Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 7//2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 473 van 4/11/2006

Gegroet lezers,

Het is een flink stuk frisser geworden, maar dat is gemakkelijk te verhelpen met een warme jas. Zalig echter zo 's ochtends in de trein, door de velden rijden waar nog de ochtendmist in sluiers hangt, shaapjes en koeien te zien - eigenlijk zouden wij u willen aanraden om allemaal elke dag met de trein te reizen, het is echt rustgevend!

Een wereld van verschil met wat zich op het internet afspeelt. Daar volgen de gebeurtenissen elkaar in een razend tempo op, en wij trachten u in dit nummer zoals altijd op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

IS MYSPACE OVER ZIJN HOOGTEPUNT HEEN?
Investeerders hebben het niet makkelijk tegenwoordig. Want de "hot" sites zijn tegenwoordig allemaal gemaakt uit de bijdragen van de gebruikers, wat in mooie termen "user generated content" heet. En die gebruikers zijn erg wispelturig, volgen modetrends. Zijn zij de website beu en trekken zij elders naartoe, dan blijft enkel een leeg omhulsel achter.
Is dit het lot dat de populaire site MySpace te wachten staat? Misschien wel, tenminste als u afgaat op dit artikel bij The Washington Post. Daarin wordt verteld hoe de jongeren massaal hun bijdragen bij MySpace wissen en overschakelen naar een andere sociale netwerksite: Facebook. Daar kunnen zij immers ook boodschappen uitwisselen en foto's delen met andere studenten in het netwerk.
Alhoewel wij bij dit verhaal toch twee bedenkingen willen maken. Ten eerste dat Facebook niet volledig vrij is - je moet tot een of ander netwerk (een bedrijf, een school...) behoren om lid te kunnen worden. En ten tweede dat MySpace zich ondertussen een sterke reputatie opgebouwd heeft als site waar u muziek kan vinden van beginnende bands. Misschien zal dat laatste de redding worden van MySpace?
En dan nog even dit: News Corp, de overkoepelende firma van sites zoals CNet.com, heeft verleden jaar 580 miljoen dollar betaald om MySpace te kopen. En Google heeft MySpace 900 miljoen dollar betaald om te mogen adverteren op de site. U verstaat dat er dus erg veel geld gemoeid is met dit wispelturige gedrag van de internauten....
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/10/28/AR2006102800803.html

WIKIPEDIA ZEGT NEEN TEGEN BANNERS
De online encyclopedie Wikipedia is een onschatbare bron van informatie en zij trekt dan ook heel veel volk. Nochtans is daar geen enkele reclame te vinden.
Een verloren kans, zo vindt Jason Calacanis, bekend blogger en internet expert. Calacanis schrikt er tussen haakjes niet voor terug om controversiŽle uitspraken te doen en zo de anderen te laten nadenken. Hij vertelt in zijn blog dat hij aan medestichter "Jimbo" van Wikipedia voorgesteld had om deze uitstekende reclameplek niet verloren te laten gaan. Want die zou volgens hem 100 miljoen dollar kunnen opbrengen per jaar. En Jimbo zou dat geld kunnen schenken aan een goed doel, zo meent Calacanis. Stel je eens voor: elk jaar 100 miljoen dollar naar caritatieve projecten, het zou toch iets zijn, niet?
Jimbo zei echter neen: geen banner op de Wikipedia site. Calacanis begrijpt dat standpunt niet en roept nu in zijn blog de mensen op om Jimbo te overhalen om toch in te gaan op zijn voorstel. Want zo'n banner zou niets afdoen aan het objectieve karakter van Wikipedia en zou de site niet commercialiseren.
http://www.calacanis.com/2006/10/28/wikipedia-leaves-100m-on-the-table-or-please-jimbo-reconsider/

BEHEERDER BITTORRENT MOET 5 MAANDEN DE CEL IN
Binnenkort zal u de volgende conversatie kunnen horen in een gevangenis ergens in de VS: "Waarvoor zit jij?" "Moord." "En jij?" "Diefstal." "En jij?" "Ik was beheerder van een BitTorrent node..."
In de VS is namelijk een man van 23 veroordeeld tot 5 maanden cel, plus vijf maanden huisarrest, omdat hij betrokken was bij een Bit Torrent knooppunt of node. De man runde die samen met twee andere personen. In totaal waren er meer dan 133.000 leden en zouden er zo'n 2 miljoen films geruild zijn, zo stelde de overheid.
De maker van BitTorrent, Bram Cohen, heeft zich wel gedistantieerd van elkeen die de BitTorrent technologie misbruikt voor illegale doeleinden. Verleden jaar november heeft hij een akkoord afgesloten met het MPAA om zichzelf te beschermen tegen wettelijke vervolging door de belangengroep van de filmindustrie. Niet dat zoiets veel uithaalt, want bij BitTorrent kan je nog altijd volop piraatsoftware, illegale films, muziek en tv-shows vinden...
http://www.betanews.com/article/BitTorrent_Admin_Gets_5_Months_in_Jail/1161969520

YOUTUBE SCHRAPT STEEDS MEER FILMPJES
Zoals zovele waarnemers voorspeld hadden, is uitgekomen: nu YouTube overgenomen is door Google, komen er steeds meer mediabedrijven aankloppen bij de populaire videosite met de eis bestanden te verwijderen - of betalen uiteraard.
Google, dat op het moment van de overname de YouTube gebruikers verzekerd had dat alles bij het oude zou blijven, kan die belofte niet nakomen. Een tweetal weken geleden werden dan ook bijna 30.000 clips van tv-shows, films en muziekvideo's verwijderd op verzoek van de Japanse auteursrechtenvereniging. En verleden week werd dan begonnen met het verwijderen van filmpjes afkomstig van Comedy Central, waaronder die van South Park.
Het wordt dus een flink stuk kaler bij YouTube en een stuk minder aantrekkelijk...
http://www.nytimes.com/2006/10/30/technology/30youtube.html?ex=1319864400&en=f455ffee43b2817d&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss

OOK MYSPACE WIL AUTEURSRECHTEN BESCHERMEN
Maandag heeft MySpace bekend gemaakt dat het voortaan zal samenwerken met het bedrijf Gracenote, om muziek die door de MySpace leden geplaatst is op de site, maar waarop auteursrechten berusten, op te sporen en te verwijderen.
Dat is een verandering in tactiek; tot hiertoe werd een koers gevaren die mogelijk is onder de Amerikaanse DMCA wet: de aanbieder van content, de ISP, moet zelf niet gaan controleren of content wel legaal is of niet, tot de auteursrechthebbende hem erop wijst dat er iets illegaals gebeurt - en dan moet hij meteen de betwiste content verwijderen. Nu zal MySpace dus proactief auteursrechterlijk beschermde content op de site opsporen.
Ook bij MySpace lijkt het lustige "alles kan, alles mag" leventje over te zijn...
http://www.techcrunch.com/2006/10/29/myspace-moves-to-protect-copyright-holders/

VAN HET KLEINE SCHERM NAAR HET GROTE WITTE DOEK
Het lijkt een trend te worden: sterren worden tegenwoordig gemaakt op het kleine scherm. Vroeger was dat ook zo eigenlijk, maar toen stond "klein scherm" voor tv - denk maar aan George Clooney, die bekend geworden is in de reeks E.R. en daarna schitterde op het witte doek. Maar tegenwoordig is dat kleine scherm dat van uw computer. En dan denken we natuurlijk aan Amanda Congdon, de voormalige gastvrouw van videosite Rocketboom. Die gaat binnenkort van start als media correspondente en videoblogger bij een groot tv-netwerk - welk kanaal dat is, wil Congdon nog niet kwijt.
En dan is er Joe Eigo, een specialist in de vechtkunst. Hij maakte filmpjes van zijn rare sprongen en zette die op het internet en verdiende 23.000 dollar - alleen al aan licentierechten voor zijn filmpjes. Want de man was zo slim zijn filmpjes op de Metacafe site te zetten, waar de maker van een filmpje betaald krijgt voor elke 1.000 keer het filmpje bekeken wordt.
Een interessante evolutie. Bij Businessweek vindt u meer achtergrond over het fenomeen.
http://www.businessweek.com/technology/content/oct2006/tc20061029_067558.htm

EMUSIC VRAAGT MEER VOOR ZIJN MUZIEK
Bij de website eMusic kan u muziek aankopen in DRM-vrij MP3 formaat en die u dus op alle mogelijke players kan afspelen. Dat vinden wij een goed principe, vooral omdat men daar een maandelijks abonnement kan nemen, in ruil waarvoor men een dertigtal songs mag downloaden, of meer, afhankelijk van het soort abonnement dat u neemt.
De muziek die u daar vindt zijn niet de grote namen uit de pop, maar wel namen van beginnende maar vaak steengoede artiesten, die u zal tegenkomen als u de podcasts beluistert van NPR All Songs, Coverville of Dave's Lounge. Wat ons dus echt aantrekkelijk leek en wij namen een abonnement.
Helaas, nu slaat eMusic zijn prijzen op. Het is te zeggen: de prijs van het abonnement blijft hetzelfde, u mag alleen minder songs downloaden. De prijs blijft, zelfs met die verhoging, nog altijd lager dan wat u betaalt bij iTunes en bovendien zijn zij DRM-vrij.
Volgens eMusic biedt de site nu veel betere songs dan in het begin. Er zijn 2 miljoen tracks te vinden, allemaal van onafhankelijke labels. In de beginperiode waren dat er slechts 250.000.....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061101-8129.html
http://www.emusic.com

SCRYBE SYNCING CALENDAR GAAT VAN START IN BÈTA VORM
"Rich application" is weer een van die modewoordjes, maar ditmaal gaat het om een term waar niet alleen veel lucht achter zit, maar krachtige toepassingen. Eigenlijk wordt ermee bedoeld: een toepassing die u op uw eigen pc zet, maar die ook een online poot heeft.
Zo ook Scrybe. Dat is een kalender en organizer, die in uw browser werkt, maar ook de gegevens bijhoudt op een server. U noteert uw afspraken en to-do lijstje en alles gaat naar de server. Bent u niet online, dan werkt u gewoon offline en zodra u terug een internetverbinding hebt, worden de gegevens gesynchroniseerd.
Het speciale aan de site is dat zij niet in Ajax of Java geschreven is, maar in Flash. Dat is een trend die zich de laatste tijd meer en meer manifesteert.
De site is nu officieel in bèta. U kan zich inschrijven en wachten op een uitnodiging en dan zelf uittesten of de site inderdaad zo handig is als het demofilmpje belooft.
http://www.techcrunch.com/2006/10/31/scrybe-syncing-calendar-has-launched-in-beta/
http://iscrybe.com/

COMEDY CENTRAL: ZO ZIET U ZE, ZO ZIET U ZE WEER NIET...
Eerder deze week hadden wij het over het feit dat YouTube steeds meer bestanden verwijdert die auteursrechterlijk beschermd zijn. Zo werden alle filmpjes van Comedy Central enkele dagen geleden verwijderd, wat ons deed denken: wie is er eigenlijk geïnteresseerd in een YouTube zonder al die "foute" content, met enkel maar filmpjes van de hond en de kat en de trouw van de buren?
Wel, wij waren te snel met onze conclusie. De Comedy Central filmpjes mogen terug geplaatst worden, zo heeft Viacom bekend gemaakt, het bedrijf achter Comedy Central. Wellicht is er geld van hand gewisseld, of zal dat binnenkort gebeuren, tussen Viacom en Google. (1)
Volgens blogger Mark Cuban zou Google trouwens de grote mediabedrijven geld toepassen om niet te procederen tegen YouTube voor inbreuken op de auteursrechten (2)
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061101-8126.html
http://news.com.com/2061-10802_3-6131148.html?tag=nl.e777

