Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 1/2/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 484 van 27/1/2007


Gegroet lezers,

Hier zijn we dan weer. Ook deze week viel er heel wat te melden uit het internetwereldje: 22% van alle Windows XP-versies zouden volgens GWA een piraatkopie zijn, een achterdeurtje om Vista goedkoper te krijgen, de IE browser die nog altijd terrein verliest, nieuwe initiatieven op vlak van filmverdeling... Het is soms moeilijk uit dit grote aanbod onze onderwerpen te kiezen voor de nieuwsbrief - een artikel kiezen, betekent een ander artikel verwerpen. Om die reden gaan wij dan ook elke week even bij de collega's langs, en kijken of zij die onderwerpen wél behandeld hebben, zodat u bij hen dit nieuws kan lezen. Wij hopen zo een zo volledig mogelijk overzicht te kunnen brengen. Als u kritiek of suggesties hebt op onze keuze, dan staan wij altijd open voor uw reacties - erg graag zelfs!

Wij wensen u alvast veel leesplezier met de editie van deze week, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.PROFESSIONELE MYSPACE FOTOGRAAF
Soms is het erg moeilijk te achterhalen of een filmpje nu echt is, of gewoon super goed gemaakt. Feit is dat achter sommige filmpjes erg knappe filmmakers zitten met erg originele ideetjes. Zoals de man die beweert dat hij een professionele MySpace fotograaf is.
Zoals je weet, zijn de foto's in de MySpace profielen vaak erg amateuristisch gemaakt, vaak met de camera van het mobieltje. Ene Sheffield Quigley beweert echter een professionele MySpace fotograaf te zijn: hij maakt foto's van jou zodat het lijkt alsof jij ze zelf gemaakt hebt. Is het echt of niet? Bekijk het filmpje op Black20 en maak zelf een oordeel.
MySpace artiesten bestaan er echter al wel. Kijk maar naar Dale. Hij maakt kleurrijke kunst van foto's bij MySpace profielen, die je dan, tegen betaling uiteraard, kan aankopen. Je ziet het: voor slimme zakenlui zijn er altijd wel nieuwe markten te vinden!
http://www.artbykeys.ca/portraits.html
http://www.black20.com/quigley

BLOGGERS DIE SPULLEN VERKOPEN VANOP HUN WEBSITE
De objectiviteit van bloggers, hun geloofwaardigheid komt steeds meer in het gedrang. Er zijn steeds meer bedrijven die geld aanbieden aan bloggers als zij over hun product schrijven. Dat mag zelfs negatieve kritiek zijn - wat telt is dat erover geschreven wordt, want dan komt dat product, die website voor op sites van bloggers, waardoor het product/de site hoger in de rangschikking komt te staan bij de zoekmachines;
Nu is er nog een nieuwe dienst, die misschien wel leuk is voor de bloggers, want dan kunnen zij een centje bijverdienen, maar voor de internauten schept de dienst alleen maar problemen. Het gaat om booBox, een bedrijf/website met roots in BraziliŽ. Dat wil tools uitbrengen voor bloggers en websites, waardoor zij geld kunnen verdienen als er artikels verkocht worden via hun artikel.
Is dit nog eerlijk? De grens lijkt ons erg vaag. Er zijn andere gevallen bekend op het internet, waar websites een percentje kunnen opstrijken van de verkoop van artikels. In het geval van podcasts bijvoorbeeld waarin nieuwe muziekalbums voorgesteld worden, is er voor ons geen bezwaar: per slot van rekening maakt de podcaster zijn uitzending gratis en voor niets en kan je de muziek beluisteren vooraleer je hem koopt - je beslissing hangt dus niet alleen af van de aanprijzing van de podcaster, maar ook van je eigen smaak. Wanneer bloggers producten aanprijzen, die jij niet hebt kunnen uittesten omdat je ze niet in handen hebt, dan is dat een heel andere zaak.
http://www.techcrunch.com/2007/01/21/boobox-to-help-bloggers-sell-stuff/

GOOGLE WIL ADVERTEERBEDRIJF KOPEN
De nummer een van de zoekmachines, Google, is altijd op zoek naar andere bedrijven om haar imperium uit te breiden. Vooral bedrijven met ervaring en een bestaand cliŽnteel in de adverteerwereld zijn erg gegeerd: Google heeft nu eenmaal een mooie portefeuille aan bedrijven uitgebouwd die geïnteresseerd zijn in het plaatsen van advertenties en zou die klanten graag op alle mogelijke plaatsen van dienst zijn. Niet alleen op het internet, maar ook in andere media.Google heeft in het verleden dan ook al experimenten ondernomen met advertenties in kranten, radio... En nu menen insiders dat Google zijn zinnen gezet heeft op Adscape Media, een bedrijf dat een technologie ontworpen heeft om advertenties te plaatsen in games die via het internet gespeeld worden.
Gamers zullen er dus niet langer onderuit kunnen: ook zij zullen reclameboodschappen moeten slikken bij hun spelletjes. Maar als dit de prijs is die ze moeten betalen om hun games voortaan gratis te mogen spelen, in plaats van hiervoor een abonnementsprijs te betalen, dan is dat misschien voor hen een aanlokkelijk alternatief...
http://money.cnn.com/2007/01/20/technology/google_adscape/
http://money.cnn.com/2007/01/20/technology/google_adscape/

COPIEPRESSE PAKT NU OOK YAHOO AAN
De auteursrechtenvereniging Copiepresse, die de Frans- en Duitstalige kranten in BelgiŽ vertegenwoordigt, heeft aan Yahoo een zogenaamde "cease ande desist" brief geschreven, waarin zij Yahoo aanmaant om te stoppen de links naar nieuwsartikelen van deze kranten te indexeren en te vermelden in haar zoekmachine. Eerder had Copiepresse al dergelijke stappen ondernomen naar Google toe en MSN. Google, dat in eerste instantie niet gereageerd had, kreeg een rechtszaak aan zijn been en werd door de rechter verplicht op straffe van boete om de links te verwijderen. MSN daarentegen gooide het op een akkoordje met Copiepresse.
Nu is het de beurt aan Yahoo; deze zoekgigant heeft laten weten dat het "de auteursrechten respecteert van de eigenaars van content" en dat het "op de correcte manier" zal reageren. Wat dat is, zal nog moeten blijken. Het is immers de bedoeling van Copiepresse dat de links wél verschijnen, maar tegen een vergoeding. Het zou alleen maar in het nadeel zijn van de kranten die deze vereniging vertegenwoordigt, om helemaal uit de zoekmachines geweerd te worden....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070119-8660.html

DUITSLAND: VISTA 60% GOEDKOPER?
Binnenkort ligt Vista in de winkel en het lijkt erop dat de Duitse gebruikers deze versie van het Windows besturingssysteem wel eens veel goedkoper zouden kunnen aankopen dan de rest van Europa. Het gaat om de zogenaamde OEM versies, volwaardige pakketten van de software die aan groothandelsprijzen verkocht worden aan fabrikanten en computerwinkels, om op nieuwe machines te zetten.
Welnu, volgens een Duitse rechtbank zouden handelaars zulke OEM-versie ook mogen verkopen zonder de nodige hardware erbij. Uiteraard moet de gebruiker dan zelf Vista installeren en nadeel is ook dat hij geen aanspraak kan maken op gratis ondersteuning en dat hij geen doosje of handboek erbij krijgt.
Leuk voor de Duitsers. Zouden wij hier in BelgiŽ dat ook niet moeten proberen?
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070118033

