Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees:4.904
(4.221 wekelijkse editie,
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 5/8/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 460 van 5/8/2006


Gegroet lezers,

Hier zijn we weer, na een weekje rust - en met wat frisser, zij het natter weer. Met goede moed zijn we er terug ingevlogen, en we hadden deze week dan ook heel wat nieuwtjes aan u te vertellen. Het resultaat hiervan vindt u in deze nieuwsbrief, die zoals gewoonlijk weer goed gevuld is.

Toch even iets onder uw aandacht brengen. Leest u op in onze nieuwsrubriek het artikel over censuur via de advertenties. Ga dan naar onze site, en bekijk de advertenties die op vrijdag, de dag dat het artikel verscheen, door Google geplaatst zijn. Klik dan op de rest van de week. Bekijk daar eveneens de advertenties. Toeval?

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u volgende week, bij leven en welzijn, opnieuw aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.KAZAA TREFT VERGELIJK MET MUZIEKINDUSTRIE
Er was eens P2P ruildienst en die heette Kazaa. Kazaa was erg succesvol, omdat het principe van P2P ruildiensten nu eenmaal een gezond principe is. Maar er waren heel wat boze mensen die gebruik maakten van Kazaa om stoute dingen te doen, zoals illegaal gekopieerde bestanden ruilen. En dus werd oom Agent erbij gehaald en die zei: "Foei, Kazaa, dat mag niet." Waarop Kazaa het hoofd deemoedig boog, snikte: "Ik had het zo niet bedoeld" en beloofde het nooit meer te doen.
Een sprookje? Neen, de waarheid. Ooit een revolutionaire maar erg controversiŽle P2P ruildienst, Kazaa, heeft verleden week beloofd dat het zou zorgen dat er nog enkel legitieme bestanden op het netwerk geruild zouden kunnen worden. Het zal daarvoor filters installeren. Kazaa ging zelfs nog verder en wil plaatsvervangende boete doen, omwille van de zonden die de Kazaa-gebruikers begaan hadden. De P2P dienst zal een schadevergoeding betalen van 100 miljoen dollar aan de muziekindustrie.
Wat, aldus de Nederlandse stichting Brein, erg weinig is, in verhouding met de schade die de software toegebracht heeft. Nu willen wij toch nog graag eens voor alle volledigheid stellen dat het aantal songs dat via een P2P ruildienst gedownload wordt, niet vermenigvuldigd mag worden met x euro die de song in de winkel gekost zou hebben, om de economische schade te meten. Gewoon omdat de gebruiker die songs via de P2P dienst downloadt, die daarom niet per se gekocht zou hebben in de winkel. Sommige mensen kopen nu eenmaal niet gemakkelijk muziek aan bij de plaatselijke platenboer en downloaden enkel muziek via P2P diensten omdat die daar voor het rapen ligt. Dus elke song die via P2P gedownload / geruild werd, is geen song die niet in de winkel verkocht werd. En dus is het erg moeilijk om de economische waarde te bepalen van wat er zich in de grijze zone van de P2P diensten afspeelt.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/42207

GOOGLE SANDBOX: EEN GLIMP VAN NIEUWIGHEDEN?
Google is voortdurend bezig te innoveren, brengt de ene nieuwe dienst uit na de andere. En dus zijn er mensen die de hele tijd Google bespioneren, gewoon om maar als eerste uit te kunnen komen met een nieuwtje over Google.
En af en toe heeft zo'n spionnetje een goede dag en stuit hij op een goudader. Het overkwam Tony Ruscoe. Die ontdekte dat een van de subdomeinen van Google, Sandbox, plots niet meer gebruikt werd in een experiment rond de Google Checkout pagina's, u weet wel, de expressekassa van Google. Neen: de gewone Google inlog werkt daar niet meer. In plaats daarvan kon hij er een nieuwe account aanmaken, die dan als entreekaartje diende voor verschillende nieuwe diensten. Probeert u zich zelf maar eens met uw gewone Google inlog aan te melden op onderstaand adres (1). U kan er wel een nieuwe inlog aanmaken, maar daarmee kan u dan weer niet terecht op de gewone Google Accounts inlog pagina. (2)
Volgens Ruscoe wordt Sandbox gebruikt om nieuwe experimentele diensten van Google uit te testen en te ontwikkelen. Hij ontdekte zo enkele intrigerende nieuwe dingen: Weaver, Google Events, LH2... Wat die nieuwe diensten te betekenen hebben, naar kan u uiteraard alleen maar naar gissen. Maar dat er ons nog veel nieuws te wachten staat bij Google, dat staat als een paal boven water!
https://sandbox.google.com/accounts/
https://www.google.com/accounts/
http://ruscoe.net/blog/2006/07/whats-in-googles-sandbox.asp

NIEUWE WAARSCHUWING: JAVASCRIPT KAN LEIDEN TOT AANVALLEN VIA DE BROWSER
Het huidige internet, het zogeheten Web 2.0 internet, is erg snel. Gedaan met klikken, wachten en nog eens klikken: dankzij technologieŽn zoals Ajax wordt elke wijziging die u bijvoorbeeld in een zoekopdracht of een pagina met aanpasbare onderdelen doorvoert, onmiddellijk weergegeven in die pagina, zonder dat u moet wachten tot de pagina herladen wordt.
Leuk, maar waarnemers waarschuwen ervoor dat dit gebruiksgemak ook gemakkelijk is voor minder onschuldige gebruikers. Hackers zouden namelijk misbruik kunnen maken van JavaScript, waarop Ajax gebaseerd is, om een thuis- of bedrijfsnetwerk in kaart te brengen en de aangesloten servers of toestellen aan te vallen.
Zij zouden hiervoor enkel een schadelijk JavaScript moeten verwerken in een webpagina. Wanneer een bezoeker de pagina bekijkt in zijn browser, zal het uitgevoerd worden, zonder waarschuwing of toestemming te vragen aan de gebruiker.
Hoe het allemaal technisch ineenzit, leest u bij CNet. Wat wij hier vooral onthouden, is dat waarnemers erop wijzen dat de hackers die zich nu toegelegd hebben op Javascript, nog geen echte toepassingen gevonden hebben voor hun malware. Maar wat niet is, kan helaas nog wel komen...
http://news.com.com/JavaScript+opens+doors+to+browser-based+attacks/2100-7349-6099891.html?part=dtx&tag=nl.e433

VOORBEELD VAN YOUTUBE WORDT GEVOLGD
Video op het internet is erg populair, zie maar naar het succes van YouTube. Dat succes brengt andere sites op ideetjes.
Allereerst is er CNN. De online nieuwssite van de bekende tv-zender zal binnenkort CNN Exchange uitbrengen, een pagina op de website waarop ook door de bezoeker aangebrachte video zal voorkomen, audio en artikels.
De zogenaamde "citizen journalism", oftewel de burger die voor journalist speelt, maakt de laatste tijd furore. Het begon allemaal met gewone tekst: gewone mensen in de blogosfeer die commentaar gaven op nieuws, of in sommige gevallen zelfs baanbrekend nieuws uitbrachten.
Daarop volgde video en audio - videosites zoals Grouper, Guba, YouTube bevatten honderden fragmenten met beelden over de oorlogen in Libanon, Irak en TsjetsjeniŽ. CNN heeft nu onlangs beroep gedaan op beelden over Libanon, die de zender vond bij YouTube, om die te verwerken in zijn tv-uitzendingen en dit heeft CNN versterkt in zijn plan om die citizen journalism naar voren te schuiven binnen de site.
http://www.cnn.com
http://news.com.com/2100-1025_3-6100139.html

