Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 8/2/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 485 van 3/2/2007
Gegroet lezers,

Gewoontegetrouw beginnen we dit nummer met enkele huishoudelijke mededelingen. Eerst en vooral: wij hebben jouw medewerking dringend nodig. Omdat veel spamfilters de netties-brief als spam beschouwen, gewoon omdat hij naar veel mensen tegelijkertijd verstuurd wordt, vragen wij jou om aan je provider of eigen spamfilter te melden dat Netties een legitieme mail is, en niet als spam beschouwd mag worden. Telenet bijvoorbeeld heeft een speciaal meldformulier hiervoor. Bemerk je dat netties blijft plakken aan de spamfilters, meld dit alsjeblieft aan je provider. Het helpt ons om doorheen de spamfilters te geraken - een hele opgave de laatste maanden, helaas...

Een tweede punt: soms krijgt de redactie mails van (commerciŽle) websites die vragen: kan je ons niet eens vermelden? De sites die de speciale rubriek besproken worden, worden enkel vermeld omdat wij geloven dat zij ofwel vernieuwend zijn, ofwel de lezer, jou dus, iets nieuw kunnen bijbrengen. Louter commerciêle sites worden in principe niet vermeld, tenzij zij behoren tot een van deze categorieŽn. Sommige website-eigenaars kunnen ontgoocheld zijn door onze houding, maar het is onze taak om dit e-zine interessant te houden voor jou, de lezer.

Zo. Dat is weeral gezegd. Niet langer getalmd, hier komt je leesvoer voor deze week!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
RED DE WERELD: GOOGLE IN HET ZWART!
Een gek idee, of toch wel iets om over na te denken? Zoals je allicht weet is de beginpagina van zoekmachine Google maagdelijk blank - enkel het logo, het zoekvakje, en enkele opties. De rest is en blijft leeg - en wit. Volgens sommgen zou dat wit echter teveel energie verbruiken, en zou er heel wat geld bespaard kunnen worden als Google zijn achtergrond in het zwart zet.
Een witte webpagina zou immers 74 watt gebruiken om te vertonen, en een zwarte pagina slechts 59. Voeg daarbij het feit dat Google zo'n 200 miljoen zoekopdrachten per dag krijgt, dus 200 miljoen keer vertoond wordt op de pc's van de gebruiker. Pak 10 seconden per zoekopdracht, en dan komt dat (de juiste berekening vind je op onderstaand adres) neer op 550.000 uur per dag. Het verschil tussen een zwarte en witte achtergrond is 14 watt (74-59). Afin, kortom: de hele besparing zou goed zijn voor 75.000 dollar.
Er werd daarom een petitie opgestart om Google te vragen zijn achtergrond te veranderen. En als Google het niet zelf doet, dan kan jij het doen, via een verandering in de CSS pagina's. Hoe dat exact in zijn werk gaat, lees je in de commentaren onderaan het artikel bij EcolroN.
http://ecoiron.blogspot.com/2007/01/black-google-would-save-3000-megawatts.html

MOET JE JE COMMENTAAR KUNNEN WISSEN?
Een interessante vraag. Bij de meeste blogs kan je tegenwoordig een commentaar kwijt, en zo'n persoonlijke mening roept weer een reactie op. Soms zeg je in zo'n commentaar of weerwoord een scheef woord, een woord teveel, of een fout, die je graag zou rechtzetten.
Als het jouw eigen blog is, dan kan je de posting terug bewerken, en je fout corrigeren. Je kan zelfs je hele post verwijderen, maar dat wordt in de bloggersgemeenschap niet echt positief beoordeeld. Maar als je een commentaar schrijft op een blogposting bij een ander, dan beschik je niet over die mogelijkheden. Wat er staat, blijft er staan. En dus is het erg belangrijk dat je twee keer nadenkt vooraleer je je commentaar publiek post.
Maar zou daar eigenlijk geen verandering in moeten komen? Volgens dit blog bij Micro Persuasion zijn er al drie blogs, waaronder Blogger, waar je je commmentaar kan wissen.
Een interessante vraag, waarrond zich een levendige discussie ontwikkeld heeft, die je kan lezen... uiteraard in de commentaren op de posting in kwestie
http://www.micropersuasion.com/2007/01/communities_sho.html

VINT CERF: EEN KWART VAN ALLE COMPUTERS DEEL VAN BOTNET
Het is even schrikken als je dit leest. vooral omdat het bericht niet komt van een of ander beveiligingsbedrijf, dat er alle belang heeft om de mensen bang te maken - zij kunnen dan immers meer beveiligingsproducten verkopen. Neen, deze woorden zijn afkomstig van Vint Cerf, een van de mannen die mee aan de grondslag lagen van het huidige internet. Hij sprak op het Wereld Economisch Forum in davos een publiek van wereldleiders toe - staatshoofden, maar ook mensen uit de IT wereld zoals Michael Dell van de gelijknamige computers, John Markoff van de New York Times, Tim Weber van de BBC.
Zij waren alvast erg onder de indruk van de statistieken waarmee Vint Cerf afkwam. Hij vertelde zijn toehoorders namelijk dat er ongeveer 600 miljoen computers verbonden zijn met het internet, en dat er een 150 miljoen, oftewel 25%, deel uitmaken van een of ander botnet, het overgrote merendeel ervan zonder medeweten of toestemming van de eigenaar.
Waarom doen ze het toch, die bot-herders, die een kudde botjes rond zich verzamelen? Het antwoord is simpel: geld. Niets te make met ideologische hackers, gewoon puur geldgewin. De botherders kunnen namelijk zo'n botnet verhuren aan spammers om hun spamboodschappen te versturen, aan andere kwaadwilligen om denial of service aanvallen te lanceren, of om paswoorden en inlognamen van hun slachtoffers te noteren.
Botnets bestaan al langer, maar vooral sinds zij professioneel uitgebaat worden beginnen zij een echte bedreiging te vormen. Zij zouden in staat zijn om overheidsnetwerken onder vuur te nemen en uit te schakelen. Denk maar aan het verhaal van beveiligingsbedrijf Blue Security, dat het aandurfde om de Botnets onder vuur te nemen. Gevolg: de servers van het bedrijf werden wekenlang bestookt, en niemand was in staat om te achterhalen wie er achter deze aanvallen zat. Uiteindelijk moest Blue Security de strijd opgeven...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070125-8707.html

NIEUWIGHEDEN BIJ YOUTUBE
Verleden week was het de beurt aan Google om aan te kondigen dat het voortaan ook filmpjes van YouTube indexeert, nu is het YouTube dat vertelt dat het de Google zoekmachine is die voortaan gebruikt wordt op de site van YouTub - wat, eerlijk gezegd, een hele verbetering is, want de eigen YouTube zoekmachine die bakte er niet veel van...
YouTUbe heeft trouwens nog enkele veranderingen doorgevoerd op haar site, zo weet Mashable te melden. Zo kan je voortaan gebruikers blokkeren, zodat die geen commentaar meer kunnen schrijven naast de filmpjes die jij online geplaatst hebt. Dat is dus voor mensen die niet tegen kritiek kunnen..
De pagina's met de profielen werden ook aangepast. Die bestaan uit verschillende modulen, en jij kan nu de module die jij niet overbodig vindt verwijderen. Nog een nieuwigheid: voortaan kan je ook een klassement van filmpjes oproepen aan de hand van een sociale filter, dwz het aantal commentaren dat zij gekregen hebben. En er werd een nieuwe soort account in het leven geroepen: naast Comedian, Musician en Director is er nu ook een "Guru" account, bedoeld voor mensen die how-to filmpjes online zetten.
Veel nieuwigheden te ontdekken dus. Aan de slag maar!
http://www.youtube.com
http://mashable.com/2007/01/26/youtube-newtube/

