Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
14/9/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10 
Nummer 465 van 9/9/2006

Gegroet lezers,

Eerst willen wij u hartelijk danken voor de vele positieve reacties die wij kregen op onze nieuwe website. Wij zijn er zelf ook erg trots op, en danken het team van Webdynamics nogmaals voor het knappe werk dat zij geleverd hebben.

Verder kunnen wij met een zucht van verlichting aankondigen dat het probleem met de verzending van de nieuwsbrieven in principe nu opgelost is. Zoals sommige lezers ondervonden hebben, werd de programmacode van de mails die wij verzonden door sommige mailprogramma's of webmaildiensten (o.a. Gmail) niet weergegeven zoals wij het bedoeld hadden. Dat was erg vervelend, want deze lezers kregen enkel koeterwaals te lezen. Maar ondertussen is er wat gesleuteld aan het verzendsysteem, en zou de tekst bij iedereen duidelijk leesbaar moeten zijn. Is dat bij u niet het geval, geeft u ons een seintje?

Wij wensen u alvast veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.
 

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


 
 


IIndien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief. 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BROWZAR: GEEN BESCHERMING VAN UW PRIVACY, GEWOON ZOVEELSTE ADWARE?
In verschillende online media werd er een nieuwe browser aangekondigd, Browzar. Die zou uw privacy moeten beschermen, want verschillende functies die de privacy bedreigden zouden onklaar gemaakt zijn in deze browser: de cookies, surfgeschiedenis, enz.
Mooi, zal u zeggen. Mooi, dat vonden wij ook - net als andere nieuwsmedia: BBC, CNet, Slashdot. Maar een van die nieuwsredacties had een nieuwsgierig Aagje aan boord en die ging op verder onderzoek. En wat bleek? Niet alleen biedt deze browser geen speciale voordelen op het vlak van privacy, hij dwingt zelfs de gebruiker om op advertenties van Overture te klikken.
Het is Web3.0log dat met het nieuws uitpakte: "Nieuwe 'veilige' browser Browzar is nep en vol met adware". De redacteurs van deze nieuwssite hadden de browser uiteengehaald en kwamen tot de vaststelling dat Browzar enkel een omhulsel is van de iE browser, met als enige doel de gebruiker te laten klikken op Overture-advertenties. Er werd geen speciale cache of geschiedenis-functie gemaakt voor de browser en bovendien kon de gebruiker de zoekmachines bij de zoekfunctie niet aanpassen, noch de startpagina.
Nu, eerlijk gezegd hebben wij deze browser zelf niet geïnstalleerd - één browser is genoeg, menen wij. Of Browzar een hoop lucht is, gebouwd rond adware, of inderdaad een erg handige anonieme surfer, dat kunnen wij u dus niet vertellen. Maar als u het eens wil proberen, dan mag u het!
http://web3.0log.org/2006/09/01/new-secure-browser-browzar-is-fake-and-full-of-adware/
http://www.techcrunch.com/2006/09/01/is-browzar-just-an-adware-machine/
http://www.browzar.com/
 
 

TECH MILJONAIR VOORSPELT AARDVERSCHUIVINGEN IN INTERNETLANDSCHAP
Wellicht zegt de naam van William Coleman u niet veel. Nochtans heeft de man al een rijke (letterlijk en figuurlijk) geschiedenis op zijn naam staan. In 1993, toen hij 45 was, nam hij afscheid van Sun Microsystems - met een ferme afscheidspremie. Enkele jaren later richtte hij BEA systems op, maker van web software (ja: de B in BEA is kort voor William of Bill). Op het toppunt van de internetzeepbel was hij in zijn eentje een miljoen dollar waard. En daar is onze William weer, op jacht naar nieuwe bedrijven, omdat, zo zegt hij "het niet kan laten."
Zijn neus heeft immers weer een nieuwe golf geroken, nog groter dan ooit gezien, zo zegt hij. En daarom heeft hij een nieuwe bedrijf opgericht, Cassatt, waarmee hij zich op die golf gooit, wil investeren in de startende bedrijven, hen zien groeien... en uiteraard met veel winst later terug verkopen.
Volgens hem is er een enorme aardverschuiving aan de gang en zou het er in de komende maanden erg hectisch aan toe kunnen gaan. Hij noemt deze ommekeer: de Cheap Revolution, omdat bedrijven en techmakers en masse omschakelen naar goedkope chips en (vaak gratis) openbronsoftware. Zij kiezen voor eenvoud en besparen drastisch in tech kosten - tot zelfs met 90%. Gevolg: de plutocratie van Sillicon Valley komt in gedrang. Gevestigde waarden zoals Microsoft, IBM, Oracle, Cisco en anderen zien hun winstmarges slinken.
Een interessant gegeven, niet alleen voor beleggers, want zulke verschuivingen gaan ons allen aan. Leest u meer over "The New Barbarians" bij Forbes.
http://www.forbes.com/forbes/2006/0918/102_print.html
 

GOOGLE VRAAGT UW HULP BIJ IMAGE LABELER
Hebt u een beetje gemeenschapszin? Dan zal u wellicht wel willen meehelpen aan dit project. Google wil namelijk de vele beelden in haar beeldarchief van tags voorzien, om zo de relevantie van zoektochten in dat archief te verhogen.
Het zit heel simpel ineen. U wordt willekeurig gekoppeld aan een partner die toevallig op dat moment ook online is en deelneemt aan het programma. Gedurende 90 seconden krijgt u een set beelden te zien. Uw "partner" krijgt dezelfde beelden te zien. In die periode moet u zoveel labels geven als mogelijk om dit beeld te beschrijven. Wanneer uw label overeenkomt met dat van uw partner, krijgt u extra punten en mag u over naar het volgende beeld, tot uw tijd om is. Nadien kan u de beelden in detail bekijken en ook de site bezoeken waarvan zij afkomstig waren.
Wat u met deze punten kan doen, is nog niet bekend.
Wij deden de test en vonden het wel leuk. Het is een beetje een quiz en uiteraard moet u een aardig mondje Engels kunnen spreken. Maar slim bekeken van Google is het wel: het laat de bezoekers de afbeeldingen van labels voorzien en bespaart zo het eigen personeel een vervelend karweitje!
http://images.google.com/imagelabeler/
 

MYSPACE VERKOOPT MUZIEK VAN AANGESLOTEN BANDS

Niet alleen op het vlak van de players willen heel wat andere bedrijven het succes van Apple's iPod evenaren, ook qua muziekverkoop willen steeds meer bedrijven een graantje meepikken. Een van die nieuwe concurrenten waarvan veel verwacht wordt, is MySpace.
Deze sociale site kondigde enkele dagen geleden aan dat het voortaan de muziek zal verkopen van bands die een pagina hebben bij MySpace. Voor de technische kant wordt daarvoor een beroep gedaan op Snocap, een technologiebedrijf opgericht door Shawn Fanning - u weet wel, de oprichter van Napster.
De bands zullen zelf kunnen bepalen aan welke prijs zij hun songs willen verkopen. In ruil moeten zij een klein percentage van de verkoopprijs afdragen aan MySpace en Snocap.
Voor de artiesten zelf is dat een fantastisch aanbod; zij hebben al kunnen ervaren dat MySpace een effectieve en goedkope manier is om bekendheid te geven aan hun muziek en nu is er aan die online vitrine ook een echt winkeltje gekoppeld.
Er zijn al meer dan 3 miljoen pagina's gewijd aan artiesten en bands van allerlei pluimage: van onbekende garagebands tot Bob Dylan. Dat maakt MySpace tot een te duchten concurrent voor iTunes, denkt u ook niet?
http://www.nytimes.com/2006/09/04/technology/04myspace.html?ei=5090&en=68cd9d0bbcdf9603&ex=1315022400&adxnnl=1&partner=rssuserland&emc=rss&adxnnlx=1157396864-Lfnvfc99/YZN4kXzbrAUQg
 

