Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 30/11/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 476 van 25/11/2006Gegroet lezers,

Een nieuwe week, nieuwe berichten. Deze week zetten wij onze tips voor het gebruik van iTunes verder, en hebben wij het in onze rubriek software over allerlei codecs om muziekbestanden af te spelen.

Wij willen ons trouwens een beetje verontschuldigen over iets dat sommige lezers kan irriteren: in onze artikels wisselen de "u" en de "jij" zich tegenwoordig af. Standaard was het "u" kind aan huis bij NeTTies, dat erg respectvol klinkt. Het "jij" daarentegen klinkt jeugdiger, en ook intiemer. Wij twijfelen, en proberen beide voornaamwoorden momenteel uit. Laat ons eens weten wat u (of jij!) ervan denkt?

Zo, dat was ons huishoudelijk praatje. Wij wensen u veel leesplezier en hopen u, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CHACHA: ZOEKEN MET ASSISTENTIE

Een nieuw concept van zoeken is dat van ChaCha. Heel wat mensen zijn op zoek naar informatie, maar vinden ze niet op het internet. Gewoon omdat zij niet weten hoe een zoekmachine te bedienen, hoe de juiste trefwoorden in te geven, enz.
ChaCha kan voor hen redding brengen. Je kan hier namelijk gewoon zoeken, maar ook een vraag ingeven en levende personen zullen je tijdens een chat het antwoord doorgeven. Er zouden duizenden medewerkers zijn.
De site werkt als volgt: je geeft een vraag in (in het Engels), klikt op Search with Live Guide. Je krijgt een lijstje antwoorden en vind je daar het gewenste antwoord niet bij, dan klik je op Live Guide Now. Dat start een heuse chat sessie op met een van de gidsen. Wij namen de proef op de som en vroegen: "When will the Zune be sold in Belgium?". Wij kregen gids Chrisc als partner in de chatbox, die op zoek ging naar het antwoord. En niet terugkeerde. Een denderende ervaring was dit dus niet te noemen, maar wie weet heb jij meer geluk?
http://www.chacha.com

UNIVERSAL MUSIC PROCEDEERT TEGEN MYSPACE
Sommige waarnemers noemen het de clash der titanen. Twee groten uit de content industrie staan nu immers lijnrecht tegenover elkaar en het gevecht zal geleverd worden in de rechtbank.
Aan de ene kant is er de Franse Vivendi Group, die o.a. eigenaar is van Universal Music. Aan de andere kant News Corp, dat eigenaar is van Fox, DirecTV en ook MySpace. Universal Music heeft nu een klacht ingediend tegen MySpace, dat het ervan beschuldigt inbreuk te plegen op de auteursrechten. Zoals je weet, staan er bij MySpace heel veel muziekfilmpjes op de persoonlijke sites van de leden van deze sociale netwerksite. En veel van die filmpjes zijn daar gezet zonder toestemming van de eigenaars - waaronder Universal Music.
Normaal gezien is MySpace niet verantwoordelijk voor wat de gebruikers uploaden op hun pagina; de Amerikaanse Digital Milennium Copyright wet bepaalt dat een provider van diensten niet verantwoordelijk is voor wat zijn gebruikers uploaden; de provider moet wel onmiddellijk illegale content verwijderen zodra de auteursrechthebbende hem daarom vraagt.
Universal stelt echter dat deze clausule niet opgaat, omdat MySpace medeplichtig is aan de "illegale" activiteiten van haar gebruikers: het zet immers de filmpjes die de gebruikers uploaden om in een ander formaat zodat die in de eigen player van MySpace kunnen spelen.
Een interessante discussie, die wij eigenlijk graag voor de rechter uitgevochten gezien hadden. Maar het valt te betwijfelen of het ooit zover komt. Het lijkt er immers op dat Universal Music uit is op een akkoord, een financiŽle compensatie vanwege MySpace. Eerder had Universal immers ook al een aanklacht ingediend tegen YouTube, maar die klacht weer ingetrokken nadat het een flinke geldsom losgekregen had van YouTube...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061117-8247.html

AKKOORD MET KAZAA DEKT ALLE P2P RUILERS?
We blijven nog even in de muziek- en processfeer. Er lopen immers heel veel processen die uitgaan van de auteursrechtenvereniging en van individuele rechtenhouders. En die hebben natuurlijk allemaal hun eigen advocaten, die allemaal trachten een andere strategie te bewandelen.
Een van die strategieŽn mogen wij u toch niet onthouden. Het gaat om de zaak Arista vs. Greubel - een platenlabel tegen een gebruiker van het Kazaa P2P netwerk dus. De advocaten van Greubel stellen dat, zelfs als vastgesteld zou worden dat de man inbreuken gepleegd heeft op de auteursrechten, Arista en de andere platenlabels geen schadevergoeding kunnen eisen, omdat er al een globale regeling is getroffen met Kazaa. Het RIAA, de belangengroep van de platenmaatschappijen, zou al vergoed zijn voor mogelijke schade die de jongeman aangericht zou hebben, omdat het RIAA een regeling getroffen heeft met Sharman Networks, de eigenaar van Kazaa, voor de inbreuken die de Kazaa gebruikers gepleegd zouden hebben. En je kan niet twee keer een schadevergoeding vragen voor hetzelfde, nietwaar?
Verder stelt Greubel dat de gevraagde schadevergoeding van 750 $ per song overdreven is, want normaal krijgen de platenlabels van elke song die legaal gedownload wordt 70 dollarcent.
Opnieuw: een proces om te volgen!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060727-7363.html
http://recordingindustryvspeople.blogspot.com/

OOK TERRORISTEN GAAN MEE MET HUN TIJD
Het is algemeen geweten dat terroristen goed thuis zijn op het internet en er dankbaar gebruik van maken om hun propaganda te verspreiden. Maar de tijd is voorbij dat zij nieuwe rekruten konden werven met gewone video's van Osama bin Laden die urenlange speeches houdt, gezeten voor een saaie muur.
Neen, deze sites passen zich aan de moderne jongerencultuur aan: zij gebruiken een mooie design en trachten jongeren te lokken met filmpjes - grappige filmpjes vaak, maar ook een (o, hoe cynisch) top 10 videolijst van de meest verwoestende terreuraanslagen. Dat is althans wat Bouchaib Silm vertelt, een onderzoeker aan de Institute of Defense and Strategic Studies in Singapore, waar ze een heus terrorisme departement hebben...
http://www.usatoday.com/tech/news/2006-11-16-terrorism-comedy_x.htm

