Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 2/11/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 472van 28/10/2006

Gegroet lezers,

Als inleiding op dit nummer willen wij u er graag even op wijzen dat het mogelijk is dat u in de toekomst de namen van sommige medewerkers ook vermeld ziet bij andere publicaties. Wees niet ongerust: dat wil niet zeggen dat zij NeTTies "ontrouw" geworden zijn; of dat de artikels die elders verschijnen Netties concurrentie aandoen (of omgekeerd). Er is nu eenmaal zoveel nieuws te vertellen dat er voor een redacteur altijd wel iets te schrijven valt, en voor elk doelpubliek op een andere manier vertolkt kan worden, met andere accenten of achtergronden. Het is een hele eer voor Netties dat deze medewerkers hun tijd willen steken in dit project, dat toch nog altijd op niet-commerciŽle basis gestoeld is.

Dit gezegd zijnde, overlopen wij even wat u in dit nummer vindt. Allereerst een hele reeks sites voor Halloween - want er valt niet naast te kijken: tegenwoordig moet en zal u meedoen aan dit feest, dat pakweg 15 jaar geleden niet eens bekend was bij ons! Verder hebben wij onze reeks met tips voor YouTube tools verder gezet, en krijgt u uiteraard de gebruikelijke internet-, soft- en hardwarenieuwtjes. Wij vestigen ook uw aandacht op het feit dat wij deze week voor onze muziek zijn gaan aankloppen bij MySpace - wat het groeiende belang van deze site bij het doorbreken van nieuwe bands benadrukt.

Wij willen met deze enkele lezers danken die ons in een mail verteld hebben hoe graag zij NeTTies lezen, en onze keuze van artikels appreciŽren. Wij schuiven met veel plezier dit complimentje door naar onze medewerkers, die met trots deze pluim op hun hoed mogen steken!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MPAA VINDT NIEUWE SCOUTS-BADGE UIT: BRAVE DOWNLOADER
In de strijd tegen de piraterij is het MPAA niet verlegen en schakelt het alle middelen in die het kan vinden. Ook de scouts. Wie ooit bij deze jeugdvereniging geweest is, weet dat hij insignes en badges kan verdienen voor verschillende dingen, zoals Eerste Hulp, Burgerschap enz. Daarvoor moet de scout dan enkele proeven afleggen, waarna hij/zij de badge op das of hoed mag aanbrengen.
Nu heeft het MPAA in samenwerking met de scouts uit Los Angeles een nieuwe badge bedacht, de "Respect Copyrights". Die kan verdiend worden wanneer de "altijd paraat" scout eerst wat informatie (lees: propaganda) leest over wat hij als brave downloader wel en niet mag doen. Hij moet ook een voordracht geven - en de brochure van het MPAA geeft enkele suggesties: "Doe onderzoek naar P2P websties, beschrijf voor uw patrouille wat dat zijn en hoe zij soms gebruikt worden omillegaal bestanden te ruilen". De scouts worden ook aangemoedigd om MPAA Parent File Scan te draaien, waarmee P2P software en alle mediabestanden op een harde schijf opgespoord worden - of die nu legaal zijn of niet. Maar wat moeten de scouts doen als zij ontdekken dat bijvoorbeeld broer- of zusterlief op de gezinscomputer illegale bestanden gezet heeft? Is "verklikken" de volgende badge in de reeks?
Illegaal kopiŽren en piraterij is fout, dat staat buiten twijfel. Maar om kinderen van zo jong af te indoctrineren in plaats van een debat aan te gaan over DRM, dat lijkt ons echt niet fijn.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20050128-4563.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061020-8044.html

GRATIS MUZIEK BIJ HET INTERNET ARCHIVE
Om nog even door te gaan over muziek en legale downloads: waarom zou u eigenlijk al die moeite doen om illegale muziek te gaan downloaden, vervolging te riskeren, en het gevaar lopen dat u virussen en spyware binnenhaalt bij de p2P diensten, als u op zoveel plekken gratis legale muziek kan vinden?
Wij hadden het al over Magnatune, waar steengoede muziek gratis gedownload kan worden. Er zijn de podcasts soals NPR All Songs Considered, Dave's Loung, Coverville, die u nieuwe muziek leren kennen. Er zijn sites zoals EMusic waar u, mist betaling van een abonnement van 15 euro per maand, muziek vindt zonder DRM. En wij voegen nog een site aan dit lijstje toe: het Internet Archive. Daar vindt u meer dan 39.000 concerten die u gratis kan beluisteren/donwloaden, maar ook meer dan 101.000 songs, ondergebracht in 500 sub-categorieŽn. U kan zoeken op basis van media, sleutelwoord, collectie enz.
http://www.archive.org/index.php

LE NOUVEAU IE7 EST ARRIVE!
Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is hij hier dan toch, de nieuwe versie van de IE browser. Die bevat langverwachte verbeteringen, zoals een betere interface, tabblaadjes, beter printen en zoeken, ondersteuning voor RSS, beveiliging enz.
De software was nog maar pas uit, of beveiligingsbedrijf Secunia beweerde al meteen dat er een bug in de browser zat. Daarop ontspon zich een welles-nietes spelletje waarvoor wij niet de know-how (noch de interesse) hebben om te onderzoeken wie nu gelijk heeft. (1)
Zoals u weet heeft de Firefox browser de "extensies" - handige toevoegingen die specifieke taken vervullen, en die u naar eigen keuze kan toevoegen. IE heeft ook iets gelijkaardigs, de "add-ons". Helaas zijn veel van die extra progjes niet gratis, en het lijstje is momenteel eerder beperkt.
Twee progjes worden echter door IE zelf aangeprezen als nuttige add-ons - en dat is natuurlijk een meevaller voor de makers van die software, want zo krijgen zij in één klap een heel pak gebruikers erbij.Wijzelf zijn al een tijdje enthousiaste gebruikers van Stumble Upon, een handige toolbar waarmee u nieuwe sites kan ontdekken in verschillende categorieŽn. De sites die u tegenkomt bij het surfen kan u bovendien bespreken en aanbevelen aan anderen. MOmenteel zijn er 1 miljoen mensen die deze tool gebruiken.
De tweede tool is Trailfire, die reeds bestond als extensie voor Firefox, waarmee u commentaar kan toevoegen op een website - dat kan tekst zijn, afbeeldingen, video's en audio.
http://www.betanews.com/article/Secunia_Exploit_Truly_Does_Affect_IE7/1161359538
http://mashable.com/2006/05/16/stumbleupon-has-875000-users/
http://mashable.com/2006/08/16/trailfire-launches-advanced-social-bookmarking-tool/