MAAKT GOOGLE AFLUISTERSOFTWARE?
Het idee werd al een tijdje geleden gelanceerd en toen konden wij haast onze oren niet geloven. Maar The Register pikt terug in op het bericht en wij willen het u toch niet onthouden. Google zou namelijk aan een systeem werken waarbij het via het microfoontje van uw pc luistert naar wat er zich in uw huiskamer afspeelt - met name: wat er op dat moment op de tv speelt. En gebaseerd daarop zal het dan advertenties op u afsturen.
Een cool idee, maar een concept waarbij toch heel wat vragen gesteld moeten worden, vooral wat onze privacy betreft. Want eerst en vooral zit het er dik in dat Google die gegevens zal bijvoegen aan het profiel dat het nu al bijhoudt over onze surfgewoonten. En verder is het gevaar niet denkbeeldig dat, eens de link gelegd is met het microfoontje, diezelfde technologie ook toegepast kan worden voor de webcam. En dat de informatie die Google ophaalt, al snel door de beveiligingsindustrie onderschept wordt en kan leiden naar complete spionage.
Een afschrikwekkend vooruitzicht...
http://www.theregister.co.uk/2006/09/03/google_eavesdropping_software/
 

GEESEE: CHATTEN VIA VERSCHILLENDE SITES ROND EEN TAG
Een jonge bedrijf uit Slowakije biedt een wel handige dienst, Geesee, die de typische web chat combineert met het zoeken op basis van tags en widgets. Dat moet u zich eigenlijk voorstellen als een widget, een klein stukje code dat u op een website kan zetten en dat dan toegang geeft tot een netwerk van chatrooms die georganiseerd zijn aan de hand van tags.
Wie zo'n GeeSee widget op zijn pagina zet, zorgt ervoor dat de bezoeker in real time met andere internauten kan communiceren over het onderwerp van de pagina - zelfs als die andere internauten zich op andere pagina's bevinden, die ook rond dit onderwerp draaien.
Een idee dat wij eigenlijk wel interessant vinden. Want er is uiteraard geen enkele pagina die als enige een bepaald onderwerp behandelt - heel wat andere pagina's hebben het er ook over. En dus is het knap om die internauten met elkaar in verbinding te brengen.
GeeSee gaat eind dit jaar officieel open, maar u kan zich laten zetten op het wachtlijstje om een bèta-account te krijgen.
http://www.techcrunch.com/2006/09/04/geesee-to-offer-cross-site-chat-by-tag/
http://geesee.com/
 

MEER INFORMATIE BEKEND OVER IPOD MOVIES
Het wordt al enkele maanden gefluisterd: na muziek en muziekvideo's, zou Apple in zijn iTunes Music Store online muziekwinkel ook langspeelfilms gaan verkopen. De muziekwinkel zou met dat doel een andere naam krijgen - maar welke, dat weet nog niemand.
Apple is momenteel druk bezig met het afsluiten van samenwerkingsakkoorden met de grote studio's. Eén zo'n akkoord is al rond en wel met de Disney groep - wat niet echt mag verwonderen, want Apple zit daar mee in de beheerraad.
Er zouden films te verkrijgen zijn van zowel Walt Disney Pictures (o.a. kaskrakers zoals Pocahontas, Lion King...), als Disney Pixar (Toy Story, Finding Nemo..), Miramax (Scary MOvie A,2,3,4...), Touchstone Pictures en Lion's Gate Entertainment dat o.a. Fahrenheid 9/11 en Alone in the Dark op zijn naam heeft staan.
Is dat eigenlijk wel aantrekkelijk, zo langspeelfilms downloaden? Ja, zouden wij zeggen, als de prijs tenminste te doen is, want je moet de deur niet uit om de film in de winkel te gaan kopen of in de videotheek te gaan huren. Maar die prijs valt toch wat tegen. Er wordt gesproken van 9,99 tot 14,99$ per film. En dat is wat prijzig voor iets dat je enkel in digitale vorm hebt en dat hoogstwaarschijnlijk beperkingen zal bevatten door de DRM - u zal het allicht niet op alle toestellen kunnen afspelen, enz. Beter lijkt ons een formule die wij ergens zagen (maar waar, dat ontschiet ons even) waarbij u de film downloadt, zodat u hem onmiddellijk kan bekijken, maar daarna ook de dvd in een doosje toegestuurd krijgt. Dat lijkt ons pas interessant...
http://www.ipodhub.net/330/2006/9/04/ipod-movies-unveiled/
 

MICROSOFT WERKT AAN BROWSERSHIELD
Steeds meer mensen schuiven de IE browser van Microsoft opzij en schakelen over op Firefox. Reden: de veiligheid. De IE browser is immers voornamelijk gemaakt voor het gemak van de gebruiker en probeert ervoor te zorgen dat alles naadloos verloopt, dat elk programma opgestart wordt dat nodig is om content in die browser te kunnen bekijken, beluisteren, enz. IE zal dan ook haast alle scripts uitvoeren die hij tegenkomt - met alle gevolgen vandien. Telkens er een nieuwe beveiligingsfout ontdekt wordt, maken hackers daar onmiddellijk misbruik van en zetten zij speciaal geprepareerde scripts op websites. De nietsvermoedende bezoeker heeft het dan meteen zitten, wordt besmet met virussen en/of trojans, spyware, enz.
Microsoft is zich daar maar al te goed van bewust en is daarom met een nieuw initiatief gestart. Het gaat om de BrowserShield, naar een idee van projectleider Helen Wang. Deze tool zou onmiddellijk alle schadelijke code die op webpagina's verborgen is, onderscheppen en aan de gebruiker een "gezuiverde" versie van de pagina tonen.
Deze tool is ook en vooral handig voor de internaut die een beetje slordig is met het uitvoeren van patches. Veel besmettingen kunnen immers voorkomen worden: er bestaan meestal patches voor, maar de internaut heeft ze niet toegepast. En als er een nieuwe hack zou ontdekt worden, waarvoor nog geen patch beschikbaar is, dan zou deze tool eveneens raad moeten kunnen brengen.
Benieuwd wanneer we deze tool mogen verwachten!
http://www.eweek.com/article2/0,1895,2011765,00.asp
 

