Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 21/9/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 466 van 16/9/2006
Gegroet lezers,

De problemen rond onze nieuwsbrief raken stilaan opgelost. Verleden week ontbrak een deel van de tekst bij de abonnees van de html-editie, spijtig genoeg. Maar ondertussen komt de nieuwsbrief bij de meeste van onze lezers nu in ordentelijke vorm aan. Bij heel wat lezers blijft hij echter sinds kort aan de spamfilter hangen - en dat is minder leuk.

Het enige wat wij onze abonnees kunnen adviseren is: dat zij aan hun provider vragen om de netties nieuwsbrief op een whitelist te zetten. Dat doet u best als volgt: zet eerst uw spamfilter uit (vraag hiervoor bij uw provider hoe dat moet). U zal dan de nieuwsbrief hoogstwaarschijnlijk binnenkrijgen, met de melding [SPAM] erbij. De meeste providers geven dan de mogelijkheid om mails, die onterecht als spam gemarkeerd worden, te melden, zodat de mail op een "witte lijst" komt. Als maar genoeg lezers dat doen, komt het uiteindelijk toch nog wel in orde - hopen we...

Als u deze nieuwsbrief goed ontvangen hebt, dan wensen wij veel leesplezier. Het leven van een e-zine gaat soms niet over rozen...Hebt u nog even geduld met ons? Wij werken eraan!

Nog even dit over de inhoud van dit e-zine. Het is september, en dat betekent dat vele bedrijven nieuwe producten voorstellen aan het grote publiek. Wij stuurden onze medewerkers op pad, om de persconferenties van verschillende bedrijven te volgen, en hun verslag leest u in dit en volgend nummer.

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VN verdrag brengt podcasting in gevaar
U weet dat wij grote fan zijn van podcasts en dit berichtje baart ons dan ook grote zorgen. Blijkbaar zou er een verdrag van de WIPO organisatie van de VN in de maak zijn, Broadcast Treaty, dat het een en ander wil regelen bij podcasts, maar op een verkeerde manier. WIPO staat, tussen haakjes, voor World Intellectual Property Organization. En ofwel bedoelen de mensen binnen deze organisatie het goed, maar hebben zij geen kaas gegeten van podcasting, ofwel bedoelen zij het niet goed en zitten er mensen belangengroeperingen in de groepering die heel wat druk uitoefenen om hun eigen duistere redenen.
Waarover het gaat? Dit nieuwe verdrag, Broadcast Treaty, bepaalt dat de uitzenders (radio, internetbedrijven) controle krijgen over de werken die zij uitzenden - zelfs als zij er niet de eigenaar van zijn. Dat zou ertoe kunnen leiden dat zij u verbieden om een programma dat zij uitzenden nogmaals te kopiŽren, of opnieuw te gebruiken, zelfs als dit programma tot het publieke domein behoort, gemaakt werd onder Creative Commons licentie, of bestaat uit feiten waarop geen copyrights genomen kunnen worden. Podcasts waren tot hiertoe vrij van DRM, Digital Rights Management of kopieerbeveiliging en dit verdrag lijkt die DRM ook bij podcasts te willen doordrukken.
Met andere woorden: dit is nefast, niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor de makers van podcasts. Eens zij toestemming geven aan een bedrijf om hun podcast uit te zenden, verliezen zij immers alle controle over hun podcast. Actie is daarom geboden. Het EFF, Electronic Frontier Foundation, een organisatie die de rechten van de internaut wil verdedigen, heeft een open brief geschreven in naam van de podcasters, waarin dit webcasting recht verworpen wordt.
Meer achtergrond bij deze zaak vindt u bij Boin Boing.
http://www.eff.org/IP/WIPO/broadcasting_treaty/podcasting.php
http://www.boingboing.net/2006/09/09/urgent_podcasters_ac.html

Microsoft Max: RSS feed reader
De wegen van Microsoft zijn ondoorgrondelijk. De nieuwste versie van de multimediaplayer, Windows Media, moet het nog altijd doen zonder feedreader voor podcasts/vidcasts. Maar aan de software voor het bekijken van foto's en het delen van software, Max, voegt het dan wél een feedreader toe. Kan u nog volgen?
Hoe het ook zij: de Max feedreader software ziet er gelikt uit. Postings worden gepresenteerd met twee kolommen, wat het gevoel geeft dat u een krant bekijkt. HTML en CSS worden netjes verwerkt. Het verwijderen en toevoegen van feeds verloopt erg soepel, maar Max is niet erg zelfstandig en kan zelf geen feeds herkennen - u moet hem de exacte url opgeven.
Volgens mensen die veel met fotoís werken, zijn de Max foto tools ook wel de moeite waard. De foto's op uw harde schijf worden netjes geïndexeerd en u kan ze eenvoudig delen met uw vrienden via mail. Hoogstwaarschijnlijk zal Max een vaste buddy worden in Microsoft Vista.
http://www.microsoft.com/max/download.html
http://www.techcrunch.com/2006/09/09/microsoft-launches-desktop-feed-reader/

Antwerpen en Brussel beter op de kaart bij Google Earth
Vrijdag heeft Google nieuwe satellietfoto's vrijgegeven, die gebruikt worden in de kaartensoftware van Google Maps en Google Earth. Die zorgen ervoor dat sommige gebieden beter in kaart gebracht worden, letterlijk en figuurlijk dan.
Uiteraard gaat het voornamelijk om Amerikaans grondgebied en verschillende Amerikaanse staten zijn nu haast volledig in kaart gebracht. Maar het verheugt ons u ook te kunnen melden dat voor BelgiŽ er meer gedetailleerde beelden te zien zijn van Antwerpen en Brussel en sommige gebieden rond Luik zijn ook geüpdate. Over Nederland hebben wij geen berichten gelezen. Het zijn immers de internauten zelf die melding maken van de wijzigingen - zij weten immers wat voorheen zichtbaar was en kunnen als beste de verbeteringen opmerken die er nu zijn.
Wij hebben trouwens eens een kijkje genomen op Google Maps en een virtueel bezoekje gebracht aan het centrum van Antwerpen, het Centraal station. De beelden zijn ongemeen scherp en duidelijk, fantastisch gewoonweg!
http://www.gearthblog.com/blog/archives/2006/09/huge_update_to.html

Een ander klokje over MySpace
Iedereen heeft zijn mond vol over MySpace, de sociale community, die pijlsnel doorstootte naar de status van een van de meest bezochte websites op het internet. Maar heeft de site dat succes echt wel te danken aan het virale effect, de mond aan mond reclame?
Ene Trent Lapinski heeft daar zware twijfels over. De man was vier maand geleden als freelance journalist ingehuurd door een online uitgever, om een artikel te schrijven over de geschiedenis en het bedrijfsmodel van MySpace.com. Na maanden research en interviews contacteerde hij uiteindelijk News Corp, de eigenaars van MySpace, om hun commentaar te krijgen. Dat commentaar kreeg hij niet - in plaats daarvan zou News Corp, aldus Lapinski, zijn opdrachtgever lastig gevallen hebben. En het artikel dat de man geschreven had, werd uiteindelijk niet gepubliceerd.
De man staat nu terug op eigen voeten, heeft de rechten teruggekregen op zijn eigen werk en heeft besloten zijn artikel toch te publiceren. En het is straffe lectuur, die u doet begrijpen waarom News Corp niet opgezet was met zijn bevindingen. Lapinski laat immers enkele zware beschuldigingen vallen. Volgens hem is MySpace namelijk géén viraal succes, maar had het een heus publicitair kanon achter zich; hij noemt MySpace zelfs Spam 2.0, omdat zelfpromotie er hoogtij viert en alles er toegelaten is.
Beschuldigingen die hard aankomen. Heeft de man gelijk? In de volgende dagen zal u ongetwijfeld een weerwoord kunnen lezen van de mensen en bedrijven achter de site.
http://www.valleywag.com/tech/myspace/what-news-corp-doesnt-want-you-to-know-about-myspace-condensed-edition-199668.php

