Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.901 (4.221 wekelijkse editie,
680 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 17/8/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 461 van 12/8/2006

Gegroet lezers,

Hebt u geklop, gezaag en getimmer gehoord toen u dit exemplaar opende? Dan moet u niet twijfelen aan uw gezond verstand, dat is gewoon het vele werk dat hier achter de schermen bij Netties uitgevoerd wordt. Zoals eerder aangekondigd, wordt de site vernieuwd, en moet zij zowel voor u, de bezoeker, als voor ons, de redactie, wat gemakkelijker worden. U krijgt bijvoorbeeld de gelegenheid om alle nieuws op een rijtje te zetten, of alle software, tips, oor, enz. En u krijgt een heel mooie RSS feed ook, zodat u het nieuws nog beter in uw newsreader kan oproepen.

Maar nog even geduld. De laatste gordijntjes van ons nieuwe huis worden recht gehangen, het zaagsel wordt bijeengekeerd, de laatste lettertjes code worden op de juiste plaats gezet. En binnenkort nodigen wij u dan uit in onze nieuwe woonst. Wij zijn benieuwd naar wat onze bezoekers gaan zeggen!

Ondertussen moet u het doen met de "oude" webstek, en uw gewone nieuwsbrief. Die uiteraard vol met nieuwtjes staat, die u wellicht stof geven tot nadenken. Zoals het nieuwe Windows Genuine Advantage verhaal, u weet wel, de tool van Microsoft om te zien of u wel een legitieme versie van XP hebt. Of het verhaal van AOL, dat zomaar de zoekgegevens van haar abonnees openbaar maakte....

Lees"plezier" kunnen wij het moeilijk noemen, maar leesgenot dan? In elk geval wensen wij u enkele aangename uurtjes toe bij het doorwerken van dit nummer.

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

PS In onze rubriek Tips zijn wij gestart met een reeks tips over GMail. Hebt u nog geen GMail account, en zou u die graag willen uitproberen, dan kunnen wij u helpen: wij hebben nog een dertigtal uitnodigingen weg te geven. het adres: netties@netties.beNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BLOGLINES WIL PRIVÉ VERHALEN UIT ZOEKMACHINES WEREN
Het is al zo vaak gezegd: houd geen online blog bij, want alles wat u erin vertelt kan zich tegen u keren. Of het nu gaat om een toekomstige werknemer die van gedachten verandert over uw kandidatuur, nadat hij in uw blog gelezen heeft wat u in uw zotte jaren uitgespookt hebt, of uw echtgenoot/lief, die uw verzuchtingen, al dan niet humoristisch, leest in uw blog: ontelbaar zijn de mensen die tot hun schande hebben moeten ondervinden dat wat zij in hun blog geschreven hebben, absoluut niet privé is - in tegenstelling tot wat de naam weblog aangeeft: een on line log of dagboek.
Daarom heeft Bloglines een nieuwe standaard voorgesteld, die een grof euvel moet rechtzetten. Want als u een blog hebt bij bijvoorbeeld Flickr en MySpace, dan kan u dat "privé" zetten, zodat enkel een select groepje vrienden dat blog kan lezen. De RSS feed naar uw blog is echter voor iedereen toegankelijk, omdat die opgenomen is in de zoekmachines.
Deze nieuwe standaard wil dat veranderen. Websites die XML/RSS/Atom feed publiceren kunnen hun feeds uit de zoekmachines weren, door toevoeging van een speciale code (access:restriction) bovenaan hun feed. Zowel Bloglines en Ask Now ondersteunen deze tag. Uw persoonlijke vrienden zullen zich nog altijd kunnen abonneren op de feed van uw blog, maar hij wordt niet meer toegankelijk voor de zoekmachines.
Is dat geen mooie oplossing?
http://www.techcrunch.com/2006/08/01/bloglines-will-block-your-feed-from-search/

TV PROGRAMMA KRIJGT TWEEDE KANS DANKZIJ VIRALE VIDEO
Video op het internet is er in korte tijd in geslaagd om het hele traditionele tv-landschap drastisch omver te gooien. Herhalingen van populaire tv shows bekijkt u waar en wanneer u wil, zij het gratis of tegen betaling bij diensten zoals iTunes.
En nu blijken shows, die afgevoerd werden van de kijkbuis, een tweede kans te krijgen dankzij online video. Het gaat met name om "The Adventures of Big Handsome Guy and His Little Friend", een komische show van Fox Broadcasting, die al snel afgevoerd werd. Nu duikt die echter op bij de online video sites en kent een viraal succes: mensen sturen elkaar de filmpjes of althans de link naar de filmpjes door.
Het is al het tweede geval van een komische show die een tweede leven krijgt dankzij online video. Eerder dook "Nobody's Watching", een komedie van WB Network, na enkele weken op het internet op, dankzij de trouwe fans van de show. Door het succes aldaar werd producer NBC Universal ertoe aangezet om de show terug op te vissen.
Zo ziet u wat het internet vermag.
http://news.com.com/Rejected+TV+pilot+resurrected+on+Web/2100-1026_3-6102176.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703

WEBSITE HERBERGT KOMIEKEN
Nog een nieuwsberichtje om aan te tonen dat het amusement tegenwoordig niet alleen van radio en tv komt, maar dat ook het internet een belangrijke rol speelt.
Er is namelijk een nieuwe website gelanceerd, waar professionele komieken erg actueel materiaal kunnen posten, waarin zij de draak steken met de echte wereld. De site is speciaal in die zin dat zij geen video's brengt van artiesten die hun stand-up act brengen voor een publiek, maar dat de komieken hun ding doen middels tekst en video, speciaal gemaakt voor het internet platform. De site bevat dan ook "bitcoms", video's van 30 tot 90 seconden. Bezoekers kunnen deelnemen aan wedstrijden, stemmen en commentaar geven op het geposte materiaal.
"Stand-up comedy is fantastisch, maar het is gemaakt voor een kleine, besloten gemeenschap" zegt Charles Warner, CEO en oprichter van de site. Die intimiteit die men in een comedy club vindt, raakt verloren op het internet. "Maar wij proberen een comedy community op te bouwen."
Daily Comedy is niet de enige in zijn soort hoor. Onlangs ging er nog een nieuwe comedy site van start op MySpace, MySpace Comedy. Wij kunnen u een bezoekje aan beide sites van ganser harte aanbevelen!
http://www.myspace.com/index.cfm?fuseaction=comedian.home
http://www.dailycomedy.com/
http://news.com.com/Web+site+fosters+%27comedy+community%27/2100-1026_3-6102222.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

AOL BLUNDERT MET ZOEKGEGEVENS
De grote Amerikaanse provider AOL heeft zwaar geblunderd: het heeft de zoekgegevens van meer dan 20 miljoen zoekopdrachten online gezet. Dat gebeurde in het kader van een wetenschappelijke studie, maar AOL vergat wel dat die resultaten door de hele wereld gezien konden worden en dat het niet zo moeilijk was om de identiteit te achterhalen van degene die deze zoekopdrachten gegeven hadden.
Want er viel heel wat te rapen op research.aol.com, zoals u bij Paradigm Shift kan lezen. Nummers van de sociale zekerheid en kredietkaartnummers uiteraard, mensen die informatie opzochten over zichzelf, maar er was zelfs een abonnee die methoden zocht om zijn vrouw te doden...
Uiteraard ontstond er grote opschudding toen afgelopen zondag bekend werd dat deze gegevens voor het rapen lagen. AOL haalde de site zondagavond uit de lucht, maar inmiddels zijn de gegevens op een mirrorsite te bekijken. AOL verontschuldigt zich en beloofde een onderzoek, maar daar zijn de gebruikers, van wie de privacy geschonden werd, vet mee.
En wedden dat de man, die op zoek was naar methoden om zijn vrouw te vermoorden, wel eens bezoek van de politie mag verwachten?
http://www.betanews.com/article/AOL_Slammed_Over_Search_Data_Release/1154971213
http://plentyoffish.wordpress.com/2006/08/07/aol-search-data-shows-users-planning-to-commit-murder/
http://www.techcrunch.com/2006/08/06/aol-proudly-releases-massive-amounts-of-user-search-data/

