Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 15/2/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 486 van 10/2/2007


Gegroet lezers,

Hier zijn we weer. Even was het winter deze week, super winter zelfs, en dat waren momenten om van te genieten. Plots was de wereld weer in het wit gehuld, waarbij de sneeuw alle contouren van alle bomen extra benadrukte en het landschap tot een droom maakte. Hebben jullie ook zo kunnen genieten van dit feest voor de ogen?

Dat beeld roepen wij vaak terug voor ogen wanneer wij, bij het werken aan de computer, de ogen even sluiten om die te laten rusten. Terwijl ondertussen heel mooie muziek door de kamer deint, muziek die wij u trachten mee te geven in onze rubriek "Oor". Met andere woorden: het werken aan deze nieuwsbrief is misschien soms wel zweten en afzien, werken tegen de deadline aan, maar soms ook wel lekker relax, met lounge muziek in de oren, genieten van het tot ontwikkeling brengen van een idee, de signalering van een trend, het wijzen op een gevaar, het in woorden gieten van al die gedachten. En als jullie ons dan laten weten dat die gedachte overkomt, dan is dat voor de hele redactie een enorme opsteker...

Zo, genoeg uitwijding en lyrisch gedoe. Back to business. Hier weer de Netties-nieuwsbrief, vol met nieuws. WIj hopen dat jullie er wat aan hebben, en wensen jullie veel leesplezier?

Bij leven en welzijn tot volgende week...

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DORITOS EN DE SUPER BOWL
Het is tegenwoordig alles "user generated content" wat de klok slaat - internauten die zelf 'content' (informatie, filmpjes, muziek) aandragen en op het internet zetten. Dat is natuurlijk heel handig voor de uitbaters van sites die op zulke content gebaseerd zijn, want zij moeten geen dure redacteurs betalen om content te schrijven.
Ook in de reclamewereld wordt op het fenomeen ingespeeld. Het Ameikaanse snack-merk Buritos schreef zelfs een wedstrijd uit om grappige commercials te maken rond hun snacks. Alle inzendingen, die maximaal 1 minuut mochten duren, werden op een website gezet, en de internauten konden zelf beslissen welk filmpje zij het beste vonden.
Dat filmpje zal nu, tijdens een van de hoogdagen van tv-kijkend Amerika, de aftrap van de SuperBowl, vertoond worden. De maker van het filmpje zal, na die uitzending, uiteraard zijn bedje gespreid zien in de reclame- of filmwereld.
Maar anderzijds - zelfs al is het idee om zo'n wedstrijd uit te schrijven oorspronkelijk afkomstig van een reclamebedrfij, snijden zij daarmee niet in hun eigen been? De vaste medewerkers (script-schrijvers, tekenaars, videolui...) zullen toch niet echt graag zien dan hun boterham afgepakt wordt, niet?
Op onderstaand adres kan je de beste inzendingen voor Buritos nogmaals bewonderen. Er zijn er echt wel leuke bij!
http://www.doritos.com/

GEZOCHT: EEN DRM-VRIJ EILANDJE...
Wellicht heb je al gehoord van The Pirate Bay, een Bit Torrent site die een index aanbiedt van .torrent bestanden. Deze site werd in 2004 opgestart door een Zweedse anti-kopieerbeschermingsorganisatie, Piratbyran (Het piratenbureau), en heeft sindsdien al vele aanvaringen met de Zweedse wet achter de rug.
De organisatie is nu op zoek naar een veilige haven - een uitdrukking die je in dit geval letterlijk mag nemen: zij heeft getracht om het Prinsdom Sealand aan tekopen, een booreiland dat zichzelf onafhankelijk uitgeroepen had. Die poging mislukte, maar de fans van de beweging vinden het idee om een eigen DRM-vrij land te hebben té kostbaar, om het te laten vallen. Zij hebben een nieuwe beweging opgericht, The Free Nation Foundatien, en hebben hun zinnen gezet op Ile de Caille, een klein onbewoond eiland valk voor de kust van Zuid-Amerika.
Meteen werd ook het idee van "vrijheid" een beetje verder opengetrokken dan de vrijheid om kopieerbeveiligingen te overtreden - deze nieuwe beweging heeft een heuse filosofie waarbij "de enige beperkingen op onze vrijheid de acties zijn die de vrijheid van anderen beperken."
Benieuwd of zij hun eilandje kunnen verwerven. Gaan ze dan dat eiland "het aardsparadijs" noemen?
http://www.freenationfoundation.org/
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=Grenada&ie=UTF8&om=1&z=16&ll=12.28755,-61.58191&spn=0.012223,0.030556&t=h
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070202-8762.html

VIACOM TEGEN YOUTUBE: HIER MET ONZE FILMPJES!
VIacom, de eigenaar van populaire zenders zoals Comedy Central en MTV, heeft boze brieven gestuurd naar YouTube. Heel veel boze breiven zelfs: 100.000 stuks zelfs. Het bedrijf voerde immers een zoektocht uit bij YouTube naar shows van henzelf, en kwam zoveel vermeldingen van die shows tegen. Waarop het maar liefst 100.000 brieven stuurde naar YouTube, overeenkomstig de DMCA-richtlijnen, die bepalen dat de host (gastheer) van een site niet verantwoordelijk is voor de inhoud die daar getoond wordt. Het is aan de eigenaar van die content om te zeggen: he, dat is van mij, haal dat hier weg!. En dan is de host verplicht die content te verwijderen.
YouTube heeft, aldus dit artikel bij BoinBoing, onmiddellijk gereageerd en duizenden clips werden verwijderd. Bovendien werd er een waarschuwing verstuurd naar de internauten die de clips online gezet hadden: zij stonden nu op een lijst met mogelijke schenders van auteursrechten, en als ze nog eens betrapt werden, dan zou hun account afgesloten kunnen worden.
BoinBoing vindt dat zowel YouTube als Google zich in deze zaak niet echt fair gedragen hebben. Maar misschien is de waarheid gewoon heel simpel: ViaCom zou het misschien niet zo slecht vinden dat haar filmpjes getoond worden bij YouTube, maar z ou daar wel graag een percentje voor willen opstrijken. Vandaar deze dreigbrieven, die eventueel in der minne geregeld kunnen worden. Want zeg nu eerlijk: youTube, zonder al die illegale content en alleen maar filmpjes van honden en katten en baby's, zou dat niet doodsaai zijn? Met andere woorden: YouTube gedijt dankzij deze illegale content, en de bedrijven van wie die content is, rekenen erop dat YouTube bereid is om hen wat af te schuiven om die content te mogen blijven vertonen.
Economie van de onderbuik eigenlijk...
http://www.boingboing.net/2007/02/03/viacom_terrorizes_yo.html

