Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 19/10/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 470 van 14/10/2006

Gegroet lezers,

Hebt u ook zo genoten van de prachtige herfstdagen? Wij wel hoor - 's ochtends de mist over de velden, de dauw die zich nestelt in de webben van de kruisspinnen en hen tot een prachtig bouwsel maakt, de lucht die oranje wordt vooraleer stralend blauw te schijnen... Zalig - het leven kan toch echt mooi zijn!

Deze week weer een heel pak nieuwtjes, waarbij de overname van YouTube door Google uiteraard de kroon spant. Voorwaar, 2006 is het jaar van de video: er wordt zoveel beeldmateriaal aangeboden via het internet, feuilletons waarvan u afleveringen kan aankopen of gratis bekijken... Voor de mensen die nog nooit kennis gemaakt hadden met YouTube hebben wij enkele links naar YouTube filmpjes verwerkt in onze sites-rubriek. Maar als wij echt heel eerlijk zijn, dan moeten wij toegeven dat er bij YouTube, naast erg mooie pareltjes, heel veel rommel tussen zit die je in slechte beeldkwaliteit aangeboden krijgt. Waarnemers die voorspelen dat YouTube onze toekomstige tv zal worden, die kijken wij dan ook een beetje meewarig aan!

Wij wensen u veel lees- en surfplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

P.S. En dit nog: deze week zetten wij een punt achter onze reeks met tips voor GMail. Tenzij u nog onderwerpen weet die u graag behandeld ziet - of vragen hebt?Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SENIORENNET VEROORDEELD EN IN BEROEP
De populaire Belgische site voor senioren Seniorennet is door de rechter veroordeeld omdat daar illegale muziek verspreid zou worden in de mailgroep "Muziek Carrousel". Via deze mailgroepen kunnen leden mails uitwisselen over een bepaald onderwerp en daarin links toevoegen naar externe sites. En op sommige van die sites was dan illegaal gekopieerde muziek te vinden. De rechter wil nu dat Seniorennet maatregelen treft om dit te verhinderen en heft een dwangsom van 1.000 euro per dag als dit niet gebeurt.
Seniorennet verweert zich: het kan onmogelijk alle links in die mails nagaan en controleren of die verwijzen naar illegale zaken. De site, met name haar maker, Pascal Vyncke, gaat dan ook in beroep. De Belgische internetsector reageert verontwaardigd en verontrust op het vonnis. FeWeb, de federatie van webbouwers, vindt het een gevaarlijk precedent, omdat het vonnis zich niet alleen richt naar degene die inbreuk pleegt op de auteursrechten, maar ook naar hen die instaan voor de technische infrastructuur.
Wij willen toch nog een kritische kanttekening plaatsen bij het verhaal. Want als u het artikel leest bij ZDNet blijkt het niet om een rechter te gaan die niets weet van het internet en zomaar zijn oren heeft laten hangen naar het IFPI en Sabam, die het proces ingespannen hadden. Er is namelijk een voorgeschiedenis. In 2005 stelden Sabam en IFPI vast dat de gebruikers van de SeniorenNet mailgroepen illegale bestanden naar elkaar doorstuurden. Toen werd Pascal Vyncke op die illegale toestand gewezen en hij trof toen wél maatregelen om het verzenden van MP3 en WAV bestanden tegen te gaan. In de forums bleven echter nog altijd verwijzingen naar illegale MP3 sites staan. Opnieuw deden IFPI en Sabam een verzoek om hieraan een einde te maken, maar dit maal weigerde Vyncke dit, zodat de beide auteursrechtenverenigingen naar de rechter stapten.
Nu beschikken wij niet over de letterlijke tekst van het vonnis en zijn wij niet op de hoogte van alle feiten, dus het is niet aan ons om een oordeel te vellen. Maar wij willen toch voorzichtig blijven en geven het volgende ter overdenking mee. 1. In het verleden zijn er al verschillende sites veroordeeld omdat zij links naar illegale sites vermeldden. Dit vonnis zou dus geen uitzondering zijn. 2. Er is een verschil tussen persoonlijke mails die leden van Seniorennet naar elkaar versturen en boodschappen die in de nieuwsgroepen verschijnen. In het eerste geval gaat het om persoonlijke zaken en mag de rechter ons inziens niet eisen dat Seniorennet censuur pleegt. In het tweede geval kan u de rechter misschien toch wel begrijpen als hij eist dat Seniorennet de gewraakte mails uit de nieuwsgroepen verwijdert, temeer als dat gemodereerde forums zouden zijn, dit wil zeggen dat moderatoren alle postings in het oog houden en ongewenste mails verwijderen. Wij kunnen verkeerd zijn
(en verbeter ons alstublieft!), maar wij dachten dat de forums bij Seniorennet inderdaad gemodereerd zijn - wat toch een kleine nuance is, die wij aan deze discussie wilden toevoegen, zonder het vonnis goed- of af te keuren.
http://www.zdnet-be.com/news.cfm?id=61392
http://www.seniorennet.be/Pages/Nieuws/actueel.php?type=1&ID=2206
http://www.feweb.be/blog/comments/?id_link=12

NAWOORD VAN DE REDACTIE:
Naar aanleiding van ons artikel hebben wij een heel uitgebreide mail ontvangen van Pascal Vyncke, de man achter Seniorennet, waarin hij ons meer achtergrond verschaft over het gebeurde. De zaak is echter heel ingewikkeld, en wij hebben noch de tijd gehad, noch bezitten wij de legale spitsvondigheid om het juiste achter de zaak te achterhalen.
Alles wat wij kunnen doen is getuigen dat Pascal oprecht ervoor wil zorgen dat recht geschiedt, maar toch ook de belangen van "zijn" senioren wil verdedigen, en dat wij samen met hem, en de hele internetwereld, vol spanning wachten op het vervolg van deze affaire.
Hilde

NIEUWE VERSIE UIT VAN GOOGLE GROUPS
Kent u Google Groups? Dat is een handige online samenwerkingstool. Na het aanmaken van zo'n groep kan u vergaderingen plannen, taken verdelen, nieuwsbrieven opmaken en vele andere dingen meer die er te pas komen bij zo'n online samenwerking.
Nu is er een nieuwe versie uit van Google Groups, zij het dat die nog in Bèta is. Enkele opvallende nieuwigheden zijn: Page Creation (u kan webpagina's aanmaken en samenwerken rond de aanmaak ervan en zij worden voorlopig alleen binnen de groep gehost); customization (de werkomgeving van uw werkgroepje aanpassen - kies afbeeldingen, kleuren en een stijl); File sharing (bestanden uploaden en met anderen delen binnen de groep) en Member Profiles (leden van de groep kunnen een profiel aanmaken waarin zij meer vertellen over zichzelf).
De bestaande groepjes zijn meteen al overgezet naar de bètaversie. Wie zich reeds opgegeven had voor deze groepjes, zal bemerken dat de groepen bestaan binnen de oude en de nieuwe bètaversie en dat men gewoon kan switchen tussen beide interfaces.
En wie nog nooit kennis gemaakt heeft met de Google Groups: ga gewoon naar het onderstaande adres, zoek naar een groep rond een onderwerp dat u interesseert. Om u aan te melden gebruikt u uw gewone Google Account en hebt u die nog niet, dan kan u er eentje aanvragen. Simpel, niet?
http://groups-beta.google.com
http://groups-beta.google.com/intl/en/googlegroups/overview.html

