Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 7//2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 464 van 2/9/2006
Gegroet lezers,

Met blinkende oogjes en een hart vol trots melden wij u dat de nieuwe versie van onze website online staat. U bent van ganser harte uitgenodigd om eens een bezoekje te brengen aan de site, die u terugvindt op ons vertrouwde adres http://www.netties.be

Wij zetten even enkele belangrijke pluspunten van deze nieuwe site op een rijtje.
- De inhoud van de site wordt dynamisch aangemaakt. Dit wil zeggen dat u voortaan ook nieuws per rubriek (nieuws, hardware, oor...) kan opvragen.
- Via de kalender kan u het nieuws van de vorige dagen oproepen.
- Elk artikel kan apart afgedrukt worden, of verzonden naar een kennis.
- Voortaan heeft NeTTieS ook een RSS-feed; voeg die toe aan uw favoriete feed-reader of de Live Bookmarks in Firefox, en u heeft onmiddellijk een overzicht van onze nieuwe artikels.
- Het in/uitschrijven voor onze nieuwsbrieven wordt geautomatiseerd. Deze functie is uiterlijk maandag a.s. beschikbaar.
- Voortaan is er ook een html-versie beschikbaar van de dagelijkse nieuwsbrief.
- Net zoals vroeger kan u een uitgebreid archief raadplegen: ofwel via de kalender (rechts op de pagina), ofwel via de link "Meer artikels" bij het nieuws per rubriek (rechts van de pagina), ofwel via de link 'archief nieuwsbrief' (bovenaan de pagina), ofwel via de links "Nieuwsbrief - Laatste nieuwsbrief - archief" (rechts van de pagina).
- En natuurlijk kan u de site doorzoeken via de Google zoekmachine.

Alhoewel wij onze nieuwe site uitvoerig getest hebben, is het moeilijk om rekening te houden met àlle browsers, alle configuraties. Maar wij proberen al onze lezers tevreden te stellen. Indien u bij het bezoeken van onze nieuwe site problemen ondervindt, dan kan u ons dit altijd melden, en wij zullen trachten een mouw te passen aan het probleem.

Wij kijken uit naar uw reacties, en danken met deze nogmaals het team van Webdynamics, dat deze site voor ons ontwierp, en onze bèta-testers die ons waar nodig bijgestuurd hebben.

En ondertussen wensen wij u veel leesplezier toe met deze nieuwsbrief, die voor de laatste keer manueel verstuurd wordt.

Het NeTTieS teamNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

IIndien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief. Vorige nummers zijn er integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TOSHIBA ZOU DE MICROSOFT ZUNE MOGEN GAAN MAKEN
Stilaan worden er meer details bekend van Zune, de draagbare speler van Microsoft die de iPod killer zou moeten worden. Nu blijkt bijvoorbeeld dat het niet Microsoft zelf is die het toestel zal maken, maar Toshiba - althans, zo valt te lezen in een aanvraag bij de Amerikaanse FCC die Toshiba deed.
Daarin kunnen ook nog enkele specificaties gevonden worden die ons wat meer vertellen over het toestel. Zo leren we dat het een harde schijf zal hebben van 30 gig, een TFT LCD scherm van 3 inch (7,5 cm), een FM tuner, ondersteuning voor USB 2.0 en het draadloos protocol 802.11b/g.
Verder vernemen we dat het toestel ook muziek zal kunnen streamen naar maximaal vier andere toestellen. Dat zou dan gaan via een speciaal netwerk, dat de werknaam Pyxis mee kreeg. De specificaties die aan het FCC overhandigd werden, hebben het ook nog over Argo. Dat zou dan een soort sociale netwerkmogelijkheid zijn, waarbij u "vrienden" kan maken in uw omgeving en bestanden met elkaar delen - draadloos uiteraard.
Op meer concrete zaken zullen we nog even moeten wachten. In september zouden de eerste demo-modellen klaar moeten zijn en mogelijk zou de eerste Zune player in oktober in de winkel liggen. Wij zijn alvast benieuwd!
http://www.betanews.com/article/Toshiba_Manufacturing_Microsoft_Zune/1156523848

GOOGLE BRENGT SPECIALE SITE UIT VOOR WEBMASTERS
Voor bedrijven is Google een heel belangrijke tool geworden: hoe beter zij geklasseerd zijn bij de zoekmachine, hoe meer volk zij over hun virtuele drempel kunnen krijgen. Daarom wil Google zo duidelijk mogelijk zijn in de communicatie naar de webmasters toe, om hen te vertellen hoe zij aan die goede klassering kunnen komen, zonder daarom te gaan sjoemelen.
In het kader van die visie heeft Google een nieuwe website uitgebracht, speciaal voor de webmasters: Webmaster Central. Daar kunnen verschillende tools worden gevonden voor de webmasters, inbegrepen een status wizard, waarmee de webmaster kan zien of Google wel een bepaalde url op de juiste manier indexeert.
Verder zal de site ook een blog bevatten, die de gebruikers moet informeren over hoe de Google spinnen het web afkruipen, een uitgebreide Webmaster Help Google Groupe en verschillende FAQ's.
http://www.google.com/webmasters/
http://www.betanews.com/article/Google_Launches_Webmaster_Site/1156538407

ZOEKMACHINE YAHOO DOORZOEKT VOORTAAN OOK FOTO'S
We hebben het dan wel vaak over Google, maar we mogen niet vergeten dat er ook nog andere zoekmachines bestaan, zoals Yahoo. En die blijft natuurlijk niet stilzitten: daar wordt ook wel het een en ander gedaan om het aanbod te vernieuwen.
Zo meldde Yahoo afgelopen week dat het begonnen was met het opnemen van foto's van Flickr in zijn zoekresultaten, zodat u voortaan ook het enorm grote bestand van afbeeldingen bij Flickr kan doorzoeken via Yahoo. Momenteel kan u enkel zoeken op een beperkt aantal trefwoorden, maar in de toekomst zou dat uitgebreid worden.
Zo levert een zoektocht naar "interesting photos" afbeeldingen die variŽren van artistiek tot erg mooie close-ups van flora en fauna. "funny photos" brengt dan weer foto's die de Flickr community als humoristisch bestempeld heeft.
Zoals u wellicht weet, heeft Yahooo onlangs Flickr aangekocht; er zijn de laatste tijd wel meer grote mediabedrijven die sociale netwerksites op hun boodschappenlijstje hadden staan. Denk maar aan Fox, dat MySpace verleden jaar kocht en Sony Pictures dat verleden week de videosite Grouper aankocht. De enige die niet van straat lijkt te raken is... YouTube. Blijkbaar is het prijskaartje van 1 miljard dollar iets te hoog...
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Adds_Flickr_Photos_to_Search/1156446937
http://search.yahoo.com/search?p=interesting+photos
http://search.yahoo.com/search?p=funny+photos

