Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 24/3/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 492 van 24/3/2007

Gegroet lezers,

Hier zijn we weer, met jouw leesvoer. Deze week berichten over betalen via de mobiele telefoon, racespelletjes die aanzetten tot roekeloos gedrag, het Franse "oui" tegen Ubuntu... Weer een bont allegaartje!

In onze reeks tips voor iTunes zijn we beland bij iTunes en podcasts. Een onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt, zoals trouwe lezers wel weten. Wij willen daarom graag enkele misverstanden uit de weg ruimen. Ten eerste: om naar podcasts te luisteren, heb je geen iPod nodig. Een iPod kan natuurlijk, maar elke andere draagbare player is even goed, en je kan natuurlijk ook op je computer luisteren. Ten tweede: er zijn niet alleen audio-podcasts, maar ook video-podcasts, die je het best kan vergelijken met afleveringen van een talk-show of informatief of humoristisch programma. Je kan zelfs Emma bekijken via de podcasts! En ten derde: niet iedereen zal zo begeesterd zijn door audiopodcasts. Je moet namelijk de tijd en gelegenheid hebben om ernaar te luisteren. Typische podcasts-fans zijn mensen die luisteren terwijl zij handenarbeid doen, het huishouden, sporten.... Wij hopen met onze reeks over podcasts toch een beetje van ons enthousiasme over te kunnen dragen op onze lezers!

Zo, dat was onze intro voor vandaag. Bij leven en welzijn hopen wij jullie volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
PROVIDERS VERKOPEN WEBCLICKS VAN DE GEBRUIKER
Op een recente conferentie, Open Data 2007, verstomde de directeur van een webonderzoekbedrijf de wereld: hij onthulde dat tegenwoordig veel ISP's de clickstream data van hun gebruikers verkopen. Dat zijn dus de gegevens over jouw klikgedrag, zoals welke sites jij bezocht hebt en in welke volgorde. Jouw naam hoort daar niet bij, enkel jouw identificatie als een nummer. Maar wij weten al dat dit onvoldoende bescherming biedt over jouw privacy: AOL openbaarde onlangs, met de beste bedoelingen, de zogenaamd anonieme zoekopdrachten die haar abonnees ingaven, maar omdat zij ook aan unieke nummers gekoppeld waren, kon men toch het een en ander achterhalen over die gebruikers - een van hen, een niets vermoedende dame, werd zelfs geïdentificeerd aan de hand van die zoekgegevens.
Blijkbaar werd er veel geld betaald bij de verkoop van deze gegevens - bedrijven zouden er miljoenen dollars voor over hebben. Het doet in elk geval de wenkbrauwen fronsen en de vraag rijzen of er niet meer waarborgen gegeven moeten worden over onze privacy....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070315-your-isp-may-be-selling-your-web-clicks.html

NIEUWE MANIER OM WEBBEZOEK TE METEN
Voor alle betrokken partijen (webmaster, adverteerders...) is het erg belangrijk te weten hoe vaak een pagina bezocht wordt. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het feit dat jij een site bezoekt en het aantal pagina's dat jij binnen die site aanklikt of oproept. Maar de laatste tijd wordt dat laatste erg moeilijk te meten, vermits heel wat Web 2.0 websites gebruik maken van de webtaal Ajax en die geen kliks meer nodig heeft om de inhoud van een site aan te passen aan jouw commando's.
Zo ontstond er controverse toen het bedrijf ComScor in december aankondigde dat MySpace de meest bezochte site was, op gebied van page views. Maar MySpace maakt niet veel gebruik van Web 2.0 technologieŽn, zodat die cijfers eigenlijk verdraaid waren. Het gevaar dreigde dat webmasters hieruit hun conclusie zouden trekken en zouden aarzelen om over te stappen op de nieuwe webtechnologieŽn, juist omwille van dit oude meetsysteem - adverteerders willen nu eenmaal cijfers over bezoek in handen hebben, vooraleer zij een advertentie plaatsen.
ComScore heeft nu dan ook een nieuwe mestnorm voorgesteld, die de andere meetinstrumenten moet aanvullen en het probleem van het meten bij Web 2.0 sites moet oplossen. ComScore definieert "visits" of bezoeken als "het aantal keer een unieke bezoeker de webcontent binnen een website benadert, met een tussenperiode van minstens 30 minuten." Zo zijn er dus drie meetpunten: visits (zie boven), reach (het aantal gebruikers) en engagement (hoe lang zij blijven op de site). En dat moet toch een duidelijk beeld geven van de aantrekkingskracht van een site.
Meer over het nieuwe meetsysteem bij Ars Technica
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070315-comscore-to-supplement-page-view-measurement-with-visits.html

MICROSOFT PROBEERT MAIL-VRETENDE FOUT TE MINIMALISEREN
Verleden week werd bekend dat de One Care antivirussoftware van Microsoft wel erg drastisch te werk ging: als de tool bij een Outlook-gebruiker een virus in een bijlage vond, dan werd de hele mailbox maar meteen in quarantaine geplaatst. Gevolg: de gebruiker vond zijn mail bestand (.PST) niet meer weer.
Microsoft heeft nu een weerwoord gepubliceerd op deze blunder, zij het dat het excuus erg zwak klinkt. Woordvoerders van Microsoft zeggen namelijk: "de mails zijn niet gewist, je kan ze alleen niet meer vinden". Waarop de gebruiker er zelfs van beschuldigd wordt een deel van de ellende die hem overkomt, zelf veroorzaakt te hebben, door een system restore te willen doen omdat hij geloof hecht aan berichten die op het internet verschenen waren over de problemen met OneCare.
Nu, voor ons is dat klinkklare onzin. De gebruiker heeft niets verkeerd gedaan, Microsoft wel. En als de gebruiker, in zijn poging om de fout van Microsoft recht te zetten, hetgene doet wat Microsoft hem geleerd heeft, namelijk een system restore, dan is het, naar onze mening, nog altijd Microsoft die in de fout gegaan is. Of zien wij het verkeerd?
Meer over dit probleem bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Calls_Reports_of_Miss
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Calls_Reports_of_Miss

VISTA EEN HEEL JAAR DRAAIEN ZONDER TE ACTIVEREN
Volgens Windows expert Brian Livingston zou je, mits een kleine wijziging uit te voeren aan het register, Vista minstens een heel jaar kunnen draaien zonder activatie. Het is te zeggen: je kan de verplichting tot activatie tot 8 keer uitstellen buiten de 3 maanden die je origineel krijgt om Vista te activeren.
"Een hack" zegt Microsoft en dus illegaal. "Neen", zegt Livingston, een goed gedocumenteerd onderdeel van het besturingssysteem. Microsoft betwijfelt bovendien of wat Livingston beweert wel in realiteit mogelijk is. Waarop Livingston prompt live via een webconferentie aantoonde dat de procedure wel degelijk uitgevoerd kan worden.
Hoe het juist ineen zit, leest u in dit artikel bij PC World. Waar wij in elk geval aan willen toevoegen: don't try this at home!
http://www.pcworld.com/article/129890-1/article.html?tk=nl_dnxnws

FRANKRIJK ZEGT "OUI" TEGEN UBUNTU
Het Franse parlement wil besparen - een nobel doel. En omdat de spullen van Microsoft en co zo duur zijn, zal in de toekomst overgeschakeld worden op "gratis" software, met name de Ubuntu distributie van Linux. Deze beslissing zou de Franse belastingbetaler heel wat geld doen besparen.
In principe zullen 1.154 computers nog voor de start van de volgende parlementaire zitting, in juni 2007, al Ubuntu draaien. De Franse gendarmerie zou als een van de eersten overschakelen van de "fenetres" van Microsoft, naar open software.
De Ubuntu nieuwssite Fridge.com weet er nog aan toe te voegen dat OpenOffice, Firefox en een open bron e-mailclient de Microsoft producten zullen vervangen.
http://fridge.ubuntu.com/node/814
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=38168

