Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 22/3/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 491 van 17/3/2007


Gegroet lezers,

Deze week een lekker dik nummer, met o.a. een bijdrage van medewerkster Marijke, die vertelt over haar wedervaren in Second Life. Leuk, zo'n correspondente ter plaatse in deze virtuele wereld!

Verder zal je ook enkele meer filosofische artikels vinden met wat duiding en achtergronden bij recente gebeurtenissen. Want er gebeurt heel wat: Blooker-prijzen voor blogs, internationale wetgevingen, valse politiesites in MySpace, multiseat computing... we blijven maar bijleren!

Deze keer willen wij eens een beroep doen op de knappe koppen onder onze lezers - want wij zitten met een vraagje: met onze laptop, die wij in de redactie aansluiten op de router, geraken wij niet in de Apple iTunes Store (adres phobos.apple.com) - niet vanuit iTunes, maar ook niet met onze browser (Firefox). Wij hebben al wel bij een traceroute vastgesteld dat onze laptop voor dit adres niet naar 192.168.0.1 (onze router) gaat, maar wel naar 127.0.0.1 (localhost) en daar doodvalt. Alle andere adressen worden correct verwerkt door onze laptop. Heeft er iemand een suggestie wat er aan de hand kan zijn, en hoe dit probleem opgelost kan worden? Alvast bedankt!

Zo. Genoeg inleiding, snel naar jullie leesvoer. Bij leven en welzijn tot volgende week.
HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TRIEST RECORD: BLOGGER AL MEER DAN 6 MAANDEN IN VOORARREST
Josh Wolf is 24 en een blogger. Op een bepaald moment woonde hij een protestdemonstratie bij tegen de G8 in San Francisco en hij maakt video-opnames, o.a. van het feit dat een gemaskerde demonstrant het aan de stok krijgt met een politieman en de agent aanvalt met een buis. De agent belandt in het hospitaal met een schedelbreuk.
Wolf post die beelden op het internet en krijgt prompt de politie op bezoek: of hij maar even al zijn originele opnamen wil overhandigen. Wolf weigert en belandt in de cel - waar hij nu, zes maanden later, nog altijd zit. Zijn lot doet niet alleen vragen rijzen over de onbehoorlijk lange voorhechtenis, maar ook over het heikele punt: is de jongeman een journalist en mag hij als dusdanig zich beroepen op de bescherming van zijn bronnen? En bovendien: waarom blijft de jongeman maar weigeren om de tapes aan de politie te overhandigen?
Wolf beweert dat de tapes enkel interviews bevatten met demonstranten, nadat zij hun masker afgenomen hebben en dat er niets te zien is van enige misdaad. Hij is eigenlijk een student die als part time werkte voor een tv-station op de unief, een blog opgestart had en af en toe een videotape die hij maakte, verkocht aan nieuwsagentschappen; Maakt hem dat tot journalist? Als je "iemand die het publiek nieuws brengt" als definitie aanvaardt, dan wel. Maar dat geeft de "echte" journalisten dan weer kippenvel - want bij dat nieuwsbrengen hoort een hele deontologie, die de nieuwsbrenger/nieuwsmaker moet onderschrijven vooraleer hij tot journalist gerekend mag worden.
Een interessant dilemma. De achtergrond van dit probleem lees je bij The Washington Post.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/03/07/AR2007030702454.html

SONY MAAKT EIGEN VIRTUELE WERELD
Dat de virtuele wereld van Second Life erg populair is, moeten wij je niet meer vertellen. Bedrijven openen er kantoren, VIP's uit de "echte" wereld treden er op in virtuele concerten, je kan er virtuele outfits kopen en er zijn zelfs virtuele modehuizen. Groot succes dus - een succes dat ook bij de spelletjesafdeling van Sony een belletje heeft doen rinkelen.
Sony zal namelijk een eigen virtueel universum opstarten. Maar bovendien komt er een 3D-game van Sony, dat volledig door de deelnemers opgebouwd zal worden. De Sony-wereld zal heel wat videogames bevatten, waarin jij als avatar kan deelnemen en ook virtuele spelletjeshallen en je zal er muziek, films en andere Sony-media vinden om te downloaden.
In april komt de bètaversie uit en als het goed is, kan je in de herfst een gratis download verkrijgen van deze wereld via de PlayStation online winkel.
http://news.com.com/Sony+brings+it+Home+for+the+PS3/2100-1043-6165180.html?part=dtx&tag=nl.e433
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJcS0RjB3v0Jhb0N3zi0ES

MYSPACE KOMT UIT MET DIGG-KLOON
Het was volgens insiders te verwachten dat MySpace deze stap zou zetten: een eigen nieuwsdienst, waarbij de gebruikers zelf content kunnen aanbrengen, sociale bookmarks en zelf kunnen stemmen of nieuwsberichten interessant zijn of niet - met andere woorden: een Digg kloon. De leden van MySpace zullen nieuwsberichten op hun eigen profiel kunnen posten en dan hun eigen content kunnen promoten zodat ook andere gebruikers die kunnen zien en er op stemmen.
Deze zet was te verwachten, zo meent nieuwssite TechCrunch, vermits MySpace eigendom is van de nieuwstitaan Rupert Murdoch en zijn bedrijf verleden jaar de nieuwsaggregatordienst Newroo opgekocht had. Bovendien komen er dagelijks 230.000 geregistreerde bezoekers over de vloer en dat is meer dan enige andere internetnieuwssite.
Goed idee dus. Het is alleen te hopen dat dit nieuws een "lopend vuurtje" is. Want eerlijk gezegd is de site MySpace niet echt snel te noemen en de vele banners op de site, het Web 1.0 design zijn niet echt aanlokkelijk. Hopelijk krijgt dit door de gebruiker aangebracht nieuws, duidelijk een van de Web 2.0 kenmerken, toch een snelle Web 2.0 omgeving!
http://www.webware.com/8301-1_109-9695677-2.html?tag=nl.e777

WGA BLIJKT HEEL VEEL NAAR HUIS TE BELLEN
Wij komen nog even terug op ons artikel over WGA, Windows Genuine Advantage, van verleden week. Deze tool van Microsoft, die nakijkt of je een legitiem exemplaar van Windows Genuine Advantage op je pc hebt staan, blijkt veel actiever dan eerst gedacht.
Een medewerkster van Lockergnome, Lisa Miller, ondervond dit toen zij besliste om WGA geen toestemming te geven om doorheen de firewall van Zone Alarm te gaan, het internet op. Zij werd telkens gewaarschuwd wanneer WGA opnieuw zo'n poging ondernam en kwam tot de vaststelling dat de tool wakker werd telkens zij haar computer opstartte. En dat vindt zij niet fijn, want het lijkt alsof zij een misdadigster is die onder huisarrest geplaatst is en die elke dag naar de reclasseringsambtenaar belt om te vertellen wat zij uitspookt.
Op de pagina waarop Microsoft de WGA tool uitlegt, staat dat je de meldingen niet kan verwijderen met Add/Remove Prgrams. Je kan ze wel tijdelijk verwijderen, maar bij een volgende Update worden zij terug geïnstalleerd. En dan hebben we het over de meldingen, niet het programma zelf...
Kijk zelf maar eens bij de rubriek "What information is collected from my computer". Toch niet echt leuk van Microsoft...
http://support.microsoft.com/kb/905474/
http://www.microsoft.com/genuine/downloads/FAQ.aspx?displaylang=en
http://www.lockergnome.com/nexus/dirtgoddess/2007/03/08/windows-phones-homea-lot/