GOOGLE 'ONTMIJNT' GOOGLE BOMMEN
Weet je nog, die grapjes die internauten uithaalden met GOogle, waarbij zij samen afspraken om een bepaald woord of combinatie van woorden te gebruiken om naar een bepaalde persoon of zaak te verwijzen ("waffles" bijvoorbeeld voor senator John Kerry, of "failure")naar president Bush. Gevolg: tkte je voortaan dat woord in bij Google, dan werd je doorverwezen naar deze site. Deze techniek werd "Google Bombing" genoemd. Niet alle googlebommetjes waren uitgehaald door grapjassen - zo was er een actie om het woord "jew" (jood) niet meer te laten verwijzen naar een haat-site. Politiek activisme dus met bommetjes.
Google heeft nu een einde gesteld aan die praktijken. In een mededeling o haar blog heeft het zoekbedrijf aangekondigd dat het wijzigingen doorgevoerd heeft aan haar zoeklogaritme, zodat de invloed van zulke googlebommetjes minimaal wordt, en het hele opzet dus niet meer kan slagen. Toch een beetje spijtig...
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/01/quick-word-about-googlebombs.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070126-8714.html

EBAY SCHRAPT ALLE VEILINGEN VOOR VIRTUEEL EIGENDOM
Virtuele werelds zijn tegenwoordig erg commercieel. En dan hebben we het niet alleen over Second Life, maar ook en vooral de Massive Multiplayer games - spelletjes die je via het internet kan spelen. Daar kan je symbolen en virtuele objecten vergaren door bepaalde uitdagingen aan te gaan, of bepaalde taken te doen. Vaak vereist dit dat je veel aanwezig bent in zo'n game, en slimmerikken hebben er iets op gevonden: zij specialiseren zich in het doen van die handelingen, en verkopen de zo vergaarde objecten in het echt, voor echt geld dus. Zo is er in sommige landen een hele 'virtuele' slavenindustrie ontstaan, van jongens en meisjes die hun tijd voortdurend doorbrengen in deze gamewerelden, en aan de lopende band symbolen/objecten verwerven.
Ook spelers die een veelbegeerd object eindelijk na veel moeite in de wacht hebben kunnen slepen, willen die wel eens tegen echt geld verkopen - zelfs hun eigen avatar, als die een mooie plaats verworven heeft in de hiŽrarchie van die wereld. Al die handel speelt zich uiteraard af via eBay, dé online marktplaats bij uitstek.
Maar eBay wl daar nu tegen optreden. Het gaat ervan uit dat deze verkopers eigenlijk niet het intellectuele eigendomsrecht hebben op deze voorwerpen - en eigenlijk hebben zij wel gelijk, want al die avatars en objecten zijn ontsproten aan het brein van de spelletjesontwerpers.
Uiteraard leidt het besluit van eBay tot een hele discussie bij SlashDot.
http://games.slashdot.org/games/07/01/26/2026257.shtml

SPAMMERS ONTDEKKEN GOOGLE EARTH
Google had verleden week aangekondigd dat het tijdens het weekend nieuwe luchtopnames zou maken van Sydney (AustraliŽ) en omstreken, voor gebruik in Google Earth, en dat had het beter niet gedaan. Adverteerders maar ook verschillende gewone burgers vatten namelijk meteen het plan op om vanuit de lucht zichtbare boodschappen aan te brengen. De luchtopnamen worden gemaakt vanuit een vliegtuig, dat slechts op 600 meter hoogte vliegt, om toe te laten dat de internaut tot in goed detail kan inzoomen op de satellietbeelden van Google Earth.
Zo vond het reisbureau Swiftcity er niet beter op dan een groot reuzen oog (het logo van het bedrijf) plus de eigen URL op de grond goed zichtbaar aan te brengen.
De reactie van de internauten op deze nieuwe vorm van spam was echter erg negatief: op het blog van het bedrijf regende het kritiek op deze beeldbezoedeling....
http://www.chip.de/news/c1_news_23993972.html

DOWNLOADLIMIET: HOEVEEL IS GENOEG?
Wie Telenet als provider heeft, zal het beamen: je bent hier tamelijk beperkt in je vrijheid, en moet goed opletten wat je downloadt. Er geldt immers een down- en uploadlimiet. Die staat al vast sinds 2005, op 12 GB, maar ondertussen gebruikt de gemiddelde internaut heel wat meer volume: filmpjes, muziek, skype... Waar Telenet met gerust hart toen nog kon zeggen dat die 12 GB voldoende is voor de gemiddelde internaut, is dat nu niet meer het geval. Wij kunnen uit ervaring meespreken: alhoewel wij geen films downloaden, enkel onze podcasts en betaalde muziek (geen illegale P2P ruiltoestanden) hebben wij ook extra downloadvolume moeten bijkopen.
PUB, de Pandora User Base, de verbruikersvereniging van de klanten van Telenet, vindt dat de down- en uploadlimieten niet meer van deze tijd zijn, en vraagt in een open brief aan Telenet een verdubbeling van de , en een afschaffing van de uploadlimieten.
http://pub.telenet.be/pub/standpunten/volume_de_limiet_is_bereikt

NEDERLAND DEELT WEB 2.0 AWARDS UIT
Over de definitie van wat een Web 2.0 website is, valt te twisten, maar de meeste waarnemers zijn het erover eens dat de inbreng van de gebruiker van groot belang is. Zij bepalen wat van belang is, zij brengen de informatie aan, zij delen de informatie ook met elkaar. Er zijn heel wat internationale sites die aan deze vereisten voldoen, o.a. Digg. Maar ook op dit vlak hebben hebben de Nederlanders laten zien dat zij krachtdadige ondernemers zijn, en zij hebben verschillende Web 2.0 websites ontworpen. Wij kunnen het verkeerd voor hebben, maar zo direct schieten ons niet meteen Belgische web 2.0 websites binnen - maar je mag ons gerust verbeteren!
In elk geval: in Nederland werden deze week voor het eerst de Web 2.0 Awards uitgereikt. Voor wie de sites die in de prijzen vielen nog niet kent, meteen de gelegenheid om eens kennis te maken.
Google won in de categorie "Beste internationale bedrijf", Netvibes ging aan de haal met de prijs voor "beste internationale dienst",. Andere winnaars zijn: sociale netwerksite Hyves, lokale nieuwssite Buurtlink.nl, online messenger Ebuddy, fotosite Zoom.nl.
http://www.web20awards.nl/