CHINA IS HET LAND MET DE MEESTE BOTNETS
Even ter herinnering: botnets zijn netwerken van computers, waarop de een of andere snoodaard een achterdeurtje geplaatst heeft. Via dat achterdeurtje kan hij van jouw computer gebruik maken om allerlei foute dingen te doen: spam te versturen, "denial of service" aanvallen uitvoeren, enz. Degene die zo'n botnet uitbaat, noemt men een botherder.
Welnu, volgens cijfers van Symantec zou China de grootste concentratie hebben van botnets. Het meest bevolkte land ter wereld zou 26% van alle bot-besmette computers herbergen. In de laatste zes maanden van 2006 zag Symantec hoe er elke dag gemiddeld meer dan 21.000 nieuwe besmette computers bij kwamen. In de regio Europa/Midden Oosten/Afrika voerden Frankrijk en Duitsland het lijstje aan. Maar qua individuele steden staat Madrid vooraan, waar 6% van alle computers besmet was.
Wie zijn dan de botherders? Volgens Symantec zitten de meeste snoodaards in de VS. Trouwens: dat werelddeel is ook verantwoordelijk voor het hoogste aantal phishing sites: maar liefst 46% van alle dergelijke sites is in de VS gevestigd. En de VS hebben nog een triest record op hun naam staan: 44% van alle spam is daarvandaan afkomstig.
Zo, droge kost wellicht, maar toch cijfers om even stil bij te staan...
http://www.theregister.co.uk/2007/03/19/symantec_threat_report/

DE POP-UP VERDWIJNT, MAAR ANDERE OPDRINGERIGE FORMATEN KOMEN IN DE PLAATS
Dat is de conclusie van een onderzoek, uitgevoerd door FIVIA, een Frans bedrijf gespecialiseerd in interactieve publiciteit, bij 1.147 Franse sites die maandelijks meer dan 100.000 page views hebben. En omdat de resultaten van dit onderzoek toch van belang zijn voor ieder van ons (de internaut, want hij wordt geconfronteerd met deze vormen van publiciteit en de IT-bedrijven, omdat zij hun inkomsten halen door het vertonen van advertenties op hun site) willen wij jou deze resultaten toch niet onthouden.
Eerste vaststelling: er komt steeds meer publiciteit op de sites en die toename zit zelfs in een stroomversnelling (34% groei in één jaar tijd, tegenover 9% het jaar tevoren). Tweede conclusie: de formaten waarin die publiciteit gebracht wordt, blijven ongeveer dezelfde. De klassieke formaten maken nog altijd 80% uit van het aanbod: banner 468 x 60 (16%), banner 728 x 90 (12%), skyscraper 120 x 600 (11,2%), rechthoek 300 x 250 (9%) en vierkant (7,2%).
Het meer opdringerige formaat maakt nog altijd maar een minderheid uit van de publiciteit, maar komt steeds vaker voor op sites met veel verkeer. Zo bijvoorbeeld de "intersite", een pagina die verschijnt tussen twee pagina's in: die maakt nu 5,6% uit van de totale reclameformaten. De 'expand banner', een banner die zich openvouwt wanneer je de cursor erover beweegt, komt 19% voor. De pop-up daarentegen is op de terugweg en staat op de 10de plaats bij de meest populaire formaten.
http://www.journaldunet.com/0703/070320-pub-etude-fivia-formats-regies.shtml

MICROSOFT WIL KLANTJES WERVEN VOOR ZOEKMACHINE
Blijkbaar vinden de internauten niet zo gemakkelijk de weg naar Live Search, de zoekmachine van Microsoft. En met zoeken is heel wat geld te verdienen tegenwoordig, via de advertenties. Daarom dat Microsoft nu enkele initiatieven genomen heeft om de klanten te lokken.
Zo heeft de softwaregigant een akkoord afgesloten met computerfabrikant Linovo; die zal voortaan de Microsoft Live Search meteen op de computers zetten, vooraleer die naar de winkels verscheept worden. De internaut krijgt zo de Live Search met de paplepel ingegeven. (1)
En verder biedt het bedrijven ook premies als zij hun personeelsleden aanmoedigen om Live Search te gebruiken (2). De bedrijven krijgen in ruil daarvoor 'service & training kredieten', in verhouding tot het aantal zoekopdrachten die bij Live Search ingegeven worden.
Microsoft heeft momenteel slechts een klein deel van de zoekmarkt in handen; de groten zijn uiteraard Google (54%), maar ook Yahoo (23%). En zeggen dat iedereen zich enkele jaren geleden nog afvroeg wat voor soort businessmodel een zoekmachine had, hoe je daar in 's hemelsnaam rijk mee kon worden... tot uiteraard Google startte met zijn advertentienetwerk!
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=2153&t=2&en=1
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=2163&t=2&en=1

RACESPELLETJES KUNNEN LEIDEN TOT ROEKELOOS RIJGEDRAG
Sommige studies zijn eigenlijk overbodig, omdat zij alleen maar bevestigen wat je al in je kleine pink aanvoelt, als je een klein beetje nadenkt. Maar het is natuurlijk altijd leuk om zo'n 'buikgevoel' bevestigd te zien met officiŽle cijfers.
Ditmaal gaat het om het feit dat het spelen van videogames waarin je in realistische omgevingen moet racen, vaak doorheen stadsverkeer, ertoe leidt dat sommigen zich daarna aan roekeloos rijgedrag te buiten gaan. De wetenschappers ondervroegen 198 mannen en vrouwen. Zij die de games het vaakst speelden, gaven ook het vaakst toe dat hun rijgedrag agressief en gevaarlijk was en dat zij vaak in auto-ongevallen verzeilden. Zij die de spelletjes minder vaak speelden, zegden voorzichtiger te rijden.
Geen spectaculaire bevindingen bij dit onderzoek - want is het niet zo dat mensen die naar films gekeken hebben waarin geracet wordt, of die een Formule 1 wedstrijd bijgewoond hebben, zich eveneens raspiloot wanen en flink door de bocht gaan scheuren?
http://news.yahoo.com/s/nm/20070318/tc_nm/videogames_driving_dc_1

GEZOCHT: EUROPESE LOBBYISTEN
De laatste maanden heeft Google in Europa een paar tegenslagen moeten incasseren. Er was de rechtszaak in BelgiŽ, waarbij Google verboden werd om nog de krantentitels van de Frans- en Duitstalige pers op te nemen in haar Google News. Als ook de persverenigingen in andere Europese landen een dergelijke eis overnemen, dan zou het wel eens kunnen zijn dat Google een 'opt-in' zoekmachine wordt, waarbij het de toestemming nodig heeft van de eigenaars van de content, wil het hun materiaal mogen indexeren. En dat zou een absolute ramp zijn voor Google.
En elders in Europa waren er problemen met haar merknaam: het Office for Harmonization in the International Market heeft beslist dat het bedrijf geen recht had op de naam "Gmail" in Europa, want dat die zou behoren tot een Duitse ondernemer, ene Daniel Giersch. Dat wil zeggen dat Google de Gmail naam kan gebruiken in landen waar die nog vrij is, maar dat het Giersch niet kan dwingen om zijn domeinnaam op te geven. Ook in Polen waren er problemen met Gmail.pl.
En dus is het niet te verwonderen dat Google tot de vaststelling gekomen is dat het wel eens wat aan PR en lobbying mag gaan doen. Gevolg: deze week zijn er, zo weet The Financial Times te melden, in minstens 10 Europese hoofdsteden advertenties verschenen waarin Google zegt op zoek te zijn naar lobbyisten. Geïntereseerd?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070320-google-looking-for-a-few-good-european-lobbyists.html
http://www.ft.com/cms/s/8134e52e-d655-11db-99b7-000b5df10621.html