MAG EEN NEWSREADER ADVERTENTIES PLAATSEN NAAST DE FEEDS?
Newsgator is een prima progje, waarmee u newsfeeds kan lezen. De software zorgt ervoor dat alle koppen netjes in het progje getoond worden. Maar verleden week ontstond er opschudding: plots verschenen er ook advertenties naast de artikels die in Newsgator getoond worden. En dat was niet netjes - want zo maakte Newsgator winst op de kap van degene die de artikels geschreven hadden.
In dit artikel op het blog van Calacanis leest u wat de blogger zelf aanvaardbaar vindt en niet - en wij kunnen hem daarin bijtreden. Deze probleemstelling is enkel een verlengde van de hele discusie die de laatste weken ontstaan is, door het proces dat de Franstalige Belgische kranten via Copiepresse ingespannen hadden tegen Google. Zoals u weet heeft Google toen in kortgeding bakzeil moeten halen, en heeft het de links naar artikels van deze kranten verwijderd. Verleden week werd bekend dat Copiepresse ook de MSN.be site op de korrel nam. Microsoft heeft laten weten dat het eveneens de links naar Franstalige krantenartikels verwijderen zal, zonder daarom toe te geven dat Copiepresse gelijk heeft.
Over deze zaak is uiteraard nog niet het laatste woord gezegd, en is er dringend een debat nodig. Hopelijk brengt de uitspraak ten gronde in de zaak Copiepresse vs. Google wat helderheid...
http://www.newsgator.com/
http://www.calacanis.com/2006/10/22/newsgator-is-not-stealing-our-content/

GELUKKIGE VERJAARDAG, IPOD!
Maandag was het exact vijf jaar geleden dat de iPOd het daglicht zag. Sindsdien heeft het draagbare muziekspelertje de wereld stormenderhand veroverd - alhoewel menigeen dacht, toen de iPod eerst uitkwam en 399 $ kostte, dat het een gadget zou blijven, enkel voor een niche publiek bestemd. Sindsdien zijn er echter al meer dan 67 miljoen iPods verkocht!
Dat succes van de iPod heeft echter ook zijn keerzijde. Want die hebbedingetjes blijken erg gewild onder dieven en overvallers. De Britse krant The Guardian blokletterde zelfs "Politie wijt 5% stijging overvallen aan explosie iPod" - net alsof het succes van de iPod verantwoordelijk zou zijn voor de stijging in het aantal overvallen. In het artikel zelf wordt echter genuanceerd: het is niet de fout van de iPod, maar doordat er steeds meer persoonlijke elektronicaspullen "zoals de iPod" meegedragen worden, zijn nu ook gewone burgers het doelwit van straatrovers.
http://www.mercurynews.com/mld/mercurynews/15817321.htm
http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2006/10/23/5709
http://www.guardian.co.uk/crime/article/0,,1926844,00.html?gusrc=rss&feed=11

OOK FIREFOX LANCEERT NIEUWE VERSIE BROWSER
De Firefox 2.0 is zopas uitgebracht door Mozilla. Daarbij zijn de opvallende nieuwigheden: verbeteringen bij de beveiliging en de tabblaadjes, snellere prestaties, verbetering bij de extensies. Er zit nu ook een ingebouwde spelcontrole in, en een anti-phishing tool.
Firefox 2.0 kon reeds sinds maart in bèta-versie uitgetest worden door de internetgemeenschap - iets wat velen ook deden. Deze nieuwe versie maakt komaf met de bugs die nog in de software zaten, en wij raden u dan ook aan om zo snel mogelijk de software te downloaden.
Toch nog even dit. In het forum van BetaNews merkt een van de posters op dat de browser een fout bevat, die door onverlaten misbruikt kan worden om de browser te doen crashen. Er staat een link bij naar een website waar u dit effect kan uittesten. Wij herhalen de link niet - u mag het zelf op eigen risico uitproberen!
http://www.betanews.com/article/Mozilla_Launches_Firefox_20_Browser/1161617884

ZAL JE BETAALD WORDEN OM SONGS TE RUILEN MET JE ZUNE?
Zoals je weet zal de nieuwe Zune player van Microsoft, die de doodgeverfde iPod killer zou moeten worden, ook een ingebouwde WiFi tool hebben. Daarmee kan je dan songs draadloos naar een vriend doorsturen, die de song enkele dagen kan bijhouden, waarna hij ofwel de song moet aankopen, ofwel de song ziet verdwijnen.
Nu gaan er geruchten dat Microsoft jou een zeker aantal "kredieten" zal geven, een soort commissie, wanneer je vriend de song die jij doorgestuurd hebt, ook aankoopt. Die kredieten kan je dan inwisselen voor gratis muziek of andere spulletjes van de Zune Marketplace.
Als het waar is, is het niet zo'n slecht idee. En als het niet waar is - dan zou Microsoft hier toch eens goed over moeten nadenken!
http://www.gizmodo.com/gadgets/portable-media/rumor-zune-to-pay-you-for-sharing-songs-209767.php

NOG HET PROBLEEM OVER ONLINE CONTENT
Wij komen nog even terug op het artikeltje van gisteren, over de News Gator nieuwslezer die plots advertenties ging zetten naast feeds en artikels. Want bij Techdirt vonden wij een interessante beschouwing over het probleem.
Het komt er eigenlijk op neer dat sommige nieuwssites en aanbieders van content (o.a. News.com) vinden dat Google niet correct handelt, omdat de zoekmachine geld verdient met de content van anderen. Zij vergeten daarbij twee dingen. Een: die content is (in de meeste gevallen toch) gratis te raadplegen op de eigen site. Twee: Google betaalt hen wel degelijk - maar niet met geld, wel met extra verkeer dat naar die site gebracht wordt.
Hetzelfde principe kan u ook toepassen op het probleem rond het boekenproject van Google. Sommige uitgevers willen niet dat Google hun boeken inscant zodat zij online doorzocht kunnen worden. Zij vergeten daarbij wel dat zij meer boeken kunnen verkopen als Google die boeken online bekendheid geeft...
Leest u zelf maar. Het is en blijft echter een heel ingewikkelde situatie.
http://techdirt.com/articles/20061023/140659.shtml

