Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 21/12/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 479 van 16/9/2006


Gegroet lezers,

Voel je de koorts van de feestdagen al in je aderen stromen? Nog even geduld. Wij zorgen er alvast voor dat je enkele leuke ideetjes krijgt voor spulletjes die je ofwel cadeau kan geven, ofwel op je verlanglijstje kan zetten - of het nu gaat om de nieuwe Vista, of kleine onnozele gadgets zoals de hondjes-USB stick. Happy hunting, zouden wij zo zeggen!

Even toch nog een huishoudelijke mededeling: volgende week mag je nog een gewone editie verwachten, en dan gaan wij er een weekje tussenuit. Vieren en artikels schrijven gaat moeilijk samen, nietwaar? In het nieuwe jaar zijn wij er dan weer. Hou het gezellig en gezond in de tussentijd!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VISTA MINIMUM VEREISTEN
Microsoft wil de gebruiker graag laten geloven dat hij op zijn huidige systeem de nieuwe versie van zijn OS, Vista, kan zetten. Wie echt slechte gedachten heeft zou dit zelfs erg logisch vinden: want dan koop je eerst een Windows XP versie in het doosje, je installeert dat, je ziet dat je huidige pc niet sterk genoeg is en je gaat een nieuwe pc kopen... met daarop Microsoft Vista. Het kasregister registreert: 2 exemplaren Vista verkocht...
Hoe zit dat nu eigenlijk? Microsoft zelf zegt dat een 800 MHZ processor, 512 MB RAM en een 35 GB harde schijf voldoende zijn. Hardware analyst iSuppli meent dat de realiteit helemaal anders is. Een 3 GHz single core CPU, of een 2 GHz dual core CPU lijkt realistischer, of een 1,5 GHz voor notebooks. Niet omwille van de Aero, die mooie gebruiksomgeving die Microsoft ingebouwd heeft in zijn besturingssysteem, want die Aero kan je gewoon uitzetten. Het is Vista zelf. Daar is veel meer geheugen voor nodig.
Wat, nog volgens iSuppli, de reden is waarom je nu geen pc mag kopen: de pc bouwers houden daar onvoldoende rekening mee. Een pc die je nu koopt, die Windows XP draait, heeft onvoldoende geheugen en zal Vista niet kunnen draaien. De fabrikanten zijn momenteel niet geneigd dat geheugen op te drijven - dat kost geld en in de huidige configuratie is dat over de balk gegooid geld...
Het volledige rapport lees je op onderstaand adres (na gratis registratie) Een hele turf hoor, je weze gewaarschuwd!
http://www.isuppli.com/whitepapers/
http://www.betanews.com/article/Vista_Minimum_Requirements_Unrealistic/1165596677

ZUNE: TE VEEL PROBLEMEN OM EEN ECHTE CONCURRENT TE ZIJN
Lange tijd werd de Zune aangekondigd als hét alternatief van Microsoft dat weerwerk moest bieden tegen de iPod; gecombineerd met de nieuwe zune Marketplace en de alomtegenwoordigheid van Microsoft zou de Zune het slagveld in één ruk veroveren - zo heette het.
Sindsdien zijn de meningen veranderd en de Zune werd volledig verguisd sinds het eerste toestel in handen kwam van testers. Maar is dat wel terecht? BetaNews maakte een in onze ogen objectieve analyse. Wij onthouden daar enkele dingen uit: het toestel is log en zwaar; je kan niet scrollen doorheen het menu. Het scherm is dan wel groter dan bij de iPod, maar heeft dezelfde resolutie en biedt dus niet meer informatie. Maar het is wel gemakkelijker om langere video's te bekijken. De album artwork van de songs die je bij de Zune Marketplace aankoopt is daarentegen niet aangepast aan dit scherm.
En zo zit het hele toestel vol met goede en slechte punten. Sommigen zeggen dat Microsoft een bètatoestel op de markt bracht en dat het uiteindelijke resultaat veel beter zal zijn - Microsoft is nu eenmaal geen echte vernieuwer meer, alleen een volger. Microsoft leert van anderen, kopieert, als u het zo noemen wil, maar leert uit de fouten van anderen.
En dan nog even iets over de WiFI mogelijkheden van de Zune. Je kan momenteel alleen maar songs delen met andere Zune-gebruikers via de WiFi. Maar stel dat die beperking in de toekomst opgeheven wordt - dan zou je bijvoorbeeld songs kunnen downloaden in WiFi hotspots, naar satellietradio kunnen luisteren via WiFI, enz. Dus echt de Zune afschrijven mag je nog niet!
http://www.betanews.com/article/Zune_Has_Too_Many_Issues_to_Compete/1165255868

WORDT GOOGLE BASE EEN BEWAARPLAATS VOOR PODCASTS?
Er is niets zo leuk als gissingen maken, op basis van dingen die internauten opmerken. Zo bemerkte Steve Rubel dat een Adwords advertentie van Google een tekst bevatte waarin podcasters opgeroepen werden om hun show te uploaden naar Google Base.
Erg ongewoon. Google Base bestaat al een hele tijd, maar heeft nog niet echt een bestemming gekregen. Het is zo'n beetje een vergaarbak voor allerlei ideetjes, maar is noch vis noch vlees. Wil Google in de toekomst gratis webruimte en bandbreedte aanbieden aan podcasters? Of wil Google, door de podcasters uit te nodigen hun beste podcast te uploaden, een lijst aanleggen met podcasts en in de toekomst een zoekdienst voor podcasts aanbieden?
Wordt ongetwijfeld vervolgd!
http://google.com/base
http://google.com/base/help/mktgpodcasting.html?utm_campaign=en&utm_source=en-ha-na_us-syn&utm_medium=ha&utm_content=podcasting&utm_term=podcast

MUZIEKINDUSTRIE OVERHOOP GEGOOID
Wie koopt er nog cd's tegenwoordig, als je alle muziek die je hebben wil kan downloaden via het internet, in digitale vorm? Er zullen inderdaad nog wel muziekliefhebbers zijn die liever een doosje in huis hebben, dat zij netjes in hun platenkast kunnen zetten. Maar de meeste internauten houden het bij digitale muziek en iTunes dient als hun platenkast.
Dat laat zich uiteraard ook voelen in de muziekindustrie. The New York Times (gratis registratie verplicht) brengt een helder artikel over deze omwenteling. Nu er minder cd's verkocht worden, willen de platenmaatschappijen toch nog aan hun centjes geraken - en zullen zij bijvoorbeeld bij de ondertekening van een platencontract met nieuwe artiesten voorwaarden afdwingen, waardoor zij een percentje afstaan van wat zij verdienen met hun concerten, de verkoop van t-shirts en andere merchandising - zelfs de auteursrechten van amateurvideo's die op YouTube geplaatst worden en waarbij muziek van die artiest als achtergrond gebruikt wordt!
Een ander fenomeen is het feit dat er steeds meer individuele songs verkocht worden en veel minder albums. Voor het eerst zullen er dit jaar in de VS meer digitale tracks verkocht worden dan cd's!
Aanbevolen lectuur, voor al wie zich wil verdiepen in het muziekwereldje.
http://www.nytimes.com/2006/12/11/business/media/11music.html?_r=2&ex=157680000&en=f75443396f92822b&ei=5124&partner=digg&exprod=digg&oref=slogin&oref=slogin

