niet afgespeeld werd. Zodra je de podcast begint af te spelen, zal het bolletje verdwijnen.
Wanneer dat bolletje weg is, is dat een teken dat de episode automatisch van je iPod verwijderd wordt bij de volgende keer dat je je iPod synchroniseert met je computer. Wil je de episode echter op je iPod bewaren, klik dan rechts op de titel van de podcast en selecteer "markeer als niet gelezen".

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


YouRipper: filmpjes downloaden
Windows - freeware
Met deze software kan je filmpjes downloaden van de belangrijkste videosites (YouTube, Google Video, MySpace, Daily Motion, Guba) om ze later offline te bekijken. Met deze tool kan je ook video's van deze sites in je eigen pagina inbouwen, dankzij een speciale videoplayer. (Bron: Wim W)
http://www.remlapsoftware.com/

Veoh: video's bekijken
Windows - freeware
Deze gratis player is ideaal om video's op jouw computer, draagbare toestel of tv te bekijken. Videoh is zelf een site waar je video's vindt, maar de site biedt ook een player aan om deze films op groot scherm te bekijken, of op te slaan om later te bekijken. (Bron: Wim W)
http://www.veoh.com/downloadFlow.html

Starter: wat wordt er opgestart?
Win98/NT/2000/XP - 675k - freeware
Net zoals wij wil jij wellicht weten wat er allemaal opgestart wordt wanneer jij je computer opzet - wie weet wat voor geheugenvreters mee opgestart worden!
Windows heeft daar een eigen tool voor, msconfig, dat je kan oproepen door bij Start, uitvoeren, msconfig in te tikken. Maar dit progje doet meer en beter - het vermeldt alle betrokken dll's bijvoorbeeld, geheugengebruik, priorities enz.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/03/23/starter

Active Webcam: beelden via het internet
Win2000/XP/2003/Vista - 9,39 MB - shareware met zeurscherm
Deze software slaat beelden op van je webcam, aan een ratio van maximaal 30 frames per seconde, maar ook van eender welk ander videotoestel, zoals tv-kaarten, camcorders, netwerk IP camera's. Deze content wordt dan geüpload naar een FTP server, zodat je de beelden kan bekijken met een gewone browser.
http://www.download.com/Active-WebCam/3000-2348_4-10064509.html?tag=nl.e415

EditPad Lite en Pro
Windows - shareware EUR 39,95
Deze handige vervanger van de ingebouwde Notepad van Microsoft werkt met tabblaadjes, herkent script tags en je kan zelfs werken met "projecten" waarbij een aantal bestanden meteen geopend worden. Er is nu een nieuwe versie uit, die beter samenwerkt met Vista en o.a. de bestanden versleutelt zodat ze niet gewijzigd kunnen worden, als je die optie tenminste in Vista geactiveerd hebt.
http://www.editpadpro.com/editpadprohist.html
http://www.editpadpro.com

To Do lijstjes

WinXP - 1,2 MB - freeware
Een simpel progje waarmee je to-do lijstjes kan aanmaken en opvolgen. Een ideale tool voor de mensen die zoveel te doen hebben en zoveel rond hun kop hebben!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64570/description.html?tk=nl_hsxdwn

Yahoo Widgets 4
Win2000/XP/Vista - 11,63 MB - freeware
Widgets zijn kleine progjes die je op je desktop draait, onder een overkoepelende interface - in dit geval Yahoo. Versie 4 van de Yahoo Widgets is een hele verbetering tegenover vroegere versies: je krijgt nu een "dock" dat je kan uitklappen en terug verkleinen en waaraan je de verschillende widgets toevoegt of aanpast aan jouw smaak.
http://www.download.com/Yahoo-Widgets/3000-2347_4-10335368.html?tag=nl.e415

Undelete Plus
Win95/98/ME/NT/XP/2003 - freeware
Met dit progje kan je per vergissing gewiste bestanden terug ophalen, zowel vanuit de papiermand, als een DOS venster, een netwerkschijf, of vanuit Windows Explore.
http://www.lockergnome.com/nexus/blade/2007/03/08/undelete-plus-new-version-and-still-free/

Vrijdag Macdag: Adium X
Mac OS X 10.2 - 14?7 MB - freeware
Het was even stil rond deze software - nochtans was het een van de meest populaire externe programma's voor de Mac, volledig aanpasbaar. Nu zijn de makers terug in gang geschoten. Het progje ondersteunt verschillende IM diensten zoals AIM, Yaoo, MSN, Jabber, Gadu-Gadu en vele andere. Het progje heeft dezelfde basis als de Linux-client GAIM.
http://ct.download.com/clicks?t=35660131-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: SYNERGY
Mac OS 10.2 - 1, 5 MB - shareware $5
Een simpel progje dat iTunes in de menubalk zet, zodat je meteen de controleknoppen bij de hand hebt: snel doorspoelen, overslaan, afspelen, enz. Je kan ook het volume wijzigen van een song en die instelling telt dan voor het hele systeem. De album art (cover) wordt in een transparant venster vertoond bij de aanvang van een song, zodat je weet welke song afgespeeld wordt.
http://ct.download.com/clicks?t=35660134-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Luc heeft een (terechte) opmerking over de progjes die wij vermelden.
<<<<
Geachte heer/mevrouw,

Geruime tijd reeds ben ik trouwe lezer van jullie nieuwsbrief die zeer veel nuttige informatie bevat.

Toch wil ik een feit ter kennis brengen.

Het is jammer dat in de rubriek; van alles halen, (bijna) niets betalen, allerlei programmaís aangeboden worden die zogezegd freeware zijn, doch wanneer men er daadwerkelijk gebruik wil van maken, komt er soms een addertje van onder het gras.

Het is zo dat men het programma kan gebruiken tot op een bepaald punt, of men moet zich registreren en het bewuste programma aankopen.

Zo ook nu in de Spyware Doctor, na het scannen worden de fouten aangegeven, doch om ze te kunnen verwijderen moet men het programma aankopen.

Dit zou volgens mij niet mogen, tenware het reeds aangekondigd staat bij het downloaden.

Met voorname achting,

Luc Depoortere
>>>
Dag Luc,

Bij het vermelden van de software gaan wij af op de informatie die vermeld is door de maker van de software, of op site waar zij aangeprezen werd. Het is ons, helaas, niet mogelijk om alle producten volledig uit te testen, en wij vertrouwen op de eerlijkheid van de sites waarnaar wij verwijzen.
Als er toch verkeerde informatie voorkomt, dan zouden wij onze lezers graag willen aanmoedigen om via de forums die meestal bij de betroffen sites beschikbaar zijn, hun wedervaren te vertellen, en hun kritiek te uiten...En als er echt flagranten misbruiken voorkomen bij programma's die onder het label "freeware" aangebonden worden, dan zouden wij het appreciŽren als je ons dat zou melden, zodat wij de andere lezers kunnen verwittigen.

Hilde
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een nederlaag is niet bitter, als je ze niet moet slikken.