SOUTH BY SOUTHWEST: EEN ALTERNATIEVE BEURS
Met de nieuwe technologieŽn komen er ook nieuwe beurzen - en een van de beurzen die de laatste tijd enorm aan belang en interesse gewonnen hebben, is South by Southwest. Daar hebben zich nu alle knappe koppen van het internetwereldje verzameld - game ontwerpers, befaamde bloggers, schrijvers van boeken over technologieŽn...
Het is dat het zo ver is, want anders waren wij er ook graag bij geweest. Op het programma staan namelijk erg interessante lezingen en debatten, zoals "Jouw videoblog kan de wereld redden" - over de enorme macht die deze nieuwe vorm van media heeft; ARG: the attack of the alternate reality game, over spelletjes die een mengeling van realiteit en fantasie bevatten; "Wanneer wordt een door de gebruiker gemaakte video een onafhankelijke film?"...
Lees zelf bij CNet over deze conferentie. Aanbevolen lectuur!
http://news.com.com/Austin%2C+beware+The+SXSW+geeks+are+back+in+town/2100-1025-6165788.html?part=dtx&tag=nl.e703

MULTISEAT COMPUTING: LEVEN OP EEN EILAND
Tja, we leren toch nog elke dag nieuwe woordjes bij. Dankzij een persbericht leerden wij dat er ook zoiets bestaat als Multiseat computing. Dat is een werkwijze waarbij verschillende werknemers, die typisch op een eiland werken, samen één computer delen. Er wordt dan gesproken van "zitjes": van één tot zes zitjes rond één pc. Dat heeft natuurlijk voordelen: minder computers aankopen, minder onderhoud, besparing in energie en plaats.
Een Belgisch bedrijf brengt zulke "multiseat computing" en baseert zich daarbij op het Ubuntu Linux systeem, omdat Windows deze werkwijze niet toelaat. Ubuntu is gratis én vrij. Ubuntu is bovendien erg robuust: de gebruiker zelf kan niets veranderen aan het besturingssysteem, enkel de beheerder kan dat. Het systeem is ideaal voor bibliotheken, internetcafés, onderwijs, openbare instellingen...
Lijkt ons toch interessant, daarom dat wij de inhoud van het persbericht even aan jullie doorgeven.
http://www.multiseatcomputer.be

ANTIVIRUS VAN MICROSOFT EET MAILS VAN DE GEBRUIKER OP
Het blijft maar van kwaad tot erger gaan met OneCare, de antivirus en malware bestrijder van Microsoft. De softwaregigant heeft zelf moeten toegeven dat de software per vergissing e-mails gewist heeft bij sommige internauten die Outlook of Outlook Expres gebruiken. Met name ging het om e-mails met een bijlage, waarin dan een virus zat - de meest gebruikelijke manier voor virussen om zich te verspreiden.
Normalerwijze zal de antivirussoftware dan die bijlage in quarantaine zetten. Maar nu heeft OneCare bij sommige gebruikers het hele bestand (.PST of .DBX) met àlle e-mails geblokkeerd of zelfs gewist! Is dat bestand nog aanwezig in de quarantainezone van de pc, dan bestaat de mogelijkheid om de e-mails terug op te vissen - zoniet moet je maar eens heel, heel boos worden op Microsoft!
http://news.com.com/2061-10789_3-6165691.html

GRATIS DOMEINNAMEN BEVORDEREN MALWARE?
Volgens een rapport van beveiligingsbedrijf McAfee zou het feit dat je een nieuw domein gratis of erg goedkoop kan registreren, ervoor zorgen dat het aantal websites dat gebruikt wordt voor het verspreiden van spam of malware snel toeneemt.
Nu verkoopt McAfee een tool, SiteAdvisor, die nagaat of een website spam verzendt, malware distribueert of overdadig veel pop-ups vertoont. McAfee heeft er dan eigenlijk wel een beetje belang bij om de gebruiker angst aan te jagen, zodat hij de tool van McAfee zou aankopen. Dit gezegd zijnde, kan je de waarheid niet ontkennen van de stelling van McAfee. Het feit dat het zo gemakkelijk is om een domeinnaam te registreren, maakt dat spammers en verspreiders van allerhande malware zo moeilijk op te sporen zijn en van de ene op de andere dag hun hele boeltje bijeenpakken en naar een volgend webadres verhuizen.
Vooral de TLD domeinen van kleine landen zoals .st (Sao Tome & Principe), of .tk (Tokelau), die gratis domeinnamen weggeven, zouden volgens McAfee voor problemen zorgen.
http://www.pcworld.com/article/129739-1/article.html?tk=nl_dnxnws

HET INTERNET ALS NATUUR- EN BOSBEHEER
Het idee is simpel. De website Wildlife Direct fungeert als een bron voor informatie over projecten in Afrika voor het behoud van diersoorten zoals de gorilla's. Maar anderzijds zorgt zij ook voor ondersteuning van de bosbeheerders en andere vrijwilligers die in deze veraf gelegen locaties werken.
De organisatie heeft webdeskundigen naar Afrika gestuurd, waar zij een reeks weblogs gelanceerd hebben, die nu bijgehouden worden door de bosbeheerders, de rangers, de dierenartsen in de oerwouden en waarin zij verslag uitbrengen over hun strijd dag na dag om bedreigde diersoorten te behouden. Dierenliefhebbers in het Westen die deze verslagen lezen, kunnen op een link klikken "donate now" (schenk nu). En dan kunnen zij bijvoorbeeld een dagrantsoen voor vijf rangers sponsoren voor 15 dollar, een paar laarzen voor 35 dollar, een uniform voor 45 $, een tent voor 60$. Scholen kunnen zelfs bijeenleggen en bijvoorbeeld het maandsalaris voor een ranger betalen. Het geld wordt doorgestuurd naar de betroffen organisaties en de mannen ter plaatse kunnen verder met hun werk.
Een leuk idee, niet? In dit artikel bij USA Today kan je meer informatie vinden over het concept, alsook links naar de verslagen van de bosbeheerders.
http://wildlifedirect.org/congo-rangers/
http://wildlifedirect.org/
http://www.usatoday.com/tech/science/2007-03-11-save-the-gorillas_N.htm

BLOOKER PRIJS VOOR DE BESTE BLOG
Na de Booker prijs voor het beste boek, bestaat er nu ook een "blooker" prijs voor het beste blog. Blogs vormen een apart genre en je kan niet ontkennen dat er echte pareltjes bij die blogs zitten. Sommige zijn zo populair dat zij in boekvorm gegoten worden, de blooks.
Het is al de tweede keer dat deze prijs toegekend wordt. De winnaar van verleden jaar, "Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously", werd omgezet tot een boek waarvan nu al meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn. Het wordt trouwens ook verfilmd.
Voor dit jaar zijn er 15 "blooks" die het tot de shortlist gehaald hebben. Een daarvan is "My Secret: A Post-Secret Book". Dat blook is ontstaan uit zijn blog PostSecret, dat jonge mensen aanmoedigde om anoniem op een zelfgemaakte postkaart hun geheim naar hem te versturen. Het is nu een van de tien meest populaire blogs, trekt elke maand 3,5 miljoen bezoekers en haalde zopas op de jaarlijkse Bloggie Awards verschillende prijzen.
Een erg interessant artikel over het fenomeen van de blooks vind je bij BBC, dat ook meer informatie heeft over de andere kandidaten voor de Blooker prijs.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/6446271.stm