SAMEN EEN BOEK SCHRIJVEN? PENGUIN PROBEERT HET
Een wiki is een erg handige tool: je kan hem gebruiken om bijvoorbeeld handleidingen te maken voor een product, ondersteuning van de klant... Alles wat verschillende onderwerpen heeft en samenwerking van mensen aan één project vereist, kan via een wiki gebeuren.
Maarook een boek schrijven? De Britse uitgeverij Pentuin wil het alvast proberen. Zij is gestart met een web-gebaseerde, novelle die het product moet worden van de noeste arbeid van al wie eraan wil meewerken: iedereen kan stukjes schrijven, bewerken, en jij kan natuurlijk als toeschouwer het hele werk volgen.
Het huzarenstukje werd, heel toepasselijk, A Million Penguins genoemd, en je kan het vinden op onderstaand adres. Penguin ging van start met een groepje studenten van de richting 'nieuwe media', en is erg benieuwd naar het resultaat: kan online, door een groepje erg verschillende mensen, een novelle geschreven worden die toch geloofwaardig is?
Volg zelf het werk in opbouw via de commentaren. Een intrigerend idee!
http://www.amillionpenguins.com/
http://www.theage.com.au/news/web/penguins-novel-wiki-project-launched/2007/02/02/1169919507857.html

APPLE RECLAMEFILMPJES STEKEN DRAAK MET VISTA
Al een hele tijd kan je op tv en internet een hele reeks advertenties zien waarin Apple de draak steekt met Windows computers. En met de komst van Vista zijn die filmpje er niet malser op geworden.
Bij die filmpjes worden altijd personen voorgesteld die dan computers moeten uitbeelden. IN de nieuwste filmpjes is de PC getooid in het schort dat een patiŽnt aankrijgt in een hospitaal, en vertelt hij hoe hij een grote operatie moet ondergaan om te upgraden naar Vista. Hij slentert dan weg, en vertelt tegen de persoon die de Mac moet voorstellen dat, als hij niet mocht terugkomen, de Mac al zijn randapparatuur mag hebben...
Op de eigen website van Apple staat te lezen: "Waarom upgraden naar Vista, als je veel verder kan upgraden" - doelende op het feit dat volgens sommigen Vista het beste is wat Microsoft ooit gemaakt heeft, omdat het eindelijk benadert wat een Mac doet en kan....
Wist je trouwens dat voor verschllende landen er verschillende acteurs gebruikt worden voor al die filmpjes?
Wie zelf eens al die filmpjes bekijken wil, kan terecht op onderstaand adres.
http://www.apple.com/getamac/ads/
http://www.theage.com.au/news/biztech/apple-attack-ads-poke-fun-at-pcs/2007/02/01/1169919513807.html

NEDERLANDSE SPAMMER VERZOND 9 MILJOEN MAILS
In Nederland is een spammer wel met een zware boete bedacht: hij moet maar liefst 97.000 dollar betalen omdat hij, verschiet niet, 9 miljoen mails vertuurd had!
In die mails maakte hij reclame voor erectie pillen, porno site en dergelijke. Het is, volgens de Nederlandse waakhond OPTA, de grootste boete ooit gegeven aan een spammer.
Onze mening: zo'n boete kan niet zwaar genoeg zijn. De spammers zijn het hele internet aan het vergiftigen - meer dan 90% van alle mails is nu al spam. De man verdiende trouwens goed met zijn verderfelijke praktijk: in één jaar tijd zou hijer 52.000 dollar mee bijeengerijfd hebben...
http://www.theage.com.au/news/security/dutch-spammer-sent-9-billion-emails/2007/02/03/1169919576491.html

WOENSDAG VIRUSDAG: VISTA ZAKT VOOR DE TEST
Geen goed nieuws voor Microsoft. Op een moment waarop de meeste waarnemers het erover eens zijn dat de voornaamste reden om over te schakelen naar de nieuwe versie van het Windows OS de verbeterde beveiliging is, komt het bericht dat de Windows Live ONeCare er niet in geslaagd is om virussen tegen te houden. En als je dan weet dat deze online scandienst dezelfde antivirusmotor gebruikt als hetgeen er in Vista zit, dan voorspelt dit niet veel goeds voor Vista.
Het gaat om een test uitgevoerd door Virus Bulletin. Dat bedrijf test antivirus programma's uit met macrovirussen, bots, wormen enz. Live OneCare was wel in staat om 100% van alle macro virussen op te sporen, maar miste verschillende virussen in het wild, polymorfe programma's en malware die bestanden infecteert.
Als het een troost voor Microsoft kan zijn: het is niet de enige 'beroemdheid' die met rode kaken komt te staan. Ook McAfee VirusScan Enterprise 8.51 en Norman Virus Control 5.90 kregen een blaam op dit rapport.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/6331959.stm?tag=nl.e777

WOENSDAG VIRUSDAG: SUPER BOWL VIRUS NEEMT STEEDS MEER UITBREIDING
Een nieuw virus, dat voor het eerst ontdekt werd op websites rond de Amerikaanse Super Bowl raakt steeds meer verspreid. Het gaat om een JavaScript, dat misbruik maakt van twee gekende zwakke plekken in Microsoft Windows, waarvoor Microsoft notabene al in april en januari patches uitgebracht had. Wie die patches niet geïnstalleerd had op zijn pc, voelt nu de gevolgen: bezoek je met zo'n onbeschermde pc een van de besmette sites, dan heb je het zitten: de code stuurt je door naar een tweede webserver, gebaseerdin China, en tracht een programma te installeren op jouw pc dat dan een Trojaans paard gaat downloaden alsook je paswoord en andere vertrouwelijke gegevens noteren om door te sturen naar zijn 'baasje'.
Het script verscheen op websites rond Amerikaans voetbal, die met de Super Bowl uiteraard veel bezoek over de vloer kregen. Het beveiligingsinsituut SANS raadt webmasters aan om hun logs na te kijken om te zien of er vanop hun site ook verkeer naar deze verdachte servers gedirigeerd wordt.
http://www.pcworld.com/article/128758-1/article.html?tk=nl_dnxnws

WOENSDAG VIRUSDAG: FOUT IN EXCEL

Hopelijk ben je die berichtjes over virussen nog niet beu, want wij hebben er nog eentje te melden. Dit maal gaat het om een beveiligingslek in Excel, waarvan hackers gebruik maken. Zij sturen een speciaal bewerkt Excel bestand als bijlage in een mail, of zetten die op websites om te downloaden. En eens jij zo'n bestand op je pc geopend hebt, kan de hacker de controle over jouw computer overnemen.
Office 2000, Office 2003 en Office XP hebben last van dit euvel, maar ook Office 2004, de speciale versie van Office voor de Mac. Het gaat om een zogenaamde "zero day" aanval, dat wil zeggen dat de hackers misbruik maken van een beveiligingslek in een software vooraleer er een patch uitgebracht kon worden.
Zo. En nu hopen we dat het genoeg geweest is over virussen voor deze week!
http://www.microsoft.com/technet/security/advisory/932553.mspx
http://secunia.com/advisories/24008

BEATLES EN APPLE BEGRAVEN STRIJDBIJL
Apple en Apple hebben de strijdbijl begraven - dat is: het muziekbedrijf van The Beatles en het computerbedrijf van Steve Jobs hebben het dispuut over het gebruik van de naam "Apple" bijgelegd. Het bedrijf dat de wereld de iPod schonk wordt eigenaar van alle handelsmerken, en zal sommige daarvan in licentie geven aan het muziekbedrijf. Het feit dat Steve Jobs tijdens zijn keynote op Macworld aankondigde dat Apple voortaan als Apple Inc. door het leven zou gaan, en het predikaat "COmputers" uit zijn naam liet vallen, mag als prelude beschouwd worden op deze aankondiging. Volgende stap: het Beatles songs via iTunes, zoals sommge waarnemers voorspellen?
Trouwens, als je Steve Jobs, CEO van Apple mag geloven, dan gaat de online muziek een gouden eeuw tegemoet: geconfronteerd met de kritiek als zou hij de iPod/iTunes gebruikers gijzelen (muziek aangekocht bij iTunes Music Store kan enkel gespeeld worden op een iPod), heeft de man maar meteen gezegd dat, als het aan hem lag, die hele DRM afgeschaft mag worden!
http://www.betanews.com/article/Apple_Beatles_Settle_Trademark_Spat/1170691161
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBIBu0RjB3v0Jhb0NknY0Eu
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=28814732-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

