Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 25/7/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 483 van 20/1/2007
Gegroet lezers,

Het leven herneemt zijn gewone gangetje na de feestdagen - zij het natuurlijk niet dat de storm voor heel wat opwinding en schade gezorgd heeft donderdag. Hopelijk ben jij er zonder kleerscheuren vanaf gekomen? Het was wel een spectakel, indrukwekkend en beangstigend tegelijkertijd, en het doet je maar weer eens beseffen: dan mag de mens nog zo goed zijn in het uitvinden van dingen zoals computers en allerlei elektronica - tegen de natuur vermag hij niets!

Deze week was er heel wat te doen op vlak van muziek, en de kopieerbeveiliging kwam uiteraard weer onder vuur te liggen. Je kent ons standpunt hierover: degene die illegaal wil kopiŽren hou je daar toch niet mee tegen, het enige wat je doet is de brave downloader straffen, door hem in zijn vrijheid te beperken. Een heel interessant interview daarover vind je bij AMP Future Tens, waarin de directeur van de abonnementsdienst eMusic aan het woord komt. Zoals we al verteld hebben, kan je daar DRM-vrije songs downloaden in gewoon MP3 formaat, zonder beperking over het overzetten op andere computers of players enz. Wij hebben er een abonnement, en zijn heel tevreden! Het interview vind je op
http://mprdownload.streamguys.com/podcast/futuretense/mpr_20070119_futuretense.mp3

Maar natuurlijk vind je ook in dit nummer weer heel wat leuke en interessante sites, goede shareware, en vele wetenswaardigheden, aangedragen door onze vele medewerkers. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
EU MEENT: OPEN SOURCE HEEFT BETERE ECONOMIE DAN FABRIEKSEIGEN SOFTWARE
Vooral sinds open source/open broncodesoftware aan populariteit wint, groeit de discussie over de kostprijs van zulke software. Bij de aankoop is die gratis, maar velen verwijten open bronsoftware dat de opvolging ervan duur is - gewoon omdat er geen opvolging is bij problemen, terwijl je bij de meeste commerciŽle software bij het betalen van een licentie ook recht krijgt op ondersteuning van de helpdesk.
De EU heeft nu een nieuwe studie laten uitvoeren over dit gegeven en die studie levert alleen nog maar meer brandstof aan de discussie. De studie keek naar de rol van OSS in de economie, de rechtstreekse economische impact, de onrechtstreekse economische gevolgen en sluit af met trends, scenario's en politieke strategieŽn.
Het hele rapport is een dikke turf van 287 pagina's - de conclusie kan echter samengevat worden in enkele woorden: "Het voordeel voor de gebruiker: interoperabiliteit, productiviteit, kostenbesparing." Met andere woorden: OSS is een goedkoper alternatief dan fabriekseigen software.
Bij de studie werden 6 openbare en privé-instellingen onderzocht, die overgeschakeld waren naar een open source besturingssystemen. De conclusie daarbij was dat de overgang zelf naar dit OSS redelijk hoog was, de aankoopprijs voor fabriekseigen software veel hoger was. Onderhoudskost was vergelijkbaar (open bronsoftware was in enkele gevallen duurder) maar de algemene kost per jaar was lager voor de open broncode producent.
Zo. Nu heb je tenminste enkele argumenten om je baas over te halen om over te schakelen op een OSS product...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070112-8606.html

2007: HET JAAR VAN DE "EXPERT WIKI"?
We kennen allemaal de Wiki, het erg knappe concept waarbij iedereen pagina's kan toevoegen en bewerken rond bepaalde onderwerpen. De oorspronkelijke wiki was natuurlijk de Wikipedia, een soort van encyclopedie waarbij alle internauten overal ter wereld meehelpen aan de artikels.
Die wiki's roepen tegelijkertijd ook vragen op: wie mag pagina's bewerken, zijn resultaten eigenlijk wel betrouwbaar, enz. Nu zijn er twee wiki's opgestart die uitgaan van het concept dat een wiki het meeste kans op slagen heeft, als er veel, heel veel deskundigen aan werken.
Het gaat enerzijds om Citizendium, een afsplitsing van Wikipedia, die voornamelijk experts zeggenschap wil geven over artikels. Dit jaar gaat het project officieel van start en zal je het online kunnen raadplegen, maar ondertussen wordt er achter de schermen heel naarstig gewerkt. Er zouden zelfs al meer dan 100 redactieleden meewerken en honderden auteurs die met zijn allen al een overweldigend aantal artikels geschreven hebben. het andere project is de Scholarpedia.
In principe moet dit leiden tot een meer accurate wiki. In realiteit leidt dit echter tot een verarming. De internaut is het in de voorbijgaande jaren gewend geraakt om de Wikipedia te raadplegen voor allerhande feiten. Door deze afsplitsing wordt de internaut in dubio gebracht en wordt hem bovendien gezegd: vertrouw niet op Wikipedia, want die heeft het mis.
Een kwalijke zaak dus, hoe edel de bedoelingen van de alternatieve Wiki ook mogen zijn...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070112-8604.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060919-7775.html
http://www.scholarpedia.org/article/Main_Page

GEKIBBEL OVER RECHT OP MERKNAAM IPHONE
Verleden week kondigde Appel zijn langverwachte mobiele telefoon aan, in de volksmond al een hele tijd de iPhone genoemd. Apple zelf had het al die tijd echter over de iTalk en pas bij zijn openingstoespraak op MacWorld nam Steve Jobs het woord "iPhone" in de mond.
Dat had hij beter niet gedaan. Want IT-fabrikant Cisco kondigde meteen aan dat het bedrijf het alleenrecht had op het gebruik van die naam, omdat het al jaren geleden de merknaam aangevraagd had. Sneu voor Apple, niet?
Maar er is hoop. In een artikel bij ZDNet wordt gesuggereerd dat iPhone misschien ooit het recht op die naam gehad heeft, maar dat recht verleden jaar verloren ging.
Cisco had immers de merknaam toegewezen gekregen in 1999, maar volgens de Amerikaanse wetten hoort daar ook de verplichting bij om binnen de 6 jaar te verklaren dat je al die jaren het handelsmerk actief gebruikt hebt. In het geval van Cisco zou het bedrijf die verklaring uiterlijk 16 november 2005 ingediend moeten hebben - maar zou het niet gebeurd zijn. Met andere woorden: volgens sommige waarnemers heeft Cisco geen poot om op te staan in zijn aanklacht...
Toch benieuwd hoe dit moet aflopen!
http://blogs.zdnet.com/Burnette/?p=236

