Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.903 (4.220 wekelijkse editie,
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 13/7/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 457 van 8/7/2006


Gegroet lezers,

Deze week opnieuw een editie met goed en slecht nieuws. In de afdeling kommer en kwel het bericht dat spam niet onder controle gekregen kan worden, en dat de Windows WGA software die moet verifiŽren of we wel een echte XP in huis hebben, voor veel meer "vals positieve" meldingen zorgt dan u zou kunnen verwchten - tot leed van de getroffen internaut. Goed nieuws is dan weer dat Microsoft beseft dat het slimmer is om in haar eigen tekstverwerker, Word, ook ondersteuning te bieden voor een universeel formaat, Open Document Format, wat de communicatie op wereldwijd vlak moet bevorderen.

U bemerkt het: u heeft weer heel wat nieuws te doorknauwen. Laat het u smaken....

Bij leven en welzijn,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.SPAMMERS ZEGGEN HET STEEDS VAKER MET BEELDEN
U zal het wellicht ook al opgemerkt hebben: steeds vaker bevatten boodschappen van spammers geen tekst, maar een afbeelding met daarin de spamboodschap. Het is een steeds meer voorkomend fenomeen, waarmee de spammers de anti-spamfilters willen ontwijken. Die gaan namelijk af op de tekst in de mail en zoeken daarin naar bepaalde veel voorkomende spamwoorden zoals Viagra enz. Maar vermits de tekst nu in een afbeelding verpakt staat, kan de spamfilter die boodschap niet lezen en wordt zij dus niet weggefilterd.
Volgens Cipher Trust zou 15% van alle spamboodschappen tegenwoordig met zo'n afbeelding werken. Nu is dat geen nieuwe techniek hoor. In het verleden werd ook al met afbeeldingen gewerkt, maar toen slaagden de filters erin om die boodschappen tegen te houden. Elke afbeelding kreeg van de antispamfilter een unieke signatuur mee en werd geblokkeerd. Nu echter doen de spammers beroep op een tool die de ronde doet sinds begin dit jaar en die automatisch de eigenschappen van de afbeelding wijzigt (de grootte, de kleur). Hierdoor ontstaan verschillende signaturen en kunnen de afbeeldingen ontsnappen aan de waakzaamheid van de filters.
Twee jaar geleden voorspelde Bill Gates het einde van spam tegen 2006. Maar hij heeft helaas geen gelijk gekregen. Spam mail vertegenwoordigt meer dan 50% van het internetverkeer en heeft alleen al aan de Amerikaanse bedrijven 22 miljard dollar gekost.
http://solutions.journaldunet.com/0607/060703-spam-image.shtml

BBC WORLDWIDE ZET ADVERTENTIES OP HAAR SITE
De openbare omroep mag eigenlijk geen inkomsten hebben van reclame - per slot van rekening wordt de openbare zender gespijsd door geld van de overheid en mag zij geen concurrentie voeren met de vrije, commerciŽle omroepen. Dat is zo hier in ons landje, dat is zo in het VK.
Nochtans heeft BBC Worldwide nu aangekondigd dat het een nieuwe, internationale website zal openen en dat die advertenties zal bevatten: BBC.com. Verder zal de BBC Worldwide ook bekijken hoe ze haar eigen archief, vol klassieke tv-programma's, in een pay-per-view vorm kan verkopen aan de gebruikers.
BBC had zich wel ingedekt tegenover de kritiek die haar controversiŽle voornemen ongetwijfeld zou opwekken: het had een opiniepeiling uitgevoerd, om de mensen te vragen of zij het eens waren met dit voornemen. De resultaten van die peiling zijn echter nog niet bekend geraakt.
Waarom wij u dit vertellen? Wel, simpel: om aan te tonen dat het voor de traditionele media vaak erg moeilijk is om zich aan deze veranderende tijden aan te passen. Want wat geldt voor de tv- en radiowereld, moet daarom niet automatisch tellen voor het internet, niet?
http://www.brandrepublic.com/bulletins/digital/article/566916/bbc-worldwide-firms-plans-launch-ad-supported-site/

NAPSTER LOKT KLANTEN MET MP3 PLAYER
iTunes blijft de markt van de digitale muziekdownloads beheersen. Het is voor de concurrenten dan ook erg moeilijk om een stukje van de koek af te snoepen. En dus is het voor hen zaak om de klanten met allerlei middelen te lokken.
Zo deelt Napster nu een digitale muziekspeler uit, met de merknaam Napster, aan al wie zich voor één jaar abonneert op de Napster muziekdienst. Het is een player met 256 MB ruimte; wie een player wil hebben van 1 giga, moet 50 dollar opleggen. Hij zou naast MP3 ook WMA, WAV, MPE4 (video) en JPG (foto's) ondersteunen.
Maar zoals gezegd: het blijft moeilijk om iTunes van de troon te stoten. En sowieso om de mensen te overtuigen om muziek in digitale vorm aan te kopen. Want uit een recent onderzoek is gebleken dat 44% van de mensen hun player nog altijd volzetten met muziek die ze zelf rippen van de eigen cd-collectie en 6% met muziek uit de collectie van een vriend. Slechts 25% van de ondervraagden ging zijn muziek tegen betaling halen bij een online muziekdienst.
http://news.com.com/Napster+offers+subscribers+MP3+player/2100-1041_3-6089914.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

BRITSE PLATENINDUSTRIE KLAAGT ALLOFMP3 AAN
In de afgelopen weken was er heel wat te doen rond AllOfMP3.com, een Russische website waar voor een ongelooflijk goedkope prijs muziek gedownload kan worden: 7 dollarcent voor een song en 1,88 dollar voor een heel album. Goedkoop? Inderdaad - zo goedkoop zelfs dat het te betwijfelen valt of er geen reuk aan zit.
Volgens verschillende bronnen zouden de downloads zo goedkoop zijn om de simpele reden dat noch de artiest, noch de platenmaatschappijen betaald worden.
AllofMP3 beweert echter dat het volkomen in orde is: het heeft licenties van ROMS, de Russian Multimedia and Internet Society en van FAIR, Rightholders Federation for Collective Copyright Management of Works Used Interactively (oef, een mondjevol!). De muziekindustrie zegt echter dat die ROMS licentie niet geldig is, omdat het niet de rechten dekt wanneer een niet-Rus daar een song aankoopt. En sinds de site zo in de publieke belangstelling staat, is het aantal buitenlandse bezoekers pijlsnel de hoogte in gegaan....
De Britse platenindustrie heeft nu beslist dat zij niet langer lijdzaam wil toezien en heeft een aanklacht ingediend tegen de populaire Russische site. De Britse High Court heeft beslist dat de aanklacht ontvankelijk is en zal de zaak volgende week horen. Het valt evenwel te betwijfelen of dit veel zoden aan de dijk zal zetten: zelfs al slaagt de Britse muziekindustrie erin om te bewijzen dat AllofMP3 illegaal is, dan nog is het weinig waarschijnlijk dat een Britse rechter de site kan laten sluiten. Anderzijds is het zo, dat Rusland onder zware internationale druk komt te staan, juist omwille van AllofMP3.com en dat de platenindustrie lobbiet om Rusland niet toe te laten tot de World Trade Organization, als het geen stappen onderneemt tegen de downloadsite.
Krijgt ongetwijfeld een vervolg.
http://www.betanews.com/article/British_Record_Industry_Sues_AllofMP3/1151945060

