Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
8/3/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 489 van 3/3/2007

Gegroet lezers,

Wij hebben van verschillende lezers erg leuke suggesties ontvangen voor ons verjaardagsfeestje, met onze hartelijke dank! Wij houden jullie op de hoogte van onze plannen.

Ondertussen werken we gewoon verder aan dit e-zine, dat ook deze week weer vol nieuws staat. Wij hebben getracht deze week wat meer aandacht te schenken aan wat er in Europa gebeurt. Het nieuws dat ons bereikt is immers meestal afkomstig uit het land van Ome Sam, en omdat alles wat daar gebeurt toch in minder of meerdere mate een weerslag heeft op wat zich hier afspeelt, is dat Amerikaanse nieuws inderdaad wel van belang. Maar we mogen onze Europese broeders en zusters niet vergeten. Vandaar dat wij deze week even gingen piepen in het land van Marianne, waar erg actieve sites te vinden zijn van Web 2.0 allooi. Maak zelf maar eens de ontdekkingsreis!

Wij wensen jullie veel leesplezier met dit nummer, en horen graag jullie commentaar en suggesties. Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.STER VAN FIREFOX NOG ALTIJD RIJZENDE
Alhoewel de cijfers elkaar soms tegenspreken, naargelang de bron, is één ding duidelijk: het marktaandeel van de Firefox browser blijft groeien - en dat ondanks het feit dat de internauten nu haast allemaal een nieuwe versie van de IE browser toegediend kregen via de automatische updates van Windows.
Met hoeveel procent Firefox gegroeid is, daarover verschillen echter de meningen. Het ene onderzoeksbureau, Net Applications, telt vooral de VS; het andere, OneStat, telt dagelijks een doorsnee van 2 miljoen bezoekers verspreid over 100 landen. Volgens Net Applications is Firefox van 9,5% in januari 2006 gestegen naar 13,67 een jaar later. Volgens OneStat is Firefox van 14,09 in januari 2006 gestegen naar 16,11 in januari 2007.
Wat wel opvalt is de terugval van de Safari browser, de browser van de Apple-fans. Analisten menen dat dit te verklaren valt door het feit dat sommige landen sterk aan het opkomen zijn in de metingen (China bijvoorbeeld) waar Mac niet sterk staat.
Cijfers zijn natuurlijk altijd voor interpretatie vatbaar, maar voor ons is het belangrijk dat de competitie 'alive and kicking' is, gelukkig maar. Toen Microsoft met zijn browser de concurrentie (toen: Netscape) uitgeschakeld had, werd het werk bij de Redmond softwaregigant aan de browser op een laag pitje gezet en het duurde jaren vooraleer er een nieuwe versie van de browser uit kwam. Het is enkel toen duidelijk werd dat steeds meer internauten overschakelden op de (voortreffelijke) Firefox browser, dat er echt opnieuw werk gemaakt werd van de IE updates!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070222-8908.html

MICROSOFT TEST HUURFORMULE SOFTWARE UIT
Het idee wordt al langer geopperd: dat je software voortaan niet meer aankoopt of downloadt, maar via het internet gebruikt, of 'huurt'. Je betaalt dan een maandelijks bedrag en in ruil daarvoor mag je gebruik maken van de software.
Microsoft test dit systeem momenteel op beperkte schaal uit in Zuid-Afrika, Mexico en RoemeniŽ. Met opzet zijn 'armere' landen gekozen, omdat Microsoft hier duidelijk met een probleem zit. Doordat de bevolking er zo arm is, worden er heel weinig nieuwe pc's gekocht en nog minder legale software. Tijdens zijn bezoek aan RoemeniŽ kreeg Bill Gates onlangs van de president zelf van het land te horen dat de bevolking eindelijk af raakt van haar computer analfabetisme dankzij... gepirateerde software.
Microsoft speelt al langer met het idee om zijn software te verhuren. Toen het eerst geopperd werd, reageerde de internetgemeenschap erg wantrouwend, want er werd gevreesd dat zij niet langer hun eigen software zouden kunnen 'bezitten'. Maar nu er steeds meer online software aangeboden wordt en de gebruiker vertrouwen krijgt in dit aanbod, is dit wantrouwen aan het slinken.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070222-8907.html

YOUTUBE WIL DE SCHADE BEPERKEN
Verleden week kreeg de reputatie van de populaire videosite YouTube een ferme deuk, toen bekend raakte dat de dienst wel een filter bezat om auteursrechtelijk beschermde content te screenen, maar dat ze die alleen gebruikte om de content te beschermen van content-bedrijven waarmee zij een overeenkomst afgesloten had. En enkele dagen daarna volgde nog een negatief bericht: YouTube zou er niet in geslaagd zijn om akkoorden af te sluiten met nog meer mediabedrijven dan nu al het geval is. Of het tweede bericht het gevolg is van het eerste, durven wij niet te stellen, maar het lijkt ons wel logisch.
Schade voor het bedrijf en dan worden er natuurlijk experten bijgehaald die deze schade kunnen beperken - het gaat immers om beursgenoteerde bedrijven, waarmee veel geld gemoeid is. "Damage Control" heet dat. In een verklaring aan persagentschap Reuters ontkende YouTube dat het niets doet om piraterij te voorkomen. "Wij hebben van het begin af aan het voortouw genomen in deze industrie om een tool te ontwikkelen om content te verifiŽren en zo de houders van auteursrechten te helpen om hun content op onze site te vinden, zodat zij een verzoek tot het verwijderen van die content kunnen sturen, overeenkomstig de DMCA wetgeving".
In tegenstelling tot porno is het filteren van auteursrechtelijk beschermde content niet zo simpel, dat moeten wij toegeven; zelfs al kan YouTube een tool installeren die auteursrechtelijk beschermde content identificeert, dan nog is het moeilijk voor YouTube om te weten of die inhoud er al dan niet met medeweten en toestemming van de eigenaar van de auteursrechten geplaatst werd.
Maar anderzijds kan je wel de vraag stellen: wil YouTube überhaupt wel dat al die illegale content van haar site verdwijnt? Want dan blijven alleen de echte zelfgemaakte filmpjes over van de internauten. En daar zitten misschien af en toe wel leuke spulletjes tussen, maar de rest is erg vervelend, slecht gemaakt, en van erg slechte kwaliteit...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070222-8901.html