GOOGLE BRENGT KANTOORSOFTWARE UIT
Het was al lang voorspeld en nu is het dan zover: Google gaat de directe confrontatie aan met Microsoft en brengt zelf een suite van kantoorproducten uit. Verschillende van die producten bestonden al online, maar dan apart: e-mail (GMail), Google Talk, Google calendar, Google Page Creator. Het geheel wordt nu gebundeld en komt onder de naam Google Apps for Your Domain uit. Google zou overwegen om ook Writely, zijn online tekstverwerker en Google Spreadsheet, aan dit pakket toe te voegen.
Het pakket is dus echt bedoeld voor bedrijven; die kunnen (voorlopig gratis) gebruik maken van het bestaande pakket, maar eind dit jaar zou er ook een versie uitkomen voor grote bedrijven en overheidsinstanties.
Of de bedrijven echt staan te springen om over te schakelen op de Google diensten, is ons inziens nog de vraag. Want, zo weet BetaNews te melden, de IT admins zouden wel volledige controle hebben over de kleurenschema's van het pakket en zij zouden hun eigen logo kunnen aanbrengen, maar de gegevens zelf zouden bewaard worden op de servers van Google. En heel wat bedrijven zullen daarmee niet zo gelukkig zijn, denkt u ook niet?
Uiteraard was deze aankondiging groot nieuws maandag. Wij geven u enkele links mee waar u meer info vindt: het bericht bij BetaNews, de link naar het product zelf en een bespreking bij BusinessWeek.
http://www.betanews.com/article/Google_Moves_into_Business_Software/1156785691
http://www.google.com/a
http://www.informationweek.com/software/showArticle.jhtml?articleID=192300431

GOOGLE SLUIT ADVERTENTIE-DEAL MET EBAY
Zoals u weet, heeft Google een eigen instant messaging dienst, Google Talk. En wellicht weet u ook dat veilingsite eBay eigenaar is van de VoIP-dienst en -software Skype. Alhoewel u eerder zou verwachten dat die twee toch een beetje concurrent van elkaar moeten zijn, is dat niet het geval - dat is althans wat u mag afleiden uit de aankondiging die Google en eBay maandag de wereld instuurden.
eBay en Google zullen namelijk samen een "click to call" (klikken om te bellen) functie aanbieden op de lijsten met te koop aangeboden artikels bij eBay en de advertenties. Wie meer informatie wil over een bepaald aangeboden product, kan door op die knop een VoIP (Skype) of instant messaging (Google Talk) gesprek opstarten met de verkoper of adverteerder.
Bovendien heeft Google de exclusieve rechten verworven om als enige tekst-advertenties te mogen plaatsen in de zoekresultaten op eBay sites - echter alleen buiten de VS.
Deze aankondiging heeft sommige waarnemers, zoals Russel Shaw, aan het denken gezet. Volgens hem wil dit zeggen dat Google eigenlijk geen grote ambitieuze plannen heeft met zijn eigen Google Talk en dat het eerder bedoeld is als een van de vele IM toepassingen en geen echte VoIP client. Zijn bedenkingen leest u op de tweede link.
http://www.betanews.com/article/Google_eBay_Forge_ClicktoCall_Deal/1156781826
http://blogs.zdnet.com/ip-telephony/?p=1218

FLICKR NU OOK MET GEOTAGGING
Hebt u eigenlijk al eens stil gestaan bij het feit dat de huidige digitale camera's eigenlijk niet zo slim zijn? Want zij voegen dan wel informatie toe aan de foto over het tijdstip waarop de foto genomen werd, maar zou het niet slimmer zijn om ook te vermelden wààr? Een gps in de camera, als het ware?
Dat zou inderdaad reuze handig zijn. Degene die dit alvast begrepen heeft is fotosite Flickr. Daar kan u voortaan geografische informatie (geo tagging) toevoegen aan de foto's, die vertelt waar de foto genomen is.
Dat doet u dan via de rubriek "Organize" bij uw account; daar zou in de toekomst een tabblaadje "Maps" moeten komen, waar u foto's kan verslepen naar een regio op een Yahoo Map. Dan verschijnt er een markeerpunt op de landkaart, met daarin het aantal foto's dat op die plaats gemaakt zijn.
Een erg interessante toevoeging. Want voortaan kan u dus bij Flickr (dat tussen haakjes eigendom is van Yahoo!),foto's opzoeken die op een bepaalde locatie gemaakt zijn - meer nog: u kan foto's doorzoeken op basis van tag, tekst, tijd, groep en locatie, dus bijvoorbeeld in een bepaalde stad binnen de laatste twintig minuten. Handig voor journalisten en nieuwslui!
Een volledige bespreking van de nieuwe tools vindt u bij Techcrunch en bij Flickr vindt u een screencast die de mogelijkheden belicht.
http://www.flickr.com/help/screencasts/vol1
http://www.flickr.com/help/screencasts/vol2
http://www.techcrunch.com/2006/08/28/flickr-to-launch-geo-tagging-today/

OOK WIKIPEDIA ONTSNAPT NIET AAN "GEZONDE" BELANGSTELLING...
De online encyclopedie is enorm populair; heel wat mensen raadplegen Wikipedia om er informatie op te zoeken. Sinds kort is er nu ook een lijst met de meest gelezen artikels van Wikipedia. En wat blijkt daaruit? Dat een mens een mens is en blijft: buiten interesse voor allerlei brave onderwerpen, heeft hij ook heel wat "gezonde" nieuwsgierigheid, als u begrijpt wat wij bedoelen.
En dus zal het u wellicht niet verbazen dat er bij de top 100 van meest gelezen artikels ook heel wat zijn die tot de 'rode oortjes' soort horen, zoals een lijst met de vrouwelijke pornosterren, een lijst met actrices en modellen met grote omvang, enz.
Wat serieuze onderwerpen betreft: dinsdag (toen liepen de statistieken 3 dagen) was er het meeste vraag naar informatie over de VS, JonBenet Ramsey, het vermoorde schoonheidskoninginnetje en natuurlijk stond onze arme Pluto, het hemellichaam dat zijn status van planeet dreigt te verliezen, ook bovenaan bij de top 100.
O ja, nog dit. Het zal u misschien interesseren te weten dat er onderaan de pagina met de statistieken een disclaimer staat: "Deze tool wordt nog getest. Sommige van deze resultaten kunnen vals of misleidend zijn!" Wat volgens sommige critici van de Wikipedia opgaat voor de hele online encyclopedie...
http://tools.wikimedia.de/~leon/stats/wikicharts/index.php?ns=articles&limit=100&month=08%2F2006&wiki=enwiki
http://www.wikipedia.org

MICROSOFT DOET NIEUW WINKELTJE OPEN
Maandag is officieel de Windows Marketplace open gegaan. Dat bevat een selectie software voor Windows XP, die u gratis of tegen betaling kan downloaden. De software is afkomstig van verschillende bedrijven, zoals Digital River, eSellerate, Handango, Kagi, maar niet van onafhankelijke softwareverkopers (ISV). Die moeten eerst een akkoord sluiten met een van de voornoemde bedrijven, vooraleer zij hun product tegen betaling kunnen verkopen op de marktplaats.
Op die Windows Marketplace vindt u ook een "digital locker". Dat is een dienst van Microsoft die al sinds juni in beta-test zit. Daarin stopt u uw persoonlijke gegevens en daar komt dan ook de informatie in over hetgeen u al aangekocht hebt. Zo kan u onmiddellijk zien welke softwarelicenties u in bezit hebt. Bovendien kan u software aankopen bij verschillende softwarebedrijven en moet u slechts één keer aan de kassa afrekenen.
Op de site zal u ook een tabblaadje "Hardware" vinden, waar u uiteraard allerlei hardware vindt, gaande van computers tot mobiele toestellen, digitale camera's, randapparatuur zoals printers en luidsprekers.
Voor deze "digital locket" hebt u wel een Microsoft Passport nodig, of een Windows Live ID, zoals dat tegenwoordig heet.
Eerlijk gezegd zijn wij wel een beetje verwonderd over deze site. Microsoft dat zelf verkopertje gaat spelen?
http://windowsmarketplace.com/
http://windowsmarketplace.com/content.aspx?ctId=302