100 MILJOEN DOWNLOADS, MAAR NOG ALTIJD TERREIN VERLIEZEN
De nieuwe versie van de IE browser, IE7, was al heel lang verwacht - Microsoft dacht dat het op zijn lauweren kon rusten nadat het de Netscape browser de markt uitgeconcurreerd had. Maar dat was verkeerd gedacht, want de Firefox browser won in die tussentijd aan populariteit en snoepte een flink stuk van het marktaandeel van IE af.
Nu er eindelijk IE7 is, zou je denken dat al die internauten die overgeschakeld waren op Firefox, nu terug naar IE keren. Per slot van rekening krijgt de internaut IE7 automatisch binnen, via de automatische updates van Windows. Maar niets is minder waar. IE7 mag dan al 100 miljoen keren gedownload zijn, de browser blijft terrein verliezen. De IE7 vervangt gewoon IE6 en vreet helemaal niet aan het marktaandeel van Firefox, aldus WebSiteStory, een bedrijf dat metingen uitvoert over internetgebruik.
In de VS bedraagt dat aandeel 14% en is de laatste drie maanden blijven groeien. Naargelang het soort gebruikers is dat percentage nog hoger - websites die zich bijvoorbeeld voornamelijk tot tech bezoekers richten, meten een aandeel van zelfs 70% voor Firefox! De Safari-browser van Apple ging van 4% naar 4,4% en Opera steeg van 0,7 naar 0,9%.
http://www.techweb.com/showArticle.jhtml?articleID=196901142
http://www.techweb.com/showArticle.jhtml?articleID=196901142

22% VAN WINDOWS GENUINE TESTS FAALT
Sinds verleden jaar heeft Microsoft het Windows Genuine Advantage (WGA) systeem ingevoerd: vooraleer je bepaalde zaken mag downloaden, moet je eerst laten verifiŽren of jij wel een legitieme versie van Windows op je pc hebt staan. WGA is gelukkig niet verplicht voor updates van beveiligingsproblemen, maar wel voor 'extraatjes', zoals de powertoys, .Net, enz.
Nu heeft Microsoft enkele cijfers bekend gemaakt over die tests. 22% van de 512 miljoen internauten die zich aangeboden hadden voor de test, faalde - wat dus neerkomt op 112 miljoen mensen. Daarvan heeft 56.000 gebruik gemaakt van de 'amnestie' mogelijkheid die het WGA programma omvat: als je in goed vertrouwen je Windows gekocht hebt, in de mening dat jouw exemplaar legitiem was, kan je een rapport indienen met de omstandigheden van je aankoop en krijg je van Microsoft alsnog het stempel 'echt' op je Windows-exemplaar geplakt. Leuk voor jou, minder leuk voor de verkoper die je zo verklikt hebt...
Nu is 22% een tamelijk hoog cijfer, het is volgens Business Software Alliance lager dan het gemiddelde softwarepiraterij percentage de wereld rond, dat zelfs 55% zou bedragen. Maar Microsoft wil vermijden dat de internauten nu in de verleiding gebracht kunnen worden door een piraatversie van Vista of Office, om zogezegd de software eerst uit te testen vooraleer hem officieel aan te kopen. Daarom kan je nu gratis een testrit maken met Windows Vista, online, om de look en feel uit te proberen. Eerder had Microsoft al een gratis test van Office uitgebracht, die verrassend goed werkt. Beiden zijn aanraders!
http://vistatestdrive.com/
http://office.microsoft.com/en-us/default.aspx?ofcresset=1
http://www.betanews.com/article/22_of_Windows_Installs_NonGenuine/1169497163

REAL STROOMT ONAFHANKELIJKE FILMS
Net zoals het internet de muzikanten in staat gesteld heeft om hun muziek rechtstreeks aan het publiek te verkopen, zijn er de laatste tijd steeds meer initiatieven aan het groeien om onafhankelijke filmmakers hun kortfilms rechtstreeks aan de man te laten brengen zonder bemiddeling van de groten uit Hollywood.
Verleden week kondigde Apple al aan dat het de films die op het onafhankelijke Sundance filmfestival voorgesteld werden, zal aanbieden via de iTunes Store; de evenementen tijdens Sundance zouden zelfs gratis in streaming media te bekijken zijn bij iTunes.
En deze week kondigde ook Film.com, een site van RealNetworks, aan dat het films in streaming formaat zal aanbieden. De films, die onder de noemer 'movie of the Week' uitgebracht worden, zouden afkomstig zijn van GreenCine, dat een cataloog van meer dan 10.000 films en documentaires heeft. Elke film zal één week draaien en de dienst zou het hele jaar door beschikbaar zijn.
Andere filmmakers zouden eveneens hun geesteskind mogen aanbieden voor vertoning via Film.com. Voorwaar, er staat ons heel wat cinema te wachten op het net - en dat volledig gratis: de dienst zou zijn inkomsten halen uit sponsorship en advertenties, de gebruiker moet bij Real niets betalen voor de films. Leuk!
http://www.film.com
http://www.betanews.com/article/Reals_Filmcom_to_Stream_Indie_Films/1169485394

AFVALLEN? KOOP EEN WII!
Toen de nieuwe spelconsole van Nintendo uitkwam, de Wii, gniffelde iedereen: die naam, dat is toch belachelijk! Maar toen de mensen kennis konden maken met de speciale bediening van de Wii, de Wii Remote, verging het lachen. Dit was nu eens echt spectaculair, voor het eerst had je een realistische interactie met het spel op je console. "Gedaan met de couch potatoes, de bloemzakken", voorspelden de waarnemers. En zij hebben gelijk gekregen.
The Inquirer bericht namelijk over een spelletjesfanaat, ene Mickey DeLorenzo, die in 6 weken maar liefst 4 kg kwijt speelde. Hij veranderde niets aan zijn eetgewoonten en liet zich gewoon gaan tijdens de feestdagen. Maar hij speelde wel elke dag 30 minuten met zijn nieuwe Wii-console: tennis, bowling, bowlen, baseball. En dat bleek het 'm te doen....
De kinderen zullen gelukkig zijn - voortaan zullen hun ouders hen niet meer kunnen verbieden om spelletjes te spelen, want "zij doen het voor hun gezondheid!"
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37096