VISTA: GEEN 'WOW', WEL EEN BELEEFDE GAAP
Dinsdag was het eindelijk zo ver: het langverwachte Vista besturingssysteem werd op de wereld losgelaten. Microsoft zelf had voor een hele show gezorgd, inclusief mannetjes die in een Spiderman pak een toren afdaalden. Maar de verwachte toeloop bleef uit: waar toestellen zoals de PSP of de Wii zorgden voor lange rijen en zelfs relletjes onder de wachtenden bij de winkels, was er helemaal geen massale publieke belangstelling voor Vista.
Critici zeggen, terecht of onterecht, dat Vista eigenlijk niets nieuws brengt. Waar de programmeurs van Microsoft vijf jaar over gedaan hadden, waar zes miljoen dollar voor uitgegeven was, bevat niets dat tevoren al niet in het Apple OS zat, en dat al jarenlang.Bovendien staan de meesten weigerachtig om meteen dit nieuwe OS te installeren, uit angst dat het nog teveel kinderziekten zou bevatten. Windows XP heeft immers nog twee grote upgrades nodig gehad vooraleer alle foutjes eruit waren....
Volgens Microsoft zou Vista het veiligste besturingssysteem zijn dat het ooit uitgebracht had. Mogelijk, maar dat is voornamelijk te danken aan het feit dat je hier echt als admin ingelogd moet zijn vooraleer je iets mag installeren. En helaas wil dat zeggen dat je, wanneer je als gewone gebruiker ingelogd bent, elke vijf minuten geconfronteerd wordt met de vraag of je dit of dat wel wil installeren... Gevolg: de meesteinternauten zijn dat gevraag al snel beu, en schakelen deze beveiligingsmaatregel al snel uit.
Maar dit is alles van horen zeggen. Zelf hebben wij Vista nog niet geprobeerd, en hebben wij eigenlijk geen recht van spreken. De jongens en meisjes van de redactie van Voelspriet.nl wél. Bij hen kan je dan ook een eerlijk verslag vinden, en kom je te weten wat zij denken van het Vista OS.
Het artikel bij Voelspriet is echt aan te raden lectuur!
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/vista-fails-to-wow-the-online-world/2007/01/31/1169919345091.html
http://www.voelspriet.nl/vista.htm

VISTA, POSITIEF BEKEKEN
Maar we mogen niet zo negatief zijn. Chris Prillo, de man achter het populaire e-zine Lockergnome, heeft erg lovende kritiek voor Vista. En zijn stem mag je gerust geloven. Dus wij geven even mee waarom hij een upgrade naar Vista wél aanraadt.
- Het nieuwe Start Menu helpt je om programma's sneller te vinden
- Met snelle USB sticks kan je je systeem met één klap sneller maken
- Een programma-onafhankelijke volumecontrole zorgt dat alle geluiden in balans zijn.
- Windows Explorer bevat veel meer metadata over de bestanden
- Ouderlijke controles zullen ongeruste pa en ma een hart onder de riem steken
- Een uitgebouwde hulpfunctie waardoor je interactief alles kan leren over het OS
- Een erg simpele manier om te controleren of er updates zijn, en om problemen op te lossen
- Slimmere manier om draadloze en netwerken met draad te beheren
- Veel stabielere video driver model
- De veelbesproken Hourglass 3D intreface is gewoon prachtig.
Zo, daarmee hebben we het negatieve uit het vorige artikel misschien wat in evenwicht gebracht.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/01/29/windows-vista-interview/

VISTA: APARTE VERSIE VOOR EUROPA
Europese gebruikers die nu al Vista installeren, krijgen binnenkort een speciale update die enkel voor Europa uitgebracht wordt. De EU had namelijk bezwaren geopperd tegen het feit dat Microsoft bij deze versie van haar besturingssysteem opnieuw verschillende onderdelen te nauw verweven had.
Zo bijvoorbeeld de antivirus bescherming. Andere antivirusbedrijven hadden er namelijk over geklaagd dat zij geen toegang kregen tot de kernel van Vista, en dus ook niet dezelfde bescherming konden bouwen als Microsoft zelf rond die kernel, het hart van het besturingssysteem. Andere klachten gingen over het 'dashboard', het controlepaneel van Microsoft waarin je al je instellingen voor de beveiliging van je computer beheert. Microsoft had er natuurlijk voor gezorgd dat enkel haar eigen producten in dat dashboard vermeld werden, en andere beveiligingsbedrijven kregen geen toegang tot deze tool. het speciale service pack voor Europa zal ook dit euvel aanpassen.
En er komt ook een speciale versie _zonder_ Media Player, dit om de concurrerende multimediaplayers ook een kans te geven.
Als je dit alles op een rijtje ziet, dan moet je toch even slikken: hoe is het eigenlijk mogelijk dat de vS deze afscherming en bevoordeling van de eigen Microsoft producten door de vingers ziet? Al een geluk dat er waakhonden zijn in de EU!
http://www.webwereld.nl/articles/44833/microsoft-past-vista-aan-volgens-eu-normen.html

OOK NIEUWE VERSIE VAN WINDOWS OS VOOR ORIGAMI TOESTELLEN
Vista blijkt voor de meeste internauten erg ondoorzichtig te zijn. Er zijn verschillende versies uit - home met en zonder extra opties, een versie voor de Windows Media Center, enz. Maar om al die verwarring nog groter te maken doen wij er nog een schepje bovenop: er is ook een versie voor Origami toestellen.
Die handcomputers zonder klavier, die het troetelkindje van Microsoft zijn, maar waar de wereld blijkbaar niet op zit te wachten, krijgen een afgeslankte versie van Vista, met een speciale user interface. Origami, eigenlijk een UPMC of UltraMobiele PC heeft namelijk geen toetsenbord, en alles geschiedt via aanraaktoetsen op het scherm.
Deze nieuwe OS upgrade geeft ook de Origami en zijn broertjes een Vista "look & feel", maar ook de nieuwe programma-lanceerder, die naar verluidt het toestel heel wat handiger zou maken: het surfen en afspelen van media zou een stuk gemakkelijker worden.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070131-8746.html

GOOGLE: SPIJT VAN CHINESE CENSUUR?
Om toch maar een voetje aan de grond te krijgen in het grote China, met zijn miljoenen internauten, heeft Google een tijdje geleden toegegeven aan de Chinese overheid, en de censuur toegepast die deze overheid van de zoekgigant eiste. De voorbeelden zijn bekend: zoektochten naar de Dalai Lama of het Plein van de Hemelse vrede, uitgevoerd op de Chinese versie van de zoekmachine, zijn volkomen verschillend van wat je te zien krijgt op de niet-gecensureerde versies van Google.
Op het Wereld Economisch Forum, dat verleden week in Davos gehouden werd, was ook Sergey Brin aanwezig, mede-oprichter van Google. Hij gaf toe dat de beslissing om censuur toe te laten achteraf gezien toch geen wijs besluit was. "Op zakelijk vlak was die beslissing... een negatieve zaak." En het is geen geheim dat het ook op moreel vlak geen goede zaak was, niet voor de internauten in China, niet voor de bazen van Google zelf, die echt met gewetensvragen zaten na die beslissing, omdat zij censuur sowieso een slechte zaak vinden.
Maar dat wil niet zeggen dat Google zelf zijn nek nu gaat uitsteken en trachten de censuur te omzeilen. Neen, volgens dit artikel bij Ars Technica rekent Google eerder op de Amerikaanse overheid en de diplomatie om China op politiek vlak te dwingen de censuur helemaal af te schaffen. Google staat niet alleen met die houding: ook Microsoft en Yahoo willen de overheid de boontjes uit het vuur laten doppen.
Tussen haakjes: de Chinese overheid ontkent in alle talen dat zij censureert - alleen dat zij "de burgers helpen om weg te blijven van porno, geruchten, en andere subversieve of 'immorele' content"....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070131-8739.html