YAHOO VERWERFT MYBLOGLOG
Internetgigant Yahoo heeft MyBlogLog overgenomen, een website die interessant is voor zowel de lezers van blogs, als de schrijvers ervan. De lezers kunnen communities vormen en zo elkaar goede, interessante blogs aanraden. Er zijn nu eenmaal zoveel blogs, dat het niet altijd gemakkelijk is om te kiezen.
Anderzijds kunnen de bloggers zelf bij MyBlogLog tools krijgen die hen beter inzicht geven in hun lezers: welke artikels interesseren hen het meeste, enz.
Een bezoekje aan de site geeft je meteen al enkele tips voor leuke blogs - Jellotv.com bijvoorbeeld, een site die linkt naar interessante video's op het internet. Een hele ontdekking - dankzij deze site - om dus zeker en vast uit te proberen.
De laatste tijd lijkt er weinig lijn te zitten in het beleid van Yahoo - het lijkt wel alsof de zoekgigant overal wel een potje op het vuur wil zetten, maar vergeet wat hij eigenlijk aan het koken is. Eerder deze week was er ook nog het bericht dat Yahoo zijn muziekdienst AOL Music Now zal vervangen door de abonnementsdienst van Napster. Dat zijn zo'n 350.000 abonnees die Napster er in één klap bij krijgt!
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=21063
http://www.jellotv.com/
http://www.mybloglog.com

ENGADGET: 10 MILJOEN PAGEVIEWS BIJ LANCERING IPHONE
We hebben het er verleden week al eens over gehad, dat de verslaggeving van beurzen zoals CES en MacWorld zo veranderd is: het zijn de bloggers die met de meeste aandacht
gaan lopen en niet de traditionele media. De reden: de bloggers werken erg snel, ter plaatse, sturen hun verslaggeving haast live door.
Dat dit geen loze bewering is, mag blijken uit cijfers die Engadget bekend maakte. Deze site bracht rechtstreeks verslag uit van de persconferentie van Steve Jobs en haalde toen maar liefst 10 miljoen page views op één dag. Veel, niet? Maar je moet wel weten dat Engadget op een gewone dag ook al één miljoen page views haalt. De site staat dan ook op nummer één bij Technorati en is van een simpele blog uitgegroeid tot een gezaghebbend medium, dat voor de meeste internauten minstens even betrouwbaar, om niet te zeggen betrouwbaarder is dan de 'klassieke' media.
http://www.techcrunch.com/2007/01/12/engadget-10-million-page-views-on-iphone-day/
http://www.engadget.com

ZOU ER GEEN STANDAARD MOETEN KOMEN VOOR TAGS?
Het nieuwe internet zit vol met inhoud waar je 'tags' aan kan geven - labels, etiketten, die het gemakkelijk maken om die inhoud te klasseren. Blogs, nieuwssites, persberichten, forum... overal vind je die tags terug. Helaas zijn er geen tag standaards en is het dus haast onmogelijk om sites die content verzamelen en gebruikers toelaten om tags toe te voegen, met elkaar te verbinden.
Is het dus niet tijd om tag standaards vast te leggen? De verschillende sites passen tags op een andere manier toe en geven er elk een eigen definitie aan. Tags waren eigenlijk bedoeld om universeel en compatibel te zijn, om de band te vormen tussen content, de basis van het nieuwe semantische web. En daar komt momenteel dus niets van in huis: tags zorgen momenteel voor meer onenigheid en verwarring, dan voor helderheid.
Bij Slashdot vind je een interessante discussie over dit standpunt.
http://neosmart.net/blog/archives/320
http://it.slashdot.org/it/07/01/15/136219.shtml

MPAA OP HETERDAAD BETRAPT
Het is al langer geweten dat de MPAA, de belangenorganisatie van de filmindustrie in de VS, niet vies is van truukjes om piraterij tegen te gaan. Zo zou zij met opzet valse bestanden loslaten op BitTorrent netwerken: bestanden die de naam dragen van films, maar ofwel een grote reeks nonsens bevatten, ofwel zo gemanipuleerd zijn dat zij, bij het downloaden, halt houden als zij 90 of 95% bereiken - erg ergerlijk als je zo'n bestand downloadt!
Nu heeft een slimme systeembeheerder niet alleen het MPAA betrapt, maar ook uitgevonden hoe je zo'n valse bestanden kan herkennen - en daarna dan ook verwijderen uit de index-sites voor de torrents.
Naar verluidt zouden alle servers die deze valse bestanden de wereld insturen, gevestigd zijn in het zuiden van CaliforniŽ en in Las Vegas. volgens insiders zouden de IP nummers van deze servers behoren tot Media Defender, een bedrijf dat ingehuurd wordt door houders van auteursrechten om IP-adressen van piraten op te sporen.
Niet dat wij voorstander zijn van het verspreiden van illegaal gekopieerde films, maar het doet ons toch de wenkbrauwen fronsen als wij dit lezen. Want dan zou de politie, als zij drugs wil opsporen, evengoed nep-drugs op de markt kunnen brengen om de druggebruikers om de tuin te leiden...
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36921

APPLE NIET OPGEZET MET IPHONE SKINS
Het zal nog even duren eer de iPhone in de winkel ligt, maar er zijn mensen die zo ongeduldig zijn dat zij hun eigen mobieltje alvast willen uitrusten met het uiterlijk van die befaamde iPhone. Dat kan, want enkele Australische Apple fans hebben de user interface nagemaakt zodat die gedownload kan worden en op concurrerende toestellen gezet kan worden - mobieltjes met het Windows Mobile besturingssysteem en Palm.
Die skins zijn echt maar omhulsels, zij geven geen enkele nieuwe functies aan de telefoons. Maar Apple kan er niet mee lachen - de icoontjes zijn auteursrechterlijk beschermd. Apple heeft dan ook al meteen een hele batterij advocaten ingeschakeld. Sites waar de skins gehost werden kregen een verzoek om die te verwijderen. En zelfs journalisten, die erover schreven, kregen een brief, althans als zij ook een screenshot van de skin afgedrukt hadden. En dat viel dan weer niet goed bij de internationale pers, die Apple ervan beschuldigde de journalisten te willen intimideren.
Een niet erg slimme zet van Apple. De verzamelde pers was immers op de hand van Apple: zelfs zonder het toestel in handen te hebben gehad, werd het heel warm onthaald, zelfs bejubeld door de meeste journalisten en bloggers. Door de pers te willen intimideren dreigt Apple niet alleen de bloggers en journalisten tegen zich in het harnas te jagen, maar zorgt het bedrijf er zelf voor dat deze skins nog meer in de aandacht komen...
http://www.theage.com.au/news/mobiles--handhelds/iphone-skins-irk-apple/2007/01/15/1168709656280.html

YAHOO BRENGT VOORTAAN OOK ANIMATIEFILMS
We hebben het gisteren nog gehad over Yahoo, dat de laatste tijd verschillende initiatieven neemt, zonder dat er echt een lijn in zit. Yahoo doet er echter wel wat aan om er een lijn in te brengen. Het bedrijf wil namelijk eigen, originele content brengen.
Dat zit Yahoo eigenlijk al vanaf het begin in het bloed. Yahoo was immers niet zomaar een zoekmachine, er was een hele bende redacteurs aan het werk die de beste links uitzochten en netjes klasseerden. Dat in tegenstelling tot Google, die enkel robots het web laat afspeuren en sites indexeert aan de hand van woorden die in de teksten ontdekt worden.
Blijkbaar wil Yahoo nu dus terug naar die roots. Althans, in dat licht mag je een aankondiging verklaren die deze week gedaan wordt: Yahoo zal namelijk gaan samenwerken met het bedrijf The Gotham Group, dat animaties maakt. Die animaties zal je hoogstwaarschijnlijk te zien krijgen bij de tv-afdeling van Yahoo.
http://www.marketwire.com/mw/release_html_b1?release_id=203246&tsource=6

