Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 15/3/2007
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 490 van 10/3/2007

Gegroet lezers,

Heerlijk, nu het 's ochtends terug licht is terwijl we in de trein zitten, of wanneer de zon juist opkomt. Je wordt er meteen goed gezind van en je lijkt alles aan te kunnen... En nu staat ons een zonnig weekendje te wachten, wat wil een mens nog meer? Leuke artikeltjes in zijn netties uiteraard. En wij hopen u in dit nummer op dat vlak tevreden te kunnen stellen.

Deze week uiteraard heel wat nieuws over Microsoft, alhoewel het niet altijd positief is. Onze reeks tips voor iTunes zetten wij verder, en wij hopen dat jullie daar al heel wat hebben kunnen opsteken. Als er vragen of suggesties zijn over dit onderwerp, dan ken je het adres: redactie@netties.be

Bij leven en welzijn hopen wij jullie volgende week weer te vinden, hopelijk met een even stralend lenteweertje als nu.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WINDOWS LIVE GAMES BÈTA: VRIJWILLIGERS GAAN VAN START
Binnenkort gaat de nieuwe Windows Live Games online community van start. Daar zullen pc gamers contact kunnen leggen met Xbox gamers en dat via het Live games netwerk.
Om het een en ander uit te testen of alles wel goed werkt, heeft Microsoft vrijwilligers uitgenodigd. Volgens BetaNews zou je, als je je geroepen voelt om ook als proefkonijn te dienen, je kunnen aanmelden als bètatester. Je moet dan wel een korte vragenlijst invullen, die je op onderstaand adres kan vinden. Uit deze lijst zullen dan enkele gelukkigen gekozen worden;
https://connect.microsoft.com/site/sitehome.aspx?SiteID=363
http://www.betanews.com/article/Windows_Live_Games_Beta_Signup_Begins/1172862709

MICROSOFT SCHENKT DEEL ADVERTEERINKOMSTEN MESSENGER WEG
Je mag zeggen wat je wil van Microsoft kopman Bill Gates, maar je kan niet ontkennen dat de man een ruim hart heeft. Ontelbaar zijn zijn weldadigheidsinitiatieven en hij geeft een meer dan behoorlijk aandeel van zijn inkomen weg aan goede doelen.
In dit kader past ook dit nieuwe initiatief van Microsoft: het geeft een deel van de inkomsten die het binnenhaalt uit de advertenties bij Windows Live Messenger weg. En de internaut mag mee bepalen naar welke goede doelen dat geld gaat.
In principe zijn het enkel de internauten die in de VS wonen die aan dit project mogen deelnemen, maar voor hen tellen ook de boodschappen die zij sturen naar hun overzeese vrienden. Wanneer je dus in de volgende dagen/weken extra veel IM boodschappen krijgt van je kennissen uit het land van Ome Sam, dan weet je hoe dat komt!
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Donate_Portion_of_Messenger_Ad_Sales/1172783378
http://www.microsoft.com/communities/newsgroups/en-us/default.aspx?dg=microsoft.public.windows.live.messenger&tid=879214a7-a42f-47e8-a352-66a3a4e19a6d&p=1

EU DREIGT MET BOETE VOOR MICROSOFT WEGENS... GEBREK AAN INNOVATIE
In 2004 werd Microsoft door de EU veroordeeld, omdat het de regels van de antitrustwetgevingen in de EU overtreden had. Microsoft moest toen beloven dat het belangrijke informatie over zijn besturingssysteem zou vrijgeven, zodat de concurrenten hun eigen programma's zo compatibel mogelijk konden maken met het Windows OS. Microsoft mocht dan wel royalties aanrekenen, eerlijk is eerlijk, nietwaar?
Nu protesteert de EU echter over de protocollen die Microsoft bekend gemaakt heeft. Niet omdat die informatie niet volledig zou zijn, maar omdat de protocollen die Microsoft hierin beschrijft niet vernieuwend genoeg zouden zijn en dat Microsoft niet het recht zou hebben om royalties aan te rekenen voor die technologieŽn.
De juiste uitleg, die eerlijk gezegd nogal ingewikkeld is, vind je in dit artikel bij BetaNews. Wat wij van dit verhaal onthouden is dat Microsoft, ondanks het feit dat het veroordeeld werd door de EU, nog altijd bikkelhard zit te marchanderen over die straf. En dat is misschien wel te begrijpen van uit een zakelijk standpunt, maar uit moreel standpunt kan je daar wel vragen bij stellen...
http://www.betanews.com/article/EU_Threatens_to_Fine_Microsoft_for_Lack_of_Innovation/1172764299

MAKER NETSCAPE WIL SOCIALE WEBSITES MAKEN
Ken je Marc Andreessen nog? Deze man stond mee aan de wieg van Netscape, de browser die het internet toegankelijk maakte voor de gewone burger in de negentiger jaren. Nu is de man bezig aan een nieuw project: hij wil een tool uitbrengen waarmee je zelf online gemeenschappen kan maken, dus buiten de traditionele communities van MySpace.com en Facebook.com om. Dat zijn beide grote hits geworden, maar Andreessen gaat ervan uit dat de mensen eigenlijk niet gesteld zijn op dit algemene "één maat past voor iedereen" sjabloon.
Andreessen's tool, die hij uitbrengt in samenwerking met het bedrijf Ning, bevat alle onderdelen die je gewoonlijk terugvindt bij sociale netwerksites: video's, foto's, muziek, forums, profielen, blogs. Uit dit pakket kan jij dan kiezen om jouw sociaal netwerk uit te bouwen rond een thema: een hobby, een sportvereniging, een fan-site... De basisdienst wordt gratis en het bedrijf zou zijn inkomsten halen uit advertenties op de site en uit het aanbieden van enkele premiumdiensten zoals opslagruimte en meer bandbreedte.
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/netscape-cofounder-tries-to-build-online-communities/2007/03/01/1172338767779.html

TECHNOLOGIE VERSLAVING
Onze technologieŽn worden steeds meer draagbaar - overal sleuren wij onze gadgets mee en het motto "always connected" is ons tegenwoordig op het lijf geschreven. Psychologen en moraalfilosofen maken zich echter zorgen: zijn wij met zijn allen niet verslaafd aan het raken aan technologie? En is de grens tussen werk en privé niet teveel aan het vervagen? Of is het juist andersom: helpt het feit dat wij voortdurend gebombardeerd worden door nieuwe informatie en communicatie ons brein niet om actief te blijven en zich verder te ontwikkelen?
Een professor aan de Northampton Business School meent alvast dat de gevolgen erg negatief zijn. "Je oordeel wordt vertroebeld. Het proces om beslissingen te nemen ook. Je verliest je gevoel voor ruimte en in plaats van doorheen de deur te lopen, bots je ertegen. Je loopt meer risico om een ongeval te hebben met de auto."
Een andere professor, Fred Mast, van de universiteit van Lausanne, meent dan weer dat al die informatie goed is voor ons brein. "Studies hebben aangetoond dat mensen hun denkvermogen kunnen uitbreiden, zodat zij meer informatie kunnen verwerken. En die prestaties slaan ook op andere taken".
Tja, wie van deze professoren moeten wij nu geloven? Feit is dat we de klok niet achteruit kunnen draaien en plots al onze gadgets de vuilbak inkieperen...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/6411495.stm

