Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 11/1//2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 481 van 2/9/2006


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Gegroet lezers,

Onze voltallige redactie wenst aan alle lezers een vreugdevol nieuw naar: moge 2007 alles brengen wat je hart kan plezieren: vreugde temidden van vrienden en familie, genoegdoening in alles wat je onderneemt... en veel leesplezier met Netties uiteraard! WIj danken ook alle lezers die ons goede wensen overgemaakt hadden voor het nieuwe jaar.

Ik begin dit jaar met een persoonlijke noot. Dit jaar lijkt heel veelbelovend te worden - maar druk, althans op persoonlijk vlak. Sinds kort werk ik namelijk ook mee aan een ander internet-project, PC World (http://www.pcworld.be) - geen concurrent voor netties, wel een collega. De nieuwtjes die je daar vindt zijn een aanvulling op het nieuws bij netties, dus een bezoekje daar is wel de moeite waard. Er worden trouwens ook regelmatig wedstrijden gehouden voor lezers, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. De bedoeling dat ik dit vertel is niet om reclame te maken voor deze collega, maar om openheid te geven over mijn persoonlijke activiteiten - sommige lezers zouden misschien raar opkijken mijn naam te zien bij artikels op een collega-website. Maar wees gerust: Netties is en blijft het project waar ik mijn persoonlijke stempel kan en zal blijven drukken, en ik blijf verder werken aan de uitbouw ervan - uiteraard met de steun van de trouwe medewerkers, die ik nooit genoeg kan bedanken: Wim Wylin, Filip Overmere, Lode, Geert, Dave, Benny, Paul, Marijke, Jack, Jos, en alle anderen.

Een tweede mededeling: nadat ik enkele jaren gewoon lid was van de Vlaamse Journalisten Vereniging (http://www.vjv.info) ben ik sinds december toegetreden tot het bestuur van deze vereniging, die de belangen behartigt van personen die journalistiek niet als hoofdbroep maar in bijberoep bedrijven of zonder bezoldiging. Heel wat bloggers, mensen die voor het internet schrijven, behoren tot deze categorie, en ik hoop, met mijn bescheiden kennis van het internet, te kunnen bijdragen tot het verdedigen van hun belangen.

Een derde mededeling: tja, het moest ervan komen - ik ben eindelijk volledig mobiel geworden. Een laptop met datakaart, zodat ik overal kan internetten, ook op de trein. Enerzijds mis ik het rustig lezen van een goed boek wel, in de coupé 's ochtends en 's avonds, anderzijds werd het een noodzaak om "always connected" te worden met al deze activiteiten.

Zo, dat volstaat over mezelf. Ik geloof niet dat ik in al die jaren zoveel persoonlijke informatie in één klap vrijgegeven heb - maar ik voelde me toch verplicht hierover het een en ander te vertellen, in het kader van openheid over eventuele belangenvermenging - wat in het Engels mooi "full disclosure" genoemd wordt.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgend week.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.JE HEBT NIEUWE MAIL - OOPS - GEEN MAIL!
Verschillende Gmail gebruikers zijn ongelukkig: hun e-mail is op mysterieuze manier verdwenen. Goolge heeft zich verontschuldigd, en het incidente geminimaliseerd: het gaat om 'slechts' 60 gebruikers, en er lijkt geen patroon te zitten in de getroffen gebruikers.
Hallo? Het moet jou maar overkomen: alle mail verdwenen, en Google weet niet waardoor het komt? Want dat is wat Google eigenlijk toegeeft: als er geen patroon in zit, dan is er ook geen oorzaak - en dan zou jij morgen evengoed het slachtoffer kunnen worden van de mysterieuze mail-dief...
Enkele van de slachtoffers hebben van Google een week of twee van hun mail teruggekregen, maar dat is slechts een schrale troost. En je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat er nog altijd het kleine logo "beta" staat naast GMail. Feit blijft echter dat Google mail verloren is van haar GMail-gebruikers, en niet kan verklaren hoe dit komt. En dat dit een vette, dikke waarschuwing is voor alle internauten om nooit, nooit, nooit, hun vertrouwen exclusief te schenken aan online diensten.
Uiteraard kan een disk-crash ook jou overkomen. Maar daarover heb jij toch nog een klein beetje zeggenschap, en is het aan jou om de nodige backups te maken.
Een advies: maak gebruik van de pop funcie bij Gmail, en haal de mail binnen op jouw eigen pc. En maak backups van je mail - die zijn even belangrijk als backups van je documenten!
http://www.techcrunch.com/2006/12/28/gmail-disaster-reports-of-mass-email-deletions/
http://groups.google.com/group/Gmail-Problem-solving/browse_thread/thread/e19d6ab5d41e58eb/bd2a9386c2a1ad41

FIREFOX MEDE-STICHTER IS TIPS VAN GOOGLE BEU
De naam van Blake Ross zal u misschien niet veel zeggen - maar als wij u vertellen dat hij een van de medestichers was van Firefox, dan zal u begrijpen dat het een persoon is die gewicht in de schaal kan leggen. Deze man heeft nu zijn ongenoegen geuit over het feit dat Google jou aanraadt om sommige van de eigen Google producten uit te testen bij het intikken van bepaalde trefwoorden.
Het gaat met name om zoektochten naar woorden zoals "calendar", "blog" of "photo sharing" - in welk geval Google bovenaan de pagina suggereert om gebruik te maken van de eigen Google tools: Google Calendar, Blogger, of Picasa.
Ontoelaatbaar? Maakt Google misbruik van haar positie als belangrijkste zoekmachine om haar andere producten te promoten - of is dit gewoon een normale slimme handelspraktijk? Wij zijn geneigd om het eerste te denken. Want heel wat bedrijven willen dat ook, hun product laten verschijnen naast die trefwoorden, hebben er grof geld voor over, maar worden dus voorbijgestoken door de eigen Google producten.
Anderzijds kan je je ook vragen stellen bij het waarom van dit initiatief. Zijn die producten van Google dan zo zwak, dat zij deze reclame behoeven?
Hoe dan ook, een zet van Google die vragen oproept...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061229-8520.html

