Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 4/1/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 480 van 23/12/2006

Gegroet lezers,

Dit is het eerste nummer van jaargang 11. Ongelooflijk, niet, dat dit e-zine al zo lang meegaat? Een gelegenheid om onze lezers van het eerste uur hartelijk te bedanken voor hun interesse al die jaren - wij hopen dat jullie met evenveel plezier dit e-zine lezen als toen!

Zoals verleden week aangekondigd gaan wij na dit nummer er een weekje tussenuit. Volgende zaterdag dus geen nieuwsbrief, en de hele week geen dagelijks nieuws op de site. Onze vingertjes krijgen wat rust. Vanaf 2 januari 2007 vind je terug onze dagelijkse bijdragen op de site - bij leven en welzijn uiteraard.

De voltallige redactie wenst jullie alvast een erg fijn jaareinde - veel plezier, lekker eten, en hou het gezond!

Hilde

P.S. In onze rubriek "Oor" vermelden wij Andrey Vinogradov. Neem even de tijd om eens naar zijn muziek te luisteren. Erg knap - zijn "Daylight Breath" ontroert enorm.Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.KIEZEN VOOR EEN VISTA-COMPUTER?
Wellicht staan jullie voor dezelfde verscheurende keuze als wij. Onze huidige computer is dringend aan een upgrade toe - het geheugen slabakt, en steeds vaker moeten we venstertjes sluiten om een ander programma te kunnen opstarten. Het ergste was nog toen we verleden week een bezoekje wilden brengen aan Second Life, en we de melding kregen dat onze pc niet voldeed aan de minimum vereisten!
Upgraden dus. Maar met de Vista die voor de deur staat, doen we er dan niet beter aan om nog even te wachten, tot wij pc kunnen kopen waarop meteen Vista staat?
Misschien wel - als je tenminste nog een maand of 3-4 kan wachten. Als je nu absoluut (om belastingtechnische redenen bijvoorbeeld) een nieuwe pc wil aanschaffen, dan moet je rekening houden met volgende feiten:
- Momenteel kost een Windows XP pc rond de 500 euro (zonder scherm).
- Om Vista te kunnen draaien moet je minstens 1 GB werkgeheugen hebben (bij XP is 512 MB geheugen voldoende), maar eigenlijk is 2 GB aan te raden.
- Een processor van 1 GHz
- Vista vereist ook een hogere grafische kaart; 128 MB grafisch geheugen is de absolute minimum, maar meer is aan te raden. De kaart moet ook DirectX 9 onderstuenen, Pixel Shader 2.0, 32 bits per pixel.
Als je met deze vereisten rekening houdt, dan zal je nieuwe pc die klaar is voor Vista je toch wel een flinke hap uit je portemonnee kosten. Als het even kan, koop nu andere spullen, en wacht enkele maanden tot de prijzen van computers met Vista erop gezakt zijn.
En betrouw niet meteen de verkoper die beweert dat zijn pc Vista-klaar is. Doorloop aan de hand van dit lijstje de specificaties van het systeem dat hij aanbiedt. En denk eraan: Vista in het doosje kost ook nog eens geld - vermoedelijk zal je rond de 200 euro moeten neertellen voor een clean install (geen update).
Bij Microsoft vind je meer uitleg over de minimum vereisten.
http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/capable.mspx

PC WORLD GAAT OOK DE VIDEO-TOUR OP
Waarom zouden video's beperkt moeten blijven tot grappige home-video's, fragmenten uit shows of clipsjes van je buurman die de een of andere song wil play-back'en? Er is heel wat meer op aarde dat een video verdient!
Kijk maar naar de site van PC World. Daar worden nu video's aangeboden met handleidingen hoe je bepaalde taken uitvoert op je pc (how-to), besprekingen van populaire producten, interviews, enz.
Bezoek je de pagina, dan vind je bovenaan de meest recente clip. Een beetje lager staat de hele video bibliotheek (library). In de How-To afdeling vind je taken zoals het herinstalleren van Windows XP, het opzetten van eeen netwerk.
En bij Cool Tools vind je een selectie nieuwe gadgets - gaande van MP3 zonnebrillen tot de BlackBerry Pearl. Erg interessant - maar in het Engels helaas.
http://www.pcworld.com/video/
http://www.pcworld.com/video/id,0-page,1-bid,4/video.html#library
http://www.pcworld.com/video/id,0-page,1-bid,5/video.html#library

YOUTUBE FILTERT COMMENTAREN VAN BEZOEKERS
De populaire videosite CBS heeft een filtersysteem in voege gebracht, om negatieve commentaren op videoclips van CBS te verwijderen; de commentaren die normalerwijze vlak na een clips volgen, worden nu naar een aparte site doorverwezen.
YouTube doet dit om CBS ter wille te zijn; in oktober werd namelijk een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen beide bedrijven, waarbij YouTube de licentie verkreeg voor het vertonen van tv-shows. Andere content-leveranciers zouden ook graag zo'n filter bij de commentaren hebben, maar CBS blijkt door dit akkoord duidelijk op een goed blaadje te staan, en is de enige die zo'n filter krijgt van YouTube.
Maar tegelijkertijd moet je weten dat CBS ook haar eigen plannen heeft; de zender voert gesprekken met Fox, Viacom en NBC om een eigen videosite uit de grond te stampen, een concurrent dus voor YouTube. Voor CBS mag zo'n eigen site wel interessant zijn, maar de gebruiker zal volgens ons nog altijd naar portaalsites blijven gaan, waar hij content vindt ongeacht de aanbieder. - wie weet immers welke video van welke zender afkomstig is? Welke internaut zal alle kanalen aflopen om te zien waar zijn favoriet te vinden is?
Een herhaling van de probleemstelling bij de aanbieders van online muziek eigenlijk. En je weet wie daar het pleit gewonnen heeft: degene die goedkoop legaal muziek kon aanbieden, ongeacht de platenmaatschappij waarbij de band aangesloten was...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=061211020

DE PIJN WEGSPELEN
Het is al eerder vastgesteld, maar een studie heeft het verleden week nogmaals bewezen: het menselijke brein doet enorme moeite om niet afgeleid te worden van de taak waarop het zich geconcentreerd heeft. Artsen hopen dit te kunnen toepassen wanneer kinderen in een hospitaal een pijnlijke behandeling moeten ondergaan: zij hopen dat de kinderen zo geconcentreerd zijn met een spel dat zij pijn, angst en ongemak vergeten.
Volgens de studie was het de combinatie van het Street Luge game samen met een virtuele realiteit-bril die de kinderen voldoende kon afleiden, zodat zij niet voelden hoe een intraveneuze naald ingebracht werd. En dat is natuurlijk erg dankbaar als je zoiets kan bewerkstelligen - een hele verbetering voor het kind zelf, maar ook voor artsen, ouders, en behandelend personeel.
Er zit nog een ander aspect aan: voor de meeste kinderen is het spelen van spelletjes een van hun normale activiteiten. Waar de meeste andere activiteiten opgeschort worden tijdens hospitalisatie en herstel, zorgen deze spelletjes ervoor dat zij een zekere normaliteit bieden in een omgeving en omstandigheden die helemaal ongewoon zijn.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061217-8437.html