GOOGLE MAPS KENT NU OOK NEDERLANDSE BEDRIJVEN
De Google Maps zijn eigenlijk wel handig bekeken. Het zijn eigenlijk stratenplannen van over de hele wereld, waarover u ook satellietfoto's kan leggen - u kan afwisselen tussen beide gezichtspunten, maar kan ze ook over elkaar leggen.
Maar het interessantste (althans vanuit het gezichtspunt van Google) is de combinatie met informatie over plaatselijke bedrijven. Over beide lagen (stratenplan, satellietfoto's) kan immers nog een derde laagje gelegd worden, waarbij de gebruiker informatie kan opvragen over lokale bedrijven: de dichtstbijzijnde supermarkt, garage of hotel bijvoorbeeld. Die informatie is voor een groot deel afkomstig van de Kamer van Koophandel en Infobel.
De beschikbare informatie voor Nederland is al best uitgebreid: voor Amsterdam zijn er zo al 16.500 resultaten te vinden, maar als u gaat zoeken naar een restaurant in de buurt van Rotterdam, dan wordt u verwezen naar restaurants in het VK. Er is duidelijk nog veel werk voor de boeg, maar het is alvast een begin.
Wij deden even de test en begonnen met "zoeken op kaart": Kalverstraat - Amsterdam. Dat gaf netjes het gedetailleerde stratenplan van de wijk. Klik dan op "Bedrijven zoeken" en geef in "bakker" - automatisch staat "kalverstraat Amsterdam" reeds ingevuld. En kijk: u weet meteen waar u uw croissantjes kan gaan halen bij uw volgende bezoek aan de Kalverstraat!
Wij zochten ook naar "betaalautomaat", maar dat woord kende Google niet meteen - hij kwam wel op de proppen met bedrijven waarvoor in de recensie het woord "betaalautomaat" voorkwam. Ziet u al de mogelijkheden die Google Maps biedt?
Tot slot nog dit: probeer dit niet voor BelgiŽ. Voorlopig vindt u daar immers geen bedrijven weer - er is zelfs geen mogelijkheid om straten op te zoeken binnen steden...
http://maps.google.com/

GOOGLE KOOPT YOUTUBE
Zijn ze bij Google gek geworden? Het moet wel zijn, want een tiental dagen geleden verkondigde internetgoeroe Mark Cuban in zijn blog nog dat al wie YouTube kopen wil, gek moet zijn - "Moron" in het Engels.
En toen er ook nog een prijskaartje van 1,5 miljard dollar geplakt werd op You Tube, werd meewarig het hoofd geschud. Dat getal kwam van YouTube zelf, dat verkondigde dat het al aanbiedingen gehad had, maar het niet voor minder wou doen.
En zie: dit weekend groeiden de geruchten aan en maandag barstte de bom: zoekgigant Google heeft inderdaad de videosite YouTube aangekocht en moet dus officieel gek verklaard worden. Aankoopprijs: 1,65 miljard dollar. De 65 personeelsleden zullen blijven werken in het hoofdkwartier van YouTube.
Volgens Techcrunch was ook Yahoo geïnteresseerd in de aankoop en bleef het meebieden, tot het uiteindelijk het laatste woord moest laten aan Google.
Google heeft een webcast online gezet, waarin het bedrijf uitleg geeft over de aankoop.
http://investor.google.com/webcast.html
http://www.techcrunch.com/2006/10/09/google-has-acquired-youtube/
http://www.blogmaverick.com/2006/10/07/some-thoughts-on-youtube-and-google/

BLINX TEKENT OVEREENKOMST MET MICROSOFT
We blijven nog even in de sector van de videosites. Want YouTube mag dan al erg succesrijk zijn, zo simpel is het niet om daar iets te vinden als u echt op zoek bent naar een filmpje over een bepaald onderwerp. De website Blinx slaagt daar wel in.
De site indexeert namelijk video's van sites zoals BCC, Fox, MTV, SKy News, Reuters en YouTube, zodat filmpjes op die sites doorzocht kunnen worden vanop de Blinx-site. Blinx heeft echter ook samenwerkingsakkoorden gesloten met andere sites zoals AOL, Lycos, Time Online: die sites gebruiken de Blinx technologie voor het doorzoeken van hun eigen site.
En nu heeft ook Microsoft zo'n samenwerkingsakkoord gesloten - het is te zeggen: het zal een licentie betalen aan Blinx voor het gebruik van de Blinx technologie.
Wie zelf al eens Blinx bezocht heeft, zal moeten toegeven dat de zoekresultaten opmerkelijk accuraat zijn. Blinx maakt dan ook gebruik van spraakherkenning, analyse van de afbeeldingen en de context om video's te klasseren en niet enkel van de titel en omschrijving die gebruikers zelf aan hun filmpjes geven.
http://www.blinx.tv
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/10/09/AR2006100900058.html

EEN BLOGGER VS DE MAINSTREAM MEDIA
De discussie rond bloggers blijft voortduren. De traditionele journalisten staan er nog altijd weigerachtig tegen (misschien uit angst voor de eigen positie), alhoewel bloggers vaak niet alleen het nieuws sneller brengen, maar vaak ook accurater en meer uitgediept.
Afgelopen weekend was het weer zover: bekend blogger Mike Arrington werd uitgenodigd op de Online News Association conferentie, om er deel te nemen aan een panel. En hij heeft het zich ferm beklaagd, want hij werd fel onder vuur genomen door wantrouwige journalisten. Een verslag van deze confrontatie, plus enkele erg goed gefundeerde beschouwingen vindt u bij Thomas Hawk. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat sites zoals Engadget en Digg sneller en beter nieuws brengen als het draait om de nieuwste Zune bijvoorbeeld. En wil u iets over Web 2.0, dan gaat u naar TechCrunch.
Leest u zelf maar dit uitstekende artikel!
http://thomashawk.com/2006/10/mike-arrington-vs-mainstream-media.html

REVVER - DE ANDERE VIDEOSITE
Bent u de heisa rond Google en YouTube even beu? Dan gaan wij het eens hebben over een andere videosite, Revver. Deze site, die werkt volgens een principe waarbij de inkomsten gedeeld worden met de maker van het filmpje, heeft namelijk een bijzonder akkoord afgesloten met het Britse tv-station FameTV. Wie zijn filmpje namelijk plaatst bij Revver, zal voortaan ook kunnen aangeven dat het ook op dit kanaal uitgezonden mag worden. Kijkers kunnen dan per sms stemmen voor het populairste filmpje en de inkomsten die Revver daarvan krijgt worden fifty-fifty gedeeld.
Revver is erg Web 2.0, maar heeft lang niet het succes kunnen opbouwen als YouTube - maar bij Revver telt niet de kwantiteit, wel de kwaliteit, zo lijkt het ons. Er zijn immers enkele erg goede videoseries te vinden, Ze Frank bijvoorbeeld, Ask A Ninja, Lonelygirl15. En wie weet wordt die kwaliteit nog aangewakkerd door dit nieuwe akkoord.
http://revver.com/
http://www.fametv.com/
http://www.techcrunch.com/2006/10/10/revver-the-newest-british-comedy/

CODE-ZOEKMACHINE LEUK SPUL VOOR HACKERS
Google heeft verleden week een speciale afdeling van zijn zoekmachine onthuld, die programmeercode doorzoekt. Bedoeling is uiteraard dat dit de hele gemeenschap ten goede moet komen, want heel wat programmeurs stellen hun code gratis ter beschikking - en als zij al het werk gedaan hebben, waarom zou u dan nog diezelfde slavenarbeid opnieuw doen?
Maar blijkbaar zit er toch een gevaarlijk kantje aan die nieuwe zoekmachine. Want zij zou ook gebruikt kunnen worden om foutjes in software te zoeken, paswoord informatie, en ook fabriekseigen code die helemaal niet op het internet gepost had mogen worden. En dat was uiteraard niet de bedoeling!
http://www.networkworld.com/news/2006/100606-hackers-find-use-for-google.html

