Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.902 (4.219 wekelijkse editie,
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 20/7/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 9
nummer 458 van 15/7/2006
Gegroet lezers,

Prachtig, die zomer, vindt u niet? Heerlijk lange avonden die de redactie dankzij enkele tweedehands portables en een draadloos netwerkje tegenwoordig ook in de tuin kan doorbrengen, in het gezelschap van een klaterend fonteintje en enkele trouwe viervoeters. Wat kan een mens nog meer wensen van het leven?

Wij danken u voor uw reactie op onze vraag voor testers van de nieuwe website, en verontschuldigen ons voor de vertraging bij het verzenden van de gratis met open source software. Het mooie weer kluisterde ons te lang aan de tuin, maar volgende week krijgen de testers het adres van de website in hun digitale bus, en de kandidaten voor de open source cd's krijgen een envelopje in hun steenbakken bus.

Wij hebben trouwens nog een verrassing voor u: de mensen van collega e-zine Computertaal hebben een mooie prijs in de wacht kunen slepen: twee paketten met de ReadIris software voor tekstherkenning, die zij graag aan onze lezers willen verloten. Alles wat u moet doen om deze prijs in de wacht te slepen, is antwoord geven op de volgende vraag: "Wat is het meest gelezen artikel van Computertaal op datum van 14/7/2006 om 23u?" De schiftingsvraag: "hoeveel correcte antwoorden zullen wij op 19/7/2006 binnengekregen hebben? Uw antwoord graag uiterlijk op woensdag 19/7/2006 om 16u in onze mailbox, op het gekende adres: netties@netties.be . Veel succes! (en onze dank aan de mensen van Computertaal voor de mooie prijzen!)

Deze week is een korte week, want op 21 juli is het een nationale feestdag, en dan is er geen nieuws. Wij wensen u veel leesplezier met dit nummer, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FRIENDSTER KRIJGT PATENT VOOR SOCIALE NETWERKEN
In het verleden is het al zo vaak gebeurd, dat een patent toegekend werd voor een te algemene techniek, waarop dan protest uitbarstte, dat u zou denken dat het Amerikaanse patentenbureau toch zijn lesje geleerd zou moeten hebben.
Maar toch... Verleden week werd bekend dat Friendster, een van de eerste sociale netwerksites, een patent verleend werd voor de "social networking" technologie. In 2003 zou een van de stichters van het netwerk, Jonathan Abrams, die sindsdien het bedrijf verlaten heeft, de methodes voor de site en de achterliggende technologie ontwikkeld en op papier gezet hebben, om er het patent voor aan te vragen.
Hoe de omschrijving luidde? Wel, zoals meestal het geval is bij zulke patenten, was die tamelijk breed. "Een systeem, methode en apparaat om gebruikers in een online systeem met elkaar te verbinden, gebaseerd op hun relatie binnen sociale netwerken. Een patent, dat eigenlijk slaat op alle sociale netwerken die sindsdien ontstaan zijn. En volgens Kent Lindstrom, de huidige voorzitter van het bedrijf, zouden er nog meer patenten volgen - als bewijs dat het bedrijf een waarlijk innoverende rol gespeeld zou hebben bij de trend van online sociale netwerken.
Het patent, terecht of onterecht toegekend, komt in elk geval erg gelegen voor Friendster. De site kan nauwelijks gelijke tred houden met concurrenten zoals MySpace, die met zevenmijlslaarzen Friendster voorbijsteken.
http://www.betanews.com/article/print/Friendster_Gets_Social_Network_Patent/1152291067

GOOGLE PAGERANK MOET ZICH VERANTWOORDEN VOOR DE RECHTER
KinderStart.com, een site voor de kids, is boos op Google en beticht het er van om zijn index bij de zoekmachine tot 0 herleid te hebben, waardoor het maar liefst 80% van haar inkomsten verloren had.
Het proces krijgt veel aandacht in de pers, omdat het zijn gelijke niet kent. Een eerste zitting werd afgelopen vrijdag in CaliforniŽ gehouden. KinderStart, een portaalsite die kinderen van 0 tot 7 jaar als doelgroep heeft, verwijt de wereldwijde keizer van de zoekmachines dat zij plots en zonder reden niet meer voorkwam bij de resultaten van de zoekmachine. Van de ene dag op de andere slonk die pagerank weg, terwijl zij naar eigen zeggen voorheen voorkwam in de tien eerste zoekresultaten.
Nu gebeurt het wel meer dat Google sommige sites schrapt bij de zoekresultaten - voornamelijk als "straf" omdat zij regels niet opgevolgd hebben die Google opgelegd had. Zo gebeurde het dat autofabrikant BMW een tijdlang niet vermeld werd in de zoekresultaten, wanneer u gewoon het woordje "BMW" als trefwoord opgaf. Ongelooflijk, niet?
Google is daar heel streng in: de beheerders van de BMW website hadden truukjes toegepast om meer volk naar de site te lokken - en hoezeer BMW ook klopt met het trefwoord BMW, als Google vindt dat die site aan trefwoord-spamming doet, dan zal die site gewoon NIET voorkomen bovenaan de zoekresultaten.
Bij Journal du Net vindt u meer achtergrond, plus de argumenten die Kindergarten aandraagt tegen Google. Benieuwd hoe dat kan aflopen!
http://solutions.journaldunet.com/0607/060710-google-proces-kinderstart.shtml

HACKERS SLEUTELEN VOORTDUREND AAN TROJAANSE PAARDJES
Het lijkt wel een vicieuze cirkel. De hackers worden slimmer, de beveiligingsbedrijven steken een tandje bij en de hackers passen opnieuw hun tactiek aan. Volgens een nieuw rapport doen hackers steeds meer beroep op Trojaanse paardjes, die dan speciaal aangepast zijn voor een bepaald soort bedrijf. Zo zouden zij steeds vaker slechts enkele personeelsleden aanpakken, die niet zo hoog staan op de sociale ladder van het bedrijf. Zij krijgen een Trojaantje voorgeschoteld en als ook maar één van hen toehapt, dan kan dat progje andere software downloaden die dan de bestanden van het bedrijf kan doorzoeken en zelfs kan doorsturen naar de hacker.
Mooi is het allemaal niet en het voornaamste dat u moet onthouden, is dat u erg, erg voorzichtig moet zijn, ook op uw bedrijf!
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,126329,tk,nl_dnxnws,00.asp

