Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.903 (4.220 wekelijkse editie,
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie:6.7.2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 456 van 1/7/2006

Gegroet lezers,

Zalig weer buiten, te mooi eigenlijk om binnen te blijven achter de computer. Gelukkig is er voor de redactie beterschap op komst: een draadloos netwerk, een portable, en een tuinstoel. Tot laat 's avonds in de tuin, terwijl het begint te schemeren, en het vogelgefluit verstomt. Ongelooflijk leuk...

Deze week weer een e-zine vol met nieuws en tips, en wij vragen uw bijzondere aandacht voor onze reeks tips over batterijen voor de draagbare MP3 player - een erg belangrijk punt dat u in het oog moet houden bij de aanschaf van een MP3-player.

Onze medewerker Paul ging voor NeTTies deze week naar een persconferentie van E-Coop, een organisatie die ICT-hulp geeft aan sociale economie-bedrijven. Wij hebben vijf exemplaren van een cd met daarop de gratis software die hij in zijn artikel vermeldt. Wie geïnteresseerd is in zo'n cd, kan ons een mailtje sturen op het adres netties@netties.be, met daarin het adres waarheen de cd gestuurd moet worden . De onschuldige kinderhand zal vijf gelukkigen uit de mails plukken.

Om te besluiten nog dit. Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan een nieuwe website, die alle informatie nog overzichtelijker bieden zal. Wij zoeken een vijftal vrijwilligers die de site eens willen uittesten en er commentaar op willen geven, vooraleer zij op het grote publiek losgelaten wordt. Wie zin heeft om de site in alle discretie een eerlijke test te laten ondergaan, kan zich aanmelden: netties@netties.be.

Zo, nu maar snel aan uw leesvoer. Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NEDERLANDSE BESLISSING OVER ZOEKMP3.NL: BELANGENVERMENGING?
Er worden vragen gesteld bij de onpartijdigheid van de rechters, die een vonnis velden in de zaak ZoekMP3.nl. Zoals wij verleden week gemeld hebben, beslisten de rechters dat de site het zoeken naar (illegale) MP3's vergemakkelijkt via haar zoekmachine, zelfs al worden die illegale bestanden niet op de site zelf gehost en dat de site dus illegaal is. Een vonnis dat verregaande consequenties kan hebben, omdat het alle Nederlandse zoekmachines die links naar illegale MP3's als zoekresultaat geven, buiten de wet stelt.
In de commentaren die de lezers van het magazine Webwereld plaatsten op het bericht, werd er echter op gewezen dat twee van de drie betrokken rechters niet echt onpartijdig te noemen zijn, omdat zij lid zijn van organisaties die de auteursrechten beschermen, namelijk VNPI en Association Littéraire et Artistique. Hoe het ook zij, de beslissing van de rechters was hoogst ongebruikelijk en zal allicht nog een staartje krijgen.
http://www.theregister.co.uk/2006/06/21/partitality_questioned/
http://www.webwereld.nl/articles/41646/rechters

BELGISCHE OVERHEID KIEST VOOR OPEN DOCUMENT FORMAT
Het verwondert ons toch wel dat we dit bericht in de Nederlandse media moeten lezen en dat de Belgische media hier geen komma aan vuil gemaakt hebben (met uitzondering van ZDNet.be). Nochtans is het een beslissing die belangrijke gevolgen heeft.
De Belgische overheid heeft namelijk beslist dat al haar medewerkers vanaf september 2008 alleen nog maar gebruik mogen maken van het Open Document Format (ODF). Dat werd in mei dit jaar door de ISO als standaard erkend. Mooi, zal u zeggen, fantastisch: de overheid kiest eindelijk eens voor een open formaat en stapt af van het gebruik van het vermaledijde .doc van Microsoft. Maar juich niet te vroeg. Het is immers nog altijd mogelijk dat ook het door Microsoft bedachte Open XML formaat toegestaan wordt. Microsoft werkt er namelijk hard aan om dit formaat eveneens door het ISO te laten erkennen.
En zelfs als die erkenning er niet door komt, dan is dit nog niet het einde voor Microsoft. Want via een plug-in wordt het ODF bestandsformaat eveneens ondersteund in de Word tekstverwerker. Kunnen we toch nog Office kunnen blijven gebruiken!
http://webwereld.nl/articles/41719/belgische-overheid-stapt-over-op-odf.html

FRANKRIJK ONTHULT EIGEN SATELLIETSITE
Dat Frankrijk altijd zijn eigen identiteit wil beklemtonen en zich afzet tegen de VS, is algemeen geweten. Wie weet, gaat het nog terug naar de Secessie oorlog in de VS? Feit is in elk geval dat Frankrijk regelmatig uitkomt met eigen initiatieven die een tegengewicht moeten vormen voor Amerikaanse initiatieven - wat eigenlijk een loffelijke houding is, die de Europeanen moet helpen om hun eigen identiteit te behouden.
Frankrijk kwam in het verleden al uit met een eigen initiatief om bibliotheken te digitaliseren, een tegenhanger voor Google Books. En nu is het de beurt aan een satellietsite, die de Franse tegenhanger moet zijn van Google Maps. Op de site Geoportal kan u beelden bekijken in ultra hoge resolutie van Frankrijk en de overzeese gebieden. U kan inzoomen tot 50 cm boven de grond, de beste resolutie die in Europa beschikbaar is. De tool bevat 400.000 afbeeldingen en 3.700 kaarten, die om de 5 jaar geüpdate worden. Het systeem werd ontwikkeld door National Geographic.
Er is echter één ding waarmee de makers van de site geen rekening gehouden hadden: de massale belangstelling die onmiddellijk ontstond na het publiek gaan van de site. Gevolg: de site is momenteel onbereikbaar. Maar probeert u het later nog eens opnieuw?
http://www.geoportail.fr/
http://www.betanews.com/article/France_Unveils_Googlelike_Map_Service/1151086060

