Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 12/10/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 469 van 7/10/2006
Gegroet lezers,

Verleden week hebben verschillende lezers hun wekelijkse leesvoer moeten missen. Wat hiervan de oorzaak was, hebben wij echt niet kunnen achterhalen: de nieuwsbrieven gingen bij ons feilloos de deur uit - wellicht heeft het Cookie monster ze opgeslokt?

Deze week vindt u, buiten de gewone nieuwtjes, ook nog verschillende verslagen van medewerker Paul, die enkele persconferenties afschuimde op zoek naar nieuwe interessante hardware. En ook onze reeks tips voor Gmail hebben wij deze week voortgezet. Noteer ook dat er een artikel is van de hand van Jack Nooijens, over Google Earth en censuur in Nederland. Zoals u wellicht weet hebben wij een samenwerkingsverband met Jack en zijn site, Digiweetjes (http://www.digiweetjes.com). Volgende week leest u dan weer een artikel van de hand van Peter Hollander van de site Computertaal (http://www.computertaal.info/). Leuk, niet, die collegiale samenwerking!

Verder hebt u talrijk gereageerd op de vraag van lezer Tim die op zoek was naar een programma om schermafdrukken te maken. De tips leest u achteraan, in onze lezersrubriek. Hebt u een vraag of een reactie op een artikel, dan is uw mail altijd welkom op het bekende adres: redactie@netties.be

Zo, wij laten u aan uw leesvoer. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

NIEUWE WOORDJES LEREN: ZERO DAY EXPLOIT
Als redacteur is het altijd wel even zoeken om een goede Nederlandstalige vertaling te vinden voor de Engelse benaming van nieuwigheden. Want elke dag worden er nieuwe dingen uitgevonden en je kan toch niet voor alles de Engelse term overnemen - want dan zouden we binnenkort geen Nederlands meer praten!
Maar het is niet zo gemakkelijk om een juiste vertaling te vinden die eenzelfde gevoelswaarde heeft. En dan moet je als redacteur soms compromissen maken - een woord kiezen dat minder goed Nederlands is, maar toch de vlag duidelijk maakt die de lading dekt. Een "zero day exploitatie" zouden wij het liefst vertalen als "een dag nul exploitatie" - en wie beter weet, die mag ons altijd zijn suggestie insturen.
Waar gaat het om? Bij een "dag nul exploitatie" maken onverlaten misbruik van een lek in software en wel van de tijdspanne die er is tussen het bekendmaken van het lek en het moment waarop de gebruiker de patch toepast. De praktijk is vooral populair geworden sinds Microsoft begonnen is met zijn Patch Tuesday - waarbij Microsoft één keer per maand alle lekken die in de voorbije weken ontdekt werden, met één gezamenlijke patch oplost.
De hackers bekijken dan namelijk die patch en gaan via reverse engineering zien wat het lek was. En zij gaan dan snel snel nog even profiteren van dat lek - want niet alle gebruikers installeren de patch meteen.
Verleden week was het weer raak: er werd een fout ontdekt in een ActiveX control en meteen maakten hackers er misbruik van om computers weg te kapen. Hoe zij juist tewerk gingen, leest u in dit artikel van BetaNews. Het voornaamste is dat u nu weet wat deze term inhoudt - en dat u ook beseft dat het snel patchen van uw systeem erg belangrijk is!
http://www.betanews.com/article/ZeroDay_Windows_Shell_Exploit_Emerges/1159555943

YOTOPHOTO: ZOEKEN OP KLEUR
Bent u iets aan het maken en zou u eigenlijk een afbeelding willen hebben in groene tinten, die groter is dan 500 px? Dan kan u die voortaan vinden - en wel dankzij de website YotoPhoto, een zoekmachine gespecialiseerd in gratis foto's en afbeeldingen. Kijkt u maar eens op onderstaande link, die de resultaten van zo'n groene zoektocht weergeeft. Verbazend, niet?
De zoekmachine zou, naar eigen zeggen, de gratis afbeeldingen doorzoeken die vallen onder het Creative Commons, Public Domain, GNU FDL en andere licenties die geen auteursrechten afdwingen. En daarbij wordt dan het kleurenhistogram geanalyseerd, om te zien wat de meest dominante kleur is, zodat een erg accuraat resultaat wordt verkregen.
U kan zelfs bepalen welke tint groen u wil: klikt u op "advanced search", dan kan u een hexadecimale code invoeren, of een kleur kiezen van het kleurenpalet, of de grootte van de afbeelding bepalen en kiezen of zij bijvoorbeeld horizontaal of verticaal moet zijn.
Erg handig dus voor iemand die een afbeelding zoekt die past bij het logo van zijn website of bedrijf. En het mooiste is dus dat u perfect legaal werkt - u "pikt" geen afbeelding!
http://yotophoto.com/images/-/1?color=ACE149&min=5&orient=l
http://yotophoto.com/
http://www.quickonlinetips.com/archives/2006/09/yotophoto-searches-free-color-matched-images-and-photos/

YAHOO EN MYSPACE TREKKEN HET MEESTE PUBLIEK
YouTube mag dan het meeste geroezemoes opwekken, MySpace en Yahoo trekken met hun filmpjes nog altijd meer volk - in de VS althans. Dat is wat ComScore bekend maakte, een bedrijf dat het bezoek meet op websites. Sinds kort telt ComScore ook Flash video content en zo kon het te weten komen welke sites het meeste bezoekers trekken.
Meer dan 106,5 miljoen mensen, of 3 op 5 Amerikaanse gebruikers hebben in de maand juli een video gedownload of in streaming formaat bekeken - samen goed voor 7,2 miljard video's, oftewel 67 streams per internaut per maand, of minstens 2 per dag. Yahoo stond bovenaan met 37,9 miljoen bezoekers uit de VS, MySpace volgde op de tweede plaats met 37,4 miljoen en YouTube stond op 3 met 30,5 miljoen. Time Warner Network had 25,7 miljoen Amerikaanse streams en Microsoft moest genoegen nemen met 16,2 miljoen streams. (1)
Op zich droge cijfers, waar wij toch nog enige duiding aan willen geven. YouTube is heel populair, maar de meeste analisten vrezen dat het een internetzeepbel is - YouTube is namelijk een tikkende tijdbom, omwille van de auteursrechten, want heel wat filmpjes die er geplaatst zijn, zijn niet in orde met de auteursrechten. YouTube zelf speelt met het idee om zijn populariteit in klinkende munt om te zetten en plakt op zichzelf een prijskaartje van 1,5 miljard dollar. Wat internetgoeroe Mark Cuban ertoe brengt om te zeggen dat degene die YouTube wil kopen, goed gek is (2). Wat dan weer leidt tot verontwaardiging van bloggers die een boontje hebben voor YouTube (3). U ziet het: de meningen lopen erg uiteen!
http://www.webpronews.com/insiderreports/marketinginsider/wpn-50-20060927YahooMySpaceLeadUSVideoStreams.html
http://news.com.com/2100-1026_3-6121034.html?tag=nl.e777
http://lefsetz.com/wordpress/index.php/archives/2006/09/29/mark-cubanyoutube/