GEEN RODE-OORTJES FILMS IN HET BLU-RAY FORMAAT
In de VS werd de AVN Adult Entertainment Expo gehouden, de grootste beurs van de Amerikaanse porno-industrie. Ja, je leest goed: ook voor deze branche wordt een handelsbeurs gehouden. Er gaat immers veel, heel veel geld om in deze 'industrie' en er worden dus ook beurzen gehouden waar zakenlui elkaar ontmoeten en waar de nieuwste technologische snufjes voorgesteld worden.
Welnu, op deze beurs hebben regisseurs en producenten van wat in vaktermen 'adult content' heet zich uitgesproken voor het HD-DVD formaat. Dat is immers goedkoper, zowel bij de productieprijs voor disks, alsook qua prijs voor de afspeeltoestellen. Vooral kleinere filmstudio's zullen daarom beroep doen op HD-DVD - vooral omdat Sony, de ontwikkelaar van het concurrerende HD-formaat Blu-ray, een politiek met veel beperkingen doorvoert en niet wil dat er porno op zijn Blu-ray disks komt...
http://www.chip.de/news/c1_news_23811783.html

MICROSOFT TOPMAN WIL ZELF EEN MAC KOPEN
Vorig weekend werd een e-mail openbaar gemaakt die geschreven werd door Jim Allchin (topman Microsoft) begin 2004. Hij richtte deze o.a. aan Bill Gates en daarin was hij niet mals voor Microsoft: 'Als ik niet bij Microsoft zou werken, zou ik een Mac kopen', 'Longhorn (Vista) is een gedrocht', 'Microsoft is de weg kwijt', 'Apple houdt het simpel', 'Apple denkt snel', ... zijn maar enkele citaten. De teneur van het bericht was al langer bekend, maar de volledige inhoud is nu opgedoken in een bewijsstuk in een rechtszaak in Iowa.
Allchin heeft ondertussen wel gezegd dat hij 'dramatisch' wou doen om zeker te zijn dat er aandacht aan zou besteed worden en dat de mail inderdaad al 3 jaar oud is en dat de ontwikkeling van Longhorn (Vista) radicaal van koers is gewijzigd. Allchin gaat binnen korte tijd met pensioen en Steve Jobs merkte op dat hij dus welkom is in de rangen van de Apple-gebruikers. De volledige mail kan je zelf via onderstaande links te pakken krijgen.
http://tweakers.net/nieuws/45913/Ik-wil-een-Mac-e-mail-van-Microsoft-topman-openbaar.html
http://www.gva.be/nieuws/Media_Cultuur/default.asp?art=7C956194-64A6-4545-99CA-F37FA5695B83

SECOND LIFE MILJONAIRE IN HAAR BLOOTJE
Een smeuïg roddeltje mogen wij u toch niet onthouden. Wij hebben het enkele dagen geleden gehad over een filmpje dat op YouTube verschenen was en waarin Anshe Chung, de vrouw die in de virtuele wereld Second Life miljonaire geworden is door er real estate te verkopen, gestoord werd tijdens een interview in Second Life door... vliegende penissen.
De dame was erg verveeld met het incident - vooral toen het filmpje op YouTube verscheen. Haar man trok naar de rechter om te eisen dat het filmpje verwijderd werd van YouTUbe, zich baserend op het feit dat de auteursrechten geschonden werden: in het filmpje werd immers de avatar getoond die Anshe ontworpen had en die haar eigendom is. YouTube verwijderde het filmpje, maar volgens wetsexperten ten onrechte: het vertonen van dit beeld diende om verslaggeving te doen en dat mag volgens de auteursrechten.
Maar nu komt de dame weer in opspraak. Volgens het blog Valleywag zou zij haar carrière in Second Life begonnen zijn in het 'rode lantaarn' district van deze virtuele wereld - zij zou gewerkt hebben als een "meesteres" en escorte. Nog volgens Valleywag zouden de escortdiensten in Second Life eruit bestaan dat men met een medespeler naar zo'n rodelantaarngebied gaat, samen naar sexy of kinky 3D animaties kijkt, terwijl de escort vuile praat uitslaat - en daarbij bedoelen we niet dat ze vloekt uiteraard...
Bij CNet kan je een interview lezen met de man van Anshe, over de klacht tegen YouTube.
http://www.valleywag.com/search/second-life%20poster-avatars-seedy-/bydate/past-228993.php
http://news.com.com/Behind+the+Anshe+Chung+DMCA+complaint/2008-1023-6150457.html?part=dtx&tag=nl.e433
http://video.google.com/videoplay?docid=5387867190768022577

YOUTUBE HELPT BIJ HET OPLOSSEN VAN MISDADEN
Sommigen zeggen dat YouTube en andere plaatsen waar zelfgemaakte filmpjes getoond worden, aanzetten tot geweld. Dat zou komen doordat jongeren het in hun kop krijgen om mensen aan te vallen, zomaar en dat geweld met hun camerafoontjes filmen en publiceren. In Schotland was er een groepje jongeren dat vandalenstreken uithaalde in een Burger King in Edingburgh en die vandalenstreken ook online zette - waarbij de jongeren wel vergaten dat dit filmpje naar hen kon leiden. Zij werden dan ook gearresteerd.
Maar anderzijds helpt YouTube ook om misdaden op te lossen. In Canada bijvoorbeeld had de politie een filmpje online gezet bij YouTube van een moord. Dat filmpje leidde uiteindelijk tot de arrestatie van de dader, dankzij de medewerking van de YouTube bezoekers. Het waren, in het geval van de Edingburgh vandalen, ook de bezoekers die de jongeren konden identificeren, omdat zij uit de gebruikersnaam hun identiteit konden afleiden.
De moraal van het verhaal? Dat je YouTube niet mag verwijten dat het aanzet tot geweld, het is maar een technologie en het zijn nog altijd mensen die gebruik of misbruik maken van die technologie. Net als bij geweren: het zijn niet geweren die doden, maar mensen die de trekker overhalen...
http://techdirt.com/articles/20070117/090134.shtml

DRM: HET DRAAIT NIET ROND PIRATERIJ
Dit artikel zal misschien geen verrassing zijn voor jou - wellicht heb jij zelf stiekem al dezelfde gedachten gekoesterd. Hollywood zou volgens Ars Technica toegeven dat DRM (digital rights management of kopieerbescherming) niet draait om piraterij. Wij citeren: "Het enige doel van DRM is om de inkomsten te maximaliseren, door jouw rechten te minimaliseren, om later rechten aan jou terug te kunnen geven.. Maar net zoals bij elke andere leugen komt er een punt waar zij door de mand valt. En voor de filmstudio's is dat moment er nu: zij moeten toegeven dat het niet piraterij is die hen zorgen maakt, maar zakelijke modellen waarbij niet elke cent uit de gebruiker geperst wordt."
Straffe taal, voorwaar. Wij willen niet zover gaan om dit te zeggen, maar wijzelf willen toch stellen dat DRM de platenindustrie wel erg goed uitkomt. Want DRM zorgt er niet alleen voor dat je songs niet kan afspelen waar en wanneer je wil, kopiŽren naar een andere drager - zij zorgen er ook voor dat de muziekaanbieders jou aan hen kunnen binden. Bijvoorbeeld bij muziekabonnementen, waarbij je voor een vast maandelijks bedrag onbeperkt songs mag downloaden. Zeg je je abonnement op, dan kan je die songs niet meer afspelen. Na een jaartje zit je met een enorme investering en blijf je dus je abonnement behouden. Of: je hebt een hele muziekbibliotheek opgebouwd in een bepaald formaat (MP3, AAC...). Dan ga je niet overschakelen op een ander formaat...
Protesteren tegen DRM, dat Digital Restrictions Management genoemd wordt, kan je bij verschillende adressen die je vindt in het artikel bij Slashdot. Vergeet ook niet de reacties van de internauten te lezen - altijd goed voor enkele slimme bemerkingen en kwinkslagen!
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=07/01/16/0244242&from=rss
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070115-8616.html

