Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 31/8/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 463 van 26/8/2006
Gegroet lezers,

De grote dag komt eraan: op 1 september gaat de nieuwe website van NeTTies van start - behoudens aardbevingen, vloedgolven en andere calamiteiten uiteraard. U zal dan op het vertrouwde adres een aankondiging vinden die u wijst op de voornaamste nieuwigheden - voor het geval u die zelf al niet ontdekt zou hebben.

En enkele dagen later zal dan de eerste nieuwsbrief verstuurd worden met het nieuwe systeem. Eerst de dagelijkse nieuwsbrief, en daarna de wekelijkse. Wij zijn nu druk bezig om alle abonnementen over te zetten naar het nieuwe systeem, en doen, als voorbereiding daarvan, een controle van heel wat e-mailadressen. Bij onze elektronische postbode hant de tong ondertussen al op zijn schoenen, want hij heeft het druk gehad de laatste dagen.

Nog even geduld dus, vooraleer u het moois kan bewonderen dat het team van Webdynamics voor ons ineengebokst heeft. Wij kijken alvast uit naar uw reactie!

Ondertussen heeft u natuurlijk weer een dik nummer vol nieuwtjes en tips in handen. Wij danken nogmaals al onze medewerkers voor hun trouwe bijdragen: zij zijn het die dit allemaal mogelijk maken.

Bij leven en welzijn tot volgende week, in ons nieuwe kleedje!

Hilde

P.S. Luistert u in onze rubriek "Oor" vooral naar Vienna Teng, Natalie Walker en Johny Cash. Aanraders die ons hart gestolen hebben!Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE'S WRITELY NU OPEN VOOR HET GROTE PUBLIEK

Sinds enkele dagen is de online tekstverwerker Writely, die Google einde maart aangekocht had, open voor het grote publiek. Na de aankoop was Writely enkel nog open voor de oude abonnees, in afwachting van de migratie van deze dienst naar de eigen servers van Google.
Zo'n dienst als Writely is natuurlijk wel handig als u onderweg bent, niet op uw eigen werkplek zit en geen eigen tekstverwerker ter beschikking hebt. Of om zo maar gauw gauw een tekstje te bewerken. Voor het echte werk zullen de meeste mensen echter nog altijd beroep doen op hun eigen vertrouwde tekstverwerker, Word of andere.
Waar Writely echter wél goed in is, is online collaboratie: u kan samen met anderen aan één en hetzelfde document werken en dat in real time. Van het document wordt elke 10 seconden een back-up gemaakt op de servers van Google, zodat het wel snor zit mocht er iets fout gaan.
http://www.writely.com/

LET OP MET UW OUDE HARDE SCHIJF!
Maar al te vaak worden oude computers gedumpt terwijl er nog allerlei vertrouwelijke gegevens op de harde schijf staan. U weet hoe het gaat: u koopt een nieuwe computer, houdt de oude nog even bij, "voor het geval dat" en na een tijdje begint die ferm in de weg te staan, dus brengt u het oude bakje naar een containerpark. U vergeet echter wel dat er nog wel wat gegevens op de harde schijf staan - en zelfs als u die gewist hebt: zijn die gegevens dan ook definitief verdwenen?
Ach, wie interesseert zich nu voor mijn gegevens, schokschoudert u? Daar zou u wel eens kunnen van verschieten. Een onderzoek van de BBC bracht namelijk aan het licht dat er een heuse filière bestaat, van Nigeriaanse fraudeurs, die oude computers opkopen en de vertrouwelijke gegevens daarop opsporen. Het gaat in het artikel van de BBC wel om computers van Britse bedrijven, maar het mag ook u aanzetten tot een beetje meer voorzichtigheid.
BBC kwam bijvoorbeeld tot de vaststelling dat de gegevens van duizenden Britten te koop waren in Afrika, voor slechts 30 euro per stuk. Een andere studie, uitgevoerd door het MIT, kwam tot dezelfde conclusie: maar al te vaak worden persoonlijke gegevens achtergelaten op gedumpte computers. Zo vonden de onderzoekers op een bepaalde harde schijf een lijstje met alle Amerikaanse veteranen die aan aids lijden of geestelijke gezondheidsprobleem hebben, plus het nummer van hun kredietkaart. Angstwekkend, niet?
Wat de verschillende studies verder nog aan het licht brachten, is dat het erg moeilijk is om gegevens definitief te wissen met de middelen die momenteel in de handel zijn. Een grote magneet zou nog het meest probate middel zijn...
http://solutions.journaldunet.com/0608/060817-bbc-recyclage-dd.shtml

ZUNE PLAYER KRIJGT VIDEO'S VAN EMI MEE
Zoals u weet, moet de nieuwe draagbare player die Microsoft binnenkort zou uitbrengen, de Zune, volgens waarnemers de iPod killer worden. Maar wil hij daarin slagen, dan moet hij iets meer bieden, iets anders dan wat de iPod nu heeft.
Bij Microsoft hebben ze dat blijkbaar ook begrepen. De softwaregigant heeft namelijk een overeenkomst afgesloten met platenlabel EMI: de Zune zal verkocht worden met meteen daarop een pak muziekvideo's van artiesten uit de EMI stal. Volgens bronnen zou Microsoft ook nog in onderhandeling zijn met andere platenlabels, zoals Universal.
Het is slim bekeken van Microsoft. Want dat is iets wat de iPod niet doet: content al aan boord hebben. Er is dan wel een speciale U2 iPod, die bevat geen enkele song van de beroemde band: bij aankoop krijgt u enkel een tegoed bon om muziek gratis te downloaden...
http://www.betanews.com/article/EMI_Signs_Video_Deal_for_Microsoft_Zune/1155916176

MUZIEKINDUSTRIE WIL DAT GITARISTEN STOPPEN MET RUILEN VAN BLADMUZIEK
Wie had ooit gedacht dat de muziekindustrie, in haar strijd voor de bescherming van auteursrechten, zich ook zou richten tégen de muzikanten? Nochtans is dat wat er zich de laatste maanden aan het afspelen is.
Het gaat met name om gitaarspelers, liefhebbers en pro's, die via het internet bladmuziek met elkaar uitwisselen met daarop de handzettingen voor de akkoorden. Gitaristen die via deze sites, die "tab sites" genoemd worden, tips met elkaar uitwisselen over hoe best songs te spelen zoals "Knockin' on Heaven's Door", of "Highway to Hell" overtreden volgens de muziekindustrie de regels op de copyright: zij zouden de belangen schaden van de muziekuitgevers, vertegenwoordigd door de Music Publishers' Association en de National Music Publishers' Association. Zij richten hun pijlen op sites zoals Olga.net, GuitarTabs.com en MyGuitarTabs.com, maar ook discussiegroepen zoals alt.guitar.tab of rec.music.makers.guitar.tablature.
Inzet is uiteraard geld, namelijk de royalties die zowel de componisten als de uitgevers opstrijken telkens iemand bladmuziek of een gitaarboek koopt. Tot hiertoe zijn de muziekuitgevers er al in geslaagd om verschillende sites te laten sluiten, of hen te dwingen alle bladmuziek te verwijderen. Wat er alleen maar toe geleid heeft dat de bezoekers van die site hun heil zochten bij andere sites die (nog) niet gesloten zijn.
De tab-sites verdedigen zich: zij zijn enkel een doorgeefluik voor een online discussie over gitaartechnieken. Bovendien hebben duizenden mensen leren gitaar spelen juist dankzij die sites en worden zij potentiŽle klanten voor commercieel uitgegeven bladmuziek.
Een interessante discussie, waarvan het laatste woord duidelijk nog niet gezegd is. Bij The New York Times vindt u een interessant achtergrondverhaal over deze probleemstelling.
http://www.nytimes.com/2006/08/21/technology/21ecom.html?ex=1313812800&en=ea101e9e884ddd86&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss

BULLSHITR: DE BOOG MOET NIET ALTIJD GESPANNEN STAAN
Er zijn heel wat startende bedrijfjes en websites en soms krab je je toch in het haar: wat is hier in 's hemelsnaam de bedoeling van? En nochtans zijn er sommige van die sites en bedrijven die wel degelijk geld ophalen van investeerders...
De maker van deze site vindt duidelijk dat heel wat Web 2.0 websites pure bullshit zijn. Hij heeft dan ook een bullshit generator aangemaakt. Die zorgt voor een concept waarrond u dan een nieuw bedrijf kan opzetten. Daarna moet u naar de Buzzphrase generator gaan, die automatisch enkele pakkende slogans aanmaakt rond dit product. Bij de Web 2.0 Company Name Generator laat u dan een goeie naam ontwerpen, waarna u naar de Web 2.0 Logo Generator gaat. Zo, u bent nu klaar om uw website aan Yahoo te gaan verkopen!
Probeert u het zelf maar eens. Wie weet is het de eerste stap om miljonair te worden..
http://emptybottle.org/bullshit/

BLUNDER MET AOL ZOEKGEGEVENS DOET KOPPEN ROLLEN
Verleden week hebben wij bericht over de blunder die AOL maakte door de zoekgegevens van een half miljoen abonnees op het internet bekend te maken. De hele wereld sprak er schande over en AOL heeft zich uitvoerig verontschuldigd voor deze blunder.
Het kon echter niet uitblijven dat er ook koppen zouden rollen: er moet immers een schuldige zijn, niet? The Wall Street Journal meldt vandaag dat de chief technology officer en twee andere personeelsleden aan de deur gezet zijn, omdat zij verantwoordelijkheid dragen voor de beslissing om de zoekgegevens online te zetten. Volgens Reuters echter zou de man zelf opgestapt zijn.
Hoe het ook zij: Techdirt koppelt hier de bedenking aan vast dat AOL toch wel verantwoordelijkheidsbesef heeft en dat het aantoont dat het wel degelijk de privacy van zijn gebruikers serieus neemt, door degene te straffen die die privacy in gevaar brengt. Wat in fel contrast staat met de sancties die bij andere bedrijven en overheidsdiensten opgelegd werden, wanneer daar persoonlijke informatie gelekt wordt. In de laatste weken zijn er immers verschillende gevallen bekend geworden van laptops met vertrouwelijke gegevens, inclusief kredietkaartnummers, die in taxi's vergeten of gestolen zijn. En alhoewel die gegevens dan gebruikt kunnen worden voor diefstal van identiteit en fraude, werd geen enkele sanctie genomen tegen de verantwoordelijke....
http://techdirt.com/articles/20060821/1218253.shtml

NU OOK PARIS HILTON BIJ YOUTUBE
De site YouTube is enorm populair, maar verbruikt bandbreedte tegen de sterren op: naar verluidt zou er per maand voor 1 miljoen dollar aan brandbreedte doorgejaagd worden. Dus moet er geld in het laatje komen. YouTube is op allerlei manieren op zoek naar die centjes. Zo heeft het deze week nog een nieuwe manier gevonden om inkomsten te verkrijgen: een reeks speciale commerciŽle kanalen op de site.
Een eerste kanaal staat online en nog wel met het bizarre dametje Paris Hilton. Daarin wordt promotie gemaakt voor een tv-show van de zender Fox, namelijk Prison Break. Fox betaalde een niet nader genoemde som geld om op het Hilton kanaal bij YouTube te mogen adverteren. Wat eigenlijke content betreft op dat kanaal: u zal er 13 muziekvideo's vinden, plus promotie voor de beltoontjes van Paris Hilton.
Momenteel is er nog niets geweten van andere kanalen. Maar het zou wel een oplossing bieden voor YouTube: dat kan nu immers hogere prijzen vragen voor de advertenties op die kanalen en hopelijk kan de site dan toch nog overleven.
http://www.techcrunch.com/2006/08/22/paris-hilton-storms-youtube/

ROCKSTERREN TREDEN OP IN CYBERSPACE

Op 3 augustus trad Suzanne Vega op in de virtuele wereld van Second Life. Terwijl zij in het echte leven op haar gitaar tokkelde, in een echte studio, was er in die cyberwereld een avatar, een figuurtje dat Vega voorstelde en dezelfde bewegingen maakte als zijzelf. Het mondje van de virtuele Vega bewoog wel niet, maar daar werd niet zwaar aan getild - het voornaamste was de muziek, want die werd gestreamd vanuit de studio, live.
Het concert werd bijgewoond door een honderdtal gelukkigen, fans die eveneens in de virtuele wereld aanwezig waren, met hun avatars. Zij konden het concert beluisteren via de luidsprekers van hun computer en door hun avatar te laten lachen of bewegen konden zij als het ware meedansen op de muziek.
Nadien beantwoordde Vega vragen vanuit het publiek, die dan als instant messages op de schermen van de concertgangers verschenen.
Het concert van Vega was het eerste dat op deze manier volledig en alleen plaats vond in een virtuele wereld. Later deze maand zal ook de band uit de tachtiger jaren Duran Duran een live concert houden in Second Life - de band heeft daar namelijk een eigen virtueel eiland. Het lijkt erop dat zulke virtuele werelden steeds meer gebruikt worden om een extra dimensie te geven aan de échte wereld: zo heeft Regina Spektor, zangeres en pianiste, in de virtuele wereld vier Manhattan lofts gebouwd, waarin de fans de muziek van haar nieuwe album in streaming konden beluisteren, één maand voordat de plaat in de winkel uitkwam.
Wie zelf al eens kennis gemaakt heeft met de virtuele werelden, zal weten dat die erg verslavend zijn. Persoonlijk hebben wij nog geen voet gezet in Second Life, maar jaren geleden waren wij geregeld bezoeker bij virtuele tekstwerelden zoals de Metro van Digitale Stad Amsterdam en ZooMoo van digitale Stad Antwerpen. En alhoewel dat slechts tekstuele (platte) werelden waren en Second Life een heuse 3D wereld, kunnen wij u verzekeren dat het een ongelooflijk gevoel is, dat "tweede leven". Als er onder onze lezers bezoekers zijn van Second Life, kunnen zij dan eens iets daarover vertellen?
Een achtergrondverhaal over de concerten en het leven in Second Life vindt u bij Washington Post.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/08/20/AR2006082000593.html
http://secondlife.com/

