Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 1/3/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 488 van 24/2/2007Gegroet lezers,

Deze week zal je, toeval of niet, heel wat berichten vinden in dit e-zine over de populaire videosite YouTube. Er zijn immers niet alleen problemen met de auteursrechten van filmpjes die daar door de internauten geplaatst worden, maar ook morele vraagstukken: wat met filmpjes van extremisten - mensen die het nazisme verheerlijken, mensen die geweld omwille van godsdienstige redenen aanmoedigen? Aanbevolen lectuur...

Verder vragen wij jouw medewerking om samen met ons te brainstormen over het volgende. Dit is editie 488, en over 12 nummers (in principe over drie maanden) zijn we aan editie 500 toe. Een gelegenheid die wij niet willen laten voorbijgaan: een klein feestje is wel op zijn plaats. Hebben jullie een ideetje om iets te organiseren dat tegelijkertijd feestelijk en erg sociaal is(wij zouden onze abonnees en medewerkers graag eens samenbrengen) maar toch ook geen hap uit onze portemonnee neemt. Netties werkt nu eenmaal nog altijd met vrijwilligers, en heeft geen oorlogskas... Alle ideetjes zijn welkom! En je toevallig het een of ander bedrijf kent, dat zo'n meet & greet wil sponsoren, dan zouden wij het erg tof vinden als je een goed woordje voor ons wil doen.

Zo. Wij laten je snel aan je leesvoer. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE GOOIT ZICH OP IN-GAME ADVERTEREN
Blijkbaar is het vertonen van advertenties binnenin spelletjes het nieuwe strijdperk waarin de groten uit het internetwereldje de wapens met elkaar zullen kruisen. Want de laatste weken kon je verschillende berichten lezen over de groten die door overname van game-bedrijven een voet aan aarde trachtten te zetten in de wereld van de gamers.
Een van hen is Google. Dat sloot verleden week een akkoord af met Adscape Media, een bedrijf dat zich al gespecialiseerd had in het vertonen van advertenties in games. Nu is Adscape eigenlijk een van de kleinere jongens in deze sector. Grote broertjes zijn o.a. Massive en IGA. En wat wil het geval: Massive is verleden jaar opgekocht door Microsoft, voor het mooie sommetje van 200 miljoen dollar. En Intel heeft enkele maanden later ferm wat geld in IGA ingepompt. Die laatste twee hebben trouwens de beste contacten in de gamerswereld, met name met EA, terwijl Adscape niet echt op zulk palmares kan rekenen.
Adscape mag dan al beweren dat het hele team samen "100 jaar gaming ervaring heeft', en het mag dan al mensen aan boord hebben die uit de gamers wereld komen, zoals Bernard Stoler, voormalig kaderlid bij Sony, Atari en Sega, maar of dit voldoende is om Google met één klap op de landkaart van de gaming industrie te zetten, dat is nog de vraag.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070216-8868.html

MICROSOFT'S ANTWOORD OP YOUTUBE, SOAPBOX, OPEN VOOR PUBLIEKE BETA
Sinds september kon een select groepje bèta-testers Soapbox uittesten, het antwoord van Microsoft op het succes van YouTube. Ook hier kan je filmpjes uploaden, maar Microsoft hoopt met de vele Web 2.0 tools die rijkelijk over de site uitgestrooid zijn wat zieltjes te kunnen afsnoepen van YouTube en co.
De site ziet er netjes uit. Je kan via een balk aan de rechterkant verder zoeken naar andere filmpjes, terwijl je een filmpje in het aan het bekijken bent - ideaal voor de ADHD'ers onder ons. Die krijgen trouwens nog meer kansen om hun multitasking gaven aan het werk te zetten: een video uploaden bijvoorbeeld terwijl je een video aan het bekijken bent, of terwijl je aan het zoeken bent naar een video en ondertussen ook nog een video bekijkt. Je zou er haast scheel van gaan zien..
Bij Soapbox kan je 13 soorten bestanden uploaden, de meest populaire die er momenteel gebruikt worden. Maximale grootte van zo'n bestand: 100 MB - de lengte van het filmpje speelt daarentegen geen rol (Bij YouTube is die beperkt tot 10 minuten)?
Minpunt bij Soapbox is wel dat het delen van zo'n filmpje niet echt evident is - je moet zoeken naar het "subscribe" knopje, dat amper 10 x 10 pixel groot is. En uiteraard is momenteel het video aanbood nog niet echt uitgebreid, maar dit zal allicht in de volgende maanden wel verbeteren.
Kortom: een dienst om in de komende maanden op te volgen, en te zien hoe hij het ervan af brengt!
http://soapbox.msn.com/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070216-8867.html

WAT ILLEGAAL IS IN BELGIË, IS VERPLICHT IN DE VS
Een intrigerende titel, dat dachten wij toen wij deze kop lazen bij Ars Technica. Wij zijn altijd benieuwd naar wat buitenlandse nieuwssites schrijven over ons landeke, en dus moesten wij dit artikel uiteraard van nabij bekijken.
Het blijkt te gaan om het SWIFT-debacle. SWIFT, wat kort is voor "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication", een in BelgiŽ gebaseerd bedrijf dat de levensnoodzakelijke interface in stand houdt waarop een 8.000 banken wereldwijd betrouwen om munten en aandelen uit te wisselen, en waarvan de goede werking cruciaal is voor het voortbestaan van het Europese banksysteem. Swift is wel in BelgiŽ gebaseerd, en dus onderworpen aan de Belgische wettten, maar het voert ook operaties uit in de VS, en daardoor is het onderhevig aan de Amerikaanse wetten.
Het is een heel ingewikkeld verhaal, en voor de details verwijzen wij u graag naar het artikel bij Ars Technica. Waarop het eigenlijk neerkomt is dat SWIFT volgens het Amerikaanse gerecht niet voldoende in ging op de eisen die gesteld werden om informatie door te geven, terwijl het van Belgische kant aangeklaagd wordt omdat het deze informaties al te gemakkelijk zou doorgegeven hebben aan de VS.
De conclusie van het verhaal is in elk geval dat er binnen het Europees Parlement momenteel een resolutie loopt, die vraagt dat er een internationale overeenkomst komt over hoe er in zulk geval opgetreden moet worden, wat er met privé-gegevens gedaan moet worden. En wij knikken dan volmondig ja: hoe eerder daarover wereldwijde afspraken gemaakt worden, des te beter!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070216-8864.html