SPIRALFROG KRIJGT STEUN VAN UNIVERSAL

Muziek van Universal Music zal u binnenkort gratis kunnen downloaden bij het jonge bedrijf uit New York, SpiralFrog.com.
Het is de bedoeling dat de muziek gratis zal zijn, maar dat u in ruil daarvoor advertenties zou moeten bekijken. De muziekindustrie test hiermee een nieuw alternatief uit en gaat hiermee in op het verzoek van vele internauten, die niet zo gelukkig zijn met de bestaande muziekdiensten.
Maar helaas zit er toch nog een negatief kantje aan de hele zaak. Want Techcrunch weet te melden dat de songs ook DRM zullen bevatten (digital rights management, kopieerbeveiliging dus). Die zou bepalen dat u de muziek op één pc en twee draagbare toestellen kan beluisteren. Bovendien moet u minstens één keer per maand inloggen op de site van Spiral Frog en daar wat advertenties bekijken, want anders zullen uw bestanden niet meer spelen!
http://www.techcrunch.com/2006/08/29/universal-music-group-to-try-ad-driven-music-downloads-through-sprialfrog/
http://spiralfrog.com/

GOOGLE-BAAS SCHUIFT STOEL AAN BIJ TAFEL BEHEERRAAD APPLE
U kent ongetwijfeld Eric Schmidt: de man is CEO bij Google en is voor een groot deel verantwoordelijk voor de snelle uitbouw van Google: van kleine alternatieve zoekmachine is Google uitgegroeid tot een zoekgigant, met vele extra diensten, werkzaam op vele gebieden.
Blijkbaar heeft Schmidt met al die drukke bezigheden toch nog wat tijd over, want hij zal voortaan ook een bestuursfunctie uitoefenen bij Apple, zo werd vandaag aangekondigd. So what? zal u misschien zeggen - dat is zakelijk nieuws, dat beleggers zal interesseren, maat wat betekent het voor mij?
Veel, zo meent de erg pientere analist en internet-watcher Om Malik. Want hij ziet hier vooral een strategische alliantie in: Google en Apple samen, tegen het aanstormende geweld van de Zune, de nieuwe mediaplayer van Microsoft die er dit najaar aankomt.
De Zune zou de iPodkiller moeten worden, althans dat wil Microsoft. Maar zoals u weet gaat het bij de iPod niet alleen om het toestel, maar het hele pakket: toestel, iTunes muziekdienst, mediaformaat. Wil Microsoft concurreren met de iPod, dan moet het buiten de Zune ook een sterk media-aanbod kunnen aanbieden. Daarvoor zal het zich inkopen in de digitale media (muziek, films...). En vermits Microsoft niet bepaald arm te noemen is, zal het waarschijnlijk wel lukken in dat opzet.
Apple heeft zoveel geld niet. Maar wel brains. En vandaar deze informele alliantie tussen Google en Apple.
Malik koppelt er nog een voorspelling aan vast. Volgens hem hanteert Google dan wel een agressieve politiek om marktaandeel op de online videomarkt te veroveren, maar is het hen meer te doen om de verdere uitbouw van hun advertentienetwerk, dan om het geld dat te rapen zou zijn met de verkoop van downloads. Malik meent dat de volgende combinatie wel eens in de pijplijn zou kunnen zitten: de video bekijken op Google Video, of downloaden in de iTunes winkel. iTunes als pakketje van het Google softwarepakket, of als onderdeel van de Google Toolbar? Of Google die bij alle zoektochten naar muziek doorverwijst naar de iTunes winkel?
U ziet, mogelijkheden te over. En zeker en vast een slimme zet van Apple én Google, die beiden winnen bij deze samenwerking.
http://software.gigaom.com/2006/08/29/apple-google/
http://www.apple.com/pr/library/2006/aug/29bod.html

BELGISCH BEDRIJF HANTEERT RARE PRAKTIJKEN
Gazet van Antwerpen maakt melding van praktijken van een Microsoft-partner, die op zijn minst intimiderend genoemd kunnen worden en zelfs ruiken naar afpersing. Wat wil het geval?
Stel: u krijgt een brief, met daarop het logo van Microsoft. In de brief staat dat uit anonieme controle gebleken is dat uw bedrijf niet in regel is met de softwarelicenties van o.a. Microsoft. Dat u een boete riskeert tot 100.000 euro. Dat men nu alle softwarelicenties zal komen controleren. Maar dat u zich alsnog in regel kan stellen, als u nu stante pede licenties aankoopt bij de schrijver van de brief.
Intimiderend, niet, zo'n brief van Microsoft in uw bus? Wel, het is niet Microsoft dat die brief geschreven heeft, maar het bedrijf BSI Systems uit Turnhout, dat onder andere softwarelicenties verkoopt. En Microsoft zelf is niet echt opgezet met deze praktijk. Volgens woordvoerder Frank Degraeve van Microsoft Belgium heeft BSI niet het recht om te zeggen dat het in naam van Microsoft handelt. Microsoft overweegt dan ook acties.
En die anonieme controles dan, vraagt u zich af? BSI zou wel degelijk een anonieme enquête uitgevoerd hebben: het vroeg aan personeelsleden van verschillende bedrijven of de bekende sticker van Microsoft op hun computer hing. Zeiden ze neen, dan ging het adres van dat bedrijf in de database en werd het aangeschreven. Is dat dan niet in tegenstrijd tot de anonimiteit van de enquête, vroeg de journalist van GvA? Ah, maar de enquête was wel degelijk anoniem. Wij hebben, toen wij de bedrijven opbelden, niet verteld wie wij waren".
Straffe jongens daar bij BSI...
http://www.gva.be