THAISE PRINSES LANCEERT KONINKLIJK BLOG
In Thailand staat de koninklijke familie niet bepaald bekend voor haar open dialoog met het publiek. Wat de 51-jarige prinses Maha Chakri Sirindhorn ondernomen heeft, springt dan ook echt in het oog: zij is namelijk een blog begonnen, het eerste "koninklijke" blog.
Naar eigen zeggen wil zij de burgers in haar land aanmoedigen om Engels te leren - dat is immers een wereldtaal geworden en als dusdanig belangrijk om te komen tot een betere verstandhouding. Haar blog verschijnt op de website van de British Council, maar bevat nog niet veel postings.
De enige andere Aziatische "royal" waarvan geweten is dat hij een weblog bijhoudt, is de voormalige koning van Cambodja, Norodom Sihanouk. Zijn blog is al een stukje rijker gestoffeerd: u vindt er namelijk duizenden commentaren op erg uiteenlopende onderwerpen, gaande van Hollywoodsterren tot de Cambodjaanse politiek, historische documenten, enz.
Voor wanneer een blog van Filip, Mathilde, of tante Fabiola?
http://access.britishcouncil.or.th/
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/thai-crown-princess-launches-royal-blog/2006/10/01/1159641204431.html

GOOGLE KEERT TERUG NAAR HAAR ROOTS
Zelfs een internetgigant zoals Google heeft al eens last van nostalgie. Want dat zal wel de reden geweest zijn dat het zoekbedrijf in Silicon Valley het huis kocht met de beroemde garage, waar zij acht jaren geleden van start gingen met hun zoekmachine, die de wereld zou veranderen.
Het huis was toen eigendom van ene Susan Wojcicki en zij verhuurde de garage aan 1.700 dollar per maand, omdat zij een beetje hulp kon gebruiken bij het afbetalen van haar hypotheek. Susan kende Larry Page en Sergey Brin niet persoonlijk - een van haar vriendinnen was een tijdje uitgegaan met Brin en zo waren ze bij haar terecht gekomen.
Ondertussen is Susan nu ook in dienst van het bedrijf; zij is namelijk vice president van product management. De dame heeft toch wel een leuke rol gespeeld in het ontstaan van het bedrijf; Brin en Page hadden namelijk de gewoonte om haar ijskast te plunderen - een gewoonte die wellicht ertoe geleid heeft dat Google gratis maaltijden voorziet voor haar 7.000 werknemers.
Google is niet de enige gigant die een speciaal plekje heeft voor zijn "bakermat" . HP bijvoorbeeld heeft de garage in Palo Alto gekocht waar het bedrijf in 1938 opstartte - het betaalde toen een maandelijkse huur van 45 $. En ook de garage in Los Altos waar Steve Jobs en Steve Wozniak hun eerste Apple computers bouwden in de jaren zeventig, is met dezelfde mystieke nostalgie omgeven.
Wat Google van plan is met het huis, is nog niet geweten. Horden toeristen trekken er naartoe om foto's te trekken van het huis; omdat dat toch wel wat vervelend is voor de buren, heeft Google gevraagd aan The Associated Press om het adres van de garage niet te publiceren. Maar dat komt u zelf gemakkelijk te weten... via de Google zoekmachine!
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/google-buys-garage-where-empire-began/2006/10/02/1159641234431.html

DE CENSUUR VAN FOTO'S OP GOOGLE EARTH!
Naar aanleiding van een artikel in de NeTTieS nieuwsbrief over de spectaculaire verbetering van de satellietfoto's geleverd door Google Earth van BelgiŽ hebben we de beelden van Nederland ook eens bekeken. Daar werd trouwens ook om gevraagd.
Nou, het is onvoorstelbaar! Met een beetje zoekwerk is het zelfs mogelijk om een zonnebadende dame op een dakterras zeer goed in beeld te krijgen. Nog wat meer resolutie en we kunnen de nummerplaten van de auto's op de weg lezen. In Amerika is dat trouwens al bijna het geval. Kijk maar eens naar beelden van Las Vegas.
Door toeval gingen we op zoek naar een door ons bekend object en kwamen we wel een hele vreemde situatie tegen. De beelden waren perfect totdat we in de buurt kwamen. Toen zagen we ineens allemaal vreemde blokjes op de beelden. Gingen we weer wat verder dan waren de beelden weer haarscherp.
Bij nader onderzoek op het forum van Google Earth Community kwamen we er achter dat er door de leveranciers van de foto's censuur wordt uitgeoefend. Volgens Google Earth kunnen zij daar zelf niets aan doen.
Dat is natuurlijk logisch voor sommige landen. We kwamen natuurlijk landen als USA, IsraŽl, Rusland e.d. tegen. Maar wat ons opviel is dat ook Nederland in het lijstje staat. En wel met zo'n 80 locaties, alsof we zoveel te verbergen hebben.
We hebben ons rot gezocht maar BelgiŽ niet gevonden, gelukkig maar.
Nog vreemder is dat op het forum van Google Earth Community deze gecensureerde locaties met naam en toenaam worden vermeld. Wat is dan nog geheim?
Een hersenspinsel: een startende terrorist hoeft de bommen alleen maar op de gecensureerde gebieden te gooien! Altijd raak, de coördinaten staan erbij.
Wil je zelf eens kijken naar die gecensureerde gebieden, ga dan naar onderstaande link. Deze gaat over wereldwijd en je zult zien dat Nederland er uitspringt, zeker qua oppervlakte. Gewoon het bestand downloaden en de locaties worden automatisch toegevoegd aan Google Earth. Op de pagina staat trouwens ook nog veel uitleg.[Jack Nooijens - Digiweetjes - http://www.digiweetjes.com]
http://bbs.keyhole.com/ubb/showthreaded.php/Cat/0/Number/330444/page/0/vc/1

GOOGLE'S GEHEIME BROERTJE: SEARCHMASH
Veel ruchtbaarheid wordt er niet aan gegeven, maar Google heeft een klein broertje: de alternatieve zoekmachine SearchMash. Daar test Google nieuwe dingen uit die misschien niet meteen geschikt zijn voor Google zelf, maar als ze succesvol zijn - wie weet?
Waarin is SearchMash speciaal? Wel, om te beginnen moet u niet eerst in het zoekvlakje klikken vooraleer u er iets kan intikken. Logisch eigenlijk, want u kan nergens anders op de pagina iets invullen, dus is het vanzelfsprekend dat de focus op het zoekvlak ligt.
Verder: bij elk zoekresultaat opent zich automatisch een menu met opties, om de link te openen in dit venster, een nieuw venster, de kopie in het cache geheugen, meer gelijkaardige pagina's. Klik hiervoor de groene url aan. Ook een prima ideetje, dat ook bij de échte Google niet zou misstaan, denkt u niet?
Een nieuwigheid die er waarschijnlijk nooit zal doorkomen bij Google, is het feit dat er naast de gewone resultaten ook afbeeldingen staan - want op die plaats staan bij Google de advertenties. En die moeten blijven. En verder kan u de resultaten herschikken: gewoon het getal ernaast vastgrijpen en versleuren. Hebt u op dit moment niets aan, maar het helpt de algemene zoekresultaten wel verbeteren, dus u doet een goed werk. En tot slot: klikt u op "more web pages", dan worden die in de huidige pagina getoond en kan u naar beneden bladeren. Een systeem dat ook bij Live.com bestaat en erg handig is, want overzichtelijker.
Tussen haakjes: u kan zelf ook feedback leveren op deze nieuwigheden - klik daarvoor op "Is this useful yes/no".
http://www.searchmash.com/
http://google.blognewschannel.com/index.php/archives/2006/10/03/google-running-searchmash/

DVD JON NEEMT DE FAIRPLAY VAN APPLE IN ZIJN VIZIER
Dat noemen we pas echt lef hebben: DVD John heeft de Fairplay DRM van Apple via reverse engineering ontleed en nagemaakt en biedt die nu aan andere bedrijven aan, zodat die hun bestanden kunnen laten afspelen op de Apple toestellen - iPods en co dus.
Da's durven, niet? Alhoewel we toch ietsje moeten nuanceren. Want DVD Jon heeft de DRM niet gebroken, enkel nagemaakt. En eigenlijk zou u kunnen zeggen dat hij hiermee Apple eigenlijk een plezier doet, want nu kunnen dus meer bedrijven spullen maken die op de iPod en co afgespeeld kunnen worden. Maar of Apple daar nu zo blij mee is, daar hebben wij toch onze twijfels over.
En voor wie niet goed weet wie DVD Jon is: de man werd beroemd/berucht toen hij op jonge leeftijd (hij was 15!) DeCSS bedacht, een software die een versleuteling op DVD's ophefte, die ervoor moest zorgen dat DVD's in sommige landen niet afgespeeld konden worden.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dvd_jon
http://featured.gigaom.com/2006/10/02/dvd-jon-fairplays-apple/