TOWER RECORDS START MET DOWNLOADS
In het begin stonden de platenmaatschappijen weigerachtig tegenover het idee om hun muziek online, in digitale vorm, te verdelen. Zij vreesden piraterij. Maar schoorvoetend draait de een na de andere bij, want online muziek downloaden is enorm populair en ze zouden gek zijn als ze geen graantje meepikten van die populariteit.
Deze keer is het de beurt aan Tower Records, dat een online muziekwinkel opent. Daar staan meteen zo'n 1,2 miljoen songs online, die aan een prijs van 99 dollarcent verkocht worden; wil u een heel album, dan betaalt u 9,99 dollar. Let wel: wij weten niet of de platenmaatschappij ook aan klanten in Europa verkopen zal - de meeste platenmaatschappijen beperken hun aanbod tot de VS.
Tower Records pakt het in elk geval op twee fronten anders aan dan de andere platenmaatschappijen. Eerst en vooral de kwaliteit. Alle songs zijn in Windows Media Audio, maar gecodeerd aan een hogere bit rate dan de meeste andere online winkels, om betere kwaliteit te kunnen leveren. Deze kwaliteit is uitstekend geschikt om op een disk gebrand te worden. U kan die naar de meeste merken van digitale players overzetten (behalve de iPod) en hebt er geen speciale software voor nodig. U kan de songs op uw eigen computer zetten waar u wil.
Het tweede verschil betreft het ruime aanbod. Waar de meeste andere maatschappijen enkel de grote hits aanbieden, de meest bekende namen, wil Tower Records vooral de echte muziekfan plezieren en brengt een enorm breed aanbod aan muziek. Wat wij onmiddellijk zijn gaan controleren. Het uitgebreide aanbod klopt en ook het feit dat het enkel de Amerikaantjes zijn die hier hun winkelwagentje kunnen volladen: bij het registratieformulier zijn enkel de Amerikaanse staten vermeld. Jammer...
http://www.towerrecords.com/digital
http://news.com.com/2100-1027_3-6087739.html

FON BIEDT WIFI ROUTERS AAN 5 EURO

Wij hebben het in het verleden al gehad over het Spaanse jonge bedrijf FON. Dat wil een wereldwijd netwerk opzetten van gratis WiFi hotspots. Het principe is simpel: wij gebruiken met zijn allen onze bandbreedte niet op. Waarom niet het overschot ter beschikking stellen van de gemeenschap? Wie gratis zijn breedband deelt met anderen, mag in ruil, wanneer hij op verplaatsing is en geen contact kan leggen met zijn eigen provider, gratis inloggen op het FON netwerk. Deelt u uw bandbreedte niet, dan moet u betalen voor het gebruik van FON.
Om de uitbouw van het netwerk wat op te porren, heeft FON nu aangekondigd dat het 1 miljoen routers zal verkopen aan de belachelijke prijs van 5 euro; voorwaarde is wel dat de koper belooft om zijn internetverbinding te delen. Nu zal u natuurlijk zeggen: en wat als ik dat nu beloof te doen en het later "vergeet"? Zo simpel komt u er niet vanaf. Want als u zich niet binnen de 30 dagen aanmeldt op het FON netwerk, dan krijgt u een factuurtje in de bus voor 45 euro als supplement.
Slim bekeken van FON. Het bedrijf kan trouwens rekenen op steun van de groten uit het internetwereldje, zoals Google en Skype. FON hoopt tegen september 50.000 werkende hotspots te hebben en 1 miljoen tegen 2007. Momenteel zijn er zo'n 54.000 mensen die zich geregistreerd hebben.
Tussen haakjes: het is niet duidelijk of FON wel legaal is. Want sommige ISP's verbieden hun gebruikers om hun internetverbinding met anderen te delen. Kijk best eerst eens de gebruiksvoorwaarden na bij uw ISP.
http://www.betanews.com/article/FON_to_Offer_5_WiFi_Routers/1151336470

GOOGLE VERSUS DE MERKEN
De stijlvolle (en prijzige) fabrikant van lederwaren Louis Vuitton is boos op Google. Want telkens een internaut de naam van het bekende merk, dat al meer dan 150 jaar bestaat, invoert in de zoekmachine van Google, activeert dit online advertenties voor concurrenten (tot daar toe) maar ook voor bedrijven die de producten van Vuitton namaken.
Vuitton heeft dan ook een proces ingespannen tegen Google. Een eerste ronde werd gewonnen door Vuitton: Google werd veroordeeld tot het betalen van 200.000 euro voor namaak van het handelsmerk, oneerlijke concurrentie en misleidende advertenties. Google ging echter in beroep en deze zaak in beroep zou deze week in Parijs moeten voorkomen.
Er lopen nog verschillende andere processen rond dergelijke praktijken tegen Google. In Frankrijk alleen al zijn het er 40, in BelgiŽ en Duitsland iets minder. De vonnissen van de rechters volgden niet altijd dezelfde lijn.
Het is inderdaad een heikel probleem. Bij International Herald Tribune vindt u een erg interessant artikel met wat achtergrond over deze probleemstelling.
http://www.iht.com/articles/2006/06/25/business/google.php

MICROSOFT STUURT PIRAAT-HERINNERINGEN UIT
Er was de laatste weken wat ophef ontstaan, toen bleek dat de Windows Genuine Advantage tool, die moet onderzoeken of uw exemplaar van Windows wel legaal is, regelmatig naar huis belt, naar Microsoft dus. Velen vroegen zich, terecht, af waarom dat zo nodig moest en wat de tool dan wel te vertellen had.
En nu we er met zijn allen aan herinnerd zijn dat die WGA tool op onze computertjes aanwezig is, heeft Microsoft blijkbaar gedacht: dan zetten we hem meteen maar aan het werk. Wereldwijd hebben Windows XP gebruikers, die geen legitieme versie hebben van het OS, een herinnering ontvangen. Die kunnen zij negeren en gewoon verder leven. Zij kunnen dan nog wel kritieke updates gaan ophalen, maar geen andere downloads van het Microsoft Download center, of via Windows Update.
Wie zo'n WGA aan boord heeft (en dat zijn ondertussen de meeste mensen) zullen binnenkort via de Windows Update een nieuwe versie ervan ontvangen. In die nieuwe versie zal uw computer niet langer vergeleken worden met een configuratiebestand dat ergens op de Microsoft servers staat, maar het programma zal nog wel op geregelde tijden naar huis bellen. Hoe vaak, dat wil Microsoft niet kwijt.
Wil u de WGA niet? Dan vindt u bij Microsoft instructies om de tool te verwijderen. Maar in dat geval wordt uw computer gelijkgeschakeld met een niet-legale computer: nog wel kritieke updates, maar niets anders. En dat, eerlijk gezegd, vinden wij wel wat kras!
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Launches_Piracy_Reminders/1151428486
http://support.microsoft.com/kb/921914/

Nagekomen bericht: volgens verschillende bronnen zou Microsoft streng gaan optreden tegen computers die de WGA niet aan boord hebben. Maar daarover volgende week meer.