BINNENKORT: DE YOUTUBE VOOR HET MOBIELTJE
Steeds meer mensen maken een foto of filmpje, speciaal voor op het mobieltje. Zij ruilen onder elkaar die foto's en filmpjes, en zo ontstaat er een soort van YouTube-cultuur voor het mobieltje. In het VK is er een nieuwe dienst ontstaan, "See Me TV", die in een mum van tijd razend populair geworden is. Er zijn al meer dan 100.000 amateur video's en foto's, die samen al meer dan 12 miljoen keren gedownload zijn.
Dat is natuurlijk leuk voor de operatoren, want het betekent kassa! Zij mogen extra gesprekken en bandbreedte aanrekenen voor content die hen toch niets kost. En binnenkort zouden in Europa Mobile Streams en MTV Europe van start gaan met FunkySexyCool, een mobiele sociale dienst, die werkt met foto en videoprofielen en een stemsysteem.
Het mobieltje wordt nog leuker dan het nu al is!
http://gigaom.com/2006/10/23/mobile-user-generated/

MICROSOFT GEEFT KORTINGSBONNEN VOOR VISTA UPGRADE
Gaat u nu nog een nieuwe pc kopen? Neen hoor, u wacht, net als de rest van de wereld, tot Windows Vista uitkomt, en u meteen een bakje kan kopen met het nieuwe OS erop. Dat is natuurlijk een ramp voor de computerwinkels, die hun verkoop geblokkeerd zien tot begin volgend jaar.
Maar er is hoop op beterschap. Microsoft heeft beloofd dat al wie met de eindejaarsfeesten een computer aankoopt, een bon krijgt om gratis of tegen een grote korting te upgraden naar Windows Vista.
Het programma gaat nu donderdag van start, en de volgende PC makers zouden alvast meedoen: HP, Gateway, Compaq, Dell - althans, voor de VS, maar wij veronderstellen dat ook in Europa zulke couponnetjes te krijgen zijn.
Of dat de gebruiker zal overhalen, is echter nog de vraag. Zo'n upgrade is altijd een beetje risky business, en de meeste gewone internauten staan niet te springen om zo'n upgrade zelf uit te voeren...
http://www.usatoday.com/tech/products/2006-10-25-vista-coupons_x.htm

WEIRD AL IN DE TOPHITS DANKZIJ INTERNET
Al 30 jaar timmert "Weird Al" Yankovic aan de weg. 12 albums heeft hij al gemaakt. Hij had al wel een hitje met zijn persiflage op "Beat it" van Michael Jackson: "Eat it". Maar nu heeft hij eindelijk een grote hit: zijn nieuwste album, "Straight Outta Lynwood", is op 10 binnengekomen in de Billboard 200 in de VS.
En dat heeft hij allemaal te danken aan het internet. Zijn muziekvideo "White and Nerdy" was meteen na release erg populair en trok als een razend vuurtje doorheen videosites zoals YouTube. Bij YouTube bereikte zijn song een heel ander publiek, dat anders nooit van hem gehoord zou hebben. En dankzij zijn vermelding in de top 5 downloads bij iTunes is hij nu een heuse "singles artist" geworden. En ook op die andere pijler van de alternatieve muziekindustrie, MySpace, heeft Weird Al succes: daar heeft hij zich 213.000 "vrienden" verworven sinds hij zijn profiel aanmaakte in juli.
De muziekindustrie zal het niet graag horen; zij heeft altijd gratis, niet-DRM downloads bestreden alsook door gebruikers geüploade muzuiekvideo's op YouTube. En toch zijn het die elementen die in een virale koorts een song tegenwoordig in de top 10 kunnen brengen...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061024-8064.html

EMI - PARLEPHONE ZOEKT TALENT ONLINE
We blijven nog even in het muziekwereldje. Hoezeer het de platenindustrie ook tegen de borst mag stuiten, de macht van het internet, de "user generated" content sites, de videosites valt niet te ontkennen.
Alvast één platenlabel heeft de mogelijkheden van het internet met beide handen aangegrepen: EMI / Parlephone. Dat opent een online portaalsite voor beginnende zangers en bandjes. Die kunnen hun muziekbestanden uploaden via een nieuwe software, ontworpen door een voormalige muzikant. En zij kunnen hun foto's ook rechtstreeks bij Parlophone publiceren.
Handig voor de bands, maar ook voor Parlephone zelf, dat haar elektronische mailbox steeds meer zag uitpuilen door alle bandjes die hun materiaal wilden presenteren. Met de portaalsite heeft parlephone voor zichzelf een efficiŽnte manier gevonden om de songs te beluisteren en te kwoteren. En de artiest wordt verwittigd wanneer hun song besproken werd.
http://www.usatoday.com/tech/news/2006-10-24-emi-online-demos_x.htm

IE7 ADRESBALK BEVAT FOUT
Het is toch wat. Nog maar pas is de nieuwe versie uit van de IE browser, of er is al een fout ontdekt. Beveiligingsbedrijf Secunia meldde dat de adresbalk van IE7 een fout veroorzaakt in popup vensters, die een vervalst adres kunnen bevatten.
Hierdoor kan een snoodaard een speciale URL aanmaken, die speciale karakters bevat, zodat sommige stukken van het adres verborgen worden. Tot hiertoe zijn er nog geen gevallen gesignaleerd waarbij onverlaten misbruik maakten van de fout.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Confirms_IE7_Address_Bar_Flaw/1161879160
http://secunia.com/advisories/22542/

DEENS RECHTER BEVEELT ISP OM ALLOFMP3.COM TE BLOKKEREN
Enkele dagen geleden vertelden wij u dat kredietkaartenbedrijf Visa gestopt is met de betalingen te verwerken voor aankopen die muziekliefhebbers deden bij de Russische muzieksite AllofMP3.com. Die site beweert namelijk dat u daar legaal muziek aankoopt, alhoewel u zou moeten weten dat er een reukje aanzit - prijzen van 2 eurocent per song zijn immers buiten verhouding. De site beweert dat het de licenties bezit voor de muziek die het aanbiedt, maar dat is niet het geval; en evenmin worden de opbrengsten netjes doorgestort naar de rechthebbenden, de artiesten.
Zo'n leven op de rand van de wet kan uiteraard niet blijven duren. Nu heeft een Deense rechter de site een halt willen toeroepen, en aan een ISP bevolen om de toegang te blokkeren tot de Russische site. Het gaat weliswaar maar om één ISP, in één land, maar allicht zullen meerdere landen volgen - uiteraard aangemoedigd door het IFPI!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061026-8080.html