ZEDENFEITEN VOOR DE RECHTBANK
Dat ouders hun kinderen echt wel in het oog moeten houden bij het surfen, werd deze week nogmaals bewezen. Voor de rechtbank van Dendermonde verscheen namelijk een man van 22, die via het internet contact zocht met meisjes. Hij beweerde zelf 18 te zijn en had het gemunt op meisjes tussen 10 en 13 jaar oud. Hij vroeg hen om zich uit te kleden voor de webcam en sommige van de meisjes deden dat ook. De feiten kwamen aan het licht toen de ouders van één van de meisjes hun kind naakt aantroffen voor de computer.
Ouders laten zich maar al te gemakkelijk misleiden door het feit dat hun kinderen goed overweg kunnen met de computer en de technologie. Want tech-onderlegd wil niet zeggen dat de kinderen zich ook echt bewust zijn van wat ze doen, van de gevaren die hen beloeren.
Uit een recent in Nederland uitgevoerd onderzoek blijkt dat 80% van de meisjes vroeg of laat de vraag krijgt om zich voor de webcam uit te kleden. 46% zou daar op ingaan...Om van te schrikken, niet?
Daarom onze wijze raad: hoezeer dochter- of zoonlief ook protesteert, zorg ervoor dat de computer in de huiskamer staat en niet op de eigen kamer, zodat u toch nog altijd een oogje in het zeil kan houden.
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={68D04050-9F84-4F21-8B76-77ABF5361CB2}
 

SIX APART KOOPT ROJO
Even een woordje uitleg bij deze op zich droge mededeling. Om te beginnen zullen wij de hoofdspelers aan u voorstellen: Six Apart is een bedrijf dat verschillende blog platforms op het internet aanbiedt. Rojo is dan weer een feed-reader en een zoekmachine, een concurrent voor Bloglines en andere bedrijven. Rojo kon in het verleden rekenen op de steun van enkele prominente investeerders, waaronder ook Internet goeroe Marc Andreessen. Het bracht voortdurend uitstekende producten uit en heeft dan ook een schare trouwe gebruikers achter zich kunnen scharen.
Six Apart heeft nu Rojo overgekocht, maar zou niet van plan zijn die producten verder te ontwikkelen. Het zou evenmin een aggregator toevoegen aan zijn eigen blogging dienst, maar zou wel enkele elementen van Rojo verwerken. Rojo zou zelfs als zelfstandige website blijven bestaan.
Zo, nu weet u wat meer over deze overname. Wenst u nog meer duiding, dan verwijzen wij u graag naar de artikels bij GigaOm en TechCrunch
http://www.rojo.com/
http://software.gigaom.com/2006/09/06/six-apart-buys-rojo/
http://www.techcrunch.com/2006/09/06/six-apart-acquires-rojo/
 

200 JAAR PERS BIJ GOOGLE
Het is Google echt ernst: het wil zoveel mogelijk informatie doorzoekbaar maken. Eerder startte de zoekgigant al met het project om hele bibliotheken in te scannen zodat u deze boeken kan doorzoeken, nu heeft Google het ambitieuze plan opgevat om 200 jaar pers eveneens te archiveren zodat u deze historische krantenartikels kan doorzoeken en raadplegen.
Google werkt hiervoor samen met grote nieuwsorganisaties zoals Time, Wall Street Journal, New York Times, Guardian, Washington Post, naast enkele persdiensten zoals LexisNexis en Factiva.
Het gearchiveerde nieuws kan op drie manieren gevonden worden. U kan het nieuwsarchief rechtstreeks doorzoeken, via de speciale nieuwsarchief pagina (1). Maar u krijgt ook resultaten uit dit persarchief wanneer u gewoon op Google News zoekt, of zelfs een gewone zoekactie onderneemt - en u uiteraard naar historische feiten zoekt.
Bij de zoekresultaten zal u gratis archieffragmenten aantreffen, maar ook fragmenten die enkel tegen betaling te raadplegen zijn. Maar u kan uw zoekopdracht ook verfijnen zodat enkel gratis archieffragmenten als resultaat geboden worden.
Verder is er ook nog de knop "view timeline"; dan krijgt u een chronologisch gerangschikt overzicht met nieuws over het onderwerp. Er is een ding spijtig: bij de meest echt oude informatie (voor 1900) zijn enkel fragmenten te vinden waarvoor u moet betalen...
En met dit bericht komt dan weer een eind aan heel wat speculatie. Enkele dagen geleden hadden nieuwsgierige internauten namelijk ontdekt dat Google een nieuw domein geregistreerd had, met daarin de naam "archief". Onmiddellijk werd gedacht dat Google een of ander archief zou overkopen, maar uiteindelijk is het dus dit persarchief geworden.
http://searchenginewatch.com/showPage.html?page=3623345
http://news.google.com/archivesearch/
http://blog.outer-court.com/archive/2006-09-06-n18.html
 

NIEUWE TOOL VAN MICROSOFT VOOR WEBDESIGN
Microsoft heeft nog heel wat voor ons in petto en stapje voor stapje onthult het die grote plannen. Zo is er een project dat Expression Lineup heet en dat zo'n beetje de concurrent moet worden van Adobe Dreamweaver. Het programma bevat een web design tool, een grafisch design tool en een interface designer.
Als eerste onderdeel van dit project werd deze week Expression Web uitgebracht, tot voor kort bekendstaand onder de codenaam Quartz. Deze tool zou de bekende FrontPage moeten vervangen. De bedoeling is dat u er geavanceerde lay-outs mee kan maken gebaseerd op CSS; de tool zorgt er ook voor dat de webcode overeenstemt met de webstandaards - wat, als dat waar is, ons erg zou verwonderen, want Microsoft heeft in het verleden vaak de neiging gehad om een loopje te nemen met de webstandaards en zijn eigen regeltjes voor html- en aanverwante code uit te werken.
De software werkt met Windows XP SP2 en Vista. U moet wel .NET Framework 2.0 aan boord hebben. De software is momenteel gratis, maar zou later in definitieve versie betalend worden.
http://www.microsoft.com/products/expression/en/default.mspx
http://www.betanews.com/article/New_Microsoft_Web_Design_Tool_in_Beta/1157562798
 