GOOGLE HEEFT MUZIEKPLANNEN?
Eerst was er het bericht dat Google een nieuwe dienst aan het uittesten is, waarbij het wil opvolgen wat de muzikale trends zijn. Google wil namelijk via zijn Google Talk instant messaging dienst zien naar welke muziek de gebruikers luisteren en die dan per genre indelen en van quotatie voorzien. Op een speciale site, de Google Music Trends site, kunt u dan zien wat de top songs zijn en als u erop klikt krijgt u meer informatie.
De dienst is volledig opt-in, dat wil zeggen dat Google niet stiekem uw muziekgewoontes in het oog houdt zonder uw medeweten of toestemming - u moet expliciet zeggen: ik wil hieraan meedoen. De dienst is bovendien volledig compatible met iTunes, de Windows Media Player, de Yahoo! Music Jukebox en Winamp. Als u een song aanklikt op die speciale site, dan zal Google dat ook noteren in uw persoonlijke zoekgeschiedenis zodat u later kan zien naar welke artiesten u allemaal geluisterd hebt.
Enkele dagen later volgde dan nog een bericht dat aantoont dat Google interesse heeft voor onze muziekgewoontes: sinds kort zit er ook een nieuwe tool in de GMail gratis maildienst van Google, waardoor u MP3 bestanden rechtstreeks in de GMail interface kan spelen - zonder een externe media player te moeten openen. In feite worden de muziekbestanden afgespeeld in dezelfde speler die Google ook gebruikt voor het afspelen van videobestanden.
Een afbeelding van deze player vindt u op de 3de link.
Google op weg om iTunes van de troon te stoten? Daar is nog heel wat voor nodig!
http://www.google.com/trends/music
http://www.betanews.com/article/Google_Starts_Tracking_Music_Trends/1155845905
http://labnol.blogspot.com/2006/08/google-mp3-player-found-in-gmail.html

YAHOO NU OOK MET PHISHING BESCHERMING
De "phishing" fraude techniek wordt steeds meer toegepast; daarbij wordt de gebruiker in de waan gebracht dat hij zich op een betrouwbare site bevindt, zoals die van de bank, eBay, waar hij dan nietsvermoedend zijn vertrouwelijke gegevens ingeeft zoals inlog, paswoord en zelfs kredietkaartnummer.
Om die praktijken tegen te gaan, worden er verschillende initiatieven genomen. Zo doet ook Yahoo een duit in het zakje: de Yahoo abonnees kunnen voortaan hun inlogvenster versieren met een eigen bedacht teken, een foto of een ander logo. Komt de gebruiker voortaan op die site, maar is het logo niet aanwezig, dan weet hij dat er iets niet pluis is.
Nu gaat het, in het geval van Yahoo, enkel om de inlogsite van Yahoo zelf. Er zijn echter nog verschillende andere bedrijven die een dergelijke methode toepassen, zoals de Bank of America. Eerlijk gezegd is het een methode die alleen een gevoel van veiligheid geeft - voor eventjes. Want deze techniek maakt gebruik van cookies. Dat wil dus zeggen dat hij niet werkt als u bijvoorbeeld zou inloggen vanop een andere computer dan de uwe - de bibliotheek bijvoorbeeld en als u uw cookies zou wissen, dan werkt het ook niet meer.
Trouwens, nu we toch over phishing technieken bezig zijn: hebt u zich al eens afgevraagd hoe het verhaal verder gaat? Stel: een dief maakt zich meester van uw gegevens, uw kredietkaartnummer. Hij bestelt daarmee goederen. Die worden op uw kredietkaart aangerekend. Wat dan?
Wel, in het algemeen zijn de kredietkaartmaatschappijen daar erg soepel in: als u zegt dat u het niet besteld noch ontvangen hebt, dan wordt die som gemakkelijk kwijtgescholden. U bent dus gered. Maar hoe zit het met de dief? Want die goederen zijn toch op een bepaald adres afgegeven, dus zou de politie de dief gemakkelijk kunnen klissen. En dan komt het rare van het verhaal op de proppen: blijkbaar is de politie niet erg geïnteresseerd in het pakken van de dieven - niet omdat de politie laks is, maar omdat het niet zo'n zware misdaad meer is, omdat de kredietkaartmaatschappijen de diefstal "kwijtgescholden" hebben. Althans, dat is de praktijk in de VS. Rare wereld, niet?
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Adds_Login_Phishing_Protection/1156354790

SONY KOOPT GROUPER
Qua videosites is er uiteraard niet alleen YouTube dat hoge ogen scoort - er zijn er nog enkele anderen die erg populair zijn en allen hebben zij een beetje hun eigen specialiteit. Zo ook Grouper. Net zoals bij concurrent YouTube kan u daar video's posten op uw eigen profiel, blog of webpagina. Maar bovendien kan u die video's downloaden naar draagbare toestellen zoals de PSP of de iPod en vindt u bij Grouper tools om video's te bewerken om die op de site te kunnen publiceren.
Een mooie site en dus erg aantrekkelijk voor een bedrijf dat tot hiertoe zich nog niet gewaagd heeft aan een videosite - zoals Sony. Dat heeft nu dus Grouper aangekocht, voor de mooie som van 65 miljoen dollar. Volgens de verkoopsovereenkomst zou de site haar onafhankelijkheid behouden, alhoewel zij voortaan nauw zou samenwerken met een team bij Sony Pictures.
http://www.grouper.com
http://www.betanews.com/article/Sony_Pictures_Acquires_Grouper/1156344761

MICROSOFT NODIGT TESTERS UIT EN MAAKT GRAPPIGE INSTRUCTIEVE VIDEO'S
We hebben vaak kritiek op Microsoft, maar als het goed is, dan zeggen we het ook hoor. Een eerste positieve ding dat we kunnen melden over Microsoft, is het feit dat het sinds enkele dagen testers uitnodigt die mee mogen werken aan een nieuw product: een WiFi connection manager. Die moet de gebruiker helpen om een openbare draadloze hotspot te vinden en er zich te registreren en van de nodige beveiligingen voorzien.
De naam van die tool zal niet voor verrassing zorgen: uiteraard werd deze tool ondergebracht in de "Live" stal en heet dus Windows Live Connection Center WiFi.
Het tweede bericht waarvoor Microsoft onze waardering (om niet te zeggen: bravo!) krijgt, is het volgende: de Britse afdeling van de softwaregigant heeft een leuke "trainings"video gemaakt, à la Office, de befaamde Britse comedy met Ricky Gervais. In het filmpje heeft hij het over de waarde van Microsoft, of zo ongeveer. De filmpjes vindt u bij Google Video
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Spoofs_Office_Training_Video/1156277560
http://blogs.smh.com.au/mashup/archives/005589.html
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Tests_WiFi_Connection_Tool/1156284581

MICROSOFT NIET GELUKKIG MET VIDEO VAN RICKY GERVAIS OP HET NET
Gisteren vertelden wij u nog dat wij eigenlijk best trots waren op Microsoft, omdat het enkele The Office-achtige filmpjes met Ricky Gervais online gezet had. Maar wij waren dus verkeerd: Microsoft heeft die helemaal niet online gezet - die waren er buiten medeweten van Microsoft beland. En Microsoft is echt niet gelukkig met die filmpjes, zo meldt Silicon.com.
De filmpjes in kwestie waren 3 jaar geleden gemaakt in opdracht van Microsoft, voor de opleiding van personeel. Ricky Gervais en Stephen Merchant, twee bekende Britse komieken, schreven ze en traden er ook in op - echter op de uitdrukkelijke voorwaarde dat zij nooit openbaar gemaakt zouden worden.
Wat begin deze maand dus gebeurde - tot ontevredenheid van Microsoft, Gervais en Merchant. Zij gaven hun advocaten de opdracht om te vragen de filmpjes te verwijderen. Sommige sites gingen in op dit verzoek, anderen weigerden. Zo ook Google Video en YouTube (1) waar u het filmpje kan vinden.
Niet dat er zoveel spectaculairs in het filmpje staat hoor. Zo denderend vinden wij het eigenlijk niet. Maar als iets "verboden" wordt, dan krijgt het natuurlijk een speciale aantrekkingskracht...
http://www.youtube.com/watch?v=CsODIeP2zQc
http://networks.silicon.com/webwatch/0,39024667,39161743,00.htm

