Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 7/12/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 477 van 2/12/2006

Gegroet lezers,

Jullie reageerden met zijn allen enthousiast op onze vraag: wordt het Jij of U. En zoals je kan bemerken aan het begin van dit voorwoord, zal het in de toekomst "jou" worden. Omdat, zoals lezer Lode het uitdrukte:
"De u-vorm lijkt me inderdaad te formeel voor zo'n prettige site als NeTTies.
Tenslotte lijkt NeTTies me een grote vriendenclub met dezelfde interesses. Vind je niet?"

Het zal nog wel gebeuren tijdens onze overgang dat wij nog regelmatig teruggrijpen naar "u" - de macht van de gewoonte, niet?

Verder vind je deze week enkele artikeltjes in dit e-zine van de hand van Marijke, die ook al jarenlang erg goede bijdragen instuurt. En lezer Bart stuurde ons een erg interessant artikel waarin hij een lans breekt voor het gebruik van desktop computers, in plaats van laptops.

Wij herhalen het voor alle duidelijkheid: wie zich geroepen voelt om mee te werken aan dit e-zine, mag zich altijd aanmelden. Bijdragen worden altijd gewaardeerd - of dat nu nieuws is, tips voor sites, software, enz. Je kent het adres: redactie@netties.be Laat je niet afschrikken door engagement of tijdsdruk: je stuurt zoveel of zo weinig bijdragen als je zelf wil!

Zo, genoeg huishoudelijke mededelingen - over naar de lectuur!

Veel leesplezier gewenst - en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT VERSUS EUROPESE COMMISSIE (ANTITRUST ZAAK)
De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat ze een herziene versie heeft bekeken van technische documentatie van Microsoft naar aanleiding van een beslissing die ze nam in maart 2004. Toen werd immers beslist dat Microsoft voldoende documentatie moest verschaffen opdat niet-Microsoft bedrijven zouden kunnen samenwerken met de Windows PC's en servers. Die moest binnen de 4 maanden gegeven worden.
Microsoft protesteerde daartegen, maar de rechtbank van eerste aanleg besliste in december 2004 dat de informatie toch moest geleverd worden. Daarna beloofde Microsoft regelmatig om die informatie te geven, maar even regelmatig werden ook de deadlines gemist. Op 12 juli 2006 was het geduld van de Europese Unie dan op en werd Microsoft verplicht een boete van 280 miljoen Euro te betalen. Op 18 juli leverde Microsoft dan nieuwe documentatie en sindsdien werd daar regelmatig een verbeterde versie van geleverd.
De Europese Commissie heeft nu deze documentatie bekeken en geeft ze nu vrij aan de betrokken bedrijven. Microsoft beweert in een bericht op zijn website dat ze uitkijken naar de feedback van deze bedrijven en dat ze zich engageren om volledig tegemoet te komen aan de wensen van de Europese Commissie. To be continued...[Marijke Pante]
http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/nov06/11-23statement.mspx
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/06/445&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

20.0000 DOWNLOADS VAN DE NIEUWE BOND FILM
De nieuwe James Bond film Casino Royale zou al meer dan 200000 keer illegaal gedownload zijn sinds de première vorige week volgens het bedrijf Envisional, die dit soort internetverkeer in de gaten houdt. Het zou gaan om 2 versies, de eerste lijkt op een opname in de cinemazaal over de hoofden van de mensen heen en is afkomstig van Rusland. De kwaliteit zou zeer slecht zijn en ook het geluid zou van lage kwaliteit zijn. Een tweede versie zou van ItaliŽ komen en iets beter van kwaliteit zijn.
In Londen zouden ook al illegale DVD's circuleren, maar volgens Envisional zijn deze DVD's niet zo'n grote bedreiging. De online versie is immers echt gratis en kan wereldwijd gedownload worden. Volgens Envisional zouden de meeste illegale downloaders ook bestaan uit doorsneegezinnen die vooral de laatste afleveringen van Amerikaanse TV series downloaden en daar ook een gewoonte van maken. Zij hebben dan ook geen problemen bij het gratis en illegaal downloaden van nieuwe films via allerlei file sharing programma's.[Marijke Pante]
http://uk.news.yahoo.com/20112006/344/200-000-downloads-new-bond-film.html

GOEDKOPE INTERNET ALCOHOL VERBODEN
Enige tijd geleden werd een rechtszaak aangespannen door de Nederlander Joustra tegen de belastingsdienst van Nederland.
Kort: Joustra kocht voor een groep vrienden wijn in Frankrijk en liet die bij hem thuis bezorgen waarna hij die verder verdeelde onder zijn vrienden, zonder dat hij winst maakte. De accijnzen werden betaald in Frankrijk (aan een lager tarief dan wanneer hij ze zou gekocht hebben in Nederland). Brave Nederlander als hij is, gaf hij dat aan aan zijn overheid, die op dat moment toch nog accijnzen kwam vragen. Na wat ping pong spelletjes kwam de zaak voor het Europese hof van justitie: die bepaalde dat de persoon in kwestie niet zelf zijn wijn vervoerde. Dat had als gevolg dat hij de accijnzen moest betalen in het land waar de wijn werd geleverd. Zijn oorspronkelijk betaalde accijnzen zal hij dan echter wel terug krijgen. Maar het komt dus wel duurder uit.
Dit zal natuurlijk de online verkoop van tabak en alcohol terugdringen. Het feit dat je er nog altijd zelf om moet rijden, zal ervoor zorgen dat de interesse ineens een stuk daalt. Voor de ferries tussen Groot-BrittanniŽ en Zeebrugge is dat dan echter weer goed nieuws.(Klik bij onderstaande link op document 5/05: 'Joustra') (Marijke Pante)
http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=NL&Submit=rechercher&numaff=C

CHAT MET DE SINT
Een origineel initiatief van onze Sint-gekke noorderburen: ga naar deze site en klik op het rondje: je merkt dat je een nieuwe contactpersoon in je MSN hebt staan en als je er een gesprek mee begint en bepaalde code woorden intypt, gebeurt er vanalles. Ja hoor, de Sint is zeker mee met zijn tijd! Je kan er een spelletje spelen met de Sint, hij vertelt moppen et cetera. Je vindt er ook recepten en liedjes. En wil je een van je vriendjes verklikken, dat kan allemaal! Een klassieke traditie die blijft leven in de moderne media...[Marijke Pante]
http://www.chatmetsint.nl/

