Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.898 (4.215 wekelijkse editie,
683 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 29/6/2006 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 10
Nummer 455 van 17/6/2006

Gegroet lezers,

Hier zijn we weer, met een editie vol nieuwtjes, en het werd weer een allegaartje. Kraaien die het internet aanvallen, de VRT die de P2P toer wil opgaan, nieuwe browsers, de Live Messenger die er eindelijk is... Plus uiteraard de nodige hi-tech spullen om u te laten watertanden: een herlaadbare USB telefoonlader, een muziekspeler die het zonder pc kan doen... De wereld wordt elke dag interessanter, vindt u niet?

Ook bij onze sites zitten er enkele heel leuke tussen, maar de moiste site houden wij voor deze introductie. Want wij zouden graag de schijnwerpers richten op de site van medewerker Filover. Die blijkt heel handig om te kunnen gaan met een camera, en maakt echt prachtige foto's. Een aanrader!
http://fotofo.filover.be

Wij wensen u veel leesplezier en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
INTERNETVERBINDINGEN TOKYO BEDREIGD DOOR.. KRAAIEN
Tokyo is een moderne stad, een droom voor de futuristen. Maar de breedbandverbindingen van de stad worden nu bedreigd door een wel erg low-tech vijand: de kraaien. Het paringgedrag van de kraaien leverde al vaker een probleem op voor de Japanners, maar dit keer loopt het echt de spuigaten uit. De vogels hebben namelijk een voorliefde ontwikkeld voor glasvezelkabel. Zij ontdekten dat die kabel gemakkelijker uiteengepikt kan worden in gebruikbare stukjes dan de stroom- of telefoonkabels. En die stukjes worden dan gebruikt om nesten te bouwen.
En zo kon het dit voorjaar gebeuren dat honderden gezinnen en kantoren plots zonder breedband kwamen te zitten. Het moeten niet altijd hackers zijn, nietwaar?
http://australianit.news.com.au/articles/0,7204,19480143%5E15405%5E%5Enbv%5E15306-15322,00.html

WK VOETBAL LAAT WERKNEMERS NOG MEER DAN ANDERS SURFEN TIJDENS WERKUREN
Het zal u wellicht niet verwonderen dat er, sinds het Wereldkampioenschap Voetbal begonnen is, heel wat meer gesurft wordt op de kantoren tijdens de uren van de baas. Vroeger was het immers simpel: als er geen tv staat op kantoor, werd er niet naar de voetbal gekeken tussen 9 en 5. Maar tegenwoordig valt er heel wat voetbal te vinden op het internet. En vermits de meeste werknemers via de computer op hun werkplek toegang hebben tot dat internet, wordt er dus ook gesurft naar de WK-sites.
Volgens het Amerikaanse bedrijf Scansafe zouden vooral de Nederlanders kampioen zijn in het voetbal-surfen. Zij besteedden gemiddeld 46 minuten per dag aan koning voetbal op het internet - en die cijfers zijn dan nog afkomstig van metingen vooraleer het WK van start ging. De Britten doen het iets kalmer aan (37 minuten per man per dag) en de Fransen en Amerikanen blijven heel braafjes met resp. 5 en 4 minuten per man per dag.
Maar die cijfers moet u wel relativeren hoor. Volgens Scansafe is het "recreatief" surfen sowieso erg hoog: 28% van de werknemers besteedt elke dag bijna een uur aan privé-surfen.
http://www.nl.datanews.be/news/enterprise_computing/20060615002

VRT OVERWEEGT P2P VOOR INTERNETRADIO
Er zijn al heel wat uitzendingen van de openbare omroep online te beluisteren - of het nu gaat om live streams, of om podcasts die achteraf te downloaden zijn. Erg leuk voor de luisteraar, maar de VRT zelf begint de consequenties daarvan te voelen. Voor elke stream moet er een unieke lijn naar de VRT-server gelegd worden en dat kost de omroep heel wat geld aan bandbreedte. U moet namelijk weten dat er maandelijks 300.000 streams opgevraagd worden.
Daarom overweegt de VRT om de streams uit te zenden via P2P. Een logische gedachtegang: waarom zou de VRT telkens weer hetzelfde fragment uitsturen, als elke ontvanger eigenlijk zou kunnen functioneren als zender? Niet alleen worden bandbreedkosten gespaard, maar de kwaliteit van het geluid zou verbeterd worden. Zo'n P2P is bovendien perfect legaal. Alleen moeten de gebruikers overtuigd worden om hun computer open te zetten voor de upload.
http://www.tijd.be/mijn_onderneming/technologie/t-zine/artikel.asp?Id=2297734

NEDERLAND VINDT LINKEN NAAR ILLEGALE MP3'S EVENEENS ILLEGAAL
Een Nederlandse rechtbank heeft geoordeeld dat een site, die links naar auteursrechterlijk beschermde MP3-bestanden publiceerde, de wetten op de auteursrechten overtrad. De website, Zoekmp3.nl, werd maandag gesloten, omdat de rechter gedreigd had met een dwangsom van 10.000 euro per dag.
Nochtans hostte zoekMP3.nl niet zelf deze bestanden. Volgens de beheerders van de site gaven zij enkel de links en was het aan de internaut om te beslissen of hij de link bezocht of niet. De rechtbank was echter van oordeel dat de site, door de links te publiceren, de Nederlandse wet overtrad. Dit vonnis komt dus overeen met gelijkaardige beslissingen in AustraliŽ, China en de VS.
De hele affaire was in gang gezet door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BREIN. In eerste aanleg gaf de rechter BREIN ongelijk, maar in beroep werd dat vonnis nu omgekeerd. Dit vonnis zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de vele MP3 en P2P sites in Nederland. Zoals u wellicht weet, werd de Zweedse BitTorrent site Pirate Bay naar Nederland overgebracht, nadat zij in Zweden het onderwerp werd van een onderzoek van de overheid.
http://www.betanews.com/article/Dutch_Court_Rules_MP3_Linking_Illegal/1150730985

SONY BMG STROOMT GRATIS MUZIEK
Soms is het moeilijk te volgen wat de muziekindustrie nu eigenlijk wil. Verleden week lazen wij dat de platenmaatschappijen willen optreden tegen videosite Youtube.com, omdat daar te veel muziekvideo's gespeeld worden. En deze week kondigt Sony BMG aan dat het de gebruiker toegang wil geven tot haar uitgebreide bibliotheek van muziekvideo's, interviews met artiesten en live concerten en dat nog gratis ook.
De nieuwe dienst heet Musicbox Video en streamt de video's in een Flash-player. Daarbij wordt technologie gebruikt van Brightcove. En het geheel moet betaald worden door de advertenties die Sony BMG op de site en bij de aanvang van de filmpjes zal plaatsen.
Uiteraard is het aanbod erg pop-gericht; u kan de videolink naar vrienden doorsturen, of het adres kopiŽren en bijvoorbeeld in uw blog opnemen. Momenteel vonden wij enkel video's in de categorie Top 20, Rock, Hip Hop & RB, Pop; alhoewel er een link staat naar "More videoís below", staat bij het lijstje dat dan verschijnt naast elke titel "coming soon". Dat valt ons toch wat tegen van Sony BMG, een dienst uitbrengen die nog in bèta verkeert. Dat zijn we meer gewoon van Google!
http://www.sonybmg.com/musicbox/video/
http://www.betanews.com/article/Sony_BMG_to_Stream_Free_Music_Videos/1150739102

