Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 26/10/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 471 van 21/10/2006
Gegroet lezers,

Hier zijn we weer met ons dikke nummer vol nieuwtjes. Ook deze week heel veel berichten over video op het internet, maar ook over kopieerbescherming, en natuurlijk weer heel veel processen. Het blijft spannend in het internetwereldje, en wij zetten u met onze nieuwtjes op de eerste rij om alles goed te kunnen volgen.

Snel dus naar uw leesvoer!

Bij leven en welzijn tot volgende week,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MCDONALDS MET RODE KAKEN
Het was allemaal goed bedoeld, maar het draaide toch een beetje anders uit dan verwacht. Fastfood keten McDonalds lanceerde in augustus in Japan een wedstrijd, in samenwerking met Coca Cola: wie het nummer op het Coca Cola bekertje met een sms doorstuurde, maakte kans om een MP3 player te winnen.
In totaal gingen er zo 10.000 toestelletjes de deur uit, voorzien van het logo van MacDonald's en met 10 songs al op. Maar nu blijkt dat die toestelletjes besmet waren met een erg gevaarlijke malware, QQpass. Eens het toestel aangesloten werd op de computer om songs bij te laden, werd de computer besmet met de malware, die paswoorden noteerde en andere belangrijke informatie en dan naar zijn "baasjes" doorstuurde.
Mcdonalds Japan heeft zich verontschuldigd en heeft een telefonische helplijn in het leven geroepen voor alle ongelukkigen die met de malware besmet geraakt zijn.
http://www.newlaunches.com/archives/mcdonalds_gives_mp3_players_infected_with_spyware_as_prizes.php

BELGIË KRIJGT DE NAAM EEN PROCESZIEK LANDJE TE ZIJN...
Het is wat. Eerst trok Copiepresse, de organisatie die de auteursrechten verdedigt van de Franstalige kranten in BelgiŽ naar de rechter, om te vragen dat het Google verboden zou worden om de krantenkoppen in zijn Google News of in zijn gewone zoekmachine te vermelden. Nadien vervoegden verschillende organisaties zich bij de klacht: Pressbanking, een online databank die de archieven van Nederlands- en Franstalige kranten en tijdschriften aanbiedt; Sofam, een auteursrechtenorganisatie voor visuele kunsten, JAM, de collega ervan maar dan voor journalisten en Scam, nog een collega, maar dan voor multimedia.
En alsof dat nog niet genoeg is, richt Copiepresse nu ook haar pijlen op MSN.be. Copiepresse vindt het niet eerlijk dat Google en MSN de koppen overnemen van de kranten op hun respectievelijke sites, waar zij vaak advertenties verkopen. Maar wie goed oplet zal bemerken dat er bij Google News geen enkele advertentie staat, dus dat argument gaat niet op...
In elk geval: MSN heeft enkel een verwittigingsbrief gekregen, tot een echt proces is het nog niet gekomen. En de advocaten van MSN zouden in onderhandeling zijn met Copiepresse. Volgende week zullen beide partijen elkaar ontmoeten, maar ondertussen heeft MSN al enkele Belgische content van zijn sites verwijderd.
Natuurlijk is het de bedoeling van Copiepresse dat Google en Co een deel van de adverteerinkomsten naar de kranten zouden afschuiven - het is niet de bedoeling dat Google geen enkele Belgische krantenkop meer vermeldt. Maar deze zaak schept wel een erg belangrijk precedent en is van belang voor àlle websites die content verzamelen van derden. Vergeet ook niet dat Google heel wat extra verkeer kan sturen naar de websites, wanneer die in zijn zoekindexen voorkomen...
Hopelijk denkt de rechter goed na, vooraleer hij zijn vonnis velt! Het is niet omdat de grote kranten zulke eis stellen, dat kleinere publicaties achter die eis staan. Zij dreigen de dupe te worden van de hele historie.
http://www.infoworld.com/article/06/10/13/HNpursuemsn_1.html

ANTI-PIRAATSYSTEEM YOUTUBE ZOU WEL EENS FATAAL KUNNEN ZIJN
YouTube stond tot hiertoe gekend als de plaats waar u alles kan vinden - inbegrepen bergen illegale content. Nu Google de nieuwe eigenaar is, wil het de site een air van legitimiteit geven en heeft het akkoorden afgesloten met grote mediabedrijven: als er een kopie in slechte kwaliteit aangetroffen wordt van muziek of video van die bedrijven, dan moet die vervangen worden door de officiŽle clip of verwijderd worden. Google schakelt daarvoor een technologie in die auteursrechterlijk beschermd materiaal moet ontdekken.
Maar daar wringt een beetje het schoentje. Waarnemers vrezen dat YouTubefans, die gewoon zijn alles te vinden wat zij maar willen, voortaan enkel nog "brave" content zullen aantreffen op YouTube en daarom op zoek zullen gaan naar de volgende online video rebel..
Meer achtergrond over dit nieuwe probleem voor GooTube in dit artikel.
http://news.yahoo.com/s/ap/20061012/ap_on_hi_te/video_sharing_piracy

JONGELUI LUISTEREN NIET MEER NAAR RADIO
Jongeren luisteren veel minder naar de radio dan vroeger, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Daar zijn twee redenen voor. Eerst is er natuurlijk de grote concurrentie van de andere media: surfen, mobieltjes, videospelletjes, films, tv, instant messaging, draagbare muziekplayers, muziek om te downloaden; de jongere van nu komt gewoon niet meer toe met zijn 24 uren in een dag!
De tweede reden, zo besluit het onderzoek, is het feit dat de radio het vertikt om programma's te maken voor de doelgroep 12 tot 24-jarigen. De meeste stations richten zich op een publiek van 25 tot 54 jarigen. En voor de groep onder de 12 is er niemand die zich om hen bekommert - behalve Radio Disney.
Dat is uiteraard kritiek die op de VS slaat, maar is ons landje niet in hetzelfde bedje ziek?
Toch nog even wat cijfertjes vermelden: in 10 jaar tijd is het beluisteren van radio met 21% gedaald bij de 18 tot 24-jarigen en met 19% bij de 12 tot 17 jarigen.
http://www.nytimes.com/2006/10/16/technology/16drill.html?ei=5088&en=333e1a61c49c1680&ex=1318651200&adxnnl=1&partner=rssnyt&emc=rss&adxnnlx=1161021663-KxpB05QFsEgxstOknIP+Gg