TV OP HET MOBIELTJE: SOAPS, KUNGFU EN GROTE KOPPEN
De mobiele operatoren zouden graag zien dat wij tv kijken op ons mobieltje, want dat laat de meter natuurlijk flink aantikken. Maar wat zal er zoal te zien zijn qua beelden?
In opdracht van Nokia werd een studie uitgevoerd en daaruit blijkt dat vooral nieuws, amusementsprogramma's zoals soaps, reality shows, comedy, maar ook sport, muziek en kinderprogramma's het goed zullen doen. Maar die moeten dan wel in een ander formaat verpakt worden. Nieuws moet korter en compacter, bij de reality- en gameshows moet de gebruiker kunnen deelnemen en vooral: het beeld moet aangepakt worden. Veel meer close-ups, zodat je kan spreken van "pratende koppen". Kortom: een verrijking zal u het moeilijk kunnen noemen...
http://www.chip.de/news/c1_news_22820346.html

NOG MEER SPAM OP KOMST
Vond u dat de spam de spuigaten uitliep de laatste weken? Houd u dan maar klaar, want u mag zich aan nog een grotere toevloed verwachten. Want spammers drijven traditioneel hun irriterende mailings nog op tegen de feestdagen, zo meldt CNet.
En het was al erg, echt waar. In oktober werden er 63 miljard spam boodschappen per dag verstuurd, waar dat een jaar geleden nog 31 miljard was. Even slikken, niet? Volgens Messagelabs is nu al 88,7% van alle mail een spammail en zou dat percentage oplopen tot 90% in november en december.
Het ergerlijke aan heel deze historie is dat de spammers gekend zijn. Spamhaus maakte verleden week nog een lijst bekend met daarop de namen van 200 verzenders van spam, die samen goed zijn voor 80% van alle spam. Met andere woorden: als je die 200 verzenders hun computertje zou afpakken, dan zou de spam met 80% verminderen.
http://news.com.com/2100-7349_3-6136901.html
http://www.spamhaus.org

DUITSE POLITICI WILLEN GEWELDDADIGE VIDEOSPELLETJES VERBIEDEN
U hebt het wellicht gelezen in de krant: in Duitsland heeft een 18-jarige jongeman op een school waar hij vroeger gezeten had, het vuur geopend op de leerlingen aldaar. Verschillende kinderen werden gewond. De jongeman pleegde daarna zelfmoord. De jongeman was vreemd uitgedost: hij droeg een lange zwarte jas, een gasmasker en had verschillende bommen bij zich. En hij zou ook de gewoonte gehad hebben om urenlang videospelletjes te spelen.
Wat natuurlijk geleid heeft tot een reactie van Duitse politici, die willen dat de overheid allerlei gewelddadige games verbiedt, of die nu online of offline gespeeld worden. Doom3 en Counter-Strike worden met name genoemd.
Maar zal een dergelijk verbod werkelijk zulke incidenten kunnen voorkomen? Dat mag u betwijfelen, vooral als u hoort dat de Duitse krant Der Spiegel dieper inging op het leven van de jongeman en tot de vaststelling kwam dat hij geïsoleerd geraakt was, wanhopig en zijn gevoelen van onmacht uitgegroeid was tot haat. Hij heeft het zelf in een brief uitgelegd en ook op zijn website geschreven.
En zonder daarom in te gaan op de kwestie (zetten videogames aan tot geweld?), kan u dus stellen dat de problemen van deze jongeman echt niet te herleiden waren tot simpelweg teveel Doom spelen...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061121-8264.html

HET GEVAAR VAN SOCIALE NIEUWSSITES
U kent ongetwijfeld Digg, de nieuwssite waar gebruikers nieuws aanmelden dat zij gevonden hebben op het internet. Zij maken een korte samenvatting en geven een link naar het originele bericht op het internet. Andere gebruikers stemmen dan op die links en echt interessant nieuws haalt dan snel de voorpagina. Een mooi principe, dat ervoor zorgt dat het laatste nieuws altijd vooraan staat op de site - dankzij de inbreng van de gebruikers van de site zelf uiteraard.
Nu blijkt er toch een addertje onder het gras te schuilen. Zo gebeurde het maandag dat een verhaal dat helemaal niet waar was, toch de hoofdpagina haalde. Het bericht zou zogenaamd afkomstig zijn van Reuters en bevat zogezegd een uitspraak van een woordvoerder van Sony, als zouden 650.000 PS3's van de markt genomen worden. Maar de link naar het artikel bij Reuters was duidelijk vals. Sommige gebruikers van Digg merkten de vervalsing op en maakten er opmerkingen over, maar toch bleven de andere Diggers maar stemmen op het artikel, zodat het op de voorpagina bleef staan.
Digg heeft ondertussen de aanmelding geschrapt, maar het gebeurde toont toch aan dat er een zwak punt zit in het Digg-systeem.
Hieronder vindt u ook een uitleg van degene die de aanmelding geplaatst had, waarin hij verklaart hoe hij erin geslaagd is zijn vals artikel op de voorpagina van Digg te krijgen.
http://themulife.com/?p=324
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=968518

RADIO OPNEMEN BIJ CREATIVE: NU KAN HET EN DAN WEER NIET
Op de markt van de draagbare muziekspelers zijn er, buiten de iPod, verschillende andere toestellen die heel degelijk en knap zijn. De Sandisk bijvoorbeeld, maar ook de Creative Zen spelers. Wij kunnen het weten, want wij hebben beide players uitgetest.
De Creative had een erg handige mogelijkheid: u kon namelijk niet alleen radio beluisteren met het toestel, maar ook opnemen. Erg leuk, niet? Bezitters van zo'n toestel bemerkten echter dat die mogelijkheid plots verdwenen was nadat zij een update uitvoerden van de firmware (het besturingssysteem in de player). Geen upgrade dus, maar een "downgrade"... Velen dachten dat het RIAA, de belangengroep van de platenindustrie in de VS, achter deze zet zat, maar die ontkende.
Creative zelf bleef erg zwijgzaam over de affaire en heeft nu in alle stilte bij een nieuwe update van de firmware (ja, hier kan u spreken van een "upgrade") de mogelijkheid om FM radio op te nemen terug toegevoegd, zonder verdere boe of ba. We hebben dus het raden naar deze verandering van strategie - maar kom: het is het resultaat dat telt!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061120-8255.html

ZUNE ONDERSTEUNT TOCH PODCASTS?
Groot was onze verwondering toen wij bij een help-pagina van NPR de woorden "Podcasting on your Zune device" vonden. Huh? Zune ondersteunt toch geen podcasts, zo hadden wij gelezen?
Wel, dat klopt nog altijd, alhoewel deze link het tegendeel zou laten vermoeden. Als u de link volgt, komt u bij een help-artikel terecht op de Zune-site en daar staat te lezen dat u uw podcasts met externe software moet downloaden. De map waarin de podcasts gezet worden, moet dan door de Zune-software gesynchroniseerd worden.
Dus: geen gemakkelijke integratie van podcasts in de Zune, geen podcast-rubriek op de Zune Marketplace. Wat een groot verschil met de iTunes software, die dit alles wél aanbiedt. De synchronisatie is oorspronkelijk enkel bedoeld voor de iPod-toestellen, maar met een klein progje kan u uw alternatieve MP3 player voor een iPod doen doorgaan.
http://www.zune.net/en-US/support/howto/play/enjoyaudio.htm#section6
http://www.npr.org/rss/podcast/podcast_detail.php?siteId=5183214
http://ita.sourceforge.net/index.html