Verzekeraars passen zich aan iPod generatie aan
Hebt u er eigenlijk al bij stil gestaan dat uw iPod, buiten het geld dat het toestel u gekost heeft, een prijzige schat bevat aan songs die u (hopelijk!) legaal aangekocht hebt? En als u geen iPod hebt, maar een uitgebreide bibliotheek met digitale muziek op uw pc, hebt u dan al eens gedacht aan de materiŽle schade die u zou oplopen als uw pc iets overkomt?
Als er iets verkeerd loopt met de "klassieke" muziekcollectie, in de vorm van lp's of cd's, die beschadigd raken bij brand of overstroming, dan kan u beroep doen op uw verzekering. Maar voor muzikale downloads was er tot voor kort geen dekking voorzien. En evenmin voor games waar u soms veel geld voor betaald hebt, beltoontjes, films en andere digitale content.
Maar daarin zou verandering komen. The Independent meldt dat verschillende verzekeringsmaatschappijen zich aanpassen aan het iPod-tijdperk en voortaan niet alleen toestellen zelf zoals de iPods dekken, maar ook de "ontastbare eigendommen" op die toestellen en zulke dekking ook zouden toevoegen aan de verzekeringspolis.
Uiteraard moet u, bij verlies of diefstal van uw toestel, eerst trachten om de downloads te recupereren - bij heel wat sites kan u immers een song of game terug downloaden, als u kan bewijzen dat u ervoor betaald hebt.
http://money.independent.co.uk/personal_finance/insurance/article1431422.ece

De nieuwste trend: widgets
Het web opdelen in kleine stukjes die op verschillende plaatsen (websites, uw desktop, maar ook draagbare toestellen zoals de gsm) opgeroepen kunnen worden, lijkt de nieuwste trend op het internet. Bedrijven van Nokia tot Google geloven in die kleine stukjes code, die u kan toevoegen aan uw desktop of webpagina en die daar dan een klein snippertje heel gerichte informatie vertonen: het weerbericht, beurskoersen, enz.
Ene Ed Anuff heeft zelfs een bedrijf opgericht, PostApp, dat een soort van eBay van "widgets" is. En blijkbaar heeft die site enorm succes. Want iedereen lijkt die widgets wel te willen hebben. Bij de sociale website MySpace bijvoorbeeld voegen de widgets kleur en fleur toe aan de pagina's van de gebruikers: widgets die video's ophalen van de YouTube site of foto's van Slide, om er maar enkele te noemen.
Die widgets zijn niet alleen leuk voor de gebruikers, ook voor de sites zelf die de widget aanbieden vormen zij een pluspunt. Want een Gmail widget die zegt "10 nieuwe boodschappen" zorgt ervoor dat de gebruiker op die widget klikt en naar de Gmail site gevoerd wordt. Microsoft, AOL, Yahoo, Nokia zijn maar een paar van de andere groten die zulke widgets aanbieden. Apple heeft zelfs ondersteuning voor widgets ingebouwd in zijn besturingssysteem!
http://money.cnn.com/magazines/business2/business2_archive/2006/09/01/8384338/

Google blaast tekstherkenningssoftware nieuw leven in
Zoekmachine Google heeft aangekondigd dat het Tesseract nieuw leven wil inblazen. Dat is open source tekstherkenningssoftware, met andere woorden: wanneer u een tekst inscant, zal de software ervoor zorgen dat die als echte tekst opgeslagen wordt, niet als afbeelding en dat u die tekst dan verder kan bewerken.
Tesseract is oorspronkelijk ontwikkeld door HP, maar was in het vergeethoekje geraakt. Google heeft nu de software onder het stof vandaan gehaald en de voornaamste bugs eruit gehaald.
Waarom Google zoiets doet? Niet voor onze mooie ogen, maar wel, vermoeden wij, omwille van het Google Books project. Want nu zijn de teksten van boeken die Google voor haar bibliotheekproject inscant, helemaal niet doorzoekbaar; u krijgt een afbeelding, meer niet. Worden zij met deze software ingescand, dan natuurlijk wel en dat is wat Google hebben wil - want per slot van rekening is het nog altijd een zoekmachine.
Google is zo lief om de software ook voor ons allen gratis ter beschikking te stellen.
http://sourceforge.net/projects/tesseract-ocr
http://google-code-updates.blogspot.com/2006/08/announcing-tesseract-ocr.html

Microsoft wil zijn eigen YouTube hebben
Het succes van YouTube steekt velen de ogen uit en verschillende andere groten uit het internetwereldje, waaronder Google, hebben ondertussen ook al een eigen videodienst opgestart.
Uiteraard kon Microsoft niet achterblijven. Binnenkort begint het dan ook met een eigen videodienst, die SoapBox zal heten - wat wij wel een mooie naam vinden. De site zal tot ieders verrassing niet vallen onder de nieuwe Live-diensten van Microsoft, maar wel onder het mSN label.
De dienst wordt momenteel enkel intern getest en zou over enkele weken in publieke bèta gaan. De volgende details zijn al gekend: u kan er video's uploaden in haast elk formaat, met een maximum grootte van 100 MB. Die video's kan u van een tag en categorie voorzien, zodat andere mensen die gemakkelijker kunnen vinden. Bovendien kan u een eigen RSS feed aanmaken voor video's die u interesseren en de Soapbox filmpjes kan u combineren met uw profiel bij Windows Live Spaces, of verwerken in uw website of blog.
http://www.downloadsquad.com/2006/09/10/microsofts-soapbox-theirtube/

Samsung servers verspreiden Trojaans paard
Samsung maakte deze week geen goede beurt: de servers van het bedrijf in de VS werden gekraakt door hackers, die er een leuk cadeautje achterlieten: een Trojaans paard. Wie daarna de website bezocht en er bestanden downloade en onvoldoende beschermd was door antivirus of firewall, kreeg dat paardje op bezoek. En dat Trojaantje zorgde er dan voor dat de antivirussoftware op de computer van het slachtoffer uitgeschakeld werd; bovendien werd vertrouwelijke informatie tijdens bezoekjes aan financiŽle sites (bank enz.) verzameld en naar onbekende bestemmelingen doorgestuurd.
Het is Websense die het geval aan het licht bracht. Op de site van dit beveiligingsbedrijf vindt u meer info over deze blamage voor Samsung.
http://www.websense.com/securitylabs/alerts/alert.php?AlertID=604