OOK AOL WIL VIDEO'S OP ZIJN PORTAALSITE
Nog een site die een voorbeeld neemt aan het succes van YouTube, is AOL. Die willen binnen hun site een uitgebreid hoofdstuk wijden aan online video.
Nu was er al heel wat video te vinden op de site, maar dat wordt nu dus uitgebreid met een reeks programma's - deels gratis, maar ook betalend. En daarmee gaat AOL dus de concurrentie aan met de iTunes Music Store van Apple en Google Video.
Momenteel zijn er nog geen akkoorden afgesloten met grote zenders om hun content te mogen brengen. Wel zouden er akkoorden zijn met MTV Networks en Warner Brothers. Daardoor zouden shows zoals South Park en SpongeBob Square Pants bij AOL gedownload kunnen worden, aan de prijs van 1,99 dollar - hetzelfde dus als u zou betalen bij iTunes.
AOL is tussen haakjes bezig aan een grote herstructurering van het bedrijf. Voorheen concentreerde het zich voornamelijk op zijn taak als toegangsleverancier, maar die poot wordt nu teruggeschroefd. Alle diensten die bij de internettoegang behoorden, zoals mail, worden volledig gratis. AOL wil zich meer concentreren op het aanbieden van content.
Dat het een en ander wel met jobverlies gepaard zal gaan, valt te verwachten. Een duizendtal mensen zou zijn job verliezen.
U kan zich natuurlijk afvragen of al die sites, die zich op de video storten, wel nodig zijn. Ja, er is een grote publieke belangstelling voor de filmpjes. Maar ook: het economische model van YouTube moet nog altijd bewezen worden. De site verbrandt namelijk enorme hoeveelheden bandbreedte en kan daar weinig of geen inkomsten tegenover stellen.
http://www.nytimes.com/2006/07/31/technology/31aol.html?ex=1311998400&en=e1a8ead5de7bb092&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss

MICROSOFT MAAKT 3D UIT 2D
De extra dimensie - dat is wat Microsoft ons wil bieden. Letterlijk dan. Het bedrijf heeft een preview gegeven van een toepassing die het Photosynth noemt en die tweedimensionale beelden zou omtoveren in driedimensionale landschappen.
Dat doet het programma door een aantal verschillende afbeeldingen van eenzelfde voorwerp te analyseren en dan in 3D te reconstrueren. De gebruiker zou virtueel doorheen deze ruimte kunnen wandelen of vliegen.
Photosynth zou binnenkort op een gespecialiseerde conferentie over computergraphics voorgesteld worden.
http://labs.live.com/photosynth/blogs/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Turns_2D_Pictures_into_3D/1154372075

YOUTUBE GROTER DAN MYSPACE
Dat YouTube populair is, dat kon u gisteren al lezen. Maar dat het zelfs MySpace voorbijsteekt in de ranglijst van meest bezochte sites, dat had u niet verwacht, niet? Nochtans is het zo. En de cijfers zijn duizelingwekkend. Dagelijks gaat YouTube met maar liefst 3,9% van alle internetbezoek lopen, tegen 3,35% voor MySpace (cijfers geldig voor de VS). Dat wil zeggen dat het bezoek bij YouTube met maar liefst 297% gestegen is ten opzichte van de eerste helft van dit jaar, aldus metingbedrijven Nielsen/NetRatings en Alexa.
Een succes dat waarnemers verleidt tot gissingen. Zij plakken zelfs een prijskaartje op YouTube en menen dat de website 1 miljard dollar waard is - wat veel meer is dan de 121 miljoen pond die mediamagnaat Rupert Murdocht betaald heeft toen hij de site aankocht. Zij gaan zelfs nog verder en wagen zich aan voorspellingen: wie zou er in staat zijn om You Tube te kopen en om welke redenen? Diepe zakken zal de kandidaat-koper in elk geval moeten hebben, wil hij met de geschatte waarde van 1 miljard dollar op de proppen komen.
De waarnemers noemen Adobe als kandidaat, omdat er op YouTube zoveel filmpjes in het Flash formaat voorkomen en YouTube dus een uitstekende reclame is. Time Warner zou ook een kandidaat zijn, omdat het de video's zou kunnen verweven in de AOL diensten. Sony is een andere kandidaat; dat bedrijf staat momenteel sterk zowel op gebied van hardware als de distributie van content. Google uiteraard, al is het maar om een concurrent minder te hebben voor de eigen Google Video dienst. NewsCorp, om wat citizen journalisme toe te voegen aan de nieuwsberichten. En Yahoo ten slotte, die eigenlijk als meest geschikte kandidaat-overnemer getipt wordt - Yahoo heeft immers al Flickr, de ruilsite voor foto's.
Wie uiteindelijk de site zal overkopen, dat zal u over enkele weken weten. Of wie weet heeft de site tegen dan het loodje gelegd?
http://blogs.zdnet.com/ip-telephony/?p=1201
http://technology.guardian.co.uk/news/story/0,,1834036,00.html

PLAGIAAT TIERT WELIG OP HET INTERNET
USA Today trekt aan de alarmbel: het internet wordt een modderpoel vol plagiaat. De krant haalt enkele voorbeelden aan. Zo is er Steve McKee, een partner bij een adverteeragentschap; hij had een column geschreven voor Businessweek, "Vijf woorden nooit te gebruiken in een advertentie". Uit onderzoek bleek dat maar liefst 36 blogs het artikel opgemerkt hadden en in hun eigen blog gepost hadden. Dat wordt normalerwijze beschouwd als "fair use" - tenminste als de bron vermeld wordt. En tot grote ergernis van McKee deden 13 van deze 16 bloggers dat niet - en beweerden zij aldus dat zij zelf het stuk geschreven hadden.
In het artikel staan nog andere voorbeelden en zoals u kan lezen is het niet altijd even mooi wat er geschreven Wordt. Wat wij er in elk geval uit onthouden is dat u best altijd netjes uw bron vermeldt - zoals wij het tussen haakjes al jaar en dag doen.
http://www.usatoday.com/tech/news/2006-07-31-net-plagiarism_x.htm

MICROSOFT BRENGT IE7 UIT ALS "HOGE PRIORITEIT" UPDATE
Het heeft lang geduurd eer Microsoft nog eens uitkwam met een nieuwe versie van zijn IE browser. Jaren zelfs. Maar nu is hij er. De bèta versie kon u al een tijdje geleden downloaden en binnenkort is de officiŽle versie er ook. Microsoft wil dat wij met zijn allen die update downloaden en zal die daarom als een van de Windows updates automatisch versturen naar alle internauten die dit Windows onderdeel geactiveerd hebben.
Nu kan u zeggen: is dat niet oneerlijk? Want Windows update gaat om het besturingssysteem, belangrijke updates omwille van beveiligingslekken. Andere programma's kunnen geen beroep doen op die luxe om hun progje via het besturingssysteem zelf tot bij de gebruikers te brengen.
Het antwoord is: ja en neen. Neen: de IE browser is nu eenmaal een onderdeel van het Windows besturingssysteem en bevat vele lekken, zodat het echt in uw eigen belang is dat u de IE update installeert. Tenminste als u IE als browser gebruikt - vele internauten zijn immers ondertussen overgestapt op Firefox.
En ja: het is een beetje misbruik maken van de automatische updates. Per slot van rekening: als u IE niet gebruikt, dan hebt u er geen behoefte aan om deze update te downloaden en te installeren. Wat Microsoft hier doet is uiteraard de mensen massaal herinneren aan het bestaan van de IE browser en hen trachten te overhalen om terug over te schakelen op IE.
Ach, misbruik of niet, het belangrijkste is dat Microsoft eindelijk een update uitbrengt.
Tussen haakjes: buiten het dichten van lekken brengt IE 7 geen revolutionaire nieuwe technieken - alles wat er aan nieuwigheden in zit, zoals het browsen met tabblaadjes, zijn dingen die u al jaren bij de concurrenten vindt...
http://news.com.com/Microsoft+tags+IE+7+high+priority+update/2100-7350_3-6098500.html?tag=nefd.top