RIAA VRAAGT OM MINDER ROYALTIES VOOR ARTIESTEN
We blijven nog even in de muziekwereld. Want het RIAA, de Recording Industry of America, heeft daar voor opschudding gezorgd door in een proces te pleiten dat er minder royalties naar de artiesten zouden moeten gaan.
Het RIAA verdedigt eigenlijk de belangen van de platenindustrie, maar heeft zich de laatste jaren opgeworpen als belanghebbende partij bij processen rond piraterij, P2P ruilnetwerken, illegaal kopiŽren van muziek. Telkens hing de RIAA hetzelfde verhaaltje op: het is toch niet eerlijk dat muziek illegaal gekopieerd wordt, want zo wordt de artiest, die zweet en tranen in zijn werk gestopt heeft, gebroodroofd. Je zou er haast tranen van in je ogen krijgen...
Maar verleden week heeft het RIAA toch duidelijk gemaakt wiens belangen de organisatie werkelijk verdedigt: die van de platenmaatschappijen. In een proces heeft het RIAA namelijk gepleit dat er bij sommige soorten muziek zoals beltoontjes minder geld zou gaan naar de artiesten, maar meer naar de platenmaatschappijen. Een eis die toch wel de wenkbrauwen doet fronsen...
http://gear.ign.com/articles/749/749883p1.html

INITIATIEF IN STRIJD TEGEN PEDOFILIE VERDIENT NAVOLGING?
Sociale netwerken zoals MySpace zijn enorm populair, maar trekken ook heel wat pedofielen aan, die daar een goede ontmoetingsplaats gevonden hebben om jongeren te contacteren. MySpace weet dat ook en tracht mensen met slechte bedoelingen te weren. Zo heeft de site verleden week een nieuw beveiligingssysteem uitgebracht dat ervoor moet zorgen dat mensen die in het verleden veroordeeld zijn voor seksmisdaden nog lid kunnen worden van de site.
Lovenswaardig zo'n initiatief, maar zo lek als een zeef - want een nieuw e-mailadres is in een wip en een gauw aangemaakt en een booswicht die onder de ene naam buitengewipt wordt kan zich vijf minuten later terug aanmelden onder een nieuwe naam.
Daarom wordt in sommige Amerikaanse staten een wetsvoorstel voorbereid dat seksovertreders bij wet verplicht om al hun e-mailadressen bekend te maken, zodat die in een centrale lijst opgenomen kunnen worden. Sites zoals MySpace zouden aanvragen van nieuwe gebruikers moeten vergelijken met zulke lijsten. Wordt een seksmisdadiger betrapt op het gebruik van een niet-aangegeven e-mailadres, dan zou hij een extra straf krijgen. De wet beperkt zich trouwens niet tot e-mailadressen, maar ook tot gebruikersnamen bij instant messaging en chatrooms.
Een goed initiatief, dat navolging verdient? Misschien. Maar je kan je wel vragen stellen - bijvoorbeeld: is zo'n wet überhaupt wel uitvoerbaar? Vergeet ook niet dat deze wet een onverwacht gevolg heeft: de wet houdt in dat verantwoordelijken van chatrooms, van sociale netwerken, enz. zelf gaan patrouilleren en gaan zien of hun gebruikers op die lijst voorkomen...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061211-8399.html

MICROSOFT VRAAGT DVR PATENT AAN VOOR SLIMME ADVERTENTIES
Wanneer je een van tv opgenomen film bekijkt, is het haast een automatische reflex geworden om de reclameblokken versneld door te spoelen. De meeste kijkers vinden die advertenties immers rotvervelend.
Maar wat als die advertenties nu eens meer gericht zouden zijn, zodat ze toch interessant worden? Dat is de heilige graal die heel wat reclamemakers en tech bedrijven nastreven. Microsoft meent nu een oplossing gevonden te hebben. Het heeft een patent ingediend voor een DVR systeem (digitale videorecorder) die content opneemt van je tv, maar niet de reclameblokken. Die plaats wordt leeg gehouden en op het moment dat je de film dan bekijkt zal de software advertenties gaan ophalen die meer gericht zijn naar jouw interesses en andere factoren: het uur waarop de film bekeken wordt, de regio waar je woont, het onderwerp van de film. Een interessant idee. Natuurlijk zou het nog leuker worden als die advertenties meteen verwijderd konden worden - maar dat is teveel gevraagd!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061211-8398.html

YOUTUBE EEN ZEGEN VOOR DE "OUDE" MEDIA
Sceptici voorspelden dat Google een zware dobber zou hebben aan de videosite YouTube toen het die enkele weken geleden aankocht. YouTube was immers een site die er aan snel tempo grote hoeveelheden bandbreedte doordraaide, die dus veel kostte, maar niets opbracht. Meer nog: donkere wolken pakten zich samen boven YouTube (en Google dus ook) omwille van de vele filmpjes die in strijd waren met de auteursrechten.
Hun voorspellingen kwamen echter niet uit. Google kreeg geen processen aan zijn broek en de "oude" media, de film- en tv-maatschappijen bleken zelfs beste maatjes te worden met Google - niet in het minst omdat Google hen geen windeieren leek te leggen.
Een voorbeeld van zo'n winstgevende samenwerking is die met CBS; midden oktober werd afgesproken dat CBS gratis videoclips ter download zou aanbieden via YouTube. In ruil daarvoor zou het bedrijf bij YouTube mogen rondsnuffelen op zoek naar illegale content. Vond het zo'n illegale clipjes, dan mocht CBS zelf beslissen: ofwel aan YouTube vragen om deze content te verwijderen, ofwel meedelen in de inkomsten die YouTube haalde door deze filmpjes.
Resultaat: einde november had CBS 300 clips geüpload, die door meer dan 30 miljoen kijkers bekeken werden. Meer dan 35.000 gebruikers hadden zich geabonneerd op het speciale gratis CBS-kanaal. En de shows die CBS via dat kanaal pushte, kenden plots een grote herleving op de gewone tv...
Voorwaar: het internet blijft de hele amusementswereld herschikken en herschuiven en wij zijn erg blij dat wij het allemaal mogen meemaken - want het aanbod kan er alleen maar beter bij worden!
http://money.cnn.com/2006/12/08/magazines/business2/youtube_piracy.biz2/

NOG OUDE MEDIA
Het zijn niet alleen de film- en tv-maatschappijen die stilaan begrijpen dat het internet ervoor zorgt dat hun "traditionele" aanbod een tweede adem krijgt. De kranten hebben misschien al langer het internet ontdekt, maar de nieuwe aspecten ervan worden maar met mondjesmaat ingevoerd.
Zo is sinds kort de grote "nieuwigheid" bij enkele Vlaamse kranten dat ook hun redacteurs bloggen. Niet zo'n interessante blogs, als je het ons vraagt, maar dat terzijde. En in de VS heeft de New York Times nu ontdekt dat er iets bestaat zoals Digg, de sociale linksite, waar de internauten zelf artikels naar de voorpagina van de site stemmen. De eerbiedwaardige krant heeft sinds deze week buttons toegevoegd aan haar website, om met één klik op zo'n knop een artikel aan te melden bij Digg, Newsvine of Facebook.
Nu, tussen ons, je mag je toch wel afvragen of NYT wel degelijk begrepen heeft hoe dat zit met het internet en Web 2.0. Zoals je wel weet, wordt Web 2.0 gekenmerkt door o.a. user generated content. Dat wil niet alleen zeggen dat je de gebruikers de kans geeft om jouw artikels aan te melden bij sites zoals Digg, maar ook dat zij commentaar geven op jouw artikels. En dat ontbreekt nu eenmaal bij TNY...
http://seattlepi.nwsource.com/business/295376_newsvine11.html
http://www.digg.com