BOOKMARKLET OM AUTOMATISCH OPML'S TE ONTDEKKEN
Voor dit artikeltje vragen wij u even geduld, want wij moeten heel wat uitleggen - maar het zal de moeite zijn. Eerst moeten wij u duidelijk maken wat een OPML is. U kent RSS feeds al: links die de koppen van artikels bevatten en waarmee u op de hoogte gehouden wordt wanneer er een nieuw artikel verschijnt, zonder dat u zelf naar de site moet surfen. Om die RSS feeds te beheren en te lezen hebt u een feedreader nodig: dat kan een apart programma zijn zoals NewsGator, maar u kan ook Firefox gebruiken als reader.
De RSS feeds die u in uw reader verzamelt, kunnen ondergebracht worden in een OPML bestand. En u kan in de meeste readers OPML-bestanden importeren, waardoor u reeksen feeds van anderen meteen in uw reader krijgt.
Omdat OPML's echt wel interessant zijn, zijn er steeds meer mensen die hun OPML publiceren op hun website of blog, zodat anderen die kunnen gebruiken. En nu komen we tot waar we willen zijn: op deze website vindt u een bookmarklet die automatisch zulke OPML's in een webpagina detecteert, net zoals uw Firefox browser automatisch detecteert als er RSS feeds op een website aanwezig zijn. Alles wat u moet doen is de "bookmarklet" (een link) op onderstaande pagina naar uw bookmarks-balk slepen. Hebt u geen bookmarks-balk? Dan moet u die eerst zichtbaar maken via View / Toolbars.
In het artikel zijn ook enkele sites vermeld waarop u de bookmarklet kan uitproberen. Ga zelf eens aan de slag? Het lijkt ons een innoverend concept!
http://www.cleverclogs.org/2006/10/opml_autodiscov.html

NU OOK VIDEO SPACE BIJ MYSPACE
Ach, het is wat met die video tegenwoordig - alles lijkt er rond te draaien. Nu heeft ook MySpace in alle stilte een video-tool toegevoegd aan zijn site: voortaan kunnen de gebruikers hun eigen filmpjes uploaden en toevoegen aan hun profiel in de nieuwe afdeling Video Space.
Die nieuwe afdeling zit genesteld tussen de "Who I'd Like To Meet" en de "Friends" gebieden bij het profiel. En als de gebruiker zo'n filmpje geüpload heeft, wordt het automatisch afgespeeld.
Op de populaire jongerensite loopt er trouwens ook nog een MySpace TV on Demand en dat alles zorgt ervoor dat MySpace toch wel eens flinke concurrentie zou kunnen worden voor YouTube!
http://www.myspace.com/fox
http://www.searchenginejournal.com/?p=3896

MPAA GEEFT TOE: FRUSTRATIE GEBRUIKER ZET AAN TOT PIRATERIJ
Een opmerkelijk discours: dat is het minste wat u kan zeggen van de toespraak die Brad Hunt van de belangenorganisatie van de filmindustrie MPAA verleden week hield. Hij moest namelijk toegeven dat piraterij eigenlijk het antwoord is van de gebruiker op de onmacht van de content industrie om te komen tot een goed systeem om digitale rechten (lees: auteursrechten) te beheren. Een systeem dat simpel zou moeten zijn, de gebruiker niet te hard zou mogen pesten en dus ook uniform zou moeten zijn: compatibel voor alle verschillende hardware, software en content aanbieders.
Hij raakte trouwens een erg belangrijk punt aan: de grote (film) studio's halen momenteel het merendeel van hun inkomsten bij content die thuis genuttigd wordt. In 2005 was de bioscoop goed voor 15,7% van de totale winst van de studio's, terwijl home video goed was voor 47,1%.
Gezien die cijfers vindt Hunt het meer dan ooit nodig dat er überhaupt DRM bestaat, maar hij geeft wel toe dat die compatibel moet zijn, dat er een DRM ecosysteem moet komen waarbij de gebruiker, eens hij content officieel aangekocht heeft, in staat moet zijn om die content naar een ander toestel over te zetten.
Maar mogen wij dan ook nog een lans breken voor het beschikbaar stellen van content? In het geval van films zitten we immers nog altijd met het landensysteem, waarbij films eerst in de VS uitgebracht worden en dan in Europa, enz. Denk maar aan de landencodes op dvd's: koop een film aan in Frankrijk en je loopt het risico dat die niet afgespeeld kan worden op jouw dvd die een Belgische instelling heeft. En dan hebben we het niet eens over content die digitaal aangeboden wordt. Wordt het niet eens tijd dat content overal ter wereld beschikbaar wordt? Laat de content aanbieders zelf maar hun plan trekken met de verdeling van vergoedingen voor auteursrechten, het is niet de consument die daar de dupe van mag worden!
Oef. Dat lucht op. Een tirade per week mag toch, niet?
http://news.yahoo.com/s/zd/20061016/tc_zd/191502

PHANFARE: UITSTEKEND VOORBEELD VAN RICH INTERNET APPLICATION
Tegenwoordig is het al webgebaseerde foto-tools dat de klok slaat. Maar is het niet handig om een off-line tool aan boord van uw eigen computertje te hebben?
De foto- en video dienst Phanfare, waar je beeldmateriaal kan opslaan en delen, heeft al sinds 2005 een software die u op de desktop kan gebruiken (Mac en Windows); omdat er steeds meer vraag kwam naar een online tool, werd ook My.Phanfare uitgebracht, een simpele versie van de desktop client. En dat is een mooi voorbeeld van wat een "Rich Internet Applicatie" zou moeten zijn: een kruising tussen web en desktop progje, waarbij het computerwerk niet alleen gedaan wordt op de servers van Phanfare, maar ook op de desktop van de gebruiker.
Want het delen van foto's via het web mag dan wel de grote rage zijn, de meeste gebruikers tonen hun content slechts aan een 15-tal andere internauten en gebruiken toch nog altijd hun eigen desktop tool om foto's te beheren. Als zij zouden overschakelen op een pure online tool zouden zij hun foto's bijvoorbeeld niet meer kunnen importeren van de camera of geheugenkaart en het bewerken van de foto's zou niet zo snel verlopen. Anderzijds is ook de back-up op het internet nodig, om uw bestanden te kunnen bewaren en tonen.
Met andere woorden: noch een pure online tool, noch een pure offline tool hebben in deze tijd kans op overleven. Leve de hybride software!
http://www.techcrunch.com/2006/10/16/phanfare-says-rich-internet-applications-are-best/
http://my.phanfare.com/