NET NEUTRALITEIT: DE PROEF OP DE SOM
In de VS is er volop discussie over net neutraliteit: moet alle verkeer op het internet dezelfde rechten krijgen, of moeten sommige protocollen voorrang krijgen? Want met al die video die nu de breedband van het internet opslokt, raken de andere protocollen dan niet in de verdrukking? Mag een provider dan niet ervoor zorgen, tegen betaling uiteraard, dat de protocollen die u belangrijk vindt, prioritair behandeld worden?
En trouwens: hoe weten wij of dat internet aan twee snelheden nu al niet bestaat? Is er een tool om te meten of alle protocollen gelijke behandeling krijgen? Een beveiligingsonderzoeker uit Seattle, Dan Kaminsky, heeft een techniek bedacht om dat uit te vinden. Hij heeft die voorgesteld op de beroemde Black Hat USA conferentie over beveiliging in Las Vegas. Hij zal de techniek binnenkort in een software gieten, die hij gratis ter beschikking wil stellen. Zo zullen wij gewapend zijn en bijvoorbeeld kunnen uitvissen of de providers sommige soorten TCP/IP verkeer beter behandelen dan ander, of data laten vallen in VoIP gesprekken, enz.
http://www.networkworld.com/news/2006/080206-black-hat-researcher-creates-net.html

VIRTUELE GRATIS BOEKENBEURS BLIJFT NOG EEN WEEKJE LANGER OPEN
In Antwerpen is er altijd rond 1 november de Boekenbeurs. Wel, op het internet is er ook een boekenbeurs, maar dan voor eBooks - digitale boeken die u downloadt en op uw computer leest of op een speciale e-reader.
Die liep eigenlijk van 4 juli tot 4 augustus, maar de beurs kende zo'n groot succes (elke dag werden er een miljoen gratis eBooks gedownload!) dat de servers niet altijd de grote toeloop aan konden en regelmatig uitvielen. Om te compenseren voor dat ongemak, wordt de beurs nu dus verlengd met een weekje.
U kan er meer dan 300.000 gratis eBooks vinden. En dat is een buitenkansje. Want deze beurs is een initiatief van Project Gutenberg en daar moet u normalerwijze $8,95 per jaar betalen om toegang te krijgen tot de bibliotheek.
U vindt er trouwens ook een uitgebreide collectie audioboeken in MP3 formaat - om op uw iPod te beluisteren dus. U moet wel een woordje Engels kennen, maar dan krijgt u bijvoorbeeld (en dan hebben we het over de audiobooks) hele boeken van Arthur Conan Doyle, Kipling, Beatrix Poter en veel, veel meer.
http://worldebookfair.com/Mp3eBooks.htm
http://worldebookfair.com/Collections.htm

LIVE SPACES: BLOGGING BIJ MSN IN EEN NIEUW KLEEDJE

Bloggen is erg populair en ook sociale netwerken zijn erg populair - denkt u maar aan het enorm succesvolle MySpace. Microsoft is zich daar ook van bewust en brengt nu Windows Live Spaces uit, een combinatie van blogging en sociale netwerken.
De gebruiker zal zijn lijstje met IM contacten kunnen integreren in Live Spaces en hen daar als zijn vrienden kunnen voorstellen. Bovendien kan hij een instant messaging gesprek opstarten vanuit Live Spaces met de mensen die reeds op dat lijstje voorkomen. Op de site zelf kan u uiteraard een blog bijhouden, dat u kan aanvullen met foto's, muziekbestanden enz.
Lijkt het erg veel op MySpaces? Tja, dat klopt. Maar gelukkig heeft Microsoft geleerd uit de fouten en de problemen die zich daar voorgedaan hebben. Eerst en vooral kan u uw privacy beschermen, doordat u zelf bepaalt wie u mag contacteren, wie uw profiel mag bekijken, enz. En voor jongeren onder de 18 is het profiel standaard zo ingesteld dat enkel de mensen die reeds voorkomen op het buddy lijstje, toegang krijgen tot hun ruimte.
Nu is het wel zo dat de "echte" Live Spaces wereldwijd en internationaal is. Wellicht komt er een Belgische / Vlaamse editie, om de internauten hier te lande wat meer op hun gemak te stellen...
http://spaces.live.com/

NETSCAPE SCOORT - OF SPEELT HET VALS?
Verleden week vertelden wij u over het ophefmakende aanbod van Netscape, om mensen te betalen voor dingen die zij tot hiertoe gratis deden. Netscape heeft immers onlangs in plaats van hun gewone portaalsite een nieuwe site uitgebracht, die een heuse kloon is van Digg. Zoals u weet, worden daar nieuwtjes verzameld en door de lezers beoordeeld. Omdat de Netscape kloon echter niet zo succesvol bleek, besloot een van medewerkers van Netscape, ene Calacanis, om de internauten, die het meeste artikels aanbrengen bij Digg en gelijkaardige sites zoals Reddit, af te kopen en met klinkende munt te overhalen om voortaan voor Netscape te komen werken.
Volgens een posting in zijn eigen blog zou Calacanis ondertussen 10 "navigators" hebben kunnen wegkapen. Drie top Diggers, de nummer 1 nieuwsspeurneus bij Newsvine en dienst collega bij Reddit, plus een handvol bloggers bij Weblogs.Inc.
Interessant is het echter te weten dat de internauten die "bezweken" zijn voor het geld, toch een geweten hebben. De "topman" bij Newsvine bijvoorbeeld laat in zijn blog weten dat hij inderdaad voortaan artikels zal aandragen bij Netscape, tegen betaling, dat hij daar heel blij mee is, maar.. dat hij nog altijd zal blijven bijdragen bij Newsvine en dat de mogelijkheid om dat te mogen blijven doen een expliciete voorwaarde was die hij stelde toen hij het aanbod van Calacanis aannam.
In het blog van PostBubble worden de "verraders" met naam en toenaam genoemd. En als u de commentaren leest op elk van deze drie genoemde sites, zal u merken dat het aanbod van Calacanis een ware aardschok veroorzaakt heeft doorheen de internetgemeenschap. Want, hoe leuk het ook is voor de gelukkigen dat zij nu een centje kunnen bijverdienen, het legt toch een hypotheek op de hele sociale structuur van deze door gebruikers aangedreven nieuwssites. Calacanis heeft door met zijn dollars te zwaaien heel wat schade aangericht, lijkt het ons. En het is bovendien niet eens gezegd dat de Netscape site nu ineens gered zou zijn, omdat er enkele goede redacteurs in dienst genomen zijn....
http://www.calacanis.com/2006/08/02/the-first-10-navigators-weve-hired-three-of-the-top-12-digg-us/
http://spring.newsvine.com/_news/2006/08/02/310613-the-rumors-of-my-demise-have-been-greatly-exaggerated
http://www.postbubble.com/2006/08/02/netscape-navigators-revealed/