PIRAAT OPGESPOORD DANKZIJ DIGITALE VINGERAFDRUK
In de VS is verleden week een man in beschuldiging gesteld wegens piraterij: hij zou namelijk een kopie van de film Flushed Away op het internet gezet hebben, een kopie die hij gekregen had van een van de juryleden die moeten bepalen wie de felbegeerde Oscars krijgt. Als hij veroordeeld wordt, kan hij een celstraf krijgen van wel drie jaar.
Het speciale van dit verhaal is de manier waarop de dader van deze piraterij opgespoord werd. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars uitreikt, had een anonieme tip gekregen dat iemand Flushed Away op het internet gezet had. En aan de hand van het digitale watermerk kon uitgevonden worden dat deze afkomstig was van een Academy 'screener'. En zo kwam men bij de man, ene Salvador Nunez, terecht.
Waaraan wij de conclusie knopen dat wij graag zouden zien dat er meer met digitale watermerken gewerkt wordt en elke film of song zijn eigen unieke ID zou hebben, zodat de origine van een gepirateerd werk altijd achterhaald kan worden - veel liever dan met die gehate DRM, die de gebruiker in zijn rechten beperkt en hem het leven erg lastig kan maken.
http://www.usatoday.com/tech/news/2007-02-23-flushed-felony_x.htm

SLECHT NIEUWS VOOR EUROPESE PS3 FAN
Niet alleen zal de Europese gebruiker veel langer moeten wachten op de PS3 console van Sony dan de Amerikanen en de Japanners, het toestel zal bovendien bijna dubbel zoveel kosten en minder goed werken.
Want het toestel zal minder 'terugwaarts compatibel' zijn, dus minder spelletjes van de PlayStation 2 console kunnen spelen dan de versie van de PS3 die in Japan en de VS uitgebracht werd.
Het wordt nog erger als je leest wat er dan juist anders is in dat Europese toestel. Bij het Euro model zal software enkele functies overnemen die in de andere versies gedaan werden door speciale chips. Die speciale chips kosten meer dan software en dus zou de console goedkoper moeten worden, niet duurder. Waarom dan toch duurder? Wel, dat heeft te maken met het feit dat fabrikanten in de VS slechts één jaar waarborg moeten geven en in Europa 2 jaar. En dat moet blijkbaar doorgerekend worden...
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37825

YAHOO! ZINGT! HET! NIEUWS!
Blijkbaar zit Yahoo! dringend om lezers verlegen en wil het alles doen om zelf maar het nieuws te halen. De nieuwste stunt is: Yahoo! zal een video nieuwsdienst brengen waar de presentator de gebeurtenissen van de dag al zingende zal aankondigen. Odd News Underground moet dit gaan heten en het zou in maart van start gaan.
Er zijn al enkele andere sites waar je het nieuws in een speciale vorm kan bekijken - denk maar aan Naked News en het nu ter ziele gegane News Bunny, of de Ananova nieuwsrobot.
http://www.nakednews.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/News_Bunny
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37810

YAHOO! BEWEERT DAT HET WEB 2.0 UITGEVONDEN HEEFT
Dit verhaal toont nog maar eens aan hoe gevaarlijk patenten kunnen zijn als zij onoordeelkundig toegekend worden. Yahoo heeft namelijk een aanvraag ingediend voor een patent op Web 2.0: het beweert dat het dit nieuwe internet uitgevonden heeft.
In het patent wordt een techniek omschreven die de "Dynamic Page Generator" heet, waarbij de gebruiker een sjabloon van een webpagina kan aanpassen zodat deze pagina informatie vertoont die afkomstig is van andere bronnen. Dat kunnen nieuwspagina's zijn, aandelenkoersen, krantenkoppen, sportuitslagen, weersvoorspellingen enz. Dit patent omschrijft dus exact wat websites als de gepersonaliseerde pagina van Google doen, Pageflakes, Netvibes en zelfs de online RSS lezers.
Yahoo beweert dat het al in de late negentiger jaren alle voorbereidende werkzaamheden deed voor Web 2.0. Als het patent inderdaad toegekend wordt aan Yahoo, dan mogen in elk geval heel wat andere websites zich aan een bezoekje van de advocaat verwachten!
http://solutions.journaldunet.com/breve/international/9650/yahoo-va-t-il-breveter-le-web-2-0.shtml

HET RODE LANTAARNTJES DISTRICT OP HET KLEINE SCHERM
Of het nu gaat om een mobiele telefoon of de krantenboer, een ding staat vast: seks verkoopt. Nu steeds meer mensen toegang hebben tot snelle draadloze netwerken, zou het mobieltje wel eens een erg belangrijk platform kunnen worden voor porno.
Programmatie van content voor volwassenen had in het verleden vaak een vernieuwende invloed op bestaande technologieŽn voor de amusementsindustrie. Zo werd de home video oorspronkelijk ontwikkeld om adult programma's te brengen. De "pay per view" betaaldiensten van de kabelbedrijven dienden oorspronkelijk om pornofilms te verkopen en te brengen tot in de huiskamer van de gebruiker.
En enkele van de vroegste websites en chatrooms zijn eigenlijk op het internet ontstaan om porno te verdelen en erover te praten.
Dat er met het rode lantaarn-gedoe veel geld gemoeid is, moeten wij jou niet meer vertellen. In 2006 genereerde mobiele adultcontent slechts 1,4 miljard dollar wereldwijd en de hele mobiele amusementsindustrie was goed voor 17 miljard dollar, waarvan mobiele muziek met een leeuwenaandeel ging lopen (6,6 miljard $). Dat aandeel zal wel groeien, zo voorspellen de waarnemers, maar het lijkt ons eerlijk gezegd toch een beetje een klein scherm om veel detail van de filmpjes te kunnen bekijken...
In elk geval: het aanbod zal er komen. En wordt het dan "Dial P for Porno?"
http://ct.news.com.com/clicks?t=31633333-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

HUUR JE VRIENDEN OP MYSPACE
Op sommige zakenideeŽn moet je maar komen. Maar je kan niet ontkennen dat dit weer een gat in de markt is en inspeelt op bestaande behoeften, hoe zielig het ook is.
Het initiatief draait namelijk om het feit dat je op sociale netwerksites zoals MySpace in je profiel ook kan zeggen wie jouw vrienden zijn en dat hun fotootje dan op jouw profiel verschijnt. Vaak zijn die 'vrienden' slechts oppervlakkige kennissen en sommigen maken er gewoon een sport van om zoveel mogelijk vrienden te verzamelen, om aan te tonen hoe populair zij wel zijn.
Maar wat als je geen vrienden hebt, of enkel pure nerds die er helemaal niet knap uitzien? Ah, dan kan je beroep doen op deze nieuwe dienst, FakeYourSpace, waar je aantrekkelijke vrienden kan "kopen" die dan op jouw profiel verschijnen. Voor 99 dollarcent per maand komt die 'vriend' dan ook nog eens twee commentaren per maand op jouw pagina plaatsen, zodat het net echt lijkt. Jij kan zelfs bepalen welke woorden er in dat commentaar moeten verschijnen.
Zielig? Ja. Succesvol? Het lijkt ons dat deze dienst wel eens veel afnemers zal kennen! Wij zouden alvast zo'n gast met een gebronzeerde torso op onze pagina zetten. Staat leuk!
http://www.fakeyourspace.com/
http://www.theage.com.au/news/web/why-make-friends-when-you-can-rent-them/2007/02/27/1172338605930.html