ZUNE: NOG WAT MEER INFORMATIE
Wat hadden wij verleden week gezegd? Dat het slim is van Microsoft om telkens wat meer informatie te geven, druppelsgewijs, over deze "ipod killer". Zo blijft de interesse aangewakkerd, niet?
Wel, deze week werden dan weer wat puntjes op de i gezet en dan met name over de draadloze mogelijkheden van de Zune.
In dit artikel bij Zunester wordt nog eens beklemtoond dat de draadloze verbinding enkel dient om bestanden naar andere Zune-bezitters door te sturen. De DRM nog even op een rijtje: u kan een song of zelfs een heel album naar een andere Zune-bezitter sturen, inbegrepen de album art. Die ander kan de song drie dagen bijhouden of er drie keer naar luisteren - wat zich het eerste voordoet. Na 3 dagen of 3 keer afspelen verdwijnt de song bij de volgende synchronisatie, maar de info over de song blijft op de PC staan, zodat u de song later gemakkelijk kan aankopen.
Er wordt duidelijk vermeld dat foto's die u doorstuurt onbeperkt bekeken kunnen worden (en dus dat er geen DRM op geplakt wordt), maar er wordt wijselijk gezwegen over de songs die op uw Zune player staan en waarop geen DRM zit - ofwel omdat u die zelf gemaakt hebt, of omdat het bijvoorbeeld podcasts zijn, ofwel omdat het songs zijn die onder creative commons vallen. Wat nog altijd doet veronderstellen dat de Zune ook die DRM-vrije bestanden zal omkleden met DRM wanneer u ze draadloos doorstuurt naar anderen...
En dan nog dit: in het artikel staat te lezen dat u "nog niet" verbinding kan leggen met het internet en geen songs draadloos kan downloaden van een internetdienst. Een gemiste kans, volgens vele waarnemers.
Wij hebben trouwens nog een opmerking over het aankopen van songs via de Zune Market Place. Wij hadden al bedenkingen over het feit dat die betaald moeten worden met Microsoft punten. Volgens insiders moet u die op voorhand aankopen en zijn die enkel in pakketten te kopen van grotere bedragen - en dus niet, zoals bij iTunes, snel een song kopen aan 99 cent. Bovendien is het zo dat u een rond bedrag aan punten moet aankopen, terwijl de songs 79 punten kosten. Zodat u altijd met een overschot aan punten zit en altijd een ietske pietske verlies doet. Slim bekeken, dat wel, maar wij krijgen er alvast een ongemakkelijk gevoel bij...
http://www.zunester.com/2006/09/zune-sharing-explained.html
http://www.engadget.com/2006/10/02/zune-wireless-worthless-for-now/

ZET EENS EEN GOOGLE GADGET OP UW WEBSITE!
Ze bestonden al vroeger, de Google Gadgets - alleen heetten ze toen Google Modules. Die kon u dan toevoegen aan uw gepersonaliseerde homepage bij Google, of aan uw Google Desktop.
Maar nu kan u ze ook op eender welke pagina zetten. Gewoon een gadget selecteren op de speciale pagina van Google en het stukje code in uw pagina inlassen. En keuze is er zeker en vast: datum en tijd, een kalender, een module om woorden te vertalen, of een route te plannen, om maten en eenheden om te zetten... In totaal zijn er maar liefst 1220 gadgets!
En wie zelf handig is in het programmeren, kan zijn geluk proberen om ook eens een gadget te maken! Hoe dat moet, vindt u op de Api pagina van Google.
http://www.google.com/ig/directory?synd=open
http://www.google.com/press/annc/synd_gadgets.html
http://code.google.com/apis/gadgets/

3 OKTOBER: DAG TEGEN DRM
Hier is die dag zonder echt veel ruchtbaarheid voorbij gegaan, maar op 3 oktober was het de Internationale Dag tegen DRM - u weet wel: Digital Rights Management, of kopieerbescherming, de laag die aan mediabestanden toegevoegd wordt om piraterij tegen te gaan, maar die door menige internaut als een ware vloek beschouwd wordt.
Want, zo stellen de tegenstanders, degene die illegaal bestanden wil kopiŽren laat zich hierdoor niet tegenhouden en degene die "braaf" is, wordt gepest door die DRM. DRM houdt de brave mensen niet braaf, DRM legt hen aan de ketting. Waarmee wij dus absoluut piraterij niet goedkeuren - integendeel.
3 oktober werd dus uitgeroepen als dag om te protesteren tegen DRM. Bij DefectiveByDesign vindt u een lijst met anti-DRM acties waaraan u, als u zelf tegen DRM bent, kan deelnemen, want veel van die acties lopen het hele jaar door. Bij DRM.info vindt u een volledige uitleg over DRM, erg duidelijk zelfs voor een leek en DRMFree.org is een zoekmachine waar u kan zoeken naar DRM-vrije muziek, om die dan legaal aan te kopen, zonder "crippleware".
http://defectivebydesign.org/en/actions/oct3list
http://drmfree.org/
http://drm.info/

AMIE STREET: DRM-VRIJE MUZIEKMARKT
Als uitloper op het vorige artikeltje, wijden wij even aandacht aan een nieuwe site die deze week in bèta gelanceerd werd: Amie Street.
Daar kan u muziek aankopen van allerlei artiesten en er zit geen enkele DRM op de gedownloade bestanden: u mag die op zoveel van uw eigen computers zetten als u wil, enz. Nu zijn er wel andere sites die hetzelfde bieden, o.a. eMusic. Maar bij AmieStreet geldt er een interessant commercieel model. Zo zal de prijs van de songs, die de artiesten geüpload hebben, variŽren naargelang de vraag die ernaar is. En zo vindt u daar songs die 4,5,6 dollarcent kosten! Alle songs starten eigenlijk aan 0 cent...
En de gebruikers krijgen een soort goed punt voor elke dollar die zij besteden op de site en zij krijgen ook gratis kredieten wanneer de songs die zij aanbevelen in prijs stijgen. De artiesten krijgen 70% van de verkoopprijs.
Op de site vindt u een goede zoekfunctie, een pop-up muziekplayer waarmee u naar speellijstjes kan luisteren en stukjes van de songs en in de artiestenwinkels kan u in real time chatten. Er zijn momenteel zo'n 4.000 gebruikers en enkele honderden artiesten doen mee.
En dan nog dit. Een van de grote investeerders achter de site is Robin Richards, de man achter MP3.com. En dat betekent toch wat, niet?
http://www.techcrunch.com/2006/10/04/amie-street-takes-innovative-music-model-into-beta/
http://www.amie.st/