SPYWARE BESTRIJDERS PAKKEN MP3 ZOEKSITE AAN
Spyware is een echte pest, daarover zal iedereen het met ons eens zijn. Daarom is het goed dat er organisaties zijn zoals Stopbadware.org (gesteund door o.a. Sun Microsystems, Google en computermaker Lenovo) en het Center for Democracy and Technology, die trachten verspreiders van spyware aan te pakken.
Zij hebben nu hun pijlen gericht op FastMP3Search.com.ar, een site geregistreerd in ArgentiniŽ. De site doet zich voor als een zoekdienst voor muziekbestanden, maar laat hen een pull-in installeren die de bezoeker zogezegd moet toelaten om de bestanden te downloaden. Die zogezegde plug-in is echter een cocktail van allerlei schadelijke software - adware, Trojaantjes en co; bovendien schakelt de software de Windows firewall uit. Kortom: een ware nachtmerrie.
De twee organisaties dienen nu samen klacht in bij de Amerikaanse Federal Trade Commission. Een initiatief dat navolging verdient!
http://www.stopbadware.org/
http://news.com.com/Spyware%20fighters%20go%20after%20MP3%20search%20site/2100-7348_3-6141621.html?tag=nefd.top

HALO3 BÈTA ONLINE EN GROOT SUCCES
Binnen enkele maanden komt er een nieuwe versie aan van Halo, het populaire game voor de Xbox. Uiteraard staan de gamers te springen om dat ding uit te testen en Microsoft heeft oor voor hun wensen.
Er werd eerst al een nieuwe trailer vertoond tijdens een grote Football wedstrijd op ESPN. En er ging een nieuwe site van start, halo3.com. Daar kan de gamer zich inschrijven, om begin volgend jaar mee te mogen spelen bij de publieke multiplayer testversie.
Slim bekeken van Microsoft, om het jonge volkje zo al wat hongerig te laten maken naar de nieuwe versie - en tegelijkertijd de laatste foutjes in de software te laten ontdekken door de gamers. Op één dag tijd hebben zich al meteen 140.000 mensen aangemeld, maar je maakt nog altijd een kansje. Je moet wel een Xbox 360 hebben met een harde schijf, een Xbox Live Gold account en een Microsoft.NET Passport account.
http://xbox360.ign.com/objects/734/734817.html
http://halo3.com/
http://xbox360.ign.com/articles/750/750320p1.html

GEEN BEELD MEER IN NEDERLAND
Sinds enkele dagen is Nederland het eerste land ter wereld waar je geen analoge tv meer kan krijgen - alles gaat daar nu digitaal. Dat het een en ander niet zonder problemen gegaan is, dat kon je wel verwachten. De gewone Nederlandse zenders bleken plots niet meer te ontvangen te zijn in heel wat huiskamers.
De verantwoordelijken voor de distributie van het signaal hadden een callcenter opgericht, waar de gebruiker terecht kon met zijn vragen. Maar gewone burgers richtten meteen een site op waar zij gewone informatie boden aan hun landgenoten. Het speciale aan de site is dat de initiatiefnemers meteen ook een Google Map eraan koppelden. Wie problemen heeft met de ontvangst, kan zijn postcode ingeven en zijn melding komt mee op de kaart. Het is de bedoeling dat je zo te weten komt waar er het meeste problemen zijn.
Kortom: het internet weer als redder en informatiebron voor de burger - maar dan wel via een site door andere burgers gemaakt...
http://www.geenbeeld.nl

AJAX DWINGT TOT NIEUW MODEL VAN KOPPEN TELLEN
Deze week werd bekend gemaakt dat de populaire site MySpace het ouwertje Yahoo heeft verslagen als het op bezoekers aankomt: MySpace had er in november 37,7 miljoen, wat er 600.000 meer waren dan Yahoo mocht tellen.
Maar hier hoort wel een voetnoot bij. Want tegenwoordig maken vele websites, ook Yahoo, gebruik van de webtechnologie Ajax, een soort Javascript waarbij niet de hele pagina maar onderdelen ervan ververst worden naargelang de input van de bezoeker. En blijkbaar wordt in de klassieke manier van koppen tellen enkel een volledige verversing van een pagina geteld, in vaktermen een "impressie" genoemd.
Dat zorgt natuurlijk voor problemen, want heel wat bedrijfsmodellen in de reclame zijn gebouwd op impressies; er is dus dringend nood aan een nieuwe manier van koppen tellen, waarbij bijvoorbeeld ook deze gedeeltelijke refresh van een pagina meegeteld wordt.
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Lower_Page_Views_Due_to_AJAX/1166040763

ADOBE BIEDT WEERWERK AAN NIEUW DOCUMENTFORMAAT VAN MICROSOFT
Het is algemeen geweten: Microsoft heeft de gewoonte om laat op de markt te komen, maar wel met de taart te gaan lopen. Denk maar aan Netscape en IE bijvoorbeeld. Adobe weet dat ook. Het heeft een stevig marktaandeel veroverd met zijn PDF bestandsformaat, omdat dit ervoor zorgt dat een document gepresenteerd en afgedrukt wordt exact zoals de maker ervan het bedoeld heeft, wat ook jouw instellingen zijn op je pc.
Microsoft heeft sinds kort een bestandsformaat in ontwikkeling, XPS (vroeger bekend onder de werknaam Metro), een XML-gebaseerd elektronisch document dat net zoals PDF's exact weergegeven wordt. Microsoft is in onderhandeling met printerfabrikanten om ondersteuning voor dat formaat in te bouwen. XPS wordt in Windows Vista ondersteund en je zal ook een plug-in kunnen downloaden voor Office 2007 zodat XPS verschijnt in het "Save As" menu.
Tijd dus voor Adobe om weerwerk te geven. En dat moet komen van Mars, dat je het beste kan omschrijven als PDF met XML; het verwerkt industriestandaards zoals SVG, PNG, JPG, JPG2000, OpenTYpe, Xpath. Je kan een gratis plug-in downloaden zodat je Mars bestanden in Acrobat 8 en Reader 8 kan lezen. Meer info over Mars bij Adobe.
http://labs.adobe.com/technologies/mars/
http://www.betanews.com/article/Adobe_Preps_Response_to_Microsoft_XPS/1165967018