DE IPOD IN HET ONDERWIJS
Steeds meer worden draagbare MP3-players en dan vooral de iPod, ingezet in het onderwijs. Sinds Apple de muziekspeler vijf jaar geleden uitbracht zijn er al meer dan 70 miljoen eenheden van verkocht. En heel wat van die exemplaren worden tegenwoordig niet alleen gebruikt om muziek te spelen, maar ook in de klaslokalen.
Zo gaf de Amerikaanse Duke University in 2004 al haar eerstejaars een iPod, in het kader van een experiment om te zien hoe de iPods de studenten konden bijstaan bij hun studie. Dat pilootprogramma heeft ondertussen geleid tot het Duke Digital Initiative, waarbij de universiteit de studenten aanmoedigt om allerlei handtoestellen zoals iPods, tablet pc's en videocamera's te gebruiken om samen te werken aan projecten en andere werken.
En dit jaar ging Stanford University van start met "Stanford on iTunes", waarbij audio content van Stanford te verkrijgen was via iTunes, zowel voor academici als de gewone burger: lezingen, campusevenementen, zelfs podcasts van voetbalwedstrijden. Studenten van Washington University kunnen dan weer lezingen downloaden. Uitgeverij IPREPpress biedt een breed gamma downloadbare documenten, waaronder ook reisgidsen, een exemplaar van het Merriam-Webster woordenboek, de Encyclopedia Britannica en biografieŽn.
Waar is de tijd dat de studenten rondsleurden met zware boeken....
http://www.duke.edu/ddi/
http://www.ipreppress.com/

GENERATIE Y AAN HET EGOTRIPPEN
Volgens een nieuwe studie van een psycholoog van de San Diego State University zou de huidige generatie jongeren het niet zo goed doen: de eigendunk van de jongeren is teveel opgeblazen en het internet, met al zijn MySpace en YouTube egotripperij versterkt dat narcisme nog meer.
De psycholoog waarschuwt ervoor dat deze boost voor de ego's van de jongeren kan leiden tot persoonlijke en sociale problemen. De Millennium Generatie, zoals de jongeren genoemd worden, of de Generation Y, zijn over het algemeen minder geïnteresseerd in emotioneel intieme banden en kunnen gemeen uithalen wanneer zij afgewezen of beledigd zijn.
De studie is gebaseerd op cijfers: bijna 2/3 van de collegestudenten had bij een recent onderzoek scores op vlak van narcisme die hoger lagen dan de gemiddelde score van 1982. Het rapport kreeg de titel mee: "Generatie Ik: waarom de huidige Amerikaanse jongeren meer zelfvertrouwen hebben, assertiever - en zich ellendiger voelen dan ooit tevoren".
http://www.chicagotribune.com/news/nationworld/chi-0702270260feb27,1,1265810.story?coll=chi-newsnationworld-hed&ctrack=1&cset=true
http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Y

NEEM EENS EEN BELTOONTJE MET EEN BOODSCHAP
Een beltoontje vertelt wat over jou: ben jij de onhandige kluns die niet eens weet hoe de standaard beltoon op je mobieltje te veranderen, ben jij iemand die van klassieke muziek houdt of hip-hop, van humor of onderbroekenlol?
Wij bieden jou de kans om je te profileren als iemand die inzit met het milieu - en tracht aan anderen de boodschap over te brengen dat er actie ondernomen moet worden voor bedreigde diersoorten. Een milieugroepering heeft namelijk beltoontjes uitgebracht met de geluiden van dieren. Zij hopen dat zoveel mogelijk internauten deze beltoontjes downloaden, zodat anderen die horen en zich afvragen welke dieren dit zijn en wat hun tragische lot is. Zo kan je het geklik downloaden van een giftige pijlstaartkikker uit Centraal Amerika, het gehuil van de Mexicaanse grijze wolf, het gezang van een walvis. Al die geluiden zijn tussen haakjes door vrijwilligers vastgelegd, vaak met veel moeite en gedwaal door de jungle.
http://www.rareearthtones.org/
http://www.biologicaldiversity.org/swcbd/

LAST FM SLUIT AKKOORD MET WARNER BROS EN EMI RECORDS
Wellicht ken je de muziekdienst Last.fm. Die werkt een beetje zoals Pandora en suggereert jou muziek die je zou kunnen bevallen op basis van jouw voorkeuren. Je geeft de naam in van een artiest en de dienst zoekt gelijkaardige muziek. Jij geeft aan of je de song goedvindt of niet en zo wordt het aanbod steeds meer afgestemd op jouw muzikale smaak.
Last.fm heeft nu een wereldwijd partnerschap afgesloten met Warner Bros en EMI Records, waardoor je muziek van alle artiesten van deze labels bij Last.fm kan beluisteren in streaming formaat.
Eerder had concurrent Pandora een akkoord afgesloten met de muziek- abonnementsdienst eMusic, waarbij de muziek die je bij Pandora hoort meteen opgezocht wordt bij eMusic, zodat je die eventueel kan aankopen. Erg handig.
http://www.last.fm
http://pandora.emusic.com
http://www.journaldunet.com/breve/international/9719/last-fm-signe-avec-warner-bros-et-emi-records.shtml

SOCIALE WEBSITES OP ZIJN FRANS

Wij hebben het zo vaak over de sociale websites die hun roots in de VS hebben, maar wij mogen eigenlijk onze Europese medemens ook niet vergeten. De Fransen hebben bijvoorbeeld enkele erg succesrijke sites en die mogen ook eens onder jouw aandacht gebracht worden.
Wist je bijvoorbeeld dat er een Franse variant bestaat van YouTube? Dat is dan DailyMotion. De collega's van het e-zine L'internaute hebben eens wat cijfer op een rijtje gezet van het internetbezoek bij de Franse internauten. Daaruit blijkt dat YouTube 3.558.000 bezoekers krijgt, terwijl DailyMotion (http://www.dailymotion.com/) toch ook 3.067.000 internauten over de vloer krijgt.
Andere successites zijn een Franse versie van een site waar je vragen kan stellen en antwoorden krijgt, een afdeling van Yahoo (http://fr.answers.yahoo.com). Ook populair zijn MySpace natuurlijk (dat tegenwoordig ook een Franse afdeling heeft) en Wikipedia, dat zelfs de top van het bezoek haalt met 6.474.000 bezoekers(http://fr.wikipedia.org).
Een site die wellicht hier niet zo bekend is, maar enorm succes kent in Frankrijk, is dan weer Wikio (http://www.wikio.com). een kruising tussen Digg en Google News, maar dan op zijn Frans. Wikio is trouwens sinds kort uitgebreid met een shoppingdienst: je kan daar allerlei informatie vinden en zo het beste product trachten te vinden. Wikio werkt hiervoor samen met de befaamde shopping / prijsvergelijkingdienst Kelkoo.
En om het rijtje met populaire surfbestemmingen bij onze zuiderburen af te sluiten: Agora Vox, een soort bloggingdienst (http://www.agoravox.fr/) en Fotolia (http://www.fotolia.fr), een fotodienst à la Flickr, krijgen toch ook rond de 200.000 bezoekers over de vloer. Sites dus om te ontdekken. En laat je niet afschrikken door het Frans - dit is misschien dé gelegenheid om jouw Frans eens op te poetsen!
http://www.journaldunet.com/0702/070227-audience-sites-collaboratifs.shtml
http://www.journaldunet.com/0702/070227-audience-sites-collaboratifs.shtml