ADVERTENTIES ALS CENSOREN?
Oei, het lijkt wel of onze redactie vandaag op witte paarden moet klimmen om ten strijde te trekken tegen alle onrecht op het internet. Want wat lezen wij vandaag bij East Bay Express? Dat dezelfde Google Adword advertenties, die kleinere websites helpen om te overleven, tegelijkertijd hun dood kunnen zijn, omdat zij onderzoeksjournalistiek de mond willen snoeren.
Volgens dit artikel zou Google, althans het systeem van de Adsense advertenties, in alle stilte en systematisch alle ambitieuze journalisten straffen. Hoe zo? vraagt u. Wel, een woordje uitleg.
Het mooie principe van de Google Adsense advertenties is dat zij verschijnen op plaatsen waar zij een verband houden met de editoriale content. Met andere woorden: advertenties voor luiers verschijnen naast artikels over baby's, advertenties over hardware verschijnen naast artikels over computers, advertenties voor nieuwe films verschijnen naast een artikel waarin de naam van een filmster voorkomt. Logisch en in principe erg prijzenswaardig.
Maar omgekeerd is het ook zo dat adverterende bedrijven kunnen bepalen bij welke trefwoorden hun advertentie NIET mag verschijnen. Automobielfabrikanten willen geen advertentie voor hun nieuwste model, vlak naast een artikel over auto-ongelukken bijvoorbeeld. En dus is er geen enkele adverteerder die zijn advertentie wil hebben naast bijvoorbeeld een artikel dat over de wreedheden van de oorlog in Irak of het conflict IsraŽl/Libanon gaat. Het achtenswaardige magazine Salon ondervond zelfs dat Google, met zijn ondertussen geautomatiseerde filters, de advertenties inhoudt van zijn partners wanneer een artikel te expliciet over seks gaat.
En zelfs individuele bloggers hebben dit probleem ondervonden, zo meldt het artikel bij EastBay Express. Een alarmerend fenomeen, vindt u ook niet, dat niet erg verwijderd is van censuur. Want de schrijvers van de artikels in kwestie bemerkten allen dat, mits kleine aanpassingen aan hun artikel, de Google advertenties terug verschenen. En dat leidt dan weer tot zelfcensuur. ..
http://www.eastbayexpress.com/Issues/2006-08-02/news/cityofwarts_full.html
http://techdirt.com/articles/20060803/027209.shtml

WAPENSTILSTAND TUSSEN GOOGLE EN ASSOCIATED PRESS
Bij Google News kan u de laatste koppen zien van nieuwsartikels bij verschillende online nieuwsbronnen. Leuk voor u, maar sommige van deze nieuwsbronnen vinden dat minder leuk. Zij vrezen namelijk dat zij hierdoor minder bezoek zullen krijgen op hun eigen site (en dus minder adverteerinkomsten) doordat u eerder zal gaan kijken bij Google News of er iets nieuws, iets interessants te rapen valt en dan pas naar hun site zal doorklikken; Google echter beweert dat het brengen van die koppen juist een toegevoegde waarde is voor deze nieuwsbronnen, omdat zij zo extra verkeer krijgen van mensen die bij Google News stuiten op een interessant artikel.
Twee verschillende standpunten dus. Alvast Associated Press kon zich helemaal niet verzoenen met het standpunt van Google en trok naar de rechter. Gelukkig is het niet echt tot een proces moeten komen: Google en AP hebben nu een overeenkomst gesloten, waarbij Google een licentie krijgt voor het gebruik van de nieuwsartikels en foto's van AP.
Er is de laatste tijd een trend waar te nemen waarbij de "nieuwe" media steeds meer respect opbrengen voor de "oude" media - kranten bijvoorbeeld en hun online versies en dat respect ook omzetten in centjes. Elk van hen heeft nu eenmaal zijn eigen specialiteit. Google's specialiteit is die van het zoeken - o.a. van nieuws, gebracht door anderen. De specialiteit van nieuwssites is uiteraard dat zij op een professionele manier nieuws brengen. Combineer die twee en u hebt een perfect huwelijk.
http://www.betanews.com/article/Google_to_Expand_News_Site/1154626121
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DELL: COMPUTERS DIE IN VUUR EN VLAM OPGAAN, OF JUIST BEVRIEZEN
Het zit computermaker Dell niet mee. De laatste dagen circuleerden er verschillende berichten op het internet over Dell toestellen die rare dingen deden.
Zo is er het verhaal over een bug, waardoor een Dell computer, de Optiplex GX520, volledig bevriest wanneer er een mobieltje in de buurt van de harde schijf is en het toestel een sms-boodschap ontvangt. Het euvel werd ontdekt door een jongeman in New Zealand, maar gebruikers van een gelijkaardig toestel in de VS meldden daarop dat zij het probleem niet ondervonden hebben. De jongeman heeft in elk geval een filmpje gemaakt van het bevriezende toestel, dat u op zijn site kan bewonderen.
En dan was er het verhaal van een Dell laptop, die in de vlammen opging. Dat de batterijen van draagbare computers de neiging hebben om warm te lopen, dat wisten we al. Maar in vuur opgaan, dat was nieuw voor ons. Het verhaal vindt u in het blog van ene Henrik. Hij heeft ook beelden gemaakt met zijn digitale camera en on line gezet, maar helaas kan u ze momenteel niet bewonderen. Zij zijn namelijk gehost bij Photobucket.com en sinds het artikel aangemeld werd in Digg, zijn er al zoveel bezoekers geweest op zijn site, die de beelden wilden bekijken, dat de bandbreedte voor die bepaalde bestanden overschreden is. U zal dus even geduld moeten hebben en op een later tijdstip moeten terugkeren...
http://www.rickardliljeberg.com/blog.php?itemID=153
http://community.tomshardware.com/dellpost.html?name=Forums&file=viewtopic&t=192887&ex=Dude-Dell-freaking-blew

ALZHEIMER ONTDEKKEN MET EEN SPELLETJE FREECELL?
Op de internationale conferentie ICAD 2006 (International Conference on Alzheimer's Disease and Related Disorders) hebben wetenschappers bevestigd dat men met een simpel videospelletje al in een erg vroeg stadium kan vaststellen wanneer er zich een degeneratieve ziekte ontwikkelt, zoals bijvoorbeeld Alzheimer. Videospelletjes zouden zelfs de ziekte aan het licht kunnen brengen, zelfs voordat er definitieve symptomen merkbaar zijn. Dat heeft grote voordelen, want hoe sneller de ziekte opgemerkt wordt, hoe beter zij afgeremd kan worden.
De diagnose met videospelletjes zou een enorme verbetering zijn in de opsporing van de ziekte. Nu worden klassieke geheugentesten gebruikt, hersenscans. Die leveren veel interessante gegevens, maar geen solide antwoorden. Zo'n videospelletje zou dat wel kunnen bieden.
Een team wetenschappers hebben in een officieel communiqué aangekondigd dat zij speciale spelletjes ontwikkeld hebben, die gebruikt kunnen worden bij de diagnose, waaronder een speciale versie van het bekende Microsoft kaartspel FreeCell.
http://fr.news.yahoo.com/31072006/308/le-jeu-freecell-pour-detecter-la-maladie-d-alzheimer.html