HET ROMMELT IN HET FILMWERELDJE
Er zijn steeds meer bedrijven die je films willen laten downloaden. Omdat zo'n film gemakkelijk honderden giga groot is, is dat niet zo evident. Je wil die film NU zien, en hebt vaak geen zin om uren te wachten tot hij gedownload is. Daarom werden er systemen uitgedokterd die het afspelen van de film laten beginnen als er al een klein deel van de film aangekomen is op je pc - o.a. Apple heeft dit systeem in zijn AppleTV ingebouwd, en de Amerikaanse online verhuurder Netflix biedt het systeem ook aan.
De filmindustrie stond echter lange tijd wantrouwig tegen het downloaden van films via het internet - uit vrees voor massale piraterij natuurlijk. Steve Jobs, die ook films wil aanbieden via iTunes, was er tot nu toe niet in geslaagd om Hollywood ervan te overtuigen dat er voldoende DRM in de films zou zitten, en piraterij dus moeilijk zoniet onmogelijk gemaakt werd, zodat zij hun films aan Apple in licentie zouden geven.
Nu is een andere speler daar wel in geslaagd: de grote Amerikaanse supermarkt keten Wal-Mart - een beetje vergelijkbaar met onze Aldi. Die keten start nu met downloads via het internet... en heeft meteen akkoorden kunnen afsluiten met zes filmstudio's om hun kaskrakers te brengen. De films zullen ook snel beschikbaar zijn: de dag dat de film uitkomt op DVD, zal hij ook via het internet te krijgen zijn.
Wanneer er in ons land zo'n aanbod komt, moet er toch wel dringend gesleuteld worden aan de downloadlimieten die nu bij sommige providers tellen, zoals bij Telenet. Een of twee filmpjes, en je limiet voor de hele maand is opgebruikt!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070206-8776.html

HET ROMMELT IN HET FILMWERELDJE 2
We blijven nog even bij onze films. Want tegenover al dat geweld van films die je via het internet kan downloaden, staan natuurlijk de bioscopen die hun bezoekersaantal voortdurend zien slinken. Zij wijten dat voornamelijk aan het feit dat de tijdspanne tussen het uitbrengen van een film in de zalen, en het uitbrengen van de film op dvd (en binnenkort dus ook voor download) steeds korter wordt.
Nu, uiteraard zal die factor wel meespelen, maar je mag ook niet vergeten dat het plezier van "een cinemake doen" de laatste tijd flink vergald wordt:de tickets zijn peperduur, je moet vaak lang wachten aan de kassa (alhoewel je tegenwoordig ook via het internet kan reserveren uiteraard), de cola en popcorn die je koopt kosten stukken van mensen, de films beginnen traditiegetrouw pas nadat je een half uur reclame hebt moeten kijken... En bovenal, en dat is misschien de grootste irritatie van alles: mobieltjes die bellen en mensen die de onbeleefdheid hebben om luidop hun gesprekken te voeren!
En dat terwijl de belevenis van een film thuis te bekijken sterk vooruit gegaan is: home cinema, dolby surround, grootbeeld tv, hoge kwaliteit....
Hoe het ook zij: enkele grote bioskoopketens trekken aan de alarmbel: Het Britse Odeon en Vue, het Duitse Cinemaxx en Cinestar. Zij hebben enkele grote kaskrakers geschrapt, juist omdat de filmmaatschappijen aangekondigd hebben dat deze films binnenkort al op dvd uitkomen.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070206-8781.html

HACKERS TRACHTEN INTERNET LAM TE LEGGEN
Deze week kregen 3 van de 12 computers die het zenuwcentrum van het internet vormen, de root name servers, een verdachte, ongewoon grote hoeveelheid verkeer te verwerken. Meteen ontstond het vermoeden dat hackers het internet lam probeerden te leggen.
De aanval duurde 12 uur lang, maar al die tijd hielden de servers stevig stand. Achter de schermen werkten computerdeskundigen wel over de hele wereld als razende om deze enorme volume data te kunnen verwerken, die de pijpen van het internet dreigden te doen vollopen, overstromen, met een vertraging, zelfs een halt van het internet tot gevolg.
De meeste internauten zullen helemaal niets van deze aanval gemerkt hebben. Maar dat wil niet zeggen dat de Amerikaanse overheid geen onderzoek instelt naar deze aanval op het internet. Volgens de eerste berichten zou de aanval gedirigeerd zijn vanuit Zuid-Korea, maar dat vergt allemaal toch nog nader onderzoek. Tegenwoordig zijn er zoveel "zombie computers" op het internet dat de échte dader zich vaak veilig op de achtergrond kan houden. Volgens Vint Cerf, de man die het TCP/IP protocol mee bedacht en beschouwd wordt als een van de stichters van het internet; zouden er immers al 150 miljoen zombie pc's zijn - pc's waarvan hackers zonder dat de eigenaars het weten de controle overgenomen hebben, en die door deze hackers ingezet worden bij hun snode plannen: aanvallen zoals deze, maar ook het versturen van massale spam-mailings.
http://solutions.journaldunet.com/0702/070208-dns-ddos-attaque.shtml
http://www.usatoday.com/tech/news/computersecurity/2007-02-07-hacker-attack_x.htm

GORBATSJOV EN GATES BEMOEIEN ZICH MET RECHTZAAK
In Rusland loopt er momenteel een rechtzaak tegen een schoolhoofd, die ervan beschuldig wordt piraat Windows software aangekocht te hebben. Om eerlijk te zijn: de man had computers aangekocht waarvan hij dacht dat alles legaal was, maar achteraf bleek dat er piraat versies van Windows op stonden. De man kreeg een proces aan zijn been, en riskeert nu gevangenissstraf.
President Gorbatsjov trok zich het geval aan, en schreef een open brief naar Microsoft topman Bill Gates, om hem te vragen deze piraterij, uit goede bedoelingen gepleegd, door de vingers te zien. Hij schreef o.a. in zijn brief dat "dit schandalige proces er kwam op bevel van Microsoft, dat het als een voorbeeld wil stellen."
Bill Gates heeft nu echter geantwoord, en het werd een "njet". Microsoft zou geen hand gehad hebben in het Russische onderzoek en de daarop volgende rechtzaak. De woordvoerster van Microsoft in Rulsand, Olga Dergunova: "Deze zaak verd ingeleid door de Russische overheid, onder Russische wet." Zij voegde eraan toe dat Microsoft in een dergelijk geval niet tot een proces overgaat, omdat het maar een klein aantal computers betreft. Wel als het om 'grote vissen' gaat - mensend die op grote schaal software namaken, verdelen. Zou het dan een manoeuvre zijn van de Russische overheid om Gates in een daglicht te stellen?
http://www.usatoday.com/tech/news/2007-02-07-microsoft-gorbachev_x.htm