EEN CONSERVATIEVE WIKI
Haast iedereen is het erover eens: de Wikipedia is een enorm handig instrument, waar je veel informatie vindt, maar de accuraatheid ervan wordt soms in twijfel getrokken, juist omdat alle internauten mee mogen schrijven aan deze online encyclopedie. Iedereen mag bovendien artikels bewerken en dat leidt soms tot flauwe grappenmakerij en hetze rond al dan niet terecht gemaakte verbeteringen.
In de VS is er nu een nieuwe wiki opgestart, die nog meer controverse uitlokt: de Conservapedia. Dat is een encyclopedie die vanuit conservatief historisch standpunt geschreven is - wat voor velen meteen een uitnodiging is om er valse artikels in te zetten en allerlei commentaren toe te voegen.
Nu, eerlijk gezegd: als zo'n encyclopedie opgestart wordt en meteen op haar beginpagina zet "een hoognodig alternatief voor Wikipedia, dat steeds meer antichristelijk en anti-Amerikaans wordt", dan is dat er toch wel een beetje om vragen, vind je ook niet?
In dit artikel bij Wired kan je enkele van de commentaren en reacties terugvinden op deze nieuwe wiki.
http://www.conservapedia.com/
http://www.wired.com/news/technology/internet/0,72818-0.html?tw=rss.index

DE 50 BELANGRIJKSTE MENSEN OP HET INTERNET
Het magazine People mag dan al gezegd hebben dat "You", jij, de gebruiker, de man/vrouw van het jaar 2006 bent geweest, maar bij PC World denken zij daar anders over. Zij stelden hun lijstje op met de 50 belangrijkste mensen op het internet - en natuurlijk moesten wij even over hun schouder gaan kijken.
Op één staan Larry Page, Sergey Brin, Eric Schmidt van Google. Daar valt niet omheen: Google is supermachtig, zowel als zoekmachine maar ook via de YouTube videosite en de vele online diensten die het aanbiedt. Steve Jobs staat op twee, de man van Apple en Bram Cohen, de medeoprichter van BitTorrent op drie. BitTorrent zou immers dé toepassing van de toekomst moeten worden, die ervoor moet zorgen dat de aders van het internet niet dichtslibben met alle video en ip-tv geweld. Nog enkele opmerkelijke namen: Mike Morhaim, president van Blizzard Entertainment, de makers van World of Warcraft, Jimmy Wales, stichter van de Wikipedia; Philip Rosedale, CEO van LindenLab, de makers van Second Life (17); Jon Johansen, maker van de DeCSS decryptie software (18); Ray Ozzie van Microsoft (22), Michael Arrington van TechCrunch (30), Kevin Rose van Digg (32), en onze favoriete blogger/podcaster, Leo Laporte, op 47.
Grote afwezige op deze lijst: Bill Gates. Of hebben wij er overheen gekeken?
http://www.pcworld.com/article/id,129301-page,2-c,techindustrytrends/article.html

YOUTUBE BOUWT EEN NETWERK VAN CONTENT PROVIDERS UIT
Videosite YouTube mag dan al veel volk trekken, er wordt ook heel veel bandbreedte verbruikt. En dat kost geld. Zoekgigant Google, die YouTube enkele maanden geleden aangekocht had, heeft daar bovendien veel centjes voor moeten neertellen. En dan is het logisch dat er gezocht wordt naar inkomsten. Advertenties lijkt de oplossing. Maar dan moeten de filmpjes die aangeboden worden, wel interessant zijn.
De meeste gewone huis- tuin- en keukenfilmpjes van de baby, de hond en de kat, zijn dat niet. En de filmpjes met uittreksels uit shows en films, die zijn eigenlijk auteursrechterlijk beschermd en moeten verdwijnen van YouTube. Wat schiet er dan nog over?
YouTube is nu de laatste weken gaan aankloppen bij grote en kleine content providers, om hun films via YouTube te brengen. Naar eigen zeggen zou YouTube al meer dan 1.000 partnerships afgesloten hebben. Echt veel meer details wil YouTube daarover niet kwijt - wat wel vast staat is dat alvast BBC tot die content aanbieders zal behoren. BBC opent namelijk drie kanalen bij YouTube: eentje met nieuws, eentje met korte stukjes uit programma's als teasers en eentje met bijkomende informatie over programma's, in de stijl van "the making of", enz.
Zien wij binnenkort ook onze VRT en VTM programma's bij YouTube? Wie weet!
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJTW0RjB3v0Jhb0N12J0EW
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/e5GS0NamRs0Zru0DnDO0Af

INSTANT DIGITALE FILMS VOOR DE BIOSCOOP?
Veel cinefielen klagen over het aanbod in de bioscopen: teveel blockbusters, te weinig kleine maar kunstzinnige films. Wil je zo'n alternatieve film gaan bekijken, dan moet je naar de grote stad, naar een bioscoopcomplex - de cinema in jouw buurt toont enkel de grote publiekstrekkers.
Daar kan binnenkort misschien verandering in komen. Grote filmstudio's zoals Universal Pictures, Warner Bros zullen samenwerken met het bedrijf Digital Cinema Implementation Partners. De bedoeling: films niet meer in pellicule op grote bobijnen brengen, evenmin in digitale vorm, op harde schrijven, maar via satelliet en breedband doorsturen. Het grote voordeel: bij de planning van films kan veel sneller ingespeeld worden op de behoeften. Een klein groepje wil een film zien? Dat kan. Er is teveel volk opgedaagd voor de blockbuster en er is nog een zaaltje vrij? Dan vertonen we die film daar maar! Een mooi concept dat wellicht ook naar Europa zal overwaaien.
http://www.kenradio.com