UNIVERSAL KLAAGT TWEE VIDEOSITES AAN
Het wordt een beetje ingewikkeld. Contentprovider Universal dient een klacht in tegen twee videosites, Grouper en Bolt.Com, omdat die illegale video's op hun site zouden hosten. Tot hiertoe niets abnormaals, maar als u weet dat Sony Pictures een van de twee betrokken sites, Grouper, in augustus dit jaar aangekocht heeft, dan begint het toch wat ingewikkeld te lijken, niet? De grenzen vervagen, allianties die op het ene vlak afgesloten zijn, worden in gevaar gebracht door activiteiten op andere terreinen... het moet voor die bedrijven echt niet gemakkelijk zijn om nog te zien wie "vriend" en "vijand" is!
Volgens de aanklacht zou Grouper door middel van inbreuken op de auteursrechten proberen om een van de "meest prominente en waardevolste sites op het internet te worden". Grouper kent 2 miljoen bezoekers per maand, Bolt, dat onafhankelijk is en eigendom van Bolt Media, kent er 8 miljoen. Cijfers die uiteraard verbleken bij de 72 miljoen bezoekers die elke maand bij YouTube langslopen....
http://www.grouper.com
http://www.bolt.com
http://www.betanews.com/article/Universal_Sues_Two_Video_Sharing_Sites/1161107557

CREATIVE ZEN PLAYER DOET STAPJE TERUG
Zou de gebruiker dat wel pikken? Stel: u koopt morgen een toestel, met verschillende mogelijkheden, waaronder het opnemen van de programma's die u op de ingebouwde radio-ontvanger hoort. En morgen komt er een firmware update uit van uw toestel en plots kan u geen radio meer opnemen. Zou u dat pikken?
Wij vragen het ons ook af. In elk geval: Creative, de maker van de Zen player, heeft onder druk van de RIAA een update uitgebracht van de firmware voor twee players, de Zen MicroPhoto en de Zen Vison:M, waardoor de mogelijkheid om FM uitzendingen op te nemen afgeschaft werd.
In ruil voor deze "downgrading" krijgt de gebruiker wel enkele extra mogelijkheden, zoals ondersteuning voor Audible Type 4 tracks, een tool om het volume te beperken, verbetering van de gebruiksinterface. Maar uiteraard zullen heel wat gebruikers deze firmware "upgrade" (of liever: downgrade) niet installeren...
http://www.betanews.com/article/Creative_Zen_Players_Lose_FM_Recording/1161106079

IFPI is weer op pad en vervolgt 8.000 P2P ruilers
Hier zijn we weer met ons nieuws uit de rechtszaal - helaas. Wij wilden ook dat het anders was en dat het hele digitale muziek- en filmwereldje er eentje was van peis en vree, maar dat kan dus blijkbaar niet.
Het IFPI, de belangengroep van de platenmaatschappijen, is dus weer op oorlogspad getrokken. Dit keer werden maar liefst 8.000 personen verspreid over 17 landen aangeklaagd, waaronder BraziliŽ, Mexico, maar ook Denemarken, Duitsland, Polen, Nederland. In alle gevallen gaat het niet om mensen die muziek gedownload hebben, maar om "uploaders", mensen die duizenden songs ter ruil aanbieden, aldus het IFPI.
"In al de 17 betrokken landen zijn er legale muziekdiensten beschikbaar. Er is dus geen excuus. Mensen moeten verstaan dat zij betrapt kunnen worden, welk netwerk zij ook gebruiken", aldus het IFPI.
http://www.betanews.com/article/IFPI_Sues_8000_P2P_File_Swappers/1161101823

JOBS NIET BEZORGD OVER ZUNE
Iedereen heeft de mond vol over de Zune, de langverwachte speler van Microsoft, die de iPod killer zou moeten worden. Ziet Apple de komst van de Zune dan niet met een bang hartje tegemoet?
Neen, zo zegt Apple CEO Steve Jobs in een interview met Newsweek. Hij is niet onder de indruk van de player, waarvan hij de mogelijkheid om muziek te delen te ingewikkeld en te traag vindt... en te onromantisch!
Stel: je ontmoet een leuk meisje en je wil haar een song laten horen. Bij de Zune kan je de song dan naar haar doorstralen, maar eer dat gelukt is, is het meisje al lang vertrokken - aldus Jobs. Gewoon een van de oortjes van je koptelefoon aanbieden aan het meisje en, o hoe romantisch: je bent meteen met elkaar verbonden door een halve meter kabel.
Inderdaad, het heeft zijn charmes, zo'n innige verbondenheid. Maar het kan ook tegenslaan: een oortje vol oorsmeer aangeboden krijgen van een griezel die het woord deodorant niet hoog in zijn vaandel heeft staan... ons idee van romantiek is het niet!
http://www.betanews.com/article/Jobs_Apple_Not_Worried_About_Zune/1161013839

WINDOWS VIRUS OP IPODS
Sorry, maar sommige van onze 5,5 Gig iPods bevatten een virus - dat is wat Apple op zijn website liet weten. Het probleem was verleden week door Apple ontdekt en sindsdien werd met man en macht gewerkt om te zoeken wat de oorzaak ervan is. En blijkbaar zou dat één Windows computer zijn, ergens bij een onderaannemer die iPods bouwt voor Apple.
Niet alleen is de oorzaak van het iPod virus te herleiden tot een Windows computer, maar de gevolgen ervan ook: de iPod zelf ondervindt geen schadelijke gevolgen van het virus en evenmin de Apple computer als u de iPod daarop aansluit. Als u daarentegen de iPod koppelt met een Windows PC, dan heeft die laatste het zitten...
http://news.com.com/2100-7349_3-6126804.html