MET WETPAINT KAN IEDEREEN EEN WIKI STARTEN

De site van Amerikaanse origine, Wetpaint, die al sinds maart voor besloten kring in bèta draaide, is afgelopen weekend officieel van start gegaan. De bedoeling is dat iedereen een wiki kan starten, over eender welk onderwerp.
Net zoals andere wiki varianten (pbwiki, Wikia, JotSpot) is Wetpaint een speciale wiki, met een wysiwyg (what you see is what you get) editor. U moet dus geen kennis hebben van wiki code of html om een wiki te starten. Elke wiki en zelfs elke pagina op de wiki, kan van tags voorzien worden. Pagina's kunnen ook besloten gehouden worden en men kan bepalen wie pagina's kan bewerken enz.
Bij TechCrunch leest u een uitgebreide bespreking. Michael Arrington vertelt hoe hij in amper een minuutje een wiki kon opstarten en gecharmeerd was door de templates waaruit hij kon kiezen. Maar gaat u zelf misschien eens aan de slag?
http://www.wetpaint.com/
http://www.techcrunch.com/2006/06/18/wetpaint-launches-wikis-evolve/

WINDOWS GEEFT LIVE MESSENGER OFFICIEEL VRIJ
Deze week heeft Microsoft dan eindelijk de definitieve versie uitgebracht van zijn instant messaging software, Windows Live Messenger. En net zoals andere instant messaging producten, neemt het VoIP element een belangrijke plaats in. U zal namelijk gratis kunnen bellen van pc tot pc; wil u bellen vanop uw pc naar een "echt" telefoonnummer, dan moet u betalen. In de VS geschiedt dat in samenwerking met het telecombedrijf Verizon - hoe het hier in Europa zal verlopen, daar hebben wij momenteel nog geen informatie over.
Bij Live Messenger hoort een hele reeks andere producten. Wat software betreft, is er Windows Live Contacts: u kan de informatie over uw contacten en buddies voortdurend up to date houden als u dat wil; die contacten zitten uiteraard geïntegreerd in Windows Live Mail en Windows Live Spaces. U kan folders en foto's delen met familie en vrienden. En het instant messaging gedeelte kan ook gebruikt worden als offline dienst: u stuurt een IM boodschap naar iemand en zodra die online komt, zal die de boodschap zien.
Wat hardware betreft is er een speciale telefoon voor uw VoIP gesprekken, de Philips Messenger Phone. En een reeks webcams die speciaal ontwikkeld werden voor de messenger; bij enkele van die camera's kan u bijvoorbeeld een toets indrukken tijdens uw gesprek, om dan meteen een videogesprek op te starten. U kan uiteraard ook foto's maken met de webcam en die meteen op uw Live Space pagina publiceren.
De lancering van Live Messenger is tussen haakjes de eerste van een reeks nieuwe producten die u mag verwachten van Microsoft, er zouden er nog zo'n 20 volgen. Wij houden u op de hoogte!
http://get.live.com/messenger/overview

NU OOK VOLLEDIGE SPEELFILMS OP ITUNES
Apple heeft de gebruiker goed opgevoed. Met zijn allen betalen we gezwind 0,99 voor een song bij iTunes. Voor een aflevering van "Desperate Housewives" of een andere populaire tv-serie betalen we 1,99. En nu wil Apple ons opvoeden om voor een langspeelfilm 9,99 te betalen.
Apple is al weken in onderhandeling met de bazen van de grote filmstudio's, zoals Walt Disney, 20th Century Fox, Warner Bros, Universal, om hun films te mogen verkopen via de iTunes muziekwinkel. Die zijn niet onverdeeld gelukkig met het idee van Apple: sommigen vrezen de relatie te verstoren die zij opgebouwd hebben met hun traditionele partners zoals de filmzalen en de kleinhandel. Vooral omwille van de goedkope prijs die Apple wil hanteren in zijn online muziekwinkel. Andere studio's zijn dan wel te vinden voor het idee, denkend aan het succes dat de verkoop van hun tv-feuilletons kent.
Er zit naar onze mening wel een addertje onder het gras. Voor die prijs krijgt u immers geen "echte" film die u op uw breedbeeld tv kan afspelen. De films zouden namelijk in een speciale lage resolutie geleverd worden (net zoals nu het geval is voor de tv-feuilletons) om af te spelen op de iPOd of een computerscherm. Lage prijs, lage kwaliteit dus...
http://www.nytimes.com/2006/06/20/technology/20apple.html

OPERA BRENGT VERSIE 9.0 UIT VAN ZIJN BROWSER

Het blijft updates regenen, u zal het druk hebben met installeren en uitproberen! De Noorse browser Opera is namelijk uitgekomen in een nieuwe versie, de 9de al. Die bevat enkele aantrekkelijke nieuwigheden, die we even op een rijtje zetten.
Zo is er de ingebouwde bittorrent downloader. Die zal, voor de ervaren BitTorrent gebruiker pijnlijk traag zijn, maar voor de leek is het een eerste kennismaking. Hij zal met één klik de bittorrent bestanden kunnen downloaden. Verder is er de tab preview: beweeg de cursor over een tabblaadje en een uitklapschermpje verschijnt met daarin een miniatuurafbeelding van het achterliggende scherm, de titel van de pagina, de url en andere informatie. En tot slot bevat de browser ook enkele desktop widgets, kleine gadgets die u op uw desktop kan zetten.
Het zal moeilijk kiezen worden: Firefox of Opera!
http://opera.com/
http://www.techcrunch.com/2006/06/20/opera-releases-version-90-includes-bittorent/

CREATIVE COMMONS ADD-IN VOOR OFFICE DOCUMENTEN
Office-gebruikers kunnen voortaan de licentie van Creative Commons toevoegen aan hun documenten en dat middels een simpele add-on voor Word, Excel en Powerpoint. Dit werd mogelijk, doordat Microsoft en de Creative Commons organisatie daarvoor een akkoord afgesloten hebben.
Dit akkoord is erg belangrijk voor Creative Commons, omdat vermoedelijk heel wat meer mensen deze vorm van licentie zullen toepassen. Met deze licentie kan de gebruiker verschillende vormen van auteursrechten toepassen op zijn werk, of het zelfs volledig vrijgeven in het publieke domein.
De tool kan gedownload worden op de Office-site van Microsoft, of bij Creative Commons.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Office_Gets_Creative_Commons_AddIn/1150907934
http://www.creativecommons.org/
http://office.microsoft.com/