ZORGT VISTA ERVOOR DAT HET INTERNET CRASHT?
Wanneer de uitvinder van DNS, Domain Name Server, voor iets waarschuwt, dan luistert  u daarnaar. De man heeft immers heel wat gewicht in de schaal te leggen, niet? Wel, Paul Mockapetris, de man waarover het gaat, heeft ervoor gewaarschuwd dat Vista het DNS wel eens zou kunnen verlammen.
En dan moet u niet denken aan het feit dat, eens Vista uitkomt, alle internauten en masse deze update zouden gaan downloaden en het internet zou gaan kraken. Toegegeven, toen die gratis-versie van Vista in bèta uitkwam, had dit wel een merkbaar resultaat op het functioneren van het internet.
Maar daar gaat het niet over, maar over het feit dat Vista gebruik maakt van het nieuwe protocol IPv6, naast het huidige IPv4. Zoals u wellicht weet, zorgt dat IP internet protocol ervoor dat er nummertjes toegewezen worden aan elk toestel dat op het internet aangesloten is. De Domaine Name Server is dan weer een protocol dat zorgt dat de webadressen die wij kennen omgezet worden in deze cijfertjes. Eigenlijk is het een grote tabel, die namen en cijfers met elkaar verbindt.
Met het huidige IP-protocol, dat uit vier groepen cijfers bestaat, zitten we bijna aan het plafond: het zijn immers niet alleen maar computers die op het internet aangesloten zijn tegenwoordig, maar zoveel meer toestellen - denk alleen maar aan al die mobieltjes die tegenwoordig ook het internet opgaan. En in de toekomst zullen dat er nog veel meer worden: onze ijskast, onze wasmachine, onze microgolfoven... Daarom wordt stilaan IPv6 ingevoerd: dat heeft 6 groepen cijfers en dus veel meer mogelijkheden.
Volgens Mockapetris is er nu een probleem met Vista, omdat het zowel IPv4 als IPv6 ondersteunt. Wanneer een Vista-computer contact wil leggen met een adres op het internet, zal het eerst proberen via IPv6 en gaat dat niet, dan schakelt hij over naar IPv4. Maar dat zou voor een overbelasting kunnen zorgen van het DNS verkeer, zo meent de man. Nietes, zeggen verschillende andere wetenschappers en ook hun argumenten worden wetenschappelijk onderbouwd. De hele discussie kan u nalezen bij Slashdot.
http://www.zdnetasia.com/news/software/printfriendly.htm?AT=39433774-39000001c
http://slashdot.org/articles/06/09/07/1441204.shtml
 

OOK EMI GAAT VOOR SPIRALFROG
Verleden week kon u lezen dat u voortaan muziek, afkomstig van de platenstal van Universal Music, gratis kan downloaden bij SpiralFrog, een nieuwe online muziekdienst. In ruil moet u wel enkele advertenties bekijken.
Nu heeft ook platenlabel EMI aangekondigd dat het op de kar van SpiralFrog springt en dat u hun muziek daar zal kunnen downloaden. Bij EMI zitten o.a. Pink Floyd, Rolling Stones, Daft Punk en veel, veel meer...
Een mooi initiatief, zegt de ene. Een foute boel, zegt de andere. Want de muziek die u bij SpiralFrog downloadt mag dan wel gratis zijn, maar bevat wel DRM, Digital Rights Management. U moet elke maand naar de site van SpiralFrog gaan om advertenties te bekijken, zoniet zullen alle gedownloade songs niet meer afgespeeld kunnen worden. En volgens sommige bronnen gaat het bij die advertenties niet eens om korte filmpjes van enkele seconden, maar zouden de advertenties veel van uw geduld vergen.
Hoe het juist zit, weet echter nog niemand. De dienst is immers nog niet in de lucht...
http://www.spiralfrog.com/
http://www.geek.com/news/geeknews/2006Sep/gee20060907038464.htm
 

NIEUWE RUSSISCHE WET MOET ALLOFMP3.COM AANPAKKEN
Enkele weken geleden hadden we het over AllofMP3.com, een Russische site waar u tegen een belachelijk lage prijs legaal muziek kan downloaden - althans, de site zelf beweert dat het legaal is. Want legaal en legaal is twee.
Volgens de Russische wet is de site in orde, omdat zij een licentie heeft om muziek te verdelen. Maar diezelfde Russische wet bepaalt niet wie die licenties mag verlenen, met andere woorden: hebben die bedrijven wel de toestemming van de artiesten om hun songs te verdelen? En evenmin ziet de wet toe of het bedrijf in kwestie de royalties die het zou innen, ook daadwerkelijk doorstort.
Er werd al een tijdje internationale druk uitgeoefend op Rusland om maatregelen te nemen tegen AllofMP3.com en dat zou nu gebeurd zijn: de Russische doema heeft een wet gestemd die schendingen van auteursrechten voortaan bestraft met gevangenisstraf tot 5 jaar. Maar, Rusland zijnde, zijn weinigen ervan overtuigd dat die wet ook toegepast zal worden...
De site zal allicht nog een tijdje in de lucht zijn dus!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060906-7676.html
http://www.webwereld.nl/articles/42756/russische-wet-tegen-allofmp3-in-werking.html
 
  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WI-FIRE ANTENNE VERGROOT BEREIK TOT 300 METER
Het klinkt erg verleidelijk, dit bericht en u zou meteen naar de winkel willen rennen om u dit ding aan te schaffen. Maar denk toch even verder.
Het gaat namelijk om een WiFi antenne, de Wi-Fire. Die wordt vervaardigd door een bedrijf uit het Amerikaanse Pennsylvania. Die versterkt de ontvangst van het signaal zodanig dat het bereik van zo'n netwerk uitgebreid wordt tot 1.000 feet of een 300 meter.
De antenne werd eigenlijk gebouwd door studenten, die deelnamen aan een schoolproject. Zij wonnen een prijs ter waarde van 2.500 dollar, kregen daarna nog een 25.000 steun van de regering en zijn nu dus een bedrijfje.
Er is echter wel één nadeel aan deze antenne. Uw eigen netwerkje krijgt dan wel een groter bereik, maar dat wil zeggen dat er nog veel meer buren mee kunnen inloggen dan tevoren, tenminste als u het niet voldoende beveiligt. Bovendien is er nu veel meer kans dat uw netwerk overstemd wordt door dat van een ander.
http://www.smartmobs.com/archive/2006/09/02/wifire_extends.html
 

NIEUWE IPODS, NIEUWE IMAC OP KOMST?
Het is al even stil geweest rond Apple, dat al een tijdje geen spectaculaire nieuwigheden meer aangekondigd heeft. Maar die stilte is gedaan, zo menen insiders. Op 12 september zou Apple namelijk de 2de generatie nano uitbrengen, een nieuwe 5G iPod en nieuwe iMacs.
Volgens ThinkSecret zou er een evenement georganiseerd worden in de VS, vlakbij het Apple hoofdkwartier in Cupertino. Maar het zou via een privé-satellietverbinding uitgezonden worden naar een locatie in Londen, waar leden van de Europese pers verzameld zouden zijn.
En dat is dan weer erg eigenaardig. Want op 12 september gaat er namelijk in Parijs de Apple Expo van start en het zou logisch zijn dat deze aankondigingen op de beurs in Parijs gedaan worden. Wil Apple Frankrijk een beetje straffen voor zijn anti-iPod houding, door Londen als toneel te kiezen voor de aankondiging? Wie weet...
http://thinksecret.com/news/0609sept12event.html
 

V-MATE VAN SANDISK: VAN VIDEO NAAR FLASH MEDIA
SanDisk profileert zich steeds meer als een speler waarmee rekening gehouden moet worden op de markt van de draagbare players. Zo heeft het bedrijf de laatste weken verschillende erg interessante muziekspelers uitgebracht en nu kondigde het de V-Mate aan, een toestel waarmee u video kan opnemen van uw tv of computer - of die nu afkomstig is van dvd, kabel, of satelliet. U kan verschillende opnames op verschillende kanalen programmeren en content bekijken terwijl u aan het opnemen bent. Het toestel zet de video om in MPEG-4 in een resolutie van 640 x 480. Die kan u dan overzetten naar verschillende soorten draagbare toestellen: mobieltje, PDA, spelletjestoestel, draagbare mediaplayer, enz.
Een erg interessant toestel, lijkt het ons. De aangekondigde prijs lijkt ons zelfs niet overdreven - 129,99 dollar. Of het een en ander in orde is met auteursrechten, daar willen wij toch nog wel wat vraagtekens bij zetten... In elk geval: wij zijn kandidaat om het toestel uit te testen!
http://www.sandisk.com/Products/Catalog(1209)-SanDisk_VMate_Video_Memory_Card_Recorder.aspx
 