WATERMERKEN, DE ANTIKOPIEERTECHNIEK VAN DE TOEKOMST?
We hebben het er al eerder over gehad, dat wij geloven in het gebruik van watermerken om piraten af te schrikken. Watermerken bestaan al sinds de 13de eeuw, toen papierfabrikanten een manier vonden om vellen papier te markeren met een onverwijderbaar, nauwelijks zichtbaar teken om aan te geven wie de maker van het papier is, of wie de bezitter ervan is.
In deze tijd zijn het natuurlijk digitale watermerken die gebruikt worden, En het bedrijf Digimarc heeft nu een manier bedacht om enerzijds het ongeoorloofd verdelen van content een halt toe te roepen en anderzijds de eigenaar van die content te belonen telkens de content bekeken of afgespeeld wordt. Het zou hiervoor het hele internet afstruinen, allerlei content downloaden en zoeken naar de watermerken. Vindt het een watermerk dat het herkent, dan zal het de eigenaar ervan contacteren en hem hiervan op de hoogte brengen.
Hoe de techniek juist werkt lees je bij Ars Technica. Wij zijn alvast enthousiast - elk systeem dat de gehate DRM kan vervangen krijgt van ons meteen onze goedkeuring!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070227-8937.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HARDE SCHIJVEN: CONCLUSIES VAN EEN "HARDCORE" GEBRUIKER.
Als er iemand is die ervaring heeft met harde schijven, in massa gebruikt, onder alle omstandigheden, dan is het wel Google, dat een heel computerpark vol harde schijven heeft staan in haar datacentra. En drie ingenieurs bij Google hebben nu hun ervaringen bekend gemaakt: de impact van zwaar gebruik en hoge temperaturen op het falen van harde schijven is fel overdreven.
In hun rapport werden 100.000 commerciŽle harde schijven onderzocht, die tussen 80 en 400 GB groot waren en sinds 2001 gebruikt waren bij Google. Het bedrijf maakt gebruik van gewone in de winkel aangekochte harde schijven om daarop webpagina's en diensten in cache op te slaan. En hun conclusie: er is minder verband tussen het zware gebruik van die schijven en het falen ervan. En evenmin kon er een verband aangetoond werden tussen hogere temperaturen en disk falen. Integendeel zelfs: het rapport zou "duidelijk aantonen dat een lagere temperatuur in verhouding stat tot een hoger faalpercentage". Alleen bij extreem hoge temperaturen wordt deze trend gebroken. Maar opgelet: eens je harde schijf drie jaar oud is, dan wordt die trend ook omgebogen en loopt je harde schijf sneller gevaar om te falen.
http://www.kenradio.com

VISTA WERKT HET BESTE MET... 4GB RAM!
David Short heeft verschillende jaren meegewerkt aan Vista en hij heeft dus recht van spreken. En als de man zegt dat het nieuwe OS het beste werkt als je 4 GB RAM in je bakje hebt zitten, dan zal je hem zeker maar geloven, niet?
Volgens Short is 2 giga het minimum, maar pas met 4 giga geniet je echt van je Vista. Dat komt door de Windows SuperFetch, een tool die data van je harde schijf neemt, in de beschikbare RAM stopt en toegankelijk maakt voor de processor. Als de software denkt dat je een bepaalde toepassing op een bepaald tijdstip nodig zal hebben, dan wordt dat al in de RAM geladen. Duidelijk dus: hoe meer RAM, hoe meer pre-caching er mogelijk is en hoe sneller de software zal reageren.
Je bent dus gewaarschuwd: koop geen bakje dat enkel beantwoordt aan de minimum vereisten: 512 MB geheugen en minimum 800 MHZ processor is echt veel, veel te weinig!
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37756

NIEUWE CONCURRENT VOOR PDF OP KOMST

Drie grote Amerikaanse persgroepen, Associated Newspapers, Forbes en Hearst werken samen aan een multimedialezer, die een concurrent moet worden voor de PDF Reader en Flash Player van Adobe en gebaseerd is op de Windows Presentation Foundation technologie (WPF) van Microsoft.
De bedoeling: in samenwerking met Microsoft een systeem ontwikkelen waardoor het krantenarchief online geraadpleegd kan worden.
Hearst heeft al een bètaversie van zijn nieuwe reader voor één van zijn kranten en noemt het de P-I Reader; hij kan gedownload worden voor wie graag eens experimenteert.
http://seattlepi.nwsource.com/newsreader/
http://news.yahoo.com/s/cmp/197008516

CHINESE WETENSCHAPPERS LATEN ZE VLIEGEN!
Het doet een beetje griezelig aan en wij zijn zeker dat Michel Vandenbossche van Gaia meteen zal protesteren. Chinese wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd om elektrodes in de hersens van een duif in te planten zodat zij vanop afstand de vlucht van die duif kunnen controleren. Via de micro elektrodes konden zij de duif links of rechts laten vliegen, of naar boven of beneden.
De implantaten stimuleerden verschillende gebieden van het brein van de duif, naargelang de elektronische signalen die de wetenschappers via de computer stuurden.
http://www.usatoday.com/tech/science/discoveries/2007-02-27-remote-control-pigeons_x.htm

ARCHOS BRENGT EEN DRAAGBARE PLAYER UIT MET CAMCORDER
Wij lijken vandaag wel ons Frans dagje te hebben. Het merk Archos is immers ook van Franse makelij... Erg bekend is het nog niet in onze contreien, maar wij kunnen het absoluut aanraden. Archos maakt fantastisch goede draagbare players (audio en video) en bij hen hebben wij eindelijk onze ideale MP3 player gevonden, de Archos 104 (155 EUR). Een kleurenschermpje om foto's te bekijken, de mogelijkheid om bookmarks te leggen in langere bestanden, de hele content doorbladeren op het scherm, bestanden wissen en zelfs hernoemen, afspeellijstjes maken vanop het toestel... Eindelijk is onze droom in vervulling gegaan: een toestel dat ideaal is voor podcasts.
Als inleiding kan deze lofzang op Archos zeker en vast tellen! Want eigenlijk wilden wij het hebben over de nieuwe Archos 404, die een draagbare camcorder met p-mediaplayer is, met een harde schrijf van maar liefst 30 giga. Windows en Mac compatibel, MPEG, WMV (Windows Media Video) en andere formaten, AAC, AC3, Stereo MP3, JPEG, BMP, PNG, zelfs PDF documenten. Klank opnemen via een ingebouwde microfoon, beeld uiteraard via de ingebouwde camcorder. En er is ook een output naar de tv. Het kleine mirakeltje valt zelfs nog mee in prijs: 299 dollar.
http://www.archos.com/products/video/archos_404cam/index.html?country=be&lang=fr&culture=be-defren&lang_temp=fr