APPLE ROEPT OP ZIJN BEURT 1,8 MILJOEN BATTERIJEN TERUG
Het is toch wat met die batterijen. Na Dell, dat 4,1 miljoen batterijen terugriep verleden week, doet Apple een gelijkaardige aankondiging: het vraagt aan de gebruikers om zo'n 1,8 miljoen batterijen terug in te leveren.
Ook hier gaat het weer om batterijen van Sony, die zouden kunnen oververhit raken en zelfs ontploffen.
De hele affaire begint buitengewoon grote proporties aan te nemen. In Japan wil de overheid zelfs dat Dell en Sony een onderzoek instellen naar de zaak en op het matje verschijnen einde augustus, om uit te leggen wat er fout ging. Doen zij dat niet, dan zal Japan hen met enkele flinke boetes bedenken, omdat zij de regels van de veiligheid overtreden hebben.
Volgens sommige bronnen zou de zaak zelfs nog nefaster kunnen worden: Dell bijvoorbeeld zou reeds langer geweten hebben dat er iets aan de hand was, maar gewacht hebben tot er zich een eerste zwaar incident voordeed, vooraleer het de batterijen terugriep. Waardoor Dell een veel grotere aansprakelijkheid aangewreven zou kunnen worden dan nu het geval is...
In elk geval: voor de Apple batterijen kan u terecht op onderstaand adres, om te zien of uw toestel (12 inch iBook G4, 12 of 15 inch PowerBook G4) zo'n gevaarlijke batterij aan boord heeft.
https://support.apple.com/ibook_powerbook/batteryexchange/index.html
http://www.betanews.com/article/Apple_Recalls_18_Million_Batteries/1156442764

GOOGLE PERSONA NON GRATA IN BRAZILIË?
U hebt al gehoord van het bizarre feit dat de sociale netwerksite van Google, Orkut, enkel in BraziliŽ succes kent - en dat dit zou komen omdat de Braziliaanse onderwereld de site gebruikt om contacten te leggen en misdaden te plannen.
Wel, de logische volgende stap is uiteraard dat de Braziliaanse overheid zich gaat bemoeien met Orkut. Wat nu dus ook gebeurd is: een Braziliaanse rechter heeft de gegevens opgevraagd van verschillende Orkut gebruikers. Google weigert die echter te geven: die gegevens staan immers op de servers van Google in de VS en de Braziliaanse wet is daar niet van toepassing.
De Braziliaanse rechter is het niet eens met dit standpunt: Microsoft en Yahoo, die eveneens om gegevens verzocht werden, hebben die wél bereidwillig overgedragen.
Gevolg: Google loopt het gevaar dat het zijn activiteiten in BraziliŽ moet stopzetten en dat het een boete moet betalen van 47 miljoen euro.
http://www.journaldunet.com/breve/international/4424/la-justice-bresilienne-attaque-google.shtml
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EEN KANTOORTJE ZONDER WIRWAR VAN DRADEN
Een computer is mooi en handig, maar voor u het weet hebt u een nest van draden. Hoe netjes u uw werkomgeving ook houdt, dat vieze gedoe met al die kabels bederft het uitzicht. Bij LifeHacker vonden wij een interessante tip over hoe u uw computerhoekje netjes houdt. Alles wat u nodig hebt is een draadmandje onder het bureau, van het type dat u ook bij Ikea kan vinden, plus een twintigtal plastic bindertjes, u weet wel, die dingen die u aanspant en daarna met geen mogelijkheid meer los krijgt. En uiteraard een contactdoos met aarding en zekering (erg aan te raden!)
Eerst trekt u alle stekkers en kabels uit. Daarna steekt u de stekkers terug in de computer, maar nog niet in de toestellen zelf; u zorgt nu ervoor dat zij niet in elkaar verward raken. U legt de kabels gewoon op het draadmandje onder uw bureau. U groepeert de kabels en begint die bijeen te binden met de plastiek koordjes. Probeer ervoor te zorgen dat de kabels niet ineengevlochten worden, hou ze netjes evenwijdig, zo krijgt u mooie bundels. Begin aan de achterkant van uw computer, en ga dan zo voort. Denk er wel tijdig aan om de kabel vrij te laten hangen op de bestemde plaats!
En als laatste stap zet u het doosje met de stekkers ook in het draadmandje en steekt u er alle stekkers in. Misschien moet u sommige kabels nogmaals plooien, gebruik ook hiervoor de stripkoordjes. Op de onderstaande site vindt u de hele uitleg, met foto's. Het vergt even wat werk, maar u hebt eindelijk dat netjes opgeruimde bureau, zonder stofnest van draden!
http://www.lifehacker.com/software/top/hack-attack-the-cordless-workspace-sort-of--179911.php

MOBIELTJES VAN DE TOEKOMST
Het tijdperk van de "gewone", rechttoe-rechtaan mobieltjes in de vorm van een groot uitgevallen snoepreep is voorbij, zo voorspellen waarnemers. En we merken er overal de symptomen van. Zo stelde de designer Pilotfish deze week een prototype voor van een mobieltje zonder knoppen. Het toestel zou reageren op tekens en gebaren, dankzij het gevoelige touchpad waarmee het grootste deel van het oppervlak bedekt is. Gewoon het toestel, dat de werknaam Onyx meekreeg, naar uw kaak brengen en het toestel zal de oproep beantwoorden.
Bij Businessweek vindt u een heel gamma alternatieve mobieltjes, in alle vormen en kleuren. Bijvoorbeeld die van Nokia, een halssnoer/mobieltje waarvan de kralen oplichten als teken dat er een oproep binnenkomt. In Japan zijn er mobieltjes die lijken op cakes. Mobieltjes zouden trouwens steeds meer een weerspiegeling zijn van de levensstijl en de interesses van de gebruiker. Bekend (en berucht) zijn inmiddels de mobieltjes die op de Miljonairsbeurs getoond worden, bedekt met juwelen en waarvan de prijs varieert van 24.500 dollar tot ... 1,26 miljoen dollar!
Maar kijkt u zelf naar de diashow die Businessweek gemaakt heeft van deze verschillende alternatieve toestellen. Leuke dingen!
http://www.businessweek.com/technology/content/aug2006/tc20060821_810437.htm
http://images.businessweek.com/ss/06/08/cellphones/index_01.htm

===Nagekomen bericht===
Medewerker Sjeef heeft nog een leuke suggestie over nieuwe mobieltjes:
http://av.rtl.nl/web/components/shows/jensen/2005/week45/vrijdag_vr28okt05_telsell_sumsing.avi.MiMedia_WM_364K_V9_av.wmv