GEEN GMAIL IN DUITSLAND
Want anders komt je eens voor onverwachte obstakels te staan, zoals Google deze week op zijn weg zag staan. Google biedt namelijk al enkel jaren de Gmail maildienst aan, maar zou die dienst ook naar de verschillende landen willen doortrekken. Maar wat blijkt? Het domein GMail.de is al gereserveerd, en wel door ene Daniel Giersch. Duitse gebruikers moeten daarom inloggen via de aparte googlemail.de in plaats van gmail.de. Erg verwarrend, vind je ook niet?
Maar wacht, er hoort nog een staartje aan dit ingewikkelde juridische kluwen. Het blijkt namelijk dat de eigenaar van gmail.de een tegenklacht ingediend heeft tegen Google. Zijn eigen handelsmerk, G-mail, krijgt voortdurend vragen over Google, en de man moet steeds maar uitleggen aan zijn investeerders dat zijn bedrijf niets te maken heeft met Google.
Tussen haakjes: dit is niet het enige geval waar GOogle de plaatselijke versie van de Gmail domeinnaam niet kon claimen. Ook in de VS was er een bedrijf dat een eigen GMail.co.uk registratie had, waardoor Google moest overschakelen naar Google Mail.
Om te besluiten nog dit: Gmail.be is, volgens de gegevens bij DNS.be geregistreerd door.. een bedrijf, Graphiczone.be, dat zegt websites te bouwen voor KMO en multinationals. En wellicht deze naam (duur) hoopt te verkopen aan Google.
http://www.graphiczone.be/web/ned/login.asp
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070131-8741.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

WINDOWS WIL IN VISTA HAAR EIGEN FOTOFORMAAT DOORDRIJVEN
Bij standaards is er altijd de vraag van de kip en het ei. Er moet altijd eerst een bedrijf zijn dat een nieuw ding uitbrengt, ervoor zorgt dat het ingeburgerd geraakt, waarna het als standaard erkend wordt. Maar meestal is het ook zo dat een ander bedrijf tegelijkertijd aan ditzelfde project werkt, en een andere oplossing heeft, die zij ook graag als standaard erkend wil zien. Zo bijvoorbeeld de HD DVD en BLU Ray tweestrijd. Helaas is het meestal de gebruiker die het kind van de rekening is, omdat hij als een speelbal heen en weer geslingerd wordt tussen de concurrerende formaten.
Zo dreigt er nu weer tweespalt te ontstaan rond een nieuw beeldformaat, dat de steun geniet van Microsoft, en waarvan de softwaregigant het liefst zou zien dat hij het alomtegenwoordige JPEG vervangen zal. Het gaat om Windows Media Photo, sinds november omgedoopt tot HD Photo - allicht om de associatie met Microsoft wat af te zwakken, en de illusie van een 'fabriekseigen' formaat weg te moffelen. Wat overblijft is HD Photo - waarbij HD niet staat voor High Definition, maar die associatie wel oproept bij de gebruikers.
Zal het Microsoft lukken om de HD Photo standaard erdoor te krijgen? In Vista is die ondersteuning in elk geval ingebouwd. Daardoor zouden de makers van camera's aangemoedigd moeten worden om die ondersteuning ook in hun camera's in te bouwen.
Een artikel met de achtergrond over dit nieuwe formaat vind je bij CNet.
http://news.com.com/Vista+to+give+HD+Photo+format+more+exposure/2100-1045-6153730.html?part=dtx&tag=nl.e433

VISTA OEM MAG
Wij hadden het verleden week al over de OEM versie van Vista: dat is de versie die de fabrikanten van pc's kunnen aankopen aan verminderde prijs, om op nieuwe computers te zetten. Zowel grote fabrikanten kunnen OEM versies aankopen, als de computerwinkel op de hoek die zelf systemen samenstelt.
Maar mag jijzelf ook een OEM versie aankopen? Ja, zegt een Microsoft vertegenwoordiger in dit artikel bij ExtremeTech. Zolang je de voorwaarden van de licentie maar netjes opvolgt, dan mag je dat. En tot die voorwaarden behoort de verplichting om ook ondersteuning te geven aan de gebruiker voor wie je het Vista besturingsssysteem op zijn computer installeert.
In elk geval: dinsdag is het zover, dan wordt Vista wereldwijd gelanceerd. In de VS staan ze aan te schuiven voor de presentatie. Hier is het nog even wachten, maar wij hebben alvast iets voor jou: een mooie reeks foto's van het nieuwe OS, door Engadget in een diavoorstelling gegoten. Het is een fotoreportage met beelden in hoge resolutie van de installatie van het Vista OS.
http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2088385,00.asp
http://www.engadget.com/gallery/windows-vista-in-pictures/146695/

EEN PRINTER IN JE BROEKZAK?
Het lijkt een klein wonderding - en doet een beetje denken aan de eerste Polaroid toestellen, waarbij ook als bij mirakel foto's plots verschenen zonder toedoen van enige inkt. Dit wondere apparaat is de ZINK, een miniatuur printer die ook in andere toestellen ingebouw kan worden, en foto's aflevert zonder gebruik van inkt. Het kan foto's afdrukken, in kleur, op een formaat van 5 x 7,5 cm.
Zonder inkt, vraag je? Natuurlijk is het geheim speciaal papier - net zoals bij de oude fax: de foto wordt afgedrukt door een procédé waarbij de warme printkop in contact komt met dit speciale paier. Naargelang de temperatuur en de druk krijg je dan een andere kleur.
Er is zelfs al een prijs voor dit hebbeding: 99 als apart toestel, of 199 in combinatie met een camera (dus: de oude Polaroid!), en het speciale papier zou 19,95 moeten kosten per pakje van 100 stuks.
http://www.engadget.com/2007/01/30/zink-bringing-printers-to-your-handheld-gadgetry/

BEGINNEND BEDRIJF BEDENKT VEILIGERE BATTERIJ
De laatste maanden zijn erheel wat berichten geweest die de computergebruikers flink wat angst aangejaagd hebben - berichten over ontploffende battterijen, batterijen die zomaar ineens in brand schoten en onmogelijk geblust kondan worden. Het kwam zelfs zover dat enkele luchtvaartmaatschappijen nog verboden om laptops van een bepaald merk te gebruiken in het vliegtuig...
Nu is er een Amerikaans bedrijf, Boston-Power, dat beweert een batterij gemaakt te hebben die veel veiliger is. De batterij zou bovendien veel sneller laden: 80% van de capaciteit in ongeveer 30 minuten. Gewone batterijen voor laptops doen er 1 tot 2 uur over om tot 90% capaciteit te komen.
En omdat de batterijen compatibel zouden zijn qua elektrische circuits met de standaard lithium-ion batterij zouden fabrikanten de batterij gewoon in hun bestaande omhulsel kunnen stoppen.
Benieuwd wanneer die batterijen op de markt gaan komen...
http://news.com.com/2100-1044_3-6154414.html?tag=nl.e777