Inwoners van virtuele wereld Second Life slachtoffer van hackers
Wij hebben het al eens gehad over de virtuele wereld Second Life; daar kan u als het ware een tweede leven opbouwen (vandaar uiteraard de naam) en u voordoen als de persoon die u graag zou willen zijn. De meeste personen houden dan ook hun échte identiteit angstvallig geheim in die virtuele wereld.
Die privacy is nu in gevaar gekomen. Hackers zijn er namelijk in geslaagd om het bestand met de inlogs en paswoorden te kraken van de 650.000 "bewoners" van deze virtuele 3D wereld. Maar wacht: het wordt nog erger: ook de echte namen en de adressen van deze bewoners stonden in dit bestand. Dat wil zeggen dat die geheimhouding over de échte identiteit van al deze bewoners nu gecompromitteerd is. En als u weet dat er toch ook heel wat bewoners zijn die in het echte leven beroemdheden zijn, maar in Second Life zich lekker anoniem waanden, dan is dat voor hen natuurlijk een tegenvaller.
Maar er is nog meer. Ook alle transacties in de virtuele wereld stonden in dat bestand. U moet namelijk weten dat men in die virtuele wereld allerlei spullen kan aankopen en betalen met virtueel geld - dat omgewisseld kan worden in harde dollars. In Second Life kan u immers merkkledij kopen en allerlei andere luxegoederen, het is een heuse economie.
U verstaat het al: dit is een zware inbreuk op de privacy en een grote blamage voor Second Life. Hoe Linden Lab, het bedrijf achter Second Life, het probleem zal oplossen, is nog niet geweten. Voorlopig moeten alvast alle inwoners een nieuw paswoord aanvragen, om hun online persoontje terug te laten herleven. En dan is het afwachten hoe groot de schade is die deze hack toegebracht heeft aan dit uniek sociaal project.
http://www.journaldunet.com/breve/international/4764/second-life-victime-de-hackers.shtml

Google Earth update: allerlei extra content
Alle internauten zijn het erover eens: de Google Earth software is fantastisch. U kan namelijk over de hele wereld vliegen (virtueel dan) en vaak erg gedetailleerde satellietbeelden van allerlei interessante plaatsen bekijken.
Die software krijgt nu eerstdaags een update en zal voortaan ook content aanbieden van verschillende andere bronnen - soms tegen betaling, soms gratis. Die beelden worden dan als overlay geplaatst boven de originele satellietbeelden.
Hetgeen het meeste tot de verbeelding zal spreken, zijn beelden van het United Nations Environmental Program, met daarin beelden "voor" en "na", van een honderdtal gebieden waar het milieu de laatste jaren erg veranderd is. U kan er zien hoe de aarde in de voorbije 30 jaar veranderde, meestal achteruitging dus, en komt vanalles te weten over probleemgebieden.
Een andere aanbieder van informatie is Discovery Networks, dat virtuele rondleidingen brengt van de grootste aantrekkingspleisters ter wereld, steden en natuurwonders. Bij die plaatsen krijgt u dan vaak een videofragment van 3-5 minuten, dat binnen Google Earth afgespeeld wordt en informatie bevat over de geschiedenis van die mijlpalen.
Nog andere informatie is dan weer afkomstig van National Parks Service, dat 10.000 trekkerssporen en 58 nationale parken in kaart brengt, als overlay boven de mappen van Google. Dankzij het Jane Goodall Institute kan u chimpansees Fifi en co volgen in hun reservaat. En tot slot: A Turn Here brengt videogidsen over steden. In de toekomst zouden er nog content providers bijkomen.
Het mooie hieraan is dat u zelf geen update moet uitvoeren aan de software telkens er content bijkomt: Google voegt deze "layers" automatisch toe.
http://earth.google.com/
http://www.betanews.com/article/Google_Earth_Gets_Featured_Content/1158164908

eMusic in Europa van start
Dit is een bericht waarop wij al lang zaten te wachten: dat eMusic ook in Europa van start zou gaan. Want eMusic is immers een van de weinige muziekdiensten waar u MP3's kan aankopen die geen enkele kopieerbeveiliging bevatten. Even ter verduidelijking: wij zijn zo blij, niet omdat wij nu ongebreideld die MP3's kunnen gaan kopiŽren, maar omdat wij eindelijk de vrijheid krijgen om de MP3's die wij legaal gekocht en betaald hebben, te zetten op het toestel waarop wij het die dag willen beluisteren - of dat nu onze computer, laptop, of MP3 player is.
OK, nu dat van ons hart is, terug naar het nieuwsbericht. eMusic werkt met een muziekabonnement; u betaalt een vast bedrag per maand (12,99, 16,99 of 20,99 EURO) en in ruil mag u resp. 40, 65 of 90 songs per maand downloaden. Er is ook een gratis probeerversie.
Is het muziekaanbod uitgebreid genoeg? is natuurlijk de tweede vraag die u zich zal stellen. Want de vier grootste muziekbedrijven hebben geweigerd hun muziek via eMusic aan te bieden, juist omwille van het gebrek aan DRM. Maar er zijn wel zo'n 8.500 onafhankelijke labels die meedoen met eMusic en zij zouden 30% van de markt vertegenwoordigen. Het heeft ook wel als voordeel dat u een ruimer aanbod vindt dan alleen maar pop: de cataloog van eMusic legt de nadruk op jazz, klassiek, wereldmuziek, dance en rock. U vindt hier trouwens ook heel wat albums van bekende bands die nu bij de grote labels zitten.
In elk geval: wij zullen alvast deze nieuwe dienst uittesten en u later vertellen hoe het ons bevallen is.
http://www.ft.com/cms/s/b6e27c7e-41b6-11db-b4ab-0000779e2340.html
http://www.emusic.com

Meer nieuws bekend over de Zune
Microsoft kon echt geen meer strategische dag bedenken: vlak na de "It is showtime" persconferentie van Apple pakt Microsoft uit met meer nieuws over het toestel dat de "iPod killer" zou moeten worden.
Eerlijk gezegd begrijpen wij niet goed waarom de grote nieuwssites nog zoveel aandacht schenken aan de aankondiging van Microsoft, want de meeste specificaties van de Zune waren al ongeveer geweten. Slechts enkele details werden verder ingevuld.
En een foto natuurlijk - die u kan vinden bij Engadget en Crunchgear. Voor de volledigheid nog eens even op een rijtje: de Zune zou in de volgende weken op de markt komen, ruim op tijd dus voor de eindejaarsfeesten. Het wordt een toestel met 30 giga harde schijf een 3 inch scherm (7,5 cm), ingebouwde FM ontvanger, dat zowel MP3, AAC als WMA ondersteunt. Microsoft gokt bij de Zune zwaar op draadloos en er is zelfs sprake van Zune-to-Zune ruilen van bestanden. Huh? zegt u - ruilen van bestanden, Microsoft? Jawel, maar dat ruilen is natuurlijk aan voorwaarden onderworpen: de bestemmeling kan de song maximaal 3 keer beluisteren in een periode van maximaal drie dagen en nadien moet hij de song aankopen op de Zune Marketplace.
U ziet het, zoveel meer komt u niet te weten over de Zune. De fotootjes zijn wel leuk, dat wel.
http://www.techcrunch.com/2006/09/14/zune-is-here/
http://crunchgear.com/2006/09/14/zune-is-coming/
http://www.techcrunch.com/2006/09/14/zune-is-here/