VALS IP ADRES LEIDT TOT RAID OP ONSCHULDIGE FAMILIE
Wanneer de muziekindustrie illegale downloaders vervolgt, dan gaat zij af op de IP adressen die zij vindt. Maar zo'n IP adres is niet altijd betrouwbaar.
Dat ondervond deze week een gezin uit het Amerikaanse Virginia: hun huis werd volledig doorzocht door een flink uit de kluiten gewassen politiemacht. Brave boer Juckols, zijn vrouw, een lerares, en hun drie kinderen moesten toezien hoe hun computers, DVD, videotapes en andere bezittingen aangeslagen waren omdat zij gelinkt waren naar een IP adres waarvandaan kinder porno gedownload zou zijn van het internet.
Negen dagen later gaf de politie toe dat het om een vergissing ging. Maar het gezin heeft wel de schrik van zijn leven gehad, en uiteraard zullen de buren er het hunne van denken....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20061024-8062.html

=== VERS VAN HET KLAVIER ====

FABRIKANT VAN SPAM VANGT BOT
Hormel, het bedrijf dat al sinds 1937 ingeblikte ham verkoopt onder de naam 'Spam', heeft tevergeefs geprobeerd om de naam 'spam' als merk vast te leggen bij het Europese handelsmerkenbureau. Doordat het woord spam bij de meeste mensen meer bekend is als benaming voor ongevraagde e-mail, wilde het merkenbureau geen gehoor geven aan de claim van de vleesfabrikant, die zei: "Uiteindelijk proberen we te voorkomen dat het publiek zich afvraagt: waarom vernoemt Hormel zijn product naar junkmail?"
(Bron: www.webwereld.nl)
Sjeef
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


IPOD DIGITALE DRUMSTICKS
Meedrummen met de songs die u hoort op uw iPod of andere muziekplayer? Het kan. Deze drumsticks reageren op bewegingen. Er hoort een controle module bij die u met een clips aan uw centuur kan bevestigen. Er zit een kabeltje aan voor uw iPod, en een audio output die u op een stereo kan aansluiten (of uw koptelefoon, als u de buren niet wil storen!)
Op de sticks zijn er knopjes waarmee u combinaties kan spelen van verschillende slaginstrumenten. Het lijkt ons erg leuk - maar een beetje idioot. Maar dat kunnen wij ook zeggen van luchtgitaar spelen, en daar worden zelfs wereldkampioenschappen in gehouden!
http://www.i4u.com/article6709.html

OPTIMUS-113: SUPERKLAVIERTJE!
Het Russische design-bedrijf Art.Lebedev heeft een klavier ontworpen dat er niet alleen heel mooi uitziet, maar ook erg handig lijkt: u kan namelijk elke toets zelf programmeren en er acties aan toewijzen. En bovendien is elke toets met een mini-display uitgerust, en zal de afbeelding daarop verschillen naargelang de functie die de toets vervult.
Zo kan u de toets waarmee u IE opstart voorzien van het logo van IE, die voor iTunes met het logo van iTunes, enz. Knap!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=061020001

WINDOWS DEFENDER IN DEFINITIEVE VERSIE UIT
Na twee jaar bèta-testen is het eindelijk zover: Windows Defender is uit in definitieve versie. De gratis ant-spyware software van Microsoft is beschikbaar voor Windows XP, en wanneer Vista uitkomt zal de tool ook in deze update zitten.
Dat de tool gratis is, is leuk voor de internaut, maar minder leuk voor softwarefabrikanten die een gelijkaardige tool aanbieden gratis of tegen betaling aanbieden, want zij dreigen door Microsoft uit de markt geconcurreerd te worden.
De software is beschikbaar in zowel 32-bit als 64 versies. U moet wel eerst de Windows Genuine Advantage procedure doorlopen om te laten controleren of u wel een legale WP op uw computer hebt staan.
http://fileforum.betanews.com/detail/Microsoft_Windows_Defender/1105022593/1
http://fileforum.betanews.com/detail/Microsoft_Windows_Defender_64bit/1105022593/2

VINGERAFDRUK VERPLICHT BIJ BETREDEN KROEG
Het volgende berichtje is echt wel griezelig. In de Britse stad Yeovil moeten mensen die de plaatselijke kroeg willen betreden namelijk eerst een vingerafdruk van hun duim laten nemen - de plaatselijke overheid wil namelijk zo de misdaad tengevolge van overmatig alcoholverbruik indijken.
Iedereen die een kroeg binnenstapt moet zijn duimafdruk geven, naam, adres, geboortedaum. Wie zich misdraagt en uit de kroeg gegooid wordt, mag dan eveneens de andere kroegen niet meer binnen. En het blijkt te werken: uit angst nergens meer aan zijn guinness te raken, gedragen de burgers zich netjes. Sinds de invoering van de duimafdrukken is het aantal alcohol-verwante misdaden met geweld met maar liefst 23,5% gedaald.
Maar gelukkig stellen de Britse overheden de burgers gerust: er is geen sprake van dat het systeem over het hele land ingevoerd zal worden. Want dat zou wel eens tot een burgeroorlog kunnen leiden!
http://news.com.com/2100-7348_3-6128965.html?tag=nl.e777

HEBT U OOK EEN HYBRIDE?
Wanneer iemand u die vraag stelt, heeft hij het binnenkort niet meer over een auto, maar over uw pc. Want de pc van de toekomst zal wellicht een hybride schijf bevatten: een traditionele harde schijf, gecombineerd met een flash-gebaseerde buffer.
Dat heeft dan veel voordelen: een lager energieverbruik, minder bewegende deeltjes, dus betere leesbaarheid, en vooral een snellere opstartijd. Want lezen van het niet-vluchtige flash geheugen op de harde schijf is veel sneller dan te moeten wachten op de schijf die in gang schiet en dan moet gaan zoeken naar de juiste data.
In dit erg interessante artikel bij Tech Republic vindt u meer uitleg over deze technologie.
http://articles.techrepublic.com.com/5100-10880_11-6129456.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Werken in een pc-fabriek verhoogt kansen op kanker
http://www.techzine.nl/nieuws/11013/Verhoogde-kans-op-kanker-bij-werk-in-pc-fabriek.html

*** Blu Ray van Sony nogmaals uitgesteld
http://www.techzine.nl/nieuws/11016/Sony-Blu-Ray-speler-nogmaals-uitgesteld.html
Sony mag dan wel de grootste promoter zijn van het Blu-Ray formaat, toch heeft het bedrijf nog steeds geen Blu-Ray speler op de markt gebracht, deze is namelijk alsmaar uitgesteld.