GOTUIT: WEBVIDEO'S MET ETIKET EN SCHAAR
Voorwaar, het hele web blijkt tegenwoordig rond video te draaien. De videosites schieten als paddestoelen uit de grond en je begint stilaan het noorden te verliezen. Waar vind je goede filmpjes en hoe kan je een filmpje vinden over een bepaald onderwerp? Het digitale mediabedrijf Gotuit wil helpen: je kan niet alleen tags (etiketten/omschrijvingen) meegeven aan hele filmpjes maar ook aan fragmenten. Zo wordt het mogelijk om een bepaalde scene te vinden en op te roepen zonder het hele filmpje te moeten uitzitten.
De tool heet SceneMaker en moet volgens de makers de sociale video-beleving een stukje aangenamer maken. SceneMaker lijkt ons inderdaad wel interessant, omdat sommige filmpjes wel tien minuten duren, terwijl het echt interessante van dat filmpje vaak niet eens een minuutje duurt. Deze tool moet er in principe voor zorgen dat je meteen bij dat fragment terecht komt.
http://www.gotuit.com/
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


XCUSE BOX: ZORG VOOR EEN ALIBI
Wellicht zal het je al overkomen zijn: je bent te laat voor een afspraak en eigenlijk heb je geen excuus, je was te laat opgestaan, of te lang ergens blijven hangen. Dit handige ding, een sleutelhanger met geluidsbestanden, zorgt ervoor dat je wél een excuus hebt.
Het gaat als volgt: een kennis belt en wil een hele uitleg afsteken, maar jij hebt geen tijd. Je haalt de Xcuse Box tevoorschijn en speelt het geluidje van de huilende baby (je moet natuurlijk wel een baby in het echt hebben). Nu kan je roepen: ik moet ophangen, want de baby huilt.
Er zijn ook nog geluidjes van de garage, de bouwwerf, het vliegveld dat oproept voor het inschepen, enz.
Maken wij het u niet erg gemakkelijk?
http://www.thinkgeek.com/gadgets/electronic/89f9

ULTRAWIDEBAND WORDT TOEGELATEN IN EUROPA
Volgens een artikel in ZDNet zou ultrawideband binnenkort toegestaan worden in Europa; het zou wel aan strengere voorwaarden onderworpen worden dan in de VS, het enige land waar UWB momenteel legaal is.
Met Ultrawideband krijg je snelheden tot 1 Gbps (dus: 1 gigabyte per seconde!), veel beter dus dan USB. UWB zou bijvoorbeeld de draden op ons bureautje eindelijk naar het kerkhof kunnen verwijzen.
UWB zou echter volgens sommige bronnen storingen kunnen veroorzaken bij andere technologieŽn en daarom stond men tot nu toe erg afkerig van UWB in Europa. Nu zouden er echter strenge voorwaarden op punt gesteld zijn waaraan UWB moet voldoen, zodat de technologie toch ontplooid mag worden.
http://news.zdnet.co.uk/communications/0,1000000085,39285057,00.htm

SONY EN SANDISK WERKEN SAMEN AAN SNELLERE GEHEUGENSTICK
Samen met Sony heeft SanDisk een nieuwe versie ontwikkeld van het Memory Stick Pro opslagformaat; dat moet data overzetten aan een snelheid die hoger ligt dan de huidige standaardversie. En door die hoge snelheid zou de stick dan gebruikt kunnen worden om in real time multimedia content op te slaan; en natuurlijk gegevens sneller over te zetten van en naar de geheugenstick.
Het nieuwe formaat heet Memory Stick Pro HG en zet data om aan 480 Mbps, drie keer sneller dan zijn voorganger. Schrijven lukt aan een snelheid van 120 Mbps. De eerste toestellen die compatibel zijn met deze standaard mag je volgend jaar verwachten.
http://www.betanews.com/article/Sony_SanDIsk_Team_on_Faster_Memory_Stick/1165938006

TCP/IP BIJ VISTA GEEN LACHERTJE?
Dat Microsoft echt zijn best gedaan heeft om van Vista een veilig besturingssysteem te maken, dat is al geweten. Stilaan worden de details daarvan bekend - en komen er natuurlijk ook bedenkingen bij de principes achter die beveiliging.
Zo zou Vista het TCP/IP een beetje aangepast hebben. Het beveiligingsbeleid zou komen van een centrale bron, zo lazen wij in een posting bij Slashdot. Wanneer je je DHCP lease krijgt, zal jouw computer antwoorden en zeggen welk OS je gebruikt, welke versie, welke patches je hebt, welke anti-virussoftware er actief is...
Heel veel informatie die uitgewisseld moet worden bij elk contact. Veel meer verkeer dus binnen een WAN. Iets wat menige systeembeheerder ongerust maakt.
De technische uitleg en problemen die hierdoor kunnen rijzen vind je in dit artikel en vergeet ook niet de commentaren te lezen bij Slashdot.
http://www.networkperformancedaily.com/2006/12/vistas_tcpip_promises_and_peri.html
http://it.slashdot.org/it/06/12/13/136246.shtml

HONDSE USB STICK
Het is het einde van de week en dan mogen we al eens lachen, niet? Deze USB stick is klein maar erg actief - het decoratieve hondje schiet in actie wanneer je het aansluit op je USB-poort en doet, tja, dingen die een hondje goed kan doen... Bij YouTube vind je er natuurlijk filmpjes van - lachen geblazen.
Maar omdat wij dit artikeltje toch iets té mager vonden met alleen dat hondje, geven we er nog een uitsmijter bij. Wat dacht je van een pluche beertje aan een sleutelhanger, die je moet onthoofden vooraleer de USB stick tevoorschijn komt?
En om toch nog eventjes terug serieus te zijn: het Zwitserse mes met USB stick. Een ding dat ouderwetse praktische tools combineert met moderne tech. Leuk!
http://www.youtube.com/watch?v=rI-pct3zy18&eurl=
http://www.therawfeed.com/2006/06/worst-usb-gadget-yet-decapitated-teddy.html
http://www.thinkgeek.com/gadgets/tools/6b3b/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** T-zine, het collega e-zine van de krant De Tijd, heeft zijn 500e editie gevierd. Wij moeten nog een dikke twintig e-zines gaan, maar dan is het ook voor ons feest!
Voor die verjaardag werd de site in een nieuw kleedje gestroken.
http://www.tijd.be

*** Vanaf nu biedt Norman ook voor particuliere klanten support aan via een 'gewoon' Belgisch telefoonnummer. Tot nu toe konden enkel winkeliers en professionele klanten genieten van een Belgisch telefoonnummer in het geval support nodig was; de anderen moesten bellen naar Nederland. De nieuwe uitbreiding van het support zal gebeuren via VOIP en is bereikbaar via het algemene nummer 011/323022, dagelijks tussen 08h30 en 17h00.
http://www.norman.nl

*** Platenmaatschappij Warner Music moet de slechtste resultaten voorleggen die het ooit kende in haar geschiedenis. Ware het niet dat zij geld had binnengerijfd door het proces tegen Kazaa, dan had het bedrijf in het rood gestaan...
http://www.wmg.com/

*** eMusic daarentegen doet het uitstekend - de site mag dan niet de bekendste namen bieden, maar de songs bevatten geen DRM! Deze week werd de 100 miljoenste song gedownload. De downloader krijgt een song die speciaal over en voor hem geschreven werd door Barenaked Ladies.
http://www.emusic.com

*** Raar maar waar: MySpace gebruikers hebben in het algemeen een sterker paswoord dan zakelijke gebruikers...
http://www.myspace.com