GERUCHT OVER IPOD RIVAAL UIT DE WERELD GEHOLPEN?
Verleden week deed het gerucht de ronde dat Microsoft bezig is met een concurrent voor de iPod. Er waren zelfs details: om de internaut te overhalen om de overstap te maken naar de nieuwe player van Microsoft, zou de softwaregigant zelfs bereid zijn om een licentie aan te kopen voor alle bij iTunes aangekochte songs, zodat u die naar de nieuwe player kan overzetten.
Maar Microsoft ontkent al dit nieuws - alhoewel "ontkennen" misschien wat veel gezegd is. Alles wat Microsoft gezegd heeft, is dat het nieuws gebaseerd is op "speculatie en geruchten" en dat de softwaregigant "momenteel niets aan te kondigen heeft." Wat geïnterpreteerd kan worden als: later misschien wel?
Wij kijken even mee in de glazen bol van Nate Elliot, een analist bij Jupiter Research, een van de mensen van wie het gerucht over de Microsoft player afkomstig was. Als Microsoft een eigen player plant, aldus Elliot, zou dat zijn uit frustratie, omdat geen enkele andere hardwarefabrikant tot hiertoe op de markt gekomen is met zo'n iPOd killer. Alhoewel Microsoft eigenlijk geen hardwarefabrikant is, heeft het in het verleden bewezen dat, als het zich op een bepaalde hardware concentreert, bijvoorbeeld de Xbox, het een geslaagd product maakt. Maar tegelijkertijd wijst hij erop dat Microsoft een hele kluif eraan zal hebben, wil het de greep breken die Apple heeft op de markt. Want alhoewel verschillende fabrikanten al geprobeerd hebben om met extra mogelijkheden op alternatieve players de klanten weg te lokken, blijft de muziekliefhebber bij zijn iPod zweren en maalt hij niet om die extra mogelijkheden.
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/technology/5157516.stm

BRITSE MUZIEKLABELS EISEN ACTIE VAN DE ISP'S
De Britse platenindustrie heeft zijn pijlen gericht op 59 accounts van internauten, bij twee Britse ISP's en eist dat die ISP's deze 59 accounts schrappen, omdat zij illegaal auteursrechterlijk beschermde songs geruild zouden hebben.
Tot hiertoe vervolgde de British Phonographic Industry (BPI) rechtstreeks de overtreder zelf. Maar nu betrekt zij dus de ISP's bij het probleem en beschuldigt hen er zelfs van om onvoldoende initiatief genomen te hebben in het gevecht tegen illegaal downloaden. Wat een radicale ommezwaai in de strategie is, omdat tot op heden de ISP enkel beschouwd werd als neutrale drager van het signaal, die niet verantwoordelijk is voor wat er via het netwerk doorgesluisd wordt.
"Wij hebben al maanden gezegd dat het onaanvaardbaar is dat de ISP's de ogen sluiten voor massale inbreuken op de auteursrechten" heeft BPI voorzitter Peter Jamieson gezegd. "Maar nu moeten zij orde op zaken stellen in eigen huis en die mensen uitsluiten." BPI zou aan de twee betrokken providers, Tiscali en Cable & Wireless, de bewijzen overhandigen van de piraterij. BPI heeft enkel de IP adressen van de overtreders en rekent erop dat de providers de namen van de betrokken personen nu bekend zullen maken.
Blijkbaar heeft het BPI in het VK het recht om zulke eisen te stellen, zonder daartoe eerst een bevelschrift bij de rechter te halen. Een beslissing van de Britse High Court in maart heeft de weg gebakend voor deze methode.
http://www.betanews.com/article/print/British_Music_Labels_Demand_ISP_Action/1152550798

ZANGO ADWARE VIA MYSPACE VERSPREID
Tegenwoordig wil elke ontwikkelaar van een widget of gadget zijn progje verspreiden via MySpace, de online community die vooral bij het jonge volkje erg populair is. En uiteraard willen malware makers hun geluk daar ook wel eens proberen.
Zo berichtte VitalSecurity.org deze week dat er een bepaald bedrijf, Zango, gratis video's aanbiedt en spelletjes voor MySpace, maar dat de internaut dan wel verplicht is om ook een Zango Search Assistant te installeren en een Toolbar. U raadt het al: Zango is adware en zal extra advertenties opsolferen aan de internaut.
Volgens Christopher Boyd van Vitalsecurity is deze manier om malware te verspreiden des te erger, omdat hier het vertrouwen misbruikt wordt dat de jongeren hebben in MySpace. Zij menen dat, zolang zij op MySpace zijn, zij met een gerust hart "ja" kunnen zeggen wanneer er een pop-up vraagt of bepaalde software geïnstalleerd mag worden, die van MySpace afkomstig lijkt te zijn. Het is dan ook aangewezen dat de beheerders van MySpace snel actie ondernemen tegen deze praktijken, zoniet krijgt dat vertrouwen een ernstige deuk. En ook het vertrouwen dat de internaut heeft in de "goede" MySpace widgets en gadgets - want als makers van malware hun product via MySpace gaan blijven verdelen, dan zou de gebruiker wel eens "neen" kunnen gaan zeggen tegen àlle spullen die hij vindt op MySpace. En dat zou de dood zijn van deze bruisende community...
http://www.techcrunch.com/2006/07/10/zango-brings-adware-to-myspace/

BITTORRENT SLUIT AKKOORD MET FILMSTUDIO'S
Iedereen is het erover eens: voor het verdelen van content, vooral grote bestanden, bestaat er niets beters dan technologieŽn zoals P2P en BitTOrrent. Door de bestanden, al dan niet in stukjes gekapt, te gaan halen bij uw buurman in plaats van bij de originele server, krijgt u de bestanden veel sneller binnen.
Alleen spijtig dat P2P en BitTorrent zoveel gebruikt wordt voor illegale doeleinden. Want dat zorgt ervoor dat de amusementsindustrie erg afkerig staat tegenover P2P en BitTorrent, terwijl BitTorrent bijvoorbeeld ideaal zou zijn voor het verdelen van films via het internet. Maar daar lijkt nu verandering in te komen.
BitTorrent zou namelijk akkoorden aan het afsluiten zijn met 4 onafhankelijke filmstudio's, waardoor het zo'n 1.600 videofilms volledig legaal zou gaan verkopen via zijn netwerk. Onlangs had BitTorrent ook al zo'n akkoord kunnen afsluiten met Warner Bros, om filmtitels van deze producent te mogen verdelen. Maar waar er voor de films van Warner Bros een betaling per titel voorzien is, zou voor de films van de onafhankelijke studio's gewerkt worden met een vast abonnement.
En voor wie het naadje van de kous wil weten: het gaat om de studio's Hart Sharp Video, Egami Media, Koch Entertainment en The Orchard. De films die zijn brengen zijn o.a. documentaires, langspeelfilms en kortfilms, live muziekconcerten, opnames van komische shows en tv programma's.
http://news.com.com/2100-1025_3-6092296.html

YAHOO START MET AMUSEMENTS VLOG
Vlogs zijn erg populair - denkt u maar aan Ask a Ninja en Rocketboom, het vlog waarrond verleden week zoveel te doen was, toen presentatrice Amanda met blijkbaar klinkende ruzie de deur van de opnamestudio achter zich dichttrok.
Yahoo speelt daarop in en lanceert een eigen vlog of video blog, waarin het de negen meest interessante sites, verhalen en video's wil belichten. De show heet dan ook toepasselijk "The 9". Hij wordt elke ochtend (Amerikaanse tijd) geüpdate en wordt gepresenteerd door mtvU VeeJay Maria Sansone. Het merendeel van de content is afkomstig van de Yahoo producers, maar het publiek mag zorgen voor de 10de bijdrage, die "Pepsi 10th" heet... omdat dit segment uiteraard gesponsord wordt door deze fabrikant van frisdranken.
Tussen haakjes: ook Microsoft heeft een eigen vlog. Die heet dan "10", dus ver gingen de mensen van Yahoo niet zoeken voor inspiratie bij de naamgeving. De vlog van Microsoft brengt echter alleen videosegmenten die door Microsoft zelf geproduceerd zijn.
http://9.yahoo.com/