SPAM: NEDERLAND KRIJGT GOED RAPPORT
De EU bevestigt nogmaals wat jij en ik eigenlijk al lang weten: spam is een echte pest. Viviane Reding, de Europese Commissaris voor de Media, riep maandag op tot een nieuwe inspanning van de EU-lidstaten om spam te bestrijden. Volgens een recente studie maken spam mails tussen de 50 en 80% uit van alle mails die de EU burger krijgt van afzenders binnen de EU en 2/3 van alle mails die hij krijgt van buiten de EU.
In 2002 had de EU al wel een wet goedgekeurd om spammers een halt toe te roepen, maar tot hiertoe zijn er slechts twee landen die daar ook daadwerkelijk in geslaagd zijn: Nederland en Finland, waar spam met 85% teruggedrongen werd.
Waarom? Omdat de overheid daar toonde dat zij haar op haar tanden had en spammers vervolgde. In Nederland heeft OPTA bijvoorbeeld verleden jaar 60.000 EUR boetes opgelegd aan drie bedrijven - en dat lijkt te helpen, daar waar de technologie ons in de steek laat in de strijd tegen spam. Alle technologische oplossingen falen, want spammers passen zich vliegensvlug aan de filtersoftware aan; en hoe agressiever de filtersoftware wordt, hoe groter de kans dat een mail valselijk als spam gemarkeerd wordt.
Daarom wil Reding dat meer landen hun wetgeving verfijnen en hogere boetes opleggen. En natuurlijk ook daadwerkelijk actief spammers opsporen. En daar lijkt, volgens ons, het schoentje te wringen: het gerecht blijkt niet zwaar te tillen aan spam, omdat er zoveel andere en ernstiger misdaden op te lossen zijn. Enerzijds hebben zij gelijk, anderzijds is het wel zo dat spam goed op weg is om het hele mailsystem om zeep te helpen!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061127-8294.html

BEATLES ENKEL OP DE IPOD?
Al jaren lang weigerden de Beatles de sprong te maken naar het digitale tijdperk: voor hen bleef het vinyl en cd. Maar nu zou het toch zover zijn - althans zo weet Fortune te melden: iTunes zou op het punt staan een contract af te sluiten om de hele muziekcataloog van de Beatles online te brengen. Enkel op iTunes dus, althans in de beginperiode.
Daarmee is Apple geslaagd in wat andere online muziekwinkels, zoals MSN en Rhapsody al jaren tevergeefs geprobeerd hebben. Is het de liefde van de ene Apple voor de andere Apple? Wie weet. Maar wij zullen in elk geval heel blij zijn al die ouwertjes online te vinden!
http://money.cnn.com/2006/11/22/technology/apple_beatles_ipod.fortune/

GEEN PANIEK: AVG ANTIVIRUS BLIJFT GRATIS
Wij hebben het vaak over de steengoede AVG antivirus-software van Grisoft, die wij onze lezers steevast aanraden. Het voornaamste aan een antivirus is dat je regelmatig de nieuwe virussignaturen binnenhaalt. Als je een nieuwe computer aankoopt, krijg je daar vaak een antivirussoftware bij. Die stelt je echter na een aantal maanden voor de keuze: betalen, of geen nieuwe updates van de virus signaturen meer. Veel mensen haken dan af. Maar zij beseffen niet dat zij dan nog wel een antivirussoftware op hun pc staan hebben, maar dat die niets meer waard is.
Zo'n gratis software is daarom veel beter en AVG is een van de beste in die categorie. Verleden week schrokken wij ons echter een hoedje: op ons scherm verscheen een melding dat AVG de ondersteuning voor onze software zou stopzetten. Wij vreesden al dat wij naar een andere antivirussoftware zouden moeten uitkijken, maar gelukkig is dat niet zo: wij waren nog in het bezit van een 7.1 versie en de ondersteuning hiervan wordt afgeschaft. Er is immers een nieuwe versie uit, 7.5 en ook daarvan bestaat een gratis versie. Oef!
http://www.grisoft.com

ONLINE VIDEO SNOEPT STUKJE AF VAN TV-KIJKEN
De Britse zender BBC deed een onderzoek naar het kijkgedrag - en de resultaten zouden je eigenlijk niet mogen verbazen. Er zijn nu eenmaal maar 24 uren in een dag en de tijd die je doorbrengt met het bekijken van filmpjes op het internet, is tijd die je niét doorbrengt achter de ouderwetse kijkbuis.
43% van de Britten die online video kijkt of op een mobiel toestel, bevestigden het: zij kijken minder tv dan vroeger. Niet alleen dat: zij worden de kijkbuis steeds meer ontrouw en bekijken nu meer videofilmpjes op alternatieve toestellen dan een jaar geleden.
De Britse zenders zijn zich van dit fenomeen bewust en de meeste van hen (BBC, ITV en Channel 4) zullen in de toekomst het merendeel van hun programma's in een "on demand" formule aanbieden op het internet.
Nu moeten die cijfers toch wel wat gerelativeerd worden hoor. Er is nog altijd 2/3 van de bevolking die zei nooit online naar filmpjes te kijken en het ook niet binnenkort van plan te zijn.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/6168950.stm

GOEDKOPE COMPUTERS KUNNEN LEIDEN TOT GROTE SPAM-EPIDEMIE
Outsourcing is een trend die grote bedrijven steeds vaker gebruiken om te besparen op de loonkosten: zij besteden projecten en diensten uit aan werknemers in landen waar de arbeid minder duur betaald moet worden.
Uiteraard zouden ook spammers en internet-fraudeurs beroep kunnen doen op deze techniek. Om ergens een account te krijgen, mail te mogen verzenden, maken veel providers immers gebruik van CAPTCHA's, dat zijn afbeeldingen met daarin enkele letters en cijfers. Enkel een mens kan zulke afbeelding ontcijferen. Werknemers in lage loonlanden zouden aan de lopende band die ontcijfering voor hun rekening kunnen nemen.
Het enige wat spammers tot nu toe ervan weerhield om ook aan outsourcing te doen, was het feit dat die werknemers moesten beschikken over een computer en dat zo'n bakje nog altijd toch wel wat geld kost. Maar wat als de prijs van de computer zo goedkoop wordt dat het wél loont om spam uit te besteden in het buitenland?
Een interessant artikel hierover bij The Guardian.
http://technology.guardian.co.uk/weekly/story/0,,1954160,00.html