MOET ER EEN INTERNATIONALE WETGEVING KOMEN VOOR BLOGGERS?
We blijven nog even bij onze bloggers. Daar heb je allerlei soorten onder. Sommigen zijn haast zo goed als journalisten - wat zeggen wij: doen het beter dan de klassieke journalisten omdat zij over meer inside kennis beschikken, beter over iets kunnen schrijven. Anderen maken er een boeltje van en lappen alle wetten, officiŽle én ongeschreven, aan hun laars: hun rubriek vertelt fabrieksgeheimen, of bevat laster, onwaarheden, enz.
Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om ook wetten vast te leggen voor bloggers, om bijvoorbeeld de privacy te beschermen van personen waarover een artikel gaat, of om te vermijden dat er pure roddels en laster verspreid wordt. Regels over en voor journalistiek zouden dezelfde moeten zijn, of dat nieuws nu gebracht wordt op tv, radio, krant of internet. Met andere woorden: platformonafhankelijke regels. Daar kunnen wij volledig achter staan. Anderzijds is het echter zo dat we te maken hebben met het internet en dat is per definitie wereldwijd. Het heeft geen zin om regels vast te leggen in BelgiŽ, want als jij je blog op een server in bijvoorbeeld Nederland hebt staan, welke regels zijn dan van toepassing?
Internationale wetgeving dus, maar dat blijkt in de praktijk niet mogelijk te zijn - er zijn teveel jurisdicties mee gemoeid en de wetgever werkt veel te traag om te kunnen reageren op de steeds sneller veranderende trends in dit nieuwe medium, het internet.
Wat dan? Zelfregulatie, zo werd voorgesteld op een conferentie in Westminster, Londen, over content regulatie. Noorwegen bijvoorbeeld heeft een positie ingenomen waarbij het afstapt van enige content regulatie en de bloggers zich volledig zelf laat reguleren. Bijvoorbeeld bij sites waar de gebruikers zelf artikels kunnen schrijven, wordt de gebruiker volledig vrij gelaten, tenzij de inhoud beledigend is. "Wij hebben de editoriŽle rol doorgeschoven naar het publiek" aldus de eindredacteur van AftenBlad.
Een wijs besluit? In elk geval iets om over na te denken.
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=2047&t=2&en=1

BBC: OVERHEIDSSTEUN VERSMOORT PRIVÉ-PROJECTEN?
De mediasituatie van de BBC kan je een beetje vergelijken met die van onze eigen VRT. De zender wordt namelijk door de overheid gesteund, met geld dat vroeger van de zo gehate radio- en tv-taks kwam maar nu van andere belastingen afkomstig is. In ruil daarvoor moet de VRT een sociale taak vervullen: culturele programma's brengen, producten van eigen bodem, enz.
Zo is het ook een beetje bij de BBC, het grote broertje van onze VRT. De BBC heeft een rijke traditie opgebouwd van prachtige programma's en heeft zich de laatste tijd ook aan het internet gewaagd, waar het zich op sommige terreinen als een ware pionier gedraagt.
Maar is dat eigenlijk wel eerlijk? Experimenteren met het geld van de belastingbetaler is maar al te gemakkelijk en ondertussen krijgen privé-initiatieven, die een gelijkaardig project wilden opzetten, geen voet aan de grond, omdat zij natuurlijk niet die enorme financiŽle machine achter zich hebben staan als de BBC. Deze week trokken alvast enkele Europese bedrijven naar de Europese Commissie, om te protesteren tegen een nieuw project van de BBC, Jam. Nu draait dat project wel rond online onderwijs voor kinderen, maar het betreedt terreinen waar ook deze privé-bedrijven een kansje zagen.
De BBC is van plan het project af te gelasten, naar aanleiding van deze klachten. Of dat een goede zaak is, is wel de vraag - misschien wordt een prachtig project zo in de kiem gesmoord. Maar feit is dat de Britse openbare zender zelf op zoek is naar de grenzen van wat geoorloofd is en wat niet, met publieke gelden.
http://www.techcrunch.com/2007/03/14/bbc-may-be-stifling-startups-suspends-bbc-jam-following-complaints/

VALSE POLITIESITES BIJ MYSPACE
Dat de politie wil tonen dat zij bij de tijd is en gebruik wil maken van de nieuwe mogelijkheden die het internet biedt, is een lofwaardig initiatief. Maar zij mag niet vergeten dat zij een overheidsdienst is en altijd als dusdanig duidelijk herkenbaar moet blijven. In het verleden is het in ons landje bijvoorbeeld al gebeurd dat er nieuwe initiatieven aangekondigd werden, die een beetje met de politie te maken hadden, of ermee samenwerkten, maar toch privé-initiatieven waren, opgestart door commerciŽle bedrijven - en dat kan ons inziens niet, want dat schept verwarring.
In de VS doet zich nu ook zo'n situatie voor en ook daar leidt dit tot verwarrende situaties - meer nog: tot misbruik. Het gaat over het feit dat sommige politieafdelingen een site geopend hebben op de populaire website MySpace, ervan uitgaand dat zij ook daar aanwezig moeten zijn, omdat MySpace een deel van het dagelijkse leven geworden is van de jeugd. Sommige van die politiesites op MySpace worden zelfs gebruikt om misdaden op te lossen. Toch niets verkeerd aan, zeg je?
Toch wel - want de krant USA Today ging op onderzoek uit en ontdekte dat er al 5 valse politiesites op MySpace staan, die helemaal niets met de politie te maken hebben. Het hele verhaal lees je op onderstaande link.
http://www.usatoday.com/tech/webguide/internetlife/2007-03-12-police-pages-myspace_N.htm

GOOGLE DOET INSPANNING OM PRIVACY TE VERBETEREN
Zoekmachine Google heeft ondertussen al tonnen informatie over de zoekgewoonten van jou en mij. En is zich ook bewust van het feit dat wij ons daarover zorgen maken. Die zoekgewoonten, die niet aan onze naam gebonden zijn, wel aan een cookie, kunnen toch onze identiteit vrijgeven, zoals de blunder bewees die een andere zoekmachine (was het Yahoo? het ontgaat ons even)uithaalde toen zij de zoekopdrachten van haar gebruikers openbaar maakte.
Daarom heeft Google nu aangekondigd dat het toch wat meer zorg zal besteden aan onze privacy. Zo belooft Google dat onze zoekgegevens na 18 of 24 maanden anoniem gemaakt worden, dus ontkoppeld worden van het cookie. Google meent zo een goede balans gevonden te hebben tussen enerzijds haar eigen doel - het zoeken steeds verbeteren - en de verzuchting van de internaut.
Een andere tool die onze privacy beter moet beschermen is de " off the record" mogelijkheid in de instant messaging van Google, Google Talk, waardoor het automatisch loggen van gesprekken even opgeschort wordt. Ook de Google Desktop software, die alles in het oog houdt wat er op je computer gebeurt om later de zoekopdrachten te vergemakkelijken, krijgt een pauzeknop.
http://www.theage.com.au/news/biztech/google-boosts-protection-of-private-data/2007/03/15/1173722624836.html

MARIJKE IN SECOND LIFE LAND

Medewerkster Marijke heeft een eigen stekje gevonden in de virtuele wereld van Second Life. Zij stuurde ons dit verslag, waarvoor wij haar heel dankbaar zijn - en wij hopen in de toekomst nog meer berichten te kunnen brengen, dankzij Marijke, uit deze toch wel erg commercieel uitgebouwde, maar tegelijkertijd boeiende wereld.

Even een stukje over de technische kant: hoe begin je eraan? Eigenlijk heel eenvoudig: je surft naar http://www.secondlife.com en daar download je dan een installatiefile, die moet je dan runnen en dan volg je mooi de stappen: je kan onmiddellijk een voornaam intypen en een familienaam moet je kiezen uit een lijst. Een tip: ik zie dat veel Vlamingen de familienaam 'Flamand' hebben gekozen, maar je mag natuurlijk je eigen smaak volgen. Je kan niet je eigen familienaam verzinnen, je moet die kiezen uit een lijst en je voor- en familienaam kan je achteraf niet meer wijzigen. Dus toch eventjes goed bekijken. Daarna kan je een 'avatar' kiezen. Dit is hoe je eruit zal zien in Second Life. Er is een behoorlijke keuze en die kan je achteraf ook altijd nog volledig wijzigen, zowel qua figuur als kleding en dergelijke meer. Je kan ook kiezen voor 'furry' figuren, compleet met staart en vacht en zo...