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


APPLE IPHONE
Verleden week stelde Apple de iPhone voor aan de verzamelde pers op de MacWorld beurs; een indrukwekkende presentatie, zoals gewoonlijk gebracht door de man in "black & blue", Steve Jobs. Simpel, maar met recht van spreken stelde hij vol trots het nieuwste product van de Apple-stal voor.
De iPhone is dan ook erg bijzonder. Het hele oppervlak van het toestel bestaat uit een scherm en er is maar één knop aanwezig, de "home" knop, die je vanuit elk sub-sub menu terugvoert naar het beginscherm. Hoe je dan telefoonnummers moet intikken, of tekstboodschappen ingeven voor een sms of mail? Wel, de iPhone beschikt over een aanraakscherm, met vele knoppen. Het nadeel van hardwareknoppen is dat je die koppelt aan bepaalde acties en dat die vastliggen. Bij aanraak "knoppen" zoals de touch-buttons gebeurt alles softwarematig en kunnen die acties via updates of gedownloade progjes verder verfijnd worden - dat is althans de theorie achter deze touchscreen-benadering.
Maar dit terzijde. Met deze virtuele knoppen krijg je toegang tot verschillende applicaties, van mail, muziek, tot agenda en webbrowser toe. Moet je tekst intikken, dan roep je het virtuele klavier op en tik je de toetsen aan.
Tot zover de bediening die jou als internaut zal opvallen. Onzichtbaar op de achtergrond zijn er nog enkele andere knoppen. Zoals een sensor, die in het oog houdt in welke richting jij het rechthoekige toestel vasthoudt, horizontaal of verticaal en naargelang die stand het beeld op je scherm zal aanpassen- om het in afdruktermen te zeggen: het beeld in 'portret' of 'landschap' zal vertonen. Een andere sensor meet de afstand van het scherm tot een ander object - jouw kop dus. Als je het toestel dicht tegen je hoofd houdt, zullen alle touch-buttons uitgeschakeld worden, om te vermijden dat je met je weerbarstige lokken of het getinkel van je oorbel per ongeluk een knop zou aanraken. En natuurlijk ook om energie te besparen.
Er valt nog veel, veel meer te vertellen over de iPhone; de jongens en meisjes in de labs van Apple hebben echt hun beste beentje voorgezet om van de iPhone een revolutionair toestel te maken. Voor meer details verwijzen wij je graag naar de website van Apple. We willen hier nog aan toevoegen dat het toestel pas einde dit jaar in Europa zal verschijnen en dat er nog geen nadere informatie bekend is over de prijs hier. In de VS moet het toestel 499 $ kosten, maar daar moet je dan wel een abonnement voor een bepaalde operator bijrekenen.
Medewerker Dave zocht alvast enkele mooie foto's van de iPhone bijeen.
http://www.apple.com/iphone/
http://mobbit.info/item/2229
http://www.youtube.com/watch?v=1EWe0aSQZzE&eurl=

LOGITECH: TOETSENBORD EN NOTEBOOKSTANDAARD IN ÉÉN
Enkele weken geleden stelde lezer Bart Gheysen in een artikel de vraag of het wel goed was om een notebook te gebruiken als hoofdcomputer, in plaats van een desktop. Zijn voornaamste argument: het gevaar op RSI, oftewel de muisarm.
Bart heeft ons nu terug geschreven, om te melden dat Logitech een handige oplossing gevonden heeft: de Logitech Alto. Dat is een toetsenbord en notebookstandaard in één. Erg handig, een concept dat ons meteen aantrekt, want om eerlijk te zeggen hebben wij zelf zoiets ineen geknutseld sinds wij de laptop als hoofdcomputer gebruiken.
Met de Logitech Alto kan je werken op een uitgebreid en comfortabel toetsenbord met numeriek klavier en bovendien staat de monitor op ooghoogte. Het risico op RSI is veel kleiner, even groot als bij een gewone pc. De houder bevat ook enkele extra USB-poorten en het klavier de nodige multimediatoetsen. Wij kunnen haast niet wachten om snel naar de winkel te rennen en het ding te bekijken! Aanbevolen prijs: 100 Ä (met dank aan lezer Bart)
http://www.logitech.com/index.cfm/products/details/BE/NL,CRID=2166,CONTENTID=12343&ad=emea_alto_jan07

CES: GADGETS VOLOP!
De elektronicabeurs CES heeft de deuren gesloten, dus is het tijd om even stil te staan bij de gadgets die daar te zien vielen. Een van de dingen die ons wel bevallen zijn, is een draagtas voor de laptop, met ingebouwde luidsprekers. De tas zelf is waterdicht en de twee luidsprekers van 35 wat zitten in de schuimrubberen hoes. Een slim concept.
De luidsprekers kunnen 8 uur lang muziek spelen op drie AAA batterijtjes, of stroom halen van de laptop via de USB poort - herladen van de batterijen kan eveneens via die USB poort.
Handig ook als je een presentatie moet doen, want de meeste laptops hebben nu niet echt heel goede klank via de eigen luidsprekers. En je kan zelfs je draagbare MP3 player aansluiten op de luidsprekers. Prijs van het kleinood? Tussen de 39 en 49 $ in de VS, afhankelijk van de grootte (verkrijgbaar in verschillende maten, om laptops met schermen van 15 en 17 inch te bevatten.)
http://phones.consumerelectronicsnet.com/articles/viewarticle.jsp?id=95374

UITBREIDBARE USB FLASH DRIVE
Een erg slim idee: de uitbreidbare USB flash drive. Een USB stick is immers beperkt in geheugen. Is hij vol, dan is hij vol en daarmee gedaan. Maar waarom niet zulke geheugensticks aan elkaar gekoppeld en verschillende USB flash drives gebruikt?
Bij het concept heeft de stick een mannelijke én een vrouwelijke connector. Heb je meer geheugen nodig, dan koppel je gewoon een tweede stick vast aan de eerste. Simpel bedacht, maar doeltreffend!
http://gizmodo.com/gadgets/peripherals/memory-infinite-stackable-usb-flash-drive-concept-228386.php