CBS ERG GELUKKIG MET YOUTUBE
Er mag dan al veel te doen zijn rond de illegaliteit van de filmpjes - er valt niet naast te kijken dat YouTube verduiveld veel succes heeft.
Is het u trouwens al opgevallen dat de filmindustrie zo wijs is om YouTube anders aan te pakken dan wat de platenindustrie gedaan heeft met MP3.com en alle P2P netwerken? Waar de platenindustrie weigerde in te zien dat distributie via het internet, zelfs illegaal, de legale verkoop kan pushen, heeft de filmindustrie dit begrepen.
Een mooi voorbeeld daarvan is het mediaconcern CBS. Dat heeft een maand geleden aangekondigd dat het een deel van zijn content bij YouTube zou aanbieden. Gevolg: de clipjes die bij YouTube te vinden zijn, hebben ervoor gezorgd dat de gewone tv-shows meer bekeken worden.
TechCrunch wijdt een artikel aan dit fenomeen; volgens hem zijn tussen haakjes de content-eigenaars bezig om een eigen videodienst à la YouTube te maken, die zij gezamenlijk zullen beheren en waar zij hun content zullen onderbrengen. Twee vliegen in een slag: zij moeten geen inkomsten meer delen met de videosites en kunnen die videosites nu uit de markt gaan procederen wegens inbreuken op de auteursrechten.
http://www.techcrunch.com/2006/11/22/cbs-is-pretty-damned-excited-about-youtube/

WAAROM AUTEURS GOOGLE BOOK SEARCH MOETEN VREZEN
Zoals u weet, is Google bezig met een enorm project: het scant hele bibliotheken in en maakt die boeken doorzoekbaar. Dat wil niet zeggen dat u die boeken volledig online kan lezen, maar u kan bijvoorbeeld uitvinden in welk boek bepaalde informatie te vinden is en dan dat boek aankopen of in de bib gaan lenen.
Niet iedereen is daar gelukkig mee. Sommige auteurs menen dat Google hun auteursrechten schendt en dat het niet eerlijk is dat zij niet vergoed worden voor het feit dat hun boeken nu op het internet staan.
Maar in een opmerkelijk artikel draagt Techdirt nog een reden aan waarom auteurs Google Books zouden moeten vrezen: zij zouden zelf wel eens betrapt kunnen worden op plagiaat. Want als al die boeken doorzocht kunnen worden, zou men bij een zoekactie wel eens kunnen vaststellen dat bepaalde passages in verschillende boeken, door verschillende auteurs geschreven, voorkomen...
http://techdirt.com/articles/20061121/140728.shtml

BAAS ICANN WAARSCHUWT VOOR CHAOS DOMEINNAMEN
Het is u wellicht al opgevallen dat er momenteel enkel Latijnse karakters gebruikt kunnen worden voor domeinnamen. Geen namen met accenten dus, maar ook geen Arabisch, Chinees of andere talen. En dat betekent toch een nadeel voor deze landen.
Daarom wordt van verschillende kanten druk uitgeoefend om voortaan ook niet-Engelse karakters in domeinnamen toe te laten. De baas van ICANN, de organisatie die over het algemeen beheer van de domeinnamen gaat, vreest echter dat dit tot chaos zou leiden. Hij maakt de volgende vergelijking: "Het internet is als een gebouw van vijftien verdiepingen en door die internationale tekens in domeinnamen toe te laten zouden we de stenen in de kelder eventjes gaan veranderen. Wanneer we dat doen, dan moeten we zorgen dat al die lagen code bovenop het DNS ook mee veranderen, het hele systeem."
We kunnen de man geen ongelijk geven. Momenteel zijn er maar 37 karakters mogelijk in een domeinnaam. Als niet-Engelse letters toegestaan worden, zouden dat er 50.000 of meer worden. En dat is toch een hele overgang, die goed overdacht moet worden...
http://www.theage.com.au/news/web/web-chief-warns-of-domain-name-chaos/2006/11/21/1163871392720.html

MICROSOFT VERVOLGT 129 PHISHERS
De strijd tegen phishers blijkt beter te verlopen dan die tegen spam. Er wordt ook meer aandacht aan besteed en meer vervolgingen ingesteld.
Zo heeft Microsoft deze week aangekondigd dat er klacht ingediend wordt tegen 129 phishers, mensen of bedrijven dus die zich voordoen als de site van uw bank, eBay, enz. en zo uw vertrouwelijke gegevens ontfutselen: bankkaart, inlognummers, enz. De phishers zijn afkomstig uit Europa en het Midden-Oosten en werden door de politie opgespoord in samenwerking met Microsoft. Vijf van de phishers hebben al een minnelijke schikking aanvaard, een van hen ging akkoord met een gevangenisstraf van 2,5 jaar.
En voor wie het weten wil waarom Microsoft de klacht kan indienen tegen deze phishers: het bedrijf mag dan al zelf niet het slachtoffer zijn van deze fraude, het kan in sommige landen een schadevergoeding eisen omdat zijn imago geschonden is.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Files_Suit_Against_129_Phishers/1164217556