VOORTAAN OOK CONTENT VAN PBS IN ITUNES VIDEO STORE
Het videoaanbod bij Apple's iTunes Video Store groeit steeds verder aan. Nu is het ook PBS dat ook aan boord springt en dat is een heel goede zaak. Deze openbare omroep brengt namelijk steengoede shows en documentaires; van hun hand is bijvoorbeeld Antiques Roadshow, Nova, Scientific American Frontiers en, voor de kleintjes, Arthur.
De zender besloot zijn video's bij Apple onder te brengen, toen hij merkte hoeveel succes de PBS podcasts kenden die via iTunes aangeboden werden. Daarvan zijn er al meer dan 220 shows beschikbaar, van meer dan 40 netwerken.
http://www.betanews.com/article/PBS_Joins_iTunes_Video_Store/1160493065

ANTI-SPAM ORGANISATIE SPAMHAUS RAAKT IN PROBLEMEN
Voor de organisatie Spamhaus, die ijvert tegen spam, pakken zich donkere wolken samen. Even wat geschiedenis. Het Amerikaanse bedrijf e360insight had Spamhaus gedagvaard omdat Spamhaus het op een zwarte lijst gezet had en alle mail dus als spam markeerde en tegenhield. e360insight vroeg meer dan 11 miljoen dollar schadevergoeding en eiste dat het onmiddellijk van de zwarte lijst verwijderd werd.
Spamhaus stuurde haar kat naar de rechtszaak en de rechter veroordeelde Spamhaus daarom bij verstek. "Ach wat," schokschouderde Spamhaus, "wij zijn toch geen Amerikaans bedrijf en wij hebben geen bezittingen in de VS, ze kunnen ons wat..." Maar dat was buiten de waard gerekend, in casu hun virtueel bezit: de domeinnaam. Die was namelijk geregistreerd via Tucows en domeinnamen worden gecontroleerd door ICANN, dat van de Amerikaanse overheid is. Daarom trok e360insight opnieuw naar de rechter en wil met de domeinnaam als onderpand Spamhaus toch dwingen om hun naam van de lijst te halen.
Spamhaus, dat eerder dus duidelijk van plan was om te doen of zijn neus bloedt, wil nu toch in actie schieten en zou in beroep gaan tegen het eerste vonnis.
http://www.betanews.com/article/Spamhaus_Could_Lose_Domain_Name/1160501590

HOUDT OVERNAME DOOR GOOGLE YOUTUBE UIT DE PROBLEMEN?
Wij hebben het al eerder gezegd: YouTube mag dan al populair zijn, die populariteit was voornamelijk te danken aan de illegale filmpjes die daar stonden: tv-filmpjes, filmtrailers, muziekclips die niet in orde waren met de auteursrechten. En dat het niet lang zou duren of YouTube zou serieuze problemen krijgen met de wet, omwille van die inbreuken.
Maar dat gevaar lijkt nu afgewend te zijn. Op de dag dat Google de overname van YouTube aankondigde, werd ook bekend gemaakt dat beide bedrijven belangrijke akkoorden afgesloten hadden met de grote muzieklabels, waardoor zij muziekvideo's op hun respectievelijke sites mogen vertonen. Is dat echter genoeg? Want stel dat 80 van de top 100 content bedrijven akkoorden afsluiten met YouTube, dan kunnen de 20 overblijvende bedrijven het Google en YouTube nog altijd flink lastig maken...
http://www.pcworld.com/article/127452-1/article.html?tk=nl_dnxnws

WEB BUGS VOLGEN UW E-MAILS OP
Hebt u de affaire HP gevolgd? Dan zal u hieruit misschien onthouden hebben dat speurders in opdracht van topvrouw Patricia Dunn speciale technologieŽn ontplooiden om uit te vissen wie informatie lekte naar de pers. Dat het een en ander niet legaal was, daarbij moeten wij geen tekening maken...
Maar wat ons interesseert is de technologie die de speurders daarvoor gebruikten. Zij maakten namelijk gebruik van een "web bug" - en dan willen wij natuurlijk graag aan u vertellen hoe zoiets werkt. Het gaat om een kleine afbeelding, vaak minuscuul, een pixel is eigenlijk al voldoende, die in een mail gestopt wordt - het is te zeggen: de link naar die afbeelding wordt erin gestopt, niet de afbeelding zelf. Opent de bestemmeling de mail, dan zal de afbeelding opgehaald worden. De afzender heeft er natuurlijk voor gezorgd dat die afbeelding een uniek adres heeft en uit het log van zijn server kan hij zien wanneer die bepaalde afbeelding opgehaald werd en door wie. En als de bestemmeling die mail doorstuurt (met andere woorden: hij is het lek) dan zal de afzender ook zien dat die afbeelding opgehaald wordt door die derde persoon.
Slim bekeken, niet?
Wij moeten u echter nog iets vertellen en dat is geen goed nieuws. Want u en wij zijn waarschijnlijk al vaak het slachtoffer geworden van web bugs - waarschijnlijk afkomstig van een commercieel bedrijf. Wanneer u de mail van dat bedrijf opent en de afbeelding wordt opgehaald, dan weet dat bedrijf dat het mailadres, geassocieerd met de unieke ID van die afbeelding, een "levend" adres is - en mag u zich aan nog meer spam verwachten.
Zo, wij hopen dat wij u weer wat nieuws bijgebracht hebben!
http://www.pcworld.com/article/127444-1/article.html?tk=nl_dnxnws

EUDORA VALT VOORTAAN ONDER MOZILLA EN WORDT GRATIS
Qua mail-client zweren wij al jaren bij Eudora, een steengoed programma, dat veel minder bugs kent dan de Outlook van Microsoft. Qualcomm, de maker van Eudora, heeft nu aangekondigd dat het van Eudora een open broncode programma wil maken, gebaseerd op Thunderbird van Mozilla. Bovendien zullen alle toekomstige versies van Eudora gratis zijn.
Begin 2007 zou er al een eerste versie van dit nieuwe programma moeten uitkomen. Tot dan kan u nog altijd de gratis versie van Eudora downloaden (met advertenties), of de advertentieloze versie aan $19,95 (was voorheen $49,95). En dat is een mooi gebaar, niet?
http://www.betanews.com/article/Qualcomm_Hands_Off_Eudora_to_Mozilla/1160593052
http://www.eudora.com/

SONY BRENGT NIEUWE LIJN WALKMANS UIT
De iPod is nog altijd de onbetwiste koning van de draagbare muziek (en ook videoplayers). En dan zijn er uiteraard heel wat concurrenten die die koning van de troon willen stoten.
Onder andere Sony, dat vroeger met zijn Walkman de alleenheerser was op vlak van draagbare (cd) players. De Japanse fabrikant, die de laatste tijd heel wat tegenslag had met zijn ontploffende en in brand schietende batterijen, heeft aangekondigd dat er een nieuwe reeks Walkmans komt. Het gaat om vijf modellen, met een capaciteit tot 4 GB. De players hebben de vorm van een klein parfumflesje en het "high end" model van de reeks kost 240 dollar in Japan. Speciaal aan deze players is, dat u rechtstreeks muziek kan uploaden naar de player van op een cd speler. En ook de batterijen zijn speciaal: drie uur muziek na slechts drie minuutjes laden van de batterij. Hopelijk zorgt dat turbo-laden niet voor een oververhitting!
http://www.betanews.com/article/Sony_Unveils_New_Walkman_Lineup/1160669499