UTUBE SPANT PROCES IN TEGEN YOUTUBE
YouTube mag dan al erg populair zijn bij vele internauten, er waren tot voor kort toch ook nog heel wat gebruikers die nog nooit van de videosite gehoord hadden. Tot met veel ruchtbaarheid in de internationale pers aangekondigd werd dat Google YouTube overgenomen had. Meteen wou de hele wereld naar die site toe, maar niet iedereen wist hoe "YouTube" wel geschreven moest worden. En dus trokken heel wat mensen naar UTube, de site van een Amerikaanse bedrijf gespecialiseerd in buizen voor loodgieterij.
Uiteraard wou uTube profiteren van deze naamsverwarring en het vroeg aan Google of de zoekgigant niet geïnteresseerd was in de domeinnaam. Volgens geruchten zou uTube al een aanbod van 1 miljoen dollar afgeslagen hebben en hopen op minstens 2,5 miljoen dollar. Een hoop geld en Google leek niet geneigd zoveel geld neer te tellen voor deze domeinnaam.
Waarop uTube van tactiek veranderde. Het heeft nu een proces ingespannen tegen YouTube, omdat het zogezegd last ondervindt door al dat extra verkeer. Niet alleen de servers kraakten, maar bij uTube zou er regelmatig politie aan de deur gestaan hebben omwille van de problemen rond auteursrechten. Wat, als u het ons eerlijk vraagt, toch een beetje dubbelzinnig is van uTube...
http://techdirt.com/articles/20061101/151334.shtml

KOMT ER EEN TOUCH-SCREEN IPOD?
Er zijn al langer geruchten over een aanraakscherm voor de iPod, maar nu lijkt het erop dat Apple zelf voor het eerst toegegeven heeft dat die geruchten op waarheid gestoeld zijn. In een PDF document dat voor de ontwikkelaars bestemd is, bespreekt Apple de toekomst van de iPod Notes en daarin wordt verwezen naar touch-screen modellen.
Deze modellen zouden deel uitmaken van een volgende generatie iPods en Apple geruchtensite ThinkSecret meent te weten dat er al anderhalf jaar gewerkt wordt aan deze nieuwe toestellen. Die zouden een 10 cm groot scherm hebben - ruim groot genoeg dus voor een aanraakbediening.
http://www.betanews.com/article/Apple_Confirms_TouchScreen_iPod/1162490097
http://developer.apple.com/hardwaredrivers/ipod/iPodNotesFeatureGuideCB.pdf

GOOGLE DANKT DE BUG HUNTERS
Web 2.0 maakt furore op het internet, want het maakt interactiviteit van de bezoeker niet alleen mogelijk, maar ook supergemakkelijk en erg vloeiend. Maar er is wel een nadeel: hoe meer mogelijkheden de sites bieden, des te meer kans dat er is dat er ergens een beveiligingslek in zit.
Zo zouden zogenaamde scross-site scripting bugs oplichters in staat stellen om phishing aanvallen te lanceren. En door het namaken van verzoeken van de ene site aan de andere, kan een hacker een "vijandige" site maken die dan zijn verzoek naar een vertrouwde site doorgeeft, zonder medeweten van de internaut.
Veel gevaren dus. Hoe voorkomen dat hackers daar misbruik van maken? Google probeert het door de hackers op het goede pad te houden - door hen te belonen als zij de fout melden aan Google. Niet met geld, maar met eeuwige roem: als een brave internaut een fout ontdekt en dat aan Google meldt, wordt zijn naam vermeld op een speciale website.
In het verleden gaven softwarebedrijven ook een eervolle vermelding aan personen die bepaalde fouten opgespoord hadden; dat werd dan ergens in de release notes van de software vermeld. Maar met Web 2.0 wordt er helemaal geen software op de computer van de gebruiker gezet - alles geschiedt online. Daarom dat Google tot deze virtuele "dank u" wil overgaan.
Meer achtergrond over deze bug hunters in dit artikel bij CNet.
http://news.com.com/2100-1002_3-6131515.html
http://www.google.com/corporate/security.html

=== NAGEKOMEN BERICHT===

NORMAN INTRODUCEERT NORMAN ONLINE PROTECTION.

Positieve berichten bij het antivirusbedrijf Norman/SHARK. Nadat hun Norman Virus Control onlangs de "100% Award" kreeg van het
vermaarde instituut Virus Bulletin, lanceerde het bedrijf recent een beveiligingsoplossing voor bedrijven die virussen en ongewenste spammail verwijdert vóórdat deze het bedrijfsnetwerk kunnen bereiken. Norman Online Protection controleert en schoont e-mail op de servers van Norman, voordat deze naar de bedrijfsserver doorgestuurd wordt. Meer info vindt u in hun persberichten en op de website. [Filover]
http://www.norman.com/News/Press_releaseslocal/38607/nl
http://www.norman.com/News/Press_releaseslocal/38674/nl

BELGIË ZO SLECHT NOG NIET
BelgiŽ respecteert na Duitsland het meeste de online privacy van zijn burgers. Dat staat in een rapport van Privacy International (1) dat sinds 1997 de gegevensbescherming van burgers in de gaten houdt.
Het rapport houdt ook rekening met de mate waarin een overheid haar burgers bespioneert.
Ons land komt er goed uit, er zijn voldoende beschermingen ingebouwd. Nederland komt op de 23ste plaats, met de beoordeling 'systematisch falen om beschermingen toe te passen'. De slechtste spelers wereldwijd zijn MaleisiŽ en China, die bestempeld staan als Big-Brotherlanden, die al het online doen en laten van hun burgers traceren. De VS staan erin vermeld als een overheid die actief haar burgers volgt op het internet, iets beter dan Groot-BrittanniŽ, dat als enige EU-land in dezelfde categorie als China zit. Maar als je het rapport leest is het bedroevend hoe weinig landen inspanningen doen om de privacy van hun onderdanen te beschermen, en hoe veel landen inspanningen doen om die privacy net te ondermijnen.
Een vergelijkend overzicht vind je op het tweede adres. (2)[Peter Stuart]
http://www.privacyinternational.org/article.shtml?cmd%5B347%5D=x-347-545223"
http://www.privacyinternational.org/survey/phr2005/phrtable.pdf"
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