UNIVERSAL WIL NU OOK GELD VOOR ELKE VERKOCHTE IPOD
Toen Microsoft aankondigde dat het voor elke verkochte Zune muziekspeler een bijdrage van 1 dollar zou betalen aan platenlabel Universal Music, fronsten waarnemers de wenkbrauwen. Universal gaat ervan uit dat het merendeel van de muziek op draagbare muziekspelers illegaal is en dat het recht heeft op een compensatie, onder vorm van een deel van de verkoopprijs van zulke toestellen, om het geld goed te maken dat zij verliezen in niet verkochte albums.
Door Universal geld toe te stoppen, creŽerde Microsoft een gevaarlijk precedent, meenden de waarnemers, die vreesden dat alle muzieklabels nu zouden trachten geld af te troggelen van de hardwarefabrikanten. Zo van: ofwel betaal je ons een bijdrage, ofwel mag onze muziek niet op jouw player draaien.
En zie: de waarnemers hebben gelijk gekregen. Universal Music Group heeft aangekondigd dat het geïnteresseerd is in het ontvangen van een gelijkaardige bijdrage voor elke iPod die verkocht is.
Is het een goede of slechte evolutie? Moeilijk te zeggen. Enerzijds is het niet leuk om zomaar "belast" te worden, zelfs als je alleen maar perfect legale muziek op je player zet. Anderzijds zou deze belasting wel eens de deur kunnen openen voor een vrijmaking van de muziekmarkt en een einde maken aan die verfoeide, lastige DRM-beperkingen op digitale songs....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061128-8309.html

EEN GEDRAGSCODE VOOR BLOGGERS
Een initiatief dat ons inziens navolging verdient. Vaak wordt immers bloggers verweten dat zij niet aan journalistiek doen, dat zij, of althans hun informatie, niet betrouwbaar zijn. In het Verenigd Koninkrijk heeft daarom de organisatie Press Complaints Commission voorgesteld dat bloggers en andere makers van content voor het internet zich onderwerpen aan een vrijwillige gedragscode, die bepaalt wat zij online publiceren.
Het PCC had voorheen ook al een code uitgewerkt voor journalistieke ethiek; de meeste kranten en magazines in het VK hebben zich vrijwillig geschaard achter die code, die onderwerpen behandelt zoals het betalen van misdadigers voor hun verhaal, hoe financiŽle journalistiek te maken, respect voor de privacy, reportages waarbij kinderen betrokken zijn en de mogelijkheid bieden aan alle betrokkenen om te reageren.
En er bestaan al blogger-vriendelijke richtlijnen in het VK, maar weinig bloggers hebben zich officieel verplicht tot een ethische code. Daarom zou een duidelijke code wel op zijn plaats zijn en dat is wat PCC wil doen.
Meer uitleg en enkele praktijkgevallen waarin zo'n code kan helpen, in een artikel bij Ars Technica en BBC.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061129-8316.html
http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/6191988.stm

GOOGLE DOEKT GOOGLE ANSWERS OP
Dit is een première voor Google: voor het eerst legt het een van zijn vele projecten stil. Het gaat om Google Answers, een van de subafdelingen van de zoekdienst. Daar kan (of liever: kon) je vragen stellen en anderen gingen dan op zoek naar het antwoord. Vrijwilligers, maar ook experten - in welk geval de vragensteller wel moest betalen, die zelf kon bepalen hoeveel geld hij over had voor het antwoord. Degene die die vraag beantwoordde kreeg dat geld en Google vroeg 50 dollarcent voor de bemiddeling.
Volgens Google werkten er 800 personen mee aan Google Answers; het publiek was echter heel beperkt en de dienst haalde nooit het grote publiek in de vier jaren dat zij bestond.
Google zelf vond het in elk geval een mooi experiment. Of het stopzetten van dit experiment nu betekent dat Microsoft en Yahoo, die in navolging van Google eveneens een vragendienst opzetten, ook hun dienst gaan opdoeken, is nog de vraag.
http://www.betanews.com/article/Google_Closes_Down_Answers_Service/1164828761

BIOSCOPEN ROEPEN HULP PUBLIEK IN OM ORDE TE HANDHAVEN
Misschien een ideetje voor bioscoopuitbaters hier in Europa? In de VS heeft een grote bioscoopketen een plan om het bioscoopbezoek weer tot een plezier te maken. Want nu word je voortdurend gestoord in de pluchen zetels: is het niet door mobieltjes die afgaan, dan is het wel door baldadig gedrag van andere bioscoopgangers.
De directie zal aan de bezoekers kleine toestelletjes uitdelen, waarmee zij suppoosten kunnen oproepen als de orde verstoord wordt, of er andere hinder is. De directie heeft geen andere uitweg om storing door mobieltjes te voorkomen, want het jammen van het mobiele signaal is bij wet verboden. Alhoewel wij daar eigenlijk wel voor pleiten...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061130-8329.html

INTERNET VRIENDEN EVEN GELIEFD ALS "ECHTE" VRIENDEN
Dit bericht zal je wellicht niet verbazen - tenminste niet als je zelf al eens deel uitgemaakt hebt van een virtuele gemeenschap. Het blijkt namelijk dat het internet vriendschappen smeedt, die even sterk zijn als de banden die je hebt met "echte" vrienden.
En dan mag je "gemeenschap" ruim opvatten: zowel sociale netwerken als chatgroepen of nieuwsgroepen vallen daaronder - eigenlijk kan je elke groep onder deze noemer stoppen waar gedachten of ideetjes uitgewisseld worden, waar aan gemeenschappelijke projecten gewerkt wordt en dat enkel via elektronische communicatie.
Een studie uitgevoerd bij 2.000 Amerikaanse gezinnen toonde bovendien aan dat 20% van al diegenen die deel uitmaakten van online gemeenschappen, ook minstens één keer per jaar deelnemen aan offline activiteiten rond deze community.
En het mooie van de hele zaak is dat al die online vriendschappen niet ten koste gaan van de "echte" relaties, zo toont de studie aan. Dus: wie zei daar dat het internet de mens doet vereenzamen en asociaal maakt?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061130-8326.html