VIACOM HEEFT ZELF BOTER OP HET HOOFD?
Zoals je wellicht weet, heeft mediabedrijf Viacom, dat o.a. MTV en Comedy Central in portefeuille heeft, een klacht ingediend tegen YouTube. Eerst waren er onderhandelingen tussen Google/Youtube en Viacom, om een gelijkaardig akkoord af te sluiten als bestaat met andere mediabedrijven, namelijk dat de filmpjes die de internauten illegaal zetten op YouTube, daar mogen blijven staan, mits een zekere som die Google aan die bedrijven betaalde. Die onderhandelingen waren afgesprongen, waarop Viacom eiste dat Google alle Viacom-content van YouTube zou verwijderen, om vervolgens ook een schadevergoeding te eisen van maar liefst 1 miljard dollar, voor de filmpjes die daar illegaal vertoond zijn.
Welnu, nieuwssite ArsTechnica ging op onderzoek uit en stelde vast dat op iFilm, een site die eveneens korte filmpjes toont en die eigendom is van Viacom, ook illegale content staat die niet van Viacom is. Waarop Ars Technica stelt dat Viacom met twee maten en gewichten werkt. Viacom verwijt immers aan YouTube dat de videosite de last voor het verifiŽren van de legaliteit van filmpjes doorschuift naar de houder van de auteursrechten. Terwijl Viacom op haar eigen videosite, iFilm, dezelfde praktijken toepast als YouTube...
Meer over deze toch wel zonderlinge praktijken in dit artikel van Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070319-infringing-videos-on-ifilm-could-cause-problems-for-viacom.html

PROVIDERS VAN STREAMING MUZIEK GEZAMENLIJK TEGEN NIEUWE LICENTIES
Wij hebben het onlangs gehad over de nieuwe licenties die in de VS doorgevoerd worden ivm de rechten die verschuldigd zijn voor het uitzenden van internetradio. Deze drastische verhoging is voor de meeste internetradio's een regelrechte ramp. Bovendien zouden de tarieven met terugwerkende kracht gelden, zodat kleine internetradio's, die volkomen oncommercieel werken, geen inkomsten hebben, plots geconfronteerd worden met torenhoge rekeningen voor verleden jaar!
Er komt dan ook veel protest tegen deze verhoging en de verschillende zenders hebben zich nu verenigd in een actiegroep, Savethestreams.org. Zij kondigen aan dat zij het zullen vertikken om deze exorbitant hoge bedragen te betalen - liever nog trekken zij massaal uit de VS weg, naar Europa bijvoorbeeld, of stoppen zij gewoon met uitzenden. En dat zou zonde zijn!
Meer achtergrond bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Streaming_Music_Providers_Unite_to_Combat_Proposed_Royalties/1174407021
http://www.savethestreams.org

SPAM MAAKT HET ZOEKEN OP HET INTERNET MOEILIJKER
Wanneer je een zoekopdracht ingeeft bij een zoekmachine, zal je steeds vaker merken dat de zoekresultaten geparasiteerd worden door spam. Spam zit immers niet enkel meer in onze mailbox, maar tracht ook de zoekresultaten te beïnvloeden - of laat het ons liever 'vervalsen' noemen. Via verschillende fraudetechnieken willen de webspammers kunstmatig hun plaatsing in de zoekresultaten verbeteren. Dat levert meer bezoek op en dus ook meer adverteerinkomsten.
Twee wetenschappers van de universiteit van CaliforniŽ hebben in samenwerking met twee specialisten in de cybercriminaliteit van Microsoft dit fenomeen in kaart gebracht. Het resultaat van hun onderzoek werd de paper 'Spam double funnel - connecting web spammers with advertisers' , dat je op onderstaand adres kan vinden. Wat wij hieruit alvast onthouden is het feit dat 11% van de pagina's die de wetenschappers weervonden bij de zoekresultaten bij het zoeken naar 1.000 trefwoorden, spam waren. En dat is toch enorm veel.
De onderzoekers hebben ook de categorie trefwoorden kunnen bepalen die het meeste spam aantrekt: medicijnen, beltoontjes, diensten voor volwassenen (rode-oortjes diensten dus), die resp. 30,8, 27,7 en 14,2 % spam aantrokken.
http://solutions.journaldunet.com/0703/070322-spam-web-moteurs.shtml
http://research.microsoft.com/research/pubs/view.aspx?type=Technical%20Report&id=1269

MOBIELTJES MET MUZIEK SNOEPEN MARKTAANDEEL AF VAN MP3 PLAYERS
Steeds meer mensen kopen een mobiele telefoon aan waarmee je ook muziek kan beluisteren, vooral in Europa. Dat gaat natuurlijk ten koste van de 'gewone' MP3 player. Even wat cijfertjes (het is blijkbaar de week van de cijfer in Duitsland!): 40% van alle mobielbezitters heeft een muziektelefoon in het VK, in ItaliŽ is dat 32%, Spanje 29%, Frankrijk 23%. De VS hinkelt achterop met 17%.
Die stijging gaat ten koste van de klassieke MP3 player. In de VS bijvoorbeeld gebruikt 31% van de mensen die zowel een muziekmobieltje heeft als een MP3 player de muziekmobiel als voornaamste toestel.
De mobiele providers hadden verwacht dat de muziektelefoons voor hen flink wat extra inkomsten zouden opbrengen: de gebruiker zou muziek draadloos downloaden van de speciale muzieksites van de carriers. Maar dat is niet het geval: de meeste gebruikers doen aan 'sideloading', wat wil zeggen dat zij hun muziekmobiel volladen met songs uit hun computer - eigenlijk net zoals in de gewone digitale muziekmarkt, waar de mensen die hun eigen cd-verzameling digitaliseren ver het aantal mensen overstijgt dat digitale muziek aankoopt in online winkels.
http://www.mmetrics.com/
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=2226&t=2&en=1

BETALEN MET JE MOBIELE ÉN JE SKYPE TELEFOON
Deze week hebben de drie grootste mobiele operatoren in ons land, Belgacom (Proximus), Base en Mobistar in samenwerking met Banksys en de Belgische banken een mobiel betaalsysteem voorgesteld. Je moet dan wel een nieuwe SIM kaart hebben, die geactiveerd is voor de banxafe technologie van Banksyss en een bankkaart met Bancontact of Mister Cash mogelijkheden. De sim-kaart moet aan je bankrekening gekoppeld worden.
Het is de bedoeling dat je via een sms naar een andere persoon geld kan 'overstralen'. Het werkt aldus: de verkoper maakt via zijn mobiele telefoon een verzoek voor de betaling. De koper krijgt een sms waarin hem gevraagd wordt of hij akkoord is met die betaling. Is dat het geval, dan moet hij zijn speciale code invoeren. Beide partijen krijgen daarna een sms ter bevestiging van de transactie.
Het kost je wel wat geld om zo'n betaling uit te voeren - 0,25 EUR voor de koper en 0,49 EURO voor de verkoper (BTW in). Deze methode van betaling is dan ook vooral bedoeld voor situaties waar er geen betaalterminal voorhanden is - op de markt bijvoorbeeld, of tussen particulieren.
En nu we toch over betalen per telefoon bezig zijn: binnenkort kan je ook PayPal betalingen uitvoeren via het Skype Voice over IP netwerk - handig als je bijvoorbeeld een aankoop wil doen bij eBay bijvoorbeeld. Meer daarover lees je bij het Australische The Age.
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/skype-to-allow-paypal-money-transfers-on-internet-phone-service/2007/03/21/1174153118728.html
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=90914&t=2&en=1
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