WETENSCHAPPERS DEMONSTREREN ONZICHTBAAR MAKENDE MANTEL
Het lijkt wel science fiction en het zou zo uit een jongensboek kunnen komen. Nochtans lijkt het een stukje dichterbij te komen: de onzichtbare mantel. Die zorgt ervoor dat microwave stralen afgebogen worden, zodat zij rond een voorwerp gaan dat onder de mantel verborgen zit en dus lijkt het alsof er niets onder de mantel zit.
Behalve erg leuk, zou deze uitvinding ook verschillende praktische toepassingen kunnen hebben, voor bijvoorbeeld communicatie of radar. Maar wat u natuurlijk het meeste interesseert, is: kan u ergens een demo van de technologie bekijken? En ja, dat kan - niet op YouTube, maar wel op de website van de universiteit in kwestie.
http://realmedia.oit.duke.edu/ramgen/news/invisibility.rm
http://www.techweb.com/wire/networking/193400649

VAMPIEREN: EEN REKENKUNDIGE ONWAARSCHIJNLIJKHEID
Vampieren kunnen niet bestaan - en het is nu bewezen. Door gewoon even na te denken en te rekenen. Dat is wat een professor in Florida edaan heeft. Hij was het beu dat mensen steeds meer aandacht schenken aan verhalen en mythes over vampieren en zombies en wou die verzinsels ontkrachten.
Hij legde het zo uit. Vampieren voeden zich met menselijk bloed - althans, dat is wat gezegd wordt. Eens een persoon gebeten is door een vampier, wordt hij zelf ook een vampier en zal hij bloed gaan zuigen bij andere mensen.
Welnu, op 1 januari 1600 waren er 536 miljoen mensen. Als de eerste vampier toen het levenslicht zag en per maand één persoon beet, dan zouden er op 1 februari 2 vampieren geweest zijn, 1 maart vier, enz. En twee en een half jaar later zou de hele bevolking omgevormd zijn tot vampieren en was er niemand meer over om al die vampieren te voeden.
We weten het - dit heeft niet veel te maken met internet en computers. Maar we konden het niet nalaten u dit verhaaltje mee te geven...
http://www.livescience.com/othernews/061025_vampire_debunk.html

MOTOROLA RAZR V3X
De redactie mocht enkele weekjes de nieuwe Motorola Razr V3x mobiele telefoon uittesten. En het beviel ons wel. De telefoon is gemaakt in een zogenaamd schelpmodel, dus met een deksel dat je open klapt. Dat heeft als voordeel dat je toetsen beschermd zijn tegen abusievelijk aanraken, maar ook dat je scherm vrij blijft van krassen. Ons telefoontje had een donkerblauwe rubberachtig aanvoelende (maar in werkelijkheid gecoate aluminium)bekleding op de buitenkant, wat hem een elegant doch robuust uiterlijk geeft, met daarin een schermpje dat in rusttoestand de tijd aangeeft.
Het klavier is in het donker erg duidelijk zichtbaar dankzij de blauwe contrastverlichting. De cijfers die je intikt verschijnen mooi groot op het scherm (3,3 x 4,5 cm werkruimte). Je kan bovendien de toetsen zelf programmeren en veelgebruikte functies rechtstreeks stoppen onder toetsen die je meteen bij de hand hebt.
Uiteraard is dit een multimediatelefoon met internetfuncties: mail, surfen, agenda, enz. Via de Bluetooth verbinding kan je handenvrij bellen in de auto - en natuurlijk ook op straat. Je kan muziekbestanden inladen en onderaan de telefoon zit er een luidspreker. Het geheugen kan uitgebreid worden met een extra kaartje.

Het opvallendste en het leukste aan de telefoon is echter de camera. Die kan maar liefst 2.0 mega pixels aan, wat voor mooie scherpe foto's zorgt. Er zijn twee lenzen: een eerste in de bovenklep, om foto's te nemen van wat zich voor jou bevindt (landschap en knop voor opnames dichtbij aanwezig). De tweede lens wordt echter zichtbaar als je de telefoon openklapt. Daardoor kan je niet alleen een foto van jezelf nemen en zie je jezelf als het ware in een spiegel, maar kan je ook videogesprekken voeren!
Onze conclusie: deze Razr is niet echt slank of licht te noemen, wel robuust en handig. Pluspunten: de camera en de videogesprekken. Een aanrader!
http://www.motorola.com/motoinfo/product/details.jsp?globalObjectId=95
http://www.motorola.be

NU OOK EEN DRAADLOZE MONITOR
Oef. Stilaan raken we die wirwar van draden op ons bureau kwijt. We hebben al een draadloos klavier, een draadloze muis. Maar die monitor bleef zijn staartje behouden.
Gelukkig komt ook daar nu een einde aan. Een nieuw toestel verbindt de DVI poort op uw pc naar die op uw monitor via een versleuteld 802.11 a, g of b netwerk.
Het toestel kan WXGA aan, 1366 x 768 pixels en is goed genoeg voor een 17 inch LCD scherm. Het is ook goed genoeg om u een hartaanval te bezorgen, want als u het aankoopt bent u maar liefst 995 dollar kwijt!
http://www.gizmodo.com/gadgets/wireless/wid101-makes-monitors-wireless-210503.php


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Open BSD 4.0 uit met nieuwe netwerk hardware drivers.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061101-8123.html

*** Microsoft zal Office Live op 15 november verschepen
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061031-8122.html

*** Google praat met de EU over Vista
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061031-8121.htmla

*** Ontwerp van Vista doosjes is al bekend
http://www.i4u.com/images/2006/windows-vista-box-photos.jpg
http://www.i4u.com/article6959.html

*** Google heeft Jotspot gekocht, een bedrijf dat werkt met Wiki's.
http://news.com.com/2100-1032_3-6131024.html?part=rss&tag=6131024&subj=news

*** Microsoft zou de suite Works gratis gaan uitbrengen, in antwoord op de vele gratis tools van Google: Writely, Spreadsheets...