STUDIE: NIEMAND LUISTERT NAAR PODCASTS
Pew internet and American Life Project heeft een studie uitgevoerd naar podcasts en kwam tot de vaststelling dat die nog altijd niet "mainstream" zijn: 1% van de ondervraagden beluisterde / downloadde dagelijks een podcast.
Nu weet u dat wij zelf fervente voorstanders zijn van podcasts. Dankzij deze uitzendingen (radioshows, tech praatprogramma's, opnames van voordrachten, cabaretprogramma's...) krijgen wij een heel ander cultuuraanbod dan wij met onze gewone radio en tv zouden hebben. Een radio hier moet het hebben over algemene zaken, gericht naar het publiek hier, kan zich niet met "niche" onderwerpen bezig houden. Een podcast wel, want die richt zich tot zijn honderden of duizenden luisteraars die verspreid zitten over de hele wereld.
De redacteurs van Ars Technica hebben het zo niet begrepen. Zij vragen zich af wat er zo leuk is aan een podcast waarin een of ander persoon zwaar hijgend een microfoon zit te mismeesteren. Wel: die tijd is al lang voorbij hoor. De echte "amateurtjes" die geen goede geluidskwaliteit brengen, of geen goede stem hebben, of geen interessante content brengen, die zijn er ondertussen al lang uitgefilterd. Wat overblijft zijn de blijvers, met rondetafelgesprekken zoals TWIT, muziekprogramma's waarin nieuwe platen voorgesteld worden, kortom verzorgde programma's. En er bestaat wel degelijk een publiek voor deze uitzendingen, er zijn trouwe podcast-luisteraars. Dat mag blijken uit de vele verontwaardigde reacties op het denigrerende bericht bij Ars Technica...
http://news.yahoo.com/s/ap/20061122/ap_on_hi_te/internet_podcasts
http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2006/11/22/6065
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ZONEALARM VOORTAAN OOK HARDWARE
Menig internaut kent de naam van ZoneAlarm: die staat voor betrouwbare firewall software, die bovendien gratis is. De firewall houdt allerlei hackers tegen die uw pc willen binnendringen en waarschuwt u ook wanneer er malware toch door de mazen is kunnen glippen, zich geïnstalleerd heeft op uw pc en contact zoekt met de buitenwereld.
Nu moet u weten dat deze software eigenlijk eigendom is van CheckPoint Software Technologies en dat dit bedrijf wel "software" in zijn naam heeft staan, maar dat het vooral bekend is voor haar hardware toestellen, zoals routers. Verleden week kondigde het bedrijf aan dat het voortaan de ZoneAlarm merknaam ook zal gebruiken voor deze toestellen. Wat doet denken dat ZoneAlarm in die toestellen ingebouwd zou worden - maar dat is dus niet het geval, het bedrijf wil gewoon profiteren van de naambekendheid van het ene product (software) om het andere product (hardware) meer in het zonnetje te krijgen.
Wat niets afdoet uiteraard aan het product zelf, een stevige router, met ook een stevig prijskaartje: de meeste routers worden verkocht rond de 50 dollar, die van CheckPoint kost er 199. Of die hoge prijs te rechtvaardigen valt, daar heeft BetaNews zijn twijfels bij...
http://www.betanews.com/article/CheckPoint_Tries_Adapting_ZoneAlarm_Brand_to_Hardware_Router/1163805085

VISTA DRAAIEN OP OUDERE HARDWARE?
Nog een dikke twee maand wachten en dan ligt het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Vista, in de winkel. Maar moet u dan meteen een nieuwe pc kopen, of kan uw oude bakje Vista aan?
Er zijn natuurlijk online verschillende tools te vinden, o.a. bij Microsoft, die een analyse maken van uw huidige systeem, het punten geven en u vertellen of u ja dan neen diep in de zakken moet tasten binnenkort.
Bij Ars Technica namen ze de proef op de som. Ze zetten Vista op drie oudere machines: eentje uit 2001, eentje uit 2004 en een laptop van augustus dit jaar. De resultaten hiervan kan u uitgebreid lezen op de website. Erg verwonderlijk was het feit dat de "jonge" laptop erg veel problemen gaf, alhoewel de Microsoft tool deze computer toch goede punten gegeven had. Terwijl het vijf jaar oude bakje gladjes draaide onder Vista, wel wat traag omdat er te weinig RAM voorhanden was.
http://arstechnica.com/guides/tweaks/vintagevista.ars/1

SPEUREN IN 3D
Bij dit artikel zal u zich midden in een aflevering van CSI Miami wanen. Het bedrijf Industrial Research heeft namelijk een scanner handtoestel ontwikkeld, dat snel realistische 3D modellen kan maken van de plaats van het delict of een object.
De speurder moet met de scanner wuiven over een scene of een object, een beetje zoals met een spuitbus met verf. Interessante plaatsen zal hij trager moeten afscannen, om daar meer detail te krijgen en over plaatsen waarvan hij slechts een ruw beeld wil kan hij snel wuiven.
De beelden van de scanner worden in real time weergegeven op een computer, zodat de speurder zelf kan beslissen waar meer detail vereist is, of welke delen opnieuw gedaan moeten worden.
Het eindresultaat is een 3D computerafbeelding, erg realistisch, die gedraaid kan worden; bij kamers kan men als het ware een vogelvlucht oproepen met de beelden. Van de hele procedure vindt u op de onderstaande link tevens een video. Knap!
http://www.stuff.co.nz/stuff/0,2106,3866952a28,00.html

DE VOETBALSHIRT VOL MET INFO
Binnenkort zal u nog wat extra vertier krijgen in de sportstadia: u zal naar de shirtjes kunnen kijken van de sportlui. Niet omdat daar reclame op komt te staan, maar omdat daar allerlei informatie te lezen valt over het spel zelf en de speler.
Een student van de Universiteit van Sydney heeft een shirt ontwikkeld voor basketters die informatie vertoont: hoeveel punten hij gescoord heeft, wat is de score van de wedstrijd, hoelang duurt de wedstrijd nog? Deze informatie is niet tekstgeblaseerd, want de spelers hebben al hun aandacht uiteraard nodig bij het spel. Er worden alternatieve methoden gebruikt, zoals bijvoorbeeld paneeltjes op de schouders. Die geven aan hoeveel punten een speler gescoord heeft. Hoe meer punten, hoe meer streepjes op die panelen. Een paneel op de rug van een speler licht op bij alle spelers van een bepaald team, als zij aan de winnende hand zijn, enz.
Zou onze Jean-Marie Pfaff hiervoor te vinden zijn?
http://www.theage.com.au/news/technology/technology-gets-a-guernsey/2006/11/20/1163871338586.html

EEN PERFECTE HUID DANKZIJ UW MOBIELTJE
Tja, hoe zit het nu: eerst moest u opletten met uw mobieltje, omdat een studie zegt dat de straling ervan uw hersens kookt. En nu zou u uw mobieltje zoveel mogelijk moeten gebruiken, want het kan ervoor zorgen dat uw huid altijd mooi glad blijft?!
Dat laatste is afkomstig van een digitale spiegeltechnologie, die de gezichtshuid kan analyseren. En u drie dagen op voorhand waarschuwt wanneer er een puistje aankomt, zodat u preventieve maatregelen kan nemen vooraleer het een enorme puist kan worden.
Schudt u meewarig het hoofd? Nochtans is het zo. De technologie is zelfs afkomstig van Texas Instruments en dat is toch een eerbiedwaardig bedrijf, niet?
Meer uitleg over de technologie bij TechWeb.
http://www.eetimes.com/news/latest/showArticle.jhtml?articleID=162100178
http://www.techweb.com/showArticle.jhtml?articleID=194400476


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Novell reageert boos: nadat Novell een akkoord gesloten had met Microsoft, dat bepaalde dat zij elkaars klanten niet zouden vervolgen over inbreuken op patenten, verklaarde MIcrosoft plots dat Linux gebruik maakt van patenten van Microsoft.

*** Volgende jaar komt er een dinosaurus-robot uit, Cleo, die 250 dollar moet kosten. Hij kan kuchen, reageert op bewegingen, en... snurkt!