VERZET TEGEN WINDOWS GENUINE ADVANTAGE BLIJFT GROEIEN
Microsoft wil graag de piraterij tegengaan met zijn Windows besturingssysteem; maar al te vaak worden er door winkeliers die het niet zo nauw nemen, illegale kopietjes van Windows op een systeem gezet en als legitiem verkocht. Om te ontdekken wie zo'n illegale versie op zijn pc heeft staan, heeft Microsoft het Windows Genuine Advantage uitgewerkt. Die controleert de legitimiteit van de Windows versie en in ruil daarvoor krijgt u extraatjes, zoals add-ons enz. Het programma begon op kleine schaal, maar is ondertussen uitgegroeid tot een test die u telkens moet doorlopen vooraleer u bij Microsoft een download te pakken krijgt.
Heel wat internauten verzetten zich tegen deze controle, omdat zij het niet pikken dat Microsoft hen zo wantrouwt. En ondertussen is het zelfs een hele sport geworden om methodes te bedenken om de WGA tool te omzeilen of uit te schakelen.
Bij CNet vindt u een heel artikel over dit groeiend verzet en op de My Digital Lifesite vindt u zelfs 15 methodes om WGA uit te schakelen/ te omzeilen. Waarmee wij u niet willen aanzetten tot zulke praktijken - verre van. Wij signaleren deze tendens, om aan te geven dat steeds meer gebruikers in opstand komen tegen de praktijk van Microsoft.
http://news.com.com/Fighting+Microsofts+piracy+check/2100-1029-6085853.html?part=dtx&tag=nl.e433
http://www.mydigitallife.info/2006/04/26/disable-and-remove-windows-genuine-advantage-notifications-nag-screen/

CLICK DOUBLECLICK
Met Click Doubleclick bedoelen we ditmaal geen term uit het PC-wereldje. Click Doubleclick is de naam van een reeks fototentoonstellingen in kunstencentrum Bozart, in het kader van de Zomer van de Fotografie. De term Click Doubleclick komt van het fotografisch combineren van twee fotoís tot één beeld, of van het fotograferen (click) en nabewerken op PC (doubleclick.) Er was dan ook meer dan één presentator op de persvoorstelling van Click Doubleclick.
In Netties gaan we niet aan fotobespreking of kunstbespreking doen. De link met deze tentoonstelling is heel subtiel. Click Doubleclick wordt medegesponsord door HP. HP stelde digitale fototoestellen en afdrukfaciliteiten ter beschikking voor twee onderdelen ervan: Pôze Sint-Joost-ten-Node, en Pöze Passionated. Bovendien kregen de laureaten van de bijhorende wedstrijd HP toestellen als prijs.
HP doet deze sponsoring heel discreet. Gewoon hulp aan jonge kunstenaars (en natuurlijk een te verwaarlozen belastingvoordeel). Die enkele toestellen zijn een wereld van verschil voor de fotokunstenaars in spé en een peulschil voor HP. Toch duimpje op voor dit initiatief.
Ben je je PC-stoel even beu? Waarom eens niet naar Bozart, (Het Paleis voor Schone Kunsten)? Dit bevindt zich aan de Ravensteinstraat 23, op een muisklik van het Centraal Station te Brussel. Naar grote HP logoís hoef je niet te zoeken. HP is onzichtbaar aanwezig in het gebruikte materiaal.[Paul Liekens]
http://www.hp.be
http://www.bozar.be
http://www.bozar.be/activity.php?id=6549


GRATIS WIFI: NIET ZO VANZELFSPREKEND
Mag u zomaar gebruik maken van een wifi internetsignaal dat u tegenkomt? Blijkbaar niet, tenminste als u moet afgaan op het volgende verhaal. In het Amerikaanse Vancouver is een man van 20 gearresteerd, nadat hij zich drie maanden lang geregeld met zijn wagen parkeerde vlak voor een koffiezaak. Hij opende zijn laptop en surfte er op los, gebruik makend van de Wifi die in de zaak aangeboden was.
De manager van de zaak werd het uiteindelijk beu: de man maakte gratis gebruik van de Wifi van de koffiezaak, maar ging er nooit eens naar binnen, zelfs niet voor een simpel koffietje. De manager belde de politie, die de man vroeg op te hoepelen. De man deed dat, kort, maar keerde meteen weer; hij werd daarop aangehouden en beschuldigd van de diefstal van diensten.
Open draadloze verbindingen zijn nu eenmaal erg aanlokkelijk, maar dat wil niet zeggen dat de mensen, van wie de verbinding is, geen rechten hebben. En als zij zeggen "Afblijven", dan moet u er af blijven. Alhoewel het misschien geen slecht idee zou zijn om softwarematig die WiFi af te sluiten zodat derden er niet op kunnen inloggen...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060622-7111.html

Een reactie van trouwe lezer Kris:

"FON is the largest WiFi community in the World
Join FON, share excess bandwidth at home and roam the world for free"

Het is de bedoeling dat mensen, die een breedband internetaansluiting hebben, samen één groot draadloos netwerk maken dat ze delen met anderen. Wie eraan participeert door zijn breedbandverbinding te delen, kan ook elders gratis gebruik maken van dit groot draadloos netwerk.
http://en.fon.com/

Ik geef dit een grote kans op slagen.
Kris

FRANSE MICROSOFT SITE BESMEURD MET GRAFFITI
Afgelopen weekend zijn hackers erin geslaagd om in te breken in het Experts-gedeelte van de Franse Microsoft site; zij hebben de frontpagina besmeurd met online graffiti. Volgens Microsoft zouden de inbrekers binnen geraakt zijn omdat er een foutieve configuratie bestond op de server waarop de website draaide. De hackers lieten een tekst achter op de website en uit de signatuur zou men kunnen afleiden dat de hackers uit Turkije afkomstig zijn.
Het besmeuren van websites met graffiti heeft de laatste tijd steeds minder plaats. De hackers blijken steeds vaker door geldgewin gemotiveerd te worden bij hun hacks en minder door "erezaken". U ziet, zelfs in dat wereldje gaat idealisme teloor...
http://news.com.com/French+Microsoft+Web+site+hacked/2100-7349_3-6085589.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

FRANSE DRM WET HERZIEN VOOR ITUNES
Zoals u in eerdere berichten hebt kunnen lezen, is er in Frankrijk een wetsvoorstel ingediend dat Apple's iTunes wel eens in moeilijke papieren zou kunnen brengen. Er bestaan immers verschillende systemen van kopieerbescherming (DRM of Digital Rights Management). En die DRM's zijn uiteraard niet compatibel met elkaar: songs die u bij de ene muziekdienst aankoopt, kan u alleen afspelen op de draagbare muziekplayer waarmee die dienst een akkoord afgesloten heeft. Dat geldt niet alleen voor iPod, maar ook voor bijvoorbeeld Sony. Het voorstel wil een einde maken aan deze praktijk en wil het zelfs illegaal maken voor bedrijven om een fabriekseigen DRM te gebruiken, die niet compatibel is met andere diensten.
Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door de Franse Assemblée, maar de Franse senaat heeft de wet terug afgezwakt. De muziekwinkels mogen hun kopieerbeveiliging in hun songs stoppen, als de houders van de auteursrechten en de artiesten hiermee instemmen. En het ziet er naar uit dat dit amendement het gaat halen en dat de wet in deze vorm definitief gestemd zal worden. Alle muziekdiensten die DRM songs verkopen zullen opgelucht ademhalen, maar de gebruiker daarom nog niet...
http://www.betanews.com/article/French_DRM_Law_Revised_for_iTunes/1150924241


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!