*** Een van de populairste sites bij Yahoo momenteel is Konfabulator, waar u gratis widgets kan ophalen voor op uw site of blog.
http://widgets.yahoo.com/

*** Inplantbare chip helpt diabetici: de chip leest de glucosewaarden af en zendt ze door naar de pc. Gedaan met de dagelijkse prik!

*** Een nieuw klavier is ontworpen voor gebruik in hospitalen. Zoals geweten zijn klavieren echte stofnesten waar zich allerlei bacterieŽn ophopen. Vooral in hospitalen kan dit voor problemen zorgen. Er is nu een nieuw klavier uit dat veel gladder is, en bovendien een chip bevat die vertelt wanneer het klavier gereinigd moet worden.

*** Microsoft beseft dat een deel van de internauten altijd Firefox zal blijven gebruiken, en het herwerkt haar Live diensten zodat je die ook kan gebruiken vanuit de FF browser.


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


LILY ALLEN - CHERYL TWEEDY
[Pop] Deze week gingen wij voor onze keuze van songs te rade bij de podcast "NPR All Songs Considered." Beginnen we met Lily Allen, een jonge Britse, die in juli 2006 een hit had in het VK met "Smile". Op haar website kan u nog andere songs beluisteren. Vrolijke opgewekte muziek.
http://www.lilyallenmusic.com/

DAMIEN RICE THE ANIMALS WERE GONE
[pop] Deze jongeman, afkomstig uit Ierland, brengt heel delicate maar warme songs. Op de website van NPR kan u deze ontroerende song beluisteren, afkomstig uit het album "10" dat binnenkort uitkomt, op zijn eigen website vindt u korte samples van de songs van zijn andere albums.
http://www.damienrice.com/music.html
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc122/#rice

STEVEN BERNSTEIN'S MILLENIAL TERRITORY ORCHESTRA - BOY IN THE BOAT
[jazz] Een trompettist die ervoor bekend staat dat hij erg veelzijdige sprongen maakt in zijn carrière. Deze song is echte jazz voor rokerige jazzclubs!
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc120/#bernstein
http://www.stevenbernstein.net/

TOM WAITS - BOTTOM OF THE WORLD
[Pop] Deze zanger met zijn rauwe stem moeten wij u wellicht niet meer voorstellen. Al meer dan 30 jaar maakt hij songs die bijblijven. Binnenkort komt er een set van 3 cd's uit onder de naam "Orphans". Daarop 54 songs waaronder sommige van de meest experimentele projecten van Waits.
http://www.npr.org/programs/asc/archives/asc120/#waits
http://www.officialtomwaits.com/main.htm


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe minder je gelezen hebt, hoe minder je weet.
Maar wat je bent, hangt af van wat je toevallig gelezen hebt.
[Elias Canetti, Duitstalige schrijver en filosoof]
De nieuwe oogst


NETLINGO: HET INTERNETTAALTJE
Duizenden definities van woorden die te maken hebben met internet en de online wereld van zakendoen, technologie, communicatie. De site wordt netjes bijgehouden bevat ook leuke lijstjes zoals de top 20 internet acroniemen die elke beginnende interneut moet kennen, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.netlingo.com/

EVEN PLANNEN: ONLINE AFSPREKEN

Met vrienden of familie afspreken om samen ergens naartoe te gaan wordt heel gemakkelijk met deze site. Degene die het initiatief neemt voor het evenement moet zich registreren op de site en kan dan uitnodigingen sturen naar zijn vrienden; samen overleggen zij dan welk de meest geschikte datum is. Op de site kan u ook nog andere dingen afspreken zoals wie met wie gaat meerijden in de auto, enz.
[Taal: Nederlands]
http://www.evenplannen.be

ONEDATE: AANGENAME KENNISMAKING

De Nederlandse datingsite Onedate.nl oogt erg fris; zoals bij de meeste andere sites kan u zich hier aanmelden, een profiel aanmaken en op zoek gaan naar vrienden - of wie weet wel naar die speciale vriend of vriendin.
Er is ook aan de "volwassen" kant van het daten gedacht: wie de upgrade doet naar special member kan ook foto's met minder textiel plaatsen in een speciaal fotoalbum voor 18+.
Momenteel zijn er meer dan 7.500 leden, zodat u wellicht uw keuze wel zal vinden. De site is opgestart door een Nederlandse student, die de moed heeft de concurrentie aan te gaan met de grote sites.
[Taal: Nederlands]
http://www.onedate.nl

ASCIIOMATIC: ZET EEN FOTO OM IN ASCCI
Sommige letters en cijfers geven een donkerder aanzicht dan andere. Door hierop in te spelen kan u tekenen met asciitekens, heus waar! Op deze site kan u zelfs gratis een foto of afbeelding omzetten naar een ascii-tekening. Probeer maar!
[Taal: Engels]
http://www.typorganism.com/asciiomatic/

PAPERCD: MAAK ONLINE EEN HOESJE VOOR UW CD
Op deze site kan u een PDF bestand aanmaken, dat u kan afdrukken en omvouwen om een hoesje te maken voor een cd. U kan de namen van tracks toevoegen, de titel van het album, de artiest. Maar er bestaat ook een script waarmee u een iTunes playlist kan importeren. (Bron: Wim W)
http://www.papercdcase.com/

PORTAALSITE VOOR MARKETEERS
Een online schatkamer voor al wie zich met marketing bezighoudt. Hier vindt u links naar marketing nieuws, online zoeken, media nieuws, stratenplannen enz. De links zijn inderdaad topklasse (Bron: Wim W)
http://www.marketersportal.com/index.cfm