NETTIES IS NIET VRIENDELIJK VOOR VRT
Verleden week brachten wij hier een artikel over het feit dat je de url van VRT-zender EEN niet zou kunnen bereiken als je www.een.be intikte in Firefox, en staken wij een vinger uit naar VRT.
Wel, wij moeten hier een ootmoedig "mea culpa" slaan: VRT doet blijkbaar niets fout, onze laptop wel. Wij waren honderd procent overtuigd van onze waarneming: het intikken van www.een.be in Firefox leidt naar de website van www.net.be
Verschillende lezers wezen er ons op dat er bij hen geen probleem was - alles verliep perfect wanneer zij naar de site van een.be surften. Waarop wij toch begonnen te twijfelen aan onze waarneming, en het adres vanop andere computers hier in de redactie gingen intikken. En wat bleek: slechts op één van onze computers ging het fout, de andere computers, die via dezelfde router het internet opgingen, surften netjes naar het adres van www.een.be.
De moraal van het verhaal? Een "shame on you" voor mijzelf, omdat ik deze waarnemingen niet verder gecontroleerd had. En toch ook een vraagteken: wat kan de verklaring zijn voor deze abnormaliteit? Als een van onze lezers een suggestie heeft, die is altijd erg welkom. En natuurlijk ook een excuus naar VRT toe, want blijkbaar is het geen onachtzaamheid naar Firefox gebruikers toe waardoor de site niet vanop een.be niet bereikbaar is, maar een uitzonderlijke omstandigheid die zich voordoet in Firefox, en niet in IE.
http://www.een.be

VERKOOP VISTA VALT TEGEN
Steve Ballmer van Microsoft heeft de analisten gewaarschuwd dat zij niet te optimistisch mogen zijn over de resultaten van het bedrijf, en dat zij zich niet mogen laten misleiden door de hype rond Vista. Balmer verklaarde erg blij te zijn dat Vista zo'n goede ontvangst kreeg bij het grote publiek, maar dat de vooruitzichten die de analisten nu de wereld insturen "veel te positief" zijn.
Blijkbaar worden er veel minder aparte exemplaren verkocht van Vista dan verwacht; de meeste mensen maken de upgrade niet op hun bestaande pc, doch kopen ineens een nieuwe pc. In de eerste week werden er 59% minder exemplaren verkocht "in het doosje" van Vista dan bij XP het geval was. De verkoop van pc's ging daarentegen met 17% de hoogte in in de VS vlak na de komst van Vista. Maar dat is een effect van korte termijn - mensen blijven niet nieuwe computers komen...
http://www.kenradio.com

MEDIABEDRIJVEN WORDEN SPEELVOGELS
Het woord "gaming" krijgt de laatste tijd een heel andere betekenis. Waar vroeger meteen gedacht werd aan jonge gasten, hard core gamers die met joysticks en schietpistolen Doom speelden, komt er nu steeds meer een ander publiek naar voren: volwassenen, vaak vrouwen, die vrijetijdsspelletjes spelen zoals patience of Pogo (ballonnetjes wegschieten), Poker, sudoku,enz. Onderzoeksbureau Forrester Research berekende onlangs dat bijna de helft van de mensen die online spelletjes spelen tussen de 30 en 59 zijn.
Zulke "casual gaming" spelletjes blijken een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op de internauten. En dat hebben verschillende mediabedrijven goed begrepen: zij voegen zulke spelletjes toe aan hun website. Zo heeft bijvoorbeeld Hearst Corp, de uitgever van Cosmopolitan, Esquire, Good Housekeeping en Harper's Bazar een akkoord gesloten met een online game ontwikkelaar om verschillende spelletjes toe te voegen aan de verschillende sites.
Moet netties ook een spelletje op haar website brengen? Zullen we daarvoor een wedstrijd uitschrijven: wie het leukste spelletje ontwerpt?
http://www.kenradio.com

SECOND LIFE HEEFT EIGEN TV-ZENDER
Blijkbaar vervelen de bewoners van de virtuele wereld Second Life zich wel, want nu moeten zij daar ook al een tv hebben om zich te verstrooien.. Het bedrijf Exozet Interact, dat gespecialiseerd is in concepten en het omzetten van marketing strategieŽn naar deze virtuele wereld, heeft een internetzender getransplanteerd naar Second Life, Bunch TV. Elke bewoner van Second Life kan zich een tv aanschaffen, om daarop Bunch.tv t te ontvangen.
De onderwerpen die behandeld worden zijn o.a. muziek, modem, extreme sports. 10% van de content wordt door Exozet geleverd, de rest moet van onafhankelijke artiesten en creatievelingen komen. Waarop wij ons afvragen waarom de inwoners van Second Life er zo'n behoefte hebben om alle aspecten van hun First Life over te zetten naar dat virtuele wereldje, dat hen nog eens extra geld moet kosten....
http://www.bunch.tv/
http://www.exozet.com/
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070216026

YOUTUBE KRIJGT KRITIEK OVER ANTI-PIRATERIJ TOOL
Iedereen is het erover eens dat de populariteit van YouTUbe eigenlijk voor een groot deel te danken is aan het feit dat je er zovele illegale content vindt. YouTube, dat sinds enkele maanden in handen is van zoekgigant Google, wil wel wieden in al die illegale content, maar blijkt volgens sommige bronnen het spel niet eerlijk te spelen.
YouTube zou namelijk anti-piraterij tools uitbrengen en die ter beschikking stellen van de eigenaars van content (mediabedrijven, film- en muziekmaatschappijen), maar enkel aan een select groepje daarvan - namelijk degene waarmee YouTube een akkoord heeft gesloten waarbij YouTube de content van die bedrijven mag vertonen, mits betaling van een zeker bedrag. De andere content-eigenaars moeten zelf maar zien dat zij hun eigen filmpjes bij YouTube kunnen opsporen.
Dit gedrag staat toch in schril contrast met de meer faire houding van MySpace. Dat heeft deze weel aangekondigd dat het een eigen versie van tools om beschermde werken op te sporen gratis aanbiedt. Google/YouTube weert zich door te zeggen dat het proces om auteursrechtelijk beschermd materiaal op te sporen niet automatisch verloopt, en de medewerking vereist van de mediabedrijven.
http://www.youtube.com

WAT MET NAZI PROPAGANDA OP YOUTUBE?
Videosite YouTube ligt nog van een andere kant onder vuur. YouTube laat immers toe dat iedereen eender welke filmpjes uploadt. Er zijn wel beperkingen ingebouwd, om te voorkomen dat bijvoorbeeld de goorste porno te bekijken zou zijn. Zo kan de bezoeker een filmpje als "ongeschikt" markeren, waarop het YouTube het filmpje bekijkt en desnoods verwijdert. Tot die categorie vallen porno, zinloos geweld, filmpjes die gevaarlijke of illegale daden vertonen. Daar is de lijn gemakkelijk te trekken.
Maar wanneer het op politiek extremisme aankomt is die lijn niet altijd even duidelijk. Waar ligt de scheidslijn tussen het recht op de vrije meningsuiting, en het verheerlijken van nazisme? Momenteel kan je dan ook hel wat extreem rechtse heavy metal filmpjes vinden bij YouTube, waaronder filmpjes die de Waffen SS, een van de meest beestachtige militaire organisaties ooit, verheerlijken. De commentaren die andere bezoekers van YouTUbe bij deze filmpjes schrijven liegen er ook niet om: zij vinden de Waffen SS helemaal niet verfoeilijk, integendeel. Moet YouTube deze filmpjes laten staan, of vallen zij onder het huisreglement dat racistische inhoudt verbied?
In dit artikel bij Pandia wordt alvast gepleit voor een verbod op zulke nazi-propaganda. Een verbod waar wij helemaal achter staan.
http://www.pandia.com/sew/376-nazi.html
http://www.youtube.com/watch?v=64N_R-OjoEg
http://en.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS

OOK MILITANTE MOSLIMS ONTDEKKEN YOUTUBE
Gisteren hadden wij het over extreem-rechts dat YouTube gebruikt en er filmpjes zette waarin het nazisme verheerlijkt werd. Maar ook andere extreme groeperingen ge/misbruiken YouTube voor hun propaganda.
Zo kan je er steeds vaker filmpjes vinden van bombardementen die islamistische militanten uitvoeren op Amerikaanse soldaten, aanvallen van sluipschutters, enz. Tot voor kort waren die enkel op speciale sites te vinden, en enkel wie op de hoogte was kon ze vinden. Nu staan ze open en bloot, voor iedereen te zien, op YouTube.
Vinden de Amerikaanse inlichtingendienst en hun bondgenoten dat niet tergend? Natuurlijk, maar veel kunnen zij er niet aan doen. Zij kunnen zo'n filmpje laten verwijderen, maar meteen staat er een nieuw exemplaar online.
En blijkbaar bestaat er een publiek dat zulke filmpjes wil zien. Een video waarin een man, die zegt een Iraakse sluipschutter te zijn, tips geeft over het neerhalen van Amerikaanse soldaten, en waarin je even later ook een soldaat ziet vallen, heeft op korte tijd 30.000 hits gehad. Dat bepaalde filmpje werd verleden week verwijderd van YouTube, zo meldt de Australische krant The Age, maar andere filmpjes blijven zonder probleem on line staan.
YouTube en andere videosites zijn gewoon een van de vele wapens geworden van extreme groeperingen. Denk maar aan de aanslag die onlangs in het VK verijdeld werd, en waarbij een samenzwering ontdekt werd om een Britse soldaat van islamitische afkomst voor de camera te vermoorde, puur en alleen om dit te filmen en als voorbeeld op het internet te zetten. Een harde werkelijkheid...
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/militant-islamic-groups-turn-to-youtube/2007/02/21/1171733812091.html

YOUTUBERS IN MUZIEKFILMPJE VAN BARENAKED LADIES
We blijven nog even bij YouTube, maar dan met en vrolijker bericht. De Canadese pop-rock band Barenaked Ladies, altijd erg enthousiast over digitale technologieŽn en het internet, heeft aan verschillende bekende YouTubers gevraagd om mee te spelen in de videoclip voor hun nieuwste song, Sound of Your Voice.
Het gaat om makers van beroemde filmpjes, zoals Where the Hell is Matt, Diet Coke and Mentos Experiment, Evolution of Dance, MOther's Day Video. Zij maakten een nieuwe versie van hun maaksels, waarbij zij zelf lip-synchroniseren op de nieuwe song van de band.
De verschillende clipsjes werden dan versmolten tot één enkele video, en is nu op de website van de band te bewonderen. En natuurlijk is het de bedoeling dat dit filmpje zich als een virale koorts zal verspreiden op het internet, en de nodige promotie zal maken voor het nieuwe album van de band. Slim bekeken, niet?
Wie deze beroemde filmpjes zelf nog niet bekeken heeft, moet maar eens naar het artikel van The Age surfen, waar de exacte url's staan. Echt leuke filmpjes hoor!
http://www.bnlmusic.com/
http://www.theage.com.au/news/digital-music/youtubers-star-in-barenaked-music-vid/2007/02/21/1171733816120.html

LANDSCHAP VAN IT-MEDIA VERSCHRAALT
Het blijkt toch moeilijk te zijn om papieren magazines uit te geven over computers en IT. De Standaard meldt immers dat het multimediamagazine Netwerk er de brui aan geeft: wie verleden week vrijdag nog een nummer van Netwerk in de krantenwinkel kocht moet dit goed bijhouden, want dit is het historische laatste nummer. De uitgever, De Persgroep Publishing, stopt ermee. Het magazine bestond al tien jaar, maar het succes taande de laatste tijd: de oplage ging van bijna 47.000 exemplaren in 2001 naar 31.000 in 2005. De directie zag geen mogelijkheid om het magazine op korte of middellange termijn rendabel te maken, aldus de krant.
Een andere uitgave die het moeilijk heeft is Data News van VNU Business Press. Nu worden "alle strategische opties" bekeken, zoals dat heet, o.a. ook een verkoop. Minoc Business Press, dat o.a. Clickx, PC Magazine en IT Professional in portefeuille heeft, wordt getipt als een van de kandidaat-kopers, evenals Best of Publishing, dat PC World BelgiŽ uitgeeft en Inside Internet, alsook Roularta, dat Business ICT uitgeeft.
http://www.netwerk.be/Netwerk/Article/8702/index.html
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=DMF19022007_081

GOOGLE GROUPS ALS GOUDMIJN VOOR DE WEBMASTER
Sinds kort heeft Google de online nieuwsgroepen, Google Groups, terug gelanceerd met een nieuwe look & feel. Bij deze Groups krijg je toegang tot allerlei nieuwsgroepen, via de gewone interface van je browser, zonder een apart programma te moeten opstarten.
Een van de nieuwsgroepen die de webmaster wellicht kan bekoren is Webmaster Help. Daar vind je namelijk honderden vragen over de kruipmethodes van de spinnen van Google, over web site design, hoe je best je website ontwerpt zodat die op de meest voordelige manier door Google geïndexeerd wordt.
Misschien zijn niet alle vragen nuttig voor jou, maar je leert er in elk geval heel wat uit. Want de eigen ingenieurs van Google nemen zelf deel aan deze groep. En dat wil zeggen dat zij aandacht schenken aan de problemen die hier opgeworpen worden, en de hele situatie echt op de voet kunnen volgen.
http://groups.google.com/group/Google_Webmaster_Help
http://blog.searchenginewatch.com/blog/070219-134810

GOOGLE WAAGT ZICH STEEDS VERDER OP TERREIN MICROSOFT
In het verleden heeft Google altijd in alle toonaarden ontkend dat het de concurrentie zou aan willen gaan met Microsoft Office. Maar toch kan je de lancering van Google Apps Premier Edition niet anders uitleggen als een poging van Google om een stukje van de kantoormarkt van Microsoft af te snoepen.
Google Apps Premier Edition is immers een versie van de online tools van Google (tekstverwerking en spreadsheet), speciaal voor bedrijven, en met een betalend abonnement. Deze programma's hebben als nadeel dat je verbonden moet zijn met het internet (maar dat is tegenwoordig, met de alomtegenwoordigheid van breedbandverbindingen, geen probleem meer); daar tegenover staat hét grote voordeel: het samenwerken aan projecten, via het internet.
Volgens Google zouden al meer dan 100.000 bedrijven ingetekend hebben op Google Apps, waaronder enkele grote namen zoals Procter & Gamble, General Electric Corporation, Prudential. Volgens sommige waarnemers raapt Google hier kansen op die Microsoft laat liggen. De softwaregigant uit Redmond tracht wel dapper een internet-gebaseerd aanbod uit te bouwen met haar Live diensten, maar dat zijn aparte producten, geen webgebaseerde versies van de onderdelen van het Office kantoorpakket.
http://www.betanews.com/article/Google_Treads_Further_on_Microsofts_Turf/1172161209