NIEUWIGHEDEN VAN APPLE OP WWDC
Maandag werd in San Francisco de WorldWide Developers Conference gehouden, waarnaar vele waarnemers reikhalzend uitkeken. Steve Jobs stelde in zijn openingstoespraak traditiegetrouw enkele nieuwe producten voor.
Als eerst kwam de nieuwe versie van het Mac OS X besturingssysteem aan de beurt, bekend onder de werknaam "Leopard". Enkele van de nieuwigheden die u in Leopard kan aantreffen, zijn de Time Machine, een nieuwe manier om automatisch een back-up te maken van de bestanden op uw Mac, met de mogelijkheid om deze bestanden automatisch te herstellen, zelfs al zouden zij van uw computer verdwenen zijn. En met Spaces kan u razendsnel switchen tussen programma's. Verder werden de Mail en iChat verbeterd: Mail heeft extra sjablonen gekregen, de mogelijkheid om notities te maken en taakoverzichten. Bij iChat kan u een foto of video van uzelf toevoegen aan de achtergrond van een chat.
Van al deze mogelijkheden vindt u knappe filmpjes op de website van Apple. Om het water in de mond te krijgen!
Verder werd ook nog de Apple Mac Pro voorgesteld, een Quad Xeon desktopwerkstation met twee dual-core Intel processoren. Waarmee de overgang naar de Intel processoren afgerond is.
http://www.apple.com/benl/macosx/leopard/
http://www.apple.com/benl/macpro/

GOOGLE WIL BOZE SITES TEGENHOUDEN
Zoekgigant Google heeft verleden week een nieuwe tool uitgebracht: wanneer u de zoekmachine gebruikt en een site bezoekt die ervan verdacht wordt om badware te verspreiden, zal u hiervoor gewaarschuwd worden. Voor deze nieuwe tool werkt Google samen met StopBadware.org, een organisatie die zich inspant om de verspreiding van kwaadwillende software tegen te gaan.
Voortaan zal u, vooraleer u op de pagina belandt van zo'n verdachte site, eerst een tussenpagina krijgen, waarin verteld wordt welke informatie StopBadware over deze site gevonden heeft. En op die pagina staan ook instructies voor de webmaster of eigenaar van die verdachte site, hoe hij zijn site weg kan krijgen van die zwarte lijst.
stopBadware.org werd in januari opgericht en staat onder leiding van het Berkman Center van Harvard en het Oxford Internet Institute. De groep krijgt de steun van verschillende grote tech bedrijven, zoals Google, Sun en Lenovo.
http://www.betanews.com/article/Google_Aims_to_Block_Malicious_Sites/1154720175
http://www.stopbadware.org/reports/reportdisplay?reportname=themexp
http://www.stopbadware.org/

MTV VIDEO'S IN DE PLAATS VAN ADWORD ADVERTENTIES?
Google heeft een akkoord afgesloten met MTV Networks: voortaan zal de zoekmachine content van MTV brengen aan websites die deel uitmaken van het AdSense netwerk van Google - en uiteraard zullen die videofilmpjes van MTV een advertentie bevatten. Wat die advertenties dan opbrengen, zou gedeeld worden tussen MTV, of liever: Viacom, het moederbedrijf achter MTV, VH1, CBS en andere premiezenders, Google en de AdSense partner.
Volgens Ars Technica werkt het principe als volgt: uitgevers zoals bloggers, nieuwsdiensten enz. kunnen aangeven dat zij shows van MTV op hun eigen site willen plaatsen, net zoals YouTube ingebouwde of "embedded" video ondersteunt. Dat videofragment bevat een advertentie. En die advertenties worden niet verkocht door Google, zelf, maar door de eigen publiciteitsafdeling van de website in kwestie, die dan een deel van de opbrengst moeten afstaan aan Google en MTV.
De omgekeerde wereld dus en erg onorthodox. Volgens waarnemers zou dit wel eens het begin kunnen zijn van "web clip" sites die zulke ingewerkte video aanbieden. Leuk voor MTV, maar ook voor de bezoeker, die vaak wat mooie filmclipjes kan bekijken!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060806-7432.html

YAHOO: ZOEKEN ZOALS U HET WIL
Zoekmachine en portaalsite Yahoo heeft deze week Search Builder uitgebracht. Dat is een tool om een eigen aangepaste zoekmachine te bouwen, op basis van een door u gekozen reeks websites, of specifieke zoekparameters. Het gaat daarmee de concurrentie aan met Eurkester en Rollyo, twee sites die eveneens zo'n gepersonaliseerde zoekmogelijkheid bieden.
De gebruiker kan bepalen op welke sites de zoekmachine moet zoeken, ofwel gewoon gebruik maken van de hele zoekindex van Yahoo. Bovendien kan hij de nieuwsbronnen van Yahoo! News opnemen in de te doorzoeken sites. Bovendien kan hij aangeven dat er binnen een bepaalde website een filter toegepast moet worden zodat een bepaald trefwoord ingesloten, of juist uitgesloten wordt.
De tool biedt ook bijkomende mogelijkheden, zoals het onderzoeken van bezoek op de website. Eigenlijk is deze Search Builder voornamelijk bedoeld voor webmasters, die een eigen zoekmachine maken over (meestal) het onderwerp waarover hun site gaat, die publiceren op hun site, zodat de bezoekers die kunnen gebruiken.
http://builder.search.yahoo.com/m/promo
http://www.betanews.com/article/Yahoo_Unveils_Build_Your_Own_Search/1155064049

NOKIA BEGINT ZELF MET MUZIEK VOOR HET MOBIELTJE
In de mobiele muziekbusiness zijn er drie factoren: de maker van toestellen, de aanbieder van de muziek en de aanbieder van de mobiele diensten, de "carrier". Nokia, itunes en Belgacom bijvoorbeeld, om enkele namen te noemen.
Nu moet u weten dat de fabrikanten van mobieltjes en evengoed de aanbieders van muziek, vol ongeduld staan te wachten tot de operatoren, de carriers, zich volop gooien in het draadloos aanbieden van muziek. Die blijken daarvoor terug te schrikken.
En dus heeft Nokia zelf maar het initiatief genomen: het heeft Loudeye aangekocht, een bedrijf dat zich met de verdeling van muziek bezighoudt, met name het vinden van partners voor PlayForSure. De achterliggende gedachte: muziek zo goedkoop maken, dat het tot massaconsumptie kan leiden.
http://www.engadget.com/2006/08/08/nokia-buying-loudeye-and-launching-mobile-music/