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Vista nog altijd kwetsbaar menen experts
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJB20RjB3v0Jhb0NxHV0EM

*** Australische politie zet valse jihad websites op om extremisten te lokken, die via het internet volgelingen trachten te recruteren en aanvallen plannen
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBJB20RjB3v0Jhb0NxGg0Ec

*** UMTS datakaart van Vodafone niet klaar voor Vista
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45200

*** Amerikaanse datingsite zoekt liefde overzee en wordt partner van Netclub in Frankrijk en eDodo in China
http://www.usatoday.com/tech/news/2007-02-27-match-expansion_x.htm

*** Variant van Storm Trojaan verspreidt zich via blogs, webgebaseerde forums en webmail
http://www.pcworld.com/article/129431-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Speciale site geopend voor wie verslaafd is aan de BlackBerry PDA
http://www.pcworld.com/article/129432-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Onderzoeksbureau Juniper Research voorspelt dat de Wi-Fi phone binnen de vijf jaar terug van de markt verdwenen zal zijn
http://www.pcworld.com/article/129434-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Kaderleden uit de tech industrie vragen om een hervorming van de patenten
http://www.pcworld.com/article/129435-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Sony Digicams zullen een output hebben voor HDtv
http://www.pcworld.com/article/129460-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Dell zal wel laptops maken zonder OS, maar eentje met Linux erop is nog niet voor meteen
http://www.pcworld.com/article/129445-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Lucasfilm dient klacht in wegens inbreuken op de handelsmerken tegen sociale nieuwssite Digg. Volgens Lucasfilm gelijkt de naam van die site te sterk op haar eigen merk The Dig, de naam van een videospelletje dat in 1995 uitgebracht werd.
http://www.journaldunet.com/breve/international/9715/lucasfilm-porte-plainte-contre-digg-com.shtml

*** Nadert internet de grenzen van zijn capaciteit?
http://www.belg.be/leesmeer.php?x=4596

*** Uitvinder afstandsbediening overleden
http://www.ad.nl/fun/bizar/article1098571.ece


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


BEDROOM EYES
[Pop Rock] Voor deze week haalden wij onze inspiratie bij de podcast Shifted Sounds, die wij je hartelijk aanbevelen om nieuwe muziek te ontdekken. Als eerste: Bedroom Eyes. Een groep die ernaar streeft om popsongs te maken die kort zijn en een eenvoudige melodie bevatten. Het resultaat is erg meeslepende, vrolijke muziek. Op hun website kan je vier songs gratis downloaden.
http://www.bedroomeyes.se/

RECLINER
[Poprock] Een collectief van 6 erg uiteenlopende muziekanten uit Nieuw Zeeland. Zij hebben zopas een debuutalbum uit, REST ROOM. Bij YouTube kan je twee videoclips van hun erg knappe, broeierige muziek, ook erg mooi in beeld gebracht, bekijken en beluisteren.
http://www.youtube.com/profile?user=reclinerband

TRACEY SAXBY
[singer/songwriter] Een dame die haar muziek zelf "organische, akoestische rock" noemt. Met andere woorden: het gaat om een dame en haar gitaar en een drum. Op haar website kan je bij de rubriek "Listen" haar hele album in streaming beluisteren. Het "Better now" is erg ontroerend mooi en intiem. Life is Beautiful is dan weer teder en optimistisch.
http://www.traceysaxby.com/

THE LOVE X NOWHERE
[Rock/pop] Een band die zijn songs erg goed uitwerkt; de orkestratie doet bij momenten zelfs aan Pink Floyd denken. Op de website kan je één song downloaden, Into the Fire en twee andere in breedband streaming beluisteren - wat wij je echt aanbevelen.
http://thelovexnowhere.com/music-group-14.html

CLOUD CULT - THE MEANING OF 8
[pop] De band heeft een nieuw album uit, maar dat komt pas in april in de winkels in de VS. Je kan hun album al wel via het internet downloaden. Op de website van de band en hun Myspace site kan je verschillende songs beluisteren in streaming en ook een prachtig gemaakte muziekvideo bekijken bij YouTube van de song Chemicals Collide. Erg opzwepende drums, een heroïsche opbouw van de song. Erg mooi verzorgde productie ook.
http://www.cloudcult.com/
http://www.youtube.com/watch?v=KMskKuG6Vsc
http://www.cloudcult.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"Alle computers wachten aan dezelfde snelheid"
Anoniem
De nieuwe oogst


SCHRIJF ZELF EENS EEN SPEECH VOOR GEORGE BUSH
Zo moeilijk is het niet om een speech te schrijven voor de man: gewoon wat tekst kiezen uit voorgekauwde selecties, naar het vakje "speech" slepen en op de knop "Play speech" drukken. De man slaat misschien zelfs minder koeterwaals uit dan hij gewoonlijk doet!
[Taal: Engels]
http://www.actofme.co.uk/bush_speech/bushspeechwriter.html

ONGEWONE STANDBEELDEN
Op dit blog vind je een reeks foto's van standbeelden die prachtig gemaakt zijn, maar op een surrealistische manier iets uitbeelden. Een koe in een ruimtepak, een standbeeld van een man die de wolken meet, een soldaat die struikelt omdat een hand die uit de grond lijkt te komen hem vastklampt... Prachtig gewoon!
[Taal: Engels]
http://haha.nu/funny/strange-statues-around-the-world

EARTH ALBUM: DE BESTE FOTO'S VAN EEN PLEK
Een mooi idee: op deze site werden de beste foto's van Flickr gecombineerd met een Google Maps landkaart. Klik een plaats aan op de landkaart en je krijgt de mooiste foto's te zien die er momenteel bij Flickr staan over deze plaats.
[Taal: Engels]
http://www.earthalbum.com/

FINETUNE: NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN
Wellicht ken je de webdienst Pandora al: daar kan je de naam van een of meerdere artiesten ingeven die je graag hoort en gebaseerd op deze namen krijg je gelijkaardige artiesten voorgeschoteld. Door te zeggen of je die bepaalde artiest wel of niet mooi vindt, wordt jouw "kanaal" dan verder afgestemd op jouw voorkeuren.
FineTune is een gelijkaardige dienst, maar lijkt ons iets gebruiksvriendelijker uitgewerkt. Je kan hier ook eigen speellijstjes maken van muziek die jij leuk vindt en die anderen dan weer kunnen beluisteren.
Onze mening: Pandora kent meer onafhankelijke artiesten. Vienna Teng, Natalie Walker werden bij FineTune niet teruggevonden. FineTune moet het meer hebben van Keane, James Blunt en co.
http://www.finetune.com/