POWERSET JAAGT HEILIGE GRAAL NA: NATURAL LANGUAGE SEARCH
Al een jaar of 10 zijn er idealisten die menen dat dé ideale zoekmachine er een zou zijn die werkt met "natural language". Daarbij is het de bedoeling dat u echt vragen kan stellen aan zoekmachines, in uw gewone spreektaal.
Nu is er weer heel veel hetze in de blogosfeer rond een nieuwe idealist die deze heilige graal najaagt: Powerset. Er wordt veel oh! en ah! geroepen en sommigen gaan zelfs zover zich te wagen aan de voorspelling: Powerset zal Google van de troon stoten.
Anderen menen dan weer dat dit fel overdreven is. Bij Techmeme vindt u links naar die discussie. Kort samengevat komt het erop neer dat wij gewoonlijk enkele trefwoorden invoeren en dat het volgens de tegenstanders eigenlijk niet veel uitmaakt of u er nog een hele zin van maakt of niet. Voorstanders zeggen dat het wél een verschil maakt: "books FOR children" is iets helemaal anders dan "books ABOUT children" of "books AND children" - drie zinnen die echter bij de traditionele zoekmethode gelijkgeschakeld worden omdat enkel naar de trefwoorden "books" en "children" gekeken wordt.
Wie heeft gelijk? Aan u de keuze...
http://www.techcrunch.com/2006/10/05/will-powerset-pull-a-google/
http://www.techmeme.com/061005/p13#a061005p13

GOOGLE CODE SEARCH: OP ZOEK NAAR CODE
Google doet het hem weer en haalt deze keer de nieuwskoppen met een nieuwe zoekmachine die gespecialiseerd is in het zoeken van programmeercode. Want om die code te vinden, moeten zij ook gaan zoeken in zipbestanden en uitvoerbare bestanden (.exe bijvoorbeeld) - iets waar Google meestal netjes afblijft, virussen, weet u wel... Als Google dat niet zou doen, zou het alleen code vinden die uitdrukkelijk op een website gepubliceerd is, in een handleiding bijvoorbeeld.
Google zou nu reeds miljoenen lijntjes code geïndexeerd hebben. De zoekmachine heeft een FAQ online gezet, waarin u de details vindt van deze nieuwe specialiteit.
Waarom Google deze nieuwe specialiteit uitgebracht heeft? Enerzijds omdat het belangrijke informatie van dit type toegankelijk wou maken, vooral voor de programmeurs, anderzijds omdat Google de programmeurscommunity wil helpen ontwikkelen.
http://www.google.com/help/faq_codesearch.html
http://google.com/codesearch

GOOGLE DOET AAN ALFABETISERING
Ach, het lijkt wel of het al Google is wat de klok slaat... Deze week sluiten wij af met een berichtje over de humanitaire kant van Google - alhoewel daar natuurlijk ook wel een slim uitgedacht plan achter kan zitten om later profijt te halen uit wat nu gezaaid wordt.
Het gaat om een alfabetiseringsproject dat Google op poten zet in India, in samenwerking met de Frankfurt Book Fair analfabetiseringscampagne en UNESCO. Daar leven zo ongeveer 300 miljoen mensen die niet kunnen lezen en nog eens 400 miljoen andere die slechts een minieme kennis hebben van het alfabet.
Bij het project worden de diensten van Google gecombineerd met informatie over alfabetisering, plus video's met ondertitels over hoe men leert lezen, enz.
Zo, dat is genoeg Google voor deze week. Het begint een beetje téveel Google te worden, vindt u niet?
http://www.google.com/literacy/
http://www.betanews.com/article/Google_Announces_Literacy_Project/1159990225
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SHENZHEN ANDRAGON DIGITEK: UURWERK MET MP3 FILMPJES
Volgens sommige rapporten zijn er steeds minder mensen die een uurwerk dragen - als zij willen weten hoe laat het is, kijken zij op hun mobieltje. Tijd (!) dus om het uurwerk een bijkomende functie te geven, zodat het nog altijd interessant blijft voor de burger.
Er zijn al uurwerken die MP3's spelen, bij het bedrijf Shenzhen Androgan Digitek vonden wij een uurwerk dat MP4's afspeelt.
Het uurwerk kan negen uur video afspelen, wat toch tamelijk veel is. Verder kan u het uurwerk volladen via de USB verbinding, maar hoeveel geheugen het uurwerk heeft, konden wij niet terugvinden.
http://www.engadget.com/2006/09/30/shenzhen-adragon-digitek-offers-up-mp4-playing-watch/

DE MINI-MINI VAN SAMSUNG
Je kent het wel. Je hebt die sublieme song op je mp3 staan en je wil die trots laten horen aan je collega, vriend of aan het eender wie. Je kent het probleem, je staat één van je oortjes af en laat hem meeluisteren. Het andere oortje prop jezelf in je oor. Je wil tenslotte weten dat je het juiste nummertje laat horen. Plots besef je dat je collega look heeft gegeten.... massa's look en je bent onvermijdelijk verbonden door dat headsetje.Prettig is anders.
As je dat regelmatig meemaakt, wel begin dan eens te denken aan het aanschaffen van een Samsung YP-K5 player. Even de speakers uitschuiven en klaar is kees. Je kan een huiskamer vullen met het geluid van je favoriete MP3 of radiozender. Dus ook als je aan het klussen bent, lezen, studeren of iets anders is het heel handig. Geen headset draden die je bewegingsvrijheid beperken. (Maar uiteraard kan je een headsetje aansluiten.) Het toestelletje heeft een touch screen, OLED-display en 1, 2 of 4 Gb opslagcapaciteit. (In BelgiŽ te koop voor resp. Ä 180,-, Ä 230,- en Ä 280,- inclusief B.T.W en recupeltaks.)[Paul Liekens]
http://www.samsung.com/Products/MP3Player/MP3Player/YP_K5JABXAA.asp

SAMSUNG: DE EXTERNE DVD-BRANDER ZONDER ADAPTOR.
Je hebt zojuist je PC afgezet en dan denk je eraan dat er nog een CD/ DVD inzit die je er toch echt moet uithalen. Je moet alles weer opstarten alvorens je het schuifje kan openen en dan kan de opstart en afsluitprocedure van je machine lang duren. Met de externe Samsung SE-T084L read/write is dat opgelost. Je kan, heel handig, je schijfje eruit halen zonder PC of stroom. En dat zonder stroom is letterlijk. De Samsung SE-T084L krijgt namelijk zijn stroom via het USB kabeltje. Geen adaptor nodig dus en je kan ook gemakkelijker je brander meenemen of elders aansluiten.
De Samsung SE-T084L-writer is voorzien van LightScribe (TM), een programma waarmee je CDís en DVDís zelf kunt labellen en coderen. Ook bevat de brander software als WriteMaster en Live Update, technologieŽn waarmee alle Samsung DVD-branders zijn uitgerust en die het apparaat automatisch voorzien van de laatste firmware. De compacte frontload DVD-writer SE-T084L is vanaf oktober 2006 in BelgiŽ verkrijgbaar.
http://news.idealo.de/news/826-Samsung-SE-T084L-Ultraschlankes-Brennwunder.html

SAMSUNG VERNIEUWT: HYBRIDE HD, MONITOREN. AAN VERNIEUWING TOE?
Samsung heeft enkele nieuwigheden aan hun gamma toegevoegd. Vanaf december 2006 is er een Hybride Hard Disk beschikbaar. Deze HHD heeft twee opslagsystemen aan boord. Een NANDô Flashgeheugen wordt gekoppeld aan een roterende magnetische opslagcapaciteit. Daardoor is het opstarten of hernemen van programma's twee keer sneller dan met een gewone HD. Ook is het verbruik veel lager. Deze snelle HHD stelt PC- en notebook-fabrikanten in staat om waardevolle features in te bouwen. Features zoals een directe opstart bij het afspelen van verschillende formaten en een versnelde Ďprocessingí bij speciale applicaties die daarom vragen. Voor meer gegevens verwijzen we naar de website van Samsung.
Samsung heeft ook nog enkele nieuwe monitoren in zijn gamma. Allereerst is er de designmonitor SyncMaster 971P. Deze monitor staat op een S-vormige arm die het mogelijk maakt het toestel in alle mogelijke positie te kantelen en te draaien. De bedrading is netjes weggewerkt in de voet en er is een extra USB aansluitmogelijkheid in deze voet.
De Samsung SyncMaster 971P is zowel in zwart als in wit in de Benelux leverbaar. De consumentenadviesprijs is Ä 505,- inclusief B.T.W. en recupeltaks.
Daarnaast is er ook de nieuwe SyncMaster 931C, een 19 inch LCD-monitor die 97% van alle ware kleuren uit de NTSC-standaard toont. Beelden krijgen door de levensechte kleuren hun werkelijke impact terug. Goed nieuws voor computergebruikers die een juiste weergave op prijs stellen. Fotoís op internet krijgen meer glans en scherpte, animaties meer diepte, games en films meer levensechtheid. De Samsung SyncMaster 931C staat in de Belgische winkels voor Ä 375,- inclusief B.T.W. en recupeltaks.
http://www.samsung.be