*** Steeds meer sites voegen een icoontje toe om een artikel aan te prijzen in Digg. Digg zorgt ervoor dat nieuws zich erg snel verspreidt op het internet.
http://www.digg.com

*** Het Amerikaanse bedrijf Verisign blijft baas over de .com domeinen tot 2012. Het is niet de enige die domeinen registreert in dat domein, maar het is wel degene die het beleid bepaalt.
http://www.verisign.com

*** Het "Een laptop per kind" (one laptop per child) project zit met problemen: het kan geen Windows draaien, omdat er dan teveel geheugen nodig zou zijn en dit de streefprijs (100$) de hoogte zou injaren.
http://www.laptop.org/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SKY BALLA - BIG BOY THINGS
[Hip-Hop] Rap/ hip hop volgens het geijkte recept. Elektronica, voorgedragen teksten, een achtergrondritme. Niet slecht, maar daarom ook niet iets dat er bovenuit springt.
http://www.mp3.com/skyballa/artists/21721557/summary.html?om_act=convert&om_clk=mp3-editorpicks&tag=instantmusictracks;name

THE CATZ - SLOW DOWN JIMMY
[Jazz] Is het cool of acid jazz? Het klinkt in elk gevoel heel vrolijk en ontspannen.De band kondigt zichzelf aan als "Jazz voor de werkende mens, door werkende mensen." Mensen die in elk geval plezier hebben van hun arbeid!
http://www.mp3.com/the-catz-in-hatz-catz/artists/20907823/summary.html?om_act=convert&om_clk=mp3-editorpicks&tag=instantmusictracks;name

BRANDON MARTIN - DEEP INSIDE
[Alternatieve country] Veel is er niet geweten over deze artiest. Deze song is traag, romantisch en gevoelig. De stem van de uitvoerder mocht wat toonvaster...
http://www.mp3.com/albums/20123183/summary.html?from=20133809&q=brandon+martin

BEDHEAD - MORE THAN EVER
[alternative punk] Twee broers die samen muziek maken. Klinkt iets te mager naar onze smaak, alhoewel de opbouw van de songs niet slecht is. Misschien een sterkere stem, of een iets subtielere drum?
http://www.mp3.com/bedhead/artists/118490/summary.html&q=bedhead

SLEEPWALKER PROJECT - A TEAR FOR KURSK
[world] Je zou het niet geloven, maar deze band bestaat niet uit Indianen, maar uit Bulgaren. Warme tonen uit zowel bekende als ongewonde blaas- en snaarinstrumenten creŽren heel mooie soundscapes.
http://music.download.com/sleepwalkerproject


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik heb nog nooit een man advies horen vragen
over hoe hij zijn carriŽre en zijn huwelijk moet combineren.
[Gloria Steinem]
De nieuwe oogst


FINETUNE: SURFEN OP DE GOLVEN VAN MUZIEK
Op deze site geef je de naam in van een artiest en de site zal je gelijkaardige muziek tonen, of muziek die andere luisteraars die deze muziek goed vinden, ook wel aanbevelen. Met andere woorden: hier maak je een ontdekkingsreis voor nieuwe muziek, op basis van de artiesten die je al kent.
[Taal: Engels]
http://www.finetune.com/

EEN MAGISCH BLOG
Mark Hamilton is al jarenlang een goochelaar - of om het mooi te zeggen: een "magiŽr". Hij houdt ook een blog bij, waarin hij de zaken aanprijst uit zijn winkel, maar ook online truukjes uitlegt en links brengt naar andere sites over goochelen en magie. Er zijn ook leuke Flashfilmpjes met daarin goocheltrucs, zoals dat van de glazen bol. Helaas kom je het geheim van dit trucje niet te weten - tenzij je geld doneert via PayPal!
[Taal: Engels]
http://magicalhypnotist.com/blog/57/magicians/

BESTE BOEKEN 2006
Het eindejaar komt eraan en dat is traditiegetrouw het moment waarop lijstjes opgesteld worden. De beste muziek, de beste boeken... Bij verschillende radiozenders wordt momenteel de medewerking gevraagd van de luisteraar om de top 100 samen te stellen. Op gebied van literatuur vonden wij niet meteen zo'n lijstjes terug. Leuk is wel het lijstje met titels die verschenen zijn in het kader van "Zomer van het Spannende Boek" - dat je allicht inspiratie kan geven wanneer je de volgende keer naar de bib trekt.
Op Engelstalig gebied vonden wij een lijstje, opgesteld door The New York Times. Om uit te knippen en te bewaren, tot de Nederlandstalige vertaling verschenen is!
http://www.nytimes.com/ref/books/review/20061210tenbestbooks.html?pagewanted=all
http://www.boek.be/Nederlands/Home/Activiteiten/Zomer+van+het+Spannende+Boek/page.aspx/986

STRAATNAAMBORD MET JE EIGEN NAAM
Voor de meeste straatnamen wordt de naam gekozen van iemand die belangrijk is geweest of nog is voor de gemeente, het land. En je naam op zo'n straatnaambord zien is dus een hele eer. Deze site zorgt ervoor dat die eer ook aan jou toekomt: je kan hier een eigen straatnaambord bestellen. Een commerciŽle site dus, maar toch even de moeite waard om te vermelden, omwille van de originaliteit van het idee. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.straatnaambord.nl/home/

INSTINKERS
Valkuilen, dat zijn het, dit lijstje met moeilijke woorden in de Nederlandse taal. Instinkers, die gewaarborgd vandaag of morgen wel eens zullen opduiken bij een van de Grote Dictees! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.onzetaal.nl:80/advies/dictee2006.php

YAHOOTV
Wat ongelooflijk knap. Hier kan je hele afleveringen bekijken van populaire programma's, in redelijk goede kwaliteit bovendien en dat volkomen legaal! De site is nog in bètavorm, maar wij raden je aan het eens uit te proberen. Je zal aangenaam verrast zijn! Wij keken alvast naar enkele afleveringen van Desperate Housewives - weliswaar zonder ondertitels. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://tv.yahoo.com/

EUROJARGON IN BEGRIJPELIJKE TAAL VERKLAARD
Veel mensen die werkzaam zijn bij de instellingen van de Europese Unie en ook de media die de Europese aangelegenheden volgen, gebruiken "eurojargon": woorden en uitdrukkingen die alleen zij begrijpen. Eurojargon kan erg verwarrend zijn voor het grote publiek en daarom is er deze nuttige "verklarende gids".[Lode V]
[Taal: Nederlands]
http://europa.eu/abc/eurojargon/index_nl.htm

HOU JE VAN KATTENHUMOR?
Dan moet je zeker een kijkje gaan nemen op onderstaand adres: daar vind je heel leuke foto's van ondeugende katten! [Lode V]
[Taal: Engels]
http://shadowdane.shackspace.com/cats_files/

POWERPOINTJES
Je krijgt ze soms tot vervelens toe in je mailbox, die afstompende powerpointjes. Op deze website vind je er tientallen die je tot de échte powerpointkunst kan rekenen. Niet platvloers, maar met mooie beelden, gezegden en uitgelezen muziek.
[Taal: Nederlands]
http://www.jeffs-powerpoint.com/