NOG WGA PERIKELEN
We hebben het al eerder gehad over WGA, ofwel Windows Genuine Advantage, de tool van Microsoft die controleert of u wel een legitieme versie van Windows op uw pc hebt staan. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat die, zonder voorafgaande toestemming of medeweten van de internaut, regelmatig contact opneemt met Microsoft. Wat WGA tijdens die gesprekken allemaal aan Microsoft vertelt, daar hebben wij het raden naar. En dus was er heel wat protest tegen WGA.
Er waren ook veel klachten over het feit dat er valse "positieven" waren, dus gevallen waarbij de WGA tool zei dat de Windowsversie niet legitiem was, terwijl dat wél het geval was.
Maar redacteur Ed Bott meldt in zijn blog dat er ook valse "negatieven" bestaan: gevallen waarbij er geen legitieme versie was, maar dat de WGA tool dit niet ontdekte. Bott wilde uitzoeken of de WGA tool echt wel de valse versies kon opsporen en klopte voor zijn experiment eerst bij Windows aan om een valse versie te krijgen. Dat bleek geen sinecure te zijn, maar na lang aandringen kreeg hij een cd thuis, plus een op een papiertje gekrabbelde productsleutel. Die bleek niet te werken. Dus ging hij zelf maar via Google op zoek naar een gekraakte sleutel, vond er al gauw een, gaf die sleutel in na het installeren van zijn Windows en ging dan naar de Microsoft site om daar enkele bonus producten af te halen. Die krijgt u tegenwoordig alleen als u de WGA procedure doorloopt. En wat bleek: WGA keurde de gepirateerde versie van Windows bij Bott goed! De man kon drivers binnenhalen die enkel voorbehouden zijn voor door WGA goedgekeurde gebruikers en zelfs de nieuwste bèta van IE7 kreeg hij van Microsoft.
Dus echt zuiver werkt die WGA toch niet, denkt u ook niet?
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=110

NEWSGATOR MET NIEUWE TOOLBAR
U kent misschien Newsgator - het is een van de beste aparte newsreaders. Met zo'n newsreader kan u RSS feeds lezen, dat zijn links naar het veranderende nieuws op websites. Met één oogopslag ziet u waar nieuwe artikels zijn en ziet u de titels ervan, zonder dat u site na site van uw bookmarks moet aflopen.
Nu is het meestal niet echt simpel om u te abonneren op een RSS feed - u moet meestal de link manueel kopiŽren naar uw newsreader. Er was één software waarbij het mogelijk was om met een simpele klik op de link uzelf te abonneren en dat was Bloglines, een concurrent van Newsgator.
Die achterstand heeft Newsgator nu goedgemaakt: het brengt een toolbar uit die het abonneren vereenvoudigt. Bovendien vermeldt de toolbar hoeveel Newsgator-gebruikers er eveneens geabonneerd zijn op die feed, een preview van de feed, plus een zoekvakje waarmee u nieuwe feeds kan vinden rond een bepaald trefwoord.
Newsgator was altijd al een heel goede reader en hij kan ook met OPML bestanden om - dat zijn, om het simpel uit te leggen, bestanden die al uw abonnementen bevatten. Newsgator laat toe om uw abonnementen te exporteren/importeren naar en van een OPML bestand. En er is niets dat u verhindert om een OPML bestand van een kennis die erg goede bronnen heeft, te importeren in uw reader.
http://www.newsgator.com/
http://www.newsgator.com/news/archive.aspx?post=103
http://www.techcrunch.com/2006/08/09/newsgator-releases-useful-toolbar/

AOL BLUNDER: GEZICHT GEPLAKT OP DE ANONIEME NUMMERS
Wij komen nog even terug op ons bericht van eerder deze week over de blunder bij AOL. Deze internetprovider had namelijk de zoekgegevens van zijn abonnees van een maand lang online gezet. Het was de bedoeling dat onderzoekers deze gegevens zouden kunnen gebruiken om hier statistieken en andere lessen uit te halen. En AOL had gemeend de privacy van zijn gebruikers te beschermen, door niet de inlog van de gebruikers te vermelden, maar wel een willekeurig gekozen nummer, dat wel voortdurend terug verwees naar dezelfde gebruiker. Mooi zo, zou u zeggen.
Maar AOL had geen rekening gehouden met het feit dat mensen heel wat van zichzelf prijs geven in hun zoekopdrachten. Sommige mensen zoeken nu eenmaal naar hun eigen naam op het internet, om te zien wat er over hen te vinden is. Anderen zoeken of het nummer van hun kredietkaart niet op het internet te vinden is. En alhoewel AOL de zoekresultaten al na een dag verwijderde van het internet, hadden goocheme jongens (of meisjes) al snel een kopie gemaakt. En sindsdien zijn nieuwsgierige internauten van over de hele wereld aan het speuren naar de identiteit van de betrokkenen. Er werd al één persoon geïdentificeerd aan de hand van de zoekgegevens: een dame van 62, ene Thelma Arnold, die o.a. de zoektermen ingaf: "slapende vingers" "60 vrijgezel" tot "hond die overal plast". Mevrouw Arnold reageerde ontzet: "Hemeltje, dit is mijn hele persoonlijke leven... Ik had geen idee dat er iemand meekeek over mijn schouder."
AOL heeft zich nogmaals verontschuldigd. Daar is mevrouw Arnold natuurlijk vet mee, evenmin als de duizenden andere internauten van wie de privacy op een grove wijze geschonden werd.
http://www.nytimes.com/2006/08/09/technology/09aol.html
http://www.techcrunch.com/2006/08/09/first-person-identified-from-aol-data-thelma-arnold/

PARKEER-REGISTRATIE VAN .EU DOMEINEN: FAIR OF NIET?
Een in Engeland gebaseerd bedrijf, Really Useful Domains, heeft meer dan 1.000 domeinnamen, bestaande uit drie letters, gevolgd door de .eu extensie, geregistreerd om die voor veel geld door te verkopen. Nu mag zo'n registreerbedrijf dat eigenlijk niet doen, want dat is niet eerlijk tegenover de gewone burger. Die moet namelijk geld neertellen om een domeinnaam te registreren, terwijl het registreerbedrijf enkel... aan zichzelf moet betalen voor die registratie.
Het bedrijf in kwestie heeft daarom de domeinen niet zelf geregistreerd, maar via een derde, een bedrijf dat in Canada gevestigd is. En dus is er, naar de letter van de wet, geen vuiltje aan de lucht. En zo kon het dus gebeuren dat een Brit, ene Andrew Hooper, die het domein CJH.eu wilde registreren als geschenk voor zijn 2-jarig zoontje, Christopher James Hooper, te horen kreeg dat deze naam al geregistreerd was door dat Canadese bedrijf en dat Hooper $1.933 moest neertellen wilde hij die naam krijgen.
Niet eerlijk, zegt u? Tja, wij zijn dezelfde mening toegedaan. Really Useful Domains vindt ons dan naïef: te stellen dat zulke registratie met het oogmerk de naam voort te verkopen onethisch is, zou een idealistische benadering zijn.
Nochtans is EURID, oftewel European Registry of Internet Domain Names, de organisatie die de .eu registraties overziet, onlangs opgetreden tegen een 400 Amerikaanse registranten, die het van net zulke praktijken beschuldigde...
http://news.com.com/Registrar+on+.eu+domain+hoarding+Nothing+we+can+do/2100-1028_3-6103679.html?tag=nl.e777