Eenmaal in Second Life kan je dan kledingstukken kopen of je kan een andere outfit kiezen uit een standaard bibliotheek en je kan heel veel parameters aanpassen, bvb. de lengte van een rok, of de hoogte van de hakken van je schoenen, de kleur, lengte en snit van je haar enzoverder.

Je kan ook je kredietkaart of paypal account koppelen aan je Second Life karakter, maar daar ben je niet toe verplicht. Ik loop nu al een week of 3 rond in Second Life, niet iedere dag, maar toch regelmatig en ik heb nog maar 1 keer meegedaan met een spelletje waarbij je enkele Linden dollars mocht inzetten, maar die dollars had ik al ergens anders verdiend. Daarnaast heb ik nog voor niets geld uitgegeven. Maar over geld zal ik het een andere keer uitgebreider hebben.

Als je voor de eerste keer start in Second Life, arriveer je op 'Orientation Island'. Daar kan je wat nuttige zaken leren. Stappen doe je door met je pijltjes te navigeren, je kan ook op de 'fly' knop klikken en dan kan je met je pijltjes vliegen. Niet getreurd als er wat misloopt en je valt kilometersdiep of je belandt op de bodem van de zee of zo, in Second Life kan je niet sterven, je zal er zelfs geen schrammetje aan overhouden... Al is het best wel griezelig om de grond op je af te zien komen!

Chatten doe je door op de knop 'Chat' te klikken en dan je boodschap onderaan het scherm in te typen. Iedereen die dicht genoeg bij je staat, ziet dan jouw tekst op zijn scherm verschijnen en jij zal ook hun teksten zien verschijnen. Over het algemeen zijn de bewoners van Second Life vriendelijke mensen die graag een vraag beantwoorden. In het algemeen wordt er Engels gesproken, al zijn er ook plaatsen waar vooral Vlamingen/Belgen/Nederlanders komen, die praten dan wel Nederlands of Frans of zelfs een woordje dialect, daarover in een volgende editie meer (of zoek even in onderstaande url's).

Hiermee heb je toch al de eerste basis vast, aan jou om te beginnen experimenteren. In latere edities kom je nog wat meer te weten.

Een goeie eerste basishandleiding in het Nederlands kan je vinden op de site van Q-Music (in PDF of Word formaat)
http://www.q-music.be/page/secondlife/
Ook een heel interessante site (voor en door Second Life gebruikers: (populaire afkorting = SL):
http://slforum.be/


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SAMSUNG HEEFT DE EERSTE HYBRIDE HARDE SCHIJVEN KLAAR
Slecht nieuws voor de systeembeheerders: de tijd dat zij hun krantje konden lezen en hun kopje koffie konden drinken terwijl de systemen opstartten lijkt ten einde gekomen. Samsung is immers klaar met haar eerste hybride harde schijven en die staan klaar om verscheept te worden.
Zo'n hybride schijf is een combinatie van de traditionele harde schijf met flash geheugen. In die schijf, die 80, 100 of 120 GB groot is, zit ook 128 MB of 256 MB flash geheugen. Dat moet de pc laten opstarten in de helft van de tijd die het nu duurt. En bovendien zou dit zorgen voor een lager energieverbruik, plus meer betrouwbaarheid. Ideaal dus voor toepassing in de laptop.
http://news.com.com/2061-10792_3-6165187.html?tag=nl.e777

DIGITALE CAMERA MET WLAN VAN SONY
Op de internationale fotobeurs PMA 2007 in Las Vegas heeft Sony een camera voorgesteld, de Cybershot DSC-G1, die wel iets heel bijzonders heeft: een WLAN-verbinding. Waarvoor zo'n verbinding goed is? Wel, eerst en vooral om gemakkelijk de foto's draadloos naar je computer te kunnen overzetten, of een projector of je tv bijvoorbeeld. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een nieuwe standaard, Digital Living Network Alliance of DLNA. Alle toestellen die het DLNA logo dragen ondersteunen dus deze draadloze transfer.
Maar met die WLAN technologie kan je ook foto's uitwisselen met andere camera's: tot maximaal vier toestellen kunnen tegelijkertijd geruild worden.
Wie de rest van de specificaties wil: het toestel heeft een 6 megapixel lens en maar liefst 2 GB intern geheugen, wat via geheugensticks uitgebreid kan worden tot 10 GB.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070309021
http://www.dlna.org/

P2P KILLER ONDERWEG?
P2P, kort voor peer-to-peer, is de schrik van muziek- en filmmaatschappijen: dit protocol, dat eigenlijk op zich een goed principe is, wordt maar al te vaak gebruikt voor de verspreiding van illegaal gekopieerde songs en films. De eigenaars van al die content trachten P2P te bestrijden, maar gooien het kind met het badwater weg: niet het protocol moet bestreden worden, maar er moet getracht worden de pakketjes op die ruildiensten te identificeren, zodat de illegale pakketjes geweerd kunnen worden.
Er is nu een toepassing die mogelijk redding kan brengen voor de mediabedrijven: cGrid. Met deze technologie zouden de systeembeheerders moeten kunnen zien wanneer gebruikers met illegale activiteiten bezig zijn en hen meteen van het netwerk wippen. Het netwerk wordt in het oog gehouden en logs worden bijgehouden van individuele gebruikers, gebaseerd op hun MAC adres. En als er iets fouts gebeurt, dan kan de gebruiker dus van het netwerk gesmeten worden, maar later ook geconfronteerd worden met zijn inbreuk en een sanctie krijgen.
Naar verluidt zou deze tool vooral gericht zijn op universiteiten (in de VS), waar er toch wel wat aan piraterij gedaan wordt. Meer over cGrid lees je in dit artikel bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070311-cgrid-the-real-p2p-punisher.html

MANNENVEST VOOR DE IPOD GEBRUIKER
De Italiaanse designer Bagir zal eind deze maand een speciaal herenvest voorstellen: de Play List Jacket, voor de iPod-dragende man.
Het is inderdaad waar: als een man een iPod draagt, dan kunnen de draadjes die uit zijn vest bungelen en de bult van de iPod de lijn van het vest danig ruïneren. De Play List Jacket voorkomt dit: er zit een strategisch aangebrachte binnenzak in en in de omslag van de kraag zitten speciale vakjes om de draden te verbergen.
Bovendien zijn er in de binnenomslag van de kraag ook toetsen geplaatst om de iPod te bedienen, zodat je de iPod niet meer uit je zak moet halen om tracks te vinden of het volume aan te passen.
Natuurlijk heeft deze designerjas een prijskaartje: 248 $. Maar het lijkt ons wel geinig!
http://www.pcworld.com/article/129748-1/article.html?tk=nl_dnxnws

FOTOKOPIEMACHINES EEN BEDREIGING VOOR UW PRIVACY
Huh? zal je zeggen, wat heeft zo'n simpele machine als een fotokopiemachine met mijn privacy te maken? Wel, de machines die tegenwoordig gemaakt worden, bevatten een harde schijf, net als in een gewone computer en die wordt gebruikt om de documenten te reproduceren. En dat houdt natuurlijk een gevaar in. De mens heeft nu eenmaal de gewoonte om belangrijke documenten te fotokopiŽren - belastingaangiften, officiŽle documenten, verzekeringspolissen, enz.
Welnu, als de data op die harde schijf niet beschermd zijn met encryptie of een soort overschrijffunctie, dan is het niet onmogelijk dat iemand met slechte bedoelingen zich toegang verschaft tot die harde schijf en al die gegevens verzamelt. Een gevaar waaraan niet gedacht werd...
Verschillende fabrikanten van fotokopiemachines voegen de laatste tijd beveiligingsmogelijkheden toe aan de machines, maar blijkbar zijn er nog veel machines die zich in publieke ruimten bevinden of in kantoren die onbeschermd zijn en dus een mogelijk slachtoffer van een gegevensdief, die jouw persoonlijke gegevens zou kunnen gebruiken voor fraude.
http://www.pcworld.com/article/129846-1/article.html?tk=nl_dnxnws