TISCALI VERWERPT VERZOEK VAN BRITSE PLATENINDUSTRIE
Een vervolgverhaal op een berichtje van eerder deze week. Toen meldden wij dat de Britse platenindustrie, vertegenwoordigd door BPI, naar twee providers trok om van hen te eisen dat zij de account van enkele abonnees zouden afsluiten, omdat zij illegaal bestanden geruild zouden hebben.
Een van de betrokken providers was Tiscali. Die ging, zo meldt nu BetaNews, niet in op het verzoek van het BPI, omdat die volgens deze provider geen sluitende bewijzen voorgelegd had.
Volgens Tiscali had het BPI geen bewijs geleverd dat er daadwerkelijk downloads plaatsgevonden hadden, noch dat de IP-adressen die het BPI voorlegde daadwerkelijk in verband stonden met drives die gedeeld werden. Er was wel één bepaalde abonnee vermeld in een schermafdruk die het BPI doorstuurde en Tiscali beloofde die gebruiker hierover te contacteren.
Tiscali beklemtoonde dat het geen namen van abonnees zou overhandigen zonder gerechtelijk bevel - een houding waarbij wij instemmend knikken, omdat naar onze mening een belangengroep nog altijd geen politieagentje mag spelen. Tiscali is wel bereid om de account van de gebruiker in kwestie voorlopig te schorsen, als het bewijsmateriaal overtuigend is.
Met andere woorden: Tiscali verzet zich tegen een beslissing in maart laatstleden, waarbij gezegd werd dat de ISP's informatie moeten overhandigen over personen die grote hoeveelheden illegale bestanden uploaden naar de P2P diensten. Mensen die enkel auteursrechterlijk beschermde muziek downloaden, worden niet vervolgd.
Over deze zaak is duidelijk het laatste woord nog niet gezegd!
http://www.betanews.com/article/Tiscali_Rejects_Record_Industry_Request/1152646020

MICROSOFT KRIJGT RECORDBOETE
U heeft het wellicht ook gehoord op radio en tv, want dit IT nieuws is wereldnieuws: Microsoft heeft van de EU een recordboete gekregen van meer dan 280 miljoen euro. De commissie had hogere boetes kunnen opleggen, tot 3,5% van de dagelijkse omzet, in plaats van de 1,7% nu. Microsoft gaat uiteraard in beroep tegen de uitspraak.
Waar het dispuut om draait? Wel, rond het aloude zeer: dat Microsoft misbruik maakt van zijn monopoliepositie op het gebied van zijn besturingssysteem, Windows, om fabrikanten van andere software uit de markt te concurreren. Dat misbruik geschiedde op twee vlakken. Eerst en vooral werd de Microsoft software (IE browser, Windows Media Player) verweven met het besturingssysteem. Wie Windows installeerde, had meteen de browser en de media player van Microsoft aan boord. Wat een groot voordeel betekende, want de meeste gebruikers gingen dan niet op zoek naar een alternatieve browser (Firefox, andere mediaplayers).
En verder was er het feit dat die andere programma's nooit zo perfect compatibel waren met het Windows OS, als de eigen programma's van Microsoft. Microsoft had nu eenmaal zijn geheimen en was zo slim om die niet met andere softwarefabrikanten te delen.
Fout, zo meende de EU. Dat is misbruik maken van de monopoliepositie en dus verboden. Microsoft werd bevolen om zijn geheime ingrediŽnten bekend te maken, om andere fabrikanten hun eigen software ook goed te laten draaien op het Windows OS, zonder dat die voortdurend zou crashen, traag opstarten, enz. Microsoft heeft schoorvoetend toegegeven, maar niet snel genoeg, zo oordeelde de EU nu. Het resultaat: een boete van meer dan 280 miljoen euro.
De Commissaris voor de Concurrentie, Neelie Kroes, zei dat er geen andere keuze opzat dan de boetes te heffen. "Geen enkel bedrijf staat boven de wet". En: "Twee jaar na het oorspronkelijke bevel heeft Microsoft nog altijd niets gedaan om een einde te stellen aan zijn illegaal gedrag."
De beslissing wordt in zakenmiddens in de VS op schamper ongeloof onthaald. Daar wordt de EU al langer met argwaan bekeken en Europa krijgt stilaan een aureool van "antikapitalisme" rond het hoofd gemeten, gewoon omdat hier geld niet almachtig is en de regels van de competitie gerespecteerd worden. De wetgeving in Frankrijk om de DRM van iTunes open te stellen, een gelijkaardige poging van ScandinaviŽ, het wordt ons allemaal niet in dank afgenomen...
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/5171126.stm

RODE OORTJES BROWSER VAN START
Hopelijk geraakt deze nieuwsbrief doorheen de spamfilters, want in dit artikel zullen enkele websites en woorden vermeld worden die allicht bij verschillende spamfilters alarmbelletjes zullen doen rinkelen.
Het gaat om een nieuwe browser, die speciaal op zoek gaat naar rode oortjes content: Heatseek (warmtezoeker). Nu kan u uw twijfels hebben over dit initiatief, maar eigenlijk is het nog niet zo slecht bekeken. Niet vanuit commercieel standpunt, maar gewoon humaan. De mens is nu eenmaal op zoek naar porno en komt in die zoektocht heel wat onbetrouwbare sites tegen, die geld willen aftroggelen, kredietkaartgegevens willen stelen, of spyware willen installeren. Daarom deze browser, die het porno-surfen veiliger moet maken.
De browser bevat dus enkele speciale beveiligingstools. Zo moet men, om de browser te kunnen opstarten, reeds speciale authenticatie hebben. De gedownloade bestanden worden versleuteld en kunnen enkel via de Heatseek browser terug bekeken worden (geen pa of ma die via de cache gaat kijken wat zoon- of dochterlief online bekeken heeft). De gedownloade bestanden kunnen ook in speellijstjes georganiseerd worden. Popups worden zoveel mogelijk geblokkeerd, net zoals spyware en virussen. En er is ook een "paniekknop", waarmee u onmiddellijk de browser kan afsluiten, wanneer er iemand de kamer binnenkomt die niet mag zien wat u aan het doen bent.
Toch nog een waarschuwing vooraleer u massaal deze nieuwe browser gaat installeren, met of zonder rode oortjes: heel veel bedrijven installeren monitor software op de computer, die afgaat op de sites die bezocht worden. En het zal niet veel helpen of u die in IE of in deze speciale browser bezoekt...
http://www.heatseek.com/
http://www.techcrunch.com/2006/07/11/porn-browser-heatseek-launches-yeah-porn-browser/