IBM ONTWIKKELT MULTIMEDIA TOOL VOOR DE BLINDEN
Je zou denken dat, nu er zoveel muziek, video en flash animaties in de websites ingebouwd zijn, dit toch een mooiere beleving betekent voor de blinde die het web bezoekt, omdat hij nu ook audio feedback krijgt. Maar dat is niet het geval.
Visueel gehandicapte internauten zijn integendeel vaak gefrustreerd door deze ingeweven multimedia, die vaak een conflict geeft met hun schermlezers en voorleessystemen. Bovendien zijn de meeste multimedia players erg ontoegankelijk en is het erg moeilijk om naar de juiste knoppen te navigeren om het afspelen van muziek of video stop te zetten.
IBM tracht hiervoor een oplossing te bieden. De aloude IT-gigant heeft een tool ontwikkeld voor IE en Firefox waarmee de gebruiker toegang krijgt tot de traditionele controle buttons via vooraf ingestelde sneltoetsen op zijn klavier, in plaats van de pagina te moeten aftasten met de cursor, in de hoop een controleknop te vinden. Een lofwaardig initiatief!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070314-ibm-develops-multimedia-tool-for-the-blind.html

EEN USB-STICK DIE OOK ALS STEKKER KAN DIENEN
Je kan nooit genoeg USB-poorten hebben. Deze kleine handige USB stick is zo ontworpen dat jij hem wel in de poort van je pc steekt, maar aan de uiteinden zijn nog eens twee USB aansluitingen gemaakt, zodat jij nog extra mobiele toestellen kan aansluiten.
Elke USB Flash drive kan verdeeld worden in partities en beveiligd worden met een paswoord. Bovendien staan er op de stick lichtjes, die aangeven wanneer de stick in gebruik is. Erg handig en leuk om zien bovendien!
http://www.ritek.com/p2-pro4-ez-uniform.asp

FUJITSU BRENGT TABLETS UIT MET FLASH
Vermits laptops in het algemeen en tablet computers in het bijzonder veel vaker een tuimeling maken dan gewone computers, is het eigenlijk wijselijk om in zo'n tablet een flashgeheugen te stoppen, in plaats van de traditionele harde schijf.
Dat is wat Fujitsu nu gedaan heeft in twee nieuwe modellen: de LifeBook P1610 en B6210 (resp. 16 en 32 GB flash geheugen). Super lichtgewicht dus. De P1610 is een draaibaar model, het is te zeggen: het scherm kan over het klavier geschoven worden om het te verbergen. De B6210 is een notebook met aanraak scherm.
Zo'n flashgeheugen heeft nog een ander voordeel: energieverbruik. Met andere woorden: een flashgebaseerde tablet pc is bedoeld voor een speciaal soort niche gebruikers: lang batterijleven, ultramobiel en compact, maar geen multimedia bijvoorbeeld - 32 gig is wat krapjes daarvoor.
Meer bijzonderheden over deze nieuwe tablets en achtergrond over de voordelen, in dit artikel bij CNet.
http://news.com.com/2100-1044_3-6168208.html?tag=nl.e777

SAMSUNG: USB MONITOR ZONDER GRAFISCHE KAART
De laatste tijd krijgen wij erg interessante berichten binnen van fabrikant Samsung. Het bedrijf heeft o.a. een nieuwe UMPC (ultramobiele pc) uit, maar ook een nieuw scherm: UbiSync LCD Monitor. Die is 19" groot en 1280 x 1024 en het speciale ervan is dat je geen drivers meer op je pc moet installeren: wanneer je het scherm via een USB 2.0 poort aansluit zal de nodige software automatisch gedownload worden.
Dat zou dus ideaal zijn voor laptop gebruikers die een tweede scherm willen gebruiken, of voor mensen die meerdere schermen nodig hebben voor hun pc. Het scherm heeft ook een USB hub met vijf poorten, zodat tot vijf monitors aangesloten worden via één enkele USB poort op de PC.
En wat moet dat kosten, zal je vragen? Helaas, de prijs is een grote opdoffer: 678 dollar, niet goedkoop dus. Maar het betekent wel dat je een extra scherm kan toevoegen aan een pc, zonder de kast te moeten openschroeven en extra VGA of DVI poorten te installeren....
http://www.pcworld.com/article/129989-1/article.html?tk=nl_dnxnws

NIEUWIGHEDEN SAMSUNG: AUTO WALL MOUNT
Medewerker Paul woonde de lente-personferentie van Samsung bij en stuurde ons het volgende verslag.
Eigenlijk zijn ze saai aan het worden, de persconferenties over nieuwe producten. Wat kan er nog meer verteld worden dan: sneller, efficiŽnter, beter, kleiner, meer mogelijkheden.
Neem nu de persconferentie van Samsung op 22/3/2007. Er is een nieuwe monochroomlaserprinter voor KMOís, de SCX-6345N. KopiŽren en printen gaat aan 45 paginaís per minuut. En er is een papiervoorraad van 2180 vellen aan boord. Evenals e-mailadressenbeheer, netwerkfaciliteiten enzÖ sneller, efficiŽnter en beter dus. Ook LCD televisie en plasma televisies gaan erop vooruit. Bij de LCD televisies, zoals de LE40M86 gaan de contrastratio en helderheid er weer een stap op vooruit. De plasma toestellen, gebruiken de nieuwe 'Ultra FilterBright' technieken in de recente PS42Q9 en PS50Q9 toestellen en zijn levendiger dan ooit tevoren. De Home Theater systemen (zoals de HT-X reeks) 3 spelers doen een hele stap voorwaarts op gebied van bedieningsgemak, nog meer kwaliteit en mogelijkheden. De nieuwste Mp (luisterend naar namen zoals YP-K3 en YP-K5) geven een nog betere geluidskwaliteit.
Al die info kan je trouwens terugvinden op www.samsung.nl waar je zal bemerken dat er ook een promotie loopt waarbij je, bij aankoop van een YP-K3, ook nog een maand lang gratis en onbeperkt muziek kan downloaden van www.surf2music.nl/samsung . We horen het graag.
Waarom gaan we dan nog naar dit soort persconferenties? Heel simpel. Samsung slaagt er toch telkens in ons te verrassen.
Neem nu het Auto Wall Mount systeem. Dit bevestigingsysteem voor televisietoestanden is met één simpele knop op de afstandbediening te kantelen of te draaien. Waar je ook zit (binnen redelijke grenzen natuurlijk) volgt het tv-toestel je. Altijd ideale kijkhoek dus. Er is een Last Position Memory, een Auto Centering en verder zijn er 3 Memory positions mogelijk.
Wat is er nog vernieuwd? Samsung biedt vanaf nu een Same Day Service. Toestel toch defect en binnen de garantie periode? Verwittig voor 10 uur voormiddag de reparatie diensten en 24 uur later is het toestel terug in orde.
(Voor televisie en huishoudelijke toestellen met het Same Day Service label en toestellen die nog onder garantie zijn.)
En wat is er nog nieuws? Wel, Samsung en Beyonce gaan samenwerken voor Ultra Music Phone. (Dus NIET, ik herhaal: NIET voor de Same Day Service. Er zouden teveel defecte Samsungs zijn.) Samsung ziet gelijkenissen met zijn modellen (toestellen!) en Beyonce. Daarom is de samenwerking in reclamespots, advertenties, wereldtournees en andere promotionele activiteiten. ĎIrreplaceable' zal overal te horen zijn.[Paul Liekens]
http://www.samsung.com/be-nl/index.htm
http://www.samsung.nl