*** Sony licht de pers in over PS3
Sony heeft vrijwel alle laatste geheimen rond de PS3 weggenomen op de Gamer's Day die gisteren gehouden werd. Op het evenement liet Sony de definitieve console aan de pers zien. Hieronder een samenvatting.
http://www.techzine.nl/nieuws/11014/Sony-toont-PS3-aan-pers-op-Gamers-Day.html

*** BelgiŽ is 11e breedbandland
http://www.6minutes.net/
http://www.oecd.org/document/9/0,2340,en_2649_34223_37529673_1_1_1_1,00.html

*** Mobieltjes zouden ook slecht zijn voor het mannelijk voortplantingsvermogen.

*** Parallel importeur voor Europa Lik Sang moet ermee stoppen van Sony - geen extra PSP's hier dus, en ook geen aparte accessoires...

*** Reporters Zonder Grenzen roept op tot een protestdag tegen censuur op het internet op 4 november.

*** Oracle zal voortaan Red Hat Linux volledig ondersteunen.


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetJUNE THOUGHT - HERE
[Singer Songwriter] Deze week brengen wij enkele songs onder uw aandacht die wij gehoord hadden bij Dave's Lounge, een van onze favoriete muziekpodcasts. Daar vindt u voornamelijk "chill out" muziek, lounge muziek - heerlijk ontspannend en optimistisch.
Als eerste is June Thought aan de beurt met haar "Here" song. Zij maakt een fusie van trip-hop, down tempo, pop, jazz, blues.. Prachtig!
http://www.myspace.com/junethought

ALL MEADOW - STICKY FEET
[lounge] Nog van die prachtige muziek, zwevend maar toch down to earth, omwille van het ritme. Erg knap opgebouwd ook.
http://www.myspace.com/allmeadow

THE FLAVOR FOUNDATION - SON SHINE
[lounge] Ruimtelijk, cool. Een warme saxofoon daarbij, een zacht vrouwenkoor. Wat wil u nog meer?
http://www.theflavorfoundation.com/Music/music.html

BENT - STAY OUT ALL NIGHT
[lounge] Een meer uptempo on het lounge genre. Vrolijk, optimistisch, meeslepend.
http://www.myspace.com/bentworld

ARTEMIS - GRAVITY
[lounge] Een heel sexy mannenstem, een ruimtelijke atmosfeer. Erg speciaal, en wanneer het overgaat in een sneller tempo klopt het helemaal.
http://www.artemis.fm/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het geschreeuw om gelijkheid haalt iedereen omlaag
[Iris Murdoch]
De nieuwe oogst


THE PUMPKIN FARM: POMPOENEN SNIJDEN
U kan er niet onderuit: Halloween lijkt hier in Europa goed op weg om een even grote feestdag te worden als Kerstmis of Carnaval. En een leuke feestdag bovendien, want u kan heel creatief tewerk gaan. Daarom in de volgende dagen een hele reeks Halloween tips.
Als eerste is The Pumpkin Farm aan de beurt, waar u sjablonen vindt om leuke maskers uit uw pompoen uit te snijden. Voorzichtig met dat mes!
[Taal: Engels]
http://www.thepumpkinfarm.com/carvemenu.html

PUMPKIN CARVING 101: POMPOENEN SNIJDEN (2)
Deze site legt de edele kunst van het pompoenen snijden uit van naadje tot draadje: hoe de pompoen te kiezen, welk gereedschap te gebruiken, hoe u een lichtje aanbrengt in de pompoen, en hoe u het eindresultaat mooi kan fotograferen. Aan de slag!
[Taal: Engels]
http://www.pumpkincarving101.com/

HALLOWEEN IN HET NEDERLANDS - VAN HARTE!
De feestsite van Van Harte heeft ook heel wat mooie tips: hoe u uw interieur gepast kan aankleden, hoe u gruwelijke drankjes en hapjes kan maken zoals vampierenbloed, mooie uitnodigingen kan maken, en kinderen leuk bezig kan houden met het thema Halloween. En waarom niet een heus kinderfeestje ingericht rond dit thema?
[Taal: Nederlands]
http://www.vanharte.nl/kal-halloween_beginpagina.htm

PBS KIDS VIERT OOK HALLOWEEN

De steengoede zender PBS heeft uiteraard ook een themasite rond Halloween. Daar kan u eens met de kroost naartoe surfen, en leuke games spelen zoals Zoom, Cyberchase, of Halloweenkaartjes en maskers maken.
[Taal: Engels]
http://pbskids.org/halloween/

HALLOWEEN ICOONTJES EN CLIPART
Wil u een mooie uitnodiging of een website maken rond Halloween, dan kan deze site goed van pas komen: hier vindt u namelijk mooie icoontjes rond dit thema, en ook clip-art. Bovendien vindt u hier mooie gedichtjes, en kan u uw IQ testen: hoeveel weet u van spookverhalen?
[Taal: Engels]
http://www.bry-backmanor.org/holidayfun/ween.html

HALLOWEEN HAUNTINGS: SPELLETJES SPELEN
Op deze pagina vindt u erg leuke gezelschapsspelletjes die u met Halloween kan doen. Zoals: steek de wrat op de neus van de Heks - een variatie van het ezelstaart-spelletje. Of Muzikale pompoenen - een variant op de stoelendans. Have fun!
[Taal: Engels]
http://library.thinkquest.org/J0111082/html/Activities/activities.htm#ghosts

ANIMATED HALLOWEEN: BEZIG MET DE KLEINTJES

Nog een erg leuke interactieve site: hier vindt u prentjes die u kan afdrukken om in te kleuren, en leuke games zoals een pompoen-Ghostina voorzien van een kop, lijf en kleren. Mooi om met de kleintjes te doen.
[Taal: Engels]
http://www.animatedhalloween.com/en/main

GHOULISHLY GOOD TIMES: SMAKELIJK!
Deze Halloween krant vertelt u tips over de versiering van uw huis, zoals overtreken voor uw meubels, zwarte boeketjes, gekleurde lichtjes, spinnewebben, enz. Maar het beste zijn hier de recepten voor Halloween snoepjes - het is per slot van rekening een site van Kraft Foods!
[Taal: Engels]
http://www.kraftfoods.com/main.aspx?s=food&m=ff/halloween/knet_recipe_halloween

