Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 22/2/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 487 van 17/2/2007

Gegroet lezers,

Deze week was er het 3GSM congres in Barcelona, en dat vertaalt zich uiteraard in heel wat nieuws over mobieltjes: leuke toestellen, berichten over beveiliging, enz. Voor Valentijn hadden wij ook enkele tips voorzien, die nu natuurlijk de spreekwoordelijke "vijgen na Pasen" zijn, maar die je daarom niet meteen moet weggooien: je lief verrassen kan je elke dag, daarvoor moet je niet wachten tot Valentijn! In onze rubriek Tips zetten wij de reeks tips voor iTunes verder - als jij nog vragen hebt, mag je ons altijd contacteren.

Je ziet het: weer een bont allegaartje berichten en tips. Wij wensen je veel lees- en experimenteerplezier, en hopen je volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
VRT NIET LIEF VOOR FIREFOX?
Het gebeurt helaas nog veel te vaak, dat webmasters sites bouwen die enkel op de IE browser afgestemd zijn, of dat systeembeheerders enkel met bezoekers rekening houden die een site bezoeken met de IE browser. Ook onze openbare omroep blijkt in hetzelfde bedje ziek te zijn. Bezoek je namelijk met je Firefox browser de website van Een (www.een.be) dan word je doorverwezen naar de site van Hostingbedrijf Net.be (www.net.be). Ga je met je IE browser naar hetzelfde adres, dan beland je netjes waar je moet zijn, namelijk op de website van onze Vlaamse zender.
Alle andere sites die behoren tot de openbare omroep (Klara, Radio1, Radio2, enz) gaan helemaal niet in de fout, zodat wij maar zullen veronderstellen dat de webmasters per ongeluk een steekje hebben laten vallen, dat zij zo snel mogelijk zullen rechtzetten zeker?
http://www.een.be

Nawoord van de redactie: het probleem doet zich voor als je het adres www.een.be zelf intikt in je browser; klik je bovenstaande link aan, dan kom je wél op het goede adres terecht. Raar maar waar!

VIACOM STELT HAAR BELANGEN VEILIG
Het blijft spannend, de ontwikkelingen rond YouTube. Heel wat bedrijven zien met lede ogen aan hoe hun content daar illegaal te kijk staat, zomaar, gratis. Sommigen sluiten dan een akkoord af met YouTube: in ruil voor een zekere som laten zij toe dat de filmpjes bij YouTube blijven staan. Andere reageren helemaal anders.
Zo ook Viacom, het moederbedrijf dat o.a. VTM en ComedyCentral in portefeuille heeft. Viacom stuurde een strenge brief naar YouTube om te eisen dat alle filmpjes verwijderd zouden worden. Maar tegelijkertijd pakt het bedrijf uit met een nieuwe dienst, die een alternatief moet worden voor YouTube: in de toekomst zou je immers de filmpjes van ComedyCentral en andere paradepaardjes uit de stal van Viacom op je eigen website kunnen plaatsen, net zoals je nu doet met filmpjes van YouTube en delen, maar dan volledig legaal, met toestemming van Viacom. Je zou de filmpjes dus ook bij Viacom gaan halen.
Het is te hopen voor YouTube (en Google, dat YouTube enkele maanden geleden overgekocht heeft) dat niet al te veel bedrijven het voorbeeld van Viacom volgen. Want dan zou je wel eens zonder echt grote publiekstrekkers komen te zitten in YouTube...
http://www.betanews.com/article/Viacom_to_Promote_YouTubelike_Features_on_Sites/1171043422

MICROSOFT ZORGT MET LIVE HOTMAIL VOOR VERWARRING
De softwaregigant uit Redmond is al enkele maanden bezig met een grote update van al zijn online diensten. Die werden allemaal een beetje gestroomlijnd en onder één noemer gebracht: Windows Live. Gedaan met MSN dus en het zou in de lijn van de verwachtingen liggen dat ook komaf gemaakt wordt met de "Hotmail" maildienst van Microsoft.
Maar blijkbaar is Microsoft toch iets te bang om de gebruiker teveel te vervreemden. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat de meeste Hotmail-gebruikers echt wel op die naam gesteld waren en in verwarring zouden raken door de geplande naamsverandering. Daarom werd geopteerd voor een compromis, dat voortaan onder de naam Windows Live Hotmail door het leven moet gaan.
De nieuwe dienst zal al het goede uit de oude dienst behouden, maar vele nieuwigheden krijgen, zoals een erg snelle AJAX-interface. Versie 9 van de Windows Live Hotmail werd onlangs gelanceerd, maar Microsoft heeft tot nu toe nog altijd niet bekend gemaakt wanneer het systeem Hotmail volledig moet vervangen. De softwaregigant is immers ongerust dat teveel veranderingen ineens de gebruikers zouden kunnen afschrikken, waardoor zij zouden overstappen op het aanbod van concurrenten zoals Google, Yahoo en AOL.
http://www.betanews.com/article/Windows_Live_Mail_Now_Live_Hotmail/1170968993

MICROSOFT GAAT OPEN SOURCE?
Jarenlang heeft Microsoft zich geweerd tegen open source, als een duiveltje in een wijwatervat: open source is onbetrouwbaar en economisch niet leefbaar. Blijkbaar is de softwaregigant nu toch van mening veranderd. Binnen het bedrijf is namelijk een aparte afdeling opgericht, Officelabs, die gebruik zal maken van sommige van de methodes van open source softwareontwikkelaars om het oubollige imago van Microsoft wat op te blinken en terug wat meer enthousiasme te kweken voor de producten van Redmond.
De mensen van die nieuwe afdeling zouden bijvoorbeeld willen dat bij Microsoft in de toekomst de filosofie "release early, release often" toegepast wordt, waarbij bètaversies van producten via het net verdeeld worden zodra zij klaar zijn voor het testen, in plaats van te werken met vaste releasedatums. Echt open source gaat Microsoft echter niet - de broncode van zijn eigen producten zullen fabrieksgeheim blijven en de code voor de officelabs producten zal alleen maar bekend gemaakt worden aan medewerkers van Microsoft zelf...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070209-8809.html