*** In het VK ropen agenten binnenkort rond met camera's op hun helm. De beelden die zij zo opnemen zouden bewijskracht hebben bij processen rond rellen enz.

*** Zowel bij Firefox als IE is een nieuw lek ontdekt; op sites waar men html-code kan ingeven in een formulier, zoals bij blogs enz. Kan een hacker code toevoegen waarmee hj dan later een valse inlogsite maakt en zo usernaam en paswoord steelt. Bij MySpace werd al zo'n misbruik ontdekt.

*** De toenemende populariteit van video's zal ertoe leiden dat ook online advertenties steeds meer in een videofilmpje verpakt zullen zitten.

*** Microsoft zegt dat het niet bang is van Google, en diens online spreadsheet en tekstverwerker.

*** MSN heeft haar online muziekdienst terug opgestart, die aangedreven wordt door de populaire technologie van Pandora.

*** Microsoft baas Gates heeft zelf tijdens een toespraak gezegd dat de iPod fantastisch is, en de Zune meer bescheiden, maar at het pluspunt van de Zune het delen van muziek is. Bescheidenheid siert de man!


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


GUY MICHETTI - CAN'T YOU SEE THE LONELY
[singer Songwriter] Deze week gingen wij voor onze muziek weer te rade bij Indie Heart, altijd een goede bron voor aparte songs.
Als eerste deze singer songwriter. Een man met een gitaar en een stem die een wat rauwer gehalte heeft, wat het geheel interessant maakt.
http://indieheart.com/bands/47/
http://www.guymichetti.com

ADY FERGUSON - TALK ABOUT
[soul / rock] Deze man is nu 26, maar schreef al songs sinds hij 15 was. Zijn eerste plaat was er eentje van Paul Weller, maar hij werd ook beïnvloed door muziek van Motown.
http://www.myspace.com/adyferguson
http://indieheart.com/bands/122/

THORTON CREEK - POLITICIANS BLUES
[Americana] Country Blues met een grappige noot. Erg opgewekte muziek van een band die door critici geprezen wordt als een kruising tussen Neil Young, John Hiatt, Wilco en John Prine.
http://indieheart.com/bands/124/
http://www.thorntoncreek.com

ADRIENNE PIERCE - FOOL'S GOLD
[Pop] Deze dame brengt gevoelige popsongs met een erg heldere en hoge stem. Zij werd ontdekt door de manager van Avril Lavigne en heeft nu een eerste cd uit - de moeite waard.
http://indieheart.com/bands/132/
http://www.adriennepierce.com/

TIM TIBBITS - TIME HAS COME
[Acoustic Rock] Een singer/songwriter met een donkere, volle stem die toch ook hoog kan. Mooi uitgebouwde songs.
http://indieheart.com/bands/67/
http://www.timtibbitts.com


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een machine kan het werk doen van vijftig gewone mensen.
Geen enkele machine kan het werk doen van één bijzonder mens.
[Elbert Hubbard]
De nieuwe oogst


SPECKPRODUCTS: DOORZICHTIGE HOES VOOR DE MACBOOK
We hebben allemaal leuke hardware (iPods, notebooks en binnenkort ook een Zune) en die willen we graag een persoonlijke toets geven. Dat doe je dan door een hoesje te kopen voor je toestel. Een site die echt opmerkelijke hoesjes aanbiedt, is die van Speckproducts. Erg spectaculair vinden wij de doorzichtige hoes voor de MacBook. En er zijn verdelers voor Europese landen. Alvast een ideetje om voor je kerstmis te vragen!
[Taal: Engels]
http://www.speckproducts.com/

LIKE: IK WIL DIE LAARZEN!
Wij hebben het al eerder gehad over de Like.com zoekmachine, die afbeeldingen doorzoekt niet op basis van de tekst-tags die de gebruiker aan die prentjes gegeven heeft, maar op basis van algoritmen en pixels. Die zoekmachine blijkt een handig hulpje te zijn bij het shoppen. Stel: je ziet een afbeelding van een beroemdheid en die heeft leuke laarsjes aan. Dan kan je de zoekmachine er op uit sturen om afbeeldingen te zoeken van deze laarsjes, zodat je te weten komt welke fabrikant of schoenwinkel zulke laarsjes verkoopt. Nog een ideetje voor Sinterklaas!
De site zit vol nieuwe ideetjes en is echt de moeite waard om te verkennen vanuit technologisch standpunt.
[Taal: Engels]
http://www.like.com

PHOTOSHOP NINJA: TIPS VOOR HANDIGE KNUTSELAARS
Dankzij Photoshop kan je erg aardig je creativiteit uitwerken met de foto's die je neemt. Maar je moet natuurlijk weten hoe je dat doet. Deze site helpt je daarbij, want je vindt hier een hele reeks tips: hoe te werken met layers, tools, snelkoppelingen enz.
[Taal: Engels]
http://www.photoshopninja.com/

STEDENZOEKER: STEDEN IN 32 LANDEN
Op deze site vindt u de plattegronden van steden en dorpen in 32 landen, waaronder ook BelgiŽ (552 gemeenten/steden), Nederland (318 steden), VS (>24.000), Frankrijk (>34.000)....
De site maakt gebruik van de Google Maps. Met dubbelklikken op linker- of rechtermuisknop kan je in- of uitzoomen. Wil je verder kijken op de map, klik dan met de linkermuisknop en versleep als het ware de map.
[Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.stedenzoeker.nl

COPYRIGHT TOOLBOX
Auteursrechten is en blijft een moeilijk onderwerp. Als auteur heb je rechten op je werken en die wil je bewaren. Maar wat gebeurt er met die auteursrechten wanneer je artikel gepubliceerd wordt? Ben je alle rechten kwijt en wat mag die uitgever met jouw artikel doen?
Deze site heeft een toolbox ontwikkeld die een balans wil uitwerken tussen de rechten van uitgevers en auteurs, zodat er een maximale toegang tot het artikel ontstaat en de auteur toch een eerlijke financiŽle vergoeding ontvangt. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.surf.nl/copyrighttoolbox/

MAPLIB: EEN LANDKAART MAKEN VAN EENDER WELKE AFBEELDING
Een erg leuk concept. Bij Maplib laad je een afbeelding op - bijvoorbeeld van de zaal waarin al je collega's werken. De site maakt er nu een Google Map van, waar jij dan ballonnetjes kan toevoegen met extra informatie. Zo vonden wij er kaarten van de Lord of the Rings (Middle Earth), een geografische studie van Lost, enz. Bezoekers kunnen er tevens een ballonnetje achterlaten. Leuk! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.maplib.net/

BRUTRADE: ONLINE MARKTPLAATS VOOR BEDRIJFSOVERNAMES
Je kan steeds meer zaken verkopen op het internet - van pins tot auto's en zelfs huizen kan je er te koop stellen. Nu is daar nog een categorie aan toegevoegd: bedrijfsovernames. Wie een bedrijf wil overlaten, of wie geïnteresseerd is in een overname, kan je hier terecht. De site is evenwel, zoals de naam het laat vermoeden, gespecialiseerd in overnames in het Brusselse.
http://www.brutrade.be