WEBMAIL: VEEL MAIL VERLOREN
Webmail mag dan al heel gemakkelijk zijn (je hebt toegang tot je mail waar je ook bent, via de gewone browser), betrouwbaar blijkt het helaas niet te zijn. Dat mag lijken uit een onderzoek van het bedrijf Lyris, dat de ontvangst van e-mails onderzocht bij 38 verschillende providers .
Belangrijkste vaststelling: er is een grote kloof tusen de Europese en Amerikaanse providers. In Europa kwam 94% van de verstuurde e-mails goed aan in de mailbox van de bestemmeling, tegenover 88% bij de Amerikaanse providers.
En ook de spamfilters blijken bij de Europese providers beter te werken dan bij de Amerikanen: hier werd een een percentage van 1% vastgesteld voor "valse positieven" (mails die onterecht als spam gemarkeerd worden), tegenover 5,5% in de VS.
Duidelijke cijfers hierover vind je in dit artikel bij Journal Du Net.
http://solutions.journaldunet.com/0702/070208-etude-lyris-webmail.shtml
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EEN ORIGAMI VOUWPATROON ALS AFSTANDSBEDIENING?
Afstandsbedieningen van onze tv, radio, video bevatten zoveel knopjes en zijn, net als de mobieltjes, dingen waar je als gewone gebruiker gemengde gevoelens over hebt. Enerzijds vind je het wel knap dat je toestel zoveel mogelijkheden heeft, maar anderzijds: waarvoor diende dat knopje nu weer? En hoe moest ik nu nog die video, pardon: disk, programmeren?
Als tegengewicht tegenover al die knopjes wil de Origami TV Remote Control terug de simpelheid invoeren: deze afstandsbediening heeft geen knopjes maar doet denken aan het vouwpapiertje waarmee wij vroeger al skind ook speelden. De afstandsbediening zou enkel de belangrijkste functies van de tv controleren, zoals het selecteren van een kanaal, en de geluidssterkte.
Een intrigerend idee, waar wij toch wel zware twijfels hebben!
http://www.engadget.com/2007/02/04/origami-tv-remote-control-redefines-remote-simplicity/

JE AUTO IN HET OOG HOUDEN
Verleden week werd in CaliforniŽ de DEMO conferentie gehouden, een beurs die, zoals de naam het al zegt, nieuwe technologieŽn en diensten voorstelt die in de pijplijn zitten. Er werden zo'n 70 nieuwigheden geserveerd, waarvan sommige er erg smakelijk uitzagen. Hieronder ook de nieuwe dienst die het bedrijf Inilix wil brengen: door middel van gps satellieten de auto van de gebruiker in het oog houden, en informatie naar hem doorsturen.
Wat heb je daar nu aan, zal je zeggen - ik zit toch zelf in de auto, dus ik heb toch alle informatie die ik nodig heb? Aha, er is wel degelijk een toepassing voor deze dienst. Ongeruste ouders kunnen zo bijvoorbeeld uitvinden waar hun kroost uithangt. En of zoon- of dochterlief niet te snel met de auto rijdt. Werkgevers kunnen dan weer zien zien waar de bestelwagens van het bedrijf zich bevinden, en krijgen hiervan een berichtje per e-mail of sms. Je kan zelfs verwittigd worden wanneer de auto, die jij zopas geparkeerd had, verzet wordt (allicht door een dief), met meteen een melding van de plaats waar de auto zich nu bevindt, zodat je dit kan doorgeven aan de politie. Handig,alhoewel een tikje teveel Big Brother naar onze smaak. Het wordt trouwens alleen in de VS aangeboden, dus voorlopig moeten wij ons hier nog niet ongerust maken... Maar wat niet is, kan altijd nog komen!
http://www.usatoday.com/tech/products/gear/2007-02-01-car-tracking_x.htm

MET JE MEDIAPLYAER OPSTARTEN IN LINUX
Waarom zou je je draagbare player alleen gebruiken om muziek af te spelen? Per slot van rekening is het een opslagmedium, en op die 3 tto 5 giga die de huidige players bevatten kan je immers toch al heel wat progjes kwijt! Dat is het achterliggende idee van de Wizpy player. Die kan niet alleen gewoon muziek en video afspelen, maar bevat ook een opstartbare verie van Linux, plus een browser, en verschillende andere nuttige tools.
Turbolinux zal deze Wizpy multimediaplayer in februari beginnen te verkopen in Japan via haar website. De playerkan Ogg, MP3 en WMA audioformaten aan, XviD, MPEG4 filmpjes en JPEG afbeeldingen. Het toestel kan ook geluid opnemen als MP3 bestand, en tekstbestanden weergeven, en heeft nog een FM radio op de koop toe.
Een wonder toestelletje, dat naar onze mening ook hier in Europa hoge ogen zal gooien!
http://www.pcworld.com/article/128717-1/article.html?tk=nl_dnxnws

XPOWER POWERSOURCE: ALTIJD ENERGIE!
Een slim idee. Als je een laptop koopt, ben je geneigd een extra batterij te kopen, voor als de eerste leeg is en je nog verder wil werken. Koop je later een nieuwe laptop, dan koop je opnieuw een extra batterij. Maar waarom niet slimmer zijn? Dit is een handig ding, een extra energiebron. Het gaat om een klein toestel dat je oplaadt, en waarop je dan later, via een gewone stekker, je laptop kan aansluiten.
Maar het wordt nog mooier. Het toestel heeft ook twee USB-poorten, een beveiliging tegen overlading en te lage spanning,. Je kan dus niet alleen je laptop opladen, maar ook je draagbare muziekspeler, je DVD player, maar ook je iPod. Echt handig, niet?
http://www.xantrex.com/

FOTOSOFTWARE NEEMT DE MAAT
Een foto nemen van een gebouw, en meteen de maten van de gevel, ramen en deuren weten? dat is wat deze software belooft te doen. Het is software van een Amerikaanse beginnend bedrijf, en zij analyseert de software op een foto, om er maten en afstanden aan toe te voegen: hoogte, diameter, afstand. Het kan zowel om opnamen gaan binnenhuis, als buiten.
Richtlijn voor de resolutie van de camera is één megapixel voor opnames van dichtbij, en twee megapixel voor opnames die tot op 4,5 meter afstand genomen werden. Wil je foto's nemen van nog grotere afstand, dan moet je een camera hebben van vier megapixel.
Handig - vooral als je op huizenjacht bent!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070208004
http://www.iphotomeasure.com/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Studie zegt: steeds meer komen kinderen in aanraking met porno op het internet, vooral via P2P ruildiensten... maar zeggen erbij dat het hen niet nteresseert...
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBIBu0RjB3v0Jhb0Nkni0EC

*** Renault schrijft een wedstrijd uit voor kortfilmjes rond haar Clio-wagen
http://www.journaldunet.com/breve/france/8964/renault-lance-un-concours-de-courts-metrages-pour-sa-clio.shtml

*** De website van de veelbekeken Superbowl in de VS besmet met een Trojaantje
http://solutions.journaldunet.com/breve/international/8949/le-site-internet-du-super-bowl-infecte-par-un-cheval-de-troie.shtml

*** Jabra heeft een nieuwe draadloze headset uit voor op kantoor, de T5330, die de goede combinatie prijs/kwaliteit biedt: verbetgering van he geluid, maar toch een zacht prijsje.