VIDEO VERVANGT NIEUWSGROEPEN EN FROOGLE BIJ GOOGLE

Het is een teken aan de wand: op de openingspagina bij Google vindt u bovenaan het zoekvakje niet meer de bekende "Froogle" terug, de winkelsite van Google en evenmin de Google Groups, de nieuwsgroepen. Hun plaatsje is ingenomen door Google Video. En dat is een erg begrijpelijke zet, vermits het al video is wat de klok slaat op het internet.
Froogle en Groups zijn niet definitief afgevoerd hoor - als u op "more" klikt, dan vindt u al die verschillende Google zoektools daar weer. En ziet u nogmaals hoeveel verschillende tools Google eigenlijk heeft - te veel om op te noemen eigenlijk.
Ach, over die beslissing valt natuurlijk te discussiŽren. Wie niet beslissen kan en liever àlles op de startpagina van Google ziet, die raden wij Googdesk.com aan. Een blad vol, maar u mist niets meer...
http://googdesk.com/
http://blog.outer-court.com/archive/2006-08-10-n55.html

MTV HAALT ATOM FILMS BINNEN
MTV Networks heeft een principeakkoord afgesloten met Atom Entertainment, om het bedrijf te verwerven voor 200 miljoen dollar. Atom Entertainment heeft 4 websites in zijn bezit, waaronder de populaire sites AtomFilms.com en Shockwave.com. Ook AddictingGames.com en de videosite AddictingClips.com behoren tot de stal van Atom Entertainment.
Deze aankoop kadert in de strategie van MTV om ook online een amusementsrijk uit te bouwen. Eerder kocht het ook al bekende online merken zoals XFire, Y2M, GameTrailers.com, IFILM en Neopets. MTV heeft nu zo onderhand 50 miljoen gamers die op de websites meer dan 400 miljoen spelletjes per maand spelen.
http://www.betanews.com/article/MTV_to_Acquire_Atom_Films_Other_Sites/1155163161


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DIGITALE KUNST VOOR MENSEN MET EEN HUMEUR
Kent u nog de "mood ring", de ring met daarin een steen die van kleur veranderde naargelang uw stemming? Wel, dat principe is nu ook toegepast in schilderijen.
Aan de universiteiten van Bath en Boston hebben zij elektronische kunst gemaakt, die de stemming van de toeschouwer weerspiegelt. Het kunstwerk is namelijk gekoppeld aan een webcam die het gelaat in het oog houdt van de toeschouwer en zijn gelaatstrekken analyseert; naargelang de gemoedsstemming die de software meent te ontdekken bij de toeschouwer, wordt het kunstwerk aangepast.
Wanneer de bezoeker bijvoorbeeld een frons heeft op zijn gezicht, dan wordt het donkerder, met ruigere penseelstreken. Is de bezoeker vrolijker gezind, dan zal het kunstwerk helderder lijken en zachter.
Erg mooi, maar is er geen spreuk die zegt "Kunst verzacht de zeden" en zouden de aanpassingen juist niet omgekeerd moeten zijn: een zachter schilderij, als de toeschouwer boos is?
http://www.stuffmag.co.uk/hotstuffarticlerss.asp?DE_ID=2154

DEZE USB VERNIETIGT ZICHZELF IN....
Echt nuttig is deze gadget niet, maar leuk des te meer. Het is een toestelletje dat weggelopen lijkt uit een SF film en dat u via de USB poort aansluit op de computer. Het bevat alle kenmerken die een "echte" vernietigingstoestel ook heeft: een sleuteltje om het toestel te wapenen en zelfs een rode knop onder een plastiek hoesje.
Helaas - of moeten we zeggen: gelukkig - kan het toestel niet veel uitrichten en zeker en vast geen bom doen ontploffen. Het enige wat er gebeurt wanneer u de rode knop indrukt, is dat er op uw computer een "kill, kill" audiobestand afgespeeld wordt. Een leuke gadget, volkomen nutteloos, maar wij raden u toch aan om dit hebbeding niet mee te nemen op reis, want de douane zou het u wel eens flink moeilijk kunnen maken!
http://www.stuffmag.co.uk/hotstuffarticle.asp?de_id=2155

SONY MYLO: HET WONDERTOESTEL?
Hoe luidt het spreekwoord weer - als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen? In de strijd om de gunst van de consument op het vlak van draagbare toestellen, een arena die tot hiertoe gedomineerd werd door iPod en waarin Microsoft met zijn Zune als nieuwe speler opgestaan is, is er serieuze competitie gekomen vanuit een onverwachte hoek: Sony.
Het bedrijf, dat de laatste tijd wat tegenslag heeft met zijn mobiele spelletjesspeler, de PSP, heeft namelijk een nieuw toestel aangekondigd: de mylo, kort voor "my life online". Dat is een draadloze (wifi) communicator die werkt via 802.11b en waarmee u instant messaging boodschappen kan versturen, surfen, mailen en ook naar muziek luisteren en foto's en video's kan bekijken. Bovendien is het toestel Skype-klaar en kan u dus telefoneren via het VoIP protocol.
Wat ons vooral aantrekkelijk lijkt in het toestel zijn drie zaken. Eerst en vooral dat het een inklapbaar klaviertje zal bevatten. Ten tweede dat het een batterijleven heeft van 45 uren muziek, of zeven uur chatten en surfen. En ten derde: de prijs. Die zou slechts 350 dollar bedragen. En voor die prijs wordt het een geduchte concurrent voor de mobiele player, de UMPC en zelfs voor het mobieltje...
http://www.techcrunch.com/2006/08/07/sony-mylo-wifi-device-packaged-

IPOD JEANS: DESIGN FOUTJE
De iPod player is zo populair dat er een bloeiende markt ontstaan is van accessoires. We kennen al de iPod - Nike+ combinatie: een sensor die in sportschoenen ingebouwd is, in combinatie met een ontvanger die u aansluit op de iPod en waarmee u heel wat kan uithalen: de afgelegde afstand noteren in uw iPod en eventueel online zetten, uw muziek aanpassen aan uw rentempo, enz.
Maar wist u dat er ook een speciale reeks jeans is van Levi's, voor de iPOd? Die zijn wel handig en bevatten allerlei zakken om niet alleen de iPod in op te bergen, maar ook alle accessoires. Het enige nadeel is dat het geheel uitgerust is met een groot rood lint, dat uit de zak komt waar de iPod in moet zitten en dat verbonden wordt met de iPod. Het is de bedoeling dat u, wanneer u de iPod uit die zak haalt, hem niet meer kan verliezen. Maar erg slim is dat lint niet, want dat zal uiteraard voortdurend uit uw zak hangen zwieberen en achter allerlei obstakels blijven hangen, zodat uw iPod uit uw zak gerukt wordt, tegen de grond valt, enz.
Terug naar de tekentafels, heren en dames bij Levi's!
http://www.bright.nl/eindelijk-fotos-van-levis-ipod-jeans

KOFFIETAFEL ANNEX MEDIA CENTER
Een ideetje dat nog niet zo gek is - maar zeker en vast super geek! Ene Stephen Johnson is erin geslaagd om een computer in te bouwen in zijn salontafel en zo van die salontafel een mediacenter te maken.
Want zo heeft hij in zijn salontafel een TV tuner, een harde schijf van 160 gig, een speciale LCD waarop het weer vertoond wordt en het geheel wordt met vloeistof gekoeld om alles netjes te houden. Er is ook een WiFI verbinding om al uw media draadloos te streamen naar de randapparatuur (scherm, boxen). Cool, niet?
Er is echter een nadeeltje: de prijs. Want voor dit kleinood moet u al gouw 4.000 euro neertellen. En dat hebben wij nu net toevallig niet in onze portemonnee zitten..
http://www.engadget.com/2006/08/09/stephen-johnsons-coffee-table-pc/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Duizenden EU domeinen zijn geblokkeerd, omdat er aanwijzingen zijn dat zij enkel geregistreerd zijn om later door te verkopen.

*** Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst, Homeland Security, vraagt gebruikers met aandrang om een bepaalde update van Microsoft te installeren. Vermits Homeland zich nog nooit gemoeid heeft met Microsoft of computers: weten zij iets dat wij niet mogen weten?

*** Bill en Melinda Gates foundation schenkt 500 mijoen dollar aan een fonds om aids en malaria te bestrijden.

*** De Flash technologie vierde zijn 10e verjaardag deze week.

*** Spelletjesfabrikant Rockstar, auteur van het omstreden Grand Ttheft Auto, brengt opnieuw een spel uit dat bezorgde ouders doet steigeren: Bully, over school pesten.

*** Een Duitser heeft via Google Earth een geheime Chinese militaire basis ontdekt aan de grens met India.

*** Wie bij Yahoo intikt 'Google', krijgt een pagina te zien met 'he, wij doen ook zoekacties'. Hetzelfde gebeurt bij MSN, wanneer u Yahoo of Google intikt. Maar wanneer je bij Ask.com Google intikt, krijg je alle links naar Google, met zijn gespecialiseerde zoekmachines, de Google ticker, enz

*** Bij Become.com vind je nu ook een lijst met winkels, Nearby Stores. Er zitten zo'n 30.000 winkels in, die op een Yahoo Map geplaatst worden. Een ideetje voor de Gouden Gids?

*** Zattevrienden.be was er sneller bij dan Vlaamse zender VT4, en heeft het domein gekaapt voor het nieuwe programma met Veronique De Cock: Undercover Lover
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ROBBIE FULKS - GEORGIA HARD
[alternatieve country] Door en door country, met mooie melodieŽn, een goede stem. Alleen het kampvuur ontbreekt nog!
http://music.download.com/robbiefulks

WOLF PARADE - SHINE A LIGHT
[indie rock] Gewone en degelijke rock, rechttoe en rechtaan. Een goede song.
http://music.download.com/wolfparade

SUFJAN STEVENS - THE MAN OF METROPOLIS STEALS OUR HEARTS
[alternatieve folk] De mysterieuze folk van Stevens kan bekoren. Deze song begint tamelijk hard, maar dan volgt de zachte stem van Stevens. Erg mooi, goed opgebouwde song.
http://music.download.com/sufjanstevens

ECHO & THE BUNNYMEN - STORMY WEATHER
[Neo Psychedelia] De naam van deze band doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Een steengoede song, recht uit de eighties.
http://music.download.com/echoandthebunnymen

ANDREW BIRD - A NERVOUS TIC MOTION OF THE HEAD TO THE LEFT
[alternative folk] Een zachte stem, discreet gitaarspel. Minimalistisch, maar erg sterk opgebouwde song en mooi arrangement.
http://music.download.com/3600-5-100435230.html


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
LIEFDE MAAKT EEN KLEIN BED GROOT
[Bertus Aafjes]De nieuwe oogst


DE 50 BESTE "THE END" IN FILMS
Een lijstje met daarin 50 films die volgens filmcritici het beste einde hebben en waarom dat zo is. Uiteraard moet u, bij de films die u nog niet gezien hebt, die uitleg best overslaan en snel snel de film gaan huren om zelf te zien hoe het afloopt!
[Taal: Engels]
http://filmcritic.com/misc/emporium.nsf/95a45e26914c25ff862562bb006a85f2/394a496e465c4f38882571b900114dc5?OpenDocument

HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFIE: EEN SCHILDERIJ OF EEN FOTO?
Fotograaf Joe Dejesus maakt foto's die haast schilderijen zijn en maakt daarbij gebruik van H.D.R. of High Dynamic Range fotografie, een techniek waarbij verschillende foto's van eenzelfde onderwerp gecombineerd worden. Hoe het juist ineen zit, met prachtige voorbeelden van de techniek, leest u in dit artikel van New York Times (gratis registratie verplicht)
[Taal: Engels]
http://www.nytimes.com/2006/08/03/technology/03basics.html
http://www.flickr.com/photos/kros

90 ONLINE BEWAARPLAATSEN
Dit artikel van Lifehack bevat de adressen van 90 plaatsen op het internet waar u uw bestanden kan bewaren, het merendeel gratis. Want het is erg handig om sommige bestanden op het internet te zetten, zodat u eraan kan, op welke computer u ook werken moet.
[Taal: Engels]
http://www.lifehack.org/articles/lifehack/introduction-to-90-online-file-storage-services.html

HARDWARE SECRETS: GEEN GEHEIMEN MEER
Bent u een techneut, die alles wil weten van zijn hardware? Dan is deze site iets voor u. U vindt er immers allerlei nieuwe hardware, met besprekingen en handleidingen. Droge kost voor de ene, interessante lectuur voor de andere.
[Taal: Engels]
http://www.hardwaresecrets.com/

GOOGLE HACKS: LEUKE DINGEN OM TE DOEN MET GOOGLE
Bij Google kan u dingen opzoeken, maar u kan ook veel, veel meer en sommige dingen zijn echt leuk. Deze site bevat enkele voorbeelden van zo'n leuke dingen. Denk maar aan Poetry in Translation, gebaseerd op de automatische vertaaldienst van Google. Neem een zin in het Engels, vertaal die naar het Duits, dan naar het Frans en dan terug naar het Duits en u krijgt soms heel rare, zelfs humoristische resultaten. Bij Google Talk voert u drie of vier woorden in en Google zal uw gedachtegang afmaken en zoeken welk woord deze drie of vier moet opvolgen. En veel, veel meer van die leuke dingen!
[Taal: Engels]
http://douweosinga.com/projects/googlehacks

WEB DESIGN VOOR BEGINNERS
Wil u een website ontwerpen? Dan moet u echt wel veel dingen in het oog houden. Het is niet alleen grafisch ontwerpen, maar er moet een structuur achter de site zitten, een architectuur, de teksten moeten duidelijk zijn en vooral: de site moet toegankelijk zijn, ook voor mensen met een handicap. Deze site begeleidt u stap voor stap doorheen het hele proces.
[Taal: Engels]
http://www.webdesignfromscratch.com/

DNS REPORT: KOM ALLES TE WETEN OVER UW DOMEIN
Heel wat domeinen hebben DNS problemen, zonder het te weten. Deze site, die eigenlijk bestemd is voor techneuten en webmasters, vertelt over die problemen. U geeft een webadres in (voorbeeld.be) en krijgt een uitgebreide lijst met allerlei testen die uitgevoerd werden, plus waarschuwingen als er sommige dingen fout geconfigureerd staan op de webservers waarop uw domein zit.
[Taal: Engels]
http://www.dnsreport.com/

WAYBACK MACHINE: TERUG NAAR HET VERLEDEN
Het internet bestaat nu al een tijdje en heel wat sites gaan al jaren mee. In die jaren zijn zij vaak grondig veranderd. Bij deze site kan u doorheen het archief bladeren van het internet. Geef gewoon de naam in van een website en u krijgt links naar versies van die site doorheen de jaren. Zo kan u de piepjonge netties site uit 2001 terug bewonderen!
[Taal: Engels]
http://web.archive.org/web/*/http://www.netties.be
http://www.archive.org/web/web.php