TWEE HAMBURGERS EN EEN SONG BIJ MCDONALD!
Eigenlijk is het wel best slim bekeken: over de hele wereld zijn er restaurants van de fastfoodketen McDonald's. Zij zijn dus eigenlijk het beste distributiepunt om spullen aan de man, vrouw en kind te brengen. Wist u trouwens dat McDonald's de grootste distributeur geworden is van speelgoed?
McDonald's heeft dus een heel groot potentieel. Combineer dit met het aanbieden van digitale muziek en ... hebt u dan een hit? Misschien wel.
Het concept heet "m-venue". Op bepaalde plaatsen (beginnende in de VS) zal de gebruiker kunnen bladeren in het muziekaanbod en muziek kunnen downloaden. Daarvoor zullen die restaurants uitgerust worden met draadloos internet en komen er grote schermen waarop de dienst plus de beschikbare songs gepromoot worden.
http://www.betanews.com/article/Want_A_Download_With_That/1160598602
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WEG MET DE DVD OF NOG EVEN BIJHOUDEN ?
Het kon niet uitblijven, je DVD speler en DVD's zijn hopeloos verouderd. Althans als je Samsung mag geloven. Ze lanceren met de BD-P1000 ís werelds eerste Blu-ray Disc-speler. Hiermee kan de liefhebber volop genieten van zijn HDTV. Hij kan nu HD-beelden bekijken in de resoluties van 720p, 1080i en 1080p. Met de 1080p-output via HDMI biedt de BD-P1000 de beste resolutie ter wereld en overstijgt de speler de beeldkwaliteit van standaard-DVDís.
De Samsung BD-P1000 levert opmerkelijk hoogstaande video- en audiokwaliteit. Maar ook interactieve media en games varen wel bij de verbeterde weergave van het HD-formaat. Samsung heeft de belangrijkste onderdelen van de BD-P1000 zelf ontwikkeld zoals een uniek twee-lenzensysteem waarmee zowel standaard DVDís, CDís als de Blu-ray Discs af te spelen zijn. De DVD-formaten die de BD-P1000 weergeeft zijn: DVD-RAM, DVD-RW en DVD-R. De opslagcapaciteit op een Blu-ray Disc is zes keer zo groot als op een traditionele DVD. Een enkellaags Blu-ray-schijfje biedt 25 GB aan opslagruimte, dubbellaags zelfs 50 GB, voor 2 uur aan High Definition-beeld en -geluid.
De BD-P1000 heeft twee ingangen voor geheugenkaarten en kan maar liefst 10 verschillende typen kaarten lezen. De speler geeft films, videoclips, digitale fotoís en MP3-bestanden op Multi Media-, Secure Digital-, Compact Flash- en Micro Drive-kaarten direct weer. Met een adapter zijn Memory Stick Duo, Memory Stick Pro, Memory Stick Pro Duo, RS MMC en Mini SD weer te geven.
Eén nadeel: Blu Ray's zijn niet af te spelen op een gewone 'oude' DVD-speler. Nu ja, je VHS-tape ook niet meer.
De Samsung BD-P1000 is verkrijgbaar vanaf eind oktober voor een adviesverkoopprijs van Ä 1.299,- inclusief B.T.W. en recupeltaks.[Paul Liekens]
http://www.samsung.be

JE FOTO OP HET DRESSOIR
...je foto op het dressoir... Het zijn woorden uit een oud gedicht en uit een oud liedje. Zelfs dat wordt gedigitaliseerd. Fotoalbums vol vergeelde fotoís zijn definitief verleden tijd met deze fotolijst van Samsung. Zet de display in de huiskamer, op het nachtkastje of neem het mee op reis en geniet van een digitale fotoshow. De Digital Photo Frame van Samsung is een handig 7 inch display dat tal van beeldmateriaal te voorschijn tovert zonder kleurvervaging of verlies van beeldkwaliteit. En met de Digital Photo Frame zijn alle beeldbestanden voor iedereen overal te bekijken. Het huis van je grootouders of je eigen bureel krijgen een heel ander uitzicht.
Met een internetverbinding kan iedere gebruiker in een handomdraai beeldbestanden van een telefoon of digitale camera uploaden of doorsturen naar een ander Digital Photo Frame. Afhankelijk van het type telefoon zijn beelden zelfs zonder tussenkomst van een PC of internetverbinding over te zetten.
Via geheugenkaarten, USB of het ingebouwd geheugen en een eenvoudig aan te sluiten speaker zijn muziek en videoclips af te spelen. Via internet zijn functionaliteiten als een klok, kalender en het weerbericht op de display te installeren. En met PictBridgeô kunnen de Ďingelijsteí digitale fotoís of beeldbestanden zonder tussenkomst van een PC worden uitgeprint.
De Samsung Digital Photo Frame is vanaf september 2006 in BelgiŽ verkrijgbaar of ligt voor verkoopadviesprijs van Ä 275, (all-in) onder de kerstboom. [Paul Liekens]
http://www.samsung.be

OLYMPUS MAAKT HOUTEN PROTOTYPE
(Deze reportage is afkomstig van onze collega's van Computertaal.info; omwille van de lengte van het artikel krijgt u het in verschillende delen te lezen.)
Vernieuwend mag je het zeker noemen: de nieuwe digitale camera van Olympus. Voor één keer moeten we echter geen hogere megapixels, geen betere sensor of geen extra opties die het maken van foto's met dit toestel nog aangenamer moet maken voorstellen. De vernieuwing zit 'm niet in de technische specificaties, maar wel in de behuizing. Want die... is van hout.
Olympus staat nu eenmaal bekend om zijn innovatief werk en houdt die naam graag in ere. Tijdens Photokina, een beurs rond fotografie, stelden ze de eerste digitale camera voor met een houten behuizing. Het gevolg is een prachtig fototoestel dat er letterlijk en figuurlijk staat als een boom. Het grote voordeel van een houten behuizing, is namelijk de stevigheid. Waar ABS en policarbonaat, klassiek de twee materialen waarvan behuizingen van elektronische toestellen gemaakt worden, relatief gemakkelijk barsten, zal je met je houten fototoestel heel wat meer trucs kunnen uithalen.
De doeltreffendheid, het productiegemak en de lagere kosten die vandaag de dag verbonden zijn aan allerlei technologieŽn voor massaproductie, hebben de afgelopen jaren geresulteerd in een overvloed aan producten, die maar al te vaak sterk op elkaar lijken, zo weet Michael Keck, Divisie Manager Consumer Products BelgiŽ. Het mag dan ook niet verbazen dat producten het soms laten afweten op het vlak van design.'Veel producten stellen op esthetisch vlak wel eens teleur. De consumenten zijn klaar voor iets nieuws, iets fris, iets ongeziens. Daarom boog het R&D team van Olympus zich over de vraag hoe ze de esthetische waarde van producten nog konden verhogen. Het resultaat mag er wezen: de houten behuizing geeft de digitale camera een opvallend hoog designgehalte en een exclusieve look.'
http://www.computertaal.info
http://www.olympus.be

OLYMPUS MAAKT HOUTEN PROTOTYPE (DEEL 2)
(Deze reportage is afkomstig van onze collega's van Computertaal.info; omwille van de lengte van het artikel krijgt u het in verschillende delen te lezen.)
2 Hout als nieuwe trend?
De natuurlijke kleur, glans en structuur van hout wordt wereldwijd als mooi ervaren. Het gebruik van hout in een brede waaier elektronicatoepassingen wordt nu mogelijk dankzij het driedimensionaal compressie- en gietproces van Olympus. 'Olympus ging op zoek naar een manier om een op hout gebaseerd materiaal te ontwikkelen dat tegelijk dun en hard genoeg is om gebruikt te worden voor de behuizingen van elektronische producten,' vertelt Michael Keck. ' We hopen dat de consumenten de esthetische eigenschappen van dit revolutionair materiaal zullen waarderen en dat ze zich aangetrokken zullen voelen tot de toekomstige producten die uit dit nieuwe houten materiaal gemaakt zullen worden. Deze innovatie oogt niet alleen als echt hout, ze voelt ook aan als echt hout. Het hout dat aan de basis van het hele procédé ligt, is cipreshout, waar op milieuvriendelijke wijze mee kan omgegaan worden. Ook het ecologisch aspect speelde namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling.'
http://www.computertaal.info
http://www.olympus.be