*** Britse onderzoekers maken een hack voor smart cards
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=29026477-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** TomTom denkt aan de verliefden met zijn speciale Valentijn-promo: bij aankoop van een TomTom ONE ontvangt de gebruiker gratis een "love pack", bestaande it een beschermtasje en thuisoplader.

*** Voortaan is GMail er voor iedereen, ook zonder uitnodiging
http://www.journaldunet.com/breve/international/9041/gmail-disponible-pour-tous-les-internautes.shtml

*** Volgens een onderzoek zou het spelen van videospelletjes goed zijn voor onze ogen!
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=29241133-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=06157035.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


BLOC PARTY - WAITING FOR THE 7:18
[Rock] Deze week gingen we opnieuw te rade bij de onvolprezen podcast All Songs Considered van NPR, om de pareltjes die zij opduiken ook aan jou te kunnen voorschotelen. Als eerste is er Bloc Party. Een band die mooie rock maakt, soms zacht en teder, dan met veel gitaargeweld. Absoluut een aanrader, deze song!
http://www.blocparty.com/
http://www.npr.org/programs/asc/archives/20070201/#party

JAMES YORKSTON - WOOZY ON CIDER
[Singer/songwriter] Een erg goede componist; zijn muziek kan je misschien onder new age rangschikken, erg narratief (de man vertelt bij deze song inderdaad ook een verhaaltje). Na een tijdje voel je, door de zachte stem die praat en het repetitieve ritme van de song, ook echt wat 'wooziy on cider' (wazig door de cider) betekent.... Heel mooi!
http://www.emusic.com/artist/11609/11609748.html
http://www.myspace.com/jamesyorkston
http://www.npr.org/programs/asc/archives/20070201/#yorkston

PANDA BEAR - BROS
[Singer/songwriter] Alhoewel de naam Indiaanse roots laat vermoeden, is de man geboren in Baltimore. Een tijdlang vormde hij, samen met enkele ander vrienden, de band Animal Collective. Mooie muziek met een erg indringend ritme.
http://www.paw-tracks.com/edit/artistsEdit.htm#panda
http://www.npr.org/programs/asc/archives/20070201/#bear
http://www.emusic.com/artist/11586/11586846.html

DEERHOOF - MATCHBOOK SEEKS MANIAC
[Rock] Een band uit San Francisco die compromisloze muziek maakt sins 1994. Goede rock - met een tikje moderne punk eraan vast, waarvoor de zang zorgt. De moeite waard.
http://www.npr.org/programs/asc/archives/20070201/#hoof
http://www.emusic.com/artist/11558/11558045.html
http://myspace.com/deerhoof

VIEUX FARKA TOURE - COURAGE
[wereldmuziek] Alhoewel de naam je zou kunnen doen denken dat deze artiest de zoon is van de bekende Ali Farka Touré, is het juist omgekeerd. Maar net zoals zijn vader is 'vieux" een erg talentrijke gitarist, songwriter, percussionist uit mali.
http://www.vieuxfarkatoure.com/
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=89601947
http://www.npr.org/programs/asc/archives/20070201/#toure
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Onze edelste gevoelens leiden altijd weer tot de gemeenste daden.
[Jean Anouilh]
De nieuwe oogstONZE MOEDERTAAL
Een erg goed gemaakte weblog over onze eigenste taal, het Nederlands. Je vindt er zo goed als elke dag een bijdrage. Soms van beschouwende aard, soms met tips voor online tools, soms met tips over veelgemaakte fouten. Een site die absoluut tussen jouw bookmarks thuis hoort! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://taal.web-log.nl/

WAT MANNEN WILLEN...
Een site voor de heren, waar je momenteel ook de top 99 van de meeste begeerlijke vrouwen vindt. Erg plaagziek opgevat - want wil je weten wie erop nummer 1 staat, dan moet je even geduld hebben. De lijst begint namelijk op plaatsje 99, en telt dan terug. Maar je krijgt wel heel veel moois te zien!
[Taal: Engels]
http://www.askmen.com/

VISTA: VERNIETIGENDE KRITIEK
We hebben het er verleden week al over gehad: moet je nu eigenlijk upgragden naar Vista of niet? Als je dit artikel leest bij CNet, dan is het antwoord ronduit: NEEN - met uitroepteken. Vista wordt gewoon een 200 dollar kostende service pack genoemd voor Windows XP. Lees zelf maar.
(Taal: Engels]
http://reviews.cnet.com/4520-3513_7-6689143-1.html?tag=nl.e497

MONUMENTENSTRIJD
Heb jij ook met open mond gekeken naar sommige van de gebouwen die voorgesteld werden bij de Monumentenstrijd? Het mijngebouw heeft op ons diepe indruk gemaakt - van zo'n hoge industrieel-architectonische waarde, met de knappe combinatie tussen design en functionaliteit... Op de website van Monumentenstrijd kan je de verschillende gebouwen nog eens virtueel bezoeken, en kan je zelfs virtuele kaartjes sturen met mooie opnames van deze monumenten als thema.
http://www.monumentenstrijd.be

ZOEKEN IN BOEKEN
Deze site ziet er echt niet uit. Gewoon een blanco pagina, met bovenaan een zoekvakje. Maar toch kan zij je echt wel van dienst zijn. Hier kan je nameljk een zoekactie uitvoeren bij drie verschillende databanken / sites die boeken verkopen: A9 van Amazon, Google en MSN Live Search. Verrassende resultaten! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://kokogiak.com/booksearch/

CSS CHEAT SHEET
CSS, Cascading Style Sheets, is een technologie die voortdurend toegepast wordt op het internet - zij zorgt ervoor dat de echte inhoud van een pagina afgescheiden wordt van de opmaak van die pagina. Wil je later de lay-out van een pagina aanpassen, dan is dat erg simpel als je CSS gebruikt
Op deze site vind je een heel handig 'spiekbriefje' (cheatsheet) waaring alle selectoren en hun eigenschappen vermeld staan. Om onder je hoofdkussen te bewaren!(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.ilovejackdaniels.com/cheat-sheets/css-cheat-sheet/

PIXEL2LIFE
Deze site is een mooie bron voor al wie op zoek is naar handleidingen. Algemene handleidingen van programma's, maar ook tips om bepaalde handelingen uit te voeren met een bepaald programma. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pixel2life.com/

PAGEFLAKES: VLOKJES VAN HET INTERNET OP JOUW STARTPAGINA
Een interessante nieuwe dienst: hier kan je een eigen startpagina aanmaken, en stukjes van andere sites toevoegen: het weer, nieuws, sport, ontspanning, muziek, e-mail... Gewoon aanklikken en slepen. Je kan ook gebruik maken van de vlokjes (flakes) die anderen ontdekt en/of toegevoegd hebben, via de button Add Flake. Om eens uit te proberen!
[Taal: Engels]
http://www.pageflakes.com/