WI-FI MUZIEKPLAYER DOET HET ZONDER PC
Voor de haastige mensen zal dit berichtje wel als muziek in de oren klinken. Normalerwijze moet u bij het downloaden van muziek immers eerst contact leggen met een muzieksite, de muziek downloaden naar uw pc en dan overzetten naar uw draagbare speler. Voor sommige mensen duurt dat veel te lang. En zij worden nu op hun wenken bediend: een draagbare player waarnaar u rechtstreeks uw muziek kan downloaden.
Het gaat om MusicGremlin. Bij die dienst kan u voor $14,99 per maand alle muziek downloaden die u wil - tenminste, alle muziek die past op de 8 giga grote MusicGremlin player. Die player heeft Wi-Fi aan boord, zodat de muziek rechtstreeks van online muziekdienst naar de player gaat. Een uitvoerige bespreking van player en de muziekdienst vindt u bij CNet.
Een leuk idee in elk geval. Wie weet maken de aanbieders van dienst en player ooit eens de overstap over de grote plas, naar Europa toe. En hopelijk worden hier ooit eens de wetten op de auteursrechten zodanig versoepeld dat we eindelijk ook muziekabonnementen kunnen krijgen, in plaats van downloads per song.
http://news.com.com/Wi-Fi+music+player+cuts+out+the+PC/2100-1041_3-6083773.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703

COMPUTERS AFKOELEN MET VENTILATOREN VAN VLIEGTUIGEN
De computerservers in de enorm grote datacentra veroorzaken steeds meer hitte, met elke nieuwe generatie processoren die uitkomt. Het is een probleem dat de ingenieurs erg bezig houdt. Zij dienden ventilatoren te vinden die klein genoeg zijn om in de steeds kleiner wordende kasten van de servers te passen, maar tegelijkertijd krachtig genoeg om de steeds groter wordende hitte te koelen. Bij HP gingen ze te rade op een wel onverwachte plaats: modelvliegtuigjes.
Het gaat om EDF's of Electric Ducted Fans, die gebruikt worden door liefhebbers van modelbouw vliegtuigen, om hun radiogecontroleerde jets aan te drijven. Het zijn eigenlijk propellers in een doosje, die zo snel draaien en zoveel luchtdruk produceren dat ze de behoefte aan koeling voor de volgende generaties van HP servers zouden moeten kunnen vervullen, zo meent HP.
Wie meer tech uitleg wil, verwijzen wij graag naar het artikel bij Technology Review
http://www.technologyreview.com/read_article.aspx?id=16992&ch=infotech

ROBOCUP 2006: VOETBAL VOOR ROBOTJES
De ogen van de wereld zijn gericht op Duitsland, waar het wereldkampioenschap voetbal gehouden wordt. Maar wist u dat er elders in Duitsland tegelijkertijd een ander voetbalkampioenschap gespeeld wordt, eentje voor robots? Het gaat om RoboCup 2006, georganiseerd door de RoboCup Federation. De matchen worden gesponsord door heel wat bedrijven, o.a. Microsoft.400 teams nemen deel, uit 36 landen.
En dit jaar is er iets nieuws: de commentaren worden eveneens gegeven door robots. Deze speciale commentaarrobots kunnen de match observeren, omdat zij kunnen "zien" in drie dimensies, gezichten en kleuren kunnen herkennen en in verschillende talen kunnen praten. Niet dat zij echt heel uitgebreide commentaren geven, zoals wij gewoon zijn van onze voetbalcommentaren, maar zij kunnen wel dingen zeggen zoals "De bal ging 1,2 meter per seconde" of "Mooie uittrap" en ja, zelfs een "Mooie goal!".
Wie graag meer wil weten over de voetballende robotjes en hun commentatoren, moet dit artikel lezen bij Technology Review
http://www.technologyreview.com/read_article.aspx?id=17006&ch=infotech

HERLAADBARE USB TELEFOONLADER
Motorola heeft een handige batterijlader uitgebracht, die u op de USB-poort kan aansluiten. Het is de Portable Power P970, een powerpack, dat u kan aansluiten op elk toestel dat een mini USB-poort heeft en waarmee u de gastheer kan herladen, of meteen stroom kan leveren.
Motorola promoot het product als een accessoire voor zijn eigen telefoons, maar ongetwijfeld zal het snel gebruikt worden voor andere gadgets die via hun mini USB-poort herladen kunnen worden, zoals pda's en MP3-players...
http://www.reghardware.co.uk/2006/06/20/moto_usb_power_pack/

SUPER GADGETS VOOR SPIONNEN
Wij nemen u, als uitsmijter voor het weekend, mee naar het lab van M - althans virtueel: wij vonden namelijk op deze site een lijstje met erg leuke gadgets die James Bond niet zouden misstaan.
Wat denkt u bijvoorbeeld van de "Motion Detector Telephone", een telefoon waarin een sensor verstopt zit. Wanneer die een beweging opmerkt, zal hij automatisch een vooraf ingegeven nummer opbellen, zodat u zelf kan meeluisteren naar wat zich in de kamer afspeelt.
Of de Spionage muis: in dit apparaatje, dat er als een normale muis uitziet, zit een kleine microfoon, die alle conversaties oppikt. Of nog de Pen Scanner met 8 MB intern geheugen, waarmee u geheime documenten kan inscannen. Of de 80.000 volt elektrische aktetas, waarmee u een tegenstander wel eens de schok van zijn leven kan geven!
Meer van dat lekkers in dit artikel, met foto's erbij. Prijzen van de spulletjes en bij welke winkel u ze kan krijgen, zijn er echter niet vermeld.
http://www.techeblog.com/index.php/tech-gadget/top-10-strangest-spy-gadgets


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Neckermann verkoopt reizen per opbod op eBay: wekelijks 5 weekendtrips voor 2 personen, met startprijs 1 euro. Goede reis!
http://www.neckermann.be

*** Bij de winkel Videoland in het Nederlandse Emmen kan u het antivirusprogramma NOD32 uit de muur trekken
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/41608

*** Spammers misbruiken de Google-vertaaldienst om hun bericht vorobij de spamfilters te krijgen
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/41607

*** In BelgiŽ gaan de cybernotarissen elektronische communiceren met FOD FincaniŽn.

*** Solvay Business School biedt een van de eerste IT Governance Executive Masters ter wereld
http://www.solvay.edu/itgov

*** Belgen kopen liever bij een Nederlandse dan bij een Belgische internetwinkel.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/41565