OLYMPUS MAAKT HOUTEN PROTOTYPE (DEEL 3)
(Deze reportage is afkomstig van onze collega's van Computertaal.info; omwille van de lengte van het artikel krijgt u het in verschillende delen te lezen.)
3 De technologie achter het design
Olympus ontwikkelde speciaal voor dit project een driedimensionaal compressie- en gietproces voor houten materialen. 'Het nieuwe proces is voor een groot deel gebaseerd op de ervaring van Olympus met precisietechnologieŽn voor het vormgeven van metalen, die het bedrijf aanwendt voor de productie van digitale cameraís, microscopen en endoscopische lenzen. De compressietechnologie verhoogt de dichtheid van een stuk cipreshout van 0,4 à 0,5 tot meer dan 1, wat meer dan een verdubbeling betekent. Het daaruit ontstane materiaal is dun genoeg om gebruikt te worden voor behuizingen van elektronische producten en is bovendien veel harder dan kunststoffen zoals ABS en policarbonaat, die doorgaans bij dit soort producten gebruikt worden. De toepassing van de uiterst precieze giettechnologieŽn op het gecomprimeerde houtmateriaal leidt tot een aantrekkelijke, natuurlijke glans, die maakt dat het materiaal achteraf bijna niet meer bewerkt moet worden,' aldus nog Michael Keck.
Mensen die zich klaar zetten om nu meteen naar de fotohandelaar te rennen om dit prachtig toestelletje aan te schaffen: jullie zullen nog even geduld moeten hebben. Op dit ogenblik zijn er namelijk geen plannen om het toestelletje ook effectief in productie te nemen. De houten camera is een prototype en werd ontwikkeld met de bedoeling mensen te laten zien wat mogelijk is. Wil je echter toch graag dergelijk toestel hebben, kunnen we je slechts één tip geven: mail het bedrijf en vertel hen dat je niets liever wil dan dat Olympus dit toestel in productie neemt. Bij Computertaal duimen we in ieder geval al met jullie mee.(Bron: Peter Dhollander - Computertaal - http://www.computertaal.info)
http://www.olympus.be


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***China heeft de blokkade van Wikipedia opgeheven, maar sommige Engelstalige artikels zijn nog altijd niet toegankelijk, o.a. Over de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede.

*** Triest record: nog nooit tevoren werden zoveel bugs gevonden in software als dit jaar. Maar een kleiner gedeelte dan andere jaren is erg gevaarlijk.

*** Microsoft, dat op 4 april 1975 gesticht is, zou volgens astronomen een Aries of Ram zijn.

*** Nokia Aeon Concept Phone
http://www.i4u.com/article6779.html
http://www.i4u.com/images/2006/nokia_aeon.jpg

*** De strijd tegen piraterij staat niet stil, zo heeft het bedrijf Protect Disc een nieuwe beveiliging het leven ingeroepen voor DVD-films.
http://www.techzine.nl/nieuws/10919/Geen-DVDs-meer-afspelen-op-je-PC-door-Protect-Disc.html

*** Lcd- en plasma-tv krijgen concurrentie van laser
http://tweakers.net/nieuws/44766/Lcd-en-plasma-tv-krijgen-concurrentie-van-laser.html

*** Space Invaders met hersensignalen gespeeld
http://tweakers.net/nieuws/44765/Space-Invaders-met-hersensignalen-gespeeld.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
THE WINTER KINGS - STONES THROW
[alternatief] Deze band is afkomstig van Cambridge, Engeland en wordt door sommigen beschreven als een meer toegankelijke, meer elektrische Nick Cave. Zij hebben in elk geval een heel interessante sound. De moeite waard!
http://indieheart.com/bands/130/
http://www.myspace.com/thewinterkings

MURDER CITY SPARROWS - BURN IN WATER
[Alternative Rock] Een bandje van vier "angry young men", die een cd maakte die zo barstensvol spanning staat dat je meegesleept wordt door hun gedrevenheid. De songs hebben verschillende onderwerpen, van verhalen over moordenaars in Ohama tot het levensverhaal van Elvis en Priscilla. Texas Punk die erg rauw is maar oprecht als hel.
http://www.murdercitysparrows.com
http://indieheart.com/bands/89/

28 GATES - NOW THAT IT'S BEEN SAID
[Rock] Een groepje van vier man uit Florida, dat funky rockjazz maakt. Knappe muziek die van structuur erg goed opgebouwd is.
http://indieheart.com/bands/113/
http://www.myspace.com/28gates

CAROLYNA LOVELESS - A LIFE LIKE THIS
[singer - songwriter] Deze dame kan aardig wat gitaar tokkelen en heeft een tamelijk nasale maar erg zuivere stem. De songs vertellen een verhaaltje en zijn ontroerend mooi.
http://www.carolyna.com
http://indieheart.com/bands/139/index.php

LISA DE BENEDICTIS - BELOW

[Singer Songwriter] Deze dame zingt en schrijft niet alleen haar songs zelf, zij bespeelt ook verschillende instrumenten, waaronder de piano en gitaar. Haar songs zijn gewoon prachtig!
http://indieheart.com/bands/90/
http://www.lisadebenedictis.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Morele pornografie: Boeken die tot het goede prikkelen.
Harry Mulisch, Nederlands auteur
De nieuwe oogst
OVERSCHAKELEN NAAR EEN MAC
Sinds de Apple computer ook Windows kan draaien, zijn er heel wat mensen die overwegen om van hun volgende computer een Mac te maken. Voor hen is deze site: hier vinden zij namelijk links naar sites die de overstap gemakkelijker moeten maken, zoals Switch to a Mac, Tips for a Mac Switcher, plus tips hoe u van start gaat met de Mac.
[Taal: Engels]
http://www.qwertyrash.com/archives/switching-to-mac-useful-sites-and-articles/

MEDIA CONVERT: ONLINE BESTANDEN OMZETTEN
Een handige site: hier kiest u gewoon een bestand van uw eigen computer, of van een URL en de site zet het om in het door u gewenste formaat. Handig om bijvoorbeeld een audiobestand om te zetten naar een beltoontje. Niet alleen audiobestanden kan het aan, maar ook beeldbestanden, tekst, enz. Het hele gamma komt u te weten als u bladert bij "Input Format"
[Taal: Engels]
http://media-convert.com/convert/index.php

WIDGETBOX: BRENG KLEUR IN UW BLOG

Op zoek naar een leuk item om uw blog of website op te fleuren? Dan moet u eens even een bezoek brengen aan Widgetbox. Daar vindt u namelijk een lijst met web widgets, stukjes code die u gewoon in uw website moet plakken, waardoor u leuke dingen te zien krijgt, zoals weersvoorspellingen, horoscopen, enz. Deze widgets werken niet alleen met blogs van TypePad, WordPress, Blogger, MySpace maar ook met gewone websites.
[Taal: Engels]
http://www.widgetbox.com/

PALARY: BROWSER BESCHERMT UW PRIVACY
Deze website is een browser die zich nestelt boven uw eigen browser en belooft dat hij uw privacy beschermt en ervoor zorgt dat u niet blootgesteld wordt aan allerlei gevaren die u op het internet beloeren. Want Palary deactiveert Javascript op webpagina's, zorgt ervoor dat uw provider uw surfgewoontes niet kan opslaan (alle data worden via de servers van de browser omgeleid) en slaat de geschiedenis, de cache en de cookies NIET op de computer op.
Let op: dit heeft ook zijn nadelen - paswoorden worden niet onthouden, enz.
https://palary.org/

COMBOTS: MULTIMEDIA COMMUNICATIE
Oh, wat leuk! deze nieuwe communicatiedienst maakt het mogelijk om met uw vrienden te praten, bestanden uit te wisselen enz. Dat is natuurlijk niets nieuws, maar deze dienst is zo leuk van vormgeving, ongewoon!
[Taal: Engels]
http://www.combots.com/