MUZIEK- EN IT WERELD REAGEERT OP OPEN BRIEF STEVE JOBS
Verleden week verdedigde Steve Jobs, CEO van Apple, in een open brief het systeem iPod / iTunes / iTunes Musicstore, door sommigen een gesloten ecosysteem genoemd, een keurslijf waarin de gebruiker na een tijdje vast komt te zitten.
Uiteraard heeft zijn open brief heel wat reacties losgemaakt. Wij gaan niet ten gronde in op die reacties, want dat zou ons te ver leiden, maar geven je wel de links mee waar je de teksten volledig kan doorlezen. Zo kan je jezelf een mening vormen of Jobs nu gelijk heeft of niet.
Om te beginnen is er Eli Hariri, CEO van Sandisk, dat ook prima muziekplayers maakt. Zijn conclusie: "Het is niet aan de makers van toestellen, maar aan de muziekindustrie om te beslissen over het gebruik van DRM". (1)
Torgeir Waterhouse, senior adviseur voor de Noorse Gebruikersorganisatie, verwijt Jobs dan weer "Hij tracht de verantwoordelijkheid af te schuiven van Apple en hier een Transatlantisch handelsprobleem van te maken. "(2)
En internetgoeroe John C. Dvorak geeft dan weer Jobs groot gelijk: "De muziekindustrie is zichzelf aan het wurgen." (3)
Aanbevolen, zij het saaie lectuur, die jou toch in staat moet stellen je een eigen mening over het probleem te vormen.
http://www.redherring.com/Article.aspx?a=21185&hed=SanDisk%20CEO%20Answers%20Steve%20Jobs&sector=Industries&subsector=EntertainmentAndMedia
http://news.com.com/Europe+cool+to+Apples+suggestions+on+music/2100-1041_3-6157480.html?tag=nl.e777
http://www.marketwatch.com/news/story/story.aspx?guid=%7B775E7E37-8A51-438B-AAD8-D1B0B7FCADC5%7D&dist=rss&tag=nl.e777

100 DOLLAR LAPTOP KRIJGT AMBITIEUZE BEVEILIGING
We hebben het al eerder gehad over het one-laptop-per-child project, dat kinderen uit ontwikkelingslanden wil voorzien aan een supergoedkope laptop. Die XO, zoals het beestje heet, bevat een scharnierend LCD scherm dat kan afwisselen tussen een lage resolutie kleur en een hogere resolutie zwart en wit. Er zit een camera op en een microfoon, zodat de kinderen videogesprekken kunnen voeren. Verder 3 USB poorten, 128 MB RAM, 512 MB flash geheugen, ingebouwde Wi-Fi met een ongelooflijk ver bereik, een herlaadbare batterij en een Linux gebaseerd besturingssysteem - en dat alles voor 100 dollar, een echt huzarenstukje.
Maar op dat bakje moet natuurlijk ook een beveiliging komen. En ook hier wordt een krachttoer uitgehaald. Want er zou een beveiligingssysteem gebruikt worden dat een radicaal nieuwe benadering heeft voor computerbeveiliging. Zo zal niet langer aan de gebruiker toestemming gevraagd worden om iets te installeren of te downloaden. Immers: "Hoe kan een kind van 6 een verstandige beslissing hierover maken, als zelfs een volwassene dat niet kan?". Daarom wordt gewerkt met het BitFrost platform, een project van ene Ivan Kristic die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de XO. Er is maar één ding waarvoor toestemming gevraagd wordt, namelijk: mag de camera op of niet. En voor de rest wordt alles geregeld binnen de computer zelf. Elk programma heeft beperkte bevoegdheden en draait in zijn eigen virtuele machine.
Uhm. Hoort u dat, meneer Gates? Misschien een ideetje voor u?
http://www.wired.com/news/technology/0,72669-0.html?tw=wn_index_1

MEESTE MOBIELE OPERATOREN AL GECONFRONTEERD MET VIRUSSEN
Deze week wordt in het Spaanse Barcelona het 3GSM congres gehouden, dat zoals de naam laat vermoeden, draait rond mobiele technologieŽn, met natuurlijk het mobieltje in de hoofdrol. In de volgende dagen mag je van ons dan ook verschillende berichten verwachten rond mobieltjes en nieuwe diensten voor deze toestellen.
Maar eerst dit. Tegenwoordig kan je steeds vaker met je mobieltje surfen en e-mails ontvangen - met een verhoogd risico op virussen tot gevolg. Volgens een recente studie blijkt nu dat al 83% van de operatoren geconfronteerd zijn met virussen. Het aantal aanvallen is momenteel nog redelijk klein (het nam in 2006 wel toe met een vijfvoud), duizenden telefoons over de hele wereld zijn al besmet geraakt. Zo'n virus kan de telefoon onklaar maken of de telefoonrekening doen aandikken door het versturen van dure sms'jes of gesprekken naar dure nummers.
De boodschap is duidelijk: ook voor je mobieltje heb je een antivirussoftware nodig. Moeten wij hier nog bij vertellen dat de studie uitgevoerd werd in opdracht van beveiligingsbedrijf McAfee, dat natuurlijk graag zijn producten zou slijten aan die miljoenen mobiele gebruikers wereldwijd?
http://www.techweb.com/showArticle.jhtml?articleID=197005127

GOOGLE MET VINGER GEWEZEN: WINT GELD UIT ADVERTENTIES PIRAATSITES
Het adverteersysteem van Google, AdSense, is erg populair, vooral omdat iedereen eraan kan deelnemen. Maar dat blijkt ook een nadeel te zijn - ook sites die de wet overtreden blijken immers te kunnen intekenen op AdSense.
Enkele belangrijke mediabedrijven, o.a. News Corp, Viacom, Sony, NBC Universal, Time Warner, Disney, hebben Google nu ervan beschuldigd dat het zulke piraatsites helpt: door de advertenties te vertonen van deze sites dirigeert het niet alleen verkeer naar die sites, maar het haalt ook inkomsten binnen uit die advertenties. Het zou met name gaan om de piratensites EasyDownloadcenter.com en The DownloadPalace.com, in de periode 2003-2005 zouden deze sites maar liefst 1,1 miljoen dollar ontvangen hebben dankzij het AdSense programma.
Tot hiertoe gaat het enkel om een "met de vinger wijzen", van een juridische procedure is er nog lang geen sprake...Google heeft gereageerd door te zetten dat het in de toekomst zijn klanten beter zal screenen en dat het ook sommige trefwoorden die vaak gebruikt worden door piraten niet meer zal aanbieden (zoals "bootleg" bijvoorbeeld.)
http://online.wsj.com/article/SB117125197567105533.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070212-8814.html

OOK BEDENKPERIODE VOOR AANKOOP DIGITALE MUZIEK?
Een van de aspecten van het geschil tussen Noorwegen en Apple rond de iTunes, was het feit dat de gebruiker er geen bedenkperiode krijgt: gekocht is gekocht en je kan niet terugkomen op je aankoop. Nochtans is zo'n afkoelingsperiode een onderdeel van de wet in ScandinaviŽ ter bescherming van de gebruiker. In sommige landen mag de gebruiker namelijk zonder enig probleem aangekochte goederen teruggeven, binnen een bepaalde tijd na de aankoop uiteraard.
Apple heeft zo geen terugnamebeleid en dat wil de EU veranderd zien. De Europese Commissie EU onderzoekt trouwens of die bedenktijd niet verplicht moet worden in de hele EU, ook voor digitale aankopen. En dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de verkoop van digitale muziek. Want dan zou je natuurlijk heel gemakkelijk vals kunnen spelen: een song downloaden, eventjes kopiŽren en dan zeggen dat je hem wil teruggeven (lees: laten vernietigen vanop afstand). Een hele kluif voor de EU en wij vragen ons af hoe zij dit in de praktijk in goede banen zullen kunnen leiden.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070212-8815.html?tag=nl.e777