1 OP 3 SCHRIJFT NOG ALTIJD ZIJN PASWOORD OP PAPIERTJE
Wat wij u nu vertellen is allicht niet nieuws - het is wel nieuws dat er nog altijd geen beterschap in komt, integendeel.
Het gaat om de paswoorden. Om uw eigen documenten te beschermen, uw eigen privacy, dan is het echt nodig dat u met een goed paswoord werkt, dat zowel uit letters als cijfers bestaat. Maar hoe beter zo'n paswoord, hoe slechter u het kan onthouden. Daarom schrijven steeds meer mensen hun paswoord op een papiertje - en hangen dat papiertje dan zelfs nog met een stukje plakband aan hun computer.
En dan mogen beveiligingsbedrijven nog honderdduizend keren zeggen dat zoiets onveilig is, dat u daarmee al uw gegevens blootstelt aan hackers, zolang u geen supergeheugen hebt dat al die paswoorden kan onthouden, zal er toch altijd een of ander geheugensteuntje nodig zijn en juist dat ezelsbruggetje brengt alles in gevaar.
Maar in plaats van met een beschuldigende vinger te wijzen naar de arme gebruiker, wordt het niet eens tijd dat er uitgekeken wordt naar alternatieve, betaalbare en gebruiksvriendelijke beveiligingsmethodes? Inloggen met een vingerafdruk op een speciale reader, die dan alle paswoorden doorstuurt naar de benodigde sites: het is al mogelijk, maar omwille van prijs en moeilijkheid om toe te passen nog altijd niet ingeburgerd. Tijd voor actie dus!
http://www.betanews.com/article/13_of_Workers_Write_Down_Passwords/1161191233

ALLOFMP3 IS KREDIETKAART KWIJT
AllofMP3.com mag dan al erg populair zijn, wie daar muziek aankoopt weet dat er iets niet in de haak moet zijn, want 2 dollarcent voor een song is nu eenmaal onmogelijk. De muzieksite beweert echter bij hoog en laag dat zij volkomen legitiem is.
Deze week nog legde de site in een persconferentie uit dat zij 15% van de opbrengst doorbetaalt aan de Russian Multimedia and Internet Society en dat RMIS dat geld wou doorstorten aan de muziekbedrijven, maar dat die weigerden het geld aan te nemen. Met andere woorden: het bedrijf wast de handen in onschuld...
Of die persconferentie veel uithaalt en de muziekindustrie kan overtuigen van de goede bedoelingen van AllofMP3.com, is nog de vraag. Alvast Visa is niet overtuigd, want de kredietkaartmaatschappij heeft aangekondigd dat het ervoor gezorgd heeft dat men niet meer met Visa kan betalen om muziek te downloaden bij de site.
http://www.betanews.com/article/AllofMP3_Fights_Critics_Loses_Visa/1161197051
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

SOFTWARE DIE ONDERZOEKT OF SCHILDERIJEN ECHT ZIJN
Een tool waarvan antiquairs en oudheidkundigen al jaren dromen: software die schilderijen onderzoekt en kan zeggen of zij inderdaad een authentiek werk zijn van een bepaalde schilder. Software die ook erg welkom is, want u moet weten dat volgens experts 15% van alle zogezegd originele schilderijen die bij veilingen verkocht worden eigenlijk een vervalsing is.
De schilderijen worden onderverdeeld in pixels, de kleuren worden geanalyseerd en elke pixel wordt verleken met de daarnaast liggende pixel; op die manier worden patronen ontdekt die uniek zijn voor elke schilder.
De software toont bijvoorbeeld aan dat Van Gogh steeds meer complementaire kleuren gebruikte in de periode 1995 tot 1890.
http://www.lse.co.uk/ShowStory.asp?story=DB1230002V&news_headline=%3Cbr%20/%3Esoftware_will_detect_art_fakes
http://www.ai.rug.nl/conf/bnaic2004/ap/a39.pdf

EU VOLGT PASSAGIERS MET RADIOTAG
Privacy? Vergeet het! Voortaan worden alle passagiers van een digitaal etiketje voorzien en gevolgd bij hun tocht door de luchthaven.
Het gaat om een radiochip die ontwikkeld werd bij de universiteit van Central London en die uitgetest wordt in de luchthaven van Debrecen in Hongarije. Passagiers moeten die labels rond hun nek hangen wanneer zij aan de luchthaven aankomen en het signaal zou opgepikt worden door het computersysteem dat op de hoogte is van hun identiteit en nu kan volgen waarheen zij zich bewegen doorheen de luchthaven. Daarvoor worden er op geregelde afstanden speciale camera's geplaatst die het signaal ontdekken. En waar gewone RFID tags slechts een bereik hebben van enkele centimeters, zouden deze nieuwe tags 10 tot 20 meter ver kunnen gaan.
OK, zegt u. U bent tegen die tags. En u rukt zo'n tag meteen van uw hoofd zodra u het omgehangen krijgt. Wat nu? Wel, dat onderzoekt de universiteit nu - mogelijk zullen er dan poortjes ingezet worden waardoor u enkel kan gaan als u zo'n tag hebt. Kortom: geen ontkomen aan: u moet en zal zo'n RFID tag dragen als een koe een koebel...
http://www.theregister.co.uk/2006/10/12/airport_rfid/

HELM MET INGEBOUWD SCHERM
U moet de afbeelding zien, om zich een idee te kunnen vormen van het voorwerp. Het gaat namelijk om een nieuwe uitvinding van elektronicafabrikant Toshiba, een soort futuristische helm. Zet die op en u krijgt een volledig 360 graden rond zicht op een scherm dat 40 cm groot is.
Nu mag dat wel zijn, maar ons lijkt het volkomen belachelijk. Zet zo'n ding op uw hoofd, dan lijkt het niet alleen of ze uw kop IN een tv gestoken hebben, maar bovendien moet u dan maar liefst 3 kg op uw schouders torsen. Even de kop schudden is er niet meer bij. En bovendien wordt het erg moeilijk om dat pintje te drinken dat u gewoonlijk bij uw favoriete game soldaat maakt!
http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=410642&in_page_id=1770