VISTA EN OFFICE 2007 UIT VOOR BEDRIJVEN
De gewone gebruiker moet nog even geduld hebben, maar de bedrijven mogen nu snel hun portemonnee boven halen om de nieuwe versies van het Windows besturingssysteem te kopen alsook Office 2007.
Over het algemeen wordt gemeend dat deze dubbele lancering een goede zet is van Microsoft, omdat het de gebruikers (zakelijk én privé) gemakkelijker kan overhalen om dan maar ineens alles nieuw te kopen.
Anderzijds is het ook zo dat de bedrijven van nature uit conservatief zijn: zij kijken meestal eerst de kat uit de boom, willen weten wat de kinderziekten zijn van nieuwe software, vooraleer zij hun hele machinepark updaten.
Nog even dit: insiders raden het af om zelf het nieuwe systeem te installeren - tenzij je een echte doorwinterde techneut bent. Een update bovenop je bestaande besturingssysteem is natuurlijk het gemakkelijkst, maar kan echt slecht aflopen, vooral als je wat spyware op je pc hebt staan. Een "clean install" is aan te raden, maar dan moet je je hele pc leegmaken en dus back-ups maken van alle belangrijke bestanden, enz. Een hele klus. Voor de meeste niet-techneuten is het dan ook aan te raden om een nieuw bakje te kopen, met Vista meteen daarop!
http://www.betanews.com/article/Vista_Office_2007_Debut_for_Businesses/1164905524
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MINI-LAPTOP VAN FUJITSU
Opvouwbaar is in de laatste tijd: heel wat computerfabrikanten brengen toestellen uit die je kan opvouwen om ze zo gemakkelijker te vervoeren. Zo ook Fujitsu: dit bedrijf brengt een opvouwbare mini-laptop uit - binnenkort: het ding zit nog in de denktank en de labo's van het bedrijf.
Nochtans zijn er al enkele goede speurneuzen die foto's hebben kunnen bemachtigen van het toestel, dat extra toetsen zou bevatten voor gaming, maar ook een reader voor vingerafdrukken, zodat je je gegevens kan afschermen mocht het toestel in verkeerde handen vallen.
Bij CNet vind je een filmpje dat de functies van het toestel uitlegt. Ziet er veelbelovend uit!
http://crave.cnet.com/8301-1_105-9665021-1.html?tag=blog

SPEELGOED DAT JE NOOIT MOET KOPEN!
Waar is de tijd dat de kindertjes speelden met houten blokjes, poppen, een fort met plastieken indiaantjes, cowboys en koeien... Tegenwoordig spelen de kindertjes met heel wat gesofistikeerder speelgoed - en dat voel je natuurlijk in je portemonnee: die tech speeltjes zijn niet bepaald goedkoop.
Sommige van die dingen zien er leuk uit, maar raden wij je echt af om te kopen. Zo ook een speelgoedgeweertje dat er heel realistisch uitziet en bovendien een heuse laserstraal uitzendt, net zoals bij een sluip- of scherpschutter in een film. Het licht is zelfs zo straf dat de fabrikant bij het speelgoedgeweer een beschermende bril bijlevert. Gevaarlijk dus, want zoonlief zou de ogen van zijn vriendjes wel eens erg kunnen beschadigen. Bovendien lijkt het geweer erg levensecht en mag je er niet aan denken dat de politie zou denken dat jouw tiener met een gevaarlijk tuig rondloopt!
http://www.thinkgeek.com/geektoys/warfare/8932/

JOUW LICHAAM ALS MEDIUM
Tja, dit bericht is niet voor de mensen die zich nu al zorgen maken over de schadelijke invloed van magnetische velden, van elektriciteitspylonen, van aardstralen - laat staan van de straling van een mobieltje.
Sony zou namelijk van plan zijn om het menselijk lichaam te gebruiken als transmissiesysteem: het ontwikkelt hoofdtelefoons die het menselijk lichaam als draad gebruiken - althans zo staat vermeld in de aanvraag van een nieuw patent.
Het idee om enkele elektroden op je lichaam te bevestigen, doet uiteraard denken aan Frankenstein en zelfs aan de elektrische stoel. Sony zou daarom het systeem wat gebruiksvriendelijker willen verpakken, door de elektrode te stoppen in geleidende textiel, die enkel in de nabijheid van de huid moet zijn, niet in voortdurend contact.
Misschien een vies concept op het eerste zicht, maar als je even nadenkt: zou het niet heerlijk zijn, om draadloos naar je muziek te kunnen luisteren via een hoofdtelefoon, via deze nieuwe technologie?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061128-8302.html

JAVA RSS READER VOOR HET MOBIELTJE
Newsgator, bekend van zijn desktop RSS lezer en tegenwoordig ook zijn online reader, heeft nu een bèta uitgebracht van een RSS reader voor mobieltjes die Java J2ME aan boord hebben, zoals Blackberries.
Nu is een software uitbrengen voor mobieltjes erg ingewikkeld, juist omdat er zoveel verschillende modellen bestaan. Het is dan wel Java, maar toch..
Heb je zin om deze reader in bèta wel eens uit te testen op jouw mobieltje? Dat kan, via onderstaande link. Je moet wel een NewsGator account aanmaken, maar dat is gratis.
http://www.newsgator.com/NGOLMobileJ2MEBeta.aspx

LOC8TOR: NOOIT MEER JE SPULLEN KWIJT!
Deze gadget willen wij je absoluut niet onthouden. Want tegenwoordig hebben we zoveel gadgets en elektronische spullen, dat we voortdurend op zoek zijn: waar hebben we dat ding toch gelegd!
De Loc8tor zou een einde moeten maken aan dit probleem. Het is een toestel dat werkt op een afstand van 183 meter. Je bevestigt gewoon een klein tagje aan al je bezittingen en als je een van die spullen kwijt bent, pak je het toestel, je zoekt de perimeter af en hups, daar is het!
Maar omgekeerd kan het toestel ook werken: je kan een onzichtbare veilige zone bepalen voor je spullen (het zou ook voor levende wezens werken: je kinderen, of huisdieren!): verwijderen die zich te ver van jou, dan gaat er een alarm af en toont het toestel welke tag te ver gaat.
http://www.loc8tor.com/

=== Reactie ==
Lezer Toon Goderis:
Vol aandacht het artikeltje gelezen over de loc8tor... Eén ding vond ik niet terug... Wat moet ik doen als ik mijn loc8tor niet meer terugvindt

===VERS VAN HET KLAVIER===

ENKELE BEDENKINGEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN LAPTOP.

De opmars van de laptop computers is enorm. De verkoop is drastisch gestegen. Bijna een hype.Daar zijn een aantal motieven voor. Een laptop is compact omdat hij bedoeld is om vaak verplaatst te worden. Doch voor velen is die compactheid al een koopargument op zich. Het toestel laat zich snel opbergen en is gemakkelijk om te delen met anderen . Niettegenstaande de laptop bedoeld is voor mobiliteit verlaten veel toestellen de woning of het bureel nooit .
De verwerkingssnelheid en de kwaliteit en formaat van de schermen zijn sterk toegenomen. Ook de kostprijs is niet zo excessief hoog meer ten opzichte vroeger. Goed nieuws dus.