SAMSUNG: NIEUWS VAN HET PRINTERFRONT
De wereld staat niet stil, de printerontwerpafdeling van Samsung ook niet. Niet zonder trots stellen zij een reeks nieuwe kantoorprinters voor. Allereerst is er de Samsung SCX-5530FN. Deze kan printen, kopiŽren, scannen en faxen. De printsnelheid is 28 paginaís per minuut op A4-formaat en de kopieersnelheid 20 paginaís per minuut.
Met een kantoornetwerkverbinding en het Digital Scan-programma op de printer is het gemakkelijk documenten of beeldmateriaal te mailen of te delen. Ook handig is het printen of kopiŽren zonder tussenkomst van een PC. Met de USB-interface zijn in een handomdraai documenten van een geheugenstick of Ėkaart te lezen. Tal van beeld- en PDF-bestanden print de SCX-5530FN direct uit. De multifunctional heeft heel wat handige functies. Zo kan bijvoorbeeld met de optie ĎID Copyí de voor- en achterkant van een legitimatiebewijs samen op één papierzijde geprint worden. Voor Ä 885,- all-in is dit toestel het uwe. (Belgische prijs.)
Moet het sneller dan is er de monochrome laserprinter ML-4550. Met een printcapaciteit van 43 paginaís per minuut en een maximumcapaciteit van 100.000 afdrukken per maand, voldoet de ML-4550 aan alle eisen van zwaar printergebruik. Deze printer beschikt over een krachtige 500 MHz processor, een DDR-geheugen van 128 MB en een optionele harde schijf van 40 GB, zodat elke printopdracht moeiteloos kan worden uitgevoerd. De Samsung ML-4550 laserprinter is in BelgiŽ verkrijgbaar in diverse uitvoeringen vanaf Ä 879,-, inclusief B.T.W. en recupeltaks.
Moeten er kleuren bij zijn, dan kan je ook eens denken aan de laserkleurenprinter CLP-300. Deze kleine laserprinter is een betaalbaar en opvallend stil alternatief voor monochrome en kleurenprinters. Deze kleurenlaser print vier kleurenpaginaís of zestien zwart/witpaginaís per minuut en doet dat bijna geluidloos dankzij de NO-NOISE(tm)technologie van Samsung. Met een resolutie van 2400x600 maakt deze Ďpersonalí printer heldere en kleurechte afdrukken. De CLP-300 is uitgevoerd met nieuwe toners die het gebruiksgemak aanzienlijk verhogen. De cartridges zijn licht van gewicht, eenvoudig te verwisselen en gaan tot 2.000 zwart/witpaginaís of 1.000 kleurenpaginaís mee.
In BelgiŽ gaat de Samsung CLP-300 kleurenlaserprinter voor ongeveer Ä 305 over de toonbank. (De netwerkversie CLP300N is verkrijgbaar voor Ä 356).
http://www.samsung.be


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Microsoft zegt dat Vista erg snel ingeburgerd zullen raken - wat niet verwonderlijk is, want deze keer heeft men veel langer moeten wachten op een update, dan toen Microsoft XP uitbracht, vlak na Windows 98.

*** McAfee en Symantec zeggen dat Vista niet veilig is, omdat Microsoft de andere antivirusbedrijven geen toegang geeft tot de kernel.(Ars Technica)

*** Microsoft brengt vrijdag de definitieve pre-release uit van Windows Vista, onder de naam Release Candidate 2. Tevoren had Microsoft verzekerd dat het nooit zo'n RC2 zou uitbrengen.
http://www.windowsitpro.com/windowspaulthurrott/Article/ArticleID/93715/windowspaulthurrott_93715.html

*** Windkracht 10 is nu ook een computerspel; het is de eerste keer dat er van een Vlaamse film een computerspel gemaakt wordt.
http://www.gva.be/nieuws/Media_Cultuur/default.asp?art={ED2DAB1E-265D-4EE6-AC31-5E4B2E7893C9}

*** Een All Women team heeft de Yahoo Hackday prijs gewonnen
http://www.techcrunch.com/2006/10/01/all-women-team-takes-yahoo-hack-day-top-prize/

*** Intel: doorbraak in nieuwe chiptechnologie
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=BE3990D42DC6F0

*** Wetenschappers maken geheugenchips uit tabaksvirussen
http://www.i4u.com/article6744.html
http://www.newscientisttech.com/article/dn10228-happy-snaps-from-a-virusinfested-chip.html

*** SeniorenNet riskeert dwangsom van 1.000 euro per dag
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_270775.html?wt.bron=homeArt5

*** Webcam filmpjes opnemen en op internet plaatsen
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=16232

*** HP onthult nieuwe techniek voor bedrijfsprinters
http://www.techzine.nl/nieuws/10858/HP-onthult-nieuwe-techniek-voor-bedrijfsprinters.html
http://news.com.com/HP+unveils+printing+technology+for+high-end+office+market/2100-1011_3-6122419.html?tag=nefd.top

*** Vista's antipiraterijplatform gaat toch pc's 'deactiveren'
http://tweakers.net/nieuws/44673/Vistas-antipiraterijplatform-gaat-toch-pcs-deactiveren.html
http://www.microsoft.com/presspass/features/2006/oct06/10-04SoftwareProtection.mspx


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSIGNE TOLLEFSEN: IT SMELLS OF YOU
[Folk] Een heel ijle vrouwenstem, erg mooi, een jazzy liedje, enkel een begeleiding op gitaar. Mooi, echt waar.
http://music.download.com/Signetollefsen

AMANDA RICHARDS - MAGNUM 45
[Folk] Een jongedame van 21 jaar, die u kan verleiden met haar songs die een mooi verhaal vertellen. Haar stem is redelijk scherp, wat een speciaal accent geeft aan de songs.
http://music.download.com/amandarichards

PATTI WITTEN - BLACK BUTTERFLY
[Folk] Een dromerige stem en een prachtige gitaar die aan Chris Isaak's Wicked Game doet denken. Als u het ons vraagt, een echte aanrader.
http://music.download.com/pattiwitten

HEZEKIAH JONES - ALBERT HASH
[Folk] Folk in de oude traditie, met simpele gitaar en een tweestemmige song, zelfs begeleid door een mondharmonica. Klinkt ouderwets, maar de artiest is nog piepjong...
http://music.download.com/hezekiahjones

NATE WAZOO - ME AND ELLIOT WILD
[Folk] Een artiest uit Texas, die ongewone folk brengt: een tamelijk ingewikkeld ritme, enkel ondersteund door een gitaar. Een boeiende song.
http://music.download.com/wazoosings