EEN ELEKTRONISCH SPIONNETJE
Gadgets moeten niet echt zo gesofistikeerd zijn - gewoon handige hulpjes voor in huis horen ook thuis in deze rubriek. Zo dit elektronisch spionnetje voor in huis, dat je in de voordeur van je huis of appartement kan inbouwen. Het reageert op de aanwezigheid van een persoon, net zoals halogeenlampen rond je huis reageren op beweging. En dan schiet er een recorder in actie, en legt vast wat er gebeurt aan je voordeur.
Een leuke gadget op zich, maaar toch iets dat, naar onze mening, verder ontwikkeld zou kunnen worden. Als we een antwoordapparaat hebben voor ons mobieltje, waarom dan niet een antwoordapparaat aan onze voordeur? De bezoeker belt aan, het apparaat zegt: "Wij zijn niet thuis, maar zeg waarom je hier was..." en de bezoeker kan zijn boodschap achterlaten. Leuk toch?
http://www.jascoproducts.com/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Spiralfrog, de muziekdienst waar je gratis muziek zou mogen downloaden in ruil voor het bekijken van advertenties, heeft vertraging
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=1183&t=2&en=1

*** Het zal nog een maand duren eer je de eerste Dell computers zal zien met Vista.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/44806

*** Twee Belgische bedrijven zijn genomineerd voor de European Information and Communication Technology Prize 2007
http://wwww.algonomics.com
http://wwww.attentio.com

*** Altijd goed voor een gniffeltje: automaat vertoont "blue screen of death"
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/e2xR0NamRs0YlP0Dglw0At

*** iPod shuffle nu ook in vijf vroljke lentekleurtjes verkrijgbaar
http://www.apple.com/be

*** Triest cijfer: 94% van alle e-mail in december was spam. Het toenemend aantal botnets en spam met afbeeldingen doet de e-mail systemen bij sommige bedrijven de nek om.
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/h35p0GN8NU0G4W0E2Gg0Ec

*** leuke parodie op de i-phone
http://www.youtube.com/watch?v=1xXNoB3t8vM&eurl=


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


RICO STENSON - MOVING ON
[Singer Songwriter] Deze man, geboren en getogen in de VS, bespeelt verschillende instrumenten, maar is vooral verzot op de blues. De man heeft een unieke mix van blues, folk en funk.
http://music.download.com/ricostenson

JOHN WORSLEY - FOR ALWAYS
[singer/songwriter] Deze man bespeelt niet één, maar twee fluiten, en zorgt voor een teherisch en fluisterend effect. Spirtiuele new age muziek, die erg ontspannend werkt. De ritmesectie mocht iets minder plat zijn, en de opnamekwaliteit van de stem kon beter, maar de compositie op zich is wel mooi. Verdient beter.
http://music.download.com/fluteechos

MONDAYS OFF - PRAGMATICS IN PERCEPTION
[Mood muziek] Een jazz collectief dat door hard werken en vele optredens een mooie reputatie opgebouwd heeft. Een bluesachtige sax, harde funk, en drum en gitaar. Lekkere sexy muziek met een opgewekte toon.
http://music.download.com/mondaysoff

SILVIO CAPECCIA - TEMPURA
[mood muziek] Deze man werkt vaak mee aan multimedia projecten en kunst tentoonstellingen. ZIjn muziek is erg etherisch, mooi, vertederend.
http://music.download.com/silviocapeccia

NELLY J - LET'S BE HAPPY
[singer songwriter] Een nog erg jonge jongedame die zelf songs componteert en op de piano speelt. Er zit een professionele begeleidingsgroep bij, maar aan de stem van het dametje hoort nog wel dat zij tamelijk onervaren is. Toch de moeite waard.
http://music.download.com/nellyjNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is zonde kwaad van anderen te denken,
doch zelden een vergissing.
[Henry L. Mencken]
De nieuwe oogst


PODSAFE MUSIC NETWORK
Een mooi online archief van muziek waarvan de artiesten toestemming gegeven hebben om die in podcasts te gebruiken, met andere woorden: 'podsafe' muziek. Podcastmakers en muzikanten kunnen er inloggen en de muziek up/downloaden. Als gewone gebruiker kan je er ook terecht, om muziek in streaming formaat te beluisteren - en uiteraard enkele van de podcasts te beluisteren die gemaakt werden op basis van deze podsafe muziek.
[Taal: Engels]
http://music.podshow.com/

BLUEBIRD TIPS
Een site van lezer BlueBird, vol met goede tips en links van andere interessante sites. De site heeft wel één groot nadeel: zij laadt supertraag, juist omwille van de veelheid aan informatie... Maar als je geduld hebt, wordt het wachten wel beloond.
[Taal: Nederlands]
http://bluebirdtips.goedvinden.nl

WEB VIDEO CHEAT SHEET
Een erg interessant artikel, waarin een 70(!) tal sites opgenoemd worden waar je je video gratis kan parkeren. Je zal bemerken dat er, buiten YouTube, nog heel wat videosites zijn....
Wat interessant is aan de lijst, is dat de sites vergeleken worden: wie is de eigenaar van de site, wat is de beperking per bestand, wat kost het, kan je je film privé houden, en is er speciale software nodig die je moet donwloaden? Een aanrader.
(Bron: Wim W)
http://www.lightreading.com/document.asp?doc_id=112147

100 SNELTOETSEN
Gebruikers van laptops zullen veel plezier hebben aan deze website, waar je de top 100 vindt van de meest handige en meest gebruikte sneltoetsen. IN plaats van met Windows-menu-.... te klikken, kan je bijvoorbeeld met ctrl-a alles selecteren in een document, of met ctrl-s je document opslaan. Wellicht zal je al een groot deel van deze toetscombinaties al kennen, maar je zal er toch nog enkele nieuwe ontdekken! (Bron: Wim W)
Taal: Engels]
http://www.hongkiat.com/blog/2006/12/18/100-keyboard-shortcuts-windows/

UPCOMING.ORG
Wat valt er te beleven? Deze site vertelt niet alleen wat leuks er is, maar is tegelijkertijd een sociale site. Je kan er namelijk ook zien wie naar dit evenement gaat. Dan kan je klikken op die naam, en ziet waarheen die persoon ook nog gaat, en kan je wellicht leuke ontdekkingen doen! Bovendien hebben de evenementen 'tags' zodat je gemakkelijk andere evenementen van eenzelfde genre kan opzoeken. Om te ontdekken!
Wij noteerden alvast dat er op 24 februari in Brussel FOSDEM gehouden wordt, de Free and Open Source Software Developer's European Meeting. Ingang gratis.
[Taal: Engels]
http://upcoming.org/