NU OOK GRATIS BOEKEN DOWNLOADEN BIJ GOOGLE BOOK SEARCH
Boekenliefhebbers kunnen voortaan ook hele boeken vinden bij Google Book Search, niet alleen om online te bekijken, maar zelfs om te downloaden in het PDF formaat. En nog gratis ook - althans voor de boeken die tot het publieke domein behoren.
U moet hiervoor als volgt tewerk gaan. Ga naar Google Book Search. Zorg ervoor dat u onder het zoekvakje aanvinkt "Full view books" in plaats van "All Books". Na het ingeven van een titel van een boek uit het publieke domein krijgt u, wanneer u op een van de aangeboden boeken klikt, een button "Download as PDF" te zien. Dit start Acrobat Reader op, met daarin het boek. Daarop moet u het boek bewaren door op "save" te klikken binnen Acrobat en het boek een naam te geven.
Nu moeten wij u wel teleurstellen. Wij deden onze zoekactie naar "Uncle Sam's Cabin" Wij kregen het boek te zien, zoals het ingescand werd. Letterlijk dan. Soms schots en scheef, inbegrepen de zwarte cover, de blanco tussenbladen, enz. Uiteraard ook met de heel mooie tekeningen, dat was dan weer een pluspunt. Maar om echt dit boek te gaan printen en zo te lezen, dat raden wij u niet aan.
Bij Search Enginge Watch vindt u een verdere bespreking van deze dienst. Danny Sullivan, de auteur van het artikel, heeft trouwens nog een suggestie: dat Google een "Google Zeitgeist" zou maken voor de boeken, zodat we een trend te zien krijgen van wat de mensen zoal willen lezen. En bovenal: dat er bij de zoekresultaten een duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen boeken die downloadbaar zijn en niet.
http://blog.searchenginewatch.com/blog/060830-090743
http://books.google.com/

RIAA MAAKT VIDEO VOOR STUDENTEN MET MISLEIDENDE INFORMATIE
De belangengroep van de platenmaatschappijen, Recording Industry Association of America, heeft een video uitgebracht die op de Amerikaanse universiteiten verdeeld zou moeten worden en waarin uitgelegd wordt wat legaal is en illegaal bij het ruilen/kopiŽren van bestanden.
Het filmpje, dat u kan bekijken op het eerste adres hieronder, bevat wel enkele onwaarheden, zo klagen verschillende Amerikaanse organisaties aan, waaronder Consumer Electronics Association en Public Knowledge. Want in het filmpje wordt gezegd dat studenten sceptisch moeten staan tegenover gratis content en dat het _altijd_ verboden is om een kopie van een song te maken voor een ander. En dat is natuurlijk niet waar: gratis content kan perfect legaal zijn en een kopie van een song mag u maken, ook voor uw vrienden, om hen bijvoorbeeld te laten kennismaken met de song.
Het RIAA reageert verontwaardigd. "Eerst zeggen ze dat wij niet mogen vechten voor onze rechten. En nu zeggen ze ook nog dat wij de studenten niet mogen opvoeden. Wij accepteren het niet dat wij niets mogen doen."
http://www.campusdownloading.com/dvd.htm#
http://news.com.com/2100-1027_3-6111118.html

MICROSOFT BRENGT FAMILIEFILTER UIT
In maart werd het product al aangekondigd, nu is het uit in bètavorm: de Windows Live OneCare Family Safety. Dat is een uitbreiding van de beveiligingssuite van Microsoft die in het OneCare pakket zit. Family Safety bevat filtertechnologie, het beheer van contacten, rapporten over wat zich op de pc afgespeeld heeft, plus een uitleg over de gevaren die u kunnen bedreigen op het internet.
Dit pakket is dus duidelijk bedoeld voor ouders die de online activiteiten van hun kroost in het oog willen houden. Zo zullen zij ervoor kunnen zorgen dat hun spruiten niet naar bepaalde websites kunnen surfen. Uiteraard moet de software eerst duidelijk gemaakt worden welke sites verboden terrein zijn. Daarvoor wordt beroep gedaan op een lijst die afkomstig is van AAP, de American Academy of Pediatrics en die ingedeeld is naar de leeftijd van het kind. De ouder kan die instellingen verder verfijnen.
De activiteitsrapporten zullen dan weer gedetailleerde informatie bevatten over de sites die de verschillende gezinsleden bezoeken. En met de Contact List beheerstools kan de ouder ervoor zorgen dat de toegang tot de persoonlijke pagina van het kind, zoals een blog of een sociaal netwerk, beperkt wordt: enkel vertrouwde personen mogen die site bezoeken. Bovendien kan pa of ma bepalen wie het kind mag contacteren via de communicatietools van Windows Live, zoals Messenger en Mail.
Het is de bedoeling dat er binnenkort plaatselijke versies uitkomen van deze tools; want uiteraard zullen de kinderen hier in BelgiŽ naar andere sites gaan dan de kindjes in de VS of, pakweg, AustraliŽ.
http://ideas.live.com/programpage.aspx?versionId=a78d3383-8c23-4b95-a56c-b9967270629e
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Releases_Family_Safety_Filter/1156966187

GEDAAN MET DE RUST OP VLIEGTUIGEN VAN RYANAIR!
Mobieltjes die te pas en te onpas bellen - het is een ware pest. Nergens zit u nog gerust, niet in de bioscoop, niet in het restaurant, altijd is er wel een gsm die belt. En dan begint de beller nog luidkeels een gesprek te voeren ook, goed om de hele sfeer van de film of het intieme dineetje te bederven.
Er was echter een uitzondering op die gsm-tirannie: het vliegtuig. Want daar was het verboden om te bellen en was het lekker rustig: geen vervelende beltoontjes, geen te luid gevoerde gesprekken. Wij zeggen wel degelijk "was", want aan die rust lijkt een einde te komen. Het bedrijf OnAir heeft deze week bekend gemaakt dat het een akkoord afgesloten heeft met vliegtuigmaatschappij RyanAir en dat het alle Boeing 737's van dit bedrijf mag gaan uitrusten met een systeem om mobiel te bellen. Dat bestaat uit een antenne in het plafond van het vliegtuig, de "pico cell". Die maakt gebruik van de GSM standaard en stuurt het verkeer door naar een satelliet van Immarsat en dan naar het landnetwerk van Monaco Telecom.
Vanaf midden 2007 zou de dienst operatief zijn; u zou dan in zo'n vliegtuig sms-berichten kunnen versturen en kunnen bellen. Push e-mail diensten zoals BlackBerry zouden ook werken. Andere luchtvaartmaatschappijen waaronder Air France zouden eveneens overwegen om de dienst van OnAir in hun vliegtuigen aan te bieden.
http://www.betanews.com/article/RyanAir_to_Offer_InFlight_Mobile_Use/1156962370
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LOGITECH BRENGT GEMOTORISEERDE MUIS UIT
Toen wij dit berichtje lazen, fronsten wij toch even de wenkbrauwen: een gemotoriseerde muis, waar is dat goed voor? Tja, blijkbaar hebben wij er nog niet bij stilgestaan, maar als er een groot document te lezen valt, dan kan zo'n gemotoriseerde muis wel handig zijn.
Bijvoorbeeld als u een Excel spreadsheet inlaadt van 10.000 lijnen. Als uw gewone muis schoenen droeg, dan zou haar tong al snel op die schoenen hangen als zij al die 10.000 lijnen moest doorlopen. De gemotoriseerde muis doet er echter slechts 7 seconden over, tegenover 7 minuten die een gewone internaut, die het wieltje van de muis bedient, erover zou doen.
Prijzig is het beestje wel: het kost maar liefst 100 dollar. Of het ook gewone kaas eet, of enkel kaas op een gouden schoteltje, is niet geweten...
http://www.techweb.com/showArticle.jhtml?articleID=192300030

===> Nagekomen reactie van medewerker Dave:
Hilde, ik weet niet of dit bij elke moderne pc het geval is (windows XP en logitechmuis met scrollwiel hier), maar als ik mijn scrolwiel indruk dan kan je ook sneller bladeren, zelfs schuin waar mogelijk. Of dit kan in 7 seconden weet ik wel niet, want een document met 10.000 lijnen heb ik niet echt ;).