LastTV
Deze website kan voor jou je persoonlijke zender worden, waar je non-stom muziekvideo's kan bekijken. Gewoon even aanmelden, en je krijgt een hele waterval muziek, gecombineerd met filmpjes van YouTube. Eigenlijk is dit de kruising tussen YouTube en Last.FM. Opnieuw: een site die wij je zeker aanraden om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://lasttv.net/

iPOD INDEX
Eigenlijk hebben wij er nooit bij stilgestaan, maar een index is nu eenmaal een standaard die de duurte van bepaalde artikels in het oog houdt. Waarom dan geen index gemaakt die ziet hoeveel de iPod kost in verschillende landen? Er bestonden al een index gebaseerd op de Big Mac, nu is het de beurt aan de big iPod!
http://money.cnn.com/2007/01/18/news/international/bc.ipod.currencies.reut/index.htm?postversion=2007011809

VISTAINFO
Nu Vista beschikbaar is, moet je natuurlijk heel wat gaan bijleren over dit nieuwe OS. De site VistaInfo, een productie van ComputerIdee en PCM, brengt je nie alleen het laatste nieuws over dit OS, maar geeft je ook heel wat tips. Een aanrader. (bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.vistainfo.nl

WERELDKLOK
Met deze wereldklok kunt u nagaan wat het tijdverschil is tussen BelgiŽ en de rest van de wereld. (Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://users.telenet.be/sunbeams/Wereldtijd.htm

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ATNATURE
Wie een trouwe kijker is van "Man bijt hond" kent zeker de rubriek "Buitenbeeld" waarin natuurliefhebbers ons telkens verrassen met natuurfilmpjes uit eigen tuin. De mensen achter de videocamera zijn ook verwoede natuurfotografen en laten je op hun site meegenieten van hun prachtige foto's. In de rubriek XPO is momenteel een schitterende reeks te zien van Ludo Goossens over Bulgarije en in de rubriek "Pick-a-pick" worden tekst en beeld op een magistrale manier met elkaar gecombineerd (klikken op de foto's om de reeks te doorlopen).
(taal : Nederlands, Engels) [Filover]
http://www.atnature.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PACMAN PLATFORM 2 (GAME)
Een leuk spelletje met PacMan in de hoofdrol...
http://www.inflash.com/list/x.php?link_id=9746

VRIJDAG FILMDAG : FIRMIN
OfficiŽle website van deze komische film met Firmin Crets (alias Chris Van Den Durpel) en Jan Decleir in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf : 14 februari 2007.
(taal site : Nederlands) [Filover]
http://www.firmincrets.be/

====VERS VAN HET KLAVIER====

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

MARJOLEIN
OfficiŽle website van dit nieuw jong zangtalent.
http://www.marjolein.tv

ALEX LEAVON
OfficiŽle website van deze in Frankrijk geboren Duitse Trance&Progressive-DJ met diverse podcasts.
http://www.alexleavon.com/

PETER MAFFAY
Hij scoorde in 1971 wellicht zijn grootste hit "Du". Hij zingt nog steeds.
http://www.maffay.de

PETULA CLARK
"Coeur blessé" (1960) is nog steeds een vaak gedraaide plaat.
http://www.petulaclark.net


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Topless voor meer vrouwelijke fans
http://www.ad.nl/sport/article1074665.ece
- Alle honden hun eigen blog
http://www.ad.nl/multi-media/article1067875.ece
- 'Online muziekmarkt openbreken'
http://www.ad.nl/economie/article1066971.ece

*** Digitale Revolutie
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Audio en video converteren naar een Exe
Als je iemand een audio- of videobestand toestuurt, en je zeker wilt weten dat deze het kan afspelen. Maak er dan eerst een exe van.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17598
- Skype 3.0
Skype heeft weer een niewe versie uitgebracht. De veranderingen bevinden zich op het gebied van videotelefonie en publieke chatrooms.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=5379
- Windows Media Center
Onder Vista zijn de mogelijkheden van Windows Media Center verder toegenomen. Het is erg interessant om je PC nu aan de TV te koppelen. Je kunt zo een HD-recorder uitsparen.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=18033

*** Elektro.be
http://www.elektro.be
- Externe Blu-ray brander
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32007&newsid=4496
- 3CCD-camcorder met optische beeldstabilisator
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4512
- Navigatiesysteem met 40GB harde schijf
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32007&newsid=4513

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Operatoren: Een oplossing om Google en Yahoo te overtroeven?
Terwijl Google alsmaar zwaarder begint door te wegen, maken de mobiele operatoren zich zorgenÖ.over hun publicitaire inkomsten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16146&style=34360
- Een Franse sharingsite voor toeristische ervaringen
Wie is er op vakantie nog nooit problemen tegengekomen? Nochtans zou het grootste deel van dergelijke onnodige zorgen vermeden kunnen worden dankzij het delen van persoonlijke ervaringen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16150&style=34360
- Google boost het mobiele Gmail
Google Frankrijk lanceert vandaag een mobiele variant van Gmail, haar gratis webmail.

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Vista: wat ga jij beslissen?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/windows--os/vista-wat-ga-jij-beslissen.cfm
- Je foto's online bewerken
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/je-foto-s-online-bewerken.cfm
- Presently : Powerpoint in google-versie
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/presently--powerpoint-in-google-versie.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Nieuwe blog over Search Engine Marketing
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3872
- Analyse: digitale content in Europa
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3870
- CommerciŽle oplossing voor rendabele e-book verkoop
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3869

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Online tv-series en films kijken
http://be.theinquirer.net/2007/02/online_tvseries_en_films_kijke.html
- Britse Emailadreslijstfirma veroordeeld
http://be.theinquirer.net/2007/02/britse_emailadreslijstfirma_ve.html
- Brits Internet down door East Enders
http://be.theinquirer.net/2007/02/brits_internet_down_door_east.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Rabobank waarschuwt voor golf van phishingmails
http://tweakers.net/nieuws/46270/Rabobank-waarschuwt-voor-golf-van-phishingmails.html
- Riaa niet blij met Jobs' voorstel om drm te laten vallen
http://tweakers.net/nieuws/46276/Riaa-niet-blij-met-Jobs-voorstel-om-drm-te-laten-vallen.html
- Microsoft blijft naam Hotmail toch gebruiken
http://tweakers.net/nieuws/46265/Microsoft-blijft-naam-Hotmail-toch-gebruiken.html
WikipediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Vlaams boekverluchter en hofschilder - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Hennecart
* Stoïcijns filosoof uit de 2e eeuw v. Chr. - http://nl.wikipedia.org/wiki/Krat%C3%A8s_van_Athene_%28filosoof%29
* Chinese tuin in Haren - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_tuin_in_Haren
* Luxemburgse Rooms-Katholieke partij - http://nl.wikipedia.org/wiki/Parti_de_la_Droite
* Slag in de Oudheid die het lot van het Perzische Rijk besliste - http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Gaugamela
* Nederlands kampioenschap badminton 2007 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_badminton_2007
* Plaats in de Russische oblast Sverdlovsk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bilimbaj
* Een van de 13 staten van MaleisiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pahang
* Volk in AustraliŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nyungahs
* Broer van Sinterklaas - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Piter
* Boerenpartij RoemeniŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Boerenpartij_%28Roemeni%C3%AB%29
* Vleermuis die voorkomt in India en Cambodja - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wroughtons_vrijstaartvleermuis

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Kabinetsformatie in Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinetsformatie_Nederland_2006-2007
* Stad waar momenteel zware overstromingen van rivieren zijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jakarta