GOOGLE DESKTOP 4 BEVAT NU OOK GADGETS

Deze week heeft Google de finale versie uitgebracht van Google Desktop 4, de zoeker die uw eigen harde schijf doorzoekt. Bij deze nieuwe versie zijn de online Google diensten nauwer verweven en zijn er nieuwe Google Gadgets, kleine plug-ins die u in een zijbalk kan zetten op uw desktop.
De nieuwe versie van het Windows OS, Vista, bevat eveneens gadgets. En ook het dashboard van Apple Mac OS X bevat zo'n kleine handige tools. Google Desktop 4 dus ook en Google zou Google niet zijn als het de programmeurs niet zou aanmoedigen om zelf nieuwe gadgets te ontwikkelen. Daarvoor werd er een nieuwe SDK uitgebracht en een Gadget Designer programma. Er komt trouwens ook een wedstrijd voor wie het beste gadget kan maken, waar een geldprijs van 8.000 dollar aan vast hangt.
U kan Google Desktop 4 downloaden bij Google zelf, of via FileForum
http://www.betanews.com/article/Google_Desktop_4_Gets_Gadgets/1151438287
http://fileforum.betanews.com/detail/Google_Desktop/1097767960/1
http://desktop.google.com/about.html

GOOGLE OP PUNT OM GBUY TE TESTEN
Er is al langer sprake dat Google een eigen betalingssysteem zou uitbrengen. Het zou echt wel logisch zijn - per slot van rekening is Google nu al half een bankier, tenminste voor al wie advertenties koopt en verkoopt via Google AdWords en Ad Sense.
Het systeem van Google heet GBuy en Google benadrukt al een hele tijd dat het geen kloon zou zijn van PayPal, de online betalingdienst waarmee u kleine bedragen kan overschrijven niet alleen naar winkeliers, maar ook naar vrienden. Maar wat is GBuy dan wel?
Bij de Wall Street Journal vonden wij een duidelijke omschrijving van de werking van de nieuwe dienst. Wanneer u een zoekopdracht geeft naar bijvoorbeeld "schoenen", dan zal u tekstadvertenties zien, met een speciaal symbooltje. Dat geeft dan aan dat de adverteerder betalingen via GBuy aanvaardt. En waar u normalerwijze, wanneer u op een advertentie klikt, naar de site van de adverteerder gebracht wordt, wordt u, wanneer u op het GBuy symbooltje klikt, nog altijd naar die site gebracht, maar bij het afrekenen van uw aankoop verloopt de procedure dan anders - via GBuy. Op dit punt van het verhaal blijven de details vaag. Moet u een account aanmaken bij GBuy en die aanvullen via uw kredietkaart? Feit is dat Google voor de uitbetaling van de gelden die u verdient met Google AdSense rechtstreeks gebruik maakt van uw bankrekening. Dat "detail" zal later wellicht ingevuld worden.
Wat wel bekend is, dat zijn de tarieven. Een handelaar, die gebruik maakt van GBuy om zijn spullen te verkopen, moet 2,2% commissie betalen op de verkoopsom, plus 30 dollarcent per transactie. Dat is hoger dan PayPal, dat 1,9% commissie vraagt, plus de 30 cent per transactie.
http://online.wsj.com/public/article/SB115136840690491346.html

GOOGLE BRENGT EEN ANTWOORD OP PASSPORT
De zoekgigant Google is een bezig bijtje - op alle vlakken wil hij een rol spelen, of doet toch een experiment of het daar geen rol kan spelen. Deze keer is het op het vlak van authenticatie - eigenlijk een heel logische stap.
Want voor alle webdiensten die Google aanbiedt, moet u inloggen met naam en paswoord. En ook voor sites van derden moet u inloggen. Waarom niet een tussenstap gemaakt, die het leven moet vergemakkelijken?
Het principe is simpel: u creŽert een online identiteit. Die bevat allerlei gegevens en maakt het mogelijk om bij al die verschillende sites en diensten in te loggen. De site in kwestie krijgt enkel toegang tot de gegevens van uw ID die zij nodig heeft en u moet toestemming geven vooraleer zo'n site toegang krijgt tot uw gegevens.
Het hele idee lijkt erg veel op Passport van Microsoft. Dat wou ook een universele login maken, maar dat mislukte jammerlijk. Wie weet, zal Google lukken waar Microsoft mislukt is?
In dit artikel vindt u een heldere uitleg met voorbeelden van de "Account Authentication Proxy for Web-based Applications"
http://code.google.com/apis/accounts/AuthForWebApps.html
http://blogs.zdnet.com/Google/?p=247

Nagekomen bericht: Google heeft een einde gemaakt aan alle speculaties. Het is niet GBuy geworden, maar Google Checkout. Wij brengen u volgende week meer nieuws

MICROSOFT PLEIT OM UAC TE BLIJVEN GEBRUIKEN
De nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, Vista, zal een onderdeel bevatten dat weer wat wenkbrauwen doet fronsen. Het gaat om User Account Control of UAC, een fundamentele wijziging in de beveiliging, die de gebruiker moet beschermen tegen allerlei gevaren. Het principe: bepaalde activiteiten op de computer kunnen enkel uitgevoerd worden als daar de nodige toestemming voor bestaat. "Gewone" gebruikers kunnen bijvoorbeeld geen software installeren, daarvoor moet men ingelogd zijn als administrator of beheerder. Dat is heel veilig, maar erg lastig.
Want u wordt nu voortdurend gevraagd om verificatie wanneer u dingen wil doen die eigenlijk eenvoudig zijn, zoals het verwijderen van een snelkoppeling. Bij het systeem hoort ook een "Secure Desktop" modus, waarbij elke verdere interactie met het systeem geblokkeerd wordt, tot u de UAC prompt beantwoord hebt.
Ervaren gebruikers zijn al gauw geneigd om die hele UAC maar uit te zetten, via "msconfig". En dat is zeker en vast niet de bedoeling. Microsoft heeft daarom opgeroepen aan alle bètatesters om de UAC niet uit te zetten, maar om mee te helpen om de tool te verfijnen en te rapporteren waar de prompt wel en niet vereist is.
Een interessant artikel over dit onderwerp vindt u bij BetaNews. Leest u ook de hele reeks commentaren!
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Please_Dont_Disable_UAC/1151441160