GOOGLE BLOG SEARCH HAALT TECHNORATI IN
Nog even op de kap zitten van Google. Van underdog is Google uitgegroeid tot grootmacht, en dan is een flinke dosis kritiek op zijn plaats - al is het maar om erop te wijzen dat de kleintjes in het internet-firmament ook recht hebben om te (over)leven.
Deze keer gaat het om een al niet meer zo kleine website: Technorati. Dat is een zoekmachine/aggregator die blogs afspeurt naar nieuws. Tot voor kort was Technorati de ongekroonde koning op dit vlak, maar nu lijkt hij ingehaald te worden door Google, met haar Google Blog Search.
Nu kan je zeggen dat er niets mis is met het feit dat Google meer marktaandeel haalt - misschien is de dienst gewoon veel beter. Maar als je weet dat Google Blog Search een stijging kende van maar liefst 168 procent sinds deze dienst gekoppeld werd aan de Google News dienst, dan begint er toch wel iets te knagen. Dan krijg je hetzelfde gevoel als je hebt bij Microsoft: doordat deze softwarefabrikant zo'n overheersende positie veroverd heeft, slaagt hij erin met elk van zijn producten, zelf al zijn zij minderwaardig aan die van andere fabrikanten, toch die concurrenten voorbij te steken, gewoon omdat de Microsoft producten tot eenzelfde familie behoren, en ofwel ingebouwd zijn/gepromoot worden door het Windows OS, ofwel omdat de Microsoft online diensten hen promoten.
Met andere woorden: is Google een nieuwe monopolist aan het worden, die we net zo argwanend in het oog moeten houden als Microsoft? Wordt ongetwijfeld vervolgd!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061229-8518.html

WORDT 2007 HET JAAR VOOR DRM-VRIJE MUZIEK?
Wat Microsoft uitgehaald heeft met haar ZUne-speler zal bij veel Microsoft-partners in het verkeerde keelgat geschoten zijn: de softwaregigant maakte plots gebruik van een volledig nieuw DRM -systeem (kopieerbescherming), waardoor alle partners die in PlayForSure geïnvesteerd hadden, in de steek gelaten werden. Om niet te spreken van de internaut, die zijn met PFS beschermde muziek niet zal kunnen afspelen op de Zune...
Zal 2007 het jaar zijn dat de muziekindustrie eindelijk begrijpt dat DRM uit den boze is, de gebruiker irriteert en beperkt maar tegelijkertijd niet kan verhinderen dat muziek toch gekopieerd wordt? Volgens dit artikel van Reuters zou dat wel eens het geval kunnen zijn. Door muziek vrij van DRM te verkopen zou bovendien weerwerk geboden worden aan iTunes dat momenteel de markt overheerst.
Enkele spelers die je dit jaar in het oog moet houden, omdat zij wel eens overstag zouden kunnen gaan worden in het artikel op een rijtje gezet.
- Amazon, de online platen- en boekenwinkel wil ook overstappen op digitale downloads, maar zou dat dan zonder DRM doen. De site is de hemel op aarde voor muziekfanaten, omdat je er muziek vindt die niet meer in de gewone handel te verkrijgen is. Als Amazon overstapt op DRM-vrije muziek, dan zou de rest van de muziekwereld al snel volgen.
- LimeWire, een P2P ruildienst, wil dit jaar beginnen met het verkopen van muziek aan 1 dollar per song, en de inkomsten hiervan delen met de muziekindustrie, maar dit alles DRM-vrij.
- MySpace werkt samen met SnoCap en wil een muziekdownloaddienst starten waarbij muziekanten muziek rechtstreeks vanuit hun MySpace profiel of dat van hun fans kunnen verkopen. De songs worden enkel als MP3's verkocht - de meeste artiesten bij MySpace zijn jonge, beginnende talenten en die zijn wars van DRM.
- eMusic (waar wij tussen haakjes een abonnement hebben) heeft al meer dan 100 miljoen downloads op haar rekening staan, en dat alles zonder DRM. De site werkt met een abonnement (40 downloads voor 15 dollar per maand) en biedt momenteel enkel minder bekende (maar daarom niet minder goede!) artiesten. Als ook de grote platenlabels hun muziek via eMusic gaan aanbieden, dan zou dat aanbod wellicht moeten veranderen...
- Yahoo Music heeft het afgelopen jaar al enkele experimenten gedaan met DRM-vrije muziek maar heeft er nog geen conclusies aan vastgeknoopt.
Wij houden alvast de vingers gekruist en hopen dat DRM eindelijk zijn zwanenzang zal zingen...
http://news.yahoo.com/s/nm/20070102/wr_nm/digital_dc

MUZIEKINDUSTRIE VERZACHT STANDPUNT OVER PODCASTS
We blijven nog even in de muziekwereld. Tot hietoe stonden de grote platenmaatschappijen erg weigerachtig om toe te laten dat muziek uit hun platenstal ook gebruikt zou worden voor podcasts. Podcasts bevatten over het algemeen geen DRM, en de platenmaatschappijen zijn bang dat de gebruikers die uitzendingen in stukjes kappen en er de gewenste songs uit distilleren - om dan op de P2P netwerken te zetten.
Daar lijkt nu dus verandering in te komen. SonyBMG heeft een akkoord afgesloten met Rock River Communications om muziek van haar label te gebruiken in podcasts. Dat bedrijf zal je hoogstwaarschijnlijk niet erg bekend in de oren klinken - het maakt mix cd's die gebruikt worden in reclamecampagnes van o.a. Volkswagen, The Gap, Chrysler... en uitgedeeld worden in die winkels. Rock River wil nu verder gaan dan het verdelen van cd's, en wil ook podcasts maken. Het zou gaan om een deal waarbij podcasts gemaakt worden voor Ford en Chrysler; die betalen Sony BMG een forfait om de muziek een jaar lang te mogen verdelen via podcasts, ongeacht hoeveel keer de podcasts gedownload worden.
Een interessant experiment, zeker en vast op te volgen!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070102-8530.html