CNN SLACHTOFFER VAN NIEUW RINBOT PAARD VAN TROJE
Eerlijk is eerlijk: gisteren hadden wij het over het feit dat de antivirussoftware van Microsoft een onvoldoende kreeg van een testbedrijf, omdat het sommige virussen niet kon ontdekken. Blijkbaar zijn echter ook andere antivirusbedrijven in hetzelfde bedje ziek.
Het gaat om het Trojaanse paard Rinbot, dat een achterdeurtje installeert op de computers van de slachtoffers en door de hacker gecontroleerd wordt via IRC. Die krijgt zo van op afstand controle over het besmette systeem. Rinbot zou gebruik maken van een gekende zwakheid bij Windows, plus een niet-gepatchte fout bij MySQL en Microsoft SQL. En... van een niet-gepatchte fout in de antivirussoftware van Symantec. En blijkbaar hebben de systeembeheerders bij CNN nagelaten deze fout bij hun Symantec software te patchen, zodat Rinbot zich binnen CNN heeft kunnen verspreiden.
Gedeelde verantwoordelijkheid dus (CNN systeembeheerder, hacker, Symantec), waaruit wij toch besluiten dat je eigenlijk nooit zeker kan zijn dat je een waterdichte beveiliging hebt...
http://solutions.journaldunet.com/0703/070306-virus-rinbot.shtml

LEGO GOOIT ZICH OP MMO SPELLETJES
De speelgoedfabrikant Lego, met zijn bekende bouwblokjes en koddige mannekes moeten wij jou niet meer voorstellen. Wel, deze oerdegelijke 'klassieke' fabrikant heeft toch oog voor het hedendaagse, het digitale. Lego Group heeft namelijk aangekondigd dat het zal samenwerken met het bedrijf NetDevil om een MMO (Massively Multiplayer Online) game te maken, dus een spelletje waaraan tegelijk heel veel mensen kunnen deelnemen. World of Warcraft is een bekend voorbeeld van zo'n MMO.
Voorlopig zijn er nog geen details bekend en is het dus niet geweten of er veel bouwblokjes in die virtuele wereld zullen rondslingeren. Het enige wat geweten is, is dat Lego zich wil richten tot een erg jong publiek en dat het in 2008 zou uit moeten komen.
Tussen haakjes: Lego blijkt een geliefde ouderwetse tool om hippe zaken uit te beelden. Ontelbaar zijn de filmpjes die scènes uit bekende films, vooral Star Wars, naspelen met behulp van Lego blokjes en mannekes...
http://news.com.com/Lego+to+enter+MMO+land/2100-1043-6164669.html?part=dtx&tag=nl.e433

FRANKRIJK VERBIEDT GEWONE BURGER OM VERSLAG UIT TE BRENGEN OVER GEWELD
Een poging van de Franse wetgever om het "happy slapping" fenomeen tegen te gaan, zou wel eens erg verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Bij happy slapping wordt er zinloos geweld gepleegd op niets vermoedende slachtoffers, gewoon voor de lol om dit te kunnen filmen en dat filmpje op YouTube te publiceren.
De Franse wetgever heeft nu bepaald dat het filmen en publiceren van deze beelden van geweld enkel voorbehouden is voor erkende journalisten. Meer nog: al wie deze beperking overtreedt, wordt strafbaar en riskeert gevangenisstraf.
Pascal Cohet, woordvoerder van de Franse online mensenrechtenorganisatie Odebi waarschuwt echter dat dit inhoudt dat men politiebrutaliteiten niet meer mag filmen of publiceren - en dat dit toch wel een groot gevaar inhoudt voor de rechten van de burgers. Cynisch detail: de Franse wet werd juist gepubliceerd op de verjaardag van het incident waarbij politieagenten in Los Angeles Rodney King een zware rammeling toedienden. Die beelden werden door een amateur gefilmd en leidden tot grote rellen in 1992.
De Franse wetgever wil zelfs nog verder gaan: er zou een systeem van certificaten moeten komen voor websites, hosts van blogs, mobiele operatoren en ISP's. Indien die zich onderwerpen aan bepaalde regels, dan mogen zij zichzelf "door de overheid goedgekeurde informatiebronnen" noemen. En ook dit zou tot beperking van de vrijheid van meningsuiting kunnen leiden, tot beperking van de pers, omdat websites enz. zelfcensuur zouden gaan toepassen om dit certificaat maar te kunnen behalen...
http://www.pcworld.com/article/129631-1/article.html?tk=nl_dnxnws

WGA PHONE HOME: VERVOLG
Enkele maanden geleden hebben wij in netties verteld over de opschudding die ontstaan was, toen ontdekt werd dat WGA, Windows Genuine Advantage, de tool die moet controleren of jij een legitieme versie van Windows OS op je pc hebt staan, zonder jouw toestemming regelmatig contact opneemt met het moederhuis, Microsoft en dan informatie doorstuurt - welke informatie, dat is niet geweten.
Nu is er opnieuw wat te doen rond WGA: het Duitse Heise online meldt dat Microsoft iets geniepig doet tijdens de installatie van WGA, dat indruist tegen de geldende regels van de privacy. Wanneer de WGA geïnstalleerd wordt, krijg je namelijk een licentieakkoord voorgelegd; besluit je om WGA NIET te installeren, omdat je dit bijvoorbeeld een inbreuk op je privacy vindt en je annuleert de installatie, dan zou normalerwijze de software gewoon moeten stoppen, zonder meer.
Maar nu blijkt dat het setup-programma informatie uit jouw register doorstuurt naar Microsoft, plus de opmerking dat jij de WGA tool niet installeert, vooraleer zichzelf te stoppen. Wat toch wel de wenkbrauwen doet fronsen - en aanleiding is tot een hele discussie bij Slashdot.
http://www.aviransplace.com/2007/03/07/wga-reports-back-to-ms-even-if-you-choose-not-to-install/
http://www.heise.de/newsticker/meldung/85884
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=07/03/07/162203&tag=nl.e777

MICROSOFT WIL JPEG VERVANGEN DOOR EIGEN HD PHOTO FORMAAT
De softwaregigant uit Redmond zou graag zien dat zijn Windows Media Photo formaat ingeburgerd geraakt en wil het daarom in de toekomst HD Photo noemen. WMP zou het veelgebruikt JPEG formaat moeten vervangen en is veel meer geavanceerd: WMP slaat de kleuren op in 16 of 32 bits, in plaats van de 8 bits van JPEG. Bovendien comprimeert WMP de gegevens twee keer meer dan JPEG en is er dus minder geheugen vereist bij de camera's.
En vooraleer je begint te steigeren en te roepen van "Windows wil de macht over de hele wereld hebben": Microsoft verbindt zich ertoe af te zien van zijn intellectuele eigendomsrechten op dit formaat (lees: licentie), om het nieuwe formaat er rapper doorgedrukt te krijgen.
http://solutions.journaldunet.com/breve/international/9942/microsoft-veut-remplacer-le-jpeg-par-son-format-photo-hd.shtml