DOMEINNAMEN GEKOPPELD AAN HOTMAIL EN LIVE MAIL
Een voor een komen de verschillende producten van Microsoft Live uit hun bèta versie en gaan ze een officieel leven leiden. Deze week was het de beurt aan de Custom Domains dienst. Die zorgt ervoor dat u, als u een eigen domeinnaam hebt, die kan koppelen aan Windows Live Mail en aan Hotmail. De dienst is gratis.
Met de lancering van de officiŽle versie is er nog een nieuwigheid bijgekomen, "open membership". Wanneer u een eigen domein hebt, kunnen andere gebruikers intekenen voor een e-mail account, zonder toestemming te moeten hebben van de beheerder.
Om dit onderdeel te promoten, heeft Microsoft ons landeke uitgekozen: alle 30.000 inwoners van Waterloo krijgen via Windows Live Custom Domains een e-mailadres onder de vorm "@waterloo.eu". Nog de hele zomer zal Microsoft de bètaverpakking afhalen van zijn diensten. Zo'n 20 andere diensten zullen officieel op de wereld losgelaten worden.
Tussen haakjes: Ook Google brengt een dergelijk domeinnaam-aanbod, met "Gmail for Domains".
https://www.google.com/hosted
http://domains.live.com/
http://www.betanews.com/article/Microsofts_Domain_Service_Goes_Live/1151511750

OPEN OFFICE
Verleden week woonde medewerker Paul een persconferentie bij van E-Coop. Zijn verslag vindt u hieronder, het bevat twee delen: Open Office en E-Coop.
Iedereen weet het, internet is niet veilig. Spyware, virussen en ander ongedierte wil voortdurend in je PC binnendringen. Dit gespuis maakt dankbaar gebruik van foutjes en gaatjes in de software op je PC. Om het nog erger te maken, de zomer komt eraan, niet alleen muggen, vliegen en wespen tieren welig, maar het is ook traditioneel de periode dat je PC het meest belaagd wordt. In de vakantieperiode zijn de script kiddies nog drukker dan tijdens de schoolperiode druk bezig met het aanpassen en rondsturen van spyware en virussen. Het gedroomde doelwit zijn de PCís die met gelijke en algemeen gebruikte software werken. Windows, outlook, messenger enzÖ. Een oplossing kan zijn door het gebruik maken van open software. Deze is minder verspreid en daardoor minder interessant voor spyware en virussen. Bovendien wordt de open broncode door een massa programmeurs nagekeken en bestudeerd. Daardoor claimt open source dat ze beter zijn dan gesloten broncode. Je schrijft geen brol als iedereen je controleert. Ook streeft de open code naar open standaarden. Dit wil zeggen, alle soorten tekstdocumenten met hetzelfde tekstprogramma kunnen openen. Een vernieuwde Nederlandse versie van The Open Office is te vinden op de eerste link en op de tweede en derde vindt u meer info. [PL]
http://www.ecoop.be
http://theopencd.org
http://www.openstandaarden.be

E-COOP

Even in het kort iets over E-Coop. E-coop biedt ICT-begeleiding aan 80 bedrijven uit de sociale economie. De selectie gebeurt stapsgewijs, verspreid over drie projectjaren (2005, 2006 & 2007). Ze schakelen stapsgewijze over op Open Source Software en dit tot grote tevredenheid van de betrokken partners. Dit gaat van enkel het Bureaupakket via een Webpakket tot Serverpakket. Het Bureaupakket bestaat uit Open Office onderdelen. Het Webpakket gaat verder en biedt ook een dynamische website aan, onder andere Joomla en Group-Office. Het Serverpakket installeert ook een eigen server (file-, mail-, printserver). Hiervoor wordt Debian of Mandrive/Linux geïnstalleerd. [PL]
http://www.ecoop.be
http://www.joomla.org
http://www.gnu.org
http://www.linux.org

WINDOWS VISTA BÈTA TESTEN: SNEL, SNEL!
Wie Windows Vista bèta wil uittesten, zal zich mogen reppen. In een posting op zijn blog heeft de productmanager van het Britse .NET platform van Microsoft, Ian Moulster, gezegd dat Microsoft vrijdag de kraan dichtdraait.
Nu is het uiteraard moeilijk om die hele hap snel snel nog te downloaden. Maar er is een uitweg. U moet namelijk enkel de download starten, u mag hem stoppen en later verderzetten - u krijgt daar tot 14 juli de tijd voor. En u moet zorgen dat u een productsleutel hebt en uw kopie activeren. Wie een geactiveerd exemplaar heeft, zal later misschien "... extra stuff" krijgen, zo belooft Moulster. "Ik ben daar vaag over, omdat ik dat moet zijn, je moet me vertrouwen en ervoor zorgen dat je de Vista activeert".
Dus u weet wat u vrijdag doen moet!
http://www.betanews.com/article/Want_to_Test_Vista_Better_Act_Fast/1151608172


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HOE EEN HARDE SCHIJF TE MOLLEN IN LUTTELE SECONDEN
Wetenschappers lijken wel vandalen. Wat kan men anders zeggen, als men hoort dat sommige wetenschappers zich toegelegd hebben op het vinden van een methode om een harde schijf in luttele seconden volledig te kunnen vernietigen?
Alle gekheid op een stokje: het gaat hier om serieus wetenschappelijk werk en zulke vernielzucht heeft wel degelijk een nut. Denk bijvoorbeeld aan een verkenningsvliegtuig dat neerstort, terwijl er op de boordcomputers allerlei belangrijke informatie staat. Of ambassades die belaagd of ontruimd worden. In zo'n geval is het zaak om de inhoud van de harde schijven van de computers zo snel mogelijk te wissen.
Wel, de wetenschappers hebben nu zo'n methode ontwikkeld. Daarbij worden magneten gebruikt, die een magnetisch veld creŽren, dat u een beetje kan vergelijken met de kracht van een MRI (Magnetic Resonance Imaging) machine. Meer informatie over deze GuardDog leest u bij Tehnology Review.
http://www.technologyreview.com/read_article.aspx?id=17007&ch=infotech

EEN PEECEETJE VOOR OP UW POLS

Bent u echt verslaafd aan uw pc, kan u niet meer zonder? Dan hebben wij goed nieuws voor u. Want er is een bedrijf dat een pc maakt die u aan de pols kan dragen. De batterijen zouden het 8 uur volhouden, het toestel heeft WiFi, Bluetooth, GPS aan boord, plus een slot voor een SD geheugenkaart.
Qua besturingssysteem kan het toestel Windows CE 5.0 draaien, of een Linux OS gebaseerd op Kernel 2.6. Wij zouden het graag hebben. En een hele grote bril uiteraard, om alles te kunnen lezen op het piepkleine schermpje.
http://www.engadget.com/2006/06/26/wwpc-gets-real-with-zypad-wl-1000/