PLAYFORSURE KOPIEERBEVEILIGING GEKRAAKT
Om multimediabestanden te beschermen tegen ongeoorloofd kopiŽren, heeft Microsoft de PlayForSure software bedacht: die moet ervoor zorgen dat u geen illegale kopietjes kan maken van Windows Media bestanden (WMA).
Dit weekend kwam echter het bericht dat deze kopieerbeveiliging gekraakt is: een programma dat FairUse4WM heet, zou de kopieerbeveiliging kunnen omzeilen.
Volgens Engadget zou het systeem aldus werken: normalerwijze bieden muzieksites zoals Napster en Yahoo Music abonnementen waarbij u zoveel muziek downloadt als u zelf wil, mits het betalen van een maandelijks bedrag (enkel beschikbaar in de VS). Zegt u uw abonnement op, dan zal u de muziekbestanden niet meer kunnen afspelen. Dit progje, de FairUse4WM, ontdoet die gedownloade bestanden echter van hun kopieerbeveiliging en u kan ze dan ook nog altijd afspelen, zelfs wanneer het abonnement bij Napster of Yahoo Music stopgezet werd. Of het een en ander legaal is, daar hebben wij onze twijfels bij...
http://www.engadget.com/2006/08/25/fairuse4wm-strips-windows-media-drm/
http://it.slashdot.org/it/06/08/28/1518205.shtml
http://fileforum.betanews.com/detail/FairUse4WM/1156529648/1

USB BLIKJES KOELER: COOL!
Er zijn heel wat kleine apparaatjes die u tegenwoordig kan aansluiten op de USB poort. Sommige heel stom gevonden, ander slim. Tot welke categorie dit ding behoort, dat mag u zelf beslissen.
Het gaat om een minikoelkastje voor blikjes. De fabrikant belooft dat er geen freon of chemicaliŽn gebruikt zijn.
Als u de foto bekijkt, zal u zien dat het eerder een klein plaatje is, zoals een elektrisch kookvuurtje, maar dan met omgekeerde werking. Nu, echt denderend kan u de werking van het toestel niet noemen. Als zelfs de fabrikant zegt dat een blikje slechts voor 1/3 koel gehouden kan worden en dat het eigenlijk eerst al koel moet zijn, wil het verder koel gehouden worden, dan weet u het wel.
Maar voor wie graag de geek uithangt, is het natuurlijk leuk spul.
http://www.coolitsystems.com/

COMMODORE BRENGT EIGEN ENTERTAINMENT CENTER UIT: GRAVE
Huh? Commodore bestaat nog en ligt niet begraven op het olifantenkerkhof van de computerindustrie? Neen hoor, het oudje doet dapper mee en wil zelfs opnieuw een voortrekkersrol gaan spelen.
Deze week kondigde Commodore International Corporation aan dat het de Grave (tm) uitbrengt, een gamma elektronica toestellen voor persoonlijk entertainment, zowel thuis als onderweg. Als eersten komen de Pocket Multimedia Player aan de beurt en de Home Media Box. Het grote publiek zal met hen kennis kunnen maken op de IFA beurs in Berlijn, die dit weekend van start gaat.
Rond deze toestellen is ook een online wereld gecreŽerd, waar muziek, video's, spelletjes, tv- en radioprogramma's te vinden zijn.
Nu moeten wij eerlijk zijn: het persbericht heeft ons wel een beetje verrast. Voor ons was Commodore inderdaad antiek en, noem ons onwetend, maar wij wisten echt niet dat Commodore nog tot de levenden behoorde. Maar het doet ons plezier dat het ouwertje "alive and kicking" is. Alhoewel de CommodoreWorld, buiten de spelletjes, niet echt levendig is...
http://www.commodoreworld.com/

MOTION DSP GEBRUIKT MILITAIRE TECHNIEK OM KWALITEIT VIDEO TE VERBETEREN
Videobeelden, genomen met camera's in mobieltjes, zijn vaak van erbarmelijke kwaliteit. Maar daar is nu een oplossing voor: het startend bedrijfje MotionDSP heeft een simpele web interface ontwikkeld die deze lage kwaliteit merkelijk kan verbeteren.
De technologie is eigenlijk ontwikkeld in het leger; Motion DP is namelijk een door het Amerikaanse leger gesponsord project. Begin verleden jaar begon een van de voornaamste onderzoekers van het project, professor Peyman Milanfar, voor zichzelf en hij stichtte samen met anderen Motion DSP.
Hoe de techniek werkt, wordt in het artikel bij TechCrunch uitgelegd, met voorbeelden en al. Het principe is simpel: verschillende frames van een video worden vergeleken, om zo verloren gegane pixels van een frame te vervangen.
Nog dit jaar zou de dienst beschikbaar zijn voor het grote publiek. Dan zou u een video kunnen uploaden en dan de verbeterde versie kunnen downloaden - en dat alles gratis.
http://www.techcrunch.com/2006/08/31/startup-uses-military-tech-to-fix-low-res-video/
http://www.motiondsp.com/
http://www.motiondsp.com/OnlineVideoDemos2.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De antivirusbedrijven zijn woest op de Amerikaanse organisatie voor consumenten omdat ze 5.500 ontwikkelden om de virusscanners te testen. De bedrijven beweren zelf dat er al genoeg virussen in omloop zijn en het niet nodig is om er zelf nog te ontwikkelen.
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_252618.html?wt.bron=homeArt12

*** U weze gewaarschuwd: er zijn weer twee nieuwe phishing / virus mails die de ronde doen. De ene beweert dat u een iPod gewonnen hebt, de ander dat U een patch van Microsoft moet installeren.

*** Internet-goeroe Michael Robertson gelooft dat "digital lockers", elektronische kastjes, de toekomst zijn; hierbij slaat u uw muziek op een gespecialiseerde server op, en kan u die van eender welke computer oproepen. Hij startte MP3tunes.com waar u tot 1.000 songs kan opslaan. Robertson is de man achter MP3.com

*** eBay en Amazon krijgen klachten over de manier waarop het de privacy van zijn klanten behandelt.

*** En wat denkt u van een fietshelm, die niet alleen muziek kan afspelen, uw gsm bevat, u waarschuwt voor kuilen in de weg voor u?

*** YouTube heeft 45 terrabyte opslagruimte, dat staat gelijk aan 5.000 desktops. half miljoen mensen maken dingen, een veelvoud daarvan bekijken ze.

*** Fabrikanten van draadloze routers en andere apparatuur moeten voortaan op de verpakking een waarschuwing zetten over de onveiligheid van open verbindingen.