EEN GLIMP VAN NIEUW WINDOWS MOBILE OS
Op heel wat smart phones vindt u het Windows Mobile besturingssysteem. Daarvan is nu een nieuwe versie onderweg, met codenaam Crossbow. Op onderstaande site kan u alvast enkele screenshots vinden van wat dit nieuwe OS vermag. Daarop zal u bemerken dat er een mooie titelbalk gekomen is, met sneltoetsen en dat er folder icoontjes à la Vista zullen zijn.
Het nieuw OS zou in het vierde kwartaal van dit jaar naar de fabrikanten gestuurd worden en in het eerste kwartaal van 2007 voor het eerst op toestellen in de winkels te bewonderen zijn. Volgens insiders zou Microsoft in de toekomst trouwens elk jaar een update van zijn mobiel besturingssysteem plannen - de volgende versie krijgt alvast de codenaam Photon mee.
http://www.msmobilenews.com/page/1489/
http://msmobiles.com/news.php/5642.html

EEN TOUCHSCREEN IPOD ONDERWEG?
Het is ondertussen een "sport" geworden: Apple-watchen. Alles in het oog houden wat er gebeurt rond het bedrijf en deze tekenen interpreteren zoals een waarzegster de theeblaadjes interpreteert. Vaak zitten deze Apple-voorspellers er dik naast, maar soms hebben zij het ook juist. Onder welke categorie u dit bericht moet onderbrengen, dat laten wij aan u over.
Volgens de redacteur bij TrustedReviews zou er namelijk een iPod onderweg zijn met een touch screen. De man haalt zijn informatie van een persoon die werkt voor een multinational die iPod producten ontwikkelt en die vertelde tussen neus en lippen dat er zo'n scherm bestemd is voor de iPods die in december zouden uitkomen. "Dat is waarom Jobs niet bang is van de Zune" voegde de man eraan toe.
Waar of niet waar? Met Apple is alles mogelijk!
http://www.trustedreviews.com/article.aspx?art=3567


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** China heeft de blokkade van Wikipedia opgeheven, maar sommige Engelstalige artikels zijn nog altijd niet toegankelijk, o.a. Over de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede.

*** Triest record: nog nooit tevoren werden zoveel bugs gevonden in software als dit jaar. Maar een kleiner gedeelte dan andere jaren is erg gevaarlijk.

*** Microsoft, dat op 4 april 1975 gesticht is, zou volgens astronomen een Aries of Ram zijn.

*** De Britse Koninging is op zoek naar een IT manager om haar computersysteem (en dat van haar medewerkers) op punt te houden. Interesse?

*** De Amerikaanse belastingdienst wil haar neusje steken in de transacties die zich afspelen in virtuele werelden als Second Life.

*** Mensen uit lage loonlanden kunnen hun inkomen wat aandikken door in opdracht van "rijkere" mensen virtuele eigendommen te verdienen in online games.

*** Nielsen Ratings wil nu ook alles onderzoeken over games, zowel op de computer, het mobieltje, als draagbare consoles.

*** Web 3.0: de virtuele werelden op het net?

*** Het probleem met de slechte Sony Batterijen zal Sony uiteindelijk 420 miljoen dollar kosten. Pech!


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


GUSTAV BERTHA - BULLETS HAVE MORE ELOQUENCE THAN WORDS
[Alternative] Een rebelse jongeman, een Schot die uitgeweken is naar Zwitserland. Hij speelt piano en componeert uiteraard rebelse maar toch ook pseudo klassieke songs, die telkens weer een verhaal vertellen. Erg mooi..
http://www.gustavbertha.com
http://indieheart.com/bands/145/

DAVID ELIAS - RED TAIL GUIDE
[singer songwriter] Erg intieme, gezellige muziek, die gewoon briljant is. De songs zijn erg afgewerkt bovendien en mooi opgenomen.
http://davidelias.com
http://indieheart.com/bands/21

NEIL BENJAMIN - JUST A THOUGHT
[singer-songwriter] Een prachtige song, die u stil laat worden. Deze jongeman omschrijft zelf zijn muziek als een poging om een balans te vinden tussen zijn negatieve gedachten en de schoonheid van het leven. Op zijn website staat nog meer van zijn muziek, alles gratis te downloaden.
http://www.nobodygetshurt.vze.com

KIRBY DOMINANT - RADIO SHOCK
[Underground Rap] Erg modieus, maar het heeft toch ook wat. Vooral de woorden en zijn eigen soul die hij in de melodie legt, maken hem apart.
http://music.download.com/kirbydominant

DANUWA ANALIHI ADONVDO - ELDER SPIRITS DANCING
[Wereldmuziek] Een fluitist die originele traditionele muziek speelt en eigenlijk al 38 jaar bezig is. Hij is begonnen met het opnemen van platen op verzoek van zijn vrienden en heeft er dit jaar in korte tijd al 6 van gemaakt.
Erg ingewikkelde muziek, die u meeneemt naar het land van de Indianen en tromgeroffel.
http://music.download.com/danuwaanalihiadonvdo


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als je in BelgiŽ wegloopt waar het je niet bevalt,
kan je wel aan het lopen blijven.
[Bob den Uyl, Nederlands schrijver]
De nieuwe oogstNAMEN VAN KLEUREN IN HTML
Zoals u weet, kan u in html niet alleen met hexadecimale codes werken als u kleuren wil bedoelen - zoals #000000 voor zwart en #FFFFFF voor wit, maar ook met de naam van de kleur. Maar daarbij wordt dan wel uitgegaan van de Engelse benaming voor de kleur. Hoe weet u welke naam u moet gebruiken voor een kleur die wij hier appelblauw-zeegroen zouden noemen?
Op deze site vindt u een lijst met de kleuren zelf, hun Engelstalige naam en de overeenstemmende kleurencode. Tip: kent u de hexadecimale kleurencode, dan kan u via de Zoek-functie in uw browser snel de bijhorende naam opzoeken.
[Taal: Engels]
http://www.w3schools.com/html/html_colornames.asp