EROSHARE: PORNO VAN EN VOOR DE GEWONE MENS
Porno is een ongelooflijk lucratieve zaak, ook op het internet. Maar ook deze branch is niet doof voor de nieuwe trends, en "user generated content" is blijkbaar bekend in porno-middens. Er was al PornoTube, een YouTube gespecialiseerd in door de internauten zelf gepubliceerde filmpjes. En nu is er EroShare, een Flickr site voor rode oortjes foto's.
De site is nog maar pas open, maar heeft al heel wat foto's te bieden. Je krijgt er 2 GB gratis ruimte voor elke account die je aanmaakt, en de site heeft zowat alle tools die je bij de Web 2.0 sites krijgt: vrienden, tagging, albums, enz.
Nu hebben wij wel wat vragen bij de site - als gewone burger zal je niet zo gemakkelijk gaan pronken met de foto's die je van jezelf en je lief genomen hebt. Maar voor bepaalde beroepen kan er misschien een markt zijn...
http://www.eroshare.com

100 DOLLAR LAPTOP KAN ONDERWIJS HERVORMEN
Je hebt allicht al gehoord van het ambitieuze project om massaal laptops te maken die niet meer dan 100 dollar per stuk mogen kosten, erg robuust zijn, en gebruikt worden door kinderen in niet-geïndustrialiseerde landen. Energie moet er komen van het handvat, dat als een zwengeltje gebruikt wordt.
One Laptop Per Child heet het project. De prijs is ondertussen al naar 150 dollar bijgesteld - de fabrikanten hadden de onderneming een beetje onderschat. Wat je vooral moet onthouden is dat het toestel ook een geheel nieuwe interface zal hebben: geen Windows op deze laptops, want dat is te prijzig. Er werd een interface opgebouwd vanaf nul, die intuïtief moet zijn voor kinderen. Volgens een artikel bij USA Today zou het resultaat erg ongewoon zijn: wanneer het toestel opgestart wordt verschijnt er een icoon met een witte ring rond. Het icoon stelt de student voor, en de ring bevat de programma's die hij momenteel draait. Een icoon aanklikken lanceert het progje. De student kan ook zijn "omgeving" zien - andere icoontjes stelen dan de studenten in zijn nabijheid voor, ontdekt door de draadloze netwerkmogelijkheden van de laptop.
Dit ontwerp was nodig, omdat het toestel beperkt is qua capaciteiten. Er is immers een slanke versie van het Linux besturingssysteem gebruikt om niet teveel eisen te stellen aan het energieverbruik, een 366 megahertz processor van AMD, en geen harde schijf, wel 512 MB flash geheugen, en enkele USB poorten waaraan extra opslag gehangen kan worden.
http://www.usatoday.com/tech/products/software/2007-01-02-one-laptop_x.htm

PERSOONLIJKE INFORMATIE TE BEKIJKEN BIJ GOOGLE NOTEBOOK SEARCH
Wie gebruik maakt van een online tool, doet er toch best aan om zijn privacy wat in het oog te houden. Dat is een wijze les die heel wat internauten vergeten.
Wat is het geval? Wel, Google heeft een nieuwe bètadienst, Google Notebook; daarbij kan je hele of stukken van webpagina's bookmarken, en dan in folders organizeren. Dat doe je door gebruik te maken van de "Note this" link die op de Google zoekresultaten te vinden is, of van een extensie die beschikbaar is voor IE en Firefox.
Nu kan je zulke content openbaar of privé stellen, maar sommige gebruikers hebben dit aspect uit het oog verloren en gevoelige informatie zoals hun sociale zekerheidsnummer eveneens te bookmarken - waardoor iedereen die dus kan lezen..
http://www.techweb.com/showArticle.jhtml?articleID=196702410

RIAA WIL GETALLEN GEHEIM HOUDEN
De Amerikaanse organisatie RIAA, die de belangen van de platenmaatschappijen verdedigt, heeft al heel wat processen ingespannen tegen internauten voor al dan niet vermeende piraterij. Vaak gaat de internaut dan in op een minnelijke regeling: hij betaalt een bepaald bedrag om een proces te vermijden waarin hij veroordeeld zou kunnen worden tot een veel grotere som.
Maar niet iedereen geeft zich zomaar gewonnen, en sommige internauten weren zich duchtig wanneer zij aangeklaagd worden. Momenteel loopt er zo'n geruchtmakend proces, tegen ene Marie Lindor, die verdedigd wordt door advocaat Ray Beckerman. Die stelt bijvoorbeeld vragen bij het bedrag dat de platenmaatschappijen noemen als de schade die zij zouden lijden door piraterij, en daagt hen uit informatie te geven over de prijsstructuur van een song, om die schade werkelijk te kunnen vaststellen.
Het RIAA wil echter die informatie niet vrijgeven, zo meldt Ars Technica... tenzij de advocaat belooft om die geheim te houden. Tja, zo geraak je ook niet verder!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070103-8536.html

VIDEO'S VAN EU NIET TE BEKIJKEN VAN OP LINUX
Je kan de conferenties en debatten van de EU rechtstreeks volgen via het internet. Heel interessant. Maar dan moet je wel een Windows of Mac computer hebben - de streaming beelden zijn niet toegankelijk voor wie een Linux computer heeft. De video's worden namelijk in het WMV formaat uitgebracht, en dat kan je niet op een Linux computer lezen.
Meer nog: in de FAQ op de site wordt niet alleen verklaard dat de EU zich geen zorgen kan maken om Linux, maar ook dat de Firefox en opera browsers enkel voor een minimum aantal functies ondersteund wordt.
De tijd dat een bedrijf, laat staan een overheidsinstelling zich zulke hautaine houding kon veroorloven is al lang voorbij. Het is dan ook niet te verwonderen dat er al een online petitie gestart is om te trachten de EU te overtuigen een ander videoformaat te gebruiken.
http://www.petitionspot.com/petitions/eu_streaming_service_for_everybody