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

**** Rusland wil dan toch tonen dat het van goede wil is, en verhoogt de straffen voor piraterij met cd's, dvd's.
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=2136&t=2&en=1

*** In de VS is de publiciteit op de sites van kranten met 31% gestegen
http://www.journaldunet.com/breve/international/10298/us-la-publicite-sur-les-sites-des-journaux-en-hausse-de-31.shtml

*** Yahoo zal nu ook Flickr lanceren in China
http://www.journaldunet.com/breve/international/10282/yahoo-va-lancer-flickr-en-chine.shtml

*** MySpace opent een speciale ruimte voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen
http://www.journaldunet.com/breve/international/10287/myspace-ouvre-un-espace-pour-la-presidentielle-americaine.shtml

*** Proximus kent voor het eerst een mobiele virtuele netwerkoperator: Mobisud, een dochteronderneming van Marco Télécom.
http://newsletter.vnubp.be/cgi-bin2/DM/y/hhyy0CHDjm0BwT0BckN0Ec

*** Samsung zal samenwerken met Beyoncé voor de promotie van h-de nieuwe Ultra Music Phone, met draagbare player en FM radio aan boord
http://www.samsung.be

*** De term Wiki staat nu ook in het Oxford English Dictionary (online versie)
http://www.pcworld.com/article/129984-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Google ontkent geruchten over een mobiele telefoon
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBKBN0RjB3v0Jhb0OCNM0Eu

*** Nokia en Motorola worden genoemd als overnemers voor Palm
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBKBN0RjB3v0Jhb0OCJv0EX

*** Apple en Google zoeken partners in Europa voor de lancering van hun mobiele telefoon - Vodafone zou de belangrijkste kandidaat zijn
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=2213&t=2&en=1

*** Belgacom trekt de downloadsnelheid van zijn HSDPA netwerk op naar 3,6 Mpbs, tegenover 1,8 Mbps vroeger.
http://www.belgacom.be

*** Verzekeraar Ethias is een start begonnen met een online verzekeringsportefeuille, waarbij je je eID kan gebruiken o in te loggen.
http://newsletter.vnubp.be/cgi-bin2/DM/y/hh7d0CHDjm0BwT0Bc8o0Er

*** Wetenschappers vinden een brandstofbatterij uit op basis van suiker
http://www.i4u.com/article8281.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ANAIS MITCHELL
[Folk] Een dame met een gitaar. Haar stem is ongewoon, doet erg veel denken aan het scherpe geluid van Joanna Newsom. De songs zijn erg teder en intimistisch. Je kan Your Fonder Heart gratis downloaden.
http://music.download.com/anaismitchell

MAURA JENSEN
[Folk] Een singer/songwriter en eerlijk gezegd horen sommige songs eerder thuis bij de jazz dan bij de folk - het is altijd moeilijk om echt van strikt afgelijnde genres te spreken. Light bijvoorbeeld, met zijn blazers erbij, is duidelijk blues/jazz, If Forget was a Verb daarentegen is een trage song, erg intiem, net als All I Need. Deze drie songs zijn gratis te downloaden. Doen!
http://music.download.com/maurajensen

SAMAMIDON
[Contemporary Folk] Deze singer/songwriter maakt erg mooie en poŽtische teksten tegen trage songlijnen. Zijn gitaar drijft zachtjes onder de melodie van de piano. Een mooi geheel - zij het dat de stem van de man soms iets naast de toon zit. De song Tribulation is gratis te downloaden.
http://music.download.com/samamidon

ERWILIAN
[Contemporary Folk] Een groep die uitsluitend instrumentale nummers brengt. Organische muziek, met een licht herdersluitje en allerlei originele instrumenten zoals boezoeki, didgeridoo, dobro... Vijf songs gratis te downloaden, allemaal even ontspannend en fris.
http://music.download.com/erwilian

DAVID THOMAS BROUGHTON
[Contemporary Folk] Een man uit Leeds, met mooie gitaarballades. Simpele muziek, maar daarom niet minder mooi. Van hem kan je het "Unmarked Grave" gratis downloaden.
http://music.download.com/davidthomasbroughton/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zijn dingen waardevol omdat ze begeerd worden,
of worden ze begeerd omdat ze waardevol zijn?
[James Griffin]
De nieuwe oogst


SCHOONE PC: HULP BIJ COMPUTERPROBLEMEN
Deze site behoort aan iemand die computers aan huis herstelt en ook een boek geschreven heeft, maar tegelijkertijd een enorm uitgebreide hulp online gezet heeft voor computerproblemen: hoe je een opstartbare herstel/recovery cd kan maken, register tweaks voor Windows, een systeemback-up maken, enz. Je kan je zelfs laten inschrijven op een erg interessante nieuwsbrief. Een mooi initiatief - en gratis bovendien! (Tip: lezer D. Ter Woord)
[Taal: Nederlands]
http://www.schoonepc.nl/

HELP MIJ UIT DE NOOD!
Nog een site voor hulp bij computerproblemen, maar dan een waar andere internauten kunnen meehelpen om jouw probleem op te lossen: dit is namelijk een hulpforum. Gewoon je vraag stellen en wie weet, heeft een bereidwillige internaut wel het antwoord. Een erg actief forum trouwens. Kijk maar eens bij de rubriek Excel! (Tip: lezer Ter Woord)
[Taal: Nederlands]
http://www.helpmij.nl/forum/
http://www.helpmij.nl/forum/forumdisplay.php?s=b23f145e80b7336ca523348d4eabc1f5&forumid=5&daysprune=

JOUW INTERNETRADIO
Vlaanderen wil blijkbaar nog altijd artiesten horen van eigen bodem en de internetradio Jouwradio.be vervult die wens. Overwegend Nederlandstalige hits uit Vlaanderen en Nederland, met sinds kort ook een zondagmatinee, een verzoekplatenshow en Made in Olland. Muziek kan je altijd aanvragen via de website.[Taal: Nederlands]
http://www.jouwradio.be

WINDOWS GENUINE
Verleden week hadden wij het over Windows Genuine Advantage, de tool die controleert of jij wel een echt, legitiem exemplaar van het Windows OS op je computer hebt staan. Medewerkster Marijke meldt ons dat er ook een Nederlandstalige site bestaat met een FAQ (frequently asked questions of veelgestelde vragen) over deze tool.
[Taal: Nederlands:]
http://www.microsoft.com/genuine/downloads/FAQ.aspx?displaylang=nl

DLL-GRATUIT: EERSTE HULP BIJ DLL-ONGEVALLEN
Krijg je een melding dat er een bepaald dll-bestand ontbreekt op jouw pc? Ga dan eens kijken op deze site. Hier vind je meer dan 3.000 .dll systeembestanden, gratis te downloaden. Gewoon het bestand opzoeken in de alfabetische lijst, downloaden, uitpakken (het is een zip bestand) en dan kopiŽren naar c:\windows\system32 voor XP en 2000, of naar c:\windows\system voor Windows 95/98/ME. (Tip: Wim W)
[Taal: Frans]
http://dll-gratuit.c.la/