GO2.BE: BEHEER GRATIS JE EIGEN LINK-PAGINA.
Go2.be is gekend als startpagina die alle handige websites overzichtelijk verzamelt. Maar... ook jij kan meedoen met het Go2-netwerk door gratis en volledig vrijblijvend een link-pagina te beheren op Go2.be omtrent een onderwerp dat overeenstemt met jouw interesse, hobby of passie ! Je kiest zelf je eigen favoriete onderwerp of categorie uit een oneindig virtueel aanbod.[Joachim V]
[Taal: Nederlands]
http://www.go2.be/doemee.php

GOOGLE FOTOALBUM
Nu ook een gratis Nederlandstalig fotoalbum bij Google. Je moet alleen je foto's uploaden en Google doet de rest. Is dat niet handig? Bovendien krijg je ook enkele interessante opties erbij.(Bron: Wim W)
https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?hl=nl&continue=http%3A%2F%2Fpicasaweb.google.nl%2F&passive=true&service=lh2

INTERNATIONALE TREINPLANNER
Ben je van plan op reis te gaan naar het buitenland? En ben je van het ondernemende type, dat graag zelf zijn boontjes dopt, liever dan naar een reisbureau te trekken? Dan kan je op deze site, gemaakt door onze eigenste NMBS, je hele traject plannen. Stuur ons een kaartje! (Bron: Wim W)
[Taal: NL/FR/DE/EN)
http://plannerint.b-rail.be/bin//query.exe/nn?L=profi&nl=Nederlands

VRIJDAG ANIMATIEDAG : OOOOOOUCH
Zeven mooie dames liggen rustig te zonnen op het strand tot jij met je cursor passeert en ze afwisselend aanraakt. Met een beetje creativiteit kan je zelfs liedjes spelen. Inspiratie te kort? Luister dan naar de melodietjes in de jukebox ... (URL met zes maal de letter O)
(taal : Engels, Portugees) [Filover]
http://www.oooooouch.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : OOOOUCH
Nokia maakte voor zijn N90 gsm twee grappige filmpjes met als thema "Shit happens, but at least we got it on video. (URL met drie of vier maal de letter O)
(taal : Engels) [Filover]
http://www.ooouch.com/
http://www.oooouch.com/

VRIJDAG FILMDAG : ERAGON
OfficiŽle website van deze sciencefictionfilm gebaseerd op het gelijknamige boek met Edward Speleers, Jeremy Irons en John Malkovich in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf: 20 december 2006.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.eragonmovie.com
http://www.imdb.com/title/tt0449010/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Dimitri De Fauw
Beloftevolle baanwielrenner die op de Gentse Zesdaagse in botsing kwam met de helaas verongelukte Isaac Galvez.
http://www.dimitridefauw.be/

- Iljo Keisse
Eén van de beste Belgische wielrenners op de piste.
http://www.iljokeisse.com/

- Koos Alberts
Deze Nederlandse zanger staat intussen al 24 jaar op de planken.
http://www.koosalberts.nl/

- Marlayne
Haar doorbraak kwam in 1999 toen ze voor Nederland mocht deelnemen aan het Songfestival.
http://www.marlayne.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/multi-media/
- Audiosets: straks design, plat geluid
Bij veel nieuwe audiosets krijg je tegenwoordig vijf tot zeven boxen en een hele trits aan opties, maar de geluidskwaliteit en de gebruiksmogelijkheden zijn beperkt
http://www.ad.nl/multi-media/article912577.ece
- Stop de Kerstterreur
Nieuwe, nuttige of opmerkelijke websites, geselecteerd door Eric Borsje, redacteur van AD.nl.
http://www.ad.nl/multi-media/article894699.ece
- Eerlijk breedband delen
Breedband internet is snel. Kabel of adsl, met een beetje goede verbinding surf je lekker en komen grote bestanden rap binnen.
http://www.ad.nl/multi-media/article888993.ece

*** Digitale Revolutie
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Live For Speed
Live For Speed is een zeer realistisch racespel, waarbij je van goede huize moet komen om via internet andere racers te kloppen. Probeer het spel hier gratis uit!
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17315
- Leuke gadgets voor onder de kerstboom
Op zoek naar leuke kerstcadeau's? Om te vragen of op te geven? Wij hebben allemaal leuke ideeŽn voor je!
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17283
- Knippen en plakken in videofilms
Voor eenvoudige videobewerking is goede gratis software beschikbaar. Avidemux bijvoorbeeld, of VirtualDub.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17204

*** Elektro.be
http://www.elektro.be
- Het verschil tussen Blu-ray en HD-DVD
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2639
- Afstandsbediening voor tv en verlichting
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2661
- Leuk voor feestjes: de chocoladefontein.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2687

*** Computer World
http://www.computerworld.be/
- Smartphone: Europa voor Amerika
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15917&style=34360
- De spanning stijgt tussen Oracle en de "bug hunters"
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15909&style=34360
- Wi-Fi aan 750 MB per seconde geseind
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15911&style=34360

*** PC World
http://www.pcworld.be
- Kopieerbescherming: gemengde signalen van film- en platenindustrie
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/windows--os/kopieerbescherming-gemengde-signalen-van-film-en-platenindustrie.cfm
- Verkoop iTunes niet gezakt ...
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/verkoop-itunes-niet-gezakt.cfm
- Webjam: kopiŽren is de boodschap!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/webjam-kopieren-is-de-boodschap.cfm

*** Digimedia
http://www.digimedia.be/
- Rationalisering bij Belgacom treft ook Skynet
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3576
- Een regie voor Zattevrienden.be
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3563
- Einde van BelgiŽ legt alvast website van RTBF plat
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3568

*** Speedzone
http://www.speedzone.be
- Flip Kowlier, Gabriel Rios & Michael Franti - What's this?
http://www.speedzone.be/artikel/1286_flip_kowlier_gabriel_rios__michael_franti__whats_this.html
- Chaos Faction
http://www.speedzone.be/artikel/1288_chaos_faction.html
- Bodyrox - Yeah Yeah
http://www.speedzone.be/artikel/1290_bodyrox__yeah_yeah.html

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- werkt het echt zo ?
DNS.Be lanceert vandaag een website waar iedere webstar een handje kan toesteken.
http://be.theinquirer.net/2006/12/werkt_het_echt_zo.html#more
- Een 'problème conn' op Microsoft.com
Automatisch vertalen door automatische vertaalsoftware levert soms leuke fouten op.
http://be.theinquirer.net/2006/12/een_probleme_conn_op_microsoft.html
- Heeft het Belgisch net een hack-event nodig ?
Nee, geen aanvalshackers, maar geeks en kids die met kode en functies van je online applicaties rare dingen doen die je niet zou verwachten. Yahoo, Microsoft, Google, Intel en anderen hebben dergelijke 'Tours', waarom zouden Skynet, Telenet, Proximus, ...... er ook geen organiseren ?
http://be.theinquirer.net/2006/12/heeft_het_belgisch_net_een_hac.html