ONLINE CURSUS SPAANS
Is het niet zalig, dat je zoveel dingen kan doen met het internet? Je kan er zelfs online taalcursussen vinden - in podcasts, maar ook in gewone pagina's. Teleac bijvoorbeeld biedt een heel mooie cursus Spaans aan. Telkens je een geluidsicoontje ziet, kan je daarop klikken en hoor je hoe je een bepaald woord moet uitspreken.(Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.teleac.nl/spaans/index.jsp

WHERE THE HELL IS MAT?
Je hebt ongetwijfeld dit filmpje al gezien bij YouTube - zoniet is het dringend tijd dat je het snel gaat bekijken. Het gaat om een jongeman, Mat, die korte fragmenten aaneen geplakt heeft van de verschillende plaatsen in de wereld die hij bezocht heeft en waar hij zijn stomme dansje staat te doen. Niet wereldschokkend, maar wel een hele tour waar je je petje voor afneemt!
[Taal: ///]
http://www.wherethehellismatt.com/

TOPIX: NIEUWS UIT DE HELE WERELD
Deze site is echt voor degene die zijn nieuws snel moet hebben. De site werkt met RSS-feeds van nieuwsbronnen; je kan opzoekingen verrichten over bepaalde onderwerpen, zoals tech enz. Alhoewel de resultaten van die zoektocht ons tamelijk onevenwichtig lijken - je vindt namelijk links terug naar grote nieuwssites, naast postings in blogs van gewone mensen die eigenlijk niets terzake doen.
[Taal: Engels]
http://www.topix.net

JE BENT NOOIT TE OUD OM TE LEREN
Wie zichzelf wat wil bijscholen en uiteraard ook een aardig mondje Engels praat, kan tegenwoordig terecht op de webpagina's van de Open University. Daar staan immers enkele cursussen on line die erg interessant zijn - en nog gratis bovendien. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://openlearn.open.ac.uk/

ONLINE TEKSTHERKENNING
Met OCR of Optical Character Recognition wordt een methode bedoeld om een ingescande tekst om te zetten naar gewone tekst, die u dan kan bewerken. Uiteraard kunnen er fouten voorkomen in het resultaat; dit hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de ingescande tekst. U moet gewoon het bestand uploaden, de taal kiezen waarin de tekst oorspronkelijk geschreven was en op Submit klikken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://docmorph1.nlm.nih.gov/docmorph/AccessibleOCR.htm

VRIJDAG ANIMATIEDAG : POWERPOINT TEMPLATES
U moet soms presentaties geven en u gebruikt daarvoor Powerpoint maar u zou graag eens een andere achtergrond en andere kleuren gebruiken dan die van de standaard meegeleverde templates? Dan kan u op deze site klaargemaakte templates vinden die u voor persoonlijk gebruik vrij mag gebruiken.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.presentationhelper.co.uk/microsoft-powerpoint-template.htm

VRIJDAG ANIMATIEDAG : MADAMMEN MET EEN BONTJAS
Urbanus zong jaren geleden dit nummer over madammen met een bontjas. U kan het liedje hier nog eens bekijken.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.youtube.com/watch?v=4DGX1sP_Fzo

VRIJDAG FILMDAG : CASINO ROYALE
OfficiŽle website van de nieuwe James Bond-film met Daniel Craig in de hoofdrol.
In de Belgische zalen sinds: 22 november 2006.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.sonypictures.com/movies/casinoroyale/site/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Alana Dante
De grote doorbraak kwam er in 1997 met het nummer "Take me for a ride".
http://www.alanadante.be/

- Xander de Buisonjé
OfficiŽle website van deze Nederlandse zanger.
http://www.xanderdebuisonje.nl/

- Ellen ten Damme
OfficiŽle site van deze Nederlandse zangeres.
http://www.ellentendammemusic.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ellen_ten_Damme

- Henrik Larsson
OfficiŽle website van deze Nederlandse profvoetballer, speelt nu bij Helsingborg.
http://www.henriklarsson.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/multi-media/
- Digitale foto's krijgen een gezicht
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: ontspannen foto's maken terwijl het voornaamste object altijd scherp is.
http://www.ad.nl/multi-media/article840859.ece
- Alles in één is ook niet alles
Philips heeft met de SRU 9600 een nieuwe alles-in-één afstandsbediening voor tv en audio-installatie. Met lcd-scherm.
http://www.ad.nl/multi-media/article840878.ece
- Schijfje van de toekomst
De blue-ray-schijf moet de opvolger worden van de dvd, vindt een groot deel van de industrie. Maar wat merk u daar van?
http://www.ad.nl/multi-media/article819830.ece

*** Digitale Revolutie
http://www.digitalerevolutie.tv
- Nintendo mp3-adapter
De portable Nintendo spelcomputers hebben vele mogelijkheden, maar een mp3-speler zit daar nog niet bij. Nintendo komt nu echter met een adapter.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=17041
- LimeWire
LimeWire is momenteel met afstand het meest populaire programma om films, muziek en andere bestanden mee te dowloaden. Hier de sterke en zwakke punten van dit programma.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=16755
- Songbird
Songbird is mediaspelerspeler-software die gebaseerd is op de Mozilla-browser. Je speelt en beheert net zo makkelijk muziek van internet als van je eigen PC.
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=16968

*** Elektro.be
http://www.elektro.be
- Bose introduceert een gloednieuwe hoofdtelefoon. De On-Ear is een compacte hoofdtelefoon die u op het oor draagt.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2649
- TV Vlaanderen maakt bekend dat via de Astra-1 satelliet een heleboel extra zenders kunnen worden ontvangen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2657
- Nieuw desktopplatform bij Acer
Een minimum aan volume zonder aan prestaties in te boeten.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2646

*** Computer World
http://www.computerworld.be/
- Mutatie van spam
De antispamuitgever IronPort publiceert de laatste statistieken van zijn operationeel centrum voor de identificatie van spam. Daaruit blijkt dat het spamaandeel in de vorm van beelden op één jaar tijd een sprong van 421% maakt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15820&style=34360
- Yahoo in zee met de geschreven pers
Yahoo kondigde onlangs aan dat het een akkoord heeft getekend met 176 Amerikaanse kranten, die tot zeven verschillende persgroepen behoren, over de verdeling van inhoud, publicitaire inkomsten en technologie.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15811&style=34360
- Multimediacentrum voor de woonkamer
Men neme een DVD-lezer, men voege er een geïntegreerde harddisk en alle nodige aansluitingsmogelijkheden voor externe apparaten aan toe en... het resultaat is de Multimedia Recorder van Packard Bell.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15766&style=34360