YAHOO CHINA VERVOLGD DOOR MUZIEKLABELS
En om nog even in de processen-sfeer te blijven: de platenlabels dienen een aanklacht in tegen Yahoo China, de tweede grootste zoekmachine van het land. De reden: Yahoo China (eigendom van Alibaba.com Corp, dat zelf voor 40% eigendom is van Yahoo! Inc), bevat links naar illegaal gekopieerde muziek. Wat niet te verwonderen is, want 90% van alle opnames in China zijn illegaal.
Zeven platenlabels hadden eerder ook al een aanklacht ingediend tegen de grootste zoekmachine van China, Baidu.com. Dat reageerde daarop met een voorstel voor minnelijke schikking, maar de platenmaatschappijen vonden het geboden bedrag te laag.
Tussen haakjes: in China is er een nieuwe wet in voege gegaan vanaf 1 juli, waarbij al wie illegaal gekopieerde muziek, films en ander materiaal over het internet verspreidt, een boete riskeert van maar liefst 12.500 dollar. Hopelijk kan deze maatregel een dam opwerpen tegen de zee aan illegale bestanden die China overspoelt.
Meer achtergrond over China in dit artikel bij Bloomberg.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601080&sid=aZeZfAzpP.Ks

DE WARE REDEN WAAROM WINDOWS'S WGA NAAR HUIS BELT
Verleden week hebben we het gehad over de Windows WGA of Windows Genuine Advantage tool; die onderzoekt of u een legitieme versie hebt van Windows XP. Microsoft heeft die WGA op een slinkse manier op de computer van de internauten gedeponeerd - dat is al schrikken natuurlijk, maar bovendien blijkt dat de software op geregelde tijdstippen naar huis belt. En dat is om 's nachts wakker van te liggen. Waarom is dat stiekeme gedoe nodig en wat vertelt die WGA aan Microsoft?
Volgens dit artikel bij P2Pnet zou de verklaring wel eens te vinden zijn in het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Vista en is de huidige WGA een test. Want Vista zal, zoals u weet, in verschillende smaken uitkomen - voor mensen met zware of lichte computers, voor gamers of voor zakenlui. En elke licentie heeft een andere prijs. Wat zou de gebruiker ervan weerhouden om de goedkoopste licentie aan te schaffen en dan door hacks naar de topversie te upgraden. En de voortdurende controle en monitoring die met WGA nu uitgetest wordt, zou dat moeten tegengaan, zo wordt in dit artikel gesteld.
Een logische verklaring. Wat niet wegneemt dat de internaut boos mag zijn op Microsoft, omdat hij in het ongewisse gelaten wordt over wat de softwaregigant uitspookt met zijn "bakske".
http://p2pnet.net/story/9242

DE GOOGLE PC KOMT ERAAN?
Google heeft de laatste tijd verschillende producten uitgebracht die de oude roddels weer nieuw vuur gegeven hebben: dat Google het besturingssysteem op uw eigen pc overbodig wil maken - met andere woorden: Microsoft als koning van het OS van de troon wil stoten. Google zou namelijk een web-gebaseerde pc willen maken, zo heet het, die enkel een browser moet kunnen draaien. En via die browser zou u dan contact kunnen leggen met de servers van Google, waar u alle software vindt die u nodig hebt.
Ver gezocht? Niet echt. Want Google heeft al gezorgd voor een online spreadsheet, een online beeldbewerker en een online tekstverwerker zou binnenkort ook onderweg zijn.
Hoe het leven zou zijn, met zo'n Google PC, kan u uitvinden wanneer u naar YouOS surft en klikt op Try a Demo. Meteen wordt het venster van uw browser een desktop, met venstertjes voor e-mail, chat, surfen.Er is ook een tekstverwerker, maar geen een van die programma's staat op uw eigen harde schijf: zij zijn allemaal op de servers, op afstand.
Enkele gedachten over de Google PC vindt u op de onderstaande site. Die tot de conclusie komt: als Google genoeg webgebaseerde toepassingen kan ontplooien vooraleer Windows Vista uitkomt, dan zouden de mensen wel eens twee keer na gaan denken vooraleer zij 2.000 euro en meer aan een nieuwe Microsoft machine gaan uitgeven...
http://slate.com/id/2144896
http://www.youos.com/

MS: 20% VAN WGA ALARMEN NIET VEROORZAAKT DOOR GEPIRATEERDE PRODUCT-ID
Er is heel wat te doen de laatste weken rond WGA, Windows Genuine Advantage, de Microsoft tool die controleert of u wel een originele versie van Windows XP op uw pc hebt staan. Heel wat gebruikers pikken het niet dat de software zonder hun toestemming contact legt met Microsoft - en eigenlijk zijn zij ook niet goed gezind dat Microsoft hen zo wil controleren. Gelukkig is het bericht dat Microsoft in september alle machines, die geen WGA aan boord hebben, lam zou leggen (zie onze nieuwsbrief van verleden week) ondertussen door Microsoft ontkend.
Maar heel wat gebruikers zijn ook verbolgen, omdat de software blijkbaar erg vaak een vals alarm geeft, een zogenaamde "false positive", waardoor de gebruiker een waarschuwing op zijn scherm te zien krijgt, alhoewel zijn XP volledig legitiem is. Volgens dit blog zou Microsoft toegegeven hebben dat het aantal valse alarmen onaanvaardbaar hoog ligt.
Microsoft zou namelijk zeggen dat "80% van alle WGA validaties die negatief zijn, het gevolg zijn van het oneigenlijk gebruik van gestolen of gekopieerde licentiesleutels". En als u die statistiek omdraait, dan kan u ook zeggen dat 20% van al die negatieve WGA validaties NIET veroorzaakt zijn door vervalste licentiesleutels, met andere woorden: valse alarmen zijn. Misschien is dat een verkeerde redenatie, maar Microsoft blijft erg onduidelijk over de zaak en dan kan een mens allicht heel veel gaan gissen en de verkeerde conclusie trekken...
Hoe het ook zij: Microsoft heeft niet het alleenrecht over tools die achter uw rug naar huis bellen. Zo hoorden wij vandaag een van de deelnemers aan de podcast This Week in Tech vertellen hoe hij ontdekte dat op de nieuwe pc die hij gekocht had, een bepaald programma stiekem contact legde met het internet. Het bleek de driver te zijn van het klavier, afkomstig van HP. De man contacteerde HP, dat een onderzoek instelde en excuses aanbood. Bleek namelijk dat een overijverige programmeur deze phone-home functie ingebouwd had in de driver, omdat hij wou weten wat voor programmeerbare toetsen de mensen zoal gebruikten met het klavier....
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=89
http://twit.tv/podcastinfo