HOE MAAKT U EEN BACK-UP?
Op de site van Arian Visser vindt u een handige stap-voor-stap handleiding (in het Nederlands!) over het back-uppen van uw bestanden - iets wat helaas veel te veel mensen vergeten te doen. Tot ze onverwacht een virus tegenkomen, of hun harde schijf crasht en alle bestanden zijn weg! (bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://backupuwpc.arianvisser.nl/index.html

GRATIS PLUGINS VOOR PHOTOSHOP

Wie graag foto's bewerkt of grafisch bezig is, heeft uiteraard de Photoshop software op zijn pc staan. Voor die software bestaan er heel veel plugins, die bestemd zijn om specifieke taken uit te voeren. Op deze site vindt u een hele lijst met zulke plugins, voorzien van een quotering. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://thepluginsite.com/resources/freeps.htm

FEEDRAIDER: VOLG DE FEEDS
Deze site is onmisbaar voor al wie op de hoogte wil blijven over het laatste nieuws in het internetwereldje. U vindt hier namelijk de feeds van Digg, Del.icio.us, Boing Boing, YouTube en nog andere nieuwssites en blogs bijeen. Bovendien kan u de site aanpassen en bronnen toevoegen en wissen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.feedraider.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : GOOGLE MAPS
Op deze website tikt u een straat en gemeente in en de plaats wordt getoond op de intussen vermaarde satellietbeelden van Google Maps. U hoeft niet meer zelf te zoeken. Handig.
(taal : Engels) [Filover]
http://walweb.nl/walweb/picsfromspace/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : THE SIMPSONS IN REAL LIFE
De maker van dit filmpje maakte de intro van de gekende TV-serie The Simpsons na met echte personen. Leuk gedaan.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.youtube.com/watch?v=49IDp76kjPw

VRIJDAG FILMDAG : BORAT
OfficiŽle website van deze komische docufilm met de Brits-joodse komiek Sacha Baron Cohen (beter bekend als Ali G) in de hoofdrol.
In de Belgische zalen sinds : 1 november 2006
(taal site : Nederlands / Engels) [Filover]
http://www.boratfilm.be/
http://www.boratmovie.com/
http://www.imdb.com/title/tt0443453/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- ANN VAN ELSEN
De officiŽle homepage van deze ex-miss BelgiŽ.
http://www.ann-van-elsen.be

- WENDY VAN DIJK
Deze actrice was recent te zien als schaatster op het ijs in "Dancing on ice". We kennen haar o.a. van "Ushi".
http://www.wendyvandijk.nl/

- DIRK KUYT
OfficiŽle website van deze Nederlandse profvoetballer, speelt nu bij Liverpool FC.
http://www.dirkkuyt.nl/

- MARK VAN BOMMEL
OfficiŽle website van deze Nederlandse profvoetballer, speelt nu bij Bayern Munchen.
http://www.markvanbommel.nl/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Snelle e-mail op mobieltje
Google heeft zijn e-maildienst Gmail aangepast voor de mobiele telefoon.
http://www.ad.nl/multi-media/article767308.ece
- Digitaal trekken van lootjes populair
Het digitaal trekken van lootjes voor Sinterklaas- of Kerstcadeautjes wint enorm aan populariteit.
http://www.ad.nl/multi-media/article764217.ece
- Dikke vrienden met Ďslimmingí
Foto van iemand genomen die wat ruim in het vel zit? Maak vrienden en klik in de camera even op het menu Ďslimmingí.
http://www.ad.nl/multi-media/article750127.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://digitaal.fan.tv
- Demonstratie Windows Vista
Leun achterover, kijk naar deze video, en over in tien minuten weet heel veel meer over de aankomende versie van MS Windows.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16762
- Videoriem
De EgoKast videoriem is een opvallende accessoire. Deze mediaspeler draag tijdens het uitgaan je op je buik, terwijl deze fitsende videi's en animaties afspeelt.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16562
- Gratis voorlichtingsdag van Apple
12 december organiseert Apple in Amsterdam het gratis evenement Creativity Remixed. Hier krijg je alle informatie over fotografie, video en muziek. Schrijf je gratis in!
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16717

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Thuisbioscoop Hitachi PJ-TX300
Met de home cinema-projector Cine Master PJ-TX300 heeft Hitachi een opvolger in huis van de succesvolle PJ-TX200.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2623
- MacBook Pro notebooks van Apple schakelen versnelling hoger
Apple introduceert vandaag een nieuwe reeks MacBook Pro-notebooks.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2615
- Betaalbare seniorentelefoon
De firma Audility Europe heeft samen met De Leefboom een betaalbare seniorentelefoon ontwikkeld
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2613

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Greenpeace-actievoerders buitengewipt op Mac Expo
Actievoerders, die op de Mac Expo aandacht vroegen voor de "Green My Apple" campagne, werden door de expo-directeur aan de deur gezet wegens overlast.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15719&style=34360
- Dell : 2 GB RAM-geheugen voor Vista
Windows Vista heeft duidelijk grote honger. Om met alle gemak gebruik te kunnen maken van het nieuwe OS van Microsoft moet worden geïnvesteerd in een RAM-geheugen van 2 GB. Dit is althans de boodschap van de grote baas van Dell, Kevin Rollins.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15723&style=34360
- Alcatel en Samsung verenigd rond de mobile TV
Alcatel en Samsung Electronics hebben een akkoord getekend om mobiele telefoons te ontwikkelen die compatibel zijn met de evolutie van de DVB-H standaard in S-band (diffusie per satelliet). De twee reuzen uit de telecomsector zullen werken aan testen die de interoperabiliteit van hun technologieŽn nagaan. Ze zullen beiden de standaardprocedure voor de gezamenlijke oplossing in het kader van het DVB Forum ondersteunen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15725&style=34360