EU PAKT E-MAIL OPLICHTERS HARD AAN
Dat is althans wat de EU belooft: e-mail oplichters zullen geen steen meer vinden om onder te kruipen. Deze maand start een netwerk waarbij de nationale overheden zullen samenwerken, de Protection Cooperation regulation, die fraudeurs moet aanpakken, zelfs als zij over de landsgrenzen heen werken.
Dat is goed nieuws. Want net zoals je in ons land in het verleden de verschillen had tussen gemeentelijke, provinciale, nationale politie die vaak onderzoek in de war stuurde, heb je binnen de EU de verschillende landen, met hun eigen structuur en methodes. De nieuwe wetgeving verplicht de verschillende autoriteiten om samen te werken, informatie uit te wisselen bij grensoverschrijdende fraudegevallen, zoals bedrijven die klanten lokken met valse prijzen, misleidende advertenties gebruiken, telefoonfraude plegen, verkopers van time-share enz.
Mooi initiatief.
http://news.com.com/E-mail+scammers+face+European+crackdown/2100-7348_3-6146753.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

BRAZILIAANSE RECHTBANK EIST SLUITING VAN YOUTUBE
In BraziliŽ was er de laatste weken een rel ontstaan doordat een filmpje waarin een plaatseljke schone, het model Daniela Cicarelli, op het strand sex heeft met haar vriendje, op YouTube te zien was. YouTube haalde het filmpje weg, maar telkens opnieuw zetten andere gebruikers het filmpje terug op de site. Uiteraard waren het model en haar vriendje niet opgezet met deze gang van zaken en zij stapten naar de rechter, om te eisen dat YouTube uit de lucht gehaald zou worden zolang het filmpje nog circuleert. En de rechter gaf het koppel gelijk.
Nu is het erg de vraag of YouTube inderdaad de deuren moet sluiten. Google, eigenaar van YouTube, is immers in de VS gevestigd en opereert onder de Amerikaanse wet. En er is natuurlijk het aspect van de verantwoordelijkheid: moet een website verantwoordelijk zijn voor wat de gebruikers zelf op de site zetten?
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat, zelfs al blijft Google/YouTube buiten schot omdat het zich op Amerikaanse bodem bevindt, de Braziliaanse rechter kan beslissen dat alle toegang tot YouTube vanuit BraziliŽ geblokkeerd moet worden. Maar ook dat heeft eigenlijk weinig zin, want meteen zullen er honderden andere sites zijn waar je Cicarelli en Co aan het werk kan zien...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070104-8552.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SKYPE 3.0 MET LEUGENDETECTOR
In de nieuwe versie van Skype 3.0 zitten ook enkele add-ons van ander bedrijven, en eentje daarvan is toch wel opvallend: de KisKKish leugendetector.
Die belooft dat hij leugen kan ontdekken, door de stress in de stem van de correspondent te meten. Wanneer mensen liegen, zou hun stem namelijk een klein beetje stijgen qua frequentie. Omdat nu eenmaal het lichaam zich spant, en ook dus ook de stembanden, waardoor een iets hoger geluid geprocudeerd wordt, dat dan door machines gemeten kan worden.
Of het waar is? Een redacteur van Ars Technica beweert alvast van wel, want hij betrapte zijn moeder op leugens tijdens een gesprek over wat zij op tafel zou zetten bij het kerstmaal. Onze mening? Baseer in elk geval geen belangrijke beslisingen op deze leugendector, maar je kan hem wel gebruiken voor leuke doeleinden - gesprekjes met je vrienden bijvoorbeeld over bepaalde onderwerpen. Aan het experimenteren maar!
http://www.skype.com/download/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061222-8485.html

REGEL JE SMART HOME MET JE WII REMOTE
Er zijn heel wat knutselaars op aarde. Dat mag nog maar eens blijken uit het feit dat heel wat mensen aan de slag gegaan zijn met hun Wii-gameconsole om die te gebruiken voor de bediening van de electronica in hun SMART home: de lichten, thermostaat, beveiligingscamera, videotoestel, stereo...
Bij Gizmodo vind je een filmpje dat dit demonstreert; bij blogspot vind je zelfs een hele rubriek gewijd aan dit onderwerp. Aan de slag maar, zouden wij zo zeggen!
http://www.gizmodo.com/gadgets/home-entertainment/wiimote-controlled-smarthome-224209.php

WETENSCHAPPERS ONTWIKKELEN EGOÏSTISCHE BITTORRENT CLIENT
Bij P2P ruilnetwerken gaat het om ruilen: het is de bedoeling dat je bestanden downloadt van anderen, en daarna weer anderen de kans geeft om die bestanden bij jou te komen halen. Vaak zijn er internauten die dat laatste deel echter vergeten, en enkel downloaden.
Nu hebben wetenschappers van de Universiteit van Washington een BitTorrent client uitgebracht, die dit egoïstische principe tot regel gemaakt heeft; de spullen die je downloadt worden sneller binnengehaald doordat de downloadpunten strategisch uitgekozen worden.
Deze software mag dan al niet echt sociaal te noemen zijn, maar hij heeft wel een groot voordeel. In de meeste landen ben je niet of toch minder strafbaar wanneer je illegale songs downloadt, maar biedt je ze zelf ter download aan, dan wordt je streng gestraft. Deze versie van de BitTorrent zorgt dus dat je kan profiteren van de voordelen van BitTorrent, zonder de nadelen ervan...
Er zijn clients beschikbaar voor Windows, OSX en Linux.
http://bittyrant.cs.washington.edu/
http://slashdot.org/articles/07/01/03/1434259.shtml