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Mexico - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Mexico
* De laatste week wordt veel informatie over Saoedi-ArabiŽ toegevoegd, waaronder:
o Een stad in Saoedi-ArabiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tabuk%28stad%29
o Een provincie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Medina_%28provincie%29
o Een nieuwspagina - http://nl.wikipedia.org/wiki/In_het_nieuws_-_Saoedi-Arabi%C3%AB
o Een moefti - http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdul_Aziz_Aal_ash-Shaikh

Wikiraadsel: Van welk volk bevond het centrum van beschaving zich ongeveer op de plaats waar zich nu Mexico-stad bevindt? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070208

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS VOOR WEBWERKERS

Deze week onderbreken wij even onze reks tips voor iTunes, met enkele tips van medewerker Sjeef over de keuze: maak ik mijn website zelf of niet.
Deel 1: Zelf een website maken

Er zijn drie redenen waarom mensen op het Internet gaan. Voor informatie, voor entertainment of om iets te kopen. Je site zal dus aan één van deze behoeftes tegemoet moeten komen. Wil je mensen informeren over je hobby? Je vereniging? Je bedrijf? Of je kerk? Een website is de manier. Wil je bezoekers een vorm van entertainment aanbieden, zoals chatten, of games? Een website is de manier. Wil je iets verkopen aan een grote groep mensen? Een website is de manier!

Manier 1: zelf een website maken...
Wat is wijsheid? Het is natuurlijk geweldig om zelf een website te kunnen maken, omdat je dan altijd zelf de aanpassingen kunt doen. Maar ja, dan moet je dat wel eerst leren en dat vergt tijd. Heb je tijd? Lees dan gerust verder. Heb je nu al geen tijd over in je drukke weekschema? Kies dan gewoon voor uitbesteden of kant en klaar, anders ben je over een jaar nog niet online

Voordelen:
- niet afhankelijk van anderen wat betreft het creŽren en aanpassen van je site
- site blijft fris en up-to-date
- het is makkelijk je eigen visie in je site te verwerken
- unieke vormgeving / eigen signatuur
- kost weinig geld

Nadelen:
- onbekend terrein, je zult je er in moeten verdiepen
- (in het begin) geen professionele uitstraling
- aanloop problemen / beginners fouten / irritatie / frustratie
- kost veel tijd

TIPS VOOR WEBWERKERS
Deel 2: uitbesteden aan een designer...
Uitbesteden aan een webdesignburo geeft ongetwijfeld de meest professionele uitstraling aan je website. De webdesigners verdienen de kost met het maken van websites. Logisch dat ze daar beter in zijn dan de gemiddelde doe-het-zelver.

Voordelen:
- professionele uitstraling
- geen aanloop problemen / beginners fouten / irritatie / frustratie
- vaak direct het gewenste resultaat
- kost (jezelf) weinig tijd

Nadelen:
- kost veel geld bij aanschaf
- kost geld voor elke aanpassing
- je bent afhankelijk van anderen wat betreft het creŽren en aanpassen van je site
- te veel laten sturen door de designer
- het is iets minder makkelijk je eigen visie in je site te verwerken
- probeer je zelf gemotiveerd te houden om de site up-to-date te houden

TIPS VOOR WEBWERKERS
Deel 3: een Kant-en-Klaar website die je zelf eenvoudig kunt aanpassen...
Hoe zou je het vinden om een website Kant-en-Klaar binnen tien minuten in de lucht te hebben? Het kan namelijk echt! Alphamega heeft tientallen websites voor je gemaakt in meerdere kleuren. Kant-en-Klaar voor gebruik, met menu's, logo, contactformulier en al. Elk met een ander ontwerp en per ontwerp vaak keuze uit meerdere kleurstellingen en afbeeldingen. Je kunt je eigen logo er in zetten, teksten invoeren, foto's en plaatjes er in zetten, allemaal met een paar muisklikken.

Voordelen:
- lage prijs - een laag maandbedrag i.p.v. een hoog startbedrag
- vrijheid om te allen tijde op te zeggen, dus geen contracten waar je aan vast zit
- zelf je site aanpassen zonder programeerkennis - it's easy!
- kost weinig tijd, je hoeft alleen de inhoud er in te zetten, dat is een paar avonden werk
- professionele uitstraling
- geen aanloop problemen / beginners fouten / irritatie / frustratie
- vaak direct het gewenste resultaat
- niet afhankelijk van anderen wat betreft het creŽren en aanpassen van je site
- geen bijkomende kosten voor elke aanpassing aan de site
- site blijft fris en up-to-date
- het is makkelijk je eigen visie in je site te verwerken

Nadelen:
- geen uniek ontwerp
- geen scripting mogelijk

TIPS VOOR WEBWERKERS
Deel 4: Wat is hosting?
Oké, je hebt op een gegeven moment een website, maar die moet dan wel "op het Internet" gezet worden. Dat "op het Internet" zetten is hosting. Een hostingprovider zet je site op een computer (server) die 24 uur per dag, 7 dagen per week, met het Internet is verbonden. Hier en daar over de wereld verspreid staan gebouwen die volstaan met servers. Op elke server kunnen honderden websites gehost worden. In elk land zijn er hostingproviders die bemiddelen tussen die gebouwen met servers en de mensen die graag een website op het Internet willen zetten.

Hoe weet je nou of een hostingprovider betrouwbaar is?
Als een hostingprovider op zijn website niet meer laat zien dan alleen een prijslijst weet je dus niet of het een knul is op de zolder of een professioneel bedrijf. Zoek daarom naar een hostingprovider die goed uitlegt hoe alles werkt en vooral, die goed bereikbaar is.

Sjeef (geïnspireerd door AlphaMegaHosting)

TIPS ITUNES 47: SYNCHRONISEREN - DE SONGS VOOR JE IPOD MANUEEL SELECTEREN
Wil je niet automatisch alle songs van je iTunes bibliotheek met je iPod synchroniseren, dan kan je, eens je iPod aan je pc aangesloten is, de iPod "options" knop selecteren, en nu "Manually manage songs en playlists". Sleep nu songs van je iPod bibliotheek naar het icoontje van de iPod. Je kan op dezelfde manier ook speellijstjes naar je iPod slepen.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


DVD VIDEOSOFT
Windows - freeware
Met dit progje kan je alle belangrijke videoformaten omzetten in het gewenste formaat, en dvd's rippen. Je kan film-dvd's maken en branden, video en dvd naar draagbare players overzetten, zelfs scenes in een film uitknippen of samenvoegen.
http://www.dvdvideosoft.com/guides/dvd/extract-audio-from-video.htm
(zie ook opmerking achteraan in onze lezersrubriek)

TWEAK VISTA
Vista - freeware
Tja, we zijn dus zover: de eerste progjes voor Vista die je gratis kan downloaden. Om te beginnen dit gratis pakket met allerlei 'tweaks', een mooi woord voor tools om aan het besturingssysteem te sleutelen. (Bron: Wm W)
http://www.totalidea.com/content/tweakvi/tweakvi-index.html

SLEUTELEN AAN JE IE INSTELLINGEN
Windows - Freeware
Er mag dan wel een nieuwe versie uit zijn van de IE browser, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat een verbetering vindt. Sommigen vinden dat er nog heel wat gesleuteld moet worden aan die browser. Voor hen is dit progje een zaligheid. (Bron: Wim W)
http://www.intelliadmin.com/blog/2007/01/tweak-your-ie-7-settings.html