SANDISK BRENGT RIVAAL UIT VOOR IPOD NANO
De laatste weken krijgt Apple van verschillende kanten kritiek te verduren, omdat het niet genoeg vernieuwing brengt in zijn players. Want geef nu zelf toe: na de iPod, de nano en daarna ook nog de video iPod, is er niet veel nieuws meer uitgekomen bij Apple op dat vlak - terwijl concurrenten vaak even interessante producten brengen, aan soms erg scherpe prijzen.
Neem nu bijvoorbeeld deze nieuwe MP3 player van SanDisk. Het is de grootste flash-player die er momenteel op de markt is en hij heeft maar liefst een geheugen van 8 giga - en dat voor een prijs van 249 dollar. Wat eigenlijk dezelfde prijs is als de grootste iPod nano, maar met dubbel zoveel capaciteit.
Nu hebben wij zelf sinds enkele maanden een player van SanDisk - niet zo groot hoor, de onze is maar 1 giga groot, met de mogelijkheid om een extra geheugenkaart toe te voegen. Maar we moeten toegeven: de player bevalt ons enorm en we zijn er erg tevreden over. Wat ons vooral bevalt is het feit dat we er elke dag bestanden naartoe kunnen slepen en terug op onze computer zetten, zonder de problemen die Apple veroorzaakt met zijn kopieerbeveiliging. De kwaliteit van de SanDisk is ook uitstekend, want dat heen en weer gesleep is uiteraard veeleisend voor het flash geheugen. Tot hiertoe heeft de SanDisk nog geen enkele keer gehaperd.
Er is maar één ding in het nadeel van de SanDisk: het is geen iPod en het heeft niet dat chique, de uitstraling van de iPod....
http://www.betanews.com/article/SanDisk_Debuts_8GB_Flash_MP3_Player/1156176709

HOE KOMT HET DAT EEN BATTERIJ ONTPLOFT?
In de voorbije dagen was er heel wat te doen rond de ontploffende batterijen en het feit dat Dell maar liefst 4 miljoen batterijen terug heeft geroepen naar de fabriek: zij zouden kortsluiting kunnen veroorzaken en zo brand of, erger nog, zij zouden kunnen exploderen.
Nu is het zo dat het niet Dell is die batterijen maakt: die zijn afkomstig van Sony. Sony levert echter aan heel wat andere bedrijven batterijen - waarom is er bij die andere toestellen dan geen probleem? Verdoezelen ze het, of is er iets dat hen onderscheidt van Dell, dat zij anders doen dan Dell, zodat zij immuun zijn voor het probleem?
En daar moeten wij u op antwoorden dat Sony wel de batterijen op zich levert, maar niet de verpakking ervan. En misschien is daar wel iets fout gelopen?
Hoe het ook zij: het fenomeen van de ontploffende batterijen heeft wel onze belangstelling gewekt voor batterijen, hoe zij werken en waarom het fout kan gaan. Tijd dus voor aanbevolen lectuur bij How Stuff Works!
http://computer.howstuffworks.com/ref/dell-battery-fire.htm

IE7 NOG EEN STAPJE DICHTER BIJ REALITEIT
Na de Beta3 versie van de versie 7 van de IE browser, zijn we weer een stapje dichter bij de officiŽle lancering van IE7. In deze nieuwe versie zijn verschillende verbeteringen verwerkt van de bètaversie, op aangeven van de vele bètatesters en hun meldingen van fouten en suggesties.
Volgens Microsoft werd er heel hard gesleuteld aan de ondersteuning van CSS, Cascading Style Sheets, een webtechnologie die de lay-out van sites een heel stuk vooruithelpt, omdat de opmaak van een pagina veel beter gescheiden wordt van de eigenlijke tekst van de pagina.
Verder is bij deze nieuwe versie de manier verbeterd waarop uw machine de upgrade verwerkt: er wordt nu immers gekeken of er een vorige versie van IE7 aanwezig is en zo ja, dan wordt die automatisch verwijderd vooraleer de nieuwe versie te installeren.
Bovendien zal IE7 RC1 zoals deze nieuwe stap heet (release candidate 1) ook kijken welke add-ons u al geïnstalleerd hebt voor de browser en zal het controleren of die nog wel compatibel zijn met RC1. Dit kan u het beste vergelijken met de extensies van Firefox: telkens Firefox een nieuwe versie uitbrengt, dan wordt eveneens gekeken of de door u geïnstalleerde extensies wel compatibel zijn met deze versie.
http://www.microsoft.com/ie
http://blogs.msdn.com/ie/archive/2006/08/24/715752.aspx
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Volgens het Franse ministerie van Defensie zouden er 6 fouten in Open Office zitten: het beweert dat Open Office, in tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, niet veiliger is dan Microsoft Office

*** Microsoft wil dat u zelf ontwikkelaar wordt van spelletjes.

*** 1 terrabyte ruimte is geen science fiction meer: desktops met 1.000 gigabyte opslagruimte zouden einde dit jaar in de winkel liggen.

*** Google is niet gelukkig met het feit dat mensen "to Google" gebruiken om aan te geven dat zij iets willen opzoeken op het internet.

*** China pakt The Simpsons aan: alle afleveringen over alcohol, sex... worden geweerd

*** Goed nieuws voor de klanten van Telenet: over twee jaar zou er overal 100 Mbps download moeten zijn, vijf keer sneller dan de maximale snelheid vandaag.
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_248740.html?wt.bron=hlnBottomArtikels

*** De populaire tv-show The Sopranos zal de eerste zijn di eop HD-DVD uitkomt
http://news.com.com/Sopranos+elbowing+its+way+onto+HD+DVD/2100-1041_3-6104125.html?tag=nl.e777

*** EMI biedt nu haar muziekcataloog aan via het gratis P2P netwerk Qtrax
http://news.com.com/2110-1027_3-6104121.html?tag=nl.e777
http://www.qtrax.com/

*** Mederwerker van magazine verzeon zelf informatie
http://www.wired.com/news/culture/media/0,71562-0.htmlHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


JOHNNY CASH - HELP ME
[Traditionele Country] De kracht van zijn stem is er onverminderd, ongeacht de kraak en de bevingen in zijn stem. Johnny Cash is er niet meer, maar zijn songs blijven prachtig. Zoals dit: Help Me, dat echt ontroert. Bij Download.com kan u een reeks songs uit zijn laatste album in streaming downloaden.
http://music.download.com/fullalbumstreamjohnnycash

VIENNA TENG - MUSIC SESSIONS
[singer/songwriter] Deze dame hebben wij leren kennen via verschillende podcasts. Zij zingt en schrijft haar eigen songs zelf. Ze begeleidt zichzelf op de piano en de dame is een echt wonder. Zuiver, mooi. Bij Download.com kan u een interview met haar beluisteren, plus een studiosessie.
http://podcast-files.cnet.com/podcast/studioc_viennateng_128.mp3

NATALIE WALKER
[singer songwriter] Deze dame was ons al eerder opgevallen in de podcast van Dave's Lounge, die chill out muziek brengt. Zij heeft zopas haar debuut soloalbum uit, Urban Angel. In première kan u verschillende songs beluisteren bij de Dave's Lounge podcast. Een aanrader.
http://www.daveslounge.com/index.php?post_id=120476

JANET JACKSON & NELLY - CALL ON ME
[hip-hop] Janet Jackson werkt terug samen met de legendarische hitmakers Jimmy Harris en Terry Lewis. In een eerste single daarvan doet ook de hip-hop ster Nelly mee. Deze song kan u in streaming beluisteren, niet downloaden.
http://music.download.com/janetjackson

BUZZCOCKS - WISH I NEVER LOVED YOU
[British Punk] Ze zijn wat jaartjes en kilootjes ouder, maar hun sound is nog even jeugdig en krachtig. Sterke song, niet om bij stil te blijven zitten.
http://music.download.com/buzzcocks


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zoals de mens voor tachtig procent uit water bestaat,
bestaat de zachte sector voor minstens tachtig procent uit praten.
Jan Kuitenbrouwer, Nederlands journalist


De nieuwe oogst


CODE-SUCKS: CSS CODE VOOR KOLOMMEN
Een handige site voor de webbouwers. Hier kan u namelijk de code vinden waarmee u een site kan opbouwen met 1, 2 of 3 kolommen, zonder dat u hiervoor frames moet gebruiken. Alle code staat er netjes voor u, om te gebruiken, verpakt in een zip-bestand om te downloaden. Zo spaart u zich heel wat kopbrekens!
[Taal: engels]
http://www.code-sucks.com/css%20layouts/