AMERIKAAN VERVOLGT MICROSOFT OMDAT VIEZE GEWOONTEN ONTDEKT WERDEN
De week willen we afsluiten met een 'lichter' verhaaltje, dat nog maar eens aantoont hoe proces-ziek de Amerikanen wel zijn. Daar is namelijk ene Michael Alain Crooker opgepakt, omdat hij onwettelijk gewijzigde vuurwapens verkocht. Bij een huiszoeking trof de politie een computer aan die zij wou onderzoeken. De inhoud was echter versleuteld en de agenten verstuurden de pc naar het speciale Cryptologic and Electronic Analysis lab van het FBI. Techniekers daar waren in staat om een image te maken van de pc en de inhoud te analyseren. Er werd heel wat porno aangetroffen - zelf gemaakte seksfilmpjes en bewijs dat hij met zijn pc pornosites bezocht. Er werd ook correspondentie aangetroffen met zijn arts en andere intieme info.
De man klaagt nu Microsoft aan, omdat hij toch netjes elke dag de geschiedenis van zijn surftochten gewist had in Internet Explorer en hij in de veronderstelling was dat dit wissen definitief en onherstelbaar is. Ook Compaq computers krijgt ervan langs, omdat het slot dat deze computerfabrikant aanbiedt, de DriveLock beveiligingssoftware, blijkbaar niet voldoende was om de forensische experten van het FBI tegen te houden. Naar eigen zeggen zou Crooker al een minnelijke schikking getroffen hebben met Compaq Computers en de winkel die hem de pc verkocht had. Dat Microsoft op zijn absurde eis zal ingaan, is niet echt waarschijnlijk...
http://www.theregister.co.uk/2007/03/06/firearm_supect_privacy_lawsuit/

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ALTERNATIEF VOOR DE COMPUTERMUIS
Wetenschappers van Standford university hebben een alternatief ontwikkeld voor de computermuis, waarmee je links kan aanklikken, tekst kan markeren en een scherm doorbladeren, gewoon door naar het scherm te kijken en een toets op het klavier aan te slaan. Dat is mogelijk door hardware die je oogbewegingen volgt: een gespecialiseerd computerscherm met een high-def camera en infrarood licht.
De technologie was oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een handicap, maar wordt nu verdergezet om ook door meer mobiele mensen gebruikt te worden. Juist door de combinatie van het traceren van de oogbeweging en de klik op het klavier, zou de technologie wellicht meer ingeburgerd kunnen raken - bij de oorspronkelijke versie voor minder mobiele mensen diende immers alles met de ogen te gebeuren, wat tamelijk omslachtig is en té veel geduld vereist van de gewone mobiele gebruiker om door hem aanvaard te worden.
http://www.technologyreview.com/Infotech/18254/

KODAK ONTWIKKELT EEN EETBARE RFID CHIP
Verslik je niet, maar binnenkort zou je wel eens chips gaan opeten. En dan hebben wij het niet over aardappelchips, maar computerchips. Het bedrijf Eastman Kodak Co. heeft namelijk een idee ontwikkeld om RFID tags (Radio Frequency Identification) uit eetbare materialen te maken.
Zoals je wellicht weet worden de RFID tags beschouwd als de opvolgers van de huidige etiketten met streepjescode die je op producten vindt. RFID is immers radiogestuurd en vereist niet het inscannen van het etiket, enkel dat je met dit etiket in de nabijheid van een speciale lezer komt. Je kan het beste de mogelijkheden van zo'n RFID labels voorstellen door te denken aan het karretje in de supermarkt: je hoeft je producten niet meer uit te laden en op de rollende band van de caissière te zetten, om een voor een door haar te laten inscannen - gewoon met je karretje voorbij het leesapparaat aan de kassa passeren volstaat. De lezer zou immers alle tags via radiofrequentie kunnen lezen.
Eastman Kodak zou nu een tag ontwikkeld hebben die inwendige "lichaamsfuncties" kunnen monitoren in een patiŽnt, waardoor sommige chirurgische ingrepen, röntgenopnamen of andere kijkoperaties niet meer nodig zouden worden. Het menselijke lichaam onderzoeken zonder al te zware ingrepen te moeten doen en met een minimaal risico op letsel of infectie, zo noemt Kodak het.
Het juiste van deze technologie verneem je in dit artikel bij PC World. Het lijkt ons echt wel een hele ontwikkeling!
http://www.pcworld.com/article/129458-1/article.html?tk=nl_dnxnws

WINDOWS VOOR TWEEDE KEER GEZAKT OP ANTIVIRUS TEST
De Live OneCare beveiligingssoftware van Microsoft blijft maar slechte punten krijgen op testen. Deze keer werden die uitgereikt door de organisatie AV Comparatives, dat 17 antivirusprogramma's op de rooster legde om te zien hoe goed zij erin slaagden om schadelijke programma's op te sporen en tegen te houden.
Microsoft's Live Onecare slaagde er slechts in om 82,4% van de 500.000 virussen te ontdekken waaraan de onafhankelijke groep de programma's onderwierp. De meeste andere geteste programma's (14) kregen wel mooie cijfers: twee kregen een "standaard" quotering en OneCare was de enige die faalde voor de test. Het programma scoorde vooral slecht bij de zogenaamde polymorfe virussen, die regelmatig van gedaante veranderen om zo de beveiligingssoftware te kunnen verschalken.
http://www.av-comparatives.org/

Nagekomen bericht: blijkbaar is het toch wel erg gesteld met de Live OneCare software van Microsoft: gebruikers van Outlook en Outlook Express dreigen hun mail te verliezen als zij een scan laten uitvoeren door deze beveiligingstool van Microsoft.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45389

EEN TANDENBORSTEL WAAR MUZIEK IN ZIT
Je moet er maar op komen: een muzikale tandenborstel. Het idee is van fabrikant Hasbro/Tiger Plastics. Met de Tooth Tunes zouden de kinderen aangemoedigd worden om hun tanden goed en lang te poetsen. In theorie zou je namelijk 2 minuten lang je tanden moeten poetsen en met deze tandenborstel ben je al gauw geneigd de song volledig uit te spelen.
En omdat je het volume regelt door meer druk op je tanden uit te oefenen, ben je dus ook eerder geneigd om flink te poetsen. Maar anderzijds, als je je tanden helemaal niet poetst en enkel naar de song luistert, dan hoor je de song natuurlijk beter, niet gehinderd door het geluid van je tandjes. Toch een denkfoutje dan?
De tandenborstel zou volgens The New York Times 10 dollar kosten en songs bevatten van 17 artiesten.
http://www.toothtunes.com/
http://www.nytimes.com/2007/03/01/technology/01tooth.html?_r=2&ref=technology&oref=slogin&oref=slogin