MAAK ZELF EENS EEN AVATAR
Op deze site kan u een leuk koppie maken, dat u dan later als avatar kan gebruiken om uzelf te vertegenwoordigen in de virtuele wereld. U kan niet alleen hoofdhaar, neus, mond, lippen enz. bepalen, maar ook oorbelletjes en zonnebril geven en ook tattoos en piercing en zelfs duiveltjesoren!
Helaas werkte bij ons bezoek de knop "email" waarmee u de avatar naar uzelf kan versturen om later te gebruiken, niet!
http://funcop.net/avatars.swf

JAMENDO: NIEUW MODEL VOOR ARTIESTEN, GRATIS BELUISTEREN VOOR HET PUBLIEK
Deze site draait rond een nieuw muziekmodel. De artiest kan zijn muziek promoten, uitgeven, maar krijgt ook betaald. Hij publiceert onder Creative Commons licentie, waarbij u muziek mag downloaden, hermixen en delen met anderen, terwijl het auteursrecht bij de maker blijft liggen.
De muziek kan dus niet alleen gedownload worden, maar ook via P2P netwerken verdeeld worden. En bovendien kan je een bespreking geven van de muziek die je er vindt - met andere woorden: een hele community!
Taal: Engels - Frans
http://www.jamendo.com

PUREVIDEO: U KIJKT UW OGEN UIT!
Deze website vermeldt van alle populaire videosites de top 10 van de meest bekeken filmpjes: van PureVideo, You Tube, AOL Music, Stupid, Hollywood, MSN, CNN, ESPN, enz... U bent even bezig!(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.purevideo.com/

NIEUWSSITES: ALLE BRONNEN NETJES BIJEEN
Medewerker Wim heeft een fantastisch handige site met alle zoekmachines netjes op een rij: metasearch, nieuwssites, maar ook videosites. U staat gewoon versteld van hoeveel bronnen er tegenwoordig geraadpleegd kunnen worden, vooral dan op vlak van video!
[Taal: Engels]
http://www.nieuwsbronnen.com/newssearchportal/

HOE EEN WENSKAARTJE TE MAKEN
Op deze site van About.com leert u in 10 stappen hoe u zelf een origineel wenskaartje maakt. Webkaartjes zijn wel leuk, maar soms erg onpersoonlijk. Wees creatief en ga aan de slag! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://desktoppub.about.com/od/cards/ht/greetingcard.htm?nl=1

GOOGLE DOCS & SPREADSHEETS
Sinds verleden week online: deze combinatie van de online tekstverwerker Writely, door Google overgenomen en de Google Spreadsheets is nu ook via een en hetzelfde webadres toegankelijk. Leuk voor mensen die regelmatig op andere werkplekken aan een document moeten werken, of voor mensen die samen aan een project werken. (Tip: Wim W)
http://docs.google.com/

DE BESTE GRATIS PROGJES OOIT
Voor al wie houdt van prima progjes, maar toch niet in zijn portemonnee wil tasten, is er dit artikel bij Tech Support, waar de beste 46 gratis progjes ooit vermeld staan. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.techsupportalert.com/best_46_free_utilities.htm

WORTH1000 WEDSTRIJDEN
Bent u een beetje handig met Photoshop? Dan moet u uw geluk eens wagen op deze site, waar verschillende wedstrijden lopen voor fotobewerking; de site linkt naar andere sites waar die wedstrijden georganiseerd worden en vermeldt hoeveel tijd u nog hebt om uw bijdragen in te sturen.
En voor wie niet zo'n handige Harry is: uiteraard is het leuk om de winnaars en hun mooiste foto's en beelden te bekijken!
[Taal: Engels]
http://www.worth1000.com/

MAAK UW EIGEN KALENDER
Op deze site maakt u een kalender aan die u dan kan uitprinten: gewoon het type kiezen (jaar, maand), de maand, het jaar, de printrichting (landschap, portret) en het papier en druk op Print. Nu krijgt u een PDF bestand waarin u wel bepaalde dingen kan invullen in de kalender en dan afdrukken, maar het gewijzigde bestand kan u niet opslaan op uw computer.
[Taal: Engels]
http://www.pdfpad.com/calendars/

FLIXN: RECHTSTREEKS OPNEMEN VAN UW WEBCAM
Met deze webdienst kan u rechtstreeks opnemen van uw webcam en de opnames gebruiken in blogs, instant messages en commentaren. U kan ook video-emails versturen.
Wanneer u de pagina van de site bezoekt, zal u gevraagd worden om aan Flixn toegang te geven tot uw camera en microfoon. En nadien moet u enkel nog op "record" klikken en daarna de code die de site aanmaakt kopiŽren. De opnametijd is onbeperkt en de dienst is gratis.
http://www.flixn.com

UIT DE OUDE DOOS
Het maakt dat wij ons oud voelen, maar het is nu eenmaal de waarheid: de jaren zestig, zeventig en tachtig zijn "de oude doos"! Op deze drie sites vindt u honderden videoclips naar muziek uit die periodes. En er zit heel wat goed spul bij - of is dat onze nostalgie die spreekt? (Tip: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.hitsallertijden.nl/videoclassics/sixties.htm
http://www.hitsallertijden.nl/videoclassics/seventies.htm
http://www.hitsallertijden.nl/videoclassics/eighties.htm

VRIJDAG ANIMATIEDAG : DOE HET ZELF MET ROGER
Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Op de site van Dobbit-magazine kan je de TV-uitzendingen van handige Roger herbekijken. Handig !
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.dobbit.be/Roger/145/default2.aspx?_vs=0_N&lang=n

VRIJDAG ANIMATIEDAG : FLASH
Dit is een leuke Flashanimatie waarbij op een grappige manier de mogelijkheden van de Flashtoepassing van Macromedia gedemonstreerd worden ...
(taal : Engels) [Filover]
http://img239.imageshack.us/img239/443/176327cr.swf

VRIJDAG FILMDAG : PIET PIRAAT EN HET VLIEGENDE SCHIP
OfficiŽle website van de nieuwste Studio100-jeugdfilm.
In de Belgische zalen vanaf: 25 oktober 2006
(taal site : Nederlands) [Filover]
http://www.pietpiraat.be