CLICKTALE VERTELT WAT DE BEZOEKER VAN EEN WEBSITE DOET
Voor een webmaster is het heel belangrijk om informatie over uw bezoeker te weten te komen. Meer weten over uw bezoeker helpt u om uw site beter te maken, om uw dienstverlening te optimaliseren voor de bezoeker. Er zijn al heel wat statistieken beschikbaar, variŽrend van gericht op de gebruiker (Nielsen NetRatings bijvoorbeeld), op het netwerk (HitWise) of de site (Omniture voor websites en SiteMeter voor blogs). Zij vertellen over pmage views, in- en uitgaande links, de tijd die de bezoeker op uw site blijft plakken, het profiel van de gebruiker, waarvandaan hij afkomstig is, enz. In sommige gevallen krijgt u zelfs "heat zones", de zones waarop het meeste geklikt wordt. Maar tot hiertoe was er geen enkele dienst die het dynamische gedrag van de gebruiker op een website kon weergeven: zijn muisbewegingen, het dynamische browsen..
Het bedrijf ClickTale beweert die informatie nu wel te kunnen verschaffen. Het brengt filmpjes die de sessie van een bezoeker weergeven: elke muisklik, elke klik, elke toets die aangeraakt werd. En dat is handig voor de webmaster, want zo kan hij, als hij de tijd neemt om die filmpjes te bekijken, lessen trekken uit de interface van zijn site en die verbeteren.
TechCrunch heeft een uitvoerige bespreking van deze nieuwe, toch wel intrigerende dienst.
http://www.clicktale.com/
http://www.techcrunch.com/2006/07/11/watch-internet-users%e2%80%99-behaviour-with-clicktale/

IM NETWERKEN VAN MICROSOFT EN YAHOO VERNAUWEN DE KLOOF
Negen maanden geleden beloofden Microsoft en Yahoo dat zij hun instant messaging netwerken beter met elkaar zouden laten samenwerken. En zie: na een dracht van negen maanden is de eerste vrucht van die samenwerking ter wereld gekomen. Vanaf woensdag kan de gebruiker deze samenwerkingsfunctie testen bij de Live diensten van Microsoft.
Nu, om eerlijk te zijn, had er al veel eerder iets te merken moeten zijn van die samenwerking. Maar net zoals met zovele andere ideeŽn en projecten waarbij Microsoft betrokken is, trad ook hier vertraging op. Volgens Microsoft zou dat te wijten zijn aan verschillende technische problemen om die samenwerking te laten werken. Het Redmond bedrijf beklemtoont tussen haakjes dat de interoperabiliteit nog altijd in bèta is en dat er nog aanpassingen zullen gebeuren vooraleer de samenwerking aan het grote publiek voorgesteld zal worden.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om tekstboodschappen te kunnen uitwisselen tussen Windows Live Messenger en Yahoo! Messenger. Dat is blijkbaar nu in orde, maar om videoboodschappen te kunnen uitwisselen, daar zal u nog op moeten wachten. En videoconferenties tussen de beide platformen behoort voorlopig nog niet tot de planning.
Tussen haakjes: Yahoo en Microsoft zijn samen goed voor meer dan 50% van de instant messaging markt en zij vertegenwoordigen zo'n 350 miljoen accounts. Wat de druk vergroot op AOL, dat lange tijd de dominante speler was op dit terrein, om mee te doen aan dit duootje, of alleen ten onder te gaan...
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Yahoo_Bridge_IM_Networks/1152759304
http://www.ideas.live.com/

EU ZOU FUSIE SONY BMG WEL EENS KUNNEN TENIET DOEN
Wij hadden het er eerder deze week al over, dat de rest van de wereld Europa als een lastpost begint te beschouwen, omdat de EU de regels van de concurrentie en de fair play bij het zakendoen wil laten eerbiedigen, ook door de grote bedrijven en dat dit Europese samenwerkingsverband daarbij niet terugschrikt om ook tegen de schenen van de supermachtige bedrijven te schoppen.
Deze week kwam Microsoft al aan de beurt, dat monsterboetes aan zijn broek gesmeerd kreeg. En nu heeft de EU een waarschuwing laten uitgaan naar Sony Music en BMG. Deze twee superbedrijven in de amusementssector zijn immers sinds kort gefuseerd; zo'n fusie mag enkel geschieden op voorwaarde dat de gebruiker niet geschaad wordt, dat hij nog altijd voldoende keuze krijgt om elders te gaan voor zijn (al dan niet digitale) waren.
Het onafhankelijke platenlabel IMpala heeft nu echter aan de alarmbel getrokken: de belangen van de gebruiker zouden wel degelijk geschaad worden. Met name zegt Impala dat de EU regulatoren er verkeerdelijk van uitgaan dat de kortingen die de twee bedrijven geven, ervoor zouden moeten waken dat er geen monopolie ontstaat. De twee bedrijven hadden als reden voor hun fusie aangevoerd dat zij hun krachten moesten verenigen in de strijd tegen illegale downloads via het internet.
Een berichtje uit de economische wereld, dat u misschien op het eerste zicht niet zo zal interesseren. Maar wij hebben het toch vermeld, om aan te tonen dat de EU echt wel haar op zijn tanden heeft en niet bang is om de groten uit de bedrijfswereld op het matje te roepen. Nadeel is wel dat de wrevel in de VS tegen de EU en haar strikte toepassing van de competitieregels blijft groeien...
http://www.betanews.com/article/European_Union_Could_Split_Sony_BMG/1152811843
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FOTOPRINTER BRANDT RECHTSTREEKS OP CD
In tegenstelling tot wat de fabrikanten beweren, is het nog altijd eerder uitzonderlijk dat een product niet alleen een verbetering is ten opzichte van een vorige versie maar bovendien nog iets nieuws brengt. Nochtans hebben de mensen van PC World zo'n wonderproduct gevonden.
Het gaat om een nieuwe printer van Lexmark; die kan 4 x 6 inches foto's rechtstreeks afdrukken en bevat bovendien een ingebouwde cd brander. U hebt bovendien geen enkele pc nodig, u kan de printer volledig apart gebruiken om uw foto's af te drukken, te organiseren en op te slaan. Eigenlijk is het op dat laatste vlak spijtig dat de printer geen contact kan leggen met uw pc, want daar zit nu eenmaal de meeste opslagruimte...
Een uitvoerige bespreking van de printer vindt u bij PC World.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,126281,tk,nl_dnxnws,00.asp