ITUNES ZET KLASSIEKE MUZIEKWERELD OP ZIJN KOP
Wanneer je een cd ript, dan zal je software va het internet op zoek gaan naar de gegevens van dat album, om de verschillende bestanden van de juiste tags te voorzien. Hiervoor wordt gekeken in een grote database. Naargelang de gebruikte software is het resultaat al dan niet accuraat. En nu blijkt de software van iTunes toch wel de kroon te spannen.
Het blijkt namelijk dat een pianiste, Joyce Hatto, een hele reeks albums uitgebracht had van verschillende componisten. Een medewerker van Gramophone wou een van haar ceedeetjes beluisteren op de computer, via iTunes, maar bemerkte iets gek: iTunes identificeerde het album als een gans ander album, werk gespeeld door een andere pianist.
De dame in kwestie voerde nog meer ceedeetjes van Hatto aan iTunes, en opnieuw kwam iTunes, dat zich baseerde op de bekende Compact Disc Database van Gracenote,op de proppen met een album van iemand anders. Zij haalde er andere muziekexperten bij. Hun conclusie, die nog door verder onderzoek bevestigd moet worden, luidt vernietigend: vele albums van Hatto zijn gewoon plagiaat.
Nu is klassiek klassiek - het is te zeggen: een bepaald opus zal uit verschillende stukken bestaan, waarvan de noten vastliggen. Dus is het misschien voor sommige mensen niet duidelijk hoe je van plagiaat kan spreken. Maar blijkbaar maakt de database van Gracenote gebruik van een soort digitaal DNA, dat de ene bewerking van de andere kan onderscheiden. IN het geval van Hatto zou de uitvoering dus té sterk gelijken op die van een andere muzikant, om nog origineel genoemd te mogen worden.
Je ziet waartoe digital ID kan leiden: het opsporen van plagiaat!
http://news.com.com/2061-11199_3-6160963.html?tag=nl.e777
http://www.gramophone.co.uk/newsMainTemplate.asp?storyID=2759&newssectionID=1
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MIT STUDENT MAAKT VAN ONS ALLEN SPIDERMANNEN?
Een toestel waarmee je elke muur kan oplopen - letterlijk dan, zoals een echte spiderman? Een mooie droom, maar zover is het helaas nog niet. Maar het gaat wel om een mooie uitvinding, bedacht door een team van Massachusetts Institute of Tehcnology: een gemotoriseerde hefkraan waarmee ambulancepersoneel en brandweerlui de muren van grote gebouwen kunnen beklimmen, en zich heuse spidermannen wanen.
De tool heet, een heel mondjevol!, "Atlas Powered Rope Ascender", en hij kan een brandweerman die beladen is met 40-50 kg materiaal in 30 seconden een heel gebouw van 30 verdiepen hoog ophijsen. Een hele verbetering voor de brandweerman, want als hij die afstand met de gewone trap zou moeten afleggen, dan zou hem dat 6 tot 8 minuten kosten - plus heel wat hartkloppingen en gehijg van zijn moegepijnigde longen.
De tool komt eigenlijk helemaal uit een film van Batman of James Bond: een touwloze power tool die je aan je veiligheidsharnas bevestigt."
Het team, onder leiding van ene Nathan Ball, kreeg voor de uitvinding 30.000 dollar. Daar zullen zij niet gauw de muren van oplopen!
http://news.com.com/MIT+student+invents+device+for+wall+crawling/2100-11394-6159452.html?part=dtx&tag=nl.e433

OLPC KRIJGT ANTI-DIEFSTAL KNOPJE
Het OPLC project (one laptop per child)neemt stilaan vaste vorm aan. De overheden van verschillende landen hebben al laten weten dat zij zo'n laptops willen kopen: ArgentiniŽ, BraziliŽ, LybiŽ, Nigeria, Rwanda...Maar sommige van die landen zijn bezorgd dat de toestellen in de handen zouden kunnen vallen van personen voor wie zij niet bestemd zijn. Drugsbaronnen, maffia, privé-milities en bendes zouden wel eens erg tuk kunnen zijn de toestellen.
Daarom werd nu beslist om er een "kill" schakelaar in te bouwen. Vanop afstand zouden de OPLC laptops dan onklaar gemaakt kunnen worden, wanneer zij gestolen zijn of in de verkeerde handen vallen. Het systeem zit een beetje ingewikkeld in elkaar, en voor de details verwijzen wij naar dit artikel bij Ars Technica. Feit is dat alleen al de aanwezigheid van zo'n schakelaar dieven en onverlaten in principe voldoende zou moeten afschrikken.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070218-8872.html

POLSUURWERK MET MP3 PLAYER EN PDA
Het toestel dat het Australische bedrijf SMS Technology voorgesteld heft op de 3GSM beurs in Barcelona, is bepaald niet bedoeld voor mensen met dikke vingers. De M300 is volgens de maker immers het kleinste mobieltje ter wereld, dat ondanks de kleine afmetingen Bluetooth aan boord heeft, 64 MB inwendig geheugen, USB, en 80 uren stand-by.
Het toestel zou nog dit jaar op de markt komen, ook in Europa. Voorwaar een toestel dat niet zou misstaan in de volgende James Bond film!
http://www.chip.de/news/c1_news_24292363.html

AMD WIL KLEINERE PC'S
Chipsbakker AMD (Advanced Micro Devices) wil dat de computermakers in de toekomst hun best doen om kleinere desktop pc's te maken. Het heeft richtlijnen uitgebracht voor de fabrikanten, die de naam DTX meekregen, een opvolger eigenlijk op de ATX specificatie die concurrent chipsbakker Intel vroeger opgesteld had. Deze nieuwe reeks computers zouden dan door het leven moeten gaan als SFF (small form factor) desktop pc's.
Het voordeel van deze pc's? Plaats winnen op je bureautje, en ook energie besparen. En misschien ook de desktop pc terug nieuw leven inblazen, want de laatste tijd wordt er een flink aandeel van dat marktaandeel afgesnoept door de laptop. Steeds meer internauten gebruiken hun laptop als een vervanger voor de desktop.
Nu moeten wij eerlijk zeggen: wij hebben onlangs een HP Pavillion aangekocht, omdat dat een redelijk geprijsd bakje is met daarop al het Vista OS erop. En die Pavillion behoort volgens ons al tot die mini-toestellen, want het bakje is ongelooflijk slank - nog geen 30 cm hoog. Handig en elegant op onze redactietafel. Wij zijn wel te vinden voor zo'n slank formaat!
http://www.redherring.com/Article.aspx?a=21347&hed=AMD+Wants+Smaller+PCs&sector=Industries&subsector=Computing

GSM DOORBELL: HOORT WIE BELT DAAR KIND'REN?
Een mooi idee: je bent niet thuis, en er wordt aan de deur van je woning aangebeld. Via je GSM kan je praten met de aanbeller, en zelfs de deur vanop afstand openen.
De GSM Doorbell bestaat uit vier delen: een intercom, een elektronisch slot, een GSM-klare deurbel en een SIM voor het mobieltje. Belt er iemand aan de deur, dan zal de bel overgaan in jouw mobieltje. Je kan dan met de aanbeller babbelen, en als je hem wil binnenlaten (bijvoorbeeld: de werkvrouw, een klusjesman) dan geef je de pincode in van je GSM-toestel. En je moet hiervoor niet eens uit je luie zetel komen...
Nog een voordeel van het systeem: voortaan moet je je geen zorgen meer maken dat je je sleutels zou vergeten, want uiteraard kan je ook jezelf binnenlaten via je gsm!
Het product heeft Nederlandse roots, maar over een prijs is ons niets bekend.
http://www.pcworld.com/article/129168-1/article.html?tk=nl_dnxnws