ONLINE DATING: WAAROM HET ZO VAAK FAALT
Geen beter tijdstip om dit bericht te schrijven dan Valentijnsdag. Het blijkt namelijk dat je, wanneer je je inschrijft op een online dating site, er best aan doet om "mysterieus" bij je gegevens te zetten. Een studie heeft namelijk aangetoond dat, wanneer online dates elkaar beter leren kennen, het oorspronkelijke idee dat zij van de ander hadden helemaal verkeerd afloopt. De onderzoekers menen dat té hoge verwachtingen kunnen leiden tot grote teleurstellingen, wanneer de daters elkaar uiteindelijk in het echte leven ontmoeten.
Opmerkelijk: wanneer een vrouw haar idee, of liever: fantasie, over haar date ziet verdwijnen bij de IRL ontmoeting, dan is zij zwaarder teleurgesteld dan de man. De reden: dames zoeken veeleer naar een echte soulmate, heren naar een vrijblijvende relatie.
De volledige studie, plus tips over hoe je het meeste kans maakt om van je online date een succes te maken, vind je bij LiveScience. Aanbevolen lectuur voor alle eenzame hartjes!
http://www.livescience.com/humanbiology/070212_speed_date.html

HARDCORE GAMERS KLAGEN OVER VISTA
Een kleine maar belangrijke groep games die voor Windows XP geschreven zijn, vertonen zware problemen wanneer zij op Vista gedraaid worden. De machines worden tergend traag, of erger nog: crashen. De online forums staan vol van klachten van fervente gamers. Nochtans is de nieuwe grafische motor in Vista een van de onderdelen waarop Microsoft zelf erg trots is.
Het zouden vooral de zogenaamde "first person shooters" betreffen, de spelletjes waarin jij de omgeving bekijkt vanachter een revolver, alsof jij de schutter bent - spelletjes zoals CounterStrike, Half-Life2, Doom 3 en F.E.A.R., spelletjes dus die tot de meest gespeelde behoren. Zij stellen hoge eisen aan de grafische capaciteiten van een pc, veel meer dan zakelijke of andere multimedia toepassingen. Volgens experts zouden de problemen te wijten zijn aan twijfelachtige drivers, de complexiteit van Vista en de dure nieuwe videokaarten die geoptimaliseerd zijn voor de nieuwe versie van DirectX die in Vista gebruikt wordt.
Wat ook de uitleg moge zijn: het zal je als gamer maar gebeuren dat je grootste plezier vergald wordt, terwijl je juist op nog meer plezier gerekend had!
http://www.pcworld.com/article/128961-1/article.html?tk=nl_dnxnws

MUZIEKDOWNLOADDIENST VAN OMNIFONE WIL CONCURRENTIE AANGAAN MET IPHONE
Het Britse Omnifone Ltd lanceert een downloaddienst voor mobiele toestellen, MusicStation, die met abonnementen werkt en waarbij je speellijstjes kan aanmaken en delen met andere, nieuws volgen over je favoriete band. De softwareclient van MusicStation, die kan draaien op telefoons met het Symbian OS en mobieltjes die Java applets aankunnen, zorgt ervoor dat je muziek kan downloaden naar je mobieltje via het GPRS (General Packet Radio Service) of 3G mobiele netwerk. Je zou hiervoor een wekelijkse vaste abonnementsprijs moeten betalen, die op je telefoonrekening gefactureerd wordt. Geen gedoe met kredietkaarten dus. De operatoren zouden ook een deel van de koek krijgen.
Momenteel zijn er wereldwijd al 23 mobiele operatoren die een akkoord gesloten hebben met Omnifone, o.a. de Scandinavische operator Telenor, het Zuid-Afrikaanse Vodacom en ook verschillende operatoren in Europa. Als abonnementsprijs wordt Ä 2,99 per week genoemd, erg aantrekkelijk dus; een premium abonnement waarbij je de muziek ook naar je computer mag overzetten, zou 3,99 EUR kosten.
http://www.pcworld.com/article/128944-1/article.html?tk=nl_dnxnws

OVERGANG NAAR ZOMERUUR ZORGT VOOR PANIEK IN VS
Als er ooit een of andere politieker meent slim te zijn en te kunnen besparen door het tijdstip te verschuiven waarop het zomeruur ingaat, hou hem of haar alsjeblieft tegen! In de VS is grote paniek ontstaan omdat in 2005 de heren en dames politici in hun grote wijsheid besloten hebben om het zomeruur te laten ingaan op 11 maart en te duren tot 4 november van dit jaar - zonder rekening te houden met de consequenties die dit o.a. inhoudt voor alle klokken in toestellen.
Alle software die VOOR of in 2005 gemaakt is en die automatisch overschakelt op zomertijd, zal nu immers manueel veranderd moeten worden op 11 maart en op de datum waarop het zomeruur normaal ingaat (laatste weekend van maart) moet je opnieuw de klok controleren en in november juist hetzelfde werk.
Er ontstaat stilaan een paniek, die de Y2K bug (millennium bug) begint te evenaren. Als banken en andere instellingen immers niet voldoende voorbereid zijn, dan zouden bijvoorbeeld de systemen om automatisch aandelen te verhandelen flink in de knoop kunnen slaan. Om maar niet te spreken van luchtvaartschema's, klokken in boordapparatuur, enz.
Microsoft waarschuwt trouwens dat de gebruiker best alle afspraken in zijn Outlook in die tussenperiode als 'verdacht' moet beschouwen, tot de correspondent het juiste uur van afspraak opnieuw bevestigd heeft.
http://www.kenradio.com

BAZEN MUZIEKINDUSTRIE BEKRITISEREN DRM
De open brief van Steve Jobs over DRM of kopieerbeveiliging heeft heel wat reactie losgemaakt. Nu blijkt dat bijna 2/3 van de bazen uit de muziekindustrie menen dat het verwijderen van deze digitale sloten op downloadbare muziek ervoor zou zorgen dat er meer van zulke muziek verkocht wordt.
Onderzoeksbureau Jupiter Research voerde een onderzoek uit naar de houding van Europese muziekbedrijven tegenover DRM (Digital Rights Management). De meeste ondervraagden gaven toe dat de huidige DRM systemen niet "het beoogde doel bereiken" en de gebruiker hinderen. Maar toch meenden slechts enkelen dat DRM binnen afzienbare tijd zou verdwijnen.
Opvallend detail: de meningen liepen sterk uiteen naargelang de sector van deze industrie. Bij de platenlabels meende 48% dat het afschaffen van DRM de verkoop zou aanwakkeren (bij de grote platenlabels was dat 58%) terwijl bij de rest van de industrie dat cijfer op 70% lag.
http://www.kenradio.com