Toch zijn er nadelen aan al dat mooisÖ.
Er is , inherent aan de constructie van een laptop, het risico op RSI.
RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers.
De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden.
Het toetsenbord van een laptop zit namelijk vast aan het scherm. Bij een vaste PC niet. Zonder hulpstukken zoals een extra toetsenbord of extra beeldscherm of dockingstation ( soort houder voor laptops) kan men geen correcte werkhouding aannemen. Met RSI klachten als gevolg . Een laptop is dus niet bedoeld voor permanent gebruik, daar dienen de PCís voor . Je mag er in principe niet meer dan drie uur per dag op werken en dan nog met regelmatige rustpauzes.

Verder is er een technisch aspect. Zoals reeds aangehaald is een laptop compact. Zo ook de techniek die erin steekt. Binnen zit alles vol, geen enkele ruimte wordt onbenut gelaten. Wat bij een PC een gewone ingreep is wordt bij een laptop vaak een complexe zaak. Een reparatie kan enkel door gespecialiseerd personeel uitgevoerd worden. Dit moet dan in een centrale reparatie-dienst in Brussel ( of omgeving ) gebeuren.
Een lokale dealer kan, buiten de garantie periode, kleine herstellingen verrichten. Een harde schijf vervangen, geheugen bijplaatsen, CD/DVD station vervangen .
Voor de ernstige zaken moet hij uw toestel doorsturen naar de centrale reparatie-dienst.
De prijzen zijn navenant. Onderdelen voor laptops kosten 5 a 10 maal meer dan die van de PCís. Een moederbord voor PC kost 150 à 220 Ä , een moederbord voor laptop kost 700 à 800 Ä.
Kortom, eigenlijk alles hardwarematig aan een laptop valt duurder te herstellen.

Dan is er het probleem van de garantie of eigenlijk dat van de verlopen garantie-periode. Bij een vaste PC krijgt u meer garantie. Veel producenten van PCís en PC -onderdelen geven de klant probleemloos 3 jaar garantie. Soms is dit op het gehele toestel, meestal alleen op de 'vitale' delen. Daarnaast kan je gewoon sneller geholpen worden. Een stukke beeldkaart kan door een bereidwillige dealer op 15 minuten vervangen worden door een andere Ö
Bij laptops ligt dat moeilijker. Meestal valt men terug op de wettelijk verplichte minimum garantieperiode van 1 jaar. Als je beeldkaart daarna stuk gaat heb je een enorm probleem.
Die beeldkaart zit geïntegreerd op het moederbord , zeg maar de hoofdkaart, van de laptop. Die vervangen kost algauw 1000 Ä ( onderdelen, werkuren, transport, recupbel, ..). Dat gebeurt gelukkig niet vaak, maar het kan. Wat doe je als je toestel anderhalf jaar oud is en net buiten die periode valt ? Leuk is anders.
De constructeurs van laptops onderkennen dit probleem en bieden daarom een garantie-uitbreiding aan. Deze kost ongeveer 130 Ä ( excl. BTW ) bovenop de aankoopsom en meteen heb je 3 jaar garantie. Maar echt goedkoop kan je dit nu ook niet noemenÖ

Denk dus tweemaal na vooraleer je een laptop koopt. Voor dezelfde som kun je vaak een krachtiger PC kopen en je kan genieten van langere garantie periode ( zonder meerprijs ) en de mogelijkheid tot een snellere en goedkopere service bij reparaties.
Aan u de keus !

Bart Gheysen
Leraar PC hardware
VIVO Kortrijk


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Je houdt het niet voor mogelijk maar toch zou het hele internet maar voor 1 procent uit porno bestaan.
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=18814139-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Als je een computer koopt met daarop Windows XP, maar je verwijdert XP en installeert er Linux op, heb je dan recht op teruggave van je geld voor die niet gebruikte XP? Een dame uit de VS nam de som op de proef en zie: zij kreeg van Dell haar geld terug!
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/6144782.stm

*** Volgens een studie van Nielsen zou de video op de iPod erg weinig gebruikt worden
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=19492839-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

* Britse politie test kleine camera's uit, die op hun helm gemonteerd wordt. Daarmee kunnen de agenten bewijzen verzamelen, wanneer de agent getuige is van een misdaad.
http://cms.met.police.uk/news/policy_organisational_news_and_general_information/camera_technology_to_combat_anti_social_behaviour

*** Xerox zou werken aan een nieuwe vorm van digitaal papier, waarop de inkt na 16 uur zal verdwijnen.
http://hardware.slashdot.org/article.pl?sid=06/11/27/0549252Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


LISA DEBENEDICTIS: TIGERS
[electro pop] Deze week gaan wij met onze "oor" rubriek op bezoek bij Magnatune. Daar kan u muziek gratis beluisteren, maar ook aankopen. Deze muziek is ZONDER DRM, dus zonder beperkingen die u beletten om de muziek op andere toestellen te zetten, of het aantal keren dat u de muziek kopieert beperkt, enz. U kan hier ook volledige albums aankopen, waarbij u zelf het bedrag bepaalt dat u ervoor wil betalen. Na betaling via kredietkaart kan u meteen het hele album downloaden - houd de bevestiging van uw aankoop bij, want als er een ongelukje gebeurt dan kan u later, zonder probleem, met deze gegevens het album opnieuw downloaden.
Een waarschuwing echter: wil u ook een "echt" exemplaar van het album, dus een glinsterend plaatje in vorm van een cd, dan moet u wel een 8 dollar bijtellen aan verzendingskosten.
Maar je kan heel veel muziek downloaden, gratis, in streaming formaat. Supergoede muziek bovendien!
Als eerste komt Lisa DeBenedictis aan de beurt. Erg mooie pop, intiem, fijn, heel mooi arrangement ook. Lisa begon als pianiste, maar besloot later dat zij toch liever gitaar wou spelen; in 1999 richtte zij haar eerste band op. Zij schrijft songs en ook filmmuziek.
http://magnatune.com/artists/albums/debenedictis-tigers/

SUN PALACE - INTO HEAVEN
[Electro Pop] Opnieuw een dame die met een heel mooi stemgeluid songs brengt. Sun Palace is het project van Andriette Redman, zangeres, songwriter en muzikante. Haar handelsmerk: een erg heldere stem, afwisselende ritmes, een fijne begeleiding.
http://magnatune.com/artists/sun_palace