*** PC WORLD BELGIUM
- Pzizz: even een dutje doen!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/fun--games/pzizz-even-een-dutje-doen.cfm
- Botnets verantwoordelijk voor toegenomen spam
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/beveiliging--anti-virus/botnets-verantwoordelijk-voor-toegenomen-spam.cfm
- Validatie nu ook verplicht voor Microsoft Office
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/kantoorsoftware/validatie-nu-ook-verplicht-voor-microsoft-office.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Zoekmotoren: medische informatie bijzonder populair maar zelden geverifieerd
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3364
- E-mail en surfgedrag van Belgische werknemers gecontroleerd
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3352
- Janus Friis (Skype) werkt aan Web TV concept
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3347

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Malware van een nieuwe generatie op komst
http://be.theinquirer.net/2006/11/malware_van_een_nieuwe_generat.html
- Reis naar de VS met een lege laptop
http://be.theinquirer.net/2006/11/reis_naar_de_vs_met_een_lege_l.html
- Vlaamse overheid publiceert formulieren met metadata
http://be.theinquirer.net/2006/10/vlaamse_overheid_publiceert_fo.html#more

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- 'PlayStation 3 verbruikt 380W'
http://tweakers.net/nieuws/45049/PlayStation-3-verbruikt-380W.html
- Internationale 'netwet' voorgesteld op VN-internetconferentie
http://tweakers.net/nieuws/45033/Internationale-netwet-voorgesteld-op-VN-internetconferentie.html
- Correlatie tussen tv-kijken en autisme gevonden
http://tweakers.net/nieuws/45024/Correlatie-tussen-tv-kijken-en-autisme-gevonden.htmlWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Frans-Grieks filmregisseur - http://nl.wikipedia.org/wiki/Costa-Gavras
* Ziekenhuis dat volledig is gespecialiseerd in houding en beweging - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Maartenskliniek
* Engels film- en toneelacteur die gespecialiseerd was in slechteriken - http://nl.wikipedia.org/wiki/George_Coulouris
* Geschiedenis van Terwaan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Terwaan
* Bedrijf dat sotware-ontwikkeling doet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Invens
* Franse marine - http://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_marine

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* De stemcomputer is de laatste tijd in Nederland verdacht - http://nl.wikipedia.org/wiki/Stemcomputer

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over San Francisco - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:San_Francisco

Wikiraadsel: Op welk eiland van IndonesiŽ zijn de meeste inwoners Hindoe? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061102

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautYOUTUBE TOOLS 7: YOUTUBE WIDGET
In onze reeks YouTube tools is er eentje dat rechtstreeks komt van Mac: de YouTube Widget. Die zorgt dat al uw YouTubes video's op uw Dashboard verschijnen. Er zijn drie categorieŽn: Tag (lijst met alle video's geklasseerd per tag), User (geklasseerd per gebruiker) en List (een keuze lijsten).
http://www.apple.com/downloads/dashboard/movie_tv/youtubewidget.html

YOUTUBE TOOLS 8: THE WORLDTV INTERNET CHARTS
Deze site brengt u een overzicht van de populairste videoclips die op het internet te vinden zijn van vier grote internet tv-sites.
http://www.worldtv.com/charts/

DE STROOM AAN NIEUWE GOOGLE PRODUCTEN HOUDT NIET OP

De steeds langer wordende lijst met Google-producten is nauwelijks meer bij te houden.
De bekendste (zoals gebruikelijk zijn de meeste nog in bètafase):

* Google homepage (www.google.nl/ig): Persoonlijk aan te passen zoekpagina.
* Blogger (www.blogger.com): Uw eigen gedachtegoed op internet publiceren.
* Google Desktop search (desktop.google.nl): Makkelijk zoeken in persoonlijke gegevens op de eigen computer.
* Google Toolbar (toolbar.google.nl): Deze toolbar is erg populair omdat het de browser uitbreidt met extra functionaliteit. Met name de mogelijkheid om de door Google gehanteerde pagerank van een webpagina te achterhalen, is zeer interessant. Er is ook een Toolbar voor bedrijven (www.google.nl/tools/toolbar/T4/enterprise).
* Google AdWords en AdSense (www.google.nl/intl/nl/ads): Zoekwoordgericht adverteren en gerelateerde advertenties plaatsen op een website.
* Google Sitemaps (www.google.nl/webmasters/sitemaps): Website beheertool met uiteenlopende mogelijkheden.
* Google Analytics (www.google.nl/analytics): Statistieken van websites.
* Google Code Search (www.google.com/codesearch): Zoekmachine speciaal voor programmeurs.
* Google Alerts (www.google.nl/alerts): Houdt u per e-mail op de hoogte van recente publicaties gebaseerd op uw zoekopdrachten.
* Google Video (video.google.nl): Uw eigen video's delen, maar vooral lachwekkende video's van anderen bekijken. Goed voor een avondvullend programma! Ververs de pagina (met de toets F5) voor het tonen van nieuwe filmpjes. PS: Google heeft recent het populaire YouTube voor $1,65 miljard overgenomen (www.youtube.com, kies het tabblad Videos en klik op All Time voor de populairste filmpjes).
* Google Store (www.googlestore.com): Google-gadgets aanschaffen.
* Gmail (gmail.google.com): Gratis webbased e-mailadres (met forwarding/POP3-toegang!) met inmiddels 2,5GB opslagruimte. Gmail is zeer populair maar ook omstreden omdat de e-mail wordt gescand voor het tonen van gerelateerde advertenties. Op dit moment hebt u nog een uitnodiging nodig voor de aanmelding.
* Picasa (picasa.google.nl): Een van de beste gratis fotobeheerprogramma's.
* Google Earth (earth.google.com): Satellietbeelden met ongekende mogelijkheden.
* Google Maps (maps.google.nl): Een bijzonder snelle, wereldwijde wegenkaart. Deze kaart is bijzonder omdat je satellietbeelden over de kaart heen kunt projecteren. Daarnaast is het mogelijk om Points of Interest (POI) te achterhalen. De berekende routes zijn echter niet de meest efficiŽnte, wellicht dat dit opgelost is als Google Maps uit de bètafase komt.
* Google Talk (www.google.nl/talk): Instant messaging en bellen over internet (tegenhanger van MSN).
* Google News (news.google.nl): Verzameling van het laatste nieuws van verschillende nieuwsbronnen.
* Google Labs (labs.google.com): Nog veel meer nieuwe ideeŽn waaraan wordt gewerkt en wellicht voor verassingen kan zorgen.