ROKEN IS EXTRA RISICO VOOR COMPUTER
Neen, dit bericht gaat niet over eventuele aanslag van nicotine en teer op jouw scherm (en over jouw longen hebben we het ook niet!). Het risico gaat niet over gezondheid maar over beveiliging. In ons land bestaat er al een rookverbod, maar in het VK moet zo'n verbod op de werkvloer nog ingevoerd worden. En daar waarschuwt men ervoor dat rokers een veiligheidsrisico vormen. Zij moeten nu immers hun werkplek verlaten om in een rokershoekje hun stikkie op te steken. Laten zij hun computer wel goed beveiligd achter?
Dat het gevaar reŽel is, bewijst een test van het beveiligingsbedrijf NTA Monitor. Zij stuurden een persoon op pad, die een gebouw kon binnendringen via de deur die voor de rokers opengelaten was. Eens binnen, vroeg de man boudweg om naar een meetingroom gebracht te worden, zich voordoend alsof hij gestuurd was door de IT afdeling. De man kreeg toegang, zonder veiligheidspasje, tot de computers van het bedrijf en kon netjes zijn laptop aansluiten.
Misschien een indianenverhaal, maar toch weeral een waarschuwing om voorzichtig te zijn...
http://www.kenradio.com
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SAN DISK V-MATE
Opnieuw een slim ideetje en wel van SanDisk. Het principe is simpel: neem video op van je kabelmodem, videospeler (VCR), enz. naar een geheugenkaart die je dan in je mobieltje, je PDA of ander draagbaar toestel stopt, dat uiteraard het bekijken van video moet ondersteunen.
Het toestel ondersteunt verschillende videoformaten en de RCA audio/video kabels worden meegeleverd. Wil je weten of ook jouw toestel compatibel is met de V-Mate, dan breng je best een bezoekje aan de website van SanDisk. Raar genoeg: toen het toestel voor het eerst gelanceerd werd, ondersteunde het niet het opnemen van video in een formaat dat op de eigen Sansa MP3 players afgespeeld kan worden...
http://www.sandisk.com/Products/Default.aspx?CatID=1209

HET ANTWOORD VAN SAMSUNG OP DE IPHONE
Heeft Apple te vroeg in zijn kaarten laten kijken door de iPhone nu al aan te kondigen, mét de verschillende mogelijkheden, terwijl die pas op zijn vroegst eind dit jaar beschikbaar zal zijn? Het lijkt erop. Want ondertussen zijn er verschillende aanbieders die 'speeltjes' op de markt brengen die er toch ook heel aantrekkelijk uitzien.
Zo ook de Ultra Smart F700, die Samsung aan het grote publiek zal voorstellen op de 3GSM World Congress. Dat toestel heeft een uitschuifbaar toetsenbord maar ook een aanraakscherm. Het scherm is ongeveer 7 cm groot en je kan ook klikken en slepen bij de aanraakfuncties. Er zit een 5 megapixel digitale camera aan boord, een SD kaartsleuf en ook Bluetooth is aanwezig.
Toegang tot het internet krijg je via Wap 2.0, HSDPA (7,2 Mbps). Snel dus. Om van te watertanden!
http://crave.cnet.com/8301-1_105-9685303-1.html?tag=nl.e777

SONY ERICSSON OP 3GSM BEURS
Wij hadden het je beloofd en met deze krijg je het: een eerste bericht over toestellen die op de GSM beurs voorgesteld zijn. Sony Ericsson kwam als eerste aan de rij. Het bedrijf stelde de Sony Ericsson W880i voor, een superdun 3G muziek-mobieltje dat tot 900 tracks kan bevatten.
Nu moet je weten dat Sony eigenlijk de enige fabrikant is die tot hiertoe echt succes gekend heeft met een muziekmobieltje. In 2005 stelde Sony de eerste Walkman phone voor en de verzamelde pers was toen erg sceptisch: een "oubollig" merk zoals Sony Walkman zou het nooit goed doen in de flashy mobiele wereld, zo heette het. Maar toch heeft Sony sindsdien al mooi 20 miljoen Walkman mobieltjes verkocht....
http://www.informationweek.com/blog/main/archives/2007/02/sony_ericsson_k.html

BLACKBERRY 8800: MULTIMEDIA VOOR DE ZAKENMAN/VROUW
Wij hadden het beloofd: heel veel berichtjes over gsm's en mobiele toestellen en dat omdat er momenteel in Barcelona de 3GSM beurs loopt. Nu is het de beurt aan de BlackBerry 8800, een duivel-doet-al onder de mobiele telefoons. Een toestel met een volledig klavier, dat het multimedia-aanbod van de Pearl 8100 combineert met de zakelijke tools van de Blackberry 8700.
Om even op te sommen: ingebouwde GPS, een 6 cm groot kleurenscherm, krachtige batterij, trackball navigatie, maar toch heel slank gebleven. Je hoort het al: ook dit toestel wil een geduchte concurrent zijn voor de Apple iPhone die er later dit jaar moet aankomen!
http://www.pcworld.com/article/128987-1/article.html?tk=nl_dnxnws
http://gizmodo.com/gadgets/smartphones/blackberry-8800-spotted-spec-list-too-205743.php

HP BETREEDT DE SMARTPHONE ARENA
Nog meer nieuws uit mobieltjeswereld, vanuit Barcelona dus. HP heeft daar zijn eerste smart phone voorgesteld, een afgeslankte iPaq, dat als een van de eerste het nieuwe Windows Mobile 6 besturingssysteem aan boord zal hebben.
Het werd een zinkkleurig toestel, zo groot als een snoepreep, die GSM/Edge aankan. Het Querty toetsenbord dat je bij vorige iPaqs vond is verdwenen en vervangen door een gewoon telefoonklavier, of een aanraakscherm met een stylus.
Speciaal aan dit toestel zijn de extraatjes voor de zakelijke gebruiker. Door software, afkomstig van het door HP overgenomen Bitfone zal je bijvoorbeeld vanop afstand alle data kunnen wissen op een toestel als dat verloren of gestolen is, maar ook software via de draadloze verbinding installeren. Spraakherkenning, tekst-tot-spraak om naar e-mails te luisteren (handig voor in de wagen!), een 1.3 megapixel camera, een VoIP client, afgeslankte versies van Office (erg beperkte bewerking van documenten) en van Media Player vervolledigen het rijtje. Het toestel zou over enkele maanden in de winkels moeten liggen. Prijs tussen de 300 tot 350 $.
http://www.pcworld.com/article/128875-1/article.html?tk=nl_dnxnwsUw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** OOk Playboy gaat met zijn tijd mee: het hele archief zal binnenkort uitgebracht worden op DVD, één dvd per decennium
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=1437&t=2&en=1

*** De rechter heeft het vonnis in kortgeding bevestigd: Google mag niet langer de nieuwsberichten van Frans- en Duitstalige Belgische kranten, vertegenwoordigd door Copiepresse, opnemen in haar Google News en Google zoekdienst - althans niet zonder er een vergoeding voor te betalen.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45044

*** Het effect van P2P op de legale muziekverkoop zou statistisch gelijk staan aan "ongeveer nul".
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45030