NIEUWE IMAC VAN 60 CM - AAN SLANK PRIJSJE

Wat Apple nog met veel fanfare aan moet kondigen op 12 september, dat weten wij niet. Waarnemers waren al enkele dagen aan het speculeren: er zouden grote nieuwigheden voorgesteld worden, dat stond vast, maar wat, dat wist niemand. Menigeen had het over een nieuwe iMac, maar zal nu zijn woorden moeten inslikken: die werd deze week namelijk al aangekondigd. De waarzeggers zullen naar iets anders moeten uitkijken...
Maar dat terzijde. De nieuwe iMac die voorgesteld werd, is een knap beestje. Maar liefst 24 inch groot en met een aantrekkelijk prijskaartje, alles in verhouding genomen. Zeker als u beschouwt dat er ook een Intel Core 2 duo processor aan boord is, die de iMac tot 50% sneller maakt. De prijzen: 17 inch scherm vanaf 1029 euro, 20 inch vanaf 1529 euro, 24 inch vanaf 2049 euro.
Zoals u weet is de iMac een buitenbeentje, zonder "bakske": de hele computer zit verwerkt in het scherm zelf, inbegrepen de harde schijf, de processor, grafische kaarten, geheugen, cd- en dvd-brander, enz.
http://www.apple.com/benl/imac/
 

WORDEN MOBIELTJES OOK TIVO'S?
Even een woordje uitleg vooraf: in de VS zijn TiVo's erg populair. U kan ze het beste vergelijken met de "digibox" in Vlaanderen, oftewel "het bakske", het toestel waarmee u het digitale tv-signaal kan opnemen en terug bekijken.
Texas Instruments is nu bezig om de functies van zo'n TiVo, die met een mooi woord PVR of Personale Video Recording heten, in te bouwen in mobieltjes. Op de International Broadcasting Convention in Amsterdam wordt een demonstratie gepland.
Het principe is simpel: u neemt een programma op, naar uw mobieltje toe en bekijkt het later, wanneer u bijvoorbeeld op de trein zit. Net zoals bij de TiVo bestaat de mogelijkheid om een vooraf opgenomen programma te bekijken terwijl u ook een live event volgt in een klein schermpje binnen het scherm.
http://www.pcworld.com/article/127067-1/article.html?tk=nl_dnxnws


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
 
 Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
 

*** Voortaan kan u niet alleen een foto naar keuze op uw gewone bankkaart laten zetten, nu kan het ook op de speciale kredietkaart die ontsproten is aan een samenwerking tussen Base en Mastercard:

*** En bovendien komt er een nieuwe dienst: met een gratis bevestiging per sms van elke aankoop boven de 150 EUR, wordt de veiligheid opgedreven en kan misbruik na diefstal onmiddellijk gesignaleerd owrden.
http://www.baseonline.be/

*** Studio Brussel begint met Hype Channel, een programma met alleen maar onuitgegeven nummers van  groepen die enkel online te vinden zijn.
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=42798&switch=be

*** Van de webradio's is Humorzender momenteel de populairste in Vlaanderen
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=42807&switch=be

*** Voortaan kan u ook tv-series zoals Friends en Babylon 5 downloaden op de site van Free Record shop.
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=42802&switch=be

*** Text novella: Virgin Mobile introduceert een nieuwe manier om boeken te lezen - per sms
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=85284&t=2&en=1

*** Europa heeft 82 miljoen gebruikers van IM, tegenover de VS dat er slechts 69 miljoen telt.
http://www.journaldunet.com/cc/01_internautes/im_usage_mde.shtml
 
 
 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet 

ALLISON CROWE - EFFORTLESS
[Singer Songwriter] Deze dame is afkomstig van Brits Columbia, Canada; zij heeft wel iets weg van Tori Amos. Knap en gevoelig, heel heldere stem.
http://music.download.com/allisoncrowe
 

LINDA PERRY - IN FLIGHT
[Singer Songwriter] Deze dame maakte ooit deel uit van Four Non-Blondes en staat sindsdien (stevig) op haar eigen benen als zangeres maar vooral ook als songwriter: zij schreef o.a. Beautiful van Christina Aguilera.
http://music.download.com/lindaperry
 

BRETT DENNEN - DESERT SUNRISE
[Singer Songwriter] Deze zanger, afkomstig uit Californië, kan verschillende instrumenten bespelen en heeft een speciale gitaarstijl ontwikkeld. Erg jazzy en zacht deze song.
http://music.download.com/brettdennen
 

DAVE MENDOZA - FIRE OF LOVE'S HEART
[singer songwriter] Folk op zijn best: pittig tempo, de typische gitaartjes. Leuk ontspannend.
http://music.download.com/davemendoza
 

CAT POWER - THE GREATEST
[Singer songwriter] Emotionele diepte, dat is wat er in de stem zit van Cat Power, alias Chan Marshall. Beklijvende melodieën met simpele arrangementen.
http://music.download.com/catpower
 
 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"Ik weet dat ik om meer ijs in mijn drankje vroeg, steward, maar DIT is belachelijk".
(1e klasse passagier - MS Titanic) 
 
De nieuwe oogst


FACE SKETCH: SPEEL ZELF VOOR POLITIETEKENAAR

Een erg leuke Flash software, waarmee u zelf compositiefoto's kan maken, net zoals ze in detectivefeuilletons doen, en in het echte leven, bij de politie. Gewoon haarstijl, ogen, neus, kin enz. kiezen. Zou u een compositiefoto kunnen maken van uw lief?
[Taal: Engels]
http://haha.nu/creative/realistic-face-sketch/
 

YOUTUBE SNAPSHOT: MOMENTOPNAMES VAN YOUTUBE FILMPJES
Bent u iets leuk tegengekomen bij YouTube en zou u dat graag vertellen aan uw vrienden in uw blog? Dan is deze online tool wellicht van nut. Want hij maakt een drietal snapshots, momentopnames, aan van de film, zodat u uw vrienden meteen een beeld geeft van waarover het filmpje gaat.
Deze dienst is tevens een zoekmachine, waar u op zoek kan gaan naar filmpjes rond een bepaald trefwoord. Wij  probeerden het met "dog dancing" en kregen trouwens enkele erg hilarische filmpjes te zien!
[Taal: Engels]
http://www.hottoast.org/snapshot/
 

THE ELDERLY GAMER: SPELLETJESNIEUWS VOOR DE OUDJES
Nu is "oud" erg relatief. Voor een "snotter" van 15 is iemand van 20 al afgeschreven, voor "jonkies" van 50 zijn die van 80 pas oud. Maar oud in jaren wil niet zeggen oud van hart. Deze site heeft als doelpubliek de "ouderen in jaren", die speels gebleven zijn van hart en die dat hart verloren hebben aan spelletjes.
De site bevat alle laatste nieuws over games, met besprekingen van wat "rustiger" games.
[Taal: Engels]
http://xboxmeagain.blogspot.com/
 