*** Kinderen krijgen nu ook een elektronische identiteitskaart in BelgiŽ.

*** Welke winkel is er open op zondag?
http://zondagwinkeldag.be

*** Er komen steeds meer klachten over kopen op het internet, alhoewel u dat mag relativeren: afgelopen jaar werden er in ons land 110 klachten ingediend.
http://www.eccbelgie.be

*** Een desktopweergave (in 3d) zoals in een bureau in de maak
http://www.i4u.com/article5930.html

*** iPod dock voor op het toilet
http://www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=15113

*** Patches Microsoft maken inbellen onmogelijk - Nog geen oplossing voorhanden
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=57687&mxp=122


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetJAMES HUNTER - STUDIO C
[ Soul] Een van de beste blue-eyed soulzangers, zo menen insiders. Of dat werkelijk zo is, kan u zelf horen. In dit geluidsfragment hoort u een biografie van de man, plus een interview en uiteraard de muziek zelf. De muziek is vrolijk en doet erg veel denken aan Sam Cooke.
http://music.download.com/james_hunter

BLUE NUMBER NINE - LIKE WE ALL DO
[Blue Eyed Soul]De bandleden komen uit de hele wereld: Japan, ItaliŽ, Zuid-Afrika, VS. Duidelijk funky soul.
http://music.download.com/bluenumbernine

SKI OAKENFULL - HANG ON
[Neo Soul] Een klavier en een stem. Lieflijk kabbelend, met veel Motown invloeden. Mooi.
http://music.download.com/skioakenfull

HAVAN - SHINE
[Neo-Soul] Een veelbelovend talent, deze dame uit het zuiden van CaliforniŽ. Swingende soul en een erg sexy stem.
http://music.download.com/havana

KISHA GRIFFIN - MAKE IT HAPPEN
[Neo-Soul] Erg swingende achtergrond en een krachtige, aparte stem. Deze dame is opnieuw een aanrader.
http://music.download.com/kishagriffin


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De Vlaming schept behagen in het uitnodigen.
De Nederlander in het uitgenodigd worden.
Voortreffelijke aanvulling.
Karel Jonckheere, Vlaams auteur
De nieuwe oogst


ONLINE OPSCHRIFTEN MAKER

Op deze site vindt u de links naar een hele reeks andere websites, waar u online een logo of banner kan maken. Geen software nodig op uw eigen pc, geen grafische kennis vereist: gewoon een formuliertje invullen en de banner wordt meteen aangemaakt. U moet wel dulden dat er onderaan de banner de naam van de website genoteerd staat, als dank voor het gratis mogen gebruiken van hun tool.
Wij gingen alvast aan de slag met de "Books for dummies" maker.
http://www.signgenerator.org/

STUFF MAGAZINE
Op zoek naar leuke gadgets en nieuwigheden? Deze site houdt u op de hoogte van het leuke spul en brengt kritische besprekingen van muziekspelers, gametoestellen, satellietnavigatie, camera's enz. Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.stuffmag.co.uk/default.asp

ILUMINA DIGITAL LIBRARY
Een digitale bibliotheek vol lesmateriaal voor leraars in chemie, biologie, fysica, wiskunde, computerwetenschap. Zij vinden hier allerlei interessante info zoals beelden, videoclips, tot hele cursussen. Een aanrader voor wie zelf les geeft.
[Taal: Engels]
http://www.ilumina-dlib.org/

LOTTO
Wil u al eens regelmatig uw geluk proberen met de Lotto? Dan zal u deze site wel handig vinden. U vindt er niet alleen de nieuwste uitslagen van de lotto en joker, Euro Millions, Pick 3 en Keno, maar ook allerlei statistieken: wanneer is een bepaald cijfer nog eens uitgekomen? Bovendien kan u, wanneer u zich gratis registreert, uw formulier gratis online laten controleren, de uitslagen ontvangen in uw mailbox, enz. Een aanrader!
[Taal: Nederlands]
http://www.belgische-lotto.com/

GRATIS PROGRAMMEERBOEKEN IN E-BOEKVORM
Wie wil leren programmeren in een bepaalde taal, heeft ongetwijfeld vastgesteld dat de boeken om die taal te leren vaak erg, erg duur zijn. Voor hen hebben wij goed nieuws: hier vindt u boeken over programmeertalen die gratis te downloaden zijn als e-book. Succes!
[Taal: Engels]
http://members.aol.com/aprilnotafool/ebooks/

DON'T CLICK IT

Deze site, letterlijk niet klikken, wil een nieuwe interface uitwerken. U vindt er geen buttons, maar navigeert er op een andere wijze. Gewoon de
muis bewegen over de opties en zij openen zich meteen voor u. Een zalige belevenis, die uw moegeklikte wijsvinger eindelijk eens wat rust gunt. De moeite waard om te ontdekken.
[Taal: Engels]
http://www.dontclick.it/

ZUID-OOST AZIË IN BEELD GEBRACHT
Een site met prachtige beelden van deze regio. Zet u neer, surf naar deze site en leun achterover: u moet niets doen, de foto's worden in een diashow vertoond. Prachtig.
[Taal: --
http://www.asa100.com/

LEUK VOOR DE HEREN
Op deze site ziet u een leuke toepassing van CSS en XHTML. Gewoon naar beneden bladeren en de dame van het beginbeeld wordt in haar blootje gezet - letterlijk dan.
http://www.biocandy.dk/test.php

PERIODIEKE TABEL
Een leuk idee: bij deze periodieke tabel werden alle afkortingen van de namen van de elementen uitgebeeld in foto's. U kan zelf ook een foto toevoegen. Klikken op een letter of afkorting brengt u naar de uitleg over het element.
[Taal: Engels]
http://www.at94.dial.pipex.com/Periodic/periodic.htm

ACTUA-TV VAN START
Naar eigen zeggen is Actua-TV het eerste Belgische interactieve digitale kanaal. De zender brengt voornamelijk nieuws, maar naast het televisiebeeld kan de kijker zijn opinie uitbrengen over hete hangijzers via permanente peilingen. Op woensdag wordt de plenaire zitting van het Vlaams parlement live en integraal uitgezonden. De zender is te ontvangen via Telenet Digital TV. Op de bijhorende site vindt u niet alleen het programmaoverzicht, maar ook samenvattingen van het parlementaire nieuws.
[Taal: Nederlands]
http://www.actua-tv.be/index.php

STORM
Al eens een echte storm van dichtbij bezien? Een heuse orkaan? Wij niet en wij zijn niet van plan het ooit te beleven, als we het kunnen vermijden. Om toch een idee te krijgen van de verwoestende kracht van zo'n storm, moet u eens een blik werpen op deze site, waar er echt prachtige foto's te zien zijn.
http://www.tinyvices.com/storms.html

LEGO COMPUTER
Zou het bestaan, een computer die ingebouwd is in een kast, gemaakt uit lego-blokjes? Jazeker! Deze site bewijst het en de opbouw van de computer wordt er stap voor stap uitgelegd. Leuk!
[Taal: Engels]
http://home.hawaii.rr.com/chowfamily/lego/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PHOTOSHOP TV