Creative brengt Zen player uit met breed scherm
Nu we toch bezig zijn met concurrenten voor de iPod, is het misschien de gelegenheid om ook eens aandacht te schenken aan Creative, een van de oudste spelers in het Player-veld en maker van de beroemde Zen-toestellen. Want Creative doet wat velen verwacht hadden van Apple en tot hun teleurstelling niet gekregen hebben: een player met een breed schermpje, de Zen Vision:W.
Die lijkt zelfs een beetje op een UMPC, u weet wel, dat geflopte project van Microsoft voor de Ultra Mobile PC. Het scherm is 10 cm groot en heeft een ratio van 16:9. Het toestel zou uitkomen in de VS en Korea; prijs: 299 $ voor een 30 giga toestel, 399 $ voor een 60 giga toestel.
Het mooie aan de Zen is dat het toestel verschillende codecs ondersteunt, waaronder MPEG-1 2 en 4, DivX 4 en 5, XviD, TiVoToGo (met dit laatste formaat kunnen bestanden getoond worden die met de TiVo gedownload zijn). En uiteraard ook MP3's. En dat alles zonder enige DRM. Bovendien is het toestel volledig compatibel met de nieuwe videodownload dienst van Amazon, Unbox.
Akkoord, als u dit toestel vergelijkt met de Zune, dan is het dat draadloze delen van bestanden dat bij de Creative ontbreekt. Maar dat stond tot hiertoe niet op het verlanglijstje van de gebruikers, wel een breder scherm...
http://www.betanews.com/article/Creative_Debuts_Widescreen_Zen_Player/1158249719

Wikipedia: hoeveel pagina's verwijzen naar een bepaalde site?
In alle stilte heeft Wikipedia een nieuwe pagina uitgebracht, waar u kan opzoeken welke pagina's binnen Wikipedia verwijzen naar een bepaalde website of pagina. De zoektool vindt deze pagina's zelfs terug in discussies die diep in de site verweven zijn.
Op de site van Micropersuasion vindt u een voorbeeld met een lijstje van pagina's die verwijzen naar dit blog in de Wikipedia. U kan net zo goed een zoekactie uitvoeren naar alle referenties bijvoorbeeld naar Google.com en zien hoe vaak een populaire blog zoals Lifehacker in de Wikipedia vermeld is.
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3ALinksearch
http://www.micropersuasion.com/2006/09/how_to_check_wi.html
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3ALinksearch&target=*.google.com
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Nieuwe telg in de BlackBerry familie: Pearl
U hebt ongetwijfeld al veel gehoord over de BlackBerry, een handige PDA met vele functies. Nu is er een kleiner broertje uit van dit toestel en dat mag u letterlijk nemen, want deze nieuwe telg is veel slanker.
Het gaat om de Pearl. Die bevat een digitale camera, een multimedia player, met stereo koptelefoon voor MP3 en AAC muziek, plus een gleufje voor geheugenuitbreiding. Het hele toestel is niet groter dan een gewone gsm en weegt een dikke 80 gram, maar ondanks die bescheiden afmetingen zou het toestel alle functies bevatten van de volwassen Blackberry.
En dat zijn er niet weinig. Want zo kan u met dit toestel mail beheren voor maximaal 10 e-mail accounts; het ondersteunt instant messaging clients zoals AOL, Yahoo, MSN. Nieuw zijn de Blackberry Maps, een landkaartensoftware.
Mooi. Erg mooi. Wij staan te trappelen om naar de winkel te trekken - daarvoor moeten we wachten tot oktober. Een prijs weten we ook nog niet. We zullen maar beginnen te sparen zeker?
http://www.itnews.com.au/newsstory.aspx?CIaNID=36764&r=rss

Zal PRAM het Flash geheugen gaan vervangen?
Eerst even nieuwe woordjes leren. PRAM staat dus voor phase-change random access memory. Het patent daarvoor werd al in 1967 toegekend. Het gaat, om het ruw te schetsen, om een technologie waarbij gebruik gemaakt wordt van de geleidende eigenschappen van wat heet "chalcogenide" ceramische materialen; die kunnen namelijk in twee verschillende fysieke staten bestaan, amorf en kristallijn. En onder impuls van elektrische stroom wordt die staat gewijzigd. Meer woorden willen wij niet vuilmaken aan de techniek - wie meer wil weten, leest het artikel bij BetaNews er maar op na.
Het interessante aan PRAM is het feit dat als grondstof keramiek gebruikt wordt - eigenlijk klei dus, in combinatie met germanium. En de techniek op zich is ook erg simpel. En daarom voorspellen analisten dat PRAM binnenkort een te duchten concurrent wordt voor het Flash geheugen.
Meer dan u zelf kan onthouden over al die soorten geheugens in dit artikel bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Samsung_PRAM_Could_Replace_Flash_Memory/1158002818

Live Wire Backpack: een handige plek voor uw iPod!
Het bedrijf Jansport heeft in samenwerking met Apple een rugzak gemaakt, die een geïntegreerd Audio Wire systeem bevat. Het geheel is slim bekeken. De iPod gaat namelijk in een speciaal binnenzakje, waar hij aangesloten wordt aan een stekker voor de koptelefoon en een stroomstekker die past voor de meeste nieuwe iPods.
Wanneer u naar uw iPod luistert, kan u nu gebruik maken van de afstandsbedieningknoppen die ingebouwd zijn in een riem van de rugzak. Vijf knoppen om het volume te regelen, vooruit en terug te spoelen, pauzeren en afspelen.
Knap, niet? Of de rugzak hier in BelgiŽ te verkrijgen is, weten wij niet.
http://www.newlaunches.com/archives/jansport_audiopack.php##

Apple nieuwigheden: iPod, shuffle, nano en iTV
Telkens slaagt Steve Jobs erin op zijn persconferenties vriend en vijand te verrassen. Toen bekend werd dat Apple op 12 september nieuwe producten zou aankondigen, waagde menigeen zich aan speculaties, maar Jobs slaagde erin ook hen nog te verrassen: inderdaad werden er nieuwe iPods aangekondigd en de nieuwe film-downloaddienst, maar aan de iTV had niemand zich verwacht.
Wij overlopen kort de nieuwigheden die aangekondigd werden, want volgende week geeft Apple een persconferentie in BelgiŽ en dan hopen wij zelf wat meer informatie te kunnen vergaren over deze toestellen en diensten.
Eerst en vooral: er komt een nieuwe iPod. Die heeft een kleurenscherm van 6,35 cm, zodat u beter films en foto's kan bekijken, maar ook spelletjes spelen. Er zijn immers een aantal populaire games speciaal ontwikkeld voor deze iPods. Opslagcapaciteit: 30 GB tot 80 GB (289 EUR en 399 EUR resp.).
Ook aan de iPod shuffle werd gesleuteld; die kreeg nu een aluminium behuizing en een speciale clip zodat u hem gemakkelijker op kledij of handtas kan bevestigen. Eén gig opslagruimte, goed voor 240 nummers en verlaagd in prijs: 89 euro.
De derde telg van de iPod familie, de nano, ontsnapte evenmin aan de make-over: ook hier een aluminium behuizing, waarbij u uit vijf kleuren kan kiezen, verbeterde batterijduur (24u) en ook hier weer nieuwe accessoires: een lanyard met geïntegreerde koptelefoon, een armband, een dock, een nieuwe adapter om de iPod onderweg op te laden. Versies: 2, 4 en 8 GB (prijs: 159, 209 en 259 euro resp.)
Ook de iTunes software zelf kreeg een update, in het licht van de langspeelfilms die u voortaan kan downloaden in deze online winkel. Het aanbod is momenteel nog beperkt tot films uit de Disney stal, die in "bijna" dvd kwaliteit gedownload kunnen worden en u op de pc of de iPod kan afspelen. Maar helaas zijn de films momenteel enkel beschikbaar voor inwoners van de VS - kwestie van auteursrechten uiteraard.
Qua muziek is er ook een nieuwigheid en die bevalt ons wel. Voortaan kan u namelijk de platencollectie doorbladeren aan de hand van de covers van de albums - net alsof u, zoals in de goede oude tijd, voor uw platenrek zou staan...
En tot slot de kers op de taart: iTV. Die komt er pas over enkele maanden aan - Apple heeft, zeer tegen zijn gewoonte in, een aankondiging gedaan op deze persconferentie over een product dat nog in volle ontwikkeling is. De iTV zou een klein bakje zijn, waarmee u de films die u via iTunes gedownload hebt draadloos kan streamen naar uw eigen tv. Want zo'n langspeelfilm zal u natuurlijk niet op een klein schermpje willen bekijken, maar op uw eigen tv.
Zo, dat was een kort overzicht. Volgende week hopelijk wat meer persoonlijke indrukken over deze nieuwigheden.
http://www.apple.com/benl/itunes/overview/
http://www.apple.com/benl/ipodnano/
http://www.apple.com/benl/ipod/ipod.html
http://www.apple.com/benl/ipodshuffle/