GOOGLE KRIJGT MAAR MOEILIJK VOET AAN GROND IN RUSLAND
Heb je er eigenlijk al eens bij stilgestaan dat een van de stichters van de succesvolle zoekmachine Google een jongeman is met de naam Sergey Brin? Met zo'n naam zou je uiteraard verwachten dat de man banden heeft met zijn oude "moederland" - Sergey werd er immers geboren.
Maar wat blijkt? Google zou volgens dit artikel de grootste moeite hebben om voet aan grond te krijgen in Rusland. En dat is erg verwonderlijk. In de afgelopen jaren heeft Google haar zoekmachines aangepast aan verschillende talen, en verkoopt het advertenties aan bedrijven uit de hele wereld. In Rusland blijft Google echter achter; plaatselijke bedrijven voeren geen zoekopdrachten uit en dus worden er ook geen roebeltjes geïncasseerd door de via Adsense aangesloten bedrijven.
Wie gaat er dan wel met al die zoekopdrachten lopen? Dat zou dan Yandex moeten zijn, een privé-onderneming, die door 64% van de Russische internauten geraadpleegd wordt. Mail.ru, een e-maildienst, is de tweede populairste surfbestemming. Yandex gaat ook met het leeuwenaandeel lopen van de advertenties.
Rusland is niet het enige land waar Google het moeilijk heeft. Om in China van de grond te komen heeft Google een toegeving moeten doen aan de Chinese overheid, en legt het zichzelf censuur op over bepaalde onderwerpen. Dat is niet het geval in Rusland; bij Google.ru kan je zonder enige censuur zoeken naar polonium, de radioactieve stof die gebruikt werd om voormalig spion Litvinenko te doden.
Kortom: zelfs voor Google loopt het pad niet altijd over rozen. Een erg interessant artikel daarover bij de New York Times (gratis registratie verplicht)
http://www.nytimes.com/2006/12/18/technology/18google.html?ex=1167109200&en=534cf7971b1431fe&ei=5058&partner=IWON

ONGEBRUIKTE GESCHENKBONNEN EEN MEEVALLERTJE
Ben jij ook van plan om een geschenkbon cadeau te doen aan vriend of familie? Een mooie geste, want zo kan de krijger van die bon kiezen wat hij/zij zelf wil, en dring jij jouw keuze niet op - en vermijd je natuurlijk dat de krijger een geschenkje krijgt dat hij eigenlijk niet graag heeft.
Maar heb je al eens stilgestaan bij het feit dat er voor miljoenen geld aan geschenkenbonnen ergens in de schuiven van mensen ligt - en dat die bonnen hun waarde verloren hebben? Heel wat mensen krijgen zo'n bon, maar vergeten die dan om te wisselen binnen de geldigheidsduur van de bon.
Die verlopen geschenkbonnen vertegenwoordigen stilaan een enorme waarde - en een enorme meevaller voor de bedrijven. Want zo'n check is wel aangekocht, maar nooit ingewisseld. Pure winst dus. De online winkel Best Buy alleen al haalde in 2006 43 miljoen dollar winst door geschenkenbonnen die niet ingeswisseld waren.
De moraal van het verhaal: zorg dat de geschenkbon die je aankoopt een voldoende lange geldigheidsduur heeft!
http://news.yahoo.com/s/ap/20061218/ap_on_bi_ge/gift_cards

NINTENDO EN ZIJN BANDJES

Zoals je wellicht al gelezen hebt is de Wii spelconsole van Nintendo in korte tijd erg populair geworden. Het toestel mag dan al een belachelijke naam hebben, de prijs is belachelijk laag in vergelijking met de Xbox en Playstation. Bovendien bevat het toestel een erg leuke gimmick: een afstandsbediening die jouw bewegingen projecteert in het spel, zodat jouw avatar in dat spel net hetzelfde doet als jij in het echte leven: met een tennisraket slaan, bowlen..
Blijkbaar ging er echter het een en ander verkeerd bij sommige mensen. Normalerwijze zit die afstandsbediening met een koordje vast aan je pols, zodat het voorwerp niet per ongeluk uit je hand schiet in het vuur van het spel. Maar sommigen gaan blijkbaar té vurig te werk, en er zijn al enkele gevallen gemeld van blauwe ogen en blauwe plekken.
En ja hoor, het kon niet blijven: in de VS is over het hele land een classaction proces opgestart tegen Nintendo omwille van het koordje van de afstandsbediening. Nintendo heeft eerlijk gezegd wel een tactische blunder begaan, door verleden week zelf aan te bieden om de originele koordjes gratis te vervangen door dikkere exemplaren. Dat lijkt immers op een schuldbekentenis...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061219-8453.html

OPERA BROWSER VOOR DE NINTENDO WII
We blijven nog even bij dit handige spelletjestoestel. Velen geloven dat die spelconsoles de missing link zullen worden tussen computer en mobieltje. De spelconsoles worden niet alleen meer gebruikt om spelletjes te spelen, maar steeds vaker kan je er ook films op bekijken (de PS3 bijvoorbeeld wordt uitgerust met een Blu Ray disk), muziek afspelen, en zelfs surfen.
De Xbox heeft geen browser aan boord, de PS3 een erg gebruiksonvriendelijke browser, maar de Nintendo Wii zal een speciale versie krijgen van de Opera Browser. En dat is een factor die, naast het succes die de Wii nu al heeft, dit toestel wel eens een fantastische boost zou kunnen geven. De Wii heeft trouwens WiFi aan boord - wie heeft er dan nog een laptop nodig?
Let wel: voor zover wij het kunnen zien kan je niet vrij het hele web afsurfen. Wij hebben zelf geen Wii, dus wij moeten afgaan op dit artikel bij Ars technica, en daar wordt gezegd dat gamers voortaan ook een kijkje kunnen nemen op het Weather kanaal - net alsof gamers, die de hele dag vastgekluisterd zijn aan hun console, plots interesse gaan hebben voor het weer buiten... Later zouden er wel sites bijkomen die rond games draaien
Wie zo'n Wii heeft, kan momenteel de Opera browser gratis downloaden; later zou dat 5 $ kosten.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061219-8454.html