WIFI NET NEWS: BLIJF OP DE HOOGTE VAN WIFI NIEUWS
Een tech site voor de techneuten: hier komt u alles te weten en worden de nieuwste ontwikkelingen gevolgd over draadloze data netwerken. Zo is er deze week nieuws te rapen over hacks van draadloze netwerken, over Ternet, stedelijke draadloze netwerken, enz.
[Taal: Engels]
http://80211b.weblogger.com/

TEST UW BANDBREEDTE
Uw provider belooft dan wel een mooie bandbreedte, maar krijgt u die wel? Bij de website van WUGNET (Windows users Group Network) kan u de snelheid van uw bandbreedte testen. Geen download vereist, gewoon even klikken.
[Taal: Engels]
http://www.wugnet.com/myspeed/speedtest.asp

POPULAIRE NIEUWSBRONNEN BIJ POPULAIR
Steeds op zoek naar nieuws en goede sites? Dan moet u eens gaan kijken op deze site. Daar werden allerlei verzamelsites in een lijstje gezet, van de top filmpjes bij YouTube tot populaire blogs en linklogs.
[Taal: Engels]
http://www.populair.eu/

TREDMOLEN ROCK
Een ongelooflijk knap gemaakte clip waarin de zangers tredmolens gebruiken op een manier die u nog nooit zag. Bij Glumbert vindt u trouwens nog veel meer goede filmpjes, het beste van het internet. Kijkt u maar eens naar Bush Pilot!
[Taal: Engels]
http://www.glumbert.com/media/okgo.html
http://www.glumbert.com

VRIJDAG ANIMATIEDAG: HOE SNEL ZIJN UW REACTIES?
Een simpel online spelletje. U moet vijf schapen bewaken. Wil een van hen ontsnappen, dan moet u op het flesje klikken met daarin een slaapmiddel. Geen kwestie dus van schaapjes tellen en in slaap vallen, maar in tegendeel van wakker blijven en snel reageren!
[Taal: Engels]
http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/sheep/reaction_version5.swf

VRIJDAG ANIMATIEDAG: JIGSAW SUDOKU: HOOFDBREKER
Het verslavende Sudoku spel, niet alleen met cijfers, maar ook met symbolen. U sleept de blokjes naar hun plaats. Druk op Hint om te controleren of u juist bezig bent. Een kind kan de was doen!
[Taal: Engels]
http://www.jigsawdoku.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG: STRING SPIN: OM UREN NAAR TE KIJKEN

Het principe is simpel. U klikt op het blanco venster, trekt een lijntje en klikt op "spin". De technologie achter de website maakt een prachtige grafische afbeelding van uw tekening en laat die ronddraaien. Het eindresultaat is een grafisch object, vaak van verbluffende schoonheid.
[Taal: Engels]
http://www.zefrank.com/string_spin/spin_1.html

(Vandaag geen extraatjes: Medewerker Filover is in verlof!)
Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
- Muziekindustrie schikt met Kazaa. De muziekindustrie is een schikking overeengekomen met de muziekuitwisselsite Kazaa.
http://www.ad.nl/economie/article500331.ece
- Duran Duran in Second Life: De Britse rockband Duran Duran heeft een eigen virtueel eiland gemaakt in het internetspel, Second Life.
http://www.ad.nl/multi-media/article529638.ece
- Muziek downloaden met Airmiles: Air Miles introduceert een nieuwe inwisselmogelijkheid voor haar spaarders. Vanaf begin augustus werkt Air Miles samen met Musicminutes
http://www.ad.nl/multi-media/article527944.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Aantekeningen maken bij je foto's: De Pentax Optio T10 onderscheidt zich van andere camera's door de mogelijkheid met een stylus aantekeningen te maken bij de foto's die je maakt.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15672
- Gratis Flight Simulator X: Flight Simulator fans kunnen een gratis demo van de nieuwe X versie al downloaden en spelen. De game komt eind dit jaar in de winkel.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15711
- Windows 'spyware' uitschakelen: In Windows zitten diverse functies die niet door iedereen gewaardeerd worden. Deze geven bijvoorbeeld informatie door aan Microsoft.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15698
http://digitaal.fan.tv

*** ELEKTRO.BE
- Beveilig uw gegevens met een vingerafdruk: SANDISK - Cruzer Profile 1GB: USB-memorystick met biometrische vingerafdruk-scanner.
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=08/2006&newsid=3997
- Universeel dvd/audio-meubel met lade: VOGEL'S - Q5064: Dit universele dvd/audio-meubel heeft 6 kristallietplaten van gehard veiligheidsglas
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=08/2006&newsid=3971
- Zevende generatie plasmatelevisies bij Pioneer: In september zal Pioneer twee nieuwe reeksen van plasma-tv's op de markt lanceren.
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2492
http://www.elektro.be

*** COMPUTER WORLD
- Kleine advertenties op eBay...: eBay, de bekendste veilingsite, zal op 21 augustus van start gaan met een rubriek voor kleine advertenties voor categorieŽn als vastgoed, diensten en auto.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15279&style=34360
- Onderzoek : De gevaren van de mobiele telefonie: Het ene gevaar is het andere niet. Er heerste een grote vrees voor hersenkanker, maar u hebt meer kans bij een telefoongesprek een stafylokok tegen te komen. Een recent onderzoek van de Manchester Metropolitan University toont inderdaad aan dat draagbare telefoons een nest bacteriŽn zijn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15275&style=34360
- Rollyo: maak je eigen zoekmachine: Waarom zou je het hele wereldwijde web afzoeken naar informatie, als je weet dat die op een handvol betrouwbare sites te vinden is? Met Rollyo geef jij aan waar de informatie gezocht moet worden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15264&style=34360
http://www.computerworld.be/

*** DIGIMEDIA
- Klikfraude: bwa, ít is zo erg niet
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=274
- Win eens een Award: het lijstje
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=270
- Amerikaanse adverteerders eisen gecontroleerde metrics
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3362
http://www.digimedia.be/

*** SPEEDZONE
- muziek: The Gooks, Naive
http://www.speedzone.be/artikel/1224_the_kooks__naive.html
- Film & TV: Miami Vice
http://www.speedzone.be/artikel/1223_miami_vice.html
- Muziek: Tien Om Te Zien - Bekijk de afleveringen opnieuw
http://www.speedzone.be/artikel/1220_tien_om_te_zien__bekijk_de_afleveringen_opnieuw.html
http://www.speedzone.be

*** THE INQUIRER
- Reisadvies: laptops etc op het vliegtuig (situatie op 11/8): De draconische maatregelen na de verijdelde aanslag in Groot-BrittanniŽ hebben ook implicaties voor het meevoeren van laptops, pda's, gsm's en andere elektronica.
http://be.theinquirer.net/2006/08/reisadvies_laptops_etc_op_het.html
- 2 Belgische sites hosten verloren data van Amerikaanse AOL gebruikers
http://be.theinquirer.net/2006/08/2_belgische_sites_hosten_verlo.html
- Belgacom(TV) en de nieuwe wireless routers: De leden van Belgacomtv krijgen een Philips 802.11g router van Belgacom die ze huren. Maar die router laat niet toe om muren te omzeilen of het signaal te versterken na de limiet van 30m. Belgacom laat de installatie van ander materiaal niet toe
http://be.theinquirer.net/2006/08/belgacomtv_en_de_nieuwe_wirele.html
http://be.theinquirer.net/