SHINYSHINY: VOOR DAMES
Er heerst een groot misverstand, als zouden de heren de grootste gebruikers zijn van nieuwigheden en gadgets. Maar dat is niet waar hoor, dames kennen er ook wat van. Sommige fabrikanten menen echter dat zij een speciale versie van hun artikel moeten uitbrengen, speciaal geschikt voor dames. En die moet dan liefst in het roze zijn...
Deze site heeft het over gadgets, bekeken vanuit een vrouwelijk oog. En, ja hoor: de banners van de site is in.. het roze!
[Taal: Engels]
http://www.shinyshiny.tv/2006/07/the_bodyflik_di.html

GET A FIRST LIFE!
Second Life is, zoals je wellicht weet, een virtuele wereld, maar eentje waar heel veel rond geld draait. Heel wat bedrijven hebben er tegenwoordig hun eigen virtuele stek: IBM, Reuters... Er worden concerten gegeven, persconferenties... Een project dat zoveel aandacht krijgt, vraagt erom om geparodieerd te worden. En zie: hier is Get A First Life - een 3D analoge wereld waar server lag niet bestaat! Met meer cdan 6,5 miljard inwoners, en waar je allerlei dingen te weten komt, zoals: wat is dat lijf, en wat kan ik doen met die uitsteeksels eraan? Leuk :)
[Taal: Engels]
http://getafirstlife.com/

OUDE RECLAME
Een heel leuk filmpje waarin Microsoft Windows 386 aanprijst. Het duurt wel even, maar het roept mooie hostalgische herinneringen op!
[Taal: Engels]
http://video.google.ca/videoplay?docid=4915875929930836239&q=windows%20386

FAMEWAVE: IEDEREEN BEROEMD!
Een site voor al wie op zoek is naar internationale naam en faam: hier kan je een filmpje uploaden waarin je zingt of acteert, musiceert, danst, of gewoon een filmpje maakt. Bezoekers geven punten aan de filmpjes, en zo ontstaat er een top 10. Benieuwd eigenlijk of deze filmppjes al echt voor 'fame' gezorgd hebben!
[Taal: Engels]
http://www.famewave.com

Metaglosserye
De betekenis van een woord, en niet enkel links, dat is wat deze zoekmachine belooft. Er zouden al meer dan 2.000.000 uitdrukkingen, woorden en acroniemen geïndexeerd zijn. Leuk, mooi, als je Engels praat. Zo'n gespecialiseerde zoekmachine vergeet echter dat er ook anderstaligen zijn. Een zoekmachine zoals Google loopt het hele web af, en gaat af op woorden. Geef bij Google een NEderlandstalig woord in, en je krijgt Nederlandstalige sites die dit woord in de tekst hebben als resultaat. Geef een NEderlandstalig woord in bij MetaGlossery, en hij vindt het niet.
[Taal: Engels]
http://www.metaglossary.com

CSS TECHNIQUES
Een uitstekende bron voor webbouwers; hier vind je heel veel CSS-tools, uitleg over CSS, maar ook meer algemene ideetjes zoals hoe je best aan het ontwerpen en uitwerken van een website begint. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.alvit.de/handbook/

DE VERSCHILLENDE SMAKEN VAN VISTA
Vista komt er binnenkort aan, maar voor de meeste internauten is het helemaal niet duidelijk welke versie zij kunnen/moeten kiezen. Kan hun peeceetje Vista überhaupt aan?
Bij CNet vind je een duidelijke kaart met daarin de verschillende versies van Vista vergeleken (Basic, Home Premium, Business en Ultimate). Erg verhelderend! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://reviews.cnet.com/4520-3672_7-6687907-1.html?tag=nl.e729

VRIJDAG ANIMATIEDAG : HEATHER ANGEL
OfficiŽle website van deze topfotografe met schitterende foto's. Ze fotografeert ook regelmatig voor het tijdschrift "National Geographic".
(taal : Engels) [Filover]
http://www.heatherangel.co.uk

VRIJDAG ANIMATIEDAG : MOBISTAR
Mobistar heeft een leuke interactieve publiciteitscampagne lopen waarin de acteur "Oscar" (Frank Focketyn) of Stéphane De Groodt de reclameboodschap verkondigt op de door jou aangegeven wijze : roepend, hoestend, met grimassen, in morse, zingend, ...
De bijhorende wedstrijd is een tegenvaller want het is eigenlijk een pure aansporing tot spammen. De persoon die de meeste mailadressen opgeeft en waarvan daarna het meest bestemmelingen de site bezoeken die wint...
(taal : Nederlands, Frans) [Filover]
http://oscar.veelvoorminder.be/
http://stephane.beaucouppluspournettementmoins.be/

VRIJDAG FILMDAG : Bobby
OfficiŽle website van deze historische film over de moord op senator Robert F Kennedy met Anthony Hopkins, Sharon Stone en Demi Moore in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 24 januari 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.bobby-the-movie.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites

(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

EVA DE ROOVERE
OfficiŽle website van deze Belgische zangeres. Haar muziek wordt o.a. gebruikt in de fictiereeks "Emma".
http://www.evaderoovere.be/

JAMES MORRISON
Hij staat momenteel heel hoog in de hitlijsten met het nummer "You give me something".
http://www.jamesmorrisonmusic.com/

DANIELLE LLOYD
OfficiŽle site van deze voormalige miss Great Britain.
http://www.daniellelloyd.co.uk/

PHIL MICKELSON
OfficiŽle website van deze topgolfer.
http://www.phil-mickelson.com/

JUSTINE HENIN
Nu Pierre-Yves de bons gekregen heeft, verandert bijgevolg ook haar websiteadres...
http://www.justine-henin.be/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/multi-media/
- Microsoft-baas Zune stapt op
http://www.ad.nl/economie/article1050389.ece
- KNMI brengt aardbevingen in beeld
http://www.ad.nl/multi-media/article1048461.ece
- Youtube: walhalla voor de voetbalfan
http://www.ad.nl/sport/article1043267.ece

*** Digitale Revolutie
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Download accelerator voor video
Speedbit, de maker van Download Accelerator Plus, heeft nu een soortgelijk programma om sneller YouTube filmpjes binnen te halen.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17983
- Valentijns laptop
De één geeft een bosje bloemen voor Valentijn, een ander geeft een wat duurder kadootje. Een Ego Love Edition Laptop bijvoorbeeld.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17973
- Systeemeisen Windows Vista
Het zal je niet ontgaan zijn dat Windows Vista inmiddels uitgebracht is. En dat je een zware PC nodig hebt is ook wel bekend. Maar hoe zwaar precies?
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17242

*** Elektro.be
- Videofoon met dubbele functie
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32007&newsid=4514
- Navigatiesysteem met 40GB harde schijf
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4513
- Ricoh lanceert acht nieuwe multifunctionals
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2743

*** Computer World
http://www.computerworld.be/
- Wikiseek, nog beter zoeken op Wikipedia
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16113&style=34360
- Opgelet voor digitale sporen op het Web
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16120&style=34360
- Zweden opent een ambassade op Second Life
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16128&style=34360