ZULLEN UW OGEN DE MUIS VERVANGEN?
De computer van de toekomst zou wel eens bediend kunnen worden door uw ogen en niet langer door muis of klavier. Wetenschappers van het Imperial College in Londen werken aan een oog-volgende technologie, die de manier waarop wij naar dingen kijken, analyseert. Het wil inzicht krijgen in visuele kennis: de manier waarop wij objecten bekijken en die informatie in actie vertalen.
Deze wetenschappers geloven alvast in de technologie: "Eye-trackers zullen op een mooie dag in de toekomst zo betrouwbaar en simpel zijn, dat zij gewoon een input toestel worden zoals een ander voor uw computer, te vergelijken met een gesofistikeerde muis." De technologie zou trouwens voor meer dingen toegepast worden dan enkel voor computers, zoals kijkoperaties en robotoperaties. En zelfs aan militaire toepassingen wordt gedacht - een piloot die een raket zou kunnen afvuren door naar het doel te kijken. De uitdrukking "zijn ogen schoten vuur" zou dan een letterlijke betekenis krijgen...
Meer wetenschappelijke uitleg over deze technologie bij BBC News
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/2098030.stm

SONY BRENGT PETIETERIG KLEINE USB DRIVE UIT
USB drives worden hoe langer hoe kleiner en tegelijkertijd kunnen zij steeds meer gegevens bevatten. Zo heeft Sony deze week een van de kleinste USB drives voorgesteld die op de markt beschikbaar zijn, de Micro Vault Tiny. Die komt uit in verschillende opslagcapaciteiten, variŽrend van 256 MB tot 5 giga. De drive is amper een halve inch breed (1,25 cm) en iets langer dan een inch (2,5 cm). De ministickjes zijn in verschillende kleuren uitgewerkt, om de verschillende capaciteiten aan te geven.
Het dingetje wordt geleverd met een hoesje erbij, zodat u de stick aan verschillende andere dingen kan hangen, bijvoorbeeld een sleutelhanger. Bovendien bestaat er een Virtual Expander (niet bijgeleverd) die data automatisch kan comprimeren, zodat er tot 3 keer zoveel gegevens op de stick kunnen. Prijzen zouden variŽren van 29,99 dollar tot 199,99 dollar. Veel geld voor zo'n kleinood, het niet verliezen wordt de zaak!
http://www.betanews.com/article/Sony_Debuts_Tiny_USB_Drive/1152636084

FIREFOX 2.0 KOMT ERAAN
Nog even geduld en dan kan u met zijn allen beginnen met de installatie van versie 2.0 van de Firefox browser. U hebt gisteren kunnen lezen hoe populair die ondertussen geworden is en ongetwijfeld zal versie 2.0 dan ook op veel belangstelling kunnen rekenen.
De versie die u nu zal downloaden, is uiteraard nog een bèta en het is de bedoeling dat u die massaal uittest en vooral meldt hoe de verschillende extensies die u geïnstalleerd hebt, zich gedragen op deze nieuwe versie en hierover verslag uitbrengt.
De voornaamste nieuwigheden bij versie 2.0: een ingebouwde anti-phishing tool, verbeterde mogelijkheden in het zoekvakje en een ingebouwde spelcontrole. De ondersteuning voor RSS feeds zou bovendien verbeterd zijn. Op onderstaand adres vindt u momenteel een zogenaamde release candidate, later deze week volgt de officiŽle bètaversie.
http://www.mozillazine.org/talkback.html?article=10874
http://news.com.com/First+Firefox+2+beta+makes+debut/2100-1032_3-6092770.html?tag=nefd.top

MPEG SURROUND: OOK SURROUND STEREO VOOR DE DIGITALE RADIO
Het befaamde Fraunhofer Instituut voor geïntegreerde schakelingen (IIS) heeft in een preview voor de internationale radiobeurs 2006 een nieuwe surround voorgesteld: MPEG Surround.
Zo'n surround bevat uiteraard meer gegevens dan een gewone "platte" stereo - meer kanalen, meer indicatie van wat er waar gespeeld moet worden. Maar volgens het IIS zou de extra ruimte die zo'n surround vereist nog meevallen: tussen de 3 en 32 kbit/seconde is slechts nodig.
Deze Surround-Sound zou in de toekomst door digitale radiostations benut worden, die uitzenden via DAB, HD-Radio of digitale satellietradio. In de VS zou alvast de zender WZLX beginnen met het uitzenden van Surround signalen.
http://www.chip.de/news/c1_news_20731120.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Brein wederom persoonsgegevens internetters ontzegd
http://tweakers.net/nieuws/43457/Brein-wederom-persoonsgegevens-internetters-ontzegd.html

***Verlamde man bedient robotarm met gedachten
http://tweakers.net/nieuws/43456/Verlamde-man-bedient-robotarm-met-gedachten.html

*** Straks weer zeppelins in de lucht (op 21 km hoogte) die als gsm-baken/antennes dienen??
Als aanvulling op het bestaande systeem en als reductie van de stralingen ...
http://www.swissinfo.org/eng/feature/detail/Mobile_phone_airship_to_conquer_stratosphere.html?siteSect=108&sid=6873540&cKey=1152528169000

*** lichtgevoelige dvd op basis van proteïnen kan tot 50 terabytes bevatten
http://nl.gizmodo.com/2006/07/12/tera_dvd.html#comments
http://tweakers.net/nieuws/43452/Opslagmethode-met-proteines-levert-enorme-capaciteit.html

*** Schokkende software voor Apple-laptops ontdekt
http://tweakers.net/nieuws/43363/Schokkende-software-voor-Apple-laptops-ontdekt.html

*** De eerste generatie hoogbeveiligde hd en blue ray is te omzeilen met (geautomatiseerd) printscreenprogramma..
http://www.i4u.com/article6019.html

Korte berichtjes, uit de ether geplukt:

- Ricoh heeft bekendgemaakt dat het een combinatietoestel bouwt dat zowel HD DVD als Blue Ray aan kan. Wat dat moet kosten, is nog niet geweten, en ook niet wanneer het in de handel te verkrijgen zal zijn.

- Vodaphone heeft de DRM weggenomen van de mobisodes van "24" zodat je ze van je telefoon kan overzetten naar je iPod (mobisodes = episodes voor het mobieltje)

- Het "opkuisen" van films, om er alle vloeken en pikante scenes uit te verwijderen, is door de rechter in de VS als illegaal veroordeeld.

- De verkoop van cd's is gedaald, die van digitale muziek gestegen (+126% voor volledige albums, 76 % voor aparte songs) volgens Nielsen Soundscan gaat 1

- Ook ScandinaviŽ wil dat Apple zijn DRM van iTunes open stelt, in navolging van Frankrijk

- MySpace is de meest populaire bestemming, en verdringt naar eigen zeggen Yahoo van de eerste plaats.

- Windows Fundamentals maakt van oude computers een thin client

- Neofilie: een enzyme zorgt ervoor dat men een drang heeft om altijd het laatste nieuws heeft.