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Mobieltje wordt portemonnee: binnenkort zouden we ook grote betalingen kunnen doen met onze gsm
http://newsletter.vnubp.be/cgi-bin2/DM/y/hgMG0CHEBx0BwT0BXzA0EQ

**** Gelukkige verjaardag: Lara Croft, heldin van vele spelconsolegames is 10 jaar geworden
http://www.chip.de/news/c1_news_24264859.html

*** Tijdens de bouwbeurs Batibouw van 22 februari tot 4 maart 2007 zal je, net als verleden jaar, interactieve webtv kunnen bekijken rond het bouwsalon
http://www.batibouwtv.be/

*** Siemens slaagt erin een snelheid van 10 gigabit per seconde downstream te sturen door Home Fiber Link
http://www.pcworld.com/article/129156-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Microsoft CEO Steve Ballmer herhaalt nog maar eens: "Open source is niet gratis..."
http://ct.news.com.com/clicks?t=31054455-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Britse regering wijst oproepen tot stopzetting DRM van de hand
http://ct.news.com.com/clicks?t=31054459-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Warner en EMI in onderhandeling over fusie/overname
http://ct.news.com.com/clicks?t=31054460-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Studie zegt: gamers worden betere chirurgen
http://ct.news.com.com/clicks?t=31054464-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Het feit dat de gebruikers in sommige landen zo lang moeten wachten op nieuwe reeksen van succesvolle tv-shows, drijft hen tot piraterij
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBIun0RjB3v0Jhb0NtjZ0Ek

*** Cisco en Apple begraven strijdbijl over het gebruik van de naam iPhone
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBIyg0RjB3v0Jhb0NuMp0Eb

*** Supermarkt Aldi wordt mobiele operator, in samenwerking met Base, onder het merk Base Talk
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=5761&t=1&en=1


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PULL A STAR TRIP
[Rock/punk] Deze week gingen wij weer op bezoek bij Indie Heart, een uitstekende bron als het op nieuw talent aankomt. Om te beginnen een band uit Duitsland met acoustische gitaren en pianospel plus zang. Songs die soms erg melodisch zijn, met mooi harmonische samenzang. Absoluut de moeite waard. Van deze band vind je bij Indieheart 4 songs die je gratis kan downloaden.
http://indieheart.com/bands/162/

TOM MCKEAN & THE EMPERORS
[Singer/songwriter] Een band die erg gevoelige songs brengt. De teksten zijn vaak erg geladen, maar de melodieŽn erg prachtig. Simpel gitaarwerk soms, maar uitgebouwd met een mooi arrangement. Ook hier vier songs die je gratis kan downloaden, waarbij wij alvast erg onder de indruk waren van "One Thing on my Mind".
http://indieheart.com/bands/161/

THE WILDLIFE
[Pop/rock] Van deze band kan je de songs enkel in streaming formaat beluisteren, niet downloaden. Maar probeer het toch eens. Laat je niet afschrikken door de hoge stem van de leadzanger, de arrangementen zijn echt wel goed uitgewerkt.
http://indieheart.com/bands/137/

GUSTAV BERTHA
[singer/songwriter] Deze artiest is in de voorbije weken uitgegroeid tot een van onze favorieten: erg mooi uitgewerkte muziek, erg origineel. De man is afkomstig uit Schotland maar woont in Zwitserland. Van contrasten gesproken. Van hem kan je verschillende songs gratis downloaden, en het "Sound of my own breathing" is zeker en vast onze favoriet!
http://indieheart.com/bands/145/

NEIL BENJAMIN
[singer/songwriter] Deze artiest heeft in het verleden veel problemen gekend, en vond daarbij troost in zijn muziek. Vandaar dat die erg intimistisch klinkt, maar toch ook een zoeken naar een evenwicht is tussen het negatieve en het mooie in het leven. Van deze artiest kan je verschillende songs in een mooi verzorgde versie downloaden.
http://indieheart.com/bands/36/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik heb drie stoelen in mijn huis:
een voor de eenzaamheid,
een voor de vriendschap en een voor gezelschap.

Thoreau
De nieuwe oogstALL FREE: ALLES GRATIS!
Een erg interessante site: veel links, thematisch ingedeeld, naar sites waar je gratis spullen kan downloaden. Boeken en magazines, tot kunst, tools voor webmasters, online kalenders, enz. Om uren door te brengen! (Tip: Wim W)
http://www.allfreeonline.info/

ZOOOF: EEN FAMILIESITE IN HET NEDERLANDS

Er zijn zoveel Web 2.0 sites in het Engels, dat het echt een hele verademing is om zo'n interactieve, door gebruikers aangedreven site in het Nederlands te ontdekken. Zooof (let op de drie oo'tjes!) is een site waar je familiebanden kan ontdekken, een eigentijdse interactieve stamboom kan uitbouwen: je schrijft je eigen biografie of die van je familie, en kan de andere leden van je familie uitnodigen in een besloten omgeving.
De site, met roots in Nederland, is echt wel knap uitgebouwd, en moedigt deelname van internauten uit andere landen ook aan. Voor BelgŽ zin er al 12 familybuilders en 82 familymembers, maar nog geen landsponsors. Voelt iemand zich geroepen?
[Taal: Nederlands]
http://www.zooof.com/index.php

SUPER BOWL RECLAMEFILMPJES
Elk jaar is de Super Bowl een hele sportieve belevenis, maar voor de Reclamevreters is die ook hét moment suprême: tijdens de pauzes van dit sportieve festijn worden ook de beste reclamefilmpjes vertoond - althans, dat is de bedoeling, want de uitzendtijd tijdens deze wedstrijd kost enorm duur. Vaak zijn die reclamefilmpjes echte kunstwerkjes. Een overzicht van deze filmpjes vind je op deze site.
[Taal: Engels]
http://www.sportsline.com/nfl/postseason/superads

INFORMATIE ZOEKEN
Een verzamelsite: hier vind je allerlei zoekmachines naast elkaar gezet, met als speciale kenmerk dat deze site zich vooral tot de Nederlandse gebruiker richt: telefoonnummers opzoeken, bedrijven, tweedehands, producten enz. zijn immers zaken die erg plaatsgebonden zijn. (Tip: Wim W)
http://www.informatiezoeken.nl/

ZOEKPROF: ZOEKEN OP ZIJN NEDERLANDS
Nog een portaalsite met zoekmachines gericht op het Nederlandstalige publiek. Je kiest een specifieke zoeker in functie van wat je wil vinden. Je vindt er ook heel veel informatie over zoekmachines: hoe werken zij, taaltechniek, wie was George Boole, de man naar wie de Booleaanse zoekmethode genoemd is, enz. Erg interessante lectuur - buiten de zoekfuncties uiteraard. (Tip: Wim W)
http://www.zoekprof.nl/achtergronden/index.html