WORLD BOOK FAIR

In de maand oktober is het de internationale Boekenbeurs maand (Book Fair). En daarom kan u zoín half miljoen boeken gratis als pdf downloaden bij World Book Fair, de hele maand lang. Aan de slag! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.worldebookfair.com/

TALEN LEREN
Talen openen deuren. En als u van plan bent om een bezoek te brengen aan een ander land, dan is het eigenlijk alleen maar beleefd als u tenminste de moeite doet om enkele woordjes van de taal van dat land te leren.
Op deze site vindt u links naar sites waar u allerlei talen kan leren en instellingen die taalcursussen geven. U kan zelfs Nederlands leren! (Bron: Wim W)
[Taal: allerlei]
http://www.language-learning.net/

TAGVY: ZOEKMACHINE VOOR TAGS
Steeds meer websites van Web 2.0 maken gebruik van "tags" - labels, etiketten die u aan allerlei onderwerpen kan geven. En dan is het handig dat er ook een zoekmachine bestaat die gebruik maakt van die tags bij zijn metazoektochten en vooral gaat zoeken bij Flickr, Technorati, Del.icio.us, Google News. (Bron: Wim W)
http://www.tagvy.com/

TUTORIALS: EEN BEETJE BIJSTUDEREN
U kan er niet omheen: sinds u uw eerste computertje gekocht hebt, kan u niet meer op uw luie krent blijven zitten, maar moet u voortdurend bijleren - nieuwe webbrowser, mailprogramma, wie weet zelfs uw eerste webpagina en van het een komt het ander. Hoe leert u al die dingen? Daar helpt deze site u bij.Hier vindt u namelijk allemaal "tutorials" of handleidingen voor technologieŽn, programma's, enz. De site richt zich wel tot de iets verder gevorderde gebruiker.
[Taal: Engels]
http://www.tutorialdownloads.com/

RESIZER: UW FOTO'S IN EEN ANDERE AFMETING
Wil u snel snel een afbeelding op uw computer in een andere afmeting zetten en hebt u geen beeldbewerkingsprogramma op de computer staan, dan kan dit progje helpen: u kan online de afmetingen veranderen - alleen spijtig dat er geen optie is om hoogte en breedte in verhouding te wijzigen... (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.resizer.nl/

STONEWASHED: VEEL LAWAAI!
Een site die allerlei links verzameld heeft naar geluidjes en melodietjes. Wij hebben lekker vertoefd bij het onderwerp "tv shows", waar u onder andere themasongs vindt van Abbott en Costello en Addams Family, tot de X Files. Leuk! (bron: Wim W)
http://www.stonewashed.net/sfx.html

DE HOND EN ZIJN BAASJE
Enkele leuke beelden van honden en hun baasje, die het denkbeeld dat de hond lijkt op zijn baasje extra dik in de verf zetten.
[Taal: ---]
http://www.flyaboveall.com/dogs.htm

VRIJDAG MULTIMEDIA: HOE EEN VIDEOFILM BEWAREN?
YouTube is deze week volop in het nieuws geweest. Maar hoe kan u nu een filmpje bewaren dat u daar gezien hebt? Tja, hoe kan men dat beter uitleggen met nog een ander filmpje op YouTube?
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=DBzqQjDQH6A

VRIJDAG MULTIMEDIA: FLOODLINE
Bij YouTube zijn heel wat prachtige filmpjes te vinden - dit korte filmpje gaat over water, haar mooie maar ook verwoestende kracht. Heel mooi!
[Taal: ---]
http://www.youtube.com/watch?v=8Pmm9UKqc5I

VRIJDAG MULTIMEDIA: INSIDE OF HARD DRIVE
Voor een keer eens een filmpje in hoge kwaliteit - en nog leerzaam ook. Hier ziet u wat er zich allemaal afspeelt op uw harde schijf, wanneer u uw pc opstart, bestanden wist, kopieert, verplaatst en zelfs een "format" uitvoert. Voorwaar, een ijverig baaske, die harde schijf - althans de lezer ervan.
http://www.youtube.com/watch?v=9eMWG3fwiEU

=== VERS VAN HET KLAVIER===

MULTIMEDIA: DE BELGISCHE POLITIEK

Een erg knappe site, van de hand van Julien Vrebos, met korte filmpjes waarin de Belgische politiek op de korrel genomen wordt (met dank aan Dave)
Beste Vriendjes, De nieuwe TVBelgiek is uit!!!
http://www.tvbelgiek.be


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Bellen met een horloge: Sony Ericsson bracht eerder een autootje uit dat met bluetooth werkte...
http://www.ad.nl/multi-media/article710198.ece
- iPod in strijd tegen aids
Apple komt vrijdag met een speciale editie van de iPod nano. Een deel van de opbrengst van deze rode, platte muziekspeler komt ten goede aan de aidsbestrijding in Afrika.
http://www.ad.nl/diagnose/article709312.ece
- Introductie in het Podcasten
Bij het woord podcasten denken de meeste mensen aan het zelf radio maken op het internet.
http://www.ad.nl/multi-media/article704073.ece

*** DE DIGITALE REVOLUTIE
http://digitaal.fan.tv/
- Meerdere Windows versies: Wil je meerdere Windows-versies op één computer draaien? Dan kun je daarvoor Virtual PC 2007 van Microsoft gebruiken.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16468
- Windows-PC in Mac Mini jasje: wil je geen Mac, maar ben je wel jaloers op het design van de mac Mini. Dan komt Fujitsu-Siemens nu met een PC die je zal aanspreken.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16448
- Bluetooth muziek ontvanger: Met de Bluetooth HiFi Receiver van Hama stuur je de muziek van je PC, telefoon of mp3-speler draadloos door naar je stereoset.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16310

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Verbinding draadloos of via stroomnet: Belgacom komt met twee nieuwe technische oplossingen om zijn digitale tv-product op verschillende plaatsen in huis te bekijken zonder kabels te moeten trekken.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2601
- iN.Di gaat HDTV aanbieden via kabel: iN.Di, de digitale televisie-oplossing van Interkabel, zal vanaf februari 2007 enkele kanalen in hogedefinitie-kwaliteit (HDTV) gaan aanbieden. Met HDTV neemt de beeldkwaliteit en -scherpte fors toe ten opzichte van standaardtelevisie.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2596
- Opvolger van de diNovo Media Desktop: In 2006 viert Logitech zijn 25-jarig bestaan. Tijd dus om nog eens goed uit te pakken met nieuwe, innovatieve producten, moet het bedrijf gedacht hebben.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2593

*** COMPUTER WORLD
- Plasma- en LCD-tv's « made in » TsjechiŽ/
Om aan de stijgende vraag naar plasma- en LCD-tv's te tegemoet te komen in Europa, opende Hitachi in de Tsjechische Republiek onlangs een nieuw bedrijf bestemd voor de productie van platte beeldschermen. De eerste televisietoestellen worden verwacht voor de zomer van 2007.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15632&style=34360
- Microsoft houdt support voor SP1 van XP voor bekeken:
Op 10 oktober 2006 zet Microsoft officieel een punt achter de ondersteuning van het Service Pack 1 van Windows XP. Volgens de uitgever worden de updates, zowel van de beveiliging als bij toevoegen van programmaís, niet langer verzekerd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15625&style=34360
- Windows Vista genadeloos voor piraat-versies
Microsoft wil piraterij nog harder tegengaan: pc's die niet geactiveerd zijn worden zo goed als onbruikbaar, en illegale versies van Vista worden kreupel gemaakt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15608&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Microsites in de lift door user-generated evolutie
Steeds meer adverteerders maken gebruik van microsites (kleine websites met een specifiek doel), vaak binnen hun bedrijfssite, om te werken rond een bepaald product of een specifieke campagne.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3544
- Speciale pas voor bloggers op Customer First beurs
Best Of Publishing, de organisator van de Customer First beurs, heeft een zogeheten ĎInside Editorial Hubí opgestart waar de redactie van Best Of publicatie Inside verslag uitbrengt van het event en interviews organiseert maar waar ook bloggers welkom zijn.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3543
- Steeds meer associaties in het Belgische Google News proces
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3529