*** Het downloaden van muziek naar het muziekje is té complex, zo zeggen experts
http://www.pcworld.com/article/129023-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Mobieltjes kunnen steeds meer, en daardoor is er ook een sterkere beveiliging nodig
http://www.pcworld.com/article/129007-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Beltoontjes zijn erg populair. Time Warner wil van de figuurtjes van haar Cartoon Network beltoontjes maken
http://www.usatoday.com/tech/wireless/phones/2007-02-14-cartoon-network-rngtones_x.htm

*** Geen "Second Life" voor Microsoft Vista: gebruikers hebben zware moeilijkheden om met hun nieuwe OS in deze populaire virtuele wereld te geraken.
http://ct.news.com.com/clicks?t=30288877-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** GPS navigatiesystemen verbeteren veiligheid in verkeer en maken de weg korter
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070215018

*** Blijkbaar doet BelgiŽ het goed met de e-ID: Portugal neemt het Belgisch model voor de elektronische identiteitskaart over.
http://www.zetes.com/

*** Ook bij de digitale afdeling van boek- en platenzaak FNAC kan je muziek downloaden. En het afgelopen jaar ging het omzetcijfer van FNAC met 26% naar boven, en de downloads met 80%.
http://www.journaldunet.com/0702/070215-fnac-resultats-2006-musique-drm-international.shtml

*** One Laptop Per Child project kent enorme belangstelling: er zijn al minstens een miljoen kinderlaptops besteld.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/45068

*** Intel werkt aan teraflop chip
http://www.telegraaf.nl/i-mail/article58580941.ece?cid=rss

*** Canadees bedrijf claimt eerste kwantumcomputer
http://www.techzine.nl/nieuws/11849/Canadees-bedrijf-claimt-eerste-kwantumcomputer.html
http://www.theregister.co.uk/2007/02/09/quantum_first_demo/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


CARLY AND MARK - DREAMIN'OF
[Easy listening] Een erg jazzy vrouwenstem, een even jazzy simpele gitaar. Mooi, zuiver. Wat wil je nog meer? Dit koppel begon zoín twee jaar geleden samen te spelen en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd. Nu is er een eerste album uit, waarvan u haast alle songs kan downloaden.
http://indieheart.com/carlyandmark

KING CURLY - I AM COMING BACK WITH A REVENGE
[Pop] Originele en vrolijke muziek van deze Australische singer/songwriter. Bij IndieHeart, waar wij deze week weer te rade gingen voor onze tips, kan u in streaming formaat naar verschillende songs luisteren (geen downloads) waaronder deze I am coming back... in een vrolijk uptempo.
http://indieheart.com/bands/159/

SERENA MATTHEUWS - BLACKBIRD, FLY AWAY
[singer-songwriter] Bij deze dame, die zichzelf met de gitaar begeleidt, moet je wel van het geluid van haar stem houden, die soms erg scherp en slepend kan zijn, op het slissende af, maar in duet dan weer meevalt omdat het dan doet denken aan het geluid van de slide gitaar. Apart.
http://indieheart.com/bands/43/

THE EIDERDOWNS - DANCING IN THE SEATS
[wereldmuziek] Gitaar en viool in een romantisch, gevoelig liedje, dat toch niet slijmerig aandoet. Een mooie combinatie, die ons zeker kan bekoren.
http://indieheart.com/bands/117/

CARRIE WADE - IT'S JUST BLOOD
[Singer/songwriter] Deze song werd genomineerd voor de Pop Single of the Year door de Los Angeles Music Awards. Zij maakt songs die tegelijkertijd erg speelbaar/luisterbaar zijn, maar toch erg onvoorspelbaar. Een heel mooie song, die je helaas enkel in streaming kan beluisteren.
http://indieheart.com/bands/110/about.php
http://www.myspace.com/carriewade


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ontroerd zijn is ademhalen met het hart
[Pierre Reverdy]
De nieuwe oogstYOU SUCK AT WEBDESIGN!
Een erg grappige site, waarbij ook een podcast hoort. Gemaakt door een man die het hele internetwereldje graag mag doorprikken. En die bekendheid kreeg met zijn podcast waarin hij zogezegd een open brief schreef naar Google en daarin alle redenen opnoemde waarom hij vindt dat Google hem geld moet toestoppen. En tussen haakjes: de website zelf is erg mooi gemaakt, met slecht design heeft dit niets te maken!
[Taal: Engels]
http://yousuckatwebdesign.com/

FREE INDIE MUZIEK

Een blog over indie muziek. Want waarom zou je alleen naar muziek van bekende artiesten luisteren - jonge, startende artiesten verdienen ook hun kans en zijn vaak verfrissend anders en goed! Uiteraard kan je hier heel wat gratis albums downloaden bovendien.
[Taal: Engels]
http://www.freeindie.com/

ANTHOLOGY RECORDINGS
Een nieuwe online muziekwinkel, die erg veel aandacht besteedt aan zijn selectie. Noem het de kleine platenzaak op de hoek, uitgebaat door de man met zo'n grote liefde voor muziek dat hij alles kende en waar je alle rariteiten kan vinden. Bij elk van de uitgebrachte albums hoort een mooie bespreking met achtergrondinformatie. Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.anthologyrecordings.com/

GO2.BE: NIEUWS UIT BELGENLAND
Nieuws uit Vlaanderen, met de opsomming van de krantenkoppen in een lange lijst. Naast de klassieke media vind je er ook nieuws van de websites Belg.be en Politics.be. Mooi is anders, informatief is het wel.
[Taal: Nederlands]
http://www.go2.be/nieuws.php

SIDEKIQ: ZOEKEN IN CATEGORIEËN
Erg handig: bij deze zoekmachine geef je aan in welke categorieŽn gezocht moet worden, o.a. muziek, audio en podcasts, nieuws, magazines en boeken, films, blogs enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.sidekiq.com/

POPKWIZ: HOE GOED KEN JIJ JE MUZIEKGESCHIEDENIS?
Een erg leuke muziekquiz, waarbij het belangrijkste uiteraard is dat hij draait rond de Lage Landen en ook artiesten van hier ten tonele voert. Naast een maandelijkse nieuwe quiz kan je ook deelnemen aan quizvragen uit het archief. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.popkwiz.nl/

WEBKLIK: JE EIGEN WEBSITE
Dit is een nieuwe Nederlandse dienst, waarbij je een eigen website kan aanmaken met enkele simpele klikken. Alhoewel de bedoeling ons niet echt duidelijk is: enerzijds schermen de makers van de site met de term: "Geen vervelende reclame" - doelend op de banners die je bij andere gratis webdiensten vindt, maar anderzijds is er ook de leuze "verdien geld met je website" - je kan namelijk banners van andere websites op je site zetten. Wie daar zo'n pagina heeft, laat ons iets weten hoe het juist zit? (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.webklik.nl/

PAGEFLAKES: JE EIGEN GEPERSONALISEERDE SITE
Misschien hebben wij het al over deze dienst gehad en vallen we in herhaling, maar het is nu eenmaal een erg interessant aanbod. Hier kan je namelijk een gepersonaliseerde startpagina aanmaken, waarheen je verschillende soorten content kan slepen: nieuwsfeeds, filmpjes van YouTube, nieuws, foto's van Flickr, enz. De moeite om uit te proberen!
[Taal: Engels]
http://www.pageflakes.com/