WIKIPEDIA 'VERBERGT' LINKS VOOR ZOEKMACHINES
De online encyclopedie Wikipedia zag zich gedwongen tot het nemen van een maatregel om spam tegen te gaan, die toch wel enige technische uitleg behoeft. Het gaat om het toevoegen van de tag "nofollow" aan alle links die vanuit de artikels binnen Wikipedia verwijzen naar externe links. Die "nofollow" vertelt aan de zoekmachines dat zij die links niet moeten volgen.
Is dat een goede beslissing? Wikipedia zelf zegt van wel - het zag zich hiertoe gedwongen doordat bedrijven handig gebruik maakten van deze externe links om aan 'search engine optimization' te doen, een techniek die hele constructies opzet om een website toch maar hoog bij de zoekresultaten van Google en co te laten verschijnen.
Anderen menen dat het een slechte beslissing is. Want zo zullen de bronnen, die in de Wiki aangehaald worden, niet langer de eer krijgen voor het feit dat zij daar verschijnen (en verliezen zij enkele plaatsjes in de rangschikking bij de zoekmachines.
De beslissing van Wikipedia lokt in elk geval een levendige discussie uit; een deel daarvan kan je lezen bij NetWorkWorld en bij Slashdot.
http://www.networkworld.com/community/?q=node/10642
http://slashdot.org/article.pl?sid=07/01/22/1840214&tag=nl.e777
http://en.wikipedia.org/wiki/Nofollow

STORM WORM
We hebben de afgelopen week een paar zware windvlagen over Europa heengekregen en ook de virusmakers hebben dit gemerkt. Zo werd een virus verspreid via e-mail waarin het onderwerp: "230 doden als gevolg van storm in Europa" (230 dead as storm batters Europe) is. Maar ook andere onderwerpen zijn mogelijk, dit is slechts 1 van de vele mogelijkheden, maar deze komt wel op een erg goed gekozen tijdstip. Ook de attachments zelf waarin de virussen verstopt zitten, nodigen uit tot aanklikken: "read more.exe" of "video.exe". Hoewel ondertussen de meesten onder ons wel weten dat je nooit op een .exe mag klikken als je niet zeker weet wat er in zit, lijken deze namen erg onschuldig. Maar dus nooit doen!
Een nieuwe variant lijkt in te spelen op de nakende Valentijnperiode: onderwerpen als "love you deeply" of "our two hearts" staan nu in de e-mails. Nu heten de attachments "postcard.exe" of "greetingcard.exe". Ook hier is een verwittigd man/vrouw er twee waard: niet aanklikken en rechtstreeks in de vuilbak ermee. Als je je liefste een kaartje wil sturen, geef je het maar een heel persoonlijke naam en maak er als het even kan geen .exe bestandje van. Of maak er een papieren kaartje van, lekker ouderwets...
[Marijke Pante]
http://www.f-secure.com/
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art={6AD83F09-C968-434E-91A1-0FF1CD6A0C73}

TIENJUNI.BE TE KOOP
Het is weer zover! Op 10 juni trekken we weer met z'n allen naar de stembus. Een slimme persoon uit Zonnebeke, Johan Vervaeck was er snel bij om de domeinnamen tienjuni.be, 10juni.be en 10-juni.be te registreren. Ditmaal ook om er geld uit te slaan, zoals zo vaak gebeurt, maar uitzonderlijk wordt dit keer de opbrengst geschonken aan een goed doel, namelijk een onderwijsproject in Gambia voor kleuters en lagere schoolkinderen. Na enkele reizen naar Afrika besloot Johan Vervaeck de school 'The Swallow' te steunen. Het is ook mogelijk om een petekind in Gambia te steunen (zie meer info op de site).
Wil je de domeinnamen kopen, dan moet je meer dan 135 Euro (het huidige maximum bod) bieden en liefst zo snel mogelijk, want op 27 januari loopt de veiling onherroepelijk af! Wil je het hele pakket kopen, dan moet je liefst de veiling winnen, want dan krijg je als eerste de kans om voor het dubbele van je maximum bod alle 3 de namen te bemachtigen. [Marijke Pante]
http://www.jonkersvzw.be/
http://www.theswallow.org/
http://www.kapaza.be/detail/4307292/

GOOGLE BLUNDERT BIJ BESCHERMING PRIVACY
Van een blunder gesproken: door een onachtzaamheid van Google hebben een vijftiental gebruikers enkele weken geleden erg vertrouwelijke informatie zonder dat zij het wisten gepost op een webpagina.
Het gaat notabene om een pagina waar gebruikers zelf sites kunnen melden die zij van phishing verdenken. Bij dit incident werd, bij het doorsturen van het adres, naast de naam van de gebruiker meteen ook zijn bankinformatie, adres, enz. meegestuurd en belandde die op de pagina. Het probleem zou ontstaan zijn doordat de ingenieurs bij Google uitgingen van de veronderstelling dat de internauten beter zouden moeten weten dan zulke informatie door te sturen en dus niet controleerden of die informatie ook vervat zat in het bericht dat, na het klikken op het "submit" knopje, aan Google verstuurd werd.
Sindsdien heeft Google zijn lesje geleerd en heeft het een tool gemaakt zodat die informatie automatisch verwijderd wordt wanneer de gebruiker nog een bericht doorstuurt.
Een echt groot beveiligingsrisico is er nooit geweest bij dit incident, maar het toont wel nogmaals aan dat men zich mag afvragen of Google eigenlijk al die informatie wel mag verzamelen en, als het antwoord daarop ja is: of het wel voldoende voorzorgsmaatregelen neemt om ervoor te waken dat al die informatie op een veilige plek bewaard wordt...
http://www.totalcontentandmedia.com/View.aspx?ID=1088&t=2&en=1

CENSUUR BIJ YOUTUBE?
Een eigenaardig incident deze week bij YouTube. Het gaat om een videoclip van Paula Abdul, waarin te zien was hoe zij in duidelijk benevelde (drank of andere middelen) toestand deelnam aan enkele tv-programma's. Uiteraard waren er meteen heel wat clipjes van deze tv-optredens te zien op YouTUbe - dronken bekende personen zijn echt in trek, nietwaar meneer Daerden?
Mediamaatschappij Fox was niet opgezet met deze filmpjes, en vroeg de verwijdering er van, op grond van de schending van de auteursrechten - het ging nu eenmaal om opnames van een tv-show en in principe mag je die niet kopiŽren, tenzij voor persoonlijk gebruik (je video of dvd bijvoorbeeld). Nochtans zijn er vele duizenden filmpjes van Fox-programma's die circuleren op YouTUbe en waarvan Fox de verwijdering niet eist. Uiteraard heeft alles te maken met de compromitterende aard van het filmpje, dat de zangeres flink wat schade kan toebrengen aan haar imago.
Censuur dus omwille van de centjes, maar met de auteursrechten als excuus. De contentmaatschappijen moeten dit niet teveel doen, of alles wat zij eisen uit naam van bescherming van de auteursrechten, komt in een verdacht daglicht te staan...
O ja, dan nog dit: Paula Abdul wijt haar 'verwarde' toestand aan de 'stemmen in haar hoofd' - zij had namelijk in het ene oor een satellietverbinding met Alabama en Seattle in het andere oor. De dame houdt vol dat zij niet drinkt of geen drugs neemt. We zullen haar maar geloven zeker?
http://www.redherring.com/Article.aspx?a=20872&hed=YouTube%E2%80%&tag=nl.e777

OOK YOUTUBE VIDEO'S BIJ GOOGLE
Verleden jaar kocht zoekgigant Google de enorm populaire videosite YouTube. Sindsdien bleef het stil - het is te zeggen: Google Video bleef bestaan, net zoals voorheen en YouTube bleef bestaan, net zoals vroeger. Waarnemers vroegen zich af waarvoor die aankoop moest dienen, als Google toch niets deed met de site...
Maar nu begint Google stilaan een tipje van de sluier te lichten van haar plannen. Vanaf vandaag zal je, wanneer je bij Google Video een filmpje zoekt, ook in het aanbod van YouTube kunnen bladeren. Maar klik je op een filmpje van YouTube, dan word je naar die site gebracht - het filmpje wordt dus niet vanop de Google servers afgespeeld.
Volgens een woordvoerder van Google zou dit de eerste stap zijn van wat de toekomst moet worden van Google Video: video's zoeken ongeacht waar de filmpjes zich bevinden. Zoekmachine spelen dus - back to the roots!
http://www.betanews.com/article/Google_to_List_YouTube_Videos_on_Site/1169747659

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

ACTIE TEGEN DE KLIMAATSVERANDERING - DOE JIJ MEE?