*** TWEAKERS NET
- Brein sleept UPC voor de rechter: Aanstaande dinsdag wordt in Amsterdam een kort geding tussen Brein en UPC uitgevochten, omdat Brein de adressen van enkele Chello-abonnees wil hebben. UPC vindt dat het al aan alle wettelijke verplichtingen voldoet, en toonde zich dan ook verbaasd over de 'onduidelijke spelletjes' van Brein.
http://tweakers.net/nieuws/43906/Brein-sleept-UPC-voor-de-rechter.html
- Pc-bouwers stoppen Vista-coupon bij nieuwe systemen: Verschillende systeembouwers gaan in samenwerking met Microsoft waardebonnen bij hun systemen doen, waarmee Windows XP gratis naar Vista geüpgraded kan worden. Zowel Microsoft als de oem's hopen zo te voorkomen dat de verkopen instorten omdat de klanten het nieuwe OS afwachten
http://tweakers.net/nieuws/43898/Pc-bouwers-stoppen-Vista-coupon-bij-nieuwe-systemen.html
- SanDisk werkt aan driedimensionaal flashram
http://tweakers.net/nieuws/43887/SanDisk-werkt-aan-driedimensionaal-flashram.html
http://www.tweakers.net


Wikipedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Tweewekelijkse krant voor Belgische artsen-practici - http://nl.wikipedia.org/wiki/Artsenkrant
* Roman van de Italiaanse schrijver Italo Calvino - http://nl.wikipedia.org/wiki/Il_sentiero_dei_nidi_di_ragno
* Hit van de Ierse rockband U2 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Beautiful_day
* Christelijke militie, thans politieke partij, in Libanon - http://nl.wikipedia.org/wiki/Forces_Libanaises
* Type motorfiets van het Japanse merk Kawasaki - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kawasaki_ZZ-R_1100
* Popballade en hitsingle van het Friese duo Twarres - http://nl.wikipedia.org/wiki/W%C3%AAr_Bisto
* De "Nederlandse nachtegaal", een wereldberoemde mezzosopraan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Julia_Culp
* Geschiedenis van de luchtvaart - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_luchtvaart

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Geplande aanslagen op trans-Atlantische vliegtuigen in 2006 - http://nl.wikipedia.org/wiki/Geplande_aanslagen_op_trans-Atlantische_vliegtuigen_in_2006
* Zeer actieve vulkaan op de Filipijnen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Mayon

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Centraal-Europa - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Centraal-Europa

Wikiraadsel: Hoe heet het enige bekende overgebleven zeventiende-eeuwse schip ter wereld? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060810

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WERKEN MET GMAIL 1: INLEIDING - PRIVACY
In de volgende weken zullen wij de online mail van Gmail grondig onder handen nemen. Veel mensen maken immers gebruik van deze handige online dienst, met luxueus veel opslagruimte.
Die gaat echter anders tewerk dan wat u gewoon bent van een mailprogramma zoals Outlook of Eudora. Daarom dat wij onze uitleg vanaf het prille begin beginnen, vooraleer de echte tips volgen. Want eerst moeten wij de beginselen uitleggen van het archiveren en het taggen van de mails.
Eerst een heikel onderwerp: de advertenties in GMail.Sommigen vinden dat een inbreuk op hun privacy, anderen kunnen ermee leven, in ruil voor de gratis diensten die zij krijgen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met uw privacy? Wel: de mensen bij Google zitten echt niet de hele dag uw mail te lezen. Zij hebben wel andere dingen te doen. En is uw mail echt zo interessant? De advertenties die u ziet, zijn dan wel gericht op de inhoud van uw mails, maar worden er geplaatst door robots, die de woorden in uw mail afscannen. Komen zij een woord tegen dat overeenkomt met een van de AdWords, door Google aangeboden aan een adverteerder, dan zal zo'n advertentie geplaatst worden in uw mail.
Hebt u nog geen account bij GMail en wil u er graag een hebben, dan kan u ons altijd contacteren: redactie@netties.be

WERKEN MET GMAIL 2: HET WELKOMSCHERM VERKENNEN
Eens u een GMail account hebt, volstaat het om naar http://www.gmail.com te surfen en in te loggen met inlog en paswoord. U belandt nu op een scherm met daarin uw Inbox. Wij overlopen dit scherm even.
Uw inbox ziet eruit zoals de meeste "In" postvakjes en vermeldt de afzender, het onderwerp, de eerste paar woorden van de body van de boodschap en de datum; verder ook nog het bekende paperclipje, om aan te geven dat er een bijlage is bij de boodschap. Aan het begin van elke lijn vindt u een selectievakje. Door boodschappen te selecteren en dan op een van de links aangegeven acties te klikken, worden boodschappen gewist, gearchiveerd, of bijvoorbeeld als spam gemarkeerd. U zal ook zien dat er sterretjes zijn, maar daarover later meer.
Links bovenaan vindt u dan verschillende mailboxen, zoals In, Sent mail (verzonden mail), drafts (concepten), of Alle mail.

WERKEN MET GMAIL 3: INSTELLINGEN
Rechts bovenaan vindt u een link naar "Settings" of "Instellingen". Hier kan u allerlei opties aanpassen, zoals de taal waarin GMail vertoond moet worden. U kan een foto kiezen die vertoond mag worden voor uw vrienden. Hier kan u ook een automatisch antwoord aanmaken, handig voor wanneer u in vakantie bent bijvoorbeeld, maar ook sleutelen aan meer instellingen, zoals de account van waaruit uw antwoorden verstuurd moeten worden, filters die u wil instellen, plus de instellingen voor uw chat sessies.
Belangrijk is hier ook het onderdeel "Web Clips". Dat zijn nieuwskoppen die u op uw eigen startpagina bij Google kan laten verschijnen.

WERKEN MET GMAIL 4: STERREN EN LABELS
Bij GMail kan u aan boodschappen sterren en labels toekennen. Die sterren duiden een graad van belangrijkheid aan, zodat u later die mails er gemakkelijk uit kan filteren.
Met Labels geeft u dan weer aan waarover een mail gaat. U kan het een beetje vergelijken met folders of mappen, want als u op een bepaalde label klikt, dan zal GMail enkel de mails vertonen aan wie u dit label toegekend hebt. Maar de labels gaan verder. Want wanneer u folders gebruikt, kan u een mail maar in één map steken. Terwijl u bij het gebruik van labels, verschillende labels aan één mail kan toekennen.
Bijvoorbeeld: u hebt een label bedacht (ja, u kan naast de standaard labels die Google al biedt, ook zelf labels bedenken) Verjaardagen. En u hebt een label Familie en een label Uitnodigingen. Dus kan u een mail die u ontvangt over een fuif die gegeven wordt ter gelegenheid van de verjaardag van een oom, die drie labels meegeven. En wanneer u later op zoek bent naar verjaardagen, dan zal u deze mail tegenkomen, plus andere mails over verjaardagen van vrienden bijvoorbeeld.
De labels beheert u via de rubriek "Labels" links, dat u naar het "Settings" scherm voert. De labels zijn erg handig, maar het vereist wel dat u zichzelf een discipline oplegt om de labels netjes te catalogeren.