HTML CODE TUTORIAL: HANDLEIDINGEN VOOR DE WEBBOUWER
Wil je zelf een pagina ontwerpen, dan is deze site erg handig. Je vindt er namelijk handleidingen (tutorials) over allerlei webtechnieken: van gewone html tot CSS, frames, logische tags, ingebedde objecten, enz. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.htmlcodetutorial.com/

SPLASHCAST: MAAK ZELF JE EIGEN KANAAL
Met deze online tool, duidelijk een Web 2.0 product, kan je zelf een eigen multimedia kanaal maken met streaming content waarin je video, muziek, foto's, gesproken tekst, en rss feeds kan combinereren. Eens jij zo'n ding gemaakt hebt, kunnen anderen jouw kanaal door middel van een simpel stukje code op hun eigen website vertonen - een beetje zoals een YouTube filmpje, maar met dit verschil: stop jij nieuwe content in je kanaal, dan wordt dit ook automatisch vertoond bij iedereen die op jouw "kanaal" afgestemd is. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://splashcastmedia.com/

ZAMZAR: ONLINE GRATIS BESTANDEN OMZETTEN
Ach, is het internet niet prachtig? Waar je vroeger dure software voor moest aankopen, kan je nu gebruik maken van online tools, en nog gratis bovendien. Een van die tools is Zamzar, uitstekend geschikt om YouTube filmpjes om te zetten in een ander formaat, en dan dat resultaat naar jouw e-mailadres te laten zenden. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.zamzar.com/

ROUTEYOU: EEN STAPJE IN DE WERELD
De lente is in het land, en je voelt het kriebelen? Haal je wandelschoenen maar te boven! Op deze site kan je beschrijvingen vinden van wandelwegen en die in je GPS stoppen, of op Google Maps zelf uittekenen om zo anderen aan mooie wandelpaden te helpen. De site bevat reeds vele wegen uit ons land.
[Taal: Engels]
http://www.routeyou.com

CODESUCKS: DE GEHEIMEN VAN DE SMID
Een pracht van een website voor de webbouwer. Allerlei templates, lay-outs voor CSS, manuals om verschillende webtalen te leren, enz. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.code-sucks.com/

HEY WATCH: ENCODEER ONLINE JE VIDEO
Handig: je moet zelf geen software meer downloaden, op deze site kan je online video omzetten. Dat kunnen filmpjes zijn die je elders op het web gevonden hebt, of op je harde schijf hebt staan. Er worden heel veel verschillende formaten ondersteund. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://heywatch.com/page/home

PODOMATIC
Een site rond podcasts: zowel de podcaster, degene die de uitzendingen aanbiedt, als de podcast-luisteraar vindt hier zijn gading. Tools om podcasts te maken, maar ook links naar interessante uitzendingen, geklasseerd naar onderwerp. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.podomatic.com/search/directory/overall

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ELLIOTT EWRITT (FOTOGRAFIE)
De site The Onlinephotographer a maakte een top 10 van de beste nog levende fotografen. Elliott Ewritt had de eer om het hoogste schavotje te bekleden.
(taal : Engels, Italiaans, Frans, Duits,...) [Filover]
http://www.elliotterwitt.com/
http://theonlinephotographer.blogspot.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : RUSSELL BROWN SHOW

Russel Brown geeft regelmatig op zijn site verschillende tips voor Photoshop om foto's en afbeeldingen te verbeteren of er interessante speciale effecten op toe te passen. Alles wordt uitgelegd via filmpjes. Nu ook voor Photoshop CS3.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.russellbrown.com/tips_tech.html

VRIJDAG FILMDAG : DREAMGIRLS
OfficiŽle website van deze musicalfilm met Beyoncé Knowles, Jamie Foxx en Eddie Murphy in de hoofdrollen. De films sleepte 8 Oscar-nominaties in de wacht.
In de Belgische zalen vanaf : 28 februari 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.dreamgirlsmovie.com/

==== VERS VAN HET KLAVIER ====

* BEKENDE SPORTPERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

OLGA POUTCHKOVA
Deze Russische schone was een maatje te klein voor Kim Clijsters op de Diamond Games.
http://www.poutchkova.com/

SYBILLE BAMMER
Deze Oostenrijkse tenisspeelster won het tornooi van Pattaya en werd zo de eerste moeder die een WTA-tornooi won sinds 1989.
http://www.sybillebammer.at

ANNA LENA GROENEFELD
Duitse speelster die onlangs deelnam aan de Diamond Games en 19e staat op de WTA-ranking.
http://www.algroenefeld.com/

ANNA CHAKVETADZE
Deze Russische tennisster verloor op het Diamond Games tornooi de halve finale van Amélie Mauresmo.
http://www.theannachakvetadze.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Vista-wegwijzers
Na de introductie van het veel besproken Vista kan het niet uitblijven. Plotseling volgen boekjes over het nieuwe besturingssysteem..
http://www.ad.nl/multi-media/article1115248.ece
- Ochtendkrantje op een oprolschermpje
Polymer Vision staat pas twee maanden op eigen benen en toch wist het piepjonge Nederlandse bedrijf ...
http://www.ad.nl/multi-media/article1100827.ece
- Met dank aan YouTube
Welke beginnende zanger(es) droomt niet van een platencontract? Voor de 18-jarige Esmée Denters...
http://www.ad.nl/cultuurenshow/article1115766.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Opbouwen van een familienetwerk
Zooof combineert het in kaart brengen van een stamboom met een netwerk waarin verre familieleden contact met elkaar kunnen leggen en onderhouden.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18234
- Monitor via de usb-poort
Samsung komt met een serie heel opmerkelijke monitoren. Deze koppel je via de usb-poort aan de computer.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18229
- Virtual PC 2007 niet langer Bèta
Wil je meerdere Windows-versies op één computer draaien? Dan kun je daarvoor Virtual PC 2007 van Microsoft gebruiken. Zo draai je bijvoorbeeld zowel VP als Vista op één PC.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=16468

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Externe Blu-ray brander
LACIE - d2 Blu-ray Drive: LaCie is de eerste om een externe Blu-ray brander uit te brengen
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32007&newsid=4496
- Navigatiesysteem met 40GB harde schijf
JVC - De KD-NX5000 is een opvallende nieuwkomer binnen het Car Audio gamma van JVC.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32007&newsid=4513
- Gebruiksvriendelijke inbraakbeveiliging
BOSCH - Easy Series Basic Kit (PIR): De nieuwe generatie inbraakcentrales van Bosch -
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32007&newsid=4516

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Twitter: wat doet u op dit ogenblik?
Twitter is een vreemde Web 2.0 dienst waarmee u op eender welk tijdstip kunt aangeven waarmee u bezig bent.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16206&style=34360
- Google imperium uitgebreid naar reclame in videospelletjes
Google blijft de opportuniteiten om inkomsten te genereren via reclame uitbreiden door het Canadese Adscape Media aan te schaffen voor 23 M$.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16207&style=34360
- Helft van routers gevoelig voor hackers
Phishing komt steeds vaker bij routers voor en meerdere experten maakten zich hier tijdens de jaarlijkse conferentie van het AAAS (American Association for the Advancement of Science) zorgen over.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16211&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Annotation Pilot: een beeld van uitleg voorzien
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/audio--video/annotation-pilot-een-beeld-van-uitleg-voorzien.cfm
- Nu ook Japanse anime bij iTunes
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/nu-ook-japanse-anime-bij-itunes.cfm
- Microsoft adverteerde malware
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/microsoft-adverteerde-malware.cfm