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Lost Seizoen 3 - De eerste aflevering
http://www.speedzone.be/artikel/1265_lost_seizoen_3__de_eerste_aflevering.html
- South Park verslaafd aan World of Warcraft
http://www.speedzone.be/artikel/1264_south_park_verslaafd_aan_world_of_warcraft.html
- Phone Slapping blijkt reclamestunt
Film & TV In Nederland dook de laatste weken een nieuwe vorm van jongerenvertier op: phone slapping. Gsm-toestellen van willekeurige bellers werden uit de hand gerukt en op de grond gesmeten. Daarbij werd alles gefilmd en op het internet gezet. Zowel Belgische als Nederlandse kranten pikten het nieuws op. Wat blijkt nu? Het is één grote Hoax.
http://www.speedzone.be/artikel/1262_phone_slapping_blijkt_reclamestunt.html

*** THE INQUIRER
http://be.theinquirer.net/
- Meer dan 100 Belgische websites in het .be domein zijn vandaag nog steeds aangepast of beheerd door andere personen dan de eigenlijke eigenaars of technici. Een zipfolder met screenshots van deze 100 websites is aan het artikel toegevoegd.
http://be.theinquirer.net/2006/10/meer_dan_100_belgische_website.html
- 'Glasvezelruis' verbergt geheime fluistermail
Softwarematige encryptie is zo uit. Wij versleutelen onze e-mail alleen nog maar tot zwakke achtergrondpulsjes via glasvezel. Ultra veilig en ultra onpraktisch.
http://be.theinquirer.net/2006/10/glasvezelruis_verbergt_geheime.html
- "100 dollar laptop verloochent open source"
Verbolgenheid bij openbron puristen: de 100 dollar laptop maakt gebruik van 'gesloten' technologie.
http://be.theinquirer.net/2006/10/100_dollar_laptop_verloochent.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Google mogelijk ook geïnteresseerd in overname Facebook
http://tweakers.net/nieuws/44781/Google-mogelijk-ook-geinteresseerd-in-overname-Facebook.html
- Samsung showt telefoon met 10MP-camera en satelliet-tv
http://tweakers.net/nieuws/44773/Samsung-showt-telefoon-met-10MP-camera-en-satelliet-tv.html
- VS wil internationale pers geautomatiseerd volgen
http://tweakers.net/nieuws/44767/VS-wil-internationale-pers-geautomatiseerd-volgen.htmlWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Gents politicus van de SP.a. - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dani%C3%ABl_Termont
* Hercules van Monaco - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hercules_van_Monaco
* SuperGrafx spelcomputer van NEC - http://nl.wikipedia.org/wiki/SuperGrafx
* Vorm van elektronische dansmuziek - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ghettotech
* Zwerver die in en rond Sittard bekendheid genoot - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zefke_Mols
* Opvolger van de Puchar Ligi Polskiej, de league cup van Polen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Puchar_Ekstraklasy
* Samentrekking van idolatrie en staat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Statolatrie
* Restant van een oude poldermolen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Babbersmolen
* Nederlands beeldhouwer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaen_de_Vries_%28beeldhouwer%29
* Zuidoostelijke gedeelte van BosniŽ-Herzegovina - http://nl.wikipedia.org/wiki/Herzegovina

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* De Belgische gemeenteraadsverkiezingen 2006 zijn voorbij - http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_gemeenteraadsverkiezingen_2006
* Simchat Tora volgt op Soekot - http://nl.wikipedia.org/wiki/Simchat_Tora
* Bengalees die de nobelprijs voor de vrede ontving - http://nl.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Yunus

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Amerika - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Amerika

Wikiraadsel: In welke stad ligt de Phoenicische archeologische site Kition? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061012

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WERKEN MET GMAIL 39: VOEG UW AGENDA TOE AAN UW GMAIL
Handig, als u uw Google Calendar kan combineren met Gmail. Dat kan, als u een Greasemonkey script toevoegt. Zoals u wellicht weet, zijn Greasemonkey scripts een bijzondere vorm van extensies: eerst voegt u Greasemonkey toe en daarna kan u deze kleine scriptjes toevoegen. Uitleggen hoe u juist tewerk moet gaan om de kalender netjes te importeren binnen Gmail zou ons hier te ver voeren. Bij TechLifeBlogged vindt u stap voor stap instructies.
http://greasemonkey.mozdev.org/
http://userscripts.org/scripts/show/3829
http://www.techlifeweb.com/2006/04/add-your-agenda-to-your-gmail.html

WERKEN MET GMAIL 40: GEBRUIK GMAIL ALS UW VIRTUELE HARDE SCHRIJF
Dit progje, bestemd voor de Mac, maakt van uw Gmail account een internet harde schijf. U maakt soorten bestanden aan in gDisk, zoals "films" of "voor het kantoor" en daarna uploadt u bestanden naar deze mappen. Die bestanden zullen dan in uw Gmail account verschijnen als bijlagen bij boodschappen en voortaan hebt u altijd toegang tot die bestanden, waar u ook bent!
Voor Windowsgebruikers is er de Gmail drive extensie
http://www.lifehacker.com/software/file-sharing/gmail-drive-shell-extension-030890.php
http://gdisk.sourceforge.net/

WERKEN MET GMAIL 41: HET ONDERWERP VAN EEN MAIL VERANDEREN BIJ REPLY OF FORWARD
Soms wil u een mail beantwoorden of doorsturen, maar wil u iets veranderen aan de onderwerplijn van de mail. Dat kan, erg simpel.
Klik de mail aan, klik op Reply of Forward. Nu hebt u juist boven de editor toolbar een knop "Edit Subject". Als u die aanklikt, krijgt u een invulveld met daarin de onderwerplijn, zodat u die kan veranderen.
Let wel: als deze mail deel uitmaakt van een "conversatie", dan zal u door de onderwerplijn te veranderen het gesprek ook afbreken. Maar in sommige gevallen kan dat juist interessant zijn?

VERKENNER MET GEWENSTE MAP OPENEN
De Windows Verkenner zit in Windows XP verborgen achter de Bureau accessoires, net als bij Windows ME trouwens. We vonden dat toen al niet bepaald handig en gebruikten daarom steeds de toetsencombinatie Windows toets+E.
Maar u kunt het Windows Verkenner pictogram ook gewoon naar het Startmenu verslepen, zodat u het vanaf daar kunt starten. Om het gebruiksgemak nog verder te vergroten, kunt u hier het best meteen voor de gepaste doelmap kiezen. Hiermee voorkomt u dat de Windows Verkenner steeds opent met de map Mijn documenten. Klik rechts op het pictogram van de Verkenner en kies voor Eigenschappen. Bij Doel ziet u daar %SystemRoot%\explorer.exe, staan. Verander dat in %SystemRoot%\explorer.exe /n, /e, C:\mijn doelmap, waarbij mijn doelmap vervangen wordt door de map van uw keuze.
De volgende keer dat u de Windows Verkenner opent, zal onmiddellijk de juiste map getoond worden. Let wel: deze aanpassing heeft enkel effect op het Verkenner pictogram dat u zojuist rechts hebt aangeklikt. Hebt u ook andere snelkoppelingen naar Windows Verkenner geïnstalleerd, dan moet u ook die met de juiste doelmap linken. Het kost dan even wat moeite, als u eenmaal het klusje hebt geklaard bespaart het u heel wat rsi gevoelig geklik met de muis.
Bron: Digiweetjes