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men moet wel zelf zijn geluk smeden,
maar niet anderen daartoe als aambeeld gebruiken.
[C.J. Wijnaendts Francken]
De nieuwe oogstFILEHIPPO: SHARE/FREEWARE BIJ DE VLEET
Behoort u tot de schare internauten die nooit genoeg krijgen van software en voortdurend nieuwe dingen willen uitproberen? Zet dan dit adresje maar bij uw bookmarks. Hier vindt u een rijke keuze aan software, netjes ingedeeld in categorieŽn.
http://www.filehippo.com/

TEACHING HACKS: TIPS VOOR ONDERWIJZERS
Een wiki vol met tips voor onderwijzend personeel, met de nadruk op het verweven van het internet bij het lesgeven: weblogs bij onderwijs, sociale bookmarks, folksonomy, RSS ideetjes, enz. Een erg interessante site!
[Taal: Engels]
http://www.teachinghacks.com/wiki/index.php?title=Main_Page

VIDEOJUG: HOE EEN DAS TE KNOPEN
Dat is nu eens wat een echte man onderscheidt van de andere: hij kan zijn das knopen. Wil u zo'n echte man worden? Dan vindt u bij Videojug een filmpje dat u vertelt hoe het moet. Voortaan geen excuus meer om met een scheve das rond te lopen!
[Taal: Engels]
http://www.videojug.com/search/tie

VIDEOJUG: DE TANTE KAAT VAN HET INTERNET
Problemen bij het huishouden, het verzorgen van uw huisdieren, koken of do-it-yourself? Deze site is een ware Tante Kaat: u vindt er honderden tips met video die u uitleggen hoe u bijvoorbeeld suède schoenen kuist, kaarsvet van een tafelkleed verwijdert, kauwgom van kledij, enz. Aan de slag!
[Taal: Engels]
http://www.videojug.com/category/house-and-garden/cleaning-tips

TIEN BITTORRENT SITES VERGELEKEN
Een van de technologieŽn die het meest gebruikt worden voor het P2P ruilen van bestanden is BitTorrent. Die verdeelt de bestanden in kleine stukjes, die snel over het internet rondzoeven en later weer bijeengeplakt worden (om het even simpel uit te leggen). Het is de kunst om een goede site te vinden die al die stukjes weer bijeen kan zoeken. Op deze site worden de 10 meest gebruikte BitTorrent sites met elkaar vergeleken.
O ja, het is wel de bedoeling dat u BitTorrent enkel gebruikt voor legale doeleinden!
[Taal: Engels]
http://comparebt.blogspot.com/

DE OMGEKEERDE WERELD VAN GOOGLE
Dit is dé site voor de mensen die tegendraads zijn: hier ziet u namelijk alles achterstevoren. Inbegrepen de zoekresultaten! Uiteraard wordt u er niet veel wijzer van, maar leuk is het wel... (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://elgoog.rb-hosting.de/index.cgi

THE CHURCH OF GOOGLE
En nu we toch Google er aan het doosleuren zijn, is hier een mooi uitgewerkte parodiesite: de kerk van Google. Want Google is in ons internetwereldje haast een afgod geworden! U vindt hier de heilige teksten, het bewijs, wedstrijden en meer. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.thechurchofgoogle.org/

KOPPEN SCHRIJVEN DIE EROM SMEKEN OM GELEZEN TE WORDEN
Schrijven is een kunst en het maken van een kop boven een artikel is het summum van die kunst. Informatief en toch intrigerend. Bij Lockergnome vindt u een mooi artikel met handige tips voor het schrijven van zo'n koppen, plus een link om zich in te schrijven op een e-zine dat u nog meer schrijftips belooft. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://channels.lockergnome.com/web/archives/20060721_how_to_write_web_headlines_that_beg_to_be_read.phtml

KRUGLE: ZOEKMACHINE VOOR PROGRAMMEERCODE
Krugle is een zoekmachine, gespecialiseerd in Programmeercode. Wereldwijd zien programmeurs zich altijd maar weer geconfronteerd met hetzelfde probleem - en waarom zou u het warme water opnieuw gaan uitvinden? Beter dus gebruik te maken van routines die anderen al uitgewerkt hebben. En uiteraard wordt van u verwacht dat u ook een steentje bijdraagt aan de database met progjes...(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.krugle.com/

FUTEF: DOORZOEK DE WIKIPEDIA
Deze zoekmachine wil voornamelijk goéde resultaten brengen; momenteel doorzoekt zij daarvoor de gratis encyclopedie van Wikipedia, maar in de toekomst wil zij haar bronnen nog uitbreiden. Het lijkt ons een beetje beperkt, maar voor sommige onderwerpen is het wel interessant. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://futef.com/

IAUDIOGUIDE: GRATIS GIDSEN VOOR UW IPOD OF MOBIELTJE
Deze site biedt gratis audio gidsen in MP3 formaat, voor de toerist die een grote stad wil bezoeken. Momenteel zijn er gidsen te verkrijgen voor Barcelona, London, Parijs, Rome, Wenen en Brussel. Voor Brussel worden 11 sites besproken. Erg handig: op de site is ook een stratenplan te vinden van de stad in kwestie, met de interessante punten aangeduid. Om af te printen vooraleer u vertrekt! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels / Frans / Duits / Italiaans]
http://www.iaudioguide.com/index-en.html

VIDEORECEPTEN BIJ TELENET
Bent u abonnee bij Telenet? Dan krijgt u gratis een kok op bezoek. Op de breedbandportaalsite van Telenet zijn namelijk verschillende recepten te bekijken als handige video. Zo krijgt u niet alleen de ingrediŽnten en een tekstuele uitleg van wat u moet doen, maar ook een visuele uitleg - want het spreekwoord zegt: woorden strekken, maar voorbeelden wekken! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://breedband.telenet.be/lifestyle

VRIJDAG ANIMATIEDAG: RECLAME-OSCARS
De Lions zijn de Oscars voor de reclame en worden jaarlijks in Cannes uitgereikt. Op deze site vindt u o.a. de prijswinnende reclamefilmpjes.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.canneslions.com/winners_site/film/winsat10pm_2_1.htm

VRIJDAG ANIMATIEDAG: CD HOES
Op deze site kan u zelf een CD hoesje maken. U geeft de titels in, een druk op een knop en een pdf wordt gecreŽerd die u kan afdrukken en ofwel vouwen tot een CD-hoesje ofwel in een plastiek CD-doosje steken. Indien u zelf geen titels wil intypen kan u gebruik maken van hun CD gegevensbank of via een script kan u uw iTunes-playlist importeren.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.papercdcase.com

VRIJDAG FILMDAG: FILMFESTIVAL GENT
OfficiŽle website van het 33ste Internationaal Filmfestival in Gent.
Periode : 11 Ė21 oktober 2006
(taal site : Nederlands, Frans, Engels) [Filover]
http://www.filmfestival.be/

=== VERS VAN HET KLAVIER====

KANKER
Vandaag de dag is kanker een ziekte geworden waar iedereen helaas zelf of in zijn naaste omgeving ooit mee geconfronteerd wordt. De enige nationale organisatie in de kankerbestrijding, nl. De Stichting tegen Kanker steunt het wetenschappelijk kankeronderzoek financieel, helpt en informeert de patiŽnten en hun naasten en organiseert preventiecampagnes. Op de site vindt u heel wat informatie over de ziekte en de preventie.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.kanker.be

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Debbie Travis
De officiŽle website van de vrouw die enorm populair werd met haar TV-programma "Facelift" waarin ze met de hulp van een team een kamer in een paradijs kan omtoveren.
http://www.debbietravis.com/

- Jelena Jankovic
Deze tennisspeelster was een taaie klante voor Justine Henin op de laatste US Open.
http://www.jelenajankovic.net/