MICROSOFT HANGEN ZWARE BOETES BOVEN HET HOOFD
Maandag heeft de EU unaniem "ja" gestemd voor het beboeten van Microsoft, omwille van het overtreden van de concurrentieregels. En het zouden echt geen kleine boetes zijn, zo zeggen bronnen die nauw betrokken zijn bij de zaak. Volgende week zouden de cijfers vastgelegd worden.
In december dreigde de EU er al mee om een boete op te leggen tot 2 miljoen euro per dag, omdat Microsoft niet voldeed aan de verplichting die hen opgelegd was door de EU. De softwaregigant moest namelijk technische informatie over zijn besturingssysteem bekend maken, zodat ook de concurrenten producten kunnen maken die nauw passen bij het Windows OS. Microsoft is wel ingegaan op die verplichting, maar erg schoorvoetend. De EU kan die aarzeling niet appreciŽren en wil de softwaregigant met deze boetes tot snellere actie aanporren.
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/european-regulators-vote-in-favor-of-new-daily-fines-for-microsoft/2006/07/04/1151778902893.html

KLIK FRAUDE EEN GROOT PROBLEEM
Volgens een recente studie zouden internetadverteerders maar liefst 800 miljoen dollar betaald hebben die zij eigenlijk niet moesten betalen, omdat er fraude gepleegd zou zijn met het aantal kliks dat er zogezegd op hun advertenties uitgevoerd waren. En dat is geen goed nieuws, want dat ondermijnt het vertrouwen in het adverteren op het internet - dé belangrijkste bron van inkomsten voor vele bedrijven. Het zou er zelfs toe kunnen leiden dat bedrijven hun advertenties bij Google, Yahoo en consoorten zouden terugschroeven.
De adverteerders betalen Google en co voor elke keer iemand op hun advertentie klikt. Google stort een deel van die inkomsten ook door naar de websites waar die advertenties geplaatst zijn. Er is sprake van klik fraude in twee gevallen: wanneer de webmaster van zo'n site zelf of via vrienden en kennissen opzettelijk het aantal kliks op die advertenties zou opdrijven, zonder de sites echt te bezoeken, om zo de inkomsten op te drijven. Bij het tweede soort gaat een werknemer of iemand die belang heeft bij bedrijf A, klikken op advertenties van concurrent B, om die op kosten te jagen door hem te laten betalen voor nutteloze kliks. Onlangs heeft Google nog een proces aan zijn been gehad voor frauduleuze kliks; er werd toen aan àlle adverteerders een minnelijke schikking voorgesteld, die alle zonden gedurende een bepaalde periode zou moeten dekken.
Volgens het huidige rapport zou nu 14,6% van alle gegenereerde kliks frauduleus zijn. Er wordt dan ook aangedrongen op maatregelen om klik fraude aan te pakken, om het vertrouwen van de industrie te behouden.
Meer achtergrond over klik fraude in dit artikel.
http://sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/c/a/2006/07/05/BUGL6JOQPA1.DTL&type=printable

CONCURRENT YOUTUBE WIL BETALEN VOOR VIDEO'S
De site YouTube is in korte tijd enorm populair geworden. Zij heeft zich namelijk gespecialiseerd in (amateur)video's, die vaak van ongelooflijk goede kwaliteit zijn. Al wie een filmpje te vertonen heeft, kan het daar deponeren, gratis en voor niks.
YouTube staat volop in de belangstelling en heeft heel wat geld gekregen van investeerders die geloven in de toekomst van video op het internet. Geld dat aan een sneltreinvaart door ramen en deuren wegvliegt, alleen al aan bandbreedte. Er staan momenteel nog geen serieuze inkomsten tegenover en het is dan ook de vraag hoelang YouTube zal kunnen blijven bestaan.
Er zijn echter concurrenten die het idee van YouTube wel zien zitten, maar er een financieel plan achter steken. Zo is er nu een nieuwe video-sharing site opgestaan, die de videomaker de kans biedt om een graantje mee te pikken van het geld dat advertenties rond zijn filmpje zouden opbrengen. Het gat om eefoof.com; de site belooft dat zij een percentage van de inkomsten van de site zal delen met de mensen die er hun videootje plaatsen. Daarbij wordt het aantal keren dat een bepaald filmpje bekeken is, als verdeelsleutel gebruikt.
Uiteraard is het de bedoeling van Eefoof om interessante videocontent aan te lokken. Ze moeten er nu echter ook nog in slagen om interessante adverteerders aan te lokken!
http://news.com.com/2102-1025_3-6090476.html?tag=st.util.print

GOOGLE BOOKS GAAT CHINEES
Wij hebben in het verleden al enkele malen bericht over het ambitieuze plan van Google om alle belangrijke boeken van de wereld in te scannen en online beschikbaar te maken, zodat wij ze (al dan niet tegen betaling)kunnen inkijken. Tegen het plan, dat ondertussen al voor een groot deel gerealiseerd is, is veel verzet gerezen, omdat boeken vaak ingescand en gedigitaliseerd werden zonder toestemming van auteur en/of uitgever.
Google steekt nu de Grote muur over en wil ook in China zijn boekenplan uitvoeren. Het heeft een deal afgesloten met vier uitgeverijen in China. Maar ook in het gele continent zal Google het niet gemakkelijk hebben. Want het moet daar optornen tegen de eigen Chinese zoekmachine, Baidu. Die heeft al afspraken kunnen maken met de Chinese bibliotheken, waardoor het toegang heeft tot 15 miljoen boeken, de grootste online collectie Chinese boeken ter wereld.
http://www.techcrunch.com/2006/07/05/google-books-partners-with-chinese-publishers/