DE AVAILABOT: HET VRIENDJE VAN UW BUDDIES

Een erg leuke gadget is deze Availabot. Dat is een klein poppetje op een staander, die u aansluit op de pc en die de status van uw online
vrienden moet weergeven. Komt er een buddy online, dan zal het poppetje rechtop staan. Gaat uw vriend weer offline, dan zal het poppetje, triest, als een lappenpop ineen duiken.
Bovendien kan u het poppetje het uiterlijk geven van uw vrienden. En wie weet kan u ook verschillende poppetjes aansluiten die uw verschillende vrienden voorstellen. Dan zouden wij ook nog graag zien dat die poppetjes een blije of droeve gelaatsuitdrukking krijgen, naargelang de gemoedsgesteldheid van uw buddy. Dat zou echt fun zijn!
http://www.engadget.com/2006/06/27/the-availabot-hates-your-mommy/

360 GRADEN CONFERENTIE CAMERA
Verleden week heeft Microsoft een nieuw platform voorgesteld, waar wij niet zoveel aandacht aan geschonken hebben, omdat het voornamelijk voor bedrijven bedoeld is. Het gaat om een platform om alle communicatiemiddelen tot één te laten versmelten: telefoon, instant messaging, e-mail, mobilofoon, sms. Het is de bedoeling dat u altijd bereikbaar bent op de meest logische manier. Bent u zelf aan het bellen, dan kan iemand u een sms sturen bijvoorbeeld. Bovendien wil het systeem een soort toestemmingen en prioriteiten inbouwen. U kan bijvoorbeeld zeggen dat u altijd bereikbaar wil zijn via instant messaging voor persoon X en Y, maar dat persoon Z u enkel sms'jes kan sturen of e-mails, die u dan beantwoordt wanneer u er tijd voor hebt. Summier en simpel uitgelegd is dit waar het nieuwe platform, Office Communications, om draait.
Bij dit project hoort ook een reeks hardwareproducten, die gemaakt zijn in samenwerking met HP, LG, Samsung. Een van die producten is een 360-graden camera voor videoconferenties, die de RoundTable (ronde tafel) heet. Die kan niet alleen 360 graden ronddraaien, maar de mensen die vanop afstand deelnemen zullen automatisch het gezicht zien van de persoon die op dat moment aan het spreken is.
Bij TG Daily vindt u een afbeelding van de camera. Erg sexy ziet die er niet uit, het doet ons eerder denken aan een oubollig nachtlampje...
http://www.tgdaily.com/2006/06/27/microsoft_introduces_360-degree_roundtable_camera/

KOPTELEFOON VOOR ONDERWATER
Als geluid zich voortplant als trillingen door de lucht, wat gebeurt er dan als er geen lucht is - bijvoorbeeld onderwater? Moet de muziekliefhebber het dan onder water zonder muziek doen? En wat met de kosmonauten?
Het bedrijf Pegaso zorgt dat zij niet van muziek verstoken blijven. Het brengt een waterdichte koptelefoon uit, die trillingen op de huid veroorzaakt, niet in de lucht. Zo komt het geluid aan op uw gehoorzenuw. Nu nog een waterdichte iPod en de diepzeeduiker heeft gezelschap wanneer hij de visjes opzoekt...
http://www.engadget.com/2006/06/29/pegasos-vibone-ez-80wp-for-underwater-skull-vibrating-fun/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Muziekwinkel Virgin heeft een boete van 600.000 euro gekregen, omdat het een nummer van Madonna als doanload had aangeboden, alhoewel Madonna een exclusieve deal had afgesloten met France Teleom en Orange.
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_227174.html?wt.bron=homeArt11

*** Een internetcafé in Cornwall zou het snelste ter wereld zijn: binnen 15 minuten kan u er de dvd-versie van de Encyclopaedia Britannica downloaden, terwijl een normale breedbandverbinding er 5 uur over doet.
http://www.goonhilly.bt.com/discover_goonhilly/discover_goonhilly.html

*** Western Digital vergoedt klanten in de VS, omdat het aantal giga op de verpakking, niet overeenkomst met het aantal giga die het besturingssysteem ziet.
http://www.volkskrant.nl/technologie/article324988.ece/Vermiste_capaciteit_kost_fabrikant_harde_schijven_miljoenen?source=rss

*** Gratis browser Browsezilla is goed vermomde malware
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=57901&mxp=122

*** Groten uit de internetwereld slaan handen ineen tegen kinderporno, en richten grootse databank op met pornomeldingen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060628004

*** Medewerkers Microsoft zoeken met Google
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060622049Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DAVID HOPKINS - AMBER & GREEN
[Singer/songwriter] Deze jongeman komt uit San Francisco, met een omweg via Dublin. In zijn stem klinkt een droeve toon door en zijn songs doen denken aan Van Morrison en Nick Drake.
http://music.download.com/davidhopkins

TUCK - MAYBE BABY
[Singer/Songwriter] De man is afkomstig uit Bedfordshire, UK en u zou hem kunnen omschrijven als Jimi Hendrix, maar dan akoestisch. Een song in een uptempo.
http://music.download.com/tuck

DANIEL LANOIS - SHINE
[ Singer/Songwriter] Deze man kent u ongetwijfeld. Hij maakt al jaren erg aparte muziek. Ook deze song is gewoon prachtig, met een subtiel arrangement.
http://music.download.com/daniellanois

ELLIOTT SMITH - TWILIGHT
[singer songwriter] Deze jongeman overleed op jeugdige leeftijd. Hij heeft een heel zachte, dromerige stem en zijn songs zijn erg gevoelig.
http://music.download.com/elliottsmith

SARA BACKMO - OPEN MIND
[singer/ songwriter] Haar songs beschrijven mensen en vertellen over de verwachtingen die zij heeft van het leven. Enkel haar stem en haar gitaar, wat de nadruk nog meer legt op haar teksten.
http://music.download.com/sarabackmo


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
1. De andere rij gaat vlugger vooruit.
2. Als je van rij verandert, gaat de eerste rij vlugger vooruit.