SAMSUNG WERKT AAN RFID KOELKAST
Rond RFID, Radio Frequency ID, is heel wat te doen. De bedoeling is dat deze labels, die met radiofrequenties werken, op lange termijn de huidige barcode etiketjes gaan vervangen. Zo'n barcode moet apart ingescand worden, omdat er gewerkt wordt met een visueel signaal. Maar zo'n RFID etiketje kan vanop afstand gelezen worden, omwille van het radiosignaal. Erg interessant, maar heel wat mensen zijn bang dat die RFID-etiketjes onze privacy bedreigen.
Wat bijvoorbeeld te denken van de koelkast waaraan Samsung werkt, en die alle voedsel in het oog houdt dat zich binnenin de koelkast bevindt. Alle in- en uitbewegingen worden genoteerd, en de koelkast houdt dus bij wanneer je voorraad melk, appelsiensap of andere dagdagelijkse benodigdheden begint te slinken. En als dat het geval is, dan zou de koelkast een shopping lijstje kunnend oorsturen via je mobieltje of mail naar de supermarkt om bij te bestellen.
Maar wacht: het wordt nog leuker - de koelkast zou ook recepten kunnen voorstellen, gebaseerd op wat zich in je koelkast bevindt. Bij zo'n handige koelkast zou je alle regels over privacy wel vergeten, niet? Maar vooraleer je in allerijl naar de winkel snelt, even toch nog dit. De koelkast zal pas over een jaar of 2-3 in de handel verschijnen. En het prijskaartje, daarover wordt niet eens gepraat...
http://www.engadget.com/2007/01/04/samsung-prepping-rfid-enabled-refrigerator/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Nieuw materiaal ontdekt voor 37.500 keer sneller internet
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF02012007_039

*** Samsung brengt een indrukwekkende laptop die met brandstof werkt
http://www.tcmagazine.com/comments.php?shownews=13289&catid=2

*** Belgisch telexnetwerk vervangen door internetdienst
http://tweakers.net/nieuws/45688/Belgisch-telexnetwerk-vervangen-door-internetdienst.html

*** Zijn belspelletjes echt bedrog?
http://belspelletjes.50webs.org/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
KING CURLY - I AM COMING BACK
[alt country] Erg origineel, deze band rond King Curly, een Australische songwriter. Deze song, die je enkel online kan beluisteren, is uptime en erg opgewekt - heel goed!
http://indieheart.com/bands/159/

CHAPMAN - THE RIVER
[ Accoustisch] Een erg knappe song, mooi arrangement met een simpele piano. Het nummer komt uit zijn solo debuut, een muzikal hoogstandje, vol met mooie melodieŽn die zijn hoge stem eer aandoen. Als je het ons vraagt een artiest die het nog ver kan brengen!
Bij Indie kan je The River downloaden, en enkele andere songs in streaming beluisteren.
http://indieheart.com/bands/155/

THE JAMES CLARK INSTITUTE - LAKE MONONA LAST NIGHT
[pop] Een Canadese singer/songwriter die een tweede cd uitbrengt met daarop good uitgebouwde popsongs. Lekker uptempo, af en toe een mondharmonicaatje om het geheel af te maken.
http://indieheart.com/bands/14/

LOVE = ACTION: EVERYONE'S IN THIS
[alternatieve pop] OPnieuw een mooi opgebouwde song. De groep is een soloproject van singer/songwriger Jacoby Jennings, en brengt popsongs met een grote nadruk op elektronische instrumenten. Wij zijn ook te vinden voor Godess, een song die je bij IndieHeart ook kan downloaden.
http://indieheart.com/bands/37/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer je in de politiek iets gezegd wil hebben, vraag je het een man.
Wanneer er iets gedaan moet worden, vraag je het een vrouw.
- Margaret Thatcher -
De nieuwe oogst


GEOPORTAAL: EEN VOGEL KRIJGT ALS EENS IETS TE ZIEN
Eigenlijk hebben wij toch geluk: we moeten geen vleugels meer hebben om de wereld te kunnen bezien vanuit het gezichtspunt van een vogel - en dat dankzij de satellietfoto's die vaak van een verbluffende hoge resolutie zijn, en die je via het internet kan bewonderen. Op deze site vind je enkele erg knappe fo(o's - vaak met een knipoog, van lokaties in Frankrijk.
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/internetpratique/cartographie/geoportail/diaporama/061214-appel-temoin/1.shtml

VIRALE FILMPJES
Reclamemakers maken soms erg knappe filmpjes: in luttele minuten maken zij iets dat je van begin tot einde kan boeien. Het Franstalige e-zine Journal Du Net zocht enkele van de mooiste, beste virale reclamefilmpjes van het afgelopen jaar bijeen.
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/diaporama/0612-topepub/index.shtml

WIELERNIEUWS: VOOR DE RAPPE BENEN
Een van de meest uitgebreide sites met nieuws over het wielrennen op het internet. Je vind er het laatste wielernieuws, direct van de pers: uitslagen, fiches van ploegen en renners, over alle categorieŽn - met ook ruime aandacht voor de jeugd en de dames, het veldrijden, mountainbiken, trial en bmx. De site is erg bij de pinken, en volgt het laatste nieuws op de voet. Een aanrader voor de wielerliefhebbers!
[Taal: Nederlands]
http://www.wielernieuws.be

JAAROVERZICHT
Begin januari hoort het er traditioneel bij: de jaaroverzichten. Bij de Nederlandse tv-zender NOS kan je terecht voor een jaaroverzicht in beeld, via het internet. Wanneer volgt de VRT? (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.nos.nl:80/nosjournaal/dossiers/jaaroverzicht2006/

DE GIDS DER GIDSEN
Het wereldwijde web is zo uitgebreid geworden dat je echt een gids nodig hebt om je weg te vinden. En ondertussen zijn er al zoveel gidsen verschenen, dat je zelfs al een gids nodig hebt om je weg te vinden tussen al die gidsen... Deze site probeert deze gids te zijn. Of ze daarin geslaagd is, laten we aan jouw oordeel over!
[Taal: Engels]
http://www.directorylist.org/

GEEK, NERD, DORK
Sinds we de reality reeks hebben 'Beauty & the Nerd', ligt de term 'nerd' op ieders lippen. Maar wanneer mag je jezelf een nerd noemen, en wat is het verschil tussen geek, nerd en dork? Op deze site wordt op een humoriristische manier het verschil tussen deze termen uitgelegd. Tot welke categorie behoor jij?
[Taal: Engels]
http://militantgeek.com/2006/12/21/geek-vs-nerd-vs-dork/

PAGEFLAKES: HET HELE WEB BIJ DE HAND
Deze site biedt een erg interessante dienst: je kan er een gepersonaliseerde startpagina maken, met daarop nieuwslinks, foto's, muziek, bookmarks, blogs, en zoveel meer. Gewoon een account aanmaken, en voortaan heb je alle links meteen bij de hand, op welke computer je ook inlogt!
[Taal: Engels]
http://www.pageflakes.com/