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


** Microsoft staat op het punt om een eerste publieke beta test van haar VoIP server te lanceren: deze internet telefonie zou geïntegreerd worden in Office en Outlook
http://www.pcworld.com/article/129663-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Nieuwe versie uit van Google Desktop, met preview van gevonden bestanden en een zijbalk, plus betere beveiliging: links naar websites in gevonden documenten worden bewaakt en gecontroleerd op phishing en malware sites
http://www.pcworld.com/article/129664-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** China wil met speciale, in militaire stijl ingerichte kampen, internet-verslaving bestrijden
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJns0RjB3v0Jhb0N6oS0Ef

*** Disney brengt een nieuwe website uit, speciaal voor de mama's. Onderwerpen: van de tandjes van de baby, tot de bekostiging van de studies van de kinderen
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJns0RjB3v0Jhb0N6oX0Ek

*** VN zag afgelopen jaar het aantal klachten wegens "cybersquatten" (een domein bezet houden enkel en alleen om het tegen veel geld te kunnen verkopen) met 25% toenemen.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJns0RjB3v0Jhb0N6og0Ez

*** Volgens McAfee zou de StickyKeys tool in Vista, die mensen met een handicap moet helpen bij het computeren, een probleem vormen voor de veiligheid
http://www.pcworld.com/article/129781-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Op vrijdag 23 maart vindt het 3e Creative Commons concert plaats, ditmaal in Leuven, in Het Depot. Inko gratis
http://www.netlabelism.net/node/84

*** In AustraliŽ kan de eerste ronde van de daar zo populaire Crickt World Cup niet via de gewone tv gevolgd worden. Wat doen de mensen dan? Juist ja: online bekijken via illegale kanalen.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJuX0RjB3v0Jhb0N72T0EMHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetROENIK - EVERYTHING THAT'S NEW
[Pop] Een band die geprangd zit tussen de zalig klinkende oude versterkers en synthesizers. Rock met veel aandacht voor het detail. Van deze band kan je bij Indie Heart twee songs downloaden. Op hun MySpace website vind je nog meer materiaal om in streaming te beluisteren.
http://indieheart.com/bands/166/
http://www.myspace.com/roenik

BLIND WILLIES
[Folk] Een duo dat bluegrass -klassieke folkgitaar speelt in combinatie met de viool. Op de website van IndieHeart kan je enkele songs in streaming beluisteren. Misschien enkel voor de liefhebbers van het genre.
http://www.blindwillies.net
http://indieheart.com/bands/165/about.php

VICTORIA HORNE - MOONGLOW
[Easy Listening] Deze dame, geboren in New York, vertoonde al een voorliefde voor muziek en zang sinds zij 6 jaar oud was. Ondertussen heeft zij al de hele wereld afgereisd en vindt zij het fantastisch om te mogen doen wat zij graag doet: zingen! Deze song is een beheerste, intieme interpretatie van de bekende jazz song.
http://music.download.com/victoriahorne/

PETER ASTOR - HOURS IN JUST MINUTES
[easy listening] Opnieuw een erg zachte vertolking van een song. Pete Astor speelt gitaar sinds zijn 15de. Na zijn wilde jaren in de rockscene heeft hij ook klassieke gitaar geleerd. Deze song is een akoestisch nummer, erg mooi en zuiver.
http://music.download.com/peteastor

VICTORIA ROBERTSON - TRAIN
[Easy Listening] Deze dame is, vergis u niet, de voormalige Miss San Diego. Maar buiten mooi zijn, kan zij ook een ferm stukje zingen - zij heeft immers jaren lang deel uitgemaakt van de San Diego Opera. Deze song is mooi uitgewerkt met een verzorgd arrangement.
http://music.download.com/victoriarobertson


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"U zit nu al 3 uur naar mij te kijken. Waarom gaat u zelf niet vissen?"
"Daar heb ik het geduld niet voor."

W. van Broeckhoven
De nieuwe oogstMUSICOVERY: NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN
Vandaag zetten we even drie goede websites op een rijtje waar je mooie muziek kan ontdekken en aankopen. Om te beginnen Musicovery - een site waar je een soort internetradio ter plaatse kan creŽren, gebaseerd op jouw muzikale stemming en lievelingsgenre. Met schuivertjes bepaal je of je enkel hits wil horen of ook alternatieve muziek wil ontdekken, of je stemmingsmuziek wil hebben of meer dansmuziek, kalm of energiek en dan kan je ook nog eens een genre aanklikken. Dit leidt je naar een schematische voorstelling met verwante artiesten. Bevalt een song je, dan klik je op het symbool van iTUnes of Amazon om de song aan te kopen. Een echte ontdekkingsreis.
[Taal: Engels]
http://www.musicovery.com/

AMIESTREET: MUZIEK MET VARIABELE PRIJS
Nog een site die opmerkelijk is en wel op twee wijzen: enerzijds omdat zij songs verkoopt die geen DRM bevatten (kopieerbeveiliging) en anderzijds omdat je de songs koopt aan een variabele prijs. In het begin zijn zij gratis, later kosten zij meer met een maximum van 99 cent per song: hoe meer mensen de song of het album kopen, hoe duurder het wordt. Je moet wel eerst een "krediet" kopen met je kredietkaart, van 5, 10,15 of 20 dollar. Maar hier kan je dus songs aankopen van 8 dollarcent bijvoorbeeld en een heel album voor 30 cent. Koopjes!
[Taal: Engels]
http://amiestreet.com

EMUSIC: MUZIEK PER ABONNEMENT
Wij hebben het al eens over deze site gehad, waar je, mits betaling van een maandelijks abonnement, een vast aantal songs kan downloaden. De grootste namen zal je er niet vinden, maar wel heel wat goede artiesten, ook ouwertjes uit de sixties en seventies. Nu kan je elke dag een gratis song downloaden, als je de eMusic toolbalk installeert (enkel beschikbaar voor IE).
Wat ook bijzonder is aan eMusic, is dat deze muziekdienst nu samenwerkt met Pandora, de muzieksuggestie dienst. Ga naar het tweede adres, geef de naam in van een favoriete artiest en Pandora zal je songs brengen in hetzelfde genre. Meteen aansluitend gaat eMusic op zoek of deze artiest in zijn aanbod voorkomt en albums van deze artiest ter download aanbieden; is de artiest er niet, dan krijg je gelijkaardige artiesten aangeboden. Om uit te testen.
[Taal: Engels]
http://www.emusic.com/dailydownloads/toolbar/main.html-

URBAN FONTS
Een website waar je heel veel lettertypes kan vinden om gratis te downloaden. Er zijn ook gratis "dingabats", dat zijn kleine symbooltjes die gebruikt worden als elementen in het design van een document. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.urbanfonts.com/

TYPETESTER: HOE ZIET HET ERUIT?
Een erg handige site. Net zoals kleuren, moet je ook lettertypes kunnen combineren. Deze site laat je met enkele muisklikken teksten veranderen van grootte, lettertype, positionering, kleur, achtergrond, enz. om te zien hoe dat past bij een andere kolom met tekst in een ander type of grootte. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://typetester.maratz.com/

SUBMARINECHANEL: MUZIEK ONTDEKKEN
Opnieuw een intrigerend concept. Razendsnel trekt er een lijn met namen van artiesten voorbij, jij moet gewoon de naam aanklikken van iemand die je kent of goed vindt en je krijgt een muziekclips te zien. Erg leuk en een nieuwe manier om muziek te ontdekken in een andere context.
[Taal: Engels]
http://www.submarinechannel.com/content/pause/musicvideos/mainMusicVideos.html