- Nu ook Slingmedia voor de Mac

- Malta verdwenen van Google Maps


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDIANE SCHUUR
[jazz] Deze dame beschikt over een erg groot stembereik (drie en een half octaaf!). Zij won vijf Grammy nominaties en twee Grammy awards. U kan haar songs helaas niet downloaden, enkel online beluisteren in streaming formaat, maar dat mag de pret niet bederven.
http://music.download.com/dianeschuur

JACKIE RICHARDSON - IF I COULD ONLY SLEEP
[jazz] Deze dame is stilaan uitgegroeid tot een echte ster in Canada. Zij heeft dan ook al gewerkt met beroemdheden zoals Ray Charles, Celine Dion en Dr. John om er maar enkele te noemen. Een prachtige song, met een heerlijke solo.
Haar stem zal u verrassen door haar diepte.
http://music.download.com/jackierichardson

BLUESOUL GROOVE - BAGA RIVER
[jazz] Deze man is al 25 jaar actief in de Schotse muziekscene: hij treedt live op, in studio en radiosessies. Vrolijke muziek en gezellig gitaarspel in de beste jaz-funk tradities.
http://music.download.com/bluesoulgroove

ANTHONY CINQUIN - LATE FRIDAY NIGHT
[jazz] Deze gitarist woont in het zuiden van California; zijn sound is cool en mysterieus, met een vleugje Latijnse gitaar. Mooi.
http://music.download.com/anthonycinquini/

TIM WATSON - CLOSE
[Jazz] De cd van Watson "Soultopia" stond in de top 25 in 2002 voor hedendaagse cool jazz. Zijn muziek is vrolijk, zacht, intiem. Wij lusten er pap van...
http://music.download.com/timwatson/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is gemakkelijker tien delen over filosofie te schrijven,
dan één beginsel in een daad om te zetten.
Leo Tolstoi, Russisch auteur

De nieuwe oogst


55 MANIEREN OM U TE AMUSEREN MET GOOGLE
Google is erg belangrijk geworden in ons leven, maar dat wil niet zeggen dat het zaligmakend is. Op deze site vindt u een heus boek dat u kan doorbladeren via het menu links en waarin u allerlei gekke dingen vindt die u met Google kan uitspoken en waarin Google op een fijne manier op de korrel genomen wordt. Erg leerrijk!
[Taal: Engels]
http://www.grimmthething.com/55fun/book.html

BUTTONATOR: INSTANT BUTTONS MAKEN
Hebt u een mooie button nodig voor op uw website, maar bent u niet zo handig op grafisch gebied? Wip dan eens binnen bij Buttonator. Gewoon de tekst voor uw button intikken, lettertype kiezen, kleur en vorm van de button en klaar is kees! Uiteraard kan u de button downloaden voor gebruik. Handig is het feit dat u bij elke verandering van keuze meteen een preview krijgt.
[Taal: Engels]
http://www.buttonator.com/

GLIFFY: ONLINE DIAGRAMMEN MAKEN
Een handige site: u kan niet alleen online een diagram maken zonder speciale software te moeten installeren, maar u kan ook anderen vragen om mee te werken. Eens het diagram af, kan u het online bewaren en dan vanuit uw website, blog of wiki ernaar linken. U vindt er ook een handige demo in videovorm.
[Taal: Engels]
http://gliffy.com/GliffyDemo_ref.mov
http://gliffy.com/

ZOEKEN BIJ GOOGLE VIDEO
Bij Google zijn er ook heel wat interessante video's, maar hoe vindt u die, tussen dat bont allegaartje? Op deze site vindt u enkele handige tips, zoals het toevoegen van "genre:educationol" als u op zoek bent naar een bepaald thema, maar enkel filmpjes wil die u bijvoorbeeld in een klaslokaal kan tonen. En wist u trouwens dat u Google Video ook kan doorzoeken op land? Handig is hierbij dat de site een link gelegd heeft naar de verschillende Google zoekmogelijkheden, zodat u die link maar moet aanklikken, zonder de hele syntax te moeten kopiŽren.
[Taal: Engels]
http://www.jimmyr.com/blog/Hidden_Google_Video_Categories_186_2006.php

MAGNALOX: LOGS VAN GPS TRIPJES
Wanneer u een toertje maakt met behulp van uw GPS toestel, dan kan u uw sporen ook op het toestel vastleggen, er commentaar bij maken en het geheel op deze site online zetten. Interessant voor de mensen die in uw voetsporen willen treden! U kan de site doorzoeken op soort tocht (wandelen, joggen, geocaching enz) of per land.
[Taal: Engels]
http://www.magnalox.net/

FINDSOUNDS: OP ZOEK NAAR GELUIDJES
U bent bezig aan een filmpje. En u zou graag een achtergrondgeluidje hebben - kerstmissfeertje maken, of het gemekker van een geit toevoegen. Maar waar vindt u zo'n geluiden? Deze site helpt u daarbij. Geluiden van apen tot zebra's, van muziekinstrumenten tot branden of regen: u krijgt het allemaal op een plateautje geserveerd. Het enige wat u moet doen, is rekening houden met het feit dat u de naam in het Engels moet schrijven.
[Taal: Engels]
http://www.findsounds.com/types.html

AUDIO NETWORK: NOG MEER GELUIDJES
Nog meer geluidjes en geluidseffecten op deze site. Het is hier zelfs de bedoeling dat u de geluidjes, als ze u interesseren, aankoopt. De keuze is enorm, enorm uitgebreid. Bij "Bodily Functions" trok uiteraard de rubriek "farts" ook onze aandacht...En weet u wat: er waren er zelfs 68 van! De tekstuele omschrijving was echter heel droog ;)
[Taal: Engels]
http://www.audiolicense.net/sfx/

WHERE DID THE TIME GO: DE TIJD VLIEGT!
Een leuke site, om even stil bij te staan. U vult in hoe oud u bent en wat ongeveer uw levensstijl is. En dan krijgt u een lijstje met wat u zoal in die jaren gedaan hebt. Wij verspilden alvast 1,9 maanden van ons leven aan het toekijken hoe water aan de kook kwam...
[Taal: Engels]
http://www.wheredidthetimego.com/

TIMETICKER: HOE LAAT IS HET?
Een site die u vertelt hoe laat het is in een bepaalde tijdzone, maar het geheel werd erg mooi uitgewerkt. Klik het land aan waarvan u de tijd wil weten en klik Announcing time en u krijgt zelfs de sprekende klok!
[Taal: Engels]
http://timeticker.com/

KEEPVID: BEWAAR UW FAVORIETE VIDEO'S
YouTube en Google Video zijn erg leuk, maar de filmpjes die er staan kan u alleen online bekijken. Of niet? Op deze site wordt er een omweg geboden om die filmpjes toch te downloaden en te bewaren.
Gewoon de link naar de video in het formulier plakken, de site kiezen (Google, YouTube, enz) en klaar is kees. U hebt wel een FLV player nodig om de fragmenten te kunnen bekijken.
[Taal: Engels]
http://keepvid.com/

HIGH SPEED: WAT HET NUT IS VAN EEN CAMERA MET HOGE SNELHEID
Op deze site vindt u enkele voorbeelden van wat een high-speed camera vermag: wanneer u de beelden, opgenomen met zo'n camera, vertraagd weergeeft, krijgt u namelijk dingen te zien die andere camera's niet opmerken. Spectaculair!
[Taal: Engels]
http://www.engr.colostate.edu/~dga/high_speed_video/