*** PC World
http://www.pcworld.be
- URL fixer: remedie tegen stramme vingers
URL fixer: remedie tegen stramme vingers
- Een huwelijk tussen eMusic en Pandora
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/een-huwelijk-tussen-emusic-en-pandora.cfm
- Billijke vergoeding ten onrechte geïnd én terugbetaald
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/audio/billijke-vergoeding-ten-onrechte-geind-en-terugbetaald.cfm

*** Digimedia
http://www.digimedia.be
- Uit de hand gelopen guerilla marketing actie
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3830
- Vier digitale zenders gepland bij Vitaya
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3828
- Schrijf nu in voor de Cyber Lions Awards Belgium
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3823

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- Google moet haar advertentienetwerk openen
http://be.theinquirer.net/2007/01/google_moet_haar_advertentiene.html
- Second thoughts about Second Life
http://be.theinquirer.net/2007/01/second_thoughts_about_second_l.html
- asieldieren.be haalt een miljoen hits
http://be.theinquirer.net/2007/01/asieldierenbe_haalt_een_miljoe.html

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- YouTube moet 100.000 video's van Viacom verwijderen
http://tweakers.net/nieuws/46173/YouTube-moet-100.000-videos-van-Viacom-verwijderen.html
- Vista's spraakopdrachten potentieel veiligheidsgat
http://tweakers.net/nieuws/46159/Vistas-spraakopdrachten-potentieel-veiligheidsgat.html
- Tiener beschuldigt muziekindustrie van afpersing
http://tweakers.net/nieuws/46144/Tiener-beschuldigt-muziekindustrie-van-afpersing.html


Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Lijst van Belgische vice-eerste ministers - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_vice-eerste_ministers
* Woord dat (of een woordgroep die) de vormkenmerken van een enkelvoud heeft, terwijl er geen overeenkomstige meervoudige vorm bestaat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Singulare_tantum
* Grondbezit van een stad, vroeger - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadslanden
* Nederlands cartograaf en aquarellist - http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Vingboons
* Lijst van zoogdieren die in het wild voorkomen in Singapore - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_zoogdieren_in_Singapore
* Een op de revers van een jas gedragen aanduiding van het bezit van een onderscheiding - http://nl.wikipedia.org/wiki/Knoopsgatversiering
* Grotendeels onder water liggende bergketen in de Atlantische Oceaan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mid-Atlantische_rug

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Hanzelijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hanzelijn
* Nieuwste versie van Windows - http://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista
* Eerste Arabische minister in IsraŽl - http://nl.wikipedia.org/wiki/Raleb_Majadele

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Momenteel maakt het portaal over Canada de meeste kans om portaal van de week te worden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Canada

Wikiraadsel: Hoe heet het volkslied van Canada? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070201

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP ITUNES 42: WAT BETEKENEN DIE PIJLTJES?
Naast de songs, artiesten en albums vind je kleine pijltjes in je iTunes. Die verwijzen naar de website van die songs binnen de iTunes Music Store. Zo kom je meer te weten over een bepaalde artiest, en kan je ook zien of hij/zij nog andere albums gemaakt heeft die je kunnen intereseren.

TIP ITUNES 43: MAAK EEN VERLANGLIJSTJE
Wanneer je aan het bladeren bent door heen de nieuwe songs bij de iTUnes muziekwinkel, dan kan het handig zijn om een lijstje bij te houden van de songs die je eventueel zou willen aankopen. Ga als volg te werk: maak een nieuwe playlist, en noem die "verlanglijst". Sleep nu de songs die jou aanstaan naar dat verlanglijstje. Handig: wanneer je terug centjes hebt, kan je meteen de songs aankopen op dit lijstje.

TIP ITUNES 44: FAVORIETE ARTIESTEN OPZOEKEN
Wij willen echt geen reclame maken voor de iTunes Store; wat hier geldt, geldt voor de meeste andere online winkels ook. Wij geven alleen algemene richtlijnen - de andere winkels zullen wellicht gelijkaardige functies en tools aanbieden.
Wil je op zoek gaan naar je favoriete artiesten in de iTunes Store, ga dan als volg tewerk. Klik bij Bron op Music Store. Geef de naam in van een artiest in het zoekveld rechts bovenaan, klik op return. Je krijgt nu alle muziek, audioboeken, podcasts en video's met deze artiest. Klik op Muziek om de zoekresultaten gerichter te maken. Je krijgt nu exclusieve tracks, en ziet welke tracks van hem/haar het meest gedownload werden. Via de knop Artist Alert kan je jezelf per mail laten verwittigen wanneer er nieuwe muziek van de artiest verschijnt in de iTunes Store. Klik je een album aan, dan kan je de besprekingen ervan lezen. En wil je een kort stukje van een song beluisteren, dan moet je op de titel van die song dubbelklikken.

TIP ITUNES 45: VIDEO'S
Enkele korte tips over iTunes en video. Om een video te openen in een nieuw venster, waarvan je dan de grootte kan aanpassen, moet je gewoon in de linker benedenhoek klikken van je iTunes venster wanneer de video aan het spelen is.
WIl je een video in volledig scherm spelen, dan moet je de Fullscreen button klikken links onderaan, wanneer de video aan het spelen is.
Wil je weten waar de video gebleven is die je zopas gedownload hebt, kijk dan bij je bronlijst (source), bij de rubriek Video. Hier staan alle video's die je aangekocht en gedownload hebt.

TIP ITUNES 46: SONGS IMPORTEREN
Tracks van een cd importeren (rippen) naar je iTunes bibliotheek is simpel: open iTuens, stop een muziek cd in dl lader, klik vervolgens op de naam van de CD in de Source lijst. Je ziet nu de songs in de cd, en alle songs zijn gemarkeerd. Vink eventueel de songs die je niet wil importeren uit. Klik rechts bovenaan op Import CD. Nu worden de songs gekopieerd naar je iTunes bibliotheek. Uiteraard moet je nadien nog de cd uitwerpen, via de Eject Disc button in de rechter benedenhoek.

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
Van alles halen, (bijna) niets betalen...JETSTART: EEN PROPER START MENU
Windows - 891 K - freeware
Wie regelmatig nieuwe progjes installeert, krijgt al snel een propvol start menu. Dit progje helpt je om orde te maken in de wanorde. Je kan natuurlijk werken via je Windows Explorer, snelkoppelingen maken en kopieren naar de juiste plaats, maar dit progje is ietsje handiger en gebruiksvriendelijker.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,61605/description.html?tk=nl_hsxdwn

INVITE LE: NODIG EEN ANDER UIT
Win95/98/2000/XP - 646k - freeware
Met dit progje kan je andere internauten uitnodigen om samen je scherm te bekijken. Dit is een light versie, die iets minder opties heeft als de Pro versie: je kan je computer enkel delen met één andere interanaut, en je gast zal zich moeten registreren om je scherm te kunnen zien.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64390/description.html?tk=nl_lg

KIDAZ: EDITOR VOOR PROGRAMMEURS
Win2000/XP - 1,5 MB - freeware
Een editor die 35 programmeertalen ondersteunt en waarin ook syntax-markering zit. Door die kleurtjes is het gemakkelijker om de syntax en opbouw van een script of programma te volgen.
http://www.geocities.jp/keynes77jp/kudaz.htm