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWEIRD AL YANKOVIC - DON'T DOWNLOAD THIS SONG
[persiflage] Deze zanger kennen wij al lange - hij wordt regelmatig gedraaid in de podcast van Jake Waters "Freakin' Funny Music". Hij maakt erg grappige songs en u moet dus echt wel naar de teksten luisteren.
http://music.download.com/weirdalyankovic

LIGHT OF THE RIVER - AMIR'S NIGUN
[wereldmuziek] Een trio uit IsraŽl, dat bekende joodse songs brengt naast nieuwe muziek. Centraal in de muziek staat een eenvoudig snaarinstrument, de boezoeki.
http://music.download.com/lightoftheriver

YERBA BUENA - ISLAND BLUES
[wereldmuziek] Afro-Cubaans, erg goofy. Deze song, en een vijftal andere, is enkel in streaming te beluisteren.
http://music.download.com/yerbabuena

CARL PETERSON - LOCH LOMOND
[Wereldmuziek - Schotland] In de zachte stem van deze man kan u haast de heide horen en in zijn akoestische gitaar de winden van de Highlands. Een traditionele song, de deze, die op een tamelijk ouderwetse manier ten gehore gebracht wordt - maar daarom niet minder mooi.
http://music.download.com/carlpeterson

CELTIC SHORES - SHE'S LIKE A SWALLOW
[wereldmuziek] Traditionele muziek uit Ierland. Mogelijk hebben wij deze song al eens besproken - hij behoort tot onze favorieten. Erg simpel, een stem en een fluit, maar zo zuiver en ontroerend.
http://music.download.com/celticshores


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wetten zijn alleen van nut in de gemakkelijkste gevallen.
In de moeilijke gevallen geldt de wet van de sterkste.
Piet Grijs, Nederlands columnist
De nieuwe oogstDIGG GAMES: ALLE SPELLETJES OP EEN RIJ
Geeks houden van spelletjes, daar valt niet naast te kijken. En het is dus ook logisch dat er op een sociale bookmarkingsite zoals Digg heel wat spelletjes de revue passeren. Op deze site vindt u een verzameling van die spelletjes; het gaat om Flashspelletjes, die u online kan spelen.
[Taal: Engels]
http://www.games1.org/

ZOHO PROJECTS: ONLINE SAMENWERKEN AAN EEN PROJECT

Een Web 2.0 website, ideaal voor wanneer u met verschillende personen aan een project wil werken. U kan taken toekennen aan verschillende personen, deadlines aangeven, die taken op kalenders zien, maar ook afspraken en ontmoetingen op de kalender zetten, commentaar posten in een forum enz. De dienst is momenteel gratis.
[Taal: Engels]
http://zohoprojects.com/jsp/home.jsp

DE 20 STOMSTE "AS SEEN ON TV" PRODUCTEN
Er zijn heel wat uitvindingen en bij sommige moet u toch wel hard lachen. Andere lijken interessant als u de demo ervan ziet op tv, maar als u dat ding dan zelf in handen krijgt, dan blijkt het nut ervan heel wat minder te zijn.
Deze site verzamelde enkele van deze producten die op tv gepromoot werden, maar eigenlijk volkomen zinloos of zelfs belachelijk zijn. Wat dacht u van de AromaTrim, waarbij u door aan het product te snuiven, afvalt? De badminton racket waarmee u vliegen kan doodmeppen?
[Taal: Engels]
http://shiveredsky.blogspot.com/2006/08/top-ten-stupidest-as-seen-on-tv.html

INTERACTIVE NARRATIVES: EEN PLAATJE MET EEN PRAATJE
Een erg knappe site waar u geïllustreerde verhalen vindt, lang of kort. Een mengeling van kunst en journalistiek. Zo waren wij erg onder de indruk van het "Jazz Scenes", een diashow met muziek van het Rochester International Jazz festival, of Journey to the Border, een webumentaire met heel knappe foto's. Opnieuw een aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.interactivenarratives.org/

FREE FLASH TOYS: SMUK UW WEBSITE OP MET WAT FLASH

Op deze site kan u zelf heel wat leuke dingen maken in Flash, die een website kunnen opfleuren. U kiest een speelgoedje, tikt de benodigde tekst in of geeft uw eigen instellingen mee en u krijgt de code die u op uw website moet zetten. Have fun!
[Taal: Engels]
http://www.freeflashtoys.com//textflash.html

GRATIS GELUIDSEFFECTEN: LAAT VAN U HOREN
Op zoek naar een effectje voor op uw website? Applaus, een explosie, een miauw, het geronk van een auto? Deze site verzamelde links naar websites waar u geluidseffecten vindt, die u gratis mag gebruiken (voor niet-commerciŽle doeleinden).
[Taal: Engels]
http://www.stonewashed.net/sfx.html

WE LOVE YOU, WEBMASTERS: TIPS VAN GOOGLE
Dit artikel op het officiŽle Google blog vermeldt in één ruk alle tools die Google voor de webmaster uitgebracht heeft, o.a. een uitleg over hoe Google sites afkruipt en indexeert, hoe u een sitemap kan maken voor Google waar in u vertelt welke subpagina's van de site gevolgd moeten worden en niet, enz. Verplichte lectuur voor de webmaster!
[Taal: Engels]
http://googleblog.blogspot.com/2006/08/we-love-you-webmasters_24.html

COMPUTERWOORDENBOEK: WIJ ZOEKEN HET EVEN OP!
Een gratis (Engelstalig) online woordenboek, dat gespecialiseerd is in computertermen en uitdrukkingen. Bij elk woord krijgt u bovendien een link naar een zoekopdracht voor dit woord bij Wikipedia, OneLook en Google.
[Taal: Engels]
http://foldoc.org

GOOGLE ZEITGEIST: WAT HOUDT DE MENSEN BEZIG?
Wil u weten wat mensen bezig houdt, dan moet u enkel maar kijken welke trefwoorden zij invullen bij zoekmachines. Google Zeitgeist maakt het gemakkelijk om die trends te volgen. Zo staan deze week bijvoorbeeld de "Dell Battery Recall" bovenaan, naast "JonBenet Ramsey", het kleine schoonheidskoninginnetje dat vermoord terug gevonden werd, naast PGA, het golfkampioenschap. De tweede link voert u naar een pagina met daarop de top trefwoorden van enkele landen; BelgiŽ is daar niet bij, maar Nederland wel. Daar heerst nog de reismicrobe, want bovenaan staat Routeplanner als trefwoord.
[Taal: Engels]
http://www.google.com/press/zeitgeist.html
http://www.google.com/press/intl-zeitgeist.html

HERSENBREKERS: HOU HET BREIN JONG
Net zoals u de aftakeling van uw lijf alleen maar kan afremmen (niet stoppen, helaas!) door het regelmatig te trainen, moet ook uw brein onderhouden worden. Deze site bevat een hele reeks spelletjes om uw hersencellen in goede conditie te houden! (Bron: Wim W)
[Taal: engels]
http://www.gamesforthebrain.com/

TANGRAM HOUSE: DE OUDSTE CHINESE PUZZEL
Met enkele basisvormen moet u een voorbeeld kunnen namaken - de afbeelding van een vogel, of een slang, enz. Een van de oudste puzzels ter wereld, maar nog altijd een hersenbreker.
[Taal: Engels]
http://games.ztor.com/tang/