CREAMUNDO: LETTERTYPES UITPROBEREN
erg handig: hier tik je een tekst in en klik je op een lettertype. Meteen zie je, dankzij de wonderen van de moderne webtalen, die tekst weergegeven in dat lettertype. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.creamundo.com/index.php?lang=en

SET MY BROWSERSIZE: GROOTTE BROWSER AANPASSEN
Op deze site kan je je schermresolutie veranderen met één muisklik. Handig voor websitemakers die een resultaat willen bekijken op diverse schermgrootten. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://setmy.browsersize.com/

http://www.netties.be/pictures/487/fonts.jpgMisschien een cynisch gegeven: op deze website kan je via schuivers bepalen wat de hoogte van de zeespiegel wordt en dan zie je welke landstreken er allemaal overspoeld worden. Om de waarschuwingen over de opwarming van de aarde toch wel erg ter harte te nemen!(Bron: Wim W)
http://flood.firetree.net
http://geongrid.geo.arizona.edu/arcims/website/slrworld


TREFWOORDEN VOOR WEBMASTERS

Wie een website heeft, zal waarschijnlijk wel weten dat het erg belangrijk is dat je een mooie positie krijgt in de zoekmachines, dat jouw site hoog verschijnt in de zoekresultaten, wanneer iemand in een zoekmachine een trefwoord ingeeft dat van toepassing is op jouw resultaat. Daarrond is trouwens een hele industrie ontstaan - SEO (search engine organisation) en SEM (search engine marketing). Hier vind je een lijstje met tools die de webmaster behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken en kopen van de juiste trefwoorden.
(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.seroundtable.com/archives/007434.html

VRIJDAG ANIMATIEDAG : JAN BROUCKAERT (FOTOGRAFIE)
Op de fotosite van deze Belgische fotograaf kan je heel wat foto's bekijken. Hij won recent nog de Zilveren Lens op het Internationaal Fotofestival van Knokke.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.janbrouckaert.com
http://www.focustv.be/articles/index.jsp?articleID=24324&sectionID=188&siteID=33

VRIJDAG ANIMATIEDAG : FIELDS OF LOGIC (GAME)
Een spelletje dat je alleen kan oplossen door logisch te redeneren ...
(taal : Engels) [Filover]
http://home.scarlet.be/~bbonte/fieldsoflogic.html

VRIJDAG FILMDAG : LAST KING OF SCOTLAND
OfficiŽle website van deze historische dramafilm met Forest Whitaker in de hoofdrol. Hij won voor deze rol de Golden Globe als beste acteur.
In de Belgische zalen sinds: 7 februari 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.foxsearchlight.com/lastkingofscotland/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

TOERISME OP HET NET : CAMBODJA
In Zuidoost-AziŽ ligt Cambodja met een oppervlakte van 181.035 km². De hoofdstad is Phnom Penh. Het land heeft een tropisch klimaat met een regen- en droog seizoen. In de Cambodjaanse provincie Siem Reab ligt het gebied gekend als Angkor, waar veel ruïnes van oude tempels en steden zijn uit de periode van het Khmerrijk. Angkor staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Op de sites voor Toerisme vind je heel wat praktische informatie.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.tourismcambodia.com
http://www.mot.gov.kh

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

Marlene de Wouters
Deze VijfTv presentatrice is ook een van de deelneemsters van "Sterren op de dansvloer".
http://www.marlenedewouters.be/

Pieter Loridon
Deze basketspeler danst momenteel ook mee in "Sterren op de dansvloer".
http://www.pieterloridon.com

Margaux
OfficiŽle website van deze Franse zangeres.
http://www.margauxmusic.com

Sanne Wallis de Vries
OfficiŽle website van deze Nederlandse cabaretière.
http://www.sannewallisdevries.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/

- Voetbalnotebooks in fanshops
Een notebook kun je natuurlijk van een sticker van je favoriet club voorzien. Of je koopt een echte fancomputer....
http://www.ad.nl/multi-media/article1094271.ece
- Geheugenkaartjes in een set
SanDisk introduceerde woensdag de microSD Multi SD Kit. Een setje met geheugenkaartjes die altijd in je mobieltje passen.
http://www.ad.nl/multi-media/article1088984.ece
- Een volgend leven voor cassette en lp
Elpees en cassettebandjes zijn hopeloos ouderwets. Maar hoe zet je die ­analoge muziek om in digitale deunen?
http://www.ad.nl/multi-media/article1079791.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv

- Video DVD's maken
DVD FLick is een gratis programma waarmee je heel eenvoudig via de televisie af te spelen dvd's kunt maken.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18179
- Surroundgeluid uit één speaker
Films kijken met 5.1 surroundgeluid daarbij is prachtig, alleen jammer dat je je huiskamer vol speakers moet zetten. Yamaha komt met een oplossing.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18168
- Spelen met digitale poppen
Er is een nieuwe versie van De Sims uit: Levensverhalen Vooral geschikt voor vrouwen en songfestival liefhebbers. Maar als je in die doelgroep zit is het een heel leuk spel.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18083

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Nieuwe trends op grootste gsm-beurs ter wereld
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2768
- Instapmodel met een hoge resolutie van 7,1 miljoen pixels
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4482
- Navigatiesysteem met 40GB harde schijf
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32007&newsid=4513

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Gelokaliseerd dankzij Wi-Fi
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16184&style=34360
- NOXS is de nieuwe verdeler van Webroot voor de Benelux
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16183&style=34360
- De Home Server van Windows in betaversie
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16182&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be

- Eerste slecht rapport voor Vista
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/windows--os/eerste-slecht-rapport-voor-vista.cfm
- Apple denkt aan de homo ludens
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/apple-denkt-aan-de-homo-ludens.cfm
- Microsoft-zeepkist wordt concurrent voor YouTube
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/microsoft-zeepkist-wordt-concurrent-voor-youtube.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- GSM moet nog voor de zomer alternatief worden voor de bankkaart
Diverse kranten schrijven dat we nog voor de zomer met onze GSM zullen kunnen betalen. De precieze lanceringsdatum moet nog worden afgesproken tussen Banksys, de drie mobiele telcoís en de banken. Het gaat om een betalingsoplossing die moet worden gebruikt bij alle betalingen waarbij we vandaag onze bankkaarten gebruiken, dus ook voor grotere bedragen.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3919
- ZatteVrienden verwijderd uit CIM Metriweb statistieken
ZDnet pakt uit met de aankondiging dat ZatteVrienden.be, de meest bekende Belgische 'shock blog', niet langer voorkomt in de officiŽle statistieken van CIM Metriweb.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3918
- Valentijnwensen op TV via text-to-speech
Wie buiten de normale TV-zendtijden al eens in zijn zetel ligt te zappen, is de laatste dagen misschien op de Valentijnapplicatie van KanaalTwee gebotst. Een guitig fladderende Cupido wacht er op uw Valentijnwensen die voor de luttele prijs van 1 euro op de meest onmogelijke uren van de dag/nacht worden voorgelezen in reŽle tijd.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3915