YUGMA: WEBCONFERENTIEDIENST
Bij Yugma kan je informatie delen met anderen, je ideeŽn aan hen voorleggen en maximaal 10 personen uitnodigen om samen te werken aan een project. Vermits het een online dienst is, kan je zowel met de Mac als met een Windows computer via deze dienst werken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
https://www.yugma.com/index.php

COMPUTERSONLINE: NEDERLANDSTALIGE INFORMATIE
De mensen van deze site hebben de moeite genomen om Netties te vermelden in hun lijstje met links en dus gingen wij een kijkje nemen bij de site - om aangenaam verrast te worden. De site bevat een erg ruim aanbod aan nieuws, zowel algemeen als opgesplitst naar fabrikant. De moeite waard om zelf even te ontdekken.
[Taal: Nederlands]
http://www.computersonline.nl

TEKST EN UITLEG
Een erg knappe site, ons aangereikt door lezer D. Ter Woord: hier vind je namelijk, zoals de naam van de site het zegt, Tekst en Uitleg over computers. Een hele reeks interessante onderwerpen staan er op een rijtje: cursus database ontwerpen, optische muis, Router kopen, Cursus Outlook, enz. Een adres dat wij je echt kunnen aanbevelen!
[Taal: Nederlands]
http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/

TASKLIST: SPYWARE VINDER
Wanneer je met de toetscombinatie CTRL-ALT-DEL de taskmanager oproept, dan krijg je een lijstje te zien van de processen die lopen. En soms vraag je je af: wat is dat nu toch, is dat geen spyware? Je kan zo'n proces dan opzoeken op de site van Tasklist.org, die een uitgebreide alfabetisch gerangschikte database heeft van verschillende processen - onschuldige maar ook malware of spyware processen - die op de computer kunnen lopen. Klik op zo'n item in de lijst en je krijgt te zien wat het proces doet, waarom het noodzakelijk is (of niet) en zo nodig: wat je kan doen om het te verwijderen. Wees toch altijd voorzichtig met het verwijderen van bestanden!
http://www.tasklist.org/tasklist_p.html

VEOH: EEN VIRTUELE TV
Deze site biedt, net als YouTube, video's aan, maar brengt de video's wel in hun originele formaat, niet in een mindere kwaliteit. Het gebruikt daarvoor peercasting in plaats van rechtstreekse downloads. Wil je de filmpjes in goede kwaliteit zien, moet je eerst hun software downloaden, zoniet krijg je enkel een versie in lagere kwaliteit te zien. Medewerker Wim is erg onder de indruk van deze tool om tv te bekijken en op te nemen, ook Google en YouTube video
[Taal: Engels]
http://www.veoh.com/downloadFlow.html

ZANDSTORM
Soms kom je op het internet pareltjes tegen op plekken waar je ze niet zou verwachten. Zo ontdekten wij via de Stumble Upon extensie van Firefox een reeks foto's, die als persoonlijke blog bedoeld zijn, achter de site van een softwarebedrijf. Waarschijnlijk een van de medewerkers, of zelfs de webmaster, die een persoonlijke noot aan zijn website wou toevoegen.
Hoe het ook zij: hier vind je indrukwekkende foto's van een zandstorm in Irak. Bangelijk...
[Taal: Engels]
http://www.sunbelt-software.com/stu/iraq/sandstorm.htm

VRIJDAG ANIMATIEDAG : EDWARD BURTYNSKY (FOTOGRAFIE)
Deze Amerikaanse fotograaf heeft een voorliefde voor industriŽle landschappen. Op zijn site kan je in de rubriek "Works" een deel van zijn werk bewonderen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.edwardburtynsky.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Burtynsky

VRIJDAG ANIMATIEDAG : FOTOGRAFEN GEFLITST

Op deze pagina vind je een hele reeks leuke foto's van fotografen in diverse posities terwijl ze geconcentreerd hun object proberen vast te leggen.
(taal : Engels) [Filover]
http://fishki.net/comment.php?id=18351

VRIJDAG FILMDAG : THE GOOD SHEPHERD
OfficiŽle website van deze film met Robert De Niro, Matt Damon en Angelina Jolie in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf : 21 maart 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.thegoodshepherdmovie.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET - Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

PETRA SANTY
OfficiŽle site van deze Belgische kajakster.
http://www.petrasanty.be/

TINA TURNER
De officiŽle website van deze Amerikaanse zangeres. Nieuwe URL.
http://www.officialtina.com/

DAVE BERRY
OfficiŽle site van de Amerikaanse auteur.
http://www.davebarry.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dave_Barry

MIKA
OfficiŽle website van deze zanger die momenteel de hitlijsten betreedt met het nummer "Grace Kelly".
http://www.mikasounds.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Hawaïaans 'wiki' in Oxford English Dictionary
http://www.ad.nl/multi-media/article1183830.ece
- Vader meer whizzkid dan zoon
http://www.ad.nl/multi-media/article1180895.ece
- Inkijkje in privéleven kamerlid
http://www.ad.nl/multi-media/article1175306.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Draadloze internetradio
Het is niet de eerste internetradio, maar wel een heel mooie. De Phoenix IP Radio uit Frankrijk.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18478
- Online presentaties maken
Voor het maken van een presentatie kun je een een populair maar duur programma als Powerpoint gebruiken. Maar het kan tegenwoordig ook gratis via internet.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18430
- Een eigen tv-zender
Je eigen televisiezender beginnen? Met Splashcast kan het. Gratis en zonder moeite.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18425

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- MINOX - DMP4: De DMP4 is een compacte en multifunctioneel mediaspelertje voor de opslag en weergave van foto-
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32007&newsid=4627
- Sinds eind vorig jaar heeft Abitana een nieuwe AV-hub in het gamma. Met deze oplossing kan je videobeelden vanop één bron bekijken op vier beeldschermen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2806
- Duitse mp3-spelers Maxfield voortaan ook in BelgiŽ
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2804

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Bijna alle ondernemingen aangesloten op internet
Volgens een rapport van Insee was 94% van de bedrijven met minstens 10 werknemers in 2006 aangesloten op het net.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16295&style=34360
- Een zoekmotor om 'de uithoeken van het web' uit te pluizen
Een zoekmotor gebaseerd op kunstmatige intelligentie zal binnenkort in de Verenigde Staten worden verhandeld
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16296&style=34360
- Studie: de handelspraktijken op het net door de ogen van het DGCCRF
Het DGCCRF (Direction Générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes) publiceerde onlangs twee enquêtes, een over de handelspraktijken van de online hotelsector, de andere over prijsvergelijkende sites.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16299&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Amerikaanse wetgever wil radiolicenties flink duurder maken
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/amerikaanse-wetgever-wil-radiolicenties-flink-duurder-maken.cfm
- Twitter: zin of onzin?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/twitter-zin-of-onzin.cfm
- Is er nog toekomst voor LAN-parties?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/is-er-nog-toekomst-voor-lan-parties.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Belgisch mobile payment start-up Tunz.com stelt zich voor
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4035
- Roularta krijgt belang in Nederlandse gezondheidssite
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4032
- Volgend jaar digitale mobiele TV in BelgiŽ
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4031

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- De Nationale IQ Test 2007 - Bereken zelf je IQ
http://www.speedzone.be/artikel/1437_de_nationale_iq_test_2007__bereken_zelf_je_iq.html
- Big Brother 2007 - De pikantste fragmenten
http://www.speedzone.be/artikel/1432_big_brother_2007__de_pikantste_fragmenten.html
- Shakira & Beyoncé - Beautiful Liar
http://www.speedzone.be/artikel/1403_shakira__beyonceacute__beautiful_liar.html