VISTA UPGRADES: WELKE TE KIEZEN?
Wij willen echt niet als "Microsoft bangers" de geschiedenis in gaan, maar in dit artikeltje hebben wij dus weer iets negatiefs te melden over
Microsoft. En echt, het is niet onze fout: wij hebben Vista niet uitgevonden, noch de verschillende versies die Microsoft wil uitbrengen en die verwarring scheppen bij de gebruiker...
Nu de Vista er binnenkort aankomt, wil Microsoft de mensen informeren over de verschillende mogelijkheden. U kan immers een volledig nieuwe Windowsversie aankopen, een "clean install" van Vista dus en die op de pc installeren, nadat u die leeg gemaakt hebt. Maar u kan ook een upgrade doen van uw bestaande Xp naar een Vista en dat zou niet alleen goedkoper uitkomen, maar ook simpeler, want in principe moet u niet uw hele harde schijf leegmaken en herinstalleren (alhoewel de meeste IT-mensen aanraden om toch minstens een back-up te maken van al uw eigen bestanden).
Nu heeft Microsoft dus een landkaart uitgebracht met daarop de verschillende mogelijkheden: welke versie van Vista kan op welke versie van XP? En dat blijkt dus weeral niet simpel te zijn. Voor de mensen die XP Pro gekozen hadden, omwille van de beveiliging en de netwerkmogelijkheden, is er bijvoorbeeld geen goed nieuws: zij kunnen enkel upgraden naar Business en Ultimate edities van Windows Vista.
http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/upgradeadvisor/default.mspx
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Details_Vista_Upgrade_Paths/1154373523

TOOL OM DE IE7 UPDATE TE BLOKKEREN
Eerder deze week hadden wij het over het feit dat Microsoft de nieuwe versie van de IE browser, IE7, die later dit jaar uitkomt, als een automatische update zal pushen bij de gebruiker en dat wij daar toch enige vragen bij stelden.
Maar nu vernemen wij dat Microsoft zich toch bewust is van het opdringerige van deze handelwijze. De softwaregigant zal namelijk een tool uitbrengen voor systeembeheerders, waarmee zij deze automatische update kunnen blokkeren. Bovendien zal deze tool geen vervaldatum hebben, zodat de systeembeheerder, als hij dat wil, deze update voor eeuwig en drie dagen kan uitstellen.
Eerder had Microsoft al kritiek te verduren gekregen, omdat het een update van zijn Windows Genuine Advantage, de tool die moet zien of u wel een legitieme versie van het Windows OS op uw pc hebt staan, als kritieke update doorstuurde naar de internauten, eveneens via het Windows Update programma. Dat werd Microsoft echt niet in dank afgenomen!
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=4516a6f7-5d44-482b-9dbd-869b4a90159c&DisplayLang=en
http://www.microsoft.com/technet/updatemanagement/windowsupdate/ie7blockertoolfaq.mspx
http://www.techweb.com/showArticle.jhtml?articleID=191202601

FOTO'S: NIET "WANNEER" MAAR "WAAR"
Eigenlijk is het doodsimpel, maar u moet er maar opkomen: een origineel idee - een idee dat een revolutie kan ontketenen. Waarover gaat het?
Wel, bij de huidige camera's voegt de ingebouwde software een digitale datumstempel toe aan elke foto die u neemt. Erg handig, want zo weet u tenminste of u die foto genomen hebt toen uw nichtje één werd, of tien. Maar er is nog een gegeven dat erg handig zou zijn bij een foto en dat eigenlijk, met de moderne technologie, op een erg simpele manier toegevoegd zou kunnen worden: de geografische positie van de foto, het is te zeggen: waar de camera zich bevond op het moment dat de foto genomen werd.
Een gps dus voor uw camera. Niet meer alleen "wanneer", maar ook "waar". Het bedrijf dat deze stempel aan de foto's zal toevoegen, is Sony. Het bedrijf heeft een gps-toestel, dat u aan bijvoorbeeld uw riem kan hangen. Het noteert uw omzwervingen. Wil u nadien de foto's die u gemaakt hebt tijdens uw tocht voorzien van geografische data, dan moet u enkel de logs in uw gps toestel via een USB kabel importeren en downloaden naar de computer. Speciale Image Tracker software zal dan de beelden van de camera synchroniseren met lengte- en breedtegraad, plus tijd.
Knap.
http://news.sel.sony.com/en/press_room/consumer/digital_imaging/release/23993.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** Duizenden EU domeinen zijn geblokkeerd, omdat er aanwijzingen zijn dat zij enkel geregistreerd zijn om later door te verkopen.

* Apple voegt nieuwe shows toe: naast oude afleveringen van The Jetstones, The Flintstones, nu ook content van CNN, Adult Swim en Cartoon Network (allemaal van Turner network systems)
http://www.itunes.com

*** Verie 4.41 van Pegasus Mail is uit
http://www.jezietzevliegen.nl

*** Coca Cola en iTunes: gratis iTunes en iPods, plus muziek via de Coca Cola website
http://www.coca-cola.com/music

*** Apple Macs kunnen blijkbaar gekraakt worden via WLAN
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060804004

*** Mozilla viert feest: meer dan 200 miljoen downloads!
http://www.mozilla-europe.org

*** Jabra brengt enkele mooie kleurtjes uit voor haar Jabra JX10 Bluetooth Headset
http://www.jabra.com/JabraCMS/NA/EN/MainMenu/Products/WirelessHeadsets/JabraJX10/

*** Onder het motto "kunst is de nieuwe standaard" brengt Samsung de SyncMaster 971P uit, een hoogwaardige LCD monitor
http://presse.samsung.de/press_meldung.asp?id=1427&page=1&jahr=2006&kategorie=Alle&suchwort=

*** Telenet wordt virtuele mobiele operator
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=16881

*** Windows 98 en ME krijgen het genadeschot: Microsoft zal deze versies van het Windows besturingssysteem niet meer ondersteunen. 50 miljoen mensen maken nog gebruik van Windows 98.

*** LilMonsta vreet muziek voor Sandisk: het kleine monstertje wordt het logo voor de Sandisk muziekspelers, op zoek naar content om op te vregen
http://www.lilmonsta.com

*** Microsoft Windows en Office spreken Luxemburgs
Voor Office 2003 Luxemburgs Lanuguage Interface Pak:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=CCF199BC-C987-48F5-9707-DC6C7D0E35D0&displaylang=lb
Windows XP Luxemburgs Lanuguage Interface Pak:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=lb&FamilyID=0db2e8f9-79c4-4625-a07a-0cc1b341be7c

****Ricoh geeft Antwerpen en Brussel deze zomer kleur met afbeeldingen op trams in het kader van de campagne "Een baas die nog gelooft dat kleur duurder is dan zwart-wit..."
http://www.ricoh.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


LADY SOVEREIGN - LOVE ME OR HATE ME
[Electronic Dance] Dansmuziek met lekker ritme. Meer valt hier niet over te zeggen.
http://music.download.com/ladysovereign

CAMERA OBSCURA - TWENTY FIVE DIAMONDS
[Post Punk] Emo punk: de band schreeuwt zijn gevoelens door de microfoon. Mooi zingen kan je dit echt niet noemen en dit is dus duidelijk voor de liefhebber. Maar de opbouw van de song op zich is wel mooi.
http://music.download.com/cameraobscura

FRESNO - O QUE HOJE VOCÊ VÊ
[Emo Punk] Opnieuw punk, maar de zanger hier houdt het melodisch. Een goed opgebouwde song van deze band, die afkomstig is van Porte Alegre.
http://music.download.com/fresno