HET VERHAAL VAN DE WORM DIE ER GEEN WAS
Antivirusbedrijven sturen maar al te graag met veel bombarie persberichten de wereld in over nieuwe virussen en gevaren die zij ontdekt hebben. Zo'n persbericht is voor hen erg lonend. Want enerzijds zeggen zij: zie eens hoe gevaarlijk het is op het wijde boze internet. Anderzijds zeggen zij ook: maar wij zorgen voor jouw veiligheid, want wij hebben iets ontdekt wat anderen niet zagen! Koop dus ons product!
Maar soms kan zo'n persbericht wel eens verkeerd uitvallen. Het overkwam Websense: het bedrijf berichtte over een worm die misbruik zou maken van een beveiligingsfout in de Skype software. Nadien wijzigde Websense haar verklaring, en noemde het Skype-lek een Trojaans paard, en moest haar hele alarm fel afzwakken. Want de Skype-gebruiker zou gewaarschuwd worden dat een programma gebruik wil maken van Skype, en moet toestemming geven. Geen lek in Skype dus....en een bedrijf met rode kaken!
http://www.betanews.com/article/Purported_Skype_Worm_a_False_Alarm/1166547333

AUSTRALIË WIL HET INTERNET EVENTJES GAAN HERVORMEN
Soms zijn er rechters die een beslissing nemen in een rechtzaak, en daarmee gevestigde gewoonten en gebruiken op hun kop zetten. Denk maar aan de uitspraak deze week waarbij de burgemeester van een gemeente veroordeeld werd voor de dood van een automobilist: de burgervader had volgens de rechter nagelaten om een weg te verlichten en om aan te geven dat er voorrang van rechts geldt... een volkomen absurd besluit, als je het ons vraagt: als je de rechter volgt, moet binnenkort heel het land volstaan met verlichtingspalen (je zal de milieuactivisten horen!) en op elke hoek van de straat een bord dat aangeeft dat er voorrangs van rechts geldt...
Maar dit terzijde. In AustraliŽ heeft nu een rechter vonnis geveld in een zaak waarbij linken naar andere sites illegaal gesteld wordt. Het gaat met name om een site, MP3s4free.net, die uitgebaat werd door een AustraliŽr, en die links bevatte naar MP3 bestanden op andere servers. Omdat die MP3's grotendeels illegaal waren, vond een rechter in een lagere rechtbank dat de site de Australische wetten op de auteursrechten overtrad. In beroep werd dit vonnis bevestigd.
In de bloggemeenschap werd verontwaardigd gereageerd op het vonnis - niet om het vonnis zelf, maar omdat de rechter in zijn wijsheid het nodig vond eraan toe te voegen dat volgens hem ook Google in de fout ging, alhoewel niemand het tot hiertoe tot een proces had laten komen.
Inderdaad een erg verstrekkende uitspraak, die de fundamenten van het hele internet op losse schroeven zet. En die wellicht de platenmaatschappijen meteen zal aanzetten om eens in AustraliŽ een proces aan te spannen tegen Google...
Op onderstaand adres vind je enkele reacties van bloggers, die het hoofd verontwaardigd schudden.
http://news.com.com/2061-11199_3-6144795.html?tag=nl.e777a

AMAZON STORT ZICH VOLOP IN DIGITALE MUZIEKMARKT
Volgens The Register is online boek- en platenwinkel Amazon.com momenteel in onderhandeling met platenmaatschappijen omdat Amazon zich volop in de digitale muziek wil gooien.
Tot hiertoe verkocht Amazon voornamelijk cd's in een doosje, geen digitale downloads. Volgens gegevens blijkt de gebruiker echter steeds meer over te schakelen op digitale muziek, en dus wil het bedrijf overschakelen. Geen schokkend nieuws eigenlijk - je kan je eigenlijk zelfs afvragen waarom Amazon niet eerder op het idee kwam. Maar volgens The Register zou Amazon zelfs muziek gaan verkopen zonder DRM (digital righst management) - zonder kopieerbescherming dus. En om de platenmaatschappijen over te kunnen halen om hun muziek zonder DRM beschikbaar te stellen, moet je al een hele grote zijn, en klinkende argumenten op tafel kunnen leggen..
Voor Amazon zouden die digitale downloads echter een pracht van een uitbreiding zijn van het aanbod. Het bedrijf heeft al een groot en erg trouw klantenbestand, mensen die ervaring en vertrouwen hebben in het bedrijf. De extra kosten bij de "fysieke" spullen die je tot nu toe bij Amazon kon aankopen (boeken en platen) kan Amazon nu besparen: verzending, stockage, enz. Benieuwd of Amazon inderdaad erin zal slagen om de platenmaatschappijen te overtuigen...
http://www.theregister.com/2006/12/19/amazon_download/?tag=nl.e777

GOOGLE ZET NU OOK NASA GEGEVENS OP HET WEB
De zoekgigant wil dat wij niet alleen de aarde kunnen bekijken vanuit de ruimte, via de satellietfoto's bij Google Earth, maar ook de ruimte vanuit de aarde. Google kondigde immers een samenwerkingsakkoord aan met NASA, waardoor Google de informatie van NASA klaarmaakt om op het internet te vertonen. Weerkaarten, weersvoorspellingen gebaseerd op satellietfoto's, 3D kaarten van de maan en Mars, plus de mogelijkheid om toekomstige ruimtereizen van ISS en de space shuttle live te volgen, in real time.
Een pracht van een overeenkomst - vooral voor de gebruiker! NASA heeft zovele gegevens die nu als verwaarloosde statistieken, verweesde foto's ergens in de archieven liggen, maar dankzij de kracht van Google zullen die nu toegankelijk worden voor alle burgers. Mooi!
Een achtergrondartikel bij dit bericht vind je bij PC World.
http://www.cs.cmu.edu/~globalconn/
http://www.pcworld.com/article/128255-1/article.html?tk=nl_dnxnws

RIAA SPANT PROCES IN TEGEN ALLOFMP3
De Russische site AllofMP3.com is al lang een doorn in het oog van de platenindustrie. Bij die site kan je namelijk aan belachelijk lage prijzen songs downloaden; de site beweert zelf dat alles kosher is, dat de site beschikt over de licenties voor de aangeboden songs, en dat de artiesten netjes betaald krijgen voor elke verkochte song - maar daar kan je dus wel vragen bij stellen.
De platenmaatschappijen beschuldigen de site regelrecht van piraterij, en willen zelfs via de World Trade Organisation de site op de knieŽn krijgen: Rusland mag niet toetreden tot de WTO zolang de site niet gesloten wordt!
Nu heeft de platenindustrie ook op een ander terrein de strijd aangebonden: het heeft in de VS een proces opgestart tegen AllofMP3.com. De beschuldigingen: de platenmaatschappijen hebben het exclusieve recht om hun eigen werken te verdelen, en, in elk geval, zij krijgen geen cent betaald van AllofMP3.
Bij Ars Technica vind je een uitgebreid artikel met de achtergrond van het proces. Of het nut zal hebben, is nog de vraag - wedden dat de verantwoordelijken van de site nooit opdagen in de VS?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061221-8473.html