TYPETESTER: MAAK NETTE KOLOMMEN
Een site voor de webmasters. Hier kunnen zij testen hoe hun tekst eruit zal zien wanneer die in een bepaald lettertype gezet wordt, in kolommen. Zo ziet u of de tekst hanteerbaar blijft, enz.
[Taal: Engels]
http://typetester.maratz.com/
 

HELICOPTER GAME: OUDERWETS SPELLETJE

Wat is het heerlijk zo'n lekker ouderwets spelletje te spelen op uw pc: u vliegt gewoon met de helikopter door de grot en moet objecten vermijden: klik en houd de linkermuisknop om hoger te vliegen en laat die terug los om lager te vliegen.
[Taal: Engels]
http://www.logan.ws/games/copter.asp
 

ZOEKMACHINES: HOE ZIT HET INEEN?
Een handig diagram, met daarin de verschillende zoekmachines. Klik op een ervan en u krijgt pijltjes die uitleggen hoe de onderlinge relaties in elkaar zitten.
[Taal: Engels]
http://www.search-this.com/search_engine_decoder.asp
 

ASK YAHOO: WIJSHEID VAN DE ANDERE INTERNAUTEN
U kan natuurlijk heel wat vinden op het internet door gewoon een zoekopdracht in te geven in de zoekmachines, maar soms hebt u veel meer aan een gewoon antwoord op een gewone vraag. Bij Yahoo hebt u een dienst, Ask Yahoo, waar bereidwillige internauten antwoorden geven op vragen die anderen voorleggen.
[Taal: Engels]
http://ask.yahoo.com/
 

ICON WAR: WAT ER GEBEURT ALS UW ICOONTJES HET UITVECHTEN
Een heel leuk gemaakte (Nederlandse) site waar icoontjes elkaar onder vuur nemen. Uw bureaublad overleeft het niet!
[Taal: Engels]
http://www.xs4all.nl/~jvdkuyp/flash/see.htm
 

ONLINE NEDERLANDSE SPELLINGCONTROLE
Erg handig: u tikt gewoon een stukje tekst in (maximaal 250 woorden) of kopieert het naar het invulvakje en klikt op "Controleer deze tekst". Het duurt eventjes voor de controle verschijnt; u krijgt nu de tekst weer met de foute woorden gemarkeerd en rechts krijgt u een vakje met suggesties om de fouten te verbeteren. Knap! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.mijnwoordenboek.nl/spelling/
 

IQ TEST ONLINE: HOE SLIM BEN IK?
Wil u nu eigenlijk wel eens weten of u slim bent, of niet? Dan kan u op deze site uw IQ testen. Er zijn verschillende testen: de klassieke IQ test, een algemene kennis test en rekenvaardigheid; plus woordkennis, afkortingen en topografische kennis (Nederland, EU en wereld) (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.testmijniq.nl/nl/
 

WEB 2.0 SITES INGEDEELD VOLGENS CATEGORIE
Ondertussen weten we allemaal al wel dat we nu in het Web 2.0 zijn en dat er verschillende sites hier de trend aangeven. Deze site heeft een lijstje gemaakt van alle 'echte' Web 2.0 sites, ingedeeld naar categorie.
[Taal: Engels]
http://2.0websites.com/
 

BIOGRAFIEËN ONLINE: BEROEMDHEDEN IN HUN HEMDJE
Van 50 Cent, Mahmoud Abbas, tot Boris Yeltsin en Paul Zindel: deze site heeft de moeite genomen om de biografieën te verzamelen van beroemde personen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.notablebiographies.com/
 

VRIJDAG ANIMATIEDAG : REDFIELD PHOTOSHOP PLUGINS
Op deze site vindt u verschillende plugins voor Photoshop waarbij vooral de nadruk op 3D-effecten gelegd wordt. Voor sommige plugins moet u wel betalen.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.redfieldplugins.com/
 

VRIJDAG ANIMATIEDAG : VIEWDO


Op deze site vindt u verschillende filmpjes waarin praktische zaken gedemonstreerd worden. Hoe knoop ik een das, hoe pak ik iets in, hoe installeer ik een dimmerschakelaar, hoe installeer ik een harde schijf, enz.
(taal : Engels)  [Filover]
http://www.viewdo.com/
 

VRIJDAG FILMDAG :  THE SENTINEL
Officiële website van deze dramafilm met Michael Douglas, Kiefer Sutherland, Eva Longoria en Kim Basinger in de hoofdrollen.
Releasedatum in België : 6 september 2006
(taal site : Engels)  [Filover]
http://www.sentinelthemovie.com/
http://imdb.com/title/tt0443632/
 

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Tia Hellebaut
De officiële site van onze Europese kampioene hoogspringen. U moet er de "tk"-reclame wel bijnemen.
http://www.tiahellebaut.tk/

- Kevin Rans
De officiële website van deze Belgische polsstokspringer.
http://www.kevinrans.be/

- Jean-Pierre Vidal
Won goud op de Olympische Winterspelen 2002 in de slalom.
http://www.jp-vidal.com/

- Busta Rhymes
Deze zeer populaire Amerikaanse rapper scoort momenteel met een 30 jaar oud Belgisch nummer van Francis Goya.
http://www.bustarhymes.com/
 


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be 
Bij de collega's 

*** ALGEMEEN DAGBLAD
- HD-tv rukt op: HD-tv werd afgelopen zomer wereldberoemd tijdens het WK voetbal. Nog voor eind 2007 moet het gemeengoed zijn.
http://www.ad.nl/multi-media/article613960.ece
- Draadloos satelliet-tv in heel het huis: CanalDigitaal gaat een decoder leveren waarmee in het gehele huis draadloos naar satelliet-tv kan worden gekeken.
http://www.ad.nl/multi-media/article610580.ece
- Playstation 3 pas in maart in EU: Sony stelt de Europese introductie van zijn nieuwe spelcomputer Playstation 3 uit tot maart
http://www.ad.nl/economie/article605724.ece
http://www.ad.nl/multi-media/
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
- James4You: een handige en behulpzame persoonlijke assistent op internet. Hij onthoudt de verjaardag van je vrouw en helpt je geld te besparen.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=16002
- Backuppen van het Windows register: het regelmatig backuppen van het Windows-register kan je veel narigheid besparen bij een storing.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15883
- Digitale televisie via de ether: Nederland 1,2 en 3 en de regionale omroepen stappen over naar digitale tv via de ether. Wat heeft dit voor gevolgen?
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15953
http://digitaal.fan.tv
 
 

*** ELEKTRO.BE
- All-in-one entertainment voor de wagen
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2508
- Fun in de wagen: dvd, tv of videospelletjes
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2509
- Met uw PDA op het internet surfen
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=09/2006&newsid=3983
http://www.elektro.be
 