5NAK: DE WEBSITE VAN EEN KUNSTENAAR
Wie grafisch sterk is, is echt een hele kunstenaar. Kijk nu maar naar deze man: wonend in Rusland, maakt hij covers van cd, tekeningen, logo's en ontwerpen. Hij stelt zich voor op een heel mooie website, prachtig gewoon, waar u uren kan blijven kijken naar de verschillende dingen die hij al gemaakt heeft.
[Taal: Engels]
http://www.5nak.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : POPULAR PHOTOGRAPHY
De website bij het in Amerika heel populaire fototijdschrift. U vindt er reviews van fototoestellen, galerijen met foto's, wedstrijden en ook interessante "how to"-s. Er zijn zelfs podcasts te vinden.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.popphoto.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : S.M.A.R.T. (GAME)
U zit aan het commando van een ruimtetuig dat er voor moet zorgen dat er geen space-monkeys meegenomen worden door allerlei robotachtige creaties. Spel is 2.2Mb groot.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.xgenstudios.com/play/smart

VRIJDAG FILMDAG : MONSTER HOUSE
OfficiŽle website van deze animatiefilm met de stemmen van Mitchel Musso, Maggie Gyllenhaal en Steve Buscemi voor de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 23 augustus 2006
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.sonypictures.net/movies/monsterhouse/
http://imdb.com/title/tt0385880/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html) [Filover]

- ZOË VAN GASTEL
Ze werd na haar deelname aan Miss BelgiŽ o.a. bekend als assistente in het Rad van Fortuin.
http://www.zoevangastel.be

- CORINNE BAILEY RAE
Haar eerste album verkoopt bij ons vrij goed. De BBC noemt haar het beste nieuw talent van 2006.
http://www.corinnebaileyrae.net/

- ASHANTI
OfficiŽle website van deze Amerikaanse zangeres.
http://www.ashantithisisme.com/

- MARY J. BLIGE
Deze zangeres scoort momenteel samen met U2 met het nummer "One".
http://www.mjblige.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
- Commodore gooit de wereld open: Mediacenters-pc's verzamelen muziek, foto's , filmpjes en andere bestanden in een centraal scherm.
http://www.ad.nl/multi-media/article592601.ece
- Geen camera meer nodig: Steeds meer mobieltjes hebben een fotocamera ingebouwd. Er zijn nu modellen waarbij een aparte camera overbodig is.
http://www.ad.nl/multi-media/article584607.ece
- Nederlander 'gamer van het jaar': Manuel Schenkhuizen is uitgeroepen tot eSporter van het jaar.
http://www.ad.nl/multi-media/article577033.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Gratis download Caesar IV: de vierde versie van de city-builder Caesar komt eind september uit. Het is al mogelijk een demoversie te downloaden.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15884
- Datum in de systeembalk: Een nuttig programma hoeft niet groot te zijn. Dat bewijst DateInTray. Dit kleine stukje software zorgt ervoor dat de datum in je systeembalk te zien is.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15761
- Gratis TV-viewer / videorecorder: AVS TV Box is een aanrader voor iedereen die televisie kan ontvangen via zijn computer of op een andere manier met videobeelden werkt.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15666
http://digitaal.fan.tv

*** ELEKTRO.BE
- MIO-P350: lichtgewicht PDA met ingebouwde gps-antenne
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=08/2006&newsid=3982
- Sandisk: SD geheugenkaart van 2 GB
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=08/2006&newsid=3998
- Sandisk: beveilig uw gegevens met een vingerafdruk
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=08/2006&newsid=3997
http://www.elektro.be

*** COMPUTER WORLD
- Spyware-infecties op computers terug op piekniveau van 2004
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15360&style=34360
- Plasma-TV: schermen nemen even pauze
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15233&style=34360
- AllPeers extensie: bestanden ruilen met een beperkt groepje
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15346&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** DIGIMEDIA
- Microsoft test concurrent voor AdSense
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3425
- Het Benelux-Merkenbureau is dood, leve het BBIE
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3427
- 500 euro voor een geslaagd sollicitatiegesprek
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3423
http://www.digimedia.be/

*** SPEEDZONE
- Film & TV: Saw III - Jigsaw is back!
http://www.speedzone.be/artikel/1227_saw_iii__jigsaw_is_back.html
- Muziek: OK Go: Here it goes again
http://www.speedzone.be/artikel/1226_ok_go__here_it_goes_again.html
- Muziek: Justin Tumberlake - SexyBack
http://www.speedzone.be/artikel/1225_justin_timberlake__sexyback.html
http://www.speedzone.be

*** THE INQUIRER
- Open wireless FON routers in BelgiŽ
http://be.theinquirer.net/2006/08/open_wireless_fon_routers_in_b.html
- 56 miljoen pagina's uit het .be domein weggegoogled
http://be.theinquirer.net/2006/08/56_miljoen_paginas_uit_het_be.html
- Lekker lekker: Windows Media gekraakt
http://be.theinquirer.net/2006/08/lekker_lekker_windows_media_ge.html
http://be.theinquirer.net/

*** TWEAKERS NET
- Tweakers.net Best Buy Guide: editie september 2006
http://tweakers.net/reviews/643
- Rusland pakt internetpiraterij aan wegens WTO-lidmaatschap
http://tweakers.net/nieuws/44227/Rusland-pakt-internetpiraterij-aan-wegens-WTO-lidmaatschap.html
- Berners-Lee probeert 'Web 2.0'-enthousiasme te dimmen
http://tweakers.net/nieuws/44223/Berners-Lee-probeert-Web-2.0-enthousiasme-te-dimmen.html
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Gehucht van de gemeente Zedelgem, in de Belgische provincie West-Vlaanderen - http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Leeuw
* Voormalig Algerijns voetballer - http://nl.wikipedia.org/wiki/Djamel_Zidane
* Amerikaanse show, gepresenteerd en geproduceerd door Oprah Winfrey - http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Oprah_Winfrey_Show
* Turn-based strategy spel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Heroes_of_Might_and_Magic_I
* Hogepriester in de Joodse tempel in Jeruzalem van 47 na Chr. tot 58 of 59 na Chr - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ananias_ben_Nebede%C3%BCs
* Delftse glasschilder die bekend werd als wederdoper en ketter - http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Joris
* Gouvernement (goebernija) van het Russische Rijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouvernement_Perm
* Variant van het vogelgriepvirus - http://nl.wikipedia.org/wiki/H5N2
* Monument dat zich ongeveer 30 kilometer ten noorden van Verdun bevindt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Memorial_de_Montfaucon
* Amerikaanse animatiestudio die vooral animatiefilms maakt - http://nl.wikipedia.org/wiki/DreamWorks_Animation
* Nederlands sociaal geograaf - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chris_van_Paassen

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Tropische storm Ernesto - http://nl.wikipedia.org/wiki/Atlantisch_orkaanseizoen_2006#Orkaan_Ernesto
* Pluto is niet langer een planeet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Pluto_%28dwergplaneet%29

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Londen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Londen

Wikiraadsel: Wat is de noordelijkste hoofdstad van de wereld? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060831

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautWERKEN MET GMAIL 14: ZOEKWOORDEN MARKEREN
Wanneer u uw mail bij Gmail doorzoekt op een trefwoord, dan krijgt u een lijstje terug met alle mails en conversaties waarin dit trefwoord voorkomt.
Klikt u zo'n mail aan, dan kan u die lezen en zal u bemerken dat het trefwoord in de mail gemarkeerd is. Stoort deze markering u, dan kan u die verwijderen: klik daarvoor in de rechterkolom op "Turn off highlighting".