=== VERS VAN HET KLAVIER ====

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Boris
De winnaar van Idool 2004 in Nederland.
http://www.borismusic.nl/

- Mercedes Terrell
OfficiŽle website van dit fotomodel.
http://www.mercedesterrell.com/
http://www.myspace.com/therealmercedesterrell

- Janica Kostelic
Deze Kroatische won drie maal goud op de Olympische Winterspelen 2002.
http://www.janica.hr

- Stephan Eberharter
OfficiŽle website van deze wereldkampioen en Olympisch kampioen reuzenslalom.
http://www.steff.at/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/multi-media/
- Snel, sneller, snelst
Draadloos internet is met de nieuwste generatie draadloze netwerken (op N-snelheid) ineens supersnel.
http://www.ad.nl/multi-media/article730302.ece
- Online monteren
De rage is compleet met online videofilmpjes. Pinnacle zet nu ook zijn montageprogramma Studio online.
http://www.ad.nl/multi-media/article725759.ece
- Internet uit stopcontact: tobben
Surfen via het stopcontact; dat lijkt het ultieme gebruikersgemak.
http://www.ad.nl/multi-media/article710329.ece

*** Digitale Revolutie
http://digitaal.fan.tv
- Dvd's voor nul euro?
saveOndisc introduceert een service waarbij je DVD-recordables van topkwaliteit altijd in huis hebt voor een scherpe prijs. Ter introductie krijg je vrijblijvend 10 DVD's gratis!
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16594
- Beeldschermvariant Optimus toetsenbord
De Optimus Upravlator is een touchscreen monitor die is opgedeeld in 12 vakken die elk hun eigen functies kunnen krijgen.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16596
- Printservers
Als je de PC in de huiskamer hebt staan, zet je de printer graag ergens anders neer. Met behulp van een printserver kan dat/
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16447

*** Elektro.be
http://www.elektro.be
- Verbeter het geluid van je computer of mp3-speler
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2606
- Belgacom TV voortaan zonder bekabeling
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2601
- HDTV van 132 cm
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=10/2006&newsid=4147

*** Computer World
http://www.computerworld.be/
- Microsoft Live Search en Newsbot halen Copiepress-kranten weg
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15671&style=34360
- Acer lanceert een nieuwe generatie ultracompacte computers
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15664&style=34360
- De kleinste PDA/ GPS ter wereld
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15657&style=34360

*** Digimedia
http://www.digimedia.be/
- Vastgoed-widget bij Vitrine.be -
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3558
- Universal Music dagvaardt twee videosites -
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3556
- Belgenmop op Techdirt
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=352

*** Speedzone
http://www.speedzone.be
- Humor: De jager in Kamagurka
http://www.speedzone.be/artikel/1273_de_jager_in_kamagurka.html
- Humor: Vrijdag de 13de
http://www.speedzone.be/artikel/1272_vrijdag_de_13de.html
- Humor: Zelfs handenvrij bellen is gevaarlijk
http://www.speedzone.be/artikel/1271_zelfs_handenvrij_bellen_is_gevaarlijk.html

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- Pseudo-searchengines hacken sites voor trafiek (blocklist)
http://be.theinquirer.net/2006/10/pseudosearchengines_hacken_sit.html
- Microsoft gaat pdf de keel dichtknijpen
http://be.theinquirer.net/2006/10/microsoft_gaat_pdf_de_keel_dic.html
- Als de Apple laptop te warm, helpt Apple je
http://be.theinquirer.net/2006/10/als_de_apple_laptop_te_warm_he.html

*** Tweakers Net
- Google: 'Inkomsten online video delen met rechthebbenden'
http://tweakers.net/nieuws/44871/Google:-Inkomsten-online-video-delen-met-rechthebbenden.html
- 'Gehoorschade vanaf 90 minuten muziek op 80% volume'
http://tweakers.net/nieuws/44876/Gehoorschade-vanaf-90-minuten-muziek-op-80-procent-volume.html
- YouTube verwijdert 30.000 illegale video's
http://tweakers.net/nieuws/44875/YouTube-verwijdert-30.000-illegale-videos.html
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Lijst van zoogdieren in BelgiŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_zoogdieren_in_Belgi%C3%AB
* Kazachse voetbalclub uit Alma-Ata - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kairat_Almaty
* Klein geslacht met een twintigtal soorten van de OrchideeŽnfamilie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Muggenorchis
* Roemeens-Duits journalist, dichter, schrijver en vertaler - http://nl.wikipedia.org/wiki/Oskar_Pastior
* Nederlands-Marokkaans rapper en producer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Cilvaringz
* Animatieserie - http://nl.wikipedia.org/wiki/X-Men_%28animatieserie%29
* Huidige leadzanger van de Amerikaanse progressive metalband Symphony X - http://nl.wikipedia.org/wiki/Russell_Allen
* Duits componist, dirigent en directeur van de Bayreuther Festspiele - http://nl.wikipedia.org/wiki/Siegfried_Wagner

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Noord-Korea is de laatste tijd regelmatig in het nieuws - http://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Korea
* Nieuwe secretaris-generaal van de VN - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ban_Ki-moon

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat nog altijd over Amerika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Amerika

Wikiraadsel: Met welk feest eindigt de ramadan? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061019

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautYOUTUBE TOOLS 1: USERSCRIPTS
De videosite YouTube staat volop in de belangstelling. En dus dachten wij dat het tijd was om u wat leuke tips aan te reiken voor deze site, zodat u er nog meer uit kan halen.
Als eerste komen de Userscripts aan de beurt. Dit is een hele verzameling scripts, waarmee u video's kan downloaden in plaats van ze online te bekijken, de advertenties verwijderen, het filmpje bekijken in een formaat dat u bevalt. Eerst moet u het Greasemonkey script installeren en dan kan u de aparte scripts toevoegen.
http://userscripts.org/scripts/show/4112