EBAY WIL NIET WETEN VAN GOOGLE CHECKOUT
Verleden week maakte de zoekmachine Google bekend dat het een soort betaaldienst wou lanceren, Google Checkout. Met kleine symbooltjes, die een winkelkarretje voorstellen, zou aangeduid worden welke online winkeliers deelnemen aan het Google Checkout programma. En bij die winkels zou u dan, na eerst geregistreerd te zijn bij Google, met één simpele klik aan alle betalingsformaliteiten kunnen voldoen.
Een mooi idee, maar uiteraard is het af te wachten in hoeverre het internetwereldje dat idee overneemt en toepast. Bij BetaNews lazen wij alvast een negatieve reactie en dat van een bedrijf dat tot de grootsten wereldwijd gerekend mag worden op het wereldwijde web. Online veilingsite eBay heeft namelijk in haar vernieuwde gebruiksvoorwaarden, onder de hoofding "Aanvaardbare betalingen" gezegd dat wie zijn goederen verkoopt via eBay, geen gebruik mag maken van Google Checkout als betalingsmethode. En wie deze regel overtreedt, loopt het gevaar dat hij geschrapt wordt bij eBay.
Pech dus voor Google. Maar wie weet, heeft de zoekgigant het niet zozeer gemunt op de grote bedrijven, om zijn online betaalmethode aan te slijten, als wel aan de vele miljoenen kleine bedrijven, die eveneens online kopen en verkopen én online advertenties plaatsen?
http://pages.ebay.com/help/policies/accepted-payments-policy.html
https://checkout.google.com/
http://www.betanews.com/article/eBay_Says_No_to_Google_Checkout/1152202827

MICROSOFT ONDERSTEUNT NU OOK OPENDOCUMENT
Het kreeg niet veel aandacht in de pers hier in BelgiŽ, maar onlangs heeft de Belgische overheid beslist dat alle documenten, zowel voor interne als externe communicatie, voortaan in het Open Document formaat opgesteld moeten worden. Wij hebben toen de bedenking gemaakt dat dit een ferme streep betekent door de rekening van Microsoft, dat Open Document niet ondersteunt. Wat tot nu toe wordt er bij die communicatie heel vaak gebruik gemaakt van het .doc formaat, met andere woorden: documenten die gemaakt worden met de Word tekstverwerker van Microsoft.
Wel, die conclusie is ondertussen achterhaald. Want Microsoft lijkt te bezwijken onder de druk van zo'n open formaat. Niet dat het nu zelf het Open Document Formaat (ODF) zal ondersteunen. Wat het wel wil doen, is een open source project ondersteunen, dat de conversie mogelijk moet maken van documenten, gemaakt in het Open XML formaat van Office 2007, naar het ODF. In de nieuwe versie van Office zal er ook een add-in zitten, waarmee het mogelijk wordt om documenten rechtstreeks op te slaan in ODF.
http://sourceforge.net/projects/odf-converter
http://www.betanews.com/article/Microsoft_to_Support_OpenDocument/1152166759

BOEGBEELD VAN VODCAST IN WEB 2.0 VERLAAT HET TONEEL?

Het mag dan al Web 2.0 zijn, dat wil niet zeggen dat zich niet af en toe kleine drama's afspelen, twisten, zelfs beschamend gekrakeel, tussen de spelers die een voorname plaats innemen op dit toneel. Luister zelf maar.
Een van de sites die de laatste maanden als een raket stegen in de populariteit van de internaut, is Rocketboom. In de gelijknamige vodcast (video podcst) vertelde een jongedame, Amanda, over de actualiteit en voegde zij haar commentaar toe. Rocketboom had maar liefst 250.000 kijkers per dag en had zelfs 40.000 dollar per week inkomsten uit advertenties.
Zo'n succes kan meestal niet blijven duren. En ook hier kwam een einde aan het mooie liedje en wel op een pijnlijke manier. Amanda maakte deze week bekend dat zij gedwongen werd om RocketBoom te verlaten, na een onenigheid met haar partner, Andrew Baron. Wat op zijn beurt commentaar uitlokte van Baron en een bitse strijd ontspon zich in de blogs van de twee mensen, die door de hele wereld gevolgd kon worden. Erg pijnlijk.
Misschien had u zelf nog nooit gehoord van Rocketboom en Amanda - dan kunnen wij u verklappen dat u echt wel iets gemist hebt. De Rocketboom uitzendingen zijn/waren echt supergoed en dat was voor een groot deel te danken aan het talent van Amanda. Wie trouwens de commentaren naleest bij TechCrunch over het dispuut tussen Amanda en Baron, zal merken dat de meeste sympathie uitgaat naar Amanda, die door velen beschouwd wordt als de drijvende kracht achter de vodcast.
http://www.techcrunch.com/2006/07/05/congdon-fired-from-rocketboom/
http://www.techcrunch.com/2006/07/05/congdon-fired-from-rocketboom/#comments

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EVEN LACHEN NAAR DE GPS!
Er zijn heel wat GPS-toestellen en het is moeilijk om er eentje te vinden dat boven de rest uitsteekt. Want eigenlijk doen zij allemaal, met een kleine variatie, hetzelfde. Navman heeft nu iets nieuws gevonden: NavPix. Dat kan ook foto's nemen van de plaatsen waar u geweest bent en voegt dan automatisch de geografische coördinaten van de locatie toe. Wanneer u de volgende keer naar die plaats wil, moet u gewoon de foto aanklikken.
Een leuk concept, vindt u ook niet? Bij PocketNow vindt u een uitgebreide bespreking.
http://pocketnow.com/index.php?a=portal_detail&t=reviews&id=832

LMTS HELPT UW GESTOLEN MOBIELTJE WEERVINDEN
Kent u LMTS al? Dat staat voor Lost Mobile Tracking System en is een software die op compatibele smartphones geïnstalleerd wordt. De bedoeling is, dat de software een gestolen mobieltje opspoort en aan de rechtmatige eigenaar terug bezorgt. Het geheim: de software zorgt ervoor dat enkel de SIM-kaart van de rechtmatige eigenaar in het toestel gebruikt wordt.
Eens de software geïnstalleerd is op het mobieltje, zal hij voortdurend de sim-kaart testen. Hij logt daarvoor niet alleen in op het GSM netwerk, maar vergelijkt tegelijkertijd de SIM-informatie met de gegevens die op de speciale MicroLMTS-server opgeslagen zijn. Bij diefstal en de daarbij horende verwisseling van de simkaart, wordt dat door de server gemerkt, waarop hij een e-mail of sms stuurt naar de eigenaar van het toestel.
Een leuk ideetje. Hopelijk moet u nooit in de praktijk testen of het werkt!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060629001