Barbara Ettore, Amerikaanse
De nieuwe oogst


GROOTTE VAN TEKST BEPALEN MET EMS
Met de IE browser kan de bezoeker van een site niet de grootte van de tekst wijzigen, wanneer die grootte vastgelegd werd in pixels. Dit kan u omzeilen, door het gebruik van ems. Wat dit is en hoe u tewerk moet gaan, wordt stap voor stap uitgelegd in dit artikel van Clagnut.
[Taal: Engels]
http://www.clagnut.com/blog/348/

TEI: DE INFORMATIE VAN GISTEREN VOOR MORGEN
Er is Google Books, het ambitieuze programma van Google om alle boeken, of toch een groot deel ervan, in te scannen en online beschikbaar te maken. Maar er is ook het text Encoding Intitiative. Daarbij kunnen bibliotheken, musea, uitgevers en studenten hun teksten aanbieden voor online research, onderwijs en bewaring voor het nageslacht.
[Taal: Engels]
http://www.tei-c.org/

DIGITALE BIBLIOTHEEK DER NEDERLANDSE LETTEREN
En nu we toch bezig zijn met digitale bibliotheken: deze website is een must voor alle liefhebbers van taal en literatuur. U vindt er lijsten van beschikbare titels geklasseerd op naam, chronologisch of genre, teruggaande tot de Middeleeuwen. Als u wil weten hoe grondig deze studie tewerk gaat, neem dan eens bij Middeleeuwen: Hadewijch, de Strofische gedichten, het Eerste lied. U vindt er algemene beschouwingen, een bespreking van het rijm, strofen en refrein... Prachtig materiaal!
[Taal: Nederlands]
http://www.dbnl.org/

TUXFILES
De X-Files voor alle pinguïnnetjes in spé: op deze site vinden de newbies die zopas Linux geïnstalleerd hebben, help: de commandolijn, een spiekblad, hoe software installeren, enz.
[Taal: Engels]
http://www.tuxfiles.org/

OPEN SOURCE TEMPLATES
Verenigingen die een eigen website willen opzetten, hebben meestal niet het geld om een dure IT-professional in te huren om zo'n site te bouwen. Gelukkig kunnen zij gebruik maken van deze gratis templates of sjablonen, om die site op te bouwen. U kiest gewoon een ontwerp dat u bevalt en kan dan de code downloaden.
[Taal: Engels]
http://opensourcetemplates.org/index.cfm

THE COOL HUNTER
Een erg leuke site, die alle "coole" dingen rapporteert die er in de wereld te vinden zijn. Zo bijvoorbeeld het Adidas fresco dat op de zoldering aangebracht werd van het Centraal station in Keulen en dat doet denken aan de Sixtijnse kapel van Michelangelo. Verrassend grappige dingen, erg cool.
[Taal: E Engels]
http://www.thecoolhunter.net/

DESIGN
Design is erg belangrijk voor het succes van een voorwerp. Er werd dan ook een tijdschrift gewijd aan design; de digitale versies van de edities van 1965 tot 1974 staan nu online en u kan deze mooie vormen nu bewonderen. Het moeten niet altijd naakte dames zijn!
[Taal: Engels]
http://vads.ahds.ac.uk/diad_search.html

WELK OPEN SOURCE CMS TE KIEZEN?
Wie een website heeft, die vaak aangepast moet worden, kan best een Content Management System (CMS) kiezen; daarbij moet u gewoon via invulformuliertjes teksten ingeven en die komen meteen op de website. Geen kennis van HTML vereist. Zo'n CMS is meestal wel erg duur, maar gelukkig zijn er ook enkele gratis Open Source CMS systemen. Dit artikel helpt u bij de keuze van het CMS dat het beste bij u past.
[Taal: Engels]
http://internet.newsforge.com/article.pl?sid=06/06/02/185227&from=rss

VERSLAVENDE SPELLETJES
Deze site is het paradijs voor de speelvogels: hier vindt u een erg uitgebreide keuze aan spelletjes die u gratis kan downloaden, of online kan spelen. Vergeet de klok niet!
[Taal: Engels]
http://www.funflashgames.com/

IP CHICKEN
Het kan soms nodig zijn te weten wat uw IP adres is. Deze site doet maar één ding en dat is dat IP-adres vertellen.
[Taal: Engels]
http://ipchicken.com/

HACK A DAY

Een site voor techneuten: hier kunnen zij hun hartje ophalen om met allerlei spullen nieuwe dingen uit te halen waarvoor die toestellen eigenlijk niet bedoeld waren. Elke dag een nieuwe hack is het motto.
[Taal: Engels`]
http://www.hackaday.com/

WINDOWS XP COMMANDO'S
Net zoals bij alle vorige versies van Windows, kan u bij XP heel wat commando's ingeven aan de commandolijn (Start / run of Start/ uitvoeren). De meeste mensen staan een beetje wantrouwend tegenover die commando's, omdat het zo oubollig lijkt en doet denken aan de tijd van DOS. Nochtans kan u heel wat ingebouwde functies van Windows XP vanuit deze commandolijn opstarten.
Een uitgebreide lijst van deze commando's vindt u op dit adres.
http://www.ss64.com/nt/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PEEKVID (VIDEO'S)

Een site met meer dan 6800 videofragmenten van TV-shows en Ėseries (Benny Hill, Monthy Python, Dave Chappelle, ...), tekenfilms (Pink Panther, Mickey Mouse, ...), animatiefilms, muziekclips (ABBA, ACDC, Ace of Base,...), enz. Heel wat clips zijn ook te zien op youtube.com.
(taal : Engels) [Filover]
http://peekvid.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : GROOVY JAVA (GAMES)
Een site vol Java- en Flashspelletjes die je on-line kan spelen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.groovyjava.com/

VRIJDAG FILMDAG : THE BREAKUP
OfficiŽle website van deze romantische komedie met Vince Vaughn en Jennifer Aniston in de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 21 juni 2006
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.thebreakupmovie.net/
http://www.imdb.com/title/tt0452594/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- KYLIE BAX
Dit Nieuw-Zeelands fotomodel prijkte reeds op verschillende covers en ook Karl Lagerfeld was onder de indruk van haar verschijning.
http://www.kyliebax.com/

- ALAN FLETCHER
Deze acteur speelde o.a. de rol van Dr Karl Kennedy in "Neighbours".
http://www.alanfletcher.net/

- DELTA GOODREM
Speelde een tijdje mee in Neigbours maar spitst zich nu vooral toe op haar muziekcarriere.
http://www.deltagoodrem.com

- KATIE FISCHER
Deze Australische dame was in een vorig leven fotomodel.
http://www.katiefischer.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Samsung maakt Ďkopieí van iPod
http://www.ad.nl/multi-media/article439598.ece
- Studentenleven draait steeds meer om Facebook
http://www.ad.nl/multi-media/article436975.ece
- Zoekmachine denkt helemaal zelf
http://www.ad.nl/multi-media/article434531.ece
http://www.ad.nl/multi-media/