TWERQ: ANDERS ZOEKEN
Deze zoekmachine is de enige die de resultaten in tabblaadjes zet; zo kan je gemakkelijk de resultaten van verschillende zoekmachines met elkaar vergelijken. Op de site vind je een video die de werking van de site uitlegt.
[Taal: Engels]
http://twerq.com/index.html

MASSIVE ATTACK: EEN SITE IN STIJL
In de volgende weken zullen wij aandacht schenken aan enkele sites die opvallen door hun kunstig ontwerp; zij werden bijeengezocht door het Belgische webagentschap Walking Men en het zijn stuk voor stuk pareltjes van websites.
Om te beginnen die van muziekgroep Massive Attack, bekend voor zijn elektronische muziek. Daar hoort natuurlijk een site bij met een 'industrial' look en daar zijn de makers van deze site in geslaagd. Je vindt er de tour dates, een forum, natuurlijk ook een shop vol merchandising en veel, heel veel muziek die je weervindt onder de link Collected.
[Taal: Engels]
http://www.massiveattack.co.uk/

DOGGYSNAPS: VOOR DE DIERENVRIEND
Hondjes staan momenteel erg in de belangstelling, met het programma Superhond op tv. Wij doen daar nog een schepje bovenop, met deze site: een combinatie van Flickr en MySpace, maar dan exclusief voor honden. Zij hebben er een foto en een heus profiel!
[Taal: Engels]
http://www.doggysnaps.com/

USERPLANE: DIENSTEN VOOR ONLINE COMMUNITIES
Deze website levert diensten voor online groepjes / communities: webchat, webmessenger, webrecorder, sitesearch, presence. Er hoort ook een gids bij, die je vertelt welke communities er zijn en waar je op zoek kan gaan naar leden van die communities.
[Taal: Engels]
http://www.userplane.com/
http://www.userplane.com/chatlite/directory/

WEB 2.0 - EEN VERZAMELING
Ben je de term "Web 2.0" nog niet beu? Hij wordt te pas en te onpas gebruikt, maar het valt niet te ontkennen dat er het laatste jaar sites opgestaan zijn die een heel ander internet vertegenwoordigen dan voorheen. Wie daarvan niet overtuigd is, moet deze site maar eens bezoeken: hier staan alle, of zo goed als alle "web 2.0" sites op een rijtje gezet. Je zal er wel een hele kluif aan hebben - maar ook een mooie ontdekkingstocht maken!
[Taal: Engels]
http://www.go2web20.net/

TAATU: EEN VIRTUELE WERELD VAN BIJ ONS
Er wordt heel veel geschreven over Second Life, maar wist je dat er ook hier in BelgiŽ een eigen virtuele wereld bestaat, Taatu? Daar kan je eveneens een virtueel persoontje aanmaken, een eigen stek maken in deze wereld, er uitgaan, vrienden maken, chatten... Probeer het eens uit? Waarom zou je het zo ver gaan zoeken, als je hier vlak onder je neus een eigen virtuele wereld voor het grijpen hebt?
[Taal: Nederlands / Frans]
http://www.taatu.be

VIRB: DE MOOISTE ONDER DE SOCIALE NETWERKEN
Je kent uiteraard MySpace en misschien ook Facebook, maar buiten die twee zijn er nog veel meer sociale netwerksites. Een van de mooiste, die de mooiste lay-out heeft en waarbij jij de meeste mogelijkheden krijgt om je eigen pagina en profiel aan te passen aan je eigen smaak, is Virb. Een erg levendige sociale wereld, de moeite waard om eens naar enkele recent aangepaste profielen te kijken.
[Taal: Engels]
http://www.virb.com

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ELLIOTT EWRITT (FOTOGRAFIE)
De site The Onlinephotographer maakte een top 10 van de beste nog levende fotografen. Elliott Ewritt had de eer om het hoogste schavotje te bekleden.
(taal : Engels, Italiaans, Frans, Duits,...) [Filover]
http://www.elliotterwitt.com/
http://theonlinephotographer.blogspot.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : RUSSELL BROWN SHOW
Russel Brown geeft regelmatig op zijn site verschillende tips voor Photoshop om foto's en afbeeldingen te verbeteren of er interessante speciale effecten op toe te passen. Alles wordt uitgelegd via filmpjes. Nu ook voor Photoshop CS3.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.russellbrown.com/tips_tech.html

VRIJDAG FILMDAG : DREAMGIRLS
OfficiŽle website van deze musicalfilm met Beyoncé Knowles, Jamie Foxx en Eddie Murphy in de hoofdrollen. De films sleepte 8 Oscarnominaties in de wacht.
In de Belgische zalen vanaf: 28 februari 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.dreamgirlsmovie.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE SPORTPERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

OLGA POUTCHKOVA
Deze Russische schone was een maatje te klein voor Kim Clijsters op de Diamond Games.
http://www.poutchkova.com/

SYBILLE BAMMER
Deze Oostenrijkse tennisspeelster won het tornooi van Pattaya en werd zo de eerste moeder die een WTA-tornooi won sinds 1989.
http://www.sybillebammer.at

ANNA LENA GROENEFELD
Duitse speelster die onlangs deelnam aan de Diamond Games en 19de staat op de WTA-ranking.
http://www.algroenefeld.com/

ANNA CHAKVETADZE
Deze Russische tennisster verloor op het Diamond Games tornooi de halve finale van Amélie Mauresmo.
http://www.theannachakvetadze.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Vijf miljoen 'breedbanders' in Nederland
Een op de zeven Nederlandse huishoudens had eind 2006 een breedbandverbinding.
http://www.ad.nl/multi-media/article1203501.ece
- Wachten op de Playstation 3
Fervente gamers waren donderdagavond massaal present in de winkels waar de Playstation 3 van Sony werd gelanceerd...
http://www.ad.nl/multi-media/article1206456.ece
- GeenStijl beste Nederlandse weblog
Weblog Geenstijl.nl heeft dinsdag twee zogenoemde Dutch Bloggies gewonnen
http://www.ad.nl/multi-media/article1198195.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- AVG jaagt op op spyware
De anti-virussoftware van AVG ken je vast wel. Maar wat minder bekend is: AVG biedt ook heel goede gratis anti-spyware software.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18559
- Gratis Office 2007
Via een gratis proefperiode geeft Microsoft iedereen de gelegenheid om Office 2007 zonder beperkingen twee maanden lang uit te proberen.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18502
- Multimedia in de keuken
Philips brengt video, televisie, radio en muziek naar de keuken via een speciale mediaspeler die onder een keukenkastje kan worden bevestigd.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18532

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Cebit 07: PlayStation 3-controller voor zweethandjes
Logitech heeft op Cebit 07 vijf producten aangekondigd voor gebruik met de spelconsole PlayStation 3 (PS3) van Sony - waaronder een controller die de handen koelt
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2813
- 42-inch lcd-tv met Senseye technologie
BENQ - VL4233: De 42-inch VL4233 is gericht op gebruikers die hoge specificaties voor een betaalbare prijs zoeken
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32007&newsid=4637
- Dvd-recorder met 160GB harde schijf
PANASONIC - DMR-EH57: Dvd-recorder met een harde schijf van 160 gigabyte. 1080p up-conversie met HDMI.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32007&newsid=4575