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Windows goedkoper dan Linux?
http://be.theinquirer.net/2007/03/windows_goedkoper_dan_linux.html
- MIT wordt een echte Open Universiteit
http://be.theinquirer.net/2007/03/mit_wordt_een_echte_open_unive.html
- McAfee Siteadvisor geeft .be domein geel
http://be.theinquirer.net/2007/03/mcafee_siteadvisor_vind_be_dom.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- 'Digitale kloof tussen oud en jong kleiner dan gedacht'
http://tweakers.net/nieuws/46738/Digitale-kloof-tussen-oud-en-jong-kleiner-dan-gedacht.html
- Invallen CeBit wegens mogelijke patentschending
http://tweakers.net/nieuws/46742/Invallen-CeBit-wegens-mogelijke-patentschending.html
- Slechts 50.000 PS3's beschikbaar in Benelux
http://tweakers.net/nieuws/46728/Slechts-50.000-PS3s-beschikbaar-in-Benelux.html

Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Vlaams schrijver, dichter, tekstdichter, politiek activist en componist - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_De_Clercq_%28dichter%29
* Buideldas - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_buideldas
* Strand op Gran Canaria - http://nl.wikipedia.org/wiki/Playa_del_Ingl%C3%A9s
* Vooroorlogse wijk in Den Haag - http://nl.wikipedia.org/wiki/Laakkwartier-Centraal
* Australisch compilatie-album met nummers tegen John Howard - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rock_Against_Howard
* Welshe voetbalclub - http://nl.wikipedia.org/wiki/Merthyr_Town_FC
* Amerikaans acteur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jack_Colvin
* Brits dirigent - http://nl.wikipedia.org/wiki/Colin_Davis
* Orkestraties van Ottorino Respighi - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orkestraties_van_Ottorino_Respighi
* Aum of om-mantra - http://nl.wikipedia.org/wiki/Om_%28mantra%29

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Palestijnse premier die zijn nieuwe kabinet van nationale eenheid presenteerde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ismail_Haniya
* Korstmos waarvan men ten onrechte dacht dat deze in Nederland was uitgestorven - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijstkorrelmos
* Man die bekende het brein te zijn achter de aanslagen van 11 september - http://nl.wikipedia.org/wiki/Khalid_Sheikh_Mohammed

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Zuid-Afrika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zuid-Afrika
* Wikipedia op de radio! Gebruiker Yorian geeft commentaar op radio 100%NL. Online te beluisteren - http://compumania.nl/wikiweek6.mp3
* Het aantal geregistreerde gebruikers op de Nederlandstalige wikipedia is de 100.000 overschreden. Op zich betekent dit niet veel, omdat mensen zich meerdere malen kunnen hebben ingeschreven en niet iedereen die zich heeft geregistreerd ook daadwerkelijk hoeft bij te dragen aan de encyclopedie-in-wording.

Wikiraadsel: Is het menselijke oog in staat is de polarisatierichting van het licht waar te nemen? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070315
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

TIPS ITUNES 68: PARTY SHUFFLE: ALGEMENE WERKWIJZE
Om speellijstjes te maken voor je Pary Shuffle, ga je als volgt tewerk. Eerst moet je in Bron (Source) Pary Shuffle aanduiden. Daarna selecteer je ofwel een speellijstje, ofwel je muziekbibliotheek uit het pop-up menu.
Vervolgens komt het Display pop-up te voorschijn, waar je het aantal recent gespeelde songs en het aantal volgende songs kan aanduiden dat getoond moet worden in de lijst met songs.
Wens je de volgorde te wijzigen van de songs in je speellijstje, kan je dat met klikken en slepen. En zijn er songs die je uit het speellijstje wenst te verwijderen, dan moet je die song gewoon selecteren en op de Delete toets klikken. Let wel: de song is verwijderd van het speellijstje, maar niet uit je bibliotheek; onderaan je speellijstje verschijnt er nu een nieuwe song.

TIPS ITUNES 69: PODCASTS - ALGEMEEN
Nu zijn we deze week beland bij ons favoriete onderwerp: podcasts. En nu kunnen wij je eindelijk aantonen hoe simpel het is om podcasts te downloaden en te beluisteren en je te abonneren op podcasts.
Eerst en vooral nog eens het idee van podcasts uitleggen. Dat zijn radioprogramma's, of liever: audio-programma's (want echte radio is er soms niet bij) die regelmatig ververst worden. Dankzij een systeem van rss-feeds moet je niet elke keer naar de site van de maker van zo'n uitzending gaan kijken of er een nieuwe aflevering is, maar kan je in een RSS-feed reader zoals iTunes alle uitzendingen die je opvolgt in één venster concentreren en krijg je meteen te zien waar er nieuwe afleveringen zijn.
Er zijn vele soorten podcasts: nieuws, informatie, muziek, commentaar - zelfs video podcasts: je kan zelfs afleveringen van populaire tv-programma's als podcast bekijken, of speciaal gemaakte internet tv-shows. Morgen leggen we uit hoe je tewerk moet gaan.

TIPS ITUNES 70: PODCASTS - ALGEMEEN
De gemakkelijkste manier om podcasts te vinden, is om naar de iTunes muziekwinkel (Music Store) te gaan. Klik op de Podcast link, bekijk het aanbod - je kan browsen op genre, maar ook op land. Uiterst rechts vind je een lijstje met de populairste podcasts voor ons landje, dat is ook een goede leidraad.
Klik een podcast aan. In het nieuwe venster klik je een uitzending aan, zodat je die kan beluisteren (of bekijken - er zijn immers ook video podcasts, waaronder onze trouwe Emma!)
Vind je de podcast goed en wil je meer horen, klik op de Subscribe (Abonneer) button. Voortaan zal iTunes automatisch alle nieuwe episodes van deze podcast downloaden.
Klik nu Podcast aan in de Bron lijst. Onderaan links heb je nu een button met Settings. Daarmee bepaal je hoe vaak je wil kijken of er nieuwe episodes zijn en welke podcasts er naar je iPod overgezet moeten worden.
Als je een bepaalde podcast aanklikt, kan je het uitklappijltje naast de titel openklappen; nu krijg je een lijstje met de laatste podcast en ook de vorige afleveringen, met telkens daarnaast een button "Get" of "download". Zo kan je ook vorige afleveringen downloaden.

TIPS ITUNES 71: PODCASTS - SYNCHRONISEREN MET DE IPOD
Staat jouw iPod zo ingesteld dat hij automatisch synchroniseert, dan moet je gewoon je iPod aansluiten om een nieuwe podcast te downloaden. Maar je kan ook zelf bepalen welke podcasts gesynchroniseerd moeten worden: open iPod preferenties en klik op het tabblaadje Podcasts. Hier kan je de gewenste podcasts aanduiden.
Maar je kan natuurlijk gewoon je eigen MP3 player aansluiten op je pc en dan de bestanden verslepen naar je player - iets omslachtiger, maar werkt ook!

TIPS VOOR WEBWERKERS : Werken de links op je website nog wel allemaal?
Het is goed om van tijd tot tijd te controleren of de links die op je website voorkomen nog allemaal functioneren. Want niets is zo vervelend voor je bezoekers om op een link te klikken en dan vervolgens de mededeling te krijgen dat die pagina o.i.d niet meer bestaat of niet langer bereikbaar is.
Om zelf met de hand al die links af te lopen is een vermoeiend werkje.
Waarom niet een programma dat laten doen?
Er zijn handige stukken gereedschap op het net te vinden.
Hier een paar URL's die je daar bij kunnen helpen.
Allereerst de pagina's van de W3 organisatie (http://www.w3.org). Het valideren van je site kan je hier doorvoeren.
NetMechanic (http://www.netmechanic.com/products/HTML_Toolbox_FreeSample.shtml) is een handige linkchecker met een duidelijk rapport op het einde. Nadeel is dat je telkens 1 pagina gratis kunt controleren.
Deadlinks (http://www.dead-links.com/) controleert ook op links die niet meer werken. Je kunt het aantal pagina's dat geïndexeerd wordt, verhogen door (tijdelijk) een link naar http://www.dead-links.com/ op je website te zetten.
Een verzamelsite (http://www.craigcecil.com/checkyoursite.htm) tot slot met veel verschillende checkers. Ook kun je hier de populariteit van je website testen, door te kijken hoeveel anderen naar jou doorlinken.