MEDIAMONKEY: GRATIS MEDIAPLAYER
Win98/2000/XP - 4,8 MB - freeware
Wil je eens iets anders proberen dan de standaard muziekspelers? Dan is dit misschien wel een leuk alternatief. MediaMonkey is een mediaplyer die alle gangbare audioformaten aankan, zoals MP3, OGG, WMA, FLAC, MPC, WZV, CDA, M3U en PLS. Het progje is vooral goed om erg uitgebreide muziekbibliotheken te behandelen, zelfs van meer dan 50.000 stuks. En bovendien kan je je verzameling synchroniseren met een draagbare MP3 player.
http://www.mediamonkey.com/

FREE HIDE FOLDERS
Windows - freeware
Soms wil je dat anderen niet in bepaalde mappen komen neuzen. Dan is het interessant als je die mappen verborgen kan houden. Met dit gratis progje kan dat - je kan een map (en alle submappen) uit het zicht laten verdwijnen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64421/description.html?tk=nl_hsxdwn

WINDOWS VISTA UPGRADE ADVISOR
WinXP - 7,2 MB - freeware
Deze week is Windows Vista uitgekomen. Kan jouw computer de upgrade naar Vista aan? Deze tool scant uw computer af en onderzoekt of het de moeite waard is de upgrade te doen, of liever ineens een nieuwe pc te kopen met daarop Vista.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_19950178.html?tid1=9232&tid2=0

VISTA START MENU
WinXP/Vista - 983K - freeware
Dit progje biedt een aantrekkelijk en efficiŽnt alternatief voor het klassieke start menu in Windows XP en Windows Vista. (Bron: Wim W)
http://www.vistastartmenu.com/index.html

WINDOWS EASY TRANSFER
Win2000/XP SP2 - 17,4 MB - freeware
Een gratis tool van Microsoft om je te helpen om je bestanden van de ene pc naar de andere over te zetten - in dit geval van een Windows 2000 of XP SP2 naar een Vista computer. Je moet gewoon de twee computers met elkaar verbinden via kabel, maar het progje kan ook de gegevens op een cd/dvd zetten om dan zo over te brengen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_24032618.html?tid1=9232&tid2=0

VRIJDAG MACDAG: SNAK - CHATTEN A VOLONTÉ!
Mac OS X 10.3 - 4,14 MB - shareware
Een IRC client met heel veel tools en mogelijkheden. Om je te helpen al deze tools te ontdekken en in te stellen, wanneer je het programma voor de eerste keer gebruikt, is er een uitstekende wizard aanwezig. Het progje heeft ene simpele interface, maar ook die kan je verder aan je eigen smaak aanpassen.
http://ct.download.com/clicks?t=27922799-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: MAC JOURNAL
Mac OS X - 13,3 MB - shareware
Een uitstekende tekstverwerker voor al wie graag een dagboek bijhoudt of voor de journalsiten. Je kan het dagboek ook exporteren naar verschillende populaire blog sites, zoals LiveJournal en Blogger. Zo behoud je nog altijd een kopie van je eigen teksten op je pc.
http://ct.download.com/clicks?t=27922802-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Naar aanleiding van een artikel verleden week had medewerker Filip (Filover) een vraag:
<<<
Tip iTunes 41: muziek vinden, en nog gratis ook
Bij iTunes Music Stores zijn er maar liefst 2 miljoen songs. Gelukkig is er ook een krachtige zoekmachine. Je kan de winkel doorbladeren op genres, of een zoekterm ingeven in het zoekvakje. Zelfs een gedeelte van de titel van een song herkent de zoekmachine. Je kan zo zelfs verschillende versies vinden van eenzelfde song: uitgevoerd door andere artiesten, of live opnames.
Je kan zelfs elke week een gratis song krijgen: iTunes krijgt immers elke week nieuwe songs binnen, en je kan sommige daarvan een hele week gratis downloaden. Na die week zal de song enkel tegen betaling te krijgen zijn.

Commentaar van Filip:
Dag Hilde, die wekelijkse gratis download is die niet beperkt tot de United States ? Ik heb een Belgische itunes-account (als Belgacom-ADSL-abonnee) maar kan niet downloaden uit de Amerikaanse itunes-shop waar wekelijks gratis downloads zijn ... Of bestaat er een andere mogelijkheid ?? Alvast bedankt. groeten, Filip [Filover]
Ons antwoord:
Dag Filip,

Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik had een account bij iTunes op mijn vorige pc, maar op mijn laptop schijn ik om de een of andere manier niet meer binnen te geraken bij de Music Store, en ik kan het dus zelf niet uittesten. Ik leg het vraagje voor aan de lezers, om te weten wat hun ervaring is met deze gratis songs.
Dus, lezers: laat ons uw reacties maar weten!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Alfons zocht raad bij het volgende probleem:
<<<
Beste,
Op een PC die bij derde staat heb ik ingelogd op mijn gmailadres en het wachtwoord werd opgeslagen (ik zal wel \"wachtwoord onthouden\" niet uitgevinkt hebben).
Hoe kan ik nu dit wachtwoord van die PC halen ?
Met dank,
Fons
>>>
Ons antwoord:
Dag Alfons,

Het antwoord is afhankelijk van je browser. Bij Firefox kan je bijvoorbeeld bij Extra / Opties, tabblaadje Beveiliging bij het odnerdeel "wachtwoorden voor websites onthouden" op de button "uitzonderingen" klikken. Klik je op de button "wachtwoorden tonen" dan kan je een bepaalde site aanklikken en dan op "verwijderen" klikken. Dat zou het probleem moeten oplossen!

Succes!
Hilde
~~~~~~~~~~~~
~Lezer Wim is erg begeesterd van ons e-zine:
<<<
Hallo Hilde
Zelfs tijdens onze overwintering op Tenerife lezen we het E-Zine met veel plezier elke week, ik heb gelukkig in het appartement waar we verblijven een zij het zwakke
maar ombeveiligde verbinding via een bedrijf hier in de buurt. Dus het computeren hoeven we hier niet te laten!
Wij wensen de crew van onze zuiderburen veel succes met de verdere voortzetting van jullie voortreffelijke e-zine.
Gegroet allen.
Wim

Ps. De peptalk manager:
Mensen luisteren: Vorig jaar stonden wij aan de rand van de afgrond.
Dit jaar hebben wij een flinke stap voorwaarts gedaan
http://home.zonnet.nl/carclub.ij-v5/mg-ijv1.html

>>>

Lezeres karolien heeft een vraag over GMail:
<<<
beste
met veel interesse heb ik de webpagina gelezen ivm gmail.
ik heb echter nog een vraag, ik kan nergens vinden hoe ik mijn paswoord kan wijzigen.
kunnen jullie mij aub helpen?
alvast heel erg bedankt!
groetjes
karolien
>>>
Dag Karolien,

Van paswoord veranderen doe je als volgt:
Ga naar Settings, tabblaadje Accounts, en klik op Google Account Settings. Bi Personal Informatiion klik je op Change password. Geef nu het oude en het nieuwe paswoord in.
Succes!

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Iedere hartstocht waarover men zegeviert,
is een overwinning van de dood op het leven.
Etienne Rey