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- 'Europese lanceerdatum PlayStation 3 bekend'
http://tweakers.net/nieuws/45595/Europese-lanceerdatum-PlayStation-3-bekend.html
- Microsoft Aura: online reviewsite voor offline winkelen
http://tweakers.net/nieuws/45589/Microsoft-Aura:-online-reviewsite-voor-offline-winkelen.html
- Veiligheidsspecialist PHP stopt ermee
http://tweakers.net/nieuws/45583/Veiligheidsspecialist-PHP-stopt-ermee.html

Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Dok in noord-Antwerpen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Willemdok
* Stedelijk Gymnasium van Schiedam - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stedelijk_Gymnasium_%28Schiedam%29
* Frans schrijver en politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Malraux
* Toneelstuk van de Florentijn Niccola Machiavelli uit 1520 - http://nl.wikipedia.org/wiki/De_alruinwortel
* Roemeens politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Constantin_Argetoianu
* Filosoof die voornamelijk bekend staat vanwege zijn bijdrage aan de deugdenethiek en politieke filosofie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Alasdair_MacIntyre
* Geologische formatie in het noordoosten van Zuid-Amerika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Roraimaformatie
* Roemeens generaal en politicus - http://nl.wikipedia.org/wiki/Constantin_S%C4%83n%C4%83tescu

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* De kortste dag, en daarmee de winterwende, komen er weer aan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnewende
* Met de winterwende begint de meteorologische winter wel, maar de astronomische winter is allang begonnen! - http://en.wikipedia.org/wiki/Winter
* Generaal pardon - http://nl.wikipedia.org/wiki/Generaal_pardon

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Deze week is er een project gestart over materiaalkunde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject_materiaalkunde

Wikiraadsel A: Welke pyramide is robuuster, die in de 19e eeuw in Nederland is gebouwd, of die duizenden jaren geleden in Egypte zijn gebouwd? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061214A

Wikiraadsel B: Wie was de kerstman eigenlijk oorspronkelijk? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061214B

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TIPS VOOR WEBWERKERS: JOUW WEBSITE OP EEN GSM OF PDA?
door Jeroen Vermeulen
Heb je al eens geprobeerd om je website te openen op een gsm of een pda (soort gsm met extra functies zoals een organizer)? Meestal is het resultaat een rommeltje, omdat het namelijk niet mogelijk blijkt om je site die gemaakt is voor een computerscherm te tonen op zo'n klein schermpje. Daarbij komt nog dat de plaatjes en eventuele flashanimaties veel te zwaar zijn voor een PDA of GSM.
De beste oplossing is een speciale site te maken voor pda's en gsm's. Op die site gebruik je dan kleine plaatjes, weinig tekst en houd je alles eenvoudig. Zorg vooral ook dat de tabellen en plaatjes niet te breed zijn, zijwaarts scrollen is namelijk niet zo handig op een mobiel apparaat. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.google.com/xhtml
De speciale mobiele versie van je site zet je dan in een apart mapje, bijvoorbeeld www.jouwsite.com/mobile je kunt hem dan gewoon testen in je browser en bijvoorbeeld controleren wat er gebeurt als je je browservenster heel smal maakt.
Nu zou het mooi zijn als iemand met een mobiele browser naar je site gaat, dat hij dan direct doorgestuurd wordt naar de speciale mobiele versie van je site. Daar is gelukkig een oplossing voor: Je plaatst in je httpdocs-mapje op de server een speciaal bestand, genaamd '.htaccess'. Dat bestand zorgt ervoor dat mobiele apparaten herkend worden en doorgestuurd worden naar je mobiele site.
Je kunt het bestand downloaden van http://www.alphamegahosting.com/downloads/mobilesite-htaccess.zip. Let op, dit is een zip-bestand, dus het moet eerst uitgepakt worden.
Als er al een .htaccess-bestand in je httpdocs-mapje op je FTP staat, dan kun je dat bestand het beste kopiŽren naar je harde schijf, de tekst uit de .htaccess uit het zip-bestand er onderaan bij plakken en weer uploaden. Sleutelen aan een .htaccess-bestand is wel voor gevorderden, als er namelijk een klein ding niet klopt geeft direct je hele site een 500-error. Als je de .htaccess dan verwijdert, werkt hij weer.
N.B. Het staat hier redelijk kort en eenvoudig beschreven, maar alles bij elkaar kan er behoorlijk wat tijd in gaan zitten. Stel jezelf daarom de vraag of het van toegevoegde waarde is om een speciale mobiele site te maken. Voor de een zal het wat makkelijker zijn dan voor de ander. Dat hangt onder meer af van wat voor website je hebt.

Bron: Web Succes Magazine, http://www.alphamegahosting.com/
Bron: Sjeef

TIPS VOOR WEBWERKERS:
AM-DeadLink detecteert dode links en duplicaten in je browser favorieten/bladwijzers.
Als een bladwijzer onbereikbaar is geworden dan kan je dat laten controleren en verwijderen uit je browser
Bovendien kan je Favicons downloaden voor al je bladwijzers en favorieten.
AM-Deadlink werkt met Internet Explorer, Opera, Mozilla en Firefox.
AM-DeadLink is Freeware en in verschillende talen verkrijgbaar! [Sjeef]
http://www.aignes.com/deadlink.htm

TIPS ITUNES 17: WELKE INFORMATIE WIL JE ZIEN?
Standaard staat iTunes ingesteld met enkele kolommen die je informatie geven over de titel van de song, de uitvoerder, de duur, de naam van het album...Maar je kan ook nog andere informatie oproepen, of informatie die jij niet nuttig vindt (de waardering bijvoorbeeld) laten verdwijnen. Klik daarvoor rechts op een kop van een kolom en vink naar behoeven aan of uit wat je wil hebben.

TIPS ITUNES 18: KOLOMMEN WIJZIGEN
Gisteren toonden we je hoe je bij de informatie over je muziek kolommen kan toevoegen of verwijderen. Maar je kan ook de volgorde van de kolommen wijzigen, door gewoon aanklikken en slepen - als je bijvoorbeeld liever de waardering vlak naast de titel van een song hebt. De kolom met daarin de songtitel kan je echter niet verslepen.
Je kan ook de breedte van de kolommen wijzigen, als je bijvoorbeeld de hele titel van een song wil zien. Gewoon de standaard manier van Windows: de cursor boven scheidingslijn van de kolom houden tot je het scheidingsteken ziet en dan verslepen.