PHOTOBUCKET BRENGT SPECIALE VERSIE UIT VAN FLOCK

Wellicht hebt u al kennis gemaakt met Flock. Dat is een browser, gebaseerd op Firefox, maar met de nadruk op integratie met de Flickr en Photobucket fotodiensten, plus mogelijkheid om sociale bookmarks te leggen naar Del.icio.us of Shadows. De browser bevat bovendien een bloggin tool, uitgebreide zoekfuncties en een RSS reader.
Nu heeft de populaire fotosite Photobucket dus een speciaal akkoord afgesloten met de makers van Flock en een speciale versie van deze browser is hiervan het resultaat: de Photobucket browser bevat enkel integratie met de Photobucket fotodienst.
Bij TechCrunch vindt u een uitgebreide bespreking van zowel de Flock browser als de Photobucket site. En op de derde link vindt u de download van de Photobucket Flock software.
http://photobucket.com/flock
http://techcrunch.com/tag/photobucket
http://techcrunch.com/tag/flock

APPLE DRAAGT EMAC TEN GRAVE EN HOUDT IMAC VOOR SCHOLEN BOVEN DOOPVONT
De oude eMac was bedoeld als goedkoop alles-in-een toestel, ideaal voor mensen met een beperkte portemonnee zoals studenten. Maar die bevatte een CRT en die zijn toch echt wel uit de mode nu. Daarom was het tijd dat Apple een vervanger uitbracht voor de student.
En die is er nu: een Intel iMac van 900 dollar. Erg goedkoop, vooral als u de specificaties leest: 17 inch LCD scherm, 80 giga harde schrijf, 512 MB DDR2 SDRAM, een DVD-ROM/CD-RW disk drive, een 1,83 Gigahertz Core Duo processor en Intel GMA 950 graphics. Aan boord is ook AirPort Extreme en wil u een Apple Remote, dan moet u 26 dollar extra betalen.
Er is echter één nadeel aan: het toestel is echt voorbehouden aan studenten of hun leraars. Wil u zo'n goedkope blitse Mac, dan zal u terug naar de schoolbanken moeten!
http://www.engadget.com/2006/07/05/apple-drops-new-educational-imac-kills-off-emac/
http://www.apple.com/benl/education/store

MICROSOFT PLANT IPOD KILLER
Het is al vaker gezegd: het succes dat Apple heeft met zijn iPod speler zit Microsoft echt niet lekker. Tot nu toe heeft de softwaregigant zich op de achtergrond gehouden: het had zijn eigen Windows Media Player, zijn eigen DRM en het liet het aan de fabrikanten over om toestellen te maken die konden werken met die DRM. Een strategie die tot nu toe niet veel vruchten afgeworpen heeft, want de iPod staat nog altijd onbetwist bovenaan in de verkoop van draagbare muziekspelers.
Daarom zou Microsoft volgens sommige bronnen nu het geweer van schouder veranderen: het zou een eigen draagbare player uitbrengen. Die kan niet alleen audio brengen, maar ook video en het scherm zou groter zijn dan bij een video iPod. Bovendien zou in de player ook WiFi ingebouwd zijn, zodat u content niet alleen rechtstreeks naar de player kan downloaden, maar bovendien contact kan leggen met andere mensen die een gelijkaardige muzieksmaak hebben.
Er is echter nog een gerucht en als dat waar is, dan zou het wel eens heel wat mensen kunnen overhalen om over te stappen naar die nieuwe player van Microsoft. Wie reeds een iPod heeft, zal alle songs die hij aangekocht heeft via iTunes, gratis opnieuw kunnen downloaden en op zijn Microsoft player zetten. De player zou namelijk software bevatten die iTunes afscant naar muziek die u online gekocht hebt en die automatisch op uw player zetten. Microsoft zou het op zich nemen om de auteursrechten voor die songs te betalen. Wat het bedrijf natuurlijk geld gaat kosten, maar Microsoft meent dat dit de moeite waard is om de mensen te overhalen.
Een bericht dat onder voorbehoud gebracht wordt en dat u onder de voorwaardelijke wijze moet lezen...
http://www.engadget.com/2006/07/06/microsoft-planning-wifi-enabled-portable-media-player-working-o/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Gerucht: voor kerstmis Microsoft-'Xpod'?
http://tweakers.net/nieuws/43333/Gerucht:-voor-kerstmis-Microsoft-Xpod.html

*** Vogels lieten hun sporen na op Space Shuttle... letterlijk dan!
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/07/05/AR2006070501242.html
http://www.i4u.com/article6014.html

*** Een condoom voor uw mobieltje?
http://www.nu.nl/news/771011/51/rss/%27Telefooncondoom%27_penetreert_in_mobiele_markt.html

*** De gratis muziekdatabase FreeDB geeft er de brui aan
http://www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=1609077


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


THE HEAVY BLINKERS - TRY TELLING THIS TO MY BABY
[Alternatieve punk] Een geluid dat doet denken aan de rockers uit de 70er jaren. Vrolijk, opgewekt. Mag er zijn - eigenlijk helemaal geen punk hoor!
http://music.download.com/theheavyblinkers/3600-8581_32-100066611.html?tag=MDL_door_playlist

BUZZCOCKS - WISHED I NEVER LOVED YU
[British Punk] De mannen zelf mogen sindsdien al wat pondjes bijgekomen zijn, maar de song zelf is nog altijd jong en sterk.
http://music.download.com/buzzcocks

OLLIE BIRD - RUNNING
[alternative punk] Eigenlijk een goede popsong, zij het aan de trage kant. Post-grunge roots.
http://music.download.com/olliebyrd

RUN CHICO RUN - CLOCKWORK CROWS
[Alternative Punk] Een erg veelzijdige band en het lijkt moeilijk te geloven dat zij maar met zijn tweetjes zijn. Fragiele indie-rock.
http://music.download.com/runchicorun

ID AND SLEEPER - BALANCE
[Hip Hop] Deze artiesten hebben al een eigen album uit. Daarin vertonen zij in de 15 tracks hun kunnen. Meeslepend ritme.
http://music.download.com/idandsleeper
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Recht door zee is alleen maar goed voor mensen met oogkleppen.
Jan Marijnissen, Nederlands politicusDe nieuwe oogstMAAK ZELF UW EIGEN GEISER
Dinsdag is het 4 juli en dan wordt er in de VS heel wat gefeest, met vuurwerkgeknal a volonté. In deze video leert u hoe u zelf ook voor wat
feestgedruis kan zorgen, in dit geval: een bruisende geiser. Hou het netjes!
[Taal: Engels]
http://news.yahoo.com/s/ap/20060701/ap_on_hi_te/creating_geysers;_ylt=AgDfM1bVR1OLQVNfYqWZTzoEtbAF;_ylu=X3oDMTBhZDJjOXUyBHNlYwNtdm5ld3M-