INTERNET WORDT BEGRAAFPLAATS VOOR TV-SHOWS
Tegenwoordig kan je via verschillende sites en downloaddiensten populaire tv-shows bekijken en downloaden, zoals Lost van ABC, of Heroes van NBC. Maar het internet lijkt nu ook een plaats te worden waar afgevoerde shows een laatste begraafplaats krijgen.
TV-programma's die voortijdig afgevoerd werden omdat zij niet het verwachte succes hadden.
Zo is er het geval van Day Break, een politiedrama dat de kijker niet kon bekoren. Althans: niet het gros van de kijkers - wellicht zullen er wel fans geweest zijn die het betreuren dat het programma afgevoerd werd. Voor hen is er nu dus goed nieuws: ABC zal de overblijvende 7 episodes online brengen in streaming formaat.
Interessant gegeven: sommige van die afleveringen bestaan enkel als scenario en zijn nooit gefilmd. Misschien zullen de programmamakers van gedachte veranderen als zo'n show via het internet toch nog populair wordt, en zullen zij de resterende afleveringen alsnog filmen?
http://featuresblogs.chicagotribune.com/entertainment_tv/2006/12/day_break_among.html
http://techdirt.com/articles/20061220/095624.shtml

RUZIE BINNEN EUROPEES ZOEKPROJECT QAERO
Tegenover al die Amerikaanse invloeden op het internet wil Europa graag een tegengewicht brengen, die de Europese cultuur moet verspreiden en behouden. Uit die filosofie is het Qaero project ontstaan, een multimediazoekmachine, die een alternatief moet bieden voor bijvoorbeeld Google.
Maar de Europese eenheid blijkt bij dit project ver zoek te zijn. De Duitse en Franse overheden raakten slaags met elkaar en Duitsland heeft zich teruggetrokken uit het project, om zich te concentreren op een eigen alternatief, Theseus.
Het grappige is dat beide partijen het zelfs oneens zijn over het feit of zij het oneens zijn of niet - want volgens Frankrijk heeft Duitsland zich helemaal niet teruggetrokken, en loopt het project verder zoals gepland...
http://www.pcadvisor.co.uk/news/index.cfm?newsid=7930
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


CHINA HEEFT DVD RIVAAL IN DE PIJPLIJN
Om de verwarring rond de nieuwe DVD formaten HD en BluRay nog wat groter te maken, willen Chinese fabrikanten een eigen formaat uitwerken voor een optische disk.
Het zou gaan om de EVD of Enhanced Versatile Disk. Dit formaat is er niet gekomen omdat de Chinezen een beter ideetje hebben om bestanden op zo'n disk te bewaren, maar wel om puur financiŽle redenen: de Chinese electronicabedrijven, de grootste producers van DVD, willen geen royalties gebruiken voor het DVD formaat of formaten zoals MPEG-4.
Verleden week hebben 20 grote Chinese fabrikanten aangekondigd dat zij tegen 2009 volledig op EVD willen overschakelen. Maar of de niet-Chinese amusementsbedrijven willen volgen is nog de vraag. In het midden van de jaren 90 heeft China nog eens geprobeerd een eigen standaard erdoor te duwen, de S-VCD (Super Video Compact Disc),evenals haar eigen telecom standaard, TD-SCDMA. Beide pogingen botsten op weerstand uit het buitenland, en haalden het zelfs niet in eigen land.
Meer achtergrond over dit nieuwe formaat (althans: de poging ertoe) bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/128212-1/article.html?tk=nl_dnxnws

MATSUSHITA: PROBLEEM BATTERIJEN OPGELOST?
Zoals je wellicht weet was het feit dat heel wat li-ion batterijen plots spontaan begonnen te ontbranden, te wijten aan het feit dat de componenten van de batterij met elkaar in contact kwamen.
Blijkbaar zou dat probleem nu opgelost geraken, zo meldt het bedrijf Matsushita, moederbedrijf van Panasonic. Een nieuwe, hittebestendige laag zou komen naast het dun plastiek isolatielaagje (polyolefin). Dat zou dan niet alleen zorgen voor betere warmte isolatie, maar ook helpen om de dichtheid van de energie te verbeteren.
Opvallend bij dit nieuwtje is het feit dat Matsushita dit product alleen uitbrengt; tot hiertoe werkte het samen met Intel aan de li-ion batterije...
http://www.betanews.com/article/Matsushita_Battery_Overheating_Solved/1166463732

UURWERK HELPT JE TE GOOCHELEN
Er zijn al uurwerken op de markt gebracht met vele bijkomende functies, maar dit spant toch de kroon! Het nieuwe uurwerk van Casio, Magic Watch, helpt je namelijk om een vijftal goocheltrucjes uit te voeren.
Het uurwerk werd ontworpen in samenwerking met goochelaar Tomohiro Maeda, en heeft een jaren-80 design. Er zitten zo'n vijf goocheltrucs in, zoals het raden van het getal of de kaart die een persoon in gedachten heeft. En om het compleet te maken: elk uurwerk wordt verkocht met een exclusieve boek kaarten van Tomohiro Maeda. Maar of die kaarten de prijs van 80 dollar voor een uurwerk verrechtvaardige, dat mag jij zelf beslissen...
http://www.engadget.com/2006/12/19/casio-magic-watch/

VISTA STELT ZWARE EISEN AAN BATTERIJ LAPTOP?
Verschillende bronnen waarschuwen ervoor dat de knappe verleidelijke nieuwe mogelijkheden van Vista een erg zware belasting betekenen voor de batterijen van je notebook. Microsoft heeft namelijk met Vista een hoogstandje willen afleveren, ook op vlak van grafische presentaties. "Aero" is een vormgeving die enorm veel energie vraagt van je processor, grafische kaart, geheugen. Gevolg: meer belasting voor de batterij - en dus korter geniet van je laptop.
Volgens computerexperts kan je wel het "leven" wat rekken - door bijvoorbeeld Aero niet te draaien, of de power management opties te activeren. IN dat geval zou Vista evenveel eisen stellen aan de batterij als XP. Maar zou je ook geen geniet hebben van je Vista...
http://www.pcworld.com/article/128252-1/article.html?tk=nl_dnxnws