USB TV VAN SANDISK
De voorbije CES beurs in Las Vegas heeft het duidelijk gemaakt: in de toekomst zullen wij ons normale kijkbuisvoer niet meer via de traditionele kabel binnenhalen, maar via het internet. Tot hiertoe kon je films en allerlei content dus downloaden, maar moest je dat daarna noodgedwongen bekijken op je computerscherm - of anders moest je er een schijfje van branden en dan via de dvd op je tv afspelen.
Maar daar komt verandering in, zo werd duidelijk. Apple wil die content draadloos streamen naar je tv via de Apple TV, Netgear brengt eveneens een dergelijk aanbod. Maar dat van SanDisk is een hele andere benadering. Dit bedrijf heeft op CES namelijk de USBTV voorgesteld, een alternatief om die laatste 10 meter te overbruggen van computer naar tv.
Het is gewoon de bedoeling dat je gedownloade digitale content via een kleine mediaplayer met een flashgeheugen overbrengt naar je tv. Bovendien bevat de USBTV een multimediaprocessor, die de opgeslagen bestanden in verschillende tv video/audio formaten kan gieten om rechtstreeks afgespeeld te worden op haast elke tv, zonder iets aan die tv te moeten veranderen. En via een menu op het scherm van je tv kan je kiezen uit de content die op je USBTV player zit.
Een knap concept, niet?
http://www.usbtv.org/
http://www.sandisk.com/Corporate/PressRoom/PressReleases/PressRelease.aspx?ID=3678
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Dior toont zijn nieuwste collectie bijoux in Second ife
http://www.journaldunet.com/breve/france/8224/dior-revele-sa-nouvelle-collection-de-bijoux-sur-second-life.shtml

*** Nokia opent een site om er de spelletjes te verkopen voor haar N-Gage toestel
http://www.journaldunet.com/breve/france/8236/nokia-lance-un-site-pour-vendre-les-jeux-de-la-console-n-gage.shtml

*** De grootste lezers van blogs zitten in AziŽ
http://www.journaldunet.com/breve/international/8234/les-plus-grands-lecteurs-de-blogs-sont-en-asie.shtml

*** De Franse zender TF1 komt uit met een nieuw muzieklabel: Music One
http://www.journaldunet.com/breve/international/8272/linkedin-s-ouvre-aux-questions-reponses.shtml

*** Bij Fnac France kan je voortaan avant-premières bekijken van films
http://www.journaldunet.com/breve/france/8265/avant-premiere-de-film-sur-fnac-fr.shtml

*** TV-topreeks "24" al te verkrijgen via P2P nog voor ze officieel te bekijken is
http://www.journaldunet.com/breve/international/8277/la-serie-quot-24-heures-quot-en-peer-to-peer-avant-sa-diffusion.shtml

** Een enthousiasteling heeft de moeite genomen om het geluidje, waarmee Steve Jobs verleden week de iPhone voorstelde, om te zetten naar een beltoontje. Gratis te downloaden!
http://www.chip.de/news/c1_news_23810839.html

*** Bij Amazon.de kan je nu al een iPhone kopen - te leveren eind dit jaar, en 1.000 euro te betalen!
http://www.chip.de/news/c1_news_23807286.html

*** In de VS is een professionele phisher/oplichter veroordeeld tot 101 jaar gevangenisstraf. Hopelijk zal dit voorbeeld andere onverlaten afschrikken!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=070117013

**** Minister van Werk en Informatisering, Peter Vanvelthoven, wil het tekort aan ICT-krachten wegwerken met het plan "Euthenia", zo genoemd naar de Griekse godin van voorspoed.
http://newsletter.vnubp.be/cgi-bin2/DM/y/he1B0CHEBx0BwV0BTyQ0E3

*** In samenwering met K.U. Leuven heeft het bedrijf ICMS een zoekmotor ontwikkeld voor bedrijven: TINKsearch
http://www.myTINK.com
http://www.TINKingTeam.com

*** Minister van Velthoven wil de burger driftig gebruik laten maken van het internet voor allerlei contacten met de overheid: van e-loket bij de politie, het e-betalen van boetes, en de e-geboorteaangifte
http://newsletter.vnubp.be/cgi-bin2/DM/y/hezg0CHEBx0BwT0BTvg0EB

*** Een leuk kadootje voor alle Franstaligen of voor wie regelmatig met Franse teksten werkt: bij MediaDico kan je een gratis toolbalk downloaden waarmee je rechtstreeks woorden kan opzoeken in het verklarende woordenboek.
http://www.mediadico.com

*** Binnenkort kan je je zichtrekening bij een Belgische bank koppelen aan het PayPal-betalingssystem binnen eBay.
http://www.express.be/zint/dvp_articles.ArticleDetail?ArtikelIdA=31992


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ARTEMIS - SYNC OR SWIM
Deze week halen we onze muziek van Magnatune. Daar kan je muziek gratis beluisteren, in streaming formaat en ook downloaden - zonder enige DRM! Bij downloads bepaal je zelf wat je betaalt voor een album - 8$ is aangeraden, maar je mag minder of natuurlijk ook meer geven. Je kan ook een album bestellen als cd in een doosje, maar dan moet je wel een 8 dollar bijtellen als verzendingskosten!
[Alternative] Een pracht van een song, afkomstig van het album Gravity; erg etherische muziek, in een perfect arrangement. Elektronisch, een beetje zoals Enya, maar dan in een veel hoger up-tempo. Een aanrader. Bij Magnatune kan je ook een Quicktime video bekijken van een live uitvoering - je kan de video zelfs downloaden, gratis en voor niets!
http://magnatune.com/artists/artemis
http://magnatune.com/artists/albums/artemis-gravity/hifi_play

SHIRA KAMMEN - RANTIN! ROWIN' ROBIN
[singer] Een middeleeuws deuntje, erg vrolijk. Van deze dame kan u online nog meer songs beluisteren, waarvan sommige erg romantisch zijn en bewijzen dat zij een erg mooie, zuivere stem heeft. Voor de liefhebbers van middeleeuwse muziek.
http://magnatune.com/artists/shira_kammen

THE KOKOON - CALLING
[Elektronisch] Een band met een vrolijk up-tempo en met roots in Berlijn. Hun stijl kan je het best omschrijven als new wave rock. Ook van deze band kan je hele lp's online beluisteren bij Magnatune.
http://magnatune.com/artists/kokoon

CURL - SUNDAY BED
[singer/songwriter] Elektronische lounge muziek met een meeslepend ritme en voorgedragen teksten. Een geslaagde combinatie van een band die zijn roots heeft in Nice, Frankrijk.
http://magnatune.com/artists/albums/curl-inner/hifi_play

MERCY MACHINE - IN YOUR BED
[Electronic/Alternative] Van deze band hebben wij zelf al een volledig album gedowload - de muziek is erg knap uitgebouwd en de juiste mengeling tussen ritme en rust, die er ideale lounge muziek van maakt.
http://magnatune.com/artists/albums/mercy-inbedinst/hifi_play


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Om goed te schijnen is de mens bereid tot alle kwaad
[Cees Buddingh']
De nieuwe oogstTHE BEST OF...
Als je een programma wil installeren, dan pak je natuurlijk het beste programma dat er beschikbaar is. Deze site is dan ook erg handig: hier vindt u lijstjes met de beste progjes in bepaalde categorieŽn: beste gratis browser, firewall, tool om anoniem te surfen, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.techsupportalert.com/best_46_free_utilities.htm