COOL HOMEPAGES: BESTE WEBDESIGN
Interesseert het u wel eens wat anderen van hun website maken? Dan moet u beslist eens een bezoekje brengen aan deze site. De beste pagina's worden er getoond en elke week wordt er een site van de week gekozen. Verder ook nog veel links naar o.a. web templates, flash templates, hoe u uw eigen toolbalk kan maken, enz.
[Taal: Engels]
http://coolhomepages.com/

PHOTOSHOP LAB: TIPS VOOR PHOTOSHOP
Deze site is dan weer ideaal voor al wie graag zijn grafische talenten om met Photoshop te werken wat aanscherpt. Hier vindt u honderden handleidingen voor verschillende technieken, effecten, tools, layers (lagen), masks, maar ook voor beginners. Zeg nu niet dat wij u laten luilakken!
[Taal: Engels]
http://www.photoshoplab.com/

TOUR DE FRANCE
Dat er veel mogelijk is met Google Maps, dat wist u al. Nu kan u zelfs de Tour de France, oftewel de Ronde
van Frankrijk live volgen op het internet. De map vertoont de gegevens van de deelnemers live op een interactieve map. U kan zelfs hartslag, snelheid, stressfactor, afstand, enz. volgen. Fantastisch! (enkel te volgen uiteraard tijdens de wedstrijd zelf, vermits het allemaal live is)

[Taal: Engels]
http://www.ubilabs.net/tdf

FREEWARE VOOR DE WINDOWS SMARTPHONE
Tegenwoordig kan u niet alleen experimenteren met allerlei progjes op uw pc, maar als u een smartphone hebt of een mobieltje van een bepaald merk, kan u allerlei software toevoegen. Deze site heeft het over freeware voor de Windows Mobile smartphone. Van simpele rekenmachines tot Bluetooth Logger, die alle bluetooth toestellen opsomt die uw mobieltje kan zien in zijn omgeving.
[Taal: Engels]
http://www.smartphone-freeware.com/tag-utilities.html

UPLOAD2.NET VOOR GROTE BESTANDEN
Hebt u grote bestanden, zoals reeksen foto's die bij uw vrienden moeten geraken, maar te groot zijn om via mail te versturen? Gebruik dan een online depot. Hier deponeert u (gratis) bestanden tot 25 MB. Zij worden tot een jaar lang bewaard. Geef nu simpelweg het adres aan uw vrienden en zij kunnen het bestand downloaden.
[Taal: Engels]
http://upload2.net/

CHEATSEATS: IK ZOEK HET EVEN OP!
Hier vindt u een verzameling quick references, lijsten met grammatica en veelgebruikte routines, voor de programmeur. Want hoe vaak zegt u niet: hoe moest ik dat nu toch schrijven? De site heeft cheatsheets over Ajax, Apache, APS, tot Yahoo en Wordpress.
[Taal: Engels]
http://techcheatsheets.com/

BIRD TECHNOLOGY: HOE DOEN ZE HET TOCH?
Hebt u zich ook al eens afgevraagd hoe men die prachtige opnamen maakt van vogels in volle vlucht? Daar komt uiteraard heel wat technologie bij aan te pas. Op deze site vindt u kleine filmpjes die u het een en ander uitleggen. Zo ziet u hoe een goudarend (golden eagle) uitgerust wordt met camera's, enz. Erg boeiend!
[Taal: Engels]
http://animal.discovery.com/convergence/spyonthewild/birdtech/birdtech.html

TIME ZONE CHECK: HOE LAAT IS HET?
Op deze interactieve wereldkaart vindt u uit hoe laat het is in andere delen van de wereld. Zo zal u oom of tante in AustraliŽ nooit meer wakker bellen in het midden van de nacht!
[Taal: Engels]
http://www.timezonecheck.com/

BOOGSCHIETEN: HET IS EEN KUNST
Met dit online spelletjes kan u leren boogschieten. De kunst is om de boog in de juiste positie te brengen. Wij brachten er niet veel terecht van. U?
[Taal: Engels]
http://www.nata2.info/humor/flash/bowman.swf

UNCONTROL: ALGORITMISCHE KUNST
Algoritmische kunst wordt gemaakt door een set visuele en logische instructies te volgen. Dat is een programma, maar ook de gebruiker kan het resultaat wijzigen. Een intrigerend concept, maar de "kunst", als u het zo noemen wil, is erg boeiend.
http://www.uncontrol.com/main.html

YUPOG: DIGITALE KUNST
Sommigen weigeren digitale kunst als "kunst" te beschouwen, omdat de computer de beelden maakt. Maar het concept komt van de mens en dat is de kunstenaar. Nog een site in het rijtje van de digitale kunst. Hebt u een digitale camera, dan kan u met sommige onderdelen experimenteren.
[Taal: Engels]
http://yugop.com/
(nagekomen bericht: helaas hebben wij bemerkt dat dit domein sinds 1/7/2006 vervallen is...)

VRIJDAG ANIMATIEDAG : NEAVE GAMES
Een site met acht eenvoudige klassiekers uit de spelletjeswereld : Space invaders, Snake, Tic Tac Toe, enz.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.neave.com/games/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PARIJS IN BEELD
Een site met meer dan 15000 foto's over Parijs en zijn inwoners van vroeger en nu. De foto's op zich vallen wel wat klein uit.
(taal : Frans) [Filover]
http://www.parisenimages.fr/

VRIJDAG FILMDAG : SCARY MOVIE 4
OfficiŽle website van deze komische horrorfilm met Anna Faris, Anthony Anderson en Carmen Electra in de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 28 juni 2006
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.scarymovie.com/
http://www.imdb.com/title/tt0362120/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

- DICTIONNAIRE DES CHIFFRES
Een schat aan informatie over getallen met heel wat wetenswaardigheden.
(taal : Frans) [Filover]
http://perso.orange.fr/yoda.guillaume/index.htm

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Roos Van Acker
Deze jongedame is te horen op StuBru maar is ook presentatrice van bvb "Peking Express".
http://www.roosvanacker.be/

- Helena Fontyn
De naam zegt misschien niet onmiddellijk iets maar als u weet dat ze finaliste was van X-Factor dan rinkelt er misschien wel een belletje.
http://www.helena-fontyn.be/

- Tara Dennis
Deze Australische blondine is in AustraliŽ populair met haar TV-programma over interieur en design.
http://www.taradennis.com.au/