POMPOENEN IN HET NEDERLANDS
Maar natuurlijk zijn er ook heel leuke sites in het Nederlands te vinden over Halloween en pompoensnijden. Deze site heeft zelfs een mooie how-to pagina, inbegrepen foto's en sjablonen voor het uitsnijden van pompoenen.
[Taal: Nederlands]
http://www.halloweenpompoenen.be/nl/zelfmaken.html

HALLOWEEN PARTYTIPS
Begint u zelf zin te krijgen om een Halloween party te organiseren? Deze site geeft u veel tips uit de praktijk: bij elk artikel over decoratie, planning van de party enz. staan er reacties en suggesties van bezoekers vermeld. Tevens staan hier handige tips: schminken - hoe begin ik eraan? En er zijn zelfs maskers die u maar gewoon moet afdrukken en uitknippen, en u bent vertrokken! Een heel mooie pagina, hoedje af.
[Taal: Nederlands]
http://users.pandora.be/HappyHalloween/Home.html

OOK SPEELZOLDER KENT HALLOWEEN
Op de leuke digitale Speelzolder vind je tenslotte knutseltips om lampions te maken, spelletjes die je online of als gezelschapsspelletje kan spelen, kleurplaten maar ook moppen.
[Taal: Nederlands]
http://www.speelzolder.com/halloween/index.htm

HALLOWEEN SPELLETJES BIJ DE VLEET
De griezel druipt er niet echt af - het zijn eigenlijk Halloween variaties van eerder gezellige spelletjes zaols Smash, Memory, en Doolhof. Leuk om spelen hoor!
[Taal: Engels]
http://www.starmanproductions.nl/halloween/halloweengames.html

VRIJDAG ANIMATIEDAG : DE LAMA'S
Dit Nederlands improvisatieprogramma won op 20 oktober de felbegeerde Televizierring. Op de Lama-site kan u verschillende uitzendingen herbekijken. Leuk !
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.delamas.nl/
http://www.televizier.nl

VRIJDAG ANIMATIEDAG : GELD-ORIGAMI
Op deze website toont de maker a.h.v. verschillende foto's hoe je met Amerikaanse dollarbiljetten leuke kunstwerkjes kan maken.
(taal : Engels) [Filover]
http://members.cox.net/crandall11/money/index.html

VRIJDAG FILMDAG : YOU, ME AND DUPREE
OfficiŽle website van deze komische film met Kate Hudson, Matt Dillon, Michael Douglas en Owen Wilson in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf : 1 november 2006
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.youmeanddupree.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Claudia Debreij
Deze Nederlandse cabaretiere won de Zilveren Radioster of maw de prijs voor de beste radiovrouw van Nederland.
http://www.claudiadebreij.nl/

- Froukje De Both
TV presentatrice die de finale haalde van het kunstschaatsprogramma "Dancing on ice".
http://www.froukjedeboth.nl/

- Christopher Lawrence
De DJ Tiesto van Amerika.
http://www.christopherlawrence.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- TomTom berekent reistijden : Automobilisten met een TomTom-navigatiesysteem krijgen binnenkort actuele informatie over reistijden. TomTom gaat samen met het telecombedrijf Vodafone informatie hierover verzamelen via de mobieltjes van automobilisten.
http://www.ad.nl/economie/article748650.ece
- Utrechters scoren met mp3-downloads
http://www.ad.nl/utrecht/article748378.ece
- 'Gevaren van internet onderschat'
http://www.ad.nl/multi-media/article745988.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://digitaal.fan.tv
- Navigatiesysteem van Nokia
Nokia gaat zich ook bemoeien met de markt van de navigatiesystemen. Ze komen met een handheld met GPS ontvanger.
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=16642&url=www.autoxperience.tv/toontext.asp?id=16641
- WiMAX, de opvolger van WiFi
Vind je het bereik van WiFi (circa 100 meter) groot? De beoogde opvolger WiMAX zal een dekking van enkele tientallen kilometers bieden.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16472
- Monitor met iPod dock
ViewSonic komt als eerste fabrikant met LCD-monitoren voor de iPod. Natuurlijk kun je ook je computer er aan hangen.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16563

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- MacBook Pro notebooks van Apple schakelen versnelling hoger
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2615
- Snelle fotoprinter met aanraakscherm
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2614
- Betaalbare seniorentelefoon
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2613

*** Computer World
- 8th Night of the Internet. The Winners are...
Het vakblad Inside, vroeger bekend als Inside Internet, heeft voor de achtste keer zijn prestigieuze Awards uitgereikt aan de beste Belgische websites en interactieve reclamecampagnes. Een professionele jury onder leiding van Marc Bresseel, Europees directeur bij MSN, koos de gelukkigen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15696&style=34360
- Schitterend succes voor de eerste editie van Customer First
Woensdag 25 oktober bezochten maar liefst 1620 professionals in de interactieve marketing en communicatie de eerste editie van de professionele beurs Customer First.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15697&style=34360
- LimeWire: de zwanenzang van P2P
RIAA (Recording Industry Association of America), de machtige vereniging die de Amerikaanse platenindustrie vertegenwoordigt, wil komaf maken met het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15685&style=34360
http://www.computerworld.be/

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Update: Sociale meeting planner bij Between Brackets
Leuk initiatief van het Belgische bedrijfje Between Brackets, dat zich graag toelegt op de combinatie van online en mobiele technologieŽn om interactieve communities te lanceren. Het bedrijf start onder de URL Evenplannen.be een Ďsociale meeting plannerí.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3335
- Links naar Copiepresse-content uit MSN verwijderd
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3326
- Vastgoed-widget bij Vitrine.be
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=3299

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: Norbit Ė leuke komedie met Eddie Murphy
http://www.speedzone.be/artikel/1274_norbit_%E2%80%93_leuke_komedie_met_eddie_murphy.html
- Humor: De jager in Kamagurka
http://www.speedzone.be/artikel/1273_de_jager_in_kamagurka.html
- Humor: Vrijdag de 13e
http://www.speedzone.be/artikel/1272_vrijdag_de_13de.html