BINNENKORT JOUW BREIN ALS CONTROLLER VAN DIGITALE GAMES?
Deze week werd in San Francisco de Game Developer Conference gehouden, een bijeenkomst van slimme mensen die de programmatorische kant van spelletjes voor hun rekening nemen. En daar werd een toch wel intrigerend systeem voorgesteld om te interageren met games - je eigen brein!
Het concept is afkomstig van het bedrijf Emotiv Systems en draait om een helm en software. Die geeft de signalen uit jouw brein door, zodat je in de virtuele wereld voorwerpen kan verplaatsen. Je avatar zou ook gelaatsuitdrukkingen kunnen weergeven gebaseerd op jouw gedachten - bijvoorbeeld reageren op de opwinding en de kalmte die jijzelf voelt. Al die info wordt naar een ontvanger gestuurd, die dan via de USB-poort van een spelletjestoestel of pc aangesloten wordt.
Net zoals bij de herkenning van handschrift en spraak, moet ook hier de computer geleerd worden om gedachten te herkennen, zodat hij de signalen goed kan uitleggen. Gek genoeg - of juist niet: het systeem lijkt het best te werken met kinderen en mensen die open staan voor het idee dat zij met hun gedachten de virtuele wereld kunnen beïnvloeden.
Een intrigerend concept - meer daarover lees je in dit artikel bij CNet.
http://www.emotiv.com/
http://news.com.com/The+next+game+controller-your+brain/2100-1043-6165143.html?part=dtx&tag=nl.e433


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Studenten in AustraliŽ kunnen Office 2007 krijgen aan super discount prijs: 75$
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJTW0RjB3v0Jhb0N1wy0ES

*** Mobiele operator Base brengt een SIM-kaart van 128k uit.
http://www.base.be

*** China wil volgend jaar geen nieuwe internetcafé's meer toelaten
http://ct.news.com.com/clicks?t=32795905-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Nederlandse student houdt e-zine Webwereld voor de gek met bericht over nieuwe zoekmachine "sekko".
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45337

*** Yahoo China aangeklaagd voor vermeende inbreuken op auteursrechten
http://ct.news.com.com/clicks?t=33053572-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Google wordt de huisleverancier bij Frienster voor advertenties en zoektools
http://ct.news.com.com/clicks?t=33053573-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Tool om sleutel voor Vista OS te genereren, en zo Vista te kraken, blijkt een fabeltje te zijn.
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=33027402-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Commodore gaat terug naar de rots en kondigt nieuwe spelletjescomputers aan
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=33027403-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** China wil het gebruik van virtueel geld beperken, uit vrees dat online crediet gebruikt kan worden voor het witwassen van allerlei crimineel geld
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJcS0RjB3v0Jhb0N3mo0EL


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ANDREI KRYLOV
[World] Voor de muziek van deze week gingen wij nog eens op bezoek bij Music.download.com. Als eerste komt daar Andrei Krylov aan de beurt. De man is een gitarist die zowel klassiek speelt als flamenco, gypsy, new age als jazz. Van hem kan je een 15-tal songs downloaden - wat wij je ook aanraden te doen, want deze man behoort absoluut tot onze favorieten.
http://music.download.com/andreikrylov

MICHAEL LANCASTER
[World] De doedelzak is een instrument dat voor sommigen als zagerig overkomt, omdat er die ondertoon is van het aanblazen van de aandrijfpijp. Maar anderzijds kan het een heel vrolijk instrument zijn, dat doet verlangen naar heuvels en groene weiden.
Ook van deze artiest kan u een vijftiental songs gratis downloaden.
http://music.download.com/michaellancaster

HINDI MOOGY
[wereldmuziek] Synthesizermuziek met een hindi pop smaakje. Knappe opbouw van de songs, mooie combinatie van de 'traditionele' synthesizers met het exotische van India.
http://music.download.com/hindimoogy

CELTIC SHORES
[Wereldmuziek] Traditionele én moderne muziek uit Ierland, Schotland, Wales, Newfoundland, Canada en Northern England. Je kan een vijftiental songs downloaden. Ze zijn niet allemaal even toegankelijk, maar probeer het eens. She's like a swallow bijvoorbeeld is een traditionele zang, met een hemels tedere fluit.
http://music.download.com/celticshores

KEOLA BEAMER
[Wereldmuziek] Een van de belangrijkste singer/songwriters, arrangeurs, componisten uit Hawaï. Hij speelt een fantastisch zuivere gitaar. Absoluut de moeite. Van hem kan je helaas slechts één song downloaden, de rest wel in streaming beluisteren. Mooi...
http://music.download.com/keolabeamer


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wijs naar de maan, en de dwaas zal naar je vinger kijken.
Chinees spreekwoord
De nieuwe oogst
SKRIBL: ONLINE SAMENWERKEN OP HET WHITEBOARD
Erg simpel: een account aanmaken, het adres van je project doorgeven aan je vrienden en je kan meteen aan de slag. Met skribl kan je delen van het project privé houden of juist publiek zetten, je kan nota's schrijven, afbeeldingen en foto's uploaden, bestanden delen - iedereen ziet hetzelfde "whiteboard" scherm, iedereen ziet dezelfde pagina.
[Taal: Engels]
http://www.skrbl.com/

HET WONDER VAN COSMETICA
Een beetje make-up kan wonderen doen. Zelfs grote mirakels, zoals deze site aantoont. Hier zie je foto's van VOOR en NA en de foto's van VOOR zijn echt niet van dames die je als pin-ups mag beschouwen. De foto's NA geven echte beauty's weer. Er is nog hoop voor ons! (Tip: Lode V)
[Taal: Engels]
http://www.eatliver.com/makeup/#null

HTML HANDLEIDINGEN
Verleden week brachten wij een tip voor een site vol handleidingen voor webbouwers - in het Engels. Lezer Peter heeft ons erop gewezen dat er ook een site bestaat met Nederlandstalige handleidingen en dat leest en werkt natuurlijk gemakkelijker. Bedankt, Peter!
[Taal: Nederlands]
http://www.handleidinghtml.nl/

I LOVE HOT DOG
Reclame kan soms ongelooflijk mooie filmpjes opleveren. De speciale minisite I Love Hot Dog werd ontworpen om een nieuwe snelle hap bij fastfoodketen Quick te promoten, de Hot Dog. Er werden ook enkele erg leuke filmpjes gemaakt om het volk naar de site te lokken, o.a. Da Clip, een honds rapnummer, Hot Dog Cribs, waarin de rappende hond zijn luxueus macho rapper optrekje voorstelt en Watching TV, waarin de maten van de rapper helemaal uit hun bol gaan wanneer zij een van zijn clips zien. Erg leuk!
[Taal: Nederlands/Frans]
http://www.ilovehotdog.com/main/

SINIK - FRANSE RAP
Nog een mooi voorbeeld van een goed reclamefilmpje is Sinik, een promotiefilmpje voor de gelijknamige Franse rapper. In het filmpje rijdt de man naar een concert dat hij moet geven, maar je kan in het filmpje zelf op verschillende plaatsen klikken (telkens er een spiraal verschijnt) en dan bijkomende informatie of muziek krijgen. Een knap staaltje van interactie!
[Taal: Frans]
http://www.mediagong.tv/projets/Sinik_Album2/