[Sjeef] Met dank aan SchoonePC Nieuwsbrief:
http://www.schoonepc.nl/nieuwsbrief/google_producten_en_historie.html

OPSTARTDISKETTE MAKEN (XP)
Bent u van plan Windows XP op een lege schijf te installeren, dan hebt u natuurlijk een opstartdiskette nodig. Helaas vindt u deze niet in de doos van Windows XP.
Ook de oude Windows 98 opstartdiskette (mocht u die nog ergens hebben liggen) biedt geen uitkomst: XP laat zich namelijk niet via MS Dos installeren.
Omdat u zonder bootable cdrom lezer nu eenmaal geen besturingssysteem kunt installeren, hebt u dus een specifieke Windows XP opstartdiskette nodig die in Windows XP kan worden aangemaakt.
Een klassiek voorbeeld van de kip ei discussie.
Gelukkig biedt het internet uitkomst.
Op deze pagina (1) vindt u de download voor de Professional Edition en op deze pagina de download voor de Home Edition.
Na het downloaden van het bestand kunt u het via de verkenner starten door er dubbel op te klikken. Het zelfuitpakkend bestand zal u nu om 6 diskettes vragen waarna u opnieuw kunt opstarten met diskette 1 in het diskettestation. De rest wijst zich vanzelf.
De diskettes bevatten alle benodigde drivers om de cd-rom aan te sturen, zodat u alsnog Windows XP op een lege schijf kunt installeren.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=535D248D-5E10-49B5-B80C-0A0205368124&displaylang=nl
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=15491F07-99F7-4A2D-983D-81C2137FF464&displaylang=nl

Bron: Digiweetjes

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


AUDIOSHELL: MEER ZIEN VAN AUDIOBESTANDEN
Windows - freeware
Dit progje nestelt zich in de shell van Windows Explorer, zodat u muziektags kan bekijken en meteen kan bewerken vanuit Windows Explorer. U kan zelfs tags van een hele groep ineens bewerken.
http://www.softpointer.com/AudioShellHistory.htm

ZULUPAD: NOTABOEKJE OP STEROÏDEN
Windows - freeware
Deze software zorgt voor een plaatsje waar u allerlei nota's kan opschrijven, afspraakjes, to-do lijstjes, favoriete websites, enz. Eigenlijk wordt Notepad gecombineerd met een wik, want u kan woorden in verschillende documenten naar elkaar laten linken. (Bron: Wim W)
http://www.gersic.com/zulupad/index.html

FREE CD RIPPER: SNEL CD'TJES RIPPEN
Windows - 1,1 MB - Freeware
Met dit progje kan u audio rippen met de snelheid van een TGV trein!
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/6059/2/free_cd_ripper/index.html

PONGGL: INTERGALACTISCHE PINGPONG
Windows - 2 MB - freeware
Een eerbetoon aan het mythische Pong, een van de eerste computerspelletjes - waar is de tijd!
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/6061/2/ponggl/index.html

DRIVER MAGICIAN LITE
Windows - 1,53 MB - freeware
Dit progje is onontbeerlijk wanneer u een herinstallatie overweegt van uw pc: het maakt een lijst op van alle drivers op uw pc en maakt daarbij een onderscheid tussen de eigen Windows drivers en die van derden afkomstig zijn. Bovendien zal het alle drivers die u aanvinkt, kopiŽren naar een extern opslagmedium (dvd of cd), zodat u na de herinstallatie van uw pc meteen weer aan de slag kan.
http://www.drivermagician.com/Lite.htm

SPLICE: MUZIEK BEWERKEN
Met deze online flashgebaseerde audio sequencer kan u beats bewerken, mixen en mashen. Het resultaat kan u bewaren en delen met de rest van de wereld.
http://www.splicemusic.com/

VRIJDAG MACDAG: GOOGLE SKETCHUP
Mac OS X - 36,7 MB - freeware
Met dit progje kan u 3D tekeningen maken; het is heel gebruiksvriendelijk maar erg krachtig. U tekent een plattegrond en de hoeken en het progje vult de 3D geometrie aan.
http://www.download.com/Google-SketchUp/3000-2187_4-10548479.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: GRAPHICCONVERTER
Mac OS X 10.2 - 12 MB - shareware
Een all round beeldbewerker, met high-end tools. Verschillende beeldformaten worden ondersteund en u kan ook bestanden in serie converteren (batchconversie).
http://www.download.com/GraphicConverter-OS-X-/3003-2197_4-10547192.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Medewerker Eddy heeft nog een tip:
<<<
Hilde,

Vorige week had je een bespreking over het maken van een kalender.
Dat was maar een simpel iets.
Ik heb een veel betere !!!
Zeker handig voor een jaarkalender van dit jaar of 2007 of 2008 ..... enz.

http://timeanddate.com/

Selecteer onder "Calendar Generator" het jaartal EN Belgium. Jawel BelgiŽ.
Klik op "create calender".
En nu komt het: onder de kalender kan je nog heel wat extra's (hoeft
geen uitleg) selecteren waaronder de "holidays". Jawel de officiŽle
feestdagen van BelgiŽ worden in kleur gezet.
Wanneer je nu op "show calender" klikt dan wordt een PDF document
gemaakt. Dit kan je printen of op je harde schijf bewaren.

Hier houdt het nog niet op.
Scrol verder naar beneden en onder "Other calenders" klik je op "Custom
calendar".

Hier geef ik geen verdere uitleg. Dit is het neusje van de zalm en is
een verassing.

Groetjes,

Eddy

...en zoals altijd : Netties is super !!!
>>>>
Bedankt, Eddy!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter

Lezen is voor de geest wat beweging is voor het lichaam.
[Richard Steele, Engels schrijver]