READ - WRITE - THINK: EEN KALENDER ALS LESMATERIAAL
Hier hebben we dan weer een site voor onderwijzers: u vindt hier namelijk een kalender met belangrijke historische data, plus enkele activiteiten die u rond dit evenement zou kunnen opbouwen in de klas. De kalender is weliswaar Amerikaans gericht, maar kan toch een bron van inspiratie zijn voor meer algemene zaken.
[Taal: Engels]
http://www.readwritethink.org/calendar/calendar_printer_friendly.asp?date=8/1/2006
http://www.readwritethink.org/calendar/index.asp?date=8/1/2006

ENCHANTED LEARNING: THEMA'S VOOR DE KLAS
Nog een kalender met activiteiten voor de klas, met quizzes, landkaarten waarop de kinderen namen van de landen moeten invullen, enz. Wil u printervriendelijke versies van de kaarten enz, dan moet u zich wel registreren als lid (20 dollar per jaar).
[Taal: Engels]
http://www.enchantedlearning.com/activitycalendars/

DEVIL DUCKY: FILMPJES MET PLEZIER VOOR UREN!
Een website die allerlei plezante filmpjes in Flash en Quicktime verzameld heeft. Er zijn al meer dan 15.000 fragmenten aanwezig en hetgeen wij zagen was van tamelijk goede kwaliteit, in tegenstelling tot wat u soms bij YouTube aantreft. Opgepast: deze site werkt verslavend!
[Taal: Engels]
http://www.devilducky.com/media/49770/

SYSTEM RESTORE: ALLES WAT U WOU WETEN OVER SYSTEM RESTORE
De System Restore tool in Windows is erg handig: wanneer er iets fout gaat met uw computer, dan kan u de computer herstellen tot een vroegere staat, een van die "restore points". Deze site vertelt u alles over system restore, wanneer het te gebruiken en bovendien bevat het, voor de handige Harry's, enkele scripts en tools om zelf nog wat aan system restore te sleutelen.
[Taal: Engels]
http://bertk.mvps.org/html/srscripts.html

HOLD THE PRESS! UW EIGEN DRUKKERIJ
Op deze site kan u online een brochure, krantje of boekje creŽren, met de bestaande sjablonen. De instructies zijn echt heel simpel en worden stap voor stap uitgelegd. Na het kiezen van het soort document, wordt u naar een module gebracht waar u telkens een vakje moet aanklikken en uw eigen tekst (header, naam van het krantje, enz) moet invullen. Leuk!
[Taal: Engels]
http://interactives.mped.org/view_interactive.aspx?id=110&title=

ESKOBO: STARTSITE MET NIEUWS
Een van de vele sites die dingen naar het begeerde plekje: uw startpagina. Ook hier weer een aanbod van RSS feeds naar verschillende nieuwssites, waaraan u zelf ook feeds kan toevoegen. Bij elke feed ziet u in een pop up een langer uittreksel van het artikel.
De site ziet er op het eerste zicht netjes uit en ze zou ons wel kunnen bekoren, ware het niet dat er twee dingen zijn die ons storen. De site is weliswaar in bèta vorm, maar een tekst op de startpagina die zegt: " You can include eskobo button on your site for your visitors are use easily your rss support." is gewoon koeterwaals. En als u klikt op het onderdeel "about", waarin u een uitleg verwacht over het hoe en waarom van de site, dan bemerkt u dat daar geen informatie ingevuld is.
Bèta mag, maar dit gaat een beetje te ver lijkt het ons.
[Taal: engels]
http://www.eskobo.com/default.aspx

LEREN LEZEN
Twee sites, één Engelstalig en ééntje in onze eigen taal, waar de kindertjes kunnen leren lezen. De grafische uitwerking is zo leuk, dat u, als volwassene, zelf in de verleiding komt om het een en ander uit te proberen!
[Taal: Nederlands - engels]
http://www.starfall.com/n/level-a/learn-to-read/load.htm?f
http://www.bobo.nl/LerenLezen/

ABANDONWARE: SPELLETJES
Die term is wellicht nieuw voor u: abandonware. Dat is software die niet langer verkocht of verdeeld wordt door het bedrijf dat de software maakte, maar toch nog verkrijgbaar is bij andere bronnen.
Op deze site vindt u o.a. heel wat leuke spelletjes, meestal in DOS. Nostalgie troef!
[Taal: Engels]
http://www.abandonia.com/genre.php?genre=strategy&page=0

WIDGETOKO: WIDGETS TE KUST EN TE KEUR
Hier vindt u een uitgebreide selectie widgets die u meteen kan toevoegen aan uw blog, homepage, of profiel bij een sociale netwerksite zoals MySpaces en co. Die widgets zijn niets meer of minder dan stukjes code, vaak javascript, die u in de broncode van uw website of profiel toevoegt.
[Taal: Engels]
http://www.widgetoko.com/

ITIPS: SOFTWARE IN OVERVLOED
Deze site, voor ons gevonden door medewerker Wim W, is een schatkamer vol met gratis software. Regelmatig worden er nieuwe progjes toegevoegd, bijeengesprokkeld van over de hele wereld. [Bron: Wim W]
Taal: Nederlands
http://www.itips.nl/

TOOLBAR PORTAL: ALLE TOOLBARS BIJEEN
Er zijn heel wat toolbars: extra balkjes die u aan uw browser kan toevoegen en die u extra functies bieden zoals zoeken bij Google, anti phishing, enz. Op deze site vindt u een verbazingwekkend groot aantal toolbars, in verschillende categorieŽn (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.toolbarportal.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ZYEUTER FOTOSITE
Een site met heel wat mooie foto's. U kan er zelf ook uw digitale foto's voorleggen aan de bezoekers die ze van de nodige commentaar en quoteringen voorzien.
(taal : Frans) [Filover]
http://www.zyeuter.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : BUIEN
Hoe trekken de buienzones over de Benelux (1ste link) of over Europa (2de link) ? Aan de hand van bewegende radarbeelden kan u het op deze sites volgen. En gezien de weersomstandigheden van de laatste dagen is er een en ander te zien ...
(taal : Nederlands / Engels) [Filover]
http://www.buienradar.nl
http://www.meteox.com/

VRIJDAG FILMDAG : MIAMI VICE
OfficiŽle website van deze actiefilm gebaseerd op de TV-serie uit de jaren 80 met Collin Farrell en Jamie Foxx in de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 16 augustus 2006
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.miamivice.com/
http://www.imdb.com/title/tt0430357/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Henkie
Deze zanger scoort momenteel in alle hitparades der lage landen met zijn lief klein konijntje...
http://www.henkie.nu/

- Lily Allen
Deze Engelse zangeres schrijft haar nummers zelf en haar eerste nummer "Smile" wordt tegenwoordig grijs gedraaid.
http://www.lilyallenmusic.com/

- Paris Hilton
Een veelbesproken actrice die niet uit de roddelbladen is weg te denken en die nu in de hitlijsten probeert te scoren met "Stars are blind".
http://www.parishilton.com/

- Davis Warwick
Deze 1m grote acteur speelde in verschillende films mee waaronder enkele Harry Potter-films.
http://www.warwickdavis.co.uk/
http://en.wikipedia.org/wiki/Warwick_Davis