KLAVIERTJE VAN 3 TOETSEN
Misschien heb je al gehoord van het klavier van Optimus, dat wel erg speciaal zou moeten worden: elke toets bevat een mini-schermpje, waarop naar gelang het programma dat je opstart het icoontje van een speciale functie getoond wordt. Het gebruik van "zou" is hier opzettelijk, want Optimus is een ontwerpbureau, geen hardware, en het klavier bleef dan ook een heel lange steken in een lade van het ontwerpbureau.
Nu is er een eerste werkende versie uit van zo'n "klavier" - maar het bevat slechts drie toetsen. Het is de Optimus MIni, en je kan hem via een USB poort verbinden met je pc. Je kan verschillende afbeeldingen programmeren onder de toetsen, en sneltoetsen voor functies in o.a. IE, Word, Outlook, WMP.
Maar nog leuker is het om webcam afbeeldingen onder zo'n toets te stoppe, met een regelmatige refresh... Leuk!
http://www.thinkgeek.com/computing/input/88ee/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** In de VS heeft Sony met verschillende gebruikers een regeling getroffen inzake de rootkit die Sony zonder medeweten van de gebruikers op hun pc gezet had. Zij krijgen 175 $ schadevergoeding.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061220-8465.html?tag=nl.e777

*** Siemens heeft een snelheidsrecord neergezet inzake het electrisch verwerekn van data via een glasvezel kabel. 107 gigabits per seconde, dus ruwweg twee volle dvd's per seconde!
http://news.com.com/Siemens+We+set+a+network+speed+record/2100-1034_3-6145105.html

*** Volgens een woordvoerder van Sony zou de PS3 zoveel mogelijkheden bevatten dat niemand die ooit ten volle zal kunnen benutten.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061219-8455.html?tag=nl.e777

*** De macht van een systeembeheerder gaat ver - en bedrijven moeten daar toch eens over nadenken. In de VS had een sysop verwoestende code geïnstalleerd op de servers van het bedrijf waar hij werkte - voor het geval hij ontslagen zou worden!
http://news.com.com/2100-7348_3-6144868.html?tag=nl.e777

*** Wist je dat je ziek kan worden van slecht webdesign zoals webpagina's die niet laden, vervelende pop-up? Niet geestelijk, maar echt fysiek ziek? Want onze hartslag gaat omhoog, weklikken als gekken op onze muis om alles sneller te laten gaan, en dat is echt niet goed voor onze bloeddruk. Wetenschappers hebben er een naam aan gegeven: mouse rage syndroom.
http://news.com.com/2061-11199_3-6145122.html?tag=nl.e777


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


CHAPMAN - HOW IT BURNED
[pop] Chapman heeft een debuut album uitgebracht, Unexploded Bombshell, een echt pareltje. Simpele arrangementen en mooie melodietjes, en daarbovenop zijn erg warme stem die toch ook heel hoog kan gaan. Bij IndieHeart kan je verschillende van zijn songs in streaming beluisteren. De cd is te koop via iTunes en CD Baby
http://indieheart.com/bands/155/

MARIA DAINES - LOVE THAT WE FORGET
[singer/songwriter] Een iets rauwere dame, meer rock, maar toch ook erg gevoelige songs. Love that we forget is daar een heel mooi staaltje van; online in streaming te beluisteren, te downloaden via iTunes en CD Baby.
http://indieheart.com/bands/49/

ANDREY VINOGRADOV - VOZNESIE BYLO GOSPODNEE
[world] Deze artiest, geboren in Moskou, heeft de invloed van verschillende muziekculturen ondergaan, van klassieke jazz tot jazz-rock. Nu heeft hij zijn draai gevonden in de folk. Authentieke instrumenten, gecombineerd met een stem. Je kan bij IndieHeart verschillende songs downloaden.
http://indieheart.com/bands/78/

PAUL LIDELL - TRAVELLING SONG
[singer songwriter] Deze man begon 7 jaar geleden muziek te maken, richtte zijn eerste bandje op, maar kon het niet gewoon worden daar, controlefreak als hij is. Daarom werkt hij nu alleen. Bij IndieHeart kan je verschillende songs downloaden; erg mooi van arrangement, zachtjes, maar met karakter.
http://indieheart.com/bands/142/

WHITMAN RINALDO - WHY WON'T YOU MARRY ME?
[singer songwriter] Een beetje jazzy, deze song, met een erg sexy klinkende sax. Rinaldo is songwriter, gitarist en zanger, en hij speelde al in vele bands mee. De man heeft een erg hoge stem, opmerkelijk. Bij INdieHeart verschillende songs te downloaden, een cd te kopen bij iTunes en CDBaby.
http://indieheart.com/bands/91/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
DE ERGSTE ZONDE IS DIE WELKE BEDREVEN WORDT ONDER EEN MOM VAN GODSDIENST.
[FRANS DAELS, VLAAMS ARTS-FILOSOOF]

(Met deze een dank aan medewerker Gerard, die ons voorziet van erg leuke citaten!)
De nieuwe oogstMUZIEKBLADEN
Erg nuttig, deze site. Hier kan je namelijk bladeren afprinten met notenbalken voor het ntoeren van muziek. Je hebt de keuze tussen verschillende soorten bladen: Solo (meerdere notenbalken op 1 pagina), piano (twee notenbalken voor linker- en rechterhand); trio en kwartet. Bovendien kan je zelf bepalen welke sleutel er vooraan elke regel moet komen. Na je keuze druk je op "Drucken" (print). Handig! (Bron: Wim W)
[Taal: Duits]
http://www.musikwissenschaften.de/service/nb/

WIKIWAX - ZOEKEN IN DE WIKI'S
Erg handig, deze site. Je kan namelijk de wikipedia doorzoeken, en zelf kiezen welke taal de wiki moet hebben. In totaal zijn er meer dan 3 miljoen artikels geïndexeerd.
(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.wikiwax.com/

Namenportaal: ALS HET KIND MAAR EEN NAAM HEEFT....
Momenteel zijn de populairste namen in ons land Emma en Noah. Maar dat verschilt van streek tot streek. Het NIS (Nationaal Instituut voor Statistiek) heeft een portaalsite geopend rond namen, waar je allerlei info kan vinden over namen, en ook de details per provincie, zelfs arrondissement bekijken. Zo doet Seppe het het beste bij de jongens in de hele provincie Antwerpen, maar voor het arrondissement Antwerpen is Mohammed de aanvoerder van het lijstje. Om te ontdekken!
[Taal: Nederlands]
http://www.statbel.fgov.be/port/nam_nl.asp

EINDEJAARSQUIZ VAN DE STANDAARD
Snel, snel: tot 21 december kan je deelnemen aan de preselecties van de eindejaarsquiz; elke dag zijn er 50 prijzen te winnen, door 3 vragen te beantwoorden over de actualiteit. Op 22 december volgt voor enkele gelukkigen een uitnodiging voor de finale, waarbij en reis voor 2 personen van 8 dagen naar Lanzarote te winnen is. (Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.standaard.be/Info.aspx?topic=info.eindejaarsquiz