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Ondernemers niet afschrikken maar stimuleren in e-commerce
Staatssecretaris Hervé Jamar (MR), bevoegd voor de modernisering van FinanciŽn en de strijd tegen de fiscale fraude, kondigde de start aan van een zoektocht naar belastingontduikers op Internet. Met een nieuwe software worden particulieren opgespoord die meer dan normaal producten via het Internet verkopen zonder deze inkomsten aan te geven. Jamar wil hiermee 30 miljoen euro recupereren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16323&style=34360
- Geen nieuwe internetluchtbel volgens de Amerikanen
Precies zeven jaar na het uiteenspatten van de internetluchtbel ondervroeg het Amerikaanse tijdschrift Computerworld (Groupe IDG) een aantal specialisten om te weten of een dergelijk scenario zich opnieuw zou kunnen voordoen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16322&style=34360
- Mobotix onthult een professioneel controlesysteem voor video
Mobotix, de Duitse producent van cameraís voor videobewakingsnetwerken, brengt een nieuw professioneel controlesysteem voor cameraís op de markt: het MxControlCenter.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16320&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Windows Vista: screensaver en slaapfunctie
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/windows/windows-vista-screensaver-en-slaapfunctie.cfm
- Viacom vs. Google: ethiek vs. pragmatisme
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/viacom-vs-google-ethiek-vs-pragmatisme.cfm
- Maak van je Thunderbird een echt nieuws-dashboard
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/maak-van-je-thunderbird-een-echt-nieuws-dashboard.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- E-mailmarketing binnen bereik van werkzoekenden
E-mail Brokers en 4Advice hebben hun krachten gebundeld om samen een initiatief te lanceren dat de naam 'Sending my CV' meekreeg. Beide bedrijven gaan er prat op dat dit een absolute 'wereldprimeur' is.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4067
- Virtuele Werelden, de community rules!
De voorbije maanden is vooral Second Life als virtuele wereld in een soort media-hype terecht gekomen. Alle klassieke media sloofden zich uit om Second Life onder de aandacht te brengen, van HUMO tot de VRT en in hun zog zowat alle kranten. Zelfs De Morgen vond het gepast een groot artikel te schrijven hoewel ze ongeveer een jaar geleden al dit fenomeen belichtten. En al even snel als de hype de lucht in schoot, doken de sceptici op.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4062
- Naar een DRM-vrije muziekdistributie?
In een recente publicatie heeft Steve Jobs, de grote baas van Apple, een uitvoerig betoog gehouden om DRM (ĎDigital Rights Managementí) af te schaffen voor het downloaden van muziek. Dit zal volgens hem leiden tot een significante stijging in de online verkoop van muziek. De muziekindustrie heeft bijkomende inkomsten uit muziekdownloads hard nodig om dalende inkomsten uit CD-verkoop te compenseren. Kunnen zij hun greep op de muziekdistributie nog lang exclusief houden, of laten zij binnenkort alle DRM-beveiliging varen?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4060

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: Resident Evil: Extinction - teaser trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1443_resident_evil_extinction__teaser_trailer.html
- Panic! At The Disco - Build god, then we'll talk
http://www.speedzone.be/artikel/1445_panic_at_the_disco__build_god_then_well_talk.html
- NOS filmt steekpartij in Rotterdamse school
http://www.speedzone.be/artikel/1447_nos_filmt_steekpartij_in_rotterdamse_school.html

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Europese Commissaris wil Microsoft kleiner krijgen
http://be.theinquirer.net/2007/03/europese_commissaris_wil_micro.html
- Het gevecht tussen Youtube en Myspace levert ons gratis films
http://be.theinquirer.net/2007/03/het_gevecht_tussen_youtube_en.html
- En nu even over het Banksys model
Banksys heeft een quasi-monopolie op de Banccontacttoestellen bij de handelaars en heeft onlangs de prijzen ervan verhoogd. Ze komen nu af met betalingen per GSM-SMS na 3 jaar onderzoek. Het grappige is dat ze dit doen omdat de (te dure) Banccontacttoestellen steeds minder voorkomen of bijkomende gebruiksbeperkingen krijgen van de handelaren
http://be.theinquirer.net/2007/03/en_nu_even_over_het_banksys_mo.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Klanten ABN Amro opnieuw bestookt met fraudemails
Donderdag 16:11 - Middels een massale spamrun proberen criminelen weer accountgegevens van ABN Amro-klanten te bemachtigen. Dit keer wordt geen phishing toegepast, maar probeert men de slachtoffers te verleiden tot het openen van een kwaadaardig bestand.
http://tweakers.net/nieuws/46827/Klanten-ABN-Amro-opnieuw-bestookt-met-fraudemails.html
- NBC en News Corp. beginnen YouTube-rivaal
http://tweakers.net/nieuws/46836/NBC-en-News-Corp.-beginnen-YouTube-rivaal.html
- EU wil heffing op camera's met videofunctionaliteit
- http://tweakers.net/nieuws/46835/EU-wil-heffing-op-cameras-met-videofunctionaliteit.htmlWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Vlaams muziek/spel-programma op VTM - http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Foute_Quiz
* Vlaams cabaretier, tekstschrijver, radiomaker en TV-presentator - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Theys
* Componist uit de Nederlandse school, afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Regnart
* Vlaams liberaal politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Val%C3%A8re_Vautmans
* Oud Vlaams adellijk geslacht, dat de titel baron voert - http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Bethune
* Vlaams auteur en advocaat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Van_Isacker
* Dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Jabbeke - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stalhille
* Belgische zangeres van het tranceduo Sylver - http://nl.wikipedia.org/wiki/Silvy_De_Bie

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* De lente is begonnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lente
* Boekenweek (Thema: Lof der Zotheid) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boekenweek
* Springtij - http://nl.wikipedia.org/wiki/Springtij

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over de Tachtigjarige Oorlog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tachtigjarige_Oorlog
* Wikipedia op de radio! Gebruiker Yorian geeft commentaar op radio 100%NL. Online te beluisteren - http://compumania.nl/wikiweek7.mp3

Wikiraadsel: Wat is de naam van de volgende reeks: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ...? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070322

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS ITUNES 71: PODCASTS - SYNCHRONISEREN MET DE IPOD
Heb je een iPod Shuffle, of een iPod klare mobiele telefoon, dan zal de AutoFill functie van iTunes podcasts niet toevoegen aan je draagbare player. Je moet gewoon de bestanden naar je player slepen. Denk er ook aan dat podcasts in het .MRB of .AAC zullen afspelen op de iPod Shuffle, wanneer die in shuffle modus staat. Je moet die eerst overschakelen op Play modus.
Leuk is ook dat, wanneer je een podcast of audioboek beluistert op je iPod en dan terug overschakelt naar je computer en die podcast afspeelt in iTunes, het afspelen hervat waar je gestopt was.

TIP ITUNES 72: PODCASTS - JE PODCASTS BEHEREN
In het Podcast Settings dialoogvenster kan je bepalen hoeveel episodes van een bepaalde podcast bijgehouden moeten worden in iTunes: alle, alle nog niet gespeelde, of een bepaald aantal. En in de Source list vind je een button "unsubscribe", om je abonnement op een podcast stop te zetten en geen nieuwe afleveringen van die podcast op jouw pc te downloaden. Wat is het verschil tussen internet radio, audioboeken en podcasts? In tegenstelling tot radio en audioboeken, zijn podcasts uitzendingen die op (gratis) abonnementen gebaseerd zijn en waarbij gebruik gemaakt wordt van het RSS formaat. Wanneer je je op een podcast abonneert, krijg je de nieuwste uitzendingen automatisch in je iTunes gedownload.