- Niki Gudex
Deze Australische is een kampioene in het mountainbiken en is in haar vrije tijd ook model.
http://www.nikigudex.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Bellen met de browser: Internetbellen met de browser. XS4ALL introduceert het voor de eigen abonnees met een voip-nummer.
http://www.ad.nl/multi-media/article456233.ece
- 16-jarige ontdekt lek in Hotmail - maar computernerd wil de 16-jarige Adriaan Graas uit Woerden niet genoemd worden.
http://www.ad.nl/groenehart/woerden/article453099.ece
- Windows Vista werpt schaduw vooruit: Vista verschijnt pas volgend voorjaar. Toch zijn er genoeg manieren om er alvast aan te wennen.
http://www.ad.nl/multi-media/article456073.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://digitaal.fan.tv
- Gratis software voor fotopresentaties: met PhotoShow maak je mooie presentaties en screensavers.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15336
- Video streamen vanaf je pc: wil je je digitale (vakantie) video's aan anderen laten zien? Met het programma PiXPO stream je ze gratis over internet.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15234
- RSS-feeds op je mobiele telefoon: om de feeds van je favoriete websites te ontvangen heb geen computer nodig. Het kan ook op je mobiele telefoon via de gratis webdienst van Litefeeds.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15109

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Philips komt in september met een reeks navigatiesystemen op de markt.
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2453
- Bose Companion 3 luidprekers: krachtiger geluid voor de computer
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2457
- PIONEER - DV-696AV:Dvd-speler met HDMI en DivX Ultra
http://www.elektro.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=07/2006&newsid=3815

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- free-hotspot.com: en als de hotspots in BelgiŽ nu eens gratis zouden kunnen worden gebruikt?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15058&style=34360
- Antitrust : het principe van een sanctie tegen Microsoft aanvaard:
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15075&style=34360
- Kensington introduceert een Notebook Expansion Dock om een laptop snel en eenvoudig te veranderen in een desktop computer
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15079&style=34360

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Schat, heb je de vakantie al gegoogeld? - Google is een werkwoord geworden
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3284
- Hostings betalen met Bancontact
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3279
- Zoekmotorpositionering en Flash sites: wat vind jij er van
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=238

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: FingerSkilz - Vingervlug voetbal
http://www.speedzone.be/artikel/1205_fingerskilz__vingervlug_voetbal.html
- Film & TV: Superman Returns - De grote comeback van de Man van Staal
http://www.speedzone.be/artikel/1203_superman_returns__de_grote_comeback_van_de_man_van_staal.html
- Muziek: Graspop Metal Meeting 2006 - Festival voor de metalheads
http://www.speedzone.be/artikel/1204_graspop_metal_meeting_2006__festival_voor_de_metalheads.html

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Unified Display Interface nadert voltooiing
http://tweakers.net/nieuws/43360/Unified-Display-Interface-nadert-voltooiing.html
- Eerste toepassing elektronisch papier verkrijgbaar
http://tweakers.net/nieuws/43355/Eerste-toepassing-elektronisch-papier-verkrijgbaar.html
- Microsoft krijgt exclusief Formule 1-contract
http://tweakers.net/nieuws/43341/Microsoft-krijgt-exclusief-Formule-1-contract.html

Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Bekendste architect uit het Ottomaanse Rijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinan
* Roofmijt die in de biologische bestrijding wordt ingezet tegen andere mijten - http://nl.wikipedia.org/wiki/Phytoseiulus_persimilis
* Laatste hertog van Koerland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Biron
* De sterkste verbinding tussen twee zielen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Zielsliefde
* Vorm van doping - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloeddoping
* Stad in de Amerikaanse staat Arizona - http://nl.wikipedia.org/wiki/Flagstaff
* Twee worstelaars die samenwerken als een team - http://nl.wikipedia.org/wiki/Tag_team
* Soort nest waarin de eitjes beschermd worden door schuim - http://nl.wikipedia.org/wiki/Schuimnest
* Amerikaans filmregisseur, -producent en scenarioschrijver - http://nl.wikipedia.org/wiki/Howard_Hawks
* Zonder tussenkomst van de rechter opgelegde straf die valt onder het strafrecht - http://nl.wikipedia.org/wiki/Strafbeschikking
* Gruwelijke vorm van volksvermaak, waarvan ganzen het slachtoffer worden - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gansslaan

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Hittegolf - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hittegolf
* Nieuwe lancering van de Discovery - http://nl.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle_Discovery
* Gegijzelde Israelische korporaal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Gilad_Shalit

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Europa - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Europa

Wikiraadsel: Hoe heet de hoofdstad van ArmeniŽ? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060706

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TIPS VOOR WEBWERKERS

Een handige gratis tool om woordmerken te maken vind je op http://cooltext.com. Het werkt heel simpel.

1. Klik op één van de weergegeven stijlen (styles)
2. Verander de 'Logo text' in bijvoorbeeld je bedrijfsnaam.
3. Klik (indien gewenst) op het lettertype om het lettertype te veranderen.
4. Pas (indien gewenst) de lettergrootte aan in 'Text size'.
5. Vervolgens kun je kleur, helderheid, achtergrondkleur e.d. instellen.
7. Kies bij 'File format' hoe je het woordmerk wilt opslaan. (bijvoorbeeld .JPG)
8. Klik als laatste op 'Render Logo Design'
Je woordmerk wordt nu gemaakt. Binnen een paar seconden krijg je het door jou gemaakte woordmerk te zien. Je kunt het woordmerk downloaden door te klikken op 'Download Image'. Bewaar het bestand op een door jou gewenste locatie.

Bron: Web Succes Magazine copyright 2006 Alphamega (Sjeef)
http://www.alphamegahosting.com/