ZO WERKT HET!
DNS.be is met een heel mooi initiatief begonnen: Zo Werkt Het. Daar kan je vragen stellen, die dan door een team medewerkers beantwoord worden. In bepaalde categorieŽn zijn alle vragen beantwoord (spam, antivirus...) maar in andere categorieŽn zoals "overige" staan er heel wat vraagjes te wachten. Bij een eerste vluchtige blik leken de antwoorden ons wel relevant en correct.
[Taal: Nederlands]
http://www.zowerkthet.be

MEGATENNIS: VIRTUEEL TENNISSEN
Voor de vijfde keer al is Megatennis geopend, een gratis tennisspel op het internet dat de belangrijkste wedstrijden volgt, o.a. Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open.
Het spel gaat om de eer : er valt niks mee te verdienen, maar Ö het kost dan ook niks ! En Ö spelplezier gegarandeerd !
Je speelt met een ploeg samen, maar je moet je wel haasten: het aantal deelnemers is beperkt. De wedstrijd loopt tot 6 januari 2007.
http://www.megatennis.be

JEZELF ONLINE VERMOMMEN
Erg leuk: een afbeeldig van jezelf uploaden, en dan voorzien van baard, hoed, borsthaar, en allerlei mogelijke accessoires. Nadien kan je het resultaat bewaren en de code van deze afbeelding in je website of weblog inplakken om daar die afbeelding te vertonen. Wil je later deze afbeelding nogmaals bewerken, dan moet je eerst wel een (gratis) account aanmaken.
[Taal: Engels]
http://www.pikipimp.com/

THE TRAINING STATION: FIT WORDEN (EN BLIJVEN)
OP deze site vind je een reeks afbeeldingen die je uitleggen welke oefeningen je moet doen met de verschillende toestelling in de fitness, om al je spieren wat te onderhouden. Gewoon je cursor boven de afbeelding houden, en de animatie wordt opgestart. Erg primitieve tekeningen, dat wel, maar duidelijk, en dat is wat telt!
[Taal: Engels]
http://www.thetrainingstationinc.com/exercises.html

INPAKLIJST: PAK JE KOFFERS!
Sta je op het punt te vertrekken voor je skiverlof? Of heb je een vooruitzicht op warmere oorden? Tijd dus om te pakken. Maar wat heb je allemaal nodig? Deze site bevat handige lijstjes van de onontbeerlijke spullen die mee moeten, en is berekend op alle mogelijke vakanties: kamperen of hote, met of zonder kinderen, huisdieren wel of niet mee, met de auto of het vliegtuig... (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.inpaklijst.nl/

GOOGLE NEWS - MET HANDICAP
Zoekmachine Google heeft al langer een per land aangepaste "news" site waar koppen verzameld worden van nieuwsberichten uit dat land en de rest van de wereld. Zoals je weet waren enkele Franstalige kranten niet gelukkig met deze verzameling, en lieten zij de rechter verbieden dat Google hun nieuws nog zou vermelden op de site.
En dus zal je een erg duidelijk verschil bemerkten in aanbod tussen Google.be en Google.nl. Tussen haakjes: wat Google news brengt is gewoon een verzameling, geen eigen redactie. Papegaaienwerk dus...
http://news.google.nl/
http://news.google.be/

BEVOLKINGSPYRAMIDES
Zoals je weet zitten wij in West-Europa met een probleem, omdat de bevolking niet meer in een pyramide zit met jongeren als brede basis. In ons land bijvoorbeeld is het een omgekeerde pyramide geworden, met de ouderen in de meerderheid.
Op deze site kan je per land zo'n bevolkingspyramide zien; vergelijk bijvoorbeeld eens ons land met Cambodia, dan zie je enorme verschillen! (Bron: Wim W)
[Taal: engels]
http://www.census.gov/ipc/www/idbpyr.html

WOORDENLIJST INFORMATICA
Soms raak je het noorden kwijt met al dat computerjargon. Zie maar naar onze redactie, die gigabits en gigabytes voortdurend dooreen haspelt! Op deze site vind je een erg heldere uitleg over allerlei IT-termen, netjes alfabetische gerangschikt. Alleen spijtig dat je geen links vindt naar artikels waarin het woord voorkomt... (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.ming-automatisering.nl/Definities/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : AKB KERSTSPECIAL
Het populaire TV-programma "Alles kan beter" had ooit een leuke Kerstspecial met gezellige kerstliedjes geplaybacked door Mark Uytterhoeven, Tom Van Dijck, Guy Mortier en Rob Vanoudenhoven. Je kan die hier nog eens bekijken.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://youtube.com/watch?v=fUdmlFr113w

VRIJDAG ANIMATIEDAG : KALENDER TEMPLATES
Elk jaar maakt dit lid van de fotosite Pbase templates die je kan gebruiken om zelf kalenders te maken in allerlei formaten. De templates voor 2007 kan je downloaden en aanvullen met je eigen foto's...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.pbase.com/455rocket/calendar

VRIJDAG FILMDAG : THE DEPARTED
OfficiŽle website van deze thriller met Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson en Mark Wahlberg in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf : 27 december 2006.
(taal site : Engels) [Filover]
http://thedeparted.warnerbros.com/

+++ VERS VAN HET KLAVIER+++

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Lenny Kuhr
Ze won in 1969 voor Nederland het songfestival met het liedje "De troubadour".
http://www.lennykuhr.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lenny_Kuhr

- Lee Towers
Hij werd destijds ontdekt door de legendarische Willem Duys en staat intussen al meer dan 30 jaar op de planken.
http://www.leetowers.nl/

- Evi Van Acker
OfficiŽle website van deze Europese kampioene zeilen.
http://www.evivanacker.be/

- Laure Manaudou
Deze Franse zwemkampioene won reeds verschillende Oymische en Europese titels.
http://www.lauremanaudou.fr/
http://fr.wikipedia.org/wiki/Laure_Manaudou


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Pimp je dia's
http://www.ad.nl/multi-media/article933416.ece
- Mobiele tv'tjes
http://www.ad.nl/multi-media/article933170.ece
- Mobiel opladen
http://www.ad.nl/multi-media/article931092.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Pc's met een kleurtje
Als eerste computerfabrikant levert Cenio zijn producten in alle mogelijke kleuren. Dus als je nog een kanariegele laptop of knalroze mediacenter zoekt...!
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17393
- Medion Swarowski laptop
Bij het Kruitvat denk je niet meteen aan design-pc's. Toch komt de winkel nu met een Medion laptop (roze of zwart) ingelegd met Swarovski kristallen bijpassende lederen tas.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/clickthru.asp?id=17390&url=dy.testnet.nl/click/?cID=12513&sfID=399&afID=40854&ppID=0&sID=14541&style=1
- TVPC

Is het een TV, of is het een PC? Ach, eigenlijk beide. LG noemt het dan ook een TVPC.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17378

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Philips Lighting maakt van VRT-toren lichtbaken
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2696
- Muziek in de badkamer of keuken
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2651
- DAB-radio met elektronische programmagids
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=12/2006&newsid=4252