YOUTUBE TOOLS 2: YOUTUBE DIASHOW
Op deze site kan u de naam ingeven van een gebruiker van YouTube, of een tag zoals kitten, cat, humor. De motor achter de site gaat nu bij YouTube filmpjes zoeken van die gebruiker of rond dat thema en zal beginbeelden van elk filmpje in een diavoorstelling tonen. Wil u zo'n filmpje bekijken, volstaat het om op het beeld te klikken.
http://www.yvoschaap.com/youtube/single.php

YOUTUBE TOOLS3: FTUBE
Een YouTube player die een lijstje downloadt met daarin de 25 meest recente video's die te zien waren op de frontpagina van YouTube. U kan een video uit het lijstje aanklikken en op de Play-knop drukken om het filmpje te starten.
http://mannu.livejournal.com/326881.html

YOUTUBE TOOLS4: ITUBE
Met deze tool kan u YouTube video's pikken en ze dan converteren en naar iTunes importeren. U moet wel .Net framework aan boord hebben en de software werkt enkel op Windows.
http://www.epicempire.com/software/youtube-to-ipod.html

HOE KAN JE IN NIEUWSGROEPEN FILTEREN?
Hoe kan je discussies of afzenders uitschakelen ('killen').
Op deze pagina wordt voor een aantal newsreaders aangegeven:
a. Filter draad: Hoe filter je een draad (ofwel thread/discussie)?
b. Filter poster: Hoe filter (kill, *ploink*) je een bepaalde afzender?
c. Extra mogelijkheden
d. Filter opheffen
Deze FAQ van Bart Dinnissen geeft een overzicht : [Sjeef]
http://www.gatago.com/nl/comp/software/newsreaders/27939107.htmlDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ONLINE RADIO TUNER
WinNT/2000/XP - freeware - .NET framework 2.0 vereist - 1 MB
Met dit progje kan u niet alleen naar online radio luisteren, maar ook songs die u hoort als MP3 bestanden opnemen (zij bevatten dan echter geen tags). Het progje zal bovendien de albumcover vertonen van de song die gespeeld wordt (indien beschikbaar).
U kan manueel de URL intikken van de radio-uitzending, of eentje kiezen uit de zenders die reeds in het progje ingesteld zijn. Die presets zijn gerangschikt naar land en genre. (Bron: Wim W)
http://www.snapfiles.com/get/onlineradiotuner.html

PIKAJET FX: DIGITALE FOTOMANAGER
Windows - 4,73 MB - freeware
U kan beelden importeren van uw camera en ze nadien delen met vrienden via e-mail of een webgalerij. Bovendien kan u zelf een quotering geven aan uw foto's en ze indelen in categorieŽn en de printfuncties fijn afstellen. (Bron: Wim W)
http://www.download.com/PicaJet/3000-12511-10300400.html?part=dl-PicaJet&subj=uo&tag=button

WEB COLOR EDITOR: SPELEN MET KLEURTJES
Windows - 229k - freeware
Met dit progje kan u met schuivertjes een kleur meer rood geven, groen, of blauw; u ziet de kleur veranderen en krijgt het resultaat ook in hexadecimale code te zien. (Bron: Wim W)
http://www.altarsoft.com/web_color_editor.shtml

WINMERGE: VERGELIJK TEKSTEN

Windows - freeware
Met dit progje kan u twee teksten met elkaar vergelijken en doen versmelten. Zo kan u bijvoorbeeld zien wat er veranderd is in twee versies van een project en dan de veranderingen doen samensmelten. (Bron: Wim W)
http://winmerge.org/index.php

AV MUSIC MORPHER GOLD: BEWERK GELUID
Windows XP - 7,83 MB - freeware
Met deze audio editor kan u verschillende sporen bewerken, knippen, plakken en mixen en zo remixen maken, medleys, muzikale beltoontjes, enz. (Bron: Wim W)
http://www.download.com/AV-Music-Morpher-Gold/3000-2170_4-10583619.html?tag=lst-0-1

MAX-TV: KIJK GRATIS NAAR TV OP HET WEB
Via deze software kan u gratis via het internet kijken naar voornamelijk Franstalige kanalen. De site combineert streaming, P2Ptv en IPTV technologieŽn. Telkens u het programma opstart wordt de lijst met kanalen ververst. De software zou compatibel zijn met Belgacom TV, Orange TV, Club Internet... (Bron: Wim W)
http://www.max-tv.be/?go=maxtv

DVD IDENTIFIER
Windows - freeware
Dit progje kan alle informatie op een DVD opsporen: wie heeft de disc gemaakt, welke schrijfsnelheid wordt ondersteund, enz. Een deel van die informatie staat wel op de verpakking te lezen, maar soms bent u de verpakking kwijt, enz. (Bron: Wim W)
http://dvd.identifier.cdfreaks.com/

MEDIA CODER: BESTANDEN CONVERTEREN
Windows - freeware
Een gratis en open source progje waarmee u audio en video kan omzetten. Zo kan u bijvoorbeeld video's omzetten naar een formaat voor uw iPod, PSP, smartphone, PDA enz.
http://www.lifehacker.com/software/video/download-of-the-day-mediacoder-windows-207475.php

TEN THUMBS TYPING TUTOR: BLIND TYPEN
Mac OS X - 13,94 MB - shareware
Bent u ook nog een van die mensen die met twee vingertjes typt? Dan moet u misschien dit progje eens proberen. Het leert u namelijk blind typen, in een stap-voor-stap methode. Het progje is goed voor jong en oud en wordt gebruikt in scholen, fabrieken, enz.
http://www.download.com/Ten-Thumbs-Typing-Tutor/3000-2241_4-10559246.html?tag=nl.e414

ALARM CLOCK PRO: EEN VEELZIJDIGE KLOK
Mac OS X - 10,09 MB - shareware
Deze klok kan vanalles: u op geregelde tijden aan taken herinneren, maar ook systeemtaken vervullen, verjaardagkaartjes versturen, zelfs uw iTUnes lijstje in een willekeurige volgorde zetten.
http://www.download.com/Alarm-Clock-Pro/3000-2301_4-10056662.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Door tijdsgebrek zijn de lezersbrieven voor volgende week!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Holland:
een land dat zijn naam niet gestolen heeft.
Jan Cremer, Nederlands schrijver