WERKEN MET GMAIL 5: LABELS TOEKENNEN
Hoe kent u nu labels aan een boodschap toe? Dat kan op twee manieren
- Wanneer u de lijst met mails ziet, kan u op het vakje klikken naast de boodschap en dan op het uitklappijltje naast "Apply Label..."klikken. Kies het label dat u wil en dit verschijnt voortaan links naast de boodschap in de lijst.
- Wanneer u de boodschap zelf bekijkt, krijgt u eveneens dit uitklappijltje te zien naast "Apply Label.." . Kies het gewenste label. Dit verschijnt voortaan rechts, achteraan de Subject lijn.
Wil u later zo'n label verwijderen, dan kiest u in Labels voor de Label View, selecteert de gewenste boodschap door op het vakje naast die boodschap te klikken en kies Remove Label xxx onderaan de lijst.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...HAMACHI: EEN GRATIS VPN
Win2000/XP/2003 - freeware
Bij een VPN of Virtual Private Network worden computers via het internet met elkaar verbonden in een speciaal afgeschermd gedeelte van het internet - als het ware een tunnel binnen het grote web. Normaal gezien moet u veel geld betalen om zo'n VPN te kunnen opzetten, maar deze software biedt de mogelijkheid gratis en voor niets. Er zijn al 3 miljoen gebruikers en dat wil al wat zeggen.
http://www.hamachi.cc/

AARDVARK: FIREFOX EXTENSIE VOOR DE WEBMASTER
Firefox browser - freeware
Een erg handige extensie voor de webbouwer, maar ook voor de gewone internaut. Zo kan u met deze extensie ongewenste elementen zoals banners van een pagina verwijderen, vooraleer ze af te drukken. Maar u kan ook met sneltoetsen elementen wijder maken, verwijderen, de achtergrondkleur ervan wijzigen, of juist zwart op wit maken.
http://karmatics.com/aardvark/

CUSTOMIZE GOOGLE: FIREFOX EXTENSIE
Firefox - freeware
Met deze extensie kan u meer mogelijkheden geven aan de Google zoekmachine, zoals extra informatie toevoegen (links naar Yahoo, Ask Jeeves bijvoorbeeld) en ongewenste informatie verwijderen zoals spam en advertenties.
http://www.customizegoogle.com/

WEBAROO
Win2000/XP - 6,6 MB - freeware
Een gratis offline browser voor notebooks en mobiele toestellen. Handig voor wanneer u onderweg geen internettoegang hebt: u downloadt op voorhand hele webpagina's of pakketten rond een bepaald thema. En later, wanneer u terug online gaat, dan zal de software deze pagina's weer actualiseren.
(dit programma is adware, dat wil zeggen dat het gratis is, maar dat u in ruil daarvoor advertenties zal moeten zien binnen in het progje)
http://www.webaroo.com/

MPTRIM: BEWERK MP3 BESTANDEN
Win98/NT/2000/ME/XP - 269k - freeware
Met dit progje kan u MP3 bestanden bewerken, zonder ze eerst in het WAV formaat te moeten omzetten. Zo kan u storend geruis wegfilteren, of wijzigingen uitvoeren aan fade in / fade out. De gratis versie van dit progje is wel beperkt tot 7 minuten, wil u langere songs bewerken, dan moet u de betalende versie nemen.
http://www.mptrim.com/

ARTWEAVER: CREATIEF AAN DE SLAG
Windows - freeware
Een simpel en gratis progje waarmee u creatief kan schilderen met de computer - het is te zeggen: u kan allerlei artistieke effecten toevoegen aan foto's of afbeeldingen, de zogenaamde "brushes".(Bron: Wim W)
http://www.artweaver.de/index.php?en_version

GITAAR SOFTWARE: VOOR DE TOKKELAARS
Wanneer u gitaar wil leren spelen, kon u vroeger het boekje van Nonkel Bob aanschaffen, maar tegenwoordig gebruikt u daar natuurlijk software voor. Op deze site vindt u drie progjes. Met de Chord Groover kan u de akkoorden van de songs die u zelf gecomponeerd hebt, gemakkelijk noteren en opslaan. Met de Guitar Syntesiser PC ziet u op het scherm wat u met uw gitaar aan het uitvoeren bent. En met de MP3 recorder kan u alles opnemen dat door de speakers van de PC passeert. (Bron: Wim W)
http://www.guitartab.co.uk/software.html

PC ZAPPER: KIJK TV VANOP DE PC
Windows - 22,8 MB
Dit progje bestaat uit soft- en hardware: een lange kabel om de tv op de pc aan te sluiten en een afstandsbediening. Hebt u die hardware niet nodig, dan kan u volstaan met het gratis pakket (PCzapper Free), dat enkel de software bevat waarmee u tv-programma's via de computer kan bekijken. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=59393&mxp=121

VRIJDAG MACDAG: ZEN PUZZLE GARDEN
Mac OS X - 1,8 MB - shareware
Elke puzzel in Zen Puzzle Garden is een Japanse rotstuin en u lost de puzzel op door het zand weg te harken. U bent de kleine monnik met de hark en de kunst is het om de tuin af te werken zonder zichzelf in een hoekje te harken.
http://www.download.com/Zen-Puzzle-Garden/3000-2292_4-10553937.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: INTEGO CONTENTBARRIER
Mac OS X - 12,19 MB - shareware
Dit progje helpt de bezorgde ouders om hun kroost te beschermen tegen ongewenste content die de kinderen zouden kunnen tegenkomen bij het surfen op het internet. U kan verschillende instellingen aangeven, voor elk van uw kinderen. Het progje houdt ook een log bij van de pagina's die bezocht worden.
http://www.intego.com/contentbarrier/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Naar aanleiding van ons artikel over:
POP ART STUDIO
Win98/2000/ME/XP - 1,1 MB - shareware
Met dit progje wordt u een tweede Andy Warhol, en kan u leuke effecten toepassen op uw afbeeldingen, o.a. de bekende cartoon stijl van pop art kunstenaar Roy Lichtenstein.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_16499191.html

Schreef lezer Peter:
<<<
Ook te verkijgen via een Nederlandse (dus Nederlandstalige website):
http://www.fotoview.nl
>>>
Bedankt, Peter!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Piet wees ons op een foutje bij de tips Firefox extensies van verleden week:
<<<
Beste Hilde,
ik probeerde Spoofstick op te laden en te installeren cia extensies van Firefox
Spoofstick werkt niet op Firefox als je de laatste versie hebt geïnstalleerd en kan ook niet ge-updated worden.
Via www. spoofstick.com krijg je het niet geïnstalleerd want file is not downloadable
Groetjes
piet vervaet
>>>
Bedankt voor de correctie, Piet!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~=
Jack, de man van Digiweetjes, heeft een reactie op ons artikel over de EU domeinen:
<<<
Een reactie op je bericht, misschien dat er iemand is die weet hoe
het in elkaar zit.

Er gebeuren wel meer vreemde dingen in domeinregistratie land!
Ik zal als voorbeeld mijn site, digiweetjes.com, gebruiken.
Destijds heb ik de naam digiweetjes.com geregistreerd omdat het toen alleen
mogelijk was een .nl domein te registreren als je was ingeschreven bij de
kamer van koophandel. Dus als je een bedrijf had. Later is dat gewijzigd
maar ik heb het .com domein aangehouden.
Op dit moment (al vanaf midden 2005) kom je, als je digiweetjes.nl intoetst,
uit op een infopagina van WebsiteBeheer.net.
Is het eigenlijk wel toegestaan om een bestaande naam met een andere
extentie te registreren? Als voorbeeld: Kan ik een registratie aanvragen
voor netties.nl? Maak je geen zorgen, ik heb geen plannen.
Alvast bedankt voor de aandacht en misschien wel een bevredigend antwoord.

>>>
Alle suggesties worden in dank aanvaard!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Sex is het wisselgeld tussen mensen
[Pier Paolo Pasolini]