ZDNET TV: INTERESSANTE HARDWARE
Wij kunnen het licht zien schijnen in de ogen van onze collega's hoor - vooral als zij interessante producten uitbrengen. Daarom deze tip: ZDNet brengt voortaan dagelijks een videobespreking van nieuwe hard- en software. De producten worden in actie getoond, zodat je je een idee kan vormen over de werking ervan.
[Taal: Nederlands]
http://www.ZDNetTV.be

TOPIX.NET: NOG MEER NIEUWS
Aan nieuwssites is er geen gebrek. Maar de nieuwssites waar je ook je commentaar kwijt kan op dat nieuws, dat is pas interessant. Zo is er topix.net - en uiteraard is hét onderwerp dit weekend dat het meeste reacties uitlokt de executie van Saddam Hoessein (op het moment dat wij dit schrijven: maar leifst 50.915 commentaren!). Een interessant concept - om uit te proberen.
[Taal: Engels]
http://www.topix.net/

* VRIJDAG ANIMATIEDAG : JAPP
Eet meer JAPP... Bekijk hier de drie hilarische Japp-reclamefilmpjes.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.youtube.com/watch?v=SCVC9kiHEWc
http://www.youtube.com/watch?v=lh8B4YrDzhI
http://www.youtube.com/watch?v=wgzkWbKMmtk

VRIJDAG ANIMATIEDAG : JIM BRANDENBURG
OfficiŽle website van deze topfotograaf met prachtige foto's. Hij fotografeert regelmatig voor het tijdschrift "National Geographic".
(taal : Engels) [Filover]
http://www.jimbrandenburg.com

VRIJDAG FILMDAG : THE PRESTIGE
OfficiŽle website van deze thriller met Hugh Jackman, Christian Bale en Scarlett Johansson in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf : 10 januari 2007.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.theprestige.be/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Trine Thielen
OfficiŽle website van deze Belgische actrice o.a. te zien in Wittekerke en nu in de nieuwe fictiereeks "Emma".
http://www.trinethielen.com/

- Yukie Kawamura
OfficiŽle website van dit populaire Japans fotomodel. Website in het Japans ...
http://www.yukie-kawamura.com

- Pau Gasol
Deze Spaanse basketbalspeler won de titel van "Most valuable player" in het recente WK.
http://www.paugasol.com/

- Barry Bonds
OfficiŽle website van deze Amerikaanse honkbalspeler
http://www.barrybonds.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Barry_BondsUw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Oppassen met chatsessies
Chatsessies op internet en via het mobieltje draaien steeds vaker uit op een zedendelict.
http://www.ad.nl/groenehart/article962444.ece
- Super verjongingskuur
Op de Nintendo scoorde Brain Training erg goed, en nu is er ook een hersenkraker voor die andere populaire portable
http://www.ad.nl/multi-media/article956409.ece
- Trendy alles in één mp3-speler
Wie graag muziek luistert en belt, maar al die apparaten in zijn zak of tas maar niks vindt, heeft met de Samsung SGH-X830 wellicht het juiste product gevonden.
http://www.ad.nl/multi-media/article945821.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Windows Live Spaces
Een eigen weblog is verbazend eenvoudig met Windows Live Spaces, de opvolger van MSN Spaces. Iedereen kan een blog opzetten waarin heel veel mogelijk is.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=9184
- Flash-schijf voor de laptop
SanDisk heeft de eerste flash-disk voor een laptop uitgebracht. Deze kan de traditionele harde schijf vervangen. Hij is sneller, zuiniger, minder kwetsbaar, maar ook duurder.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17474
- Beeld en geluidsrecorder voor de iPod
Met de iRecord kun je beeld en geluid van iedere bron overzetten naar je iPod of een andere mp3/media-speler.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17454

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Dossier Blu-ray en HD-DVD: Opslag en computer
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2663
- Dossier Blu-ray en HD-DVD: de eerste toestellen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2664
- Dossier Blu-ray en HD-DVD: Addertjes onder het gras
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2665

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- BenQ Mobile is niet meer!
Op 31 december had de onderneming nog steeds geen overnemer gevonden. BenQ Mobile is dus niet meer, althans niet in Duitsland. Het filiaal van de Taïwanees BenQ, de voormalige mobiele telefonie branche van Siemens, zou haar activiteiten stopzetten. Hetzij er op het nippertje nog een wonder plaatsvindt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15993&style=34360
- Mobistar introduceert Wi-Fi
In het kader van zijn samenwerking met Telenet breidt Mobistar zijn professionele Business Everywhere met Wi-Fi uit.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15966&style=34360
- Indie Group werkt aan enkele projecten
De Brakke Grond, het Vlaamse cultuurhuis in het bruisende Amsterdam, beschikt sinds kort over een nieuwe website, gestuurd door een op maat ontwikkeld Content Management Systeem. Leuk detail: bezoekers kunnen zichzelf via e-mail of sms een herinnering sturen voor een bepaalde voorstelling.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15991&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Mogopop: gratis downloads voor de iPod
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/mogopop-gratis-downloads-voor-de-ipod.cfm
- Page2RSS : een RSS-feed voor elke site
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/page2rss--een-rss-feed-voor-elke-site.cfm
- Camerafoon opnames executie Saddam doorbreken taboe
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/camerafoon-opnames-executie-saddam-doorbreken-taboe.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Trend: Wat hebben Saddam, de tsunami en Freya met elkaar gemeen?
Er was eens een tijd dat het tv-nieuws exclusief gemaakt werd met ploegen die met super-zwaar materiaal de wereld rondreisden om hun nieuwsverslagen kracht bij te zetten met professionele beelden. Of soms ook gewoon om ergens Ďliveí verslag uit te brengen van dingen die al lang geleden gebeurd zijn, kwestie van toch te doen alsof u vanuit uw luie zetel in het midden van de actie wordt gebracht. Denk maar aan de vele jaaroverzichtenÖ
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3646
- Digitale magazines niet succesvol?
Met de feesten niet zo veel gesurft als anders. Vandaar ook nu pas op een berichtje gestoten de dato 27 december op Planetinternet.nl. Blijkbaar stopt uitgeverij VNU in Nederland met zijn digitale Zinio-versies.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3644
- Disney 2.0 op komst
Met een digitale hobbyist van het eerste uur als vader, kon het natuurlijk niet anders dan dat mijn net geen handvol kinderen feilloos omgaat met het www, computers, spelconsoles en dies meer. Niet dat ze weten wat het verschil is tussen al die apparaten. For them itís just plain old fun.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3648