JOAN OF ARC - FLESHY JEFFREY
[Emo Punk] Het begint erg sprookjesachtig, deze song. Het is dan ook een speciale band, Joan of Arc. Hij evolueerde van indie pop naar post rock en terug en voegt nu wat emo-toetsjes toe aan zijn genre. Erg interessante song qua opbouw en arrangement.
http://music.download.com/joanofarc

DREAMWALK - WHAT IF
[Emo punk] Een groep die afkomstig is uit SloveniŽ; de song begint teder, maar wordt dan een krachtige rocksong. Mooie opbouw en goede instrumentale uitbouw. Er zit een tikje zuiders ritme in, maar ook rap en punk.
http://music.download.com/dreamwalk


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
LIEVER ONTROUW DAN TROUW TEGEN JE ZIN
(Brigitte Bardot)

De nieuwe oogstGOOGLEFIGHT: LAAT DE REUZEN TEGEN ELKAAR UITKOMEN
Wie is de sterkste, wie is de grootste - bij Google dan? Op deze site kan u het uitvinden. Geef de naam in van twee personen of merken en zie wie het meeste "hits" oplevert bij de Google zoekmachine. Leuk!
[Taal: Engels]
http://www.googlefight.com/

STICKAM: LIVE CAM OP UW EIGEN BLOG OF WEBSITE
Dankzij deze site kan u streaming video, een diashow, muziek of live video chat op uw blog of website zetten; u moet slechts enkele regeltjes code in uw pagina plakken. De bezoeker kan dan de filmpjes rechtstreeks in zijn browser zien, zonder bijkomende software te moeten installeren.
[Taal: Engels]
http://www.stickam.com/

GUBA: FILMPJES A VOLONTÉ
We kennen allemaal Google Video en YouTube, maar hebt u ook al kennis gemaakt met Guba? Daar vindt u filmpjes, gratis en tegen betaling, die u niet alleen online kan bekijken, maar ook kan downloaden in gewoon formaat, of ook in een formaat dat u kan afspelen op de iPod of de PSP. Leuk is ook dat u voor elk filmpje meteen de link kan kopiŽren, het filmpje versturen via e-mail, of op uw website verweven.
[Taal: Engels]
http://www.guba.com/

TYPENAVIGATOR: INTERACTIEF EEN LETTERTYPE ZOEKEN
Een lettertype is erg belangrijk - het geeft cachet aan een pagina of document. Maar het is niet zo simpel om een lettertype te vinden dat u bevalt - op de naam van een lettertype kan u nu eenmaal moeilijk afgaan. Daarom is deze site zo handig. Hier kan u visueel navigeren tot u het juiste type te pakken hebt. U begint met het type dat u het best ligt, dan bepaalt u verdere attributen en daarna klikt u op "Search" en krijgt verschillende lettertypes aangeboden.
[Taal: Engels]
http://typenav.fontshop.com/

FORUM DE NAZORGING
Het is niet zo evident om als visueel gehandicapte te surfen op het internet. Gelukkig wordt er de laatste tijd steeds meer aandacht gegeven aan deze groep internauten en wordt steeds meer rekening gehouden met verminderd of ander zicht bij het ontwerpen van websites, zodat ook zij naar hartelust kunnen surfen.
Een van de sites die daarbij helpen kan, is De Nazorging, een forum waar informatie voor de visueel gehandicapte besproken en uitgewisseld wordt, bijvoorbeeld over spraak- en braillesoftware. (Bron: Eddy P.)
[Taal: Nederlands]
http://health.groups.yahoo.com/group/De-nazorging/

BUTTON MAKERS: ZELF ON LINE EEN BUTTON MAKEN VOOR OP DE WEBSITE
Als u zelf aan de slag wil gaan met uw grafisch programma om een button te maken voor op uw website, dan zal u misschien wel wat sukkelen. Waarom geen gebruik gemaakt van de online button makers die medewerker Wim W. voor ons opgesnord heeft? Handiger kan niet!
[Taal: Engels]
http://www.lucazappa.com/brilliantMaker/buttonImage.php
http://kalsey.com/tools/buttonmaker/
http://www.yugatech.com/make.php

THE OLD BAILEY: WAT WERD ER VROEGER ZOAL MISPEUTERD?
Als u wil weten welke misdaden er gepleegd werden in Londen van de 17de eeuw tot de vroege 19de eeuw? Dan moet u deze site eens bezoeken. Hier vindt u een doorzoekbare online editie van een groot pak teksten, die vertellen over het dagelijkse leven van gewone mensen en ook zo'n 100.000 processen die in het beruchte Old Bailey, het centrale gerechtshof van Londen, gevoerd werden in die dagen.
[Taal: Engels]
http://www.oldbaileyonline.org/

PODOMATIC: VIND EN BELUISTER PODCASTS
Deze site brengt speciale tools en diensten waarmee iedereen gemakkelijk audio- en video podcasts kan vinden, beluisteren en bekijken, verdelen, promoten. Een site dus voor zowel de ervaren als beginnende gebruiker, of dat nu een maker is van podcasts, als een luisteraar ervan. ( Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.podomatic.com/

GRATIS FLASH KLOKKEN EN KALENDERS
Wil u uw website opvrolijken met een klok of kalender? Deze site bezorgt u de code voor deze leuke hebbedingetjes, die u dan gewoon moet kopiŽren en in de broncode van uw pagina moet inlassen.
[Taal: Nederlands]
http://free-flash-clocks.trap17.com/

NICHEZONES: VOOR ELK WAT WILS
Deze site bevat links naar informatie over de heetste onderwerpen op het net. Van ADHD tot Tiki, Video en Vitamines: heel wat niche onderwerpen worden behandeld. De site tracht zo correct mogelijke informatie te brengen.
[Taal: Engels]
http://nichezones.com/

POSTSECRET: GEHEIMPJES
Een online kunstproject, met geheimen. Mensen sturen een postkaart in die ze zelf gemaakt hebben en waarin zij anoniem een geheim toevertrouwen aan de site, dat zij met niemand gedeeld hebben. Een intrigerend concept.
[Taal: Engels]
http://postsecret.blogspot.com/

GOOD-TUTORIALS: LEER EENS WAT BIJ
Een mens is gemaakt om te leren, dat is ons motto. En daarom deze tip voor een pracht van een site waar u verschillende goede tutorials of stap-voor-stap handleidingen vindt. Flash spelletjes ontwerpen, Photoshop gebruiken om een festival flyer te maken, tips voor het maken van betere foto's, het bevat voortaan geen geheimen meer voor u!
[Taal: Engels]
http://www.good-tutorials.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRALE FILMPJES: APECNEXT
Virale filmpjes zijn vaak slim en humoristisch ontworpen reclamefilmpjes, die zo leuk zijn dat de internauten ze aan elkaar doorsturen en zo ongevraagd zelf aan de verspreiding van de boodschap meewerken. Wij brengen u enkele voorbeelden van zulke filmpjes.
Eerst aan de beurt is de site Apec. Die wil duidelijk maken dat u uw toekomst beter toevertrouwt aan professionelen.
[Taal: Frans]
http://cadres.apec.fr/Accueil/Inscription/ApecSubscribeApecNext.jsp

VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRALE FILMPJES: BIC
Onder de slogan: "zorg tenminste dat je dan slaagt voor het schriftelijk examen" vindt u bij Bic een reeks komische filmpjes van mensen die er volkomen naast slaan bij het mondeling examen.
[Taal: Frans]
http://www.assuralecrit.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRALE FILMPJES: CLUB INTERNET
In onze reeks virale filmpjes: reclame voor een ISP. Hoe kan een internet service provider beter reclame maken voor zijn eigen diensten, dan door de dienstverlening van een ander zwart te maken? Hilarische filmpjes over de in de steek gelaten internaut. NAID staat voor Non-Assistance à l'Internaute en Difficulté.
[Taal: Frans]
http://www.les-naid.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
- De muziekindustrie is een schikking overeengekomen met de muziekuitwisselsite Kazaa.
http://www.ad.nl/economie/article500331.ece
- Reizigers kunnen sinds gisteren op vliegveld Schiphol hun mobiele telefoon, draagbare videospeler, bijvullen
http://www.ad.nl/multi-media/article498712.ece
- Verbod waterpistoolspel in metro: Het spel ĎStreet Warsí mag niet meer in de Londense metro worden gespeeld.
http://www.ad.nl/multi-media/article496254.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Laptop gebruiken in de auto: Wil je een spelcomputer of een laptop aansluiten in de auto, dan biedt een omvormer de uitkomst. Hiermee maak je van de "sigaretteaansteker" je een normaal stopcontact.
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=15657&url=www.autoxperience.tv/toontext.asp?id=15656
- Televisiebeelden streamen: In je vakantiehuis in Thailand en toch GTST volgen? Het kan met de Slingbox. Dit apparaatje stuurt de beelden van je tv internet op.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15462
- Draadloos internet op de camping: Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Even je e-mail ophalen, de laatste nieuwtjes lezen of gezellig chatten met vrienden. Maar wat als je op een camping bent?
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=15635&url=reis.fan.tv/toontext.asp?id=15445
http://digitaal.fan.tv

*** ELEKTRO.BE
- Pioneer met multiroomsysteem MT-01 zonder luidsprekerkabels.
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2489
- Digitaal huis pas binnen tien jaar
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2483
- Tien tips om stroomschade te beperken tijdens warme zomers
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2481
http://www.elektro.be

*** COMPUTER WORLD
- Microsoft lanceert één voor één haar "live" dienstenÖ. Vandaag komt Redmond met een nieuwe "live" toolbar voor de dag.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15249&style=34360
- In een poging om Ďclick fraudí tegen te gaat, proberen de groten van de markt eerst en vooral te omschrijven wat zoiets precies is. Yahoo, MSN en Google steunen het initiatief.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15251&style=34360
- YouTube en Google Video zijn al lang niet meer alleen: er zijn honderden websites gekomen waar je een filmpje kan hosten. Maar hoe vind je nu een bepaald filmpje? Dabble probeert de weg te wijzen en doorzoekt de inhoud van honderden videosites
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15219&style=34360
http://www.computerworld.be/

*** DIGIMEDIA

- Belgen ontdekken affiliate marketing: Wetenschappelijk staven kunnen we het niet maar aan het aantal nieuwe initiatieven op het vlak van deze vorm van marketing te oordelen is het duidelijk: de Belgische adverteerders vallen meer en meer voor affiliate marketing.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3344
- Nieuwsconsumptie: de online mythe ontkracht? Tal van analisten willen ons doen geloven dat de online media alle andere bronnen voor nieuwsgaring vervangen. Maar een studie van Pew ontkracht dat: online nieuwsbronnen vullen andere nieuwsbronnen aan, maar ze vervangen ze niet.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3349
- Win eens een Award: het lijstje
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=270
http://www.digimedia.be/

*** SPEEDZONE
- Games: Knight Online: gratis 3D MMORPG
http://www.speedzone.be/artikel/1218_knight_online__gratis_3d_mmorpg.html
- Film & TV: Aan de keukentafel met Filip Dewinter
http://www.speedzone.be/artikel/1219_aan_de_keukentafel_met_filip_dewinter.html
- Film & TV: The Sentinel - samenzwering in de Secret Service
http://www.speedzone.be/artikel/1217_the_sentinel__samenzwering_in_de_secret_service.html
http://www.speedzone.be

*** THE INQUIRER
- Alle Wi-Fi notebooks mogelijke 'rotte appels': Op het voorbije Black Hat werd op een Mac aangetoond hoe systemen met een Wi-Fi faciliteit kunnen worden gehackt. En dat gevaar geldt voor alle Wi-Fi systemen wegens lacunes in de drivers
http://be.theinquirer.net/2006/08/alle_wifi_notebooks_mogelijke.html#more
- De oorlog is voorbij: Niet die in Libanon, die in Irak, noch die in Afghanistan. Nee, de Amerikanen nemen afscheid van de Spaans-Amerikaanse oorlog
http://be.theinquirer.net/2006/08/de_oorlog_is_voorbij.html
- Je wachtwoord in morse-signalen: Woorden en elektronische signalen vervangen meer en meer fysieke prikkels. Maar een tegenbeweging komt op, te beginnen met de bediening van je pc.
http://be.theinquirer.net/2006/08/je_wachtwoord_in_morsesignalen.html
http://be.theinquirer.net

*** Tweakers Net
- Duitse rechter: 'Tweedehands softwarelicenties illegaal'
http://tweakers.net/nieuws/43809/Duitse-rechter:-Tweedehands-softwarelicenties-illegaal.html
- Microsoft deelt Windows Vista uit op hackerbijeenkomst
http://tweakers.net/nieuws/43800/Microsoft-deelt-Windows-Vista-uit-op-hackerbijeenkomst.html
- Golf van gehackte sites door IsraŽlisch-Libanees conflict
http://tweakers.net/nieuws/43785/Golf-van-gehackte-sites-door-Israelisch-Libanees-conflict.html
http://www.tweakers.net

Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Frans romanschrijver - http://nl.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Sue
* Hedendaags Spaans componist, muziekpedagoog en dirigent - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Vicente_Egea_Ins%C3%A1
* Regisseur uit Hong Kong - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ching_Siu-Tung
* Skateboarder met de bijnaam Mad Dog - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tony_Alva
* Vijf Latijnse stellingen die het gereformeerde geloof samenvatten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vijf_sola%27s
* Middelkleine gezelschapshond - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tibetaanse_Terri%C3%ABr
* Metronet van Hong Kong - http://nl.wikipedia.org/wiki/Metro_van_Hongkong
* Derde nationaal park van BraziliŽ - http://nl.wikipedia.org/wiki/Serra_dos_%C3%93rg%C3%A3os
* Een familie van rogachtigen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Doornroggen
* Wereldwijd zijn er veel plaatsen die Amsterdam heten, dit is er een in New York - http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam_%28dorp_in_New_York%29
* Open source toepassing om alle gegevens nodig voor een boek elektronisch te kunnen transporteren - http://nl.wikipedia.org/wiki/ONIX
* Heeft u uw systeembeheerder wel in de watten gelegd? - http://nl.wikipedia.org/wiki/Systeembeheerdersdag

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* UNIFIL (Voorlopige strijdmacht in Libanon van de Verenigde Naties) - http://nl.wikipedia.org/wiki/UNIFIL
* Hezbollah - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hezbollah
* IsraŽlisch defensieleger - http://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABlische_defensieleger

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over de Verenigde Staten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Verenigde_Staten
* Er is een gloednieuw portaal over IsraŽl opgezet - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Isra%C3%ABl

Wikiraadsel: Welk gebied hoort volgens de VN bij SyriŽ maar volgens Hezbollah bij Libanon? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060728