Op 1 februari doen we ALLE LICHTEN UIT van 19u55 tot 20.00u!
Neem op 1 februari 2007 deel aan de grootste mobilisatie van de burgers tegen de klimaatsverandering !
Laat ons alle lichten doven, zodat de (politieke) besluitvormers beseffen dat er iets mis is.
L'Alliance pour la Planète (groepering van milieuverenigingen) doet een oproep tot al de burgers: "gun de planeet 5 minuten rust": iedereen wordt verzocht alle lichten te doven op 1 februari as, van 19u55 tot 20.00u. Het gaat er niet om enkel die dag gedurende 5 minuten energie te besparen, maar wel om de aandacht van de burgers, de media en tevens de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen!
Gedurende 5 minuutjes zal de planeet kunnen uitrusten : dat duurt echt niet lang en het kost niets.
En het zal de politici en kandidaten voor de parlementaire verkiezingen van juni 2007 duidelijk maken dat de klimaatverandering een onderwerp uitmaakt dat weegt in het politieke debat.
En waarom op 1 februari 2007? Omdat die dag in Parijs het nieuwe rapport van de klimatologische experten van de Verenigde Naties uitkomt. En dat gebeurt bij onze buren; wij kunnen dus onmogelijk deze kans laten voorbijgaan en moeten bijgevolg de schijnwerpers richten op de dringende aard van \'s werelds klimatologische situatie. Als we allen deelnemen zal deze actie werkelijk een mediatieke én politieke invloed hebben, en dit enkele maanden vóór de verkiezingen !
[H. De Busschere]

WAREZOV BENDE
F-Secure stelt vast dat de Warezov en Rustock bende weer hyperactief zijn met varianten om spam te verspreiden. De Warezov bende zou vanuit China opereren en de Rustock jongens uit Rusland. Voor achtergrondinformatie, meer uitleg en een aantal oplossingen kan je terecht op de F-Secure Weblog waar Mikko Hÿpponen, Chief Research Officer, vanmiddag hierover een analyse heeft geschreven.
Rechtstreekse link naar het stuk van Mikko: [Gina Volkaert]
http://www.f-secure.com/weblog/archives/archive-012007.html#00001085
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SPIEGELTJE, SPIEGELTJE, AAN DE WAND...
Dit bericht gaat over een nieuwe technologie die wellicht heel wat dames en misschien ook wel heren zal verheugen. Het gaat om een idee van een designer uit New York. Die heeft een spiegel ontworpen met daarin een infraroodtechnologie, die een live video feed kan uitzenden naar een mobiele telefoon, een e-mail account, of een PDA, naargelang degene die voor de spiegel staat dit aangeeft.
Met andere woorden: je gaat shoppen, neemt wat leuke kleren mee naar het paskamertje, past ze aan en stuurt de beelden ervan door naar je vriendin, die commentaar kan geven, waar zij zich ook bevindt. Leuk, niet?
Maar wacht, er is nog meer. De spiegel zou nog meer technologie bevatten, met name een paneeltje met een aanraakscherm, waarmee je andere outfits kan kiezen uit een database, om dan een projectie van deze kleren op jouw lichaam te zien in de spiegel. En in een ander paneeltje zou je dan een database kunnen raadplegen met accessoires zoals schoenen of sjaaltjes.
Dames, maak jullie maar klaar om deze technologie te omhelzen!
http://www.theage.com.au/news/technology/magic-mirror-puts-you-in-the-picture/2007/01/18/1168709876091.html

PRADA, EEN GEDUCHTE CONCURRENT VOOR DE IPHONE?
De iPhone van Apple werd dan wel met veel tromgeroffel aangekondigd, het zal nog enkele maanden duren eer hij hier in Europa beschikbaar is. Ondertussen is er al wel een kaper op de kust: de Prada-telefoon van LG, die een gelijkaardige interface heeft als de iPhone, zal volgende maand al in Europa gelanceerd worden.
Voor deze telefoon werkte de Koreaanse fabrikant LG Electronics samen met het Italiaanse modehuis Prada.
Deze telefoon zou volgens insiders werken met SD-geheugenkaarten. Bij Gizmodo vind je enkele foto's van deze designtelefoon. Het hoesje vinden we in elk geval al mooi :)
http://www.gizmodo.com/gadgets/cellphones/first-pictures-of-the-lg-prada-phone-222990.php

MICROSOFT ONTWIKKELT NIEUW BEVEILIGD VPN TUNNELPROTOCOL
Microsoft werkt momenteel aan een protocol voor toegang vanop afstand, dat in Vista en Longhorn Server gebruikt zal worden. De client toestellen zullen daarbij een beveiligde toegang krijgen tot netwerk via VPN (virtual private network), een soort beveiligde tunnel die aangelegd wordt via het netwerk. Gewoon inloggen op die tunnel en al je communicaties met de bestemmeling aan de andere kant van de tunnel zijn voortaan beveiligd tegen spiedende ogen.
Bovendien moet er bij dit nieuwe protocol niet meer rekening gehouden worden met poorten die eventueel geblokkeerd zouden worden door providers of netwerken. De officiŽle naam is SSTP, oftewel Secure Socket Tunneling Protocol, omdat deze VPN tunnel reist over het beveiligde HTTP.
Erg ingewikkeld misschien voor de gewone internaut, maar hij zal allicht wel kennis maken met deze technologie in de nabije toekomst.
http://www.networkworld.com/news/2007/011907-microsoft-secure-vpn-tunneling-protocol.html?netht=012207netflash&company=Network%20General

ACHTERNAGEZETEN DOOR JE HAMSTER?
Stel je voor: je speelt een game waarin jij afgebeeld bent door je avatar. Je wordt achternagezeten door een jager - die in werkelijkheid jouw hamster is en in het echt achter een voor hem lekkere prooi aanzit (een stukje wortel of ander lekkers). Zijn en jouw bewegingen worden weergegeven in de virtuele wereld. Jouw bewegingen, althans die van jouw avatar in het spel, doen de prooi van de hamster heen en weer gaan doorheen een doolhof in het echt.
Een te gek idee? En toch is het al zover. Wetenschappers hebben al een dergelijk spel ontwikkeld dat Mice Arena heet en zijn volop bezig aan de verdere ontwikkeling van het strijdtoneel. Een werkend prototype zou nog dit jaar in november voorgesteld worden.
"Wij willen dat huisdieren spelletjes kunnen spelen op ongeveer dezelfde manier als de mensen,", aldus een van de medewerkers. "Een computerspel spelen met je hamster zou je zeker en vast eens doen nadenken over waar we nu staan met onze digitale traditie."
Wetenschappers hopen met dit spel ook meer inzicht te krijgen in het gedrag van dieren. Buiten Mice Arena, dat dus met muizen gespeeld wordt, is er ook Chicken Petman, waar een echte kip een lokmiddel achterna moet en in Jellyfishtron worden de zwemmende bewegingen van een kwal omgezet in de bewegingen van de slang van het traditionele Snake game.
http://www.wired.com/news/culture/games/0,70667-0.html