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- BelgacomTV: Goed nieuws voor 2007
Onze kerstwens zal uitkomen, bevestigt men bij Belgacom. De opnamefunctie voor BelgacomTV zal dit jaar (2007) geactiveerd worden. Tevens komen er een resem interactieve diensten waarover men nog niet teveel kwijt wilt. We kijken er digitaal naar uit.
http://be.theinquirer.net/2007/01/belgacomtv_goed_nieuws_voor_20.html
- Geen enkele DRM is altijd safe
Digital Rights Management Software moet de verkopers beschermen tegen wat volgens hen illegale kopies zijn. Sommige mediafirma's geloven dat er zoiets bestaat en dat ze voldoende kunnen terugwinnen vooraleer het systeem kaputt is en ze op zoeken moeten naar een nieuw systeem. In de hoop dat ze niet op zoek moeten naar een nieuw businessmodel dat hen wat minder zou opbrengen.
http://be.theinquirer.net/2007/01/post.html
- Windows Defender-update enkel nog voor XP
Een signaal temeer dat Windows 2000 volgens Microsoft geen platform meer is waarop men kritische gegevens moet gaan draaien - laat staan een webserver - is dat de gratis tool Windows Defender niet meer beschikbaar is voor Windows 2000.
http://be.theinquirer.net/2007/01/windows_defender_update_nodig.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Thuisbranden van css-schijven mogelijk gemaakt
http://tweakers.net/nieuws/45801/Thuisbranden-van-css-schijven-mogelijk-gemaakt.html
- 'BelgiŽ aan de top voor internettelevisie'
http://tweakers.net/nieuws/45805/Belgie-aan-de-top-voor-internettelevisie.html
- Sandisk presenteert 32GB flashdisk
http://tweakers.net/nieuws/45785/Sandisk-presenteert-32GB-flashdisk.html
WikipediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag. Misschien een mooi begin van het nieuwe jaar, als u nog nooit aan wikipedia heeft bijgedragen?

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Waarschijnlijk de oudste nog bestaande fanfare in BelgiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Stadsfanfaren_Izegem
* Zwitsers componist, dirigent en muziekuitgever - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fritz_Schori
* Spiegelretourschip dat in bezit was van de V.O.C. en op 4 januari 1752 verging in de Zuid-Chinese zee - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geldermalsen_%28schip%29
* Graanpop - http://nl.wikipedia.org/wiki/Graanpop
* Nederlands triatleet en duatleet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mariska_Kramer
* E-therapie of internettherapie - http://nl.wikipedia.org/wiki/E-therapie
* Grote klasse van ringwormen, die bijna uitsluitend in zee leven - http://nl.wikipedia.org/wiki/Borstelwormen
* District van de prefectuur Kagoshima in Japan - http://nl.wikipedia.org/wiki/District_Oshima
* MgSO4 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesiumsulfaat
* Degene die in 167 v. Chr. het initiatief nam voor de Makkabeese opstand - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mattathias

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Gelukkig nieuwjaar - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar
* Executie van Saddam Hoessein - http://nl.wikipedia.org/wiki/Saddam_Hoessein#Executie

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over de Seychellen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Seychellen
* De grens van een kwart miljoen artikelen is op de Nederlandstalige wikipedia overschreden. Het kwartmiljoenste artikel ging over de Franse kunstchilder en beeldhouwer Pierre Soulages - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Soulages

Wikiraadsel: Waar ligt SyldaviŽ? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20070104

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS ITUNES 24: WAT TE DOEN ALS JE EEN SONG NIET MEER WIL HOREN
Ben je bepaalde songs beu, maar wil je ze niet uit je bibliotheek schrappen? Dan bestaat er een manier om ervoor te zorgen dat de song niet meer afgespeeld wordt. Gewoon het vakje weghalen naast de naam van de song is voldoende. Een song zonder vinkje wordt tevens weggelaten uit alle speellijstjes waarin de song vermeld staat.
Je kan verschillende songs tegelijkertijd selecteren om het vinkje weg te halen, door de controle-toets ingedrukt te houden bij het selecteren.

TIPS ITUNES 25: EEN SPEELLIJSTJE OPENEN IN EEN APART VENSTER
Je kan elk item uit je Bronlijst openen in een apart venster: een speellijst, de Music Store, of de Party Shuffle. Gewoon dubbelklikken op dit item in de Bronlijst. Dit is handig om bijvoorbeeld twee speellijstjes te vergelijken, of songs tussen deze lijstjes te klikken en verslepen

TIPS ITUNES 26: EEN SPEELLIJSTJE MAKEN MET EEN BEPAALDE TIJDSDUUR
Als je bijvoorbeeld muziek nodig hebt voor een wandeling die een half uurtje duurt, of die even lang is als de film die je gemaakt hebt, of een CD van 60 minuten wil vullen met muziek, dan kan je ook hiervoor iTunes gebruiken. Je kan de informatie over de duur van een speellijst te weten komen door de speellijst te selecteren in de Bron lijst, en onderaan je scherm te kijken: daar staat het aantal songs in de playlist, de totale duur van de lijst, en de ruimte die de songs op je computer innemen.