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Digitale fotoalbums: Tientallen websites en winkels bieden de mogelijkheid een digitaal fotoalbum samen te stellen.
http://www.ad.nl/uwgeld/article552729.ece
- UPC, het moederbedrijf van internetaanbieder Chello, gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter donderdag in de zaak tegen auteursrechtenorganisatie Brein.
http://www.ad.nl/economie/article571358.ece
- Telefunken is terug. Het merk was de laatste jaren in Nederland niet meer verkrijgbaar, maar nu komt het met draadloze tv's.
http://www.ad.nl/multi-media/article567671.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Sluit de achterdeuren: Sophos Anti-Rootkit is een gratis beveiligingsprogramma dat zogenaamde achterdeurtjes opspoort en verwijderd.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15879
- Welkom in de Cube World: Tamagotchi en Furby zijn eigenlijk maar saaie aandachttrekkers. Nee, neem dan de kubusmannetjes uit de Cube World. Veel leuker!
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15786
- Een Flash fotoalbum maken
Met Porta kun je je digitale foto's publiceren op internet in een fotoalbum in Flash. Dat zit er heel mooi en professioneel uit.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15716
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Telenet lanceert voordelige pakketten voor consumenten
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2545
- Draagbare fotoprinter van HP
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2542
- Beveilig uw gegevens met een vingerafdruk
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=08/2006&newsid=3997
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Toekomst: de mini-PC's - De miniPC van Aopen (MP945-VXR) introduceert een nieuwe dimensie op de markt van de desktop-PC's: een computer die niet draagbaar is, maar die toch bijzonder weinig plaats inneemt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15234&style=34360
- Google schaft zich een gelaatsherkenningssoftware aan - Google kondigde gisteren de aanschaf aan van Neven Vision, een bedrijf gespecialiseerd in fotoherkenningssoftware.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15313&style=34360
- Belg ontketent wereldwijde actie: weg met de Caps Lock!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15320&language_code=NED
- Snakes on a Plane: hoe internet een mythe creŽert
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15321&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Bikkembergs goes WWW: Wie de recente editie van Humo (met de bloederige-bejaarden-cover) heeft gelezen, heeft misschien het interview met Dirk Bikkembergs doorbladerd en gemerkt dat de ontwerper wel iets ziet in de mogelijkheden van het net.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3406
- Gratis GSMíen voor jongeren. Of toch niet? We kregen een persbericht binnen over een opmerkelijke online campagne die jongeren moet waarschuwen voor misleidende Ďreclamepraktijkení en andere misbruiken op internet.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3405
- Zappware realiseert iDTV primeur met verstrekkende gevolgen voor TV-kijkgedrag
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3360
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Film & TV: Saw III - Jigsaw is Back!
http://www.speedzone.be/artikel/1227_saw_iii__jigsaw_is_back.html
- Muziek: OK GO - Here it goes again
http://www.speedzone.be/artikel/1226_ok_go__here_it_goes_again.html
- Muziek: Justin Timberlake - Sexyback
http://www.speedzone.be/artikel/1225_justin_timberlake__sexyback.html
http://www.speedzone.be

*** The Inquirer
- Microsoft helpt Firefox. En de ontwikkelaars van de immer populairder wordende browser vinden het wel fijn.
http://be.theinquirer.net/2006/08/microsoft_helpt_firefox.html
- RFID wil overal in: Je kon erop wachten. Na containers en producten stoppen ze nu RFID chips in dieren en mensen. Vrijwillig uiteraard.
http://be.theinquirer.net/2006/08/rfid_wil_overal_in.html
- 48u leven met Mocbot en opgeven: We hebben 2 weken geleden gewaarschuwd dat u uw windowscomputers moest updaten met minstens de patch 040 omdat er een exploitcode op aanvalt. U hebt echt geen keuze, indien u nog op een oude of niet geupgrade windows machine speelt. U kunt immers een spambot worden door 5000 spams PER UUR te versturen en emailservers door de overlast plat te leggen.... wat volgens onbevestigde berichten aan het gebeuren is
http://be.theinquirer.net/2006/08/48u_leven_met_mocbot_en_opgeve.html
http://be.theinquirer.net/

*** Tweakers Net
- Gameontwikkelaar probeert p2p-gebruikers te ontmoedigen
http://tweakers.net/nieuws/44125/Gameontwikkelaar-probeert-p2p-gebruikers-te-ontmoedigen.html
- 'Spam in staat om aandeelkoersen te manipuleren'
http://tweakers.net/nieuws/44123/Spam-in-staat-om-aandeelkoersen-te-manipuleren.html
- Farmdate.nl verliest kort geding tegen Google - Update
http://tweakers.net/nieuws/44111/Farmdate.nl-verliest-kort-geding-tegen-Google-Update.html
http://www.tweakers.netWikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Belgisch politicus, een gevierd zakenman, een belangrijk professor en de oprichter van Vlaanderens eerste business school - http://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Vlerick
* Militair vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen - http://nl.wikipedia.org/wiki/V-22_Osprey
* Kantonsraad van Schaffhausen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kantonsraad_van_Schaffhausen
* De maitresse van koning Christiaan II van Denemarken, Noorwegen en Zweden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Dyveke_Sigbritsdochter
* Meest gangbare wiskundige vertaling van het begrip "gekromde ruimte" - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Riemann-vari%C3%ABteit&rcid=4657496
* Huis van Egmond - http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_van_Egmond

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Virusziekte bij schapen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bluetongue
* We zien er erg veel van, de laatste weken - http://nl.wikipedia.org/wiki/Regen_%28neerslag%29

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week is nog altijd dat over Londen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Londen

Wikiraadsel: Wat is de luchthavencode van de internationale luchthaven van Bangkok? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060824

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WERKEN MET GMAIL 9: "ALLES" IS NIET ALLES
Wanneer u met GMail werkt, moet u wel rekening houden met het volgende. Wanneer u veel mails hebt in bijvoorbeeld uw vakje "in", dan zal die over verschillende pagina's verspreid zijn. U moet er dan wel rekening mee houden dat, wanneer u "all" selecteert, dit niet wil zeggen dat àlle boodschappen in uw in-vakje geselecteerd worden: enkel op de eerste pagina zal deze selectie doorgevoerd worden.

WERKEN MET GMAIL 10: NIEUWE MAIL
Hoe ziet u of er nieuwe mail is bij GMail? Google heeft dat slim aangepakt. Zowel in de titelbalk van het venster waarin u GMail geopend hebt, als in de knop die onderaan uw taakbalk verschijnt, staat aangegeven hoeveel nieuwe mails u hebt. En vermits Google automatisch het invak updatet, zal deze informatie ook automatisch bijgewerkt worden.
Deze signalisatie werkt zowel in IE, Firefox, Safari.

WERKEN MET GMAIL 11: CONVERSATIONS
Een van de mooie dingen van Gmail, is dat het uw mails kan indelen in "conversations" of gesprekken - iets wat in andere programma's "threads" of een rode draad genoemd wordt. Hierbij worden met elkaar verwante boodschappen verzameld in die conversations: een mail die beantwoordt wordt, het antwoord daarop, enz.
U kan zo'n conversation herkennen aan het feit dat Google links naar de lijst van boodschappen een cijfer zet tussen haakjes; (3) wil bijvoorbeeld zeggen dat dit al de 3de mail is over dit onderwerp.
Nu moet u wel goed opletten met die conversations. Want als u een mail van zo'n conversatie selecteert en bijvoorbeeld "move to trash" kiest, of "print", dan zal die actie slaan op ALLE mails uit die conversatie - en zou u per vergissing dus mails doen verdwijnen die u eigenlijk wou bijhouden.
Wil u dan ook dat Gmail de mail die u wil bewerken als een aparte mail behandelt en niet als een conversatie, dan moet u eerst de mail in kwestie openen (via dubbelklikken) en dan de gewenste actie uitvoeren.