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be

- Kijk met TVU naar ABC, FOX, CBS, Nickelodeon en andere satelliet zenders
http://www.speedzone.be/artikel/1374_kijk_met_tvu_naar_abc_fox_cbs_nickelodeon_en_andere_satelliet_zenders.html
- Good Charlotte - Keep Your Hands Off My Girl
http://www.speedzone.be/artikel/1367_good_charlotte__keep_your_hands_off_my_girl.html
- American Idols 2007 - De audities
http://www.speedzone.be/artikel/1372_american_idols_2007__de_audities.html

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- DNS publiceert eindelijk de cijfers
DNS.be publiceert eindelijk de cijfers tot januari 2007 en gooit dan een optimistisch persbericht in de wereld dat de pers dan zonder veel kritische vragen zal publiceren. Wij gaan toch even ons rekenwerk doen.
http://be.theinquirer.net/2007/02/dns_publiceert_eindelijk_de_ci.html
- Test de veiligheid van je cookies in Firefox
Firefox heeft een vulnerability waardoor iemand met een script op een website toegang zou kunnen krijgen tot de cookies op je systeem die gebruikt worden voor authentificatie (banken, email, website,....).
http://be.theinquirer.net/2007/02/test_de_veiligheid_van_je_cook.html
- Dehype : online videorevolutie gaat over kruimeltjes
Indien we het een videorevolutie op het internet noemen, dan gaat het vooral over het integreren van een nieuw mediaformaat op het internet. Dit wil niet zeggen dat voor de grotere tv-kanalen het over meer dan kruimels gaat.
http://be.theinquirer.net/2007/02/dehype_online_videorevolutie_g.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Geschillencommissie voor internetproviders in de maak
http://tweakers.net/nieuws/46367/Geschillencommissie-voor-internetproviders-in-de-maak.html
- Vooruitblik op nieuwe features Office 14
http://tweakers.net/nieuws/46372/Vooruitblik-op-nieuwe-features-Office-14.html
- Kwetsbaarheid in Firefox geeft cookies prijs
http://tweakers.net/nieuws/46364/Kwetsbaarheid-in-Firefox-geeft-cookies-prijs.htmlWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Politiek van de Waalse instellingen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Waalse_politiek
* Een van de bekendste Marokkaanse aanvallers (voetbal) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Larbi_Ben_Barek
* Stad in TsjechiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sokolov
* Tsjechisch componist en dirigent - http://nl.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Trojan
* Komische film uit 1997 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mouse_Hunt
* Braziliaanse lekkernij - http://nl.wikipedia.org/wiki/Brigadeiro

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Op 18 februari 2007 is het Chinese Nieuwjaar. Dan begint het jaar van het varken. Gong Xi Fa Cai - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinees_Nieuwjaar
* Nederlands schaatsster, thans wereldkampioen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ireen_W%C3%BCst
* Kabinet-Balkenende IV - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Balkenende_IV
* Kandidaat Amerikaanse presidentsverkiezingen 2008 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Telkens wordt er gestemd, wat het volgende portaal van de week zal worden. Deze week is er keus uit veel portalen:
o Portaal Portugal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Portugal
o Portaal Turkije - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Turkije
o Portaal Spanje - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Spanje
o Portaal Informatica - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Informatica
o Portaal Engels - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Engels
o Portaal Latijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Latijn
o Portaal Christendom - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Christendom
o Portaal Soedan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Soedan
o Portaal Landen en Volken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Landen_%26_volken
o Portaal Jazz - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:JazzDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS ITUNES 48: SYNCHRONISEREN: SONGS OP JE IPOD UPDATEN
Is je iPod aangesloten en selecteer je de iPod als "source" of "bron", dan zie je alle songs die op je iPod staan, met daarnaast de ruimte die zij innemen. Zij verschijnen in het lichtgrijs, omdat iTunes wacht om ze automatisch te updaten indien nodig. Als er veranderingen zijn in je bibliotheek op je pc, kan je iPod, File kiezen en klik dan op Update iPod.

TIPS ITUNES 49: SYNCHRONISEREN: JE IPOD MET EEN ANDERE COMPUTER VERBINDEN
Je kan je iPod met slechts één computer tegelijkertijd linken. Wanneer je je iPod op een andere computer aansluit, dan zal je een boodschap zien die vraagt of je de normale link wil wijzigen naar deze versie van iTunes. Zeg je Ja, dan worden alle songs op je iPod gewist en vervangen door de songs op de computer waarmee je nu verbonden bent. Zeg je Neen, dan zullen de songs op jouw ipod niet gewist worden, maar dan kan je geen songs van die pc spelen of songs op jouw iPod toevoegen, wanneer je iPod geconfigureerd is om automatisch te synchroniseren met je iTunes Library. Je kan wel overschakelen op een manuele syns: klik hiervoor de Options knop, kies Manually manage songs and playlists. Nu kan je alle songs die je wil, toevoegen aan deze iPod via klikken en slepen.

TIP ITUNES 50: MUZIEK OVERZETTEN VAN JE IPOD NAAR EEN ANDERE COMPUTER
Je kan niet automatisch de songs van je iPod overzetten naar een andere computer. Maar je kan wel je iPod configureren als een externe harde schijf en dan kan je de muziek wel overzetten. Daarvoor moet je eerst je iPod aankoppelen, dan in de iTunes bron-lijst de iPod kiezen en bij Options naar de iPod Options button gaan. Klik op "Enable Disk use". Nu zal je in je Windows explorer je iPod terugvinden als een schijf onder MyComputer.

TIP ITUNES 51: MUZIEK BRANDEN OP EEN CD
Een goede tip: maak eens een ceedeetje met de muziek van je keuze, om in je auto af te spelen of je gewone stereo-installatie. Gewoon een speellijstje aanmaken met de gewenste songs, in de gewenste volgorde, een blanco CD-R in je computer stoppen en op de Burn Disc knop klikken.
Je kan ook je cd brander gebruiken om een back-up te maken van je muziek - erg belangrijk voor de muziek die je via de iTunes winkel aangekocht hebt, want een ongelukje is gauw gebeurd: je bent niet de eerste die een bestand per ongeluk zou wissen of beschadigen!