*** PC World
http://www.pcworld.be
MyDeathSpace: er is leven na de dood
Een beetje luguber, zo'n website over dode MySpace gebruikers. Alhoewel de doelstellingen op het eerste zicht eerbaar zijn, kan je je toch wel vragen stellen bij de achterliggende bedoeling van webmaster en gebruikers.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/mydeathspace-er-is-leven-na-de-dood.cfm
- Download video's van YouTube
Bent u helemaal weg van YouTube? Hier krijgt u enkele tips om videobestanden van de site te halen om ze off-line te bekijken op uw pc, uw iPod, uw GSM...
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/download-video-s-van-youtube.cfm
- Oudste laptop van BelgiŽ ontdekt op zolder bij duivenliefhebber
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/portables/oudste-laptop-van-belgie-ontdekt-op-zolder-bij-duivenliefhebber.cfm

*** Digimedia
http://www.digimedia.be/
- Gratis SMSíen vanuit een banner bij Ogilvy
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3452
- Laagdrempelige mobiele mail met Berggi
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3457
- Klusjessectie bij Livios
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3443

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- Waar is GUY toch naar toe ? (FUN)
En niemand die hem kent. Hij is wel een feestvarken.
http://be.theinquirer.net/2006/11/waar_is_guy_toch_naar_toe_fun.html
- Paswoorden in Firefox zichtbaar voor aanvallers in webforums
Een security-onderzoeker heeft een nieuw soort aanval ontwikkeld waardoor het mogelijk is om paswoorden uit vooral Firefox te halen zonder dat u het merkt.
http://be.theinquirer.net/2006/11/paswoorden_in_firefox_zichtbaa.html
- Geen .be web 2.0 sites gecertifieerd tot nu toe
http://be.theinquirer.net/2006/11/geen_be_web_20_sites_gecertifi.html

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- Bluetooth zorgt voor toename van auto-inbraken
http://tweakers.net/nieuws/45335/Bluetooth-zorgt-voor-toename-van-auto-inbraken.html
- 'In maart 2007 twee iPhones op de markt'
http://tweakers.net/nieuws/45330/In-maart-2007-twee-iPhones-op-de-markt.html
- Protest Europese uitgevers tegen Google News neemt toe
http://tweakers.net/nieuws/45311/Protest-Europese-uitgevers-tegen-Google-News-neemt-toe.html

Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Belgische band - http://nl.wikipedia.org/wiki/Noria
* Vervolg op Batman Begins - http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Knight
* Gesloten stad in de Russische kraj Primorski - http://nl.wikipedia.org/wiki/Fokino_%28kraj_Primorski%29
* Geschiedenis van 's-Hertogenbosch - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_%27s-Hertogenbosch
* Fictief personage uit de James Bond-romans en -films - http://nl.wikipedia.org/wiki/Miss_Moneypenny
* Gebied rond de steenkoolvelden van Staffordshire - http://nl.wikipedia.org/wiki/Black_Country
* Periode van chaos en onrust in zuidelijk Afrika tussen 1815 en circa 1835 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mfecane
* Acht bit microcontroller - http://nl.wikipedia.org/wiki/8051-Microcontroller
* Jaime de Borbón - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jaime_de_Borb%C3%B3n_%281908-1975%29
* Bestand waarin informatie in tekstuele vorm (ASCII) over een bijhorende cd staat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Cue

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Tweedekamerverkiezingen 2006 Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2006
* Libanees maronitisch politicus die is omgebracht - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Amine_Gemayel
* Sinterklaas is in de Lage Landen gearriveerd - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over natuurkunde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Natuurkunde

Wikiraadsel: Wat zijn de hoogste Twin Towers ter wereld? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061123

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS ITUNES 5: WAAR WIL U UW MUZIEKBIBLIOTHEEK?
Standaard zet iTunes uw muziekbibliotheek bij My Music / iTunes. Maar u kan die locatie ook veranderen. Als u een heel grote bibliotheek hebt bijvoorbeeld dan hebt u die misschien liever op een tweede harde schijf staan, of op een externe disk.
U wijzigt deze plaats als volgt: ga naar Bewerken, Voorkeuren, klik op Geavanceerd. Bij het tabblaadje General, klikt u op Change en bladert u naar de gewenste plaats.

TIPS ITUNES 6: MOET ITUNES AL UW MUZIEK BEHEREN?
Wil u dat iTunes alle muziek die u downloadt via het internet meteen onder haar hoede neemt, d.w.z. meteen naar de iTunes map verplaatst en zorgt voor de juiste labels enz? Dan moet u dit aangeven via Bewerken, Voorkeuren, Geavanceerd.
Daar vindt u het vakje "bestanden naar iTunes Music kopiŽren bij toevoegen aan bibliotheek". Deze titel is een beetje misleidend, want de muziek wordt niet gekopieerd, wel verplaatst naar de iTunes map.

TIPS ITUNES 7: EEN BACK-UP MAKEN VAN UW MUZIEKBIBLIOTHEEK
Na een tijdje krijgt u heel wat songs bij elkaar en als u veel songs aangekocht hebt via het internet, dan vertegenwoordigt uw bibliotheek toch een aardig centje. Dus is het aan te raden om regelmatig een back-up te maken van die bibliotheek.
Hiervoor maakt u gebruik van de menu optie Bestand / reservekopie op schijf maken.

TIPS ITUNES 8: AUTOMATISCH SONGS IMPORTEREN
Wanneer u begint met het digitaliseren van uw muziekbibliotheek, dan hebt u echt wel heel veel werk om al die ceedeetjes via iTunes te rippen. Ook daar heeft de iTunes software aan gedacht.
U kan namelijk iTunes zodanig instellen dat het programma songs automatisch ript en importeert wanneer u een cd in de cd-lader steekt. Bovendien kan u iTunes zodanig instellen dat de cd automatisch uitgeworpen wordt, zodra de hele cd geript is. Het zijn een paar klikjes gespaard en dat scheelt weer een slok op een borrel als u een hele collectie moet importeren!
Ga hiervoor naar Bewerken, Voorkeuren. Kies het tabblaadje Geavanceerd en daar het tabblaadje Importeren. Vink aan: Nummers afspelen tijdens importeren of converteren.

TIPS VOOR WEBWERKERS

Video op je site? Gebruik streaming media!
door Roland Walraven

Je wil een filmpje tonen op je website, maar je wil niet dat een bezoeker eerst moet wachten tot het filmpje gedownload is? Ik in elk geval niet, maar vaak genoeg komt het voor dat je het bestand eerst moet downloaden en dan pas kunt gaan kijken. Er is echter een eenvoudige manier om dit probleem te omzeilen. Kijk hieronder maar eens.