WERKEN MET GMAIL 12: WAT GEBEURT ER MET DE VERZONDEN BOODSCHAPPEN?
Wanneer u bij Gmail een boodschap verzendt, dan gebeuren er twee dingen. Er gaat ten eerste een kopietje van die mail naar "All Mail". En ten tweede wordt er een kopietje van de mail zichtbaar wanneer u "Sent Mail" oproept.
Nu kan u bij sommige webdiensten en mailprogramma's alle verzonden boodschappen automatisch wissen. Bij Gmail kan dat niet. Daar is een reden voor: het feit dat u niets echt moet wissen, vermits u 1 giga ruimte hebt.
En de bijkomende reden: doordat de verzonden boodschappen niet gewist worden, is het gemakkelijker voor Gmail om de "conversations" waarover wij het in onze vorige tip hadden, bijeen te houden.

WERKEN MET GMAIL 13: TREFWOORDEN LATEN OPLICHTEN BIJ UW ZOEKOPDRACHT
Wanneer u een zoekopdracht geeft in uw Gmail account, krijgt u een lijstje met boodschappen en conversaties die voldoen aan de zoekcriteria, m.a.w. die het zoekwoord bevatten.
Selecteert u een mail om die te lezen, dan zal u bemerken dat daarin het trefwoord oplicht. Stoort u dat, dan kan u deze optie uitschakelen: klik in de rechterkolom op "Turn off Highlighting". En omgekeerd kan u dit oplichten weer inschakelen, door opnieuw op deze knop te drukken.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SNAP: EEN ANDERE MANIER VAN ZOEKEN
Firefox extensie - gratis
Deze alternatieve zoekmachine benadert het zoeken visueel, snel en interactief. U krijgt meteen een preview van de sites in de zoekresultaten, in het invulvakje verschijnen meteen suggesties, woorden waarnaar u op zoek zou kunnen zijn, plus u kan interactief werken in de sites zonder dat u de zoekresultaten moet verlaten.
http://www.snap.com/

SITEMAP MAKER
Windows - freeware
De webmaster doet er tegenwoordig best aan om een sitemap te maken; die vertelt aan Google welke informatie er opgevolgd moet worden door de Google "crawlers", de robotjes die het internet afkruipen. Met deze gratis tool kan u zelf zo'n Google sitemap op een erg simpele manier aanmaken. Op de tweede link vindt u een handleiding over de sitemap. (Bron: Wim W)
http://www.vigos.com/products/gsitemap/
http://www.sitepronews.com/archives/2006/aug/16.html

EXTRACT NOW: ARCHIVEER BESTANDEN

Windows XP - 1 MB - freeware
Een gratis tool om bestanden te archiveren, dit wil zeggen in een pakketje te stoppen en te laten inkrimpen. Dat is handig, om bijvoorbeeld te bewaren in een archief, of om het pakket te versturen via e-mail. (Bron: Wim W)
http://www.extractnow.com/

GOOGLE PACK

freeware
Een pakket met gratis software, nu ook verkrijgbaar in lokale versies waaronder een Nederlandse, met populaire software zoals Firefox, Norton AntiVirus, RealPlayer, maar ook een reeks Google programma's zoals Google Desktop, Google Toolbar, Picasa. En omdat het pakket de Google Updater bevat, moet u voortaan niet meer omzien naar de updates: Google Pack controleert zelf of er updates beschikbaar zijn voor de progjes in het pakket. (Bron: Wim W)
http://pack.google.com

DANNON RECIPE BOX: RECEPTENBOEKJE
Win98/ME/2000/XP - 1174k - freeware
Met dit progje kan u uw favoriete recepten organiseren en bewaren, of zelfs delen met uw vrienden. Er zitten al dozijnen recepten in bij aanvang. U kan het geheel doorzoeken per soort maaltijd, gelegenheid, kookmethode, ingrediŽnten en u kan zelfs een foto toevoegen;
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=110234

WALLPAPER: PLAYMATE VAN SEPTEMBER
alle OS - 198k - freeware
Moeten we hierbij nog een tekeningetje maken? De wallpaper is wel afkomstig van de Duitse versie van Playboy, maar wie maalt daar nu om?
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21248330.html?tid1=9232&tid2=0

FLOOLA: ALTERNATIEF VOOR ITUNES
Win98/2000/ME/XP - 2,9 MB - freeware
Een gratis alternatief voor iTunes: u kan songs naar de iPOd kopiŽren en in tegenstelling tot iTunes ook weer naar de pc overzetten. Ook afspeellijstjes aanmaken en beheren is mogelijk. Songteksten worden zelfs, indien beschikbaar, op de cover getoond.
http://www.floola.com/

TV EN RADIO ONLINE
freeware
Vijf verschillende programma's, om online film te zien, tv, muziek te beluisteren via online radio, maar ook om die muziek op te nemen. Allemaal gratis - en bovendien afkomstig van een Belg! (Bron: Wim W)
http://logitheque.be/auteur.asp?IDA=4091

VRIJDAG MACDAG: NEWSFIRE
Mac OS X 10.3 - 747k - shareware
Een RSS newsreader met een intuïtieve interface; iets minder mogelijkheden dan andere readers, maar daarom wel iets duidelijker in gebruik.
Een klik op een newsfeed opent dat bericht in de Safari browser.
http://www.download.com/NewsFire/3000-2157_4-10572600.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: SIZEROX
Mac OS X 10.3 - 2,32 MB - shareware
Een prima tool om verschillende afbeeldingen in één klap (batch converting) om te zetten naar het JPEG formaat. Via de "Preferences" bepaalt u de afmetingen voor de output, geeft u een naam en de software voegt er zelf in vergrotende trap nummers aan toe, enz. U kan zelfs een watermerk maken voor alle afbeeldingen.
http://www.download.com/Sizerox/3000-2197_4-10563837.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Naar aanleiding van ons artikel "zo snel mogelijk IE patch installeren" had medewerker Sjeef nog een tip:
~<<<<
http://www.betanews.com/article/MS_IE_Patch_Causing_Browser_Crashes/1155745873
http://support.microsoft.com/kb/923762

Dit blijkt alleen op te gaan voor Internet Explorer 6 met service pack 1
Als je service pack 2 hebt dan hoeft dat kennelijk niet.
>>>>>
Bedankt!
~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Adri reageerde op het artikel "wees voorzichtig met uw oude harde schijf":
<<<<
Beste Netties,
Zojuist las ik het artikel Let op met uw oude harde schijf! waarin u zich afvraagt hoe toch te voorkomen dat de harde schijf van een weggegooide computer misbruikt kan worden door criminelen.
Het antwoord is simpel. Een grote magneet hebben de meeste mensen niet, maar wel een hamer. Sla de harddisk aan stukken en u bent voor 100% veilig.
Hoogachtend,
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En ook lezer Jan heeft een suggestie:
<<<
In verband met artikel 'let op uw oude schijf', zou verhitting zoals bv een duik in de open haard of een barbeque niet alles wissen..........
Groetjes
Jan
>>>
~~~~~~~~~~~~~~=
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Om de Venusberg te beklimmen neemt iedereen zijn beste stok.
Karel Jonckheere, Vlaams Auteur