Iomega lanceert nieuwe Hard Drives.
Steeds meer mensen bewaren hun (digitale) vakantiekiekjes, muziek en dergelijke op hun PC. Ideaal en handig, zo een supersized fotoalbum of CD, maar het vreet opslagcapaciteit. Na de overname van CSCI Inc door Iomega richt deze Storage en Back Up specialist zich ook meer en meer tot de KMO en de particulier, zonder de netwerkgebruikers en grote bedrijven uit het oog te verliezen. Het is ook Iomega niet ontgaan. Daarom hebben zij een nieuwe reeks producten op de markt gegooid. De moeite waard om even bij stil te staan dachten we.
De gemeenschappelijke factor van deze producten is het mooie design, gebruiksvriendelijkheid en vooral, de degelijkheid. Niemand ziet graag een unieke fotoreeks verloren gaan door de crash van een dubieuze harde schijf.
Een overzicht:
Externe Hard Drives met opslagcapaciteiten van 80 tot 120GB voor PC en Mac gebruikers. Wil U nog meer dan is er de 250 tot 750GB in de Value Series voor de PC. Voor de MacUsers biedt Iomega de UltraMax Hard Drive aan. Deze harde schijf is voorzien van 3 Firewire en 3USB (Hub) aansluitingen.
Voor home of kleinere Office netwerken is er het nieuwe Storcenter. Van 250 tot 1TB opslagcapaciteit, met server support, tot, desgewenst, WLAN Acces. De ideale manier om uw netwerk simpel, vlug en degelijk te moderniseren of uit te breiden. Vooral de serversupport is uiteraard heel handig.
Op onderstaand adres vindt u uiteraard nog veel meer.[Paul Liekens]
http://www.iomega-europe.com/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
* S** is niet langer het woord waarnaar het meeste gezocht wordt bij de zoekmachines. Maar de zoekmachines spelen wel vals: zij hebben gewone lidwoorden zoals "the" en "in" ook meegeteld. Doe je die weg, dan staat als eerste "normale" woord inderdaad s**.

* Acer, dat verleden jaar 10 miljoen computers verkocht, zal voortaan de Yahoo portaalsite als startpagina zetten. Onderzoek toont aan dat heel wat internauten nooit die startpagina veranderen, dus voor Yahoo is dat een erg gegeerd plaatsje.

* In AustraliŽ is een man opgepakt die maar liefst 2 miljard spamboodschappen verstuurd had. Als u bedenkt dat het ruwweg 1 seconde van uw tijd neemt om een spammail te openen, te besluiten dat het spamm is, en de mail te verwijderen, dan kan u uitrekenen hoeveel jaar deze spammer aan de internauten gekost heeft...

*** RIAA moet bakzeil halen: toen een man die door het RIAA aangeschreven werd, zelf naar de rechter stapte, schrok het RIAA even terug: het wil tijd hebben, want het heeft niet genoeg bewijsmateriaal in handen... waarom de man dan uberhaupt aanklagen?
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=06/09/10/0643210&from=rss

*** Een man haalde wel iets heel geniepigs uit: hij stelde een valse sexadvertentie op de zoekertjessite Craigslist, en publiceerde daarna alle reacties die hij gekregen had
http://blog.wired.com/27BStroke6/index.blog?entry_id=1553329

*** Sociaal netwerk Facebook stelt haar deuren open voor iedereen; tot nu kon men enkel lid worden als men deel uitmaakte van een bedrijf of organisatie. Het profiel van de gebruiker was tot nu toe enkel zichtbaar voor andere leden van deze groep.Of dat veranderen zal, weten we nog niet.

*** Het aantal merken dat gebruikt worden in phishing pogingen, neemt steeds maar toe: niet enkel de grote merken worden gebruikt bij de pogingen tot fraude, maar ook kleinere merken.

*** Een Marokkaanse rechtbank heeft twee mannen veroordeeld voor het loslaten van de Zootob worm verleden jaar; een van hen kreeg zelfs een jaar cel.

*** Het filmpje "Lonely Girl 15" op YouTube, waarin een tienermeisje haar hart uitstortte, is niet gemaakt door een gewoon meisje, maar is een virale campagne van een PR bedrijf; het trok meer dan een miljoen kijkers - die zich nu bekocht voelen.Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


John Hiatt - Master of Disaster
[singer/songwriter] Wie kent deze veteraan songwriter niet? Hij heeft immers heel wat albums op zijn naam staan. U kan nu gratis en voor niks bij Download.com een song van hem downloaden, afkomstig uit het gelijknamige album.
http://music.download.com/johnhiatt

Steve Miller Band - Fly like an Eagle
[pop/rock] De man maakte hit na hit, maar zijn gezicht is niet echt gekend. Bij Download.com kan u in streaming formaat luisteren naar twee van zijn bekendste songs, "Fly like an Eagle" en "The Joker", maar u kan ook twee muziekvideo's bekijken.
http://music.download.com/stevemillerband

Mr. Lif - Brothaz
[hip-hop] Een indie hip-hop artiest, die het aangedurfd heeft een heel live album uit te brengen. De man is de meest toegejuichte rapper uit Boston, met dreadlocks en uitgesproken politieke ideeŽn.
http://music.download.com/mrlif

Dark Side of the Cop - Shaky Little Rules
[Indie Rock] Een samenwerkingsproject uit San Francisco dat zijn inspiratie niet alleen haalt bij soft rock, maar ook bij Eddie Murphy films. Een song die kan bekoren.
http://music.download.com/darksideofthecop

Umami - Unicorns in Your Face
[Indie Rock] Umami betekent "tong", het vijfde zintuig. De groep bestaat uit twee basspelers en een drummer. Erg apart, maar het kan bekoren.
http://music.download.com/umami


UW MEDEWERKING GEVRAAGD VOOR HET GOEDE DOEL
Peter is volledig blind, woont te Leuven, en heeft een fulltime job en een actief sociaal leven. De vorige jaren deed hij beroep op viervoeter Boris om te kijken of hij het zebrapad kon oversteken, om obstakels op de weg te vermijden, of te lokaliseren waar de deur zich situeerde; kortom, dankzij Boris kan Peter ten volle functioneren in de maatschappij.

BorisBorisBoris wordt echter een dagje ouder, wordt veel sneller moe en verliest snel de aandacht; werken met Boris wordt ronduit gevaarlijk. Tijd voor Boris om te genieten van een welverdiend pensioen na jarenlange trouwe dienst.

Een nieuwe geleide-hond kost echter handenvol geld. De overheid komt hierin slechts gedeeltelijk tussen, en vaak is het jarenlang wachten op een wachtlijst.
ErosErosPeter kwam na enige rondzwervingen terecht bij scheper Eros, en het klikte meteen. Helaas kost de intensieve training van Eros een klein fortuin...