MOVINFLICKS: GRATIS FILMS
of het een en ander volledig legaal is, daar hebben wij toch onze vragen bij. Op deze tv-on-demand site kan je namelijk films bekijken die nog maar net in de filmzalen verschenen zijn. In zijn "Disclaimer" zegt de maker van de site niet verantwoordelijk te zijn voor de content, hij verwijst enkel naar de locaties waar deze films te vinden zijn bij o.a. YouTube, Veoh, enz.
Wij deden de test en vonden inderdaad volledige langspeelfilms zoals The Departed, Raw (Eddy Murphy), Last King in Scotland (Idi Amin)..., zij het in stukken gekapt, die je rechtstreeks op je computer kan bekijken - zij het dat de kwaliteit niet echt bijzonder is.
[Taal: Engels]
http://www.movinflicks.com/

MSN REPORTER
Een van de kenmerken van Web 2.0 is de inbreng van de internaut. Dat vind je o.a. bij de sociale link-site Digg, waar internauten zelf artikels aanbrengen die hen interessant lijken en andere internauten die artikels (tech, nieuws, muziek, beroemdheden...) naar de frontpagina stemmen.
Microsoft heeft voor zijn MSN-websites in Nederland, BelgiŽ en Noorwegen nu een experiment gelanceerd waarbij een dergelijk systeem toegepast wordt: Reporter. Wij hebben als test enkele artikeltjes van Netties aangemeld (ja, dat mag je eigen content aanbrengen, zolang je bij het aanmelden maar aangeeft dat jij de webmaster bent van de site), maar het leek ons eerlijk gezegd maar een tamme boel. Maar misschien kan het in de toekomst nog levendig worden?
[Taal: Nederlands]
http://reporter.msn.nl/
http://reporter.be.msn.com/

WORLD OF MAD
Zoals jullie wellicht weten, zijn wij grote fans van de Daily Gizwiz podcast van Leo Laporte en Dick DeBartolo, een hilarische show waarbij wij ons soms verslikken omdat de beide heren zo komisch uit de hoek komen. Dick DeBartolo is medewerker bij het befaamde Mad Magazine en op MySpace is er nu ook een hoekje gemaakt voor Mad en zijn befaamde icoon Afred E. Neuman. Wij zijn niet zeker of het Dick zelf is die deze pagina onderhoudt, of een vurige fan, maar leuk is het wel!
[Taal: Engels]
http://www.myspace.com/worldofmad

PHOTOSHOP RESULTATEN
Dat je veel kan doen met de beeldbewerkingsoftware van Photoshop is algemeen geweten - "photoshoppen" is zelfs al een werkwoord geworden bij velen, dat wil zeggen: digitaal bewerken.
Een van onze favoriete podcasts, Buzz Out Loud, draait rond een heel sympathiek stel presentatoren, o.a. Molly, Veronica, Tom. Zij schreven een photoshop wedstrijd uit, om de leukste afbeelding te maken waarin zij voorkwamen. Het resultaat vind je op deze pagina bij Flickr.
De winnaar werd een jongeman die de moeite gedaan had om echte covers van stripverhalen rond het drietal uit te werken, prachtig gewoon.
Moet netties nu ook afbeeldingen van onze medewerkers uploaden en een photoshop wedstrijd uitschrijven?
[Taal: Engels]
http://flickr.com/groups/buzzoutloud/pool/tags/photoshopbol/
http://flickr.com/photos/79387198@N00/sets/72157594521610934/

AUDIO VIDEO EDITION: SOFTWARE MET EEN HART
NGO-in-a-Box is een toolkit speciaal voor activisten en non-profits, die audio en video willen gebruiken om iets te betekenen, een verandering in de maatschappij los te weken. Het is een verzameling gratis open broncode software (Free Open Source Software of FOSS) met documentatie en handleidingen.
Op deze site vind je dus allerlei software die je, voor niet-commerciŽle doeleinden, gratis mag gebruiken. En, als je zelf een beetje technisch onderlegd bent, is er uiteraard niets dat je weerhoudt om zelf mee te helpen aan deze projecten...(Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://audiovideo.ngoinabox.org/

FREEWAREBOX: SOFTWARE IN OVERVLOED
Op zoek naar leuke progjes om uit te testen, zonder geld te moeten uitgeven? Deze site is een echte grot van Ali Baba voor zulke progjes. De programma's zijn netjes ingedeeld in categorieŽn. (Bron Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.freewarebox.com/

KIDSDOMAIN: LEUKE SPULLEN VOOR DE KIDS
Heel veel materiaal hier om de kindertjes bezig te houden, netjes gerangschikt in rubrieken zoals kunst, wetenschap, wiskunde, creativiteit... Heel veel materiaal en allemaal gratis. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.kidsdomain.com/down/pc/_subjectfreeware-index.html

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PATRICK DESPIEGELAERE (FOTOGRAFIE)
Deze gerenommeerde Belgische persfotograaf overleed onverwacht op 46-jarige leeftijd. Op zijn website kan je een deel van zijn werk zien.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.despiegelaere.com
http://www.demorgen.be/dm/nl/cultuur/beeldende_kunst/394780

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ARTISTDIRECT
Op deze site kan je gratis heel wat clips bekijken en muziek beluisteren. Enkele namen: Akon, Béyoncé, Hillary Duff, Justin Timberlake, Rihanna, Gwen Stefani, ... Mits betaling kan je ook downloaden.
(taal: Engels) [Filover]
http://www.artistdirect.com

VRIJDAG FILMDAG: THE GOOD GERMAN
OfficiŽle website van deze film met George Clooney, Cate Blanchett en Toby Maguire in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf: 14 maart 2007.
(taal site: Engels) [Filover]
http://wwws.warnerbros.co.uk/thegoodgerman/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

AMY WINEHOUSE
Deze Britse zangeres scoort momenteel in de hitlijsten met het nummer "Rehab".
http://www.amywinehouse.co.uk/

JENNIFER HUDSON
Deze Amerikaanse was een finaliste van "American Idol" en won recent nog een Oscar voor haar rol in "Dreamgirls"
http://www.jenniferhudsononline.com/

MARK KNOPFLER
OfficiŽle website van de frontman van de Dire Straits.
http://www.mark-knopfler.co.uk/

ART GARFUNKEL
Deze zanger had in 1979 een wereldhit met "Bright eyes".
http://www.artgarfunkel.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Beiers dorp boos op Google Earth
Het Zuid-Beierse dorp Wackersberg is boos op Google Earth. Op de kaartensite wordt de 1205 meter...
http://www.ad.nl/multi-media/article1154519.ece
- Computeroorlog via YouTube
Een hevige strijd tussen Turkse en Griekse internetgebruikers heeft woensdag geleid tot de sluiting...
http://www.ad.nl/multi-media/article1153874.ece
- Theoloog Wikipedia blijkt nepprofessor
Internetencyclopedie Wikipedia ligt onder vuur, nu is gebleken dat een van de prominente medewerkers...
http://www.ad.nl/multi-media/article1151877.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Externe videokaart voor laptops
Speciaal voor laptop-gebruikers komt Asus met een externe videokaart. Dit maakt het spelen van veeleisende games en zware videobewerking op een laptop mogelijk.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18398
- GOM Player
GOM Player is een nieuwe gratis mediaplayer die we graag bij je onder de aandacht brengen. Het programma biedt veel nuttige mogelijkheden..
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18173
- Skypen zonder computer
Skype gebruiken vanaf iedere normale telefoon, zonder tussenkomst van een computer. Dat kan met de Iconic Skype Call Box Pro.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18276