W3 SCHOOLS: DE BESTE DINGEN IN HET LEVEN ZIJN GRATIS
Waarom zou u elke dag voor de kijkbuis zitten en vegeteren als een plant? Doe wat met uw leven, leer iets - bijvoorbeeld een webtechnologie? Deze site bevat niet alleen handleidingen om allerlei programmeertalen en webtalen en -technieken te leren, u kan er ook voorbeelden bekijken en met een quiz testen hoeveel u weet.
[Taal: Engels]
http://www.w3schools.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : TRACKMANIA NATIONS (RACE GAME)
TrackMania Nations, een speciale versie van TrackMania die ontwikkeld werd voor de Electronic Sports World Cup en die gratis ter beschikking wordt gesteld opdat potentiŽle deelnemers zich zouden kunnen voorbereiden. Het spel kent 100 singleplayermissies en vereist een download van 272 Mb.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.trackmanianations.com
http://games.telenet.be/index.php?act=one&nid=21145

VRIJDAG ANIMATIEDAG : WEBCAMS
Deze Belgische site geeft op elk moment van de dag een live beeld van de wereld ahv webcams. Er zijn ook enkele bewegende live-beelden te zien. Zo kan u bvb in livestream de Grote Markt van Brussel bekijken.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.globaldesktop.be/

VRIJDAG FILMDAG : UNITED 93
OfficiŽle website van deze dramafilm gebaseerd op de dramatische gebeurtenissen van 11 september 2001 met Lewis Alsamari, Trish Gates, Cheyenne Jackson in de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 5 juli 2006
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.united93movie.com/
http://www.imdb.com/title/tt0475276/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

ZWEEFVLIEGEN
Springt u automatisch paniekerig recht zodra u een geel-zwart gevleugeld beestje in uw buurt ziet vliegen ? Wel dat hoeft niet altijd. Vaak zijn het gewone zweefvliegen die u dus geen vervelende prik zullen geven. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende soorten zweefvliegen en hoe u ze kan herkennen. Het blijft natuurlijk wel opletten geblazen...
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.gardensafari.net/dutch/zweefvliegen.htm

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Rebecca Loos
OfficiŽle website van dit fotomodel dat vooral bekend werd door het slippertje met David Beckham.
http://www.rebeccaloos.com/

- Andy Murray
Hij was de publiekslieveling op het recente tennistornooi in Wimbledon en speelde samen Kirsten Flipkens het gemengd dubbelspel.
http://www.andymurray.com/

- Lewis Alsamari
Deze acteur van Irakese afkomst speelt een van de hoofrollen in de nieuwe film "United 93".
http://www.alsamari.net/
http://www.imdb.com/name/nm1625221/

- Cheyenne Jackson
Deze Amerikaanse acteur speelt een van de hoofrollen in de nieuwe film "United 93".
http://www.cheyennejackson.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Welke BNíer heeft de dunste? Gordon, Froger, Baantjer, Ad Visser, Huub Stapel en Regillio Tuur, allemaal hebben ze de Samsung X820 mobiel.
http://www.ad.nl/multi-media/article472672.ece
- Nederland is koploper op het gebied van internetdomeinnamen. Vanaf augustus telt ons land twee miljoen .nl-domeinnamen .
http://www.ad.nl/economie/article472344.ece
- De vijf grote internetaanbieders van Nederland hoeven hun klantgegevens niet af te staan
http://www.ad.nl/multi-media/article472439.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Gratis verloting Qtek 8500
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15444
- Gebruik je XP Professional? Dan kun je gebruik maken van de fuctie Extern Bureaublad / Remote Desktop. Daarmee kun je vanaf een andere PC op je eigen computer werken.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15331
- Tabblo is een unieke combinatie van een homepage en een online fotoalbum. Het is een nieuwe manier om je foto's op internet te publiceren.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15112
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Dvd-speler met HDMI en DivX Ultra
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=/2006&newsid=3815
- Philips met navigatieproducten in september
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2453
- Bose Companion 3 luidprekers: krachtiger geluid voor de computer
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2456
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Media Markt partner van Netsize voor lancering van mobiele marketing campagne tijdens de "Gentse Feesten"
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15134&style=34360
- Spaar & Pluk: meer dan 335.000 inschrijvingen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15129&style=34360
- Eyespot: bewerk je digitale filmpjes online
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15097&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Google: videodienst uitgerold naar onze buurlanden
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3300
- Het potentieel van Vertical Search
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3298
- Op Google Maps gebaseerd Gents stadsplannetje
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=252
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Humor: Tax on web - De film
http://www.speedzone.be/artikel/1207_tax_on_web__de_film.html
- Humor: AOL - Cancel. The. Account. Now!
http://www.speedzone.be/artikel/1206_aol__cancel_the_account_now.html
- Film & TV: FingerSkilz - Vingervlug voetbal
http://www.speedzone.be/artikel/1205_fingerskilz__vingervlug_voetbal.html
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- Vista krijgt standaard voor elektronische betalingen
http://tweakers.net/nieuws/43474/Vista-krijgt-standaard-voor-elektronische-betalingen.html
- RIAA delft onderspit in p2p-rechtszaak
http://tweakers.net/nieuws/43467/RIAA-delft-onderspit-in-p2p-rechtszaak.html
- Fietsersbond publiceert routeplanner
http://tweakers.net/nieuws/43450/Fietsersbond-publiceert-routeplanner.html
http://www.tweakers.net
Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Architectonisch realiseerbaar project in Tokio - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sky_City_1000
* Professioneel worstelaar - http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Undertaker
* Roman van Simon Vestdijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Op_afbetaling
* Lage uitsnijding aan de halsopening van een japon of jurk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Decollet%C3%A9
* Legendarische opstand aan boord van het schip de HMAV Bounty - http://nl.wikipedia.org/wiki/Muiterij_op_de_Bounty
* Bomaanslagen in Mumbay (Bombay) - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bomaanslagen_in_Mumbai
* Open-sourceprogramma ten behoeve van het branden van CD's en DVD's - http://nl.wikipedia.org/wiki/K3b
* Concertorgel - http://nl.wikipedia.org/wiki/Concertorgel
* Spaans componist, muziekpedagoog en dirigent - http://nl.wikipedia.org/wiki/Salvador_Chuli%C3%A1_Hern%C3%A1ndez
* Satirisch underground tijdschrift - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gifkikker
* Gemoedstoestand die gekenmerkt wordt door afwezigheid of afwijzen van standaarden of waarden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Anomie

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Nieuwe premier van Oost-Timor - http://nl.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Ramos_Horta
* Hubert Lampo overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hubert_Lampo
* Rudi Carrell overleden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Rudi_Carell

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over insecten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Insecten

Wikiraadsel: Hoeveel procent van de ruim 1 miljoen beschreven diersoorten behoort ongeveer tot de insecten? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060713