- Laure Pequegnot
OfficiŽle website van deze Franse skister. Won o.a. zilver op de slalom van de Olympische winterspelen in 2002.
http://www.pequegnot.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/multi-media/
- Onderzoek: íE-mail nu al ouderwetsí
http://www.ad.nl/rotterdam/article688652.ece
- Google helpt boekenbranche
http://www.ad.nl/multi-media/article687174.ece
- Met mobieltje live op tv
http://www.ad.nl/binnenland/article684568.ece

*** Digitale Revolutie
http://digitaal.fan.tv
- Widgets voor de mobiele telefoon
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16364
- Digitaliseren van je vinyl-verzameling
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16330
- Standaardteksten oproepen in ieder programma
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16294

*** Elektro.be
http://www.elektro.be
- Tover je muur om in een projectiescherm
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2594
- Logitech lanceert glossy toetsenbord diNovo Edge
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2593
- Muziek via elektriciteitsnet en zonder luidsprekerkabels
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=10/2006&newsid=4103

*** Computer World
http://www.computerworld.be/
- Veroordeling Seniorennet gevaar voor Belgische internetsector
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15590&style=34360
- Webcam twee keer nauwkeuriger
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15560&style=34360
- iTunes update moet problemen verhelpen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15567&language_code=NED

*** Digimedia
http://www.digimedia.be/
- Nieuw logo en nieuwe naam voor Automagazine.be
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3527
- Belgische surfers niet tevreden over elektronische overheid
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3525
- OIVO: geen reclame voor kinderen onder de 12 jaar
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=344

*** Speedzone
http://www.speedzone.be
- Film & TV: Bagman The Movie
http://www.speedzone.be/artikel/1263_bagman_the_movie.html
- Phone slapping blijkt reclamestunt te zijn
http://www.speedzone.be/artikel/1262_phone_slapping_blijkt_reclamestunt.html
- Film & TV: Doe de promilletest met WODCA
http://www.speedzone.be/artikel/1261_doe_de_promilletest_met_wodca.html

*** The Inquirer
http://be.theinquirer.net/
- Gratis website tellertjes wijzen hackers de weg
http://be.theinquirer.net/2006/10/gratis_website_tellertjes_wijz.html
- Belgische website gebruikt voor phishing (updated)
http://be.theinquirer.net/2006/10/belgische_website_gebruikt_voo.html
- Draadloos zombienetwerk van 1 miljard pc's?
http://be.theinquirer.net/2006/10/draadloos_zombienetwerk_van_1.html

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- Mogelijke overname YouTube door Google
http://tweakers.net/nieuws/44702/Mogelijke-overname-YouTube-door-Google.html
- 'Vanaf 1 januari thuiskopievergoeding voor mp3-spelers'
http://tweakers.net/nieuws/44693/Vanaf-1-januari-thuiskopievergoeding-voor-mp3-spelers.html
- Frans rapport: 'Regering moet OpenDocument gebruiken'
http://tweakers.net/nieuws/44699/Frans-rapport:-Regering-moet-OpenDocument-gebruiken.htmlWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Vermaarde organist en instrumentalist uit de jaren '60 en '70 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Andre_Brasseur
* Attractie van de Efteling - http://nl.wikipedia.org/wiki/Efteling_Theater
* Sultan van het Ottomaanse Rijk vanaf 1623 tot 1640 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Murat_IV
* Organische reactie (scheikunde) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Suzuki-reactie
* De verschillende onderverdelingen van de Chinese geschiedenis - http://nl.wikipedia.org/wiki/Periodisering_van_de_Chinese_geschiedenis
* Hondenras uit de groep van windhonden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Afghaanse_windhond
* Vertakking van een (in een richting) dubbelsporige spoorlijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vorkaansluiting
* Museum gewijd aan de Franse dichter Arthur Rimbaud - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mus%C3%A9e_Arthur_Rimbaud
* Sedimentlaagje dat is gevormd in de loop van één jaar - http://nl.wikipedia.org/wiki/Varve
* Duif die alleen voorkomt in de Filipijnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geelborstjufferduif

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* De nieuwe internationale luchthaven van Bangkok is eindelijk geopend - http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Luchthaven_Suvarnabhumi

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Berlijn - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Berlijn

Wikiraadsel: Hoe is het dak van de wereld ontstaan? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20061005

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: DE PC VEILIG UITZETTEN VIA EEN SNELKOPPELING
Er bestaat een alternatieve manier om je pc snel uit te schakelen zodat je niet telkens via het menu "start" moet gaan: via een snelkoppeling. Klik met de rechterknop van de muis ergens in je bureaublad en kies in het rolmenuutje "nieuw" en "snelkoppeling". Windows zal een wizard opstarten die je verder begeleidt. In het eerste scherm van de wizard (bij de vraag "Geef de locatie van het item op:") geef je het volgende commando in:
"shutdown /s /t 00" (dit werkt enkel voor XP-machines).
In het volgende scherm kan je een naam kiezen voor deze snelkoppeling. Als je vervolgens dubbelklikt op het icoontje in kwestie, schakelt de computer zich automatisch uit. Voor nog niet bewaarde documenten vraagt de computer eerst nog bevestiging alvorens alles af te sluiten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over mogelijk dataverlies.
Via "Eigenschappen" kan je het pictogram ook wijzigen.(Bron: Computerwinkeltje via Lode V.)
http://computerwinkeltje.blogspot.com

WERKEN MET GMAIL 35: HOE MAILS TE MAKEN MET HTML-CODE EN AFBEELDINGEN
Normalerwijze kan u slechts heel primitieve opmaak toevoegen aan de mails die u met Gmail verstuurt. Tekst vetmaken, in een kleurtje zetten, centreren... Dat gaat wel, maar tabellen toevoegen of afbeeldingen IN een mail zetten, dat gaat niet.
Het enige wat u kan doen, is de mail maken in een echte html-editor en dan naar Gmail kopiŽren. Op onderstaande link van Digital Inspiration vindt u een stap-voor-stap handleiding voor het schrijven van HTML-mails.
http://labnol.blogspot.com/2006/08/how-to-add-html-signatures-with-images.html

WERKEN MET GMAIL 36: OPGESMUKTE MAILS 2: GMAIL SKINS
Met de Firefox extensie GMail Skins kan u wat sleutelen aan uw Gmail. Zo kan u de kleurtjes veranderen, smileys, emoticons en afbeeldingen in uw e-mails stoppen, sleutelen aan de navigatieknoppen, het symbooltje van de paperclip, dat duidt op een bijlage, zodanig veranderen dat het ook aangeeft wat voor soort bijlage het is en sommige elementen verbergen die u toch niet gebruikt.
http://gmailskins.mozdev.org/

WERKEN MET GMAIL 37: ALLE MAIL ONTVANGEN BIJ GMAIL?
Wil u ook de mail van uw andere accounts centraliseren bij Gmail? Dat is niet zo evident - want dat hangt af van de verschillende e-mailproviders, met name of zij toelaten dat mail automatisch verdergestuurd wordt (forward). Is dit wel het geval, dan zijn er twee stappen die u moet volgen.
Eerst: die automatische forward aanmaken bij de andere e-mail accounts. Stap twee: bij Gmail een "send from" aanmaken, zodat u kan kiezen met welke "persoonlijkheid" u een mail beantwoordt.
Niet duidelijk? Stel: u hebt een e-mailadres bij provider X: jantje@providerX.be. Deze provider laat toe dat u mail automatisch forwardt - dus zorgt u eerst dat die forward in orde komt.
Nu gaat u naar Gmail, naar settings - Accounts. Bij "send Mail as", klikt u op "Add another email address". Hier geeft u dan de naam "Jantje Janssens" en het e-mail adres "jantje@providerx.be" in. Klik dan Next Step en "Verify". Gmail zal dan controleren of de forward lukt.
Wanneer u nu een mail verstuurt, kan u kiezen uit een uitklapmenu met welke "persoonlijkheid" u een mail wil versturen en bij het beantwoorden van een mail kan u dit ook.
Maar wij moeten wel opmerken dat deze werkwijze verschillende nadelen heeft (alle inkomende, geforwarde mail zal bijvoorbeeld lijken alsof zij van uzelf afkomstig is). Een serieuze discussie over voor- en nadelen vindt u op onderstaand adres.
http://www.googletutor.com/2006/06/20/using-gmail-as-your-universal-email-account/