HelpYourNeighbour bestaat uit een groep vrienden van Peter die zich via allerlei initiatieven willen engageren om het geld in te zamelen dat de vergoeding voor Eros -de nieuwe geleide-hond voor Peter- moet dekken.
http://www.helpyourneighbour.be/

www.HelpYourNeighbour.be banner


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een kus kan een komma zijn, een vraagteken of een uitroepteken.
Dat zijn elementaire leestekens die iederen vrouw (en man!) moet kennen
Mistinguett (1875)
De nieuwe oogstBreek de code: hersenbrekers
Als een hamer het enige gereedschap is dat u hebt, bent u geneigd om elk probleem als een spijker te zien. Dat is het motto van deze site, die leerkrachten wil aanmoedigen om hun leerlingen creatief te laten denken. Elke maand wordt er een probleem voorgesteld in de nieuwsbrief. (Met dank aan P. Keysabyl)
[Taal: Nederlands]
http://www.triangel.be/breekdecode/bdc_nieuwsbrief.html

Lukasweb: kunst uit Vlaanderen
Het internet leent zich uitstekend tot het bekijken van kunstwerken. Deze website wil een centraal verdeelpunt zijn van digitale beeldbestanden van kunstwerken die u, tegen betaling, kan gebruiken voor kwalitatief drukwerk of campagnes.
[Taal: Nederlands]
http://www.lukasweb.be/nl/

Domeinextensies: waar komt die mail vandaan?
Naast de bekende extensies zoals .com, .net, .info, .biz enz zijn er ook die van de landen, zoals .be voor BelgiŽ, .nl voor Nederland. Maar weet u ook waarvoor al die afkortingen staan? Deze site bevat een volledig lijstje met alle extensies. Afdrukken en boven uw bed hangen!(Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.axivorm.nl/informatie/landenextenties.html

Numbler: online spreadsheet
Een spreadsheet zoals Excel, die op uw eigen computer staat, is wel goed, maar als u met verschillende personen aan een spreadsheet moet samenwerken is een online spreadsheet beter. Zoals bijvoorbeeld Numbler, waar meerdere personen aan het rekenblad kunnen werken en de veranderingen in real time kunnen bekijken en bespreken. De dienst is (voorlopig althans) gratis. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://numbler.com/

Echte mannen scheren zich niet elektrisch...
Een beregoede en hilarische commercial, die mannen vertelt dat zij zich op meer plaatsjes mogen scheren dan u zou denken... (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.shaveeverywhere.com/

De beste bookmarks voor webwerkers
Een indrukwekkend lijstje met adressen die de webmaster en webwerker absoluut in zijn bookmarks zou moeten zetten: tips, technieken, menu's, webtechnieken, enz.
[Taal: Engels]
http://www.alvit.de/web-dev/

Tweaking Companion: voor de sleutelaars
Net zoals er in het gewone leven mensen zijn die graag aan hun auto of motor werken, om er meer uit te halen, zijn er techneuten die graag aan hun besturingssysteem werken om het tot beter, sneller aan te sporen. De TweakGuides Tweaking Companion is een boek dat u online kan bestellen tegen betaling, maar ook gratis kan downloaden als PDF.
[Taal: Engels]
http://www.tweakguides.com/TGTC.html

Hoe maakt u een videogesprek via internet?
Wist u dat u niet alleen gratis kan telefoneren via het internet, maar ook gratis een videogesprek of zelfs videoconferentie kan houden? Deze site legt u alles uit over videogesprekken (of Video Calls): hoe ze opstarten, tips, aanbevelingen, productbesprekingen enz. Jammer in het Engels en wie een Nederlandstalige site kent die ook tips over dit onderwerp biedt, mag dat adres uiteraard doorsturen!
[Taal: Engels]
http://www.videocalltips.com/


Speedtest: hoe snel is uw internetverbinding?
Op deze site kan u de snelheid testen van uw internetverbinding, maar het leuke eraan is dat de test erg grafisch verloopt en in een mooi dashboard verpakt is. Knap!
[Taal: Engels]
http://www.speedtest.net/

De boer en de ezel
De boog moet niet altijd gespannen staan. Hier vindt u een grappig filmpje dat het verhaal vertelt van een boer en een ezel en natuurlijk zit er een moraal aan het verhaal - maar een die u niet verwacht :)
[Taal: Engels]
http://upchucky.net/~upchucky/flash-fun/farmer-donkey.swf

Software om mee te nemen
Tegenwoordig heeft iedereen wel een USB flashdrive op zak. Het voordeel daarvan is dat u niet alleen bestanden kan opslaan en meenemen, maar ook software, die geen installatie vereist en die u van die stick kan draaien.
Deze website bevat een lijstje met een 18-tal progjes die dus vanop zo'n stick opgestart kunnen worden. Dat gaat van een progje om uw IP adres uit te vinden, gratis antivirus, Open Office, Server2go, enz.
[Taal: Engels]
http://www.caseytech.com/18-portable-apps-that-every-tech-needs/

Transparante schermen
Zou het echt bestaan: schermen die ook transparant kunnen zijn? Of zijn het handig bewerkte foto's? Aan u de beslissing.
[Taal: - ]
http://www.flickr.com/photos/w00kie/sets/180637/show/

Vrijdag animatiedag : Ski webcams
Mocht u al denken aan het voorbereiden van uw wintervakantie, dan is deze link misschien interessant. Op deze site vindt u namelijk meer dan 8000 webcams van bekende en minder bekende skioorden.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.sionvalais.com/

Vrijdag animatiedag : Besonic - muziek
Gratis legaal muziek downloaden, het bestaat nog. De muziekportaalsite Besonic.com sloot daartoe een overeenkomst af met de Duitse auteursrechtenorganisatie GEMA. Artiesten kunnen er vrij hun muziek promoten. De namen van de voornamelijk Duitse artiesten klinken misschien niet bekend in de oren, maar wat niet is kan nog komen ...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.besonic.com

Vrijdag filmdag : Fearless
OfficiŽle website van deze actiefilm met Jet Li, Michelle Yeoh en Collin Chou in de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 13 september 2006
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.fearlessthemovie.com/
http://www.imdb.com/title/tt0446059/