*** COMPUTER WORLD
- Microsoft maakt prijzen van Vista bekend: Microsoft heeft, amper enkele dagen nadat het de eerste Release Candidate (RC1) van de volgende generatie van haar OS aan de bètatesters leverde, de prijzen van Vista bekend gemaakt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15419&style=34360
- De strijd in de muziekarena 1: kopieerbeveiliging
De kopieerbeveiligingen van Microsoft en van Apple werden onlangs gekraakt. Heeft DRM nog wel zin?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15390&language_code=NED
- De strijd in de muziekarena 2: de hardware
Steeds meer concurrenten voor de iPod duiken op: Samsung, Sandisk, Zune, Grundig,... Apple lijkt in de verdrukking te geraken - of is er iets op til?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15391&language_code=NED
- De strijd in de muziekarena 3: de muzieksites
Ook op het vlak van muzieksites wordt het dringen: de nieuwe Media Player van Microsoft bevat een nauwere integratie met verschillende muziekdiensten, Samsung opent een eigen muziekdienst, Myspace gooit zich ook op de muziekverkoop, en bij Spiralfrog kan je zelfs muziek (van Universal Music) gratis krijgen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15392&language_code=NED
http://www.computerworld.be/
 

*** DIGIMEDIA
- Lokale online reclame staat voor grote doorbraak
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3450
- Filmdownloads bij Amazon: analisten reageren positief
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3447
- Terug-naar-school game bij MSN
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3446
http://www.digimedia.be/
 

*** SPEEDZONE
- Muziek: Evanescence - Call Me When You're Sober
http://www.speedzone.be/artikel/1231_evanescence__call_me_when_youre_sober.html
- Games: The House
http://www.speedzone.be/artikel/1229_the_house.html
- Film & TV: Tragger Hippy - Verborgen camera zet Vlaanderen weer op stelten
http://www.speedzone.be/artikel/1228_tragger_hippy__verborgen_camera_zet_vlaanderen_weer_op_stelten.html
http://www.speedzone.be
 

*** THE INQUIRER
- Een lekkere CrackBerry voor iedereen: Eindelijk komt RIM met een BlackBerry die meer is dan een duw-e-mailer. Nu ook voor niet-zakelijke types.
http://be.theinquirer.net/2006/09/een_lekkere_crackberry_voor_ie.html
- Microsoft-dame moet Mozilla Firefox beveiligen: Een voormalige beveiligingsexperte van Microsoft is in dienst genomen bij the Mozilla Foundation om het bedrijf te helpen Firefox tegen hackers te beschermen. Haar toepasselijke voornaam is ‘Window’.
http://be.theinquirer.net/2006/09/microsoftdame_moet_mozilla_fir.html
- Het .be domein is beter dan het .mobi domein: Dit zegt althans Chris Pirillo van www.gada.be één van de opmerkelijke firma's die zoektools ontwikkelen voor web2.0 en het mobiele net
http://be.theinquirer.net/2006/09/het_be_domein_is_beter_dan_het.html
http://be.theinquirer.net/
 

*** TWEAKERS NET
- Sabam en IFPI: 'SeniorenNet faciliteert illegale links'
http://tweakers.net/nieuws/44315/Sabam-en-IFPI:-SeniorenNet-faciliteert-illegale-links.html
- Onbeperkt downloaden voor vast bedrag per maand
http://tweakers.net/nieuws/44322/Onbeperkt-downloaden-voor-vast-bedrag-per-maand.html
- ABN Amro biedt internetklanten Messenger Saldo
http://tweakers.net/nieuws/44316/ABN-Amro-biedt-internetklanten-Messenger-Saldo.html
http://www.tweakers.net
 


 


Wikipedia


 

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.
 

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    * Ringweg rond Kortrijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/R8_%28Belgi%C3%AB%29
    * Natuurkundig verschijnsel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Iriseren
    * Amerikaanse popgroep uit Detroit, Michigan - http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Miracles
    * Veertiende keizer van Japan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chuai
    * Stad onder jurisdictie van de Russische oblast Kirov - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kirovo-Tsjepetsk
    * Israëlisch journalist, publicist en politicoloog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ahron_Bregman
    * Bekend en zeer populair Iraans volkslied - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ey_Iran
    * Voormalig Zweeds alpineskister - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pernilla_Wiberg
    * Geweld dat plaatsvindt in het kader van sportwedstrijden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooliganisme
    * Kabel- en satelliettelevisienetwerk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Animal_Planet
    * Franse streektaal, die wordt gesproken in het oosten van Bretagne - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gallo
 

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    * Crocodile Hunter overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Steve_Irwin
    * Testvlucht van de grootste passagiersvliegtuig ter wereld - http://nl.wikipedia.org/wiki/Airbus_A380

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

    * Het portaal van de week gaat over Londen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Londen

Wikiraadsel: Wat is de enige plaats op aarde waar men een continent kan zien worden opgesplitst door een obductiezone? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060904

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
  
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut 

TIPS VOOR WEBWERKERS: INTERNET EXPLORER 7 BÈTA 2
Het heeft al lang geduurd maar het ziet er naar uit dat Internet Explorer 7 binnenkort wordt uitgebracht. IE7 bèta 2 (de nog niet definitieve versie) was inmiddels uitgelekt, waardoor Microsoft de bèta versie maar als download beschikbaar heeft gesteld. Je kan zodoende de Engelstalige bèta versie van IE7 downloaden en proberen.
Indien je een eigen website hebt, doe je er verstandig aan om je website nu reeds te controleren of deze nog goed functioneert onder IE7. Zo kan je vroegtijdig problemen traceren  voordat iedereen straks massaal overstapt op IE7. Besef dat IE7 bèta nog niet de definitieve versie van IE7 is, er zitten namelijk nog problemen in welke opgelost moeten worden. Zo kwam er 5 minuten na publicatie reeds een potentieel veiligheidslek boven water. Het installeren is dus op eigen risico. Via het onderdeel Software in het Configuratiescherm kan je overigens weer terugkeren naar de Nederlandstalige IE6. Indien je daar niet zo'n held in bent, dan wordt geadviseerd te wachten op de Nederlandstalige versie welke t.z.t. beschikbaar zal komen via de Windows Update functie.  (SJeef)
http://www.microsoft.com/windows/ie/ie7/ie7betaredirect.mspx
 

WERKEN MET GMAIL 18: EEN GROEPJE AANMAKEN

Wil u op regelmatige basis een mail zenden naar een groepje mensen, dan is het het gemakkelijkste om een "group" aan te maken in uw lijstje met contacten. Dat doet u als volgt:
Maak een nieuwe contact aan, geef in het veld "Name" de naam op van uw groepje, zoals "vrienden". Geef in het veld "E-mail" de adressen op, met telkens een < en > en gescheiden door een komma. Maar let op: het eerste adres mag de begintag < niet bevatten en het eindadres de > evenmin. Er mogen ook geen spaties voorkomen in de string.
Een beetje ingewikkeld, maar het werkt. Wellicht zal Google in de toekomst uitkomen met een "groups" functie die het allemaal veel gemakkelijker maakt.
 