TYPENOW.NET: LETTERTYPES VOOR HET GRIJPEN

Wil je echt een persoonlijkheid opbouwen bij je correspondentie, vooral papieren correspondentie, dan is een lettertype erg belangrijk - het verwijst naar je individualiteit, jouw karakter. Je kan er een speelsheid of strengheid in leggen bijvoorbeeld. Op deze site vind je een hele reeks lettertypes die je gratis kan downloaden, netjes ingedeeld in verschillende categorieŽn.
http://www.typenow.net/themed.htm

KALEIDOSKOOP

Op deze site zal je niet meteen iets bijleren, behalve je ogen uitkijken op mooie dingen. Door geometrische figuren te verslepen naar een cirkel, zie je in de cirkel daarnaast een kaleidoscoop verschijnen. Erg mooi!
[Taal: Engels]
http://www.zefrank.com/byokal/kal2.html

HOE OUD BEN IK?
Een leuke teaser: hier moet je willekeurige foto's bekijken van dames en heren en een leeftijd op hun gezichtje plakken. De achterliggende bedoeling is natuurlijk antirimpel enz. te verkopen, maar het is toch leuk om te weten te komen hoe oud de bezoekers menen dat jouw smoeltje is!
[Taal: Engels]
http://ageproject.specialsnowflake.com/

VISTA COMPATIBEL
Nu is er dan wel Vista, de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, maar is alle software wel compatibel met Vista? Microsoft heeft een lijstje uitgebracht van producten die een label" Vista Compatibel" meekrijgen.
[Taal: Engels]
http://support.microsoft.com/kb/933305/

BEST OF YOUTUBE
Een mooi idee: op deze site vind je niet alleen de beste YouTube filmpjes, maar ook een link naar een podcast. Gewoon het adres naar je iTunes kopiŽren en dan kan je voortaan alle leuke filmpjes volgen.
[Taal: Engels]
http://www.bestofyoutube.com/

STERREN KIJKEN
Geen mondaine sterren, maar puur hemelse sterren, of liever een sterrenhemel: op deze site vind je de sterren van het firmament. Je kan objecten vinden, in/uitzoomen, stelsels bekijken, enz. Kijk even bij "Getting Started" om de instructies te zien van wat je allemaal kan doen.
[Taal: Engels]
http://server1.sky-map.org/?locale=EN

MAPS: NOG KAARTEN KIJKEN
En nu we toch met kaarten bezig zijn: deze site maakt gebruik van Google Maps en dan kan je vanuit een locatie een bericht versturen in rooksignalen, zoals de Indiaantjes. Leuk! Medewerker Wim Wylin heeft alvast een test gedaan. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.mapmsg.com:80/nl/

PHOTOBUCKET: ONLINE FILMS EN VIDEO BEWERKEN
Sinds kort kan je bij de online foto- en videodienst Photobucket je films en foto's bewerken en dat met tools van Adobe, de Premiere Elements en Premiere Pro. Alles verloopt met klikken en slepen, via een Flashplayer en het is volledig gratis. Je kan beelden combineren, uitsneden maken (crop), overgangseffecten, muziek toevoegen, scènes opnieuw ordenen op een tijdlijn.
http://photobucket.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : JAMES NACHTWEY (FOTOGRAFIE)
Op de site van deze vooraanstaande Amerikaanse oorlogsfotograaf zijn diverse pakkende fotoreportages te zien. Beelden waar je toch even stil van wordt...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.jamesnachtwey.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/James_Nachtwey

VRIJDAG ANIMATIEDAG : TEKEN EEN SPORTWAGEN
Photoshop, Paint Shop Pro, Picasa, ... zijn stuk voor stuk geavanceerde tekenprogramma's waar je heel wat mogelijkheden mee hebt. Maar heb je al die toeters en bellen eigenlijk wel nodig om iets moois te realiseren ? Dit filmpje toont hoe iemand met het eenvoudige, in Windows meegeleverde, softwarepakket MS Paint een blitse sportwagen tekent.
(taal : -) [Filover]
http://www.filecabi.net/video/pixelgodcar.html

VRIJDAG FILMDAG : SMOKIN' ACES
OfficiŽle website van deze film met Ben Affleck en Andy Garcia in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf: 7 maart 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.smokinaces.net/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

KEVIN VANDERPERREN
OfficiŽle website van de beste Belgische kunstschaatser.
http://www.kevinvanderperren.net/

SÉVERINE BRÉMOND
OfficiŽle site van deze Franse tennisspeelster.
http://www.severinebremond.com/

CLIFF RICHARD
Deze Engelse zanger is intussen ook al meer dan 40 jaar actief.
http://www.cliffrichard.org/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cliff_Richard

PAUL ANKA
Libanees-Canadese zanger die zijn grootste hit scoorde met "Diana".
http://www.paulanka.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Anka


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD - http://www.ad.nl/multi-media/
- Studenten maken veilige usb-stick
Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben een ultraveilige usb-stick ontwikkeld.
http://www.ad.nl/multi-media/article1138795.ece
- EU dreigt Microsoft opnieuw
De Europese Unie heeft donderdag gedreigd Microsoft opnieuw te beboeten, omdat het softwarebedrijf...
http://www.ad.nl/multi-media/article1137020.ece
- Navigatiesysteem als wildmelder
Met een navigatiesysteem moeten automobilisten die in natuurgebieden rijden voor overstekend wild ...
http://www.ad.nl/autowereld/article1130290.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE - http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Windows opstartscherm aanpassen
Zoals je op je computer een eigen achtergrond kunt instellen kun je ook het opstartscherm onder Windows Vista en XP aanpassen.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18290
- Radio met harde schijf
Of er een grote markt voor is betwijfelen we, maar origineel is het wel. Olympus komt met een radiotoestel die is voorzien van een harde schijf.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18295
- Mac Dock op de PC
De populaire Dock-besturing van de Apple is ook beschikbaar voor de PC. Er zijn diverse gratis programma's die het Dock naar je Windows-PC brengen.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=14878

*** ELEKTRO.BE - http://www.elektro.be
- Stoomkoken: lekker en gezond
Een van de opkomende trends in de keuken is het stoomkoken. Elke grote fabrikant heeft tegenwoordig een stoomoven in het gamma, en ook kleinere stoomkokers duiken steeds meer in de winkelrekken op.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2770
- Dossier Batibouw 2007 - nieuwigheden
Elk jaar is het bouwsalon Batibouw goed voor nieuwe producten, nieuwe technieken en nieuwe aankondigingen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2785