Inleiding

Een filmpje dat meteen begint te spelen als je het aanklikt, maakt gebruik van 'streaming media'. Dat klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Zodra je een streaming media-filmpje aanklikt, wordt het meteen gedownload. Als dit een groot bestand is, kan dat wel enige tijd duren. Maar dat is geen probleem, want terwijl de download nog bezig is kun je het gedeelte dat al binnen is, afspelen. Mits je internetverbinding snel genoeg is gaat het downloaden sneller dan het afspelen.

Aan de slag

Een filmpje dat je gemaakt hebt met bijvoorbeeld een camera, GSM, webcam enzovoort moet eerst omgezet worden naar een streaming media-bestand. Hiervoor heb je software nodig (bijvoorbeeld Windows Media Encoder) die je hier gratis kunt downloaden.

Installeer eerst dit programma.

Stap 1:
Start Windows Media Encoder op en kies de wizard 'Convert a file'.

Stap 2:
Klik op OK.

Stap 3:
Selecteer de "Source file" (dit is jouw originele filmpje).

Stap 4:
Kies een naam en bestemming voor de 'Output file' (Het streaming media-filmpje).

Stap 5:
Klik op Next.

Stap 6:
Kies 'Web server (progressive download)'.

Stap 7:
Klik op Next.

Stap 8:
Kies hier de kwaliteit voor de audio en de video (let op: hoe beter de kwaliteit, hoe groter het bestand!).

Stap 9:
Klik op Finish. Het filmpje wordt nu omgezet naar een streaming media-bestand.

Stap 10:
Upload het output file naar je website en maak eventueel een link aan naar dat bestand.

Als je het filmpje nu online op jouw site gaat bekijken zul je zien dat het afspelen direct start.

Veel plezier met het plaatsen van jouw filmpjes!
Bron: Web Succes Magazine, http://www.alphamegahosting.com/

SjeefDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


VLC MEDIA PLAYER: DE ALL-ROUND CODEC PLAYER
Deze week nemen we enkele Codec players onder de loep. Om te beginnen VLC Media Player, oftewel Video Lan Client Media Player. Die is, voor wie het mocht interesseren, eigenlijk afkomstig van een unief in Parijs. De studenten aldaar hadden geen tv aansluiting op de kamer en hadden daarom een systeem bedacht om een 15-tal kanalen te verspreiden via het computernetwerk op de unief.
Deze multimediaplayer heeft als grootste voordeel dat hij erg licht is; men moet het zip-bestand gewoon uitpakken en dan op de Vlc.exe klikken - geen verdere installatie is vereist.
http://www.videolan.org/

PSVLC: SKINS VOOR VLC
Win98/ME/2000/XP - 539k - freeware
De VLC software mag dan al universeel zijn, een echt aantrekkelijk uiterlijk heeft hij niet. Daarom kan je hem ook verfraaien met verschillende skins - waaronder die van een iPod, iTunes, Windows Media Plyer, zelfs die van een PSP.
http://www.videolan.org/vlc/skins.php

MEDIA PLAYER CLASSIC: RECHTTOE RECHTAAN
Win2000/XP - 2,2 MB freeware
Deze software ziet eruit als een van de vroegere versies van Windows Media Player, maar is erg simpel te installeren en te gebruiken en bevat bovendien vele mogelijkheden. Dit progje ondersteunt vele audio- en videofilters en kan ook bestanden lezen in het formaat van RealMedia en Quicktime; u moet wel deze beide programma's al op uw computer hebben staan.
http://prdownloads.sourceforge.net/guliverkli/mpc98me6490.zip?download
http://sourceforge.net/projects/guliverkli/

K-LITE CODEC PACK FULL: ERG PROFESSIONEEL
Win9.X/ME/2000/XP - 18,2 MB - Freeware
Deze software bevat een grote database met codecs en een uitgebreide collectie tools, vooral op vlak van videobewerking. Telkens u een nieuwe codec tegenkomt, zal deze software u vragen of u hem wil installeren.
http://www.k-litecodecpack.com/

VIDEOINSPECTOR: ONDER DE LOEP
Win2000/98/ME/XP - 950k - freeware
Dit progje laat u toe om een onbekend muziek- of videobestand te analyseren en te zien welke codec u nog niet op uw computer hebt staan, die vereist is om dit bestand af te kunnen spelen. U komt bijvoorbeeld te weten waarom uw videobestand geen geluid heeft, of niet correct afspeelt.
http://www.kcsoftwares.com/

MEDIA CODER: FORMAT VERANDEREN
Win98/2000/ME/XP - 14,7 MB - freeware
Met dit progje, een echt Zwitsers mes, kan u bestanden van het ene naar het andere bestandsformaat overzetten - individueel of als batchactie. Een goed progje, maar niet echt gebruiksvriendelijk.
http://mediacoder.sourceforge.net/

++++ Reactie van lezer Dirk:
Een zeer goed alternatief voor Media Coder is \"Super\"
En dit is zeer gebruiksvriendelijk, drag en drop
http://www.erightsoft.com/SUPER.html

TOOLBAR DESIGNER: MAAK JE EIGEN TOOLBAR
Windows - freeware
Met deze tool kan je zelf je eigen IE toolbar maken en die dan delen met je vrienden. Er hoort een objectgeoriŽnteerde taal bij die geen programmeerkennis vereist, zodat het progje geschikt is voor zowel ervaren gebruikers als beginners.(Bron: Wim W)
http://www.toolbardesign.com/

FREE MP3 RECORDER
Windows - freeware
Dit progje zet de audio die u opneemt om in WAV of MP3 bestanden. Met andere woorden: u kan deze tool gebruiken om online radio, muziek van CD's, muziek gespeeld dor Media Player, RealPlayer, WinAmp, chats over de microfoon of skype-gesprekken om te zetten. (Bron: Wim W-
http://www.wordaddin.com/mp3recorder/

COCKTAIL: EEN MIX VAN TOOLS
Mac OS X - 1,75 MB - shareware
Dit progje heeft zijn naam niet gestolen: het is een ware cocktail van algemene tools voor Mac OS X 10.4 Tiger. Voor het onderhoud van het systeem, of de verbetering ervan en dat alles met een erg gebruiksvriendelijke interface.
http://www.download.com/Cocktail-Tiger-Edition-/3000-2274_4-10385789.html

MYNOTES: PLAKBRIEFJES OVERAL
Mac OS X - 3,2 MB - shareware
Met dit progje kan u alle notities, ideetjes, to-do lijstjes en andere informatie beheren; u geeft tekst manueel in of importeert de tekst vanuit andere bestanden. Bovendien is het geïntegreerd in het gewone Address Book van Apple zelf.
http://www.download.com/myNotes/3000-2301_4-10560091.html?tag=lst-0-1


Het laatste woord....


Wij kregen enkele leuke tips van onze lezers, die wij u volgende week zullen doorgeven.
Blijf schrijven!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter

Het geweten is de moeder der zonde
[Georges Braque]