Blijf op de hoogte van de laatste Photoshop-tips door elke maandag af te stemmen op Photoshop TV. De drie "Photoshop Guys" van "The National Association of Photoshop Professionals" tonen u elke week handige tips en interviews met belangrijke spelers uit de Photoshop-wereld. Tips worden live getoond terwijl ze van de nodige commentaar worden voorzien.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.photoshoptv.com

VRIJDAG ANIMATIEDAG : SHOCKWAVE (GAMES)
Een site vol Shockwave-spelletjes die u online kan spelen.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.shockwave.com

VRIJDAG FILMDAG : VIDANGE PERDUE

OfficiŽle website van deze Belgische dramafilm met Nand Buyl, Marijke Pinoy en Viviane De Muynck in de hoofdrollen.
Releasedatum in BelgiŽ : 14 juni 2006
(taal site : Nederlands) [Filover]
http://www.vidangeperdue.be
http://www.imdb.com/title/tt0495637/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

- Jamie Foxx
OfficiŽle website van deze acteur die o.a. veel lof kreeg voor zijn rol in de film "Dreamgirls" die in avant-premiere te zien was op het filmfestival in Cannes.
http://jamiefoxx.com
http://www.dreamgirls.dreamworks.com/

- Sandra Hess
OfficiŽle website van deze Zwitserse actrice.
http://www.sandrahess.com/
http://www.imdb.com/name/nm0381524/

- DJ Prinz

De kleurrijkste DJ van BelgiŽ startte zijn carriere in Cafe d'Anvers.
http://www.djprinz.com/

- Angelo Branduardi
OfficiŽle website van deze Italiaanse zanger.
http://www.branduardi.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Angelo_Branduardi

- Nick Lachey
Deze Amerikaanse zanger was gehuwd met Jessica Simpson en zong vroeger bij "98 degrees".
http://www.nicklachey.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
- Pas op virussen in MSN: Steeds vaker komen ongewenste indringers de pc binnen via chatprogrammaís. De nieuwste Windows Live Messenger (MSN) blijkt er uiterst gevoelig voor.
http://www.ad.nl/multi-media/article425600.ece
- Sms'je lokt naar schadelijke site: Er zijn sms'jes (tekstberichten op mobieltjes) in omloop die mensen naar een niet bestaande datingsite met een kwaadaardige code lokken.
http://www.ad.nl/multi-media/article424715.ece
- Koe in je oren: De iPod-oordopjes zijn erg wit. Wie daar genoeg van heeft kan nu een rashollandse koeprint in zijn of haar oren stoppen.
http://www.ad.nl/multi-media/article422176.ece

http://www.ad.nl/multi-media/

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Portable luidspreker: de vormgeving is op zijn zachtst gezegd nogal bijzonder, maar verder is de PSW5000 van Grundig een heel interessant apparaat.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15173
- Gratis 250 Mb opslagruimte bij Picasa: Gebruikers van Google's fotosoftware Picasa kunnen sinds kort gratis 250 Mb webruimte krijgen om hun foto's te stallen
http://digitaal.fan.tv/clickthru.asp?id=15163&url=www.dedigitalerevolutie.tv/toontext.asp?id=5493
- Filmpjes via de mobiele telefoon: onder de naam Kijkmij TV is Vodafone in Nederland een YouTube-achtige dienst voor de mobiele telefoon begonnen.
http://digitaal.fan.tv/toontext.asp?id=15161

http://digitaal.fan.tv

*** ELEKTRO.BE
- Philips komt in september met een reeks navigatiesystemen op de markt.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2453
- Ello Mobile: mobiele telefonie met sociale dimensie
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2458
- Packard Bell met eerste pc voor Intel Viiv platform
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=2451

http://www.elektro.be

*** COMPUTER WORLD
- Wikipedia huldigt een drievoudig vergrendelingsniveau in
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15000&style=34360
- Eerste TV-GSM's
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=14964&style=34360
- EscapeTV, een Belgische TV zender in podcasting
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=15002&style=34360

http://www.computerworld.be/

*** DIGIMEDIA
- Arena51: van spelletjessite tot community-gebaseerde entertainmentportaal voor jongeren
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3230
- VNU start lokale versie van The Inquirer
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3225
- Aanwerven via YouTube
http://www.digimedia.be/detail05.asp?Id=3221

http://www.digimedia.be/

*** SPEEDZONE
- Games: King's Quest III remake - Nostalgische adventure game van formaat!
http://www.speedzone.be/artikel/1191_kings_quest_iii_remake__nostalgische_adventure_game_van_formaat.html
- Muziek: Nelly Furtado - Maneater
http://www.speedzone.be/artikel/1193_nelly_furtado__maneater.html
- Games: The Saga of Ryzom - Gratis levenslange trial!
http://www.speedzone.be/artikel/1190_the_saga_of_ryzom__gratis_levenslange_trial.html

http://www.speedzone.be

*** TWEAKERS NET
- BelgiŽ doet Microsoft-bestanden in de ban
http://tweakers.net/nieuws/43155/Belgie-doet-Microsoft-bestanden-in-de-ban.html
- Adobe gaat Google Toolbar leveren
http://tweakers.net/nieuws/43141/Adobe-gaat-Google-Toolbar-leveren.html
- Nokia lift mee op succes podcasting met S60-software
http://tweakers.net/nieuws/43130/Nokia-lift-mee-op-succes-podcasting-met-S60-software.html

http://www.tweakers.net

Wikipedia


Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

* Sportieve studentencompetitie van de zes Leuvense Letterenkringen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Interletteren_Toernooi
* Antieke paardenrenbaan in Rome - http://nl.wikipedia.org/wiki/Circus_van_Maxentius
* Beek die naar het Veluwemeer stroomt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hierdense_beek
* Aansprakelijkheid van bestuurders van een vennootschap - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuurdersaansprakelijkheid
* Enige bisdom in Denemarken dat het gehele koninkrijk omvat - http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_Kopenhagen
* Gedachte van een algemeen Helleense eenheid - http://nl.wikipedia.org/wiki/Panhellenisme
* Metrostation in Kazan - http://nl.wikipedia.org/wiki/Plosjtsjad_Gabdoelly_Toekaja_/_%C4%9Eabdulla_Tuqay_m%C3%A4ydan%C4%B1
* Frans voetballer van de Engelse club Chelsea - http://nl.wikipedia.org/wiki/Claude_Mak%C3%A9l%C3%A9l%C3%A9
* Islamofobie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Islamofobie
* Apparaat waarmee een afgelegde afstand gemeten wordt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Hodometer
* Cryptografische techniek waarmee de integriteit en authenticiteit van programmatuur kan worden gewaarborgd - http://nl.wikipedia.org/wiki/Code_signing
* Fictieve stad waar de tv-serie The Simpsons zich afspeelt - http://nl.wikipedia.org/wiki/Springfield_%28The_Simpsons%29