BOEKENTAS ZONDER BOEKEN
In februari gaan de leerlingen van het Bonnefantencollege van Maastricht naar school zonder boeken. Het bedrijf Edupaper ontwikkelde een toepassing waarmee je je boeken elektronisch kunt lezen op een apparaat van Philips. Alle schoolboeken zullen hierop geplaatst worden en regelmatig kan je ook een update ervan krijgen. Wat dan met de oefenboeken waarin je je oefeningen maakt of je notities? Moeten die dan niet op papier geschreven worden? Nee, op je 'Edupaper' kan je ook schrijven en mits je een beetje een deftig geschrift hebt, kan dit zelfs in een Word document worden opgeslagen. Dit allemaal dankzij 'e-ink'.
Het apparaat heeft een formaat van zowat een halve A4 en kan zelfs in vol zonlicht gelezen worden, dus niet helemaal hetzelfde als je laptop. En zijn accu gaat ongeveer 20 uur mee, ook dat kan je niet vergelijken met je laptop. Aan de andere kant kan je met je Edupaper (nog) niet surfen op internet en kan je er ook geen films mee afspelen.
Gedaan dus met de te zware boekentas: je Edupaper weegt ongeveer 390 gram. En je vergeet ook nooit meer een boek, ze zitten allemaal in hetzelfde apparaat.
Over enkele jaren lopen misschien wel alle scholieren rond met zo'n hebbeding, ook goed tegen de houtverspilling. Alleen lijkt het wel minder gezellig om met zo'n edupaper in een zeteltje bij de haard te kruipen, denk je niet? [Marijke Pante]
http://www.edupaper.nl/
http://www.gva.be/nieuws/Media_Cultuur/default.asp?art={D9F39307-5102-4B47-B0A6-B04A9F9702B6}


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Blijkbaar is 'het kleine verschil' tussen man en vrouw ook tot makers van mobieltjes doorgedrongen - Samsung kondigde deze week aan dat het de E570 uitbrengt, de 'ideale vrouwentelefoon'. En gelukkig prijst de fabrikant niet alleen het mooie uiterlijk (parelmoer finish en bloemmotief!) aan, maar ook indrukwekkende technische eigenschappen. Gelukkig maar, want anders hadden wij heel boos moeten worden!
http://www.samsung.be

*** China vraagt om een strengere regulatie van het internet - niet om fraude of spam tegen te gaan, wel om de 'stabiliteit van de regering' te waarborgen...
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBHbj0RjB3v0Jhb0NenO0Ey

*** De markt voor de ultragoedkope mobieltjes, die minder dan 20 dollar kosten, zou in de volgende jaren exploderen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070125002

*** Europa vol met boeven: één op drie Windows is illegaal
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070125001

*** IN Finland is een novelle gepubliceerd die volledig uit sms'jes bestaat
http://www.usatoday.com/tech/wireless/phones/2007-01-24-textmessagenovel_x.htm

*** HP brengt de duurste pc ter wereld uit
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/e2Bc0NamRs0YGz0DeQF0A4

*** Apple brengt een patch uit voor QuickTIme - hackers konden de controle overnemen van de media player tijdens het afspelen van streaming media
http://www.pcworld.com/article/128642-1/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Koreanen worden aangeraden om voorlopig "Vista te vermijden"
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=27143776-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Sony zal PS3 in Europa lanceren in maart, en het zal een high-end product zijn!
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=27143777-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=06153181.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTHE FRAMES - FALLING SLOWLY
[Rock] Voor de muziektips van deze week gingen wij te rade bij All Songs Considered, een heel goede uitzending met daarin nieuwe platen die verschenen zijn. Als eerste kwam in de uitzending van verleden week The Frames aan de beurt, een Ierse band, met erg mooie, gevoelige muziek, zonder daarom slijmerig te zijn. Op hun site kan je verschillende songs in streaming beluisteren. Bij eMusic kan je albums aankopen.
http://www.theframes.ie/v4/music/
http://www.emusic.com/artist/11543/11543957.html
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc128/#frames

MAHOGANY - MANTISSA
[Alternative] Een mooie zwevende song, met een snel ritme in contrast met de ijle stem van de zangeres. Erg knappe muziek, die heel ontspannend werkt. Ook bij eMusic kan je van deze band de muziek aankopen. Bij All Songs kan je de song "Mantissa" in streaming beluisteren.
http://www.emusic.com/artist/11615/11615479.html
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc128/#mahagony

GRIZZLY BEAR - EASIER
[Alternative] Opnieuw een prachtige zong, met een fantastisch mooi arrangement. De muziek is erg filmisch en relax, cool, maar ook erg vrolijk. Opnieuw een aanrader.
http://www.emusic.com/artist/11584/11584851.html
http://www.myspace.com/grizzlybear
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc128/#bear

ALICE COLTRANE - JOURNEY IN SATCHIDANANDA
[Jazz] Deze dame, de vrouw van de legendarische jazzmusicus John Coltrane, was zelf een uitstekende muzikante. Zij bracht de harp naar de jazz. Helaas overleed de dame onlangs. Prachtige muziek. Bij All Songs kan je één van haar songs, Journey in Satchidananda, in streaming beluisteren.
http://www.alicecoltrane.org/
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc128/#coltrane

CLARA ROCKMORE - SUMMERTIME
[jazz] Deze dame bespeelt een erg moeilijk instrument, de theremine; je hebt dat geluid al in duizenden SF films gehoord, maar er zijn weinigen die het instrument kunnen bespelen - het reageert namelijk op de nabijheid van je hand ten opzichte van enkele antennes. Een erg aparte uitvoering van Summertime van Gershwin.
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc128/#rockmore
http://www.theremin.nl/scriptie/16.html


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De mens is goed, zeggen zekere filosofen.
De mens is goed voor zichzelf, zo luidt mijn wijsheid.
[Marnix Gijsen]
De nieuwe oogst


KINGNUTTER

Een site die de meest hilarische, meest onnozele filmpjes op YouTube verzamelt en ook de gekste nieuwtjes - rare veilingen op eBay bijvoorbeeld. De site heeft haar roots in het VK en dus krijg je een meer Europese look op het wereldnieuws en de filmpjes uiteraard.
[Taal: Engels]
http://kingnutter.com