(advertentie)Bij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Mii like Wii? De nieuwe Wii spelcomputer van Nintendo introduceert een nieuwe manier van computerspelletjes besturen.
http://www.ad.nl/multi-media/article633048.ece
- En er was licht... op het toetsenbord: Een toetsenbord dat oplicht, zodra het gaat schemeren op je werkplek, en reageert wanneer je aanschuift aan je bureau.
http://www.ad.nl/multi-media/article632574.ece
- Thuis mobiel bellen: T-Mobile start een kleine revolutie: thuis mobiel bellen voor thuistarieven.
http://www.ad.nl/multi-media/article632914.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Bewegende kleurenanimaties: Met de Lumalive-technologie van Philips is het mogelijk om bewegende animaties te tonen op kleding en ander textiel.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16055
- Wedden op ijsdansers: Via internet kun je op de raarste dingen wedden. Zo kun je wedden op wie er gaat winnen bij Dancing on Ice en Sterren dansen op het IJs. Zonder risico!
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16100
- Computer voor digibeten: Na de SimPC komt er opnieuw een computer op de markt voor ouderen en digibeten. Deze Pica echter geen zelfstandige PC maar een internet-terminal.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16102
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Pioneer: nieuwe producten najaar 2006
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2562
- IFA 2006: Draagbare videospeler van Creative
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2560
- IFA 2006: Belkin HDMI-switch
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2553
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Breedbandpenetratie in BelgiŽ stagneert
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15478&style=34360
- Skype : PC en Mac, onder vier ogen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15460&style=34360
- Terug naar school... met de iPod
Universiteiten bieden lezingen en cursussen aan die je op de iPod kan beluisteren. Wat zijn de voor- en nadelen, wat vinden professoren en studenten ervan?De jongeren van nu zijn opgegroeid in een compleet gewijzigde mediacultuur: zij zijn het gewend te bepalen wat zij bekijken en beluisteren, waar en wanneer zij het willen, of het nu gaat om amusement of informatie.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15433&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Faxen in je inbox
De Belgische hostingprovider Combell komt met een dienst die inkomende faxberichten automatisch omzet in e-mail berichten.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3469
- Emerce e.day: een verslag van een voormiddag Rotterdam
Gisteren trokken we in het gezelschap van een stuk of wat Belgische bloggers en agency-mensen naar de e.day van het Nederlandse internetvakblad Emerce. We hadden ons voorgenomen om ons te beperken tot het ochtendprogramma met twee keynotes en een sessie over het belang van communities.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3466
- Afbeeldingen uitzetten in e-mail programmaís: geen al te groot struikelblok voor e-mail marketeers
In het kader van de bestrijding van ongewenste commerciŽle e-mail, bieden heel wat leveranciers van e-mail, vaak webmail, e-mail omgevingen waarbij afbeeldingen in mails standaard worden uitgeschakeld. En dat is niet plezant voor adverteerders.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3465
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Film & TV: Casino Royale - Daniel Craig als nieuwe James Bond
http://www.speedzone.be/artikel/1243_casino_royale__daniel_craig_als_nieuwe_james_bond.html
- FIlm & TV: American Dad - Het Amerikaanse huishouden op zijn kop gezet
http://www.speedzone.be/artikel/1242_american_dad__het_amerikaanse_huishouden_op_zijn_kop_gezet.html
- Film & TV: Over stoute lieveheersbeestjes
http://www.speedzone.be/artikel/1249_over_stoute_lieveheersbeestjes.html
http://www.speedzone.be

*** The Inquirer
- Een it-foutje van 883,6 miljoen euro
Het it-systeem van het ministerie van FinanciŽn heeft een berekeningsfoutje over het hoofd gezien van een klein miljard euro. Daar is de krant Het Laatste Nieuws achtergekomen.
http://be.theinquirer.net/2006/09/een_itfoutje_van_8836_miljoen.html
- Baas Microsoft BelgiŽ reeds lang op weg uit MS
Het ontslag van de baas van Microsoft BelgiŽ verleden week vrijdag kwam voor velen als een grote verrassing. Maar de insinuatie dat zijn steun voor het 0110 evenement ermee zou te maken hebben is "een apenverhaal"
http://be.theinquirer.net/2006/09/baas_microsoft_belgiee_reeds_l.html
- Computers beslissen over doodstraf
Eindelijk een halt aan de beslissingen van corrupte rechters, aldus de Chinezen
http://be.theinquirer.net/2006/09/computers_beslissen_over_doods.html
http://be.theinquirer.net/

*** Tweakers Net
- Wii op 8 december in Europese winkels
Nintendo heeft een eind gemaakt aan anderhalf jaar speculeren met de bekendmaking dat de Wii op 8 december in de Europese winkels ligt en 249 euro zal gaan kosten. De release gaat vergezeld van een keur aan oude en nieuwe spellen.
http://tweakers.net/nieuws/44416/Wii-op-8-december-in-Europese-winkels.html
- Pica: computeren via netwerk voor ouderen
http://tweakers.net/nieuws/44419/Pica:-computeren-via-netwerk-voor-ouderen.html
- Universal pakt YouTube aan wegens copyrightschending
http://tweakers.net/nieuws/44414/Universal-pakt-YouTube-aan-wegens-copyrightschending.html
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Belgische verkiezingen 1995 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_verkiezingen_1995
* Oude Spaanse Ridderorde - http://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Sint_Jacob_van_het_Zwaard_%28Spanje%29
* Type match in het professioneel worstelen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hell_in_a_Cell_Match
* Iturees koninkrijk uit de oudheid, gelegen in de vallei van Libanon - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chalkis_%28koninkrijk%29
* Bekende vrouw uit de familie van de Herodianen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Herodias
* Nederlands militair en historisch onderzoeker - http://nl.wikipedia.org/wiki/Victor_Emilius_Nierstrasz
* Soort vleermuis - http://nl.wikipedia.org/wiki/Saccolaimus_saccolaimus
* Adellijke vorst in het Heilige Roomse Rijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksvorst
* Omstreden taalfamilie m.b.t. Austronesische en de Austroaziatische taalfamilies - http://nl.wikipedia.org/wiki/Austrische_talen
* Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Joop_Westerweel
* Soort fossiel dat bestaat uit fossiel hout - http://nl.wikipedia.org/wiki/Versteend_hout

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Derde dinsdag in september - http://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag
* 9/11 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Terroristische_aanslagen_op_11_september_2001

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Waarschijnlijk gaat het volgende portaal van de week over Oceani? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Oceani%C3%AB
* De laatste week hebben diverse geslachten van hagedissen een artikel gekregen, waaronder:
o http://nl.wikipedia.org/wiki/Timon_%28geslacht%29
o http://nl.wikipedia.org/wiki/Eremias
o http://nl.wikipedia.org/wiki/Australolacerta

Wikiraadsel: Waar ligt San Narciso? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060914
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


Werken met GMail 22: tips bij het instellen van filters (1)
Wanneer u een filter wil instellen, moet u een kleine wizard doorlopen. Wij bekijken samen met u de mogelijkheden:
- Wil u een actie uitvoeren voor alle mails die van een bepaalde persoon afkomstig zijn (verder sturen of forwarden, wissen, enz.) dan kiest u het vakje From en voegt hier het gewenste e-mailadres in.
- Bij sommige mails kan u een selectie uitvoeren aan de hand van het onderwerp. Zo kan u, wanneer u een evenement organiseert, een pannekoekenslag, alle mails met "inschrijving" automatisch naar een bepaalde mailbox doorsturen.
- Een andere selectie kan u doorvoeren op basis van de inhoud van de mail: mails die bepaalde woorden bevatten, of juist niét bevatten. In ons geval: mails met het woord "pannekoekenslag" zouden bijvoorbeeld automatisch gemarkeerd kunnen worden als belangrijk
- En tot slot: u kan een bijkomende selectie doorvoeren op basis van het feit of een mail een bijlage (has attachment) heeft of niet.
Morgen: de mogelijke acties.