ARTEMIS - CHARMING GUN
[Electro Pop] Een broeierige sfeer, een opzwepend ritme, gecombineerd met een warme stem. De songs zijn erg afwisselend, knap. De zangeres, geboren in een woonwagenpark, schreef haar eerste song toen zij vier was.
http://magnatune.com/artists/albums/artemis-undone/

MERCY MACHINE: YEARS
[Electro Pop] Een heel aparte sfeer wordt hier opgeroepen. Ingewikkelde patronen, een erg ongewone, diepe stem. Het geheel heeft een ontroerend mooi effect. Wij hebben het hele album gekocht...
http://magnatune.com/artists/albums/mercy-devil/

CURL: SUNDAY BED
[Electro Pop] Dit duo komt uit Frankrijk. Hij is schrijver, musicus en producer en op zijn schouders berust het Curl project. Het resultaat: een knappe pop electro song, met een rappende ondertoon.
http://magnatune.com/artists/albums/curl-inner/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In elk oud iemand zit een jong iemand -
die zich afvraagt wat er in godsnaam is gebeurd.
- Cora Harvey Armstrong -
De nieuwe oogst


BLOOPERS IN FILMS
We zijn filmpjes gewoon op het internet, maar deze keer gaat het over stilstaande beelden uit films. Gewoon om de fouten aan te tonen die er in deze films gemaakt zijn. Zoals: een auto die een deuk krijgt in de ene scene en in de volgende scene zonder deuk wegrijdt. Of een renwagen uit Gladiator die omvalt en onderaan valt dan een gascilinder te zien. Gevonden door erg aandachtige filmfans blijkbaar!
[Taal: Engels]
http://www.2loop.com/moviemistakes.html

MEER NIEUWS
De titel zegt het al: deze site brengt voornamelijk nieuws - uit BelgiŽ en Nederland, maar ook uit het buitenland. Geen eigen content, wel een verzameling van nieuws uit allerlei andere bronnen. Je kan bovendien zelf rss feeds toevoegen en er een persoonlijke opstartpagina van maken. (Bron: Dave)
[Taal: Nederlands]
http://www.meernieuws.be

OMA WEET RAAD
Een goede tip is nooit weg. Deze site is dan geen Tante Kaat, maar goede raad vindt u er wel! Honderden tips, netjes gerangschikt in categorieŽn zoals Vlekken, gezondheid, kook-, bak- en keukentips, enz. Handig! (Bron: Dave)
[Taal: Nederlands]
http://www.omaweetraad.com/

HUISHOUDPLAZA
Nog een leuke site voor de huisvrouw / huisman. Hier vind je allerhande tips, waarbij de inbreng van de bezoekers erg belangrijk is. Ook cursussen die gegeven worden, weekmenu's en dergelijke staan hier vermeld. Erg leuk vonden wij het huishoudschema. Dat zorgt er week na week voor dat je hele huis netjes aan de kant blijft - de ene dag de keuken, de andere dag de woonkamer, enz. (Bron: dave)
[Taal: Nederlands]
http://www.huishoudplaza.nl/default.asp

DICTEE: OEFENEN!
Het Groot Nederlands Dictee is weer in aantocht. Wie zich degelijk wil voorbereiden, krijgt hier de drieduizend moeilijkste woorden voorgeschoteld. Om van buiten te leren ...(Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.onzetaal.nl/advies/dictee2006.php

QUINTURA: WOLKJES SURFEN
Deze alternatieve zoekmachine heeft een knappe benadering: je tikt een trefwoord in en krijgt een "wolk" of cloud met bijhorende termen die onderaan de pagina afgebeeld zijn. Verfijn deze wolk door in te zoomen op een bepaalde tag (houd de muis over dit woord) en u krijgt onderaan weer andere pagina's te zien. Knap! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.quintura.com/

CSS PLAY: EXPERIMENTEER MET CSS
Ook dit is een site voor de webmaster, maar de "gewone" gebruiker moet hier toch ook eens langs gaan. Hier vind je namelijk verschillende methodes van CSS uitgelegd en kan je zelf wat experimenteren. Een ideale manier om te beseffen hoe krachtig CSS wel is! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.cssplay.co.uk/menus/index.html

WIZZYPAGE: HTML-EDITOR VOOR DUMMIES
Windows - 2,53 MB - freeware
Heb jij nog helemaal geen kaas gegeten van webpagina's ontwerpen, maar zou je het toch graag eens proberen? Dan moet je maar eens aan de slag met deze tool. Het is een wysiwyg editor, dit wil zeggen: what you see is what you get, die een beetje werkt zoals het opmaken van pagina's bij Word. (Bron: Wim W)
http://esoteric-sensationalism.com/wizzypage.html

NEWZBOT: USENET GROEPEN VOOR IEDEREEN
Brengt uw provider niet alle nieuwsgroepen? Ga dan eens op zoek naar een server die dat wel doet. Op deze site geeft u de naam in van een bepaalde nieuwsgroep en de website geeft u als antwoord servers die deze nieuwsgroep aanbieden.
[Taal: Engels]
http://www.newzbot.com/

JE HARDE SCHIJF UIT DE DOOD LATEN HERRIJZEN
Het zal je maar overkomen: je harde schijf geeft de geest. Er is geen beweging meer in te krijgen. Of toch nog wel? Deze site raadt je aan om in zo'n geval van je hart een steen te maken en een autopsie te verrichten. Wie weet, krijg je het ding wel weer aan de praat?
[Taal: Engels]
http://bernardbelanger.com/computing/hd/

SPAMBOX: EEN TIJDELIJK ADRES
Met deze dienst kan je een tijdelijk e-mailadres aanmaken, dat alle binnenkomende mails doorstuurt naar je echte e-mailadres. Dat is erg handig wanneer je bij websites een account moet aanvragen en niet goed weet of je het wel kan betrouwen dat die websites jouw emailadres niet gaan verkopen voor commerciŽle doeleinden.
[Taal: Engels]
http://spambox.us/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : BOEKETJE MICHIEL
Beroepsfotograaf Michiel Heyndrickx heeft sinds kort een eigen fotoblog. Op Boeketje Michiel zal de Gentse fotograaf een paar keer per week een foto met een paar regels tekst posten.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://standaard.typepad.com/michiel/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : TOM CARTOON
De website van cartoonist Tom Goovaerts met heel wat leuke actuele cartoons. Hij is o.a. de vaste cartoonist van Clickx Magazine.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.tomcartoon.be/

VRIJDAG FILMDAG : ZWARTBOEK
OfficiŽle website van de nieuwe film van Paul Verhoeven met Carice Van Houten en Sebastian Koch in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 29 november 2006.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.zwartboekdefilm.nl/
http://www.imdb.com/title/tt0389557/