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- "The Phone House" opent 2000ste winkel
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15953&style=34360
- Psiphon: help mee aan de vrije verspreiding van informatie
Met Kerstmis voor de deur is het misschien tijd om je goede hart eens te tonen, en mee te werken aan een project dat censuur moet omzeilen: Psiphon.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15949&style=34360
- Microsoft brengt compatibiliteitslijst uit voor Vista
Microsoft publiceert de compatibiliteitslijst voor zijn besturingssysteem Windows Vista, een lijst die het geheel van het gevalideerde materiaal en de bestanddelen opsomt die nodig zijn om te functioneren met zijn nieuwe besturingssysteem.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15945&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Reuters, Adobe en Canon speuren vervalste foto's op
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/reuters-adobe-en-canon-speuren-vervalste-foto-s-op.cfm
- Satellietfoto's: wie doet beter?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/satellietfoto-s-wie-doet-beter.cfm
- Tip Windows XP: ClearType
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/windows/tip-windows-xp-cleartype.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Open brief aan de pioniers van het internet
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3613
- Web 2.0: een oprechte merci aan Time
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3596
- Achtergelaten huisdieren bij Gonzales
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3609

*** Speedzone
http://www.speedzone.be
- De 10 beste fake movie trailers van 2006
http://www.speedzone.be/artikel/1294_de_10_beste_fake_movie_trailers_van_2006.html
- Shrek The Third trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1291_shrek_the_third_trailer.html
- 300 - Griekse mythe wordt visueel spektakel
http://www.speedzone.be/artikel/1289_300__griekse_mythe_wordt_visueel_spektakel.html

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- De top 10 van de artikels in Theinquirer in 2006
http://be.theinquirer.net/2006/12/de_top_10_van_de_artikels_in_t.html
- theinquirer.be 2006 en RTBF-Belnet
http://be.theinquirer.net/2006/12/theinquirerbe_2006_en_de_rtbfb.html
- Theinquirer.be 2006 en elektronische RFID paspoorten
http://be.theinquirer.net/2006/12/theinquirerbe_2006_en_elektron.html

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- Microsoft claimt patent op webfeeds
http://tweakers.net/nieuws/45701/Microsoft-claimt-patent-op-webfeeds.html
- Belgisch telexnetwerk vervangen door internetdienst
http://tweakers.net/nieuws/45688/Belgisch-telexnetwerk-vervangen-door-internetdienst.html
- ORDB stopt: 'Blacklist niet effectief tegen spam'
http://tweakers.net/nieuws/45695/ORDB-stopt:-Blacklist-niet-effectief-tegen-spam.html

Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* De Witte molen langs de Zeeweg in Roksem (deelgemeente van Oudenburg) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_molen
* Grammaticale constructie in het Latijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nominativus_cum_infinitivo
* Stad die genoemd werd in de Hebreeuwse Bijbel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sichem
* Thriller uit 1974 - http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Conversation
* Verkiezing van een persoon in een functie die hij al eerder heeft bekleed - http://nl.wikipedia.org/wiki/Herverkiezing
* Een verse witte kaas die enkele dagen tot een week oud is - http://nl.wikipedia.org/wiki/Meikaas
* Beleg van Breda door Ambrogio Spinola - http://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Breda_%28Spinola%29
* Stadion dat ligt in de wijk Murrayfield in het westen van Edinburgh - http://nl.wikipedia.org/wiki/Murrayfield_Stadium
* Knaagdier uit Afrika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Uranomys
* Vorm van programmeren - http://nl.wikipedia.org/wiki/Generiek_programmeren
* Latijnse benaming van een Griekse kolonie aan de zuidelijke kust van GalliŽ, op de plaats van het moderne Marseille - http://nl.wikipedia.org/wiki/Massilia

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* 15 - 23 december: Chanoeka - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chanoeka
* 24 - 25 of 26 december: Kerst - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis
* De Chinese vlagdolfijn is uitgestorven - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_vlagdolfijn

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Wetenschap en Technologie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wetenschap_%26_Technologie

Wikiraadsel: Wat is de hoogste berg van Turkije? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061221

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TIPS VOOR WEBWERKERS

Verras je bezoekers met een wisselend uiterlijk voor je site door Bjorn Snelders
Zou je het niet leuk vinden als je elke keer dat je je pagina opent er een nieuwe afbeelding verschijnt? Dat zou je website een stuk levendiger maken, nietwaar? Je zou zelfs de header van je website kunnen laten wisselen, zodat je telkens een andere sfeer krijgt. Of laat in je zijbalk telkens een andere willekeurige foto zien om je bezoekers een bepaalde impressie te geven. Als je meerdere producten aanbiedt op je website, laat je telkens een ander product zien uit je assortiment.
En zo kun je waarschijnlijk nog wel meer toepassingen verzinnen. Je zorgt er zo voor dat je bezoekers telkens iets nieuws zien, en dat valt natuurlijk op! Het leuke is dat dit erg eenvoudig te realiseren is met een klein javascriptje.
Hoe werkt dat dan?
[opmerking: om te vermijden dat de code als dusdanig verwerkt zou worden, hebben wij achter elk "kleiner dan" teken een punt gezet in de code. Je moet dit punt bij het gebruiken van deze code weer verwijderen]
Plak tussen de <. HEAD> en de <. /HEAD> van je websitecode de volgende code:

<.SCRIPT LANGUAGE="JavaScript".> var theImages = new Array() theImages[0] = ' /afbeeldingenmap/ii4.jpg' theImages[1] = '/ afbeeldingenmap/2.jpg' theImages[2] = '/ afbeeldingenmap/i4.jpg' theImages[3] = '/ afbeeldingenmap/4.jpg' var j = 0 var p = theImages.length; var preBuffer = new Array() for (i = 0; i < p; i++){ preBuffer[i] = new Image() preBuffer[i].src = theImages[i] } var whichImage = Math.round(Math.random()*(p-1)); function showImage(){ document.write('<.img src="'+theImages[whichImage]+'".>'); } <./script.>

Vul in plaats van Ď/afbeeldingenmapí de map in waar je afbeeldingen staan. Heb je geen afbeeldingen, laat dit stukje dan weg en gebruik Ď/ii4.jpgí
Wil je meer afbeeldingen gebruiken dan kun je het lijstje aanvullen. Zorg ervoor dat je het getal achter ĎtheImagesí blijft opnummeren. De naam van de afbeelding maakt niet zoveel uit. In het voorbeeld heb ik deze ook genummerd.
Geef je afbeeldingen een plekje
Op de plaats waar je de afbeelding wilt hebben plaats je de volgende code:

<.SCRIPT LANGUAGE="JavaScript".>showImage();<./script.>

Tot slot nog een tip: zorg ervoor dat je afbeeldingen dezelfde grootte hebben of in ieder geval dezelfde verhoudingen. Dat zorgt voor eenheid en rust in je website. Veel succes!
Bron: Web Succes Magazine
(Bron: Wim W)

TIPS ITUNES 20: DE SONG VINDEN DIE ER NU SPEELT
Wil je weten welke song er momenteel speelt in een speellijstje, dan moet je uitkijken voor het icoontje met de luidspreker dat naast die song staat. Ben je in een andere iTunes omgeving, dan klik je op het snapback icoontje.