PIKEO: WIE, WAT EN WAAR
Op deze site kan je niet alleen je foto's plaatsen, maar erg belangrijk zijn hier de tags: wie, wat en waar. Je kan je foto's namelijk op de wereldkaart plaatsen, wat nadien leuk is voor andere mensen, die bijvoorbeeld deze plek willen bezoeken en zich zo een idee kunnen vormen van deze plaats. Je kan ook bepalen welke foto's je wil delen met anderen en welke je privé wil houden. Je krijgt er maar liefst 1 GB gratis opslagruimte!
[Taal: Frans - Engels - Duits - Spaans]
http://www.pikeo.com/

WILL IT BLEND?
Nog leuke filmpjes - maar dan over dingen die je best thuis zelf niet uitprobeert. Bij "Will it blend" wordt namelijk de kracht van een bepaalde mixer uitgetest en stellen de makers de vraag: zou de mixer ook dit voorwerp aankunnen? En dan worden er golfballen getest, audiocassettes, ballonlampjes... Hilarisch! Eigenlijk best goede reclame voor die mixer, niet?
[Taal: Engels]
http://www.willitblend.com/

SCRUTINIZE THIS
Een fantastische pagina voor alle webwerkers en mensen die zelf een blog bijhouden. Hier vind je niet minder dan 259 tools die je kunnen helpen, in de rubrieken URL tools, keyword tools, IP tools. Dus de beste tools om je site te valideren, informatie te vinden over kleur, landen, cache, sociale sites... Een uitstekende verzameling links.
[Taal: Engels]
http://www.scrutinizethis.com

RSS TOOLS
Alhoewel heel wat mensen nog altijd onwennig staan tegenover RSS, is deze webtechnologie erg handig. Je blijft immers dankzij RSS-feeds op de hoogte van de nieuwste berichten op een website, zonder daarom naar die site te moeten surfen. Alles wat je moet doen, is gewoon de RSS-feeds van verschillende sites verzamelen en in een RSS reader stoppen.
In dit artikel vind je een goede uitleg over RSS feeds, plus enkele programma's daarrond: tools om een rss-feed te maken van sites die zelf geen feed aanbieden; zelf een rss-feed aanmaken van het nieuws dat jij wil meedelen, ook al heb je geen eigen site, enz.
Een uitstekende gelegenheid om zelf eens aan de slag te gaan met RSS-feeds! (Bron: Wim W)
http://www.masternewmedia.org/news/2007/01/14/rss_tools_and_services.htm

HOE UPGRADEN VAN WINDOWS XP NAAR VISTA?
Binnenkort is het zover, dan kan je Vista in de winkel krijgen. De meeste mensen zullen trachten om gewoon de upgrade van XP naar Vista te kopen en te installeren - dat is nu eenmaal het goedkoopste. Maar hoe ga je tewerk? Bij ExtremeTech vind je een uitgebreid artikel met verschillende hoofdstukken daarover, o.a. of je wel met jouw huidige Windows-versie kan upgraden, de nieuwigheden bij de installer, enz. Lees dit artikel absoluut nu, zodat je tijdig kan beslissen wat je gaat doen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2082979,00.asp

MAAK JE STAMBOOM ONLINE
Om een stamboom van jouw familie op te maken, bestaan er vele programma's. Maar online tools, waar iedereen van je familie kan meewerken en de ontbrekende takken kan invullen, die zijn er niet veel. Deze dienst, Geni, lijkt erg interessant. Probeer hem eens uit? (bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.geni.com/tree/start

SCHOOLBORD
Een dergelijk initiatief bestaat al jaren in de VS en ook in Nederland. Bij Schoolbord kan je op zoek gaan naar je oude schoolmaatjes. Je begint, na registratie, met het ingeven van de scholen waar je geweest bent en dan kan je daarna op zoek gaan naar je schoolkameraden van toen, door hun naam in te geven. Happy Hunting!
Taal: Nederlands]
http://www.schoolbord.be//zoek_klasgenoten.php

MAAK JE WEBSITE TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN
Op deze site vind je een werkblad met daarop punten die je in het oog moet houden als je je website voor iedereen toegankelijk wil maken, ook voor mensen die bijvoorbeeld kleurenblind zijn, minder zicht hebben, of zelfs helemaal geen zicht, mensen die geen gebruik kunnen maken van de normale navigatietools (muis, klavier..) enz. Het werkblad bevat o.a. zes visuele tests die de webmaster kan uitvoeren op zijn site, instructies hoe je de JAWS (Job Access With Speech) kan downloaden en installeren - dat is een screen reader die door blinden of slechtzienden gebruikt wordt, plus een uitleg over de WAVE, Web Accessibility Versatile Evaluator, een website die de HTML code test op fouten tegen de toegankelijkheid. Een prima link, aangebracht door onze trouwe medewerker Wim W.
[Taal: Engels]
http://www.techsoup.org/learningcenter/access/page6087.cfm?rss=1

GEDICHTENDAG
Donderdag 25 januari is het opnieuw gedichtendag. In de brochure voor het basisonderwijs staan tien prachtige gedichten in verband met het thema van dit jaar: stilte en slaap. Deze tien gedichten zijn nu te beluisteren op onderstaand adres. De gedichten werden ingesproken door de leerlingen van het zesde leerjaar uit de basisschool De Ark van Oekene. Het is de bedoeling dat vijf van de tien gedichten een waardecijfer krijgen van één tot vijf, waarbij het mooiste gedicht een vijf krijgt. Je kan ook een reactie achter laten onder elk gedicht.
We wensen je veel luisterplezier! [Patrick Keyrsabiel
http://gedichtendag.skynetblogs.be
http://www.gedichtendag.org/

INTERGLOT: ONLINE VERTALEN
Hier kan je online woorden laten vertalen, ook van en naar het Nederlands; er is ook een gratis toolbar beschikbaar. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.interglot.com/

STREAMICK: TV ONLINE
Het aanbod van tv-programma's die je via het internet bekijken kan, groeit voortdurend. Hoe vind je al die sites? Streamick kan helpen: het bevat links, ingedeeld per categorie: nieuws 24/7, muziek, film, onderwijs, sport, amusement...
[Taal: Engels]
http://www.streamick.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PAOLO PELLIZZARI
Deze Italiaanse fotograaf woont momenteel in BelgiŽ. Op zijn website vindt u heel wat mooie foto's. Een deel van zijn werk was recent in Brussel te bewonderen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.pellizzari.net
http://www.younggalleryphoto.com/photography/pellizzari/pellizzari.html

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PARIS DJS
Diverse podcasts van verschillende Parijse DJ's met remixes van diverse bekende en onbekende nummers die ze vonden op hun zoektocht in de platenwinkels. Gratis en legaal te beluisteren en te downloaden. Elektro-funk, afro-beat, soul sixties, reggae, ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.parisdjs.com/

VRIJDAG FILMDAG : ROCKY BALBOA
OfficiŽle website van deze nieuwe Rocky-film met Sylvester Stallone in de hoofdrol.
In de Belgische zalen vanaf: 31 januari 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.mgm.com/rocky_balboa/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

PATRICK & CARINA
Hun carrière startte met de deelname aan de VTM-talentenjacht X-Factor.
http://www.patrickencarina.be/

JAMES LAST
OfficiŽle website van deze Duitse orkestleider. In de jaren 80 scoorde hij een grote hit met "Biscaya".
http://www.jameslast.com
http://www.jameslastbenelux.com/