TIP SURFEN: TIJDELIJKE INTERNETBESTANDEN WISSEN
Het tijdelijk bewaren van internetbestanden versnelt het surfen en verhoogt daarmee het comfort.
Maar het maakt het voor de medegebruikers van uw pc wel erg gemakkelijk om te zien waar u op het web bent geweest.
Niet iedere gebruiker is daar blij mee.
De tijdelijke opslag van internetbestanden vreet bovendien behoorlijk veel schijfruimte. Daarom kunt u deze opslag van internetbestanden het best beperken tot één internetsessie.
In Internet Explorer kiest u in het menu Extra voor Opties.
Op het tabblad Geavanceerd zet u een vinkje voor de map Tijdelijke Internet­bestanden leegmaken wanneer de browser wordt afgesloten.
Klik vervolgens op Toepassen en OK om de nieuwe instellingen meteen te kunnen gebruiken.
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: WEBADRESSEN SNEL INTYPEN
Hebt u er genoeg van om lange, ingewikkelde webadressen in te typen?
Internet Explorer maakt het invoeren van webadressen heel eenvoudig.
Terwijl u webpagina's bekijkt, kunt u de volgende handige tips gebruiken:
Typ het kernwoord van een adres, bijvoorbeeld IBM en druk daarna op CTRL + ENTER.
Microsoft Internet Explorer voegt er dan automatisch http://www. .com aan toe. Bent u er niet zeker van dat het adres van de door u gezochte web site eindigt op .com, .org of .edu? Typ dan slechts het kernwoord van het adres en druk daarna op ENTER.
Internet Explorer probeert dan de site te vinden door achtereenvolgens te zoeken op combinaties met deze drie verschillende mogelijkheden. Voor andere domeinextensies werkt deze truc overigens niet.
Indien u een webadres wilt aanpassen, kunt u met CTRL+ LINKS of CTRL+ RECHTS snel wisselen tussen die delen van een adres die zijn gescheiden door een punt.
Wanneer u begint met het intikken van een adres waar u al eerder bent geweest, maakt de AutoAanvullen-functie van Internet Explorer het adres automatisch voor u af.
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: ZOEKEN NAAR OUDE VERSIES VAN WEBSITES
Bent u op zoek naar informatie die u ooit op een website hebt gevonden maar die intussen is verdwenen? De kans is groot dat deze toch nog terug te vinden is op het Internet.
Breng eens een bezoek aan www.archive.org. Hier vind u de Way Back Machine waar u de URL van de betreffende site kunt invullen. De machine zoekt terug in het archief tot 1996. Is de site aanwezig in de database dan verschijnt er een overzicht van de oude versies van de opgegeven site.
Alleen versies van 3 tot 6 maanden geleden worden (nog) niet weergegeven.
Bron: Digiweetjes

TIP WORD: ACTIE HERHALEN
Stel, u wilt de opmaak van een tekstgedeelte kopiŽren naar een andere tekst, of u wilt een andere handeling herhalen.
Dit kan zeer eenvoudig met de knop F4.
Iedere keer dat u deze toets indrukt, wordt de meest recente actie nog eens herhaald.
Bijvoorbeeld met CrtI+V plakt u een bepaald woord in de tekst, dan plakt u het nogmaals met F4.
Wanneer u een tekst vet maakt, kunt u deze (opmaak-) actie wederom met F4 herhalen voor een ander geselecteerd tekstgedeelte.
Hetzelfde geldt voor het invoegen van bestanden of afbeeldingen.
Bron: Digiweetjes

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
VIBE STREAMER: STROOM ZELF UW MUZIEK
Win2000/XP/NT - 661k - freeware
Met dit progje kan u zelf uw muziek streamen via uw webbrowser. U kan bestanden of hele mappen delen met vrienden, aanduiden wie toegang heeft tot deze mappen, gebaseerd op IP adres, enz. Het progje ondersteunt de laatste versies van Internet Explorer, Mozilla Firefox en Opera.
http://www.vibestreamer.com/

PASSWORD SAFE: ALLE PASWOORDEN METEEN BIJ DE HAND
WIn98/2000/XP - 1,3 MB - freeware
Met dit progje kan u alle paswoorden beheren, in een bestand steken om nooit meer te vergeten.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_17477253.html

FLASHXP
Win98/ME/2000/XP - 3,9 MB - shareware
Een goede FTP-cliŽnt, waarmee u tegelijkertijd contact kan leggen met meerdere FTP-servers. Het herneemt bovendien afgebroken downloads, ondersteunt Firewall en Proxy, bevat een zoekfunctie, enz.
http://www.flashfxp.com/

XPad Text Editor
Win98/ME/2000/XP - 844k - freeware
Niet iedereen heeft behoefte aan een ingewikkelde tekstverwerker - soms hebben we genoeg aan een progje dat simpele tekstopmaak aankan en daarmee basta. Voor zo'n omstandigheden is er dit progje.
http://mcrenox.com.ar/downloads/

WAAROM WINDOWS ER ZO LANG OVER DOET OM AF TE SLUITEN
Hebt u het ook al gemerkt, dat Windows er vaak uren over lijkt te doen bij het afsluiten? Dat probleem zou te wijten zijn aan het feit dat het huidige gebruikersprofiel niet correct kan afsluiten en kan zich voordoen wanneer andere programma's, van Microsoft of derden, niet volledig opgeruimd zijn bij het afsluiten. Windows zal dan blijven proberen om het profiel af te sluiten, tot het moe wordt van die pogingen en het opgeeft. Dan pas wordt Windows volledig afgesloten.
Microsoft is zich bewust van het probleem en heeft zopas een software uitgebracht: User Profile Hive Cleanup Service. Die zorgt ervoor dat alle gebruiksprofielen correct afgesloten worden. Gedaan met het wachten dus!
http://www.intelliadmin.com/blog/2006/07/why-windows-takes-so-long-to-shut-down.html
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=1B286E6D-8912-4E18-B570-42470E2F3582&displaylang=en

WINPATROL 10
Dit progje moet verhinderen dat zich allerlei malware nestelt op uw pc. Het waarschuwt wanneer malware uw computer tracht binnen te dringen, zodat u meteen stappen kan ondernemen. (Bron: Wim W)
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=58169

TEMPORARY INBOX
Win98/2000/ME/XP - 4,5k - freeware
Met deze plug-in voor Firefox wordt het mogelijk om met wegwerp mailadressen te werken. Voortaan hoeft u, wanneer u ergens op een site verplicht wordt zich te registreren, niet meer uw echt e-mailadres op te geven. Want maar al te vaak wordt dat gebruikt om u te overladen met spam.
http://www.temporaryinbox.com/

ENIGMAIL
Win98/2000/ME/XP - 287k - freeware
Deze add-on voor mailprograma Thunderbird maakt het mogelijk om uw boodschappen te versleutelen met GnuPG, een open source variant van PGP.
http://enigmail.mozdev.org/

VRIJDAG MACDAG: BUTLER 4.1.2
Mac OS X 10.2 - 1,78 MB - freeware
Met dit progje krijgt u toegang tot alle progjes en documenten op uw Mac, via erg soepele menu's. U kan ook uw bookmarks beheren zonder van de een of andere browser af te hangen. Kortom: een erg handige en dienstvaardige butler!
http://www.download.com/Butler/3000-2258_4-10556139.html?tag=lst-2-1

VRIJDAG MACDAG: WINGNUTS
Mac OS X 10. 4 - 175 MB - demo
Deze software neemt u mee op een fantastische reis over 30 echte en ingebeelde locaties en tijdsperioden, terwijl u Baron Von Stopwatch achternazit en de mysterieuze Raina. Een erg interessant en leuk spel.
http://www.download.com/WingNuts-2-Demo/3000-2278_4-10549313.html?tag=lst-2-2

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Elk fatsoenlijk mens schaamt zich altijd voor de regering,
waaronder hij leven moet.
A. de Doolaard, Nederlands schrijver