WERKEN MET GMAIL 38: GMAIL SPREEKT VELE TALEN
Naast Engels spreekt Google GMail ook Frans, Duits, Italiaans... maar Ö en dat is natuurlijk erg belangrijk voor ons: Nederlands. Wil u uw Gmail omgeving aanpassen aan uw eigen taal, dan gaat u als volgt tewerk.
Ga naar Settings rechts boven. En daarna naar "Gmail display language" - zowat halverwege de pagina. In het uitklapmenu kiest u nu de gewenste taal en klikt u op "Save changes". En voila: uw Gmail spreekt nu ook Nederlands.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


KLASSIEKERS 5: SETERRA - SLEUTEL WAT AAN UW KENNIS VAN AARDRIJKSKUNDE
Win95/98/NT/2000/XP - 700k - freeware
Weet u waar Dakar ligt? En welke landen omringen Egypte? Als u het antwoord op die vragen schuldig moet blijven, dan is het tijd voor dit progje. Door middel van een quiz sleutelt u aan uw aardrijkskunde. Spijtig is wel dat u de quiz niet in het Nederlands kan afleggen - enkel Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Zweeds worden ondersteund.
http://www.download.com/Seterra/3000-2056_4-10009970.html?tag=txt

KLASSIEKERS 6: TWEAK UI
Win95/98/NT/ME/2000 - 110k - freeware
Een suite met tools van Microsoft zelf, waarmee u haast elk aspect van de Windows interface kan aanpassen aan uw eigen smaak of behoefte. U kan zelfs de naam van de prullenmand aanpassen!
Tip van onze eigen redactie: bij Microsoft vindt u ook nog een artikel over het aanpassen van Windows XP (zie link 2)
http://www.download.com/Tweak-UI/3000-2341_4-10002117.html?tag=txt
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/setup/expert/honeycutt_03may05.mspx

KLASSIEKERS 7: ROGER WILCO: BABBELEN MET UW SPEELKAMERAADJES
Windows - 790k - freeware
Een klein progje dat het mogelijk maakt om met uw vrienden te babbelen terwijl u online multiplayer games speelt. Zo kan u bijvoorbeeld uw vrienden waarschuwen en tips geven, enz. Het progje werkt met o.a. Half-Life, Quake III, Diablo II, Starcraft, enz.
http://www.download.com/Roger-Wilco/3000-2121_4-10024393.html?tag=img

KLASSIEKERS 8: PAWN - SCHAKEN MET EEN DIMENSIE
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 613k - freeware
Een schaakprogramma, geschikt voor beginners en licht ervaren spelers. Het leuke eraan is dat bij de beginnermodus het progje fouten maakt!
http://www.download.com/Pawn/3000-7562_4-10487833.html?tag=img

KLASSIEKERS 9: EPROMPTER
Win95/98/2000/XP - 903k - freeware
Voor de mensen met veel e-mail accounts: in één centraal progje krijg je al uw boodschappen netjes bijeen. Spaarzaam van design, maar het progje doet zijn job.
http://www.download.com/ePrompter/3000-2378_4-10045181.html?tag=img

KLASSIEKERS 10: GRAPHCALC - MAG HET IETSKE MEER ZIJN?
Win95/98/ME/2000/XP - 841k - freeware
Soms hebt u niet genoeg aan een gewone rekenmachine, hebt u sinussen en vierkantswortels nodig. Dan is er dit gratis progje, waarop u kan rekenen.
http://www.download.com/GraphCalc/3000-2053_4-10032337.html?tag=img

SNAPFIRE: GRATIS PROGJE VOOR DIGITALE FOTO'S
Windows - freeware
Corel - de maker van o.a. Paint Shop Pro, Painter en Corel Draw - biedt een gratis programma aan voor het ordenen van digitale foto's en voor eenvoudige bewerkingen: beheren, delen, bewerken. Je kunt het hier downloaden: (H. Langerak)
http://www.snapfire.nl/
http://www.corel.com/servlet/Satellite?c=Content_C1&cid=1154529389969&lc=nl&pagename=nl%2FLayout

CORE FTP LITE: BESTANDEN OVERZETTEN
Win98/ME/2000/XP - 2,65 MB - freeware
Een gratis FTP client waarmee u bijvoorbeeld uw website via FTP kan updaten en bestanden overzetten. U kan tevens bestanden via beveiligde protocols (SSL, TLS, SFTP) uploaden en downloaden.
http://www.coreftp.com/

VRIJDAG MACDAG: BOOM: ARCADESPELLETJE
Mac OS X 10.1.2 - 2,9 MB - shareware
Een spelletje waar de liefhebbers van de klassieke arcadegames verzot op zullen zijn: u moet bommen op een strategische plaats zetten, zodat u de buitenaardse wezens kan opblazen vooraleer zij u kunnen onderuit halen.
http://www.download.com/Boom/3000-2278_4-10567196.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: SPINXPRESS: GROTE BESTANDEN OVERZETTEN
Mac OS X - 7,77 MB - freeware
Een progje voor creatieve mensen die samenwerken met anderen, maar niet op dezelfde plek: zij kunnen bestanden overmaken aan elkaar, aan een snelheid die die van FTP overstijgt.
http://www.download.com/SpinXpress/3000-2147_4-10558977.html?tag=nl.e414a

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Verleden week vroeg lezer TIm naar een programma om schermafdrukken te maken. Daarop kwamen verschillende reacties:
Eerst van lezer Tim zelf:
<<<
heb ondertussen al heel interessant programma gevonden via zdnet
http://www.faststone.org/download.htm
faststone capture 4.4
werkt perfect, en gratis voor thuisgebruik
http://www.faststone.org/FSCaptureDetail.htm
>>>

Lezer Ludo:
<<<
Hallo Tim,
Het schermafdruk waar U naar zoekt is waarschijnlijk " Gadwin PrintScreen 3.1"
http://www.gadwin.com/printscreen/
Groetjes
Ludo
>>>

Jack, de man van Digiweetjes (www.digiweetjes.com)
<<<
Beste,

In de rubriek \'Het laatste woord\' van afgelopen weekend vraagt lezer Tim om een progje waarmee hij eenvoudig een schermafdruk kan maken.
Grote kans dat het gaat om Wisdom-soft ScreenHunter.
Dit is het adres: http://www.wisdom-soft.com
Het programma is trouwens zonder support gratis.
>>>

En medewerker Filover:
<<<
Wat de vraag van lezer Tim betreft (ivm schermafdrukken) :

Persoonlijk vind ik, naast de klassieke Alt-Printscreen, deze (oude) freeware goed :
http://www.mirekw.com/winfreeware/mwsnap.html
Deze vereist trouwens geen installatie.

Maar via de search op de NeTTies-site vond ik o.a. dit :
http://www.netties.be/v10/toon_artikel.php?id=717&cat=Tip&zoekdatum=2006-05-18
en deze toepassingen :
http://www.wisdom-soft.com/products/screenhunter_free.htm
http://www.gadwin.com/printscreen/
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=324300003&platFormID=1

>>>
Zo, nu kan u even voort met progjes voor het nemen van schermafdrukken!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Wie pech heeft, verdrinkt in een zitbad.
[Otto Weiss]