WERKEN MET GMAIL 15: BIJLAGEN BEKIJKEN OF DOWNLOADEN
Wanneer u een bijlage ontvangt in uw Gmail die een afbeelding bevat, dan krijgt u twee links voor die bijlage. De ene is de naam van het bestand, de andere link zegt "Download".
Wanneer u op de naam van de bijlage klikt, dan wordt er een nieuw venster geopend in uw browser, met daarin de afbeelding. Klikt u echter op de Download link, dan zal de afbeelding naar uw eigen computer gedownload worden.
Bij andere afbeeldingen telt deze handigheid niet - u kan enkel het bestand naar uw computer downloaden.

WERKEN MET GMAIL 16: CONTACTEN IMPORTEREN
Wist u dat u ook de contacten uit het adresboekje op uw eigen computer kan importeren bij Gmail? Dat lukt voor zowel webmail als Yahoo!, Orkut, maar ook voor mailprogramma's op uw eigen computer zoals Outlook en eender welke andere mailclient waarbij u een adresboekje kan exporteren als een CSV, een "comma separated value". Misschien moet u zelf wel dit CSV bestand nog wat bewerken, want het adresboekje van Gmail bevat enkel de velden "naam", "emailadres" en "notes".
Om het hele adresboekje van elders te importeren, klikt u eerst Contacts aan. Dit opent een nieuw venster en rechts bovenaan vindt u "import".

WERKEN MET GMAIL 16: WAT MOET IK NOG LEZEN?
Wil u een helder overzicht van alle mails die u nog niet gelezen hebt? Dat kan.
Wanneer u Labels geactiveerd hebt en de ongelezen boodschappen in het archief hebt staan, dan moet u enkel nog maar een Gmail label maken met de naam "Unread". Nu zal u alle ongelezen boodschappen zien staan in die folder. En bovendien ziet u meteen het aantal ongelezen boodschappen in de Label lijst.

EXTENSIES: ALTIJD HANDIG OM TE WETEN WAAR IETS VANDAAN KOMT
Meestal is het wel duidelijk waar een extensie voor staat.
Een doc-bestand bijvoorbeeld voor een document en een txt-bestand voor tekst.
Maar sommige extensies zijn wat lastiger te determineren.
Op deze site wordt een behoorlijk groot overzicht gegeven. (Bron: Sjeef)
http://www.filext.com/

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes


En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...UNDERCOVERXP: DRUK EEN COVER VOOR UW CD

WinXP - freeware
Een progje om een mooie cover te maken voor een cd: u kan zelf een afbeelding kiezen voor de cover vooraan, achteraan, de inlegblaadjes voor uw cd, maar ook voor DVD doosjes of Playstation covers. (Bron: Wim W)
http://jump.to/undercoverxp

NASA WORLD WIND
Win2000/XP - 1 Ghz processor of hoger - freeware - 60 MB
Na het downloaden van dit progje kan u vanop satelliethoogte inzoomen op eender welke plaats op aarde. Het progje maakt gebruik van verschillende databronnen, die ook historische gegevens bevatten over stormen, branden, overstromingen enz. En ook beelden van de moon zijn beschikbaar. Het progje lijkt erg op Google Earth, maar heeft naar verluidt een grotere schat van gegevens. Google Earth is echter gemakkelijker te bedienen. (Bron: Wim W)
http://worldwind.arc.nasa.gov/

SERVIWIN

Win2000/NT/XP - 38k - freeware
Dit progje vertoont een lijst met daarop alle geïnstalleerde drivers en diensten, samen met hun status, het type startup, de versie van het bestand en andere nuttige info.
En indien u dit wenst, kan het progje een rapport genereren in HTML-vorm voor alle services en drivers.
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=110241

HIDDEN EXPEDITION: TITANIC
Gratis probeerversie
Op 14 april 1912 ging het prachtige schip Titanic de dieperik in, nadat het tegen een ijsberg botste. In dit spel mag u het wrak ervan gaan verkennen en antieke objecten verzamelen. U krijgt 14 duikmissies om 17 locaties te verkennen en op zoek te gaan naar verborgen tips, die u uiteindelijk moeten leiden naar de ultieme schat: de kroonjuwelen!
http://www.fileoftheday.com/download/HiddenExpeditionTitanicSetup.exe

SPYWARE TERMINATOR
Win2000/XP - 2,2 MB - freeware
Een progje om adware en spyware op uw pc op te sporen; het biedt u bovendien real time bescherming, om te verhinderen dat zulke badware nog op uw pc kan doordringen.
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20060824_spyware_terminator_v150718.phtml

DIVX PLAYER VOOR WINDOWS
WIn2000/XP - freeware
Deze player kan alle DivX video afspelen en bovendien kan u films branden naar een disk. Versie 6.3 is zopas uit. (Bron: Wim W)
http://www.divx.com/divx/windows/player/?nl0806=winplayer

AVIRA UNERASE: VIS GEWISTE GEGEVENS WEER OP
Win98/2000/ME/XP - 360k - freeware
Het zal u allicht ook al eens gebeurd zijn dat u per vergissing iets wist op de computer en daarna zelfs de prullenmand had leeggekieperd. Met dit progje kan u deze gegevens terug opvissen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21671739.html?tid1=9232&tid2=0

PHILIPS PLATFORM4 PLAYER: GSM GEGEVENS NAAR DE PC
Win98/ME/2000/XP - Symbian OS - 4,9 MB - freeware
Een progje voor de bezitters van een Philips-mobieltje: met deze tool kan u beltoontjes, MP4 video's, AAC en CELP gegevens weergeven op uw pc.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21670597.html?tid1=9232&tid2=0

VRIJDAG MACDAG: PAX GALAXIA
Mac OS X - 1,7 MB - shareware
Een strategiespelletje. Uw videokaart wordt hier niet tot zijn uiterste getest, maar toch is het spel razend spannend. U moet uw ruimteschepen over het speelveld verdelen en het opnemen in real time tegen twee tegenstanders.
http://www.download.com/Pax-Galaxia/3000-2299_4-10572617.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: SYNCVUE MEDIA SYNCHRONIZER
Mac OS X 10.39, 2,06 MB - shareware
Een niet echt goedkoop progje (368 $ om aan te kopen!), dat willen we toch wel even vooraf zeggen. Maar u kan het gratis uittesten. Met dit progje kan u, met gebruik van Skype als communicatieprotocol, met verschillende mensen uit de hele wereld samen multimediabestanden bekijken, erover praten, of notities bij maken.
http://www.download.com/syncVUE-Media-Synchronizer/3000-2200_4-10547680.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij kijken uit naar uw reacties!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Belgische wetten:
geef mij één maas en je vindt het hele net niet meer.
Jos van Hatert, Nederlands schrijver