SHILPA SHETTY
Deze Indiase Bollywood-filmster neemt deel aan de Engelse versie van Big Brother VIPS en werd ongewild een politiek onderwerp.
http://www.shilpa-shetty.com

BOBBY SOLO
Italiaanse zanger gekend van o.a. Una Lacrima Sul Viso
http://www.bobbysolo.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bobby_Solo


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Alles-in-één is nog steeds niet alles
Het is een bekend fenomeen: de ergernis van het toenemende aantal afstands­bedieningen.
http://www.ad.nl/multi-media/article1026610.ece
- Vista vergt snelle en duurdere pc
http://www.ad.nl/multi-media/article1021103.ece
- 'Playbackshow' Di-rect in Second Life
http://www.ad.nl/denhaag/stad/article1023639.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Downloaden van filmpjes
Onlangs bespraken we de mogelijkheden om filmpjes van YouTube en andere videosites te downloaden. Nu is er een nieuwe website gekomen, die dat nog makkelijker maakt!
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=16545
- Playstation 3 op 23 maart in Nederland
23 maart 2007, dat is de datum dat de Playstation 3 in Europa beschikbaar komt. Voor dit werelddeel zijn 1 miljoen exemplaren beschikbaar.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=9687
- Je eigen Windows installatie CD
Met het programma nLite stel je je eigen Windows-CD samen. Zonder overbodige ballast, maar met de benodigde updates en drivers.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17827

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Draagbare gps Lucca aan derde generatie toe
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2733
- Multimedia notebooks van Fujitsu-Siemens
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2734
- LG Electronics lanceert Vista-monitorlijn
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2735

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- IBM geeft divisie Printing Systems door aan Ricoh
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16103&style=34360
- Microsoft: de wereld is niet plat!
Google Earth mag dan met de meeste aandacht gaan lopen, de 3D mogelijkheden van Microsoft's Virtual Earth 3D zijn adembenemend!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16092&style=34360
- BELNET en onze Europese partners tekenen vandaag een akkoord voor een meer wetenschappelijke samenwerking.
BEgrid, het Belgische netwerk gecoördineerd door het onafhankelijke federale openbaar organisme BELNET gewijd aan wetenschap en onderzoek zal deel uitmaken van Sirene(Sharing Infrastructure and Resources iN Europe).
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16089&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Windows Firewall goed configureren
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/internet/windows-firewall-goed-configureren.cfm
- Wou Microsoft Wikipedia beïnvloeden?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/wou-microsoft-wikipedia-beinvloeden.cfm
- Gratis testrit met Vista
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/gratis-testrit-met-vista.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Marketingmogelijkheden van RSS
Marketingmogelijkheden van RSS
- Zoeken voor het goede doel
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3785
- Web 2.0 in BelgiŽ
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3789

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Woord van de week : Techno-sexual
http://be.theinquirer.net/2007/01/woord_van_de_week_technosexual.html
- Freeware : Microsoft web2.0 package for ASP
http://be.theinquirer.net/2007/01/freeware_microsoft_web20_devel.html
- Alleen Yahoo kan Google nog tegenhouden
http://be.theinquirer.net/2007/01/alleen_yahoo_kan_google_nog_te.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Consumentenbond klaagt Apple aan bij NMa
http://tweakers.net/nieuws/46068/Consumentenbond-klaagt-Apple-aan-bij-NMa.html
- Google invloedrijkste merk van 2006 10
http://tweakers.net/nieuws/46086/Google-invloedrijkste-merk-van-2006.html
- HP beschuldigd van bespioneren Dell
http://tweakers.net/nieuws/46085/HP-beschuldigd-van-bespioneren-Dell.html
Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Belgisch kunstschilder - http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Thevenet
* Pogrom van Kielce - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_van_Kielce
* Skivorm die het beklimmen en skiŽn van besneeuwde bergen omvat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ski_Mountaineering
* Beschermende kledij voor een duiker of kikvorsman - http://nl.wikipedia.org/wiki/Duikpak
* Een 4248 m hoge berg in het Mont Blanc massief in de Alpen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mont_Blanc_du_Tacul
* Compilatiealbum van Queen uit 1981 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Greatest_Hits_%28Queen%29
* Vaste plant die behoort tot de Composietenfamilie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Engelse_alant
* Lijst van watermolens - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_watermolens
* Gebied dat als staat niet de volledige politieke onafhankelijkheid of soevereiniteit heeft - http://nl.wikipedia.org/wiki/Afhankelijk_gebied
* Vleermuis uit het geslacht Myotis - http://nl.wikipedia.org/wiki/Myotis_adversus

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Storm die pas in West-Europa woedde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kyrill_%28storm%29
* Vrouwelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de VS - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hillary_Clinton

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over BraziliŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Brazili%C3%AB
* De laatste weken worden er veel nieuwe artikelen op het gebied van de seksuologie toegevoegd, waaronder:
- Klein, flexibel latex, rubber of plastic koepelvormig voorbehoedsmiddel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Cervixkapje
- Vaginitis - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vaginitis
- Tijdstip waarop bij meisjes de eerste menstruatie optreedt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Menarche

Wikiraadsel: Welke Braziliaanse traditionele activiteit kan als vechtkunst en als dans worden beschouwd? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070125

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP ITUNES 38: HET VOLUME VAN ÉÉN ENKELE SONG AANPASSEN
Bij het rippen van een cd kan je al eens een schuivertje verkeerd hebben staan, of bij het downloaden van een song is de maker van het idee geweest dat "luid" nooit luid genoeg kan zijn. Resultaat: plots moet je bij het beluisteren van je muziek rechtspringen om het volume aan te passen, omdat er een aanslag gepleegd wordt op je trommelvliezen.
iTUnes heeft een ingebouwde tool waarmee je het volume van individuele songs kan aanpassen. Gewoon de song selecteren, File aanklikken, Get Info. In het venster dat nu verschijnt, klik je op Options en schuif je de Volume Adjustment tool om het volume aan te passen.

TIP ITUNES 39: DE INFORMATIE VERANDEREN OVER EEN PODCAST OF AUDIOBOEK
Podcasts en audioboeken hebben enkele bijkomende instellingen die erg belangrijk zijn en die je misschien moet veranderen. Normalerwijze stuurt de maker van deze uitzendingen zijn audiobestand door met de correcte instellingen, maar misschien klopt het niet helemaal en kan je bijvoorbeeld geen bookmark leggen in de uitzending. Dan kan je best zelf manueel deze instellingen aanpassen.
Selecteer een podcast episode of audioboek, ga naar File, Get Info. In het tabblaadje Options, kan je nu aanduiden "Remember playback position", zodat je Player onthoudt tot waar je al geluisterd had en de draad meteen weer kan opnemen. Maar je kan ook aanduiden "skip when shuffling", zodat de podcasts niet mee afgespeeld worden wanneer je alle muziek op je player of computer in shuffle (dooreengemengd) afspeelt.