VAN EIGEN (NEDERLANDSTALIGE) BODEM
Windows - freeware
We mogen af en toe eens flink trots zijn op software van eigen bodem, in onze eigen moedertaal. Op deze site vind je enkele handige progjes, waarvan bovendien de broncode beschikbaar is, zodat je, als je wat handig bent met programmeercode, de software kan aanpassen aan je eigen behoefte.
http://www.xs4all.nl/~rokremer/dutch.htm

1. Tools voor IE: IE Toys
Windows - freeware
Een add-on voor je IE browser, met o.a. een tool om alle afbeeldingen van een site te verwijderen, wat het lezen vergemakkelijkt, een web-gebaseerde woordenboek en encyclopedie die beschikbaar wordt wanneer je een woord selecteert en dan rechts klikt, en een tool om de broncode te zien voor slechts een gedeelte van een webpagina, enz..(bron: WIm W)
http://www.bayden.com/ietoys/

2. Tools voor IE: Mouse Gestures
Win98/2000/XP - freeware - add on voor IE
Wie de speciale muisbewegingen gewoon is voor Firefox, zal deze add-on voor IE zeker kunnen appreciŽren. Zo kan je terugbladeren naar de vorige pagina door de rechter muisknop ingedrukt te houden en en de muis naar links te bewegen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64456/description.html?tk=nl_lg

VRIJDAG MACDAG: ADIUM X
Mac OS X 10.2 - 14,3 MB - freeware
Een instant messenger client, waarmee je kan chatten op de verschillende chatdiensten (AIM, Yahoo, MSN, Jabber, Gadu-Gadu, Trepia, Napster...). Onder de motorkap dezelfde open source kern als bij de Linux Client GAIM.
http://ct.download.com/clicks?t=29017853-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: LUX DELUXE
Mac OS X 10.3 - 10 MB -shareware
Een elektronische versie van het aloude en razend leuke gezelschapsspel Risk, maar dan met toegevoegde geluiden van explosies.. Je kan het spel ook via het internet spelen.
http://ct.download.com/clicks?t=29017859-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0Het laatste woord....Lezer Leo heeft een aanmerking op onze tip voor de software DVD Videosogt:
<<<
in het artikel over DVD Videosoft staat vermeld dat het freeware is, maar na downloading geeft men aan dat bij een conversie een watermerk zal geplaatst worden op het geconverteerde bestand omdat het een niet betalende versie is. Dit wordt pas vermeld als men met een conversie begint.

Toch heel veel lof voor al wat u via uw site op het internet plaatst Ik geniet er dagelijks van.
>>>>
~~~~~~~~~~
Lezeres Hilde brengt een correctie op een van onze tips:
<<<
Beste Hilde,
Een correctie op: BACK-UP VIA DE USB
Windows - freeware
Het Engineering bureau RE-Tech uit Amersfoort heeft een programma uit waarmee je op eenvoudige wijze back-ups kan maken op een USB stick of DVD. Naar eigen zeggen van het bedrijf werd het programma gemaakt uit pure noodzaak: het vond niets dat aan hun eisen voldeed.
http://www.re-tech.nl/
=>USB backup
=>Dit programma is GEEN freeware.... maar shareware!RE_DirSync versie 4 nu ook geschikt voor USB backup.
=>Het speciaal voor oa. servicebedrijven ontworpen programma om directory's op laptops te synchroniseren is uitgebreid met opties voor het maken van backups op USB-sticks of DVD's. Op gezette tijden, met een druk op de knop en op basis van een interval wordt de backup op de USB-stick bijgewerkt.
=>Download gratis een evaluatieversie.
>>>
Bedankt voor de correctie, HIlde!
~~~~~~~~~~~~~~
Lezer WIl heeft enkele uitstekende tips over Vista:
<<<
Is dit bij jullie al bekend!

2 Februari 2007

De upgrade-versie van Vista blijkt uitstekend te installeren op een kale pc. Iets waar normaal gesproken een flink duurdere retailversie voor nodig is.

http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/44865

Stappen plan eenvoudig vertaald: Met http://world.altavista.com

- Installeer de Vista Dvd.
- Vul niet de registratie sleutel in.
- Nu installeerd Vista de 30 dagen proef versie.
- Na voltooing installeren start de Pc opnieuw op met de Vista Cd.
- Vista weer installeren maar nu met product sleutel.
- Kies nu en schone installatie ( vorige moet worden verwijderd )
- Na installeren Vista registreren
- De map Windows Old kan worden verwijderd.

Bron:

http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=5932

Windows Vista Editie OEM Upgrade Volledig

Vista Home Basic Nl 90 129 279
Vista Home Premium Nl 99 219 329
Vista Business Nl 140 279 409
Vista Ultimate Nl 179 345 540

Vista Home Basic Nl-------90-------129--------279
Vista Home Premium Nl-----99-------219--------329
Vista Business Nl---------140-------279--------409
Vista Ultimate Nl----------179-------345--------540

------------------------------
Boot vanaf de Windows Vista Upgrade DVD en start het setup-programma.
Wanneer de productsleutel wordt gevraagd dan moet u deze NIET intypen. Klik op \"NEXT/Volgende\" en ga verder met de installatie. Nu zal een testversie van Vista worden geïnstalleerd die maar 30 dagen actief is.
Wanneer er om wordt gevraagd dan selecteert u de juiste versie van Vista die u gekocht hebt en gaat u verder met de installatie.
Wanneer de installatie voltooid is en u voor de eerste keer uw nieuwe Vista-desktop ziet dan draait u het installatie-programma nogmaals maar ditmaal vanuit Windows Vista.
Wanneer de set-up nu om de productsleutel vraagt, kunt u het wel gewoon intypen.
Wanneer er gevraagd wordt om een Upgrade- of een Custom (advanced)-installatie te doen dan kiest u voor Custom (advanced) om Vista schoon te installeren. Dit betekent dat u Vista voor een tweede keer installeert.
Wanneer de installatie voor de tweede keer is voltooid dan kunt u Windows Vista normaal activeren. U kunt de Windows.old-folder verwijderen. In deze folder staat alleen informatie die nodig is voor de installatie van Vista.

----------------------------
31 januari 2007

Vista-upgrade maakt XP-sleutel ongeldig.

Upgraders opgepast: als u uw Windows XP-installatie upgrade naar Windows Vista, dan is er geen weg meer terug. Het Vista-installatieproces maakt uw Windows XP licentiesleutel ongeldig, zodat deze niet meer te gebruiken is.

http://www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=1852502

>>>
~~~~~~~~~~
Lezer Luc heeft een vraagje - kan u hem verder helpen ?
<<<
Hallo,

Ik lees elke week en soms dagelijks uw nieuwsbrief en ben over de info die u ons allen bezorgtuitermate blij. Ik heb een klein vraagje waarop ik maar geen antwoord kan krijgen, waarschijnlijk een benaming die ik moet gebruiken die ik niet ken. Het gaat over fotos in zwart wit met enkele kleuren in, ik zoek dat soort fotos maar lijk ze totaal niet te vinden, ik weet zelfs niet juist hoe het op te zoeken in searchengines. Heeft iemand een idee hoe dit soort fotos genoemd wordt zodat ik er naar kan zoeken?

groeten
Luc
>>>>>>
~~~~~~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Niemand kan je je minderwaardig doen voelen zonder je toestemming
- Eleanor Roosevelt -