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TIP FIREFOX: EXTENSIES VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 7: KLEURENDRUPPELAAR
Deze week gaan we verder met onze tips voor goede Firefox extensies. Deze extensie is een super handige tool voor degene die grafisch werkt. Stel: u komt een kleur tegen tijdens het surfen die u wel mooi vindt en zou willen reproduceren. Maar hoe komt u de hexadecimale code te weten, die u nodig hebt om de kleur te verwerken in bijvoorbeeld een webpagina? Deze tool is als het ware een pipetje, dat u onderdompelt in de kleur om een staaltje te nemen. U krijgt meteen de hexadecimale waarde van deze kleur.
Gewoon rechts klikken en u krijgt toegang tot een heel gamma functies. De extensie bevat ook een zoomfunctie, tot 1000%, zodat u als het ware pixel per pixel nauwkeurig kan werken.
https://addons.mozilla.org/firefox/271/

TIP FIREFOX: EXTENSIES VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 8: BANDWITH TESTER
Deze extensie doet exact wat de naam zegt: hij test uw bandbreedte. Gewoon klikken op "test" om de snelheid van uw verbinding te kennen.
https://addons.mozilla.org/firefox/178/

TIP FIREFOX: EXTENSIES VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 9: JETABLE MAIL
Met Jetable mail kan u de berg spam een halt toeroepen. Want veel websites maken gebruik van het mailadres dat u invult bij het registreren, of bij het posten van een boodschap, om u met hun reclamemail te bestoken. Met Jetable Mail kan u met een simpele klik rechts op een invulveld van zo'n formulier een tijdelijk mailadres krijgen dat de mail zal doorsturen, naar het echte adres dat u voorheen opgegeven hebt binnen de extensie.
https://addons.mozilla.org/firefox/587/

TIP FIREFOX: EXTENSIES VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 10: SPOOFSTICK
Deze extensie helpt dan weer tegen webspoofing - u weet wel, de techniek waarbij voorgewend wordt dat u zich op een bepaald webadres bevindt, terwijl u in werkelijkheid ergens anders vertoeft. SpoofStick nestelt zich in de toolbar van Firefox en geeft simpelweg de echte domeinnaam weer van de pagina waarop u zich bevindt. En meer moet dat niet zijn...
http://www.spoofstick.com/

TIP WINDOWS VERKENNER: BEKIJK HET IN HET KLEIN
Eén van de beste redenen om de nieuwe Web View-optie van de Windows Verkenner te proberen is de ingebouwde thumbnail (miniplaatjes) viewer voor grafische bestanden.
Je schakelt de Web View als volgt in: selecteer View/as Webstyle in het Verkenner-venster-beeld.
Selecteer vervolgens een plaatjesbestand van je harde schijf.
Als je de Windows 98 enkel klikmogelijkheid hebt ingesteld manoeuvreer je de muis over de bestandsnaam om hem te selecteren, anders moet je dubbelklikken.
Als het een bestand is in een formaat dat deze viewer begrijpt, zie je een voorbeeldje van het bewuste plaatje.
Het is een snelle manier om door plaatjesbestanden te bladeren zonder ze te hoeven openen.
Bron: DigiweetjesDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...MIXXX: SPEEL ZELF VOOR DJ
Windows / Linux / MacOS X - freeware
Deze software is zowel voor de professionele als semi-professionele gebruiker, en kan het opnemen tegen de beste dure programma's. Het progje bevat enkele leuke tools, zoals een schatting van de beat, parallelle visuele displays en ondersteuning van vele DJ input controllers. (Bron: Wim W)
http://mixxx.sourceforge.net/

OTS TURNTABLES
Freeware
Ook dit is een progje waaraan DJ's hun hartje kunnen ophalen: zij kunnen MP3's scratchen, het tempo en de pitch aanpassen, achteruit spelen en mixen, alsook WAV's, Ots bestanden en cd's. (Bron: Wim W)
http://otsturntables.com/

FILZIP: BESTANDEN ARCHIVEREN
Freeware
Een gratis alternatief voor WinZip, om bestanden te archiveren en uit te pakken dus. Verschillende soorten bestanden worden ondersteund, zoals .ace, .arc, .cab, .jar, en natuurlijk .zip. Het progje integreert zich in de shell van Windows, wat wil zetten dat u met rechtsklikken op een bestand meteen kan archiveren of uitpakken. (Bron: Wim W)
http://www.filzip.com/en/index.html

TAB MIX PLUS
WinXP - 266k - freeware
Een add-on voor Firefox waarmee u meer controle krijgt over uw tabblaadjes. Zo kan u bijvoorbeeld tabs dupliceren, bepalen welke tab de focus krijgt, per vergissing gesloten tabs weer oproepen en meer.
http://tmp.garyr.net/

PHOTOFILTRE
Win9.X/ME/2000/XP - 1,5 MB - freeware
Een Franstalig progje waarmee u uw pc omtovert in een echte fotostudio. U kan namelijk afbeeldingen veel verfijnen met de vele ingebouwde filters (meer dan 100!).
http://www.photofiltre.com/

MP3DIRECTCUT
Win98/ME/2000/XP - 162k - freeware
Een tool om MP3 bestanden te bewerken; waar u bij andere tools de bestanden eerst naar Wav moet omzetten, kan u bij dit progje deze omweg besparen. U kan bovendien allerlei audiosignalen rechtstreeks als MP3 bestand opnemen.
http://mpesch3.de1.cc/mp3dc.html

CHINESEPUZZLE
Java-OS - 8 kb - voor het mobieltje
In de toekomst zullen wij u ook progjes voorschotelen voor het mobieltje. Eentje daarvan is Chinese Puzzle. U moet alle 32 bolletjes van het speelveld doen verdwijnen, op 1 na. Een bolletje verdwijnt als u er met een ander bolletje overheen springt.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21025744.html

FLOCK
Win2000/XP - 9 MB - freeware
Een browser, gebaseerd op de gewone Mozilla technologie, maar met enkele verschillen. Zo zijn de bookmarks gebaseerd op sterretjes en werken met tags. En u kan ze heel gemakkelijk bij de sociale bookmarkingsite Del.icio.us met anderen delen.
http://www.flock.com/

VRIJDAG MACDAG: VISUAL ROUTE 2006
Mac OS X / X Server - 1,81 MB - shareware
Met dit progje kan u uw verbinding met het internet controleren: het combineert Traceroute, ping en Whois. Bovendien is het progje nog leuk ook om zien: geef een url in en het zal tonen op de wereldkaart welke weg het signaal aflegt over de wereld.
http://www.download.com/VisualRoute-2006/3000-2179_4-10546416.html?tag=nl.e414


VRIJDAG MACDAG: MELLEL
Mac OS X 10.2 - 18,9 MB - shareware
Een tekstverwerker die Etruskisch aankan, dat komt u niet elke dag tegen. De deze kan het. Hij is bovendien klein, simpel en elegant, speciaal ontworpen voor studenten en schrijvers en met ondersteuning dus voor enorm veel talen.
http://www.download.com/Mellel/3000-2249_4-10545894.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij kregen nog een reactie van medewerker Wim W over onze tip voor Favicons:
<<
[tip] Tips voor webwerkers: Favicon; zorg dat je opvalt!

De link die je aangeeft loopt dood. Deze is de goeie.

http://www.snapfiles.com/reviews/Randys_Icon_Editor/iconediter.html

>>>
Bedankt, Wim!

En u weet het: hebt u ook suggesties of kritiek op een van onze artikels, uw reactie is altijd welkom:
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Al werkt de netties-redactie nog zo snel, het nieuws achterhaalt haar wel!