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

* Ghana speelde sterk tegen Tsjechi? tijdens het WK - http://nl.wikipedia.org/wiki/WK_voetbal_2006_%28Groep_E%29_Tsjechi%C3%AB_-_Ghana
* De populaire pluizige wuppie - http://nl.wikipedia.org/wiki/Wuppie

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

* Het portaal van de week gaat over Noord-Europa - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Noord-Europa

Wikiraadsel: Behoren de Baltische staten tot Noord-Europa of tot Oost-Europa? - http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Raadsel/netties20060622

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

TIP SURFEN: SCHUIFBALK GEBRUIK
Bij lange internetpagina's is het handig om weten hoe de schuifbalken van Internet Explorer precies werken.
Wanneer u klikt op de pijltjes van deze balk, zal een pagina regel per regel aan u voorbijschuiven; wanneer u de muisknop ingedrukt houdt, zal dit in een iets vlotter tempo gebeuren.
Sneller gaat het door in de zone onder of boven deze pijltjes te klikken.
De pagina schuift dan steeds één schermhoogte (of breedte) op; wanneer u hier de muisknop ingedrukt houdt, flitst de pagina zeer snel aan u voorbij.
Door de grijze balk in deze schuifbalken vast te nemen, kan u zich ook zeer snel door een pagina bewegen.
Om het vlotste effect te bereiken, moet u even nakijken of op het tabblad Geavanceerd van de Internetopties (in het menu Beeld) onder de kop Bladeren de optie Vloeiend verschuiven gebruiken is aangevinkt.
Bron: Digiweetjes

TIP SURFEN: SELECTIEF GESCHIEDENIS WISSEN

Het wissen van de geschiedenis van bezochte sites is op zich niet zo moeilijk te realiseren in Windows. Het nadeel is dat u met deze optie echter alle eerder ingetikte URL's verwijdert, terwijl u misschien alleen maar wilde voorkomen dat iemand ziet dat u 'die ene site' hebt bezocht.
De oplossing is simpeler dan vele mensen denken. Start de Explorer op en open de Geschiedenis door op de Geschiedenisknop te drukken. Een andere mogelijkheid is het kiezen van Beeld / Explorer-balk / Geschiedenis. Klik met de rechtermuisknop op 'die ene site' en kies voor Verwijderen. Voortaan is de vermelding niet meer voor anderen zichtbaar. Voor uzelf trouwens ook niet meer.
[Bron: Digiweetjes]

TIP SURFEN: SNELLER SURFEN
Surf zonder plaatjes: kies Extra/Internet opties en tabblad Geavanceerd. Verwijder onder Multimedia het vinkje bij de optie Afbeeldingen weergeven. Sites waarop plaatjes niet essentieel zijn, worden dan sneller geladen. Zet het vinkje terug als het wel om de plaatjes gaat.
Gaat het laden van een site erg traag, klik dan op de knop stoppen. Het deel van de pagina dat al binnen is, krijgt u dan meestal te zien en misschien staat daar al op wat u zoekt. Met de knop Vernieuwen kunt u altijd nog de rest binnen halen.
Als u de cache (spreek uit: kes) vergroot, surft u sneller. Cache vergroten gaat via het menu Extra/ Internetopties, tabblad Algemeen, vervolgens Tijdelijke Internetopties. Met de schuifbalk kunt u het cachegeheugen vergroten. Let wel op de vrije ruimte op uw harde schijf: maakt u de cache te groot, dan zou dat juist vertragend kunnen werken. Hoeveel vrije ruimte de schijf heeft? Start de verkenner, klik met de muis rechts op C: en kies dan Eigenschappen en tabblad Algemeen.
Bron: Digiweetjes

TIPS VOOR WEBWERKERS: LAAT NIET OVERAL JE E-MAILADRES ACHTER
Er wordt tegenwoordig overal om je e-mailadres gevraagd. Zo wordt bij veel gratis softwarepakketten gevraagd om je e-mailadres bij het downloaden of installeren. De kans is groot dat je daarna een aantal (ongewenste) e-mails zult ontvangen. In veel gevallen wordt er zorgvuldig met je persoonlijke gegevens omgesprongen, het doorverkopen van e-mailadressen is echter niet ongebruikelijk.

TIP:In veel gevallen is het niet eens noodzakelijk om je e-mailadres achter te laten. Waar mogelijk gebruik je bijvoorbeeld het e-mailadres none@none.be. Als het opgeven van een e-mailadres noodzakelijk is (bijvoorbeeld voor het ontvangen van een te gebruiken code), gebruik dan zoveel mogelijk een voor dat doel aangemaakt webmailadres (bijvoorbeeld Hotmail of Yahoo!).
[Sjeef]

TIP SURFEN: TERUG NAAR ÉÉN VAN DE VORIGE PAGINA'S
In de nieuwe versie van Internet Explorer is het al heel wat makkelijker geworden om terug te keren naar een pagina die u net bezocht hebt.
U hoeft nu niet langer als een bezetene op de Vorige-knop te klikken om enkele pagina's terug te keren.
Nee, als u klikt op het kleine zwarte pijltje naast deze knop (of gewoon rechts klikt op de knop Vorige) krijgt u een lijst met de laatst bezochte pagina's.
Gewoon even selecteren en daar verschijnt de juiste pagina.
Bron: Digiweetjes


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...
GEOCODING BOOKMARKLET
Bookmarklet voor Firefox, IE, Safari, Opera - freeware
Een slimme bookmarklet waarmee u mapping, geocoding en geotagging kan uitvoeren rechtstreeks in uw Flickr fotopagina. Er is geen installatie vereist: gewoon de bookmarklet naar uw knoppenbalk slepen, een van uw fotopagina's bezoeken in Flickr, opnieuw op de bookmarklet klikken en klaar is kees. (1)
Meer info in het Flickr forum (2)
http://typolis.net/sumaato/stories/4323/
http://www.flickr.com/groups/geotagging/discuss/72157594165549916/

JABBER
Freeware
Deze software staat bekend als de "Linux voor instant messaging": het is een open, veilig, gratis én reclamevrij alternatief voor IM diensten zoals AIM, ICQ, MSN en Q-Yahoo. Op het 3de adres vindt u een Nederlandstalige handleiding.
http://www.jabber.org
http://www.jabber.org/user/userguide/
http://branders.name/projects/jabber/psi.nl/basis/

ACTIVICONS
Windows - freeware
Een progje dat u helpt om uw icoontjes van uw desktop of in Explorer te beschermen, of te verbeteren. U kan hun eigenschappen wijzigen, hun attributen, de desktop lay-out bewaren of herstellen, beschadigde icoontjes terug herstellen, enz.
http://www.cursorarts.com/ca_aifw.html

WTICKER

Win98/ME/2000/XP - 4,8 MB - freeware
Dit progje kan rss-feeds, e-mails en artikels uit usenet oproepen; met een muisklik kan u dan de bijhorende internetsite openen. U kan het nieuws ook bekijken in een ticker, die u zelfs op de desktop kan zetten.
http://www.wticker.org/