TIP ITUNES 40: MUZIEK OPZOEKEN IN DE ITUNES MUSIC STORE
Dit gedeelte van onze tips is niet bedoeld als commerciŽle aansporing - wij willen jou echt niet aanzetten om geld uit te geven in de iTunes Store. Wij krijgen ook geen percentje voor eventuele aankopen die jij zou doen in de iTUnes store!
Dit gezegd zijnde: de iTunes Music Store bevat meer dan 2 miljoen songs en is een uitstekende gelegenheid om je muziekcollectie uit te breiden. Het enige nadeel: als je niet over een iPod beschikt, dan kan je de gedownloade bestanden (die in het AAC formaat zijn voor muziek) niet afspelen op een andere player. Hou daar rekening mee! Afspelen op je computer daarentegen is geen enkel probleem.
Bij de iTunes Music Store kan je zoeken op genre, kan je de hitlijsten raadplegen, of naar ouwertjes zoeken. Zelfs al ken je de hele naam niet meer van die song, je kan een deel ervan invoeren en de krachtige zoekmachine doet haar werk. Zij kan zelfs twee verschillende versies van een bepaalde song ontdekken, een leuke bijkomstigheid!

TIP ITUNES 41: MUZIEK VINDEN EN NOG GRATIS OOK
Bij iTunes Music Stores zijn er maar liefst 2 miljoen songs. Gelukkig is er ook een krachtige zoekmachine. Je kan de winkel doorbladeren op genres, of een zoekterm ingeven in het zoekvakje. Zelfs een gedeelte van de titel van een song herkent de zoekmachine. Je kan zo zelfs verschillende versies vinden van eenzelfde song: uitgevoerd door andere artiesten, of live opnames.
Je kan zelfs elke week een gratis song krijgen: iTunes krijgt immers elke week nieuwe songs binnen en je kan sommige daarvan een hele week gratis downloaden. Na die week zal de song enkel tegen betaling te krijgen zijn.

TIP ITUNES 42: NIEUWE MUZIEK VIA SPECIALE RUBRIEKEN
Het is erg simpel om in de Music store nieuwe muziek te vinden. Er zijn namelijk speciale rubrieken waar je met zulke muziek kan kennismaken. Bij iTunes Originals vind je studiosessies, exclusieve live tracks en interviews met populaire artiesten. Bij iTunes Essentials en Celebrity Playlists vind je muziek, aanbevolen door muziekexperts en artiesten - zo krijg je als het ware de pap in de mond. Erg leuk zijn ook de collecties die andere gebruikers gemaakt hebben: dat zit dan bij iMix.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...ADVANCED WINDOWS CARE
Windows - freeware
Een uitstekend progje dat ervoor zorgt dat je Windows computer zacht snorrend blijft draaien. Het scant je systeem met een klik en met één klik kan je de problemen oplossen. Voor elk probleem krijg je de details en kan je bepalen of je de voorgestelde oplossing al dan niet aanvaardt.
Van dit progje bestaat zowel een gratis versie als een pro versie. Het verschil: de pro versie draait in real time, terwijl je de gratis versie manueel moet opstarten.
http://www.iobit.com/

ROUTER CONTROL: CONTROLEER JE ROUTER

Windows - freeware
Met dit progje kan je de online status van je router controleren en nog andere eigenschappen. Let wel op: deze software is enkel geschikt voor DSL-routers en laat geen Telnet protocol toe. Op de website van de maker vind je een lijstje met alle routers die ondersteund worden. (Bron: Wim W)
http://www.routercontrol.de/

ITUBE V2.0
Win 98/ME/2000/XP - 2,5 MB - freeware
Met dit progje kan je video's van YouTube downloaden naar je iTunes. Het distilleert automatisch de video uit de YouTube URL, downloadt het filmpje, zet het dan om naar een juist formaat voor de iPod (MPEG-4) en voegt het toe aan je iTunes bibliotheek. Veel is er niet te zien aan het progje, enkel een vakje om de URL van het videofilmpje in te plakken, maar het doet zijn werk en dat is het voornaamste!
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2007/01/19/itube-v20/

PORTABLEAPPS SUITE

Windows - freeware
Een verzameling progjes die uitstekend geschikt zijn om te draaien vanop een USB stick. Deze progjes behoeven geen installatie. De verzameling omvat o.a. een webbrowser, e-mail client, kantoorpakket, kalender, instant messaging client, antivirus, zelfs een sudoku spelletje. Gewoon je USB stick volladen en je kan overal aan het werk!
http://portableapps.com/suite

GRATIS WALLPAPERS
Windows - freeware
Een site vol met gratis wallpapers, die volgens medewerker Geert echt de moeite waard zijn.
http://desktop-it.blogspot.com/

ENCRYPTIE: FREE HIDE FOLDER
Windows - freeware
Vrijwel iedereen heeft bestanden of mappen op de pc die je niet wenst te laten zien aan anderen. Free Hide Folder is een gratis veiligheidsmiddel om die privé-folders te verbergen. Anderen weten nu niet waar je persoonlijke mappen staan en kunnen ze dus ook niet bekijken. Je kan mappen verbergen met een paar muisklikken. Free Hide Folder is beveiligd met een paswoord dat je steeds kan wijzigen of verwijderen. [Lode V]
http://download.lockergnome.com/download/104911

READSPEAKER: LAAT JE WEBSITE SPREKEN
Windows - freeware
Dit is een progje waarmee de tekst op een website voorgelezen wordt aan de bezoeker. De stem waarmee dit gebeurt is van uitstekende kwaliteit, zo beloven de makers. Het progje kan ook gewone documenten aan zoals MS-Word, RTF en PDF. Op de site kan je alvast beluisteren hoe de voorleessoftware werkt.(Bron: Wim W)
http://www.readspeaker.com/default____687.aspx

GROTE AFDALING
Windows - 40 MB - freeware
Sneeuw is er niet echt veel te vinden in de skioorden, maar met dit progje kan je alvast wat virtuele skipret beleven. De Oostenrijkse Omroep biedt deze Grote Afdaling (Ski Challenge) gratis aan de thuisblijvers aan.
http://skichallenge.orf.at/sc07/download/stories/gamedownload/

VRIJDAG MACDAG: GOOGLE SKETCHUP

Mac OS X 10.3.9 - 24,29 MB - freeware
Een programma om 3D schaalmodellen te tekenen; het heeft een intuïtiviteit bij de bediening die vele andere programma's missen, maar tegelijkertijd gaat die eenvoud niet ten koste van de knappe functies.
http://www.download.com/Google-SketchUp/3000-2187_4-10626058.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: STIMULUS
Mac OS X 10.4 - 6,81 MB - shareware
Apple heeft enkele heel mooie i-progjes om met mediabestanden te werken (iPhoto, iTunes..), maar soms ben je het beu om van het ene naar het andere te springen. Dan komt dit progje goed van pas: het is een alles-in-een interface om 20 verschillende soorten bestanden te beheren en te bewerken.
http://www.download.com/Stimulus/3000-2198_4-10624727.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij hebben gelukkig onze achterstand in de mail kunnen verwerken, en de berichten van onze lezers die in dit e-zine moesten verschijnen staan op hunplaats (rubriek sites, nieuws...)

Alle reacties zijn altijd erg welkom!

Hilde
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
We kunnen weinig doen in deze wereld, teminste wat het goede betreft.
In het boze zijn we onbegrensd, onbeperkt.
[Marnix Gijsen]