Werken met GMail 23: tips bij het instellen van filters (2)
Even een woordje uitleg over het doorsturen van mail, "forward" dus. U kan namelijk alle mail doorsturen naar één adres, of geselecteerde mail doorsturen naar verschillende adressen.
Alles doorsturen is iets dat wij aanraden als u uw Gmail enkel gebruikt als bijkomend adres; hier bepaalt u dat àlle mail die bij gmail binnenkomt, automatisch naar uw gewoonlijk adres doorgestuurd moet worden. Dit stelt u in bij Settings, tabblaadje Forwarding, waar u het forwarding kan activeren of uitzetten. Bovendien kan u hier het adres ingeven waarnaar de mail gestuurd moet worden en kan u bepalen of er een kopie van de mail bewaard moet blijven bij Gmail.
Om selectief mail door te sturen, moet u gebruik maken van de filters. Hier kan u zeggen dat mail bijvoorbeeld van uw bank naar uw privé-adres gestuurd moet worden, mail van de kinderen ook naar uw vrouw en mail over zaken ook naar uw partners. Ga naar Settings, Filters, kies Create New Filter en maak de filter aan gebaseerd op de vakjes "From", "To", "Subject", of "Has the words" of "Doesn't Have"."
Morgen: wat kan u nog meer doen met filters, buiten Forwarden?

Werken met GMail 23: tips bij het instellen van filters (3)
In de vorige tips hadden wij het over de verschillende aspecten van een mail waarop u een filter kan baseren (from / Subject, enz.) en de opties bij het forwarden. Maar u kan nog andere dingen doen dan een mail doorsturen. Wij overlopen ze even: Skip the Inbox (hierdoor wordt de mail uit het vakje IN overgezet naar het archief). Star it (geef een quotering met sterretjes aan de mail). Apply the label (een label toekennen aan de mail, zoals thuis, privé, familie, vrienden, belangrijk, te behandelen, enz. Ter herhaling: u kan zelf labels aanmaken). Forward it (doorsturen naar een bepaald e-mail adres). Of ten laatste: Delete it (wissen).
Wij raden u aan om, buiten het forwarden, ook te werken met de labels, die echt heel handig kunnen zijn bij het klasseren van uw mail.

Werken met GMail 24: Gmail en bijlagen
Wanneer u een mail ontvangt met bijlagen, wordt dit aangegeven met de paperclip, zoals u ook gewoon bent bij de meeste andere maildiensten. Wanneer GMail de mail opent, zal het, als de bijlagen afbeeldingen zijn, die in thumbnails tonen in de mail. Nu kan u ervoor kiezen om alle bijlagen te downloaden naar uw computer, of in vol formaat te bekijken. Maar u kan ook elke afbeelding apart bekijken of downloaden. Gmail vermeldt ook naast elke afbeelding de naam en de grootte. Bij een spreadsheet van Excel en een .doc van Office Word krijgt u de mogelijkheid om het bestand als HTML te bekijken, of te downloaden.
U ziet het: Gmail behandelt de bijlagen erg netjes!

Tip Word: Tekstvakken koppelen
Maakt u wel eens een foldertje of krantje voor de buurt dan kunt u dat er veel professioneler laten uitzien door verspreid over de pagina's met tekstvakken te werken, Maak het document zoals u gewend bent en kies daarna Invoegen / Tekstvak. Herhaal dit op een aantal plaatsen en begin dan bij het eerste tekstvak. Klik met de rechtermuisknop in het tekstvak en kies Tekstvakkoppeling maken. De muisaanwijzer verandert in een koffiebeker en klik dan éénmaal in het volgende tekstvak. Herhaal dit voor alle opeenvolgende tekstvakken. Vanaf nu kunt u deze gekoppelde tekstvakken gebruiken voor bijvoorbeeld een doorlopende tekst over meerdere pagina's van het document.
Om de rest van de tekst rond de tekstvakken te laten lopen, klikt u in de werkbalk Tekenen op Om kader.
Tekstvakken koppelen geeft een leuk effect. (Bron: Digiweetjes)Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


System Information: alle informatie over uw computersysteem
WinXP - 1,31 MB
Het progje verzamelt alle mogelijke informatie over uw computersysteem, niet alleen over hardware (o.a. het Bios, moederbord, processor enz-) maar ook over software (OS, geïnstalleerde programma's, serienummers, enz). Het programma moet niet geïnstalleerd worden en kan dus vanop een USB stick gedraaid worden. (Bron: Wim W)
http://www.gtopala.com/index.html

Inline Search: zoeken binnen een website
Freeware - add-on voor IE browser
Deze gratis add-on voor IE imiteert de zoekfunctie van Firefox, waar Firefox al begint te zoeken binnen de website naargelang u de letters intikt in het zoekvakje. Met Ctrl-F opent en sluit u het zoekpaneel, met F3, pijltje naar beneden of Enter zoekt u naar het volgende voorkomen van het woord in de pagina en met Shift-F3 of pijltje naar boven naar het vorige voorkomen. (Bron: Wim W)
http://www.core-services.fr/inline-search/

Circumventor
Win2000/XP - freeware
Dit progje zal elke pc met een internetverbinding omtoveren in een CGI proxy, die u kan gebruiken om webfilters te omzeilen. Er zijn natuurlijk web proxies te vinden op het internet, al dan niet op commerciŽle basis, maar het is toch veel cooler om uw eigen proxy te hebben, niet?
http://www.peacefire.org/circumventor/simple-circumventor-instructions.html

Belarc Advisor: welke software is geïnstalleerd?
Win95/98/ME/XP - 991k - freeware
Dit progje zorgt voor een mooie lijst van alle geïnstalleerde software en van alle hardware, testen enz. en vertoont de resultaten in uw webbrowser.
http://www.belarc.com/free_download.html

Super Flash Mario Bros: spelen mag ook!
2,4 MB - freeware
De boog moet niet altijd gespannen staan, zei de Netties-redactie en zij schotelde u een spelletje voor. Dit gratis Mario-spelletje brengt het cult-spel van de Nintendo naar de pc. U bedient Mario met de pijltjestoetsen, laat hem springen op de monsters zodat zij verdwijnen.
http://www.thegameblazer.com/

SoftPerfect File Recovery: hulp in nood
Win98/ME/2000/XP - 277k - freeware
Met dit progje kan u bestanden, die u per vergissing gewist hebt, terug opvissen, of het nu gaat om uw harde schijf, USB flash drive, SDkaart, of andere opslagmedia.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20060901_softperfect_file_recovery_v10.phtml

Schmap Player: plan een citytrip
Win2000/XP - 1,6 MB - freeware
Deze software bevat de belangrijkste bezienswaardigheden en bekendste hotels van alle grootsteden over de hele wereld, vaak met foto en bijkomende informatie.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21897777.html?tid1=9232&tid2=0

Foxit PDF Reader
Win98/2000/ME/XP - 1,6 MB - freeware
Een klein en gratis alternatief voor de Acrobat Reader. Bovendien vergt het progje geen installatie, dus kan u het meenemen op een USB stick.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13014804.html?tid1=9232&tid2=0

Vrijdag Macdag: Ten Thumbs Typing Tutor

Mac OS X - 13,9 MB - shareware
Een progje om blind te leren typen. Het is geschikt voor geïnteresseerden van alle leeftijden en wordt in scholen, thuis en op verschillende industriŽle instellingen gebruikt. Let op: het progje leert u in QWERTY te typen!
http://www.download.com/Ten-Thumbs-Typing-Tutor/3000-2241_4-10027154.html

Vrijdag Macdag: Skype voor Mac
Mac OS X 10.3 - 22,38 MB - freeware
De bekende Skype software om (gratis) te bellen via het internet, is nu ook beschikbaar voor mac-gebruikers. Net zoals bij de Windows versie krijgt u met deze software heel wat mogelijkheden, o.a. Skypecast, waarbij u groepjes kan aanmaken voor meer sociale interactie.
http://www.download.com/Skype-for-Mac/3000-2147_4-10565808.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
De eerste kus wordt niet met de mond maar met de ogen gegeven.
Friedrich von Berhhardi (1849)