TIPS ITUNES 21: HOEVEEL MUZIEK STAAT ER IN MIJN BIBLIOTHEEK?

Na een tijdje krijg je een hele muziekbibliotheek bijeen. Vraag je je soms af hoeveel muziek er nu al in je bib staat, dan kan je dat gemakkelijk uitvinden. Zorg dat je bibliotheek geselecteerd is als Bron; onderaan je venster zie je nu staan: .... nummers, .... dagen, .... GB, met andere woorden: hoeveel songs je hebt, de totale tijdsduur van alle songs samen, en de totale grootte in bytes.

TIPS ITUNES 22: EEN SONG VINDEN OP JE COMPUTER
Kies Library - muziekbibliotheek als bron. Klik rechts bovenaan de Browse-knop. Geef aan of je zoekt naar een artiest, een song of een album. In ons voorbeeld gaan we op zoek naar een artiest. Geef nu de naam of een deel van de naam in het zoekvakje in. Je zal bemerkten dat al tijdens het intikken van de naam de selectie artiesten beperkt wordt tot die naam. Klik op het kruisje om de selectie terug te verwijderen. En net zo kan je op zoek gaan naar albums, songs, enz. Handig!

TIPS ITUNES 23: MUZIEK ORGANISEREN - SNEL EEN SPEELLIJSTJE MAKEN
Wil je in alle rapte een speellijstje maken van een bepaald album of alle songs van een artiest dan moet je niet eerst je hele bibliotheek doorbladeren om op zoek te gaan naar een bepaalde artiest. De eerste stap is het browservenster te openen. Ga naar Weergave, Bladervenster tonen (of Ctrl-B). Selecteer volgens genre of artiest, en sleep het album naar de Bron kolom. Dit creŽert automatisch een speellijst. Nu kan je andere songs of albums met klikken en slepen aan dit lijstje toevoegen. Simpel, niet?


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


FREE OFFLINE SITEMAP GENERATOR
Windows - freeware
Met dit progje kan je een sitemap aanmaken voor je website: het progje scant de folder op jouw harde schijf met daarin een kopie van je website, om de pagina's te verzamelen. En maakt dan sitemaps aan volgens het Google protocol.
(Bron: WIm W)
http://www.pctimelimit.com/site_map_generator.html

ART OF ILLUSION: 3D
Windows - freeware
Een gratis open progje om 3D modellen te maken; het progje is volledig geschreven in Java, en zou dus in principe op elke computer moeten kunnen draaien die JS2E draait of hoger. (Bron: Wim W)
http://www.artofillusion.org/index

SKETSA 4.0: VECTORTEKENINGEN
Windows 2000/9.X - Linux - shareware
Dit is een vector-gebaseerd programma; je kan dus SVG tekeningen maken die perfect vergroot en verkleind kunnen worden, en dus ook op eender welke resolutie afgedrukt worden, zonder detail of helderheid te verliezen.
http://fileforum.betanews.com/detail/Sketsa/1065039285/1

UNINSTALL TOOL: HOU JE PC PROPER
Win2000/2003/Vista/XP - shareware
Dit progje helpt het bij het verwijderen van software van je pc: het kleine progje kan gemakkelijk gebruikt worden in plaats van het logge en grote "Add and remove programs". Het bevat bovendien verschillende mogelijkheden die niet aanwezig zijn bij de Microsoft tool.
http://fileforum.betanews.com/detail/Uninstall_Tool/1141150595/1

AUTOHOTKEY
Windows - freeware
Met dit progje kan je allerlei toepassingen opstarten met een enkele toets, of veel gebruikte handelingen onder een toets stoppen - wat in het Engels "hotkey" genoemd wordt. Je kan zelfs .exe bestanden aanmaken die op elke computer draaien.
http://fileforum.betanews.com/detail/AutoHotkey/1088127602/1

NLITE: ZELF BEPALEN WAT WINDOWS INSTALLEERT
Windows 2000/2003/XP - freeware
Met dit progje kan je, voor de installatie, zelf bepalen welke componenten er verwijderd woren uit Windows 2000, XP of 2003. Door componenten niet te installeren die je niet nodig hebt, win je uiteraard plaats op je harde schijf, maar ook snelheid en veiligheid. Je kan zowat alle componenten verwijderen, en enkele diensten. Je kan zook een opstartbare ISO maken.
http://fileforum.betanews.com/detail/nLite/1087118197/1

FLOCK - EEN SOCIALE BROWSER
Windows - freeware
Met deze open source browser die je zowel op Windows, Mac en Linux kan draaien, heb je meteen ook ondersteuning voor sites zoals Flickr en del.icio.us. Absoluut een browser om ook eens te ontdekken.
http://fileforum.betanews.com/detail/Flock_for_Windows/1129917212/1

NEWSLEECHER: NIEUWSGROEPEN DOWNLOADER
Windows - shareware
Dit progje zorgt ervoor dat je de bijlagen van berichten in nieuwsgroepen (films, afbeeldingen, MP3 bestanden, software) gemakkelijk kan downloaden - grote bestanden staan namelijk vaak verspreid over verschillende berichten, en die moet je allemaal kunnen verzamelen en terug bijeenplakken.
http://fileforum.betanews.com/detail/NewsLeecher/1051719604/1

VRIJDAG MACDAG: DRAGTHING
Mac OS 10.3.9 - 5,57 MB - shareware
Deze populaire software is een uitbreiding van de OSX GUI (graphic user interface), die het gemakkelijker maakt om toegang te krijgen tot bestanden en programma's op je Mac.
http://ct.download.com/clicks?t=20353984-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: SNAPWEB
Mac OS 10.3 - 2,29 MB - shareware
Met dit progje kan je schermafdrukken maken van een webpagina, zelfs van het gedeelte dat niet op je scherm te zien is. Gewoon een url intikken, de pagain oproepen, en een foto nemen met een simpele druk op de knop.
http://ct.download.com/clicks?t=20353988-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Wegens teveel drukte waren wij niet in staat de reacties van onze lezers deze week te verwerken. Bij de volgende editie zal je de commentaren lezen!

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
BIJ SOMMIGE MENSEN KOMT DE ZONDE NA HET BEROUW.
[Cees Buddingh', Nederlands auteur]