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Stan Van Samang
Deze Wittekerke-acteur was de eindwinnaar van "Steracteur, Sterartiest".
http://www.stanvansamang.com/

- Timo Descamps
Deze jonge acteur werd derde in "Steracteur, Sterartiest".
http://www.timodescamps.be/

- Cara Van der Auwera
Zij is omroepster bij VT4 en was ook te zien in "Steracteur, Sterartiest".
http://www.caravanderauwera.be/

- Edwin Van der Sar
OfficiŽle website van deze Nederlandse profvoetballer, speelt nu bij Manchester United.
http://www.edwinvandersar.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/multi-media/
- Woede over kopieerheffing mp3-spelers
http://www.ad.nl/economie/article859473.ece
- Safari achter je bureau
http://www.ad.nl/multi-media/article829699.ece
- 'Pas op voor hackers al-Qaeda'
http://www.ad.nl/buitenland/article863895.ece

*** Digitale Revolutie
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Philips audio-zuil
Philips komt met een heel mooie audio-zuil. Naast speakers en een cd-speler bevat deze ook twee dockingstations voor een mp3-speler.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17131
- Toetsenbord op zonne-energie
Genius komt met een draadloos toetsenbord waarmee het probleem van lege batterijen eindelijk opgelost is.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17130
- Een gelijk geluidsniveau
Met het programma MP3Gain kun je het geluid van je mp3-bestanden op een gelijk niveau brengen. Je hebt er dan geen last meer van dat het ene nummer harder klinkt dan het andere.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17051

*** Elektro.be
http://www.elektro.be
- Dossier Blu-ray en HD-DVD
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2637
- Telenet telt bijna 200000 digitale tv-klanten
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2669
- Meer speeltijd voor je mp3-speler
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2662

*** Computer World
http://www.computerworld.be/
- Novell / Microsoft : enkele onenigheden tijdens de onderhandelingen
In een interview met onze collegaís van Computerworld International beschrijft Ron Hovsepian, PDG van Novell, de coulissen van het controversiŽle akkoord met Microsoft.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15859&style=34360
- Vista overtuigt het publiek sneller dan Windows XP
Volgens David Mitchell, analist bij het kabinet Ovum, zou 15% van de PC-gebruikers al naar Vista migreren van bij het begin van de verhandeling van het nieuwe besturingssysteem. "Het zou tot op heden over de snelste migratie ooit gaan", verklaart hij en vermeldt daarbij dat 12% tot 14% van de PC-gebruikers Windows XP al geadopteerd had tijdens het eerste jaar dat het op de markt verscheen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15843&style=34360
- CMS-Channel Belgische ambassadeur voor Webby Awards
De prestigieuze internationale onderscheiding voor websites, interactive advertising, onile film, video en mobiele content, rekruteert nu ook in BelgiŽ.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15851&style=34360

*** PC World
http://www.pcworld.be
- Spamprobleem loopt de spuigaten uit
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/spamprobleem-loopt-de-spuigaten-uit.cfm
- Wii maakt het sportieve in je los
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/wii-maakt-het-sportieve-in-je-los.cfm
- Anothr: Skype ontmoet RSS
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/anothr-skype-ontmoet-rss.cfm

*** Digimedia
http://www.digimedia.be/
- Belgische reclamewereld mobiliseert zich voor Baobab en Senegal
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3508
- Mobiele TV en video in stroomversnelling
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3496
- Werkt Google aan een display advertising aanbod?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3504

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- Hoe maak je een telefoon ontraceerbaar ?
http://be.theinquirer.net/2006/11/hoe_maak_je_een_telefoon_ontra.html
- Europese onderzoekers tegen Europese RFID reispas
http://be.theinquirer.net/2006/11/europese_onderzoekers_tegen_eu.html
- Wat hebben Paris Hilton en de Britse koninklijke familie gemeen ?
http://be.theinquirer.net/2006/11/wat_hebben_paris_hilton_en_de.html

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- Mechanisme Griekse 'computer' ontleed
De Grieken hadden rond 100 voor Christus al de beschikking over een 'rekenmachine' die de omloopbaan van hemellichamen kon voorspellen, zeggen onderzoekers na bestudering van een apparaat dat werd opgedoken in de Middellandse Zee.
http://tweakers.net/nieuws/45407/Mechanisme-Griekse-computer-ontleed.html
- Prijzen Nederlandse Windows Vista 'waarschijnlijk' bekend
http://tweakers.net/nieuws/45414/Prijzen-Nederlandse-Windows-Vista-waarschijnlijk-bekend.html
- Samsung ontwikkelt kleinste oplader met brandstofcel
http://tweakers.net/nieuws/45398/Samsung-ontwikkelt-kleinste-oplader-met-brandstofcel.html
Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Belgisch boogschutter - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hubert_Van_Innis
* Tsjechisch componist en dirigent - http://nl.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Va%C4%8Dk%C3%A1%C5%99
* Amerikaanse televisieserie van ABC - http://nl.wikipedia.org/wiki/Brothers_%26_Sisters
* Cosmopolitische varen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stippelvaren
* Begrip uit de leerpsychologie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Interferentie_%28leerpsychologie%29
* Internationale christelijke hulpverleningsorganisatie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dorcas
* Bekende Franse feministe en filosofe - http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89lisabeth_Badinter
* Beroep dat is ontstaan vanwege het internet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Affiliate
* Zwitserse ambtstitel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Schulthei%C3%9F
* Regio van IJsland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vesturland

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Kabinetsformatie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinetsformatie
* Regen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Regen_%28neerslag%29

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over natuurkunde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Natuurkunde
* Diverse Japanse prefecturen hebben een artikel gekregen, waaronder:
o Gunma - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gunma_%28prefectuur%29
o Kagoshima - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kagoshima_%28prefectuur%29
o Miyagi - http://nl.wikipedia.org/wiki/Miyagi_%28prefectuur%29

Wikiraadsel: Waar betaalt men met de rupee? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061130

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIPS ITUNES 9: MUZIEK AFSPELEN - ALGEMEEN
Om muziek af te spelen in iTunes, moet je gewoon de muziekbibliotheek selecteren in de Bron lijst, een song selecteren en op de Play-knop klikken. Je kan op verschillende plaatsen klikken in de balk die het afspelen weergeeft, om naar dat punt over te springen. Je kan ook klikken op Next song of Previous song, om respectievelijk naar de volgende of vorige song te gaan. Maar als je bij het afspelen van een song de Next button aanklikt en ingedrukt houdt, dan zal je versneld vooruitspoelen naar een volgend punt in die song.