HET BESTE.. VOOR FOTOGRAFEN
Nog een lijstje, ditmaal met de beste software om foto's, die u met een digitale camera gemaakt hebt, te bewerken of in digitale fotoalbums te plakken. De rangschikking is gebaseerd op hoeveel keer de software gedownload werd in het afgelopen jaar en de klant heeft altijd gelijk! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.photo-freeware.net/category-downloads.php

MUZIEK ENCYCLOPEDIE
Wij mogen onze zuiderburen ook niet vergeten - zij vertegenwoordigen een niet onbelangrijke Europese trend in de muziek, terwijl wij al te vaak onze oren laten hangen naar de Angelsaksische muziek. Daarom deze encyclopedie: hier vind je info over meer dan 50.000 songs. Je kan er ook muziek aankopen aan 0,99 EUR per song - in samenwerking met VirginMega France. (Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com:80/musique/albums/

SIDEKIQ: GERICHT ZOEKEN
Een interessante zoekmachine. Hier kan je namelijk in de linker zijbalk aanduiden in welke categorie je wil zoeken voor je trefwoord: video's, afbeeldingen, radiostations, nieuws, downloads, kinderen, shopping, enz. Het is eigenlijk een laag bovenop Google gezet; de zoekresultaten zijn immers van Google afkomstig, maar bij Google is het niet meteen duidelijk hoe je al die zoekdomeinen kan afbakenen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.sidekiq.com/

DIERENGELUIDEN
Hier kan je 65.000 soundclips met dierengeluiden opsporen en zowat 18.000 videoclips van dieren (vooral vogels heb ik begrepen). Je kan eenvoudig zoeken met het invoeren van een woord (Engels graag) ofwel geavanceerd zoeken (bijv. per streek, land/water, enz) De "best of..." collectie is ook heerlijk: "best of territory defense", "best of long-distance communication", enfin je kan het zo gek niet bedenken. (Wim W)
http://www.animalbehaviorarchive.org/loginPublic.do

GOUDEN RAAD VAN TANTE KAAT... VOORALEER JE VISTA INSTALLEERT
Ben je van plan om Vista aan te kopen uit het doosje en op je pc te installeren? Dan zijn er toch enkele dingen die je in het oog moet houden. Deze site vertelt je waarop je moet letten. Bijvoorbeeld hardware: de Aero Glass visuele effecten stellen heel wat eisen aan je videokaart en je processorkracht. Een soort checklist eigenlijk. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://articles.techrepublic.com.com/5100-10877-6125654.html

LINDSAYLIGHTS: LAAT HET LICHT SCHIJNEN!
Kerstmis ligt dan wel achter de rug, maar was het niet leuk, al die mooie lichtjes? Bij ons in de omgeving doen alle mensen hun best om hun woning zo mooi mogelijk te versieren - soms is het zelfs hilarisch, zoveel lichtjes, maar feestelijk was het in elk geval wel.
in de VS is er echter een Amerikaan die toch wel de kroon spant - en dat kan je zien op zijn site, Lindsay Lights. Zijn huis helemaal versierd en als je dit adres noteert in je agenda, dan kan je volgend jaar met kerstmis de lichtjes zelfs zelf aan- en uitdoen!
Bij YouTube vind je in elk geval een "the making of" filmpje - waar een mens zich toch mee bezig kan houden!
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=CnCWZA-kYsM
http://www.lindsaylights.com/

VIXYNET: ONLINE CONVERTOR
De werking van deze site is erg simpel: je kopieert naar het invulbalkje het adres van een YouTube videofilmpje, of een andere webpagina waarop een filmpje voorkomt. Je bepaalt naar welk formaat het filmpje omgezet moet worden: AVI (DivX +MP3), MOV, MP4, enz. en dan klik je op start - het resultaat volgt meteen! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://vixy.net/flv_converter

DOTBOOM: DE MUPPET VAN HET INTERNET
Een extraatje voor onze lezers. Op deze site vind je een pracht van een poppenshow, à la Muppets, die draait rond een webdesign bedrijf. Zoveel mooie beelden, zoveel intensief werk en toch gratis te bekijken op het internet. Opnieuw een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.dotboom.ca/

OUR MEDIA: JOUW VIDEO BLIJFT DE JOUWE
Op deze site kan je zelfgemaakte filmpjes plaatsen, maar je behoudt alle rechten over je filmpjes. Dit in tegenstelling tot YouTube, waar je bij het inschrijven akkoord gaat met het feit dat je sommige rechten afstaat aan YouTube.
Als gewone gebruiker vind je hier uiteraard ook erg knappe filmpjes, dus we zouden zeggen: neuzen maar!
[Taal: Engels]
http://www.ourmedia.org/

STARTLIJSTJE VOOR BLOGGERS
Wil je met een blog beginnen? Dan zijn er enkele dingen die je in het oog moet houden - dingen die ervaren bloggers met scha en schande ondervonden hebben en die zij nu met jou willen delen. Zo moet je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er een zoekfunctie op je blog aanwezig is, dat je een profiel invult, want de mensen willen graag weten wie je bent, enz.. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.squidoo.com/blogstarter/

EEN BOX MET RONDE HOEKEN MAKEN
Een tip voor de webmasters. Op deze pagina vind je een voorbeeld met de broncode om een mooie box te maken op je webpagina met afgeronde hoeken. Pas de kleur van de box (achtergrond en tekst) aan jouw voorkeur aan en kopieer dan de html-code naar je website. Mooi toch, dat je zoveel hulpvaardige internauten op het net vindt! (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.neuroticweb.com/recursos/css-rounded-box/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : MICHAEL BUSSELLE
OfficiŽle website van deze topfotograaf met schitterende foto's. Hij is auteur van verschillende boeken over fotografie. Hij overleed op 71-jarige leeftijd in juli 2006.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.michael-busselle.com

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PHOTOSHOP VIDEO'S
Een blog met links naar verschillende filmpjes waarin bepaalde bewerkingen in photoshop worden uitgelegd.
(taal : Engels) [Filover]
http://pstutorialsblog.com/

VRIJDAG FILMDAG : BLOOD DIAMOND
OfficiŽle website van deze actiefilm met Leonardo Di Caprio, Djimon Hounsou en Jennifer Connelly in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf: 24 januari 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://blooddiamondmovie.warnerbros.com/
http://www.imdb.com/title/tt0450259/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- SEBASTIEN LOEB
OfficiŽle website van de wereldkampioen rally.
http://www.sebastienloeb.com/

- FREDDIE FLINTOFF
OfficiŽle website van deze Engelse cricket-speler
http://www.freddieflintoff.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Flintoff

- NEIL SEDAKA
Deze Amerikaanse zanger staat intussen al 50 jaar op de planken. Zijn grootste hit "Oh Carol" scoorde hij in 1960.
http://www.neilsedaka.com/