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- Hoeveel gratis .be domeinnamen worden verlengd ?
Binnenkort komt een half miljoen .be domeinnamen vrij die verleden jaar gratis werden uitgedeeld aan de hele wereld door dns.be. Een minderheid hiervan werd gebruikt door typosquatters, oplichters en spyware of pseudo-searchengines. Het is een uitstekende gelegenheid voor dns.be om deze minderheid uit het circuit te halen-houden en dat soort domeinnamen niet automatisch terug op de 'markt' te gooien.
http://be.theinquirer.net/2006/10/de_helft_van_alle_be_domeinnam.html
- Ironie: kersverse Allofmp3-drm gekraakt
http://be.theinquirer.net/2006/10/ironie_kersverse_allofmp3drm_g.html#more
- DNS.Be zal domeinnamen verwijderen zonder juiste WHOIS
http://be.theinquirer.net/2006/10/dnsbe_zal_domeinnamen_verwijde.html

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- Celstraf voor beheerder torrentsite
http://tweakers.net/nieuws/44971/Celstraf-voor-beheerder-torrentsite.html
- Microsoft: 'Vista kan tot tien keer worden geactiveerd'
http://tweakers.net/nieuws/44960/Microsoft:-Vista-kan-tot-tien-keer-worden-geactiveerd.html
- 'Mac Pro met acht processorkernen mogelijk al in november'
http://tweakers.net/nieuws/44958/Mac-Pro-met-acht-processorkernen-mogelijk-al-in-november.htmlWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Luchthaven in Zuid-Korea - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gimpo_international_Airport
* Open Source webapplicatieraamwerk - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ruby_on_rails&rcid=5271709
* Krekelsoort - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnkrekel
* Stadhuis van de City of London - http://nl.wikipedia.org/wiki/Guildhall_%28Londen%29
* 's Werelds eerste zwarte predikant - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Capitein
* Bomaanslag op een cultureel Joods centrum in Buenos Aires - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bomexplosie_op_het_AMIA-gebouw
* Toren in Moskou - http://nl.wikipedia.org/wiki/Federatietoren

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Het feest aan het einde van de Ramadan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerfeest

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over CaliforniŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Californi%C3%AB

Wikiraadsel: Hoe heet het vasteland vlak boven het eiland Hongkong? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061026

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautPHOTOSHOP: DE 110%-TRUC
Het is mogelijk om afbeeldingen aanzienlijk te vergroten zonder kwailiteitsverlies. Meestal moet een afbeelding aan detail en scherpte inboeten wanneer je de documentgroote verhoogt, omdat het prgramma 'gaten' opvult met nieuwe pixels. Het lukt echter wel zonder veel kwaliteitsverlies als je de bestanden steeds 10% groter maakt. Ga naar Image / Imagesize en wijzig de breedte (en de proportinele hoogte) in 110%. Herhaal deze truc tot je de gewenste grootte hebt verkregen.(Bron: Lode V)

NOOIT MEER CAPS LOCK
Klinkt dit je bekend in de oren?
Je hebt nooit de Caps Loc-toets gebruikt, om de eenvoudige reden dat je die nooit nodig hebt
Je hebt per ongelijk de Shift Lock-toets al minstens duizend keren ingedrukt
JE WAS AL TIEN TOT 10 Ė 30 SECONDEN AAN HET TYPEN VOOR JE DAT DOORHAD
Je moet dus de hele zin opnieuw intikken.
Daarvoor bestaat er een handig hulpmideltje "waNOCAPS". Het is geen programma maar een registersleutel die je eenvoudig installeert. Je kan de CapsLock naderhand ook weer naar de vervelende standaard omzetten.(Lode V)
http://winadmin.forret.com/registry/wanocaps/

TIPS VOOR WEBWERKERS
Pat Dickenson behandelt op Sitepoint de belangrijkste veiligheidsblunders die door PHP-programmeurs gemaakt kunnen worden.
Dat zijn:
- niet valideren en niet opschonen van gebruikersinput;
- geen gedegen controle van ingelogde gebruiker op beveiligde delen van site;
- geen goede beveiliging van session variabelen;
- gebruik van queries met niet goed gecontroleerde variabelen;
- onnodige onveilige PHP-instellingen;
- gebruik maken van onveilig dataverkeer.
De meeste van deze veiligheidsproblemen zijn overigens niet specifiek voor PHP. Dickenson concludeert dat PHP niet onveiliger is dan andere development talen. Iedere developer zal zich altijd bewust moeten zijn van mogelijke veiligheidsrisicoís.[Sjeef]
http://www.sitepoint.com/article/php-security-blunders

YOUTUBE TOOLS 5: YOUTUBE TO IPOD
Met dit progje kan u video's van YouTube opslaan, en omzetten en daarna naar iTunes importeren. Gewoon de url van de YouTube video plakken in het progje, en de rest gebeurt automatisch.
http://www.epicempire.com/software/youtube-to-ipod.html

YOUTUBE TOOLS 6: PUREVIDEO
Deze site toont u welke de meest bekeken filmpjes zijn bij PureVideo, YouTub,e AOL Music, Stupid Vido's, Hollywood Vido's, CNN, Gmaetrailers.
http://www.purevideo.com/

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...WINSIZER: BEKIJK EEN PAGINA IN VERSCHILLENDE RESOLUTIES
Windows - freeware
Dit progje is ideaal voor webbouwers, om hun pagina te bekijken in verschillende browsers en verschillende schermresoluties, om te zien of de site onder alle omstandigheden goed presenteert.(Bron: Wim W)
http://www.tarma.com/index.htm#/products/winsizer/index.htm

FIND DUPLICATES.NET: VIND DUBBELGANGERS
WinXP - 23k - freeware
Dit progje ziet er niet echt hip uit, maar het doet zijn job snel en goed. Met klikken en slepen brengt u een folder naar de werkruimte van het progje, wacht even, en krijgt u een list met duplicaatbestanden te zien, zelfs al hebben die verschillende namen. Het progje is ook veilig, want in tegenstelling tot collega's gaat het nadien niet automatisch de duplicaatbestanden wissen. (Bron: Wim W)
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64306-order,1-page,1/description.html?tk=nl_hsxdwn

CPU COOL: HOU UW BAKJE IN HET OOG
Windows - 1,68 MB - shareware
Een progje waarmee u de temperatuur, de snelheid van de ventilator, het volgate voor het moederbord in het oog kan houden. Werkt met alle chipsets van Intel, ALI, VIA, AMD, SIS5595.
http://fileforum.betanews.com/detail/CPUCooL/948565721/1