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS


De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

TIPS VOOR WEBWERKERS: VERZENDEN VAN GROTE BESTANDEN
Een of meerdere grote bestanden versturen kan wel eens problemen opleveren.
Vooral als je tegen een volle mailbox aanloopt.
Toch kan het worden verzonden!
Via de website www.yousendit.com kan zo'n bestand toch bij de geadresseerde aankomen. [Sjeef]
http://www.yousendit.com

TIP E-MAIL: ANONIEME MAIL
Bent u op zoek naar een mogelijkheid om naar meerdere afzenders een e-mail te versturen zonder dat deze hun adres zien? Hier volgt de oplossing.
Normaal zet u misschien meerdere adressen in het Aan- of Cc-veld. Maar dan kunnen alle geadresseerde alle adressen zien en dat bevordert de privacy niet. Beter is deze adressen in het veld Bcc (Blind Carbon Copy) te zetten. Komt het veel voor dat u naar dezelfde mensen op deze manier mailt, maak dan een groep aan.
Maak een nieuwe groep aan in Outlook (Express) via Extra / Adresboek / Nieuw / Groep, geef ze een logische naam (b.v. Mailing) en plaats hier de te mailen adressen in. Plaats in de mail de groep in het veld Bcc en de ontvanger ziet in het Aan- en Van-veld de naam van de afzender en verder niets.
Kunt u het Bcc-veld niet vinden: Kies voor een nieuwe e-mail en kies in het rolmenu Beeld en kies Alle knoppen, of kies in Microsoft Outlook voor Opties en klik op Bcc.
Bron: Digiweetjes

TIP FIREFOX: EXTENSIES VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 1: SAGE

Sage is een aggregator voor RSS feeds. Dankzij RSS feeds kan u alle actualiteit op de voet volgen en dat binnen uw Firefox browser - u moet geen apart programma opstarten.
Sage opent zich in de zijbalk links (Views / Sidebar / Sage). Via OPML - Import kan u alle RSS feeds vanuit een andere RSS reader rechtstreeks importeren.
http://sage.mozdev.org/

TIP FIREFOX: EXTENSIES VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 2 - TAB MIX PLUS
Zoals u weet, is een van de sterke punten van de Firefox browser het surfen met tabblaadjes. Met deze extensie kan u deze tabs nog beter beheren. Zo kan u bijvoorbeeld een volledige sessie herstellen, dus alle tabblaadjes terugvinden die het laatst geopend waren. Tevens kan u een tabblaadje dat u per vergissing gesloten had, weer openen. Zoals zijn naam het zegt, is deze extensie een hele "'mix" van allerlei functies die allemaal rond tabblaadjes draaien.
https://addons.mozilla.org/firefox/1122/

TIP FIREFOX: EXTENSIES VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 3: REKENMACHINE
Deze extensie voegt een super rekenmachine toe aan de browser, die te vergelijken valt met de Microsoft Powertoy Calculator. Hij bevat een geschiedenis van de uitgevoerde bewerkingen, veel conversie functies en u kan bewerkingen afdrukken.
http://calculator.mozdev.org/

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...
BESTE OPEN SOURCE SOFTWARE VOOR DE MAC 1: CAMINO
Wij voelen ons soms erg schuldig, omdat wij zo vaak over Windows praten en over Windows software, terwijl het aantal Mac gebruikers elke dag toeneemt. Deze week proberen we dat goed te maken, door een selectie aan te bieden van de beste open source software voor de Mac.
Camino browser
Standaard staat op elke Mac als browser de Safari geïnstalleerd. Maar hebt u al eens de Camino geprobeerd? Die verenigt de kracht van de rendering machine van Mozilla, met een slanke gebruiksinterface, die van Cocoa. Het resultaat: een uiterst snelle, fantastisch uitziende browser die naadloos past in het OS X besturingssysteem.
http://www.caminobrowser.org/

BESTE OPEN SOURCE SOFTWARE VOOR DE MAC 2: ADIUM
Bespaar u de moeite om MSN Messenger, AIM of YIM te downloaden en installeren. Want dit is de beste instant messaging software voor de Mac. Bovendien werkt de software samen met zo ongeveer elk IM protocol dat er bestaat. Voor deze zomer zou er ook nog een video conferencing mogelijkheid toegevoegd worden.
http://www.adiumx.com/

BESTE OPEN SOURCE SOFTWARE VOOR DE MAC 3: SENUTI
Wellicht wist u dit al, maar het is erg gemakkelijk om uw muziek op een iPod te krijgen, maar om ze terug van die iPod te verwijderen en op een ander toestel te zetten - ho maar! Met Senuti kan u tracks van uw iPod selecteren en ze naar uw eigen harde schijf terug overzetten. De software heeft een interface die erg gelijkt op iTGunes, zodat u onmiddellijk weg bent met de bediening ervan.
http://www.fadingred.org/senuti/

BESTE OPEN SOURCE SOFTWARE VOOR DE MAC 4: VIENNA
Dit progje is uitstekend om news feeds te bekijken; u kan ze ook organiseren in slimme folders, feeds openen in nieuwe tabs, de manier aanpassen waarop zij getoond worden, enz.
http://www.opencommunity.co.uk/vienna2.php

BESTE OPEN SOURCE SOFTWARE VOOR DE MAC 5: FIREFOX
Uiteraard mogen we de Firefox browser niet vergeten. Die werkt ook uitstekend op de Mac en is perfect geïntegreerd in OS X. Bovendien kan u verschillende extensies installeren, die vaak erg handig zijn zoals wij in het verleden al aangetoond hebben.
De bekendste zijn natuurlijk de Google en Yahoo Toolbar, maar er zijn er vele, vele meer.
http://www.mozilla.org/firefox/
https://addons.mozilla.org/extensions.php?app=firefox

BESTE OPEN SOURCE SOFTWARE VOOR DE MAC 6: COLLOQUY
Er zijn heel wat IRC chat programma's, maar deze is toch de beste voor de Mac, zo zeggen insiders. Colloquy heeft niet alleen een mooie Aqua UI, maar het progje bevat een hele lijst mogelijkheden: een lijstje met vrienden (buddy), overzetten van bestanden, plugins, verschillende windows tegelijkertijd, enz.
http://www.colloquy.info/

BESTE OPEN SOURCE SOFTWARE VOOR DE MAC 7: SMULTRON
Er zijn heel wat mooie tekstverwerkers voor Apple, zoals skEdit, TextMate en SubEthaEdit. Er is er ook eentje die gratis én open source is: Smultron. Die heeft erg veel mogelijkheden: het nummeren van lijnen, in kleurtjes zetten van code van verschillende programmeertalen, lijst van de functies, HTML preview, enz.
http://smultron.sourceforge.net/

BESTE OPEN SOURCE SOFTWARE VOOR DE MAC 8: FUGU
Een goedkope FTP/SFTP client, met een intuïtieve interface, links de bestanden op uw eigen pc en rechts de bestanden op de server.
http://rsug.itd.umich.edu/software/fugu/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een schrandere vrouw heeft miljoenen vijanden:
alle domme mannen.
Marie Freifrau von Ebner - Eschenbach, geboren gravin Dubsky, Oostenrijks schrijfster