*** Digimedia
http://www.digimedia.be
- Corporate blogging: omgaan met commentaar
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3945
- Actuapedia: vernieuwende online encyclopedie of reklamevehikel?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3940
- Solliciteren in een virtuele wereld
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3939

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Bespaar energie op je computer
En werk mee aan een beter leefmilieu dat iets minder warm zal worden. Een gratis software kan je hierbij helpen. (xp)
http://be.theinquirer.net/2007/02/bespaar_energie_op_je_computer.html
- 24 maart is het PC Shutdown Dag (IT-TV)
Kan je een dag zonder computer leven ?
http://be.theinquirer.net/2007/02/24_maart_is_het_pc_shutdown_da.html
- maandag is het tijd om op te ruimen na een hack
Een serie nieuwe sites die bezoekertjes kregen met creatieve bedoelingen, terwijl een aantal oude hacks beter die sites naar de keuring zouden sturen. Zelfs ééntje met virus-downloader en pdf file erop. Om je toch maar te herinneren dat het gevaarlijk blijft daarbuiten. Ter herinnering nog zo'n 10 dagen en PHP komt onder aanval
http://be.theinquirer.net/2007/02/maandag_is_het_tijd_om_op_te_r.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Nederland wil locatie mobiele bellers vastleggen
Vrijdag 10:16 - Het ministerie van Economische Zaken heeft een wetsvoorstel gepubliceerd dat de Europese 'Richtlijn Dataretentie' implementeert. Het wetsvoorstel gaat een stuk verder dan Europa nodig acht.
http://tweakers.net/nieuws/46461/Nederland-wil-locatie-mobiele-bellers-vastleggen.html
- Eerste vrouwelijke winnaar Turing Award
http://tweakers.net/nieuws/46449/Eerste-vrouwelijke-winnaar-Turing-Award.html
- Energieverbruik Xbox 360, PS3, Wii vergeleken
http://tweakers.net/nieuws/46446/Energieverbruik-Xbox-360-PS3-Wii-vergeleken.html

Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Antirascistisch initiatief van de Belgische PVDA - http://nl.wikipedia.org/wiki/Alarmlijn_Racisme
* Voormalige Belgische overzetboot van Oostende-Dover - http://nl.wikipedia.org/wiki/Prinses_Astrid_%28schip%29
* President van ArgentiniŽ tussen 1916 en 1922 en tussen 1928 en 1930 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hip%C3%B3lito_Yrigoyen
* Tekort aan woningen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Woningnood
* Private luchtvaartmaatschappij, met als thuisbasis Istanbul - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fly_Air
* Nederlands zangeres Maggie MacNeal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Maggie_MacNeal
* Russisch kozak die eind 18e eeuw twee reizen maakte naar het gebied van de Tsjoektsjen, de Diomedeseilanden en het Stewart Schiereiland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ivan_Kobelev

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Nederlands politicus die kritiek uit op de Koran - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Wilders
* Nederlands advocaat die stopt met de verdediging van Holleder - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bram_Moszkowicz

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat nog altijd over Jazz, maar op dit moment maken zowel het portaal Latijn als het portaal Christendom kans om het volgende portaal van de week te worden
* Portaal Latijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Latijn
* Portaal Christendom - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Christendom

* De laatste tijd worden veel zeer korte artikelen over gemeenten in Zwitserland automatisch door een robot aangemaakt, waaronder de volgende:
* Apples - http://nl.wikipedia.org/wiki/Apples
* Bitsch - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bitsch
* Concise - http://nl.wikipedia.org/wiki/Concise
* Dully - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dully

Wikiraadsel: Welke Belgisch-Keltische stam die aan de Zeeuws-Vlaamse kust leefde kon Julius Caesar slechts met zeer grote moeite aan zijn macht onderwerpen? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070222

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS VOOR WEBWERKERS

Duurt het laden van grote afbeeldingen op je site ook zo lang?

Als je afbeeldingen met grote afmetingen wilt laden op je website kost dat vaak veel moeite. Het laden van een groot bestand gaat meestal traag, waardoor de afbeelding niet meteen verschijnt. Wat er vervolgens weer voor zorgt dat je bezoekers hun geduld verliezen en verdergaan.

Misschien zeg je nu: "Dan gebruik je toch een kleine afbeelding?", maar wat nou als de details even belangrijk als het totaal zijn? Ik noem als voorbeeld een schilderij. Dat wil je natuurlijk in zijn geheel zien, zodat je een algemene indruk krijgt. De details zeggen echter iets over de structuur en schriftuur. Zo is het ook met artikelen in webshops, hoe vaak ben je niet op een productfoto terecht gekomen, waar je wenste dat je meer details kon zien? En wat dacht je van die ene leuke foto, waar je de kennis van ome Hans op de achtergrond een handstand ziet doen?

Ik heb een programma ontdekt dat ervoor zorgt dat ook je grote afbeeldingen snel worden geladen. Hierdoor treedt dus geen tijdverlies op. Het programma heet Zoomifyer. Hiermee kun je een hoge-resolutieafbeelding als totaalbeeld tonen, en vervolgens inzoomen op de details. De afbeelding is in stukken verdeeld en pas wanneer je inzoomt worden die detailstukken ingeladen. Dit zorgt ervoor dat jouw afbeelding erg snel laadt zonder kwaliteit te verliezen.

Klik hier voor een voorbeeld
http://www.wsmdemo.eu/zoom/mini.html

Hoe werkt het?

1. Download Zoomifyer EZ via deze link. http://www.zoomify.com/express.htm
2. Pak het .zip-bestand uit op een makkelijk terug te vinden locatie.
3. Dubbelklik op Zoomifyer EZ v3.0.exe.
4. Kies vervolgens de afbeelding die je wilt gebruiken en klik op 'Open'.
Je ziet vervolgens hoe je afbeelding in stukken wordt verdeeld.
5. De afbeelding komt nu in stukken te staan in een aparte map met de naam van de oorspronkelijke afbeelding. Hernoem deze map naar 'images'.
6. Maak nu een nieuwe map aan op je bureaublad en noem deze 'zoom'.
7. Sleep de 'images' map in je nieuwe 'zoom'-map.
8. Open nu template.htm in een html-editor of in Kladblok/Wordpad.
9. Verander het pad achter 'zoomifyImagePath' in de volgende URL:
http://www.jouwdomeinnaam.com/zoom/images/ .
10. Sla het html-bestand op als afbeeldingnaam.html in de map 'zoom'.
11. Plaats ook zoomifyViewer.swf in de 'zoom'-map.
12. Je hoeft nu alleen nog de hele 'zoom' map te uploaden naar je server en te linken naar de juiste locatie, bijvoorbeeld: http://www.jouwdomeinnaam.com/zoom/afbeeldingnaam.html

door Bjorn Snelders, van Alphamegahosting
http://www.alphamegahosting.com/
(Sjeef)

TIPS ITUNES 54: CD BRANDEN - DE TUSSENTIJD VERANDEREN
Wanneer je songs naar een cd brandt, dan zal iTunes automatisch 2 seconden stilte tussen de songs zetten. Maar als je een live cd brandt, dan zal je waarschijnlijk liever die stilte niet hebben. Je kan de tijd tussen songs aanpassen. Ga hiervoor bij iTunes naar Preferences, tabblaadje Advanced, en klik op het Burning icoontje (branden). Uit het uitklapmenu bij Gap Between Songs kies je nu de gewenste tijd. - van nul tot vijf seconden.