TIPS ITUNES 53: MUZIEK BRANDEN OP EEN DVD
Heb je een dvd-brander, dan kan je misschien zelfs je hele iTunes bibliotheek op een dvd branden. Een enkele dvd kan 4,7 GB data bevatten, een equivalent van meer dan 1.000 songs in MP3 of AAC formaat, ongeveer 150 muziek cd's.
Om een dvd te branden ga je naar het iTunes menu, Voorkeuren, Advanced. Klik op het tabblaadje Burning. Selecteer "data cd or dvd" in de sectie Disc Format. Je maakt nu gewoon een dvd net zoals je een cd zou maken: maak een speellijstje aan, klik op de Burn Disc knop. Denk eraan: dit is enkel een back-up dvd en kan niet gebruikt worden als een audio dvd buiten iTunes.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


ONMISBARE ADD-ONS VOOR IE 3: 1-CLICK ANSWERS
Windows - freeware - add-on IE
Met dit progje kan je met één klik bijkomende informatie ophalen over een woord op een website: je krijgt uitleg die afkomstig is van Answers.com
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,44340/description.html?tk=nl_lg

ONMISBARE ADD-ONS VOOR IE 4: FOXYTUNES

Win2000/XP - 661k - freeware
Dit is de IE-versie van de gelijknamige software die als extensie in Firefox geïnstalleerd kan worden: hij zorgt ervoor dat je je vertrouwde mediaplayer (Windows Media Player, WinAmp, iTunes) simpel kan bedienen vanuit een kleine toolbalk onderaan je browser.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64460/description.html?tk=nl_lg

VALENTIJN: WENSKAARTMAKER
Win98/ME/2000/XP - 18,25 MB - shareware (watermerk)
Niet vergeten: morgen is het Valentijn! Snel je lief verrassen met een leuke wenskaart, volledig zelf gemaakt met deze software, op basis van je eigen foto's of clip art. De software kan je natuurlijk ook gebruiken om kaartjes te maken voor andere gelegenheden (verjaardag, kerst, enz.)
http://www.download.com/Belltech-Greeting-Card-Designer/3000-6675_4-10250659.html?tag=nl.e415

VALENTIJN: 3D DANCING CUPIDO
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 3,46 MB - shareware (watermerk)
Een heel mooie screensaver: een schattig 3D cupidootje danst op vrolijke muziek, terwijl hartjes rondvliegen evenals natuurlijk de pijlen.
http://www.download.com/3D-Dancing-Cupid/3000-2389_4-10072364.html?tag=nl.e415

ONMISBARE ADD-ONS VOOR IE 5: DEL.ICIO.US KNOPPEN VOOR IE
Win2000/XP - 387k - freeware
Bij de online dienst Del.icio.us kan je niet alleen online je bookmarks bewaren, zodat je ze altijd bij de hand hebt, vanop welke computer je ook werkt, maar je kan deze bookmarks ook van tags voorzien en delen met anderen: je ziet wie eveneens deze site gebookmarkt heeft en dan kan je zien welke sites die persoon eveneens leuk vindt. Een goede manier om het web te ontdekken, dat zeker. Met deze add-on krijg je in je IE browser een knop om rechtstreeks een site te bookmarken in Del.icio.us
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64462/description.html?tk=nl_lg

ENVISIONEER EXPRESS
Win2000/XP - 38 MB - freeware
Met dit progje kan je erg gemakkelijk een 3D plan tekenen van je huis en daarbij gebruik maken van elementen die je kan verslepen, zoals muren, vensters, trappen, meubelen enz. Je maakt gewoon het plan als 2D en daarna zal de software dit omzetten naar 3D.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/02/09/envisioneer-express-v30/

WAVEPAD 3.05: GELUID BEWERKEN
Win95/98/ME/NT/2000.XP/VISTA - 421k - shareware
Een tool om digitale audiobestanden op te nemen en te bewerken, of er geluidseffecten aan toe te voegen. Je kan ook aan "batch" bewerking doen, dat wil zeggen verschillende songs tegelijkertijd bewerken.
http://ct.download.com/clicks?t=30095018-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

STUDIOLINE PHOTO BASIC - FOTOBEWERKING
Win98/ME/2000/XP - 52,7 MB - freeware
Een tool om je digitale beelden te beheren en ook bijvoorbeeld naar cd of dvd te branden.
http://ct.download.com/clicks?t=30095019-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

PROTEUS: CHATTEN A VOLONTÉ
Mac OS 10.3 - 7,31 MB - shareware
Een instant messaging programma dat zowel alle mogelijke IM-protocollen ondersteunt (Yahoo, MSN, AOL, ICQ enz) maar ook nog eens vol zit met allerlei leuke tools.
http://www.download.com/Proteus/3000-2146_4-10577566.html?tag=nl.e414

SNAPZ PRO: SCHERMAFDRUKKEN ZONDER ZORGEN
Mac OS X 10.2 - 14,3 MB - shareware
Voor het maken van een goede schermafdruk heb je een tool nodig die tegelijkertijd soepel en accuraat is. Dit progje heeft deze eigenschappen. Schermafdrukken kan je opslaan in verschillende formaten zoals PNG, GIF, JPEG, TIFF, PSD.
http://www.download.com/Snapz-Pro-X/3000-2274_4-10577577.html?tag=nl.e414

=== VERS VAN HET KLAVIER ===
Een extraatje van medewerker Lode: heel goede adresjes om gratis downloads te vinden.

http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=5742 [Nederlands]
http://pkort.nl/freeware/ [Nederlands]
http://www.downloadstad.nl/ [Nederlands]
http://www.filehippo.com/ [Nederlands]
http://www.freewarefiles.com/top100_downloads.php [Engels]
http://www.giveawayoftheday.com/ [Engels]
http://www.leejoo.nl/gratis-tools/download.htm [Nederlands]
http://www.pcworld.com/downloads/ [Engels]
http://www.softpedia.com/ [Engels]
http://www.techsupportalert.com/best_46_free_utilities.htm [Engels]
http://theblogjoint.com/2006/06/12/top-10-open-source-programs [Engels]
http://www.snapfiles.com/topdownloads/Freeware-top100-25.html [Engels]
Voor ieder wat wils ... meer moet dat niet zijn!

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Luc stelde in een vorige editie een vraag:
<<
Hallo,
Ik lees elke week en soms dagelijks uw nieuwsbrief en ben over de info die u ons allen bezorgtuitermate blij. Ik heb een klein vraagje waarop ik maar geen antwoord kan krijgen, waarschijnlijk een benaming die ik moet gebruiken die ik niet ken. Het gaat over fotos in zwart wit met enkele kleuren in, ik zoek dat soort fotos maar lijk ze totaal niet te vinden, ik weet zelfs niet juist hoe het op te zoeken in searchengines. Heeft iemand een idee hoe dit soort fotos genoemd wordt zodat ik er naar kan zoeken?/
groeten
Luc
>>
En gelukkig had lezer Kees een antwoord
<<
Mijn zoon Ivo wist het antwoord: zoeken op "Pleasantville effect". Levert mooie zoekresultaten op.
Groeten
Kees
>>
Bedankt, Kees!
===============
En medewerker Dave vond enkele adressen om zo'n foto te maken:
<<
https://www.microsoft.com/athome/morefun/photoeffect.mspx

http://www.google.be/search?hl=nl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=kleur+in+zwart+wit+foto%27s&spell=1

http://www.google.be/search?hl=nl&q=zwart+wit+foto%27s+met+kleur&meta=

http://www.belgiumdigital.com/tips/articleid/47

>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Wat doorgaat voor vrouwelijke intuïtie,
is vaak niet meer dan mannelijke doorzichtigheid.
[George J. Nathan]