[Sjeef]


Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NAGASKAKI: EVEN DENKEN
Win98/NT/X000/XP - freeware
Een gratis schaakprogramma; volgens medewerker Wim Wylin, zelf fervent schaker, behoort het tot een van de beste. Je kan zelf toernooien spelen tegen verschillende persoonlijkheden. (Bron: Wim W)
http://www.mayothi.com/nagaskaki.html

SIMPLY TV-RADIO
Windows - freeware
Een progje om enkele tv-zenders via het web te bekijken, alsook enkele radio's te beluisteren. De vooraf ingestelde kanalen kunnen wel niet gewijzigd worden. Het programma downloaden doe je via de link "téléchargements" bovenaan de pagina. (Tip: Wim W)
http://teamfauvel.free.fr/logiciels/plugins/sample/sample.php?lng=fr&id=6

DISC SPACE REPORTER
Windows - freeware
Een simpel maar effectief programma dat je inzicht geeft in het beheer van je harde schijf en je vertelt waar je al die spullen die je je niet eens meer kan herinneren gestopt hebt. Het vertelt in een "gebruik van de schijf" rapport (drive usage report) de ruimte die de folder en zijn subfolder innemen, het percentage dit vertegenwoordigt ten opzichte van de bovenliggende map en ten opzichte van de hele harde schijf en de ruimte van de folder zonder zijn subfolders. En bovendien geeft het een lijst van de grootste mappen op je schijf. (Tip: Wim W)
http://www.malte-weiss.de/software/DiscSpaceReporter/index.php

MP3 RECEIVER - RADIO ONTVANGEN EN BEWAREN

Windows - freeware
Met deze tool kan je radio beluisteren en zelfs bewaren in MP3 formaat. De software kan ook als aparte MP3 player dienen, waarmee je muziek uit folders kan afspelen, speellijstjes kan maken en exporteren naar andere tools. In de software zit een database met meer dan 10.500 zenders, waarbij jij jouw favorieten kan instellen. (Tip: Wim W)
http://www.mp3receiver.de/

YUGMA: GRATIS WEBCONFERENTIETOOL
Windows/Mac - freeware
Met deze dienst kan je, na het downloaden van een tool, erg gemakkelijk samenwerken via het internet. Je nodigt maximaal 10 mensen uit om samen te werken, deelt je informatie en ideeŽn en iedereen kan samenwerken aan het project. (Tip: Wim W)
https://www.yugma.com/index.phpa

DELTUBE: GEWISTE FILMPJES TOCH NOG BEKIJKEN
YouTube verwijdert op geregelde tijden filmpjes, meestal omdat er iets niet in orde is met de auteursrechten. Er bestaat echter een manier om deze filmpjes toch te bekijken. Bij Deltube hebben zij namelijk een script daarvoor ontworpen. Gewoon de ID van het filmpje plakken in het formuliertje en het filmpje zal beginnen spelen - tenminste het zou moeten werken bij recente filmpjes.
http://youtube.infamousx.com/

ZIPGENIUS 6 STANDARD EDITION : ARCHIVEREN
Win95/98/ME/2000/XP - 5043K - freeware
Dit progje archiveert bestanden in het .7z formaat, ontwikkeld voor een open-source programma 7-zup.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64449/description.html?tk=nl_hsxdwn

EULAlyzer
WinXP - 1757 KB freeware
Er is niemand die graag zo'n EULA (end user license agreement) doorneemt - zo'n saaie kost! Nochtans zou je het eigenlijk moeten doen, elke keer weer, want soms kom je voor akelige verrassingen te staan. Dit progje maakt het gemakkelijker om je weg te vinden bij de belangrijkste delen van zo'n EULA.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,62577/description.html?tk=nl_hsxdwn

VRIJDAG MACDAG: CAMINO, KLEIN EN SNEL
Mac OS X 10.2 - 14,4 MB - freeware
Wie Safari en Firefox uitgetest heeft en dat te zware browsers vond, met veel meer mogelijkheden en tools dan zij ooit zouden gebruiken, moet eens Camino uitproberen. Deze browser is van het begin af aan ontworpen om op de Mac te draaien en dat merk je - snel en supersterke prestaties.
http://ct.download.com/clicks?t=33799946-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: SKETCHFIGHTER
Mac OS 10.2 - 17,7 MB - shareware
Een spelletje voor al wie aan nostalgie lijdt: een 2D game in het genre Asteroids. Het maakt gebruik van ruimteschepen die lijken alsof ze zelf getekend zijn, op een achtergrond van ruitjespapier. Het spel blijft interessant: naargelang je in hogere levels geraakt, kan je je wapens herladen of power boosts geven en met die sterkere wapens kan je dan weer andere deuren openen.
http://ct.download.com/clicks?t=33799952-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0


Het laatste woord....


Medewerker Kris heeft enkele tips over iPod en iTunes:
<<<
Efkens ernstig nu. iPod en toestanden.

Ik heb zelf een iPod van de 4de generatie - 60Gb - en dat toestel, als het werkt, is natuurlijk subliem. Nu heb ik wel reeds de pech gehad dat ik aan mijn derde (ruil)toestel bezig ben. Tweemaal reeds, vlak voor het verlopen van de garantie, blokkeert de harde schijf en moet het naar de Apple service center (gratis gelukkig).
Ik heb een sterk vermoeden dat er met die reeks iets aan de hand was, want vrij snel na de 4de is de 5de generatie uitgekomen.

Dat terzijde. Gevolg is wel dat mijn toestel al twee keer opgestuurd is naar de service dienst van Apple die voor ons in Breda gevestigd is en volledig leeg terugkomt natuurlijk.
De dienst werkt geweldig goed - perfekt bijna. Zeer punktueel - met als enige bemerking misschien dat het soms moeilijk is om afspraken te maken met het koerierbedrijf dat je toestel komt afhalen en terugbrengen. Het gebeurt wel zeer grondig en stipt - op het militaristische af!

Enfin. Ik zou dus tweemaal mijn muziek kwijt geweest zijn, indien ik niet van in het begin backups genomen had. Ik had hiervoor een aparte partitie op mijn harde schijf voorzien waarop ik mijn muziekbibliotheek bewaar.

Wat begon als een partitie op mijn 80Gb harde schijf, is nu uitgegroeid tot een volwaardige externe harde schijf - 500Gb groot (Western Digital MyBook - 169Ä), waarop al onze mediabestanden staan: muziek, foto's, video, kortom alle mediabestanden. Muziek alleen neemt ongeveer 25Gb in beslag; foto en video ongeveer 50Gb. Er is dus nog ruimte om te groeien.

Groot voordeel van deze werkwijze is dat je het beheer van media op die harde schijf uitvoert, gebruikmakend van je favoriete programma (voor mij Winamp en MediaMonkey voor het beheer en aanmaken van playslists) en dat je alleen om te synchroniseren nog iTunes gebruikt.

Ik synchroniseer mijn iPod trouwens via MediaMonkey omdat dit een van de enige programma's is die je toelaat in twee richtingen te kopiŽren, dus zowel van als naar de iPod.

Ik wilde dit maar eens laten weten aan de NeTTies-lezers, maar ik ben er vrij zeker van dat ik niet de enige ben die zo werkt; er zullen er nog wel zijn die op die of een andere manier zorgen voor backup van hun muziek.

de beste groeten, en vergeet niet eveneens backups te nemen van al je andere belangrijke bestanden!
>>>
Bedankt, Kris!

- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Van kinderen kan je heel veel leren.
Bijvoorbeeld: waar de grenzen liggen van je geduld.

W. van Broeckhoven