TIPS ITUNES 55: CD BRANDEN - GELUIDSVOLUME
Wanneer je een cd brandt met songs van verschillende bronnen, dan kan het vaak gebeuren dat al die songs op een verschillend volume staan. Daarom is het best om te zorgen voor een gelijk volume. Dat doe je via Preferences, Burning icoontje, en selecteer daar Use Sound Check

TIPS ITUNES 56: CD BRANDEN - MEERDERE CD'S
Soms heb je een speellijstje dat te lang is voor één cd. Dan moet je je speellijstje niet in twee gaan hakken of een aparte speellijst maken. iTunes zal gewoon zoveel muziek branden als kan op één cd, en dan vragen om een tweede disk, en de job verder zetten.

TIPS ITUNES 57: CD BRANDEN - MEER SONGS OP EEN CD
Wil je meer songs op een cd krijgen, kies dan voor het MP3 formaat. Je krijgt zo' ongeveer 150 songs in MP3 formaat op een cd, tegenover 12 of zo op een standaard audio cd. Maar denk er dan wel aan: zo'n MP3 cd kaan je niet afspelen in een gewone cd player, enkel op je computer of een CD speler die wél MP3's aankan - tegenwoordig komt dit steeds vaker voor.
Om aan te geven welk soort cd je hebben wil, (audio cd of MP3 cd), ga je naar iTunes Preferences, Advanced, Burning. Om een MP3 cd te kunnen branden moeten uiteraard al je songs al in MP3 formaat op je computer aanwezig zijn.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS DVD NAAR MP3
Windows - freeware
Met deze tool kan je de audio uit videobestanden (avi, mpg, mp4, wmv, asf, mov, qt, swf...) extraheren en dan als MP3 opslaan. Gewoon het gewenste videobestand selecteren bij Input, en bij output aangeven waar je het bestand wil bewaren. Vergeet ook niet aan te geven in welke kwaliteit je het bestand wil (hoge of lage kwaliteit MP3, gaande van 96kbps tot 256kbps) (Bron:Wim W)
http://www.dvdvideosoft.com/guides/dvd/extract-audio-from-video.htm

VISTA SIDEBAR
Windows - freeware
In Vista zit een nieuwe zijbalk met tools. Wil je, in afwachting van je nieuwe pc met Vista erop, alvast wennen aan die "sidebar", dan moet je dit progje eens downloaden. (bron: Wim W)
http://www.thoosje.com/sidebar.html

RIVA FLV ENCODER
Win98/ME/2000/XP - freeware - 4,73 MB
Elders in dit e-zine vind je een online tool om YouTube filmpjes om te zetten in een ander formaat. Maar deze tool biedt nog een extra mogelijkheid: filmpjes omzetten naar het FLV (flash video) formaat. De meest gebruikte videoformaten worden ondersteund, zoals AVI, MPEG, MOV enz. (Tip: WIm W)
http://www.download.com/Riva-FLV-Encoder/3000-2140_4-10381392.html?tag=pub

TED: VIND NIEUWE AFLEVERINGEN VAN TV-SHOWS


Windows - freeware
Een software gebaseerd op RSS en Bittorrent technologie, die ervoor zorgt dat jij de laatste afleveringen van je favoriete tv-shows kan downloaden zodra zij op het netwerk beschikbaar zijn. Zorg er wel voor dat je het netjes houdt met de auteursrechten! (Tip: Wim W)
http://www.ted.nu/

UNIVERSS - RSS READER
Windows Vista - freeware
Een RSS feed reader in 3D, speciaal voor Windows Vista. Je krijgt een verbazingwekkend overzicht van de feeds in drie dimensies - de software maakt prachtig gebruik van de grafische mogelijkheden van Vista. Je krijgt als het ware een universum in 3D, waar melkwegstelsels de folders van jouw RSS feed map voorstellen; de sterretjes van die melkweg, voorgesteld door ronddraaiende kubussen, bevatten de informatie van de feed. De grootte en de positie van de kubussen geven aan hoeveel ongelezen items er in de kubus zitten. (tip: Wim W)
http://www.microsoft.com/emea/msdn/thepanel/featured/universs.aspx

PURETEXT: KOPIËREN ZONDER ZORGEN
Windows - freeware
Hoe vaak is het niet gebeurd dat je enkel een stukje tekst wou kopiŽren, maar dat je de hele opmaak mee kreeg? Dit progje is een uitstekende oplossing: het zorgt voor een nieuwe hot key om tekst zonder formattering te kopiŽren. Na installatie vind je een klein ikoontje in je taakbalk. Selecteer tekst, kopieer met ctrl-c, klik op het icoontje, en plak op de gewenste plaats met ctrl-v. (Tip: Wim W)
http://www.stevemiller.net/puretext/

FOLDERVIEWER: OVERZICHT VAN JE MAPPEN
Win98/ME/NT/2000/XP - 11528k - freeware
Een vervanger voor de Windows Explorer, waarmee je op een simpele maar efficiŽnte manier de inhoud van folders kan doorbladeren, printen, een preview bekijken enz. Het programma nestelt zich in IE en kan dienen als browser en tekst editor, image viewer, mediaplayer, enz.
http://www.matirsoft.com/

SNAGIT: PRINTSCREEN IN TURBO-UITVOERING

Win2000/XP/2003 - 13,94k - shareware
Een tool om goede screendumps te maken; deze nieuwe versie bevat nu ook de mogelijkheid om links in de beelden te lassen.
http://ct.download.com/clicks?t=31049334-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: WEB SITE MAESTRO
Mac OS X 10.3 - 7,77 MB - shareware
Met dit progje kan de webmaster zijn code opkuisen vooraleer die on line te zetten. Daardoor zal zijn pagina sneller laden. Het progje zuivert o.a. afgebroken links en tags.
http://ct.download.com/clicks?t=31058573-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: AQUICALENDAR
Mac OS X 10.4 - 3,63 MB - shareware
Met deze kalender kan je zelf bepalen hoe je dingen wil organizeren. Dag, week, maand, verschillende maanden samen, kleuren, lettertypes, enz;: alles pas je aan aan je eigen wensen. Je kan to-do lijstjes en nota's aan jezelf toevoegen aan de kalender, een klok, speciale markering voor feestdagen, enz.
http://ct.download.com/clicks?t=31058576-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Er zijn mensen die vrienden zijn van alleman,
behalve van iemand.

Karel Jonckheere