*** Digitale Revolutie
- Archiveren van interessante internetartikelen
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15110
- Online een website maken
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15231
- Fon van start in Nederland
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=13568
http://digitaal.fan.tv

*** Elektro.be
- Philips met navigatieproducten in september
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2453
- Bose Companion 3 luidprekers: krachtiger geluid voor de computer
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2456
- Ello Mobile: mobiele telefonie met sociale dimensie
http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2458
http://www.elektro.be

*** Computer World
- Le Soir komt met half page advertentieformaat
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15031&style=34360
- Microsoft wil Office 2007 online testen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15043&style=34360
- Kid@card oplossing voor problemen MySpace?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15020&language_code=NED
http://www.computerworld.be/

*** Digimedia
- Stront aan de knikker in het Belgische Search Engine Marketing landschap. Een van de meest gebruikte technieken om Flash-websites beter te laten indexeren wordt bestraft met verwijdering uit de indexen.
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3264
- Is er een business model voor YouTube? -
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3261
- Bloggen van op Werchter
http://www.digimedia.be/blogdetail.asp?Id=236
http://www.digimedia.be/

*** Speedzone
- Flm & TV: Superman Returns - De grote comeback van de Man van Staal
http://www.speedzone.be/artikel/1203_superman_returns__de_grote_comeback_van_de_man_van_staal.html
- Muziek: Graspop Metal Meeting 2006 - Festival voor de metalheads
http://www.speedzone.be/artikel/1204_graspop_metal_meeting_2006__festival_voor_de_metalheads.html
- Rock Werchter 2006 Live Stream!
http://www.speedzone.be/artikel/1201_rock_werchter_2006_live_stream.html
http://www.speedzone.be

*** Tweakers Net
- 'Onvindbare malware mogelijk op AMD x64-systeem'
http://tweakers.net/nieuws/43251/Onvindbare-malware-mogelijk-op-AMD-x64-systeem.html
- Softwarepiraat bekent schuld aan rechter
http://tweakers.net/nieuws/43262/Softwarepiraat-bekent-schuld-aan-rechter.html
- Horrorregisseur Craven gaat een videogame maken
http://tweakers.net/nieuws/43261/Horrorregisseur-Craven-gaat-een-videogame-maken.html
http://www.tweakers.netWikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Slangensoort die kan verkleuren als een kameleon - http://nl.wikipedia.org/wiki/Enhydris_gyii
* Klassieke en populaire muzikante en violiste - http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanessa-Mae
* Locatie in het zuidwesten van het Sinai schiereiland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Serabit_el-Khadim
* Hoogste Amerikaanse wolkenkrabber ten westen van Chicago - http://nl.wikipedia.org/wiki/U.S._Bank_Toren
* Staatsaanleg van spoorwegen in Nederland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsaanleg_van_spoorwegen_in_Nederland
* Algerijns voetbalelftal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Algerijns_voetbalelftal
* Nigeriaans voetbalelftal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Nigeriaans_voetbalelftal

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Het Nederlandse kabinet is gevallen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Balkenende_II
* Scheidsrechter die een recordaantal kaarten trok op het WK - http://nl.wikipedia.org/wiki/Valentin_Ivanov

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over de Krim - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Krim

Wikiraadsel: Welke tak van de astronomie houdt zich bezig met de bestudering van de zon? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060629

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Vorige artikels:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP WEBMASTERS: MAILTO
Als je in je webpagina een link wil leggen waarmee mensen je een mail kunnen versturen, kun je o.a. gebruik maken van het anker commando mailto:
Het is echter niet makkelijk om zo maar de juiste syntax te gebruiken om bv. een To: , een Cc: en een subject mee te geven.
De onderstaande webpagina komt ter hulp. Je vult alle gegevens in het formulier in en je krijgt de aangemaakte mailto: string terug. Eventjes knippen en plakken en je link is klaar! [A.J. Baudrez]
http://redvip.homelinux.net/varios/mailtoApp.html

TIP BATTERIJEN: MP3 PLAYERS (1)
Wij maken steeds vaker gebruik van draagbare toestellen en die hebben natuurlijk hun eigen stroombron. Dat kunnen ingebouwde batterijen zijn, of herlaadbare en uitneembare batterijen. In de volgende dagen zullen wij trachten u wat adviezen te geven, zodat u het meeste genot hebt van uw batterijtjes (en uw player!)
Eerst en vooral zijn er veel zaken op uw player, die u kan uitschakelen om zo het batterijleven te verlengen. Uiteraard moet u dan wel enkele dingen missen. Het is aan u om af te wegen wat het belangrijkste is: deze extra mogelijkheden, of een langer batterijleven.
Om te beginnen: u kan de display uitschakelen. U kijkt toch niet voortdurend naar het schermpje en meestal zit die player toch in uw broekzak. U kan het scherm manueel uitschakelen, of de automatische uitschakeling op een heel korte tijd zetten. Het scherm is namelijk verantwoordelijk voor het grootste stroomverbruik.
Verder kan u de helderheid van het scherm afzwakken. Bij de meeste players is het scherm zo goed, dat u zelfs met een zwakkere helderheid de gegevens toch nog kan aflezen.

TIP BATTERIJEN: MP3 PLAYERS (2)
In onze reeks over het verlengen van de duur van de batterijen van uw MP3 player, nog enkele tips. Zo is het aangeraden om uw player niet telkens meteen na gebruik te herladen (tip geldig voor players met ingebouwde batterij, die u vanop de computer moet herladen). U doet er best aan om het toestel zo lang mogelijk te gebruiken, tot de batterij echt in het rood gaat. Zo'n herlaadbare ingebouwde batterij is slechts een paar honderden keren herlaadbaar.
Verder kan u wat besparen op de effecten. Basversterkers, 3D Surrounds, bijzondere equalizer instellingen kunnen de klank dan wel verbeteren, maar dat gaat ten koste van de batterij.
Nog een tip: sommige spelers schakelen zichzelf uit, zeggend dat de batterij op is, terwijl er nog energie aanwezig is. Een update van de firmware kan u helpen die laatste druppeltjes energie eruit te wringen.