*** COMPUTER WORLD - http://www.computerworld.be/
- VMware verwijt Microsoft zich op te dringen op de virtualisatiemarkt
Virtualisatie, aangekondigd als een van de sleuteltechnologieŽn van 2007, is voor de zoveelste keer het onderwerp van een klacht tegen de dominante positie van Microsoft op de markt van de besturingssystemen. Deze keer komt de, zij het informele, klacht van VMWare.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16245&style=34360
- Een definitieve versie van Microsoft Exchange 2007 voor eind dit jaar ?
Microsoft kondigde vorige week aan dat de ontbrekende functies van Microsoft Exchange 2007 inbegrepen zullen zijn de volgende bètaversie van het product dat vanaf april beschikbaar is.
- Google Maps overziet de prestaties van haar SI
Hoe kan men de functies voor geolokalisatie van Google Maps integreren in een commercieel aanbod ?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16240&style=34360

*** PC WORLD - http://www.pcworld.be
- Greasemonkey: zet websites naar je hand
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/greasemonkey-zet-websites-naar-je-hand.cfm
- Flikzor: flik eens een commentaar
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/flikzor-flik-eens-een-commentaar.cfm
- Second Life leert spreken
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/second-life-leert-spreken.cfm

*** DIGIMEDIA - http://www.digimedia.be/
- IBM denktank onderzoekt business models voor mediabedrijven
Het 'Insitute for Business Value', een denktank van IBM, publiceerde onlangs de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de groeiende kloof tussen traditionele en nieuwe media, en het effect dat het conflict tussen beiden heeft op de business models van mediabedrijven.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3970
- Cuckoo Awards kunnen nog tot 9 maart ingediend worden
Het BDMV schuift de inschrijvingsperiode voor zijn Cuckoo Awards op tot vrijdag 9 maart. Voor het eerst wordt er dit jaar overigens ook een Cuckoo uitgereikt voor de beste iDTV campagne.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3963
- Groot onderhoud voor webmasters bij de KUL
Het Mediacentrum van de KU Leuven start in maart met een nieuwe modulaire opleiding Webmaster Upgrade waar webmasters terecht kunnen voor een grondig overzicht van de nieuwste ontwikkelingen zoals streaming media, Web 2.0 en dies meer.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3962

*** THE INQUIRER - http://be.theinquirer.net/
- Maart is Google-Hacking het .be domein
We zeggen al maanden dat we er eens mee zullen beginnen, dat het tijd wordt dat men zijn eigen domein eens googled. Wel, je hebt nog een weekend want vanaf maandag starten we er opnieuw mee. De oudere artikels over Googlehacking staan in de security reeks.
http://be.theinquirer.net/2007/03/maart_is_googlehacking_het_be.html
- Web 2.0 : Ontdekkingen van de week
Indien we aan elk nieuw web2.0 idee of beta of hype een artikel moeten spenderen, dan mogen we onze redactie vertienvoudigen en mogen we hier allemaal komen kamperen. Daarom een korte beschrijving van een wekelijkse selectie, met als neusje van de zalm een tijdelijke gratis offerte van 10 gig online
http://be.theinquirer.net/2007/03/web_20_ontdekkingen_van_de_wee.html
- Waarom je geen code meer kan toelaten in comments
Niet alleen spammers, maar zelfs zogenaamde blackhat SEO (promoters) gebruiken nu allerhande scripts om hun links en sites spam op de voorgrond te krijgen, zelfs als ze daarvoor je hele blog/pagina moeten overschaduwen. Waar het verschil ligt met defacers is me hier niet duidelijk
http://be.theinquirer.net/2007/03/waarom_je_geen_code_meer_kan_t.html

*** TWEAKERS NET - http://www.tweakers.net
- Mpaa opent jacht op aacs-hack
Donderdag 16:57 - Sourceforge heeft de applicatie Backuphddvd onder druk van de Mpaa offline gehaald. De opensourcewebsite kreeg een 'take-down-notice' binnen, en besloot daarop het gewraakte bestand van zijn servers te verwijderen.
http://tweakers.net/nieuws/46545/Mpaa-opent-jacht-op-aacs-hack.html
- Europese PS3 zal ongeveer 1000 PS2-titels ondersteunen
Donderdag 22:10 - Een week geleden publiceerde Sony een persbericht waaruit bleek dat de Europese editie van de PlayStation 3-console minder compatibel is met oude PlayStation 2-games dan de Amerikaanse en Japanse console
http://tweakers.net/nieuws/46550/Europese-PS3-zal-ongeveer-1000-PS2-titels-ondersteunen.html
- Microsoft kweekt nieuwe muizenfamilie
http://tweakers.net/nieuws/46542/Microsoft-rekent-te-hoge-prijzen-voor-interoperabiliteit.html

Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Supertalent in Vlaanderen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Supertalent_In_Vlaanderen
* Hedendaagse Vlaamse kunstschilder uit Tervuren - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ward_Lernout
* Lijst van voormalige spoorwegstations in BelgiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voormalige_spoorwegstations_in_Belgi%C3%AB
* Partij in het Groothertogdom Luxemburg - http://nl.wikipedia.org/wiki/Radicaal-Liberale_Partij_%28Luxemburg%29
* Spoorlijn Aalsmeer-Haarlem - http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Aalsmeer_-_Haarlem
* Frans-Malinees profvoetballer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Sissoko
* Eén van de meest opvallende Europese orchideeŽn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_rietorchis
* Peruaans tennisspeler - http://nl.wikipedia.org/wiki/Luis_Horna
* Turkse luchtvaartmaatschappij - http://nl.wikipedia.org/wiki/Free_Bird_Airlines
* Duits zakenman, die tijdens het Nazi-regime vele Joden en dissidenten wist te redden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_G%C3%B6ring

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Veel Nederlanders zijn voor een verbod op het in het openbaar dragen van de boerka - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boerka
* 7 Maart verkiezingen Provinciale Staten Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Provinciale_Statenverkiezingen
* Op 1 maart is de meteorologische lente begonnen! De astronomische lente hobbelt er als het ware ongeveer drie weken later achteraan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lente

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Wikipedia op de radio! Een keer per week heeft wikipediaan Yorian gelegenheid de Nederlandstalige wikipedia onder de aandacht te brengen tijdens een radioprogramma van 100%NL. De bijdrage van deze week kunt u beluisteren op de volgende URL: http://www.compumania.nl/wikiweek4.mp3
* Het portaal van de week gaat over het Latijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Latijn

Wikiraadsel: Welk volk was het eerst gaan wonen in het huidige Zuidoost-Aziatische woongebied, de Thai, de Khmer of de Vietnamezen? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070301

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP ITUNES 58: LUISTEREN NAAR INTERNET RADIO
1. Radio stations toevoegen aan je speellijstjes.
In iTunes zit er een prachtige radio-ontvanger, waarmee je via het internet radiostations van over de hele wereld kan beluisteren. Je kan je favoriete stations toevoegen aan een iTunes speellijstje, zodat je snel dit station kan oproepen, zonder de hele hiŽrarchie van alle beschikbare stations te moeten doorlopen.
Hiervoor maak je eerst een speellijstje aan dat je bijvoorbeeld "mijn radiostations" noemt. Nu sleep je enkele van je favoriete stations naar dit speellijstje.