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Dvd-recorder met 160GB harde schijf
PANASONIC - DMR-EH57: Dvd-recorder met een harde schijf van 160 gigabyte. 1080p up-conversie met HDMI
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4575
- 80 cm lcd-tv met kijkhoek van 178 graden
PANASONIC - TX-32LX70F: 80 cm HD-Ready lcd-televisie. 1080p Digital Processing & Remastering. Maximaal contras ..
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32007&newsid=4570
- HD-videocamera met SD-geheugenkaart
PANASONIC - HDC-SD1: De High-Definition camcorder neemt de beelden op een SD-geheugenkaart van 4GB op
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32007&newsid=4566

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
Vista verboden in het Amerikaanse Ministerie voor Transport
- Het Amerikaanse ministerie voor transport schrijft haar agenten, hetzij 15.000 computers, de overgang van Windows XP naar Vista voor.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16264&style=34360
- Laurette Onkelinx zet punt achter Unisys-contract
Volgens de vice-eerste minister is Unisys er nooit in geslaagd haar verbintenissen in het dossier van het Phenix-project na te komen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16274&style=34360
- Auteursrechten: Volgens Microsoft is GoogleÖ niet te vertrouwen
Microft profiteerde van de toespraak van een van haar bestuurders voor de Association of American Publishers om Google, dat ervan beschuldigd werd auteursrechten te schenden, te tackelen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16272&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Vista: eerste indrukken
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/windows--os/vista-eerste-indrukken.cfm
- Programma's openen als admin in Vista
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/windows/programma-s-openen-als-admin-in-vista.cfm
- Gebruik iTunes om video podcasts op te volgen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/gebruik-itunes-om-video-podcasts-op-te-volgen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Dag van de vrouw bij Skynet en Human Interface Group
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3997
- Online reclame op alle VRT sites tegen eind dit jaar
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3995
- Gebruiksvriendelijke abonnementenshop bij Sanoma
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3990

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Top 10 Crazy Concert Moments
http://www.speedzone.be/artikel/1425_top_10_crazy_concert_moments.html
- The Condemned - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1389_the_condemned__trailer.html
- Timbaland, Timberlake & Furtado - Give It To Me
http://www.speedzone.be/artikel/1414_timbaland_timberlake__furtado__give_it_to_me.html


*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Ebooks van de week
http://be.theinquirer.net/2007/03/ebooks_van_de_week.html
-Googlehacking .be slachtoffer fgov.be
http://be.theinquirer.net/2007/03/googlehacking_be_slachtoffer_f.html
- DNS.be is het tijd om grote kuis te houden ?
Het is niet de eerste keer dat lezers hier stellen dat het tijd wordt om grote kuis te houden onder de (Nederlandse)bedrijven die .be domeinnamen opkopen. We stellen echter vast dat de arbitragecommissie voor de vrijwillige ethische gedragscode niet echt statutair in orde lijkt of zelf aktief lijkt en dat een groot aantal (buitenlandse) domeinagenten deze code zelfs niet ondertekend heeft.
http://be.theinquirer.net/2007/03/dnsbe_is_het_tijd_om_grote_kui.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Sony introduceert zijn eerste wifi-camera: de Cybershot G1
http://tweakers.net/nieuws/46637/Sony-introduceert-zijn-eerste-wifi-camera:-de-Cybershot-G1.html
- Joost krijgt concurrentie van Babelgum
http://tweakers.net/nieuws/46624/Joost-krijgt-concurrentie-van-Babelgum.html
- Game-pc moet 'Commodore'-merk nieuw leven inblazen
http://tweakers.net/nieuws/46614/Game-pc-moet-Commodore-merk-nieuw-leven-inblazen.htmlWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Vlaams presentatrice op JIMtv en Studio Brussel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ilse_Liebens
* Literatuur geschreven in het Syrisch, een Oost-Arameese taal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Syrische_literatuur
* Standaard Syrische vertaling van het oude testament - http://nl.wikipedia.org/wiki/Peshitta
* Grootste verkeersvliegtuig van Fokker - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fokker_130
* Vormgevingstechniek - http://nl.wikipedia.org/wiki/Extruderen
* Derde Ashikaga-shogun die tijdens de Japanse Muromachi-periode regeerde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ashikaga_Yoshimitsu
* Lijst van vliegvelden in Turkije - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vliegvelden_in_Turkije

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Op 3 maart was er een maansverduistering - http://nl.wikipedia.org/wiki/Maansverduistering
* Atoomprogramma van Iran - http://nl.wikipedia.org/wiki/Atoomprogramma_van_Iran
* Op 3 en 4 maart was het Poerim - http://nl.wikipedia.org/wiki/Poeriem

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Literatuur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Literatuur

* De laatste week zijn er diverse artikelen aangemaakt over hogepriesters van de tempel te Jeruzalem, waaronder de volgende:
* Phannias ben SamuŽl - http://nl.wikipedia.org/wiki/Phannias_ben_Samu%C3%ABl
* Eleazar ben BoŽthus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Eleazar_ben_Bo%C3%ABthus
* Matthias ben Theophilus II - http://nl.wikipedia.org/wiki/Matthias_ben_Theophilus_II
* Ook zijn er over watertorens aardig wat artikelen aangemaakt, meestal heel korte, zoals:
* De watertoren van Simpelveld - http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_%28Simpelveld%29
* De watertoren van Zaltbommel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_%28Zaltbommel%29
* De watertoren van Heerlen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_%28Heerlen%29 (wel een wat uitgebreider artikel)

* Wikipedia op de radio! Gebruiker Yorian geeft commentaar op radio 100%NL. Online te beluisteren - http://compumania.nl/wikiweek5.mp3

Wikiraadsel: In welk boek is het verhaal van Poerim te lezen? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070308

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIPS ITUNES 63: INTERNET RADIO: UITSCHAKELEN
Denk je: ik ga toch nooit naar de internetradiostations luisteren, dan kan je deze rubriek verwijderen uit de Bron lijst. Ga hiervoor naar het iTunes menu, kies Preferences. Nu kan je het Radio item uitvinken.