TIPS ITUNES 10: MUZIEK AFSPELEN - EEN SONG TELKENS WEER BELUISTEREN
Wanneer je een echt favoriete song hebt die je steeds weer wil horen, dan ga je naar Controls en kies je Repeat One. Wil je dat de geselecteerde muziek nooit stopt, dan kies je Repeat all: iTunes zal alle song in je speellijstje afspelen en dan opnieuw beginnen. Je kan schakelen tussen Repeat One en Repeat All door op de Repeat button te klikken links onderaan.

TIPS ITUNES 11: MUZIEK AFSPELEN - ALLE SONGS OP HETZELFDE VOLUME
Je zal allicht gemerkt hebben dat sommige songs erg luid staan en andere dan weer heel zacht. Je kan bij iTunes bepalen dat alle songs op ongeveer hetzelfde geluidsniveau gespeeld moeten worden. Ga hiervoor naar Preferences, klik op PlayBack en kies de Sound Check optie.

TIPS ITUNES 12: DE EQUALIZER
Met een equalizer kan je ervoor zorgen dat je muziek beter klinkt. iTunes bevat verschillende preselecties, maar je kan ook een eigen instelling maken, die voor jou het beste klinkt voor de songs die je graag afspeelt. Om de equalizer te openen, moet je gewoon op de equalizerknop klikken rechts onder.

TIPS ITUNES 13: MUSIC VISUALIZER OPTIES
Hou je van een beetje hypnotiserende beelden bij je muziek, dan heb je de Music Visualizer. Ook die kan je aanpassen. Je kan deze visualisatie full screen laten spelen, of in een klein venstertje. Experimenteer maar: wanneer de muziek visualisatie bezig is, druk op de toets H.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


RAINLENDAR: EEN KALENDER OP JE DESKTOP
[Windows - freeware]
Een geheugensteuntje nodig om je te herinneren aan de taken die je moet uitvoeren? Rainlendar zorgt ervoor. De kalender is bovendien doorzichtig, zodat je hem vanop elk programma kan oproepen. Je kan gebeurtenissen ingeven die zich elke week, elke drie weken, elke maand, op de eerste maandag van de maand voordoen, enz. (Bron: Eddy Horemans)
http://www.rainlendar.net/cms/index.php

PC WIZARD: SLEUTEL AAN UW HARDWARE
Windows - freeware
Dit progje snuffelt uw hardware af en geeft u een grondige analyse over de systeemcomponenten. U kan ook de prestaties van uw eigen computer vergelijken met die van anderen (benchmark), o.a. prestaties van CPU, Cache, Ram, harde schijf, enz. (Bron: Wim W)
http://www.cpuid.com/pcwizard.php

JSCREENFIX: SCHERM HERSTELLEN
Met dit progje kan u vastgevroren pixels op uw scherm herstellen - in het Engels "stuck pixels" genoemd. Dat is een puntje op uw scherm dat niet de juiste kleur vertoont. Zulke pixels komen vaak voor op HD LCD schermen. Deze site helpt zulke vastgevroren pixels weer los te krijgen. Klikken op de link en het window bewegen over het vastgevroren pixel.
http://www.jscreenfix.com/#JScreenFix

THE EXCHANGER: XML EDITOR
Windows/ Linux / Mac / - freeware
Met dit progje kan je XML bestanden bewerken. Het programma is gebaseerd op Java, dus je hebt wel Java 1.4 of hoger nodig. Een programma voor de webbouwers. (Bron: Wim W)
http://www.freexmleditor.com/fxeeditor/downloads.htm

XML NOTEPAD 2007
Windows - freeware
Nog een editor voor het bekijken en bewerken van XML documenten. Deze keer van Microsoft zelf. Ook een leuke tool voor de webbouwers dus. (Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=72D6AA49-787D-4118-BA5F-4F30FE913628&displaylang=en

TOTAL VALIDATOR: CONTROLEER UW CODE
Windows - freeware
Dit progje controleert of de HTML-code die u gebruikt voor uw website wel ok is, maar ook of de site wel toegankelijk is, ook voor mensen met een handicap; verder wordt gespeurd naar gebroken links en kan u zien hoe uw site eruit ziet in verschillende browsers. Een aanrader voor webmasters! (Bron: Wim W)
http://www.totalvalidator.com/

CDRTFE: GRATIS CD'S BRANDEN

Windows - 2,6 MB - freeware
Met dit progje kan u zowel cd's als dvd's branden; niet alleen audio en data, maar ook video's en branden vanuit een image.
http://home.arcor.de/kerberos002/cdrtfe/index_en.html

TRAY COMMANDER LITE - PROGRAMMA'S SNEL OPSTARTEN
Windows - freeware
Met dit progje krijg je snel toegang tot de programma's die je het meeste gebruikt op je pc, via een aanpasbaar menu. Je kan zelf programma's toevoegen, opties wijzigen, enz.
http://www.ardamax.com/tcl/

REPTILE: NIEUWS VIA P2P

Windows Ė freeware
Met dit progje kan je het beste nieuws op het internet vinden en uitfilteren, in je cache opslaan, jezelf erop abonneren, maar ook zelf nieuwe content publiceren.
Reptile is niet gecentraliseerd, dat wil zeggen dat als één punt van het netwerk eruit valt, de rest nog overeind blijft staan en het nieuws beschikbaar blijft.
http://reptile.openprivacy.org/overview.html

VRIJDAG MACDAG: VIRTUAL DASHBOARD
Mac OS X 10.4 - 1 MB - shareware
Toen Dashboard uitkwam ontstonden er duizenden widgets. Erg leuk, erg handig, maar zij pakken wel ruimte in op je desktop. Dit progje helpt: je maakt namelijk sets aan van widgets, waartussen gewisseld kan worden met een simpele muisklik.
http://www.download.com/Virtual-Dashboard/3000-11125_4-10611382.html?tag=lst-0-1

VRIJDAG MACDAG: HTML-OPTIMIZER PRO
Mac OS X - 3,09 MB - shareware
Een website moet erg snel laden, dat staat vast. De surfer heeft nu eenmaal weinig geduld. Daarom is een progje zoals dit erg handig: het optimaliseert jouw code, haalt er alle overtollige stukjes en blanco spaties uit, ook in scripts, zodat je pagina supersnel laadt.
http://www.download.com/HTML-Optimizer-Pro-X/3000-2179_4-10338050.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
De oude dag is geen plaats voor watjes.
- Bette Davis -