- BRENDA LEE
De zangeres van "I'm sorry" (1960) tourt nog steeds rond.
http://www.brendalee.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD - http://www.ad.nl/multi-media/
- Vliegverkeer live op Internet
http://www.ad.nl/multi-media/article998080.ece
- Creative maakt Ipod-dock
http://www.ad.nl/multi-media/article996035.ece
- Computervirus waait mee met storm
http://www.ad.nl/multi-media/article1006414.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE - http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- LG KE850 Prada Phone
LG komt met een eigen variant op de iPhone. De LG KE850 lijkt opvallend veel op het toestel van Apple.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17640
- Gratis oude software
Veel oude software is tegenwoordig gratis te downloaden. De lijst bevat vele grote namen, die ook nu nog goed van pas kunnen komen.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17628
- Een computer via internet overnemen
Via internet kun je een de bediening van een computer overnemen. Heel handig als je iemand met een probleem wilt helpen of iets wilt demonsteren.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=6485

*** ELEKTRO.BE - http://www.elektro.be
- Onderzoek van Philips bij Europese kijker.
Uit een onderzoek van Philips blijkt dat 94% van de Europese kijkers hogedefinitietelevisie (HDTV) willen, als ze eenmaal geproefd hebben van de beelden.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2709
- Lifestyle home entertainment systemen van Bose vernieuwd
http://www.elektrozine.be/functions/reportages-lang-nl/pag-16/verslag-2731.asp
- LaCie begint met luidsprekers
http://www.elektrozine.be/functions/reportages-lang-nl/pag-16/verslag-2728.asp

*** COMPUTER WORLD - http://www.computerworld.be/
- Een harde schijf van 2,5 duim tegen 15 000 toeren per minuut
De ultra-snelle schijven krimpen alsmaar. Seagate lanceert de Savvio 15K, een model van 2,5 duim voor servers, de snelste uit het gamma.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16063&style=34360
- Wie is die Josiane in godsnaam ?
Josiane wandelend aan het strand, Josiane op de hometrainer, Josiane studeert...
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16043&style=34360
- Joost : tv op internet van de makers van Skype en Kazaa
The Venice Project heeft een naam en een website : joost.com.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=16062&style=34360

*** PC WORLD - http://www.pcworld.be
- Microsoft trakteert met virtueel Praga Khan-concert
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/microsoft-trakteert-met-virtueel-praga-khan-concert.cfm
- Lachen met de iPhone
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/lachen-met-de-iphone.cfm
- Geni: de universele stamboom
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/geni-de-universele-stamboom.cfm

*** DIGIMEDIA - http://www.digimedia.be/
- Second Life Demo @ Gent: verslag
Afgelopen dinsdag ging in Gent voor de eerste keer een interactieve workshop door over Second Life.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3751
- Second Life, the official guide
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3755
- Humo in Second Life
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3725

*** THE INQUIRER - http://be.theinquirer.net/
- Dreigement van Vanden Bossche maakt zelfs hier geen indruk
Minister Vanden Bossche had gedreigd om juridische stappen te ondernemen tegen wie het filmpje over haar huwelijk in Thailand online zou plaatsen. Nochtans staat het filmpje nog altijd online in BelgiŽ.
http://be.theinquirer.net/2007/01/dreigement_van_vanden_bossche.html
- VLD campagne start al erg virtueel
Dat een mooie technische verkiezingscampagne niet noodzakelijk aanleiding geeft tot schitterende resultaten weet iedere campagnemaker, maar het is wel leuk om ernaar te kijken. Laat het u inspireren.
http://be.theinquirer.net/2007/01/vld_campagne_start_al_erg_virt.html
- Wat heeft de kleuter nu weer op mijn gsm gedownload ?
Zelfs peuters en kleuters kunnen beter overweg met gsm en pc dan sommigen onder ons....
http://be.theinquirer.net/2007/01/wat_heeft_de_kleuter_nu_weer_o.html

*** TWEAKERS NET - http://www.tweakers.net
- Storm laat online sporen na
Het noodweer van gisteren betekende de eerste grote test voor de informatiewebsite crisis.nl, al vinden de verantwoordelijken dat niet geheel terecht. Virusschrijvers profiteerden bovendien van het natuurgeweld om hun malware aan de man te brengen.
http://tweakers.net/nieuws/45997/Storm-laat-online-sporen-na.html
- Microsoft gaat Vista ook online verkopen
Voor het eerst in de geschiedenis zal het mogelijk zijn de nieuwste Windows-versie online aan te schaffen en te downloaden. Wel zal de download evenveel gaan kosten als de retailpakketten.
http://tweakers.net/nieuws/45987/Microsoft-gaat-Vista-ook-online-verkopen.html
- Bluetooth-headset legt link tussen gsm en iPod
http://tweakers.net/nieuws/45971/Bluetooth-headset-legt-link-tussen-gsm-en-iPod.html

WikipediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Belgische verkiezingen in het voorjaar van 2007 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_verkiezingen_2007
* Deel van CataloniŽ dat een inspiratiebron vormde voor Salvador Dali - http://nl.wikipedia.org/wiki/Cap_de_Creus
* Politieke partij in Mexico die bestond van 1911 tot 1917 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Katholieke_Partij
* Duits Spoorwegingenieur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Scharfenberg
* Gereedschap dat door de brandweer wordt gebruikt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Redgereedschap
* Kasteel Arkestein - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Arkelstein
* Meetkunde: De punten van Brocard - http://nl.wikipedia.org/wiki/Punten_van_Brocard
* Zoon en beoogd opvolger van de Joodse hogepriester Onias III - http://nl.wikipedia.org/wiki/Onias_IV
* Heerser over Sumer en Akkad 2270-2255 v. Chr. - http://nl.wikipedia.org/wiki/Manishtusu_van_Akkad
* Roofbuideldier uit het geslacht der buidelmarters - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dwergbuidelmarter
* ...

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* SomaliŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Somali%C3%AB
* Adam Air vlucht 574 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Adam_Air-vlucht_574

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over de Islam - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Islam
* De Wikimedia Foundation heeft meer dan een miljoen Amerikaanse dollar aan giften ontvangen. Wikimedia Foundation Inc. is de overkoepelende organisatie van Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikicommons, Wikinews, Wikispecies, Wikiversity en Nupedia. - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikimedia_Foundation

Wikiraadsel: Hoe heet iemand die de bedevaart naar Mekka heeft gemaakt? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070118

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TIPS ITUNES 33: MEER FILTERS INBOUWEN IN JE SPEELLIJSTJES DIE JE BEDACHT HEBT
Wil je een Smart Speellijst maken, die een beetje meer geavanceerde regels bevat,dat kan ook. Om bijvoorbeeld een playlist te maken van songs van het genre "alternative", maar enkel die songs die van jou een hoge waardering gekregen hebben (4 of 5 sterren), dan ga je als volgt tewerk. Maak een nieuwe speellijst aan, die alle songs van het genre "Alternative" omvat. Zorg ervoor dat je bij het pop-up menu kiest voor "any". Maak opnieuw een nieuwe Smart playlist. Selecteer "playlist" uit het eerste pop-up menu, "is" uit het tweede menu en selecteer dan het speellijstje dat je zojuist aangemaakt hebt. Klik op het "+" teken om een nieuwe regel toe te voegen. Kies "My Rating" uit het eerste pop-up menu en kies "greater than" (>) uit het tweede pop-up menu. Kies nu het derde puntje uit het volgende veld, dat de sterren voortstelt. Klik OK om te besluiten. Nu heb je een playlist die songs bevat uit de categorie Alternative en die jij met vier of meer sterren bekroont.