WERKEN MET GMAIL 19: EEN NIEUWE MAIL AANMAKEN EN BEWAREN
Om een nieuwe mail beginnen te schrijven, kiest u uiteraard op "Compose Mail". Dit opent de editor, waarin u de tekst kan schrijven maar ook van opmaak voorzien. Maar u kan ook kiezen voor een mail in platte tekst: kies daarvoor de link "Plain text".
Is de tekst geschreven, activeer dan even de spellingcontrole om te zien of u geen fout gemaakt hebt: klik op spellingcheck en kies de gewenste taal. De foute woorden worden in het geel gemarkeerd. Klikt u op een woord, dan zal Google een suggestie geven ter verbetering. Nadien kan u de spelcontrole nogmaals uitvoeren (recheck).
Wil u de mail nog niet verzenden, sla deze dan op via de knop Save Now. De mail komt terecht in het vakje "Drafts." Nadien kan u de mail daar opvissen en via Send now versturen.
 

WERKEN MET GMAIL 20: AUTOMATISCH MAIL DOORSTUREN
Soms kan het handig zijn om mail automatisch door te sturen. Als u bijvoorbeeld Gmail als hoofdaccount wil gebruiken, maar sommige mail wil doorsturen naar andere accounts. U kan dan kiezen om alle mail door te sturen ("all"), of  enkel bepaalde mail ("selective").
Om alle mail door te sturen, gaat u bij Settings naar het tabblaadje Forwarding. Hier kan u forwarding activeren of uitschakelen. Kies voor Enable, geef het gewenste e-mailadres in en kies verder of u een kopie van de mail ook in de Inbox bij Gmail wil behouden of die wil archiveren, of dat u ze meteen naar de trash wil verwijzen.
Om selectieve mail door te sturen moet u een filter aanmaken. Zo kan u bijvoorbeeld een filter aanmaken waarbij alle mail van uw bank automatisch in kopie naar uw echtgenote gestuurd wordt.
Morgen gaan we nader in op het aanmaken van een filter.
 

WERKEN MET GMAIL 21: EEN FILTER INSTELLEN
Ga hiervoor naar Settings, kies Filters. Hier maakt u een filter aan, of kan u een bestaande filter bewerken. Afhankelijk van de criteria en de actie die ondernomen moet worden, dient u de verschillende vakjes in te vullen.
Stel: u wil alle mails afkomstig van netties@netties.be automatisch forwarden naar uw zus. Geef dan in het vakje "From" netties@netties.be in en kies Next Step (u kan de selectie ook verfijnen, door ook het onderwerp of de bestemmeling in te vullen in de vakjes).
Nu komt u in een scherm met verschillende mogelijkheden: Skip the inbox (direct naar het archief verwijzen), Star it (van sterretjes voorzien), Apply the Label (een label geven aan de mail), Forward (hier geeft u het adres op van uw zus, in het voorbeeld), of Delete it. Met Create Filter wordt de filter aangemaakt.
Volgende keer bekijken we enkele tips voor het werken met filters.
 
 

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes


 
 

En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen... 

TESTDISK
OpenSource - Win2000/XP - Linux - Sun - Mac OS - freeware
Een gratis progje dat redding kan brengen bij nood: u kan verloren gegane partities terug vinden, van een niet-opstartbare disk een boot disk maken wanneer dit probleem veroorzaakt werd door defecte software, sommige soorten virussen of menselijke fout, zoals het per ongeluk wissen van uw partitie tabel.
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
 

WINDOWS MEDIA PLAYER 11 BÈTA
Windows XP - 22,5 MB - freeware
Microsoft heeft een tweede bèta uit van zijn mediaplayer. Die is veel nauwer geïntegreerd met de online muziekdienst URGE, waar ondertussen al meer dan 2 miljoen titels te verkrijgen zijn.
Met de functie Reverse Sync kunnen mp3's automatisch terug naar de pc gekopieerd worden.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13005999.html
 

ROOTKIT UNHOOKER
Win2000/XP - 78k - freeware
Deze tool zoekt naar ongewenste processen die op uw pc op de achtergrond lopen en beëindigt die.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21701698.html
 

BITDEFENDER ROOTKITUNCOVER
Win2000/XP - 454k - freeware
Nog een tool om rootkits op te sporen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21701601.html
 

PEERTV: BEKIJK ALLE WEBTV VIA DE COMPUTER

Windows - freeware
Vroeger moest u verschillende players in huis hebben om alle tv-kanalen te bekijken die op het web beschikbaar zijn. Nu kan dat met één player, PeerTV, gebaseerd op Mplayer, de multimediaplayer afkomstig van Linux. (Bron: Wim W)
http://www.peertv.fr/
 

DRIVERMAX: OPNIEUW INSTALLEREN VAN DRIVERS ZONDER KOPZORGEN
Windows - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat u zonder kopzorgen alle drivers kan herinstalleren - u moet niet meer zoeken in al uw schuiven naar de disks met de drivers, of op het web en de ene cd na de andere installeren. Gewoon al uw huidige drivers exporteren naar één map of een gecomprimeerd bestand. Na de herinstallatie van Windows terug importeren en u bent er! (Bron: Wim W)
http://www.innovative-sol.com/drivermax/index.htm
 

SANDBOXIE: PROGRAMMA'S IN EEN BEVEILIGDE OMGEVING
Win2000/XP - 242k - freeware
Met deze gratis tool kan u programma's opstarten in een geïsoleerde omgeving - zonder dat die software kan ingrijpen op het besturingssysteem of de harde schijf. Als u dan per ongeluk een virus zou openen, dan kan het geen kwaad.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21760394.html?tid1=9232&tid2=0
 

DEFNULLSPAM VOOR OUTLOOK EXPRESS: GEEN SPAM MEER
Win2000/XP - 2,4 MB - freeware
Dit progje is een gratis spamfilter voor de mail client Microsoft Outlook Express. Het progje gaat omgekeerd tewerk: het zoekt niet naar spammails, maar naar niet-spam. Zo worden bij de installatie meteen al uw contacten als betrouwbaar gemarkeerd en kan u later nog meer adressen toevoegen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21756158.html?tid1=9232&tid2=0
 

VRIJDAG MACDAG: SPEED DOWNLOAD

Mac OS X 10 - 4,57 MB - shareware
Een betrouwbare en krachtige downloadmanager, die het centrale punt wordt voor al het downloaden en het overzetten van bestanden dat u online doet. Bevat o.a. een FTP client, beveiligde P2P ruiltool met encryptie, Mac iDisk integratie, automatisch hernemen van een afgebroken download en veel meer.
http://www.download.com/Speed-Download/3000-2179_4-10537044.html?tag=nl.e414
 

VRIJDAG MACDAG: CELTX, GRATIS SOFTWARE VOOR PROFESSIONELEN
Mac OS X - 13,5 MB - freeware
Een erg uitgebreid softwarepakket, bestemd voor mensen die werken in de preproductie van film, tv, theater, nieuwe media. Alle tools die daarvoor nodig zijn, in één pakket verwerkt.
http://www.download.com/Celtx/3000-2200_4-10552706.html?tag=nl.e414
 
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 


Het laatste woord....


De reacties van de lezers zijn een weekje uitgesteld! 
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 

 

 


Afsluiter
"Ik vind tv erg opvoedend. Elke keer iemand het toestel aanzet, ga ik in de kamer ernaast en les een boek."
(Groucho Marx, Amerikaans acteur)