TVU PLAYER BÈTA
Win2000/XP 5,05 MB - freeware
Dit progje maakt gebruikt van P2P technologie om tv programma's live over het web uit te zenden. Ideaal dus om het wereldkampioenschap voetbal te volgen: u vindt er o.a. feeds van ABC, ESPN, ESPN2. (Bron: Wim W)
http://www.download.com/TVU-Player/3000-2194_4-10549205.html?tag=txt

FIFA SOFTWARE COLLECTIE
Download.com heeft enkele erg interessante progjes verzameld rond het wereldkampioenschap voetbal. Screensavers, Excel spreadsheets om de uitslagen te kunnen volgen, zelfs een speciaal progje, de Joga.com Companion, een Firefox extensie waarmee u met andere fans kan chatten en hoogtepunten op video kan bekijken. (Bron: Wim W)
http://www.download.com/FIFA-2006-World-Cup/1200-20_4-5161241.html?tag=nl.e415

FILE SPLITTER

Win98/NT/XP - 322k - freeware
Heel wat providers zetten een limiet van 10 MB op de bijlagen die u met een mail verzendt. Wat doet u als uw bijlage groter is dan 10 MB? Dan kan u in kleine stukjes kappen, met dit progje.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,6938,tk,hsxdwn,00.asp

MASTER SPLITTER
Win98/NT/2000/XP shareware
Nog een splitter, die bovendien de in stukken gekapte bestanden vergelijkt met het origineel, om te zien of alles correct verlopen is.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,5132,tk,hsxdwn,00.asp

VRIJDAG MACDAG: BLACKJACK GOLD
Mac OS X - 4,4 MB shareware
Een blackjack spelletje, dat de optie bevat om haast elk casino ter wereld te simuleren. Dan krijgt u animaties, de stem van een croupier, enz. Leuk voor de speelduivels!
http://www.download.com/Blackjack-Gold/3000-2286_4-10536454.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: FILEGEEK
Mac OS 8.x/9.x/X Server - 1,43 MB - shareware
U kan een bestand of een hele map associŽren met het programma van uw keuze. U kan verschillende onderdelen wijzigen die door de Finder verborgen zijn, zoals zichtbaarheid, enz.
http://www.download.com/FileGeek/3000-2238_4-10539469.html?tag=nl.e414


Het laatste woord....


Naar aanleiding van ons artikel over de Windows Update van verleden week, een reactie van lezerers Marie-Jeanne Oltmans:
<<<<
Beste redactie,

Ik had verleden week hetzelfde voorval met Windows Update, zoals jullie vermelden bij de aanvang van de wekelijkse nieuwsbrief.
Nochthans werd bij mij niet geadviseerd om eerst de WGA moesten installeren. Ik werk ook met een legale versie van Windows.
Toch konden al de "updates" normaal gedownload en geinstalleerd worden.
Met dit mailtje, wou ik jullie alleen laten weten dat jullie niet de enige zijn!

Ik maak van de gelegenheid gebruik om de redaktie te feliciteren voor "Netties": ik lees ook het dagelijkse nieuws online om zeker niets te missen!

>>>

Zij heeft nog een opmerking op een progje dat wij verleden week bespraken:

<<<
Hallo Hilde,

Toen ik in de laatste NettiesBrief las over het progje "Powerpoint Image Copier" wou ik je toch even zeggen hoe ík het doe, met de ingebouwde WindowsXP middelen.

Open de PPS in het Powerpoint programma van Windows XP
In "Archief" ga naar "Bewaren als Webpágina" en je automatisch "maak" je een archief van al de "onderdelen" van deze PPS, zowel fotos, muziek en alle ikonen.
Voor -mijn- faciliteit bewaar ik dit archief op "Bureaublad" en vandaaruit kan je ieder onderdeel "slepen" naar de "file" dat je wil.
Ik hoop dat je mijn uitleg goed gegrepen hebt... want ik werk met een spaanse versie en ben niet zo bekend met al die (exacte) nederlandse termen.

>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Koen reageert op ons artikel over Favicons, met een tip en een eigen vraag:

<<<
Beste Hilde,

ik heb een vraagje en een tip over favicons.

Ik gebruik al geruime tijd een favicon op mijn webstek, maar of het nu mijn stek is of een andere die een favicon heeft (bv. het KMI): in IE krijg ik die nooit te zien; in FF dan weer wel. En de html-code is juist.
Waarom laat (mijn?) IE die favicons niet zien? Weet iemand hier een oplossing voor?
Overigens kan je heel makkelijk zelf een favicon maken, zonder dat door een of andere webstek te laten doen. Maak in een of ander tekenprogramma (Illustrator, CorelDrawÖ) een (vierkant!) logootje aan, sla dat op (bij voorkeur in gif), open het in IrfanView (ik veronderstel dat iedereen dat schitterende progje wel heeft en anders: http://www.irfanview.com/) en sla het opnieuw op als .ico (en plaats het in de map van uw keuze).
Let er wel op dat het formaat binnen de perken blijft. Voor een icoontje is dat standaard 16 × 16 pixels, of 0,6 × 0,6 cm, of 0,2 × 0,2 inch. Het mag een ietsiepietsie afwijken, maar niet te veel! Het moet in de adresbalk passen. Wie dus meent er een baanaffiche van te moeten maken zal van een kouwe kermis thuiskomen. (Je mag het oorspronkelijk logo wel zo groot maken als je wilt, maar de favicon moet dus uiteindelijk wel de genoemde afmetingen hebben).

Met vriendelijke groeten,
Koen Cauwenberghs
www.denbrabo.be
>>>>>

En van Lode Vlayen kregen wij nog een tip:

<<<
Beste Hilde,

Mijn geboortedag - Jouw geboortedag
Snel toegang tot verschillende bronnen die samen alles vertellen over de dag dat je geboren bent.
http://www.vindhetsnel.com/geboortedag/
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~
En tot slot heeft lezer Jos een vraagje over onze RSS link:
<<<
Beste,

Er is iets aan de hand met jullie RSS link.

Ik heb aangekoppeld met het URL http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
Hoewel er steeds nieuwe artikelen verschijnen (ik moet gewoon op de link klikken), worden we niet op nieuwe artikelen via deze link geattendeerd.
In de praktijk zou er, elke keer als er een nieuw artikel op uw site verschijnt, een nieuw xml document moeten worden aangemaakt. De abonnee ziet in zijn/haar RSS reader dan dat er een nieuw artikel is verschenen, en klikt in de reader op het onderwerp, waarop het betreffende artikel wordt getoond.

Wellicht heb ik een verkeerd URL doorgekregen via de laatste text-versie van Netties?
>>>>>
Wie weet raad?
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Vlamingen zijn overleden Hollanders.
Zij dragen de lof,
die wij voor onze grafstenen reserveren,
al tijdens hun leven rond.
Godfried Bomans, Nederlands auteur