TIP ITUNES 34: INFORMATIE VAN SONGS WIJZIGEN OF VERBETEREN
Wanneer je muziek in je iTunes bibliotheek importeert, dan heeft elke song zijn eigen informatie. iTunes zorgt ervoor dat die netjes getoond wordt in je bibliotheek, maar ook dat je de informatie eventueel kan verbeteren. Zo kan je een quotering toevoegen, of een commentaar - bijvoorbeeld bij walsmuziek kan je 3/4 zetten. Dat is handig als je later smart speellijstjes aanmaakt, om muziek te vinden in driekwartsmaat bijvoorbeeld, of om songs te vinden die jij vier sterren gegeven hebt.

TIP ITUNES 35: SNEL DE INFORMATIE VAN EEN SONG VERANDEREN
Soms wil je snel de informatie over een song veranderen - bijvoorbeeld het genre van de song, of wil je het woord "live" toevoegen aan de titel, of "remix". Dat kan: selecteer de song, klik op een veld en verbeter de informatie.

TIP ITUNES 36: INFORMATIE VOOR MEERDERE SONGS WIJZIGEN
Je kan ook verschillende songs in één keer wijzigen - bijvoorbeeld als je vindt dat het hele album in een verkeerd genre geklasseerd werd, of als er een fout is in de naam van het album. Ga hiervoor als volgt tewerk: selecteer de songs, kies File, Get Info. In het venster dat nu verschijnt kan je de wijzigingen maken, met OK sluit je af. De wijzigingen verschijnen nu in alle geselecteerde songs.

TIP ITUNES 37: JE EIGEN ARTWORK TOEVOEGEN
Songs die je aankoopt in een online muziekwinkel zoals de iTunes Music Store worden meteen op je pc geplaatst samen met het hoesje van het album of de song. Maar je kan ook zelf een afbeelding toevoegen die je online vindt. Hiervoor moet je eerst zorgen dat de album art geactiveerd is: klik op "Show or hide song artwork and video viewer" onderaan links in je iTunes venster. Om een hoesje toe te voegen, selecteer je een song in je bibliotheek en sleep je gewoon een afbeelding van je harde schijf of vanop het internet naar het vakje waar het zou moeten komen. Je kan aan elke song een aparte afbeelding geven, of één afbeelding aan een groep songs.

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...
AVIDEMUX: VIDEO EDITOR
Windows / Linux, BSD, Mac OS X - freeware
Met dit gratis progje kan je simpele bewerkingen uitvoeren op videofilmpjes: knippen, filteren, coderen. Het progje ondersteunt verschillende soorten bestanden, waaronder AVI, DVD compatibele MPEG bestanden, MP4 en ASF. Je kan ook taken automatiseren. De software is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen.
http://fixounet.free.fr/avidemux/

FONT LISTER
Windows - freeware
Heb je ondertussen al duizenden lettertypes geïnstalleerd en ben je het overzicht kwijt? Dan kan deze tool helpen. Hij vertoont namelijk een lijstje met alle geïnstalleerde fonts bij naam, plus daarnaast een voorbeeld van de verschillende letters in het alfabet. Een aanrader (Bron: Wim W)
http://masterbootrecord.de/deutsch/fontlister.php

UNKNOWN DEVICE IDENTIFIER
Windows - freeware
Met dit progje kan je het vraagteken dat Windows zet naast sommige hard/software in Device Manager vervangen door een antwoord. Het geeft je een gedetailleerd overzicht van de fabrikant, de OEM naam, het soort toestel, het model en zelfs de naam.(Bron: Wim W)
http://www.zhangduo.com/udi.html

VIDEO2SCREENSAVER
Windows - freeware
Met dit progje kan je jouw video's (alle extensies) als screensavers zetten. De video wordt dan weergegeven in volledig scherm, met geluid. (Bron: Wim W)
http://www.eipcprograms.com/VideoScreensaverConverter.htm

HOU JE PC PROPER
[Windows - freeware]
Twee prima progjes om je pc fit te houden: Wise Registry Cleaner en Wise Disk Cleaner. Zij halen alle ongewenste inputs in je register weg en zorgen er ook voor dat overbodige bestanden op je pc gewist worden. (Bron: Wim W)
http://www.wisecleaner.com/download.html

BACK-UP VIA DE USB
Windows - freeware
Het Engineering bureau RE-Tech uit Amersfoort heeft een programma uit waarmee je op eenvoudige wijze back-ups kan maken op een USB stick of DVD. Naar eigen zeggen van het bedrijf werd het programma gemaakt uit pure noodzaak: het vond niets dat aan hun eisen voldeed.
http://www.re-tech.nl/

NLITE: MAAK EEN INSTALLATIE CD
Win2000/XP/2003/server - 2.0 MB - freeware
Met dit progje kan je een eigen installatie cd voor Windows maken. Je kan zelfs bepaalde programma's die je niet hebben wil, zoals de Messenger, Outlook Express verwijderen zodat die bij je nieuwe pc niet mee geïnstalleerd worden.
Van deze software bestaat er ook een versie voor Vista, vLite, die je op de tweede link vindt.
http://www.nliteos.com/
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_22879566.html

MOBILE SWITCH 3.5
Win98/2000/ME/XP/Vista - 2,9 MB - freeware
Een handige oplossing voor de notebookbezitter: met dit progje kan je je netwerkinstellingen met één muisklik veranderen - wat nodig is als je bijvoorbeeld met verschillende (W)LANS werkt: thuis, openbare hotspots, onderweg. In het progje kan je verschillende profielen aanmaken voor elk netwerk, waarin je niet alleen de IP-gegevens of proxy-server kan ingeven, maar ook de bijpassende configuratie voor browser, desktop, netwerkprinter enz. Nadien kan je met één enkele muisklik wisselen tussen al die profielen.
http://www.mobilenetswitch.com/

VRIJDAG MACDAG: EARTHDESK
Mac OS X - 6,15 MB - shareware
Een heel mooi behangpapiertje voor op je Mac; het bevat beelden van de aarde die in real time ververst worden en ook 3D weergaven van de aarde, bezien vanuit de ruimte.
http://www.download.com/EarthDesk/3000-2268_4-10435509.html

VRIJDAG MACDAG: MACJOURNAL
Mac OS X - 16,05 MB - shareware
Een tekstbewerker met enkele mogelijkheden die al wie een dagboek bijhoudt, zullen aanstaan. Je kan het namelijk afsluiten en terug openen, het journaal exporteren en het geeft je toegang tot populaire blogsites. Je ingaven in het dagboek worden als aparte hoofdstukken ingedeeld.
http://www.download.com/MacJournal/3000-2301_4-10582286.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Door tijdgebrek heeft de redactie jullie mail nog niet kunnen behandelen. Onze excuses - wij trachten dit euvel dit weekend goed te maken, en dan horen jullie snel van ons!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
VEEL INZICHT VAN EEN HEILIGE
SPRUIT VOORT UIT ZIJN ERVARING ALS ZONDDAAR
[Eric Hoffer]