TIPS ITUNES 27: UITVINDEN OP WELK SPEELLIJSTJE EEN SONG STAAT
Als je verschillende speellijstjes gemaakt hebt, en je wil weten op welk lijstje een bepaalde song staat, moet je rechts klikken op die song, en kiezen: Show in Playlist. Nu zie je op welke lijstjes de song staat. En als je een van die lijstjes kiest, word je ernaar toe gevoerd.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...VIDEOBEWERKING 1: F2KO
Win95/98/ME/2000/XP - 3,2 MB - freeware
Deze week zetten wij het nieuwe jaar goed in, om jullie de tools te geven om een van de sterkst groeiende trends op het internet, video, naar je hand te kunnen zetten: tools om video te bewerken.
Als eerste is Audio/Video to Exe aan de beurt. Dat zet films of muziekfragmenten om naar uitvoerbare bestanden (.exe), zodat zij op eender welke computer afgespeeld kunnen worden.
http://www.f2ko.de/

VIDEOBEWERKING 2: DIVX
Win2000/XP - 15 MB - freeware
Deze gratis versie van de DIVX software comprimeert gene video's meer, maar speelt filmen af, die in het DIVX formaat ogpeslagen zijn. Maar uiteraard kan je deze versie ook gewoon installeren als je veel DIVX filmen op je harde schijf hebt staan, want de player is hier erg goed in.
http://www.divx.com/

VIDEOBEWERKING 3: FREE DVD MP3 RIPPER 1.26
Win98/ME/2000/XP - 1 mb - freeware
Met dit progje kan je het klankspoor van niet auteursrechterlijk beschermde dvd's aflezen en im MP3 opslaaan op je harde schijf. Erg handig voor film-dvd's met muziekvideo's of concerten: nu kan je de muziek niet alleen via de DVD-player afspelen, maar ook op een cd zetten of de stereo. Maakt gebruik van de Lame codec.
http://www.free-codecs.com/download/Free_DVD_MP3_Ripper.htm

VIDEOBEWERKING 4: GSPOT
Win95/98/ME/NT/XP - 388k - freeware
Met welke codecs een film of d eklank van een AVI-bestand gecomprimeerd werden kan je uitvinden met dit Engelstalige progje. Via File / Open open je een AVI-bestand, en de tool vertoont rechts de naam van de gebruikte codecs. Is er een compatibele codec aanwezig op je pc, dan zal Gspot dit vertonen bij "status". Heb je die niet aan boord, en wil je die installeren, dan toont Gspot de 4CC-code, waarmee je dan terecht kan op Fourcc
http://www.fourcc.org/codecs.php
http://www.headbands.com/gspot

VIDEOBEWERKING 5: K-LITE MEGA CODEC PACK
Win98/M3/2000/XP - 30 MB - freeware
Moet je vaak video's afspelen die je niet zelf gemaakt hebt, dan is het aangewezen om een Code-pakket te installeren. Daarmee kan je in één klap de codecs van de voornaamste video- en audioformaten binnenhalen. Het gratis Lite Mega Codec Pack is erg uitgebreid en bevat o.a. codecs voor DVD, DIVx, MP3 songs
http://www.pcwelt.de/3b4

VIDEOBEWERKING 6: ONLINE TV 3.0
WinME/2000/XP - 5,7 MB - freeware (adware)
Met deze tool ontvang je meer dan 600 radiozenders en meer dan 500 tv-stations uit de hele wereld op je pc, en krijg je toegang tot een 200 webcams en honderden muziekvideo's en filmtrailers. Je hebt wel best een breedbandverbinding.
http://www.onlinetv2.de

VRIJDAG MACDAG: RAPHICCONVERTER
Mac OS X 10.2 - 17,4 MB - shareware
Een image editor met heel wat kwaliteitstools, die verschillende beeldformaten ankan, en dat tegen een schappelijke prijs. Je kan zelfs batch-conversie doen en het progje is compatibel met plug-ins in de stijl van Photoshop.
http://www.download.com/GraphicConverter-OS-X-/3000-2197_4-10623570.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: DEFAULT FOLDER X
Mac OS X 10.3 - 5,45 MB - freeware
OSX is heel mooi, maar het bladeren door folders bij het openen en opslaan van documenten verloopt niet echt vlot. Dit progje helpt: het zorgt voor een extra toolbalk naast al je Open en Save dialoogvensters, zodat je snel toegang hebt tot al je folders en commando's.
http://www.download.com/Default-Folder-X/3000-2234_4-10623569.html?tag=nl.e414


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....
Lezer Jan heeft een bemerking over spam en providers:
<<<
Vooreerst wens jou en je collega's een fijn en waanzinnig succesvol 2007.
Al enige jaren ben ik een trouwe "nettieslezer", die telkenmale met spanning en verwachting naar de nieuwe wekelijkse bijdrage snakt.
Onderstaand een link naar een pagina van de HCC, een toenmalige gerespecteerde provider, die echter sinds de overname door xs4all, verkwanseld of niet, en waar je adhv de reacties en opmerkingen van leden kunt vaststellen hoe dat geen reactie van wie dan ook van de HCC-top aanleiding vormt ons af te vragen welke rechten en plichten een internetgebruiker nog mag en kan verlangen ( eisen) van een provider.

http://www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.showArtikelen&id=50517

groetjes
Jan
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Dirk heeft een opmerking:
<<<<
bij de ads van google , bovenaan bij overzicht staat : gratis
downloaden . Deze site wordt negatief beoordeeld door Siteadvisor !!!!!!
>>>>>>>>>
Dag Dirk,

Deze advertenties vallen onder de verantwoordelijkheid van Google, als er bij de advertenties een niet betrouwbare site is, dan kunnen wij dar echt niets aan doen!
Onze excuses, maar dit is iets dat helemaal buiten onze bevoegdheid valt.
HIlde
~~~~~~~~~~
Een andere lezer, eveneens met voornaam Jan wijst erop dat de Gmail spamfilter onze nieuwsbrief in de Spam-mand duwt!
<<<<
Hoi Hilde,

Vanwege een of andere voor mij niet geheel begrijpelijke reden is de e-zine
in de spambox van gmail.com terecht gekomen. Was eerder nooit het geval.
Enfin, we hebben de boel zo ingesteld dat Netties weer wordt doorgegeven en
niet in het spamfilter blijft hangen. Maar the proof is in the eating of the
pudding, morgen dus eens zien of e.e.a. nu zonder problemen gaat.
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Niemand kan je je minderwaardig doen voelen zonder je toestemming
- Eleanor Roosevelt -