TIPS ITUNES 64: PARTY SHUFFLE
Als je gasten hebt, of gewoon wat vrienden wil entertainen, is iTunes een leuk hulpmiddel: met de iTunes Music Store, de internetradiostations en een goed stel luidsprekers voor je pc of iPod kan je een leuke mix maken.
Dat doe je met de Party Shuffle, een tool waarmee je dynamische speellijstjes maakt van je hele muziekbibliotheek, of speellijstjes. Je kan de songs in de wachtlijst bekijken en terug rangschikken of wissen, kortom, je bent een echte dj. In de volgende dagen leggen we uit hoe je tewerk moet gaan.

TIP ITUNES 65: PARTYSHUFFLE: VOEG EEN SONG TOE
Wanneer je een song van een ander speellijstje versleept naar de Party Shuffle speellijst, dan wordt die normalerwijze toegevoegd aan het einde van de lijst. Wil je die song echter helemaal vooraan, als volgende om gespeeld te worden, houd dan de control-toets ingedrukt terwijl je op de gewenste song klikt. Uit het menuutje dat nu verschijnt kies je Play Next in Party Shuffle.

TIPS ITUNES 66: PARTYSHUFFLE: EEN EXTRA VENSTER
Het kan erg handig zijn om de Party Shuffle speellijst in een apart venster te openen. Zo vermijd je dat andere songs per ongeluk tot de lijst toegevoegd worden en maak je het anderzijds ook gemakkelijker om songs van andere speellijstjes toe te voegen.
Hiervoor moet je in de Bron lijst (source) in iTunes dubbelklikken op de rubriek Party Shuffle.

TIPS ITUNES 67: PARTYSHUFFLE: BRON BEPALEN
Standaard neemt de Party Shuffle speellijst songs uit jouw muziekbibliotheek. Maar misschien heb je daar ook andere dingen in staan, podcasts of audioboeken en die wil je niet midden in je fuif horen. Laat daarom de Party Shuffle speellijst songs kiezen uit een bestaand speellijstje, niet uit de hele bibliotheek, door dat lijstje te kiezen in de Bron, onderaan de Party Shuffle lijst.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...STARTRIGHT: NETJES IN VOLGORDE
Win98/NT/2000/XP - 318k - freeware
Wanneer Windows opstart, dan worden alle programma's die automatisch opstarten haast allemaal tegelijk gestart. Het programma dat het laatste geladen lijkt te worden is waarschijnlijk het progje dat het er het langste over doet om te starten.
Dit progje zorgt dat je volgorde van het opstarten kan controleren en last een pauze tussen de programma's in.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,63066/description.html?tk=nl_hsxdwn

WIZZ NEWS READER
WinXP - 195k - freeware
Met deze nieuwslezer kan je je lijst met newsfeeds back-uppen naar en van een online server
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64446/description.html?tk=nl_hsxdwn

IPOD ACCESS VOOR WINDOWS
Win2000/XP/2003 1,81 MB shareware
Met dit progje kan je de bestanden van je iPod terug naar je computer overzetten. De software maakt daarbij gebruik van de interne database op de iPod om de informatie over songs te vertonen. Zo zie je meteen de naam van songs, data op de speellijstjes en ook de namen van songs die je bij de iTunes muziekwinkel aangekocht hebt, verschijnen zoals het hoort.
http://www.softpedia.com/get/IPOD-TOOLS/Other-IPOD-tools-Updates/iPod-Access-for-Windows.shtml

PASSWORD HASH
WinXP - freeware
Met dit progje kan je één enkel paswoord onthouden, maar toch tegelijkertijd op verschillende sites sterke paswoorden gebruiken, zonder dat je die allemaal moet onthouden of op een papiertje neerschrijven. Het progje nestelt zich als het ware tussen jou en de site: jij tikt altijd maar hetzelfde paswoord in, maar Password Hash genereert een sterk paswoord op basis van jouw paswoord voor die site.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64436/description.html?tk=nl_hsxdwn

MOVAVI VIDEOMESSAGE

Windows - shareware
met dit progje kan je videopostkaartjes maken voor je vrienden en familie, zonder veel moeite. Gewoon een filmpje maken met je camcorder, webcam of de camera van je mobieltje, het bestand naar je pc uploaden, dit progje opstarten, een stijl kiezen, je boodschap intikken. En dat is het!
http://movavi.com/videomessage/index.html

MOVEONBOOT: PROBLEMEN OPLOSSEN
Win95/98/ME/2000/XP - 496k - freeware
Met dit progje kan je bestanden kopiŽren, verplaatsen of wissen bij de volgende opstart van je systeem. Dat is handig als je bestanden wil wissen of verplaatsen die gebruikt worden door jouw systeem of toepassingen, die in het geheugen geladen zijn.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2006/12/29/moveonboot-v195/

SIREN: ORGANISEER JE FOTO'S
Win2000/XP - 324k - freeware
Staat er op jouw harde schijf een massa foto's en zie je er tegenop om aan de organisatie ervan te beginnen? Probeer dit progje dan eens. Het geeft jou toegang tot de metadata in jouw foto's, zoals het model van de camera, de ISO, belichtingstijd, lensinformatie, de datum waarop de foto genomen werd, om zo meteen informatieve namen aan je bestanden te geven.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,47456/description.html?tk=nl_hsxdwn

COLOR DETECTOR
Win95/2000/ME/XP - 455k - freeware
Een klein maar handig tool om exact dezelfde kleur die je op je scherm ziet na te maken. Gewoon het progje opstarten, op de kleur klikken en het progje geeft jou de RGB waarden en de HTML hexadecimale code van de pixel waarop je geklikt hebt. Druk op F5 om deze informatie te bevriezen zodat je ze kan noteren (de minste beweging van je muis geeft immers misschien een andere kleur weer) en met F6 kan je deze waarde naar het klembord kopiŽren.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64409/description.html?tk=nl_hsxdwn

VRIJDAG MACDAG: SCRIVENER
Mac OS X 10.4 - 8,7 MB - shareware
Een tool speciaal gemaakt door schrijvers, voor schrijvers, of het nu gaat om een wetenschappelijk onderzoek, een kort verhaal of een boek. De hoofdlijn neerpennen, ideetjes om later te verwerken, het wordt allemaal netjes georganiseerd.
http://ct.download.com/clicks?t=33038118-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: IMAGEWELL
Mac OS X 10.3.9 - 880k - freeware
Een simpel progje om afbeeldingen te bewerken en te uploaden naar een webserver: een afbeelding sleur je naar het icoontje van ImageWell, waar je kan uitknippen, vergroten/verkleinen, schaduwen toevoegen, labels, tekst en een watermerk, om dan het bestand op een website te publiceren.
http://ct.download.com/clicks?t=33038121-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
IN EEN GLOEIEND HART MOET MEN NIET ALTIJD
DE THERMOMETER VAN HET VERSTAND STEKEN
[Peter Sirius]