FIRETUNE: SLEUTEL WAT AAN FIREFOX
Windows - 486k - freware
Met dit progje kan u zelf op een simpele manier wat sleutelen aan uw Firefox browser. Want normaal moet u dat manueel doen, met allerlei commando's en geheimtaal - hier gebeurt het via een gebruiksvriendelijke interface.
http://fileforum.betanews.com/detail/FireTune/1111041458/1

EVOLUTION: SCHIJFJES BRANDEN

Windows - 3,5 MB - shareware
Dit progje maakt het branden van disks echt heel gemakkelijk, snel en comfortabel of u nu data, audio of video brandt. Gewoon het aantal bestanden kiezen, die aan het projecttoevoegen, en op "Burn" klikken."
http://fileforum.betanews.com/detail/Evolution/1126437122/1

HANGMAN PRO: GALGJE IN EEN MODERN KLEEDJE
Win98/2000/ME/XP - 1 MB - shareware
Dit is een moderne versie van het klassieke spelletje Hangman of Galgje. Uiteraard horen er toeters en belletjes bij, en gelukkig kan u het spel in vele talen spelen, waaronder ook het Nederlands.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,46580-order,1-page,1/description.html?tk=nl_hsxdwn

TASKINFO 7.000 BETA

Windows - 1,5 MB - shareware
Dit progje is een combinatie van de traditionele Windows Task Manager en System Information. Het vertelt continue welke processen er draaien, en toont voor elk proces het CPU verbruik, pad, open bestanden..
http://fileforum.betanews.com/detail/TaskInfo/948127388/1

MAXTHON STANDARD: MOOIE BROWSER
Win2000/XP - 1,8 MB - freeware
Een mooie browser, waarvan u de interface kan aanpassen. Hij is gebaseerd op IE: alles wat in IE werkt, zal ook in Maxthon werken. Maxthon bevat echter enkele mooie extra's, zoals tabblaadjes, muisbewegingen, super klik en sleep, AD Hunter, ondersteuning voor Google balk, enz.
http://fileforum.betanews.com/detail/Maxthon_Standard/1029407732/1

VRIJDAG MACDAG: NETNEWSWIRE
Mac OS X - shareware - 3,95 MB
Een handige RSS feed en nieuwslezer met drie paneeltjes. Bovendien bevat deze tool een weblog editor, zodat het schrijven van een post voor uw blog erg simpel wordt.
http://www.download.com/NetNewsWire/3000-2157_4-10522281.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: DISCO DJ
Mac OS X - 11,08 MB - shareware
Een mix software voor live muziek te mixen - voor de echte DJ dus. Bevat een dual audio player, twee kanaalsmixer, ondersteuning voor het luisteren door de koptelefoon, automatisch mixen.
http://www.download.com/Disco/3000-2182_4-10422442.htmlHet laatste woord....


Lezer Jean heeft een tip over legaal downloaden:
<<<
Dag Hilde,

Over het "legaal" downloaden van liedjes heb ik nog wat interessante info:
op deze twee sites kan je tegen betaling van 10 of 15 Eurocent (juist, 0,15 Euro dus) een liedje downloaden.
Behalve dat het Russen zijn mag je erop vertrouwen dat het allemaal legaal is en ze zelfs auteursrechten betalen.
Ik heb het geprobeerd en inderdaad, het werkt prima. Je krijgt ook alleen maar de liedjes die je bestelt, dus geen ongewenste software (spyware) of nog erger (virussen).
Kijk zelf maar eens, want je kan als niet-klant wel bladeren.
Nederlandstalige producten moet je daar niet te hard gaan zoeken .
- http://gomusic.ru (werkt zo goed als altijd)
- http://mp3sale.ru (is nogal eens offline...)
Vriendelijke groeten,
Jean Loyens
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Marc steekt een pluim op de hoed van onze medewerkers:
<<<
Laat me van de gelegenheid nog eens gebruik maken om jullie te feliciteren met de inhoud van jullie nieuwsbrief.
De beste (en ik ontvang er véél) van de week, waarnaar ik wekelijks ook echt uitzie.
Een mooie compilatie van nieuws op ICT gebied.
Doe zo voort !
>>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Arian stuurt een correctie:
<<<
In het artikel http://www.netties.be/v10/toon_artikel.php?id=1762
staat dat de hoogte en breedte verhoudingen niet kunnen worden gewijzigd. Dit kan echter wel!. U kunt de breedte en de hoogte instellen, zelfs in procenten alswel in pixels. Als u echter alleen de breedte, of alleen de hoogte insteld, zal deze rechtevenredig worden geresized.
Groeten,
Arian Stolwijk
www.resizer.nl
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Alain reageert op webbugs:
<<<
Betreffende uw artikeltje over de zgn. webbugs in E-mails.

Het probleem zit hem niet in de manier waarop de afzender een link naar een plaatje op hun servers in zijn e-mail stopt, maar wel in de manier waarop mail-cliŽnts omgaan met binnenkomende mails.

De afzender plaatst \'iets\' in een mail en uw browser gaat *ongevraagd* die link in die mail triggeren.
U wil natuurlijk de mooie foto zien die in de mail zit, niet ? FOUT !!!
Als u een mail ontvangt en uw mail-cliŽnt staat in -tekst only- weergave, dan ziet u iets in de aard van:
(tekening verdwenen in de mail...NVDR)

(de eerste lijnen van mijn netties mail op mijn client)

Die onderste img-tag heeft een verwijzing naar netties.be, maar vertoont niks. Ik kan dan zelf besluiten om de HTML versie van de mail te zien door mijn mail in HTML-look weer te geven, nadat ik de mail onderzocht heb op vreemde links.

Natuurlijk is dat onbegonnen werk, en dat is nu net waar de webbug-verzenders op hopen. Dat we lui zijn en voor de makkelijkheidsoplossing gaan. Dan moeten we ook niet klagen dat onze mailbox vol zit met spam na een tijdje.

Jammer genoeg zijn de meeste Windows E-mail paketten HTML-enabled als default, maar als je goed je pakket kent, kun je wel uitzoeken hoe je de weergave in -plain tekst- kunt zetten. Daarmee kun je makkelijk mails met \'verdachte\' links deleten nog voor je mailcliŽnt deze kan triggeren op de remote server.

mvg,

A.J. Baudrez
>>>>>

Zo, dat was het weer voor deze week. Alle reacties en opmerkingen zijn welkom op het gekende adres: redactie@netties.be

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Al werkt de netties-redactie nog zo snel, het nieuws achterhaalt haar wel!