TIP BATTERIJEN: MP3 PLAYERS (3)
In onze reeks tips om langer profijt te hebben van uw batterijen, blijven ons nog enkele adviezen over. Zo moet u weten dat bestanden met een hoge bitrate de processor zwaarder belasten. De beste bitrate is 128 Kbit per seconde.
En dan is er nog de keuze van batterijen - die u eigenlijk zou moeten laten doorwegen bij de keuze van uw player. Na enige negatieve ervaringen kiezen wij tegenwoordig resoluut voor uitneembare, herlaadbare batterijen - geen ingebouwde batterijen meer voor ons. Flash-MP3 players met een verwisselbare uitneembare accu hebben in theorie een eindeloze levenstijd. U koopt gewoon nieuwe batterijtjes, herlaadt ze en u kan zelfs reservebatterijtjes op zak hebben voor onderweg. Terwijl bij een ingebouwde batterij het leven beperkt is en u meestal, wanneer de batterij op is, het hele toestel in de vuilbak kan inkieperen. Bovendien kan u niet onderweg even een computer vinden om uw player op te laden.
En om te besluiten nog dit. Batterijen voelen zich het lekkerst bij temperaturen tussen 15 en 18 graden Celsius. Daarboven of daaronder functioneren ze nog wel, maar verliezen ze capaciteit. U laat dan ook best uw MP3 player nooit in volle zon liggen of in een afgesloten auto. Woont u in een koud land, dan hanteert u, bij players met uitneembare batterijen, best NiCd batterijen; die komen bij een koude omgeving beter tot hun recht dan NiMH batterijen.
Bron: Chip.de

TIPS VOOR WEBWERKERS: IS JOUW DOMEINNAAM BEREIKBAAR ZONDER 'WWW' ERVOOR?
Wanneer iemand jouw domeinnaam in de browser intypt met 'www' ervoor, komen ze bij jouw website uit. Bijvoorbeeld. www.jouwdomeinnaam.com. Er kan eventueel ook nog http:// voorgezet worden maar dat verandert niets.
Maar wat nu, wanneer iemand jouw domeinnaam in de browser intypt zonder www? Komen ze dan nog steeds bij jouw website uit? Als het hostingbedrijf waar je site ondergebracht is deze instelling (www-prefix) niet heeft gemaakt, krijgt de bezoeker een "Pagina niet gevonden"-melding. Het zou toch erg jammer zijn als je de bezoekers, die geen www voor je domeinnaam zetten, zou mislopen. Zeker als je iets probeert te verkopen.
Kijk maar eens op www.detelefoongids.nl .
Als je daarna naar detelefoongids.nl (dus zonder www. ervoor) gaat, dan zie je het verschil.
Maar wanneer je naar alphamegahosting.com gaat, zul je zien dat je gewoon bij de website uitkomt.
Als je domeinnaam nu niet werkt zonder www ervoor, dan komt dat omdat je hostingprovider geen www-prefix heeft ingesteld in je hostingaccount. Het is echter een kleine moeite voor ze en kost niet meer dan 5 minuten. Neem daarom contact met ze op en verzoek om de aanpassing. [Sjeef]
Bron: Web Succes Magazine, copyright 2006 van Alphamega (websuccesmagazine.com)Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


REAPER 0.97

Win98/2000/ME/XP - 1.0 MB - freeware
Een gratis progje waarmee u audio kan opnemen, bewerken en afspelen. Het progje werkt met WAV, OGG, MP3 en MIDI.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_18405267.html

SNAPPY FAX
Win98/ME/2000/XP - 5,6 MB - shareware
Met dit progje kan u faxen ontvangen en verzenden. U kan een dekblad ontwerpen en inkomende faxen forwarden naar een e-mailadres.
http://www.snappysoftware.com/

HYPERSNAP
Win98/2000/ME/XP - 2,9 MB - shareware
Een van de beste progjes om een schermafdruk te maken, ook van 3D spelletjes die u op de computer speelt en DVD films. Deze nieuwe versie bevat ook de functie "TextSnap", waarmee men tekst kan fotograferen en dan verder bewerken.
http://www.hyperionics.com/

TASKBAR++

Win2000/XP - 433k - freeware
Zou u het nog gewoon kunnen worden, surfen zonder tabblaadjes? Dit progje zorgt dat ook uw taakbalk van uw pc werkt met tabblaadjes, die u dan kan ordenen naar eigen goeddunken.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_19900036.html

DEXPOT
Win98/2000/ME/XP - 1,8 MB - freeware
Met dit progje kan u virtuele desktops creŽren. U schakelt gewoon van de ene naar de andere desktop over.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13007011.html

VITRITE
Win98/2000/ME/XP - 43k - freeware
Dit progje maakt de vensters op uw desktop doorzichtig. Zo kan u verschillende zaken tegelijkertijd volgen.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_19004848.html

10 GRATIS PLUG-INS VOOR PHOTOSHOP
Deze keer niet één, maar 10 progjes voor u, bijeengesprokkeld door de redacteurs van PC Magazine. Zij zijn voor Photoshop, dat zelf al een heel gamma mogelijkheden biedt, maar nog altijd wat meer uitbreidingen kan gebruiken. Deze progjes zijn allemaal gratis en worden in het artikel kort uitgelegd door de redacteurs. (Bron: Wim W)
http://www.pcmag.com/article2/0%2C1895%2C1982314%2C00.asp

CONFIG INSPECTOR
Win2000/XP - 67k - freeware
Een klein maar handig progje, waarmee u te weten komt wat er allemaal draait op uw pc. Dat kan u natuurlijk ook uitvinden als u de Task Manager oproept via CTRL-ALT-Delete, maar dit progje doet meer en geeft bovendien een duidelijke uitleg.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_19900492.html

VRIJDAG MACDAG: SCREENSHOT HELPER
Mac OS X - 52k - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat u een mooie propere achtergrond krijgt om screenshots te maken. U kan de kleur van de desktop veranderen, menubalk en dock doen verdwijnen/verschijnen, enz.
http://www.download.com/Screenshot-Helper/3000-2274_4-10532754.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG:MOVIES DATABASE

Mac OS X - 39,7 MB - shareware met 10 dagen of 7 opnamen probeerversie

Dit progje, een database die u zelf kan bijhouden op uw eigen comp, haalt automatisch verschillende beelden uit een film en informatie van de film van het internet. U kan zoeken op filmtitel of de UPC code manueel invoeren of inscannen met een barcodescanner. U kan zelfs informatie ophalen over acteurs, plot, academy awards, enz.
http://www.download.com/Movies-Database/3000-2310_4-10501134.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Goede parkeerplaatsen bevinden zich altijd aan de andere kant van de straat.

Dr. R.F. Gumperson, Amerikaans docent