ITUNES EN PODCASTS:
iTunes en Podcasts: podcasts ontdekken
De iTunes store is een van de mooiste plekken om interessante podcasts te ontdekken, die je gratis en voor niks kan downloaden. Ga naar Music Store in de Bronlijst bij iTunes en klik daar op de button "Podcasts". Maar je kan ook, wanneer je in de bronlijst op podcasts klikt, klikken op de button naast "Podcastoverzicht". Dit voert je naar een scherm waar, als het goed is, Nederland of BelgiŽ geselecteerd zijn en de populairste podcasts uit die landen getoond worden.

ITUNES EN PODCASTS: OP ZOEK GAAN NAAR GOEDE PODCASTS
Je kan natuurlijk zelf adressen die je her en der gevonden hebt, inplakken in iTunes, maar dankzij de iTunes Store kan je erg gemakkelijk nieuwe en interessante podcasts vinden. Zo heeft Apple in zijn muziekwinkel een afdeling BelgiŽ en Nederland gecreŽerd, die je meteen voorgeschoteld krijgt wanneer je naar de muziekwinkel gaat en op Podcasts klikt.
Kies bijvoorbeeld BelgiŽ en je krijgt meteen rechts een lijst met de populairste podcasts hier te lande. Wil je meer podcasts, dan klik je op See All: je krijgt nu een mooie lijst met podcasts uit BelgiŽ. Maar je kan ook podcasts selecteren op het onderwerp - via de rubriek "Categories".
Zet je maar even gemakkelijk, want je bent onderweg voor een hele ontdekkingsreis!

ITUNES & PODCASTS: EEN PODCAST PEILEN
Je hebt nu de podcasts ontdekt in de iTunes muziekwinkel. Je vindt er een titel die je wel interessant of leuk lijkt. Dan neem je uiteraard een voorproef, om uit te zoeken of inderdaad de vlag de lading dekt en of de podcast wel zo interessant is als zij eruit ziet.
Daarvoor klik je de podcast aan, waarop je een lijst krijgt met de verschillende episodes. Om zo'n episode te beluisteren, moet je die gewoon dubbelklikken. En als het jou bevalt wat je te horen krijgt, dan klik je op de "subscribe" button bovenaan de pagina.
Je kan echter ook enkel bepaalde episodes downloaden: naast elke episode staat er immers een button "Get episode".

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FINEPRINT: EXTRA PRINT MOGELIJKHEDEN
Win98/ME/NT/2000 - 1800 KB - freeware
Met dit progje kan je heel wat meer mogelijkheden uitproberen op je printer: meerdere pagina's printen op één blad, watermerken toevoegen, enz. In deze nieuwste versie vind je o.a. een vernieuwde statusbalk die de bron en de bestemming vertoont, de afmeting van het papier, zoom en schaal.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,2334/description.html?tk=nl_lg

APPLE ITUNES 7.1
Windows/Apple - freeware
Een nieuwe versie van de gratis muziek/videoplayer van Apple, die wij zo fantastisch vinden voor het opvolgen van podcasts. In deze versie is de Cover Flow tool verder uitgebreid en kan je die nu in full screen modus bekijken, zodat je echt letterlijk doorheen je platenkas kan bladeren.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13011021.html?tid1=9232&tid2=0

NEWS MESSENGER: RSS FEEDREADER
Win2000/XP/Vista - 434k - freeware
Met dit progje kan je RSS feeds lezen en zelfs HTML pagina's van sites die geen syndicatie ondersteunen. Het ondersteunt Atom 1.0 en alle verschillende RSS feed formaten, proxy servers en OPML. Bovendien kan je het nieuws als thumbnails vertonen, zodat je meteen een zicht hebt op het artikel.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/03/16/news-messenger-v3426/

SPYWARE DOCTOR
Win98/2000/XP/Vista - 18,6 MB - freeware
Met dit progje kan je spyware, adware, Trojaantjes en keyloggers die op jouw pc gesukkeld zijn, verwijderen. Deze nieuwe versie heeft een verbeterde efficiency en betere antivirusbescherming.
http://ct.download.com/clicks?t=34280199-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

BIENNESOFT YOUTUBE DOWNLOADER
Windows - freeware
Een simpele tool waarmee je video clips van YouTube kan downloaden en omzetten voor gebruik op de iPod, PSP, mobiele telefoon, Windows Media, XVid of MP3. Het programma werkt in twee stappen: eerst wordt het filmpje gedownload in een generisch bestand zonder extensie en dat moet jij dan omzetten naar het gewenste formaat. (Tip: Wim W)
http://www.snapfiles.com/get/ytdownloader.html

MEDIAMONKEY STANDARD
Windows - freeware
Een erg krachtige maar gratis beheertool voor je muziek - en bovendien ondersteunt het programma ook iTunes telefoons.
http://ct.download.com/clicks?t=34280200-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

TVU PLAYER : TV-PROGRAMMA'S OP DE PC
Windows - 2,93 MB - freeware
Met deze gratis P2P video player kan je populaire tv-programma's bekijken, inbegrepen basketballtornooien.
http://www.download.com/TVUPlayer/3000-2194_4-10584888.html?tag=nl.e415

POINTOFIX
Windows - freeware
Met dit progje kan je bepaalde delen van je scherm markeren - ideaal bij presentaties, cursussen, enz. Met een muisklik wordt de inhoud van het actuele beeldscherm bevroren. Zo kan je belangrijke delen markeren en van onderschrift voorzien. (Tip: Wim W)
http://www.pointofix.de/

VRIJDAG MACDAG - JALBUM
Mac OS X - 7,88 MB - freeware
Met dit progje kan je foto-albums aanmaken om die dan op het web te zetten. Het onderscheidt zich van gelijkaardige programma's doordat het erg simpel en gebruiksvriendelijk is - je werkt stap voor stap en voert de verschillende taken in een logische volgorde uit.
Het progje bevat ook een ingebouwde FTP-client, waarmee je meteen je album online kan zetten.
http://ct.download.com/clicks?t=34695697-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: GRAPHICCONVERTER X
Mac OS X 10.2 - 17,9 MB - shareware
Een beeldbewerker, met high-end tools, plus batchconversie. Je kan ook Photoshop plug-ins gebruiken, een diashow maken...
http://www.download.com/GraphicConverter-OS-X-/3000-2197_4-10651108.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Matthias zet de puntjes op de i:
<<<
Beste Hilde,

Graag toch enkele opmerkingen bij het artikel GRATIS DOMEINNAMEN BEVORDEREN MALWARE?

* McAfee SiteAdvisor is een gratis programma dus het argument dat ze meer willen verkopen houdt geen steek.
* .st sites kunnen niet gratis geregistreerd worden, wel de .tk domeinnamen (www.nic.st, www.dot.tk)

Voor de rest wil ik je bedanken voor de schitterende nieuwsbrief die elke week in mijn postvakje in belandt. Ik ben geabonneerd op vele nieuwsbrieven/e-zines maar die van jullie steekt er met kop en schouders bovenuit.

Matthias Verbergt
>>>
~~~~~~~~~~
Lezer Frank van Bergen vroeg om de aandacht te vestigen op het initiatief Strips met een Hart - wat wij met deze graag doen: een rond strips draaiende actie, waarvan de opbrengst gaat naar een kindgericht doel.
Er wordt niet alleen geldelijke steun gevraagd, maar ook vrijwilligers om mee te helpen, en vooral: ruchtbaarheid voor het initiatief. Wat wij met deze dan ook doen. Meer info over de actie op onderstaand adres:
http://www.stripsmeteenhart.org

~~~~~~~~~~

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AfsluiterDe mensen krijgen altijd datgene waar ze om vragen; de moeilijkheid is allee dat ze,
voor zet het krijgen, nooit weten waar ze om gevraagd hebben.
[Aldous Huxley]