TIPS ITUNES 59: LUISTEREN NAAR INTERNETRADIO (ALGEMEEN)
Om naar een radiostation te luisteren ga je als volgt tewerk: Kies bij de iTunes Bron lijst voor Radio. Klik op het uitklapdriehoekje links van een categorie om het lijstje te bekijken van de beschikbare stations in dat genre. In de kolom Commentaar kan je een korte beschrijving bekijken van het genre muziek dat dit station speelt. Dubbelklik op het station waarnaar je wil luisteren. iTunes zal verbinding leggen met het station en beginnen te spelen. Als je hortend geluid krijgt, dan wil dit zeggen dat je internetverbinding wellicht niet snel genoeg is. Kies dan een station dat uitzendt aan bijvoorbeeld 56kbps.

TIPS ITUNES 60: INTERNETRADIO - EEN KOLOM TOEVOEGEN
Bij internetradio is het interessant om een extra kolom toe te voegen aan de standaard kolommen in je iTunes, namelijk "Status". Hiervoor moet je op de header van de kolommen klikken terwijl je de controleknop ingedrukt houdt. Nu verschijnt een menu met mogelijke kolommen en kan je kiezen voor Status. Dankzij deze kolom kan je met één blik zien of een station actief is of niet.

TIPS ITUNES 61: INTERNETRADIO: EEN RADIO STREAM OPENEN IN ITUNES
Wanneer je de website vindt van je favoriete plaatselijke radiostation, dan zal je misschien een knop "luister online" vinden. En in sommige gevallen kan je, door op deze link te klikken, dit radiostation toevoegen aan je iTunes bibliotheek en in de toekomst daar beluisteren.

TIPS ITUNES 62: INTERNETRADIO: JE RADIOSTATIONS UPDATEN
Regelmatig komen er nieuwe radiostations bij in iTunes. Het is dan ook nodig dat je regelmatig je lijstje met stations ververst. Ga hiervoor naar Radio in de Bron lijst, klik op de Verversen knop rechts bovenaan. iTunes zal nu je lijst verversen met de nieuwste stations.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


KODAK EASYSHARE GALLERY EXTENSIE

Windows - Extensie voor Firefox
Een online bewaarplaats voor jouw foto's. Tegenwoordig is er ook een extensie voor Firefox die het uploaden van jouw foto's naar de site vergemakkelijkt. Je kan dan foto's met klikken en slepen uploaden, titels toevoegen aan de foto's, albums maken.
http://www.mozilla.com/en-US/add-ons/kodak/?utm_source=stumbleupon&utm_medium=stumbleupon&utm_campaign=kodak

WINPENPACK
Windows - freeware
Een pakketje software om op je USB stick te zetten en overal mee te nemen. Er zijn verschillende versies, voor school, persoonlijke software, web software, enz. (Tip: Wim W)
http://www.winpenpack.com/main/news.php

TRAYDEVIL : SNEL OPEN EN DICHT
Win95/98/NT/XP/Vista - 475k - freeware
Dit progje minimaliseert elk venster naar het systeemvak en kan gebruikt worden als een tool om snel af te sluiten en op te starten. Gewoon met shift + links klikken op een venster het venster minimaliseren naar de systeembalk, waar dan het icoontje van dat programma komt te staan.
http://www.jenneboer.nl/traydevil/

THE MATRIX: SPECIALE CURSORS
Win95/98/ME/2000/XP - 71k - freeware
Dit is iets voor de diehard fan van The Matrix: een set cursors rond het thema van deze spannende film. De aanwijzer is een zwarte pijl met minuscule code erin, andere cursors spelen scènes uit de film.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64476/description.html?tk=nl_hsxdwn

TIKIWIKI: MAAK JE EIGEN ONLINE WIKI

Alle OS - 9,6 MB - freeware
Een volledig in PHP geschreven tool om zelf een online wiki uit te werken: een samenwerkingsproject naar het voorbeeld van de online encyclopedie Wikipedia. Dankzij de online documentatie erg simpel te installeren op je webserver. Je moet wel PHP kunnen draaien en beschikking hebben over MySQL.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_24280107.html

CINEPAINT: SOFTWARE VOOR DE FILMMAKER
Win98/ME/2000/XP/Vista - 3,5 MB - freeware
Een open bron beeldbewerker die gespecialiseerd is in het bewerken van filmbeelden. Deze software werd reeds gebruikt in bekende films zoals Harry Potter, The Grinch en Planet of the Apes en stond vroeger bekend onder de naam FilmGimp
http://cinepaint.sourceforge.net/

DOPF: GRATIS OMZETTER NAAR PDF
Windows - 2,57 MB - freeware
Met dit progje kan je vanuit allerlei programma's doorzoekbare PDF bestanden aanmaken, door het Print commando aan te klikken. Of het nu gaat om Microsoft Excel, Word, PowerPoint documenten, om e-mails of websites: dit progje klaart de klus.
http://www.dopdf.com/

HARDCOPY: EEN PAPIEREN AFDRUK
Win98/ME/NT/2000/XP/Vista - freeware
Deze software, die ook in het Nederlands te verkrijgen is, drukt het scherm af. Met verschillende toetscombinaties drukt u enkel het gedeelte van het venster dat op het scherm zichtbaar is, of het hele venster af. Een handige handleiding is beschikbaar op de site van de maker.
http://www.hardcopy.de/hardcopy/english/index.php

VRIJDAG MACDAG: LINEFORM
Mac OS X 10.3.9 - 4,19 MB - shareware
Een beeldeditor zoals Adobe Illustrator, maar waar Adobe 1500 $ kost, kom je er bij dit progje vanaf met $79,95. Je kan o.a. vector gebaseerde diagrammen maken en illustraties. Je hebt verschillende tools zoals aflopende kleuren, typografie, vloeiende tekst, enz.
http://ct.download.com/clicks?t=31880801-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: PARALLELS DESKTOP
Mac OS X 10.4 - 29,23 MB - shareware
Ideaal voor de Mac-bezitter die toch ook Windows programma's wil draaien: met deze virtualisatiesoftware kan je Windows op je Mac draaien en Windows programma's openen zonder je computer te moeten herstarten. Mogelijk heb je wel wat problemen met programma's die veel geheugen vragen zoals games.
http://ct.download.com/clicks?t=31880798-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter

Jaloezie is een bewijs dat men een hart heeft,
net zoals jicht een bewijs is dat men benen heeft.
[Paul-Jean Toulet]