TIP WORD: WIT OP ZWART
Witte tekst op een zwarte ondergrond kan soms erg effectief zijn, bijvoorbeeld om de leesbaarheid te verbeteren in sommige documenten.
Selecteer het stuk tekst dat deze opmaak moet krijgen.
Kies vervolgens in het menu Opmaak voor Randen en Arcering en ga naar het tabblad Arcering.
Kies hier als kleur zwart en de tekst wordt automatisch wit gemaakt op een zwarte ondergrond.
Let wel, dit gebeurt alleen zolang de tekstkleur op Automatisch staat ingesteld.
Bron: Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...CSS TAB DESIGNER
Windows - 1,35 MB - freeware
Een progje om u te helpen bij het ontwerpen van uw CSS gebaseerde lijsten en tabblaadjes - zonder dat u maar enige programmeerkennis moet hebben! (Bron: Wim W)
http://www.highdots.com/css-list/

JALBUM: MAAK EEN FOTOALBUM AAN

Windows - freeware
Een progje om albums aan te maken van uw digitale afbeeldingen, die u dan kan publiceren op uw webpagina. Er is geen enkel script vereist op een server, alles draait rond html. (Bron: Wim W)
http://jalbum.net/

SCRIBUS: DESKTOP PUBLISHING
Win/MacOS - freeware
Een progje waarmee u op professionele manier de lay-out van documenten kan verzorgen. En bovendien is er een hele levendige community (het progje is open source!) die u helpt bij problemen en u tips kan geven. (Bron: Wim W)
http://www.scribus.net/

PC WIZARD

Win95/98/2000/XP - freeware
Dit progje geeft u allerlei nuttige informatie over uw pc; het ontdekt en exploreert uw hardware en biedt ook verdere analyse. (Bron: Wim W)
http://www.cpuid.com/pcwizard.php

PRIVATE DATA PROTECTOR: BESCHERM UW PRIVACY
Windows - 439k - shareware
Dit progje scant uw harde schijf af en zoekt naar alle verborgen informatie in uw documenten. Zo kan u ze "wassen" vooraleer u ze bijvoorbeeld via het internet verzendt. Het progje scant de documenten, toont welke informatie er verborgen is, met de mogelijkheid om alles of delen ervan te wissen. Ondersteunt .doc, .xls, .ppt, .pdf, .rtf
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?platFormID=2&fileid=346300001

DESKALERTS: HOU UW VRIENDEN OF KLANTEN OP DE HOOGTE
Windows - 79k - shareware
Dit progje is een mooi alternatief voor RSS feeds, zij het dat het beperkt is. De software nestelt zich in de taakbalk van Windows bij uw vrienden of klanten; elke keer u een boodschap zendt, zal die bij hen getoond worden. Het voordeel is dat uw boodschap niet door spamfilters tegengehouden wordt en dat uw vrienden of klanten niets moeten kennen van RSS om uw boodschappen te kunnen lezen - zij moeten enkel deze kleine applicatie downloaden.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?platFormID=2&fileid=344700011

SCRIPTCAD: 2D TEKENTOOL


Windows - 352k - shareware
Bij deze tekentool werkt u niet met de muis en klikt u geen geometrische symbolen aan (u kan het wel, het progje ondersteunt de werkwijze hoor), maar de voorkeur van dit progje gaat uit naar programmeren via de commando lijn. Niet voor beginners dus, wel voor mensen die houden van werken met commando's.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?platFormID=2&fileid=345100015

COLOR BY NUMBER: PLAATJES KLEUREN
Windows - 8,9 MB - shareware
Met dit progje kan u foto's omzetten in een "nummertjes inkleuren" tekening. De foto inscannen, of een beeldbestand inladen dat zich op uw harde schijf bevindt, het soort verf of potloden kiezen en het progje zet zich aan het werk. U kan het patroon nadien ook afdrukken.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?platFormID=2&fileid=260425

VRIJDAG MACDAG: ELECTRIC SHEEP
Mac OS X - 2,39 MB - freeware
Een gratis openbroncode screensaver, die door duizenden mensen van over de hele wereld gedraaid wordt op PC of Mac. En wanneer de computer "slaapt", dan schiet de screensaver wakker: hij legt contact met die duizenden andere computers en samen maken zij abstracte animaties, de "schaapjes".
http://www.download.com/Electric-Sheep/3000-2268_4-10567124.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: SYSTEMSOUND EXTENSION
Mac OS X - 333k - freeware
Met dit progje, dat een "prefpane" is, kan u geluidjes afspelen zonder een programma te moeten openen in de Finder.
http://www.download.com/SystemSound-Extension/3000-2274_4-10559681.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Harold, een van onze trouwe lezers, reageert op ons berichtje over het Cookie monster.
<<<<

Hoi Hilde,

[ Verleden week hebben verschillende lezers hun wekelijkse leesvoer moeten missen. Wat hiervan de oorzaak was, hebben wij echt niet kunnen achterhalen: de nieuwsbrieven gingen bij ons feilloos de deur uit - wellicht heeft het Cookie monster ze opgeslokt? ]

Hoi Hilde,

Editie week 39 zal voor de mensen met Outlook mogelijk in de map Ongewenste e-mail zijn gekomen. Recent is er nl. een update voor het SPAM filter van Outlook beschikbaar gesteld door Microsoft. Vandaag zag ik Netties dan ook verdwijnen in de map Ongewenste e-mail.

Dit is overigens eenvoudig te corrigeren om voortaan Netties in de INbox te laten belanden:
Selecteer het betreffende bericht in de map Ongewenste e-mail / klik op de knop \'Geen ongewenste e-mail\' in de balk erboven en last but not least krijg je dan het verzoek of mail van .... altijd vertrouwd moet worden.

Overbodig te zeggen dat mensen, die geen updates van Outlook hebben binnengehaald en geïnstalleerd, hier geen last van zullen hebben.

Gr. Harold

Maak ik gelijk even gebruik van de gelegenheid om jullie te zeggen dat Netties onverminderd interessant is! Dank voor jullie inspanning :0)
>>>

Bedankt voor de suggestie, en de erg sympathieke commentaar!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Verschillende lezers reageerden op het artikeltje van medewerker Paul over de externe DVD. Zij hebben uiteraard gelijk: met een simpele handgreep is het euvel te verhelpen. Maar als auteur moet je nu eenmaal je artikel kunnen inleiden, niet?

<<<
Lezer L. (Zandmannetje):
Aha, beste Hilde, er is een veel simpeler manier om alsnog een CD-schuif te openen wanneer de PC reeds is afgezet!
Aan de voorzijde zie je immers een miniscuul gaatje. Steek daar een rechtgeplooide paperclip in, eventjes voorzichtig doorduwen en daar gaat uw schuif alreeds open!!!
Simpel toch!
zandmannetje
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Jos:
<<<
Beste redactie,
u schreef:

SAMSUNG: DE EXTERNE DVD-BRANDER ZONDER ADAPTOR.
Je hebt zojuist je PC afgezet en dan denk je eraan dat er nog een CD/ DVD inzit die je er toch echt moet uithalen. Je moet alles weer opstarten alvorens je het schuifje kan openen en dan kan de opstart en afsluitprocedure van je machine lang duren.
-- knip --

niet helemaal waar; er zit in het frontje van elke cd/dvdspeler een klein rond gaatje (zijn die altijd rond?). Als je daar met een rechtgebogen paperclip rechtstandig in duwt, gaat de cd/dvd tray gewoon open (is een mechanische aktie, voorzichtig dus dat je niet te hard duwt en _recht/horizontaal_ duwen!
groeten,
Jos Chrispijn
>>>
~~~~~~~~~~~~
~En lezer Peter steekt de hele redactie een hart onder de riem:
<<<
Beste redactie van Netties,
Hoe houden jullie het toch vol? Zo een interessant magazine elke week weerÖ..
Ik heb daar echt bewondering voor.
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Morele verontwaardiging: twee percent moraal,
achtenveertig percent verontwaardiging en vijftig percent jaloezie.
Vittorio de Sica, Italiaans filmregisseur