TIPS ITUNES 19: EEN SONG VINDEN OP JE COMPUTER
Wil je bij het afspelen van een song weten waar die zich op jouw pc bevindt, dan moet je gewoon rechts klikken op de song. Uit het uitklapmenu kies je nu Show Song File. Dit opent je Verkenner, met de song reeds geselecteerd.
Of je kan ook de song selecteren in je iTunes en dan uit het File menu kiezen voor show Song File. Ook dit opent de Verkenner en je kan van daaruit de song bijvoorbeeld kopiŽren naar een externe harde schijf.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


PUNGUPOP
Win95/98/ME/2000/XP - 1,4 MBM freeware
Bij PenguPop moet je ballonnetjes doorprikken, maar speel je online tegen anderen. En er zijn altijd mensen die eveneens met de balletjes willen spelen!
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/6078/2/pengupop/index.html

ENVISIONEER EXPRESS
Windows - 37 MB freeware
Een gratis versie van een degelijk 3D architectuurprogramma voor huizen, interieurs, maar dan wel voor de amateur ontwerper. Je moet je, vooraleer je de software mag downloaden, wel eerst gratis registreren. (Bron: Wim W)
http://www.envisioneerexpress.com/

SNEEUWBALLEN GOOIEN
Windows - 20 MB - freeware
Gratis progje om toch een beetje een wintergevoel te krijgen, nu het maar blijft nazomeren. Sneeuwballen gooien in een prachtige 3D omgeving. (Bron: Wim W)
http://www.3dsoftart.de/ger/freeware/snowball/snowball.htm

ILOOK: NIEUWS BINNEN HANDBEREIK
Windows - freeware
Met dit progje breng je newsfeeds op je desktop. Je beslist welke media je wil lezen, hoe vaak het progje het nieuws moet ophalen en hoe jouw aandacht getrokken moet worden als er nieuw nieuws is.
http://www.ilook.dk/english/index.php

REMOVE WGA: GEEN MS SPION OP MIJN PC!
WinXP - 10k - freeware
Maak je je zorgen over je privacy, nu Windows de WGA tool (Windows Genuine Advantage) op je pc geïnstalleerd heeft, de tool die moet zien of jij wel een originele en legale Windows-versie op je pc hebt staan? Dan is er maar één methode: WGA terug verwijderen, met dit progje.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,63975/description.html?tk=nl_hsxdwn

WINPATROL: PATROUILLEER IN JE PC
Win9.X/ME/2000/XP - shareware
Met dit progje kan je zien welke programmaís er draaien, ook de verborgen progjes, zodat je kan beslissen welke je niet nodig hebt en je die kan "killen". Bovendien kan je zien welke programma's er opgestart wordt bij het opstarten van je pc en dit eventueel veranderen.
Dit zijn twee dingen die je ook zelf kan doen met de ingebouwde Windows tools (in Run intikken: MSconfig of de ctrl-alt-del toets indrukken), maar dit progje doet het in een gebruiksvriendelijkere manier.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,22728/description.html?tk=nl_hsxdwn

ISOPUZZLE: DATA TERUGVINDEN
Win2000/XP - 80k - freeware
Met dit progje kan je data terug opsporen van beschadigde dvd's en cd's; momenteel gaat het enkel om data disks - audio disks worden niet ondersteund.
Alle data wordt opgeslagen in een ISO image; je moet wel de Nero WNASPI32.DLL aan boord hebben om de disk te kunnen recupereren.
http://www.lockergnome.com/nexus/windows/2006/12/07/isopuzzle-v13

TOTAL COPY: SNELLER KOPIËREN EN VERZETTEN

Win2000/XP/ME - 252k - freeware
Als je vaak bestanden kopieert of verzet op je pc, dan zal je snel bemerken dat dit progje deze taken sneller vervult dan Windows het zelf kan doen. Je kan de actie zelfs pauzeren. Total Copy verschijnt in het rechts-klik menu wanneer je verschillende bestanden geselecteerd hebt.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,23385/description.html?tk=nl_hsxdwn

VRIJDAG MACDAG: DESKTUNES
MacOS X 10 - 49k - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat er links beneden op je desktop een klein venstertje verschijnt waarin de song getoond wordt die momenteel in iTunes afgespeeld wordt en met een simpele klik kan je de song vanuit dat venstertje een waardering geven. Simpel, klein, maar nuttig.
http://www.download.com/iTunes/3000-2199_4-10590175.html?tag=nl.e414

LINKLIMES: PUZZELEN
Mac OX 8/9/X - 625k - shareware
Een erg verslavende puzzel; je moet ervoor zorgen dat het spelbord niet vol geraakt, door de gekleurde ballen anders te schikken. Kan je vijf ballen van eenzelfde kleur naast elkaar krijgen, dan verdwijnen die van het spelbord.
http://www.download.com/LinkLines/3000-2278_4-10211513.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Wij ontvingen enkele reacties op het artikel over het verschil tussen LCD en plasma-schermen:

Lezer Jan heeft een tip naar nog meer informatie:
<<<
Laser tv beter of niet
Hieronder een link naar de nieuwe technologie
http://www.koopinfo.nl/node/750

Groetjes, van een dagelijkse leesfan
Jan
>>>
En lezer Jos heeft ook nog een bedenking:
<<<
Hallo Hilde,

Uit de laatste Netties:

BEELDSCHERMEN: PLASMA OF LCD? (3): INBRANDEN VAN HET SCHERM EN ENERGIEVERBRUIK
* INBRANDEN VAN HET SCHERM
Helemaal verholpen is het niet. Maar bij normaal schermgebruik doet het zich niet meer voor. Dus onze goede raad, kijk naar je TV zoals het een 'goede huisvader betaamt'. Trouwens zoveel stilstaande beelden zijn er niet meer op je tv. Het feit dat screensavers werden ontwikkeld voor CRT- PC's en niet voor CRT-TV's spreekt voor zich.

Waar jullie als redactie helaas niet aan hebben gedacht is het feit dat bij elke zender een logo wordt getoond, dat _altijd_ aanwezig is op het beeld. Dit logo kan wel degelijk inbranding veroorzaken, goede huisvader of niet :-)

groeten,
Jos Chrispijn
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~
~Medewerker Filover heeft nog een tip voor het adres van de gratis AFG-versie:
<<<

Naar aanleiding van ons artikel over de gratis anti-virus software AVG van Grisoft, toch nog even het exacte adres meegeven waar je die download vindt - de link zit immers helemaal verborgen op de site.
http://www2.grisoft.com/doc/products-avg-anti-virus-free-edition/lng/us/tpl/tpl01

De gratis versie van AVG kan altijd gemakkelijk gevonden worden op dit rechtstreeks adres (van Grisoft) :
http://free.grisoft.com
>>>

~~~~~~~~~~~~~~

Lezer André van Soest betrapt ons op een veelgemaakte fout:
<<<
Volgens een artikel in ZDNet zou ultrawideband binnenkort toegestaan worden in Europa; het zou wel aan strengere voorwaarden onderworpen worden dan in de VS, het enige land waar UWB momenteel legaal is.
Met Ultrawideband krijg je snelhden tot 1 Gbps (dus: 1 gigabyte per seconde!), veel beter dus dan USB.
>>
Neen: 1 Gbps is 1 gigabit per seconde!
Daarentegen: 1 GBps is 1 gigabyte per seconde - een verschil van een achtvoud!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Marc heeft een verzoek:
<<<<
Is het niet mogelijk te vermelden wanneer bepaalde downloads niet werken met Windows Vista.

Alzo moet ik (en waarschijnlijk nog mensen die al Vista hebben) niet steeds een porogramma van mijn comp verwijderen nadat ik na de download tot de vaststelling kom dat het niet met Vista werkt.

Groetjes
>>>
Antwoord: de meeste fabrikanten moeten zelf nog uitvissen of hun software wel Vista-klaar is. Over enkele maanden zal daar pas duidelijkheid over zijn. Zodra een fabrikant bij zijn software vermeldt of die ook onder Vista draait, dan zullen wij het uiteraard ook onmiddellijk meegeven!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Ik ben een geweldige huishoudster; elke keer als ik een man
verlaat, houd ik zijn huis.
[Zsa Zsa Gabor]